Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: SHOGUN TOTAL WAR - Problemy techniczne

  1. #1
    Chłop
    Dołączył
    Nov 2009
    Lokalizacja
    Kraków
    Postów
    1
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    SHOGUN TOTAL WAR - Problemy techniczne

    Najczęstrze problemy

    Witam !

    Od lat gram w Shoguna i nigdy nie miałem większych kłopotów technicznych.
    Ostatnio chciałem odświeżyć grę, bo mam w planach małą potyczkę ze znajomym a nie grałem już dość długo - i co ? Nie mogę wejść do gry.

    Miałem od znajomego wersję NO CD, ale nie działała. Więc zainstalowałem normalną, pełną i też nie chodzi - problem jest ten sam.

    Podczas wchodzenia do gry ekran jest zupełnie czarny, w tle leci dźwięk z intro. Nic się nie da kliknąć, gra nie odpowiada. Wyjście z gry możliwe jest jedynie przez menedżer zadań.

    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać ? Przeszukałem sieć, ale jest tam niewiele ponad to, że problem się pojawia, są pytania nie ma odpowiedzi. Sprawdziłem kilka rozwiązań (wyłączenie akceleracji sprzętowej w systemie, instalacja ponowna), ale nie ma żadnego efektu.

    EDIT Rozwiązanie:

    Ok, zaradziłem.posting.php?mode=edit&f=64&p=36683

    W razie gdyby ktoś miał podobny problem:
    należy zmienić nazwy plików video w katalogu Shogun/credits/legals

    Wtedy gra pomija filmy i wchodzi normalnie i działa.

  2. #2
    Chłop
    Dołączył
    Jan 2010
    Postów
    2
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Shogun, a karty GF 8xxx/9xxx i nowsze...

    Mam taki problem z grą:
    W ustawieniach gry z głównym sterownikiem ekranu mam problem z wyświetleniem żołnierzy w czasie bitew. Próbowałem instalować różne sterowniki nvidi ale za każdym razem jest to samo jedynie na orginalnych sterownikach z płyty coś tam widać. Wydaje mi się że jest to wina sterowników ponieważ na każym gdy mam wgrane inne steroniki artefakty graficzne inaczej sie objawiają(żołnieże lub ekran falują lub nie ma ich wcale).
    Na sterowniku programowym z gry wszystko jest ok, natomiast wiadomo że gra chodzi wtedy wolno i grafika jest dużo gorsza. Prosił bym o poradę lub o jakieś starsze sterowniki do GeForce na których gra bankowo śmiga. Posiadam Karte Asus GTS 250.

    Pozdrawiam
    A

  3. #3
    Podczaszy Awatar Memnon[pl]
    Dołączył
    Aug 2009
    Lokalizacja
    Myślenice
    Postów
    621
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    46
    Otrzymał 85 podziękowań w 52 postach

    Re: Duży problem z grą pomocy :-)

    Wina karty...Masz za dobrą karte graficzną :? .Na nowszych kartach Shogun niestety niechodzi .Ja ma GF 9800GT i też niestety niejestem w stanie grać bitew Zmiana sterowników też raczej nic nie daje.
    Kiedy życie Cię nie pieści,podnieś głowę w górę i zaciśnij pięści

  4. #4
    Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Dołączył
    Aug 2009
    Postów
    1 926
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    90
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach

    Shogun a karta GF 8600 GT(m)

    Próbowałem zagrać sobie w Shoguna i o dziwo wszystko było ok(nawet nie było problemów z intrem itd.) aż do bitwy... no cóż, nie widać wojsk, za to na mapie jest coś zupełnie niepotrzebnego, ale co ja tu będę pisał, screen:



    Wiem, że producent gry nie znalazł sposobu na grę w Shoguna na kartach nvidii 8x i 9x ale może coś pomożecie, może coś wymyśliliście na ten fant... bo gra świetna, ale bez bitew to sporo traci. Osobiście myślałem o zainstalowaniu starszych sterów, ale nie wiem czy to pomoże, gdzieś czytałem, że w tym błędzie chodzi o architekturę nowych kart, wiec dupa blada jak tak. Cóż jeżeli nie znajdzie się rozwiązanie to mam jeszcze w domku złomka - gf 5700, sempron 3000+ i 1 gb ramu, na tamtym pewnie pójdzie, tylko, że za dużo przez weekend raz na miesiąc sobie nie pogram...

    Visca el Barca!!!

  5. #5
    Podczaszy Awatar Memnon[pl]
    Dołączył
    Aug 2009
    Lokalizacja
    Myślenice
    Postów
    621
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    46
    Otrzymał 85 podziękowań w 52 postach

    Re: Shogun a karta GF 8600 GT(m)

    Ja mam dokładnie to samo(z tym że mam GF 9600GT)...próbowałem już chyba wszystkiego-zmiana sterowników na starsze itp. itd...i nic to nie pomogło.Jak coś uda Ci się wykombinować to daj mi znać prosze na PW bo żywie wielki sentyment do Shoguna i chętnie bym sobie jeszcze czasami zagrał...
    Kiedy życie Cię nie pieści,podnieś głowę w górę i zaciśnij pięści

  6. #6
    Wojski
    Dołączył
    Mar 2010
    Postów
    89
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: Shogun a karta GF 8600 GT(m)

    Też mam 9600GT
    Ja mam identyczny problem w tym Shogunie co w M:TW:
    Nie mam aż takich artefaktów ale jednostki są poucinane i nie mogę ich zaznaczyć.
    http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=39&t=4009




    W trybie sprzętowym jest wszystko super tylko ze mam 3 klatki /s
    Rome Total War : Antologia

  7. #7
    Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Dołączył
    Aug 2009
    Postów
    1 926
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    90
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach

    Re: Shogun a karta GF 8600 GT(m)

    Hmmm u mnie jest to może kwestia sterów... ciągle aktualizuje. Ale co z tego jak bym tego nie robił i tak nie pogram ;/

    Visca el Barca!!!

  8. #8
    Chłop
    Dołączył
    Aug 2010
    Postów
    1
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: SHOGUN TOTAL WAR - Problemy techniczne

    Z tego co przeczytałem powyżej zrozumiałem, iż nie mam możliwości zagrać w STW na karcie typu GF 9600GT (taką posiadam), to prawda ?

  9. #9
    Podczaszy Awatar Kyuzo
    Dołączył
    Sep 2009
    Postów
    558
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 4 podziękowań w 3 postach

    Re: SHOGUN TOTAL WAR - Problemy techniczne

    Możliwość istnieje jak najbardziej. Mapa kampanii działa bez zarzutu. Niestety bitwy można będzie rozgrywać jedynie w trybie sprzętowym tak jak zostało to opisane powyżej viewtopic.php?p=73649#p73649

    Edit:
    @kirlan dobrze, że zaglądają do tego działu osoby, które wyłapują takie błędy 8-) zasugerowałem się postem do którego dałem link

  10. #10
    Stolnik Awatar kirlan
    Dołączył
    May 2010
    Postów
    1 185
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    20
    Otrzymał 16 podziękowań w 13 postach

    Re: SHOGUN TOTAL WAR - Problemy techniczne

    Cytat Zamieszczone przez Dymion_N_S
    Z tego co przeczytałem powyżej zrozumiałem, iż nie mam możliwości zagrać w STW na karcie typu GF 9600GT (taką posiadam), to prawda ?
    A po co na karcie?
    SHOGUN (1) w ogóle nie potrzebuje karty graficznej!!!
    Cytat Zamieszczone przez Kyuzo
    Możliwość istnieje jak najbardziej. .......... bitwy można będzie rozgrywać jedynie w trybie sprzętowym ........
    Kyuzo to zdaje się stary wyga i jak to czasem starym wygom się zdarza, przejęzyczył się.
    Chodzi o TRYB PROGRAMOWY oczywiście
    (niektórzy mówią "wirtualna karta graficzna" bo chodzi bodajże o to że odpowiedni program tak zarządza fragmentem RAM jakby to była karta grafiki )
    ((no bo w gruncie rzeczy karta grafiki to jest taki wyspecjalizowany RAM)))
    -----------
    jak masz tak ze 256 RAMu (ale lepiej 1 giga) to graj całego SHOGUNA na "wirualnej karcie" czyli
    w TRYBIE PROGRAMOWYM
    znajdziesz go w menu gry : opcje> grafika>
    --------------------------
    dla wygody i bezpieczeństwa proponuję najpierw
    1) zmniejsz częstotliwość odświeżania ekranu (60 Hz wystarczy)
    2) zmniejszyć jakość gry:
    w głównym menu gry
    opcje > działanie> tutaj usuń parafki przy "dym" "i "fauna"
    opcje> grafika> tutaj zmniejsz rozdzielczość mapy strategicznej , a zwłaszcza mapy bitewnej,
    eksperymentuj z różnymi rozdzielczościami, czasem może się okazać że wyższa działa lepiej
    opcje> sterowanie> tutaj zmniejsz nieco prędkość obrotu kamery i ruchu kamery
    ...................
    jeśli będzie działało dobrze to z powrotem podkręć niektóre z powyższych
    ------------
    PS
    Jak już będziesz włączał tryb programowy to nie zniechęcaj się mruganiem - wysoce prawdopodobne że to minie po przejściu do głównej części gry, albo do innej pozycji menu
    (u mnie właśnie tak się dzieje w tym trybie)
    -------------
    Miłej gry 8-)
    "Mądry dowódca bardziej dąży do zwycięstwa niż do bitwy."

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. MEDIEVAL TOTAL WAR - Problemy techniczne
    By paulo2003 in forum Medieval & Viking Invasion
    Odpowiedzi: 216
    Ostatni post / autor: 22-03-2018, 11:36
  2. Third Age Total War 3 - Problemy techniczne
    By Kyuzo in forum Third Age
    Odpowiedzi: 828
    Ostatni post / autor: 28-12-2017, 15:20
  3. Third Age - Problemy techniczne
    By Kyuzo in forum Third Age
    Odpowiedzi: 288
    Ostatni post / autor: 20-04-2017, 19:49
  4. Problemy Techniczne
    By Salvo in forum Radious Mods
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post / autor: 12-11-2015, 23:25
  5. Problemy techniczne?
    By Boniek in forum Warsztat rusznikarza (Empire: TW - pomoc techniczna)
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 29-08-2009, 09:47

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •