Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

  1. #11
    Wojski
    Dołączył
    Dec 2010
    Postów
    64
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Jakieś 2 m-ce temu szukając karty grafiki idealnej do medka zrobiłem testy zużywanego przez grę vram-u. W walkach 1vs1 było to 80-100mb natomiast w 4vs4 osiągało 270mb (oczywiście wszystko na max detalach). Tak więc karty z 64mb nie są wystarczające do komfortowego grania szczególnie jeśli jest to laptop z pamięcią współdzieloną. Ponieważ mam monitor 1440x900 więc max rozdziałka 4:3 w medku to 1200x900 i przy takiej starałem się testować (pomijam 3dfx-y bo dla 16mb ramu to 800x600 jest już dużym wyzwaniem).

    Poniżej informacje, które mogą się przydać tym, którzy poszukują idealnego zestawu do medka:

    Lista kart, które przetestowałem na zestawie (abit NF7, athlon XP 3200, 2gb ram, win xp 32-bit SP3):
    3dfx VooDoo 3 2000 16mb PCI - gra uruchamia się w "low details / low res" i osiąga max 45 klatek (przeciętnie 10-25), czas ładowania bitew - natychmiastowy
    3dfx VooDoo 3 2000 16mb AGP - j.w.
    ATI Radeon 9200 128mb PCI - ze względu na ram lepiej niż 3dfx ale nadal słabo. Medek wydaje się nie rozpoznawać tego chipset-u i pomimo 128mb ram-u staruje w "low res". Prawdopodobnie slot PCI uznawany jest przez engine jako za słaby wiec ram i chipset nie mają tu nic do gadania.
    Geforce 4 Ti 4800 128mb AGP - ok
    ATI Radeon 9600pro 128mb AGP - ok
    ATI RAdeon 9800 128mb AGP - ok

    Co ciekawe ten jedno-rdzeniowy athlon XP nie dawał rady. Cały czas 100% load i co jakiś czas wyraźne "przycinki" nawet w bitwach 1vs1. Porównując z obciążeniem jądra w poniższym C2D to brakowało mu jakieś 20% mocy w szczytowych momentach. Karty takie jak te 2 ostatnie radki i GF radzą sobie już właściwie bezproblemowo. Jakby je wrzucić w płytę z dwoma procesorami to podejrzewam, ze wszystko by pięknie śmigało.

    Zestaw 2-gi (asus P5N-E SLI, C2D 2,9GHz, 4gb ram, win XP 32-bit SP3)
    ATI Radeon X800 256mb PCI-E - prawie ideał (udało mi się kupić wersje z pasywnym chłodzeniem). Nie potrzebuje "button fix-a". Ideał to wersja z 512mb ram ale ponieważ bitwy 4vs4 nie zdarzają się zbyt często to nie widzę potrzeby wyrzucania dodatkowej kasy.
    ATI Radeon X1800XT 512MB PCI-E - wymaga "button fix-a". Poza tym nie ma żadnych problemów.
    ATI Radeon X1900XT 512MB PCI-E - j.w.
    Geforce 9600GT 512MB PCI-E - od niego wszystko się zaczęło. Po długich staraniach udało mi się nawet zagrać bitwę ale sterowanie jednostkami poprzez mini-mapę (nawet powiększoną na cały ekran) nie należy do przyjemności.

    Ciekawostką jest fakt, że lag dotyczący ładowania bitew wydaje się być wprost proporcjonalny do ilości pamięci na grafice. Do 512mb jest jeszcze znośnie (2-8 sek) ale już np. 1gb radeon 4650 w moim lapku daje laga ok 30sek.

  2. #12
    Chłop
    Dołączył
    Apr 2011
    Postów
    12
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Cytat Zamieszczone przez Goblin_Wizard
    Jakieś 2 m-ce temu szukając karty grafiki idealnej do medka zrobiłem testy zużywanego przez grę vram-u. W walkach 1vs1 było to 80-100mb natomiast w 4vs4 osiągało 270mb (oczywiście wszystko na max detalach). Tak więc karty z 64mb nie są wystarczające do komfortowego grania szczególnie jeśli jest to laptop z pamięcią współdzieloną. Ponieważ mam monitor 1440x900 więc max rozdziałka 4:3 w medku to 1200x900 i przy takiej starałem się testować (pomijam 3dfx-y bo dla 16mb ramu to 800x600 jest już dużym wyzwaniem).

    Poniżej informacje, które mogą się przydać tym, którzy poszukują idealnego zestawu do medka:

    Lista kart, które przetestowałem na zestawie (abit NF7, athlon XP 3200, 2gb ram, win xp 32-bit SP3):
    3dfx VooDoo 3 2000 16mb PCI - gra uruchamia się w "low details / low res" i osiąga max 45 klatek (przeciętnie 10-25), czas ładowania bitew - natychmiastowy
    3dfx VooDoo 3 2000 16mb AGP - j.w.
    ATI Radeon 9200 128mb PCI - ze względu na ram lepiej niż 3dfx ale nadal słabo. Medek wydaje się nie rozpoznawać tego chipset-u i pomimo 128mb ram-u staruje w "low res". Prawdopodobnie slot PCI uznawany jest przez engine jako za słaby wiec ram i chipset nie mają tu nic do gadania.
    Geforce 4 Ti 4800 128mb AGP - ok
    ATI Radeon 9600pro 128mb AGP - ok
    ATI RAdeon 9800 128mb AGP - ok

    Co ciekawe ten jedno-rdzeniowy athlon XP nie dawał rady. Cały czas 100% load i co jakiś czas wyraźne "przycinki" nawet w bitwach 1vs1. Porównując z obciążeniem jądra w poniższym C2D to brakowało mu jakieś 20% mocy w szczytowych momentach. Karty takie jak te 2 ostatnie radki i GF radzą sobie już właściwie bezproblemowo. Jakby je wrzucić w płytę z dwoma procesorami to podejrzewam, ze wszystko by pięknie śmigało.

    Zestaw 2-gi (asus P5N-E SLI, C2D 2,9GHz, 4gb ram, win XP 32-bit SP3)
    ATI Radeon X800 256mb PCI-E - prawie ideał (udało mi się kupić wersje z pasywnym chłodzeniem). Nie potrzebuje "button fix-a". Ideał to wersja z 512mb ram ale ponieważ bitwy 4vs4 nie zdarzają się zbyt często to nie widzę potrzeby wyrzucania dodatkowej kasy.
    ATI Radeon X1800XT 512MB PCI-E - wymaga "button fix-a". Poza tym nie ma żadnych problemów.
    ATI Radeon X1900XT 512MB PCI-E - j.w.
    Geforce 9600GT 512MB PCI-E - od niego wszystko się zaczęło. Po długich staraniach udało mi się nawet zagrać bitwę ale sterowanie jednostkami poprzez mini-mapę (nawet powiększoną na cały ekran) nie należy do przyjemności.

    Ciekawostką jest fakt, że lag dotyczący ładowania bitew wydaje się być wprost proporcjonalny do ilości pamięci na grafice. Do 512mb jest jeszcze znośnie (2-8 sek) ale już np. 1gb radeon 4650 w moim lapku daje laga ok 30sek.

    Serdeczne dzięki! Ten materiał/ badania to prawie praca magisterska - swoją drogą zastanawia, skąd wytrzasnąłeś tyle kart hehe
    Teraz tylko zostaje poszukać idealnego lapka z uwzględnieniem Twoich wskazówek Dzięki jeszcze raz.

  3. #13
    Wojski
    Dołączył
    Dec 2010
    Postów
    64
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    Serdeczne dzięki! Ten materiał/ badania to prawie praca magisterska - swoją drogą zastanawia, skąd wytrzasnąłeś tyle kart hehe
    Mniej więcej połowa była moja lub z firmy w której pracuje (jest tam jeszcze trochę starego szmelcu - taka rezerwa jakby coś się sypnęło). Drugą połowę kupiłem. Na allegro można wyhaczyć niektóre "antyki" nawet poniżej 50zł. Procków pod tego abit-a tez mam kilka ale ponieważ nawet ten najmocniejszy nie dawał do końca rady to nie miało sensu przytaczanie całej reszty.

  4. #14
    Chłop
    Dołączył
    Jul 2013
    Postów
    1
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Re: Medieval & Shogun na współczesnych kartach grafiki

    no prosze moja karta to gf9600 gt gra chodziła normalnie tylko że troche sie grzało (lapek) też zamierzam teraz podkręcić grafe i nie wiem czy skusze sie na radeona 7770 musze poczytać troche waszych postów
    no znaczy miałem na myśli tw2 a nie 1 jeśli chodziło o starą dobrą jedynkę to przepraszam za pomyłkę

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne wątki

  1. Problem z uruchomieniem Medievala na nowych kartach Nvidia
    By Samar in forum Medieval & Viking Invasion
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 20-06-2015, 17:30
  2. Pojmowanie historii przez współczesnych Polaków
    By Lucasus in forum Dzieje najnowsze od 1914 do dziś
    Odpowiedzi: 76
    Ostatni post / autor: 09-03-2013, 22:33
  3. Medieval i Shogun
    By SKOBRA123 in forum Medieval & Viking Invasion
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 06-11-2011, 18:32
  4. MTW2 - brak cieni wegetacji (drzew,krzaków) na kartach DX10
    By sharkbaton in forum Podzamcze (MTW II, Kingdoms - pomoc techniczna)
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 23-11-2009, 21:44

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •