PDA

Zobacz pełną wersję : Bellum Crucis 7.0 - dyskusja ogólna

Strony : 1 [2] 3 4

Araven
21-10-2014, 15:50
W tym temacie, w poście nr 1 - macie poprawiony plik descr_sm_factions bo obecny powoduje niekiedy ctd, link http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10803-BELLUM-CRUCIS-7-SZYBSZA-BUDOWA-i-INNE

Pykam nową kampanię Krzyżowcami, ale przywróciłem oryginalne ai z moda i oryginalną dyplomację, no zajebiście się gra. Czuję klimat oblężonej twierdzy, ale walczę i rozwijam się stopniowo. Po najeździe Mongołów mam i zero ctd jak na razie.

Paweł-K
24-10-2014, 01:23
Skąd mogę ściągnąć patcha 4GB ??

Lwie Serce
24-10-2014, 07:05
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7510-Patch-poprawiający-wydajność-gier-i-programów Stąd ;)

Kobrax
24-10-2014, 09:12
Oooo. Widzę, że jest nowa wersja moda. A dziwiłem się co tu nagle tyle postów w temacie o BC. Może nawet pobiorę choć w Megasubmoda wolałem grać.

ordenus22
24-10-2014, 11:44
Macie jakiś sposób na przekupienie obcego generała? Ja próbuję przekupić gienka wrogiej mi nacji, który ma 6 pkt lojalności, jest niestety ożeniony więc ożenek odpada, próbowałem z ciekawości wykorzystać kody na kasę i dałem mu nawet 1 mln i więcej i nic?

Edit; Poliokretes, spoko:D, też bym miał pompę z tego, ale pisałem w pośpiechu, a jakieś pomysły na przekupienie gienka? Potem dobiłem do 3 mln i dalej się nie skusił, ciekawy jestem od czego to zależy, że jednemu wystarczy kilkanaście tys. zaproponować, biorąc pod uwagę że cechy mają podobne, a z drugim nici.

Poliorketes
24-10-2014, 15:41
jest niestety zamężny

To jak na standardy średniowieczne jest wyjątkowo postępowy :P Przepraszam ordenusie, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

szymczak69
26-10-2014, 21:13
Węgry mają tekstury miast i zamków, na mapie strategicznej w kulturze północno europejskiej. Ktoś wie jak to zmienić na środkowoeuropejską, tak jak ma Polska?

wino
26-10-2014, 22:53
Nie ma kultury środkowoeuropejskiej. Kultury zmieniasz w descr_sm_factions.txt, a w descr_cultures.txt masz opis wszystkich 7 kultur. Polska ma eastern_european, tak samo jak Węgry, więc coś pomyliłeś.

tomrwt
27-10-2014, 14:42
Witam
po dłuższym odpoczynku od MTW II i BC , zamierzam pograć w BC 7.0 -pyt jak wygląda sprawa ctd ? Araven coś wspominał w postach o 36 turze, ktoś inny o ctd przy pojawieniu się Mongołów ... często występują ? bo w 6.3 przyprawiał mnie o boool głowy i kilkukrotne rozpoczęcie rozgrywek od nowa ( back to the save nie działał..)

PlanB
27-10-2014, 14:51
Na 170 tur miałem 3 ctd.
Do 30 tury dwa a potem dopiero w okolicach 150.
Jak tam akurat mam nawyk nadpisywania przy początku każdej tury więc luzik ;D

szymczak69
27-10-2014, 15:49
Nie ma kultury środkowoeuropejskiej. Kultury zmieniasz w descr_sm_factions.txt, a w descr_cultures.txt masz opis wszystkich 7 kultur. Polska ma eastern_european, tak samo jak Węgry, więc coś pomyliłeś.
Ah złego słowa użyłem i mnie nie zrozumiałeś Wino. Nie kultura tylko styl architektoniczny miast i zamków na mapie kampanii. Węgry mają osady z białego kamienia tak jak frakcje zachodnioeuropejskie. Zmierzam do tego by zmienić je na takie jak ma Polska czyli ceglane, bo takie dla Węgier w zasadzie powinny być( czyli ten eastern european). Coś się zmienia w models_strat chyba ktoś wie jak to zrobić?

Araven
27-10-2014, 15:55
Węgry to bardziej zachodnieuropejskie jednak.
Raczej w data ui i kultura eastern_european czy inna i dalej cities i chyba też buildings. Porób kopię przed zmianami i jak pozamieniasz tekstury powinny być inne, ale nie wiem które są zewnętrzne.

szymczak69
27-10-2014, 16:02
Powiem Ci że to jest trochę pogmatwane.Jak zaatakujesz Węgry to w bitwie maja styl wschodnioeuropejski. W przeglądarce budynków też.

wino
27-10-2014, 16:37
Witam
po dłuższym odpoczynku od MTW II i BC , zamierzam pograć w BC 7.0 -pyt jak wygląda sprawa ctd ? Araven coś wspominał w postach o 36 turze, ktoś inny o ctd przy pojawieniu się Mongołów ... często występują ? bo w 6.3 przyprawiał mnie o boool głowy i kilkukrotne rozpoczęcie rozgrywek od nowa ( back to the save nie działał..)
CTD są spowodowane kilkoma rzeczami, m .in. błędami w spolszczeniu i w kulturze Bułgarów. Jak wgrasz najnowsze spolszczenie i poprawkę dla Bułgarów, na pewno CTD będzie mniej. Błędy ze spolszczenia zostały wyeliminowane prawdopodobnie w 100% (wcześniej podczas wyboru frakcji jak się poklikało za dużo razy na różne frakcje to potrafiło wywalić, teraz tego nie zauważyłem, a klikałem ponad 50 razy).

EDZIA DODAJE:

Ah złego słowa użyłem i mnie nie zrozumiałeś Wino. Nie kultura tylko styl architektoniczny miast i zamków na mapie kampanii. Węgry mają osady z białego kamienia tak jak frakcje zachodnioeuropejskie. Zmierzam do tego by zmienić je na takie jak ma Polska czyli ceglane, bo takie dla Węgier w zasadzie powinny być( czyli ten eastern european). Coś się zmienia w models_strat chyba ktoś wie jak to zrobić?
nie no ja Ciebie zrozumiałem chyba, bo byłem przekonany, że to kultura za to odpowiada :) Sprawdziłem w grze i rzeczywiście coś jest pokręcone, bo w przeglądarce budynków mają wschodnioeuropejską, tak jak my, zaś na mapie strategicznej już zamki czy miasta wyglądają jak zachodnioeuropejskie. Kolejny babol Italiańców. Nie wiem gdzie to się zmienia.

Araven
27-10-2014, 17:07
To będzie raczej w data, ui i kultura dana i cities, to raczej odpowiada za wygląd miast na mapie.

sadam86
27-10-2014, 18:27
Miałem dłuższą przerwę, teraz znów coś tam podbijam, wgrałem poprawki i wróciłem do oryginalnego AI sugerując się opinią Aravena i tu pojawia się dylemat. Na AI Pitera Litwa rzadko przetrwała 40 tur, na oryginalnym po 50 jeszcze jest, ale grając Bizancjum pojawiła się krucjata na Urfę i prawie wszyscy którzy szli przez moje ziemie wypowiedzieli mi wojnę co z kolei nie zdarzało się na AI Pitera. Może to jakoś wypośrodkować?

szymczak69
27-10-2014, 18:48
To będzie raczej w data, ui i kultura dana i cities, to raczej odpowiada za wygląd miast na mapie
Tylko ten babol istnieje już od wersji 6.3. Araven ja podejrzewam żę folder model_strat/ residences/ faction_variants i tu są węgry

Araven
27-10-2014, 19:05
Szymczak69
Raczej masz rację, wg mnie spróbuj usunąć pliki z model_strat/ residences/ faction_variants/hungary z textures. Może wtedy uzyje tych dla kultury eastern_european, bo obecnie ma inne. Zrób kopię textures i pokombinuj. Nie wiem czy to bug, Wegry były nowoczesne w tym czasie, Arpadowie o to dbali, i mieli kasę oraz kopalnie złota. Te zamki to raczej ich urok, własnie lokalny. Też macie problemy.

Sadam86, nie bardzo jest Ktoś od ai poza Piterem, a on nie ma czasu.

szymczak69
27-10-2014, 19:41
Wystarczy usunąć cały folder Hungary z faction_variants żeby wczytało wschodnio europejską.Yupi. No problem niewielki ale mnie wkurzał ;p

sadam86
30-10-2014, 13:13
Chciałem zameldować, że na oryginalnym AI włochów udało mi się zbuntować Visby, dałem im do osady mistrza szpiegów, porządek spadł, AI zareagowało dosyłając armię, wiec myślę nic z tego, aż tu nagle po około 6 turach widzę bunt, Duńczycy wypędzeni i osada czeka na podbój. Podobnie oszukałem Norwegów jeśli idzie o Skarę, tylko tu było trochę inaczej najpierw sabotaż kościoła mistrzem zabójców, porządek spadł i rozpoczęła się zaraza, dosłałem szpiega, spadł porządek, a potem przekupiłem mizerny garnizon ambasadorem.

Araven
30-10-2014, 14:05
Dzięki za info, czyli jednak można. Przekupywać nie próbowałem. Dyplomata był wypasiony? Duzo zapłaciłeś garnizonowi? Znaczy uległ rozwiązaniu, czy stał się Twoim wojskiem?

Ja pykam Węgrami, tura 180, zero ctd. Oryginalne ai, wszyscy mnie napadli. Musiałem nieco pooszukiwać nim się uspokoiło. Gram testowo. Litwa silna, czekam czy się nawrócą.

wino
30-10-2014, 14:13
...Ja pykam Węgrami, tura 180, zero ctd...
i to jest kluczowe info, nie pierwsze z resztą o BC 7 po tym jak zostały wyeliminowane błędy ze spolszczenia i kultury Bułgarów :)

sadam86
30-10-2014, 16:13
Z takich ciekawostek to co ze Skarą udało mi się z Tonsbergiem, koszt przekupienia około 3 tys. za osadę (po łapówce wojsko się rozwiązało, ale osada już była mojej nacji czyli Polski), z Bergen też śmiesznie wyszło bo mieli w garnizonie samych gienków mistrz zabójców dokonał sabotażu, wybuchła zaraza, dynastia wygasła, koniec frakcji Norwegów, teraz pędzą zdobyć prowincję:)
Do wyżej wspomnianych działań używam samych najlepszych agentów, czyli mistrz szpiegów, mistrz zabójców i ambasador, gram Polską na m/m.

Araven
31-10-2014, 12:33
W tym linku w poście nr 1 dałem, aktualny Megasubmod do BC 7.0, zmiany sa ciekawe wg. mnie. Link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10803-BELLUM-CRUCIS-7-SZYBSZA-BUDOWA-i-INNE

szadolowicz
31-10-2014, 19:54
Ktoś gra vh/vh Bułgarami? Po 55 turach jestem strasznie wkurwiony, niekończące się pełne i półpełne armie rusków nadciągają co turę-dosłownie.Niszczysz pierwszą, atakuje cie druga a trzecia ma już cię w zasięgu, po 8 może dziewiątej prawie pełnej fladze widząc dziewiąta prawi zrzygałem się na monitor i skończyłem.Prowincje są bardzo od siebie oddalone co pogarsza uzupełnianie garnizonów.Najgorszy jest chyba brak jakiegokolwiek klasztoru, generałowie non stop są chorzy, a ich zapasy znikają w mgnieniu oka.Najbliższy znajduje się na terytorium Gruzji, gdzie albo księżniczki albo armia zacznie eliminować mi generałów, nie wspominając o kosztach utrzymania armii na obcym terytorium.Jednostki są bardzo silne, jedyne zastrzeżenie to brak "głosu" jednostek gdy klikam na nie podczas bitwy.Księżniczki też nie mają "głosu".Limit agentów bardzo mi doskwierał, jednym agentem nie odkryjesz całego Sybiru.W 6.3 tylko raz na chyba 4 kampanie uświadczyłem błędu z samoistnym naliczanie przez kompa jakiś trybutów.Tutaj jedna flaga potrafiła kosztować na wrogim terytorium raz 600, a raz 1500.Sprawdzałem dokładnie położenie swoich jednostek i stwierdziłem ze to błąd komputera.
Czy ktoś posiada submoda na portrety? Nie mogę znaleźć na dysku

Araven
31-10-2014, 22:38
Naliczanie kasy było ok. Na jakim grasz ai, oryginalnym czy Pitera? jakie bitewne?
Masz submoda muzycznego od Wino, najnowszego. Miałem dźwięki jak grałem Bułgarami. Zmieniłeś descr_sm_factions na ten poprawiony, w temacie Szybsza budowa i Inne jest.
Graj raczej na Medium Bułgarami, zawrzyj kilka sojuszy, na początku się broń. Ciężko nimi jest a VH to już masakra, ai ma więcej kasy, Ty mniej i jest dużo agresywniejsze.

Portrety poszukam.

Skeletoon
31-10-2014, 23:25
Witam:D W których plikach mogę pobawić się statystykami agentów oraz prowincji (np. zmienić ilość mieszkańców miast na starcie)?

Araven
01-11-2014, 10:03
Witaj. Obie te kwestie w descr_strat w data/world/maps/campaign/custom/Ufficiale.
Zrób kopię pliku i usuń map.rwm z tego katalogu po zmianach. Nowa kampania konieczna.

waldii0203
01-11-2014, 16:58
dojeżdżam wszystkich Polską w sumie nie musze nikogo atakować, sąsiedzi bez wyjątku po kolei sami mnie atakują sojusze pękają jak lód na wiosnę oczywiście zdrady,gram na vh jest cięzko i spoko ale coś jest z dyplomacją nie tak i z ekonomią, co do ekonomii mam wrażenie że komputer nalicza kase jak mu sie podoba a z dyplomacją jest tak że cisnę jakieś państwo do samego końca już ostania prowincje oblegam, czeka ich sromotna zagłada a tam gdzieś sie zaplątał ostatni mały oddział podbijam dyplomatą i proponuje wasalizacje oni odmawiają a pokój to z wielkiej łaski zawierają nawet proponuję prowincje bo potrzebne mi jest państwo buforowe do mojego rozwoju oddzielające od wrogów i lipa. Gram siódemką ze spolszczeniem i submodem muzycznym jest ok.:ok:

Araven
01-11-2014, 20:08
Witaj.
Poradniki do Bellum czytałeś? Te do 6.3 są aktualne w zasadzie?
Komp dobrze liczy kasę, są kary za zdobywane prowincje (symuluje to koszty zarządu i zwiększoną korupcję), są koszy oblężeń 2000 za każde. Armia na wrogim terenie to 600 każdy oddział.
Dyplomacja działa, poczytaj poradniki. Bez poradników pominiesz wiele rzeczy, jak floty handlowe, specjalni agenci i innych.

sadam86
01-11-2014, 20:53
Trzeba przyznać,że z oryginalnym AI agenci spisują się nad podziw dobrze, oprócz Visby zbuntowałem jeszcze Utrecht i Ras, moi zabójcy wykasowali dynastię Norwegii i Niemiec, a bizantyjscy Węgier,więc w większości walczę z rebeliami:) Na 50 bitew rozegrałem może z 15 z jakąś frakcją, a i to głównie przez atak Bizancjum.

Keramex
10-11-2014, 20:47
Mam prośbę czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dogłębnie kwestię flot handlowych w Bellum?

Lwie Serce
10-11-2014, 20:48
Zajrzyj do poradników o Bellum, tam masz wszystkie aspekty rozgrywki tego moda opisane.

Skeletoon
11-11-2014, 14:44
Witam Panów! Nie wiecie przypadkiem czy da radę zmienić sumy jakie się dostaje za plądrowanie lub niszczenie miast? Z góry dziękuje za odpowiedż:D

Araven
11-11-2014, 15:37
Da radę, w pliku descr_campaign_db

W sekcji
<settlement>
<sack_money_modifier float="0.2"/>
Zmiana pogrubionej wartości powinna zwiększyć zyski.

Wymaga nowej kampanii, i usunięcia map.rwm z Ufficiale. Zrób kopię pliku jaki podmieniasz.

jezier
11-11-2014, 19:41
Co można z tym zrobić ? 436

sadam86
11-11-2014, 19:48
A coś konkretniej? Dało radę grę odpalić z sejwa? Poprawki wgrane?

wino
11-11-2014, 19:52
Co można z tym zrobić ? 436
dać do wątku "Screeny z gry" ;)

jezier
11-11-2014, 19:53
Wywala przy zmianie tury na "Niezależnych". Save po ponownym włączeniu gry się wczytuje bez problemu ale za kazdym razem jest to samo. Jakie popawki:P ?

sadam86
11-11-2014, 19:56
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10803-BELLUM-CRUCIS-7-SZYBSZA-BUDOWA-i-INNE np. te:)

wino
11-11-2014, 20:02
Jezier - to nie forum wróżbity Macieja. Było pisane - w pliku cfg zmień linijkę z logiem na *error, wywołaj błąd i podeślij zawartość loga. Będzie może można coś stwierdzić. A co niby mamy stwierdzić, po tym jak wiemy tylko tyle, że gra się wy^%$#@!^ ?

Przede wszystkim - masz najnowsze spolszczenie i poprawkę na Bułgarów?

Poza tym z błędami to nie ten wątek...

Takedown
15-11-2014, 22:11
Siemka, dawno mnie tu nie było. Pierwszą rzeczą jaka rzuciła mi się w oczy jest chaos panujący w tym dziale. Chwilę zajęło mi znalezienie linków do Bellum Crucis 7.0, ale za bardzo nie ogarniam co mam jeszcze pobrać. Byłoby miło gdyby ktoś wypisał listę rzeczy potrzebnych i opcjonalnych do gry. Tak w gruncie rzeczy to najlepszy byłby nowy temat przypięty u samej góry działu, w stylu "BC 7.0- spis rzeczy do pobrania", bo niełatwo się tu odnaleźć, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że w 6.3 trzeba było instalować modyfikacje w odpowiedniej kolejności żeby działało.

Araven
15-11-2014, 22:17
Wszystko masz w poście nr 1 tego tematu łącznie z dokładnym opisem instalacji i linkami, pliki opcjonalne są tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10803-BELLUM-CRUCIS-7-SZYBSZA-BUDOWA-i-INNE
Także w poście nr 1. Spolszczenie w temacie o spolszczeniu BC 7.0.

Takedown
15-11-2014, 22:34
Ok, dzięki. Życie stało się prostsze. Są tu gdzieś jakieś screeny z tej wersji? Bo w temacie "Screeny z gry" niestety pusto.

Lwie Serce
15-11-2014, 23:45
Ludzie niezbyt chętnie wrzucają screeny niestety. ;) Tutaj ich nie uświadczysz zbyt wielu, ale pewnie w dziale Bellum na Total War Center znajdziesz.

Takedown
16-11-2014, 12:57
Dobra, wszystko zainstalowałem i już odpalałem grę, ale napotkałem problem techniczny- gra wymaga obecności płyty w napędzie, a mój napęd od jakiegoś czasu niestety nie działa. Płyta po włożeniu do napędu nie jest wykrywana, a gdy spróbuję otworzyć wtedy Komputer/Stacja dysków DVD RW (E: ) zostaje ona wysunięta z napędu. Można coś zrobić, żeby uruchomić to bez płyty?

Araven
16-11-2014, 14:51
Naprawić napęd lub nabyć nowy, albo kupić wersję steam Medka + Kingdoms i instalować od nowa. Innych sposobów nie znam.

Piter
16-11-2014, 15:22
Cracki są legalne o ile ma się dowód kupna oryginalnej gry.

Takedown
16-11-2014, 17:33
Dowód kupna? Czyli, że to musi być jakiś paragon? Gdybym przewidział taką sytuację 2 lub 3 lata temu to pewnie bym go zostawił w pudełku, tymczasem pozostały mi jedynie dwie instrukcje, trzy płyty, jakaś karta rejestracji elektronicznej. Cholera. Najwyraźniej muszę zrobić coś z tym napędem.

Lwie Serce
16-11-2014, 17:55
Skoro masz płytę, to crack jest legalny. Czyli jak Ci policja wejdzie do domu w poszukiwaniu pirata, to uniewinnisz się pokazując im płytę... ;)

Coloman
17-11-2014, 22:18
Mam takie pytanie odnośnie zmiany wyznania - jak długo trzeba czekać po ekskomunice na propozycję zostania schizmatykiem?
Bo minęło już kilka tur jak zostałem ekskomunikowany, nawet papież mnie zaatakował i nic.

sadam86
18-11-2014, 12:40
To bywa różnie nawet kilkanaście tur (z tego co pamiętam z gier do nawet chyba 20).

skwierczyq
18-11-2014, 13:15
Witam. Po przykrych przeżyciach z Stainless Steelem postanowiłem dać szansę Bellum Crucis 7.0. Mam jednak parę pytań:
1. Jak dokładnie działa system uzupełnień ? Rekrutuję w zamku dostawcę, ustawiam go w pobliżu generała, jednak w oknie dowódcy zapasy cały czas ubywają.
2. Czy jest jakiś mod etc., który pozwala zmienić AI komputera na mapie ? Od 30 tury, co turę muszę przeprowadzać jakąś bitwę, a tego nie lubię, a gdy jedna frakcja wypowie mi wojnę za nią idzie 5 kolejnych, strasznie mnie to irytuje, gdyż na początku wolę skupić się na ekonomii. Najbardziej odpowiadało by mi coś na kształt Savage AI ze Stainless Steela, z nieco bardziej pasywną inteligencją.
3. Jakie submody (najlepiej kompatybilne ze spolszczonym BC 7.0) proponujecie, aby jak rozgrywka stała się jak najbardziej stabilna ?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Piter
18-11-2014, 13:43
Witam. Po przykrych przeżyciach z Stainless Steelem postanowiłem dać szansę Bellum Crucis 7.0. Mam jednak parę pytań:
1. Jak dokładnie działa system uzupełnień ? Rekrutuję w zamku dostawcę, ustawiam go w pobliżu generała, jednak w oknie dowódcy zapasy cały czas ubywają.
2. Czy jest jakiś mod etc., który pozwala zmienić AI komputera na mapie ? Od 30 tury, co turę muszę przeprowadzać jakąś bitwę, a tego nie lubię, a gdy jedna frakcja wypowie mi wojnę za nią idzie 5 kolejnych, strasznie mnie to irytuje, gdyż na początku wolę skupić się na ekonomii. Najbardziej odpowiadało by mi coś na kształt Savage AI ze Stainless Steela, z nieco bardziej pasywną inteligencją.
3. Jakie submody (najlepiej kompatybilne ze spolszczonym BC 7.0) proponujecie, aby jak rozgrywka stała się jak najbardziej stabilna ?

Z góry dziękuję za pomoc :)

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5621-Bellum-Crucis-6-0-6-3-7-0-PiterAI-4-0-%28sztuczna-inteligencja%29

Wypróbuj i daj znać czy dobrze Ci się gra, tylko pasywniejsza dyplomacja to poziom normalny albo łatwy, od trudnego AI jest ostre. System walki też jest zupełnie inny, AI wpływa też na bitwy.

skwierczyq
18-11-2014, 14:19
Niestety, mam problem z pobraniem wersji 4.0, najprawdopodobniej wina hostingu, bo strona główna też się nie włącza.

Piter
18-11-2014, 14:20
Niestety, mam problem z pobraniem wersji 4.0, najprawdopodobniej wina hostingu, bo strona główna też się nie włącza.

http://www.speedyshare.com/ercXY/PiterAI4.0.rar

Tylko pamiętaj, że AI może w każdej chwili zaatakować, przez pierwsze 15 tur zazwyczaj jest spokojnie ale nie zawsze. AI nigdy nie zdradzi od relacji 9/10. Konieczna nowa kampania.

sadam86
18-11-2014, 14:21
skwierczyq dostawcę dajesz do armii, a nie obok.

skwierczyq
18-11-2014, 14:26
Okej, dzięki za pomoc panowie. Zainstalowałem submoda muzycznego, megasubmoda dla 7.0, PiterAI 4.0 i spolszczenie. Potestuję pare dni i dam znać jak się gra ;)

Araven
18-11-2014, 15:03
Poczytaj poradniki do moda, tak moje, jak i od Szymczak69. Te z 6.3 są w sumie aktualne i w 7.0 w ponad 95%.

Coloman
19-11-2014, 12:54
Sadam86 a antypapieżem zostanie jakiś mój kapłan, czy on się po prostu pojawia jak np. rabin?

Araven
19-11-2014, 13:15
Raczej jeden z Twoich kardynałów nim zostanie.

Coloman
19-11-2014, 14:06
A ten kardynał musi mieć jakąś określoną cechę albo poziom pobożności, czy to jest bardziej losowe (teraz mam 4 kardynałów)?

Araven
19-11-2014, 14:58
Raczej losowo jest wyznaczany. Nie pamiętam by w poradniku coś było o specjalnej cesze. warunek to bycie wyklętym i akceptacja schizmy, jak dostaniesz pytanie czy chcesz zerwać z Rzymem.

Coloman
19-11-2014, 16:35
W 14 turze po wyklęciu wyskoczyła mi ta propozycja, zaakceptowałem, ale mój antypapież się nie pojawił, tylko kardynałowie zmienili się w biskupów. Każda frakcja ma swojego antypapieża, czy może być tylko jeden? Bo jakaś inna frakcja (Pisa chyba) została schizmatykami przede mną i ma już swojego.

sadam86
19-11-2014, 16:55
Antypapież jest tylko jeden:)

Coloman
19-11-2014, 17:01
A to dobrze, bo myślałem już, że znowu mam jakieś bugi.

Araven
20-11-2014, 13:40
Zabij go zabójcą może wybiorą Twojego.
Ikonki takie jak antypapież maja zaawansowani mnisi prawosławni, to akurat jakiś błąd Włochów bo mnisi w 6.3 mieli dobre ikony, a teraz Ci lepsi wyglądają jak antypapieże katoliccy.

Coloman
20-11-2014, 14:26
Jednak są w tym bugi, bo okazało się, że mimo zmiany religii i zniknięcia opcji ,,papież" z panelu głównego nadal mogę głosować w wyborze nowego, a nawet wybrać swojego biskupa schizmatyckiego (byłego kardynała) na papieża.:P

Araven
20-11-2014, 14:32
To nie bug. Antypapieża też wybierało kolegium kardynałów. Każdy antypapież uważał się za prawdziwego papieża.

Coloman
20-11-2014, 14:38
Niby tak, ale w grze ci biskupi nie są już przecież rzymskimi katolikami, tylko protestantami, więc z kurią rzymską nie mają nic wspólnego.

Piter
20-11-2014, 14:47
Niby tak, ale w grze ci biskupi nie są już przecież rzymskimi katolikami, tylko protestantami, więc z kurią rzymską nie mają nic wspólnego.

Protestantyzm to najwcześniej XVI wiek, może to jakiś błąd przy tłumaczeniu, jaka jest oryginalna Włoska nazwa twojej religii po wybraniu antypapieża?

Araven
20-11-2014, 14:47
Nie da rady tego pewnie zrobić inaczej, by były 2 katolickie kolegia kardynalskie, musi tak być, inaczej antypapież byłby losowy. Schizma do XVI wieku była tylko zerwaniem ze zwierzchnictwem Rzymu, w religii i liturgii nie zawsze były zmiany. W anglikańskim kościele (XVI wiek) minimalne w luterańskim i kalwińskim (XVI wiek) zaś duże. Gra komputerowa nigdy nie odda w pełni historii. Schizma w grze to tak naprawdę nadal katolicy wszędzie.

Piter
20-11-2014, 15:00
Nie da rady tego pewnie zrobić inaczej, by były 2 katolickie kolegia kardynalskie, musi tak być, inaczej antypapież byłby losowy. schizma może być tylko zerwaniem ze zwierzchnictwem Rzymu, w religii i liturgii nie zawsze były zmiany. W anglikańskim kościele minimalne w luterańskim zaś duże. Gra komputerowa nigdy nie odda w pełni historii.

Anglikański tylko początkowo mało się zmienił ale z czasem reformacja wywarła na niego duży wpływ ale to wszystko to już nowożytność, a nie średniowiecze, czasy moda.

tkogut
24-11-2014, 21:44
Wiatm. Dzis zainstalowalem siodemke, wgralem w kolejnosci poprawione descr_sm_factions, export_descr_buildings, spolszczenie, muze, megasubmod i na koncu AI Piter - skasowalem map.rwm. Zaczalem na srednim levelu kampanie Polska. Jestem na 34 turze. Gra smiga przepieknie, ale jest jeden problem. Nie moge budowac kapliczek, kosciolow. Mam kapliczke w Krakowie i Plocku -wiec moglem powolac dwoch kaplanow i w zasadzie dopiero teraz zorientowalem sie, ze ich nie mozna zbudowac kapliczek w miastach jak Gdansk Praga, czy Visby. Czy to jest normalne ? Czy jakis blad popelnilem ?

Araven
24-11-2014, 22:20
Nie to nie jest normalne, kościoły można budować i kaplice bez problemu.
Usuń ponownie map.rwm z Ufficiale, może się odblokuje.

Masz inne mody ew. jakie?

tkogut
25-11-2014, 15:25
Mod byl czysciutki, wgralem tylko to co opisalem powyzej. Po usunieciu map.rwm nic sie nie zmienilo. Jakies pomysly ? jeszcze raz wrzucic export_descr_buildings ?

Araven
25-11-2014, 15:35
Skąd pobierałeś plik od budynków? W tamtych plikach nie ma samego pliku od budynków.
Pobierz free_upkeep do BC 7.0 i wrzuć wg. opisu, koniecznie usuń map.rwm z kampanii Ufficiale.

tkogut
26-11-2014, 16:38
Juz wiem w czym rzecz. Przy zmianie money scripu na mniejsze kary za miasto znikają mi koscioły - gdzie znajde instukcje jak zmiejszyc te kary bo chyba cos robię zle.

Araven
26-11-2014, 16:51
Czyli sam zepsułeś. A o tym, że sam coś "ulepszałeś" w modzie, to jakoś zapomniałeś wspomnieć.
Free_upkeep wystarczy. Usunięcie money_script uczyni grę banalną.
Popatrz tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?5838-Bellum-Crucis-6-3-indywidualne-kompilacje-skryptowe-)
W temacie o błędach w BC 7.0 w ostatnich postach pisałem o usuniecie skryptu najemników.

tkogut
27-11-2014, 19:53
OK. Mea culpa. Juz nie będę ;-) Teraz już jest wszystko ok. Mam tylko pytanko bo jednej rzeczy nie rozumiem. Skąd biorą się w finansach w pozycji dyplomacja/trybuty ujemne wartosci i to w tysiącach. Zauważylem, że podczas tury potrafią one zniknać tzn pojawia sie wartosc 0. O co chodzi. I jeszcze jedno czy nadal trzeba przeniesc stolice do nadmorskiej osady aby czerpac zyski lodzi handlowych ?

Araven
27-11-2014, 21:43
Poczytaj poradniki do moda, także o finansach.
Trzeba stolicę blisko wybrzeża mieć nie zawsze musi być nadmorska.

tkogut
27-11-2014, 21:46
A co z ta oplata za dyplomację/trybuty

Araven
27-11-2014, 22:09
Ile razy mam Ci pisać byś poczytał poradniki?
To się dowiesz co to za opłaty (np. za pobyt twych wojsk na wrogim terenie 600 każda armia, nawet 1 jednostka. 2000 za każde oblężenie. W poradnikach o finansach opisałem jak ai liczy kasę. Poradniki są po to by je czytać. I nie zadawać tych samych pytań po raz setny.

tkogut
27-11-2014, 22:15
Nie denwrwuj sie . Takie podstawy to znam. O handel morski pytalwm bo myślałem ze w 7ce to zmienili. Przecież nie napisales jeszcze poradnika do 7. A ta sprawa z dyplomacja/trybutu to jej po prostu wczesniej nie zauwazylem więc pytam co to jest.

Araven
27-11-2014, 22:17
Pisałem już kilka razy poradniki do BC 6.3 są aktualne w 7.0. Osobnych do 7.0 nie będzie, przynajmniej ja ich nie zrobię, bo nie widzę powodu, skoro poprzednie są aktualne.

tkogut
27-11-2014, 22:22
To pytam czy znajdę tam odpowiedz dot. dyplomacji/trybutu. Tak czy nie ?

Araven
27-11-2014, 22:26
Tak znajdziesz, poczytaj też poradnik Szymczak69.
Przecież Ci wymieniłem kilka pozycji, co wchodzi w dyplomację/trybuty.
Zmiany jakie wprowadza BC 7.0 są i na TWC i u nas.

Skeletoon
28-11-2014, 20:36
Witam Szanownych Panów. Nie wiecie czy można sprawić by dało radę burzyć mury, a jeśli tak to gdzie to można zmienić?

Takedown
29-11-2014, 13:39
Mój "Król Kazimierz II Sprawiedliwy" ma cechę "> Gotowy do uroczystej koronacji w Krakowie". Zakładam, że mogę go jakoś koronować, tylko jak? Trzymam go oczywiście w Krakowie, ale nic się nie dzieje.

sadam86
29-11-2014, 13:48
A ile go trzymasz do 5 tur powinno go koronować. Chyba,że już ma komplet świty i nowy tytuł nie ma miejsca.

Araven
29-11-2014, 13:59
Skeleton
Ja szturmuję ręcznie, murów machinami nie próbowałem burzyć, nie wiem czy się da w Bellum. Machiny mają raczej skuteczność przeciwko murom, jej zwiększenie może pomóc w pliku export_descr_unit

Takedown
Policz ilu ma członków świty, jak 8 daj jednego lub 2 innemu generałowi, bo przy 8 nie ma już miejsca na Władcę Polski, jakim zostaje po koronacji.

Takedown
29-11-2014, 14:52
Dzięki, wyrzuciłem "Astrologa" ze świty i działa. Teraz mam pytanie odnośnie złodzieja- szpiegowałem nim jakiegoś kupca i zdobył on technologię "Bicie monety", więc wróciłem nim do stolicy i nic. Trzeba poczekać kilka tur, czy może coś zrobić?

Araven
29-11-2014, 14:53
Poczekaj ze 2 tury albo daj tą technologię innemu. Powinno być info o tej technologii, wynalezienie mennicy, coś w ten deseń.

tomrwt
30-11-2014, 13:08
MAm pytanko ,bo dawno nie zaglądałem

Konieczne zmiany w plikach i przydatne linki

1. W pliku BellumCrucis7.cfg w katalogu głównym moda, jest linijka:

[log]
to = mods/BellumCrucis7/logs/system.log.txt
level = * system (albo coś innego)

zmieńcie na:

[log]
level = * error

2. Każdy musi wgrać do moda poprawkę dla Bułgarów, plik descr_sm_factions pobrać stąd z postu nr 1: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-BUDOWA-i-INNE (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10803-BELLUM-CRUCIS-7-SZYBSZA-BUDOWA-i-INNE)
te zmiany rozumiem są konieczne ,bo inaczej grę wywala ? W której turze mniej więcje ?

Araven
30-11-2014, 13:13
Jak to w której turze?
Te zmiany w pliku BellumCrucis7.cfg są konieczne by w razie ctd, był log opisujący błąd, a nie tak jak teraz.
Descr_sm_factions musisz wgrać ctd bez niego nastąpi może po kilkudziesięciu turach, ale nastąpi.

Paweł-K
01-12-2014, 10:24
Polecam ciekawego submoda na krew w bitwach http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?174686-Patched-Crimson-Tide-4-2-%28blood-sand-dirt-snow%29-Medieval-combat-isn-t-pretty Powstał pod Stainless Steel, ale u mnie działa na BC 7. :D

Araven
01-12-2014, 12:03
Na BC 6.2 działał używałem go. Zmiany są mocno widoczne na 7.0 ?

Paweł-K
04-12-2014, 20:23
Tak, w miarę widoczne. Wojowników krew zalewa i stają się czerwoni. :)

Skeletoon
08-12-2014, 18:06
Wybacz Araven nie dokładnie się wyraziłem:D Konkretnie chodziło mi o to czy da radę burzyć mury np. w oknie miasta, wiesz większośc budynków ma ikonkę wyburzania w rogu, tylko własnie mury farmy i drogi nie mają:D

Araven
08-12-2014, 18:11
Mury to tylko symbol, oznaczający wielkość miasta, a nie same mury. Burząc mury domyślnie niszczysz miasto. Podobnie farmy to poziom rolnictwa w całej często dużej prowincji. I drogi. Dlatego nie da się ich burzyć. Nie wiem gdzie to jest zapisane, czy jakiś budynek można zburzyć czy nie.

Piter
08-12-2014, 19:27
W pliku descr_settlement_mechanics jest minimalna wielkość ludności miasta dla danego poziomu miasta, spróbuj ją ustawić odp. wysoko to być może przy plądrowaniu, zarazie, lub eksterminacji ludności miasta poziom jego murów zmniejszy się.

BlackHawk15
09-12-2014, 11:29
Sorry ale zdam głupie pytanie. No ale cóż się dziwić gdy zaraz eksplodują człowiekowi zatoki od kataru.

Chodzi mi dokładnie o to:

W pliku BellumCrucis7.cfg w katalogu głównym moda, jest linijka:

[log]
level = * system (albo coś innego)

zmieńcie na:

[log]
level = * error

Mam tą linijkę tekstu zmienić?
16:38:31.354 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Araven
09-12-2014, 11:40
Wejdź do katalogu głównego moda i w pliku BellumCrucis7 (plik CFG) zmień wpis o log, na poniższy

[log]
level = * error

Oczywiście otwórz ten plik wcześniej i zastąp to co w niej jest o log na 3 linijki podane wyżej. Mam nadzieję, że rozumiesz?

To służy temu by mod raportował ctd prawidłowo.

Strunin
10-12-2014, 18:40
Witam serdecznie.
Wczoraj zainstalowałem czystego Medievala, następnie dodatek Kingdoms, następnie Bellum Crucis 7 zgodnie z instrukcją (wraz z podmianą pliczku o którym pisaliście w pierwszym poście), włączam Bellum i wyskakuje to okno:

http://w3.wrzuta.pl/obraz/7hdwMiV9N5i/bladbc7
http://w3.wrzuta.pl/obraz/3jsuBRCfZeQ/bladbc71
http://w3.wrzuta.pl/obraz/aBLW7VIgpwg/bladbc72

Dodatek bez polskiego submoda, którego chciałem ściągnąć później.
Jeżeli ktoś może to proszę o wskazówki w naprawie błędu. Chyba za bardzo się napaliłem na grę :(
Pozdrawiam.

Araven
10-12-2014, 18:42
To mnie też wyskakuje i wszystkim innym, poczekaj chwilę, się mod uruchomi.

Strunin
10-12-2014, 18:56
Nic się nie uruchamia, okno się zamyka i na tym sprawa dobiega końca - niestety. Reinstall nie pomógł.

Araven
10-12-2014, 19:01
Jaki masz system Windows?
Podaj lokalizację moda.
Przy Win7 nie powinno się instalować Medka w Program Files. Jak już ktoś zrobił ten błąd. To należy wyłączyć UAC w Win7 poczytaj w necie co to jest i jak wyłączyć i dopiero instaluj moda.
W razie dalszych problemów, zainstaluj Medka od nowa poza partycją systemową najlepiej. masz wszystkie 12 partów pobrane?

wino
02-01-2015, 13:58
W końcu dali bugfixera.

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?666690-BELLUM-CRUCIS-7-0-IS-OUT!!!!!!!-(but-it-s-still-in-italian-language-who-can-translate-it-)&p=14282692&viewfull=1#post14282692

a tu lista poprawek po włosku, poniżej przetłumaczone:
http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/d/10996396/-BELLUM-CRUCIS-7-0-BUGFIXER-/discussione.aspx

- poprawka Bułgarów (błędy z flotą, brak karty informacji meczetów itp)
- poprawka Genui (nieobecność sądu, niemożność pozyskania pewnych środków, itp)
- usunięto brak możliwości rekrutacji kata przez Litwę
- poprawka skryptu garrison script
- poprawka skryptu dezercji (czyli te błędy <faction> is unavailable from event <>
when testing <FactionType> condition - to był chyba przedostatni błąd jakiego nie udało się nam naprawić, kojarzę jeszcze tylko z księżniczką przecinkową)
- poprawiono skrypt uczonych
- poprawka skryptu konwersji religii
- poprawka tekstur jazdy nordyckiej
- poprawka tekstur jednostki smerd
- poprawka jakiejś nazwy nawaryjskiego czegoś tam
- ujednolicono karty jednostek Ghilman i Ghilman fursam
- poprawiono włócznie lancephoroi, które zniknęły w czasie walki wręcz
- Dodanie zaktualizowanej wersji kata od Franky317
- poprawiono kilka błędów gramatycznych

tak więc wygląda na to, że teraz ilość CTD powinna być zminimalizowana niemal do zera.

Araven
02-01-2015, 14:38
Wino powstawiasz atrybut free_upkeep do nowego unit, jak ostatnio ?
Ja dodam rekrutację księżniczek do buildings. Kilka plików tekstowych tylko zmienili. Nie jest źle.

angdraugpl
02-01-2015, 14:44
Trzeba będzie zaczynać kampanię od nowa?

wino
02-01-2015, 14:46
Wino powstawiasz atrybut free_upkeep do nowego unit, jak ostatnio ?
Ja dodam rekrutację księżniczek do buildings. Kilka plików tekstowych tylko zmienili. Nie jest źle.
ok, dorobię też spolszczenie do nowych rzeczy.

Araven
02-01-2015, 14:49
Andraugl
Tak oczywiście po wgraniu bugfixera nowa kampania konieczna.

wino
03-01-2015, 20:13
Nasza poprawka na Bułgarów zmieniała ich kulturę na bliskowschodnią i wszystko hulało, a bugfixer zmienia Bułgarów na kulturę stepową, czyli identyczną z Mongołami i Połowcami. Na naszej poprawce chyba wszystko było poprawnie, na ich np. kapłan na liście agentów wygląda jak katolicki ksiądz, a na mapie jak mułła. Taki jeden mały minus. Aczkolwiek czytam na necie o tej zagadkowej nacji i wyczytałem, że Protobułgarzy byli ludem koczowniczym. Tyle że skończyli się w VII wieku i nie wiem czy Bułgarzy też takim ludem byli. Z jednej strony Bułgaria nadwołżańska nie zmieniała chyba granic, więc raczej siedzieli na tyłku. Skoro siedzieli na tyłku, to czy na pewno mieszkali w tych śmiesznych namiotach? Z drugiej strony o ile granice się jakoś tam nie zmieniały, to już Bułgarzy rozchodzili się po świecie, aż doszli do obszarów obecnej Bułgarii, więc kto ich tam wie :) W każdym razie macie wybór - albo po wgraniu bugfixera macie Bułgarów na styl stepowy z dziwnie wyglądającym kapłanem w oknie agentów i przez jakiś czas nie do końca poprawne nazwy budynków, albo wgrywacie po bugfixerze naszą nadal aktualną poprawkę i macie ich jako kulturę bliskowschodnią bez żadnych błędów.

Muszę w wolnej chwili pozmieniać lekko nazwy budynków, bo część budynków kultury stepowej jest z dopiskiem "połowców" czy "połowiecki". Trzeba zmienić na "stepowy" czy coś w ten deseń, żeby każda z 3 nacji pasowała do tej kultury.

sadam86
03-01-2015, 20:16
Jak dla mnie raczej siedzieli na tyłku i mieli silne państwo z dobrze rozwiniętym handlem.

Edit: Wgryzłem się trochę w kampanię i nareszcie agenci tacy jak wiedźma, uczony działają normalnie:)

Strunin
04-01-2015, 13:50
Hej. Nie wiecie, co może być powodem wywalanie mnie z gry w 34 turze, gdy Paryż napadają Anglicy i wypowiadają wojnę? Ja nie mogę ich odeprzeć, bo wywala, w drugą stronę to samo. Macie jakieś pomysły?

sadam86
04-01-2015, 13:55
Czarowników tu nie ma:) log by się zdał.

Strunin
04-01-2015, 14:04
13:41:28.129 [system.io] [info] exists: missing mods/BellumCrucis7/data/OverlayTextures/character_overlay_base.texture
13:41:28.130 [system.io] [trace] exists: 3256: caching directory: mods/bellumcrucis7/data/unit_models/_units/wardogs
13:41:28.130 [system.io] [info] exists: directory non-existant: mods/bellumcrucis7/data/unit_models/_units/wardogs
13:41:28.130 [system.io] [info] exists: missing mods/BellumCrucis7/data/unit_models/_Units/wardogs/wardog_lod0.mesh
13:41:28.130 [system.io] [trace] file open,,data/unit_models/_Units/wardogs/wardog_lod0.mesh,,not found
13:41:28.130 [system.io] [trace] pack open,packs/data_3.pack,data/unit_models/_Units/wardogs/wardog_lod0.mesh,,not found
13:41:28.130 [system.io] [warning] open: data/unit_models/_Units/wardogs/wardog_lod0.mesh is missing
13:41:28.131 [system.io] [info] exists: missing mods/BellumCrucis7/data/unit_models/_Units/wardogs/wardog_lod0.mesh
13:41:28.131 [system.io] [info] exists: missing mods/BellumCrucis7/data/unit_models/_Units/wardogs/wardog_lod0.mesh
13:41:28.346 [system.rpt] [error] No i wpizdu znowu sie wyjebalo... shit made in Italia

Kilka ostatnich linijek z system.log nie wiem czy o to dokładnie chodziło ;P

Araven
04-01-2015, 14:06
Bugfixer wgrałeś?

Strunin
04-01-2015, 14:18
Teraz już tak, jeżeli nie pomoże to w tej kampanii zacznę nową, wtedy napiszę czy coś to dało.

Araven
04-01-2015, 14:24
Po bugfixerze nowa kampania konieczna, na savy nie zadziała.

Link do bugfixera z 01.01.2015 do BC 7.0 jest w poście nr 1. Pobieracie i wrzucacie do Bellum wszystko nadpisując, potem ew. pliki opcjonalne z Szyszej budowy i aktualizacja spolszczenia i submoda muzycznego od Wino.

wino
04-01-2015, 14:57
Strunin, nie zrobiłeś zmiany w pliku bellumcrucis.cfg i masz loga nie pokazującego błędów.

Strunin
04-01-2015, 15:26
Dobra, na razie wszystko śmiga. Chciałbym tylko poprawić trochę relację z nacjami, żeby nie spadały tak szybko praktycznie do 0 bo koło 40 tury 90% państw chce mi wtłuc, wiecie jak to ręcznie zmienić i czy w ogóle się da?
wino - faktycznie, nie było zmienione choć wydawało mi się, że zmieniałem to wcześniej...

Araven
05-01-2015, 09:29
Ręcznie w descr_strat można ustawić startowe relacje wyżej niż 3 czy 4, ale i tak spadną po jakimś czasie. Poczytaj poradniki o dyplomacji jak grasz na oryginalnym ai. Ślub z księżniczką, dawanie trybutów i prowincji, walka ze wspólnym wrogiem, to podnosi relacje.

Wonsz
06-01-2015, 14:43
Też tak macie, że gdy próbuje się podbić czachy i Morawy, prędzej czy później Węgry i HRE nas zaatakują ( nawet przy stosunkach +9). To jeszcze bym zrozumiał, ale oni nie wyprowadzają żadnej ofensywy, nawet obrona słabo im idzie, tylko papa utrzymuje ich właściwie przy życiu (gram bardziej role-playowo, więc nie chcę popadać w ekskomunikę).

Araven
06-01-2015, 14:51
Jakie ai ? To podstawowa kwestia.

sadam86
06-01-2015, 14:53
A Węgry i Hre nie mają czasem warunku opanowania Czech jako koniecznego do wygranej?

Araven
07-01-2015, 11:40
I jak stabilnie jest po bugfixerze w BC 7.0? Ja nie grałem. Jak stabilnie to zrobię kilka poprawek jeszcze (podwojenie dochodu z flot handlowych, 2 x darmowe jednostki w fortach i może coś tam jeszcze).

sadam86
07-01-2015, 11:49
80 tur Bizancjum, wszystko śmiga, na razie bez ctd:) do wieczora może pchnę dalej, to uzupełnię:)

Edit: Aravenie jak będziesz grał, odsłoń mapę i zwróć uwagę czy we frakcjach AI też masz bunty, nie wiem czy to powodują wrodzy agenci czy coś innego, ale jak do tej pory bunty u AI się nie zdarzały,a po fixie i AI Piter 4.1 ja mam takie zjawisko:) Jakaś nowość:)

tkogut
07-01-2015, 13:22
I jak stabilnie jest po bugfixerze w BC 7.0? Ja nie grałem. Jak stabilnie to zrobię kilka poprawek jeszcze (podwojenie dochodu z flot handlowych, 2 x darmowe jednostki w fortach i może coś tam jeszcze).
To jeszcze tego nie zrobiles ? Szkoda...

tkogut
07-01-2015, 14:33
Wczoraj postanowiłem całkowicie przeinstalowac miedka. Wszysciuko od poczatku... Mam wielka nadzieje na "zero" ctd. To juz powinno być dla Ciebie wystarczajace natchnienie. Mogę jeszcze dorzucić browca ;)

Araven
07-01-2015, 14:42
Jest zaktualizowane spolszczenie i free_upkeep od Wino, dorobiłem budynki do tego z szybszą rekrutacją księżniczek i kilkoma zmianami. To podstawa.

Edit: W tym temacie, w poście nr 1 jest Megasubmod z 07.01.2015 do BC 7.0 po bugfixerze: link: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10803-BELLUM-CRUCIS-7-SZYBSZA-BUDOWA-i-INNE/page6

stachomacho
07-01-2015, 15:14
Witam serdecznie, new user here. Choć nie taki nowy w temacie, bo w BC miałem przyjemność już grać od wersji 6.1 bodajże. Forum śledzę od jakiegoś czasu ale do tej pory jakoś nie miałem potrzeby rejestrowania się. Na wstępie jeszcze tylko chciałbym serdecznie podziękować wszystkim aktywnie tu działającym, co by świetnego moda jakim jest Bellum zrobić jeszcze lepszego (różne tam zmiany, spolszczenie itp.). Teraz miałem dłuższą przerwę od Medka ale jak tylko zobaczyłem, że wyszło BC 7.0 po prostu musiałem zagrać. ;)

Przechodząc do meritum posta.

Na pierwszy strzał może opiszę pokrótce moją pierwszą kampanię, jeszcze bez bugfixera ale z wgranymi poprawkami na bułgarów, free upkeep, księżniczki itd. no i AI Pitera 4.0. Polska, długa kampania m/m - udało mi się rozegrać do dokładnie roku 1266, niestety na początku roku 1267 zaczął wyskakiwać błąd "napotka" z którym już nic się nie dało zrobić. Panowałem nad jakimiś 40 regionami w tym prawie cale startowe HRE, Dania, Norwegia, część Węgier (odbita z rąk Bizancujm), no i tereny na wschodzie do Kijowa i Nowogrodu włącznie. Przez te jakieś 250 tur miałem kilkanaście ctd, lecz zawsze po odpaleniu sejwa dawało radę grać dalej, dopiero przy tym 67' już kaplica. Najsilniejszymi frakcjami, wyraźnie odstającymi od reszty, były: kalifat Almohadów, Bizancjum, Złota Orda (głównie wojskowo, terytorialnie dopiero zaczynali zaznaczać swoją obecność) i Królestwo Polskie, oczywiście ze mną na czele. Co do finansów to odkąd podbiłem kolejne jakieś 10 regionów przestałem mieć jakiekolwiek problemy.

Teraz gram nową kampanię, już z bugfixerem i postanowiłem też przetestować AI Pitera 4.1. Królestwo Polskie, kampania długa h/h. Póki co dopiero 33 tura, żadnych ctd ani innych problemów. Zdążyłem zauważyć, że frakcje rzeczywiście częściej stosują zawieszenie broni. Na AI 4.0 nacje prawie nigdy tego nie robiły, jak już ktoś się tłukł to do samego końca, czyli aż jedna z frakcji została zniszczona lub "zwasalizowana". Przykład - Węgrzy zaatakowali Litwinów, przy czym kiedy Wenecja zaatakowała ich od tyłu to dosłownie turę później wyskoczył mi komunikat o zawieszeniu broni między Litwą i Węgrami. Co do mojego kraju - podbiłem Czechy, Morawy, Gdańsk i ożeniłem księcia z księżniczką Danii. W około 15 turze zaatakowali mnie Litwini, turę później sami zostali zaatakowani przez Węgrów i Nowogród więc się wycofali. Danię zaatakowała Norwegia i spuszczała im łomot, po chwili dołączyło HRE. W międzyczasie zająłem Litwinom Rygę. W jakiejś 28-29 turze z braku następców nieoczekiwanie przejąłem panowanie nad pozostałościami Danii (Arus, Visby i Szczecin + paru generałów i agentów, szczątkowa ilość oddziałów). Za to turę potem już zostałem zaatakowany przez Norwegię i HRE, tak więc jest ciekawie.

Mam natomiast jeden problem i w związku z czym jedno pytanie. Generalnie borykam się z ogromnymi problemami finansowymi, nie jestem w stanie nikogo wyszkolić, nie mówiąc już o budowaniu. Armię mam w miarę, ale nic wielkiego, baardzo daleko mi do potęgi HRE czy któregokolwiek z moich sąsiadów, z wyjątkiem Węgier.

Kiedy dobrze się przyjrzałem to zauważyłem, że dostaję jakby podwójną karę wynikającą z ukrytych kosztów. Raz kiedy zakończę turę widzę znikające 3500 bizantów co jest oczywiste, kara za podbite regiony. Lecz kiedy rozpoczynam już nową turę, to mam coś takiego - w skarbcu pojawia mi się jakiś tam wpływ, po czym dosłownie w sekundę znowu mi odejmuje karę za regiony. W praktyce wygląda to np. tak - stan skarbca na koniec tury -900. Po naciśnięciu klepsydry -4400. Jak tylko rozpocznie się moja tura widzę +1400, a po 1-2 sekundach już -2100. I tu pojawia się moje pytanie - czy to jest normalne? Tak powinno być czy mam coś skopane? Bo wygląda to trochę tak, jakbym dwukrotnie dostawał karę za podbite prowincje, co z leksza czyni rozgrywkę mało grywalną. Zwłaszcza, że nie widać żeby jakoś sąsiedzi cierpieli na podobne problemy finansowe jak ja (produkują przy jednoczesnych podbojach jak leci).

Pozdrawiam!

tkogut
07-01-2015, 15:16
Araven: Czy pliki EDB i EDU z postu nr 1 : link: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...A-i-INNE/page6 (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10803-BELLUM-CRUCIS-7-SZYBSZA-BUDOWA-i-INNE/page6) są te same co w Megasubmod z 07.01.2015 do BC 7.0 po bugfixerze ? BO tam napisaleś

Araven
07-01-2015, 15:26
Stachomacho
To Wgraj sobie ew. pliki z Szybsza Budowa i inne z posta nr 1 z tamtego tematu (znacznie to pomaga na finanse). Są w dziale poradniki do 6.3 aktualne i do 7.0 poczytaj o finansach też jest.

Tkogut
Tak to są te same pliki EDB i EDU i kilka innych jakich nie było wcześniej.

Lwie Serce
07-01-2015, 15:32
Witaj Stachomacho, fajnie że podzieliłeś się z nami swymi spostrzeżeniami i liczę że zabawisz na dłużej u nas. ;) Pozdrawiam.

stachomacho
07-01-2015, 16:11
@Araven
pliki o których piszesz wgrywałem już wcześniej, poradniki też już czytałem ale nie mogę znaleźć wytłumaczenia czemu dwa razy odejmuje mi kasę w ramach kary za podbite prowincje, nie wiem czy czegoś nie skopałem jak kopiowałem.
Co ciekawe sprawdziłem to jeszcze raz, szybko przeleciałem ze 2 tury nic nie robiąc i tak - najpierw miałem tą podwójną karę, zaraz po naciśnięciu klepsydry i 2 sekundy po rozpoczęciu kolejnej (w wykazie finansowym nawet pokazało mi się -3500 bizantów w kolumnie "wpływy", wiersz "dyplomacja/trybuty"), kiedy znowu dałem turę to standardowo pojawiła się kara na końcu tury, ale za to już na początku kolejnej, po tych 2 sekundach nic dodatkowo mi nie zniknęło, a wykazie finansowym w ww. wierszu i kolumnie było 0.

Wgram sobie teraz Twojego megasubmoda co wrzuciłeś dzisiaj i spróbuje jeszcze raz nową kampanię zacząć, ostatecznie 33 tury to nie dużo i nie szkoda mi tego zbytnio. Jak trochę pogram to wrzucę tu posta z jakimiś obserwacjami.

Araven
07-01-2015, 16:25
W naliczaniu uwzględnia budowę, rekrutację, oblężenia i wszelki inne. W poradniku o finansach wyjaśniałem dokładnie jak komp to nalicza. Ai ma bonusy do sakiewki króla im wyższy poziom tym większe bonusy.

szadolowicz
07-01-2015, 19:48
Wrocilem dwa dni temu do gry w Bellum i zauwazylem ze w 7.0 nie potrafie sobie poradzic.Poczatkowe oddzialy ktore stacjonuja od pierwszej tury zawsze wykorzystywalem do podbicia rebelianckich prowincji, byly to zawsze oddzialy wlocznikow z typowymi cechami dla wlocznikow-mowie o 6.3.Teraz w 7.0 zdziwilem sie gdy atakujac prowincje rebelia wyszla mi na otwarte pole, w sensie wyszli z miasta, bylem przekonany ze ich łatwo pokonam.Po kilku minutach po skutecznym okrazeniu widze ze moje sily pomimo armi zlozonej z 9 oddzialow wlocznikow(podstawowych wlasnie)i generala,nie wierzylem ze moje oddzialy woeja przed konnica.Zadnej szarzy bo nie mieli gdzie sie rozpedzic.Mam spore uwagi do tych wlócznikow(oczywiscie bitwe przegralem ze łzami w oczach), zupelnie nie ogarniajac porazki spojrzalem dokladniej na bonusy i staty jednostki.Okazalo sie ze nie maja oni nawet premii przeciw konnicy !!!!! Jest dla mnie niedopuszczalne i zdumiewajace ze wlocznicy stworzeni do zwalczania konnicy nie potrafili sobie z nimi poradzic, a jezdzcy atakowali bez szarzy czyli bez swojego najwiekszego atutu.

Araven
07-01-2015, 19:51
Bez przeklinania proszę zedytuj.

Początkowe oddziały są raczej słabe. W Megasubmodzie na 6.3 był całkiem inny unit zrobiony głównie przez Kama2150. Napisałem do niego, ale dawno na Forum nie był. Statystyki z EDU BC 7.0 pozostawiają wiele do życzenia.

szadolowicz
07-01-2015, 19:52
W megasubmodzie V dla 6.3 nie bylo tych dziwnych znikniec forsy jak teraz w 7.0.Dalej tez nie rozumiem dlaczego te koszty nie moga normalnie zostac wplecione do okna finansow tylko zostaja odjete po wlaczeniu sie tury a nie zostaja uwzglednio ture wczesniej.W ten sposob kompletnie nie da sie ustalic przebiegu kampanii, nie mozna zwyczajnie grac bo pieniadze uciekaja.

szadolowicz
07-01-2015, 19:56
Nie kwestiunuje tego ze oddzialy te sa slabe, ale gdy bralem je wszystkie z kilku poczatkowych miast, wystarczalo to bym podbil cokolwiek bym chcial.Zawsze byli to wlocznicy i nie pamietam zebym przegral taka walke z rebeliantami kierujac slabymi wlocznikami bez doswiadczenia.

Chcialbym pograc z "normalnoscia" 6.3 i Wielkiego Megasubmoda V ale z nowosciami z 7.0 t.j jak nowe panstwa, teraz bawilem sie Litwą ale ta porazka mnie strasznie zniesmaczyla.

Araven
07-01-2015, 20:21
W Megasubmodzie był bardzo łagodny money_script, w BC 7.0 są duże kary za nowe prowincje, co odzwierciedla korupcję i koszty utrzymania nowych ziem. Wszelkie wydatki są opisane w poradnikach do 6.3, aktualnych i do 7.0.

stachomacho
08-01-2015, 14:10
@szadolowicz
A na jakim grasz AI, oryginalnym czy Pitera i czy wgrywałeś te poprawki na free_upkeep itp.? Ja gram tylko na Pitera (póki co rozegrałem 4 kampanie z czego 2x AI 4.0, 2x AI 4.1, po jednej medium/medium i po jednej high/high, jedna do ~250 tury, reszta tak po kilkadziesiąt) i ani razu się nie spotkałem, żeby mi przeciwnik sam wyszedł z miasta do bitwy. Być może atakujesz zbyt słabą armią? Te początkowe jednostki faktycznie są żenująco słabe, dlatego z góry spisuje je na straty to raz, dwa jak atakuje miasto rebeliantów, to liczę się z tym, że przewagę ilościową z takim syfem muszę mieć prawie x2. Ogólnie to z tego co pamiętam ta milicja włócznicza na wschodzie i zachodzie nigdy nie miała premii do walki przeciwko konnicy, jedynie milicja we Włoszech ma.
Co do konnicy to też jakoś nie zauważyłem problemów z szarżowaniem. Wręcz przeciwnie, zawsze działało mi to całkiem dobrze i wykorzystywałem to często w bitwach ze znaczną przewagą przeciwnika, na klasycznej zasadzie szarża -> odwrót -> szarża -> odwrót i tak w kółko. Dla b. dobrej konnicy typu gwardia generalska szarża jest na tyle miażdżąca, że potrafi nawet rozjechać oddział pancernych włóczników.

Inna sprawa, że ogólnie jednostki Królestwa Polskiego są bardzo przeciętne, przynajmniej te we wczesnym średniowieczu. W zasadzie każdy polski odpowiednik jednostki zachodniej ma słabsze staty i to wyraźnie. Dosyć mocno utrudnia to początkową rozgrywkę i możliwości podbojów. Na pocieszenie przynajmniej twórcy BC w jakiś sposób kompensują to zwiekszoną ilością jednostek w danym oddziale - np. feudalni piesi rycerze dla zachodu 45, dla Polski 52.

Tak więc ogólnie z BC 7.0 jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza szybkością wykonywania tur przez przeciwnika.

Wracając do moich wcześniejszych uwag, rozpocząłem nową kampanię z wgranym megasubmodem do bugfixera. Coś musiałem skopać jak kopiowałem, bo widzę, że tak naprawdę dopiero teraz rzeczy takie jak free_upkeep działają mi poprawnie. I teraz można grac. :P
Polska h/h, 20 tura, podbiłem Gdańsk i Morawy, właśnie zaatakowała mnie Litwa. Finansowo jest o niebo lepiej, miasta jestem w stanie spokojnie rozwijać, wyszkoliłem trochę oddziałów by zwiększyć ilość i przede wszystkim jakość mojej siły, jednocześnie wciąż mam spore nadwyżki w skarbcu co zwyczajnie umożliwia mi dalszy rozwój miast i spokojną możliwość obrony przed napastnikami.
Tak czy inaczej dzięki za uwagi Araven, a głównie za megasubmoda do bugfixera ;)

Araven
08-01-2015, 14:29
Największe podziękowania to dla Wino, się należą za pełne spolszczenie, submoda muzycznego i wstawienie free_upkeep do EDU dla BC 7.0 po bugfixerze. Mój wkład nie był wielki.

I tak komp wychodzi jak ma dużą przewagę nad armią oblegającą.

Wonsz
08-01-2015, 15:03
"Inna sprawa, że ogólnie jednostki Królestwa Polskiego są bardzo przeciętne, przynajmniej te we wczesnym średniowieczu. W zasadzie każdy polski odpowiednik jednostki zachodniej ma słabsze staty i to wyraźnie. Dosyć mocno utrudnia to początkową rozgrywkę i możliwości podbojów. Na pocieszenie przynajmniej twórcy BC w jakiś sposób kompensują to zwiekszoną ilością jednostek w danym oddziale - np. feudalni piesi rycerze dla zachodu 45, dla Polski 52."Główny powód, jaki powstrzymuje mnie przed instalacją BC 7.0, kompletne olanie gęstym moczem wschodu... Czekam na Megasubmoda z jednostkami z 6.3 ;)

Araven
08-01-2015, 15:08
Napisałem do kilku Osób w sprawie przeróbki statystyk z BC 7.0 na wzór tych od Kama2150 z Megasubmoda do BC 6.3.
Na razie mam albo odpowiedzi odmowne z racji na brak czasu, albo brak odpowiedzi. Przenoszenie na piechotę wpisów z 6.3 i wklejanie do EDU 7.0 żmudna robota i łatwo o błąd.

wino
08-01-2015, 16:47
Co do mojego wkładu, no to do BC 7 może i rzeczywiście był największy, ale na pewno więcej zrobili inni do BC 6.3. No i wiele rzeczy zostało po prostu przeniesionych do BC 7.

Co do EDU, czyli statystyk jednostek - ja własnie straciłem ochotę na grę w BC 7 po tym jak odpaliłem grę Polską i Aragonią. Almogawarzy i polscy strzelcy są do niczego a to imo niedopuszczalne! W nowym EDU atrybut przebijania pancerzy mają tylko jednostki piesze władające bronią białą, nie ma tego ani żaden kusznik (pieszy i konny) ani żaden oszczepnik czy łucznik (a np. walijski mieć chyba powinien). Szczerze mówiąc to ja się zastanawiam nad czym tak tyle osób (szczególnie na forach MTW Italia czy TWCenter) pieje z zachwytu nad tym modem :) Staty jednostek to sprawa kluczowa a one są po prostu do bani w tym modzie.

Nie ukrywam, że mnie czasem trochę korci po przeróbkach spolszczenia dalsze grzebanie w tym modzie. Na początek można by dodać właśnie atrybut armour piercing niektórym jednostkom. KAM się póki co nie odzywa, ciekawe czy by się podjął zrobienia EDU na wzór tego z megasubmoda. Tam jest wszystko super - jednostki mają odpowiednie atrybuty, a to głównie one, a nie statystyki stanowią o sile jednostek. Kusze przebijają pancerze co jest przecież sprawą konieczną. W sumie to w BC 7 poza drobnymi zmianami to włosi chyba tylko teksturkami się bawili tyle czasu, żeby porobić różowe tarcze wojom ;) Na dodatek wypuścili takiego babola, który był niegrywalny bez bugfixera. No ale nawet po nim to EDU leży i kwiczy.

Niestety mój zapał jest tak słomiany że boję się cokolwiek tu deklarować. Jednego dnia mam wenę i mogę 10 godzin grzebać w plikach ze spolszczeniem, a innego nie mogę na to patrzeć. Miałem zrobić instalkę megasubmoda do BC 7 ale też nie mam już weny. 550 jednostek ręcznie przerabiać w EDU to trochę chore, a z kolei przeklapać tak bezmyślnie EDU z megasubmoda z BC 6.3 (+ dodać nowe jednostki z BC 7) to ryzykowna i niebezpieczna sprawa, bo jest też trochę zmian w BC 7. Ponadto zmiany w EDU (np. odnośnie upgradeów pancerzy) pociągają też chyba zmiany w plikach znajdujących się w katalogu unit_models, a to już dla mnie czarna magia totalnie. Tak więc same przerzucenie EDU z megasubmoda z BC 6.3 może tylko skopać grę i powodować CTD.

Araven
08-01-2015, 16:51
Odbierz PW, wskazałem fragmenty w EDU jakie można wg mnie kopiować bezpiecznie z EDU Megasubmoda do EDU BC 7.0 bez naruszania nowych tekstur i upgadów pancerzy i nowych oficerów. Da się to zrobić, ale kilka godzin myślę by zeszło z kopiowaniem i trzeba często sprawdzać w bitwach własnych czy nie ma ctd.

sadam86
08-01-2015, 18:42
Co do armour piercing to chyba najszybciej i najbezpieczniej będzie dopisać go strzelcom ręcznie, kiedyś myślałem o poprawieniu cen tak jak jest w Megasubmodzie, ale zróżnicowanie na jednostki z 1 lub dwoma hits point komplikuje nieco sprawę:(

Araven
08-01-2015, 18:58
Jak Wino, nie wymyśli innej opcji, to w kilku ew. się podzielimy jednostkami w zrobimy to wg. mojego pomysłu, kopiując część wpisów z EDU od Kama z Megasubmoda do BC 7.0 w tym żołd i koszty. Nowe jednostki w BC 7.0 się zrobi analogicznie do im podobnych z Megasubmoda.

Jest około 550 jednostek do przeklejania, może flota by odpadła.

Sadam86 jak coś byś pomógł?

sadam86
08-01-2015, 19:07
Co do kosztów to 4-5 godziny roboty bo mam w exelu plik ze statami i kosztami z testów EDU do 6.3, mam tam też jakie jednostki miały atrybuty, tzn ściana włóczni, mur tarcz itd to tylko na zasadzie analogii trzeba lecieć. W EDU od 7.0 w porównaniu z 6.3 jedyna różnica oprócz atrybutów to że w 6.3 2 hits point miał tylko gienek i jednostki zakonne, w 7.0 już jest większe zróżnicowanie. I tu jest kwestia do ugadania, czy przy poprawie cen i atrybutów ignorować hits point czy w EDU z 7.0 obciąć analogicznie do 6.3. Jak coś to mogę pomóc, a jak się zmobilizuję i ustalimy coś odnośnie hits point to i może sam jutro ogarnę:)

Araven
08-01-2015, 19:12
Nie chodzi o same koszty, ale pancerz, atak, obronę i inne takie.

Wg mnie hit points trzeba jak 6.3 z Megasubmoda od Kama2150. poniżej pierwsza konnica z EDU z Megasubmoda, to co pogrubiłem trzeba przeklejać wg mnie do EDU z BC 7.0. Wtedy powinno być ok, bo nowe tekstury i oficerów dali w większości jednostek. Soldier ich liczba też raczej do przeklejenia, ale tu się powinno raczej zgadzać

type Border Horse
dictionary Border_Horse ; Border Horse
category cavalry
class light
voice_type Light
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Border_Horse, 32, 0, 1
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_seaforth
mount fast pony
mount_effect elephant -4, camel -4, horse -2
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, can_formed_charge
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 4, square
stat_health 1, 3
stat_pri 6, 7, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
stat_pri_attr no
stat_sec 6, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 4, 3, leather
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 3
stat_ground 0, -2, -4, 0
stat_mental 9, normal, untrained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 950, 270, 105, 84, 950, 4, 90
stat_stl 4
armour_ug_levels 1, 2
armour_ug_models Border_Horse, Border_Horse
ownership scotland, slave
era 0 scotland, slave
era 1 scotland, slave
era 2 scotland, slave
recruit_priority_offset 15
;unit_info 9, 0, 9

Jak będzie nowy EDU, się ew. ograniczy rekrutację w EDB, bo teraz to spam jest wielki.

sadam86
08-01-2015, 19:25
type Border Horse
dictionary Border_Horse ; Border Horse
category cavalry
class light
voice_type Light
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Border_Horse, 32, 0, 1 tu raczej zmiany są symboliczne
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_seaforth
mount fast pony
mount_effect elephant -4, camel -4, horse -2
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, can_formed_charge tu jutro popatrzę czy dawać im przebijanie zbroi, czy atrybut kusza dla strzeleckich, a w pliku odpowiedzialnym za pociski itp itd dać kuszom przebijanie pancerzy
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 4, square
stat_health 1, 3
stat_pri 6, 7, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
stat_pri_attr no
stat_sec 6, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 4, 3, leather
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 3
stat_ground 0, -2, -4, 0
stat_mental 9, normal, untrained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 950, 270, 105, 84, 950, 4, 90
stat_stl 4
armour_ug_levels 1, 2
armour_ug_models Border_Horse, Border_Horse
ownership scotland, slave
era 0 scotland, slave
era 1 scotland, slave
era 2 scotland, slave
recruit_priority_offset 15
;unit_info 9, 0, 9

Sumy wartości na zielono trzeba uwzględnić przy ustaleniu kosztów na czerwono, ale to analogia więc mały pikuś, ale ogarnę to dopiero jutro, jak możemy się wstrzymać trochę. Dziś zrobiłem autem prawie 800 km i słabo myslenie mi idzie. To Araven co pogrubiłeś to trochę bez sensu kopjować:)

Araven
08-01-2015, 19:35
Ale Kam mocno staty pozmieniał bez ich skopiowania nie będzie balansu jak był w EDU Kama w Megasubmodzie.
Nie wtrącam się, jak chcesz to jutro ogarnąć i zrobisz to prościej niż ja proponuję. Ale takie skopiowanie jak zapodałem przenosi staty z EDU Kama do BC 7.0 mam nadzieję, ze broni za mocno nie pozmieniali, ta jaką walczą jednostki.

Generalnie nie pali się, jak to ogarniesz sensownie to rób to i tydzień, czy dłużej. Wino sie zastanawia wg jakiego klucza to robił, te statystyki jak je modyfikował. Wtedy można by przerobić EDU z 7.0 wg tego klucza.

Trzeba to jakoś ogarnąć by koszty były zależne od skuteczności jak sugerujesz. Nic pochopnie. :cool:

sadam86
08-01-2015, 19:40
Stat raczej nie ruszał z tego co pamiętam, tylko sporo czasu ceny ustalaliśmy i atrybuty, a jakby kopiować to trzeba uważać i na broń bo wiąże się z animacjami i na pancerz i na morale. A nawet jak są zmiany stat to nazwy jednostek są w większości takie same to jakby co różnice wyłapie:) Wezmę się jutro i dam znać jak to wygląda.

Araven
08-01-2015, 19:44
Mnie się wydaje, że staty są mocno zmienione bo jak porównałem EDU Kama z 6.3 z Megasubmoda z oryginalnym EDU z 6.3 to w tej jednostce były wielkie zmiany, w innych podobnie. Porównasz to ocenisz. Wino ma porównać też.

sadam86
08-01-2015, 19:47
Masz rację Araven staty się różnią, to ilu chętnych by było do kopiowania, tylko trzeba uważać na broń jednostek i jakoś pójdzie.
Ja mogę kopiować:)

Araven
08-01-2015, 19:49
Wstępnie ja, Wino raczej też dołączy, może HellVard i Ty.
Fakt pozostaje mój patent, ale trzeba dodatkowo uważać czy mają taka samą broń w 6.3 i 7.0, bo i tu mogli coś zmienić.

sadam86
08-01-2015, 19:51
Dobra, to podzielisz robotę? Kto co odkąd dokąd?

Araven
08-01-2015, 19:58
Poczekajmy na deklaracje Osób jakie wymieniłem. Może Wino coś wykombinuje i raczej Wino będzie kierownikiem, jak się zgodzi.

sadam86
08-01-2015, 19:59
Spoko, to dajcie znać co i jak na PW i się pomału zrobi:)

Araven
08-01-2015, 20:00
Nowy temat się założy by tego nie zaśmiecać.

wino
08-01-2015, 21:50
Ok, zrobiłem małą przyczajkę do EDU, jak Araven mnie zaproponował na kierownikaa projektu, to mogę to wziąć :) Zaraz założę wąta, bo mam kilka spostrzeżeń, obgadamy co i jak i ruszymy z robotą.

Araven
08-01-2015, 22:26
W tym temacie możemy pisać o nowym EDU:,http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?8143-Propozycje-zmian-dla-Polskiego-Megasubmoda

W sumie nie ma co nowego zakładać. Jutro mogę być dopiero wieczorem. W sobotę podobnie.

chart88
15-01-2015, 10:35
Witam

Mam mały problem z dynastiami zainstalowałem najnowsze spolszczenie ale mam dalej piasta sandomierskiego z herbem Piastów Kujawskich o co kaman czy zrobiłem cos nie po kolei???

Araven
15-01-2015, 14:01
Spolszczenie nie wpływa na wygląd herbów. Było też księstwo sandomiersko-kujawskie pewnie dlatego Włosi dali tam taki herb.

wino
15-01-2015, 16:10
Witam

Mam mały problem z dynastiami zainstalowałem najnowsze spolszczenie ale mam dalej piasta sandomierskiego z herbem Piastów Kujawskich o co kaman czy zrobiłem cos nie po kolei???

Bo Henryk Sandomierski siedzi w Płocku, a w Płocku dałem Piastów Kujawskich.

Wstępnie miało być tak jak w BC 6.3, ale tam było grzebane w herbach i jedna gałąź piastowska była podmieniona za jakąś włoską rodzinę. To powodowało problemy w BC7, więc wróciliśmy do Włoskiego pierwowzoru. W sumie można to spróbować zmienić. Tylko nie mam pewności ile plików trzeba przerabiać, jeśli tylko tekstowe i herby to może się to łatwo da. Wiem że był problem z jedną gałęzią piastowską.

buubmok
24-01-2015, 12:23
Witam. Czy w wersji 7.0 występuje nadal Rada Możnych? Ile trwają tury przeciwników (w 6.3 czasami to była masakra)? Czy jest może jakaś lista zmian w stosunku do 6.3 w języku polskim/angielskim? Szukałem chwile - nie znalazłem. Pozdrawiam ;)

sadam86
24-01-2015, 12:31
Tak na szybko: tury w 7 trwają krócej, wywalili kilka skryptów, między innymi właśnie radę, ligi(baronów i emirów), została tylko jedna kampania(nie ma feudalnych).

buubmok
25-01-2015, 11:29
Pobrałem wczoraj, Zainstalowałem z MegaSubmodem, bez tych nowych statystyk i kosztów jednostek. (w 6.3 byly dziwne - np Elit.łucznicy Kumanów - szarża niby 10 dużo pancerza a przegrywali dosłownie z każdym) Zagrałem oczywiście Polską 40~ tur. Poziom śr/śr. Tury faktycznie trwają krócej. Sojusz z Niemcami, Węgrami, Litwą w pierwszych turach. Niemcy i Węgry nie złamały sojuszu.(pewno przez poziom śr) Dania natomiast zaatakowała mnie i Niemców... Gdyby nie Papież już by ich nie było. Około 15 tury Litwa najechała na Gdańsk. Potem zaczął mnie tłuc Nowogród. Skoro to dyskusja... Miałem wrażenie, że wszyscy dookoła mają mocniejsze jednostki. Wikingowie i ich jazda;p masakra. To samo Bojarowie. Nawet na poziomie średnim było mi ciężko - nie jestem jakimś weteranem. Jeśli chodzi o pieniążki. Mimo niższych kosztów jednostek też ciężko. Czy poziom trudności podniósł się od czasów 6.3 czy zapomniałem jak grać efektywnie?

Araven
25-01-2015, 11:41
Zmień sobie ai na Pitera 4.1 i na nowy unit jednak, nowa kampania konieczna. Elitarni łucznicy Kumanów byli wg mnie silni w Megasubmodzie, często ich używałem Gruzją np. Nowy unit Wino i Sadama86 jest dużo lepszy niż oryginalny.

sadam86
25-01-2015, 11:56
buubmok co do silnych jednostek, na początku frakcje sterowane przez AI mają dane jednostki z wyższych poziomów z budynków których nawet AI jeszcze nie ma. Taki był zamysł twórców, więc jak AI atakuje Cię na początku i nie potraciło tych oddziałów wcześnie, to niestety ale czasem czeka Cię nierówny bój.

buubmok
25-01-2015, 16:53
Zmień sobie ai na Pitera 4.1 i na nowy unit jednak, nowa kampania konieczna. Elitarni łucznicy Kumanów byli wg mnie silni w Megasubmodzie, często ich używałem Gruzją np. Nowy unit Wino i Sadama86 jest dużo lepszy niż oryginalny.

A dla mnie Łucznicy Kumanów byli słabi, dostawali bęcki w walce wręcz od dosłownie każdej innej jazdy(arabowie ich doganiali), wolni i drodzy. Po kilku razach zaprzestałem ich używania. Mam AI Pitera bo instalowałem tego Megasubmoda. Zerknałem sobie na statystyki i koszty jednostek. Nawet grając na tych niższych kosztach, ciężko mi było mieć przychód, teraz będzie jeszcze gorzej. Nie wiem czy podoba mi się ten Money script... 2000/1 ture za obleganie miasta,zamku. Bez 100k w skarbcu branie miast "głodem" jest chyba nieużywane. Do tego chyba koszt utrzymywania dodatkowych prowincji jest zbyt duży. Ja nie wiem, nie umiem już w to grać.

Araven
25-01-2015, 20:49
W bellum się nie bierze miast głodem. Na początku rozwój gospodarczy i obrona. Oraz jak najwięcej sojuszy.

buubmok
26-01-2015, 15:03
Czemu darmowe utrzymanie w garnizonach nie działa na niektóre jednostki? Gram Bizancjum - Łuczników nie da się trzymać za darmo. Te elitarne wojska ze stolicy też nie są darmo. Jeszcze zdaje się jakaś jazda też. Oczywiście wszędzie (w danym mieście lub zamku)mogę rekrutować te jednostki, mam odpowiednie budynki. Niedopatrzenie czy tak ma być? W Bellum Crusis 6.3 pamiętam było tak z germańskimi zbrojnymi czy jakoś tak - tymi z dzielnic germańskich. No ale jedna jednostka więc dało się przeboleć

sadam86
26-01-2015, 15:08
Te z dzielnic z 6.3 były traktowane jako najemnicy i nie mieli free_upkeep, w czystym 7.0 free_upkeep nie ma, dopiero zmiany Naszych forumowiczów je dodają, a że nadal to wersja testowa to i przeoczenia się zdarzają.

Araven
26-01-2015, 15:35
Sadam już odpowiedział widocznie kilkanaście jednostek nie ma free_upkeep wpisane. Ja zagrałem na EDU Włochów po bugfixerze z free_upkeep i na Megasubmodzie. Około 50 tura fajnie jest, a EDU całkiem fajny, postanowiłem go sprawdzić w grze bo dotąd w BC 7.0 mało co grałem. Porównam za jakiś czas z tym nowym na bazie 6.3.

buubmok
26-01-2015, 16:38
http://www68.zippyshare.com/v/vyFRetF8/file.html Pobawiłem się z 20 minut dodając free_unkeep_unit tam gdzie tego nie było. Omijałem oczywiscie najemników i machiny oblężnicze. Mogłem coś pomylić lub ominać ale po nowej grze i zrekrutowaniu jednostek wszystko działało ok. Włączylem pare frakcji. Trzeba by ogarnąc takie jednostki jak np Miecznicy Szwabscy, Łucznicy z Turyngii. No bo np Niemcy mogą normalnie je rekrutować i moim zdaniem powinni być darmowi :) Nie wiem czy się Wam to przyda, ale ja sobie zagram tak. Pozdrawiam

Araven
26-01-2015, 17:01
buubmok
Napisz jaki to plik, bo jest kilka EDU w obrocie. :cool: Raczej ten modyfikowany od wino i sadama, z 17.01.2015 tak?

buubmok
02-02-2015, 22:16
Co ma wpływ na to, że pojawia się opcja wybrania żony dla generałów? Jak zauważyłem opcje te ładnie pojawiały się na samym początku, później niestety wcale. Mam pełno generałów powyżej 30 i większość nie ma żonkek;p Wiem, że można rekrutować księżniczki ( o tym samym imieniu i nazwisku ;/ ) i klikać, aby poślubiały generałów, ale z takich związków rzadko pojawiają się dzieci. Tak gdzieś 50%, że będzie choć jedno dziecko w związku. I dosyć męcząca sprawa;p U was wygląda to podobnie?

Wonsz
02-02-2015, 22:26
Marudziłem marudzę i marudzić będę co do śmiertelności od łuczników i kuszników. Są zdecydowanie za słabi. Zwłaszcza "Longbowmeni".

Araven
02-02-2015, 22:34
buubmok
Do czasu zbudowania sądu czy trybunału, w stolicy pojawia się opcja ożenku dla generałów. Potem bardzo rzadko, albo wcale. Ale chyba Ci umknęło że w Bellum księżniczki się szkoli, właśnie w tym specjalnym budynku w stolicy. W poradnikach masz to napisane, radzę je przeczytać. W mieście można już budować trybunał (sąd, harem) różnie się nazywa w różnych nacjach. Na Megasubmodzie do BC 7.0 rekrutacja księżniczek jest szybsza, i ich ruch znacznie większy niż na oryginale.

EliminatorT
Łucznicy to nie czołgi, ani piechota liniowa do walki wręcz. Mieli w większości lekkie zbroje i słabo walczyli w zwarciu, to i padają. Logiczne i właściwe.

wino
02-02-2015, 22:37
Marudziłem marudzę i marudzić będę co do śmiertelności od łuczników i kuszników. Są zdecydowanie za słabi. Zwłaszcza "Longbowmeni".
od łuczników i kuszników? Czyli że za małe straty zadają? Nie żartuj, ja chciałem ich jeszcze osłabiać :) Na jakim EDU grasz?

Wonsz
04-02-2015, 18:56
Gram na EDU Kama, Araven, najlepsi łucznicy byli wysocy, silni, potrafili walczyć. Wino, łucznicy masakrowali nawet ciężko opancerzonych wojaków. O kusznikach nawet nie wspominam, bo to była rzeź. W zamian za to, powinni mieć (szczególnie kusznicy) mniejszy zasięg.

Lwie Serce
04-02-2015, 19:03
Eee dlaczego kusza ma mieć mniejszy zasięg? Do tego grałem na EDU KAMa na 6.3 jeszcze i powiem że idealnie zbalansował siłę strzelców. Łucznicy ładnie kosili nawet ciężkozbrojnych z dystansu, jednocześnie nie będąc przegiętymi. Z kolei kusznicy z bliska potrafili sieczkę zrobić. Strasznie przesadzić chcesz...

Poza tym łucznicy w walce wręcz nie mieli szans z żadnymi tarczownikami, co jest logiczne.

Araven
04-02-2015, 19:14
EliminatorT
Nie przekonałeś mnie, wielu wojowników (nie będących łucznikami) też było wysokich i silnych.
Nikt Ci nie zabrania modyfikowania statystyk, jak zrobisz je takimi jak uważasz za właściwe, to wstaw i może Ktoś skorzysta.

wino
04-02-2015, 20:23
Czytam 3 ostatnie posty i nie wiem o co kaman. Za mocni czy za słabi? Zasięg zły? Czemu zły? Jak EDU Kama się Wam podobał, to obecny od Włochów też jest fajny.

Ja z kolei mam nowy pomysł odnośnie EDU. Koszty to jedna sprawa. Mi się tam EDU z BC7 podoba, ale spam armii jest na nim. Myślę nad podwojeniem kosztów rekrutacji i utrzymania. Ale inna sprawa bardziej mnie drażni. Gram Polską i uważam że większy bezsens jest w balansie kosztów. Np.

polish retainers (Polscy rycerze feudalni) atak 9, szarża 6, armour 6, 7, 4

są raptem o 10% drożsi w zakupie i utrzymaniu (i na EDU Kama i na oryginalnym) w porównaniu do

jazdy mazowieckiej atak 7 szarża 4, armour 6, 5, 4.

O ile u Kama w statach też są raptem 10% lepsi, o tyle w oryginalnym już sporo więcej. Jaki jest wobec tego sens mieć możliwość rekrutacji jazdy mazowieckiej? Nikt ich pewnie nie rekrutuje, bo i po co? Fajnie by było zmontować takie EDU, gdzie np. jazda mazowiecka jest dwa razy tańsza od retainersów. Czyli retainersi kosztują np. tyle ile u KAMA (czy oryginalnym EDU razy dwa), a jazda mazowiecka połowę tego. Musimy się mocno napocić zanim zdecydujemy się na rekrutację tych wspaniałych wojów. Tymczasem nadal dobra jazda jest dwa razy tańsza! To by imho dopiero dało sporego kopa tej mocno wyeksploatowanej grze :) Znacznie by zwiększyło możliwości i pole manewru podczas rekrutacji wojsk. Po takich zmianach najlepsze jednostki stałyby się naprawdę czymś elitarnym na polu walki. Bo obecnie to na pewno każdy z nas olewa tą jazdę mazowiecką, bzdurna jednostka. Uważam, że byłoby to super rozwiązanie - albo dobra jazda połowę tańsza, albo mocniejsza, ale za to nie kupę śmiechu 10% drożsi, ale dwa razy! Oczywiście to dotyczy całego EDU, ten przykład z tymi dwiema jednostkami podałem żeby naświetlić sprawę.

Keramex
08-02-2015, 15:44
Grałem w tego moda od samego poczatku jak powstał, za każdym razem był bardzo duży spam armii, pełno flag po kilka oddziałów właziło i pałętało sie po ziemiach... masakra. Czy coś w tej kwestii się zmieniło ?

sadam86
08-02-2015, 15:49
W dziale z dodatkami do 7.0 jest nowe EDU, prace nad kolejny trwają oba idą w stronę ograniczania spamu armii

ordenus22
15-02-2015, 12:32
Czy ktoś byłby wstanie powiedzieć mi jakie wpisy w pliku export descr character traits (bądź w innych plikach) odpowiadają za to, że to Piastowie małopolscy (a nie np Mazowieccy, Pomorscy) posiadają cechę - małżonka z Polski, która jest przenoszona po małżeństwie księcia lub króla innego państwa z Piastówną małopolską. Jeśli natomiast urodzi się męski potomek z tego małżeństwa to będzie on posiadał cechę - pokrewieństwo z władcami Polski.
W innych państwach jest tak samo, że tylko jeden ród z wielu ma taką cechą np. w HRE Hohenstaufowie, we Francji Kapetyngowie itd.

Pytam bo chciałbym w Potopie coś takiego zrobić dla większości rodów, żeby można było tworzyć koligację np Wiśniowieckich z Radziwiłłami albo z arystokracją z innych państw.

sadam86
15-02-2015, 12:44
Opis, że małżonka jest z Polski jest w export-vnvs w folderze text, a dotyczy to Piastów małopolskich bo to linia panująca w Polsce, nie wiem czy dla niepanującej linii da się takie coś uczynić

ordenus22
15-02-2015, 12:56
Też tak myślę że to zależy jaki ród na początku gry panuje, zaraz sprawdzę i zrobię podmiankę na Mieszka Starego i zobaczę czy jak wyswatam jego córkę z gienkiem to bedzie ta cecha.

Edit:
Coś mi wywala i nie mogę sprawdzić, ale zapewne tak to działa. W takim razie to co planowałem nie wyjdzie, można tylko dla panujących na początku rodów tak zrobić, ale nie wiem czy to jest sens.

Araven
15-02-2015, 13:42
Bugfixera masz Ordenus? Ale ty maiłeś pliki pozmieniane, chyba musisz walnąć reinstall.

ordenus22
15-02-2015, 14:20
Spokojnie, testowałem na BC6 i zrobiłem sobie kopie. Chciałem pokombinować w drzewku rodziny, ale na BC6 z tymi różnymi kampaniami.. dałem sobie zresztą spokój.

Strunin
16-02-2015, 20:26
Witajcie.
Czy ma ktoś może jakąś poprawkę lub łatkę dla Polski? Wybaczcie ale jak widzę na tarczach średniowiecznych wojowników orła z obecnej RP to zbiera mi się na pawia. Nie wiem kto to dokładnie robił ale dla kogoś, kto bardzo ceni sobie detale i lubi grać dopracowanymi jednostkami to po prostu koszmar. Chętnie przygarnąłbym ww. pliczek gdyby ktoś posiadał.
Szkoda, że nie zrobili Polsce w Bellum takich jednostek jakie są w SS 6.4 (szczególnie niektóre).
Pozdrawiam.

wino
17-02-2015, 07:44
Można by popróbować dostosować niektóre elementy graficzne z "megasubmoda do BC 6.3" do BC 7. Tylko kto się na tym zna? Starzy wyjadacze jak Mietek, Aramegil, Hellvard czy exar albo nie mają czasu albo już się przestali udzielać w tym wątku.

Skeletoon
06-03-2015, 14:57
Panowie nie wiecie jak można zmiejszyć osady w BC7, jak wiecie większość osad jest albo większym miasteczkiem albo zamkiem. Ja chciałbym zmniejszyć kilka osad, pozmieniałem poziomy murów w pliku descr_stat ale chyba nic nie zadziałało:( Wie może ktoś jak to zrobić?

Wonsz
06-03-2015, 15:58
Musisz zmienić osadzie rangę np: jeżeli zmieniasz miasto na większe miasteczko musisz wymazać słowo "city" na "large_town" i jednocześnie zamienić "stone_wall" na "wooden_wall". I tak dalej.

Araven
07-03-2015, 23:04
Skeletoon poradziłeś sobie? Map.rwm po zmianach usuń z kampanii i nowa kampania konieczna.

Skeletoon
08-03-2015, 23:47
Spoko Panowie wszystko śmiga, wielkie dzięki za pomoc:D

wino
09-03-2015, 08:30
Ja też bym wolał rozwijać osady od podstaw. Obecnie w większości chyba frakcji mamy już nieźle rozbudowane osady i do tego możliwość rekrutacji najlepszych wojsk. Słabe to trochę. Jeśli nawet to nie jest historyczne to wolałbym rozwijać osady od najmniejszych a tylko np. stolice zostawić na takim poziomie jakie obecnie są.

Możesz zatem Skeletoon podzielić się swym dziełem? Z chęcią bym wypróbował :)

JanuszFanatyk
09-03-2015, 14:59
Mam pytanie, czy jest możliwe aby zmienić tarcze dla spieszonych polskich rycerzy na okrągłe bądź normańskie, ponieważ w 12 wieku rycerstwo Polskie nie używało takich tarcz i trochę mnie to drażni.Oraz czy da się jakoś wstawić do Bellum Crucis jednostki z innych modów ponieważ w grze jest ich trochę przy mało.

wino
09-03-2015, 17:19
Dać się da na pewno, ale potrzebna osoba, która to kmini :) Być może wystarczy wykorzystać już gotowe z innych jednostek - wtedy trzeb pogrzebać w pliku battle_models.modeldb (i być może w jeszcze innych) w katalogu unit_models. Jeśli trzeba robić od zera to sprawa jeszcze bardziej się komplikuje, bo chyba potrzebny jakiś grafik.

Jednostki z innych modów również można wstawić, ale tak samo jak wyżej - potrzebny ktoś kto się na tym zna :) Na pewno są to Hellvard i exar, nie wiem kto jeszcze. Do Bellum 6.3 to oni wstawili jednostki z innych modów.

Skeletoon
11-03-2015, 00:27
Mam pewien kłopot, otóż nie mogę budować kościołów tzn nawet nie ma ich ikonki w menu budowy. Mogę je budować tylko w krajach prawosławnych. Nie wiem co się stało, owszem zmieniałem troche w pliku descr_stat i export_descr_buildings ale tylko budynki wojskowe. Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuje za pomoc.

Co do tych osad, to zmniejszyłem o poziom niżej czyli town i wooden castle (bo najmniejszy chyba nie działa) tylko niektóre typu Abo, Sidijmasa, i jakies 20 innych, ponadto prawie wszystkim osadom zmniejszyłem populację.

Araven
11-03-2015, 20:01
Sprawdź czy sama zmiana wielkości osad w descr_strat wpływa na możliwość budowy kosciołów, przywróc więc export_descr_buildings sprzed swoich zmian i usuń map.rwm z kampanii w jaką grasz.
Jak to nie wpływa na kościoły a nie powinno, znaczy coś zepsułeś w EDB.

wino
12-03-2015, 08:04
Ech te kalectwa from western europe. Mod powstał 6 miesięcy temu, pół roku!, a te patałachy nie mogą sobie przetłumaczyć na angielski. Przedwczoraj w końcu się zdecydowałem zrobić megasubmoda dla graczy nie polsko-języcznych, czyli muza, moje obie wersje EDU (light i heavy że się tak wyrażę) i AI Pitera. No ale to wszystko byłoby niewiele warte jeśli te mongoły nie miały by jęz ang. Więc spróbowałem przetłumaczyć. Wziąłem wersję ang z BC 6.3 i zabrałem się do roboty. Po 8 godzinach miałem niemal skończone... a oni tam płaczą na TWC, pytają kiedy będzie, ktoś tam się podjął, ale chyba odpuścił, potem inny się zabrał to nie może od 3 tygodni zrobić bo pisze że pracuje dużo. Wystarczyłoby 5 chętnych, każdy poświęciłby raptem 2 godziny i byłaby wersja ang. Szkoda gadać, trza brać polską jazdę i najechać te zachodnie włości, bo jak to takie leniwe to się ich podbije w mig ;)

W międzyczasie Piter podrzuci nowe AI i wypłyniemy z tym na suchego przestwór oceanu :)

P.S. Araven - mogę dorzucić do tego te zmiany dające szybsze księżniczki, zmiany w EDB i inne, które są też w naszym megasubmodzie?

Araven
12-03-2015, 08:33
Jasne, dorzuć to. Miałem zaproponować to jakiś czas temu byś dał muzycznego im. A żadnego nowego fixa nie ma?

wino
12-03-2015, 09:15
Nie ma. Mało osób poza Polakami i Włochami gra, więc mało osób zgłasza im błędy. Poza tym wątek do zgłaszania błędów jest tylko na mtwitalia, po Włosku.

sadam86
12-03-2015, 12:57
No to wino wjedziesz im na ambicjęxD W sumie jedyny bug to te księżniczki Przecinek, w relacjach z kampanii dziś postaram się wrzucić co i jak wygląda bo już ładna tura na liczniku.

Edit: wino jak już będziesz ich uszczęśliwiał submodem, zaznacz niech zabijają ojców Przecinków, i może wspomnij w ogóle na TWC o tym bugu

Rossoneri
31-03-2015, 18:07
Ok, udało mi się zainstalować, razem z megasubmodem czy jakoś tak :P. Jak narazie śmiga ładnie, świetna muzyka filmowa. Nie kumam jeszcze jak działają te statki kupieckie ale spokojnie połapie się później. Interesuje mnie czy jeszcze coś macie zainstalowanego, zmienionego w plikach aby gra była lepsza (oprócz tego megasubmoda i bugfixa oczywiście)? Da się zmienić aby wyświetlało rok, a nie liczbę tur?

Araven
31-03-2015, 19:00
Są poradniki do BC 6.3, aktualne i do BC 7.0 także co do flot handlowych. Poszukaj w dziale Bellum.

Rossoneri
01-04-2015, 01:34
Jak na razie gra mi się fajnie, klimatycznie, aczkolwiek kary za oblężenia i przebywania na obcym terenie dają się mocno we znaki. Czy można zmienić dziedzica? I raz jeszcze zadam pytanie odnośnie wyświetlania roku. Na screenach u każdego widziałem wyświetlany rok, a przy nim, w zależności od pory roku, słońce bądź płatek śniegu. Widać to po lewej stronie interfejsu, natomiast po prawej, nad przyciskiem kończącym turę, jest wyświetlona liczba tur. Problem w tym, że u mnie nie pokazuje roku i pory roku. Czy coś trzeba zmienić w plikach aby ta opcja była wyświetlana?

Przeniosłem potrzebne info do działu Poradników Sadam86
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?402-Poradniki-do-modowania-Medieval-II-Total-War&p=339988#post339988

wino
01-04-2015, 07:03
W BC 7 wprowadzono możliwość zmiany dziedzica (choć my już to zrobiliśmy w megasubmodzie do BC 6.3).

Kary możesz sobie zmienić, podałem Ci gdzie to się robi. Podałem też gdzie zmienić tury na lata, ale mod przeniósł, poszukaj.

mtwtk1
03-04-2015, 21:03
Panowie no za nic w świecie nie mogę przenosić świty między generałami klikam ppm w gienka z którego chcę przenieść no astrologa naciskam LPM na tego astrologa przenoszę go na fotografię innego gienka i nic się nie dzieje .
Coś źle robię czy jak?

Araven
03-04-2015, 21:41
Niektórych nie można przenosić. Większość da radę.

sadam86
04-04-2015, 08:19
Sprawdź czy ten któremu chcesz przekazać astrologa nie ma już 8 ludzi w świcie.

ordenus22
04-04-2015, 10:38
Mongołowie pojawiają się tylko jeden raz w kampanii (gdzieś koło 1223 roku) czy jeszcze potem komp im coś dorzuci? Pytam bo mam teraz 1260 rok a oni całą siłę zmarnowali na walkę z Turkami, gdzie dostali mocno po dupie i teraz zastanawiam się czy oni w ogóle będą dla mnie zagrożeniem.

sadam86
04-04-2015, 10:43
Są trzy rzuty jak w BC 6.3, pierwszy jakoś 1212 płn-wsch., potem po 20 turach na Kaukazie i znów po 20, gdzieś koło Bagdadu, tylko dwa następne są mniej liczne, coś po 8 flag.

ordenus22
04-04-2015, 10:51
Czyli u mnie już się nie pojawią, hmm szkoda, bo teraz to oni dostają baty od Bułgarów.

sadam86
04-04-2015, 10:53
Fakt na nowym EDU wino jeśli masz wgrane wytrzymują max 100 tur.

wino
04-04-2015, 12:41
Może dać im większą sakiewkę?

sadam86
04-04-2015, 12:44
Daj, w sumie już gdzieś to się przewijało, że są za biedni.

Araven
04-04-2015, 12:54
Koniecznie, sakiewka z 25.000 i kasa na start ze 3 miliony, to namieszają.

wino
04-04-2015, 14:16
Sakiewkę to mają teraz 25 tysi, w megasubmodzie dla zagraniczniaków dałem 65. Kasa startowa 500000, za mało?

Araven
04-04-2015, 14:55
Ja nie mam plików z ostatniej instalki. 3 miliony bym dał, tak było w Megasubmodzie V na 6.3 i ok było, a sakiewkę na 35.000. Mongołowie maja być zagrożeniem jakim byli w historii, teraz szybko bankrutują i padają.

wino
04-04-2015, 18:35
To chyba lepiej sakiewkę większą, niż kasę startową. Kasa startowa prędzej czy później zostanie przejedzona, sakwa 65 tysi chyba nie.

Idill`a (MZ)
05-04-2015, 13:09
Swego czasu, wstrzymałem epicką kampanię Rzeszą Niemiecką.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany zamieszczam zapis.
Z całą pewnością będę kontynuował, moim błędem w tej że kampanii, było nieprzygotowanie na zmiany Pitera. Nie mam słownie żadnych agentów dywersji. Co nie jest problemem, prawde powiedziawszy. Choć kilku notabli zginęło ( respekt dla Pitera).
Uploadowałem zapis, gdyż sytuacja geopolityczna dla mnie jest wielce satysfakcjonująca, rozegrałem dziesiątki wybornych batalii.

https://www.sendspace.com/file/e5zcd3
- bardzo trudny
- AI Pitera
- AI Germanicusa z hardcore addonem

wino
08-04-2015, 18:58
Jaka masakracja! Czego się dowiedziałem o historii i geografii dzięki pracy nad spolszczeniem, to chyba lata nauki w szkołach mi nie dały, poważnie! Nigdy co prawda omnibusem nie byłem z tych przedmiotów, ale coś tam człowiek się uczył. O ludach, o regionach (obecnych i historycznych), miastach, królestwach, kalifatach, bitwach, o znanych oddziałach (jak np. almogawarzy, farysi itp.), o powstawaniu państw, o ich zależnościach i konfliktach, o władcach i walkach o władzę, o rozwijającym się handlu, szczególnie morskim w rejonie Włoch itd. itp., to jest nie do opisania! Właśnie skończyłem tłumaczenie Państwa Kościelnego. Kopara na podłodze. Donacja Konstantyna - dokument na którym opiera się władza tego tworu państwowego został sfałszowany :) Kosmos.

Na pewno część z Was wiedzę takową posiada, część pewnie nawet bogatą, ale ja poszerzyłem ją o lata świetlne :) Zajawka jak Wuj! Wiadomo, że podręcznik do historii to to nie jest, ale podstawy jakie daje są niesamowite. Tłumacząc wiele rzeczy widząc nieznane dotąd mi hasła doczytywałem bardziej szczegółowe informacje z nieprzebranych źródeł internetu i jeszcze więcej się dowiadywałem. Normalnie cuda na kiju.

Krótko mówiąc, praca nad spolszczeniem daje mi mnóstwo satysfakcji, bo dowiaduję się niesamowicie dużo nowych rzeczy o czasach, które były niezwykle ciekawe :)

Tak więc jak skończę tłumaczenie zachęcam Was jeszcze bardziej do czytania opisów Państw i jednostek, wielu fajnych rzeczy można się dowiedzieć :) Wielu informacji co prawda nie daje się zamieścić w kilku czy kilkunastu zdaniach, ale zawsze to jakieś podstawy, które ciekawscy mogą sobie poszerzyć. Ci mniej ciekawscy dostaną bardzo ciekawe i istotne informacje, które na pewno będą cenne podczas gry.

Ok, po Papiestwie jest Polska, ją już robiłem, zatem Królestwo Portugalii - nadchodzę!!!

Łokero
12-04-2015, 18:50
Coś dla mnie, uwielbiam historię :)

radax
19-04-2015, 13:13
Historia jest szczególnie ciekawa bo prawdziwa - polecam artykuły z zamkniętego już blogu http://blogbiszopa.pl

Co do Donacja Konstantyna to Kościół Katolicki uznał jego fałszywość w XIX wieku, ale papieża uznano formalnie za głowę Kościoła Powszechnego już w 4 wieku - szczegóły na http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?p=351046

Świat stoi na spiskach, a Kościół jest jedną z niewielu instytucji, która ma właściwości samooczyszczania i ulepszania, co pozwala mu trwać dłużej od wszystkich innych organizacji ludzkich.

wino
19-04-2015, 13:35
Dzięki za linki :)

Choć co do ostatniego zdania mam spore wątpliwości. Trwają bo są obrzydliwie bogaci, Watykan to jedno z najbogatszych Państw na świecie, powinno się kierować sprawami duchowymi, a tymczasem tam tylko afery finansowe i walka o władzę. Przez całą historię świata tylko spiskowali, grabili i mordowali dla władzy i pieniędzy. Jaki to przykład niby jest dla wiernych? Zamiast skrom,ności i oddania Bogu tylko przepych i materializm. Dzisiaj świat nie posiada żadnych wartości poza materialnymi, ale kościół powinien być inny, a tymczasem czym ta instytucja różni się od świeckich?

sadam86
19-04-2015, 13:38
Nie rozkręcajcie się z dyskusją, jak coś zapraszam do Agory

radax
19-04-2015, 22:35
wino (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5711-wino) twoja opinia jest skrajnym uogólnieniem i oczywiście się z nią nie zgadzam - Kościół Katolicki ma wielu świętych, którzy są przykładem i przeczą twojej opinii.

Bellum Crucis to z łacińskiego wojna/wyprawa krzyżowa, modyfikacja ma wielkie uproszczenia co do religijnego aspektu rozgrywki i nie powinno się jej przenosić na rzeczywistość...

Mi Bellum Crucis strasznie się podoba, właśnie dlatego, że w odróżnieniu od innych gier, kwestie chrześcijańskie są w niej obecne: Bóg, honor, ojczyzna :)

darshil
27-04-2015, 14:39
Witam

Chcialem zapytac czy w BC 7 mozna wracac do poganstwa norwegia bo np w bc 6.3 mozna bylo a w bc 7 70 tura i nic mimo ze wyklety. Jest taka mozliwosc czy to zostalo zmienione?

wino
27-04-2015, 17:11
Można wrócić do pogaństwa Norwegią.

Fuks
05-05-2015, 18:12
Gram w BC 7.0 z Megasubmodem, Polską, mam zajęte wszystkie tereny na północny wschód od Gdańska i Płocka - czyli m.in. Rygę, Wilno, Nowogród, Psków. Od samego początku mam sojusz z Cesarstwem, rok około 1203.

No i pytanie - pojawił się na terenie Litwy (w okolicach Rygi) jeden gość z Cesarstwa, co się zwie "Wielki Mistrz". Od razu po pojawieniu się wyruszył w drogę do Niemiec. To jest jakiś skrypt związany z zakonem, czegoś się po nim spodziewać?

sadam86
05-05-2015, 18:16
Tak to skrypt związany z Zakonem Kawalerów Mieczowych, a gienek po prostu powędruje sobie do Niemiec.

Fuks
12-05-2015, 14:07
pytanie z rodzaju banalnych - jak sprawić, żeby flota handlowa się rozładowała? Trzeba popłynąć do macierzystego portu, czy wystarczy dopłynąć do wybrzeża najbliżej stolicy państwa? i ile takie rozładowanie z reguły trwa?

sadam86
12-05-2015, 14:10
Flota rozładowuje się w stolicy, czyli jeśli takową masz w głębi lądu przenieś ją nad morze, gdy przeniesiesz wpłyń flotą do portu i po turze powinna się rozładować.

Skeletoon
28-05-2015, 11:06
Witam! Mam kilka pytań odnośnie kampani hot seat. Otóż gdy gram w tą kampanię nie mogę rekrutować miotaczy ognia greckiego i naffaftun mimo iż pobudowałem odpowiedni budynek. W singlu ten problem nie istnieje. Ponadto papież nie organizuje krucjat, sam tez nie mogę bo zawsze sptykam się z odmową, analogicznie rzecz się ma w islamie tam tez nie mogę organizować dżihadu mimo iż mój kapłan ma max. pobożność. Natomiast w singlu wszystko działa poprawnie. Co jest nie tak?

Araven
28-05-2015, 16:15
W kampanii hot-seat nie ma wielu skryptów a nawet jak się je wklei to nie zawsze działają. Hot-seat jest niestety okrojony w stosunku do single.

Lwie Serce
28-05-2015, 16:32
Gram sobie w to Bellum 7 z Megasubmodem 2 i bardzo mi się co prawda podoba ale... No właśnie, nie wszystkie zmiany są in plus w stosunku do 6.3. Niektóre jednostki wyglądają tak sztucznie że szkoda gadać, np. rycerze feudalni czy jarlowie, w 6.3 pięknie i realistycznie a tutaj... Słaba jakość wykonania się wydaje. Spieszeni francuscy rycerze też słabo wyglądają, dużo gorzej niż w poprzedniej wersji. Co mi się jednak spodobało to nowy wygląd rycerzy aragońskich i rycerzy św. Łazarza, ci są zrobieni naprawdę znakomicie. No i widać że nowe twarze pododawali większości wojakom, tu jest ok choć niektórzy wydają się zbytnio gładcy (za dużo gołowąsów wśród rycerstwa ;D). Takie moje drobne czepialstwo. Ogólnie niektórych rzeczy nie powinni tykać bo było dobre w 6.3 i zwalili po całości.

Wonsz
28-05-2015, 16:48
Gołowąsy to nie był wcale taki rzadki widok ;). Zresztą jakbyś musiał latać z "grubym wonsem" i bujną czupryną w hełmie przez kilka czasem dni lub nawet godzin, to oszalałbyś :)

Skeletoon
29-05-2015, 11:28
Dzięki za odpowiedź:D W takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Czy blokowanie portów ma wogóle jakieś skutki finansowe dla zablokowanego jak i blokującego? Jeśli tak to czy można zmienić ich wielkość? Bo teraz chyba są śmiesznie małe.

karollo86
30-05-2015, 11:48
Witam mam takie pytanie otoz Bellum Crucis w wersji 7.0 wiesza sie czesto czy juz jest to poprawione. Gralem w wersje 6.3 mod swietny ale prowadzac intensywne wojny baaardzo czesto grajac Polska wywalalo mnie do pulpitu jak walczylem z Norwegia i Nowogrodem... Szczerze to moje wkurw.... juz zostalo wyczerpane i nie wiem czy jest sens instalowania tej modyfikacji czy lepiej poczekac na ewentualne latki . Z gory dziekuje za odpowiedz.

sadam86
30-05-2015, 15:34
Raczej się nie wiesza, tury chodzą płynniej, po wgraniu najnowszego spolszczenia CTD zdarza się sporadycznie.

marchlew1920
11-06-2015, 22:47
Kurcze wie moze ktos dlaczego nie moge pobrac tego moda z mediafire ..ciagle mi cos wyskakuje ze autoryzowanie pobierania ...

Araven
12-06-2015, 06:54
Spróbowałem dziś, pobiera bez problemu. Może zmień przeglądarkę, ja używam Google Chrome, ew. po pobraniu wrócisz do obecnej jako domyślnej.

marchlew1920
12-06-2015, 08:30
No niestety na kazdej przegladarce mi to samo wyskakuje.... moze mam jakis limit bo predzej pobieralem kilka razy tego moda ,kilka dni temu

Araven
12-06-2015, 08:40
Albo limit, albo może antywirus blokuje. Ew. poproś kogoś znajomego z szybkim netem Ci pobierze.