Zobacz pełną wersję : Najbardziej Upierdliwa Frakcja
mediolan:Mnoży się jak bakteria i podbija zachód (oprócz HRE,w większości moich kampani są wiernymi sojusznikami).
sycylia:Robi mnóstwo desantów na sardynię,a jak już wypchie się ją z Italii to staje się potulna jak baranek.Chce pokoju i zaczyna dręczyć Maurów w Afryce.
Oriflamme
05-05-2013, 09:59
Dania zalewająca pół Europy, Sycylia z niemiłosiernie irytującymi desantami, oraz Mediolan z tymi swoimi kusznikami.
Ogólnie Dania i Mediolan to dwa państwa, które gdyby mogły, to zawojowałyby całą Europę.
Obecnie gram Danią i najbardziej wnerwiająca jest Polska. Mają sojusz z niemiaszkami, a z pozostałymi sąsiadami wojna. Gram sobie pozycyjnie, czyli 3 miasta i 3 zamki, obserwując wydarzenia na mapie oczyma agentów i zdecydowanie najbardziej irytująca jest Polska.
Nikogo nie zdziwi Milan ale też nie lubię Cesarstwa Bizantyjskiego zawsze ale to zawsze leci mi na Krym jak gram Szkocją (ja mam wyspy brytyjskie i lece na krym by toczyc kampanię z 2 stron) i ciągle pełną flagą atakuje wyspy na morzu śródziemnym jako wenecja lub sycilia milan węgry egipt maurowie turcy nie ma na wyspach spokoju
TheKwintus1
13-07-2013, 22:01
Dla mnie najbardziej upierdliwa frakcja to wenecja.
Gram bizancjum, to zawsze mi wenecja wysyla dwie pelne floty, i nisczy
Mi gospodarke.
Sycylia pcha się wszędzie gdzie zwęszy łup.
Najbardziej upierdliwą frakcją jest Państwo Papieskie i Papierz. Prowadzisz wojnę i tu nagle "przerwij działania wojenne" EH
Izolda25
11-10-2013, 12:22
Na pierwszym miejscu Mediolan - jak ja nienawidzę tych ich kuszników, rozjechać ich konnicą i patrzeć jak umierają to największa frajda w tej grze :twisted: Kiedy gram Polską, upierdliwi są także Węgrzy, z którymi nie mam zatargów, a pomimo tego wysyłają armię za armią na Kraków, skradając się jak niepełnosprawny assasyn 8-)
GolbikDied
18-01-2014, 18:45
Zależy od tego kim grasz, ale jak ja grałem Francją to wojnę miałem z wszystkimi frakcjami z którymi sąsiadowałem lub wyraźnie widziałem. Np. Sycylia, Mediolan, Portugalia, maurowie, Wenecja z którymi miałem wojnę obtoczyli mi Sardynię statkami i generałami którzy stali tam i czekali.. Wg najbardziej upierdliwi : Państwo Papieskie, Sycylia.
Gajusz Mariusz
20-01-2014, 00:40
Zdecydowanie państwo papieskie!
U mnie zdecydowanie Sycylia i Mediolan. Grając HRE nieraz mnie Sycylia atakowała, o Mediolanie już nie wspominając. Bardzo wkurzające frakcje i wpychające się zawsze i wszędzie na nasze państwo.
stanisław123
18-08-2014, 19:37
Trochę odświeżę temat
Kiedyś grając Francją papież groził mi ekskomuniką akurat kiedy oblegałem ostatnią osadę Mediolanu Genuę i została mi tylko tura do kapitulacji. Posłuchałem go i w ciągu tych 8 tur Milan odnowił swoją potęgę i musiałem się nieźle napracować, żeby go pokonać. Od tej pory nigdy go nie słucham:twisted::twisted::twisted:
Trochę odświeżę temat
Kiedyś grając Francją papież groził mi ekskomuniką akurat kiedy oblegałem ostatnią osadę Mediolanu Genuę i została mi tylko tura do kapitulacji. Posłuchałem go i w ciągu tych 8 tur Milan odnowił swoją potęgę i musiałem się nieźle napracować, żeby go pokonać. Od tej pory nigdy go nie słucham:twisted::twisted::twisted:
Jeżeli dostajesz osta od papieża w trakcie oblężenia - olewasz temat. Czekasz aż się oblężenie kończy i nie ma u papy konsekwencji. Jak rozpoczynasz działania agresywne (na terytorium przeciwnika) to wtedy jest ban od papy.
stanisław123
19-08-2014, 12:47
Dziwne, mnie kiedyś ekskomunikował jak nie odstąpiłem od oblężenia, ale może to tylko bug.
Zapewne potraktowało to jako aktywność na terenie przeciwnika.
adriankowaty
20-08-2014, 16:57
Ja na papcia nie zwracam większej uwagi. Chcę kogoś zająć - zajmuję, a jak nieborak wtrynia się w moje sprawy to albo zajmuję Rzym i zostawiam papcia bez środków, albo (za drugim razem) robię towarzystwo ds. likwidacji k. Rzymu.
mateo450
24-01-2015, 18:00
A dla mnie oczywiście że panstwo papieskie. Grożby ekskomuniki mnie bardzo denerwują.A druga wkurzająca frakcją jest dla mnie agresywny i mocny mediolan.
Aż dziwie się że aż tyle razy padało mediolan (albo inne państewka) a tak mało o państwie papieskim.
Najbardziej irytjąca frakcja, ponieważ nie da się jej zniszczyć no i miliony systuacji typu:
ruszam na wojnę na wschód
jakieś państewko X na zachodzie wypowiada mi wojnę,
przerzucam wojsko na front zachodni co zajmuje mi kilkanaście tur
Nowy papież został wybrany! Z państwa x rzecz jasna....
Papież mówi podpisz pokój .... nie będę podpisywał jak dopiero co główną siłą uderzeniową dojechałem do granic!
Papież mówi podpisz pokój albo ekskomunika.... Państewko i tak się nie chce zgodzić
Ok to ekskomunika i co na dal masz wojnę? To dorzucimy krucjatę na ciebie skoro tak wojny lubisz ....
ZAWSZE!
Nezahualcoyotl
24-11-2017, 19:55
Aż dziwie się że aż tyle razy padało mediolan (albo inne państewka) a tak mało o państwie papieskim.
Najbardziej irytjąca frakcja, ponieważ nie da się jej zniszczyć
Podbijasz Rzym i ewentualnie pozostałe osady frakcji papieskiej a potem je albo zatrzymujesz lub oddajesz komu chcesz (wedle uznania).Wówczas Papa staje się wygnańcem i jedyne co będzie mieć do robienia to łażenie po mapie bez armii i sensu będąc jednocześnie wybornym celem dla Twoich zabójców.Zaś ekskomunika to żart bez poważniejszych konsekwencji.Jeśli nastroje w osadach ulegną pogorszeniu to wyprowadź generała lub garnizon i w tej samej turze ich wrzuć z powrotem...i po krzyku :devil:.
kamil1228
16-03-2020, 19:09
Dla mnie najgorszymi "trutniami" są Mongołowie i Timurydzi, na resztę wystarczy trochę husarzy i państwo szybko podbite podjazdami w bitwach i to chyba nawet w każdym modzie.