PDA

Zobacz pełną wersję : Total War:Attila-frakcje

Strony : 1 [2]

Gajusz Mariusz
24-11-2014, 23:45
W 90% się zgadzamy. Nigdzie nie napisałem że to co mamy na myśli mówiąc Hunowie to jednorodna, homogeniczna całość. Chciałem tylko zwrócić uwagę na organizację która była na bank. Mamy za mało danych i tyle. Nie szukając daleko zobaczmy na Skandynawów z VIII-IX w. To że najmowali się nie znaczyło że nie mieli dobrej organizacji wojskowej. I to bardzo skutecznej organizacji. Kiedy im pasowało jednoczyli się, kiedy nie, brali się za łby nawzajem. Tylko na to chciałem zwrócić uwagę. A Mongołów wspomniałem by zwrócić uwagę jak zaciemniony obraz mamy ludu nierozumianego przez opisujących go. Mimo że te źródła nie zostały zdziesiątkowane jak te ze starożytności, dają nam obraz średnio odpowiadający rzeczywistości. A teraz zniszczmy z nich powiedzmy 90% i jaki mamy obraz Mongołów w XIIIw w Europie?

Ituriel32
25-11-2014, 07:32
Ja powiem że ładnie zagrali i wyliczyli sobie te nacje. Z nacji które są zawiedzione to mi podobali się Sasanidzi i Alanowie. A w tym DLC całość, za położenie nacji. Przyjdzie zamówić w Pre-orderze. A grał będę w Romka2 zwykłego.

Tak się wtrącę. Jeśli nie miało się kultury i organizacji wojskowej, to nie nadawało się na najemników.

KLAssurbanipal
25-11-2014, 14:56
Nie wiem jak udało im się przebić samych siebie, bo Barbarian Invasion stoi dużo wyżej od Attyli pod względem historyczności.

Gajusz Mariusz
25-11-2014, 16:17
He he, no... właściwie na to wychodzi! ;)

Andrij Marszałek
25-11-2014, 16:17
Oj może trochę pszesadziłeś. Zgadzam się ci Ostrogoci i Frankowie to cyrk tak jak i wersje hełmów itp ale w BI poza kilkoma frakcjami mieliśmy gości w różnych kolorach dresów :) np: Pomarańczowi Sasi i niebiescy Sasanidzi a Brytowie to już wogóle kopia Galii. Tego nie da się przebić :)

WaregWenedyjski
25-11-2014, 19:28
Z tą historycznością to spokojnie, jeszcze mają panowie trochę czasu, może dadzą radę coś poprawić. Choć znając życie to tylko mój niepoprawny optymizm. Najgorszą rzeczą są chyba falangi germańskie, no po prostu nóż w kieszeni się otwiera! Przecież istnieją w grze dwie normalne formacje, mur tarcz i ściana tarcz, komu to przeszkadzało? Inna sprawa to frakcje skandynawskie. Jestem w stanie zrozumieć umieszczenie ich w grze, ale rozwinięcie ich kilkaset lat do przodu to jakaś kpina.

Ale wiecie, co jest wnerwiające?
Że zrobią dobrą grę. Że nacje będą dobrze wyważone, zróżnicowane, że będą nieźle wyglądać. I znowu będziemy ciskać gromy na forum, a potem zarywać nocki, bo ci p####oleni Rzymianie upadać nie chcą. A na historyczne mody zawsze można troszkę poczekać.

dawid621
25-11-2014, 19:49
Niestety ale to smutna prawda... pamietam jak nawet w ta alfe romka 2 gralem, mimo ze przyslowiowa piana z ust ciekla z nerwow ze ledwo to chodzi, to czlowiek siedzial i napierdzielal w ta gre;D

Gajusz Mariusz
25-11-2014, 19:57
Tak było!:lol2:

Sara Temer
25-11-2014, 20:09
Wy tu sobie narzekajcie, płaczcie o to, że gra jest fantastyką, a mimo to będziecie w nią grać, a ja najzwyczajniej nie kupię nowego TW :P

Andrij Marszałek
25-11-2014, 20:40
Dobry pomysł :P a co do skandynawów to nie do końca tak raczej. Te plemiona były ale nie w takiej formie jaką nam pokażą :) - z resztą coś zauważyłem. Najbardziej ahistoryczne było BI - teraz mamy Atille w tym samym okresie i zanosi się na to samo. Wniosek? - CA nie powinno robić gier z tego okresu a jak już robią to i tak są świetne :P

Ituriel32
25-11-2014, 23:14
Czekanie z zakupem w zasadzie nic nie daje. Ja kupiłem Empire dopiero koło premiery Shoguna 2.
Shoguna dopiero po premierze dodatku do niego.
A Napoleona i dodatek do Shoguna 2 jakiś rok po wydaniu tego ostatniego.
Jedyny sukces takiej polityki był taki że zaoszczędziłem trochę kasy i nerwów które straciłbym grając w bety (to tyczy się głównie Empire).
Dało radę poczekać tylko dlatego że nie lubię hermetycznego świata samurajów i epoki prochu. Przy Attyli się to raczej nie uda, tak samo jak nie udało się przy Romku.

Nezahualcoyotl
25-11-2014, 23:53
Jezeli Hunowie beda grywalna frakcja mam nadzieje ze CA nie zrobi nam prezentu w postaci gry na czas jak to mialo miejsce w TW Alexander.Osobiscie preferuje zapoznanie sie z gra a nie pedzenie przed siebie do mety.

KLAssurbanipal
26-11-2014, 07:23
Oj może trochę pszesadziłeś. Zgadzam się ci Ostrogoci i Frankowie to cyrk tak jak i wersje hełmów itp ale w BI poza kilkoma frakcjami mieliśmy gości w różnych kolorach dresów :) np: Pomarańczowi Sasi i niebiescy Sasanidzi a Brytowie to już wogóle kopia Galii. Tego nie da się przebić :)

Tam co prawda byli na jedno kopyto, ale tu nie jest niewiele lepiej. Germanie też różnią się kolorem gaci, ponieważ te jednostki jakie widzimy na preview to raczej standard dla wielu frakcji. Tych falangitów będą miały inne frakcje, nawet wikingowie czego dowodzi opis ze steam. :) Z katafraktami frankijskimi pewnie będzie analogiczna sytuacja.

Sądząc po gaciach, które mają wikingowie i Sasi (te pasiaki, które ma każda celtycka frakcja w R2) można na razie domniemywać, że Piktowie będą wyglądać jak Icenowie z podstawki.

Za to w BI nie było takich przegięć z jednostkami, czy choćby nie było frakcji wikingów, dla których powiedzmy obie szczerze powinna być osobna gra, lub chociaż campaign pack DLC oddalony o 300 lat. Wikingowie walczący z Rzymianami - takie coś to ja widziałem w grach lat 90s.

Samick
26-11-2014, 10:27
Wikingowie walczący z Rzymianami - takie coś to ja widziałem w grach lat 90s.

Settlersi z taką możliwości pojawili się jeszcze w tym wieku, więc nie wiem o którą grę chodzi. Poza Cywilizacją nic innego nie przychodzi mi do głowy.

szwejk
26-11-2014, 11:25
Jak już nas wzięło na wspominki... Pamiętacie jak wyglądały jednostki Egiptu z pierwszego Romka?:lol: To wtedy zaczął się grzech pierworodny "historyczności" CA. Uważam, że najbardziej poprawne były jednostki w pierwszym MTW VI. Ale tam grafika była prostsza i bardziej zwracało się uwagę na statystyki... No cóż jeszcze niejednego dziwoląga frakcyjnego, czy jednostkowego gracze przełkną...

Samick
26-11-2014, 12:26
Statystyki? O czym Ty piszesz? W Shogunie i Medievalu nie było statystyk tylko ogólna charakterystyka. Strzela, dobre morale, dobrze sobie radzi z jednostkami opancerzonymi. Wedle mojej miary lepsze to niż wyliczanie jakie mamy teraz. ;)

szwejk
26-11-2014, 12:35
Ach, miałem na myśli charakterystykę. Źle się wyraziłem. Masz rację, że była lepsza niż obecne porównywanie cyferek:cool:

Defil
26-11-2014, 15:38
Z drugiej strony medalu mamy sytuację gdy nie wiadomo co jest lepsze i trzeba kierować się nazwami czy własnymi wyobrażeniami. Statystyki wprowadzone w Rome znacznie ułatwiły dobór jednostek i urozmaiciły grę, nawet jeśli obdarły ją z mgły tajemnicy i płaszcza legendy.

Andrij Marszałek
26-11-2014, 19:57
Zgadza się i argument o charakterystykach nijak nie odnosi się do multi tylko do singla a to co innego :rolleyes:

majkel
26-11-2014, 22:07
Jeśli mowa o statystykach to mnie, jako gracza w 90% ukierunkowanego na single, śmieszy mówienie że ta jednostka jest nieopłacalna bo kosztuje 50 więcej a ma 10 mniej pancerza:) Grając kampanię mam gdzieś takie różnice i biorę to co mi się bardziej podoba, do tego stawianie przed sobą własnych wymogów i celów i gra się super! Rzadko patrzę na statystyki ale jeśli już mają być to wystarczy mi morale, pancerz, atak i krótkie opisy jak właśnie w MTW, ot taki ze mnie tradycjonalista;) Natomiast rozumiem, że takie wyliczanie na pewno sprawdza się w multi i właśnie po to jest tyle cyferek:)

Andrij Marszałek
27-11-2014, 15:03
I o to chodzi. Sam w singlu kiedyś patrzyłem głównie na rodzaj jednostki i obrazek :P - chociaż ostatnio trochę zmieniłem podejście :)

WaregWenedyjski
27-11-2014, 23:54
Bo kiedyś po rodzaju i obrazku można było wywnioskować co lepsze - w końcu taki rogaty Krzyżak bił Polaczka w płytówce :D Ja niby na staty patrzę, ale jak zechcę zrobić armię gladiatorów, to zrobię. I słupkom nic do tego.

Poprawione, wbite do głowy. Dzięki Vlad.

Vlad
29-11-2014, 10:54
Swojego czasu czytałem R.E.Howarda więc nie mogę się doczekać gdy do boju poprowadzę jutlandzkie wilki.

DragonRP
01-12-2014, 17:06
Witam, założyłem konto w oczekiwaniu na TW Attila. Mam nadzieję, że dadzą jakąś frakcję Słowian, byle nie przegiętą jak Tatarzy i Mongołowie w Medievalu 2.

Vlad
02-12-2014, 09:50
Witam, założyłem konto w oczekiwaniu na TW Attila. Mam nadzieję, że dadzą jakąś frakcję Słowian, byle nie przegiętą jak Tatarzy i Mongołowie w Medievalu 2.

Mogli by dać plemiona jak Chirrowie czy Slawinowie o ile byli słowianami.

KLAssurbanipal
02-12-2014, 13:56
Są Słowianie. Zwróćcie uwagę na filmik o polityce i dyplomacji. Przez moment widzimy słowiańskiego lidera, a na górze napis - Anteans.
Jednak wg mnie chyba użyli źle odmienionej nazwy. Powinno być Antes lub Antae.

http://en.wikipedia.org/wiki/Antes_people

Andrij Marszałek
02-12-2014, 14:58
No to teraz czekamy na grywalnych albo na moda na frakcje :)

S.P.Q.R
02-12-2014, 15:28
No to mamy również emblemant potencjalnie słowiańskiej frakcji

http://wstaw.org/m/2014/12/02/anteans_jpg_300x300_q85.jpg (http://wstaw.org/h/69b82f2edc2/), http://wstaw.org/m/2014/12/02/qweqwe_jpg_300x300_q85.jpg (http://wstaw.org/h/55dc132cb3f/)

Nie potrafię zlokalizować miejsca startowego, ale można się domyślać, że chodzi o obszar w pobliżu Morza Kaspijskiego..

edit:

Jednak się myliłem -

http://wstaw.org/m/2014/12/02/dfgfg_jpg_300x300_q85.jpg (http://wstaw.org/h/ea874f6c0e1/)

Vlad
02-12-2014, 15:38
Są Słowianie. Zwróćcie uwagę na filmik o polityce i dyplomacji. Przez moment widzimy słowiańskiego lidera, a na górze napis - Anteans.
Jednak wg mnie chyba użyli źle odmienionej nazwy. Powinno być Antes lub Antae.

http://en.wikipedia.org/wiki/Antes_people

Czyli chodzi o Antów?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Antowie

Defil
02-12-2014, 16:20
Ten potencjalny Słowianin ma jakiś dziwnie galijski hełm. Ostatecznie nie znam się, więc mogę się mylić. ;/

KLAssurbanipal
02-12-2014, 22:06
Vlad, Tak, o Antów. Pisałem angielską formę ponieważ CA użyło niewłaściwej i podałem jak powinno być.

Defil, nie mylisz się. W tej gierce głupota goni głupotę. Planuję niebawem zrobić temat o tym na TWC. 80% uzbrojenia to bujda na resorach. Gdzie hełmy dla generałów i oficerów? Czemu chodzą uzbrojeni jak zwykli żołnierze? Co robi wczesnocesarskie phalera? Gdzie poprawny wygląd tunica manicata? Czemu władcy Sasanidów i zwykli żołnierze zazwyczaj nie mają bród? Czemu noszą turbany niczym Arabowie? Czemu mają napoliczniki w hełmach? A czemu oficerowie rzymscy nie noszą kirysów?

Dziwią mnie te wszystkie rzeczy z tego względu, że w BI2 jest mniejszy wybór kultur uzbrojenia itp. niż w RTW2.
RTW2, który nie był pod względem historycznym ideałem to o kilka poziomów przebija BI2. Że też naprawdę mając tyle źródeł można skopać wygląd sasanidzkiego czy rzymskiego żołnierza? Wystarczy wpisać w google Sassanian helmet, Sassanian Warrior, late Roman helmet, Late Roman infantry/cavalry, żeby wiedzieć jak to wyglądało poprawnie. WIelkiej filozofii nie ma. Sasanidzi z V n.e. jako wojownicy muzułmańscy z VIII wieku? No ja proszę, CA nie róbcie ludziom wody z mózgu.

WaregWenedyjski
02-12-2014, 22:39
Rób dobrodzieju, do dziś pamiętam twoje i innych userów polemiki z Lustedem.
O ile RII miało swoje głupotki, o tyle nie miałem takiego, no nie wiem, zdezorientowania może, jak w Atilli. Falanga germańska wraca w zbrojach łuskowych, katafrakci szukają pracy w Niemczech, wikingowie odnajdują wehikuł czasu, a teraz jeszcze śliczny hełm z taakimi osłonami na policzki, podczas gdy wschodnie frakcje mają całkiem pokaźna kolekcję szyszaków. Serio. Skopiować szyszak na łeb barbarzyński to żadna robota. Zmienić nazwę kultury z "celtycka" na "słowiańska" jeszcze mniejsza.
Ciekawe, czy elitarną jednostką piechoty Cesarstwa Wschodniorzymskiego będzie Straż Wareska (o oczywistościach pokroju możliwości werbowania dżihadystów w Arabii nawet nie wspominam)?

marko1805
02-12-2014, 22:59
Defil, nie mylisz się. W tej gierce głupota goni głupotę. Planuję niebawem zrobić temat o tym na TWC. 80% uzbrojenia to bujda na resorach. Gdzie hełmy dla generałów i oficerów? Czemu chodzą uzbrojeni jak zwykli żołnierze? Co robi wczesnocesarskie phalera? Gdzie poprawny wygląd tunica manicata? Czemu władcy Sasanidów i zwykli żołnierze zazwyczaj nie mają bród? Czemu noszą turbany niczym Arabowie? Czemu mają napoliczniki w hełmach? A czemu oficerowie rzymscy nie noszą kirysów?
No i na TWC znów rozpęta się piekło:D, ale z miłą chęcią poczytam wpisy. KLA uważaj tylko na tamtejszych "znafców" tematu.

Myrkull
03-12-2014, 11:04
KLA, problem w tym że musisz się pośpieszyć, bo już niedługo premiera i nic nie zmienią.

Asuryan
03-12-2014, 11:58
I tak nic nie zmienią, ale co sobie pomarudzi, to Jego :mrgreen:

S.P.Q.R
03-12-2014, 12:44
W razie czego tym galijskim "czepku" Antów wystąpi sam KLA. Będzie to nagroda pocieszenia dla niego za robienie zamieszania na TWC.

Ituriel32
03-12-2014, 13:35
Na dwa miesiące przed premierą nie ma szans na jakieś większe zmiany, zwyczajnie jest za późno. Mimo wszystko będę kibicować KLA i innym którzy chcą konkretów zamiast nijakości i fuszerki.

KLAssurbanipal
03-12-2014, 13:58
Dziś wieczorem może się uda mi zrobić. Jakby chcieli to by zmienili. Prawda jest taka, że na płycie nie ma jednostek i w ogóle grafiki. To wszystko pobiera Steam w czasie instalacji. W przypadku RTW2 tak było, więc wątpię żeby BI2 miało inaczej. ;) W każdej chwili przed premierą mogą to dodać.
Nie zapominajcie, że pomimo gotowych frakcji w RTW2 to jednak jakieś drobnostki w patchach poprawiali po wielokrotnych prośbach userów np. poprawny grzebień centurionów, więcej hełmów galijskich, trackie buty itp. Dodawali także nowe jednostki do rosterów. Dlatego problem - 2 miesiące do premiery nie istnieje. Problemem jest to, że im się nie chce.
Żeby nie zrobić hełmów oficerskich/generalskich to aż wstyd. Kipi od nich Google, a jak widzicie mają hełmy "szeregowców". Pamiętacie ile osób chciało rzymskich generałów? Zrobiłem prostego modzika, najprostszego z moich który sprawia że generałowie nie mają już hełmów jak triarii i jest to mod najbardziej pobierany przez graczy. Pobrało go blisko 100 tyś. graczy i naprawdę dziwi mnie oleweanie wyglądu generałów ze strony CA. Do STW2 mieli oni zawsze oryginalny wygląd, a teraz w BI2 i RTW2 jest kpina.

marko1805
03-12-2014, 14:06
Tak jak pisze ituriel32, zmian nie będzie. Wszystko w rękach moderów.( co nie oznacza, iz pogadanka KLA nie ma sensu, warto co nieco uświadomić ignorantom) Teraz raczej należny martwić się o mechanikę, a jest to jak na razie wielka niewiadoma.

Edit.
Nie zapominajcie, że pomimo gotowych frakcji w RTW2 to jednak jakieś drobnostki w patchach poprawiali po wielokrotnych prośbach userów np. poprawny grzebień centurionów, więcej hełmów galijskich, trackie buty itp.
Cesarsko-galijskiego G nie poprawili i tego im(leniom) nie wybaczę dla zasady:nunu:

KLAssurbanipal
03-12-2014, 14:26
Tak, część poprawili, a części nie. Cesarsko-galijskiego w ogóle nie użyli w grze, co jest absurdem - najbardziej kojarzony rzymski hełm przez laików.
Jednak coś tam zmienili jak np. te grzebienie, buty itp. Zatem można liczyć, że może 10% z tego co napiszę zmienią.

Gajusz Mariusz
03-12-2014, 15:24
KLA, jak uważasz że warto walczyć o oczywistości do końca, to działaj. Przynajmniej czytające szerokie grono TWC coś załapie i może odzew będzie silniejszy. Trzymam kciuki.

Asuryan
03-12-2014, 23:17
Żeby nie było, ja też trzymam kciuki za powodzenie, choć w nie wątpię - pamiętam jeszcze kłamstwa Lusteda w sprawie orła.

Veritimus
04-12-2014, 00:26
Mnie tam, po zobaczeniu takich perełek jak podział na katolickie i ortodoksyjne chrześcijaństwo oraz huskarlów, już nie zdziwi w tej grze chyba nic. :D

Vlad
05-12-2014, 10:21
Nie umiem znaleźć nazw jednostek z TW Attila.

Shiroyasha
20-01-2015, 21:25
Witam, wszystkich forumowiczów, słyszał ktoś coś o grywalnej Armenii/ Partii w podstawowej kampanii czy raczej dlc?

Il Duce
20-01-2015, 21:49
Nie będę grywalne w podstawowej kampanii w wyjście dlc z nimi też mocno powątpiewam.

KLAssurbanipal
21-01-2015, 00:05
Może i dadzą je jako DLC, bo w końcu DLC z barbarzyńcami, głównie Germanami nie będą tak różnorodne. Wschodnie cywilizacje dodadzą pikanterii. Wątpię, żeby w zakładce wschodnie imperia zostali tylko Sasanidzi.

Shiroyasha
21-01-2015, 00:49
Właśnie też mam takie przeczucia, ale jeśli się mylę to zostaną mody.

Sapiens
21-01-2015, 14:30
Witam, wszystkich forumowiczów, słyszał ktoś coś o grywalnej Armenii/ Partii w podstawowej kampanii czy raczej dlc?

Wydaje mi się że na Partię nie można liczyć bo już wtedy nie istniała, a jej spadkobiercą są Sasanidzi? Czy ktoś coś wie od którego roku będzie się zaczynała kampania w Attyli? W momencie objęcia władzy nad Hunami przez Attylę (i jego brata) Armenia już chyba nie istniała rozebrana przez Rzym i Sasanidów, ale liczę na jej obecność, w końcu Baktria w Rome II też istnieje jako samodzielne państwo wcześniej o ok. 30 lat niż w rzeczywistości.

Shiroyasha
21-01-2015, 20:30
Wydaje mi się że na Partię nie można liczyć bo już wtedy nie istniała, a jej spadkobiercą są Sasanidzi? Ogólnie to moje pytanie opierało się o mapę Attyli zamieszczoną przez Klassurbanilapala, na której widnieją zarówno Partia jak i Armenia. Z tego co mi wiadomo Armenia, która była rzymskim sojusznikiem istniała do roku 387 potem podzielili ją między siebie Rzym i Sasanidzi.

Wschodnie cywilizacje dodadzą pikanterii. Wątpię, żeby w zakładce wschodnie imperia zostali tylko Sasanidzi. Zgodnie z tym co napisał Klassurbanilapal nie wydaje mi się że na wschodzie będzie tylko jedna grywalna frakcja.
Ale wiele też zależy od jakiego roku dokładnie gra startuje.

Il Duce
21-01-2015, 21:31
Równie dobrze może zostać pusta. W Rome 2 do teraz są dwie nie wypełnione(Brytowie i Germanie)

KLAssurbanipal
21-01-2015, 22:43
Sądzę, że Brytowie I Germanie jeszcze się powiększą. Wg przecieku sprzed paru miesięcy ma być jeszcze DLC Boudyki. Mogą dać wtedy 2-3 Brytów + Germanów jako FLC.
Frakcja FLC nie ma związku z DLC np. Marsylia przy koloniach czarnomorskich.

Il Duce
22-01-2015, 18:45
Może i tak tylko jakoś nie widzę sensu takiego DLC :P. Prochu względem pozycji Icenów na mapie to nie wymyślą. Podobnie z jednostkami. Już prędzej Germańskie DLC byłoby ciekawsze ale tylko odrobinę. Zamiast bawić się w dodawanie kolejnych barbarzyńców którzy się praktycznie niczym od siebie nie różnią mogliby w końcu odblokować Numidów/Arabów/Etiopczyków po jednym państwie z każdej wymienionej przeze mnie grupy.

KLAssurbanipal
22-01-2015, 23:06
Germańskie DLC na pewno będzie. Jak wspominałem - Alemanowie, Burgundowie, Longobardowie, Swebowie i Markomanowie są niewykorzystani.
Jednak patrząc na jednostki aktualnych grywalnych frakcji to kolejne DLC germańskie nie doda żadnej pikanterii grze. Będą to podobne lub sklonowane frakcje. Jednak Celtowie mogą wnieść trochę różnorodności do gry która jak dotychczas wskazuje powinna się nazywać "Full Germans Total War", "90% frakcji germańskich" lub "Germanie i inne zielone ludziki".
Naprawdę w grze, gdzie w większości mamy 3 kultury - germańska, rzymska i wschodnia odrobina Celtów nie zaszkodzi. ;)

Andrij Marszałek
23-01-2015, 19:13
No ja bardzo liczę na DLC z Brytami do Rome 2 bo teraz mamy kpine jakąś - Camoludunum które było stolicą Trynowantów czy jakoś tak :) - mają Icenowie :) - # frakcje brytyjskie i jedna germańska jako FLC było by świetne.
A w Atillli coś ze wschodu.

KLAssurbanipal
30-01-2015, 02:42
Szkoda, że te frakcje słowianskie są źle zaznaczone.