Zobacz pełną wersję : [DLC] + [Free-LC] kobiety-wojownicy!
KLAssurbanipal
14-08-2014, 14:15
Info:
Daughters of Marshttps://www.youtube.com/watch?v=7fWVthMjnok
Free August Warriors Update Pack contents
To complement the Daughters of Mars unit pack, we’ve also updated ROME II to add several new units, including female warriors for the first time, and a small yet significant roster-update for the Suebi.
Free female warrior units:
· Hex-Bearers (infantry, sword and shield): new Suebi garrison unit.
Ambushing from hidden woodland positions, the sword-armed Hex Bearers strike terror into the hearts of the enemy.
· Amazonian Riders (cavalry, bow): can be recruited by Royal Scythia, or as mercenaries in Sarmatia, Ponto-Caspia and Scythia.
With excellent bow-range and able to form Cantabrian Circle, Amazonian Riders are adept at keeping the enemy at arm’s length.
· Scythian Noblewomen (cavalry, bow): can be recruited by Royal Scythia
Trained to resist fatigue, and with superior morale born of their station, Scythian Noblewomen can outlast most combatants in a long fight.
Free Suebi roster-update units:
· Horse Runners (infantry, javelin skirmishers):
These fleet-of-foot warriors can strike hard and fast from cover, making them the elite of the Suebi skirmishers.
· Spear Wall (infantry, spear and shield):
The most defensive spear unit in the Suebi roster, Spear Wall is a bulwark against even
the most powerful cavalry.
· Round Shield Swordsmen (infantry, sword and shield):
Their high weapon damage makes the Round Shield Swordsmen fearsome combatants who punch above their weight.
· Riders of the Hunt (cavalry, spear):
Few warriors have faced a charge from these terrifying, frenzied horsemen and lived to tell the tale.
Daughters of Mars Unit Pack
Athena, Bellona, Andraste, Mars: whichever war deity these soldiers pledged their lives to receiv1ed a solemn promise of victory in the face of even the most formidable enemies. Whether in defence of their homelands, or called upon to fulfil their part in glorious conquest, female combat units featured throughout the ancient world. Adding a swift and deadly mix of fighting styles and abilities to the fray, generals will wisely place value on those who aspire to be the avatar of the war goddess herself.
Gladiatrices
Can be recruited by Rome, or as mercenaries in Italia.
Honed to a razor-edge through countless drills and contests in the arena, Gladiators and Gladiatrices are ruthless and skilled brawlers. Their sledgehammer approach to melee brooks no compromise, and in the right circumstances, they can inflict heavy losses on traditional soldiery. Heavily armoured and disciplined, Gladiatrices are more formidable defenders than their arena-trained male counterparts, and every bit their equals in their lust for battle.
Mercenary Kushite shieldwomen
Can be recruited as mercenaries in Aethiopia.
The fiercely independent Kushite Nubians are a geopolitical force to be reckoned with. Their mounted archers and skilled infantry have repelled Roman advances on multiple occasions, ably demonstrating their proficiency in large-scale battle. The zealous, spear-armed warriors of the Kushite Shieldwomen are agile and deadly; able to strike swiftly from woodlands and trained to form up effectively in defence, cavalry commanders would be wise to fear them.
Lusitani Swordswomen
Can be recruited by The Lusitani, or as mercenaries in Lusitania.
Honed by generations of conflict and rightly feared for their lightning ambush tactics, The Lusitani have built a reputation as excellent guerrilla warriors. Trained to advance under the whittling fire provided by the Cantabrian Circle, their swift and hard-hitting Swordswomen are adept at exploiting woodlands to remain hidden while they move. When the charge comes, it is sudden, frenzied and terrifying; though used carefully, Lusitani Swordswomen can also mount a formidable defence.
Cimbri Bow-Women
Can be recruited by The Suebi.
Like many Germanic tribes, the dense woodlands of northern Europe have impelled the Suebi to develop superior guerrilla warfare techniques. Adept at making the most of cover and striking from a hidden position, the Cimbri Bow-Women are amongst the finest archers the Suebi can field. With superior weapon range and damage, they can wreak havoc before they are even detected. If attacked directly however, they can give a better account of themselves in melee than their principal role suggests.
Spear Gladiatrices
Can be recruited by Rome, or as mercenaries in Italia.
Bringing the bloodthirsty and brutal melee techniques of the arena to the battlefield, Gladiatrices make excellent shock-troops. When armed with spears, these warriors gain a defensive edge over their sword-wielding battle-sisters, making them better prepared in the face of an assault. Arranged effectively, they can stop the hammer-blow of a cavalry charge in its tracks, and their frenzied riposte can inflict horrific casualties.
Gorgo’s Skirmishers
Can be recruited by Sparta, or as mercenaries in Hellas.
The citizens of Sparta were among the finest infantry in the ancient world. With the Helots performing the ‘lesser’ functions of society such as agriculture, Spartan warriors were free to engage in the all-encompassing pursuit of excellence in combat. Athletics and weapon-drills were not the sole preserve of men, however. Faster-firing and heavier-hitting than standard sling-wielding units, Gorgo’s Skirmishers make a valuable addition to any Spartan force.
Spearwomen
Can be recruited by The Suebi, or as mercenaries in Suebia, Silesia, and Magna Germania.
Independent, proud, and with powerful gods watching over them, The Germanic peoples are famed for their ferocious warriors. The women of the Suebi are no exception, and carry the will of the tribe into battle as ably as the men. Standing side-by-side with their Suebian Spear-Brothers, Spearwomen are exquisite defenders, capable of blunting a charge and instilling fear in the enemies of the tribe. Their training lends them versatility however, and they can quickly switch to an offensive role as the situation demands.
Happy Gaming,
Joey CA
Kobieta mnie bije! :)
Ciekawe choć nie jestem pewien czy do końca tak poprawne historycznie :p
Poliorketes
14-08-2014, 14:42
Widzę, że CA wraca do korzeni, już dawno nie było dziwnie w tym temacie, to postanowili nadrobić. O ile w kontekście ludów barbarzyńskich kobiety-wojowniczki mają jakieś uzasadnienie, to już dla cesarskiego Rzymu to totalna wariacja. Za darmo tego nie chcę.
Ituriel32
14-08-2014, 14:53
Ruch marketingowy zrobiony. Teraz wystarczy czekać na zapowiedź czegoś innego.
Dobrze że dodadzą parę jednostek Swebom.
Mam tylko problem z tym ile tych jednostek w końcu będzie? Bo od Daughters of Mars Unit Pack się gubię.
O już załapałem. To drugie to dlc płatne?
Rozumiem, że cały ten czas poświęcili na stworzenie 14 jednostek ? :D
marko1805
14-08-2014, 15:03
Nie powinno mnie to dziwić , a jednak dziwi, ale co tam "gimbusy" z naszego forum i na całym świecie będą wniebowzięte. Całe CA :rolleyes:
preussen6
14-08-2014, 15:11
Beka z CA.
arcyżużel
14-08-2014, 15:33
Pozwolę sobie to skomentować jednym obrazkiem :P
(USUNIĘTO)
btw będą wrzeszczące baby z maczugami z romka pierwszego ?:P
Chyba sobie żartujesz że ten obrazek będzie się na forum znajdował. Ostatnie ostrzeżenie w Twoją stronę. - Pampa
Ituriel32
14-08-2014, 15:56
KLA miał dziś nosa, choć spodziewałem się czegoś dużo lepszego. Siedem darmowych i siedem płatnych jednostek to mimo wszystko strasznie mało.
Akarinos
14-08-2014, 16:07
OK, rozumiem kobiety wojaczki, w plemionach barbarzyńskich, ale w takim Rzymie, czy w Sparcie trochę mi to nie pasuje... W sumie nie pasują mi nawet gladiatorzy jako regularna jednostka Rzymian, a co dopiero kobiety gladiatorki :).
P.S. Nie żebym coś miał do kobiet po prostu nie pasuje mi to w grze, która chwali się tym, że jest w jakimś tam stopniu historyczna.
mardar282
14-08-2014, 16:11
Witam, o której godzinie Polskiego czasu będzie dostępny ten DLC?
Saruman555
14-08-2014, 16:41
Według mnie, gdyby była prawdziwa potrzeba dodania średnio historycznej jednostki kobiet-wojowniczek ,to tylko w np. DLC państw germańskich.I naprawdę ,wolałbym żeby nie było więcej DLC nawiązujących do mniej historycznych jednostek z Rome 1 .Chyba nikt nie ma ochoty widzieć falangatów germańskich lub niehelleńskiego Egiptu. Tak absurdalny byłby chyba tylko pakiet z jednostki płonących świń innych dla każdej nacji z lwem w katapulcie gratis.
Jeśli już CA aż tak chce robić nowe jednostki gladiatorów, niech da każdemu rodowi rzymskiemu jako dodatkowy bonus, po jednej unikalnej jednostce.Tak jak to było w Rome 1. Można by to rozwiązać na 2 sposoby:
1.Normalny bonus rodowy
2.Generał z określonego rodu werbuje odział przypisany swojemu rodowi . Myślę że ten sposób jest lepszy bardziej różnicowałby armie.Rody Kartagińskie też dla równowagi mogły by dostać swoje unikaty.
Gajusz Mariusz
14-08-2014, 16:47
Widzę że większość podziela moją opinię do tych nowości. Ogólnie trochę to przypomina owe nieszczęsne Beasts of War DLC...
Akarinos
14-08-2014, 16:54
Witam, o której godzinie Polskiego czasu będzie dostępny ten DLC?
Jest już dostępny na Steamie za 2.99euro :)
Ituriel32
14-08-2014, 16:59
Jak się naogląda filmów takich jak "Gladiator w Spódnicy" to wychodzi coś takiego.
Gajusz Mariusz
14-08-2014, 17:00
A opis na STEAM-ie chyba po czesku...:D
Saruman555
14-08-2014, 17:02
Jest już dostępny na Steamie za 2.99euro :)
Total War: ROME II - Daughters of Mars
Premiera 14 Sie 2014
Balík jednotek Martovy dcery Athéna, Bellona, Andraste, Mars: ať již udatné bojovnice zasvětily své životy kterémukoliv z těchto bohů a bohyň, obdržely závazný příslib vítězství i tváří v tvář těm nejhrozivějším protivníkům. Ženské bojové jednotky se vyskytovaly v celém starověkém světě. Czy tylko mi Steam dał taki opis .Gdyby dał po angielsku to rozumiem ,ale wszystkie opisy w Rome 2 na Steam mam po polsku albo angielsku.W żadnej grze na Steam nie miałem dotąd w tym języku.
Akarinos
14-08-2014, 17:05
Total War: ROME II - Daughters of Mars
Premiera 14 Sie 2014
Balík jednotek Martovy dcery Athéna, Bellona, Andraste, Mars: ať již udatné bojovnice zasvětily své životy kterémukoliv z těchto bohů a bohyň, obdržely závazný příslib vítězství i tváří v tvář těm nejhrozivějším protivníkům. Ženské bojové jednotky se vyskytovaly v celém starověkém světě. Czy tylko mi Steam dał taki opis .Gdyby dał po angielsku to rozumiem ,ale wszystkie opisy w Rome 2 na Steam mam po polsku albo angielsku.W żadnej grze na Steam nie miałem dotąd w tym języku.
Nie przejmuj się każdy tak ma :) Po prostu CA otwiera się na Czechów i zachęca ich do kupna DLC :D
Hex-Bearers w polskiej wersji przetłymaczyli jako szerzycielki klątwy :) Przypominają mi się nosiciele tarcz z pierwszych wersji tłumaczenia...
Saruman555
14-08-2014, 17:12
Darmowe jednostki już są dostępne w grze.Steam spóźnia się z opisem aktualizacji. Mnie odesłał do opisu poprzedniego patcha.
Gajusz Mariusz
14-08-2014, 17:13
Nie wiem czy nie jestem zbytnim optymistą, ale czy to oznacza że CA stwierdziła że rynek polski tego nie kupi w ilości usprawiedliwiającej tłumaczenie?:cool:
( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-08-2014, 17:22
Osobiście nie interesuje mnie autentyczność jednostek ani ich zgodność z historią ale mam nadzieję, że to dlc w odróżnieniu od ostatniego unit packa wniesie coś do rozgrywki.
Samo Free-LC załatwia sprawę kobiet wojowników i z niego się nawet cieszę, płatny unit pack za to jest tak samo przesadzony i niepotrzebny jak jego poprzednik. Obstawiam że kolejne będą zrobione w podobnym stylu i całe szczęście że nie będzie trzeba ich kupować.
Darmowa część jest spoko, bo Germanom przydadzą się nowe jednostki, a Amazonki nie były czymś rzadkim u nomadów. Dziwi mnie tylko, że Roksolanie ich nie dostaną, bo z tego co wiem, to kobiety walczyły zarówno u Scytów, jak i Sarmatów.
Część płatna za to jest porażką i nawet za darmo bym tego nie wziął. Myślałem, że po Beasts of War nie da się ni bardziej idiotycznego wymyślić. W następnym DLC niech dadzą dzieci bojowe, to będzie można wystawić całą rodzinę + psa.
Nie trzeba się ograniczać do samych dzieci. Dodałbym jednostkę starców, Miotacze Sztucznych Szczęk, Siewcy Reumatyzmu. Liczę na fantazję CA w tej kwestii bo mogą dużo osiągnąć.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-08-2014, 19:21
Free Suebi roster-update units:
· Horse Runners (infantry, javelin skirmishers):
These fleet-of-foot warriors can strike hard and fast from cover, making them the elite of the Suebi skirmishers.
Opis jest do germańskich harcowników. Zwiadowcy konni którzy wcześniej byli lekką jazdą do walki w zwarciu teraz są konnymi oszczepnikami. Co do dlc z kobietami to niektóre jednostki są według mnie zbyt mocne w porównaniu do męskich odpowiedników i zawsze mają większe morale. Mam wrażenie te statystyki wymyślała jakaś feministka.
arcyżużel
14-08-2014, 19:23
Nie trzeba się ograniczać do samych dzieci. Dodałbym jednostkę starców, Miotacze Sztucznych Szczęk, Siewcy Reumatyzmu. Liczę na fantazję CA w tej kwestii bo mogą dużo osiągnąć.
ooo to to to, ja jeszcze proponuje miotaczy koktajli Kaczyńskiego :P
Gajusz Mariusz
14-08-2014, 19:27
Co do dlc z kobietami to niektóre jednostki są według mnie zbyt mocne w porównaniu do męskich odpowiedników i zawsze mają większe morale. Mam wrażenie te statystyki wymyślała jakaś feministka.
Podpisuję się pod tym.;) Takie mamy czasy...:hmm:
Z drugiej strony jednostki ogólnie słabe nie miałyby chyba racji bytu, bo kto by je wtedy wykorzystywał? "Ortodoksi'? Nie, z wiadomych przyczyn. Gracze multi (raczej) także.
Mam wrażenie te statystyki wymyślała jakaś feministka.
Bo łatwe i sprawne wyrżnięcie kobiet w czasie bitwy byłoby niepoprawne politycznie;)
Nie wiem, jak wy, ale ja czułbym się w nieszczególnie, gdyby w grze, przyszłoby mi potraktować brutalnie jakiś kobiecy oddział:confused:...
Gajusz Mariusz
14-08-2014, 19:48
W Romku 1 bywało tak wiele razy...:P
( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-08-2014, 20:42
Podpisuję się pod tym.;) Takie mamy czasy...:hmm:
Z drugiej strony jednostki ogólnie słabe nie miałyby chyba racji bytu, bo kto by je wtedy wykorzystywał? "Ortodoksi'? Nie, z wiadomych przyczyn. Gracze multi (raczej) także.
Właśnie tak było z beasts of war. Jednostki były tak słabe, że praktycznie nikt z nich nie korzystał. Teraz polecieli w drugą stronę i dali przekokosowane kobiety. Ze skrajności w skrajność ale mam nadzieję, że jakoś je zbalansują.
A ja w odróżnieniu od Beast of War to dlc przed chwilą zakupiłem. Cena niewielka, choc i oddziałów też niezbyt dużo.
Gajusz Mariusz
14-08-2014, 21:42
A ja w odróżnieniu od Beast of War to dlc przed chwilą zakupiłem. Cena niewielka, choc i oddziałów też niezbyt dużo.
Babiarz...(:evil:) ;)
Ale za to już niedługo pod moimi, a nie twoimi, rozkazami będą służyć harcowniczki Gorgo :mrgreen:
Początkowo jak usłyszałem o tym DLC to się ucieszyłem ale po przejrzeniu co i jak już nie jest tak wesoło. Liczyłem, że kobitki zostaną już w tej grze wmieszane w regularne oddziały (20-25% oddziału) u Barbarzyńców i ewentualnie tylko parę oddziałów będzie w pełni kobiecych (Amazonki i "wrzeszczące baby"). Nie jest źle jednak w przeciwieństwie do BoW w tym DLC większość jednostek mi się podoba (wyjątki to Spartanki i Gladiatorki). Może nawet skuszę się na jakieś mody, które dopieszczą wygląd dzikich kobit (barwy wojenne choćby).
Co do update Suebi - CRAP. I niestety mi homogenizowali german. Trochę szkoda, że zamienili zwiadowców (polubiłem ostatnio te półnagie ikony na konikach) ale w zamian dostaliśmy o wiele potężniejszy oddział z tego co na szybko luknąłem, który dodatkowo jeszcze potrafi rzucać oszczepami (nie jestem fanem jazd harcowniczych). Nowe miecze u german cieszą, wojownicy z okrągłymi tarczami fajnie wyglądają i zapewne za te pieniążki są spłacalni bo posiadają Headhunt (akurat nie podoba mi się występowanie tej umiejętności na nie-elitarnych jednostkach), a tak poza tym są ciekawie zbalansowani wobec takich np Bloodsworn'ów dzięki czemu ci drudzy cały czas mają swoją niszę. Gorzej z nowymi włócznikami, którzy różnią się chyba tylko teksturą ubrań (a w statystykach głównie obrona w zwarciu choć muszę jeszcze popatrzyć, czy nie mają czasami Expert Charge Defence). Nowa średnia jazda do walki w zwarciu - nic niesamowitego z wyglądu. Nowi harcownicy są dobrą hybrydą bo w przeciwieństwie do choćby Arwernów nie tylko drożsi oszcepnicy nie są gorsi w walce wręcz, a odwrotnie - dużo lepsi. Hex Bearerki ochrzczone u nas Szerzycielkami Klątwy to moja ulubiona jednostka z tego FLC. Liczne niczym Berserkerzy i pod względem statystyk o kant pupy roztłuc ale ich zdolność: Schreech (pl - klątwa :D) pomaga przy rejterowaniu szybszym przeciwników. Przeprowadzając testy: Screech + Fear All (od berserkerów) + Debuff generała do morale + Ogniste Strzały zjechały wrogim Legionistom morale z 55 do 6 :). Chyba też jest to obszarowa zdolność więc ciekawe dodatek do taktyki german "Na straszaka".
Niestety nie widzę w encyklopedii tych jednostek z tego update i DLC i nie wiem na jakim etapie można się ich spodziewać.
Pozdrawiam
P.S - Co śmieszne - jednostki z tego DLC nie wydają mi się mocne. Widziałem już na oficjalnym forum tematy w którym jest rant na Lusytanki. Więc chyba znowu nie ma P2W tak samo jak w przypadku BoW (tam tylko Wolf Warriors byli potrzebni aż do teraz)
( ͡º ͜ʖ ͡º)
15-08-2014, 01:30
A mi się bardzo podobają te nowe jednostki dla Swebów. Jeszcze przed DLC w bitwach multi byli całkiem mocni i dobrze wykorzystani byli w stanie zmasakrować, pozornie silniejsze frakcje. Niestety przez słaby pancerz i brak dobrych strzelców byli podatni na ostrzał, co w połączeniu z ofensywnymi statystykami wymagało bardzo ofensywnej gry, a to w niektórych sytuacjach (tj. pojawienie się słoni lub rydwanów u przeciwnika) z góry skazywało na porażkę. Teraz Swebowie mają dobrych łuczników dzięki czemu nie są tacy bezbronni w walce z wrogimi strzelcami i słoniami, a "ściana z włóczni" mimo kretyńskiej nazwy wydaje się dosyć mocną defensywną jednostką której brakowało tej frakcji.
W skrócie to DLC rozszerza wachlarz możliwości taktycznych w grze swebami eliminując ich największe wady.
Ale za to już niedługo pod moimi, a nie twoimi, rozkazami będą służyć harcowniczki Gorgo :mrgreen:
W polskiej nazwie tej jednostki jest błąd.
To nie są harcowniczki Gorgo tylko harcowniczki GOGO - życzę Ci przyjemnego dowodzenia :O
To ja pozwolę zadać inne pytanie odnośnie DLC. Czy u was też opis tego DLC na Steam jest po czesku?
LVEX_mackoff - Kto Cię wprowadził w błąd, że gram na polskiej wersji językowej? W oryginale jest Gorgo's Skrimishers :P A za życzenia dziękuję, nawet nieźle się sprawdzają na polu bitwy, w porównaniu z męskimi procarzami wręcz doskonale.
Arroyo - nie, po angielsku. Ale może dlatego, że steam też używam w tej wersji językowej.
KLAssurbanipal
15-08-2014, 21:24
Mi się idea DLC nie podoba. Po zwierzakach mamy kolejne absurdalne DLC. Wolałbym jakiś Factions Pack np. Brytów lub Wschód np. Armenów. Jak jakieś jednostki to np. rozróżnienie poszczególnych legionów czy konkretne oddziały u innych frakcji. Bardzo przydałyby się pominięte jednostki żydowskie jako najemnicy.
Kobiety w grze są za bardzo naciągane i jest ich za dużo. Wystarczyłaby ta darmowa wersja czyli kobiety scytyjskie "Amazonki" plus jeden oddział dla Germanów. Po DLC roster germański zawiera aż 3 oddziały kobiece, co jest dużą przesadą. Tak jakby u Germanów kilkanaście % wojaków stanowiły kobiety. ;) Kobiety gladiatorzy jako 2 jednostki to też duża przesada.
Ogólnie psuje mi to odbiór gry, ponieważ wygląda to tak jakby walczące kobiety w starożytności były czymś codziennym. Szesnaście jednostek kobiecych? Przesada.
Prawie każdy krąg kulturowy ma kobiety w armii - Hiszpania, Italia, Germania, Grecja, Afryka, Scytia... Naprawdę 3 jednostki w zupełności by wystarczyły.
Mam nadzieję, że nie wrzucą teraz kampanii z Boudiką, dodając też żeńskie jednostki Icenom (Celtowie to jeden z niewielu kręgów kulturowych bez żeńskiej jednostki).
Mam nadzieję, że kolejny ruch to pudełkowy dodatek w innych czasach (pewnie upadek Cesarstwa jak BI) i tam czekają nas kolejne mini-kampanie.
Ituriel32
15-08-2014, 22:56
Co do nowych jednostek Swebów to są ciekawe. Lubię jednostki konnych harcowników, tylko trochę szkoda że kolejna nacja je dostała.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
15-08-2014, 23:02
Ogólnie psuje mi to odbiór gry, ponieważ wygląda to tak jakby walczące kobiety w starożytności były czymś codziennym. Szesnaście jednostek kobiecych? Przesada.
Po 1. Jednostek kobiecych jest 10 a nie 16.
Po 2. Nie rozumiesz polityki marketingowej CA, najpierw zrobili DLC ze zwierzętami, żeby zachęcić do gry zoofilów, teraz dodali do gry kobiety, żeby zachęcić feministki lub osoby które podnieca widok skąpo odzianej murzynki machającej włócznią (takiego jednego znam), ktoś pisał o DLC z dziećmi, znając CA, są do tego zdolni, a kogo miało by to zachęcać to już łatwo się domyślić.
Ogólnie sama idea tego DLC mi się nie podoba, ale jeżeli pominąć płeć nowych jednostek to niektóre z nich są całkiem w porządku.
EDIT.
Co do nowych jednostek Swebów to są ciekawe. Lubię jednostki konnych harcowników, tylko trochę szkoda że kolejna nacja je dostała.
większość konnych oszczepników u barbarzyńców to tak na prawdę hybryda harcowników i lekkiej jazdy do walki w zwarciu.
Dyktator
15-08-2014, 23:09
ktoś pisał o DLC z dziećmi, znając CA, są do tego zdolni, a kogo miało by to zachęcać to już łatwo się domyślić.
O, coś dla mnie :D
A nie, ja nie mam Rome II D:
KLAssurbanipal
15-08-2014, 23:29
Po 1. Jednostek kobiecych jest 10 a nie 16.
Podałem ich faktyczną liczbę, a nie pisaną przez CA w opisie. :D Statystyki z TWC pokazują ich 16 z tego względu, że niektóre występują jako jednostki frakcyjne a inne są najemnikami. Cena się różni, więc powinny być liczone osobno, a w opisie CA te co są najemnikami i frakcyjnymi występują jako te same.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
16-08-2014, 00:11
@UP
Nie ma co się sugerować ilością na TWC. Liczy się to ile jednostek twórcy gry nam udostępnili a to, że niektóre z nich są dostępne jako najemnicy nie znaczy, że trzeba je liczyć podwójnie.
Cena się różni, więc powinny być liczone osobno
Więc według ciebie gdyby dali najemne cymbryjskie łuczniczki jako najemników frakcyjnych swebów kosztujących przykładowo 300, tą samą jednostkę jako najemników w prowincji "Suebia" za 350, a w prowincji "Silesia" za 400 to mielibyśmy 4 różne jednostki?
O, coś dla mnie :D
A nie, ja nie mam Rome II D:
Więc jak wyjdzie DLC z dziećmi to rozważysz zakup gry i wyjdzie na to, że polityka CA się sprawdza.
KLAssurbanipal
16-08-2014, 00:43
Ja najemników postrzegam osobno niż jednostki rodzime. Poza ceną mamy także inny sposób rekrutacji. :) Rozumiem - XXI wiek rządzi się swoimi prawami typu gender, feminizm, różne rafalale itp. jednak dawanie tak dużej ilości kobiet wojowniczek na mapie starożytnej Europy to przesada. Nie dość że są rekrutowane przez niektóre główne frakcje to jeszcze w wielu rejonach występują jako najemnicy, nie mówiąc o kilkunastu % kobiet w rosterze germańskim. :D
Ogólnie psuje mi to odbiór gry, ponieważ wygląda to tak jakby walczące kobiety w starożytności były czymś codziennym.
Przecież nikt Ci nie każe tego DLC kupować. Mi odbiór gry psuliby wojownicy w maskach krokodyli i zwierzęca amunicja - więc DLC Bestie Wojny nie kupiłem i ich w grze nie mam... i mieć nie będę, chyba że w multi. DLC na szczęście są opcjonalne, nie trzeba grzebać w plikach gry jak w 1 czy w Medku II.
KLAssurbanipal
16-08-2014, 01:06
Ja zdaję sobie z tego sprawę, jednak jak będę z kimś grał to on przeciw mnie może tego używać. ;)
Poza tym przez odbiór rozumiem samą świadomość tego, że one gdzieś w tym universum Rome 2 są, a gra miała być historyczna. To już inny klimat.
P.S. Czemu one są takie brzydkie i praktycznie poza fryzurami wiele się nie różnią :D
Nie mogli chociaż 1/5 ładnej zrobić? ;)
Niby tak, ale przecież zawsze można się umówić na grę bez zwierzaków czy/i bab :P :mrgreen:
Ituriel32
16-08-2014, 07:01
Pomijając gendery i procentowy udział kobiet u Swebów, jak i na mapie świata (u nomadów i barbarzyńców ok, a u nacji cywilizowanych już mniej ok) to wojowniczki dla mnie prezentują się lepiej od pierwszego unit packa. Chodzi mi o to że są ogólnie bardziej użyteczne, a nie tak jak z zwężeniami dane dla rozbawienia/zirytowania.
W tym dlc jest kolejna jednostka werbowana w Aethopia. Więc moja nadzieja na paczkę nacji pustynnych nie maleje.
Na pocieszenie napiszę że u mnie w kampanii komp werbuje naprawdę mało bestii, tak że w zasadzie nie widać że posiadam takie dlc.
Doszły mnie słuchy, że wszystkie albo prawie wszystkie jednostki kobiece maja limit rekrutacji (bodajże 4?). Ktoś coś wie na ten temat?
Pozdrawiam
( ͡º ͜ʖ ͡º)
16-08-2014, 13:41
Nie wiem jak jest w kampanii, ale w bitwach wszystkie jednostki z płatnego DLC mają limit 4 a szerzycielki klątwy 2.
Dyktator
16-08-2014, 13:48
Więc jak wyjdzie DLC z dziećmi to rozważysz zakup gry i wyjdzie na to, że polityka CA się sprawdza.
Nie :D Chyba, że dadzą zniżkę -80% czy coś, a tak to nie jest warte zakupu.
Gajusz Mariusz
16-08-2014, 14:05
Nie wiem jak jest w kampanii, ale w bitwach wszystkie jednostki z płatnego DLC mają limit 4 a szerzycielki klątwy 2.
Oj, to niedobrze. Nie zachowali parytetu! Mogą iść pozwy! :P
Też nie wiem jak w kampanii, na razie Spartanki czasem uda się mi rekrutować jako wojsko protektoratu :D Swebami już wygrałem kampanię i nie chce się mi do nich wracać, pozostanie mi sprawdzić innymi nacjami - ale to dopiero jak wygram kulturowo Macedonią.
arcyżużel
16-08-2014, 14:38
Będą spartanki ?:P tez noszą skórzane gacie ?:P
http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/297830/ss_52f8fece05e52c32af10426c2ccfe37a128b0759.600x33 8.jpg?t=1408028714
Nie wiem gdzie Ty widzisz skórzane gacie.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
16-08-2014, 15:10
Jeżeli kogoś to tak nurtuje to chyba najłatwiej sprawdzić luzytanami.
Nezahualcoyotl
17-08-2014, 13:22
http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/297830/ss_52f8fece05e52c32af10426c2ccfe37a128b0759.600x33 8.jpg?t=1408028714
Nie wiem gdzie Ty widzisz skórzane gacie.
Maja kobitki ramiona jak niedzwiedzie .Nawet siostry Williams moga miec przy nich kompleksy.
No w końcu to Spartanki - taki starożytny odpowiednik lekkoatletyczek z NRD :mrgreen:
arcyżużel
17-08-2014, 14:33
Jakie lekkoatletyczki? Jak nrd to tylko pływaczki !
Pooglądałem trochę te jednostki darmowe i Amazonki są niezłe, bo mają 150 zasięgu i potężny strzał. Trochę to śmieszne, że kobieta ma więcej siły, żeby łuk napiąć, ale jak wiadomo między logiką, a niektórymi pomysłami CA można by dużo zmieścić.
Jeszcze takie pytanie do posiadaczy DLC. Te Luzytanki wnoszą coś ciekawego? Jak sprawdziłem ich staty, to na pierwszy rzut oka, szału nie ma i jakoś w mojej armii bym ich raczej nie zmieścił, bo reszta jednostek ma na tyle fajnie ułożony stosunek cena/jakość, że nie trzeba kombinować z zapchajdziurami.
Nie wiem czy to akcja na http://muve.pl/ czy błąd wprowadzającego, lecz DLC Córy Marsa jest dostępny za całe 0 zł.
Powodzenia!
PS. Tego newsa nie ma jeszcze nigdzie indziej! :)
Akarinos
18-08-2014, 17:47
Heh... rzeczywiście, właśnie "kupiłem" to DLC za całe 0 zł :) Normalnie bym nie kupił, ale jak za darmo jest, to czemu nie? :D
Dyktator
18-08-2014, 17:53
Też kupiłem i klucz mam już na mailu, a nawet Rome II nie mam xD Ale cóż, jak darmowe...
W sumie to drugi taki błąd, jaki widzę w ostatnim czasie. Jak ktoś był czujny, to przedwczoraj przez jakiś czas na Tropico 4 plus all DLC była na Steam zniżka -99% ceny.
Dyktator
18-08-2014, 17:59
Już dodali cenę.
August II Rex
18-08-2014, 18:00
Faktycznie zakupione za 0 zł. Klucz już aktywowany. Polecam aby zaoszczędzić. Teraz pewnie na Allegro pojawi się dużo ofert tego wspaniałego DLC, jakże potrzebnego do rozgrywki. Zastanawia mnie przydatność tych jednostek i co popycha CA do tworzenia kilku jednostek kobiet za które życzą sobie na Steamie 2.99 ojro. No cóż wypada je tylko przetestować.
Wygląda na to że załapałem się na ostatni egzemplarz.
Też kupiłem i klucz mam już na mailu, a nawet Rome II nie mam xD Ale cóż, jak darmowe...
W sumie to drugi taki błąd, jaki widzę w ostatnim czasie. Jak ktoś był czujny, to przedwczoraj przez jakiś czas na Tropico 4 plus all DLC była na Steam zniżka -99% ceny.
Oddaj kod za dwa złote. ;)
Takie kwiatki zdarzają się dość często, czasami trwa to parę minut, czasami kilkanaście.
Presidente
18-08-2014, 18:29
Jak ktoś chce to DLC darmo to pisać na PW - wziąłem więcej
KLAssurbanipal
18-08-2014, 22:23
Nie chcę Cię urazić, ale ja i tego darmo nie wezmę. ;) Jakby CA postanowiło dać fanom niespodziankę w postaci tego DLC z AUTOMATU za darmo każdemu kto np. kupił frakcje bałkańskie to bym się załamał. 16 jednostek kobiecych, czyli 10% jednostek z gry zakłóciłoby mi odbiór tej gry i klimat antyku. :)
Gajusz Mariusz
18-08-2014, 22:41
A ja się złamałem;). Więc dzięki refleksowi i informacji Samicka oraz zaradności kujona mam i ja :P Nie będzie mnie Asur szczuł harcowniczkami Gorgo:D
FireFighter
18-08-2014, 22:55
Ja też bym chciał dostać w prezencie :D
Jak ktoś chce to mam jeszcze jeden kod bo wziąłem na zapas 2 :P
Czekam na odpowiedź od kujon'a, ale jeżeli można to chciałbym sobie zarezerwować na wszelki wypadek kodzik ;)
Pozdrawiam
maryjan1001
19-08-2014, 12:18
Pampa jeśli masz jeszcze ten jeden wolny kod tobym chętnie aplikował po niego.
Troszkę się spóźniliście niestety, kod poleciał już do 1 chętnego :P
Presidente
19-08-2014, 18:00
Jak od razu nie dostaniecie to wystarczy że poczekacie trochę bo cały czas na forum nie siedzę.
Jeszcze troszkę tego mam
Ja też bym prosił, jeśli jeszcze masz :D
Ja też poproszę jeśli jeszcze coś tam zostało
Presidente
21-08-2014, 12:45
Chyba wszystkie DLC poszły
Książę Imielinu
21-08-2014, 15:13
A mnie ten koncept amazonek aż tak bardzo nie kłuje, a w każdym razie mniej niż wyrzutnie skorpionów, czy inne głupoty z Beasts Of War. Też trochę durne (Gladiatryce zwłaszcza), ale do zniesienia.
Najfajniejszy w tym wszystkim jest równoczesny update rostera Swebów, do których postanowiłem podejść ponownie i w porównaniu do pierwszej rozgrywki (startowa kampania prawie rok temu na wersji waniliowej) to jest niebo a ziemia. Naprawdę zachodzę w głowę, że wtedy chciało mi się użerać z patałachami z maczugami i innym mięsem plemiennym bez większej możliwości manewru na początku rozgrywki. Inna sprawa, że AI było śmieszniejsze :)
- Nosicielki klątwy (kobiety z syfem?) w garnizonach są niezmiernie przydatnym smaczkiem, po związaniu ataku na ścianie tarcz wystarczy przemycić dwa oddziałki na tyły wroga w charakterze młota, odpalić wrzask i wraży chłopcy od razu zaczynają zmykać;
- Szermierze z okrągłymi tarczami są szybko dostępną i przyjemną jednostką do rąbania słabiej opancerzonych wrogów, zwłaszcza dzięki polowaniu na głowy
- Ściana włóczni ma zdaje się najlepszą obronę w zwarciu ze wszystkich włóczników dostępnych w grze, włączając królewskich Spartan, święte zastępy etc.
- Włóczniczki to nieco biedniejsza w statystykach, ale całkiem solidna i łatwo dostępna wersja Ściany włóczni, napakowana przydatnymi zdolnościami i atrybutami (szaleńcza szarża, premia do morale)
- Cymbryjskie łuczniczki - zasięg 150
+ lepsza wersja oszczepników i lekka jazda
Trochę przesadziłem z krytyczną oceną tego DLCka. Poszukałem trochę informacji w tym kierunku i Luzytanki, Germanki oraz Kuszytki są w 100% poprawne, pomimo iż walczyły raczej w przypadkach dość wyjątkowych. Amazonki od początku uznawałem za całkowicie w porządku, chociaż Sarmaci powinni także mieć ich odpowiednik (nie wiem jak Sakowie). Problemem są gladiatorki, bo pomimo ich (bardzo prawdopodobnej) historyczności nie powinny być częścią armii (w sumie ich męski odpowiednik też nie). Druga sprawa to Spartanki. Wiadomo, że miały elementy szkolenia bojowego i że pomagały w obronie miasta przed Pyrrusem. Oprócz budowy umocnień i zajmowaniem się rannymi było też coś o bardziej bezpośrednim wsparciu walczących, jednak nie jestem pewien czy powinny być one harcownikami, czy jednostką walczącą wręcz. Poza tym ich nazwa jest wzięta z d*py, mogłaby być bardziej standardowa, zamiast nawiązywać do postaci sprzed ponad dwustu lat.