PDA

Zobacz pełną wersję : [FLC] Imperator Augustus - Campaign Pack

KLAssurbanipal
08-09-2014, 15:21
W związku z dzisiejszą informacją na temat mapy można zacząć osobny temat o nowej kampanii DLC, aby nie mylić z tematem Emperor Edition, która jest wznowioną wersją gry zawierającą wszystkie FLC i tą kampanię.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/10551705_700717110003492_7651315078744973094_o.jpg

FRAKCJE

http://wiki.totalwar.com/w/Factions

http://wiki.totalwar.com/images/2/26/Octavian_map.png Rome - Octavian
Honour, Courage, Legacy
http://wiki.totalwar.com/images/thumb/9/96/Octavian.png/100px-Octavian.png

Shortly before his death, Julius Caesar adopted young Octavian as his son and heir. The Senate expressed little interest in observing the dead dictator’s will, but when Mark Antony’s anger and thirst for power boiled over into a direct attack on Brutus, the Senate took note of Octavian’s popularity with his father’s troops. Fearing a power-play from Marc Antony, they empowered him with the legal authority to intervene.
The senate then attempted to put Caesar’s legions into the hands of his very killers, but the soldiers’ loyalty to Octavian dictated events. Their fealty enabled Octavian to press ahead and enact edicts which outlawed his father’s murderers, reward the troops and proclaim himself Consul. Octavian sensed the precariousness of his position however, and met with Mark Antony and Lepidus to form the three-way dictatorship known as the Second Triumvirate. Though the lands he acquired emphasised his junior status, it was Octavian who marched with Mark Antony to confront Caesar’s killers – Brutus and Cassius – in the east. Victory at Philippi legitimised the Triumvirate and led to a new distribution of territory from which Octavian benefited at the passive Lepidus’ expense.
These new territories provide ample resource to feed and fund Octavian’s loyal veterans, and his control of Rome – with a Senate purged of dissenters – places him in a prime position to manipulate Marc Antony and Lepidus to his own ends. The time is now ripe for Octavian to realise Caesar’s legacy for himself!

http://wiki.totalwar.com/images/c/ca/Lepidus_map.png Rome - Lepidus
Status, Diplomacy, Vengeance
http://wiki.totalwar.com/images/thumb/0/00/Lepidus_icon.png/100px-Lepidus_icon.png
In Rome, to leave your fortunes in the hands of others is pure folly. This is the lesson which Lepidus learned the hard way. When Caesar was murdered, Lepidus held the position of Magister Equitum, or master of horses, which effectively made him second-in-command of the Republic. In the aftermath, he sided with Antony against Octavian, promising his authority and his troops in exchange for the position of Pontifex Maximus, or high priest. This led to the three generals negotiating the formation of the Second Triumvirate, which established him as one of the three absolute rulers of the republic.
In keeping with his status, Lepidus received the second-best allotment of lands after Antony. Satisfied by this, he remained as administrator in Rome while Octavian and Antony set off to defeat the last of Caesar’s murderers. The success of this expedition proved unfavourable to Lepidus, as Octavian and Antony used the prestige they gathered to redistribute control of the republic at his expense.
Instead of being rewarded for his loyalty, Lepidus was relegated to the fringe territories of Africa and Hispania by the union he had been instrumental in creating. But his dismissal may well be his foes’ undoing. While his ex-comrades menace each other, Lepidus is able to build his strength in the most fertile province of the republic. Freed now from any notions of loyalty, Lepidus could once again rise to the height of power by waiting for the perfect opportunity to strike…

http://wiki.totalwar.com/images/9/93/Marc_antony_map.png Rome - Marc Antony
Glory, Power, Control
http://wiki.totalwar.com/images/thumb/3/38/Marcantony.png/100px-Marcantony.png
At the time of Caesar’s murder, the prospect of assuming power looked good for Mark Antony. But even after he drove the assassins Brutus and Cassius out of the city, he was forced to toe the line by a senate terrified of another autocratic ruler. With Octavian leeching support from the Caesarian senators, the accomplished general and leader found himself increasingly sidelined.
In desperation, he besieged Brutus at Mutina, with the aim of seizing Gaul. Though Antony was defeated and subsequently outlawed by the senate, Lepidus joined him in response to Octavian’s threatened seizure of Rome, and helped stabilise the balance of power. When the three parties met and agreed to govern as the Second Triumvirate, it was Antony who received the lion’s share of territory, and placed in charge of the expedition against Caesar’s assassins.
Octavian was also present at the two battles of Philippi, but it was Antony and his forces that made the decisive contribution. Antony leveraged this fact at the re-negotiation of territories, and is now in sole charge of the east, with its fabulous wealth, trade connections and opportunities for military glory. Poised in this hotbed of potential, his ambition is to rise above his rivals in glory and power, and seize the ultimate command that was once so nearly his.

http://wiki.totalwar.com/images/5/58/Armenia_map.png Armenia
Empire, Growth, Pride
http://wiki.totalwar.com/images/thumb/c/c0/Armenia.png/100px-Armenia.png
Armenia is familiar with the rise and fall of empires. Until it was conquered by the Medes, Its iron-age Urartu Kingdom was matched only by Assyria in size and power. Reduced to a satrapy, Armenia passed into the hands of the Macedonians, and latterly the Seleucids. But this subjugation had its benefits. Seleucid power eventually declined enough for Armenia to break away and become a sophisticated Hellenistic state in its own right.
Armenia’s prime trading location between the Black and Caspian seas gave rise to new cities and ushered in an age of prosperity that left it poised to restore its former glories. Tigranes the Great took advantage of the instability of the Seleucid Empire to seize Syria in 83BC, and a marriage alliance with Pontus soon cemented Armenia’s position as one of the largest kingdoms in the East.
Between Armenia’s rapid growth and Pontus’ aggressive western expansion, Rome was compelled to intervene, and sent an army to cut the two kingdoms down to size. Armenia was relieved of much of its territory and forced to become a client state. And yet, while this once-proud kingdom is still supressed, it has taken note of the Roman instability caused by Caesar’s death…
Trade connections guarantee wealth, mountains provide a defensive refuge, and its Cataphract cavalry is second to none. With Armenia’s history of rapidly building empires, can it rise to the challenge and do so again?

szrama86
08-09-2014, 15:32
Partia i prawdopodobnie Armenia to nacje, którymi rozpocznę na początku grę. Już nie mogę się doczekać :)

WaregWenedyjski
08-09-2014, 15:49
Ja prawdopodobnie zacznę Antoniuszem i obiję twarz Augustowi. Ot, taka fantazja :o A potem zobaczę to całe Pompey, bo nie mam pojęcia co to za państwo. Kojarzy mi się z powstaniami niewolników i gladiatorów, ale to chyba kilkadziesiąt lat wcześniej, czyż nie?

Ituriel32
08-09-2014, 15:51
Ja na bank spróbuje tymi Pompey (choć też nie mam pojęcia co to za twór) i wejdę w sojusz z Numidią, szkoda że nie dostałą się do grywalnych.

preussen6
08-09-2014, 15:52
A Pompey to nie jest Pompejusz ?

Pampa
08-09-2014, 15:54
Pompejusz już dawno nie żył (dobre kilkanaście lat) w tamtych czasach.

KLAssurbanipal
08-09-2014, 16:17
Tak, Pompey to Pompejusz. :P

Chodzi tu o Sekstusa Pompejusza, władcę Sycylii, syna Pompejusza Wielkiego.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sekstus_Pompejusz

http://files.tinypic.pl/i/00573/76ga4asazqs8.jpg

Dumnorix
08-09-2014, 16:19
Mogę cos przekręcić, ale z tego co kojarzę, to jakiś potomek Pompejusza zorganizował grupę piracką na Sycylii ( ta wyspa od początku skupia gangsterów hehe :D nie ma co ich mylić z tymi piratami od Spartakusa).

Ci Markomanowie dają taką ciekawą możliwość zagrania w barbarian invasions :D ponieważ zapewne Galowie i Belgowie będą po protektektatem rzymu. Jak się zbuntują zajmujemy całą galię i idziemy na rzym - to może być ciekawe.

Dakowie ... może się doczekam rozwinięcia jednostek tej frakcji. Btw tu też mamy klimat ataku na cywilizowane południe, jak bracia barbarzyńcy nie będą gitary zawracać.

Z Icenami dziwnie trochę... ale szanse na nową frakcję brytyjską spadają bo jak by miała być to by ją tutaj udostępnili.

Z rzymu połaszę się na Oktawiana, bo ma państwo w kupie w przeciwieństwie do interesujacego kolorystycznie Antoniusza. Całe jego ziemie są porozwalane na wszystkie strony zapewne będą protektaty nad innymi państtwami. Pompejańczyk tez może być interesujacy.

Oczywiscie jako nowosć trzeba będzie wypróbować Armenię :D

No i Judea... ciekawe czyja to będzie kopia... a moze coś oryginalnego :)

Ogólnie jestem zadowolony z tego co tu zaprezentowali, bo jest dużo frakcji z ciekawymi perspektywai, aczkolwiek państwo antoniusza nie podoba mi się w ogóle...

Gajusz Mariusz
08-09-2014, 16:21
Na bank zacznę Markiem Antoniuszem i od razu podbiję Egipt (dlaczego niezależny? :hmm:). Widzę że jest popis do talentów dyplomatycznych. :D
Zasięg mapy tożsamy z podstawką a więc w praktyce nowa duża kampania.

WaregWenedyjski
08-09-2014, 16:32
Podejrzewam, że Egipt będzie sojuszem z Oktawianem, co moim zdaniem średnio pasuje do historii, ale pewnie chodzi o balans.
A Sekstus Pompejusz ląduje na pierwszym miejscu mojej listy państw do ogrania, sycylijska mafia w czasie II tryumwiratu? W to mi graj!

Gajusz Mariusz
08-09-2014, 16:35
KLA-uprzedziłeś mnie z tą ospreyowską grafiką! :ok: A więc na bank Syrakuzy z murami, tylko czy wtedy one jeszcze były coś warte? W podstawce mogliby to zmienić.

KLAssurbanipal
08-09-2014, 16:36
Z Icenami dziwnie trochę... ale szanse na nową frakcję brytyjską spadają bo jak by miała być to by ją tutaj udostępnili.

Będzie frakcja dodana brytyjska, to prawie pewne. W Caesar in Gaul tylko Nerwiowie byli w mini-kampanii z nowych frakcji, jednak na głównej mapie doszły takie frakcje jak Galaci i Bojowie. Tutaj wg mnie jest już prawie pewne, że skoro Icenowie w mini-kampanii to inne brytyjskie i pewnie germańskie będą w głównej. Muszą dodać coś do głównej, bo zawsze dają po 3 (+ 1 jako FLC) przy każdym campaign i faction packu. Skoro wiemy, że jako FLC jest Armenia, a jedną z 3 - Markomanie to nie znamy pozostałych dwóchch, ponieważ te grywalne z mini-kampanii są już w grze, a inne nie istnieją w głównej kampanii. ;)

Gajusz Mariusz
08-09-2014, 16:43
Z drugiej strony niezależny Egipt daje pole do popisu w rozgrywaniu przez niego stronnictw rzymskich ku własnym interesom i korzyściom! Naprawdę fajnie się zapowiada! :champagne:

KLAssurbanipal
08-09-2014, 16:53
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale jest to sprytne rozłożenie frakcji grywalnych. Poza 4 frakcjami rzymskimi mamy wyłącznie grywalne darmowe frakcje. Przykładowo są tam Getowie, ale Traków nie ma. ;) Sprytnie to rozegrali. Nie dali w kampanii ŻADNEJ frakcji, która była grywalna w którymś z płatnych DLC, żeby nikt ich nie zsykał bez kupienia. "Chcesz np. Odrysów, kupuj DLC. Nie dostaniesz ich przez darmową kampanię". :twisted:

Arroyo
08-09-2014, 17:00
A ja zagram Lepidusem lub Markomannami. Spróbuję czegoś nowego ^^

Dumnorix
08-09-2014, 17:00
Tak tak, rozumiem ten mechanizm z Cezara i frakcjami. tyle że jak dadzą już brytyjska to czemu nie dali jej tutaj tylko na głównej, no ale nie ważne... mogliby kilka jednostek brytom dać, strzesców w szczególności. Ale też w takim razie to wyklucza dlc z powstaniem Boudiki.

Ogólnie zastanawia mnie taka ilość frakcji rzymskich. one na pewno w jakimś sensie mogą sie od siebie różnić. a moze zrobią tak, że grajac na multi będzie jakaś przekombinowana frakcja rzymska w innym kolorze z innymi jednostkami. Tyle że to już by było fajniejsze przy pojawieniu sie bizancjum. no nic... zapowiada się ciekawie

Zająć egipt?? szybko?? no nie wiem, jak po drodze pewne będzie wkurzać armenia i partia i inne kraje. właśnie po to jest osobno zeby bawić się w dyplomację. aczkolwiek tekst "niby czemu niezależni" mi się bardzo podoba :D

Ituriel32
08-09-2014, 17:06
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale jest to sprytne rozłożenie frakcji grywalnych. Poza 4 frakcjami rzymskimi mamy wyłącznie grywalne darmowe frakcje. Przykładowo są tam Getowie, ale Traków nie ma. ;) Sprytnie to rozegrali. Nie dali w kampanii ŻADNEJ frakcji, która była grywalna w którymś z płatnych DLC, żeby nikt ich nie zsykał bez kupienia. "Chcesz np. Odrysów, kupuj DLC. Nie dostaniesz ich przez darmową kampanię". :twisted:

Ja tam bym wolał żeby dla posiadaczy dlc też były tu dostępne nacje za które zapalili. Ale tak też nie jest źle. Choć taka Numidia też by mi tu pasowała. :D

EDIT
Jak mnie denerwuje ta reklama w pierwszym poście.:(

Saruman555
08-09-2014, 17:09
Tutaj wg mnie jest już prawie pewne, że skoro Icenowie w mini-kampanii to inne brytyjskie i pewnie germańskie będą w głównej.

Może tak być ,ale raczej dadzą 2 plemiona Germańskie lub brytyjskie.Wtedy zapełnią liczbę minimum: 3-4 frakcje na kulturę.Brytowie raczej trafią do oddzielnego DLC w końcu CA pochodzi z Anglii.Chyba ,że CA zrobi kidyś Jakiś północny pakiet frakcji z 2 brytami i 1 Germanami lub odwrotnie.

KLAssurbanipal
08-09-2014, 17:17
Tak tak, rozumiem ten mechanizm z Cezara i frakcjami. tyle że jak dadzą już brytyjska to czemu nie dali jej tutaj tylko na głównej, no ale nie ważne... mogliby kilka jednostek brytom dać, strzesców w szczególności. Ale też w takim razie to wyklucza dlc z powstaniem Boudiki.

W Caesar in Gaul w mini-kampanii dali tylko Nerwiów, a w głównej dali dodatkowo Galatów i Bojów. Tutaj też tak raczej będzie. Jeśli to prawda z kampanią Boudiki to tym razem pewnie dadzą 3 germańskie + Armenia albo 2 germańskie + 2 wschodnie (w czym Armenia). Brytów wtedy odpuszczą.
Wtedy poza Iberami w każdym okienku byłoby 3-4 frakcje. Zatem przy Boudice może dadzą 3 brytyjskie jako DLC, a jedną iberyjską jako FLC (bo FLC zawsze jest inną kulturowo frakcją od DLC) i wtedy mamy idealnie po 3-4 frakcje do danej kultury.

Chaak
08-09-2014, 17:17
Ja na start zagram pewnie Antoniuszem. Z drugiej strony moja Partia cholernie kusi, ale będą drudzy, bo z zasady dodatek przechodzę najpierw Rzymianami. Później na liście są Dakowie. Armenię wolę sobie ograć w głównej kampanii, a tą zaczynać czymś, co już znam. Ciekawi mnie też ta sycylijska frakcja, jak będą mieli coś fajnego to też się doczekają zagrania.
Szkoda, że nie zanosi się na dodanie Numidów do głównej kampanii, ale może kiedyś się doczekam.
Ciekawe, czy Partia i Dacja dostaną nowe jednostki? Niby, według mnie, niczego więcej już nie potrzebują, ale gratisy są zawsze mile widziane:D.

edit:
@KLA
Jak było wydawane DLC Pirates & Raiders, we FLC dostaliśmy Getów, czyli wszystkie cztery frakcje z tych dodatków były z tej samej kultury.

Ituriel32
08-09-2014, 17:20
Ja mam nadzieje że dodadzą kiedyś tych Numidów do każdej kampanii gdzie ta nacja występowała czyli: podstawowa, Imperatora Augustusa i HatG. Tym bardziej że tu są już więksi niż w podstawce.

Wracając do DLC nacji to na mapie widzę tylko:
Galatia, Boli, Nervi (Belgue), Roxolani, Alani? (znaczek Masa....) i Tracje pod znaczkiem Odrysów.
Tak więc nie ma tego dużo.

Chaak
08-09-2014, 17:35
Ituriel, wiesz że u Numidów byłoby dużo koników i microwania:D?
Jest to jedyna frakcja, której mi brakuje, bo reszta przeze mnie oczekiwana już się uzbierała. Kiedyś pewnie ich dadzą, bo nie ma nikogo z kulturą pustynną w grywalnych. Dołożyć do nich np. Etiopczyków, czy innych wschodnich Afrykanów i coś z Arabii np. Sabę i będzie git DLC. Zwłaszcza, że te frakcje mają fajne, unikalne jednostki (zwłaszcza numidyjską szlachtę i afrykańskie rydwany) i szkoda, żeby większość była niegrywalna lub dostępna tylko jako najemnicy.

Ituriel32
08-09-2014, 17:40
Dla mojej ukochanej nacji nauczyłbym się lub grał ze łzami w oczach. :P
Ile ja godzin straciłem grając w Rome1 Numidią. hehe

Il Duce
08-09-2014, 17:53
Najbardziej w tym dlc cieszy to że jest zupełnie za darmo :). Ja zagram albo Pompejuszami albo Armienią na start a potem to się zobaczy :).

Asuryan
08-09-2014, 18:55
W CiG także, czyli wypada na jeszcze dwie germańskie.

Ja na start zagram pewno Kleopatrą i wydrę należne dziedzictwo dla Ptolemeusza XV Cezariona z łap uzurpatorów :mrgreen:

Grogmir
08-09-2014, 20:37
Jak tam, forumowi historycy, granice się zgadzają? Faktycznie powinny być niepodległe plemiona Galów/Belgów, czy to oczko w stronę fanów Asterixa? ;)

( ͡º ͜ʖ ͡º)
08-09-2014, 21:34
To, że na mapie są osobnymi frakcjami to nie znaczy, że są niepodległe. Galowie na pewno będą protektoratem Rzymu, tak jak wiele innych frakcji. Ogólnie to CA chodzi oto samo co w HatG, wielkie frakcje będą otoczone malutkimi protektoratami lub satrapiami, które będą utrzymywać je przy życiu, bo z tego co pamiętam, AI kompletnie nie ogarnia sterowania dużym państwem więc, żeby nie było sytuacji, że jakaś malutka frakcja barbarzyńska podbije Oktawiana i zdobędzie Rzym, twórcy gry dadzą Oktawianowi kilka protektoratów które będą chronić bezbronnego kolosa na glinianych nogach. W skrócie ma to zamaskować nieudolność CA.

Ituriel32
08-09-2014, 21:57
Można się było czegoś takiego spodziewać. Przecież komp ma w zwyczaju trzymać w wszystkie armie w regionie ze stolicą, przez co reaguje ze sporym poślizgiem. A kiedy wróg zabiera mu mniejsze miasta (te oddalone lub z portem) najczęściej produkujące żywność, to wtedy jego armie zdychają z głodu. Bo nie dba też o bezpieczną nadwyżkę jedzenia.
A tak będą protektoraty to będzie to jakoś wyglądać.

Gajusz Mariusz
09-09-2014, 06:05
Jeszcze tydzień! ;) Dla nie mogących się doczekać proponuję dla zabicia czasu obejrzenie 2 sezonu serialu Rzym http://www.filmweb.pl/serial/Rzym-2005-119650
Mimo że ten sezon zaczyna się od id marcowych 44 r. p.n.e. to przedstawia później tło naszych przyszłych zmagań w nowej kampanii. Polecam! :cool:

Arroyo
09-09-2014, 06:35
Gajusz, szkoda, że nie kontynuowany - z 2 powodów: brak kasy (wtedy) i niska oglądalność. Za to teraz jest bardzo mile widziany przez oglądających.
Co do kampanii sprawdzę tych Markomanów - czy to będzie klon Swebów, czy jednak nie ^^

Ituriel32
09-09-2014, 07:43
1. Pompey - Sycylia, Syrakuzy z murami? i piraci.
2. Dacja - Getami się namęczyłem w podstawce, więc tu też spodziewam się zabawy.
3. Egipt - Wszystko zależy czy będzie Kleo jako władczyni.
4. Lepidus - dawne ziemię Kartaginy.
5. Armenia - Ale tu i tak najpierw zagram w zwykłej kampanii.

Reszta mnie za bardzo nie interesuje, więc jest to bardzo odległej przyszłości.

KLAssurbanipal
09-09-2014, 11:57
Nowy screen kampanii. Nie widać, żeby frakcje rzymskie otrzymały jakieś jednostki. Pompejusz też nie wygląda unikatowo jak Cezar, Oktawian, Antoniusz, Warus, lecz jak zwykły generał.

http://images68.fotosik.pl/163/d8af0c617519f700.jpg

Podobizny Sekstusa Pompejusza:

http://www.accla.org/images/sextuspompeyAV.jpg

http://www.portraittimeline.com/00%27s%20B%20Portraits_files/image010.jpg

http://images70.fotosik.pl/162/add6f2b4640db77dgen.jpg

Saruman555
09-09-2014, 12:08
Mury dla Syrakuz.Nareszcie!

Najpierw pewnie nowym germanami zagram pewnie.Potem pewnie Rzymem. Oktawiana.

KLAssurbanipal
09-09-2014, 12:10
Wczoraj już było wiadomo. Mnie martwi ten brak nowości w rzymskiej armii.

Dumnorix
09-09-2014, 12:35
Co do kampanii sprawdzę tych Markomanów - czy to będzie klon Swebów, czy jednak nie ^^

Nie ma się czego spodziewać... w tym momencie germanie mają komplet jednostek. Ewentualnie w Rome I była jednostka z dwuręcznym toporem, ale wątpię bardzo. Tym bardziej,
że nie widać żadnych nowości u rzymian. Jeśli nowe jednostki to ja stawiam na pojedyncze przypadki. Np... coś dla Dacji, coś dla Egiptu, coś dla Partów i Armenii - tak dodać po 1 jednostce i wszystko. Taki jakby "unit pack" jak przy każdym dodatku...o ile w ogóle coś takiego zobaczymy.

Serial bardzo fajny, choć mało trzyma się historii (matka Oktawiana umarła przed jego całkowitą wiktorią, a Pullo postać historyczna, był centurionem w czasie wojen gallijskich), są te najważniejsze wątki, ale kostiumowo ładnie wygląda. W każdym razie oglądanie tego jeszcze bardziej nakręca na granie :)

Dzisiaj o 15:00 może się czegoś nowego dowiemy.

marko1805
09-09-2014, 12:56
Mnie martwi ten brak nowości w rzymskiej armii.
Mnie również, ale zdziwiony nie jestem.To darmowe DLC więc się specjalnie pewnie nie napracowali, legioniści dostanę pewnie innego koloru kiecki i to wszystko, a tu aż się prosi o wstawienie choćby po jednym unikatowym legionie dla każdego adwersarza.

Chaak
09-09-2014, 12:57
Mi trochę przeszkadzają ci velici w Rzymie. Po reformie Mariusza już ich nie używano.

Arroyo
09-09-2014, 13:05
Dumnorix, jeszcze zobaczymy. Do premiery zostało 7 dni, a i nie wiemy jeszcze, co z Markomanami - czy będą mieć niektóre jednostki inne od Swebów, czy jednak będzie to klon. Ale skoro pojawiają się znowu Icenowie to liczę na Piktów jako frakcja darmowa. Choć z drugiej strony mogę się też spodziewać Ligi Etruskiej grywalnej, a przynajmniej tak myślę - drugi 'poważny' wróg dla Rzymu na półwyspie.

mackoff
09-09-2014, 13:06
Zostawcie Rzym - jest już przepakowany - szczególnie z tą możliwością werbunku oddziałów pomocniczych w podbitych prowincjach.

Także na multi jest przeładowany.

Frakcje takie jak Icenowie przede wszystkim powinny być zaktualizowane i wzmocnione o nowe jednostki, Rzym już jest różnorodny.

Arroyo
09-09-2014, 13:19
Tu zgodzę się z Mackoffem, Rzym jest już wystarczająco mocny, a polepszanie jeszcze bardziej tej frakcji to jeszcze większe psucie balansu.
Ostatnio aktualizowali Swebów (teraz są już jako tako grywalni), to teraz powinni Icenów, bo oni bez pomocy druidów są słabi.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
09-09-2014, 14:05
Nie znacie pełnego rosteru jednostek, więc na razie nie ma co narzekać. Poza tym, nie wydaje mi się, żeby armia Rzymska w tamtym okresie znacząco różniła się od tej z podstawowej kampanii po reformie.

Chaak
09-09-2014, 14:16
Z nowych rzymskich jednostek poza auxilią niczego się nie spodziewam. Wszystkie podstawowe mają już od początku gry. Ewentualne wojska pomocnicze nie będą na multi, tylko na singlu, jak w ostatnich dodatkach.

marko1805
09-09-2014, 14:37
Co do jednostek dla Rzymu, bardziej chodzi o ich wygląd, aby legionista Oktawiana zaciągnięty w Galli różnił się nieco od tego służącego pod Antoniuszem w Macedonii. Wiem że dla większości z Was nie robi to żadnej różnicy i pewnie byście tego nawet nie zauważyli, ale dla mnie lub KLA ma to już znaczenie, ot takie małe zboczenie ;)

szrama86
09-09-2014, 14:54
Za chwile stream z nowej kampani: http://www.twitch.tv/totalwarofficial

Saruman555
09-09-2014, 15:00
aby legionista Oktawiana zaciągnięty w Galli różnił

Jeśliby zrobili różniących się legionistów przy okazji Rzym mógłby na potrzebę kampanii dostać nowe jednostki:
-Afrykańscy legioniści.
-barbarzyńscy legiońiści.
-ew.greccy legioniści.

Przynajmniej takie symboliczne jednostki(na podobnej zasadzie co normańscy rycerze Sycylii w Medievalu 2).

Gajusz Mariusz
09-09-2014, 15:12
@marko-o mnie zapomniałeś!? :o

Ituriel32
09-09-2014, 15:19
Czy ja dobrze widziałem na tym twiczu że on wydawał polecenia ataku konkretnym nacją sojuszniczym?
I wydaje mi się że spodoba mi się ten nowy system budowania.

Dumnorix
09-09-2014, 15:38
A ja, na jeszcze jedną rzecz zwróciłbym uwagę. Rzymski Generał.... zazwyczaj ma koło siebie gwardię konnicy o połowę mniejszą od zwykłej jednostki jazdy. Przez to szarża generałem zazwyczaj kończy się jego śmiercią, trzeba uważać jak cholera. Na kampanii jest też generał z kohortą pieszą i jest to zwykła kohorta. Dlaczego by nie nie dać generałowi pretorianów..?? Ciężka jednostka, bardzo dobra gwardia generała. Idealnie by się nadawała. Taki mały szczegół który zawsze mnie gryzie. I przy dodatku z totalną wojną domową rzymian taka zmiana była by bardzo na miejscu.

Saruman555
09-09-2014, 15:56
. Dlaczego by nie nie dam generałowi pretorianów..

Zalerzy o jakich chodzi.

Na kampanii jest też generał z kohortą pieszą

I tym do czasów Augusta byli pretorianie( strażą przyboczną) powiedzmy ,że pretorianin to w czasach republiki zwyczajowa nazwa legionisty-strażnika dowódcy.
Dopiero Oktawian utworzył stałą formacje.

Czyli praktycznie jednak mamy kohorty strażnicze.

Jedyne co można zrobić to ewent z utworzeniem stałej jednostki pretorianów.

Dumnorix
09-09-2014, 16:15
Chodzi mi o ogólne ulepszenie ochrony generała. Trzymając się realiów gry (historycznych się w tym wypadku nie opłaca) na tym środkowym stopniu armii, jak jest tutaj, (po reformie) jest oddział pretorianów już, tylko trzeba koszary rozbudować. Nie pamiętam dokładnej nazwy jednostki, ale jest w kohorta z fioletowymi płaszczami. Jakby byli dostępni jako ochrona generała byłoby miło (ewentualnie cokolwiek co dałoby rzymskim generałom lepszą ochronę).

Saruman555
09-09-2014, 16:37
ale jest w kohorta z fioletowymi płaszczami

To elitarni pretorianie(wiem ,że nazwa trochę inaczej brzmiała) jeśli dobrze pamiętam.

Najlepiej zrobić nową kohortę strażniczą(ew. zwiększyć statystyki i zmienić nazwę).To nie jest problem zwłaszcza ,że Rzymianie mają już specjalną jednostkę dla generała: legata.

Flagellum_Dei
09-09-2014, 16:43
Przerywam Wasze dywagacje, bo oto jedna z najważniejszych informacji ostatnich miesięcy :D

" EGX has just announced they will be revealing our next Total War Title at their show in London on the 25th-28th of September! This unannounced title joins our ongoing ROME II content development and the previously announced ARENA F2P project.There are still currently limited tickets available for Thursday at EGX so be quick! For more information on EGX London and how to purchase your tickets click the link below."

źródło : www.egxlondon.net (http://www.egxlondon.net/)

Chaak
09-09-2014, 16:46
Pewnie jakiś duży, pudełkowy dodatek do Romka.

Flagellum_Dei
09-09-2014, 16:48
Pewnie jakiś duży, pudełkowy dodatek do Romka.

" EGX has just announced they will be revealing our next Total War Title at their show in London on the 25th-28th of September! "

Chaak, chodzi o nowy Total War , czy jak wolisz następny ;)

Chaak
09-09-2014, 16:54
Na upartego samodzielny dodatek może się łapać pod "next", jak np. Napoleon: TW. Jeśli to będzie taki nowy nowy tytuł to mam nadzieję na XVIIw. ale obawiam się Medievala 3.

Saruman555
09-09-2014, 16:57
ARENA F2P project

Co w tym nowego? Arenę dawno zapowiedziano.

http://www.totalwar.com/en_us/arena/

marko1805
09-09-2014, 17:07
@marko-o mnie zapomniałeś!? :o
Wybacz o szlachetny, żem o Tobie zapomniał :)

EGX has just announced they will be revealing our next Total War Title at their show in London on the 25th-28th of September! This unannounced title joins our ongoing ROME II content development and the previously announced ARENA F2P project.There are still currently limited tickets available for Thursday at EGX so be quick! For more information on EGX London and how to purchase your tickets click the link below."

Jeśli o mnie chodzi, po zawodzie jaki sprawił ostatni tytuł, wiadomość nie wzbudza specjalnej ekscytacji, nie spodziewam się niczego nadzwyczajnego.

WaregWenedyjski
09-09-2014, 17:29
Brak nowych kohort mnie nie rozczarowuje, moim zdaniem Rzymowi wystarczą Auxilia. Po cichu mam tylko nadzieje na nowe jednostki germańskie, bo Iw. p.n.e. a IIIw. to bądź co bądź inna sprawa.

Harry-Potter-TW
09-09-2014, 17:29
A ja chcę właśnie medka 3 :D. Oczywiście na preorder się raczej nie nabiorę, ale to moja ulubiona epoka i jeśli sporo go rozbudują porównując do romka 2 to będzie fajnie.

WaregWenedyjski
09-09-2014, 17:38
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10440-NOWY-tytuł-od-Total-War-ujawniony-już-25-28-IX-2014-!!!

To ja tylko upomnę, że od nowego TW jest oddzielny temat. Tutaj zostańmy przy kampanii II Triumwiratu.

Ituriel32
09-09-2014, 17:55
Strem obejrzany. W zasadzie potwierdza to o bezradności nacji dużych, które przy życiu trzymają protektoraty i mniejsi sojusznicy. Do czasu aż zaczną między sobą brać się za łby.
Podoba mi się natomiast wybór w przypadku centrum miasta.

WaregWenedyjski
09-09-2014, 18:06
W HatG protektoraty Rzymu miały sens, bo rzeczywiście, Etruskowie, Samnici i kilka jeszcze plemion wspomagało Hannibala, ale tutaj... Niepodległą Kapadocję jeszcze zniosę, ale Galacja i Galia są już naciągane.

Ituriel32
09-09-2014, 18:28
Galowie są obroną przed brytami, Galacja przed nacjami wschodu. W podobnej sytuacje będzie Partia. Zobacz że prawie wszystkie ofensywne ruchy wykonały protektoraty. Jego amię konną zmiotło Charanane. Zaś sama Partia pozwalała się lać. Choć sama kampania wydaje się grana na łatwy/łatwy.

Aztec
09-09-2014, 18:34
To jest po prostu jedna wioska w Galii, która stawia opór najeźdźcą ;)
http://3.bp.blogspot.com/_ms5uM2gNGR4/SGbrbysnXII/AAAAAAAAAMQ/nQI7GZC5aJs/s1600-h/wioska+mapka.jpg

KLAssurbanipal
10-09-2014, 14:34
Pojawiły się prezentacje 4 frakcji! Dodałem opisy i mapki do 1. posta. Niestety tym razem nie dali screenów z jednostkami, jednak reszta jest. :)

WaregWenedyjski
10-09-2014, 16:11
Hmm, czyli opisy z menu wyboru frakcji i nieco wyraźniejszy zasięg granic na mapie. Ot, podgrzewanie zainteresowania przed premierą. Ja zaczekam na screeny jednostek, chociaż też nie spodziewam się fajerwerków. Jedyne co mnie mogłoby zainteresować, to nowy germański roster, którego zapewne nie będzie :(

royal1410
11-09-2014, 14:11
Ja ze swej strony mam nadzieje,że w następnych DLC ukażą się jeszcze następujące fakcje:
Cheruskowie- w końcu będzie można pokierować Arminiuszem
Piktowie- coś o przodkach dzisiejszych Szkotów
Numidia
Helweci- jedno z najsłynniejszych plemion Celtyckich, które nie wiedzieć czemu nie pojawiło się w dodatku podbój Galii, a przecież wiadomo ile wtedy znaczyli
Eburonowie- sojusznicy Rzymscy w Galii

Arroyo
11-09-2014, 14:27
Nowy plakat, tym razem Antoniusz:
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/10653308_703350143073522_8953706041693720859_n.jpg ?oh=544d92900b44ebd5544c8d973f67be06&oe=54911CC5&__gda__=1422836003_15a0268985306cae15cd339582be504 5

Dumnorix
11-09-2014, 14:41
Kto, jak kto, ale Eburonwie akurat przyjaciółmi Rzymu nie byli (Ambioryks, Atuataka i pokazanie innym Galom, że rzymian jednak da się pokonać. 15 kohort samych się nie pozabijało ;) ), zresztą z Gallijskich już nie dodadzą niestety i opieram to o liczbę frakcji w tabelce. Max jest po 4. Aczkolwiek przydało by się plemię Alpijskie, bo mają troszkę inne jednostki niż zwyczajni Galowie. Ja bym się domagał zrobienia porządku w Panonii. Same celtyckie frakcje, a można by zwiększyć liczbę frakcji illyryjskich, dackich i trackich. I średnio mnie bierze argument że to nie będzie historyczne, bo ta gra opiera się na historii, historyczna nie jest. - to tak co do tego co bym w tej grze jeszcze widział.

Mnie zainteresowała jedna rzecz...
"List of playable factions in the Imperator Augustus campaign: Marc Antony, Lepidus, Octavian, Pompey, Iceni, Marcomanni, Dacia, Egypt, Parthia, Armenia (also now playable in the ROME II Grand Campaign)."

Czy to oznacza, że Markomanowie będą odpowiednikiem Germanów na dodatkowej kampanii, a nie będzie ich na głównej?? W takiej sytuacji nie ma co liczyć na nowe jednostki dla nich, niestety... akurat wczoraj jakimś takim dziwnym przypadkiem zaczęli grę Germanami i ... niestety nie starczyło czasu. Zresztą nudne trochę to było bo znów rzymianami grali... Inne frakcje (Dacia) są o wiele ciekawsze, ale to już się sam pobawię :P

Szkoda tylko że o bitwach historycznych milczą...

A screeny jednostek są. Wystarczy pobuszować po internetach. Na chwilę obecną znalazłem Armenię tylko. Jest zdj z topornikami i włócznikami - jakieś cięższe jednostki.

http://st.game.thanhnien.com.vn/image/9999/2014/09/07/total%20war%20rome%202/thanh-nien-game-pc-console-total-war-rome-2-01.jpg

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTgmrsBme1YRohFvhxXzkMLO023rFs42 Oo6nxv37IDvh9tB4Y5IXg

Arroyo
11-09-2014, 15:01
Pytanie czy to zwykły oddział toporników armeńskich, czy jednak kaukaskich :?
Poza tym nie ma Autataki - jak już to Atuatuca.
Ja co do bitew historycznych to obstawiam Filippi - w końcu zapoczątkowała II Triumwirat.

EDIT: Markomanowie tylko w kampanii Oktawiana.

Chaak
11-09-2014, 16:46
Z tego co pamiętam, Armenia ma tych lepszych toporników takich samych, jak wszystkie trzy frakcje kaukaskie, a poza nimi już w innych nie występują.
Daków i Ilirów nie da się zwiększyć, ale Triballowie byli Trakami, a nie celtami, więc ich mogliby zmienić. Mimo wszystko powinno pozostać zgodnie z historią, bo idąc tym tokiem myślenia można stwierdzić, że np. frakcji rzymskich jest za mało i przerobić w tym kierunku parę plemion barbarzyńskich.

Ituriel32
11-09-2014, 17:00
Szkoda tych Markomanów, ale co zrobić. Frakcje Rzymskie wydają się nudne, po za Pompey. Bo wielkie, bogate i otoczone przez protektoraty. Antony chociaż ma wojnę z Partią, która niestety też nie prezentuje się za dobrze.

Chaak
11-09-2014, 17:08
Skoro teraz ich nie dostaniemy, to pewnie niedługo po premierze będą w germańskim DLC, co niestety opóźni to z Numidią, w które wciąż wierzę.
Wiecie może jak z dyplomacją stoi Pompejusz? Chodzi mi o ewentualne wojny, protektoraty i sojusze.

royal1410
11-09-2014, 17:12
Ja wolałbym jednak Helwetów za jakiś Cymbrów, wyobrażam sobie celtycką falangę

Ituriel32
11-09-2014, 17:21
Pompey nie ma łatwo, jest sam. Z rzymianami ma relacje na -140. Ale bez wojen. Nikt go nie lubi, więc nie ma mowy o handlu. Nie pamiętam ale Numidią mieli albo pona albo handel ale tylko z nimi. Kasa początkowa też nie za duża, a dochód coś ponad 1200 na turę. (Ale tu mogłem przekręcić, jakoś słaba.)

Chaak
11-09-2014, 17:22
Na Helwetów nie ma co się nastawiać, bo Galów mamy już limit. Ewentualnie mogliby wpaść w grupie germańskiej, jak frakcja celtycka, na tej zasadzie co hellenistyczny Pont we wschodniej, czy celtyckie Tylis w bałkańskiej. Jednak nawet, na to bym nie liczył, bo frakcji typowo germańskich jest wystarczająco, żeby ze dwa takie DLC.

PS.
W sumie warunki fajne, bo zmuszają nas do działania. Może jego rozważę na pierwszy raz, bo niezbyt lubię zaczynać grę większym "imperium", zwłaszcza jak jest poprzecinane protektoratami.

Ituriel32
11-09-2014, 17:32
Najłatwiejszy wydaje się Lepidus. Potem Oktawian, następny Antony.
Za to Dacją może być naprawdę ciężko przebijać się przez legionistów Rzymskich.

Kraed:Yes, there are new achievements for all the factions in Imperator Augustus campaigns and Armenia in Grand Campaign

Kraed:One for each faction, so 11 new achievements
Czyli po naszemu osiągnięcia steam dla nacji z emperora + dla Armenii w podstawowej. 11 osiągnięć.
Mają być ponoć 4 tury na rok w kampanii, ale nie wyłapałem czy będą wszystkie pory roku.

Chaak
11-09-2014, 17:58
Tyle, że Antoniusza najbardziej z nich lubię, więc jak zagram którymś z triumwirów to właśnie on będzie pierwszy. Ciekawi mnie jakie będą cele zwycięstwa i wydarzenia losowe. Może się okaże, że do wygrania wystarczy podbój wschodu i ewentualnie sojusz z frakcją posiadającą Italię.
Dakami, trzeba będzie bardziej po tracku zagrać, czyli dużo oszczepów i coś z dobrą szarżą, żeby starcia nie przeciągać. Zwłaszcza, że ulepszą teraz oszczepnikom obrażenia przeciwpancerne. Dużym ułatwieniem byłoby, gdyby dostali jakiś toporników do roosteru, tak w przedziale 450-700 złota. Tak, więc łatwo nie będzie, ale dramatu nie powinno być.

Gajusz Mariusz
11-09-2014, 17:59
.
Mają być ponoć 4 tury na rok w kampanii, ale nie wyłapałem czy będą wszystkie pory roku.

No jak 4 to... :cool:

Ituriel32
11-09-2014, 18:05
@up
To jest ca/saga z nimi nic nie wolno zakładać, logika nie obowiązuje.

Szkoda że Armenia nie będzie miała swoich legionistów. Zwłaszcza źe w tej nowej kampanii byli by na miejscu, gdyż kraj ten znajdował się już w strefie wpływów kulturowych/wojskowych Rzymu.

Chaak
11-09-2014, 18:25
W sumie to chyba nie ogłosili jeszcze nowych jednostek Armenii. Tak ze 2-3 powinny wpaść. Na pewno jakaś ekonomiczna jazda by się przydała, ale legioniści też by pasowali, bo nie ma na razie żadnych szermierzy.

Gajusz Mariusz
11-09-2014, 19:21
Selkowie też stracili legionistów w nowym Romku. :(

( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-09-2014, 19:40
@UP
Teraz mają szermierzy srebrnej tarczy zamiast legionistów, jedynie nazwa się zmieniła.

Chaak
11-09-2014, 19:42
Mają szermierzy w kolczugach i Srebrne Tarcze, którzy walczą na sposób rzymski. Sprzęt, jaki mają, też się zgadza:
http://i.imgur.com/Q1zAyFJ.jpg

Ci z jedynki, wyglądali trochę śmiesznie w uzbrojeniu z Iw. pne.

Ituriel32
12-09-2014, 11:25
Jeśli chodzi o jednostki Armenii to wzbogaci się ona o: Generała Azat Knights, Kartli Axemen, Persian hoplites, Elite Persian Archers, Persian Cavalry, Noble Horse Arhers. Czyli dostaniemy doładowanie Perskimi jednostkami. Jak wytłumaczył mi Arroyo wszystkie te jednostki są już dawno w grze, po prostu zostały potraktowane opcjami: kopiuj i wklej, a następnie pomalowane.

http://www.twitch.tv/totalwarofficial/b/567155230
Film z twicza z dnia 10,09,2014. O Armenii zaczyna się w 2 godzinie z 5 minutami.

Chaak
12-09-2014, 14:51
Jeśli to ostateczne wersja, to nawet tak źle nie wygląda. Partia ma podobną sytuację. Z tego, co sprawdzałem to perska jazda jest dość szybko dostępna. Brakuje mi tylko jakiś szermierzy, bo nie zawsze będziemy bić się z mocno opancerzonym przeciwnikiem. Chociaż, z drugiej strony mogli się bardziej postarać i dać jakąś, chociaż jedną, jednostkę unikalną dla tej frakcji.

royal1410
12-09-2014, 17:48
Dużo frakcji nie ma unikatowych jednostek elitarnych na przykład Geci

( ͡º ͜ʖ ͡º)
12-09-2014, 19:09
Chociaż, z drugiej strony mogli się bardziej postarać i dać jakąś, chociaż jedną, jednostkę unikalną dla tej frakcji.
Mają kilka unikalnych jednostek. 2 typy toporników, 1 włócznicy i 1 jazda, czyli 4 jednostki których nie ma żadna inna frakcja grywalna.

@UP
Wszystkie jednostki Getów są dostępne tylko dla nich, więc nie rozumiem w czym problem. Po prostu w dupach się poprzewracało od tego dobrobytu. Jakbyście pograli w pierwszego shoguna to potrafilibyście docenić różnorodność frakcji jaką mamy w nowszych total warach, a tak to tylko narzekacie.

Ituriel32
12-09-2014, 19:27
Mi szkoda że nie ma legionistów w barwach Armenii czy Numidii, bo w rome1 dużo używałem tych jednostki. I jak pisałem wcześniej w przypadku tych nacji byłoby to uzasadnione.

Chaak
12-09-2014, 19:36
Ale te jednostki są u innych frakcji, niby niegrywalnych, ale fajnie jest mieć coś unikatowego. Getowie są dokładną kopią Biefów, Swebowie innych Germanów, Nerwiowie tych Belgów koło siebie itd. Zwłaszcza, że dostawaliśmy już fajne, unikalne frakcje (nawet pomijając Rzym i Kartaginę) jak np. Odrysowie, Galatowie czy Sparta. Nawet jedna lub kilka jednostek tylko dla nas, jak w większości frakcji byłaby spoko.
Z Shogunem to trochę nie trafione porównanie, bo w obydwu częściach kultura i sposób walki na całej mapie jest taki sam. Poza tym pierwszy Shogun wyszedł ponad dziesięć lat temu, więc seria miała czas troszkę się rozwinąć.

royal1410
13-09-2014, 06:14
Poza tym użyłem słowa elitarne , jakie więc jednostki elitarne mają Geci? Mogli by dać te z dwuręcznymi mieczami które są w opisie jednostek Getów, bo co z tego,że słynęli z nich jak nie można nimi dowodzić?

Chaak
13-09-2014, 07:24
Z elity mają pieszą (z mieczami) i konną szlachtę (szturmową). A jednostki z falxami (dwuręczne "miecze") to sierpownicy. I nie słynęli z tej broni, bo nie występowała często, tylko była regionalną ciekawostką.

WaregWenedyjski
13-09-2014, 07:52
Wystarczająco wpływową, by rzymianie zaczęli projektować atyfalxowe hełmy :P

Chaak
13-09-2014, 08:07
Przezorny zawsze ubezpieczony:D.
Jak dla mnie "falxmeni" występuję w grze w odpowiedniej ilości. Podstawą armii są włócznie (i prawidłowo), a sierpownicy są główną jednostką ofensywną, więc jest git. Nie rozumiem tylko, jak można nie zauważyć ich w grze, skoro są jedną z dwóch opcji w swojej klasie jednostek:D?

WaregWenedyjski
13-09-2014, 08:35
Sporo osób olewa falxmenów, bo kojarzą im się z kijowymi wojownikami z maczugami germanów. Moim zdaniem bez sensu, bo mają bardzo dobre obrażenia i są szybcy, co czyni ich świetną piechotą flankującą.

royal1410
13-09-2014, 08:58
No dobra trochę pojechałem z tymi Getami, ale i tak uważam,że większość frakcji ma mało elitarno- unikatowych jednostek, a szlachta konna i piesza z mieczami jest u większości nacji barbarzyńskich. Może to i moja winna,bo chyba zle się wyraziłem, pisząc o elitarno- unikatowych jednostkach myślałem o tych budowanych na 4 poziomie budynków i nie występujących u innych fakcji, coś jak święty zastęp u Kartaginny

WaregWenedyjski
13-09-2014, 09:07
No przecież spartanie też mają elitarnych hoplitów, którzy nie występują nigdzie indziej :P Nie zrobisz czegoś z niczego, Rome 2 podąża w sposób rozsądny za historią i CA nie wrzuci nagle falxmenów w kolczugach z workiem skilów, choć byłoby to fajne. Nie ma co wrzucać na siłę jakiejś jednej dziwacznej jednostki tylko po to, by było kolorowo.

Arroyo
13-09-2014, 09:10
Lecz Sparta jest słabą frakcją bez jakichkolwiek szermierzy/zmiany broni u hoplitów na miecze.
Anyway, wiadomo już może, czy jakieś jeszcze dodatkowe jednostki zyska Armenia?

royal1410
13-09-2014, 09:25
No dobra niech podąża w rozsądny sposób za historią. Dakowie jednak w jakiś sposób dali się we znaki Rzymowi, choć nie byli tak rozwinięci militarnie. Mogliby jednak wy myśleć jakąś jednostkę która przynajmniej równoważyła by moc najlepszych legionistów rzymskich. Choćby nawet z zaskoczenia czy dzięki jakieś unikatowej umiejętności

Il Duce
13-09-2014, 10:44
Najbardziej mi brakuje zdolności "war cry" wraz z animacją. To była jedna z bardziej klimatycznych zdolności w Rome 1.

FireFighter
13-09-2014, 11:52
Chyba nie zanosi się żebyśmy dostali dodatkowe frakcje i bitwę historyczną ;/

Dumnorix
13-09-2014, 13:35
Z bitwami nie wiadomo, chyba będzie bo widziałem gdzieś screena bitwy z oddali i do tego było logo nowego dodatku. Ale co do frakcji chyba nie będzie :( Z bitwami jeszcze gdzieś tam przewiduję dlc żeby sobie kupić z 5 bitew. Wydaje mi się że byliby do tego zdolni.

A co do nowych jednostek, dla np dacji takich elitarnych to mam podobne odczucie. Brakuje średnich mieczy bo mamy dwie skrajne jednostki (tzn najlepszą i najsłabszą) a wydaje mi się, ze jednak mieczy gdzieś tam też używali. Nawet gdyby ci najemni topornicy byli jako zwyczajna jednostka, nie najemna było bo ok. Bo z ich kosami to jest zazwyczaj tak, że jak ich się puszcza do walki to fakt nakopią przeciwnikowi, ale bitwę przeżyje 1/3 oddziału. To samo z Trakami - średnie miecze mile widziane. ogólnie jakieś miecze, bo wychodzi na to że walczyli tylko tymi kosami i nie znali innej broni (sorry znawcy tematu, ale nie mogę zapamietać nazwy tych kos). Z drugiej strony ... frakcje bałkańskie mają ten bonus z najemnikami... przed bitwą można nabrać sobie tanich najemników, bez obaw ich stracić, bo utrzymanie kosztuje masę pieniędzy.
Wszystkie te braki odczuwam dlatego, że porównuję z galami. Oni mają ładny zestaw ludzi. Kilka rodzajów włóczni, kilka mieczy trzy jazdy nieźli miotacze. Mają jednostki mocne i słabe. (dla porównania włócznie daków kończą się na średnich, potem tylko ci elitarni, nie ma tego odpowiednika galijksiego jak włócznie wybrane, a jeżeli tak często włóczni używali, to aż dziwi.) Mają wszystko a o ich historycznej armii wiemy niewiele, poza długimi mieczami i silną jazdą no i to że Wercyngetoryks kazał podczas powstania przysłać sobie oddziały łuczników - swoją drogą ciekawe czemu Cezar nie rozwinął tego wątku, tylko zaznaczył o tym, duża możliwość że tak mu dali się we znaki, że nie chciał pisać o swojej klęsce.

Ale czepiam się takich szczegółów, a dodatek wydaje się i tak bardzo ciekawy. Dużo rzymian i walki miedzy nimi, klimat barbarian invasions grając nacjami północnymi, bardzo fajnie się zapowiada i co ciekawe za darmo :) A dlc z bitwami byłoby ciekawe i dałoby nam - fanom gry - wielkie możliwości przewidywań co do ewentualnych kolejnych dodatków.

royal1410
13-09-2014, 13:49
Nie mogę jeszcze zrozumieć dlaczego dodatku z Hanibalem, Kartagina nie dostała jakiś nowych hoplitów typu weterani Hanibala lub coś podobnego z elementami uzbrojenia Rzymian,przecież tacy mieli stanowić ważny element taktyczny w bitwie pod Zamą

Dumnorix
13-09-2014, 13:57
A Hannibal w ogóle jest dla mnie wybrakowany... w porównaniu z Cezarem jest słaby. Generałowie zatracili specjalne umiejętności, większość dodatkowych jednostek doszło w patchu a i nie brakowało tych historycznych wpisów źródłowych jak w Cezarze (nawet takich małych wspomnień). Jedynie bitwy były ciekawe, bo się trochę namęczyłem nim wygrałem. A tutaj właśnie z tej kampanii jestem zadowolony, jak jeszcze dodadzą właśnie kilka nowych jednostek, dobrą bitwę historyczną, to jak na darmowy dodatek jest w porządku.

Szczerze to ostatnio czytałem o wojnach rzymu z seleucydami i uważam, ze taka kampania byłaby o wiele ciekawsza niż ta hannibala. Inny kimat, starcia z falangami, trochę bitew historycznych... możnaby się było fajnie pobawić, tyle że mapa musiała być większa - w hannibalu wystarczyło zachodnie morze śródziemne.

Arroyo
13-09-2014, 13:57
royal, bo te DLC miało zbalansować Kartaginę m.in. najemnikami i zmianami statystyk. Ci najemnicy, o których mówię, zostali dodani do multiplayer, dzięki czemu otrzymujemy zbalansowanych Kartagińczyków. Rzymowi nie trzeba było nic dokładać, wystarczyło, że dali im te wojska, które były przed reformą Gajusza Mariusza.

royal1410
13-09-2014, 14:14
I co z tego, jako imperium śródziemnomorskie powinno mieć przynajmniej tak rozległy roster jednostek co Rzym, a w moim odczuciu prezentują się na poziomie Pontu jeśli chodzi o jednostki

Arroyo
13-09-2014, 14:17
Akurat Pont wyszedł fenomenalnie CA i jest to moja jedna z ulubionych nacji. Kartagina też dobrze wyszła, patrząc aktualnie po tych wszystkich DLC.

royal1410
13-09-2014, 15:20
A moim zdaniem nie, bo w przeciwieństwie do Rzymu- który był od nie słabszy na początku wojen punickich, ma zbyt wąski roster jednostek. A już w dodatku o Hanibalu powinni jakiś weteranów Kartagińskich puścić

Ituriel32
13-09-2014, 15:42
Mi tam się Kartaginą dobrze gra. Prawdę mówiąc więcej czasu spędzam tam przeglądając okienko najemników, niż zwykłych wojaków.

Chaak
13-09-2014, 16:04
Nie ma co porównywać Odrysów i Getów do Galów/Celtów, skoro były duże różnice między nimi. Odrysowie i Dakowie walczyli głównie jako lekka lub pół-ciężka piechota z dużym dodatkiem jazdy. Poza tym miecze (W Dacji, Tracji i Ilirii zamiast nich częściej używano wynalazku o nazwie sica, której było bliżej do długiego sztyletu i rzadko była bronią główną) i zbroje były rzadziej spotykane niż na zachodzie. Dla mnie jest dobre to, że wydają frakcje, które mają wyraźne słabości i zalety, bo wymaga to więcej kombinowania w grze i lepiej oddaje realia. Jakoś nie widzę sensu "ulepszania" każdej frakcji na siłę, tylko po to, żeby mundurkami się różnili. Poza tym jest pełno modów z jednostkami, więc jeśli komuś czegoś brakuje to może sobie uzupełnić.

Jak dać Kartaginie jednostki, żeby było historycznie? Wojska, które mają teraz, to i tak sporo i mamy to dzięki temu, że gra zaczyna się przed I wojną punicką. Później ich cała armia, poza dowództwem, była zaciężna, więc i tak mają za dużo (zwłaszcza w HatG):P. Co do "weteranów Hannibala" to robimy ich sobie grając armią Hannibala i zbierając doświadczenie swoim jednostkom. Poza tym jak wyobrażasz sobie ich rekrutację? Odnośnie rzymskiego uzbrojenia na jednostkach to mamy libijską piechotę. Do tego opieranie się na najemnikach daje fajny klimat w kampanii, a na multi masz dużą przewagę nad przeciwnikiem, bo nie wie czy trafi na barbarzyńską piechotę, armię hellenistyczną, "rzymską", czy wszystkiego po trochu.

royal1410
13-09-2014, 16:32
Rekrutacja proszę bardzo w Italii, są jednostki weteranów- nazwach, w innych frakcjach. To dlaczego Rzym ma tak przypakowany roster?
Dalej, to dodatek o wojnach punnickich, więc aż prosi się o coś nowego dla Cartago, choćby żeby zrównoważyć potęgę Rzymu.
W Empire były słynne jednostki i dawało to dodatkowy klimat
Mogliby, coś wy myśleć o weteranach już pisałem, to choćby Galów w kolczugach rzymskich jako najemników w Afryce, czy Iberów w rzymskim uzbrojeniu w Hiszpanni

Dumnorix
13-09-2014, 17:14
Nie ma co porównywać Odrysów i Getów do Galów/Celtów, skoro były duże różnice między nimi. Odrysowie i Dakowie walczyli głównie jako lekka lub pół-ciężka piechota z dużym dodatkiem jazdy. Poza tym miecze (W Dacji, Tracji i Ilirii zamiast nich częściej używano wynalazku o nazwie sica, której było bliżej do długiego sztyletu i rzadko była bronią główną) i zbroje były rzadziej spotykane niż na zachodzie. Dla mnie jest dobre to, że wydają frakcje, które mają wyraźne słabości i zalety, bo wymaga to więcej kombinowania w grze i lepiej oddaje realia. Jakoś nie widzę sensu "ulepszania" każdej frakcji na siłę, tylko po to, żeby mundurkami się różnili. Poza tym jest pełno modów z jednostkami, więc jeśli komuś czegoś brakuje to może sobie uzupełnić.

Porównuję ale nie w sensie żeby mieli identyczne jednostki. Galowie kochali się w konnicy i lekkiej piechocie. Tymczasem mamy bardzo porządnie rozbudowany wybór piechoty. Brytowie to lekka piechota i rydwany konie rzadziej a co mamy?? - taki sam wachlarz jednostek jak galowie, niemal identyczny - mnóstwo piechoyy, włóczni, odpowiedniki jazdy tylko ze strzelcami słabiej (ale coraz bardziej wydaje mi się że to kwestia kolejnych dodatków). Tak samo Geramanie mają mnóstwo jednostek a też walczyli pieszo i mieli świetną lekką jazdę. Z czasem ewoluowali, a ich oddziały stawały się coraz cięższe. W bałkańskich frakcjach wygląda to tak, że mają 2/3 jednostki piechoty (głównie tracja) tak samo włócznie, jeden odział jazdy do zwarcia i jeden szturmowy, harcowników trochę wiecej. Po prostu mają mało jednostek i ich aria wciąż wygląda tak samo. A idealnie wręcz byłoby gdyby twórcy obdarowali ich większą ilością jednostek jakich używali. Albo jeśli frakcja lubiła walczyć lekkimi jednostkami no niech będzie ich więcej, a każda miała inną umiejętność dzięki czemu armia jest urozmaicona i ma różne możliwości. Nie chciałbym też agresywnej ingerencji w zakres jednostek, ale takie skromne jeden/dwa oddziały dodatkowe.

A kartagina... nie jest zła, na mulit jest naprawdę nieprzewidywalna, aczkolwiek ich legenda utrzymywania się na najemnikach jest tutaj bardzo eksponowana. Dodatek Oktawiana (czy też cały ten szeroko pojęty patch) ogranicza chyba ilość najemników a przynajmniej reguluje tę kwestię. To czy ich uzupełniać czy nie to kwestia sporna w sumie, o są wystarczający - średnie miecze (libijska piechota) dużo hoplitów wystarczająco nawet. Jest ok, ale samą kartaginę można by zaprojektować inaczej od początku gry, tzn im ciekawsze kraje podbije, czy ewentualne stosunki z nimi nawiąże to takie pojawiają się w ich koszarach - to by chyba wszystkich zadowoliło, choć traci na tym właśnie ten klimat najemników, których trzeba bardziej opłacać, którzy mogą się skończyć na danym terenie itd...

Chaak
13-09-2014, 17:21
Akurat w HatG Kartagina nie powinna mieć żadnych jednostek poza generałem i może słoniami. Poza tym dostali dla siebie pełnio najemników frakcyjnych, czyli nikt nam ich nie zabierze. Nie wiem jak Tobie, ale dla mnie konna szlachta galijska, czy piesza szlachta iberyjska rekrutowana nawet w pierwszej turze wydaje się "dość" mocną jednostką. Poza tym dalej nie rozumiem, w jaki sposób chciałbyś pozyskiwać weteranów, zwłaszcza najemnych, skoro "tworzy" się ich samemu zdobywając im doświadczenie. Jak wcześniej pisałem, bez sensu jest na siłę pakować jednostki na zasadzie "bo przeciwnik ma". Kartagina miała odmienny system pozyskiwania wojowników i trzeba się dostosować.
Rzym jest przepakowany, bo w okresie gry miał spore reformy wojskowe (a inni tak nie bardzo) i trzeba to jakoś oddać. Do tego jako jedyni mieli coś takiego jak auxilia, czyli wcielanie nie-Rzymian do armii jako poborowych, nie najemników. Poza tym kolczugi to wynalazek galijski, więc to raczej Rzymianie biegają w cudzym (nie dosłownie oczywiście).
Odnośnie słynnych jednostek w tamtych czasach takie coś nie istniało. Po wojnie żołnierze szli do domu i tyle ich widziano. Zmieniło się to dopiero po reformie Gajusza Mariusza, ale słynne były całe legiony, a nie pojedyncze kohorty, więc dalej nie widzę miejsca w grze dla "imiennych" oddziałów.

PS
Tracja walczyła głównie harcownikami i lekką jazdą, a Getowie lekką i pół-ciężką piechotą z dodatkiem jazdy (w tym łuczników). Wybór tych jednostek w grze jest odpowiedni dla mnie. Jedyne, w czym z Tobą się zgodzę, to dodanie Dakom jednego oddziału średniej piechoty z mieczami/toporami. Nie byłoby to w sumie żadnym błędem. Poza tym tracka piechota z romphaiami powinna mieć możliwość rzutu oszczepem, jak legioniści. Celtowie i Germanie jak dla mnie mają przepakowane roostery. Nie wiem skąd np. u Nerwiów, Icenów i Swebów pomysły na ciężką jazdę.

royal1410
13-09-2014, 17:29
No dobra kończę z Cartaginą inne fakcje też nie powalają , np. Nerwi są słabo według mnie zrobieni inna sprawa,że w dodatku o Cezarze widziałbym bardziej Helwetów, Eburonów, Eduów

Chaak
13-09-2014, 17:37
Jeśli mówiąc słabo, masz na myśli, że przekombinowali im armię i dali za dużo to się zgodzę. Dla mnie najlepiej zrobione, pod względem armii, frakcje celtycke to Galatowie i Tylis. Ogólnie z barbarzyńskich, dodałbym do tego Daków, Traków i Iberów.

Dumnorix
13-09-2014, 17:54
No i o to mi chodziło - jedne frakcje maja za dużo inne za mało. Nerwiów oparli o bitwę nas Sabis (chyba) że zaatakowali z zaskoczenia, stąd dużo jednostek ukrywających się. Za to nie powinni mieć jazdy a właśnie dostali ciężkie konie. Poza tym mają wszystkie cechy galijskiej armii z Roma - mają wszystkie rodzaje jednostek bardzo rozwinnte. I co mnie irytuje, albo wszyscy są tak dobrze rozwinięci, albo wszyscy mają tą esencję swojej armii jak np tracja.

A co do frakcji z Cezara... Helwetowie nie pasowaliby do kampanii pod względem gry (nie historii) Musiał być rzym, musieli być Arwernowie, musieli być jacyś belgowie (padło na Nerwiów) i coś dla urozmaicenia dali Ariowista. gdyby dali Helwetów to gra wyglądała by tak, że najpierw rozwala się rzym potem german i w zasadzie mamy sytuację jakbyśmy grali Rzymem.

A przeładowane jest większość frakcji, dlatego tracjię i dację widziałbym bardziej rozwiniętą. Seleucydzi mają ogrom jednostek generalskich, egipt ma ogrom jednostek egipskich i hellenistycznych. Gdyby egipt był połączeniem hellenów i egiptu byłoby fajniej w regionie, bo odróżniali by się od Seleucydów. A tak wygladają tak samo jak egipt w ciężkich jednostkach. Btw napakowane rakcje jak egipt Seleucydzi galia nie pasują do tracji, która jest może odpowiednia, ale nie pasuje do reszty.

Saruman555
13-09-2014, 17:59
Rzym jest tak silny z 2 powodów:
1.W okresie gry był Rzymianie mieli prawdopodobnie najlepszą armie świata:dzięki dyscyplinie i doborowi najlepszego ekwipunku na świecie(w czyli nie upieranie się ,że skoro wróg jest wrogiem to na 100% ma gorszą broń)
2.Ta gra nazywa się Rzym Total War.

Jak dla minie jeśli kogoś trzeba poprawić to Brytów.Oni mają chyba wszystkie jednostki słabsze od innych barbarzyńców.Dlaczego Brytowie muszą aż tak kontrastować z innymi barbarzyńcami jeśli chodzi o statystyki??Mimo ,że mają dużo unikatów to z 2 pierwsze(albo i więcej) przebijają wojownicy z kosami Daków.Nie rozumiem tylko tych słabych Daków.Dużo nimi nie grałem ,ale jak narzazie są moją 2 ulubioną frakcją barbarzyńską do bitew.

Ale zobaczymy jaka będzie sytuacja po patchu.

Chaak
13-09-2014, 18:06
Akurat Seleucydzi muszą być przepakowani, w końcu mieli możliwości rekrutacji wojsk na całym wschodzie. Egipt też miał rozległe tereny. Wojska greckie u byłych diadochów też się zbytnio nie różniły. Plemiona barbarzyńskie zajmowały mały obszar, więc nie można spodziewać się u nich dużej różnorodności. Zwłaszcza, że ci z Bałkanów byli dość małą grupą, nie mająca porównania do kultur celtyckiej, czy scytyjskiej. Niech duże nacje będą sobie przepakowane, ale te mniejsze powinny mieć tylko esencję. Mi to rozwiązanie pasuje, jednak wrażenie udanych armii barbarzyńców psuje mi trochę przepakowanie frakcji z CiG (poza Galacją), Arwernów i Swebów. Nie mają oni nic charakterystycznego.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
13-09-2014, 18:11
Skończcie ten spam...

royal1410
13-09-2014, 18:24
Dobra, moim zdaniem, każda frakcja powinna mieć jakąś unikatową jednostkę, przynajmniej te grywalne.; Cheruskowie słynęli z doskonałej piechoty, walczącej w zwarciu nawet z legionistami, to im taką dajemy, Iberowie słynęli z szlachty rzucającą metalowymi oszczepami to im taką dajemy i tak dalej. To prawda ,że niektóre frakcje mają zbyt szeroki roster to dajmy im mało, ale unikatowe może nie z najlepszymi statystykami,ale walczącymi dobrze w pewnych terenach np. w puszczy

Arroyo
14-09-2014, 15:53
Lepidus:
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/10649668_703979393010597_1472826336085781326_n.jpg ?oh=f43d5b849d0dd90fb6a9afdd1c93ebd4&oe=54D10525

royal1410
14-09-2014, 19:40
Swoją drogą ciekawe,czy frakcje rzymskie będą się różnić jednostkami, znając CA wątpie

Samick
14-09-2014, 19:42
Będą się różnić zapewne jednostkami najemnymi i wojskami pomocniczymi. Trzon jednak będzie taki sam (albo bardzo podobny).

Chaak
14-09-2014, 19:51
Mi się wydaję, że auxilia też zostanie taka sama u wszystkich. Tzn. na początku będą dostępne inne jej jednostki z racji posiadanych terenów, ale jak na przykład podbijemy Antoniuszem tereny Oktawiana, to będzie możliwość rekrutacji tych samych wojsk pomocniczych, które wcześniej mieli "czerwoni".

royal1410
15-09-2014, 08:13
To zakładając,że rostery innych frakcji zostaną takie same, lub zostaną ściągnięte z innych fakcji- już istniejących. To poza Armenią projektanci jednostek z CA się nie wysilą.

Arroyo
15-09-2014, 08:44
royal, nie martw się, Armenia pewnie będzie i tak słabsza od Partii :mrgreen:
Chaak, ja myślę, że właśnie tak, jak mówisz, będzie działać zbieranie dodatkowych oddziałów z podbitych ludów.

royal1410
15-09-2014, 10:30
Ja się nie martwię, bo i tak kupie grę dopiero gdy będzie za 69,90 zł ze wszystkimi dodatkami, czyli za jakiś rok, może dwa:mrgreen:

Gajusz Mariusz
15-09-2014, 10:51
To zanim kupisz Romka widzę że będziesz ekspertem i ... znudzony grą!:D

royal1410
15-09-2014, 11:18
Jasne, po co kupować grę, kiedy od Medka I grało się we wszystkie części, przecież i tak paru, denerwujących elementów nie zmienili i nie zmienią-sztuczna inteligencja przeciwników, jak dla mnie za mały wybór jednostek.

Arroyo
15-09-2014, 11:25
Wiesz, co za dużo to nie zdrowo. Mi wystarczy to, co jest i nie wymagam więcej (no dobra, może naprawienie kampanii multi i powtórek - więcej nic nie chcę od CA).

royal1410
15-09-2014, 13:42
Ja mam tylko nadzieje,że Markomanom dadzą jakieś uniakaty, żeby odróżnić ich Swebów, ale jeśli nie będzie ich w głównej kampanii, to myśle,że ściągną roster od Swebów

Chaak
15-09-2014, 14:09
To poza Armenią projektanci jednostek z CA się nie wysilą.

Armenia nie dostaje na razie żadnych jednostek, których nie byłoby już w grze.

Armenia pewnie będzie i tak słabsza od Partii

Czy ja wiem? Katafraktów dostają obie frakcje. Partia trochę lepiej wypada w wyborze łuczników, ale Armenia ma więcej piechoty do walki bezpośredniej (i to dość dobrej). Armeńczycy dostaną też elitarną jazdę do wali w zwarciu, czego mi czasem brakowało u Partów. Różnica jest jeszcze w "ekonomicznej" konnicy, jedni dostaną ją szturmową (Armenia), drudzy do walki w zwarciu (Partia). Także wybór między tymi nacjami będzie dość sytuacyjny, bo żadni nie wybijają się nad drugich niczym wybitnym. Armenię będzie lepiej brać na opancerzonych przeciwników, Partię na lżejszych, i tyle.

Dumnorix
15-09-2014, 14:25
Ja mam tylko nadzieje,że Markomanom dadzą jakieś uniakaty, żeby odróżnić ich Swebów, ale jeśli nie będzie ich w głównej kampanii, to myśle,że ściągną roster od Swebów

Tak będzie, ze strony CA z frakcjami odczytuję, że w ogóle Markomanowie mają być po prostu możliwością gry germanami w nowej kampanii. Tzn na głównej mamy swebów, tu markomanów. zaczynam się coraz bardziej obawiać, że nie będzie żadnych dodatkowych frakcji tylko dopracowana Armenia i wszystko. Oni się dużo nie napracują, a i ludzie będą się z Armenii cieszyć. Aczkolwiek nie zdziwię się jak jeszcze dzisiaj zobaczymy kolejny Rally Point z info o dostępnych dlc, które będą zawierały np pakiet bitew historycznych i jakiś pakiet kultur (czy pustynnych czy północnych). I mogą zrobić tak, że te płatne dlc będą swoistym uzupełnieniem tego dodatku, że bez nich kampania Oktawiana będzie całkiem inaczej (tzn o wiele lepiej) wyglądała.

Ituriel32
15-09-2014, 16:43
W zasadzie ta kampania jest skierowana głównie dla wielbicieli wojny domowej w Rzymie, na wzór tej z Roma1. Tylko tyle i aż tyle.
Ja chyba najlepiej będę się bawić Getami, ponieważ będzie się trzeba namęczyć by poradzić sobie z lepszą jakościowo armią Rzymską.

Gajusz Mariusz
15-09-2014, 22:29
Jest znana "godzina W" ? :cool:

FireFighter
15-09-2014, 22:34
Oglądałem dzisiaj transmisję z gry na żywo i mówili coś o godzinach porannych wg czasu angielskiego.:)

Gajusz Mariusz
15-09-2014, 22:35
Ok, to może przed wyjściem do pracy luknę chociaż mapę :cool:

royal1410
16-09-2014, 12:19
Patrząc na rostery jednostek to poza Armenią i Dakami nic się nie zmieniło, trzeba, więc czekać na FLC lub DLC

( ͡º ͜ʖ ͡º)
16-09-2014, 12:21
@UP
U daków się coś zmieniło?

royal1410
16-09-2014, 12:32
Sorry z Dacją mi się posrało

jezier
16-09-2014, 14:59
W końcu jest :D

Vlad
16-09-2014, 16:04
Czy Wy też nie macie opisów frakcyjnych w wyborze kampanii? Nie mam też podpisów danych frakcji. Są jedynie ikony i negatywne oraz pozytywne cechy startowe.

Godlike
16-09-2014, 16:11
Ja tak mam.

Ituriel32
16-09-2014, 16:45
Hehe nie ma osiągnięcia dla Icenów w nowej kampanii.

Chaak
16-09-2014, 17:10
Bo w CA wiedzą, że i tak nikt nimi nie zagra:D.

Ituriel32
16-09-2014, 17:11
Jeśli dobrze widzę to teraz barbarzyńcą ziemie sojuszników liczą się do imperium. U Dacji zalicza prowincje "Dacja" gdzie jest sojusznik wojskowy.

Saruman555
16-09-2014, 17:35
Bo w CA wiedzą, że i tak nikt nimi nie zagra.

Jak nikt?Ja zagram(jak dodadzą osiągnięcie).Poza tym Brytowie są w czołówce frakcji ,które ukończyły zwykłą kampanie.

Chaak
16-09-2014, 17:41
U barbarzyńców od zawsze wymagane prowincje się liczyły jak były w rekach sojusznika:P. Sojusz nie wpływał tylko na liczbę regionów potrzebnych do zwycięstwa. Także np. Trakami miałem 90 potrzebnych regionów na własność, a Italia była własnością Rzymu (sojusznik) i normalnie ją zaliczyło.

Stalowy Karaluch
16-09-2014, 17:53
Czy Wy też nie macie opisów frakcyjnych w wyborze kampanii? Nie mam też podpisów danych frakcji. Są jedynie ikony i negatywne oraz pozytywne cechy startowe.

Prawdopodobnie masz innego moda np. DEI. Musisz odznaczyć go w managerze i będzie wporzo.

Ituriel32
16-09-2014, 17:56
U barbarzyńców od zawsze wymagane prowincje się liczyły jak były w rekach sojusznika:P. Sojusz nie wpływał tylko na liczbę regionów potrzebnych do zwycięstwa. Także np. Trakami miałem 90 potrzebnych regionów na własność, a Italia była własnością Rzymu (sojusznik) i normalnie ją zaliczyło.
A ja zawsze wszystko sam podbijałem i w sojusze się nie bawiłem, bo myślałem że to nic nie daje.

Pampa
16-09-2014, 18:36
Czy tylko mi wywaliło wszystkie savy?:curve:

Chaak
16-09-2014, 18:45
U mnie są i działają, zarówno te na dysku, jak i w chmurze. Nie miałem żadnych modów, ani bety patcha 15.

Pampa
16-09-2014, 19:12
Ja miałem betę, a teraz nie mam żadnego sava...

hdshovcase
16-09-2014, 19:17
To znaczy że ten campaing pack jest darmowy?

Arroyo
16-09-2014, 19:20
Tak, dla każdego posiadacza Rome II.

hdshovcase
16-09-2014, 19:53
No to jeszcze wydrukować okładkę z internetu,i może uchodzić że mam edycje cesarską.:DZagram Antoniuszem i zjednoczę Rzym pod innym sztandarem.Potem zagram partią lub armenią (tak to się pisze?)

Vlad
16-09-2014, 20:38
Prawdopodobnie masz innego moda np. DEI. Musisz odznaczyć go w managerze i będzie wporzo.

Mam jedynie DEI ale jest odznaczony

We "własnej bitwie" macie nazwy z listy
Egipt czy Ptolemeusze? lub choćby Rzym czy Romani?

Czy mógł się jakiś plik zawieruszyć z DEI mimo że ten jest dezaktywowany w menadżerze modów?318

Ituriel32
17-09-2014, 07:27
Przyznać muszę że w tej nowej kampanii podział na regiony i prowincje podoba mi się dużo bardziej. Więcej jest prowincji średnich /3/ i dużych /4/, natomiast małych /2/ jest optycznie mniej.

sebo
17-09-2014, 12:27
Mam jedynie DEI ale jest odznaczony

We "własnej bitwie" macie nazwy z listy
Egipt czy Ptolemeusze? lub choćby Rzym czy Romani?

Czy mógł się jakiś plik zawieruszyć z DEI mimo że ten jest dezaktywowany w menadżerze modów?318

Usuń plik tłumaczenia Rafkosa do DEI i będzie wszystko w porządku. Nie musisz nic dezaktywować, chyba że chcesz pograć w nową kampanię bo na razie na DEI nie pograsz.

Vlad
17-09-2014, 15:12
Usuń plik tłumaczenia Rafkosa do DEI i będzie wszystko w porządku. Nie musisz nic dezaktywować, chyba że chcesz pograć w nową kampanię bo na razie na DEI nie pograsz.

Bardzo Ci dziękuję Sebo... Pewnie pomogła by Twoja pomoc ale gdy czytałem post powyżej, aktualizowała mi się gra po ponownym jej zainstalowaniu...Teraz jest już wszystko ok.
Do DEI powrócę gdy Rafkos uzupełni spolszczenie. Rozumiem że będzie można wtedy grać w jedno jak i drugie bez przeszkód...

patryko5
17-09-2014, 15:18
Mam pytanie do was, czy też macie tak że wszystkie wrogie armie siedzą w miastach i nie za bardzo chcą atakować ani się bronic poza miastem ? ja tak mam a gram na poziomie bardzo trudnym, wcześniej czegoś takiego nie miałem np podczas gry spartą juz gry wysyłałem armie w stronę miasta wroga to on juz mobilizował siły i wysyłał je na mnie a teraz zacząłem grę Pompejuszem i przez 50 tur nie miałem ani jednej bitwy poza miastem :/ wie ktoś co może być problemem ? nowych modów nie mam żadnych jedynie te które już byly ale jak mówiłem wcześniej normalnie AI wysyłała na mnie swoje armie ;p

Sądzicie że to problem patcha czy może akurat tej frakcji ?

Dumnorix
17-09-2014, 15:26
@ patryk - mnie normalnie latają, markomanowie mnie nawet oblegali i ledwo co się zmobilizowałem. Pompejusz też flotami mi groził zdobyciem Marsylii dość nieudolnie, ale starał się a grałem Oktawianem na tym samym poziomie co ty.

Z jednej strony jestem zadowolony, ale jednak troszkę zawód też jest. Z modami problemu nie mam (bo mało ich używam :P ). Fajna ta kampania, z rzymem można się napierdzielać to jest spoko, bo na głównej rzym szybko padał, ale... Pompejusza zmiazgałem i miałem z nim tylko jedną poważniejszą bitwę. (gram na bardzo trudnym poziomie) Po prostu wszedłem na jego terytorium i przejąłem. Chodzi mi o to, że komputer nie jest w stanie stworzyć bardziej rozwiniętej armiami. A dałem mu duzo czasu bo... rozwijałem państwo przez pierwsze tury i walczyłem z Markomanami. I fakt prowincje mi się baaardzo szybko rozwijają i średnio co turę powstawały po 2/3 nowe budynki. Ogólnie kolory są spaprane... myśałem że takie będą tylko w dodatku, a są w całej grze. Pół północy jest szara, a kilka frakcji się zlewa i jest taka sama. Wcześniej były one żywsze, nie tęczowo kolorowe tylko po prostu ładne. Może to kwestia przyzwyczajenia ale liczę na zdolnego twórcę modów który to poprawi. Fajny porządek z prowincjami to na plus, ale jeszce jak by zrobili porządek z belgią i germanią mniejszą byłbym zachwycony. Miasta są kompletnie nie obok siebie a tworzą prowincję. Sekwanów z trewerami razem, belgów razem i byłoby cacy. I wiem że to nie wyglądałoby historycznie, ale byłoby o wiele wygodniejsze. Tym bardziej w kampanii oktawiana gdzie wezoncjo i trewerorum osobnymi prowincjami i cholera wie co z tym zrobić - nie można rozwijać tych miast tak, żeby bonusy wzajemnie się uzupełniały i żeby zarabiać więcej. Ale co jeszcze boli to brak bitew historycznych, brak jakichkolwiek nowych jednostek, brak nowych ciekawych frakcji. No ale w sumie to było darmowe, czego się spodziewać... Ogólnie wszystko oceniam na takie 6,8 na 10. Najbardziej dopracowanym był Cezar - nowe jednostki, ciekawe frakcjie w ciekawych miejscach, umiejętnosci bohaterów, bitwa historyczna też spoko. I tak co kolejne coraz mniej wysiłku w to wkładają. Teraz mam nadzieję na jakieś porządniejsze DLC.

patryko5
17-09-2014, 15:35
Mówili tylko o kampanii darmowej ;p choć przeczytałem że ma byc pare nowych rzeczy jak jednostki do frakcji które już były ale ktoś chyba pofantazjował oraz też jakieś drzewko biologiczne miało być żeby generałowie nie brali sie za przeproszeniem z dupy. Miałem nadzieję na dużo nowych rzeczy i że wreszcie zaszaleją bo i tak wystarczająco zarobili żeby dołożyć trochę pracy do Rome II a z kolejną częścią mogli się wstrzymać jeszcze pół rok żeby mieć jeszcze więcej czasu na dopracowanie a nie jak było z Rome II na początku. Co do mojego problemu to postaram sie zagrać inną frakcją i zobaczę ;)

Dokładnie tak napisali według przecieku:

- Nowa kampania osadzona w okresie panowania cesarza Augusta;
- Nowe jednostki;
- Zmieniony system rozbudowy miast;
- Drzewko rodowe;

Było by to jednak zbyt piękne :/

Dumnorix
17-09-2014, 15:57
Przecieki to dupa. Są kontrolowane przez firmy szczególnie tak wielkie. Ale tak w domyśle jak czytasz o pakiecie z kampanią, oczekuje się całego tego zestawu. Zapewne w tej grupie marketingowców są też psychologowie, którzy wiedzą doskonale jak wydawać i reklamować grę, żeby ludzie się nakręcali. Być może nawet specjalnie wywołują zawód u graczy żeby wykombinować kolejne dodatki tak, że będziemy skakać ze szczęścia, a de facto nic ciekawego to nie będzie. To się chyba działaniami podprogowymi, które wpływają na podświadomość. I to czy będziemy zadowoleni z firmy czy nie to ich nie obchodzi, ważne że zarobią. Tak samo Emperor Edicion to jedna wielka ściema. Nie ważne czy się kupi się tą nowość czy zwykłego roma... i tak ładujesz się w Stema i tak po aktualizacji będzie to samo.

patryko5
17-09-2014, 16:05
Pewnie masz racje a raczej na pewno wiec znów będzie multum dlc i unit pack-ów tylko żeby zarobić dla nich grosze i wyłudzić kasę od ludzi którzy nigdy nie będą mieli tyle pieniędzy co ich przeciętny pracownik. Zobaczymy co będzie dalej może zobaczymy jeszcze pare aktualizacji i cos dojdzie było by miło :)

Dumnorix
17-09-2014, 16:23
Ale co mnie też wkurza to zabawa z patchami. Jeden patch a ile postów na fb, ile rally pointów i w ogóle jaka jazda sie robi, a w zasadzie patche naprawiają grę, którą zapewne wydaje się mniej sprawną. Wszystko się nakreca, a nie wiem jak wy, ale jak nawet widzę jakąś ładniejszą grafikę, czy cokolwiek to rodzi się we mnie chęć gry. "a dawno się nie grało, chyba sobie włączę" no i cel osiągnięty. troszkę na zasadzie "nie ważne co o nas mówią, ważne że mówią"

patryko5
17-09-2014, 16:31
Było tyle patchów że gra już powinna być mega a teraz ewentualnie powinni dodawać dodatkową zawartość tak jak teraz lecz gra sie zrobiła bardziej stabilna a nie lepsza w rozgrywce niestety, przynajmniej nie wiele lepsza :/

Polecam zainstalować magicznego moda GEM naprawdę jest to mistrzostwo i dopiero wtedy gra wygląda jak powinna ;)

WaregWenedyjski
18-09-2014, 07:48
Dobra, ograłem, popatrzyłem. Nowa mapa kampanii jest dużo lepsza, więcej miast, mniej prowincji po dwa miasta. Mam wrażenie, że jest trudniej niż w podstawce. Poskakałem po Pompejuszu, Lepidusie, Markommanach, Armenii, OKtawianie i Icenach - przychód złota jest jakby mniejszy. Natomiast szkoda, że nie postarali się o ciekawszą Judeę, bo teraz to grecy z kulturą wschodnią :P

hdshovcase
19-09-2014, 15:21
Wreszcie 3 miasta na sycyli co?

Ituriel32
19-09-2014, 16:33
Ogólnie cała mapa jest dla mnie lepsza niż w podstawowej kampanii.

Vlad
19-09-2014, 18:00
Do którego roku trwa ta kampania?

Nezahualcoyotl
19-09-2014, 19:12
TW:Rome2 w pigulce ;)
http://www.honga.net/totalwar/rome2/

FranticMonk
21-09-2014, 13:01
Twórcy znacznie teraz utrudnili rozgrywkę, co na pewno ją urozmaici. Jednakże nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy... Próbowałem grać już każdą nacją [poza podzielonym Rzymem] i żadną z nich nie potrafię wręcz pograć dłużej. Wcześniej grałem na poziomie b.trudnym i jakoś się grało. Teraz jednak rozwijam miasta, a wróg, który ma tylko jedną wioskę i tak ma tą armię 3 razy kurde silniejszą ode mnie... Później przychodzi "większy" wróg i w zasadzie jest po kampanii, bo gniecie mnie jak robala swoją armią...
Także teraz nie wiem, jak się odnaleźć w tej nowej kampanii, nie wiem czy to ja popełniam błędy, czy kampania ma jakiś błąd mały?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
21-09-2014, 13:11
Także teraz nie wiem, jak się odnaleźć w tej nowej kampanii, nie wiem czy to ja popełniam błędy, czy kampania ma jakiś błąd mały?

Skoro AI cię jedzie to na pewno popełniasz błędy, jak chcesz mieć łatwiej to zmniejsz poziom trudności.

mackoff
21-09-2014, 23:37
Twórcy znacznie teraz utrudnili rozgrywkę, co na pewno ją urozmaici. Jednakże nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy... Próbowałem grać już każdą nacją [poza podzielonym Rzymem] i żadną z nich nie potrafię wręcz pograć dłużej. Wcześniej grałem na poziomie b.trudnym i jakoś się grało. Teraz jednak rozwijam miasta, a wróg, który ma tylko jedną wioskę i tak ma tą armię 3 razy kurde silniejszą ode mnie... Później przychodzi "większy" wróg i w zasadzie jest po kampanii, bo gniecie mnie jak robala swoją armią...

Do tej pory gracze narzekali że jest za łatwo - teraz zaczynają narzekać że za trudno :)

Na tyle na ile udało mi się poznać kampanie po nowym patchu osobiście uważam że poziom trudności na chwile obecną jest w sam raz.

Zgadzam się z powyższą sugestią Wybobraka - zmniejsz poziom trudności pograj trochę i jak ocenisz że już sobie radzisz wejdź wyżej...

Thomm
22-09-2014, 09:55
Generalnie jest trudniej i komputer trochę oszukuje, jeśli chodzi o cudowny przyrost jednostek, na poziomie bardzo trudnym. Dla mnie to ogólnie plus, bo trzeba będzie mocniej kombinować i przyzwyczaić się do nowej sytuacji - w jakiej na przykład startują frakcje rzymskie. Już dawno nie miałem tak, że po wyłączeniu gry układałem sobie w głowie plan dalszej ekspansji. Nie wiem czy to już nie choroba :D.

Gajusz Mariusz
22-09-2014, 10:06
Ja zawsze prowadzę kampanie "na spokojnie" a nie na wyścigi, więc zazwyczaj na początek planowałem ekspansje od ziem historycznie zajętych. Więc tu jest ok. Jedynie te wojny domowe w ... wojnie domowej. Muszę rozgryźć do końca politykę wewnętrzną. Żal mi moich wychuchanych legionów. :D

Ituriel32
22-09-2014, 10:38
Ja do rozgrywki na mapie kampanii już się przyzwyczaiłem, poziom trudności mi odpowiada. Polityki na razie nie ogarniam, i niestety ciężko mi się odnaleźć w bitwach.
W Egipcie nie ma Kleopatry :mad: i cały nastrój poszedł w las. Armenią gra się ciekawie i jest trochę trudniej niż w podstawce (Partia potrafi dać wycisk). Najciężej i najciekawiej jest chyba Dacją.

Podoba mi zwiększenie ponoszonych strat w bitwach i spowolnienie uzupełniania, tylko znowu wzrosło przez to znaczenie agentów.

Nie wiem dlaczego ale ta nowa kampania okropnie mnie zmęczyła i znudziła. W takiego Cezara czy Hannibala miałem chęci grania każdą nacją, a tu zaraz mnie odrzuciło.

Grogmir
22-09-2014, 13:09
Jak chcemy ograniczyć wojny domowe, to dobrze jest rozbić buntownikom armie i zostawić im jakąś jedną małą prowincję, np. Sardynię. Patent z TWCenter. ;)

maryjan1001
22-09-2014, 13:51
Gram Antoniuszem.Jedną wojnę domową już rozwałkowałem, a teraz znowu wyskakuje komunikat że zagrożenie wojną domową jest duże.Tzn że będzie druga?

Samick
22-09-2014, 14:04
Jak chcemy ograniczyć wojny domowe, to dobrze jest rozbić buntownikom armie i zostawić im jakąś jedną małą prowincję, np. Sardynię. Patent z TWCenter. ;)

Potem ludzie narzekają, że AI na legendarnym jest za słabe, czemu tu się dziwić? :)

Vlad
22-09-2014, 15:49
Gram Antoniuszem.Jedną wojnę domową już rozwałkowałem, a teraz znowu wyskakuje komunikat że zagrożenie wojną domową jest duże.Tzn że będzie druga?

Drugą rebelię właśnie tłumię więc będzie nie jedna.
Myślałem że po wygranej będzie znów opcja- Cesarstwo czy Republika. Szkoda.
Zostawię im tą Sardynię albo przyblokuję niedobitek floty gdzieś w jakiejś zatoczce.
Nieznośne te rebelie.

Shay Ruan
22-09-2014, 18:19
Problem w tym że ten system wojny domowej jest skopany, wojna wybucha niezależnie od wpływu. Raz mi sie zdarzyło tak, ze zakończyłem jednąwojnę domową a w następnej turze wybuchła mi następna... Opcja wczytania gry ratuje wszystko. Najgorsze jest jednak to że tracimy bezpowrotnie doświadczone legiony i dowódców. Tradycji nie da się odzyskać...

Gajusz Mariusz
22-09-2014, 19:18
@Grogmir

No, to jest dobry patent. Więcej. Potem trzeba ich chronić by nie zniknęli z kart historii i nie powtórzyła się domówka! ;) Ale jak wybuchnie, tak zrobię! :ok:

Chaak
22-09-2014, 20:35
Na Steamie jest już osiągnięcie za zwycięstwo Icenami w nowej kampanii.

Ituriel32
23-09-2014, 07:06
Jak do tej pory nie miałem wojny domowej, więc jak to wygląda? Ile armii i regionów przechodzi na stronę rebeliantów? Czy armia w której jest generał z mojego rodu też może się zbuntować. Da się jakoś zabezpieczyć swoje wypasione słupki? Bo jeśli nie to poczekam chyba z gra na moda który to wyłącza.

Na razie gram w taki sposób:
- Armie główne są dowodzone tylko przez członków mojego rodu.
- Floty i słupki garnizonowe przez opozycyjnych dowódców.
- Używam awansów jak tylko mogę.
- Utrzymuje poparcie na poziomie 80%-90%.
- Natychmiast zabijam generałów opozycji po osiągnięciu przez nich awansu politycznego lub wygranej bitwie.
- Pozbywam się też postaci opozycji starszych niż 35-40 lat.
- Ambicja 3 i więcej zapewnia postaci podróż w zaświaty.

maryjan1001
23-09-2014, 09:14
Ja miałem poparcie 92%-i wysokie prawdopodobieństwo wojny domowej-już drugiej.Wszedłem na swoje stronnictwo, a tam dwóch gienków z z 3-cim poziomem ambicji.Zabijałem ich po 3kroć, za każdym razem spadało poparcie dla mojego stronnictwa, aż spadło do 72%.Następna tura i komunikat o niskim prawdopodobieństwu wojny domowej.

Ituriel32
23-09-2014, 10:03
Wydaje mi się że wiem czemu twórcy zdecydowali się na buntowanie się armii, i co chcieli tym osiągnąć.
- Pozbywają się w ten sposób dopakowanych tradycjami armii gracza.
- Kompozycja gracza (chodzi o dobór jednostek).
- Słupek taki składają się doświadczeni wojownicy i celowo dobrane tradycje.

Zabierzmy graczowi jego najlepsze armie, będzie miał wtedy trudniej tak jak chciał. Czyli znowu poszli na łatwiznę, eh eh.
Szkoda że nie spróbowali wprowadzić jakiegoś mechanizmu naśladującego (kopiującego) kompozycje dla armii zwycięskich gracza, np.:
grając Armenią człowiek stosował 2 schematy: pierwszy 6 toporników, 6 włóczników, 7 łuków pieszych, generał konny. Drugi 4 toporów, 4 włócznie, 2 piesze łuki, reszta to jazda.
Mechanizm ten kopiowałby np. do 4 najczęściej używanych schematów na nacje. Nie koniecznie liczyłoby konkretne jednostki (np. Perscy Hoplici), a bardziej ich typ. czyli: włócznicy, hoplici, miecznicy, topory, jazda strzelecka, szturmowa.

Henryk5pio
10-10-2014, 22:01
@ ituriel32, serio po każdej bitwie zabijasz generała??? Przecież to o patologię zachacza, takie cyrki wyprawiać z powodu mechaniki, czy kogoś w tym CA porąbało, aby ludzi zmuszać do takich cyrków? Dzisiaj właśnie dociągnąłem do Rome II to Emperors Edition i niestety jestem zawiedziony, zmiany w budynkach religijnych (i nie tylko) są zrobione od sztampy, co mi zupełnie nie pasuje :/ Dawniej Świątynia Hathor Maat była super, bo dawała +20% do wszystkich dochodów, a takie Koloseum i Circus Maximus dawały różne bonusy, teraz obydwa dają to samo - totalny bezsens... Zrąbali system budynków, że aż słabo mi się robi :/ A to co wyczytałem o nowym systemie wojen domowych, to naprawdę nadaje się do Kobierzyna lub Tworek... Jednym słowem, czy jest sens obecnie grać w tak scasualowaną kampanię??? To jest jak najbardziej poważne pytanie...

PS
No i jeszcze zmiana wyglądu godeł, kolejna głupota, po co się ich tykali? Teraz Ateny i Egipt mają godła podobne pod względem kolorystycznym, czasem może się to ludziom mylić :/ Wolałem stary zestaw barw...

Ituriel32
11-10-2014, 06:49
Już to pisałem ale budowanie jest teraz za bardzo uproszczone i ujednolicone. Świątynie na jedno kopyto, zatarcie różnic między cywilizacjami np. budynki do opracowania technologi dla barbarzyńców. Zmniejszenie kar za budynki i wybór dla centrów miasta to dobra zmiana, ale ta reszta.

Ja tam "lubię" tę nowe barwy Syrakuzy w Afryce, Ateny w Grecji i Egipt na wschodzie, i człowiek nie ma pojęcia gdzie kończy się granica. :confused: Do tego Azja mniejsza w odcieniach ciemnego zielonego i niebieskiego, a ja mam problem z wyłapaniem tych różnic.

Wprowadzili łatkę do polityki wewnętrznej i o dziwo pomogła. :D
Przede wszystkim czytelne progi 48% dla republik i 68% w monarchii.
Za wysoka ambicja dalej drastycznie skraca długość życia (tyczy się to wszystkich postaci).
Najbardziej cieszy jak generał dostaje cechę/świtę zmniejszającą gravitas, i takiego rozwijamy razem z przywódcą nacji. Teraz bardzo ważne jest robienie przeciw wagi dla naszych zasłużonych generałów. Da się bardzo szybko nabijać poparcie, trochę trudniej je utracić. Cierpi przy tym też ogólny poziom generałów.
Ja na razie testuje stosunek 1 do 3, niestety po jakimś czasie nie ma przedstawicieli innych rodów jako chętnych do dowodzenia. Mam wykorzystany cały limit flot, gdzie siedzą 3 poziomowi generałowie moich politycznych przeciwników.

Poziom skrytobójstwa politycznego zmienił się z zera na bardzo często, ostatecznie w przypadku Lidera opozycji zostaje "Czarny Korpus"
Takie ciągłe przestrzeganie jakiś ograniczeń poważnie uderza w moją wolną wole czyli przyjemność z gry.

Nowa mapa nie podoba mi się. Nie mam tam za bardzo czym pograć. Choć rozmieszczenie regionów i prowincji dużo lepsze.

Na paczu 14 gra podobała mi się na 8/10, teraz (po 15) tak na 7-/10.

Arroyo
11-10-2014, 07:40
Tu się zgodzę, Ituriel. Ale cóż zrobić - to forum od CA wydaje, co ma CA robić ;)
Na 14 patchu gra była o niebo lepsza. Na XV patchu to już nie robi tak dobrego wrażenia. Fajnie, że pododawali nowe rzeczy itp. ale by wyrzucać lub psuć/zmieniać wiele innych rzeczy jak np. wspominane przeze mnie umiejętności i zmiany barw frakcji to po prostu jest czysty idiotyzm ludzi na forum CA. No ale cóż zrobić, takie życie :/
Henryku, jedynie można rozróżnić pod względem odwróconego ptaka. W Atenach jest odwrócony na wschód, a w Egipcie na zachód. Ale i tak to nielicho wkurza.

Grogmir
11-10-2014, 10:35
Wojna domowa jest banalna, o ile nie dajesz innym rodom właściwych armii do prowadzenia, tylko np. siedzi taki w Rzymie z jedną jednostką i jest gubernatorem, a drugi dowodzi flotą. Wtedy ta jedna jednostka i flota (a także kilka prowincji, w tym Rzym) się zbuntują, ale legiony masz bezpieczne. Za to jak nie dasz innym rodom żadnych armii, to zbuntują się Twoje własne.

Kampania Augusta podoba mi się bardzo. Pokonałem już Oktawianem Lepidusa i Pompejusza, w Germanii cały czas przesuwam granicę na wschód, szykuję się teraz do wyprawy na Brytanię. Na wschodzie za to mój wierny sojusznik, Antoniusz, dostaje wciry od Partii, która zajmuje już Azję Mniejszą... ;)

Podoba mi się, że ciężko jest ustalić jedną bezpieczną granicę z barbarzyńcami. Jak była na Renie, to Cheruskowie się przeprawiali do Galii, jak ich podbiłem, to musiałem odeprzeć ich sojuszników Semnonów. Jak im rozbiłem armię, to jeszcze dalsi sąsiedzi, Kwadowie, skorzystali na tym i zajęli ziemie Semnonów, zagrażając mi bardziej, niż tamci. W międzyczasie Markomanowie pokonali Helwetów i plemiona celtyckie zza Alp, tworząc niezłe imperium, ale już ich zwasalizowałem i przeniosłem nad Dunaj, by walczyli z Dakami za cesarza. ;) Szkoda tylko, że Egipt sprzątnął mi sprzed nosa całą Afrykę Północną, ale zostawię sobie ich na koniec, na razie są wiernymi sojusznikami...

Generał12
27-01-2015, 21:37
W sumie fajna kampania, z nareszcie w miarę porządną mapą. I okres bardziej mi przypada do gustu. Ogólnie mam takie wrażenie, że twórcą Total War lepiej wychodzą dodatki.

Sanvone
24-10-2017, 22:03
Wreszcie (3 lata po wyjściu) w ramach odpoczynku od Oriental Empires zabrałem się i ukończyłem kampanię Augusta (poprzednio raz już próbowałem w kooperacji ale drugi gracz się wykruszył). Dawno nikt tu już nie pisał, więc podzielę się swoimi doświadczeniami z tej kampanii na patchu 17.

Mój wybór padł na Pompejusza (ładne barwy + flota), poziom trudności (tylko) Wysoki i brak jakichkolwiek sprecyzowanych bardziej celów.

Pierwsze 10 tur były istną nudą bo czekałem aż II triumwirat się rozpadnie. Przyzwyczajony jestem do agresji od pierwszej tury (Szogun 2). Kiedy wreszcie Oktawian wdał się w wojnę z Lepidusem i Markiem Antoniuszem nadarzyła się okazja do ataku. Przypuszczając atak z Sycylii ku Rzymowi, siostrzeniec Cezara szybko musiał uznać wyższość sycylijskiej mafii :D - nie minęła tura 30 jak całe terytorium Włoch pokolorowało się na niebiesko. Miałem może z 2 większe bitwy z pełnymi stackami i ich kompozycja nie była zła jak na ten etap kampanii - dużo Vigiles, 4-5 oddziałów Legionistów, 2 pierwsze kohorty i trochę Jazdy Galijskiej.
Na tym etapie przyszło zmierzyć się mojej frakcji z protektoratami tytułowego Augusta. Helweci posiadali tylko jedną prowincję więc szybko zostali zniszczeni ale koalicja Galów i Belgów całkiem dużo się produkowała w celu utrzymania Oktawiana przy życiu. Był nawet moment, gdy po zniszczeniu Belgów, ostatnia armia Galów odbiła jedno z sojuszniczych miast i odtworzyła frakcję sojuszniczą (co mnie zaskoczyło). W międzyczasie rozpadł się sojusz między Lepidusem (który to zaanektował 3-4 prowincje Oktawiana w międzyczasie), a Markiem Antoniuszem (który to wypowiedział od razu wojnę mojej frakcji). Był to chyba najniebezpieczniejszy moment tej kampanii, kiedy kolejne pełne legiony wyruszały z terytorium Macedonii na podbój moich ziem. Ciągle prowadząc wojnę z Oktawianem znalazłem się w kropce lecz na pomoc przyszła mi moja flota, w którą dosyć intensywnie inwestowałem od początku kampanii (posiadałem 2 floty z niszczycielami, które były w stanie spokojnie zatapiać floty transportowe). Tym samym Neptun jeden wie ilu legionistów zatopiłem w trakcie transportu na moje ziemie :D. Po krótkim okresie od rozpoczęcia wojny z Markiem Antoniuszem Lepidus wystosował do mnie prośbę o sojusz wojskowy na który przystałem (prośba była powodowana atakiem Egiptu na Afrykę). Czas który moja marynarka mi zapewniła wykorzystałem do dosyć ryzykownego i agresywnego dokończenia wojny z stronnictwem czerwonych Rzymian.

Wraz z turą 50 Oktawian oraz jego sojusznicy stali się historią, a ja zabezpieczywszy północ i zachód całą swoją uwagę mogłem skierować na południe i wschód. Po prawdzie - tylko na wschód jako, że Lepidus z swoją ferajną zajęli Egipt wystarczająco by poza gromieniem pomniejszych flot nie była potrzebna tam obecność moich wojsk. Stanąłem więc przed poważnym wyborem - jako, że nowo podbite tereny na północy jeszcze się pacyfikowały to moja potęga była nieco papierowa. Mogłem rzucić wszystkie 4-ry legiony ku Bałkanom i zamienić je w maszynkę do mięsa by powoli zacząć pokonywać Antoniusza albo pozostać dłużej w tej niebezpieczniej sytuacji (gdzie moje zdolności obrony napięte były do granic możliwości) i użyć zaoszczędzone zasoby by wzmocnić infrastrukturę ekonomiczną by później rozwałkować przeciwnika. Wybrałem tą drugą opcję.

W czasie gdy intensywnie rozwijałem swoje prowincje położone na italskim bucie przyszedł czas na dyplomację z barbarzyńcami. Ku mojemu szczęściu granica na renie została ustalona z germanami ku zadowoleniu obu stron lecz wyspiarze z północy 3-krotnie atakowali jedną i tą samą osadę portową bez większego sukcesu (ponieważ posiadałem tam w garnizonie aż 6-7 jednostek legionistów). Co zabawniejsze płacili mi po przegranych ofensywach bym podpisał pokój, który po odbudowaniu armii znowu deptali. Zirytowany wreszcie posłałem tam 1 legion na widok którego, Icenowie tak bardzo się wystraszyli, że zaproponowali zostanie moim protektoratem. Przystałem na ich propozycję ponieważ opanowali niemal całe terytorium wysp, a z pomocą mojego legionu skompletowali ostatnią brakującą osadę. Od tego czasu byli mi lojalni i choć nie przepadali za mną to dzielnie zajmowali german wojnami co pozwoliło mi dosyć lekko obsadzić północną granicę. Ich armie też nie były niczego sobie - dużo Gromad Wybranych Mieczy, Rydwany, jakieś podstawowe formacje włóczni i ich procarze.

Moja ekonomia zaczęła nabierać rozpędu, a armia zmodernizowała się. Zamiast Jazdy Legionowej, Vigiles, Leves posiadałem już Jazdę i Piechotę Pomocniczą oraz Celtyckich Harcowników. Każdy legion (a zwiększyłem ich liczbę do 8) otrzymał dodatkowo po oddziale legionistów, pierwszej kohorty. Tak przygotowany wreszcie koło tury 70 ruszyłem ku Markowi Antoniuszowi.

Było krwawo i zadziwiająco ciężko. Nie jestem fanem rzymskiego rosteru i nie podejrzewałem jak nie podchodzą mi walki legionistów. Pomimo iż moja piechota była bardzo doświadczona (2-3 srebrne belki) to Marek Antoniusz posiadał ulepszenia broni i tarcz z prowincji, co w dużej mierze negowało moją przewagę. To powiedziawszy dysponowałem o wiele większą ilością piechoty z mieczami od niego. Za to mój oponent posiadał więcej harcowników i lepszą (wschodnią) konnicę jak i egzotyczne zabawki (parę oddziałów wielbłądów i słoni się przewinęło). Z perspektywy czasu błędem okazało się nie zakupienie oddziału poganiaczy z psami. Straciłem legion czy dwa podczas podboju Illyrii, Macedonii i Tracji. Jedynym pocieszeniem był fakt, że mój przeciwnik stracił 3 pełne legiony.

Pomimo, że dosyć sprawnie przesuwałem front to po zajęciu Konstantynopola i poszerzeniu linii frontu na całą wysokość Azji mniejszej stanąłem oko w oko z 4-ma pełnymi armiami Kremowych Rzymian i musiałem przystać czekając na posiłki (bo obydwoje mieliśmy po 80 jednostek tylko, że moje były dosyć mocno poobijane od wszystkich automatów na pustych osadach). Zrobiło się interesująco kiedy bawiliśmy się w kotka i myszkę próbując z pomocą agentów i bonusów do ruchu wyizolować i zniszczyć pojedynczy legion. Ostatecznie jednak po zajęciu jeszcze dwóch prowincji w celu skrócenia linii frontu udało mi się doprowadzić do braków w żywności u Marka Antoniusza, co zmusiło jego legiony do odwrotu. Jednocześnie udało mi się zająć Kartaginę w Afrycę (odbijając ją z rąk Egipcjan) i przesunąć floty z Sycylii i Italii na morze Egejskie i na wody na południe od Azji mniejsze (co też pasowało jako klimatyczne wyjaśnienia - przerwałem linię zaopatrzeniową z Egiptu ;)).

Udało mi się dopaść nieco uszczuplone legiony Marka Antoniusza nieopodal Syrii i w ramach 2 bitew rozmontowałem 3 z nich. Niestety połączenie strat poniesionych przy niekorzystnej walce (za sprawą wrogiego agenta) i kontratak ostatniej armii zmusił mnie do wycofania 2 moich legionów, w których tylko 3-4 z 15 oddziałów przeżyły. Na szczęście dotarłem posiłki, których oczekiwałem parę tur temu (Zanim jeszcze przełamałem przestój w podboju) więc dosyć szybko mogłem sobie pozwolić na przejęcie większości okolicznych ziem - zostawiając mojemu przeciwnikowi tylko Libyę i jakąś małą osadę między Bitynią i Pontem, a terenami Nomadów.

Na tym etapie odkryłem, że w tej grze istnieje jeszcze jedna frakcja (poza mną i także pokonującym Egipt Lepidusem), która może zadecydować o losach tej kampanii. A mianowicie Armenia, która pomimo straty startowej prowincji zajęła wszystkie ziemie na wschód od Mezopotamii i Medii i południe od ziem nomadów. Byli w sojuszu defensywnym z Pontem, który posiadał aż jedną osadę w swojej startowej prowincji, a który pozostawiłem przy życiu z powodu pośpiechu za wschodnimi Rzymianami. Jako, że powoli myślałem o rozprawieniu się z moim obecnym sojusznikiem - Lepidusem, zrobiło się nie wesoło na myśl o znalezieniu się pomiędzy dwoma imperiami. Do tej pory całkiem skrzętnie prowadziłem swoją dyplomację i zyskałem wiele paktów o nieagresji z otaczającymi moje imperium plemionami barbarzyńców - najważniejszymi z nich byli Dakowie których ziemie choć nie największe to ciągnęły się wzdłuż moich północnych posiadłości i stanowiły bufor pomiędzy mną a innymi frakcjami.

Była to tura 100, kiedy dobijając resztki sojusz Marka Antoniusza i Kleopatry wydarzyło się coś zaskakującego. Otóż wszystkie protektoraty Marka Antoniusza zmieniły pana na... Lepidusa. A mi szczęka opadła na myśl o tym, że będę musiał na raz walczyć w niemal każdym miejscu sąsiadującym z morzem śródziemnomorskim podczas finalnej wojny. Na pocieszenie Armenia podpisała ze mną PON'a ale i tak zadecydowałem o pozostawieniu 3 legionów na wypadek najgorszego scenariusza jak i ufortyfikowanie granicznych osad Polami Marsowymi i Koszarami Manipułów.

Po przemyśleniu wszystkich opcji zacząłem strategicznie rozmieszczać swoje legiony (które cały czas powoływałem i obecnie posiadałem ich aż 11) jak i floty (tutaj z 2 zwiększyłem ich liczbę do 4). Po przeorganizowaniu ich w Galacji i Kapadocji (zwiększenie ich masy do 15-17 jednostek, wymiana harcowników z celtyckich na wschodnich i jazdy na Kapadocką) i pozostawieniu 3 z nich wzdłuż granicy z Armenią posłałem 5 legionów z Pompejuszem na czele w kierunku Jerozolimy. Mieli oni posłużyć jako główna ofensywa i eliminować wszystkich przeciwników w tym regionie świata (protektoraty Lepidusa), kiedy 3-4 legiony powołane w Mediolanie (i posiadające prócz rdzenia legionistów także skorpiony, Pomocnicze Krótkie Miecze i Jazdę Pomocniczą) miały trzymać granicę między Galią a Iberią, a 2 pozostałe legiony były w drodze do Italii (gdzie utknęły 2 legiony Lepidusa). Chcąc się ich pozbyć powoli zacząłem zrywać pakty z Lepidusem lecz ten szybko postanowił wykorzystać sytuację by domagać się pieniędzy za ponowne ich podpisanie. Ponadto zaczął strategicznie przemieszczać swoje floty i armie po morzu wewnętrznym czym wymógł na mnie pewne reakcje, które szybko nakłoniły mnie do porzucenia chęci bycia uczciwym i po prostu zmiażdżenia tego zachodniego karalucha.

Niespodziewanie dyplomacja w przeciągu paru tur przyniosła zadziwiające efekty. Udało mi się przejąć część protektoratów Lepidusa co umożliwiło mi natychmiastowy atak od Egiptu ku zachodowi. Mając już dosyć tego żółtego "słowo którego Rzymianie używali na określenie przyrodzenia" uderzyłem pierwszy. Wybuchła dosyć duża dyplomatyczna reakcja łańcuchowa. Straciłem w skutek niej protektoraty: Egipt i Nabatea oraz sojusznika wojskowego: Iberia i Numidia. Ale Lepidus także stracił bo Kantabryjczycy ogłosili niepodległość tak samo jak Pont (tym samym teoretycznie eliminując zagrożenie Armenii). Więc w konflikcie pozostały dwa obozy: Ja oraz Icenowie kontra Lepidus i Numidia.

Tura 110. Mając inicjatywę rozpocząłem od zatopienia 4 niepełnych flot, przejęcia brakujących osad w Galii i Massylii, zaczęciu oblężenia Aleksandrii (gdzie w pobliżu były 2 pełne żółte legiony) oraz zbiciu dwóch pełnych legionów Lepidusa koło Rzymu. Tutaj muszę powiedzieć, że Lepidus dysponował o wiele słabszą kompozycją armii zarówno od Oktawiana jak i Marka Antoniusza. Posiadał co prawda legionistów i pierwsze kohorty w niemal każdej armii w liczbie od 6 do 8 ale poza tym reszta stanowiła Vigiles, Leves, jakiś sporadyczny oddział artylerii i słoni. Chyba tylko raz widziałem jakieś Iberyjskie oddziały pomocnicze i raz pustynne. W porównaniu do poprzednich wrogich Rzymian była to bułka z masłem. Po kliknięciu końca tury, Lepidus próbował zemścić się za porażki w morzu lecz po dość dużej i krwawej bitwie morskiej (2 jego floty kontra 1 moja - po 16 okrętów po każdej stronie) jasnym okazało się, że to Pompejusz jest prawdziwym synem Neptuna i dominacja morska pozostanie do końca wojny w jego rękach ;). Niestety dobre samopoczucie szybko zostało zepsute gdy mała armia Pontu uderzyła na moją osadę. Pomimo, że wybroniłem się to stało się coś czego się obawiałem - Armenia wypowiedziała mi wojnę.

Wojna na wschodzie była dziwna - najpewniej z powodu wciągnięcia w nią Armenii przez Pont, ta pierwsza w ogóle nie była do niej przygotowana więc moje 3 legiony broniące granic szybko zostały skierowane do ofensywy, która z pomocą moich innych sojuszników w tej wojnie (Kartlii i Dacji) oznaczało szybką i masową utratę całych prowincji przez Armenię i szybkie skrócenie linii frontu. Na mojej drodze stanęła tylko 1 niepełna armia, co wobec moich 3 legionów i 2-3 armii Kartlijczyków i Daków nic nie znaczyło.

Przesuwałem dosyć szybko linię frontu na zachód zarówno w Egipcie/Afryce jak i w Iberii i gdy tylko zbliżyłem się do ziem Numidyjczyków - ci skapitulowali i podpisali ze mną PON'a. Nie żebym ich winił - co mieli zrobić na 5-6 osadach przeciwko skoncentrowanej sile 5 Legionów na raz w jednym miejscu? Ku mojemu rozczarowaniu Hiszpania była niemal całkowicie niebroniona, więc nie mogłem postrzelać do legionistów z skorpionów : <. Za to udało mi się zatopić pełen legion na południe od Italii bez większych strat w flocie. Zauważyłem jeszcze jedną pełną flotę Lepidusa na zachód od Galii, która przejęła jedną z osad po czym się ewakuowała na widok nadciągającej armii Pompejusza. Flota ta popłynęła dalej na północ w kierunku Icenów, po czym zniknęła w mgle wojny na połowie wysokości wysp i... nigdy już nie wróciła. Nie wiem co też brytyjscy Celtowie zrobili z tymi biednymi marynarzami ale wygląda na to, że spotkał ich jakiś drastyczny koniec, bo nikt nawet nie uciekł.

Nie przyglądałem się bliżej prowincjom Lepidusa na tym etapie ale odniosłem wrażenie, że jego gospodarka prawie nie istniała przez co nie miał pieniędzy na odbudowę wszystkich straconych armii. Pozbawiony sojuszników i protektoratów z zaledwie 2 legionami pozostało mi jedno - być irytującym dla gracza. Jak na zachodzie europy udało mi się rozegrać jego pojedynczy legion i zniszczyć tak ostatnia armia w Afryce zatopiła moją flotę w porcie w turze, w której miałem odnieść zwycięstwo. Tym samym przeszkadzając mi w wygraniu bo nie posiadałem po tej porażce wystarczającej ilości okrętów. Ale już po paru turach udało mi się osiągnąć to

https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/862863172262186166/C777F3B16762E0B7291E54ECE8C0780863DB9DFF/
https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/862863172262189014/4F430804D05D07306DCC76AE8607257C5F31A715/?interpolation=lanczos-none&output-format=jpeg&output-quality=95&fit=inside|1024:640&composite-to%3D%2A%2C%2A%7C1024%3A640&background-color=black

Generalnie bardzo mi się podobało granie w R2 po tak długiej przerwie. Nauczyłem się paru ważnych rzeczy (granie na maksymalnej ilości pół pełnych armii rozwiązało problem z uciekającymi armiami AI; lepsze limitowanie sesji wpłynęło na większy fun z gry; ogarnięcie bitew morskich też dostarczyło powiewu świeżości) jak i wreszcie zacząłem "kumać" tą grę. O ile dobrze pamiętam jest to najszybciej osiągnięte zwycięstwo w tej grze w moim wykonaniu - 140 tur. Gdyby było więcej optymalizacji to jestem przekonany, że ta kampania jest do przejścia w 100 tur. Co jest miłą odmianą.
Wcześniej pomimo 400h nie potrafiłem wyczuć klimatu mechanik tej gry (a przecież miałem też wkład w badanie ich na rzecz forumowego poradnika). Dlatego też jestem zadowolony pomimo paru mankamentów o których poniżej.

Generalnie ostatnie parę tur wyglądały jak dramatyczne próby AI na przeszkodzeniu graczowi. Poniekąd mogło to być wynikiem osiągnięcia najwyższego poziomu kar z rozwoju imperium. Swoją drogą nie miałem nawet na końcu żadnego zagrożenia wojną domową, a jakoś niespecjalnie się przejmowałem polityką. Nie mordowałem wrogich generałów, nie koncentrowałem siły wokół własnej dynastii poprzez rozwój tylko moich generałów, przez większość gry moje poparcie utrzymywało się tylko na poziomie 48-57%.

Co do zmian w systemie budynków to nieźle uprościli to. Bez chwili głębszej refleksji i kalkulatora udało mi się po turze 60 mieć przychód na poziomie 13 tysięcy i to przy ignorowaniu gospodarki przez większość gry. Odniosłem wrażenie, że jest o niebo łatwiej niż w starym systemie budowania, gdzie też dało się trzaskać duże liczby lecz wymagało to większego wysiłku. Pamiętam jak jeden z moich anglojęzycznych ziomków od Total Warów na YT opublikował arkusz do planowania zabudowy prowincji i pomimo zautomatyzowania i tak było trzeba trochę posiedzieć by uzyskać względnie dobre efekty.

Też nie jestem pewien ale czy osady z zbożem nie dodają bonusu do żywności do każdego budynku w każdej prowincji? Bo jak je rozbudowałem to moja żywność nagle wystrzeliła z 27 do 150, a posiadałem może 2-3 prowincje z bydłem/jamami na ziarno na tym etapie. No i dalej nie jestem szczęśliwy z tej kastracji unikalności urzędów - wcześniej się sprawdzało który urząd w której frakcji posiada jaki bonus (były zupełnie różne: od szybszego odkrywania technologii poprzez bonusy dla wpływów frakcji, na bonusach do obrażeń kończąc i morale), obecnie każdy wyższy poziom urzędu to te same tylko nieco lepsze % bonusu...

Pozdrawiam