Zobacz pełną wersję : Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
oszczędność miejsca i mobilność.
Ot to , jak by Was żonka ścigała za wielogodzinne granie w sypialni do późnych godzin wieczornych to byście zrozumieli , a tak pod pachę i gram gdzie chce ...... :twisted:
Ja gram ze swoją (być może w przyszłości) żonką. Innej opcji by to zaakceptowała nie istnieje. :)
Albo jak zajarzy że po sesji giercowania spędzasz z nią czas intensywniej to znaczy CAŁĄ UWAGĘ i koncentrację myślową JEJ poświęcasz, wysłuchujesz jej (naprawdę jej słuchasz ze zrozumieniem , z obecnością ciałem i duszą, albo prztynajmniej bardzo się starasz ją zrozumieć).
[spoiler:12b8twil]http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47933/mezczyzni-sa-z-marsa-kobiety-z-wenus[/spoiler:12b8twil]
witam,
mam problem z laptopem i w sumie już ręce mi opadają.
Kuzynka podrzuciła mi laptopa (Asus x54c) żebym zobaczył co mu dolega bo się "popsuł". Laptop pracował na win 7 home. Z tego co mówi, włączyła go i po chwili się wyłączył. Po ponownym włączeniu wyświetliły się takie opcje:
[spoiler:2k1mohrq]http://obrazki.elektroda.pl/5091195800_1314036660.jpg[/spoiler:2k1mohrq]
jednak po wyborze którejkolwiek z opcji windows niby się ładuje ale po chwili wyświetla się blue screen z opisem:
[spoiler:2k1mohrq]http://i55.tinypic.com/9liipv.jpg[/spoiler:2k1mohrq]
jednak w tech info najczęściej jest opis:
STOP: 0x0000000A (0xB7B3D6D8, 0x00000002, 0x00000001, 0x8B4CC368)
lub też z opisem zamiast "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" jest "BAD_POOL_HEADER"
STOP: 0x00000019 (0x00000003, 0x8EAF458C0, 0x8EF458c0, 0x8EF45800)
lub
STOP: 0x0000007F (0x0000000,...)
Postanowiłem więc przywrócić system z partycji recovery którą to też ma zrobioną na płytach. Postępowałem zgodnie ze wskazówkami ze strony asusa jak przywracać system jednak po chwili od rozpoczęcia procesu mam blue screena z opisami i błędami jak powyżej. Kiedy chce zrobić to samo z płyt dzieje się identycznie.
Dodam jeszcze ze czasem laptop po wciśnięciu przycisku włączania nie uruchamia się, tzn zapalają się jedynie diody od zasilania na panelu obok touchpada i to wszystko, ekran pozostaje czarny a dioda od hdd pozostaje martwa.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Tak sobie myslę jednak, że bez oddania go do serwisu się nie obejdzie.
Wygląda na problem sprzętowy. Może być właściwie wszystko, ale skoro dioda od twardziela nie pali się to masz pierwszy trop. Sprawdzałeś w biosie czy go wykrywa? Można też spróbować diagnostyki odpowiednim programem (np MHDD, chociaż nie wiem jak z obsługą na lapku).
Tak sobie myslę jednak, że bez oddania go do serwisu się nie obejdzie.
Pewnie nie, ale próbować zawsze można. ;)
A próbowałeś bootować z krążka?? Jak się da zrób test twardziela -PEŁNY GRUNTOWNY SKAN. Tym co napisał przedpiszca, i/lub HD tune, albo chociaż systemowym.
Obstawiam fizyczne uszkodzenie twardziela w obszarze początkowym, może nawet sam boot sector.
Jak dasz radę (o ile NIE ma plomb gwarancyjnych spróbuj twardziela wyciągnąc (pewnie wyciągniesz kasetkę, wyłuskaj go z niej i podepnij pod PC, tylko przypilnuj w BIOS żeby testowany twardziel nie stał się startowym. To ułatwi testy.
Tak z płyt też próbowałem i chwile po wyświetleniu ekrany "starting windows" mam blue screena.
Nie mogę zrobić skan, gdyż windows w ogóle nie startuje. Po włączeniu najpierw wyświetla się czarny ekran w dwoma opcjami do wyboru (w pierwszym poście wstawiłem screena) a gdy wybiorę jakąkolwiek opcję po chwili ładowania wyświetla się niebieski ekran.
Laptop gdyby był mój to z chęcią bym do niego zajrzał ;) poza tym, kuzynka ma na niego jeszcze gwarancje.
Jak jest gwarancja producenta to nie ma na co czekać, tylko trzeba kontaktować się z serwisem. Jeżeli problemem jest faktycznie boot sector tak jak pisze kirlan, to podejrzewam nie obejdzie się bez wymiany twardziela na nowy.
MHDD odpalasz z dysku startowego, więc system działać nie musi.
CZy jesteś PEWNY że w BIOS laptopa bootowanie z krążka (albo all / any other devices) ma pierwszeństwo przed twardzielem??
To trzeba sprawdzić i w razie potrzeby przestawić (NIE wpływa na gwarancję).
Może się okazać że pójdzie system z krążka i że uda się naprawić błędne dane dzięki kopii zapasowej.
NIe wiem jak z licencją - mozliwe że konieczny będzie reinstal systemu PO naprawie błędu na twardzielu. Jesli to błąd zaraz ZA boot sektorem to może uda się samodzielnie. JEśli jeszcze w obrębie boot sektora to to ciut trudniejsze.
====================
Natomiast jeśli mimo FAKTYCZNEGO bootowania z krążka nadal jest TEN SAM problem to ... przyczyna NIE leży w twardzielu.
Możliwe że nie obejdzie się bez wymiany jakiegoś podzespołu.
===============================
Tak czy inaczej ..
SPRZĘT NA GWARANCJI = ZMARTWIENIE SKLEPU SPRZEDAJĄCEGO / SERWISU GWARACYJNEGO a nie twoje.
I faktycznie nie dłub bo zabiorą gwarancję / będą mieli wymówkę żeby obciążyć kosztami NAWET jeśli to nie przez twoje działanie sprzęt ma awarię.
W biosie ustawiałem bootowanie z płyt jako pierwszwe i efekt ten sam, niebieski ekran. Sprawdzałem nawet kilkakrotnie te ustawienia gdyż myślałem ze może bios nie zapisał zmiany botowania.
Bardzo dziękuje wam fen1r oraz kirlan za zainteresowanie i chęć pomocy. ;)
Będzie musiała go oddać do serwisu niestety.
Albo na szczęście bo coś czuję że się skończy wymianą czegoś na nowy podzespół (na koszt gwaranta!!!).
Hai,mam problemik drobny.Otóż czy istnieje jakiś adapter midi?
Problem jest taki,że kupiłem nowego keyboarda Yamaha PSR-E333.Myślałem że ma MIDI,a tu dupa,tylko USB.I tu takie pytanko,czy jest jakiś adapter/konwerter pod to,żebym mógł USB podłączyć do tego ustrojstwa jesli istnieje i do kompa?
I tutaj wątpliwosc,bo mam w nim takie wejścia:
-OUTPUT/PHONES
-SUB
-12V(zasilanie)
-sustain(czyli do pedała)
W razie mojego przeoczenia jakiegoś,przepraszam
KLAssurbanipal
11-05-2013, 19:57
Poprzednie problemy zostały rozwiązane przez oddanie do serwisu. Komp był tam ponad 2 tygodnie. Wczoraj go odebrałem. Dopiero w domu kapnąłem się, że nie ma głosu. Jak oddawałem do serwisu głos był. Wszędzie mam poustawianą głośność włączoną i przesuniętą na maksa - panel sterowania, ikonki głośnika, przyciski laptopa. Dzwoniłem do serwisu i twierdzą, że wszystko było w porządku. Trochę to irytuje - oddaję na długi czas, płacę sporo za naprawę i oddają mi z nową usterką... Wie ktoś jak można ten głos ustawić?
Baal-Melkart
11-05-2013, 20:31
Sprawdzałeś może, czy w wyjściu słuchawkowym jest głos?
KLAssurbanipal
11-05-2013, 20:43
Niestety nie mam teraz żadnych słuchawek. :roll:
Presidente
11-05-2013, 20:44
A głośniki albo coś w tym stylu?
Baal-Melkart
11-05-2013, 20:51
Szkoda. A w menedżerze urządzeń w sekcji "kontrolery dźwięku, wideo i gier" co pisze?
KLAssurbanipal
12-05-2013, 11:15
Głośniki też nie działają. W menadżerze wszystko należycie podłączone i jest napisane, że głośniki pracują w tle. Podnosi się nawet wskaźnik dźwięku.
Tak to jest - płacisz kasę za naprawę, biorą drogo (nie mam pewności czy ta usterka była rzeczywiście tyle warta, czy najzwyczajniej w świecie zamienili części które były dobre) i oddają kompa z nową usterką.
Sprawdź jeszcze raz wszystkie możliwości wyłączenia dźwięku, łącznie z playerem i oprogramowaniem sterowania dźwiękiem dołączonym do sterowników płyty głównej jeżeli taki jest. Ostatecznie spróbuj przeinstalować sterowniki.
Jakub123
14-05-2013, 13:10
Witam! Mam generalnie taką sprawę, nabyłem laptop Fujitsu Siemens Amilo L1300 (taki już dosyć wiekowy sprzęt ale przydatny przy pracy) lecz ciężko się z nim obchodzi, wiesza się niemiłosiernie, więc myślałem nad dokupieniem ram(jest 512 bodaj że) oraz zmianą procesora (oile to możliwe, jest 1.4), i chciał bym się spytać czy taka operacja jest sensowa w ogóle?
nowy2142
14-05-2013, 13:16
Jak dla mnie bez sensu. Jeśli będziesz mógł coś tam wymienić to na niewiele lepszą część i dużo Ci to nie pomoże ;). Jak się wiesza to może zrób ostry format, przeczyść go, sprawdź czy ram sprawne i takie tam.
BTW. Nie słyszałem nigdy żeby wymiana w laptopie czegoś oprócz dysku twardego była sensowna ;) Może to dzisiaj już tańsza operacja no ale...
... ale do rozbudowy lub przebudowy są tylko stacjonarki.
Ja tam tylko co najwyżej słyszałem,że ludzie wymieniają dysk z laptopa na nowe albo dokupują ramu,nic więcej :D jak Samick powiedział,do rozbudowy i przebudowy tylko stacjonarki.
Co do lapka to wiekowy...Ogólnie jak zaintalujesz na nim winde to co się dziwisz że tak się dzieje :D porada taka,zainstaluj Linuxa bo on jest idealny do pracy na takim dosyć słabym sprzęcie.Arch Linux na przykład,dystrybucje sobie znajdź jakąś co ma gotowce wszystko ale b.mało zużywa ramu i procka.Bo takie zwyczajne dystrybucje to od 512 do 1gb normalnie zżerają ramu przy wielu otwartych kartach w przeglądarce i takie tam.Albo jak chcesz to sobie zwykłego Arch Linux zainstaluj,ale to ciężkie jest dla nowych więc sobie nie poradzisz,więc szukaj szukaj.Ja nie jestem ekspertem w Linuxie więc ci nie pomoge przy instalacji zwykłego Archa.Najlepiej to dokup z 2 gb ramu jak jest taka możliwość,wtedy się pomyśli co tu zrobić aby się nie mulił aż tak.Jeszcze wpadłem na pomysł żeby ci odchudzonego mocno XP polecić,ale nie wiem czy tylko do pracy jest ci on potrzebny.
1) KONIECZNIE sprawdź co robi przycisk "wyłącz" - czy naprawdę system jest ZAMYKANY (!!!powinien być!!!); Jak system jest tylko hibernowany to masz kolejną wręcz GŁÓWNĄ przyczynę zwiech. TAki numer czasem robi sie w PC-tach ale w laptopach bywa wręcz nagminny skutek: zwiechy przy otwieraniu choćby pliku txt z 1 linijką tekstu. Dopilnuj aby guzik "power" naprawdę zamykał system (panel sterowania >> opcje zasilania>>zaawansowane).
2) generalnie zgadzam sie z przedpiszcami że mozliwości rozbudowy nie masz zbyt wielkich i cudów one NIE dadzą,
ale DLACZEGO nie dadzą to już inna bajka.
3) Dołóż RAM albo zmień na większy - o to pytaj hardwerowca z jakiegoś serwisu czy ma jakąś używaną żeby dołożyć / wymienić
(z tego co widzę płyta dźwignie 1 GB RAM-u ale nie napisali czy dodatkowa kość = wolne gniazdo , czy kość do wymiany = większa niż standardowo zamontowana.) Jestem PEWNY że poczujesz różnicę, ale to może być za mało.
4) NAJWAŻNIEJSZE w twoim przypadku to wyczyścić twardziela, podzielić na 2 - 4 partycje i od nowa wgrać system- najlepiej XP, podczas instalki zrezygnuj ze zbędnych funkcji systemu, instaluj tylko konieczne programy, NIE instaluj wersji DirectX wyżej niż 9.0c - OPTYMALNA to 9.0c (a może i starsza :roll: , ale chyba 9.0c będzie najlepsza)
TO JEST PRZYCZYNA ZWIECH: zatkany system operacyjny, źle skonfigurowany, ZBYT NOWE WERSJE oprogramowania no i pliki (i foldery) trzymane NA PULPICIE (na pulpicie powinny być TYLKO skróty do plików i programów w tym skróty systemowe: "mój komputer" , moje dokumenty, kosz., zatkany źle skonfigurowany system to przyczyna ważniejsza niż słaby komp
5) hardcorowo możesz spróbować Windows 98 SE (ale nie ma sterowników np do wielu nowych urządzeń jak modemy; jak nie potrzebujesz nowych urządzeń, ani kontaktu z netem to wybierz ten system) izainstalować wersje okrojoną ... będzie śmigać szybciej od Win8 na 8 GB RAM-u
6) zainstaluj dobry MAŁO OBCIĄŻAJĄCY antywirus - Avast, F-Secure, ESET, ewentualnie BIT-Defender, unikaj Pandy i Nortona, Kasperek ujdzie; Reszty NIE POLECAM . Antywirusa tak skonfiguruj żeby była ochrona w trybie rzeczywistym ale pełne skany żeby robił TYLKO gdy mu "ręcznie:" każesz. Jeśli jest taka opcja w trakcie gry przełączaj antywirusa w "tryb gry" albo niech sam wykrywa "aplikacje pełnoekranowe" i niech tym aplikacjom nie przeszkadza.
------------------------
To co linux ma dziś - "lekkość", Windows miał w wersji 98 i jeszcze ciut w wersji XP - możliwość pominięcia zbytecznych składników i niepotrzebnych funkcji, a przez to ulżenia sprzętowi.
No i jeszcze jedno: Linux ALBO granie w Totalwar (którąkolwiek część).
Chyba że dasz radę z "sambą" i będziesz miał systemowego "twixa" (no ale te "systemowe batony" naprawdę się różnią)
==============
Powodzenia! MIłej Gry! Napisz co wykonałeś i jaki był rezultat.
No cóż,nie napisał do czego mu komputer będzie no to poleciłem Linuxa :D
Linux to nie jest najlepszy wybór do gier,ponieważ on prędzej wyrzuci z nerwów laptopa przez okno niż uda mi się coś tam odpalić z tych gier "nie indie" przez Wine czy tam Playonlinux itp.a gry na Linuxa to głównie Indie oraz inne takie tam mało sławne gry tworzone przez te studia co mają kase na to itp.więc nie wiem czy będzie mu się chciało w to grać.Ja Linuxa tylko mu do pracy polecam jak pisanie dokumentów czy programowanie(programowanie tym bardziej).
laptop Fujitsu Siemens Amilo L1300 ?
Na tym sprzęcie uruchomi co najwyżej tetris , więc linux jak najbardziej :D
Jakub123
15-05-2013, 15:43
Wow, dzięki za tak rozbudowane porady :D Cóż może ujmę to tak komputer wiekowy to prawa, ale służy tylko i wyłącznie do pisania, czytania i przeglądania zasobów internetowych, (do gier pc wiernie mi służy) a ze jego cena nie była wygórowana to się zdecydowałem. Na razie kusi mnie szczególnie dokupienie ramów jako ze wiadomo nie są drogie a może pomogą. Dzięki wielkie jeszcze raz, jak przeprowadzę jakieś modyfikacje dam znać jak poszło ;)
laptop Fujitsu Siemens Amilo L1300 ?
Na tym sprzęcie uruchomi co najwyżej tetris , więc linux jak najbardziej :D
Ooooo pardąsik!! :!:
Shogun (1) będzie śmigał, a i Medek 1 też nie powinien sprawiać problemów, z Rome (1) i Medieval (2) będa problemy ale jak obetnie bajery to może się da grać.
że nie wspomnę o :
[spoiler:1sadebw4]Red Alert2 ; Majesty (1) PL, Eage of Empires 1 i 2 , Stronghold (Twierdza) 1 , Civilization: Call to Power, Diablo 1 i 2 - chyba nawet z dodatkiem)
BaldursGate (1) Atlantis 2, Settlers 3 , Colin MC RAe 2.0 , Emperor: Battle for Diune , Gunman: Chronicles, Unreal (1) , Doom - bodajże do 3 włącznie , Gothic 1 na pewno i chyba 2 też ; Silent Hunter 1 i 2 przy odrobinie szczęścia 3 też , Might & MAgic 6, 7 i 8 ; Heroes Chronicles - wszystkie 4 tematy ; Fallout - np "tactics: Brotherhood of Steel" chyba nawet Morrowind nie będzie sprawiał kłopotów
....
Ja mogę tak długo wymieniać :!: :D 8-)
...
A to wszystko są świetne gry!!!
Same legendy - terris - a jakże!! też należy do legend, klasyka klasyki, niektóre klasy same dla siebie, nic poniżej 7/10 w CD-Action, większość dziewiątki i dziesiątki , bajeczna grywalność , klimat ... , a niedoskonałości grafiki możesz nie poczuć tak akcja wciąga, gry znakomite i zapisane w kulturze ...
choć wiadomo: NIE NAJNOWSZE
więcej patrz np:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=24&t=10402
i tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=25&t=12456[/spoiler:1sadebw4]
Taki komp spokojnie dźwignie Corela - tyle że wiadomo: 9 albo 10 a nie 14 !!; Office-y - 2003 i starsze powinny śmigać jak Neo w Matriksie, Corel Photopaint 9 i najnowszy Gimp nie powinny nawet się na moment przyksztusić.
------------------
No ale najpierw trzeba mu dopieścić system i konfigurację.
---------
edit:
A te dodatkowe pół giga RAM-u zrobi wyraźną różnicę.
Cześć wszystkim.Mam problem z nowym kompem , a mianowicie w programie HWmonitor nie mogę znaleźć karty graficzne , pewnie jest jakoś uśpiona , wiecie co z tym fantem zrobic?
Jaką masz kartę, zintegrowaną? Sterowniki zainstalowane?
Gdyby karta nie działała, to prawdopodobnie nawet byś kompa nie odpalił.
A co widzisz w systemowym menadżerze urządzeń?
Nie masz przypadkiem WYŁĄCZONEJ karty.
----------
komputer NIE potrzebuje karty graficznej do działania (nawet tej "wbudowanej".
Ruszy z rozdzielczością VGA (640 x480) albo SVGA (800 x 600) - zależnie od generacji.
TE minimum grafiki mieści się w innym miejscu - zauważ BIOS porozumiewa sie (oprócz bipów) także obrazem !!!
No ale chyba byś wyczuł słabszą jakość??
--------------------
daj screena z menadzera urzadzeń
Mam 2 karty , zintegrowana i GF650 , karty działaja gdyż robilem testy 3dmark06 , uruchomołem program TECHPOWER GPU i tutaj mam temperaturki grafy jak należy , tylko dlaczego w HWmonitor ich nie ma?
Siemka , szukam laptopa do 3000zł +\-. Laptop ma służyć do szybkiego przeglądania internetu,oglądania filmów oraz grania w gierki ;)
Póki co znalazłem dwa interesujące modele ;)
http://www.ceneo.pl/19522552#tab=click
Lenovo Y580
http://www.komputronik.pl/product/18457 ... 07XPL.html (http://www.komputronik.pl/product/184578/Komputery/Laptopy_i_netbooki/MSI_GE60_0ND_607XPL.html)
MSI GE60
Może macie godne polecenia inne modele :>?
Siema. Ja mam laptopa z GF650Gt i SH2 chodzi na ultra bardzo płynnie. Te laptopy co podałes maja jeszcze lepszą kartę GF660Gt więc będziesz zadowolony. Poszperaj po allegro może znajdziesz coś z GF670Gt , choc za 3k raczej nie.
Baal-Melkart
23-05-2013, 20:07
Mam 2 karty , zintegrowana i GF650 , karty działaja gdyż robilem testy 3dmark06 , uruchomołem program TECHPOWER GPU i tutaj mam temperaturki grafy jak należy , tylko dlaczego w HWmonitor ich nie ma?
Karta musi pracować, żeby HWmonitor czytał temperatury. Ja po prostu odpalam 3d Marka (właściwie może być cokolwiek co spowoduje uruchomienie karty dedykowanej), minimalizuje i dopiero wówczas odpalam HWmonitor. Niestety wciągniecie HWmonitora na listę programów działających razem z kartą nvidia nic daje. Podobnie rzecz się ma z menu kontekstowym "uruchom z procesorem graficznym".
Już mi działa , windows się zaktualizował bo miałem nowy i juz działa.
Takedown
24-05-2013, 18:56
Mam taki problem i kilka pytań z nim związanych...
Kilka dni temu czyściłem komputer z kurzu i wymieniałem pastę na procesorze. Od tamtego czasu temperatura procesora w "stanie spoczynku" wynosi 45-60 °C. A gdy włączę jakąś grę do dochodzi do 105 °C :shock: . Bios natomiast po włączeniu komputera oszacował temperaturę na 94 °C. Efektem tego jest fakt iż w grze, gdzie wcześniej było 45-60 FPS, teraz jest 15-35 FPS. Różnica bardzo zauważalna. Procesor to Intel Core i3-540 3.06 GHz
I teraz moje pytania:
1.Co może być przyczyną tego wzrostu temperatury?
2.Czy grając kilka godzin przy takiej temperaturze, procesorowi może się coś w końcu stać? :?
Jeśli ktoś ma jakieś porady to proszę pisać ;)
Co do pierwszego pytania,to może pasta jakaś trefna?A,i nie podkręcałeś procka ani nic takiego?
I tak,może coś mu się stać,na przykład BS'y ci zacznie walić,system postara się aby się nie przegrzewał i dlatego BSy by ci wyskakiwały,albo i coś jeszcze gorszego z tego wyjdzie.
Powiedz jakiej pasty użyłeś i jakiego chłodzenia używasz.Ja nie wiem co by tu ci pomóc,więc od takich banałów zaczniemy :D
nowy2142
24-05-2013, 19:34
Strzelam że z pozbyciem się kurzu dałeś radę to najwyraźniej musiałeś spieprzyć sprawę z tą pastą na procku. Albo ty coś źle zrobiłeś albo jakiś kicz użyłeś.
Czy coś się procesorowi może stać hmm... w starych ps3 od takiej temperatury (dzięki ekolodzy) spoiwa układu się topiły, potem stygły i tak w kółko aż pękały czy nie były poprawnie na miejscu. Jakoś tak.
Jeżeli nie masz spierdzielonych czujników temp. To komputer by uratować się przed samozapłonem będzie się wyłączał bez ostrzeżenia. Chyba że masz jakieś piszczałki ;)
Takedown
24-05-2013, 19:48
Procesor nie był podkręcany - nie znam się na tym i nigdy nic w nim nie zmieniałem.
Jeśli chodzi o pastę - to była jakaś pasta silikonowa, którą kupiłem około rok temu. Poprzednim razem gdy jej używałem nie było takiego problemu. :|
Nie wiem w jaki sposób mógłbym opisać chłodzenie, którego używam :| Dotychczas wszystko dobrze się chłodziło, więc myślę że raczej ono nie ma większego wpływu.
No chyba, że się coś zepsuło, ale z tego co widziałem to wszystkie wiatraczki się obracają :lol: .
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale obudowa mimo takiej temperatury nie jest ciepła, a komputer nie chodzi głośniej niż zwykle.
BS - rozumiem że to jest BlueScreen?
Edit:
Włączyłem na 3 minuty Skyrima, użyłem kilku czarów i zminimalizowałem grę, aby pokazać co się dzieje gdy w coś gram. Może zobaczycie tu coś, na co nie zwracam uwagi:
[spoiler:a723imu8]http://oi43.tinypic.com/n5rhwn.jpg[/spoiler:a723imu8]
Tak,BS to Blue Screen.
Jak pasta z przed roku to raczej nie ma co się dziwić :lol: niech jeszcze powie,czy dobrze ci teraz doradze: kup inną,lepszą.Nie wiem jaką ani nic z tych rzeczy,nigdy nie bawiłem się tymi pastami.Jak dobrze doradziłem,to niech ktoś poleci mu jakąś dobrą paste,albo poszukaj se w googlu :D
Takedown
24-05-2013, 21:23
Nie widziałem żadnej daty ważności na tubce, a pasta chyba nie może się zepsuć... A może może? :lol:
Czytałem coś o Arctic Silver, ponoć jest dobra, ale nie jestem w tym obeznany. No cóż, jutro jeszcze zajrzę do wnętrza komputera i popróbuję coś dobrego tam zrobić. Chociaż może już dość dobrego narobiłem :roll:
Teraz tak patrzę na tego screena, którego dodałem i tak się zastanawiam - czy napięcie -12V jest normalne? :|
Ja nie mam pojęcia :D cóż,data ważności to nie jest taka raczej ważna,tu chodzi coś ty za dziadostwo kupił.Niech ktoś się jeszcze wypowie :P tak o
Mam taki problem z youtube. Generalnie zauważyłem, że część nowszych filmów dostała obok opcji wyboru jakości także wybór szybkości odtwarzania. I tutaj pojawia się problem. Nie mogę w takich filmach zmienić jakości odtwarzania. Czy wybiorę 240 czy 720 film prezentuje się tak samo. O co chodzi?
Takedown
25-05-2013, 17:00
Dobra, skoro pisaliście że coś z pastą skopałem to usunąłem ją i założyłem jeszcze raz, ale tym razem w inny sposób.
Teraz sytuacja wygląda tak:
W biosie temperatura około 21°C, w "czasie spoczynku" 25-30°C, podczas gry jak dotąd najwyżej 66°C (najwyższa bezpieczna dla mojego procesora to 72.6°C), przy czym gra cały czas miała 61-100 FPS-ów (najmniej było 61) :mrgreen:
Widać, moje początkowe umiejętności nakładania pasty były co najmniej wątpliwe :lol: .
Nie miałem pojęcia, że ta pasta ma aż takie znaczenie :P
Dzięki za pomoc :D
Presidente
25-05-2013, 18:12
Mam taki problem z youtube. Generalnie zauważyłem, że część nowszych filmów dostała obok opcji wyboru jakości także wybór szybkości odtwarzania. I tutaj pojawia się problem. Nie mogę w takich filmach zmienić jakości odtwarzania. Czy wybiorę 240 czy 720 film prezentuje się tak samo. O co chodzi?
Dziwnie - to jest już dość długo na YT i u mnie działa normalnie, po prostu przełączam na lepszą jakość i albo się płynnie zamienia po chwili, albo zaczyna bufor od danego momentu. Możliwe, że jakiś filmik został dość niedawno wrzucony to jeszcze nie ma tej lepszej wersji zuploadowanej na serwer YT
No własnie ja to zauważyłem niedawno. Bo jeśli mam starszy filmik i wciskam hd to albo buforuje się i za chwile jest hd, albo klikam dalej czy blizej na pasku i mam od razu, a tutaj nic sie nie dzieje, jakbym klikal w próżnie:P
Presidente
25-05-2013, 20:02
Czasami takie błędy się zdarzają. Może zaktualizuj wszystkie wtyczki i inne pierdoły
Tylko nie bardzo wiem co mam zaktualizowac.. Uzywam chrome, nie mam żadnych wtyczek, pokazuje mi że wersje mam aktualną, flash mam zaktualizowany. Sprawdzałem na innych przeglądarkach i tam w ogóle nie ma opcji przyśpieszenie, wszystko jest po staremu i działa. Coś jest w takim razie z Chrome, ale nie mam pojęcia jak to naprawic.
Reainstal nic nie dał... To chyba cos z flash playerem w chromie. Generalnie na niektórych stronach, nie mogę wejść w "zakładki". Albo wyświetla mi się, że potrzeba flash playera. Tylko, że chrom ma wbudowanego i ten niby jest aktualny. Ten zwykly z kompa też jest aktualny. Wyprzedzając, tak reinstalowałem flasha:P
Hmmm...może Chromium spróbuj? To takie Chrome,tylko nie od google,nie zawiera flasha od razu z przeglądarką,więc ten zwykły z kompa bedzie działał.Spokojnie,zakładki itp. przejdą na Chromium po zalogowaniu sie na konto :P
Siema. Mam pewien problem z instalacją nowego systemu. Mianowicie nie mogę zmienić partycji na nowe , gdyż nie mam tej opcji , jest tylko komunikat że jak chce zmieniac to muszę uruchomić Windows 7 z płytki istalacyjnej , nie mam pojęcia jak to zrobić. Gdy olalem te partycje i zakonczylem instalke to po pierwsze , na dysku C zostaly mi jakies smieci jeszcze ze starej windy a do teho powstal jakis dysk H którego nie można usunąć. Możecie pomóc , gdyz z instalki windows jestem zielony :D
-Bierz płytke z win 7,do napędu,
-wejdź do BIOSu i znajdź "dział"z botowaniem i ustaw botowanie stacji dysków na 1 miejsce,gdzie to jest to nie wiem,ponieważ nie wiemy jaki masz BIOS,
-komp ci się zresetuje,następnie ci sie ukaże ekranik z instalatorem windy,możliwe że z 5-10 minut sobie poczekasz aż wszystko sie tam narobi,
-jak się załaduje to powinieneś mieć opcje jak formatowanie partycji itp.,ogólnie: ustaw partyche na windowsa 7 i daj opcje formata a zresztą partycji róbta co chceta,możesz je zostawić bądź nie,nie będzie z tym problemów,jedynie to jakieś drobne nieodczuwalne pierdoły będą to i tyle,nic nie znaczące.Ogólnie poustawiaj sobie to tam.
- no i co,instalujesz i tyle :D
Co do dysku H,to go przy tym ustawianiu partycji usuń czy co tam chcesz,no i tyle.
Udało się , dzięki za pomoc.
Pytanko. Reinstalowałem system , wszystko jest oki , tylko nie mam pojęcia jakie sterowniki zainstalowac. Zainstalowalem tylko najnowsze stery do Grafy i jakies ATK , natomiast trzeba jakieś jeszcze instalować , czy windows sam sobie dobiera?
Presidente
02-06-2013, 18:08
do takich rzeczy jak czytniki kart pamięci czeba wgrać, do jakiś paneli dotykowych (w laptopie), di Wi-fi, do karty sieciowej też chyba, do dźwięku
Ale to różnie bywa czasami są od razu czasami nie.
WI-Fi działa , touchpad działa , porty USB działaja , więc nie wiem.
Presidente
02-06-2013, 18:19
no to jak coś nie będzie działało to to załatwisz - proste :D
Zobacz w "Menedżer urządzeń" czy brakuje jakiś sterowników. W Windows 7 : Prawo klik na "Mój komputer"-->"Właściwości"--> Po lewej "Menedżer urządzeń". Jak to włączysz to powinny pokazać się znaki zapytania (żółte) gdy nie masz jakiś sterowników zainstalowanych, gdy ich nie będzie(znaków zapytania) jest ok.
Nie mam tam żadnych znaczków co oznacza że wszystkie stery niby sa (choc nie wiem skąd skoro ich nie instalowałem) ale dla przykładu , do grafy zainstalowaly sie jakies nie NWIDIA i niby były ale nie mogłem na przykład dać wyższej rozdziałki niż 800x600 , dalej nie dziłała kombinacja klawiszy Fn+ , dopiero po instalacji jakiś ATK , więc pytam czy cos trza doinstalować mimo że niby wszystko gra.
Presidente
02-06-2013, 18:55
Jak Ci czegoś będzie brakować to będziesz wiedział co i będziesz mógł to sobie zainstalować.
Jak Ci czegoś będzie brakować to będziesz wiedział co i będziesz mógł to sobie zainstalować.
Jezu , takie rady to........
Presidente
02-06-2013, 19:09
No jak piszesz mi post w stylu"
Idę na ryby. Czego mi jeszcze brakuje? I do tego nie mówisz co masz.
To co się dziwisz.
Jeśli masz laptopa to czasami dodają płytę ze wszystkimi sterami.
EditWejdź na stronę producenta i zainstaluj te stery bądź oprogramowanie którego nie masz.
Nie mam tam żadnych znaczków co oznacza że wszystkie stery niby sa (choc nie wiem skąd skoro ich nie instalowałem) ale dla przykładu , do grafy zainstalowaly sie jakies nie NWIDIA i niby były ale nie mogłem na przykład dać wyższej rozdziałki niż 800x600 , dalej nie dziłała kombinacja klawiszy Fn+ , dopiero po instalacji jakiś ATK , więc pytam czy cos trza doinstalować mimo że niby wszystko gra.
Jak instalowałeś Windowsa? Z partycji recovery czy z płytki Windows? Jeżeli z recovery to sterowniki same się wgrały. Jak nie ma znaków zapytania w "Menedżer urządzeń" to masz zainstalowane wszystkie sterowniki-co nie oznacza że są one najnowsze.Możesz więc zaktualizować je.
Napisz jeszcze jakiego masz laptopa.
Instalowałem z płytki , mam ASUS N61VN
Bierz po kolei nazwe sprzętów i instaluj sterowniki.Karta graf itp.bo co by tu poradzić? Nie widze problemu żadnego...
Dokładnie nie ma co kombinować. Teraz można tylko wgrać najnowsze sterowniki.
Baal-Melkart
02-06-2013, 21:19
Scooter na stronie Asusa na pewno będziesz miał wyszukiwarkę sterowników po modelu i wersji systemu operacyjnego. A zresztą : http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl
Witam, czy są jeszcze ludzie, którzy się znają na desktopach?
W związku ze zbliżającą się premierą Rome 2 i faktem, że mój stareńki HD 3850 już nie daje rady postanowiłem rozejrzeć się na nową grafiką. Na oku mam HD 7770 albo HD 7790. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tymi układem i mógłby podzielić się wrażeniami? Jak z zasilaniem? Mam cichą nadzieję, że 450W od Chiefteca da radę.
Byłbym zapomniał, proc AMD Phenom X4 B50 @3,2 L3 6MB
janker92
05-06-2013, 18:27
Mam cichą nadzieję, że 450W od Chiefteca da radę.
U mnie 350W ciągnie bardziej prądożernego Radeona 7850 i do tego cały ten skład, który mam w podpisie, więc bierz śmiało.
Baal-Melkart
05-06-2013, 19:36
Na oku mam HD 7770 albo HD 7790. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tymi układem i mógłby podzielić się wrażeniami? Jak z zasilaniem? Mam cichą nadzieję, że 450W od Chiefteca da radę.
Z tych dwóch zdecydowanie brałbym HD 7790, różnica w cenie ok. 100 zł a w wydajności w porywach nawet kilkadziesiąt procent. Tu masz testy:
Radeon 7770: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/test-kart-graficznych-radeon-7770.html
Radeon 7790: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/radeon-7790-test.html
Oferty nvidii nie przeglądałeś? Seria 6xx z tego co kojarzę miała dobrą relacje wydajności do poboru energii to raz, a dwa wchodzi już nowa seria 7xx, co prawda na razie GTX 780, czyli najmocniejsza, ale mimo wszystko powinno doprowadzić do do spadku cen kart 6xx. I jeszcze jedno, w czwartym kwartale tego roku powinna pojawić się nowa seria radeonów 8000, więc nie wiem czy nie warto się trochę wstrzymać z zakupem.
Dzięki za rady.
Baal właśnie się zastanawiam czy lepiej nie poczekać do premiery PS4 i zobaczyć jak rynek sprzętu PC na to zareaguje. Tylko to jest czwarty kwartał, czyli okolice świąt a wtedy wszystko jest raczej droższe. W dodatku na tego HD7790 jest aktualnie promocja i AMD dorzuca klucz Bioshock Infinite i FC3 Blood Dragon, które można by opchnąć na allegro za porę złoty. Z tego co kojarzę latem zawsze ceny były bardziej atrakcyjne, no ale z drugiej strony cena tego HD7790 może spaść jeszcze bardziej. Może w ogóle oleje temat kompa i dokończę składanie roweru.
Chyba trzeba będzie rzucić monetą. :P
A propo ps4. Na odbywających się właśnie targach E3 zaprezentowano nową konsole. Nieoficjalnie ps3site donosi, że ps4 ma ukazać się równo z premierą światową i cena ma wynosić mniej więcej 1700zl.
http://www.ps3site.pl/tak-wyglada-playstation-4/156044
http://www.ps3site.pl/playstation-4-z-obsluga-uzywanych-gier-bez-wymogu-polaczenia-z-siecia-i-jakiejkolwiek-formy-weryfikacji/156056
http://www.ps3site.pl/playstation-4-pojawi-sie-w-polsce-rowno-z-premiera-swiatowa/156425
a tutaj relacja z konferencji sony
http://www.ps3site.pl/e3-2013-relacja-na-zywo-z-konferencji-sony/156029
niestety granie przez internet nie będzie darmowe
http://www.ps3site.pl/granie-przez-internet-w-playstation-4-nie-bedzie-darmowe/156080
Fail z tym PS4 I Xboxem jest,tak jakby.Dla graczy z Polski,na gry-online napisane jest,że konsole dużo bedą nas kosztowały,z tego co pamiętam to od 1800 do 2400 zł(czy tam 2100).Czyli...PC <3
Andres87
14-06-2013, 12:28
Jeżeli chodzi o kartę graficzną i procesor w PS4.. w porównaniu do PC.. to 8 rdzeniowy jaguar jest o połowę mniej wydajniejszy niż nowe generacje i7...a karta graficzna będzie zbliżona wydajnościowo do Radeona 7790/7870.
Więc jakiejś wielkiej rewolucji nie widzę.. To już Cell w PS3 był większym zaskoczeniem.. i 3 rdzeniowy Xeon w X360
Jedyny plus .. to gry wieloplatformowe będą wyglądać porządnie.. bo tak to marna konwersja biła po oczach.. a tekstury wyglądały tragicznie..
Myślę że 7790 możesz spokojnie nabyć.
Baal-Melkart
15-06-2013, 17:22
Co do nowych konsol to z tego co mi wiadomo Sony pozamiatało Microsoft. Nie dość, że ich konsola będzie wydajniejsza to w dodatku tańsza. Gdy dodać do tego, że na PS4 będzie można odpalać używane gry i konsola nie wymaga permanentnego łączenia się z internetem to po prostu Microsoft poległ na całej linii.
http://pclab.pl/news53672.html
Jeszcze to oblukajcie.Taaa,Sony zmiótł MS,Ballmer cwaniaczek myśli,że to wszystko przejdzie bez kiwnięcia i każdy wszystko kupi :D
No cóż,zobaczymy co będzie dalej...
Cześć, przymierzam się do zakupu nowego komputera jakoś przed wakacjami oczywiście przeznaczonego do grania w miarę dobrej jakości w nowe produkcje i zastanawiam się nad czymś takim : http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... ?page=0,13 (http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_czerwie c_2013?page=0,13) ? Co o tym myślicie ? Czy ktoś może mi polecić coś lepszego lub ew. zmienić w tym zestawie ? Limit cenowy to mniej więcej 3000zł. Osobiście zastanawiam się nad wyborem innej karty graficznej, tej kompletnie nie znam, więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś z większym doświadczeniem udzielił jakiś rad (?).
Swoją drogą, długo mnie tu nie było i forum zmieniło się naprawdę dużo na lepsze, dobra robota ! ;)
Ja bym wywalił z tego zestawu SSD a HDD wymienił na takiego: http://www.komputronik.pl/product/15496 ... A_III.html (http://www.komputronik.pl/product/154967/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/WD_Green_1TB_WD10EZRX_64MB_cache_SATA_III.html)
Chyba, że chcesz żeby system szybko startował z SSD. Albo zamiast systemu instalować tam gry i mieć szybkie czasy ładowania. Z tym, że 64 GB to trochę mało. Większość danych i tak będzie na HDD, więc SSD o takiej pojemności jest moim zdaniem bezsensownym wydatkiem.
Grafika jest dobra. Będziesz zadowolony.
Ok, wielkie dzięki, w takim razie zrobię chyba tak jak radzisz i kupię lepszy HDD.
cześć zamierzam kupić laptopa (do gier,filmów, przeglądania internetu itp.)
Póki co ten model najbardziej przypadł mi do gustu.
http://www.neonet.pl/?p=lenovo_y580a_59 ... bsbox_hash (http://www.neonet.pl/?p=lenovo_y580a_59_351885#tabsbox_hash)
Co o nim sądzicie?
Jak ten laptop radziłby sobie z grami typu shogun2,metro2033,ACIII,fifa 13.
Z góry dzięki
Tu masz zdaje się podobny sprzęt.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y580.79090.0.html
Jak ten laptop radziłby sobie z grami typu shogun2,
Mam podobny sprzęt tylko z GF650GT czyli 10-15 % wolniejszą a SH2 śmiga na ultra , więc bez obaw.
Potrzebuje waszej pomocy.
Mam problem z mikrofonem. Po prostu gdy chce nagrać swój głos, zamiast tego słyszę szum. Ktoś umie mi doradzić jak poprawnie. Moja karta dźwiękowa: Realtek. Ktoś, kiedyś miał podobny problem i umie go rozwiązać?
Może ktoś się na tym zna,ale zapytam:
-Jaki masz mikrofon?
-Jakiego programu używasz to nagrywania?
Do nagrywania polecam AudaCity.
mam słuchawki genius z mikrofonem. Problem tyczy się również normalnych rozmów przez skype,steam itp. Zacząłem używać program Action, a tak to testowałem w systemowym programie do nagrywania głosu.
Może w mikrofonie coś pieprzneło? Ja tutaj nie mam za wiele rad bo sie zwyczajnie nie znam na tym :P
Dziękuje, że próbujesz pomóc :) Sprawdzę inny mikrofon, ale myślę jednak że to zależy od ustawień.
Można w Windows 7 zrobić przywracanie systemu wpływające na wszystkie pliki? Dzisiaj w nocy chcialem cos na plyte sobie zgrac, zainstalowalem nero 12 ale jest dziwny w obsłudze, więc zainstalowalem stare nero 6 tak czy inaczej nie mialem czystej plyty i się nie udało, wiec wylaczylem kompa. Dzisiaj rano włączam, połowa ikonek na pulpicie jest białych, patrzę, a na dysku D 80 gb wolnego miejsca, chociaż był cały zapełniony :o Wszystko z Program Files mi się usunęło. Nie wiem jakim cudem wszystkie gry z dysku mi się skasowały, ale mozna to jakoś odkręcić? Zrobilem przywracanie do wczoraj rana, ale to wplywa tylko na jedną rzecz np. usuwa zainstalowaną gre, a inne pliki zostają jak są :cry: :cry:
Spróbuj wybrać inny punkt. Jeżeli to nic nie da, a nadziei bym sobie nie robił, to dupa. Można próbować przywracać utracone pliki przy pomocy darmowych programów, ale te nie są zbyt dobre i do tego może pojawić się problem z danymi w rejestrze.
Gry np.: ze Steama polecam "zabezpieczać" funkcją wbudowaną w ten program.Później tylko te gry spakowane wrzucasz do danego folderu ze Steamem i cieszysz się grami :P
Co do samego problemu...ja tam ci nadziei nie dam.Te gówniane funkcje Windowsa mają tendencje do psucia się.Mi np.: partycjonowanie się zepsuło te z poziomu windy i zostałem zmuszony do używania jakiegoś innego programiku.Darmowe nie są dobre,spróbuj,popróbuj ale jak dla mnie to za dużo nimi nie zrobisz.
Z antywirusów to polecam:
-Avira(darmowy,w j.angielski,nie ma polskiego),dba o komputer tak "lokalnie"jak i w sieci.
-Comodo,kolejny darmowy,już w polskim języku.Dba o komputer "lokalnie" i w sieci.Ma tendencje do sapania się o każde exe. także trzeba w nim to poprzestawiać.
-MalwareBytes,darmowa wersja zapewnia usuwanie wirusów tylko,ochrony nie zapewnia,no chyba,że kupisz premium.Polecam go do skanowania kompa,tamte to do zatrzymywania wirusów itp.
Czy już miał ktoś problem z com surrogate w Win7? U mnie antywirus Comodo wykrywa go, jak żąda pełnego dostępu do komputera... Irytujące to jak diabli. Jak popatrzyłem w necie, to opinie o tym programie (?) są niejednoznaczne. Jedni sugerują, że to rodzaj wirusa... (ale ja nie sądzę), inni że, to problem wynikający z sterowników graficznych... ja sprawdziłem u siebie ich aktualizacje i wydają się one w porządku. Jeszcze inni sugerują, że to po prostu integralna, upierdliwa część Windowsa :geek: -rodzaj niedoróbki Microsoftu... A może ktoś z was orientuje się do czego to w Windzie potrzebne? lub jak się tej aplikacji (?) pozbyć?
Ja tam tyle powiem,że Comodo sapie się do wszystkiego.W trybach pogrzeb i sprawdź czy nadal ci będzie się darł,jeśli to jest aż na tyle irytujące to polecam zmiane antywirusa.
Avira + Malware Bytes do skanowania kompa.Ta Avira do pilnowania go.
To dobre antywirusy i nie będą się sapać tak jak Comodo,czyli co chwila :P ja nie wiem jak to usunąć ani jak to inaczej naprawić.
Ostatnio borykam się z kilkoma problemami związanymi z dostępem do internetu.
Ani na komputerze, ani na laptopie nie mogę połączyć się w praktycznie żadnym programie z netem, nawet na wyłączonej blokadzie problem pozostaje.
Mogę zainstalować Steam-a, lecz przy pierwszej próbie włączenia kiedy to pobierane są aktualizacje Steam nie widzi dostępu do neta. W przypadku gier, (Warframe) nie mogę się połączyć z siecią. Nie wiem z czym to jest związane.
Posiadam Liveboxa ZTE 2.0, na laptopie mam Avire, na komputerze nie mam żadnego antywirusa. Problem na obu sprzętach jest ten sam. :evil:
Edit:
W liveboxie mam ustawione zabezpieczenia WPA/WPA 2 Mixed, lecz nawet jeśli ustawię brak zabezpieczeń problem pozostaje.
Nie poprzestawiałeś czasami czegoś w liveboxie? Może ci się schrzanił czy coś,nie jestem sieciowcem to za wiele nie pomoge :D
WAP nie wyłączaj bo to chyba zabezpieczenie LANu. Strony normalnie działają? Nie masz przypadkiem włączonego firewalla? Może być tak, że zapora blokuje porty steam i gier.
To był problem jednak z liveboxem, przywróciłem fabryczne ustawienia i wszystko działa jak należy. Widocznie gdzieś musiałem grzebać ;)
Strony normalnie działały, jedynie w programach był problem.
stukpuk111
21-07-2013, 11:44
Witam. :D
To moje pierwsze kroki na tym forum, za bardzo się nie znam na sprzęcie komputerowym stąd moje (śmieszne dala niektórych pytania)
Mam starego kompa z Ge Force 8800 GTS 320 MB, a rczej miałem , bo właśnie padła na pysk. I szukam zamiennika. Gram głównie w Medivala II.
I tu mam dylemat. Czym ją zastąpić , aby nie wymieniać innych podzespołów. I żeby grało się płynnie.
Kupić używkę. (jeśli tak to czy brać tą 521, czy 640 MB? Czy mój komp to pociągnie?) czy pozostać na 320 MB?. Allegro 80-150 zł. Czy coś innego używanego.
Do tej pory moja karta radziła sobie z każdą grą.
Jeżeli nową, to jaką byście proponowali, żeby parametry były takie same lub ciut lepsze. Cenowo nie ma szału, max 200-250 zł. Żeby się dało grać płynnie w Medivala II.
Bo teraz czasem jek było więcej jednostek w bitwie, to się trochę cieło :evil: Nie wiem czy to wina karty, czy procesora? E 4500 2.2 GHz Intel Core 2 Duo. 2 GB RAM-u.
System XP.
Harry-Potter-TW
21-07-2013, 12:42
Nie znam się na kartach w tym segmencie cenowym, ale na twoim miejscu nie kupował bym używki - nie wiadomo ile pociągnie. Za 250 zeta na pewno kupisz nową dobrą kartę do M2. Nie znam za bardzo ludzi na forum, ale lepiej zapytać o to np. na pclab.pl, tam na pewno dadzą ci precyzyjną odpowiedź co do rodzaju karty i firmy, czasem nawet sklepu. Inne fajne portale to benchmark.pl, purepc.pl, pcfoster.pl.
Edit: widzę, że się myliłem - strasznie dużo postów w tym temacie ( teraz to zauważyłem ), czyli w sumie jest szansa na odpowiedz także tutaj.
No to tak.To nie wina procesora samego,sam procesor to nie problem ze ścinami itp.
Co do karty,to nie kupuj używanych przez internet,jakieś gówno jeszcze kupisz i stracisz mamone.
http://allegro.pl/nvidia-geforce-gtx260 ... 75549.html (http://allegro.pl/nvidia-geforce-gtx260-896mb-okazja-gw-fv-i3388175549.html)
Np. coś takiego sobie kup,polecam geforce,ze względu na lepsze osiągi itp. od Radeonów.Dla większego komfortu w graniu jeszcze mógłbyś dokupić z 2 gb ramu albo 1,ale lepiej 2.Tylko wtedy XP by tych 4 nie wykorzystał,3 jeszcze tak.Jak byś chciał mieć 4 gb to wtedy byś musiał zmienić system na np.: Windowsa 7.Ew.sobie załatw Win XP 64 bit i tyle.
Pandrodox tak z ciekawości, możesz wyjaśnić jak to jest, że ta karta ma rzekomo 448 bitową szynę? Większość kart ma 128 albo 258, taki GF Tytan ma 384, ale to już jest najwyższa półka.
Max Power Draw: 182 W
Masakra.
Np. coś takiego sobie kup,polecam geforce,ze względu na lepsze osiągi itp. od Radeonów.
Zależy które i za jaką cenę.
janker92
22-07-2013, 17:19
Pandrodox tak z ciekawości, możesz wyjaśnić jak to jest, że ta karta ma rzekomo 448 bitową szynę? Większość kart ma 128 albo 258, taki GF Tytan ma 384, ale to już jest najwyższa półka.
Pandrodox - znaffca pt. "nie wiem a się wypowiem" z pewnością i bez zająknięcia odpowie na to banalne (dla niego) pytanie. ;)
Max Power Draw: 182 W
Masakra.
A to czemu? Standardowy pobór prądu w średnio - wysokim segmencie kart graficznych, do którego w momencie premiery należał gtx 260.
Don't know fen1rirze? :lol: nie zauważyłem,wziąłem pierwsze lepsze dziadostwo z Allegro :P nawet nie patrzyłem co tam dokładnie jest :D
Pandrodox - znaffca pt. "nie wiem a się wypowiem" z pewnością i bez zająknięcia odpowie na to banalne (dla niego) pytanie. ;)
janker92 - znaffca pt. "ponarzekam i się nie wypowiem" z pewnością pomoże nowemu userowi na forum ;)
Dobra,ok.My mistake - nie zobaczyłem co tam wypisali,wziąłem byle co z allegro :P
janker92
22-07-2013, 18:03
karta ma rzekomo 448 bitową szynę? Większość kart ma 128 albo 258, taki GF Tytan ma 384, ale to już jest najwyższa półka.
Karta ma w rzeczywistości 448 bitową szynę (http://www.geforce.com/hardware/desktop ... ifications (http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-260/specifications)), ponieważ musiała nadrobić nią wolne pamięci - DDR3 vs DDR5 u AMD.
@stukpuk: zacznij od napisania informacji jaki masz zasilacz (moc i producent).
Szukam dobrej myszki do pc stacjonarnego. Najlepiej by spełniała te wymogi:
-była dostępna w empik albo saturn
-była tania [nie musi być dobrej firmy, żadne 150 zł nie wchodzi w grę]
-żadnego kabla [pełna swoboda :D]
-wytrzymała 10 godzinne granie bez żadnego ładowania itp.
-mile widziane jakieś bajery [np. dodatkowy przycisk 2x albo coś bo bokach]
-wielkość ma być średnia mniej więcej taka http://www.pcreview.co.uk/forums/attach ... ouse-1.jpg (http://www.pcreview.co.uk/forums/attachments/6682-a4tech-wireless-battery-free-optical-mouse-1.jpg) jest to myszka którą aktualnie używam, ale zaczęła przycinać.
To co, istnieje coś takiego? :P
Może mi ktoś poradzić co mogę zrobić ze swoim Wifi które rozłącza mi się tak, że muszę kilka razy restartować laptopa aby móc znowu się połączyć bo inaczej mam tylko "łączność ograniczona" :)
To co, istnieje coś takiego?
Idź do sklepu dla idiotów i sobie sprawdź. Poniżej 100 zł i tak nie ma różnicy co kupisz o ile nie grasz w FPSy.
Wald spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne routera, tylko żebyś miał dane do ponownego wpisania :P Też miałem problem, mimo odblokowania portów, firewall-a, antywirusa nic nie pomogło, dopiero reset modemu.
stukpuk111
06-08-2013, 21:07
Witam wieczorową porą.
Naprawdę nie ma karty do 200-300 zł, żebym mógł pograć dalej.
stukpuk111
11-08-2013, 18:35
Witam.
Koleś w sklepie proponował mi Geforca 630 za 360 zł. W necie znalazłem go za 300 stówki, opłaca się? Da radę pograć w MKedyka?
stukpuk111
25-08-2013, 20:19
Jeżeli ma to jakieś znaczenie to mój zasilacz to: Tracer 4live 400.
Witam.
Koleś w sklepie proponował mi Geforca 630 za 360 zł. W necie znalazłem go za 300 stówki, opłaca się? Da radę pograć w MKedyka?
Kupiłem calaka z tą kartą i nie polecam a już na pewno za tę cenę która jest niemal równa karcie poniżej
Myślę o wymianie na stosunkowo taniego Radeona 7770. początkowo myślałem o Vertexie jednak coś usłyszałem że szybko się grzeje i jest głośny ktoś mógłby mi polecić najlepszą wersje tej karty?
do tego dochodzi zasilacz mam Core i5-3470 3.20/3.60 GHz 6GB ram ddr3/1333 mhz i zasilacz zaledwie 350w raczej nie starczy zgadza się?
janker92
01-09-2013, 08:42
Myślę o wymianie na stosunkowo taniego Radeona 7770. początkowo myślałem o Vertexie jednak coś usłyszałem że szybko się grzeje i jest głośny ktoś mógłby mi polecić najlepszą wersje tej karty?
do tego dochodzi zasilacz mam Core i5-3470 3.20/3.60 GHz 6GB ram ddr3/1333 mhz i zasilacz zaledwie 350w raczej nie starczy zgadza się?
Zasilacz jakiej firmy?
Radeon 7770 to najsensowniejszy wybór w tej cenie.
Jak chcesz najtaniej, to bierz http://www.saturion.pl/product/150220/S ... CI_E_.html (http://www.saturion.pl/product/150220/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Radeon_7770_Gigabyte_OC_1GB_HDMI_DVI_2xminiDP_PCI_ E_.html)
ATX 350w więcej nie powiem bo plomby ;)
Komputer właśnie wrócił z gwarancji i...jest nie sprawny... w.w karta graficzna siadła czy da się włączyć zintegrowaną bez wyciągania GT630 i naruszenia plomb?
stukpuk111
17-09-2013, 21:40
Z racji okrojonego budżetu zakupiłem dziś używanego Geforca 9600 512 MB. Całe 120 zł. Mam nadzieję, zę pociągnie Medyka???
Dobra, mam dwa szalone problemy z kompem:P Co więcej, wczoraj robiłem formatowanie i problemy nadal występują :<
1) jak długo korzystam z kompa to po pewnym czasie jedno kliknięcie kursorem na pulpicie zaznacza nie jedną a kilka ikon. Kliknięcie na inną ikonę odznacza, lub nie, poprzednią ikonę i zaznacza kilka kolejnych... Do tego gdy próbuje otworzyć jakąś stronę w przeglądarce to zamiast otworzyć się nowej karcie, otwiera się w nowym oknie. Dotyczy to także wszelkich linków, odnośników czy "następnych" stron. To samo z odtwarzaczami, kliknięcie otwiera kolejne okna programu. Myślałem, że to wina myszki, która już nawalała od dłuższego czasu, ale tą wymieniłem wczoraj i problem nadal istnieje. Skoro format nie pomógł to powiedzcie co jest do wymiany :P
2) problem dotyczy Chrome. Co pewien czas chrome zwiesza mi się tak totalnie. Objawia się to tak, że po otwarciu jakiejś strony (tutaj mamy dowolność, aczkolwiek problem miałem kiedyś i dotyczył tylko strony sport w onecie - format wtedy pomógł) widzę że chrome nie odpowiada, jak się wkurzam i zaczynam klikać myszką to wtedy "zwiesza" się kursor i... po jakichś 30 -45 sekundach wszystko wraca do normy. Moje pytanie brzmi WTF?! Tylko nie doradzajcie mi zmiany z chrome :P
1) Zrobiłeś skan programem antywirusowym?
2) Odpowiedzią na pytanie nr 2 może być wtyczka - prawdopodobnie java, albo flash. U mnie w FF jest ten sam problem.
1) kiedyś robiłem skany i nic. No ale jak pisałem, robiłem formatowanie :p to lepsze niż skan, a mimo to mam taki problem nadal
2) pewnie tak, ale fajnie by było się tego pozbyć ;)
1) jak długo korzystam z kompa to po pewnym czasie jedno kliknięcie kursorem na pulpicie zaznacza nie jedną a kilka ikon. Kliknięcie na inną ikonę odznacza, lub nie, poprzednią ikonę i zaznacza kilka kolejnych... Do tego gdy próbuje otworzyć jakąś stronę w przeglądarce to zamiast otworzyć się nowej karcie, otwiera się w nowym oknie.
1) kiedyś robiłem skany i nic. No ale jak pisałem, robiłem formatowanie :p to lepsze niż skan, a mimo to mam taki problem nadal
Może być wirus, nawet jeśli robiłeś format, a nie masz zaktualizowanego systemu i zainstalowanego antywira. Kiedyś był taki upierdliwy robak, że wystarczyło się połączyć z internetem i już infekował. Sprawdź też nośniki wymienne.
2) problem dotyczy Chrome. Co pewien czas chrome zwiesza mi się tak totalnie. Objawia się to tak, że po otwarciu jakiejś strony (tutaj mamy dowolność, aczkolwiek problem miałem kiedyś i dotyczył tylko strony sport w onecie - format wtedy pomógł) widzę że chrome nie odpowiada, jak się wkurzam i zaczynam klikać myszką to wtedy "zwiesza" się kursor i... po jakichś 30 -45 sekundach wszystko wraca do normy. Moje pytanie brzmi WTF?! Tylko nie doradzajcie mi zmiany z chrome :P
Zmień na FF albo Opere. :P
Sam nie wiem, spróbuj wyczyścić cache przeglądarki.
Może być wirus, nawet jeśli robiłeś format, a nie masz zaktualizowanego systemu i zainstalowanego antywira. Kiedyś był taki upierdliwy robak, że wystarczyło się połączyć z internetem i już infekował. Sprawdź też nośniki wymienne.
Nic, zero, jeno powietrze:P
Zmień na FF albo Opere. :P
Sam nie wiem, spróbuj wyczyścić cache przeglądarki.
Nie czaj się tak! Zaproponuj od razu IE :P A poważnie, Opera jest za wolna, a FF nie lubię;) Mimo wszystko szybkość chrome jest dla mnie znaczącą zaletą.
Nezahualcoyotl
19-09-2013, 16:27
@Volomir wyrzuc Chrome z kompa i zainstaluj ponownie ;)
Zając proszę Cie ;) Już tego próbowałem, poza tym jak pisałem wcześniej FORMATOWAŁEM DYSK więc propozycja reinstalki Chrome trochę nietrafiona :P
Nezahualcoyotl
19-09-2013, 17:15
AdBlock masz zainstalowany w przegladarce?
Nie mam, znaczy mam zainstalować? :P
rolpa120
22-09-2013, 15:45
Zamierzam kupic nowa grafe ale nie wiem co wybrac, cos na tyle mocnego zeby shogun 2,wiedzmin 2, anno 2070... na ultra bez przycinek dalo rade, i rome 2 na wysokich moze. :)
Zastanawiam sie nad Radeon HD 7970 GHz Edition ? obecie posiadam AMD Radeon HD 6850, i w shoguna 2 i napka na wysokich ustawieniach z przycinami gram.
a moze macie jakies inne pomysly co wybrac ? ;)
janker92
22-09-2013, 17:26
Napisz, jaki masz budżet i zasilacz.
rolpa120
22-09-2013, 18:20
Zasilacz musze tez nowy kupic, zapomnialem napisac 600 W wystarczy ? Tylko jaka firma ? zeby zlomu nie kupowac.
Na karte nie chce wydac wiecej niz 400 no do 450 € max (mieszkam w Austrii)
odi.profanum
25-09-2013, 02:18
Zna się ktoś na dyskach twardych albo kojarzy taki programik jak hd tune? Mam w nim wyświetlony current pending sector i ultra DMA CRC error count na żółto ale nie wiem co to oznacza ( poza tym, że coś się niedobrego z dyskiem dzieje ) :roll:
Googlowałeś te błędy? Sprawdź czy kabelek od dysku się nie poluzował.
odi.profanum
25-09-2013, 13:49
Trochę tak ale ten post miał być w ramach uzupełnień, a kabelek poprawiłem, błędy są nadal.
Witam. Czy moglibyscie mi znalesc aktualizacje http://www.dell.com/support/drivers/us/ ... egoryId=AP (http://www.dell.com/support/drivers/us/en/19/DriverDetails/Product/studio-15?driverId=DFC1X&osCode=ww1&fileId=2731091427&languageCode=en&categoryId=AP)
Tylko na windows 7 64.. Szukam i szukam ale jest tylko na xp..
Witam was mialem dosc potezna czystke w kompie i chcialem sie zapytac jakie foldery zalozyc w swiezo formatowanym dysku?
Nie jestem pewien czy dobry temat ale mam taki problem a mianowicie, coś mi strasznie spowalnia łącze. Dla przykładu podczas pobierania: pobierałem najnowsze sterowniki do karty graficznej i pobierało z szybkością 400-500 Kb/s. Po jakiś 5min spadło do 10-15 Kb/s. Czasami idzie normalnie przez całe pobieranie a czasami tak nienormalnie zwalnia.
Skanowałem kompa avastem nie pokazywało żadnych wirusów, czyściłem rejestr, usuwałem niepotrzebne pliki, wymieniałem router ale nic to nie dało.
Jeśli macie jakieś rozwiązanie to piszcie :D
P.S Mam kabel położony 4Mb/s jakieś 80m od domu.
leganiec
02-11-2013, 22:54
Nie jestem pewien czy dobry temat ale mam taki problem a mianowicie, coś mi strasznie spowalnia łącze. Dla przykładu podczas pobierania: pobierałem najnowsze sterowniki do karty graficznej i pobierało z szybkością 400-500 Kb/s. Po jakiś 5min spadło do 10-15 Kb/s. Czasami idzie normalnie przez całe pobieranie a czasami tak nienormalnie zwalnia.
Skanowałem kompa avastem nie pokazywało żadnych wirusów, czyściłem rejestr, usuwałem niepotrzebne pliki, wymieniałem router ale nic to nie dało.
Jeśli macie jakieś rozwiązanie to piszcie :D
P.S Mam kabel położony 4Mb/s jakieś 80m od domu.
To może być wina serwera a którego pobierasz. Czy dzieje się to z każdego serwera gdy pobierasz?
Wątpie żeby to była wina serwera bo jak pobierałem avasta na starym routerze to leciało po 20-30 Kb/s a już po wymianie 150-200 Kb/s przez około dwa dni a potem znowu spadło do tych 20. A teraz to już się wacha a przedział jest od 10-500 Kb/s. Czyli leci szybko jak ma ochote.
PaskudnyPludrak
21-11-2013, 17:22
Przymierzam się do zakupu nowej karty graficznej, obecnie mam GF570 coś tam...., planuję zakupić jakiegoś GF 770, nie wiem jednak czy mój procesor temu podoła, procek to i-5 2500 3,30ghz, jak myślicie czy jest sens inwestować w nową kartę, czy trochę poczekać i zmienić procek,płyte,karte..... a może polecacie jakąś inną kartę :?:
janker92
21-11-2013, 19:43
Przymierzam się do zakupu nowej karty graficznej, obecnie mam GF570 coś tam...., planuję zakupić jakiegoś GF 770, nie wiem jednak czy mój procesor temu podoła, procek to i-5 2500 3,30ghz, jak myślicie czy jest sens inwestować w nową kartę, czy trochę poczekać i zmienić procek,płyte,karte..... a może polecacie jakąś inną kartę :?:
W jakie gry grasz i / lub planujesz grać i w jakiej rozdzielczości? I w jakiej kwocie ma być karta?
Co sądzicie o takim laptopie? Jak na taką cenę jest dość mocny?
http://www.alsen.pl/notebooki,k19/lapto ... 11962.html (http://www.alsen.pl/notebooki,k19/laptopy,l38/asus-x550vc-xo007-w-o-os-i5-3230-4gb-500gb-gf720m-2gb-8dl-15-6-hd-non-glare,p111962.html)
Seria X550 jest dość solidna. Cienka obudowa wykonana z dobrego materiału. Dobra cena jak za lapka na i5. Jeżeli potrzebujesz kompa do multimediów (uwaga na matową matrycę) i biura to mogę polecić. Sporą wadą dla mnie są tylko 2 porty USB i do tego umieszczone bardzo blisko siebie. Jeżeli wsadzisz w jeden np. modem 3G to możesz mieć problem z podłączeniem drugiego urządzenia.
Seria X550 jest dość solidna. Cienka obudowa wykonana z dobrego materiału. Dobra cena jak za lapka na i5. Jeżeli potrzebujesz kompa do multimediów (uwaga na matową matrycę) i biura to mogę polecić. Sporą wadą dla mnie są tylko 2 porty USB i do tego umieszczone bardzo blisko siebie. Jeżeli wsadzisz w jeden np. modem 3G to możesz mieć problem z podłączeniem drugiego urządzenia.
Kupuje kompa do codziennego użytku, więc i do gier, mam nadzieje, że będą w miare ładnie śmigać (nie oczekuje cudów ale jak na 2200zł i pod tym względem mam wrażenie źle nie jest)
Procek jest dobry, ale model karty graficznej jest jednym z podstawowych. Niżej jest tylko GF 710. Do grania nie bardzo się to nadaje. Zresztą możesz sobie sam sprawdzić jak wygląda przybliżona wydajność w grach:
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-720M.90247.0.html
PaskudnyPludrak
21-11-2013, 22:10
W jakie gry grasz i / lub planujesz grać i w jakiej rozdzielczości? I w jakiej kwocie ma być karta?
Gram w różne gry, od starych,niezależnych po niektóre najnowsze hiciory jak serie AC,czy TW,Metro, czekam na nowego Wiedźmina itd itp
Obecnie gram w rozdzielczości 1280×1024, ale właśnie planuję również wymianę monitora w niedalekiej przyszłości, więc w grę wchodzą również wyższe rozdzielczości, na kartę mogę przeznaczyć ok 1300zł.
Gram w różne gry, od starych,niezależnych po niektóre najnowsze hiciory jak serie AC,czy TW,Metro, czekam na nowego Wiedźmina itd itp
Obecnie gram w rozdzielczości 1280×1024, ale właśnie planuję również wymianę monitora w niedalekiej przyszłości, więc w grę wchodzą również wyższe rozdzielczości, na kartę mogę przeznaczyć ok 1300zł.
Z tego co się orientuję Metro i AC bardziej opierają się na GPU, więc wymiana procka będzie miała wyraźnie mniejszy wpływ niż karty. TW z drugiej strony wymaga lepszego procesora. Z tym że zakup karty graficznej z tego przedziału to nie jest inwestycja na rok czy dwa. Spokojnie będzie można ją przemontować w przyszłości na nową płytę główną.
W okolicach 1300pln można dostać AMD HD 7950 albo 7970. Testów i porównań z GF 770 pewnie jest mnóstwo w sieci.
Przy kartach z tej półki mocno zachęcam do jak najszybszej wymiany monitora na 1920x1080 albo nawet 1920x1200. Różnica w jakości obrazu w porównaniu z 1280x1024 jest drastyczna, wiem po sobie.
Procek jest dobry, ale model karty graficznej jest jednym z podstawowych. Niżej jest tylko GF 710. Do grania nie bardzo się to nadaje. Zresztą możesz sobie sam sprawdzić jak wygląda przybliżona wydajność w grach:
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-720M.90247.0.html
Ja nie oczekuje cudów za 2000zł- w takiej cenie chyba ciężko o znacznie lepszą kartę graficzną z podobnym prockiem i w przyszłości ewentualną możliwością podwojenia ilości ramu choć nie wiem czy to wiele da przy tej karcie graficznej.
"TW z drugiej strony wymaga lepszego procesora"
Dodam też, że ja lubię głównie pograć w strategie, jakieś futbol managery , a nie super wymagające dla grafiki strzelanki :)
Czy jak kupuje na steam, to oni do mnie dzwonią czy coś? Prosili o podanie numeru więc pytam... :)
I czy jakoś to weryfikują albo coś?
Ile się czeka na otrzymanie gry w bibliotece?
Przeczytałem, że kilka sekund, ale minęło już ze 40 minut i nic...
Nie dzwonią. Wybierasz grę, płacisz, instalujesz i tyle. Gra jest dodana automatycznie po zapłaceniu, dostaje się tylko maila z potwierdzeniem.
Jestem idiotą. Gry nie było, bo nie potwierdziłem! :)
Mam problem. Z menu start poznikały mi ikonki, zostało tylko kilka. W folderze menu start są oczywiście te które widać. Mam pytanko w związku z tym. W rejestrze mam coś takiego jak menustart i mam tam wpisy do tych wszystkich ikonek ale nie mam ich w menu start. Da się je jakoś przywrócić? Próbowałem znaleźć jakąś pomoc w necie ale nic nie mogłem znaleźć. Co posprawdzać, podopisywać by wszystko wróciło do normy?
Co sądzicie o tym laptopie? Czy jest dobry jak na tą cenę? I czy opłaca się dysk 500GB HDD + 8GB SSD, czy lepiej kupić 1TB HDD?
http://allegro.pl/laptop-lenovo-g500s-i ... 21472.html (http://allegro.pl/laptop-lenovo-g500s-i3-2x2-5g-4gb-500gb-ssd-gt720m-i3776021472.html)
Jeśli do prac biurowych i starsze gry to ujdzie ale coś nowszego to raczej kiepsko , 720GT to najsłabsza karta z nowego segmentu 700.
Ostatnio planuje kupno nowego komputera, ale mam lekki dlemat. Otóż osobiście kupiłbym numer 1, ale mam kila warantów. Poradzicie, który lepszy?
1 http://www.ebay.co.uk/itm/Fast-AMD-4-0G ... 9776?rt=nc (http://www.ebay.co.uk/itm/Fast-AMD-4-0GHz-Quad-Core-Gaming-PC-2GB-HD-Graphics-8GB-RAM-1TB-Computer/370930519776?rt=nc)
2 http://www.ebay.co.uk/itm/AMD-FX-6300-S ... 7868?rt=nc (http://www.ebay.co.uk/itm/AMD-FX-6300-Six-Core-Fast-Office-Home-Multimedia-Pc-Computer-1Tb-8Gb-Van-B/370766177868?rt=nc)
3 http://www.ebay.co.uk/itm/ULTRA-FAST-Qu ... 5087?rt=nc (http://www.ebay.co.uk/itm/ULTRA-FAST-Quad-Core-8GB-1TB-Desktop-Gaming-PC-Computer-AMD-HD-Graphics/141103025087?rt=nc)
4 http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-I5-4440 ... 20d9015409 (http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-I5-4440-Quad-Core-Fast-Office-Home-Multimedia-Pc-Computer-1Tb-8Gb-Van-B-/141079696393?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item20d9015409)
Baal-Melkart
21-12-2013, 22:44
Kupujesz komputer ale do jakich zastosowań? Na mój gust wszystkie, które wrzuciłeś nadają się... do biura.
Wyłącznie do gier. Oczywiście nie chodzi o takie full wypas, tylko normalne jak Total Wary i inne strategiczne.
PS Dlaczego myślisz, że nadają się do biura? Co w nich nie tak, może znajdę coś lepszego, tylko co jest źle? :)
Baal-Melkart
21-12-2013, 23:00
Total Wary? Masz na myśli m.in. Rome II? :) Problem stanowią karty graficzne, a raczej ich brak. W trzech podanych konfiguracjach to integry, w jednym przypadku zabytek od AMD. W jakiej rozdzielczości będziesz chciał grać i jaki możesz przeznaczyć budżet na zakup?
A masz rację! Tam pisało 2GB ale to pamięć operacyjna tej karty... Cóż 350-400 funtów... Góra 450
Zdecydowanie lepiej byłoby złożyć komputer w tej cenie. Na aukcjach na pewno nie znajdziesz nic ciekawego. Nie znam się niestety na brytyjskich sklepach, bo rozumiem, że tam mieszkasz.
W przypadku Rome II istotny jest mocny procesor wspomagany dobrą kartą. Nie wiedzieć czemu, po wspaniałym Szogunie 2, spartolili optymalizację w Rzymie.
Edit:
Wyczytałem, że tu warto poszukać http://www.scan.co.uk/
Ostatnio wypadłem z obiegu jeśli chodzi o wiedzę na temat najnowszego sprzętu. Może Baal spróbuje ci coś złożyć :)
Baal-Melkart
22-12-2013, 17:31
A masz rację! Tam pisało 2GB ale to pamięć operacyjna tej karty... Cóż 350-400 funtów... Góra 450
To kwota na same podzespoły? Bo jak dojdzie jeszcze monitor (21,5" lub 22" to koszt rzędu 400 zł wzwyż, nie wiem jak w Anglii) to będzie kiepsko. W ogóle mam problem bo nie wiem jak kształtują się ceny podzespołów na Wyspach. Interesuje Cię "gotowiec" czy podjąłbyś się samodzielnego złożenia?
Np. taka konfiguracja:
Płyta główna - MSI B85-G43 z podstawką 1150 pod procesory Intela - ok. 300 zł
procesor - Intel i5-4570 BOX - ok. 720 zł
karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX - ok. 650 zł
pamięci - Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 - ok. 290 zł.
dysk twardy - Seagate Barracuda ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600) - ok. 230 zł
zasilacz - Corsair CX500 - ok. 220 zł
napęd optyczny - ok. 60 zł
obudowa - od 150 zł
Hmm, wyszło ok. 2600 zł, chyba za dużo :?
No dobra, można zmienić
zasilacz - Corsair VS 450W - ok. 160 zł
procesor - Intel Core i5 4440 - ok. - 660 zł
karta graficzna - tej wolałbym nie ruszać, ale w ostateczności można spróbować z GTX 650 Ti - ok. 550 zł lub Radeon R7 260X - ok 500 zł.
Teraz wychodzi ok. 2350 zł.
Opcją może być kupienie "gotowca" z przyzwoitym procesorem i dokupienie we własnym zakresie karty graficznej.
Mnie interesuje gotowiec, bez kupna żadnych elementów. Cóż będę szukać dalej, nawet może dopłacę... Pożyjemy zobaczymy. :mrgreen:
Okej znalazłem coś nowego. Póki promocja!
1 http://www.ebay.co.uk/itm/141079723218
2 http://www.ebay.co.uk/itm/140967167179
Baal-Melkart
22-12-2013, 19:48
Pierwszy ma dobry procesor, ale jest bez systemu operacyjnego i ma słabą kartę. Drugi ma mniej wydajny procesor (zwłaszcza porównując wydajność na jeden rdzeń), ale ma system operacyjny i lepszą kartę.
Może:
1. http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-I5-4670-Quad-Core-Gaming-Pc-Computer-500Gb-4Gb-Nvidia-GTX-650Ti-1Gb-Z3-/141086861357?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item20d96ea82d - bez systemu
2. http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-I5-4670-Quad-Core-Gaming-Pc-Computer-500Gb-4Gb-Nvidia-GTX-650Ti-1Gb-Z3-/141086861357?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item20d96ea82d - bez systemu
3. http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-I5-4440-Quad-Core-Gaming-Pc-Computer-500Gb-4Gb-ATI-HD-7870-2GB-ZT3-/121220544405?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item1c394eb795 - najciekawsza opcja z dotychczasowych trzech, ale... bez systemu
4. http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-I5-4440-Quad-Core-Gaming-Pc-Windows7-500Gb-4Gb-Nvidia-GTX-650Ti-1Gb-ZT3-/121220545382?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item1c394ebb66 500 funtów, ale z systemem.
5. http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-I5-4670-Quad-Core-Gaming-Pc-Computer-500Gb-4Gb-ATI-HD-7870-2GB-Galaxy-/141079742136?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item20d90206b8 bliźniacza konfiguracja do nr 3, ale z wydajniejszym procesorem.
Numer 5 bedzie wystarczajacy?
Baal-Melkart
22-12-2013, 22:56
Myślę, że tak. Choć polecałbym dokupienie w niedalekiej przyszłości drugiej kości pamięci, bo 4 Gb RAM-u na obecne czasy to minimum (albo już poniżej kreski - podobno nowe Call of Duty nie uruchomi się na komputerach z ilością RAMu mniejszą niż 6 Gb :? ).
Decyzja należy do Ciebie, myślę że powinieneś jeszcze przed zakupem poszukać informacji w necie o podzespołach tej konfiguracji, żeby kota w worku nie kupić. Tu masz test, który może Cię zainteresować. Są w nim zarówno procesor (w wersji "K", czyli z odblokowanymi mnożnikami) jak i karta z tego komputera (karta w teście w wersji 1 GHz edition, w kompie jest natomiast autorska karta VTX3d z taktowaniem rdzenia 925 MHz, więc będzie miała trochę słabsze wyniki) - http://pclab.pl/art51958.html.
Kilka kostek to nie problem. Dzięki :)
Trochę z innej beczki. Jak mogę w prosty sposób zrobić screena konkretnie z medka 2? Odrazu mówię, że po wciśnięciu klawisza Prt Scr mam tylko zrzut czarnego pulpitu. Musze instalować specjalnie do tego jakieś programy, żeby zrobić screena? Mam gimpa ale nie wiem czy on potrafi takie cuda. ;)
UOSU używam do robienia screenów w swoim AARze.
Czy znacie jakiś program który pozwoli mi dowiedziec się czy ktoś korzysta z mojego wi-fi? I czy da się w takiej sytuacji odłączyć "złodzieja"?
Presidente
26-12-2013, 21:41
Czy znacie jakiś program który pozwoli mi dowiedziec się czy ktoś korzysta z mojego wi-fi? I czy da się w takiej sytuacji odłączyć "złodzieja"?
A sprawdzałeś w konfiguracji routera?
A sprawdzałeś w konfiguracji routera?
Szukałem, ale jestem zielony jeśli chodzi o internet i nie wiem gdzie jest ta opcja. :D
Presidente
27-12-2013, 19:10
A spróbuj w przeglądarkę wpisać 192.168.o.1 hasło i login zazwyczaj jest admin i tam coś powinno być. W miejsce o powinno być 0, 1 albo 2
piotrcv1
31-12-2013, 16:18
Zaloguj się do routera (sprawdź u siebie na kompie jaką masz bramę domyślną - to jest adres routera). Login i hasło najczęściej to admin lub user ;) Jak nie działa, to sprawdz czy masz jakąś nalepkę na routerze lub w dokumentacji. Jak się zalogujesz, to masz tam coś takiego jak logi lub aktualne połączenia w zakładce w WLAN. Tam sobie sprawdź, czy ktoś się jeszcze łączy.
PS. Jak masz podejrzenia, że ktoś jeszcze korzysta, zmień zabezpieczenia Wi-Fi najlepiej na WPA2 i hasło do routera.
Witam was to znowu ja. Zdecydowałem się zwiększyć budżet i spytać się was co sądzicie o poniższych propozycjach komputerów. Może sie są one jakieś za specjalnie dobre, są lepsze i droższe, ale wiecie jak to jest panowie...
1 http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-HS14-F ... 5631720%26 (http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-HS14-Fast-Gaming-PC-AMD-QUAD-CORE-Desktop-Computer-4GB-500GB-2GB-Gfx-W7/131095721024?rt=nc&_trksid=p2047675.m1851&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%2 6asc%3D286%26meid%3D4489446858492015168%26pid%3D10 0005%26prg%3D1048%26rk%3D5%26rkt%3D5%26sd%3D141145 631720%26)
2 http://www.ebay.co.uk/itm/VIBOX-GA-FAST ... 53ef94221f (http://www.ebay.co.uk/itm/VIBOX-GA-FAST-WINDOWS-8-AMD-DUAL-CORE-8GB-RAM-1TB-DESKTOP-GAMING-PC-COMPUTER-/360501748255?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item53ef94221f)
3 http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-TH15-B ... 1e84b334cf (http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-TH15-Budget-Wifi-W7-Fast-Gaming-PC-DUAL-CORE-3-90GHz-16GB-1TB-2YR-WTY-/131075355855?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item1e84b334cf)
4 http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-Ha15-C ... 20d94ceb39 (http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-Ha15-Cheap-Gaming-PC-Budget-Desktop-Computer-3-90GHz-16GB-2YR-WARRANTY-W7-/141084650297?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item20d94ceb39)
5 http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-SY15R- ... 20de16e960 (http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-SY15R-Fast-Gaming-PC-AMD-QUAD-CORE-Desktop-Computer-16GB-500GB-2GB-Gfx-W7-/141164996960?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item20de16e960)
6 http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-Se15-C ... 20d9da3956 (http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-Se15-Cheap-Gaming-PC-Budget-Desktop-Computer-3-90GHz-16GB-2YR-WARRANTY-W7-/141093910870?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item20d9da3956)
7 http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-Nu15-C ... 1e819ef3b9 (http://www.ebay.co.uk/itm/Fierce-Nu15-Cheap-Gaming-PC-Budget-Desktop-Computer-3-90GHz-16GB-2YR-WARRANTY-W7-/131023696825?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item1e819ef3b9)
Żaden.
Myślałem, że już nie robią Athlonów, a tam zestawy na X2 i X4.
Serie A od AMD odpuściłbym zupełnie. W ogóle w tej chwili czerwoni nie mają ciekawej oferty jeżeli chodzi o użytkowników domowych. No chyba, że zajmujesz się w jakimś stopniu grafiką komputerową, to można zastanowić się nad serią FX. Jeżeli nie, to szukałbym kompów na i3 lub i5 od intela. To ma być do grania?
To co ma zawierać komputer?
Od razu mówię, że nie składam, bo jestem cienias...
A ten http://www.ebay.co.uk/itm/KILLER-GAMING ... 4650297%26 (http://www.ebay.co.uk/itm/KILLER-GAMING-PC-V-FAST-AMD-SIX-Core-4-0Ghz-16GB-1TB-Desktop-Computer/321233013931?rt=nc&_trksid=p2047675.m1851&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%2 6asc%3D286%26meid%3D4509755980751621657%26pid%3D10 0005%26prg%3D1048%26rk%3D2%26rkt%3D5%26sd%3D141084 650297%26)
Ale niby czemu ty masz składać? Zamiast kupować gotowego szrota, lepiej samemu dobrać podzespoły i poprosić o montaż w sklepie albo jakimś serwisie.
Bardzo dziwna konfiguracja z 16 GB RAM.
Procek od Intela. Odpuść AMD bo jak pisałem w tej chwili ma niezbyt ciekawą ofertę.
i3-4xxx albo jeśli masz możliwość do wydania więcej to i5-4xxx, które powinno starczyć parę ładnych lat.
jeżeli komputer ma być do grania to grafika przynajmniej GF 650Ti (750Ti), lub wyżej (czyli 660/670 ale to już są koszta), ewentualnie Radeon serii 7000 (np 7790 i wyżej czyli 7850 itd.) lub nowa R7 260 (i wyżej np R9 270)
Przynajmniej 4 GB pamięci RAM, więcej jak 8 do użytku domowego nie ma w tej chwili sensu.
Pojemność dysku to już sprawa osobista. Mi w tej chwili wystarczy 500 GB.
Baal-Melkart
31-01-2014, 20:22
Polakma jeszcze nie kupiłeś tego komputera? :)
1. http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-Core-I5-4440-1tb-8gb-1600Mhz-GTX-660-2gb-Galaxy-Computer-Gaming-PC-/151142201969?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item2330c6fa71
2. http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-Core-I5-4440-1tb-8gb-1600Mhz-R9-270X-2gb-Galaxy-Computer-Gaming-PC-/171148398380?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item27d93d4f2c
3. http://www.ebay.co.uk/itm/Intel-Core-I5-4440-1tb-8gb-1600Mhz-R7-260X-2gb-Demon-Computer-Gaming-PC-/141088717038?pt=UK_Computing_DesktopPCs&hash=item20d98af8ee
Witam
Jestem posiadaczem laptopa Lenovo y580, z procesorem i7-3630QM, 8 GB RAM, GTX 660M. Niestety dysk psuje mi krew, 1000GB 5400RPM SATA jest strasznie wolny. Kopiowanie,przenoszenie czy wypakowywanie to udręka, dlatego chciałbym go wymienić.
Co proponujecie? Zależy mi na poprawie wydajności w znaczącym stopniu (o ile to możliwe).
To ja mam do ciebie Aztec pytanie odnośnie twojego laptopa. Przymierzam się do zakupu laptopa, cena do 4tys. I rozważam 2 laptopy: Lenovo y510p oraz y580 taki jak twój. Jak się sprawuje laptop? Daje rade w nowszych grach? I jak jest z temperaturą po kilku godzinach pracy laptopa?
Nie mogę narzekać, laptop bardzo dobrze się sprawuję, nawet na najnowszych produkcjach. Co prawda nie można oczekiwać, że będzie wszystko śmigać na najwyższych ale taki Wiedźmin 2 na prawie najwyższych, działał mi na prawdę dobrze, Rome 2 działa na Ultra, przy matrycy Full HD, i rozdzielczości 1900x1080, ścina przy większych bitwach. Ale przy zachowaniu przyjemnej dla oka grafiki, można osiągnąć dobrą wydajność. Co do temperatury, grając parę godzin w Rome obudowa potrafi przysmażyć jaj.. :D Ale nie posiadam podkładki chłodzącej. Laptop jest też dość ciężki, i umiejscowienie portów bywa nie praktyczne. Jedynym mankamentem jest oczywiście wyżej wspomniany dysk, oraz napęd. Dlatego też chcę wymienić dysk na coś szybszego. W razie dodatkowych pytań pisz.
Raczej więcej nie będę miał bo chcę kupić Lenovo IdeaPad Y510p tylko muszę popatrzeć w neonet i mediamarkt czy nie ma tego lapka by go obejrzeć jak wygląda i się sprawuje na żywo.
http://mobilq.pl/laptopy/1333-lenovo-ideapad-y510p-59-395028.html#/pamiec_ram-16gb_2x8gb/-bez_wymiany
Baal-Melkart
13-02-2014, 21:34
Co proponujecie? Zależy mi na poprawie wydajności w znaczącym stopniu (o ile to możliwe).
Zależy Ci na poprawie wydajności w znaczącym stopniu? Więc zakup sobie dysk SSD. 1 TB od Samsunga możesz już mieć za jedyne ok. 2100 zł :P
W miarę realnych cenach oczywiście :D
Ja to w ogóle podchodziłbym z przymrużeniem oka do wieści o dobrym działaniu gier na ultra przy 1080p na sprzęcie z GTX660M.
Niby można sobie zainstalować do lapka 2,5'' dysk 7200, tylko różnica nie będzie zbyt duża. Jak pisał Baal tylko SSD daje znaczący wzrost prędkości, ale jak to są spore koszty.
Wiedźmin 2 najwyższe ustawienia( z wyjątkiem uberpróbkowania, płynne działanie gry.
Skyrim, max ustawienia, również płynne działanie.
Napoleon max ustawienia, w miarę płynna rozgrywka problem przy większych bitwach.
Rome 2 nie jest tu chyba miarodajnym przykładem.
Wspominałem przecież, że nie ma co oczekiwać, że na najnowszych będzie świetnie działać. Lecz z własnego doświadczenia wiem, że gry działają bardzo dobrze w porównaniu do ustawień graficznych.
Więc niestety będę musiał pozostać przy obecnym dysku :) Najwyżej zainwestuje kiedyś w PC-eta.
Ja to w ogóle podchodziłbym z przymrużeniem oka do wieści o dobrym działaniu gier na ultra przy 1080p na sprzęcie z GTX660M.
Niby można sobie zainstalować do lapka 2,5'' dysk 7200, tylko różnica nie będzie zbyt duża. Jak pisał Baal tylko SSD daje znaczący wzrost prędkości, ale jak to są spore koszty.
A ta metoda,że się kupuje zwykły dysk,podpina się go pod usb 3.0 i śmiga całkiem szybko? (Przynajmniej tak słyszałem,ja sie nie bawie w takie cosie,a jak jakąś głupote palnąłem to nie krzyczcie :( )
Baal-Melkart
14-02-2014, 20:50
Więc niestety będę musiał pozostać przy obecnym dysku
Myślę, że powinieneś najpierw porobić jakieś testy szybkości kopiowania danych (np programem CrystalDiskMark), bo chyba na tym najbardziej Ci zależy i porównać to z testami najlepszych "talerzowców". Dopiero wtedy da się podjąć decyzję czy gra jest warta świeczki. Ale nie spodziewaj się, że 1 TB z 7.2k rpm kupisz za grosze. Nie wspominam już o dyskach 10k rpm (bo i takie są do laptopów a np. 1TB VelociRaptor od WD kosztuje ok. 900 zł).
Raczej więcej nie będę miał bo chcę kupić Lenovo IdeaPad Y510p tylko muszę popatrzeć w neonet i mediamarkt czy nie ma tego lapka by go obejrzeć jak wygląda i się sprawuje na żywo.http://mobilq.pl/laptopy/1333-lenovo-id ... ez_wymiany (http://mobilq.pl/laptopy/1333-lenovo-ideapad-y510p-59-395028.html#/pamiec_ram-16gb_2x8gb/-bez_wymiany)
Chcesz kupić laptopa prawie za 4 tys? Bardzo zależy Ci na laptopie? Za te pieniądze prawdopodobnie miałbyś ok. 2-3 razy wydajniejszego klasycznego PC. Ja w tej chwili mam laptopa, ale następny zakup to będzie zdecydowanie "normalny" PC :) .
A ta metoda,że się kupuje zwykły dysk,podpina się go pod usb 3.0 i śmiga całkiem szybko? (Przynajmniej tak słyszałem,ja sie nie bawie w takie cosie,a jak jakąś głupote palnąłem to nie krzyczcie )
Chodzi Ci o dysk przenośny. Tak się robi, ale w przypadku interfejsu USB 3.0 i tak zależy wszystko od wydajności dysku.
Ano tak tak...przenośny.Dzięki za informacje.
Nie będę nosił stacjonarki z monitorem, klawiaturą i mysza pod pachą. Nie mam tyle siły. PCta porządnego kupię sobie może po studiach, może. Chce lapka bo jego da się przenosić i zajmuje mniej miejsca.
Czy do gier bardziej byście polecali laptopa, czy komputer stacjonarny?
A do rajdów polecisz Fiata Multiplę czy Subaru?
Witam
Jestem posiadaczem laptopa Lenovo y580, z procesorem i7-3630QM, 8 GB RAM, GTX 660M. Niestety dysk psuje mi krew, 1000GB 5400RPM SATA jest strasznie wolny. Kopiowanie,przenoszenie czy wypakowywanie to udręka, dlatego chciałbym go wymienić.
Mam ten sam problem :) Generalnie zainstaluj driver - Energy Managment i ten program do zarządzania energią. I wtedy wyłączasz magiczny przełącznik Hard Disk Drive Power Saver. Pomaga :) Aczkolwiek szału dalej nie ma i przydałby się drugi dysk ssd, albo z cache ssdkowym. Wygląda na to że jest jeszcze miejsce w obudowie na taki zbytek, ale nie sprawdzałem dokładnie.
Czy do gier bardziej byście polecali laptopa, czy komputer stacjonarny?
Eee...to jasne, że stacjonarka...
Witam
Mam ten sam problem :) Generalnie zainstaluj driver - Energy Managment i ten program do zarządzania energią. I wtedy wyłączasz magiczny przełącznik Hard Disk Drive Power Saver. Pomaga :) Aczkolwiek szału dalej nie ma i przydałby się drugi dysk ssd, albo z cache ssdkowym. Wygląda na to że jest jeszcze miejsce w obudowie na taki zbytek, ale nie sprawdzałem dokładnie.
Dzięki za radę, ale mam zainstalowane wszystkie sterowniki ;)
Może mi ktoś powiedziec dlaczego nie mogę wysłać maila? Przychodzi mi informacja zwrotna, że nie dostarczono i ch***oinka:/ a to dość istotna sprawa. Tak wygląda mail zwrotny:
[spoiler:3mn7s7mv]Delivery to the following recipient failed permanently:
blabla@poczta.onet.pl
Technical details of permanent failure:
Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domain poczta.onet.pl by mx.poczta.onet.pl. [213.180.147.146].
The error that the other server returned was:
550 5.1.1 <anowogrodzka@poczta.onet.pl>: Recipient address rejected: User unknown
----- Original message -----
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/relaxed;
d=gmail.com; s=20120113;
h=mime-version:date:message-id:subject:from:to:content-type;
bh=zNl+Ozo/O3qZhrQg7fS2VfxBQyyguk+xiuikSQ6YHq0=;
b=DUtqWpB8QRLteNSAjBZRkFU86CCsSo8K8lCc1uaKXq01XVJ6 G30r6sG+KyJn6iwSNk
7Va1+oyQYsBxhjhpnOHvOb1fw8E3D51J4PNlndKNGnN0N4Gc3u o7vYoSc57yj2m9vcmB
HSvQUYRAFKAy5TsqPkox36/YGFfjAzr8wWUxcczS7GYljwPDMFLmtyP4kygCEsKN20wh
wfgxtFSMwkg2hrReJo9ZTk5g2XCxOG5gwwB8IdDrhlIHSagKeY JF2f+R2ZlVHjBgpgAS
ULKT/jvEUyTa8d3FF5kj8aOIsMcrOB+IfBttVCmVZUE1TbB3r3hyGTs 7EyCealpyYn0S
5e7Q==
MIME-Version: 1.0
X-Received: by 10.52.37.103 with SMTP id x7mr987160vdj.75.1392831382019; Wed,
19 Feb 2014 09:36:22 -0800 (PST)
Received: by 10.220.67.198 with HTTP; Wed, 19 Feb 2014 09:36:21 -0800 (PST)
Date: Wed, 19 Feb 2014 18:36:21 +0100
Message-ID: <CAONsX1muoem5f5aR_ftNPLhf_TdnaSWCyo6v0UNpg2K8=QKSO g@mail.gmail.com>
Subject: psychologia transportu
From: Blalalalalala
To: blalala@poczta.onet.pl
Content-Type: multipart/alternative; boundary=20cf307811d0c1e0a204f2c5d3be[/spoiler:3mn7s7mv]
Wysyłałem z gmaila i z onetu i zawsze to samo...
The error that the other server returned was:
550 5.1.1 <anowogrodzka@poczta.onet.pl>: Recipient address rejected: User unknown
upewnij się czy wpisałeś poprawny adres, bo serwer nie zna takiego użytkownika
Ej no kurde właśnie adres jest dobry! Czasami taki błąd mi się pojawia i to nie wina błędnego wpisu, bo potem np. dostaje maila z tego adresu. Dzieje się tak też jak odpowiadam na maila:/
Sorry za post pod postem, ale mam nowy problem:P Czy ktoś wie jak zmienić nazwę użytkownika w youtube? Jakis czas temu kochany serwis wymusił na mnie porzucenie dawnego konta i używania nowego. Problem jest taki, że oczywiście powiązało to konto z moim kontem gmail i teraz jak komentuje to podpisuje mnie imieniem i nazwiskiem... Przejrzałem masę poradników na samym youtubie, ale niestety albo nie mam dostępnych części opcji (WTF?), albo nazwa się nie zmienia.
Gajusz Mariusz
28-02-2014, 11:16
Więc teraz musisz komentować SUPER odpowiedzialnie. :evil:
Normalnie się zmienia. Wchodzisz w ustawienia(konta google), rozwijasz listę po lewej i klikasz profil. Tam masz swoją nazwę klikasz w nią i ją zmieniasz.
Eeee, nie? Tak to nie działa.
To nie wiem. Mi tak zadziałało.
Moje stare konto było założone przed erą google+ (co to w ogóle jest?) i gmail. Dopiero z czasem zostało połączone z gmailem. Wtedy mogłem zmieniać nazwę i ustawienia w prosty sposób. To nowe konto zostało już na starcie zrobione pod gmail i zmiana nie jest taka łatwa... Mogę zmienić nazwę w google+ ale to nadal jest imię i nazwisko. W sensie dwa, a nie jeden nick. Nie bardzo mi sie chce pisać jako volomir volomir :P
No ja też mam dwa. W jednym wpisałem Kobraxo, a w drugim PL. Taka sytuacja :)
W weekend przyjadę i Ci pokażę jak to zrobić :P
Czy jak komputer nie ma wbudowanego wi-fi, jest jakis spobób, aby połączyć się z internetem bez kabla?
Słyszałem o czymś takim jak modem, który odbiera sygnał wi-fi i umożliwia połączenie się.
Posiadam Windows 8
Wewnętrzna karta sieciowa z wi-fi, lub adapter wi-fi podpinany pod usb.
A czy byłbyś w stanie dać mi jakiś link? Byłoby to bardzo pomocne :D
Co masz na myśli:
"bez kabla"
???
---------------
1) Masz Neostradę w domu albo inny modem z Wi-Fi i tylko z nim chcesz się połączyć?? - jeśli tak patrz post powyżej
[spoiler:rdzfr72t]nie każdy modem kablowego internetu rozsyładalej internet jako sygnał wi-fi (starsze dają tylko sygnał na kabel USB, albo na kabel ethernetowy RJ45) choć dziś rozsyłane wi-fi przez modem domowy to już PRAWIE standard; Jak twój modem nie rozsyła to najprościej wymienić go na taki z wi-fi[/spoiler:rdzfr72t]
2) liczysz na hot - spoty ??(odradzam: ruch jest często przechwytywany / szpiegowany przez udostępniających) - rozwiązanie jak wyżej
3) nie masz neta w ogóle a chcesz mieć mobilny - bierz modem "mobilny" wpinany w USB; działa toto na zasadzie telefonu komórkowego (też potrzebna karta) tyle że zasięg jakoś dziwnie jest słabszy niż komórek => prędkość internetu spada na łeb na szyję. No i uważaj na limity transferu.
https://www.google.pl/search?q=internet+mobilny&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qVYvU9eVNNSrhAfOpYCoCA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=621
Mam w domu "ruter" z virgini, internet z UK. Jednakże nowy komputer nie posiada wi-fi.
Myślałem o czymś takim:
http://www.ebay.co.uk/itm/Belkin-N-Wire ... 5af492c7e6 (http://www.ebay.co.uk/itm/Belkin-N-Wireless-USB-Adapter-F5D8053-300Mpbs-High-Speed-WIFI-Dongle-win-8-7-/390650316774?pt=UK_Computing_USB_Wi_Fi_Adapters_Do ngles&hash=item5af492c7e6)
Proszę bardzo, pierwsze lepsze z brzegu:
http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-WN422G
http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-WN350GD
Nie wiem jak wygląda oferta w UK ale podejrzewam, że podobne urządzenia znajdziesz w pierwszym lepszym sklepie komputerowym lub elektromarkecie.
Nie masz możliwości podłączenia po kablu? Zawsze to lepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o jakość połączenia niż bezprzewodowo.
Mi zależy na bezprzewodowym, ponieważ nie muszę podłączać karty do wnętrza komputera, dołączyłem link, myślę że taki wystarczy?
Najbardziej interesuje mnie USB
Wiedziałem, że można na was liczyć panowie :D
Nowe pytanie:
Czy karta graficzna AMD Radeon 6450 jest w miare przydatna?
Co masz na myśli mówiąc "w miare przydatna"?
Bo np.: jeśli chodzi o gry to jak nie pragniesz niewiadomo jakich osiągów to ci starczy :P i do zwyczajnego użytku.
Jaką polecacie klawiaturę?
Aro
Jaki budżet ?
Typowa membranowa czy mechaniczna ?
Ma być wyciszona ?
Klawisze multimedialne ?
Klawisze dla makr ?
Podświetlenie ?
Matowa czy błyszczący plastik może też być ?
Z membranowych polecam Microsoft Sidewinder X4, ale chyba nie znajdziesz już go w typowej sprzedaży
Z machanicznych to ostrzę sobie kły na dwa modele:
Filco Ninja Majestouch-2 w wersji z klawiszami typu Cherry MX RED
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss? ... h-2+mx+red (http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Delectronics&field-keywords=Filco+Ninja+Majestouch-2+mx+red&rh=n%3A172282%2Ck%3AFilco+Ninja+Majestouch-2+mx+red)
Albo na Das Keyboard 4 Professional
http://shop.daskeyboard.com/collections ... ofessional (http://shop.daskeyboard.com/collections/products/products/das-keyboard-4-professional)
O ile w przypadku Das Kayboard czekam na odpowiedź od producenta czy dałoby radę zainstalować Cherry MX RED bo oferuje póki co tylko Brown i Blue tylko :/
I oczywiście jeśli kupujesz mechaniczne klawiatury to przyda ci się lekkie wyciszenie ;)
http://www.amazon.com/Cherry-Rubber-O-R ... d_sim_pc_1 (http://www.amazon.com/Cherry-Rubber-O-Ring-Switch-Dampeners/dp/B00AZQ3966/ref=pd_sim_pc_1)
Fajna..., a jak wyleje piwo na nią to co wtedy?
Mechaniczne klawiatury to nie czołgi lecz panzery, trochę piwa nie zaszkodzi, no ba, nawet wyczyści :D
Jaki budżet ?
100 zł, maksymalnie 130 zł.
Typowa membranowa czy mechaniczna ?
Jaka jest różnica pomiędzy nimi? ;)
Ma być wyciszona ?
Tak
Klawisze multimedialne ?
Obojętnie
Klawisze dla makr ?
Obojętnie
Podświetlenie ?
Tak, preferowałbym kolor niebieski, czerwony lub zielony.
Matowa czy błyszczący plastik może też być ?
Hmm, wolałbym jednak matową
Z membranowych polecam Microsoft Sidewinder X4, ale chyba nie znajdziesz już go w typowej sprzedaży
Z machanicznych to ostrzę sobie kły na dwa modele:
Filco Ninja Majestouch-2 w wersji z klawiszami typu Cherry MX RED
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss? ... h-2+mx+red (http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Delectronics&field-keywords=Filco+Ninja+Majestouch-2+mx+red&rh=n%3A172282%2Ck%3AFilco+Ninja+Majestouch-2+mx+red)
Albo na Das Keyboard 4 Professional
http://shop.daskeyboard.com/collections ... ofessional (http://shop.daskeyboard.com/collections/products/products/das-keyboard-4-professional)
O ile w przypadku Das Kayboard czekam na odpowiedź od producenta czy dałoby radę zainstalować Cherry MX RED bo oferuje póki co tylko Brown i Blue tylko :/
I oczywiście jeśli kupujesz mechaniczne klawiatury to przyda ci się lekkie wyciszenie ;)
http://www.amazon.com/Cherry-Rubber-O-R ... d_sim_pc_1 (http://www.amazon.com/Cherry-Rubber-O-Ring-Switch-Dampeners/dp/B00AZQ3966/ref=pd_sim_pc_1)
Znalazłem taką o to klawiaturę: http://www.ceneo.pl/15020378. Co o niej sądzicie?
Znalazłem taką o to klawiaturę: http://www.ceneo.pl/15020378. Co o niej sądzicie?
Niski skok klawiszy, enter jest w wersji pionowej, cała klawiatura w wersji slim.
Jeśli celujesz w taki profil to może ta będzie dla Ciebie:
http://natec-zone.com/klawiatura_natec_ ... 13583.html (http://natec-zone.com/klawiatura_natec_medusa_2_backlight_black/id2/pidZ13583.html)
Kupiłem ją dla rodziców w miejscu chyba już 9 letniej klawiatury o średnim profilu która już niezbyt kontaktowała, póki co wychwalają ją ;) Aaaa brałem wersję białą
Juz od kilku dni jak wylacze computer I wlacza go od nowa, to kasuja mi sie wszystkie programy, gry I ogolnie wszystko co zainstalwoalem, nawet aktualizacje...
Jest jakis sposob aby to zmienic, bo mnie to juz wkur...
Nie wiem... reinstall systemu? Format? Oczywiście sam system ci zostaje?
Mam kolejny problem, otoz dzisiaj wszedlem na e-maila i ku mojemu zdziwieniu zablokowali mo konto, poniewaz wykryto "podejrzana aktywnosc"
Otrzymalem trzy maile z wiadomoscia, ze wyslanie maila nie powiodlo sie, zalacze screeny.
Dla mnie wyglada na to jakis jezyk, zajebiscie podobny do tych arabskich. (wedlug moich opini)
http://i59.tinypic.com/32ztapw.jpg
Teraz zawartosc emaili. Pierwszy email:
http://i59.tinypic.com/29ncw2a.png
Najbardziej zdziwil mnie e-mail nadawcy, ktory jest moj, i odbiorcy ktory wyglada podejrzanie, jak "smieciowy" e-mail.
Albo jest to jakis jezyk, szyfr (tak wiem paranoja) albo po po prosty enkrypcja. Probowalem wejsc w link, ale nic sie wgralo. Chcialem sciagnac zalaczniki, i program do ich odczytania, ale antyvirus wykryl to jako podejrzane i podjal kroki. Wolalem to zostawic.
Pierwszy logicznym czynem, jaki przyszedl mi do glowy, to sprawdzic linki i otoz jeden dzialal.
http://ourmeds.org/products/men_s_health/tject/order/
Pozniej postanowilem sprawdzic wszystkie podejrzane nazwy, tak tez postapilem, nazywam to znakiem szczegolnym.
https://www.google.co.uk/search?q=T-Jec ... B250%3B250 (https://www.google.co.uk/search?q=T-Ject+60&client=firefox-a&hs=ART&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&tbm=isch&imgil=pZUc_36jxcUDDM%253A%253Bhttps%253A%252F%252F encrypted-tbn0.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9 GcR2E_iQvyXkvKcDg1_Q89l9fCOs5HXN2t1Sb8jAmvFMiGw-mVY5%253B600%253B351%253BSY2pfy_vzMMC3M%253Bhttp%2 5253A%25252F%25252Frx-hq-sale-list.net%25252Fdapoxetinebuy%25252Fbuy-dapoxetine-dubai.html&source=iu&usg=__Vgj1bTjmX686jJBWXo1flee9rV8%3D&sa=X&ei=GYJCU5r4BpHA7Abj2oHYDw&ved=0CEkQ9QEwBQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Qc_KAHeMlO9prM%253A%3BXLdEOWgKWzwquM%3Bhttp% 253A%252F%252Finterlinkmtg.com%252Fuploads%252F50c 6fc370b8c6.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Finterlinkmtg.c om%252Fsearch%252Ft-ject-60-compra-on-line.html%3B250%3B250)
Dowiedzialem sie ze ja zamawialem wiagre.
Kolejna stronka
http://healthcaretabs.be/?gv/
Kolejny email.
http://i60.tinypic.com/s483e0.png
i jeszcze info techniczne:
http://i60.tinypic.com/6sgy04.png
part 2
http://i59.tinypic.com/2nvfey8.png
Email 3
http://i59.tinypic.com/k9v2mx.png
O co tu chodzi?!
Dodatek:
Raport bledow:
http://i57.tinypic.com/fn7k3s.png
Może zgłoś się z tym banem do adminów? Bo ja tu nie widze innej opcji. Co do podejrzanych linków, załączników itp. to nie otwieraj ich. Jeszcze jakiegoś wirusa dostaniesz albo niewiadomo co się zrobi. :P
Niski skok klawiszy, enter jest w wersji pionowej, cała klawiatura w wersji slim.
Jeśli celujesz w taki profil to może ta będzie dla Ciebie:
http://natec-zone.com/klawiatura_natec_ ... 13583.html (http://natec-zone.com/klawiatura_natec_medusa_2_backlight_black/id2/pidZ13583.html)
Kupiłem ją dla rodziców w miejscu chyba już 9 letniej klawiatury o średnim profilu która już niezbyt kontaktowała, póki co wychwalają ją ;) Aaaa brałem wersję białą
Ok, dzięki. Przejdę się po najbliższych sklepach i spróbuje coś znaleźć ;)
Jak ktoś ma trochę zbędnej gotówki, to za jedyne 5629 pln może nabyć zupełnie nową kartę od AMD:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/radeon-r9-295x-test.html
Chciałbym chociaż zobaczyć na żywo jak wygląda obraz na monitorze 4k...
Gajusz Mariusz
09-04-2014, 11:14
Microsoft dziś przestał wspierać XP-eka. Kończy się pewna era...
Kiedyś trzeba było. Trudno. Firma odchodzi od tego i zajmuje się nowymi rzeczami.
Na szczęście jeszcze wiele osób z niego korzysta - pewnie będzie można coś tam w necie jeszcze wygrzebać przydatnego.
Panowie i panie, mam problem z mychą! Jakieś 10 miesięcy temu zepsuła mi się wysłużona już myszka (5 lat miała) i zdecydowałem się kupić coś dla "graczy". Wybór padł na Tracera Ghost. Niby nie jest to mysz z najwyższej półki ale nie jestem takim fanatykiem, żeby mysz kosztowała więcej niż bebechy mojego kompa. No i od jakiegoś czasu ta dziadowska mysz doprowadza mnie do szalu... Chodzi o to, że przy normalnym jednym kliknięciu wchodzą 2 kliknięcia. Dzieje się to często, za często. I teraz najdziwniejsze cuda. Reinstalka sterów pomaga... na jakieś 2h potem wraca do "normy". Miałem już wcześniej taki problem, ale tak się złożyło że formatowałem dysk i po formacie mysz działała normalnie. Oczywiście po jakimś miesiącu znowu wróciło do stanu upierdliwości. Co mam zrobić z tym fantem? Dodam, że aktualizacja sterów odpada, z tego względu, że dostępne są tylko jedne z płytki i nic w sumie więcej. Antywirus też nic nie wykrył... Mogę niby zwrócić z gwarancji, tylko nie wiem czy mi uznają bo jak piszę, po świeżym podłączeniu mysz działa, a psuje się po czasie.
PS: trochę żenada, że zwykła biurowa mysz, która przeżyła masę irytujących gier slużyła mi 5 lat, a mysz dla gracza szwankuje mi po kilku miesiącach.
Mam takie do was pytanie bo nigdy w taki sposób gier nie kupowałem. Znalazłem taką ofertę http://allegro.pl/command-conquer-3-tiberium-wars-dlc-steam-i4187394363.html
Jest to gift steam gry, cena niby kusząca ale znalazłem kilka wpisów na wielu forach, że różnie z tymi kluczami bywa, mogą pochodzić z lewego źródła za co steam blokuje konta. Polecali patrzeć na komentarze takiego sprzedawcy kluczy, niby tego sprzedawcy ogromna większość to pozytywy. Do tego w tej ofercie podana jest lokalizacja USA więc czy ta gra działałaby u nas? Gdzieś indziej ta sama gra a lokalizacja UK. Ktoś z was robił już takie zakupy? Zastanawiam się ale nie chciałbym się naciąć.
Ja kupowałem gifty na allegro od innego gościa ze Stanów i wszystko śmiga.
Kupowałem jakiś czas temu od niego jakąś grę i jak na razie wszystko jest w porządku. Do tego to jest gift i chyba jest bezpieczniejszy od kodu, bo jest już aktywowany na Steamie. Poza tym wg. regulaminu Steama sprzedawanie giftów jest zabronione, ale kupowanie już nie:D.
@Volomir
Zadam głupie pytanie: a przypadkiem to cudo nie ma jakiegoś "przełączniczka" , klawisza skrótu?? który zmienia pojedynczy klik na podwójny? Albo co gorsza nie używa do tego "gestu myszą".
Cokolwiek to jest: guzik, klawisz skrótu czy gest myszą - wyłącz tę opcję - szukaj w panelu sterowania.
Ja na przykład tak skonfigurowałem mysz że podwójny klik miałem pod bocznym przyciskiem (kciuk).
Oczywiście może być też tak że "mysz myśli i uczy się" czyli po twoim zachowaniu próbuje zgadnąć jak sama ma się skonfigurować. To dopiero zbędne badziewie!! Jeśli tak jest to znajdź i wyłącz.
Nie, raczej nic takiego nie ma. Jedyne przełączniki to przełącznik profili ale mam je tak skonstruowane, że różnią się jedynie dpi. Mogę niby dwuklik przypisać pod jakiś klawisz (bo są 4 klawisze + ten od przełączania profili) ale nie mogę wyłączyć z normalnego klawisza, a trochę nie wyobrażam sobie klikania małym, bocznym klawiszem (kciukiem). Co do uczenia się to odpada - to nie jest nowoczesna mysz :P Poza tym trudno żeby uczyła się dwukliku podczas przeglądania stron w necie, gdzie tego się nie używa. Chyba zostaje mi reklamacja...
@voitek
@Chaak
dzięki za odpowiedź, skuszę się na tego RTSa w takim razie;).
O systemie XP słów kilka:
http://almanzor.salon24.pl/586798,windows-xp-ma-trwac-conajmniej-do-2019
"...Amerykański przemysł - zapewne zbrojeniowy i też wojsko, które używają Windows XP również dla kontrolowania procesów, się na to nie zgodzili. Wymogli na Microsofcie przedłużenie Windows XP obsługującego przemysłowe operacje aż do roku 2019..."
A to pomocny link:
http://www.dobreprogramy.pl/Chcesz-dluzszego-wsparcia-dla-Windows-XP-Zrob-z-niego-Windows-Embedded-Industry,News,54722.html
Interesujący jest komentarz internauty:
"Przeciętny użytkownik XP miał z poziomu administratora dostęp do całego systemu, win7 ma całe obszary zamknięte - "uzyskaj uprawnienia od trustedinstaler".
Inwigilacyjny charakter win 7 jest oczywisty. Można tu mówić o porozumieniu twórców software - grupie związanej z Microsoftem, obojętnymi i niszowymi ops-ami.
Mówi się, że Gates rzucił Microsoft właśnie z powodu nacisków NSA na "otwartość" systemu dla instytucjonalnych podglądaczy (politycznych i gospodarczych)
Ciekawy myk zrobiła Matsushita (Panasonic) - olała Microsoft i pracuje na bazie linuxa. Japońce doszli do wniosku, że nie ma sensu wynajmować biurowca, w którym jest sejf, do którego drugi komplet kluczy ma właściciel budynku i udostępnia je niektórym na zawołanie. "
Gajusz Mariusz
28-05-2014, 18:43
Nie wszyscy o tym wiedzą, ale pomysł na coś co my znamy jako internet powstał w umysłach (niespodzianka...;)) ludzi z Pentagonu. "Mamy komputery, ale jak zrobić by przesyłały informacje między sobą.:hmm:" I się zaczęło... .
Witam was panowie, mam male pytanie.
Moja karta graficzna, to AMD Radeon HD 6450, jest troche stara i nie dadaje sie do nowszych gier. Polecicie mi jakas na "umiarkowanym" poziomie.
Moj sprzet to AMD Athlon(tm) X4 750K Quad Core Microsoft Windows 8 (build 9200), 64-bit 16GB RAM
Pancerniak
28-06-2014, 16:30
Witajcie, mam pewien kłopot. Mój komputer to laptop DELL, mający szczelinowy napęd DVD. Otóż przez kilka ostatnich tygodni grałem intensywnie w pewną grę wymagającym płyty w napędzie i teraz mam mały kłopot, gdyż płyta nie chce wyjść z napędu. Próbowałem zarówno opcją "wysuń", jak i przyciskiem ale nic nie działa. napęd przez chwilę mruczy, po czym wyświetla się napis o błędzie podczas wysuwania płyty, a napęd przestaje widzieć płytę. Jeśli jednak uruchamiam komputer ponownie, lub na moment odłączam zasilanie przez "zamkniecie" laptopa, to wtedy znów widzi płytę. Próbowałem zaktualizować sterowniki, ale to nic nie dało.
Co mam zrobić, aby wydostać płytę?
Nie ma tam takiej małej dziurki? Chociaż w szczelinowym może nie być. Jeśli jest, rozłóż spinacz, wepchnij i powinno wyskoczyć.
Pancerniak
28-06-2014, 17:15
Niestety, w moim laptopie tego nie ma.
Postanowię przekopiować mój problem z tematu mojego z cd-action, gdzie nie raczyli nawet odpowiedzieć na mój problem z PC:
Witam. Mam pewien poważny problem. Otóż gdy grywam w obojętnie jaką grę na multiplayer (nawet Napoleon: Total War), to gaśnie monitor, natomiast PC po ok. 2-3 sekundach się zawiesza. Sprawdzałem w programie CPUID HW Monitor temperatury i wychodzi na to, że mam takie:
http://e-fotek.pl/im...85611321611.jpg (http://e-fotek.pl/images/98274816985611321611.jpg)
Parametry mojego PC:
Procesor AMD Athlon II X4 640 3.00 GhZ
Zasilacz: AlienFactory 550 W TruePFC ATX 2.2
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GT 430
Proszę bardzo o pomoc, bo m.in. próbowałem jakoś memtestx86 zainstalować, by sprawdzić, czy coś z kartą graficzną jest nie tak, ale nie dało coś rady.
Taką temperaturę masz w stanie spoczynku, musiałbyś podać temperaturę PC w stresie. Dokonaj pomiarów na starszych grach lub fizycznie miernikiem przy obecnych.
Skąd wiesz że się zawiesza jak monitor robi się off?
Monitor robi się off, a nagle całkowicie dźwięk się zacina w 1 miejscu, a także nic nie mogę zrobić. Spróbuję dokonać pomiarów na Heroes VI.
EDIT: Asuryan zasugerował, że może być przyczyną brak wymiany pasty do coolera.
http://e-fotek.pl/images/72423284650013936822.png - aktualny stan podczas gry w Heroes VI.
Grafika Ci się prawdopodobnie pali, wiatraczek nie daje rady, albo karta jest uszkodzona. Poza tym żadna elektronika nie powinna pracować na 100%, ponieważ skraca to żywotność, a czasami jest wręcz niebezpieczne dla sprzętu. Kiedy ostatnio czyściłeś komputer?
Maksymalna temperatura GPU (w C) 98
Źródło: http://www.nvidia.pl/object/product-geforce-gt-430-pl.html
Ostatnio to 4 godziny temu. A jeszcze wcześniej 2 tygodnie temu. Mam osobiście nadzieję, że wymiana pasty do coolera może coś zmienić.
Jeżeli nie będzie efektów to rozważ zakup lepszego wiatraczka i ogólnie domontowania dodatkowych do komputera. Ja nigdy nie wymieniałem pasty przy grafice, a mam ją już ponad 3 lata i chodzi bardzo dobrze, wiatraczek nie dobija nawet do 50%.
W komputerze mam w sumie 6 wiatraczków: procek, zasilacz, grafika i 3 dodatkowe(przód, bok, tył). Pamiętaj o tym że cyrkulacja powietrza w środku PC jest istotna, a jak najniższe temperatury zmniejszają ryzyko awarii.