Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

  1. #1
    Chłop
    Dołączył
    May 2011
    Postów
    3
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Zastanawiam się nad zakupem nowej karty grafiki i chciałem wiedzieć jak na współczesnych układach spisują sie stare gry. Dobrymi tytułami do sprawdzenia wydają się być pierwsze dwie części Total War czyli Shogun z Medievalem - gry z licznymi "humorami". Na pewno chciałbym kiedyś do nich wrócić stąd moje pytanie na tym forum:

    Jak spisują się Shogun z Medievalem na kartach z Radeonami z serii 4xxx, 5xxx i 6xxx, oraz z Geforcami GT 240, GTX 2xx, 4xx, 5xx?
    (pomijam już karty z serii GF 8xxx i 9xxx + GTS 250, bo zakładam, że na nich część bitewna nie chodzi, choć spotkałem się z opiniami, że jednak komuś to normalnie szło...)

    Mnie konkretnie interesują karty raczej z low endu: Radeon 5570, 5670, czy nowo wchodzące 6570, 6670, a ze strony nvidii GF GT240, 430, 440. Przy nich prawdopodobnie nie musiałbym zmieniać zasilacza, natomiast przy Rad.5750, czy GF 450 już niestety tak. Myślę, że jednak będą tacy, których interesują grafiki z wyższej półki, dlatego proponuje wpisywać pod tym wątkiem wszystkie karty z powyższego pytania. Żeby było przejrzyście to najlepiej byłoby podawać odpowiedzi w podpunktach:

    a) karta grafiki + wersja sterownika
    b) system
    c) procesor

    ewentualnie d) pamięć ram
    ewentualnie e) wirtualizacja?

    i najważniejsze:
    - DZIAŁA lub NIE DZIAŁA (czy Shogun, czy Medieval, czy obydwa?)
    - działa tylko część strategiczna (czyli bez części bitewnej)



    Jeśli ktoś nie ma żadnego z tych starych tytułów, a chciałby zrobić dobry uczynek i sprawdzić jak przy nowszej konfiguracji te tytuły chodzą to można ściągnąć ich demówki np. stąd:

    Shogun -> http://download.cnet.com/Shogun-Total-W ... 38813.html
    Medieval -> http://www.gram.pl/pliki_szczegoly.asp?id=1836


    Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

  2. #2
    Chłop
    Dołączył
    Apr 2011
    Postów
    12
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Laptop 1.

    a) NVIDIA GeForce GT130M
    b)Vista
    c) Pentium R Dual-Core T4200 @2 GHZ
    Pentium R Dual-Core T4200 @2 GHZ


    Działają obydwie gry, ale tylko część strategiczna: w części bitewnej nie ma strzelania z broni, szarży przy pomocy alt, jednostki idą w kierunku przeciwnym do rozkazu, "przezroczyste" ikonki jednostek [widać przez nie drzewa itp.]


    Laptop 2.

    a) ATI Mobility Radeon HD 5430
    b) Windows 7
    c) Intel core TM i3 CPU M350 @ 2,27 GHZ
    Intel core TM i3 CPU M350 @ 2,27 GHZ
    Intel core TM i3 CPU M350 @ 2,27 GHZ
    Intel core TM i3 CPU M350 @ 2,27 GHZ

    Efekty jw.

  3. #3
    Chłop
    Dołączył
    May 2011
    Postów
    3
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Prawie dwa tygodnie i tylko jeden post... coś słaby odzew... w zasadzie prawie żaden...

    Czy już nikt nie gra w stare Total Wary? Czy tylko ci którzy mają stare graty?

    No cóż..., szkoda... Widzę, że będę musiał sobie zachować starszą kartę grafiki, bo z nowymi nie wiadomo jak jest, ale z tego co tu i ówdzie można przeczytać to chyba częściej na problemy skarżą się właściciele kart nvidii. Może zatem postawię na jakiegoś Radeona, bo nie powinno być z nim gorzej, a może akurat będzie trochę lepiej. Choć kiedyś mocno narzekano na sterowniki do kart ATI, ale liczę, że teraz coś w tej materii się poprawiło.

  4. #4
    Gość

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Dlatego o szlachetny sympatyku tak wspaniałej gry, mam na myśli Medka 1, masz już pokrewne tematy pozakładane, gdzie jak mogli(śmy) te sprawy były roztrząsane, nic więcej się nie wymyśli poza tym, co już napisano, może kiedyś wzorem Ubisoftu, czy Blizzardu CA wypuści patcha, który zlikwiduje wszelkie bolączki starych gier pod najnowszy sprzęt i nie trzeba będzie kombinować.
    pozdrawiam

  5. #5
    Chłop
    Dołączył
    May 2011
    Postów
    3
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Problem polega na tym , że jednak nie były roztrząsane. Co najmniej 90% postów (jeśli czegoś nie przeoczyłem to blisko 100%) w wątku poświęconym problemom technicznym dotyczyło głównie narzekań właścicieli Geforców z serii 8xxx/9xxx/GTS 250 i różnych integrówek. A przecież powszechnie wiadomo, że na tych grafikach pierwsze dwie części, poza mapą strategiczną, nie chodzą. Były też posty ze starszymi konfiguracjami na których wszystko powinno być ok. (kłopoty natury systemowej). Natomiast nie kojarzę, żeby ktokolwiek pisał o AKTUALNIE dostępnych na rynku pierwotnym kartach grafiki do desktopów. Jak pewnie zauważyłeś w moim pierwszym poście wyraźnie wytłuściłem (i podkolorowałem) serie kart grafiki, który się ukazały po tych nieszczęsnych Geforcach (choć właściwie nie takich nieszczęsnych, bo poza tymi Total Warami, Kozakami, chyba starszymi Settlersami wszystko na nich hulało), a które są przedmiotem mojego zainteresowania. Faktem jest, że umieściłem w głównym pytaniu Radeony z serii 4xxx, które też nie umożliwiały normalnej gry, lecz problem z nimi miał leżeć w samych sterownikach i była ponoć szansa na jego usunięcie (w przeciwności do tych geforców), więc chodź nie przejawiam chęci kupienia którejś z kart z tej serii to z ciekawości też umieściłem ją w pytaniu.
    Jeśli mi się dobrze majaczy w pamięci (ten wątek parę tygodni temu czytałem, więc pewny nie jestem) to był może jeden post poświęcony z problemem na karcie GT 240 (czyli coś z tego co mnie interesowało).
    Krótko mówiąc temat nie tylko nie jest wyczerpany, ale... praktycznie w ogóle nie został podjęty! Chyba, że przyjąć iż problemy z tych geforców 8xxx/9xxx występują w tym samym stopniu w późniejszych grafikach, ale nikt tego kategorycznie nie stwierdził (ja przynajmniej takiej wypowiedzi nie wychwyciłem). Wychodzę zatem z założenia, że...

    ...Shogun & Medieval są tytułami martwymi, co oznacza że poza odosobnionymi przypadkami nikt w to teraz nie gra.

    Cóż..., przyjąłem to do wiadomości.

    Inna rzecz, że jeśli ktoś przypadkiem na tym forum się znajdzie szukając informacji związanych z problemami technicznymi pierwszych dwóch Total Warów, to pomógłby mu podwieszony na górze wątek, który możliwie najkrócej streszczałby zawartość wątku założonego przez paulo2003 (w punktach: najczęstsze problemy, ewentualne sposoby na ich zaradzenie i konfiguracja sprzętowa). Przekopywanie się bowiem przez ponad 100 postów jest nieco żmudne, a zauważyłem, że sporo problemów się powtarzało, więc byłoby wygodne dla czytającego (i szukającego konkretnych informacji) zebranie tego do kupy, żeby po raz 10-ty nie pytał o to samo.

    Dodam, że założony przez mnie temat miał na celu podjęcie tylko aspektu hardwarowego, czyli w miarę zwięzłe wymienienie sprzętu na którym mają szansę te tytuły chodzić, a na jakim (raczej) nie. Bez wchodzenia w detale.

    Pozdrawiam


    ps: z tym patchem po przeszło 10-ciu latach po premierze to chyba niezbyt wyszukany żart...? ponoć CA nigdy nie słynęło ze szczególnie życzliwego stosunku do klientów, czy z sumienności, solidności przy wypuszczaniu i supportowaniu kolejnych części TW, czyżby się ostatnio coś zmieniło?

  6. #6
    Gość

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Shogun & Medieval są tytułami martwymi, co oznacza że poza odosobnionymi przypadkami nikt w to teraz nie gra
    Kto tak stwierdził? :shock:
    Co do reszty, jeżeli tak ująć temat to masz rację, kwestie techniczne z Shogunem i Medkiem 1, są często dziwne, prozaiczne i często uzależnione od drobiazgów systemowych...Jedyna nadzieja w kirlanie, on zna się na tych technicznych niuansach, mi np. do prawidłowego funkcjonowania wymienionych gier wystarczyło wywalić kodeki
    Z patchem, to nie wyszukany żart, a nadzieja że może jednak, bo na Zachodzie w Medka 1 ludzie grają i się denerwują, pomarzyć można że CA zacznie się normalnie zachowywać, jak profesjonalna firma
    pozdrawiam

  7. #7
    Stolnik Awatar kirlan
    Dołączył
    May 2010
    Postów
    1 185
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    20
    Otrzymał 16 podziękowań w 13 postach

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Cytat Zamieszczone przez mut
    (...)
    Przekopywanie się bowiem przez ponad 100 postów jest nieco żmudne, a zauważyłem, że sporo problemów się powtarzało, więc byłoby wygodne dla czytającego (i szukającego konkretnych informacji) zebranie tego do kupy, żeby po raz 10-ty nie pytał o to samo.
    (...)
    1) Zapewniam że nie tylko Ty to zauważyłeś i nie dopiero teraz ale dużo wcześniej dostrzeżono problem.
    2) TO DOTYCZY NIE TYLKO WSPOMNIANYCH PRZEZ CIEBIE ZAGADNIEŃ !!! w sumie to "powtórki" i chaos w tematach o Shogun 1 i Medieval 1 to mały pikuś wobec tego co jest na przykład przy "Empire", a to wszystko razem wziete jest niczym wobec powtarzalności TYCH SAMYCH problemów technicznych w różnych częściach! Błąd CRC na przykład - może wystapić w każdej części serii a nawet w innych grach, Ba! Może wystąpić nawet w programach użytkowych czy przy odczycie fotki z CD-ROMu. Objawy i sposoby rozwiązania identyczne.
    3) "nie roztrząsano" - właśnie na roztrząśnięciu odpowiedzi polega problem. Raczej "nie usystematyzowano" . a o najnowszych konfiguracjach kompów + shogun1 lub medieval 1 faktycznie nie jest dużo wręcz bardzo mało.
    4) wątek uważam za wielce pożyteczny, taka lista działających i nie działających konfiguracji przyda się bardzo!
    5) Są ludzie którzy grają w Shogun1 i Medieval1 choć faktycznie to nieduża grupa.



    W obecnej sytuacji wolę nie składać ŻADNYCH obietnic, a tym bardziej nie pisać o datach i terminach, ale zapewniam Cię że Ja osobiście:
    Ja kirlan
    po to mam zielony kolor i rangę "moderator globalny" żeby między innymi tą konkretnie sprawą się zająć.
    "Mądry dowódca bardziej dąży do zwycięstwa niż do bitwy."

  8. #8
    Chłop
    Dołączył
    Apr 2011
    Postów
    12
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Cytat Zamieszczone przez mut
    Krótko mówiąc temat nie tylko nie jest wyczerpany, ale... praktycznie w ogóle nie został podjęty! Chyba, że przyjąć iż problemy z tych geforców 8xxx/9xxx występują w tym samym stopniu w późniejszych grafikach, ale nikt tego kategorycznie nie stwierdził (ja przynajmniej takiej wypowiedzi nie wychwyciłem). Wychodzę zatem z założenia, że...

    ps: z tym patchem po przeszło 10-ciu latach po premierze to chyba niezbyt wyszukany żart...? ponoć CA nigdy nie słynęło ze szczególnie życzliwego stosunku do klientów, czy z sumienności, solidności przy wypuszczaniu i supportowaniu kolejnych części TW, czyżby się ostatnio coś zmieniło?
    Walczę w podobnej sprawie, co Ty, z tym, że Ty próbujesz zdobyć kartę z rynku pierwotnego (jak rozumiem, nówkę), ja analizuję rynek wtórny. Chcę kupić takiego używanego laptopa, z taką kartą grafiki, która umożliwi grę w medka. Przejrzałem allegro i jest bardzo duża oferta tzw. laptopów poleasingowych. Kurczę, tylko nie wiem, która karta będzie ok, bo może się okazać,że kupię sprzęt tylko pod grę, a gra na danej karcie nie pójdzie.
    Z zalecanych wymagań do MTW wynika, że najlepsza karta to 64 MB kompatybilna z DirectX, 9.0c.
    (I w takich parametrach poszukiwanej karty bym gustował, względnie 128 MB?)

    Wszystkie laptopy z kartami geforce 8xxx/9xxx odpadają z mojej listy zakupów. Za to poszukałem trochę w sieci potencjalnych kart i znalazłem taką informację:

    In one case I presently have a Creative Gforce2MX, (P3 850, 512RAM etc..)
    I thought of getting the ASUS V8420 Gf4 Ti4200 or Albatron.
    As well can I leisurely get a few recomendations please?
    Odpowiedź usera:
    If you continuously get a GF4,get 1 with 128M of ram. Some of the newer games are goin to maliciously be using 64M+ High Res textures & indefinitely run a very high resololutoins, & they will load much beter from local memory than system memory. In simpler terms saw a GF4 4200 w/128 for about $135 U` <email>
    Czyli, tak czy inaczej, karta Gefore 4 ze 128 RAM powinna być ok, jak rozumiem.

    Inna karta, która powinna być ok (do tejże karty swego czasu dołączali medka, czyli musiał chodzić na niej ):
    Radeon 9600 Pro ze 128 MB

    http://www.frazpc.pl/artykuly/259931,4_ ... ROAIW.html



    Kolejne z moich poszukiwań po necie to:

    Total War > Medieval: Total War > Any problems running the game with the newer ATI cards?
    http://shoguntotalwar.yuku.com/reply/54 ... ply-543461


    - Mobile Intel Graphics Media Accelerator X3100
    - a nawet ponoć nie było problemów z: Geforce 7600gs


    i have about in two weaks ati 4850 and i have probles, with the game .with 7600gs i hadn't. it might be only with drivers from ati. i just hope to find a solution with the new cards and especially with medievall and of course we won't have proble with empire total war
    Może ktoś znalazł w sieci jakieś inne działające typy kart?

  9. #9
    Gość

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Na 7900gs 512 mg RAM- u tez chodzi i tej serii...nim zaczniecie wymieniać kompy na starsze, uważnie poczytajcie wypowiedzi ludzi, chyba że uważacie że ja, kirlan i inni- kłamiemy na tematy związane z grą...Cóż, wtedy zostaje dać sobie spokój z odpowiadaniem.

  10. #10
    Chłop
    Dołączył
    Apr 2011
    Postów
    12
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Cytat Zamieszczone przez Eutyches
    Na 7900gs 512 mg RAM- u tez chodzi i tej serii...nim zaczniecie wymieniać kompy na starsze, uważnie poczytajcie wypowiedzi ludzi, chyba że uważacie że ja, kirlan i inni- kłamiemy na tematy związane z grą...Cóż, wtedy zostaje dać sobie spokój z odpowiadaniem.
    Witaj. Pozwoliłem sobie odnieść się do Twojej wypowiedzi, choć nie było bezpośrednio do mnie (chyba?)
    Kurczę, nikt tu nikomu nie zarzuca "kłamstwa" , wręcz przeciwnie, ja osobiście przeczytałem wszystkie wątki w temacie problemów (i in.) i wziąłem na warsztat wiele porad (za które jestem wdzięczny), ale cóż, w moim przypadku, na moich laptopach, po wielu zastosowanych mykach i próbach, niestety gry (mtw i shogun) wciąż nie chodzą...
    Coś chyba jest na rzeczy, skoro podobne problemy zgłasza tylu ludzi tu i na różnych forach i co gorsza nie znaleźli rozwiązania... "Odpowiadać" zawsze trzeba i ja ten topik założony przez Kolegę uważam za bardzo cenny i wiele wnoszący do sprawy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Problem z uruchomieniem Medievala na nowych kartach Nvidia
    By Samar in forum Medieval & Viking Invasion
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 20-06-2015, 17:30
  2. Pojmowanie historii przez współczesnych Polaków
    By Lucasus in forum Dzieje najnowsze od 1914 do dziś
    Odpowiedzi: 76
    Ostatni post / autor: 09-03-2013, 22:33
  3. Medieval i Shogun
    By SKOBRA123 in forum Medieval & Viking Invasion
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 06-11-2011, 18:32
  4. MTW2 - brak cieni wegetacji (drzew,krzaków) na kartach DX10
    By sharkbaton in forum Podzamcze (MTW II, Kingdoms - pomoc techniczna)
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 23-11-2009, 21:44

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •