Zobacz pełną wersję : Where West meets with East 3.0 - dyskusja
Po 4 latach pracy nad modem, w tym po roku walki z bugami i stabilizacją moda już w najbliższą sobotę 11.10.2014 około godziny 17 zaprezentowana zostanie pierwsza w 100% polska, ogromna modyfikacja pod medieval'a 2, Where West meets with East 3.0!
Trailer:
Igc2hFhZAdA
Ekipa
1. Rapsod
Dyrektor projektu
Koncepty
Skrypty mapy
Regiony
2. Joopiter
Ikonki i karty jednostek
Tekstury jednostek
Herby
Rzeki
3. Aramegil
Modele jednostek
Kody jednostek
Tekstury jednostek
4. George
Kształt mapy
Krajobraz mapy
Mapki
5. Gracul
Nowe skrypty (jeszcze nie sprawne w tej wersji)
Debugowanie moda
6. MrSandokan87
Intro
Obrazki do menu
Karty budynków
7. Majkello
Tekstury jednostek
Ikonki budynków
8. Piter
Dyrektor projektu w czasie stabilizacji moda, po rozsypaniu się ekipy
SI na mapie kampanii
Stabilizacja moda
Naprawa bugów
Skrypty
Mechanika gry
9. Hellvard
Stabilizacja moda
Naprawa bugów
10. Zyndram
Stabilizacja moda
Naprawa bugów
Skrypty
Współpracujący: Araven, Vondagar, Kruk84, Avasil, Pop, Mnil, TomekPl, Wilk, Mefisto7, Wino (instalka), Germanicu5 (AI bitewne)http://img24.imageshack.us/img24/9890/0001zl.jpg
Mod nie będzie jednak zawierał skryptów wojen domowych i restytucji upadłych państw, brakuje również sporadycznie kart jednostek. Ale mimo to mod jest w pełni grywalny i w wielu aspektach powinien deklasować nawet najlepsze mody!
:clap::clap::clap: Brawo. A właśnie się zastanawiałem jaki mod sobie teraz zainstalować i właśnie problem się rozwiązał :D Z niecierpliwością czekam do soboty.
Poliorketes
08-10-2014, 21:46
O, to spora niespodzianka. Myślałem, że mod padł, a tu okazuje się że będzie premiera. Ciekawie się zapowiada, najbardziej podoba mi się mapa.
Mapa jest arcyciekawa, mi także się podoba. Niestety, wiem co mnie odstrasza - nazewnictwo jednostek. ;/
Łezka się w oku kręci, bo pomagałem przy pierwszych (to było chyba więcej, jak 4 lata temu) wersjach moda. Jakiś dinozaur jeszcze pamięta Modek midek by Zgrzybek? ;)
HellVard
09-10-2014, 08:35
Czemu akurat nazewnictwo? Jakieś przykłady? Ja bym się raczej do statystyk jednostek przyczepił, np. polscy rycerze gwardii, w zbrojach płytowych i według opisu "elitarni i świetnie wyszkoleni", mają mniejszą obronę i atak, niż rycerze feudalni w kolczugach :) Z kolei piesi rycerze ziemscy mają od rzeczonych feudalnych jedynie obronę większą o 1 punkt. Przydałoby się jeszcze nad tym popracować.
Polscy rycerze gwardii, których wymieniłeś są najlepszym tego przykładem.
Ituriel32
09-10-2014, 09:27
Ja mógłbym się spytać o listę nacji i parę obrazków z mapy i jednostek?
Lord Dariusz
09-10-2014, 10:20
Grogmir - ja pamiętam :) całkiem niedawno nawet usiłowałem ściągnąć, ale wszędzie gdzie szukałem były wygasłe linki :(
Lord Dariusz, zajrzyj tutaj post nr 1: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4282-Regnum-Poloniae
Ten mod zawiera w sobie moda Midek i Zgrzybek. Niby serwer miał nie działać od 1 września, ale sprawdzałem przed chwilą można pobrać.
Co do WWME 3.
Dobrze, że Piter się nie poddał. Z oceną WWME poczekam. Nazwy można zmienić, statystyki też, ale z tym drugim jest więcej roboty.
Statystyki liczbowe to kwestia drugorzędna, często jednostka z 2x gorszymi statystykami gromi tą z lepszymi- bo kluczem są cechy jednostek, one robią ogromną różnicę. Ja tam w statystyki się nie mieszam, bo są one zrobione według określonych reguł, a nie widzi mi się twórcy, tak by nacje były dobrze zbalansowane.
Co do moda, to nie będą sprawne własne i szybkie bitwy, nie jestem też pewien czy dobrze działa inwazja mongołów, nie jestem ekspertem od skryptów, ale Zyndram coś z tym działał i mówił, że powinno działać.
Co do restytucji frakcji, będę z tym kombinował jak będę miał czas. Ale frakcje nie upadają szybko, bo AI ma zaawansowane ustawienia wasalizacji, więc skrypt i tak rzadko by działał.
Ituriel32
09-10-2014, 12:30
Ale frakcje nie upadają szybko, bo AI ma zaawansowane ustawienia wasalizacji
Rośnie moje zainteresowanie tym projektem. Działa to też w stosunku do gracza?
Oj tam, damy radę, bardzo mi się podoba jednostka Polscy rycerze gwardii :).
Rośnie moje zainteresowanie tym projektem. Działa to też w stosunku do gracza?
Tak. AI samo proponuje sojusze, zawieszenie broni, wasalizacje, zgadza się na pokój i wasalizację gdy mocno przegrywa. Buduje forty, szkoli morze agentów, szkoli wojska różnych jakości i typów (zależnie od typu taktyki), zawiera sensowne sojusze, walczy pasywniej lub agresywniej. Typy działań wojennych, rozbudowy gospodarki, doboru budynków do budowy i agentów do szkolenia są podzielone na 16 różnych stylów dopasowanych historycznie do frakcji. Każda frakcja ma takie same zapisy dot. dyplomacji. AI na początku w pierwszej turze, zależnie od poziomu trudności dostaje duże bonusy by wyrównać szanse przy podboju "rebelii", niezależnych prowincji, potem bonusy nie są już zbyt duże w porównaniu do innych modów, a gra i tak jest trudna. Wszystkie surowce handlowe są dużo warte, najlepsi kupcy będą mogli zarabiać po kilkatysięcy, dlatego warto będzie bawić się kupcami, gdzie w podstawce za handel były takie grosze, że zwyczajnie rzadko komu chciało się tych kupców przestawiać. Desanty morskie również dobrze działają lecz nie dla każdej frakcji (zależne od stylu walki AI). AI nie ugania się bezmyślnie po mapie, broni mostów, robi zasadzki i stara się nie rozdzielać sił, wycofuje się gdy ma zbyt mało sił, rzadko kiedy blokuje porty wywołując wojnę. Nie pamiętam jakie tam jeszcze bugi były na innych AI ale tu ich nie ma. Wiadomo, czasem się zbuguje i coś głupiego zrobi ale to urok medka.
Edit: Co tam jeszcze było... hm np. jeśli zaatakujemy jednostkę stojącą przy mieście to przeważnie to wojsko się zwyczajnie wycofa, a nie wyciągnie garnizonu miasta na pole walki.
To opis starszej wersji mojego AI do Bellum:
Dyplomacja
Dyplomacja oparta jest na wielu czynnikach ale uproszczając jest mniej więcej tak:
Ze względu na poziom trudności:
Poziom vh- AI traktuje gracza jako największe zagrożenie, w związku z tym stara się zawiązywać przeciwko niemu sojusze i dążyć do wojny z graczem. Frakcje AI uważają gracza za najgroźniejszego rywala i ma bonusy dzięki którym łatwiej zawiązywać sojusze przeciwko graczu.
Poziom h- AI traktuje gracza jako duże zagrożenie i stara się zawiązywać przeciwko niemu sojusze oraz dążyć do wojny lecz w znacznie mniejszym stopniu niż na VH. Jeśli frakcja będzie sąsiadowała z potężnym państwem zaczną działać polecenia wyszukiwania sojuszu przeciwko takiemu przeciwnikowi, dzięki temu komputer sam może zaproponować sojusz frakcji gracza i być lojalnym sojusznikiem.
Z tym, że na hard gracz już nie jest często pierwszym celem najazdu sąsiadów o ile nie ma wroga imperium przeciwko, któremu frakcje chciałyby zawiązać koalicję. Biorąc główne cele inwazji, gracz byłby zawsze drugim celem do wojny po wrogu- imperium (trzeci to najsłabszy sąsiad) ale na AI będzie działać dużo pomniejszych czynników, które mogą spowodować, że AI da spokój frakcji gracza (jest tak na wszystkich poziomach trudności), np:
Jeśli sąsiadująca frakcja będzie potencjalnym celem dla sojuszników, to priorytet inwazji na tą frakcję się zwiększy, z każdą kolejną wojną odrobinę wzrasta priorytet inwazji na frakcję cel, z każdym stopniem pogorszenia się relacji zwiększa się priorytet ataku na cel i z każdym pogorszeniem reputacji odrobinę zwiększa się priorytet ataku na cel i wiele innych.
Poziom n- AI stara się tworzyć koalicje przeciwko potęgom, państwom znacznie silniejszym od nich i dążyć do ich osłabienia. Jeśli nie ma takich państw AI będzie chciało podbić gracza (no gdyby od razu najsłabszego sąsiada to wierzcie, kampania byłaby nudna http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_smile.gif ). Jeśli nie graniczy z graczem i z zagrażającym mu imperium to atakuje najsłabszego sąsiada ale nie ma tu żadnych dodatkowych poleceń nakazujących walkę z graczem, więc wystarczą odrobinę złe stosunki z tym najsłabszym sąsiadem, a z naszą frakcją poprawne by AI wolało skierować inwazję przeciwko niemu.
Ogólnie:
Jeśli priorytety inwazji nie przekroczą odpowiedniego minimalnego pułapu to komputer nikogo nie będzie atakował (poza rebeliami).
Przez zastosowanie polecenia inwazji oportunistycznej w opcjach działań wojennych i podboju rebelii komputer czasem będzie ignorował polecenia dyplomatyczne (np zaatakuje nadgraniczne miasto, gdy jest słabo bronione mimo, że może to wywołać wojnę na dwóch frontach, zdarza się to rzadko), a i bez tego AI w medku się buguje i pewno mogłoby się to zdarzać.
Sojusze- jeśli nie są dobrane przeciwko jakiemuś przeciwnikowi, którego AI uznaje za cel, z którym chciałoby walczyć są bardziej paktami o nieagresji. Oczywiście są polecenia mówiące o ataku na wspólnych wrogów ale jeśli nie dotyczy to ataku na wroga- imperium to szansa na to, że ten atak na wspólnych wrogów osiągnie największy priorytet działania jest mała- szczególnie na vh.
Przygotowania do wojny:
Taktyka odpowiadająca za inwazję jest bardzo ospałą doktryną, dlatego komputer będzie zazwyczaj gromadził jakiś czas siły na granicy zanim zdecyduje się uderzyć. Za to będzie szkolił jak najlepsze jednostki oraz agentów, nie zdziwcie się gdy ulubionego generała zabije zabójca AI http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_smile.gif Nie jest to jednak zbytnie ułatwienie dla graczy (bo gracz mógłby się zawczasu zorientować, że nadchodzi inwazja, a AI traciłoby element zaskoczenia), bo to, że AI gromadzi siły na granicy nie musi oznaczać, że chce atakować. Przy określonych sytuacjach (np. gdy gracz nie proawdzi żadnej wojny z sąsiadem, a AI z nim graniczy) AI ma trzymać garnizony na granicy tak samo jakgdyby toczyło z neutranym przecież graczem wojnę. Ta funkcja przykładowo może się wyłączyć gdy AI ma kilku wrogów, wtedy powinno wszystko wysyłać na zagrożony front.
Walka:
- najważniejsze jest dążenie do oblegania osad, w to komputer ładuje cały potencjał militarny na froncie, czasem może i nie jest to najlepsze rozwiązanie ale na silniku starego medka nie ma co przesadzać z finezją, bo potem komputer pląta się bezmyślnie po mapie i głupieje, potem jest nakaz atakowania celów w zasięgu, więc czasem do oblężenia podejdzie druga armia, lub zaatakuje ona armię stojącą obok miasta i pomagającą w obronie, potem jest z najmniejszym priorytetem nakaz walki oportunistycznej, która w pewnych sytacjach ma wszystko "gdzieś" i ignoruje wszystkie ustawienia AI ale dzięki temu AI jest znacznie inteligentniejsze i potrafii lepiej wykorzystać niespodziewane sytuacje. Jako, że AI najbardziej chce oblegać miasta, to czasami zdarzy się, że ominie nasze wojska stojące np. na brodzie rzeki i pójdzie naokoło by oblężyć miasto, lub ominie silnie bronione miasto by zaatakować słabo bronione,
- komputer ogólnie szkoli wojska dobrej jakości, lepszej niż na większości modów,
- dodatkową zaletą tej taktyki jest umiejętność brania twierdz głodem- AI nie atakuje dopóki nie ma pewności, że wygra, pod uwagę jest brany wynik starcia automatycznego,
- komputer potrafi również zwerbować najemników, czego często nie obserwowałem grając na inncyh AI,
- oczywiście potrafi też wyskoczyć z zalewem agentów w pewnych okolicznościach, szczególnie to było widać w upierdliwych kupcach, ale tego w EB2 raczej się nie doświadczy http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_smile.gif,
- gdy AI wypowiada wojnę to przy długiej granicy potrafi zaatakować w kilku miejscach, co może porządnie zdemolować nieuważnego gracza (mam nadzieje, że honorowo nie używacie niehistorycznej http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_wink.gif opcji wczytaj grę),
- samych agentów AI również wykorzystuje lepiej,
- w AI istnieją również desanty, komputer potrafi przywalić naprawdę dobrą inwazją morską, może nie działa to idealnie ale działa w porównaniu do innych AI naprawdę dobrze, a jeśli tak nie jest to z chęcią bym się przyjrzał zapisom AI, które robi to lepiej http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_smile.gif
Obrona:
-tutaj starałem się tak ustawić tak AI aby nie dało się atakować miast przez uderzenie w stojące obok jednostki i niszczenie garnizonu w polu, myślę, że nie jest z tym tak źle jak w innych AI,
- jeśli współczynnik sił na froncie jest odpowiedni AI broni się w oparciu o brody itp, robi zasadzki w lasach, wielokrotnie sam dałem się złapać na to, że komputer ustawia 2 oddziały w lesie, ja widzę słaby oddział, atakuje, on się wycofuje, więc go gonię, a tu przy ataku pokazuje mi się druga armia również ukryta w lesie, tyle, ze 2 razy silniejsza http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_smile.gif Nie jest to częste ale czasem komp potrafi na starym medku zrobić fajne sztuczki. Szkoda, że twórcy tak słabo wykorzystali potencjał AI w podstawce http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_smile.gif
Na poziomie N komputer często potrafić wysłać armię by pomóc nam w oblężeniu, potrafi pomóc w bitwie, nawet zdarzyło się, że odbił oblężenie miasta. Na poziomie H też to się zdarza ale rzadziej. Na poziomie VH komputer jest po prostu chamski.
Poziom bardzo trudny jest stworzony po to, by było trudno, a nie po to by bawić się w jakieś sojusze i wiecznych przyjaciół. Nawet na poziomie normalnym jeśli wspólne interesy się skończą jedynie relacje 10/10 lub 9/10 powinny nas uchronić przed końcem sojuszu jeśli nasz sojusznik nie toczy aktualnie żadnej wojny z sąsiadem, bo jeśli toczy wojnę z kimś, z kim nie jest sąsiadem to w ogóle tego nie liczy jako wojnę.
Co do moda, to nie będą sprawne własne i szybkie bitwy, nie jestem też pewien czy dobrze działa inwazja mongołów, nie jestem ekspertem od skryptów, ale Zyndram coś z tym działał i mówił, że powinno działać.
Ale jak to? To znaczy,że nie będziemy mogli rozgrywać bitew?
Ale jak to? To znaczy,że nie będziemy mogli rozgrywać bitew?
Tylko na mapie kampanii.
HellVard
09-10-2014, 20:59
Tylko na mapie kampanii.
Co Ty piterus za głupoty wygadujesz? ;) Ot, przed chwilką zrobiłem sobie bitwę Kijów vs Tatarzy i wszystko gra :)
@Piter,
Nie zobaczę - nie uwierzę. Takie rzeczy to tylko w Erze, a wiadomo jak skończyła Era. :P
Co Ty piterus za głupoty wygadujesz? ;) Ot, przed chwilką zrobiłem sobie bitwę Kijów vs Tatarzy i wszystko gra :)
Ale szybka bitwa dalej nie działa, z własną też miałem problemy, widać się naprawiła przy poprawie któregoś z bugów, który namierzyliśmy z jakiegoś innego powodu :D
Szkoda, że są zrobione wszystkie jednostki zarówno mongołów jak i tatarów, a nie ma kto dobrze zaprogramować skryptów od inwazji.
HellVard
09-10-2014, 22:24
Haha, nigdy nie testowałem szybkiej bitwy, rezultat mnie zaskoczył :D Czego, jak czego, ale bitwy "morskiej" się nie spodziewałem :) Na szczęście ten tryb to akurat najmniejszy problem.
Gratulacje Piter, Hellvard i Zyndram. Uratowaliście sporo pracy przed zmarnowaniem. Cieszę się, że w końcu gracze będą mogli przetestować taką mapę, jednostki i AI w praktyce.
Mefisto7
10-10-2014, 21:02
Takoż i tu zapraszam każdego, kogo jeszcze obchodzi chwała Medievala 2, do prób odświeżania sceny Kampanii Online, głównie na wersji 2.0 owego, wspaniałego moda, a i nie tylko. ;)
Super się zapowiada !! Ale dziś mecz ! :F
@adriankowaty: "Coś jeszcze trzeba zrobić? Bo wyświetla mi się błąd Ca_Libs, a pobrałem i zainstalowałem dokładnie tam, gdzie trzeba, ponadto wrzuciłem i wypakowałem plik data do folderu głównego moda."
podaj pełną ścieżkę do WWmwE_3.bat
adriankowaty
11-10-2014, 20:13
Problem w tym, że po prostu launcher działa tylko w folderze moda, nie poza nim. Niedziałający launcher był na pulpicie.
A skoro tu jestem, wymienię parę niedoróbek:
-wszystkie cechy i cała świta jest po angielsku
-mod mi wywala podczas tur AI, nawet bug blokuje autosave
-droga zbudowana w Szczecinie łączy go tylko z Niemcami, co spowalnia transport wojsk między Szczecinem a Poznaniem/Gdańskiem.
dość dużo jednostek i nowych budynków nie ma opisu
Będzie wrzucone na jakiś inny serwer, bo z tego nie mogę ściągać zagranicą?
Będzie jeszcze ten alternatywny uzupełniony ale nie wiem kiedy. Wczoraj mi się coś popsuło jak był wgrany w 90%.
Co do moda to wiadomo, trzeba go jeszcze dopracować.
"nawet bug blokuje autosave"
Co i jakim cudem może Ci blokować autosave? Autosave zapisuje grę w momencie rozpoczęcia przewijania tury.
Gra wywala w czasie tur AI, bo próbują się wywoływać skrypty (wskrzeszanie frakcji, wojny domowe itp), które nie są dokończone i nie ma kto ich dokończyć.
adriankowaty
12-10-2014, 10:34
Chodzi mi o to, że autosave zrobiony w trakcie wywalenia też nie działa.
Chodzi mi o to, że autosave zrobiony w trakcie wywalenia też nie działa.
Dzięki za informacje, ale jak to nie da się wczytać gry? Ja rozegrałem ponad 70 tur i może ze 4 razy wywaliło mnie w trakcie ruchu AI, wczytanie gry i przewiniecie tury zawsze pomagało, raz tylko musiałem próbować 3 razy.
Pisz jakoś normalnie, bo nie można Cię zrozumieć, jak się może autosave robić w trakcie wywalania, bo nie rozumiem? Austosave się robi przed przewijaniem się tury AI, a Ty piszesz, że Cię w trakcie tej tury wywala, a teraz piszesz, że w trakcie wywalania się robi autosave. Spróbuj przejść turę kilka razy, powinno się udać. No i w której turze to się stało?
adriankowaty
12-10-2014, 13:45
Naciskam przycisk zakończenia tury i na 2 lub 3 frakcji AI mnie wywala. Autosave, który pojawił się w momencie zakończenia tury, nie działa - wywala błąd i winduje. Teraz dość jasne?
Usuń map.rwm wyłącz autosave w pliku cfg w katalogu głównym i zacznij od nowa.
Czasem autosave może w modach powodować błędy w zapisie.
waldii0203
12-10-2014, 22:15
fajnie....akurat modzik na chłodne jesienne wieczory:D
Już są alternatywne odnośniki. :)
http://bankfotek.pl/image/1801222.jpeg
:(
Zaraz po uchwyceniu tego screena doszło do walki i wywaliło mnie do pulpitu z błędem o treści której nie pamiętam, choć widzę go pierwszy raz podczas gry. Zaś w trakcie 5 tur litewskiej kampanii wywaliło mnie 2 razy :D
Mimo wszystko będę grać dalej, nie poddam się!
http://bankfotek.pl/image/1801222.jpeg
:(
Zaraz po uchwyceniu tego screena doszło do walki i wywaliło mnie do pulpitu z błędem o treści której nie pamiętam, choć widzę go pierwszy raz podczas gry. Zaś w trakcie 5 tur litewskiej kampanii wywaliło mnie 2 razy :D
Mimo wszystko będę grać dalej, nie poddam się!
hehe, no tak jest, ja dograłem 70 tury i nie straciłem żadnego ważnego momentu, choć też wywalało :) Z tego co wiem tylko u rebeliantów pojawiają się takie srebrne postacie i to zbyt często :) Jest włączony autosave + samemu można zapisywać po ważniejszych bitwach i powinno być ok.
Jeśli Gracul się pojawi i zechce wykończyć skrypty, zrobić je, to gra powinna się ustabilizować, tak poza przechodzeniem tury prawie wcale nie wywala.
waldii0203
15-10-2014, 16:58
Ponawiam apel Marata czy ktoś wrzuci moda na inny serwer ,ponieważ za granicą nie da się pobrać :sos:
Ponawiam apel Marata czy ktoś wrzuci moda na inny serwer ,ponieważ za granicą nie da się pobrać :sos:
Są alternatywne linki, oba serwery nie działają? Jeśli tak to masz może jakiś pomysł na serwer, który działa za granicą?
waldii0203
15-10-2014, 18:46
Są alternatywne linki, oba serwery nie działają? Jeśli tak to masz może jakiś pomysł na serwer, który działa za granicą?
Tak catshare i fileshark nie działają pisze ze IP jest z poza Polski i strony nie są dostępne:(, ale Speedy Share działa, rapid share lub chomik bez problemu:ok:
Reznow45
15-10-2014, 20:06
Pierwsze spostrzeżenia:
- z wywalaniem nie jest tak źle, od pobrania moda crash tylko dwa razy
- Drużyna w kampanii Polską wyczynia prawdziwe cuda, w zasadzie 4-5 jednostkami można jechać kilka razy większe armie (piesze, a najlepiej wschodnie :D )
PS: Czy poda ktoś jak nazywają się motywy muzyczne użyte podczas rozgrywki na mapie kampanii? Bo jedna melodia bardzo wpadła mi w ucho :D
Uch, po "szybkiej" kampanii litewskiej jestem pod wrażeniem...
Gra tym państwem jest bardzo delikatnie mówiąc - trudna :P
Już na początku gry jesteśmy witani uciekającą tysiącami monet forsą, chociaż nie mamy nawet jednej pełnej flagi. Dochody z miast nie przekraczają 1000 florenów. Kolejnym smutkiem jest to, że żaden z sąsiadów nie jest gotów przyjąć nawet oferty praw handlowych (Węgrzy się zlitowali). Zaraz po zakończeniu paktu o nieagresji zostałam zaatakowana z południa - 2 pełne flagi Kijowskie, oraz z północy przez Nowogród - flaga na Rygę i pół flagi na Połock. Masakra, a w miastach po kilka oddziałów milicji miejskiej, ponieważ dochody na minusie. Jedynym zwycięstwem było odbicie oblężenia Wilna, ale zaraz potem zamek padł pod ruskimi ostrzami...
I spotkała mnie też dziwna rzecz. Dyplomata kijowski zaproponował mi pokój poprzez złożenie hołdu wasalnego. No ok, przyjęłam z myślą, że może coś jeszcze ugram. Co się okazało? W tej samej turze armia stojąca pod Wilnem, mimo, że po zawarciu przymierza odpuściła oblężenie, zaatakowała mnie ponownie xD
Och, tak to wygląda... ciekawa kampania, pierwszy raz zostałam tak szybko zmieciona z mapki :D Polecam dla szukających wrażeń.
PS: To moja pierwsza kampania na tym modzie. Możliwe, że taki był zamysł, aby mod stawiał na hard, gdyż dochody każdego państwa spadają krytycznie w dół.
Pierwsze spostrzeżenia:
- z wywalaniem nie jest tak źle, od pobrania moda crash tylko dwa razy
- Drużyna w kampanii Polską wyczynia prawdziwe cuda, w zasadzie 4-5 jednostkami można jechać kilka razy większe armie (piesze, a najlepiej wschodnie :D )
PS: Czy poda ktoś jak nazywają się motywy muzyczne użyte podczas rozgrywki na mapie kampanii? Bo jedna melodia bardzo wpadła mi w ucho :D
Konnica jest ogólnie silna w modzie, muzyka pochodzi chyba z serialu czy filmu wiedźmin oraz z filmu Stara Baśń. Bardzo ładne melodie, które dobierał chyba Rapsod.
Tak catshare i fileshark nie działają pisze ze IP jest z poza Polski i strony nie są dostępne:(, ale Speedy Share działa, rapid share lub chomik bez problemu:ok:
To działa za granicą?
http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe (to submod do Bellum ale sprawdzić czy się da ściągać można :) )
Uch, po "szybkiej" kampanii litewskiej jestem pod wrażeniem...
Gra tym państwem jest bardzo delikatnie mówiąc - trudna :P
Już na początku gry jesteśmy witani uciekającą tysiącami monet forsą, chociaż nie mamy nawet jednej pełnej flagi. Dochody z miast nie przekraczają 1000 florenów. Kolejnym smutkiem jest to, że żaden z sąsiadów nie jest gotów przyjąć nawet oferty praw handlowych (Węgrzy się zlitowali). Zaraz po zakończeniu paktu o nieagresji zostałam zaatakowana z południa - 2 pełne flagi Kijowskie, oraz z północy przez Nowogród - flaga na Rygę i pół flagi na Połock. Masakra, a w miastach po kilka oddziałów milicji miejskiej, ponieważ dochody na minusie. Jedynym zwycięstwem było odbicie oblężenia Wilna, ale zaraz potem zamek padł pod ruskimi ostrzami...
I spotkała mnie też dziwna rzecz. Dyplomata kijowski zaproponował mi pokój poprzez złożenie hołdu wasalnego. No ok, przyjęłam z myślą, że może coś jeszcze ugram. Co się okazało? W tej samej turze armia stojąca pod Wilnem, mimo, że po zawarciu przymierza odpuściła oblężenie, zaatakowała mnie ponownie xD
Och, tak to wygląda... ciekawa kampania, pierwszy raz zostałam tak szybko zmieciona z mapki :D Polecam dla szukających wrażeń.
PS: To moja pierwsza kampania na tym modzie. Możliwe, że taki był zamysł, aby mod stawiał na hard, gdyż dochody każdego państwa spadają krytycznie w dół.
Z tymi atakami po zwasalizowaniu rzeczywiście jest problem, niby jest polecenie, że przez pare tur od rozejmu AI ma nie atakować ale i tak nie może się ono powstrzymać :) Musisz mieć silny garnizon, który odstraszy agresora. Co do pieniędzy, to każda frakcja ma z tym problem. Chodzi o to, żeby nawet powiedzmy w 100 turze duże imperia mogły sobie pozwolić na max ~ 4 pełne armie, a nie kilkanaście jak w innych modach, bo silnik medka jest tak przystosowany, że AI najlepiej sobie radzi z max jedną pełną flagą w bliskim rejonie działań, z dwoma, trzema już trochę gorzej, a z 4 i więcej już zaczyna mocno głupieć.
W miarę ciekawe rozwiązanie, tego nie wiedziałam.
Jednak brak pieniędzy uniemożliwia rozwój ekonomii.
Podoba mi się to, że w końcu AI atakuje pełnymi armiami, a nie po kilka oddziałów i to jeszcze bez generała.
W miarę ciekawe rozwiązanie, tego nie wiedziałam.
Jednak brak pieniędzy uniemożliwia rozwój ekonomii.
Podoba mi się to, że w końcu AI atakuje pełnymi armiami, a nie po kilka oddziałów i to jeszcze bez generała.
Dziękuje :)
Kupcy dają duże dochody, musisz o nich bardzo dbać :)
AI walczy na 16 różnych sposobów, więc będą różne doznania grając przeciwko różnym frakcjom. Z chęcią bym poczytał jakieś recenzje jak gracze oceniają inteligencję poszczególnych frakcji.
waldii0203
16-10-2014, 11:54
To działa za granicą?
http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe (to submod do Bellum ale sprawdzić czy się da ściągać można :) ).
Przeklej działa jak najbardziej;D
Mod był na tym serwerze ale pierwszy link ktoś skasował po jednym dniu
http://przeklej.org/file/1atg0j/Setup.7z.001
http://przeklej.org/file/gm1wTj/Setup.7z.002
Postaram się wrzucić pierwszą część jeszcze dziś.
Jak aktywować tryb hot-seat?
Bardzo przydałaby się droga łącząca Szczecin z Gdańskiem i Poznaniem, ponieważ przeprowadzanie jednostek przez prowincje niemiecką pogarsza dyplomacje.
W Włodzisławie mam możliwość wybudowania budynku piekarni po ulepszeniu muru a takiego budynku nie mogę budować w Krakowie – to jest budynek dla wybranych miejscowości?
W Poznaniu po wybudowaniu budynku do rekrutacji łuczników nie mogłem ich rekrutować ani doszkolić :/
Dyplomacja jest ciekawie rozwiązana, państwa przygraniczne nie za bardzo są skłonne do sojuszu, ale Państwa graniczące z tym samym krajem są skłonne do sojuszu i wspólnej walki.
W przypadku wojny słabszego kraju z mocniejszym, za bardzo rzucają się jak piranie na słabszego pozostałe kraje sąsiadujące :)
Raz mnie niemcy zaatakowali już w 4 turze przy oblężeniu prowincji rebeliantów
W drugiej turze każdy kraj po za graczem dostaje po 4 pełne oddziały wojska oraz kasę i produkcja im drastycznie rośnie poczym spada - rozumiem, że to jest utrudnienie, ale przy wyborze łatwego poziomy gry dałby się zmniejszyć przypływ wojska do 1 lub 2 oddziałów tak, żeby 9 latek mógł zagrać w tego moda ?
Dodatkowe jednostki i budynki to duży plus tego moda.
link do pobrania moda jako jeden plik exe https://mega.co.nz/#!DgoUSYTb!CDJG6-kidWVeZJDlN4c3zdLReuo3iJzIPIHg5kQqsRE – jeśli złamałem jakieś prawa autorskie to usunę plik z mega
Dziękuje :)
Kupcy dają duże dochody, musisz o nich bardzo dbać :)
AI walczy na 16 różnych sposobów, więc będą różne doznania grając przeciwko różnym frakcjom. Z chęcią bym poczytał jakieś recenzje jak gracze oceniają inteligencję poszczególnych frakcji.
Tylko wyszkol tu kupców, skoro skarbiec na minusie :P
Nie łatwiej byłoby zwiększyć koszt utrzymania armii?
Tylko wyszkol tu kupców, skoro skarbiec na minusie :P
Nie łatwiej byłoby zwiększyć koszt utrzymania armii?
Właśnie wtedy trzeba by każdej jednostce z osobna to zmieniać. Masz 15 tur, możesz sobie zmieniać początkowy stan skarbca w pliku descr_strat.
Te 4 lub 3 pełne armie w 75% krajów regulują się do ~1-2 armii, bo AI ponosi olbrzymie straty przy szturmach. Jeśli AI walczy z graczem potrafi np. brać twierdzę głodem póki automatyczny szturm nie da mu zwycięstwa, przeciwko sobie AI walczy na własny sposób i ciężko to zmienić, szturmuje rebelie i często przegrywa i w ten sposób po paru turach zamiast 4, ma 3,5 armii, a do 15 jeszcze bardziej się to rozmywa, tyle, że AI też doszkala swoje wojska. Dodam plik, który daje graczu 15 000 od początku gry, nie 5 000.
Do szkolenia jednostek potrzebny jest szereg budynków, jak kowale itp.
Link z większą ilością pieniędzy na początku i większymi dochodami z podatków:
Wypakować do folderu moda:
http://www.speedyshare.com/KR66h/data.rar
Przydałby się ktoś dobrze znający historię, kto rozłożyłby surowce handlowe na mapie, mają one duży wpływ na zamożność prowincji i można by dobrze tym odwzorować znaczenie poszczególnych regionów.
http://przeklej.org/file/c2QiMo/Setup.7z.001
http://przeklej.org/file/gm1wTj/Setup.7z.002
Nowe linki alternatywne.
Pograłem wczoraj (właściwie dziś w nocy) parę tur i takie refleksje:
Grałem Maurami.
- jak na polski mod to strasznie dużo rzeczy jest po angielsku (niemal cale zarządzanie miastem - oprócz nazw budynków, dyplomacja, nazwy agentów itd)
- ekonomia głupcze! (że posłużę się takim cytatem) - ekonomia to jakaś masakra [łatkę z 2 postów wyżej wgrałem]
- z "sakiewki króla" jest 0 (słownie: zero)
- dyplomacja też jest hardkorowa - sąsiedzi (Hiszpania, Aragonia) nie chcą słyszeć nawet o umowie handlowej, co moim zdaniem jest nienormalne - jest napisane, że oferta jest hojna (prawa handlowe) lub bardzo hojna (handel + mapa) i tak się nie godzą; Sycylia i Papa się zgodzili na handel
- kasa od kupców - zanim kasa spadła mi na minus zdążyłem zrekrutować 3, w Pn Afryce wyciąga 190$ na turę i Pd Hiszpanii wyciągają ok. 90$ więc szału nie ma
- i na koniec gwóźdź programu: jednostka Konni Łucznicy Berberów dosiada ... Wielbłądy :)
Na razie tyle
waldii0203
18-10-2014, 08:03
Dzięki Piter za linki już wszystko pobrane i zainstalowane:champagne: wczoraj troszkę przetestowałem moda przed wielką rozgrywką i mod jest rewelacyjny, z tym że grając oczywiście Polską zająłem całe pomorze 3 prowincje i popadłem w długi, z Litwą od samego początku miałem na pieńku nawet nie chcieli ze mną handlować więc męczyłem papcia papierza o krucjatę na Wilno mając dużo pkt uznania u papcia i wojska utrzymanie miałbym za darmo ale papcio uparty się nie godził , także z przymusu ekonomicznego postanowiłem rozwiązać większość wojska juz wychodzłem na prostą a tu w 9 rundzie zaatakowała mnie Litwa, podobno jest pakt o nieagresji do 15 rundy:eek: a może słabą armią ich pokusiłem :hmm::hmm::hmm::hmm::hmm::hmm::hmm:ok dzisiaj popróbujemy nową taktykę tylko sprawdzę czy Litwa cały czas jest anty wtedy cała kasa w wojów i na Litwę inwazja pełną parą. ps tylko raz mnie wywaliło przy bitwie oblężonego szczecina, a co robi Zbigniew przy Krakowie bez pkt ruchu w sanatorium wypoczywa?(he żart),no i widzę dyplomacja jest ciekawa oj będzie się działo.....
Pograłem wczoraj (właściwie dziś w nocy) parę tur i takie refleksje:
Grałem Maurami.
- jak na polski mod to strasznie dużo rzeczy jest po angielsku (niemal cale zarządzanie miastem - oprócz nazw budynków, dyplomacja, nazwy agentów itd)
Mam nadzieje, że nie przeszkadza to zbytnio w grze. Skupiałem się na tym żeby w moda dało się grać, opisy i spolszczenie wszystkiego nie było priorytetem (główną robotę przy debugowaniu zrobili Hellvard i Zyndam)
- ekonomia głupcze! (że posłużę się takim cytatem) - ekonomia to jakaś masakra [łatkę z 2 postów wyżej wgrałem]
- z "sakiewki króla" jest 0 (słownie: zero)
Jeśli chodzi o sakiewkę króla to jest to zamierzone. Osobiście uważam, że taka ekonomia jest znacznie lepsza niż tworzenie potem kar za posiadanie zbyt dużej liczby prowincji by ograniczać spam armii AI i gracza.
- dyplomacja też jest hardkorowa - sąsiedzi (Hiszpania, Aragonia) nie chcą słyszeć nawet o umowie handlowej, co moim zdaniem jest nienormalne - jest napisane, że oferta jest hojna (prawa handlowe) lub bardzo hojna (handel + mapa) i tak się nie godzą; Sycylia i Papa się zgodzili na handel
- kasa od kupców - zanim kasa spadła mi na minus zdążyłem zrekrutować 3, w Pn Afryce wyciąga 190$ na turę i Pd Hiszpanii wyciągają ok. 90$ więc szału nie ma
Zwróć uwagę na cele kampanii, ciężko będzie współpracować z frakcjami, które mają za cel zniszczyć Ciebie lub Ty ich. Poszukaj lepszych miejsc dla kupców, im typ towaru jest dalej od stolicy tym jest cenniejszy.
- i na koniec gwóźdź programu: jednostka Konni Łucznicy Berberów dosiada ... Wielbłądy :)
Na razie tyle
hehe, no nieźle. Już sobie tworze jakiś plik, w którym będę spisywał takie bugi.
Dzięki Piter za linki już wszystko pobrane i zainstalowanehttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/champagne.gif wczoraj troszkę przetestowałem moda przed wielką rozgrywką i mod jest rewelacyjny, z tym że grając oczywiście Polską zająłem całe pomorze 3 prowincje i popadłem w długi, z Litwą od samego początku miałem na pieńku nawet nie chcieli ze mną handlować więc męczyłem papcia papierza o krucjatę na Wilno mając dużo pkt uznania u papcia i wojska utrzymanie miałbym za darmo ale papcio uparty się nie godził , także z przymusu ekonomicznego postanowiłem rozwiązać większość wojska juz wychodzłem na prostą a tu w 9 rundzie zaatakowała mnie Litwa, podobno jest pakt o nieagresji do 15 rundyhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_eek.gif a może słabą armią ich pokusiłem http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/hmm.gifhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/hmm.gifhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/hmm.gifhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/hmm.gifhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/hmm.gifhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/hmm.gifhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/hmm.gifok dzisiaj popróbujemy nową taktykę tylko sprawdzę czy Litwa cały czas jest anty wtedy cała kasa w wojów i na Litwę inwazja pełną parą. ps tylko raz mnie wywaliło przy bitwie oblężonego szczecina, a co robi Zbigniew przy Krakowie bez pkt ruchu w sanatorium wypoczywa?(he żart),no i widzę dyplomacja jest ciekawa oj będzie się działo.....
W pierwszym poście pisze, pakt o nie agresji jest pewny w 70% czyli od czasu do czasu AI go lekceważy. Jest to zrobione po to by nie móc sobie beztrosko podbijać rebelii i zostawiać pustych granic :)
Zauważyłem, że nikt nie pisze o poziomie trudności na jakim gra :) Nie polecam gry na VH, już na H gra powinna być sporym wyzwaniem, na normalnym też nie powinno być banalnie łatwo, a na łatwym gracz ma bonusy do rzadszego wybierania go jako celu inwazji :)
Reznow45
18-10-2014, 12:16
Rozumiem imperialne tradycje Moskwy,ale ta armia stojąca pod Marrakeszem to nie lekka przeginka? ;)
Oraz skąd w Niżnym Nowogrodzie 90 kilka % katolików?
Rozumiem imperialne tradycje Moskwy,ale ta armia stojąca pod Marrakeszem to nie lekka przeginka? ;)
Oraz skąd w Niżnym Nowogrodzie 90 kilka % katolików?
Dodałem nowe instrukcje dot. gry w temacie pobierania:
Uwagi dot. gry:
1. Dochód z kopalń w opisie nie odpowiada temu co naprawdę dają (należy to dokładnie sprawdzać w szczegółowych danych o osadzie, tam pokazują się przyszłe dochody z zaplanowanych do budowy inwestycji), gra czasami lubi wyrzucić do pulpitu przy przewijaniu tury, więc jeśli wygramy jakąś bitwę w czasie jej przewijania to radzę od razu zapisać grę, jeśli nas wywali to należy próbować ją przejść następny raz, czasem nawet kilkukrotnie (zdarza się to rzadko),
2. Wygląd zamków na mapie pokazuje się jeden poziom wyżej niż jest to naprawdę.
3. Na początku funkcjonuje pewny w 70% pakt o nieagresji, czyli zazwyczaj nikt nas nie zaatakuje przez pierwsze 15 tur ale należy zachować ostrożność podczas podboju "niezależnych" prowincji.
4. W pierwszej turze AI dostaje 3-4 pełne armie i bonus pieniężny na ich utrzymanie by wyrównać choć trochę szanse przy podboju niezależnych prowincji. Zazwyczaj do 15 tury AI wytraca większość z tych armii. Nigdy później AI nie dostaje darmowych oddziałów, a bonusy pieniężne dla AI nie są większe niż w większości innych modów.
5. Mod to zaawansowana beta więc proszę o wyrozumiałość dla drobnych błędów, które mogą się pojawić.
Mod ciekawy, miło się gra. Problem z wywalaniem jest u mnie jednak dość częsty. Zauważyłem, że dzieje się gdy zbyt długo przeglądam okienka statystyk lub informację o budynkach w mieście. Zaczynają potem wariować ikonki. Chodzi głównie o te które można kliknąć w oknie statystyk lub turowe raporty. Oczywiście staram się eliminować ich używanie ale do końca się nie da i tak co 15 tur wywala ;/ Mam nadzieję że naprowadzę na jakiś błąd. Bitwy rozgrywają się bez przeszkód.
Reznow45
18-10-2014, 12:52
Od wczoraj bardzo często wywala mi bitwy, praktycznie w każdej podczas szarży jazdy, gdy wroga armia leci na pysk, nagle koniec zabawy. Mam nadzieje że pojawi się łatka poprawiająca to.
Od wczoraj bardzo często wywala mi bitwy, praktycznie w każdej podczas szarży jazdy, gdy wroga armia leci na pysk, nagle koniec zabawy. Mam nadzieje że pojawi się łatka poprawiająca to.
Jako pierwszy skarżysz się na taki bug. Jaką frakcją grasz, może jakieś nowe jednostki zacząłeś używać? Ktoś ma jeszcze takie problemy? Od wczoraj? To znaczy od której tury np. może napisz.
HellVard
18-10-2014, 16:31
Ludzie, ale podawajcie z łaski swojej więcej szczegółów, bo z takich ogólników niewiele da się wywnioskować ;) Jaką frakcją grasz? Jakich jednostek używasz podczas tej szarży? Zdarza Ci się to w walce z różnymi frakcjami czy tylko z jedną?
Kolejne kilka tur za mną.
Zaatakowała mnie Kastylia, Aragonia się czai bo mają z nimi sojusz. Wszystkie ataki odparłem, 4armie kastylijskie rozbite, 2 doszczętnie.
Aż tu bum: krucjata na Grenadę i chyba z 12 państw od razu zareagowało.
A w budżecie wielki kanion, choc w podsumowaniu tur pokazuje mnie na 3 albo 4 miejscu jeśli chodzi o kasę.
Aha, gram na poziomie średni/średni czy tam normal/normal jak to się tam zwie nie pamiętam
Ja również apeluję o sensowne posty:
- które dokładnie jednostki nie mają przypisanych tekstur (oddziały duchy);
- które prowincje nie mają połączeń drogowych a mieć powinny;
- które nacje mają za słabą/za mocną armię/infrastrukturę na starcie;
- które jednostki/okienka powodują wyrzucanie gry do pulpitu;
- którzy kupcy, w którym miejscu i na jakim surowcu przynoszą za małe/duże dochody;
- które nacje zachowują się dziwnie pod względem taktycznym czy dyplomatycznym.
Ciężko będzie opracować łatkę bez takich informacji.
Na parametry jednostek proszę nie zwracać uwagi - te bowiem tworzę od nowa.
Dałoby radę wrzucić moda na torrenta?
Dałoby radę wrzucić moda na torrenta?
Nie planuje nic takiego. Z podanych linków mod nie ściąga się chyba dłużej niż 2h więc to nie problem.
Ja mam problem, bo 1part gdy dochodzi do 100% nie udaje się. (pobierałem z tego fileshark czy coś takiego).
Ja mam problem, bo 1part gdy dochodzi do 100% nie udaje się. (pobierałem z tego fileshark czy coś takiego).
Masz ustawione zapisz, a nie otwórz? Z jakiej przeglądarki pobierasz? Masz jeszcze 2 alternatywne serwery.
Ach, krew zalewa gdy mam grać bitwę na tym modzie...
Za każdym razem kiedy próbuję rozegrać większą batalie to w pewnym momencie musi wyskoczyć mi okienko z tekstem: http://bankfotek.pl/image/1803213.jpeg
Nie jestem w stanie powiedzieć, które jednostki powodują crash, a które nie...
Grając np. Aragonią nie mogłam rozegrać ani jednej bitwy przeciwko Maurom, ponieważ wywalało mnie już przy ładowaniu ekranu...
Grając Szkocją jest lepiej, jednak bez rozegrania potyczki samej, nie jestem w stanie grać dalej, gdyż automat przegrywa to z kretesem... :(
Ciężko, ciężko :D
waldii0203
19-10-2014, 19:31
Ja również apeluję o sensowne posty:
- które dokładnie jednostki nie mają przypisanych tekstur (oddziały duchy);
- które prowincje nie mają połączeń drogowych a mieć powinny;
- które nacje mają za słabą/za mocną armię/infrastrukturę na starcie;
- które jednostki/okienka powodują wyrzucanie gry do pulpitu;
- którzy kupcy, w którym miejscu i na jakim surowcu przynoszą za małe/duże dochody;
- które nacje zachowują się dziwnie pod względem taktycznym czy dyplomatycznym.
Ciężko będzie opracować łatkę bez takich informacji.
Na parametry jednostek proszę nie zwracać uwagi - te bowiem tworzę od nowa.
grajac Polską zaatakowali mnie dwaj sojusznicy na raz cesarstwo niemiecke i kijów stosunki miałem z nimi bardzo dobre i status dyplomatyczny bardzo rzetelny
grajac Polską zaatakowali mnie dwaj sojusznicy na raz cesarstwo niemiecke i kijów stosunki miałem z nimi bardzo dobre i status dyplomatyczny bardzo rzetelny
Jaki poziom trudności? Doskonałe i wspaniałe to relacje przy, których AI raczej nie zdradza. Silne garnizony na granicy również zmniejszają chęci do ataku, nie prowadzenia wojen również. Przy grze na bardzo trudnym trzeba liczyć się zdradami (przy czym AI bardzo rzadko wywołuje wojny na 2 fronty, można to wykorzystać).
Wrzućcie folder log jak wam wywala. W dodatku wywalanie tylko przy większych bitwach... hm może to przez słaby sprzęt? Bo osobiście rozegrałem kilkanaście bitew, również dużych Polską i miałem 0 błędów. Każdą frakcją wam wywala, czy tylko jakimiś konkretnymi? Wywalanie w czasie ładowania może być spowodowane jakimiś błędami mapy, zdarza się to w jakiś konkretnych prowincjach stale, czy jest to losowe?
Wrzucić folder log?
Aragonią wywalało mnie podczas ładowania za każdym razem gdy chciałam zaatakować Maurów... Raz mi się tylko udało gdy prowadziłam oblężenie Algieru.
To na pewno nie jest wina słabego sprzętu. Choć możliwe, że to faktycznie ja mam coś skopane, ale co mogłoby być skoro niczym się nie bawiłam, aby zepsuć? :P
waldii0203
20-10-2014, 17:58
Jaki poziom trudności? Doskonałe i wspaniałe to relacje przy, których AI raczej nie zdradza. Silne garnizony na granicy również zmniejszają chęci do ataku, nie prowadzenia wojen również. Przy grze na bardzo trudnym trzeba liczyć się zdradami (przy czym AI bardzo rzadko wywołuje wojny na 2 fronty, można to wykorzystać).
Wrzućcie folder log jak wam wywala. W dodatku wywalanie tylko przy większych bitwach... hm może to przez słaby sprzęt? Bo osobiście rozegrałem kilkanaście bitew, również dużych Polską i miałem 0 błędów. Każdą frakcją wam wywala, czy tylko jakimiś konkretnymi? Wywalanie w czasie ładowania może być spowodowane jakimiś błędami mapy, zdarza się to w jakiś konkretnych prowincjach stale, czy jest to losowe?
owszem grałem na najwyższym poziomie, ale dwie zdrady sojuszników na raz?? wygląda mi to na błąd ponieważ w żadnym modzie mi się to nigdy nie zdarzyło :hmm:poza tym nie da się trzymać garnizonów na granicy w tym modzie tylko armia początkowa musi być ciągle w ruchu i zdobywać bo inaczej krach ekonomiczny,można także ją zmniejszyć ale będę jak baranek bezbronny do strzyżenia nawet przez sojuszników bo AI ma wokół pełno armii i jest nienasycone
Wrzucić folder log?
Aragonią wywalało mnie podczas ładowania za każdym razem gdy chciałam zaatakować Maurów... Raz mi się tylko udało gdy prowadziłam oblężenie Algieru.
To na pewno nie jest wina słabego sprzętu. Choć możliwe, że to faktycznie ja mam coś skopane, ale co mogłoby być skoro niczym się nie bawiłam, aby zepsuć? :P
Nie no, mod jest nieprzetestowany, nie koniecznie musisz mieć coś źle :)
owszem grałem na najwyższym poziomie, ale dwie zdrady sojuszników na raz?? wygląda mi to na błąd ponieważ w żadnym modzie mi się to nigdy nie zdarzyło :hmm:poza tym nie da się trzymać garnizonów na granicy w tym modzie tylko armia początkowa musi być ciągle w ruchu i zdobywać bo inaczej krach ekonomiczny,można także ją zmniejszyć ale będę jak baranek bezbronny do strzyżenia nawet przez sojuszników bo AI ma wokół pełno armii i jest nienasycone
Graj na hard ;)
Edit: Folder logs jest w folderze gry, wrzuć go na jakiś serwer, np taki, z którego ściągałaś moda, możesz go przed tym spakować w winarze np. Najlepiej wykasować ten folder i pograć aż jakiś bug wyskoczy, wtedy będą tam zapisane tylko błedy z wwmwe.
Ps: Macie królestwa w ver. 1.5 oczywiście?
http://ge.tt/6JWHVQ22/v/0
http://www.speedyshare.com/N9ECB/WWMWE3patch3.01.rar
Wypakować do folderu moda, powinno to trochę ustabilizować grę, poprawia to również eventy, gdyż wszystkie pokazywały się zbyt późno, inwazja timuridów i mongołów działa, gra podzielona jest na 3 ery, około 120-140 powinna się odblokować możliwość rozbudowy zamków. Te same pliki wrzucę do folder pobierania. Wskrzeszanie frakcji powinno działać, jeśli frakcja zostanie podbita może się pokazać event, iż odnalazł się zaginiony spadkobierca rodu królewskiego zniszczonego królestwa itd...
Postarałem się również dodać zapisy dzięki, którym AI nie będzie atakować wasala po jego zwasalizowaniu ale nie jestem pewien czy to zadziała, bo jeśli AI wasalizuje przeciwnika i ma pełną armię koło miasta bronionego np. przez jedną jednostkę to może być dla niego zbyt wielka pokusa. Łatwiej będzie również o zawieszenie broni.
To ostatnia taka mini łatka, być może w dłuższej przyszłości wyjdzie patch 3.1.
Poliorketes
22-10-2014, 14:32
Wskrzeszanie frakcji powinno działać, jeśli frakcja zostanie podbita może się pokazać event, iż odnalazł się zaginiony spadkobierca rodu królewskiego zniszczonego królestwa itd...
Myślałem, że nie ma możliwości wskrzeszania frakcji na silniku Medievala? Jak to dokładnie działa? Czy dana frakcja może "zmartwychwstać" tylko jeden raz, czy więcej? Da się to wskrzeszanie frakcji zaimplementować w EB?
Myślałem, że nie ma możliwości wskrzeszania frakcji na silniku Medievala? Jak to dokładnie działa? Czy dana frakcja może "zmartwychwstać" tylko jeden raz, czy więcej? Da się to wskrzeszanie frakcji zaimplementować w EB?
Nie wiem jak to dokładnie działa, Gracul jest twórcą, wiem, że działać ma jak w medku1.
HellVard
22-10-2014, 16:56
Oczywiście, że jest taka możliwość i to nie jest żadna nowość :) Nawet ja zrobiłem taki skrypt, więc to nic trudnego ;) Frakcje można wskrzeszać ile tylko razy się chce. Można to zaimplementować w każdym modzie.
Jak najbardziej, np. w MOS submodzie do TATW 3.2 (wymaga Kingdoms 1.5) jest wskrzeszanie upadłych frakcji, trzeba zdobyć ich stolicę i można je wskrzesić.I w kilku innych modach też.
Gram Polską 15 tur i zero ctd po najnowszym mini-patchu.
Edit: Oczywiście urok tworzenia sztucznej inteligencji w tej grze, ustawiam nie atakuj 5 tur po rozejmie bez względu na wszystko, AI w ogóle nie wywołuje wojen więc na razie problem z atakowaniem wasala zostaje, wrzuciłem poprzednią wersję AI.
Jak nie w tą to nie we w tą :D. Znam ten ból, a poza tym, podstawka była w tym aspekcie w porządku chyba, może lepiej jest dodać tamten "system"
waldii0203
23-10-2014, 18:04
Nie no, mod jest nieprzetestowany, nie koniecznie musisz mieć coś źle :)
Graj na hard ;)
Edit: Folder logs jest w folderze gry, wrzuć go na jakiś serwer, np taki, z którego ściągałaś moda, możesz go przed tym spakować w winarze np. Najlepiej wykasować ten folder i pograć aż jakiś bug wyskoczy, wtedy będą tam zapisane tylko błedy z wwmwe.
Ps: Macie królestwa w ver. 1.5 oczywiście?
http://przeklej.org/file/pUd52g/logs.rar tak mam królestwa 1.5, ten log jest już z po części z wklejoną poprawką także nie wiem czy coś teraz da ale jak coś będzie szwankować na pewno wykasuje stare logii i nowe podeśle, jak narazie na poprawce moje problemy sie rozwiały, gram na hard i jest wszystko ok:)
Jak nie w tą to nie we w tą :D. Znam ten ból, a poza tym, podstawka była w tym aspekcie w porządku chyba, może lepiej jest dodać tamten "system"
To niestety nie takie proste, bo ja wiem co powoduje ten bug ale wyrzucenie tych poleceń znacznie obniży umiejętności walki AI. W podstwce AI pewnie by zerwało pakt wasalizacji blokując port i mając puste granice :) Chyba dawno w nią nie grałeś. Nie jest tu problemem sam system wasalizacji, tylko system walki, który czasem ignoruje ustawienia dyplomacji.
http://przeklej.org/file/pUd52g/logs.rar tak mam królestwa 1.5, ten log jest już z po części z wklejoną poprawką także nie wiem czy coś teraz da ale jak coś będzie szwankować na pewno wykasuje stare logii i nowe podeśle, jak narazie na poprawce moje problemy sie rozwiały, gram na hard i jest wszystko okhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_smile.gif
no to super :) dzięki za loga.
Najnowsze poprawki są w temacie "pobieranie" są inne niż te w moim poście powyżej. Jest tam też zmieniona struktura religijna w tej nieszczęsnej prowincji na wschodzie mającej 100% katolików.
Wykasować plik map.rwm z moda po wgraniu poprawek.
Edit: Stabilność naprawdę znacząco wzrosła.
Edit2: Szukam kogoś kto przetłumaczyłby instrukcję instalacji i uwagi dot. gry na język angielski (z wątku pobieranie).
Grając Maurami (poziom N/N) nie wywaliło mnie ani razu, a trochę tur zrobiłem. W przypadku Gruzji wykop do windy po około 10-15 turach.
W przypadku buntu mieszkańców osady i wydaleniu garnizonu - miasto wraca do poprzedniego właściciela. Tak miało być?
Miałem tak w przypadku Palmy - po wydaleniu garnizonu puste Aragońskie miasto (więc je spokojnie ponownie zająłem); w przypadku Oporto przejęcie przez Kastylię i Leon i to z dużym garnizonem za free
Zostawiłem grę Maurami i próbuję nowej rozgrywki Gruzją. Rozłożyła mnie coraz większa dziura i budżetowa, a dobił Papa wysyłając na mnie drugą krucjatę.
Łatki z posta wyżej jeszcze nie wrzucałem
Grając Maurami (poziom N/N) nie wywaliło mnie ani razu, a trochę tur zrobiłem. W przypadku Gruzji wykop do windy po około 10-15 turach.
W przypadku buntu mieszkańców osady i wydaleniu garnizonu - miasto wraca do poprzedniego właściciela. Tak miało być?
Miałem tak w przypadku Palmy - po wydaleniu garnizonu puste Aragońskie miasto (więc je spokojnie ponownie zająłem); w przypadku Oporto przejęcie przez Kastylię i Leon i to z dużym garnizonem za free
Zostawiłem grę Maurami i próbuję nowej rozgrywki Gruzją. Rozłożyła mnie coraz większa dziura i budżetowa, a dobił Papa wysyłając na mnie drugą krucjatę.
Łatki z posta wyżej jeszcze nie wrzucałem
W podstawce też tak było z tym powrotem do poprzedniego właściciela ;)
Głównym celem krucjat jest Ziemia Święta, Tunis, południowe Włochy i Grenada. Jeśli wszystkie poprzednie prowincje poza Grenadą zajmują chrześcijanie to będzie się to powtarzać.
Ekonomia jest trudna, możesz skasować część wojsk jeśli nie dajesz rady. Musisz się przyzwyczaić, że tu po prostu nie utrzymasz tyle co w innych modach, AI też nie.
W podstawce nigdy prowincja mi nie wróciła do poprzedniego właściciela, zawsze robiła się rebelia
W podstawce nigdy prowincja mi nie wróciła do poprzedniego właściciela, zawsze robiła się rebelia
To zagraj Kastylią w podstawke, zajmij prowincję Maurów i spróbuj ją zbuntować (tylko bez nawracania na katolicyzm) :)
To zagraj Kastylią w podstawke, zajmij prowincję Maurów i spróbuj ją zbuntować (tylko bez nawracania na katolicyzm) :)
Oj tam, nieważne.
Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa.
W czasie bitwy wojska "nie słuchają" rozkazów.
Chodzi mi o to, że jak konni strzelcy dostają rozkaz ataku (ostrzału) to gdy oddział ostrzeliwany wyjdzie z zasięgu ci olewają temat i nie ścigają go (szczególnie jeżeli jest to jazda przeciwnika). Co mnie strasznie irytowało.
Druga sprawa: trudno oderwać jazdę od przeciwnika w zwarciu. Nieraz musiałem kliknąć kilkakrotnie by łaskawie jazda się wycofała (przeważnie straż przyboczna)
Oj tam, nieważne.
Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa.
W czasie bitwy wojska "nie słuchają" rozkazów.
Chodzi mi o to, że jak konni strzelcy dostają rozkaz ataku (ostrzału) to gdy oddział ostrzeliwany wyjdzie z zasięgu ci olewają temat i nie ścigają go (szczególnie jeżeli jest to jazda przeciwnika). Co mnie strasznie irytowało.
Druga sprawa: trudno oderwać jazdę od przeciwnika w zwarciu. Nieraz musiałem kliknąć kilkakrotnie by łaskawie jazda się wycofała (przeważnie straż przyboczna)
To urok medka, nie da się tego zmodować :)
waldii0203
25-10-2014, 12:01
podczas krucjaty na grenade należącą do maurów została zdobyta i oczywiście póżniej maurowie byli w stanie wojny z większością państw katolickich maurowie zostali zwasalizowani przez trzy państwa i byli lennikami trzech państw na raz:hmm:to chyba bug?
podczas krucjaty na grenade należącą do maurów została zdobyta i oczywiście póżniej maurowie byli w stanie wojny z większością państw katolickich maurowie zostali zwasalizowani przez trzy państwa i byli lennikami trzech państw na raz:hmm:to chyba bug?
Pokombinuje nad tym, jak będzie ver. 3.1 wydawana to może to poprawie, rozumiem, że jeśli chodzi o CAI poza wasalizacją nie ma żadnych bugów?
Reznow45
25-10-2014, 12:32
Powiem tak: najbardziej wywala Księstwem Włodzimiersko-Suzdalskim (choć Polska czasem ma podobnie). Zwykle dzieje się tak przy szarży Drużyny na dowolną wroga jednostkę, z rebeliantami raz wywala raz nie, ale walcząc z takim Księstwem Kijowskim to 5 min bitwy nie poprowadzimy :/
Dotyczy zarówno bitew w oblężeniu jak i w polu.
Hasan ibn Sabbah
25-10-2014, 12:52
Na potwierdzenie słów Reznow45 save z oblężenia Wilna Polską (krucjata). Nie wiem czy ctd jest związane z tym konkretnym miastem czy jakąś jednostką, ale oblężenia nie idzie przeprowadzić.
http://speedy.sh/dYrNw/POLSKA.sav
Ogólnie mod super, z bardzo wymagającą ekonomią. Po poprawkach zamiennik BC (jak dla mnie;). Gratulacje.
Na potwierdzenie słów Reznow45 save z oblężenia Wilna Polską (krucjata). Nie wiem czy ctd jest związane z tym konkretnym miastem czy jakąś jednostką, ale oblężenia nie idzie przeprowadzić.
http://speedy.sh/dYrNw/POLSKA.sav
Ogólnie mod super, z bardzo wymagającą ekonomią. Po poprawkach zamiennik BC (jak dla mnie;). Gratulacje.
Też nie mogłem Sycylią walczyć bitew w Jerozolimie. Dzięki za info.
W modzie MXL tez się zdarzało, że państwo było wasalem więcej niż jednego kraju
Planuje zmienić ustawienia dyplomatyczne tak, żeby AI żądało czegoś za wasalizację, czyli możemy być waszym protektorem ale dacie nam 6000 florenów albo jakąś prowincję, wtedy będzie mniej wasalizacji i mniejsza szansa, by podwójna wasalizacja się trafiła, bo samego bugu się nie da wyłączyć, od podstawki jest po prostu tam tego nie było widać (przez głupotę AI zresztą).
Witam .. Bardzo fajny mod...Dzięki !!
Grajac Polską wywala mnie w roku 1223 podczas ruchu komputera na frakcji rebeliantów .. . cofałem sie kilka sejvow wstecz ale ciągle to samo w tym samym momencie .. Da rade to jakoś obejść ??
Witam .. Bardzo fajny mod...Dzięki !!
Grajac Polską wywala mnie w roku 1223 podczas ruchu komputera na frakcji rebeliantów .. . cofałem sie kilka sejvow wstecz ale ciągle to samo w tym samym momencie .. Da rade to jakoś obejść ??
Raczej się da wyslij mi sav'a.
waldii0203
29-10-2014, 20:18
.
http://przeklej.org/file/jXkL7D/logs.rar przesyłam kolejny log z błędem w 1225 roku przy zmianie tur wywala podejrzewam że to błąd związany z najazdem mongołów:hmm:
waldii0203
29-10-2014, 20:43
a tak na marginesie skoro ma powstać patch to czy niedałoby sie z księstwa Polski zrobić królestwo Polskie? historycznie wiem że w tym czasie Polska była Księstwem a krzywousty w testamencie oddał księstwo w lenno cesarstwu niemieckiemu ale pózniej przecież Przemysł II 1257 sie koronował i Polska dalej była królestwem, księstwo kojarzy mi sie z mizernym państwem miastem we włoszech a Polska to był ogromny obszar,więc czy niedałoby sie z w nowym patchu wykombinować jakiś skryp by Polska była królestwem, a władcą Polski był król nie książe ????? może po zdobyciu odpowiednich prowincjii lub odpowiednich mariażyhttp://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_smile2.gif" smilieid="37" class="inlineimg" border="0">
a tak na marginesie skoro ma powstać patch to czy niedałoby sie z księstwa Polski zrobić królestwo Polskie? historycznie wiem że w tym czasie Polska była Księstwem a krzywousty w testamencie oddał księstwo w lenno cesarstwu niemieckiemu ale pózniej przecież Przemysł II 1257 sie koronował i Polska dalej była królestwem, księstwo kojarzy mi sie z mizernym państwem miastem we włoszech a Polska to był ogromny obszar,więc czy niedałoby sie z w nowym patchu wykombinować jakiś skryp by Polska była królestwem, a władcą Polski był król nie książe ????? może po zdobyciu odpowiednich prowincjii lub odpowiednich mariaży:>" smilieid="37" class="inlineimg" border="0">
Popieram
h3llraiser
01-11-2014, 18:35
Mam to samo co waldii0203 i Tony, wywala w 1223 roku i nic się nie da zrobić. Oprócz tego wywala dosyć często ale nieregularnie. Czasem potrafi wywalić co turę a czasem i 30 spokojnie przeleci zanim się zobaczy komunikat zaczynający się od "oh no". Ale to nawet dobrze, bo przynamniej mogę wtedy coś zjeść i uzupełnić płyny:)
Skoro już tutaj piszę to przyczepię się do muzycznego tła. Być może to dlatego, że znałem te utwory wcześniej ale zamiast być tłem dla rozgrywki zaczynają być nużące i powtarzalne. Próbowałem wrzucić inne pliki muzyczne, ale jestem w tym zielony i chyba nie wyszło, bo żaden się nie pojawił podczas 3 kampanii, które zdążyłem rozegrać (oczywiście tylko do 1223 roku), być może pojawią się podczas gry inną nacją (póki co grałem tylko Księstwem Polskim).
Z błędów to rzucił mi się w oczy tylko brak portretów dowódców Wielkiego Księstwa Litewskiego (jest tylko zielone tło).
Ps. Wrzuciłbym logi, ale za cholerę nie mogę ich znaleźć
ja to wlaczam Youtube ..wpisuje Medielval Music Playlist ... Wlaczm gre ... jak mi sie jakas melodia nie podoba to klikam nastepna ... i w ten sposob nie ma nudow .
Problem jak powyżej. Przy zmianie tur zimą 1223 wywala i nic się nie da zrobić. To jest chyba pierwsza tura po pojawieniu się Mongołów. Pojawili się, oblegają Kazań i łup - przy zmianie tur pulpit.
Grałem z włączonym autosavem.
Wrzucam logi oraz save`a - da się to przeskoczyć i grać dalej? http://61944.file4u.pl/download/5447415/Logs_sav.7z
Z innych spraw: nie mogłem walczyć o Sarkel, wywalało mnie. Musiałem z automatu rozegrać
Masz sava z przed inwazji mongołów? Choć w 99% to nie przez inwazję mongołów.
Masz sava z przed inwazji mongołów? Choć w 99% to nie przez inwazję mongołów.
http://61944.file4u.pl/download/5447459/gy2_www.file4u.pl.sav Parę tur wcześniej 1220r.
Naprawiłem błąd muszę, jeszcze trochę popracować na plikach by dodać patcha ale konieczna będzie nowa kampania.
Nie polecam ustawiania jednej jednostki na surowcu handlowym i wkładaniu tam armii kupców, z których każdy z osobna zarabia 1000-2000, zaburza to balans gospodarczy gry.
Znaczy nie da się grać dalej na tym sejwie? Poprawki będą w łatce 3.1? dobrze rozumiem
Knieja123
13-11-2014, 22:19
Witam , jakie ma wymagania Where West meets with East 3.0
czy potrzebny jest dodatek królestwa ? Czy wystarczy sama podstawa Medivala 2 Total War np. w wersji 1.3 Pozdrawiam
Witam , jakie ma wymagania Where West meets with East 3.0
czy potrzebny jest dodatek królestwa ? Czy wystarczy sama podstawa Medivala 2 Total War np. w wersji 1.3 Pozdrawiam
Jak do ogromnej większości modów oczywiście potrzebne są Królestwa
MWhiteman
15-11-2014, 01:35
Musialem znalesc haslo po takim czasie hehe
Moja uwaga grajac Polska na poczatku jeden z ksiazat czy generalow ma dziwny ruch mianowicie moze sie przesunac tylko doslownie jedno pole na ture chodiz o zbigniewa stoi na starcie w gorach niedaleko krakowa.
wywala podczas bitew z kijowem i litwa podajrze kiedy wrog uzywa harcownikow ciezko mi powiedziec co bo zanim dobrze obczaje ktora jednostka szarzuje juz wywala musze zobaczyc gdzie sa logi i podesle moze w czym to pomoze ale juz widzialem ze kilka osob wspominalo o problemie podczas bitew
Nie mogłem walczyć o Akkę wywalało na starcie bitwy. Musiałem z automatu. Z Jerozolimą na szczęście wszystko było ok (nawiasem mówiąc heroiczna obrona przed krucatami - 11 szturmów odpartych). Grając Egiptem wywaliło mnie raz ok. 40 tury, w walce, przy ataku mojej jazdy
Witam
zainstalowałem dziś moda i odrazu na wstępie dostałem crasha (czy jak to tam się pisze ) mowie trudno pisaliście ze gra nieraz wyrzuca ale po tym jak włączyłem drugi raz na początku zadowolony ustawiłem jednostki na wielkość ultra i naprzód Polsko co mnie zaskoczyło w pierwszej turze ponownie widzę okno windowsa następny przy bitwie o Gdańsk następny jak chciałem zaatakować 3 jednostkowy oddział rebeliantów kilka razy przy turze rebeliantów itp. itd. długo by wymieniać a grałem jakieś 30min
przeczytałem wasze porady i nadal mam to samo
używam windowsa 8.1 laptop nówka
przesłał bym wam listę błedów ale nie wiem na jaki portal wrzucić nie wiem czy wina nie leży po stronie systemu operacyjnego
Sory jak coś pominąłem prosze o jakieś rady co zrobić bo lubię naprawdę medka 2 i zadnym modem do tej pory nie miałem problemów
Kolego, spróbuj jakiegoś stabilnego moda np. Tatw 3.2 albo Brokem Crescent. Ten akurat mocno wywala. Twórcy zaś zajęci i ciężko o poprawki jak na razie.
Grałem już w mod władca pierścieni i było wszystko git
teri23pl
14-12-2014, 11:35
Witam. Poszukuje spolszczenia bo jak każdy wie nie wszystko jest po Polsku, czy może ktoś mi pomóc? dziękuje.
Witam. Poszukuje spolszczenia bo jak każdy wie nie wszystko jest po Polsku, czy może ktoś mi pomóc? dziękuje.
Narazie problemem jest brak stabilności moda, ja go nie ustabilizuje, nawet nie chodzi o brak czasu, tylko wiedzy, jeśli znajdzie się ktoś kto będzie umiał to opanować oraz wywalanie gry około 120 tury to mógłbym myśleć o spolszczeniu. Wrzucę niedługo patcha, dzięki któremu będzie można grać do 240 tury, a do tego czasu 90% graczy nudzi się kampania i zaczynają nową więc to wywalanie nie będzie tak bolesne.
teri23pl
14-12-2014, 13:48
Narazie problemem jest brak stabilności moda, ja go nie ustabilizuje, nawet nie chodzi o brak czasu, tylko wiedzy, jeśli znajdzie się ktoś kto będzie umiał to opanować oraz wywalanie gry około 120 tury to mógłbym myśleć o spolszczeniu. Wrzucę niedługo patcha, dzięki któremu będzie można grać do 240 tury, a do tego czasu 90% graczy nudzi się kampania i zaczynają nową więc to wywalanie nie będzie tak bolesne.
Dobrze :) Czekam z niecierpliwością. Tak czy inaczej jak ktoś będzie robił spolszczeni rób sam zrobił na własny użytek prosiłbym o pomoc :)
mówisz do 120 tury mi wywala juz od 1 bitwy :D
Daedagor
25-01-2015, 22:25
Jak ma się rozwój grodów, zamków itd w modzie? Mój gród w Kerak przekroczył wymaganą liczbę ludności do rozwoju osady a mimo wszystko nie pojawia mi się "wyższy" budynek do wybudowania.
Jak ma się rozwój grodów, zamków itd w modzie? Mój gród w Kerak przekroczył wymaganą liczbę ludności do rozwoju osady a mimo wszystko nie pojawia mi się "wyższy" budynek do wybudowania.
Wgrałeś oba patche pokolei?
Daedagor
26-01-2015, 19:49
Tak, dla pewności też zagrałem inną nacją i jest to samo. Miasta mogę rozwijać, grodów/zamków zaś nie. Co ciekawe, w Wenecji mogę je zmieniać w miasta, grając zaś Królestwem Jerozolimy już nie ma tej opcji.
HellVard
26-01-2015, 20:10
Może trzeba czekać na jakiś event?
Daedagor
26-01-2015, 22:30
Nie wydaje mi się. Skoro w jednej nacji mogę zmieniać zamki w miasta i odwrotnie, a w drugiej nie to raczej znaczy, że to jakiś bug jest.
Koryusai
05-05-2015, 03:06
Witam serdecznie!
Przepraszam że pierwsze moje słowa a już o problemie chcę pisać, ale nie znam się na tym, mod jest przecudny, a w przyszłości może uda mi się zakumać i pomóc. Otóż problemy z wywalaniem jak czytam ma wielu, w większości był problem z nacjami słowiańskimi (Ruś i Polska podczas bitwy). Ekonomię można sobie odbudować kupcami czy zmianami w sakiewce królewskiej.
Jednak czy jest możliwość łatwej zmiany tego skryptu który daje te armie nowe komputerowym państwom? Mimo wymuszonych kilku nowych gier Polską, praktycznie do 10 tury za każdym razem wpada do mnie na sparing Cesarstwo, a jako że dostaje kilka nowych armii a ja muszę usunąć część swojej lub ryzykować latami spłacania długów, ciężko sobie poradzić. Ahhh... nie brzmi źle. Ale trzeba całe wojska przerzucić tam (te które można) na czym korzystają Rusini wpadając również nowymi armiami, odrywając się od gnębienia Litwy. Ona również nie pozostaje dłużna. W jaki sposób? Ruś pobiła Litwę, to Litwa zdobędzie Polskie miasta i grody by Ruś przejęła je od nich.
By spróbować jakoś to odwzorować bo może zbyt chaotycznie napisane.
-Polska jako mały ale silny doberman
-Cesarstwo jako wielki i silny lecz głupi bernardyn
-Litwa czyli wyliniały kot
-Ruś Kijowa i Nowygrat jako przerośnięte ratlerki
Ogromny bernardyn cesarski rzuca się z nienacka na biało-czerwonego dobermana, nie wiedząc z początku jak go złapać. Widząc to dwa ratlerki zostawiają kulawego kota litewskiego kąsając po tyłku i kostkach zaatakowanego. Kot wstaje i rzuca się z pazurami pomiędzy ratlerki. W którą stronę się nie odrwóci atakowany, to z drugiej dostaje cios. Później wszystko wraca do normy. Kości wypalają się na słońcu, ruskie gryzą kota, a tępy bernardyn z odsetkiem pozostałej sierści (wojska) zostaje bohaterem.
Naturalnie można sobie poradzić, albo uniknąć tego losu, ale czasami save się psuje i historię piszemy od nowa. A punkt sprawy to tylko usunięcie lub zmiana tego skryptu ;)
Od siebie dodam że gdyby nie stabilność to jest to No.1 z modów. Z powodu stabilności, stawiam go za malutkim Regnum Poloniae (ale tu jest się OP zwłaszcza z Husarią).
Pozdrawiam serdecznie. Dziękuję również za pracę nad modem bo mimo wad, jest świetny. Oraz mam nadzieję że mimo przeciwności nie zostanie on na stałe zawieszony.
To jest mod pod Medieval 2 total war czy pod dodatek Kingdoms ?
To jest mod pod Medieval 2 total war czy pod dodatek Kingdoms ?
Pod Kingdoms, jak większość modów
Siema! zaczynam temat ponieważ linki przyklejone na stronie do pobrania moda dawno nie działają. Czy ktoś mógłby wstawić nowe? Pozdro!
Siema! zaczynam temat ponieważ linki przyklejone na stronie do pobrania moda dawno nie działają. Czy ktoś mógłby wstawić nowe? Pozdro!
Hej! :) Linki działają, sprawdź jeszcze raz. :)
Lunarion
31-03-2016, 17:13
A mógłbym prosić o pliki dodatkowe do pobrania? Moda pobrałem, teraz pasowałoby wgrać jeszcze te patche które wyszły :) Niby otwiera mi się strona, ale nie mogę pobrać. A na alternatywnej "nie znaleziono pliku".
A mógłbym prosić o pliki dodatkowe do pobrania? Moda pobrałem, teraz pasowałoby wgrać jeszcze te patche które wyszły :) Niby otwiera mi się strona, ale nie mogę pobrać. A na alternatywnej "nie znaleziono pliku".
Spróbuj inną przeglądarką, postaram się wrzucić te pliki w ciągu kilku dni :)
Lunarion
31-03-2016, 22:02
Udało się pobrać za pomocą Chrome, tyle że "krzyczał", że plik może być szkodliwy dla komputera, może zawierać niechciane oprogramowanie itp.
Skan antywirusem nic nie pokazał, można pobierać bez obaw :)
MWhiteman
29-11-2016, 01:55
po takim czasie wrocilem do medevalai tego modu, czy ktos jeszcze sie nim zajmuje wogole? czytając komentarze ostatnie trafilem na bład z zamkami, faktycznie i ja mam ten problem w momencie w ktorym populacja osiaga odpowiedni poziom w grodzie nie wyskakuje w zadnej frakcji mozliowsc ulepszenia grodu na kolejny poziom, bład w wywalaniu bitwy z frakcjami kijow czy litwa jest spowodowany jednostka wojow tez, kilka bitew stoczylem i zawsze bład wyskakiwal w moemencie ataku wojow uzywajacych swojej specjanej umiejetnosci bersekera. Co do grodow szukalem czy przypadkiem w ustawieniach budynkow nie jest jakis bład ale niczego tam nie znalazlem.
po takim czasie wrocilem do medevalai tego modu, czy ktos jeszcze sie nim zajmuje wogole? czytając komentarze ostatnie trafilem na bład z zamkami, faktycznie i ja mam ten problem w momencie w ktorym populacja osiaga odpowiedni poziom w grodzie nie wyskakuje w zadnej frakcji mozliowsc ulepszenia grodu na kolejny poziom, bład w wywalaniu bitwy z frakcjami kijow czy litwa jest spowodowany jednostka wojow tez, kilka bitew stoczylem i zawsze bład wyskakiwal w moemencie ataku wojow uzywajacych swojej specjanej umiejetnosci bersekera. Co do grodow szukalem czy przypadkiem w ustawieniach budynkow nie jest jakis bład ale niczego tam nie znalazlem.
Hej, wyższe poziomy zamków miały zależeć od liczby tur, któryś rok się zaczyna- nowa epoka- nowe zamki, nowe jednostki, fajne rozwiązanie tylko coś w nim nie działa, a nie potrafiłem tego naprawić, szkoda, bo moda ma duży potencjał, sam przy testowaniu się dobrze bawiłem, choć to bugi dawały się we znaki i psuły przyjemność. Co do umiejętności berserkera to może ją usunąć z cech, też nie wiem do końca jak to poprawić.
Dla mnie to przykre, że tak ogromna masa pracy i potencjał na świetnego moda jest marnowana przez niedoróbki,, których nie potrafię poprawić.
Jakien Kolwiek
29-11-2016, 21:17
No hej
Takie błędy można łatwo usunąć.
Nie grałem dawno w tego konkretnego moda ale wiem że pierwszy przypadek tj.
brak możliwości rozbudowy zamków określa plik export_descr_buildings (w folderze data)
aha MWhiteman tam chyba nie ma błędu z tymi zamkami tylko to jest zrobione celowo ze względu na
jakiś event (nowa epoka) czy coś - tak jak Piter napisał
Natomiast jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz usunąć berserka z cech jednostki
to z kolei się robi w pliku export_descr_unit (też folder data)
ale co z tego że poprawisz te niewielkie błędy jak tam jest sporo innych
tak jak powiedziałeś drobnych niedociągnięć które zniechęcają do gry (przynajmniej mnie osobiście)
MWhiteman
30-11-2016, 02:48
tak cos czulem ze o ten plik chodzi, nie wiem czy to bylo zamiezone ale pobawilem sie tym troszke i po analize znalazlem blad przed, upragdes w opisach zamku jest ustawienie minimalnego poziomu danej rozbudowy tzw. settlement_min dla zamkow byly o poziom za duzo wpisane dlatego chamowal sie ich rozwoj. Nie wiem czy logicznie pisze ale podstawowy zamek jak i z drewna jest na tym samym poziomie co Village. Po poprawce i zmiejszenu o jeden poziom wymagan mozna ulepszac Oczywiscie nadal jest potrzebna odpowiednia epoka zeby moc stawiac wyzsze lvl. wkleje opis tylko dla zamkow zebyscie ewentualnie mogli porownac zo zmienilem
MWhiteman
30-11-2016, 02:51
building core_castle_building
{
convert_to core_building
levels motte_and_bailey wooden_castle castle fortress citadel
{
motte_and_bailey castle requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, }
{
capability
{
recruit_pool "Irish Kerns" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Finnish Hunters" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource finl
recruit_pool "Hunters" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource hunt
recruit_pool "Nubian Spearmen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource nubi
recruit_pool "Tatra Mountaineer" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource carp
recruit_pool "Prussian Warband" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource prus
recruit_pool "Ushkuyniki" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource russ
recruit_pool "Welsh Longbowmen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource wali
recruit_pool "Bulgarian Brigands" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bulg
recruit_pool "Trebizond Archers" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource treb
recruit_pool "Croat Axemen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource chor
recruit_pool "Khevsureti" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource cauc
recruit_pool "Catalans" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource cata
recruit_pool "Pechengs" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource piec
recruit_pool "Dismounted Tuareg" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Swiss Pikemen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource szwa
recruit_pool "Livonian Crossbowmen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource latv
recruit_pool "Turkopoles" 1 0.1 1 0 requires factions { england, scotland, france, spain, portugal, sicily, venice, milan, hre, denmark, norway, poland, hungary, russia, suzdal, kiev, georgia, byzantium, papal_states, papal_states, } and hidden_resource turk
recruit_pool "Baskowie" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bask
recruit_pool "Sherwood Archers" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource nott
recruit_pool "Breton Assault Infantry" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bret
recruit_pool "Bedouin Cavalry" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
recruit_pool "Thrals" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource scan
recruit_pool "Viking Marines" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource norw
wall_level 0
tower_level 1
law_bonus bonus 1
recruitment_slots 1
}
material wooden
construction 2
cost 2000
settlement_min village
upgrades
{
wooden_castle
}
}
wooden_castle castle requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, }
{
convert_to 0
capability
{
recruit_pool "Irish Kerns" 1 0.15 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Finnish Hunters" 1 0.15 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource finl
recruit_pool "Hunters" 1 0.15 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource hunt
recruit_pool "Nubian Spearmen" 1 0.15 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource nubi
recruit_pool "Tatra Mountaineer" 1 0.15 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource carp
recruit_pool "Prussian Warband" 1 0.15 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource prus
recruit_pool "Ushkuyniki" 1 0.15 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource russ
recruit_pool "Welsh Longbowmen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource wali
recruit_pool "Bulgarian Brigands" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bulg
recruit_pool "Trebizond Archers" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource treb
recruit_pool "Croat Axemen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource chor
recruit_pool "Khevsureti" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource cauc
recruit_pool "Catalans" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource cata
recruit_pool "Pechengs" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource piec
recruit_pool "Dismounted Tuareg" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Swiss Pikemen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource szwa
recruit_pool "Livonian Crossbowmen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource latv
recruit_pool "Turkopoles" 1 0.12 1 0 requires factions { england, scotland, france, spain, portugal, sicily, venice, milan, hre, denmark, norway, poland, hungary, russia, suzdal, kiev, georgia, byzantium, papal_states, papal_states, } and hidden_resource turk
recruit_pool "Baskowie" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bask
recruit_pool "Sherwood Archers" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource nott
recruit_pool "Breton Assault Infantry" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bret
recruit_pool "Bedouin Cavalry" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
recruit_pool "Thrals" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource scan
recruit_pool "Viking Marines" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource norw
recruit_pool "Galloglaich" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Baltic Axemen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource balt
recruit_pool "Tuareg Camel Spearmen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Stradiots" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource alba
recruit_pool "Flemish Pikemen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource flan
recruit_pool "Alan Light Cavalry" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource alan
recruit_pool "Condottieri" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource cond
recruit_pool "Greek Sailors" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource gree
recruit_pool "Berber Pirates" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource berb
recruit_pool "Vardariotai" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource mace
recruit_pool "Kurdish Javelinmen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource kurd
recruit_pool "Szekely" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource tran
recruit_pool "Akinjis" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource akin
recruit_pool "Zematijan Axemen" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource zmud
recruit_pool "Galich Shooters" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource hali
recruit_pool "Mordwin Nobles" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource mord
recruit_pool "Moldova Cavalry" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource mold
recruit_pool "Andalusian Infantry" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource anda
recruit_pool "Raubritter" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bran
recruit_pool "Swabian Swordsmen" 1 0.1 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bawa
recruit_pool "Smolensk Boyars" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource smol
recruit_pool "Serbian Hussars" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource serb
recruit_pool "Hussites" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource czec
recruit_pool "Burgundian Gendarmes" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource burg
recruit_pool "Portuguese Marines" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource opor
recruit_pool "Granadine Lancers" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource gran
recruit_pool "Genoese Sailors" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource genu
recruit_pool "Armenian Cavalry" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource arme
recruit_pool "Khazars Cavalry" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource chaz
recruit_pool "Provence`s Veterans" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource prow
recruit_pool "Bedouin Camel Riders" 1 0.1 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
wall_level 1
gate_strength 1
tower_level 1
free_upkeep bonus 1
law_bonus bonus 2
recruitment_slots 2
}
material wooden
construction 4
cost 4800
settlement_min village
upgrades
{
castle
}
}
castle castle requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, } and event_counter era_2
{
convert_to 1
capability
{
recruit_pool "Irish Kerns" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Finnish Hunters" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource finl
recruit_pool "Hunters" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource hunt
recruit_pool "Nubian Spearmen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource nubi
recruit_pool "Tatra Mountaineer" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource carp
recruit_pool "Prussian Warband" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource prus
recruit_pool "Ushkuyniki" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource russ
recruit_pool "Welsh Longbowmen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource wali
recruit_pool "Bulgarian Brigands" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bulg
recruit_pool "Trebizond Archers" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource treb
recruit_pool "Croat Axemen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource chor
recruit_pool "Khevsureti" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource cauc
recruit_pool "Catalans" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource cata
recruit_pool "Pechengs" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource piec
recruit_pool "Dismounted Tuareg" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Swiss Pikemen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource szwa
recruit_pool "Livonian Crossbowmen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource latv
recruit_pool "Turkopoles" 1 0.12 2 0 requires factions { england, scotland, france, spain, portugal, sicily, venice, milan, hre, denmark, norway, poland, hungary, russia, suzdal, kiev, georgia, byzantium, papal_states, papal_states, } and hidden_resource turk
recruit_pool "Baskowie" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bask
recruit_pool "Sherwood Archers" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource nott
recruit_pool "Breton Assault Infantry" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bret
recruit_pool "Bedouin Cavalry" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
recruit_pool "Thrals" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource scan
recruit_pool "Viking Marines" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource norw
recruit_pool "Galloglaich" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Baltic Axemen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource balt
recruit_pool "Tuareg Camel Spearmen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Stradiots" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource alba
recruit_pool "Flemish Pikemen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource flan
recruit_pool "Alan Light Cavalry" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource alan
recruit_pool "Condottieri" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource cond
recruit_pool "Greek Sailors" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource gree
recruit_pool "Berber Pirates" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource berb
recruit_pool "Vardariotai" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource mace
recruit_pool "Kurdish Javelinmen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource kurd
recruit_pool "Szekely" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource tran
recruit_pool "Akinjis" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource akin
recruit_pool "Zematijan Axemen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource zmud
recruit_pool "Galich Shooters" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource hali
recruit_pool "Mordwin Nobles" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource mord
recruit_pool "Moldova Cavalry" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource mold
recruit_pool "Andalusian Infantry" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource anda
recruit_pool "Raubritter" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bran
recruit_pool "Swabian Swordsmen" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bawa
recruit_pool "Smolensk Boyars" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource smol
recruit_pool "Serbian Hussars" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource serb
recruit_pool "Hussites" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource czec
recruit_pool "Burgundian Gendarmes" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource burg
recruit_pool "Portuguese Marines" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource opor
recruit_pool "Granadine Lancers" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource gran
recruit_pool "Genoese Sailors" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource genu
recruit_pool "Armenian Cavalry" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource arme
recruit_pool "Khazars Cavalry" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource chaz
recruit_pool "Provence`s Veterans" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource prow
recruit_pool "Bedouin Camel Riders" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
wall_level 2
tower_level 1
gate_strength 1
law_bonus bonus 3
recruitment_slots 3
}
material stone
construction 6
cost 9600
settlement_min town
upgrades
MWhiteman
30-11-2016, 02:52
{
fortress
}
}
fortress castle requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, } and event_counter era_3
{
convert_to 2
capability
{
recruit_pool "Irish Kerns" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Finnish Hunters" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource finl
recruit_pool "Hunters" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource hunt
recruit_pool "Nubian Spearmen" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource nubi
recruit_pool "Tatra Mountaineer" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource carp
recruit_pool "Prussian Warband" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource prus
recruit_pool "Ushkuyniki" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource russ
recruit_pool "Welsh Longbowmen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource wali
recruit_pool "Bulgarian Brigands" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bulg
recruit_pool "Trebizond Archers" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource treb
recruit_pool "Croat Axemen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource chor
recruit_pool "Khevsureti" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource cauc
recruit_pool "Catalans" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource cata
recruit_pool "Pechengs" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource piec
recruit_pool "Dismounted Tuareg" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Swiss Pikemen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource szwa
recruit_pool "Livonian Crossbowmen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource latv
recruit_pool "Turkopoles" 1 0.15 2 0 requires factions { england, scotland, france, spain, portugal, sicily, venice, milan, hre, denmark, norway, poland, hungary, russia, suzdal, kiev, georgia, byzantium, papal_states, papal_states, } and hidden_resource turk
recruit_pool "Baskowie" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bask
recruit_pool "Sherwood Archers" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource nott
recruit_pool "Breton Assault Infantry" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bret
recruit_pool "Bedouin Cavalry" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
recruit_pool "Thrals" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource scan
recruit_pool "Viking Marines" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource norw
recruit_pool "Galloglaich" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Baltic Axemen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource balt
recruit_pool "Tuareg Camel Spearmen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Stradiots" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource alba
recruit_pool "Flemish Pikemen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource flan
recruit_pool "Alan Light Cavalry" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource alan
recruit_pool "Condottieri" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource cond
recruit_pool "Greek Sailors" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource gree
recruit_pool "Berber Pirates" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource berb
recruit_pool "Vardariotai" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource mace
recruit_pool "Kurdish Javelinmen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource kurd
recruit_pool "Szekely" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource tran
recruit_pool "Akinjis" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource akin
recruit_pool "Zematijan Axemen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource zmud
recruit_pool "Galich Shooters" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource hali
recruit_pool "Mordwin Nobles" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource mord
recruit_pool "Moldova Cavalry" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource mold
recruit_pool "Andalusian Infantry" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource anda
recruit_pool "Raubritter" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bran
recruit_pool "Swabian Swordsmen" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bawa
recruit_pool "Smolensk Boyars" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource smol
recruit_pool "Serbian Hussars" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource serb
recruit_pool "Hussites" 1 0.12 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource czec
recruit_pool "Burgundian Gendarmes" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource burg
recruit_pool "Portuguese Marines" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource opor
recruit_pool "Granadine Lancers" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource gran
recruit_pool "Genoese Sailors" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource genu
recruit_pool "Armenian Cavalry" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource arme
recruit_pool "Khazars Cavalry" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource chaz
recruit_pool "Provence`s Veterans" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource prow
recruit_pool "Bedouin Camel Riders" 1 0.12 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
wall_level 3
tower_level 1
gate_strength 2
law_bonus bonus 4
recruitment_slots 4
}
material stone
construction 8
cost 14400
settlement_min large_town
upgrades
{
citadel
}
}
citadel castle requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, } and event_counter era_4
{
convert_to 2
capability
{
recruit_pool "Irish Kerns" 1 0.2 2 1 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Finnish Hunters" 1 0.2 2 1 requires factions { all, } and hidden_resource finl
recruit_pool "Hunters" 1 0.2 2 1 requires factions { all, } and hidden_resource hunt
recruit_pool "Nubian Spearmen" 1 0.2 2 1 requires factions { all, } and hidden_resource nubi
recruit_pool "Tatra Mountaineer" 1 0.2 2 1 requires factions { all, } and hidden_resource carp
recruit_pool "Prussian Warband" 1 0.2 2 1 requires factions { all, } and hidden_resource prus
recruit_pool "Ushkuyniki" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource russ
recruit_pool "Welsh Longbowmen" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource wali
recruit_pool "Bulgarian Brigands" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bulg
recruit_pool "Trebizond Archers" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource treb
recruit_pool "Croat Axemen" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource chor
recruit_pool "Khevsureti" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource cauc
recruit_pool "Catalans" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource cata
recruit_pool "Pechengs" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource piec
recruit_pool "Dismounted Tuareg" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Swiss Pikemen" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource szwa
recruit_pool "Livonian Crossbowmen" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource latv
recruit_pool "Turkopoles" 1 0.2 2 0 requires factions { england, scotland, france, spain, portugal, sicily, venice, milan, hre, denmark, norway, poland, hungary, russia, suzdal, kiev, georgia, byzantium, papal_states, papal_states, } and hidden_resource turk
recruit_pool "Baskowie" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bask
recruit_pool "Sherwood Archers" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource nott
recruit_pool "Breton Assault Infantry" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bret
recruit_pool "Bedouin Cavalry" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
recruit_pool "Thrals" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource scan
recruit_pool "Viking Marines" 1 0.2 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource norw
recruit_pool "Galloglaich" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource irla
recruit_pool "Baltic Axemen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource balt
recruit_pool "Tuareg Camel Spearmen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource tuar
recruit_pool "Stradiots" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource alba
recruit_pool "Flemish Pikemen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource flan
recruit_pool "Alan Light Cavalry" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource alan
recruit_pool "Condottieri" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource cond
recruit_pool "Greek Sailors" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource gree
recruit_pool "Berber Pirates" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource berb
recruit_pool "Vardariotai" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource mace
recruit_pool "Kurdish Javelinmen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource kurd
recruit_pool "Szekely" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource tran
recruit_pool "Akinjis" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource akin
recruit_pool "Zematijan Axemen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource zmud
recruit_pool "Galich Shooters" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource hali
recruit_pool "Mordwin Nobles" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource mord
recruit_pool "Moldova Cavalry" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource mold
recruit_pool "Andalusian Infantry" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource anda
recruit_pool "Raubritter" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bran
recruit_pool "Swabian Swordsmen" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bawa
recruit_pool "Smolensk Boyars" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource smol
recruit_pool "Serbian Hussars" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource serb
recruit_pool "Hussites" 1 0.15 1 0 requires factions { all, } and hidden_resource czec
recruit_pool "Burgundian Gendarmes" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource burg
recruit_pool "Portuguese Marines" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource opor
recruit_pool "Granadine Lancers" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource gran
recruit_pool "Genoese Sailors" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource genu
recruit_pool "Armenian Cavalry" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource arme
recruit_pool "Khazars Cavalry" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource chaz
recruit_pool "Provence`s Veterans" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource prow
recruit_pool "Bedouin Camel Riders" 1 0.15 2 0 requires factions { all, } and hidden_resource bedu
wall_level 4
tower_level 1
gate_strength 2
law_bonus bonus 5
recruitment_slots 5
}
material stone
construction 10
cost 19400
settlement_min city
upgrades
{
}
}
}
plugins
{
}
}
wybaczcie ze w 3 postach ale w jednym sie nie miescilo
Jesteś pewien, że teraz się naprawiło, też chyba coś nad tym majstrowałem, choć to było chyba z parę lat temu, to też widziałem, że coś tam było źle, jednak problem jest taki, że w 100-któreś turze włącza się epoka i grę wywala, a jeśli nie wywala to musiałem opóźnić wejście epoki żeby nie wywalało trzeba by przeklilkać ze zmianami i bez zmian żeby to stwierdzić. Jeśli by poprawić parę tych błędów to wracam do medka i muszę pograć w tego moda, bo i poziom trudności był ostry i muzyka świetna, mapa doskonała, jednostki wyjątkowe.
Jakien Kolwiek
30-11-2016, 21:54
aaa faktycznie
pamiętam też to sobie kiedyś poprawiałem gdy grałem w tego moda:D
rzeczywiście tam chodzi o to settlement_min (one są jakby cofnięte o jeden poziom do tyłu)
najłatwiej to zrobić analogicznie do innego moda który chodzi normalnie bez błędów w tym temacie
MWhiteman
01-12-2016, 02:24
A to ciekawe ze przy epoce wywala nie sprawdzilem 4 epoki ale przestawilem 2i3 na wczesnijesze analogicznie 2 i 3 rok gry czy 4 i 6 tura wyskoczly normalnie bez bledu. Moze to nie sama epoka a inne wydarzenie w tym samym czasie powoduje bład. Wczesniej byl problem z mongołami moze inwazja mongolow zbiega sie z epoka co wprowadza bład? Pogram troszke i dojedziemy do tej tury co wywala zobaczymy. przyznam ci ze szkoda tego moda Super AI i dyplomacja dziala, poziom jest extremalny wrecz. Np teraz Wegrz zerwali sojusz i mnie zaatakowali XD. Ciezko zrezygnowac z tego moda bo jest rewelacyjny. ponieważ mi sie nudzi na L4 to poki moge pobawie sie moze uda sie cos poprawic na przyszlosc. Ijakien masz racje porwonalem ten plik z wersja 1.0 gdzie pamietam ze to smigalo i dzieki temu znalazlem ten maly dylemat. Czasem warto cofnac sie to innych wersji by porownac.
A to ciekawe ze przy epoce wywala nie sprawdzilem 4 epoki ale przestawilem 2i3 na wczesnijesze analogicznie 2 i 3 rok gry czy 4 i 6 tura wyskoczly normalnie bez bledu. Moze to nie sama epoka a inne wydarzenie w tym samym czasie powoduje bład. Wczesniej byl problem z mongołami moze inwazja mongolow zbiega sie z epoka co wprowadza bład? Pogram troszke i dojedziemy do tej tury co wywala zobaczymy. przyznam ci ze szkoda tego moda Super AI i dyplomacja dziala, poziom jest extremalny wrecz. Np teraz Wegrz zerwali sojusz i mnie zaatakowali XD. Ciezko zrezygnowac z tego moda bo jest rewelacyjny. ponieważ mi sie nudzi na L4 to poki moge pobawie sie moze uda sie cos poprawic na przyszlosc. Ijakien masz racje porwonalem ten plik z wersja 1.0 gdzie pamietam ze to smigalo i dzieki temu znalazlem ten maly dylemat. Czasem warto cofnac sie to innych wersji by porownac.
Mi się wydaje, że z tymi zamkami też to poprawiałem i nic to nie dało, też dawałem epokiwcześniej i coś nie grało, nie pamiętam co. Z mongołami też mogło nie działać
MWhiteman
09-12-2016, 03:34
Witam po kilku dniach, jak narazie bez problemow, kwiestia grodow jednak epoki nie sa potrzebne cos tu nie dziala jeszcze ale mozna je rozwijac co tez jest plusem mozna anwet pomyslec nad zwiekszeniem wymagan populacji bo czasem za szybko idzie, dodatkowe budynki najk nadania ziemksie powoduja spory plus do szybkosci przyrostu to tak wedlug moich obserwacji.
jednka ciekawa kwestia mi sie pojawila apropos dyplomacji. panstwa ktore traca suwerennosc nie mam co prawda tego ze jedno panstwo jest lennikiem drugiego i jednoczesnie trzeciego panstwa, ale np w przypadku szkoci i angli co ture lub 2-3 wyskakuje mi powiadomienie ze oba te kraje postanowily sie zjendoczyc i stworzyc jednolite panstwo, po czym i tak sa dwa i wojne tocza miedzy soba, albo na przemian ze szkocja jest wasalem angli, co nic nie daje bo nadal sa wrogami. Tu cos nie gra z tymi wasalami ale to najmniejszy problem bo zauwazylem za kraje chca zostac wasalami jak maja 1-2 prowincje i prawie brak wojska a wtedy to juz dobija sie a nie robi pokoj.
Witam po kilku dniach, jak narazie bez problemow, kwiestia grodow jednak epoki nie sa potrzebne cos tu nie dziala jeszcze ale mozna je rozwijac co tez jest plusem mozna anwet pomyslec nad zwiekszeniem wymagan populacji bo czasem za szybko idzie, dodatkowe budynki najk nadania ziemksie powoduja spory plus do szybkosci przyrostu to tak wedlug moich obserwacji.
jednka ciekawa kwestia mi sie pojawila apropos dyplomacji. panstwa ktore traca suwerennosc nie mam co prawda tego ze jedno panstwo jest lennikiem drugiego i jednoczesnie trzeciego panstwa, ale np w przypadku szkoci i angli co ture lub 2-3 wyskakuje mi powiadomienie ze oba te kraje postanowily sie zjendoczyc i stworzyc jednolite panstwo, po czym i tak sa dwa i wojne tocza miedzy soba, albo na przemian ze szkocja jest wasalem angli, co nic nie daje bo nadal sa wrogami. Tu cos nie gra z tymi wasalami ale to najmniejszy problem bo zauwazylem za kraje chca zostac wasalami jak maja 1-2 prowincje i prawie brak wojska a wtedy to juz dobija sie a nie robi pokoj.
Do której tury dograłeś?
MWhiteman
11-12-2016, 00:07
aktualnie 125 ale napotkalem problem z egipcajanmi. papiez oglosil krucjate na jerozolime super ale gdy probowalem ja zdobyc sila przez szturm wywalalo mi bitwe w trakcie wczytywania, byl tam tylko gienek uzylem auto bitwy i przeszlo bez problemu, ale teraz oblegam kakke zamek obok i to samo szturm i w trakcie wczytywania wywala podsylam log bo wydaje mi sie ze zle sa przypisane jakies textruy do egiptu moze cos ty wiecej z tego wyczytasz
MWhiteman
11-12-2016, 00:11
00:01:16.687 [system.io] [info] open: found data/banners/main_spear.mesh (from: packs/data_0.pack)
00:01:16.703 [system.io] [info] exists: missing mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/faction_variations/egypt/Faction_banner_england.texture
00:01:16.703 [system.io] [info] exists: missing mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/faction_variations/egypt/variations/middle_eastern/Faction_banner_england.texture
00:01:16.703 [system.io] [info] exists: missing mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/variations/middle_eastern/Faction_banner_england.texture
00:01:16.703 [system.io] [info] exists: missing data/Banners/textures/faction_variations/egypt/Faction_banner_england.texture
00:01:16.703 [system.io] [info] exists: missing data/Banners/textures/faction_variations/egypt/variations/middle_eastern/Faction_banner_england.texture
00:01:16.703 [system.io] [info] exists: missing data/Banners/textures/variations/middle_eastern/Faction_banner_england.texture
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: found mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/Faction_banner_england.texture (from: D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War)
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: found mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/Faction_banner_england.texture (from: D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War)
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: missing mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/faction_variations/egypt/Faction_banner_england_trans.texture
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: missing mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/faction_variations/egypt/variations/middle_eastern/Faction_banner_england_trans.texture
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: missing mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/variations/middle_eastern/Faction_banner_england_trans.texture
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: missing data/Banners/textures/faction_variations/egypt/Faction_banner_england_trans.texture
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: missing data/Banners/textures/faction_variations/egypt/variations/middle_eastern/Faction_banner_england_trans.texture
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: missing data/Banners/textures/variations/middle_eastern/Faction_banner_england_trans.texture
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: found mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/Faction_banner_england_trans.texture (from: D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War)
00:01:16.718 [system.io] [info] exists: found mods/WWmwE_3/data/Banners/textures/Faction_banner_england_trans.texture (from: D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War)
00:01:16.718 [system.io] [trace] pack close,,data/banners/main_spear.mesh,,,-51473
00:01:25.781 [system.rpt] [error] Uh oh. This isn't good. No idea why, but exiting now. Sorry pal.
MWhiteman
17-12-2016, 23:16
no niestety cos z frakcja egiptu jest nie tak wywala mnie przy kazdej bitwie ostatnio
no niestety cos z frakcja egiptu jest nie tak wywala mnie przy kazdej bitwie ostatnio
Słabo się znam na modowaniu medka, skupiałem się tylko na wąskich obszarach dot. sztucznej inteligencji, tak że wiem pewnie tyle co Ty i nie wiem w czym problem. Mógłbyś wrzucić swoje poprawki i napisać co poprawiłeś.
Cadet3377
11-01-2017, 11:01
Witam ja grałem trochę a raczej próbowałem grać, powracałem do tego moda ze 3 razy ale jest nie stabilny wywala non stop
Szkoda że nie poprawiają go twórcy bo może by był Cacuszkiem wśród modów :(
MWhiteman
15-01-2017, 22:40
Jedynie co zmienilem to co juz dalem czyli te zamki aby mozna je bylo ulepszac wklejalem to wiecej nie zmienialem bo sam zabardzo a tym sie nie znam a szkoda. Rozwiazujac jeden problem stworzylem inny mam prawie 1200 a jakims cudem jerozolima i egipt maja armaty? cos z tymi erami pogmatwane jest. Sadze ze blad z egiptem jest swpowodowany oblezeniami. Gdy dochodiz do walki aby przerwac oblezenie miasta obozu wywala. w otwartym polu problemu nie ma. Szkoda przydal by sie ktos kto sie na tym zna ja czytjac logi i przegldajac pliki nie widze bledu. Ale bede probwal jeszcze przynajmniej czegos nowego sie poucze.
Daedagor
16-03-2017, 17:13
Tak sobie ostatnio myślałem, że skoro Medieval Ultra Balanced Mod stał się sukcesem, to może i udałoby się coś zrobić z tym modem? W wersję 2.0 mimo braku bitew grało się naprawdę dobrze, a przede wszystkim bardzo podobała mi się mapka, regionalizacja jednostek i to, że mod był w całości po polsku. 3.0 niestety wyszło nie do końca grywalne, choć ma potencjał i dzięki poprawkom, mógłby ten mod być cudowny.
P.S Mógłby ktoś wrzucić tego moda na inne hosty? Pobieranie 2 plików z catshare to jest istna mordęga, a drugiej łatki nie można pobrać wcale.
Witam
Wgrałem tego moda i bawiłem się świetnie ,co prawda troche się wkurzałem jak mnie wywalało ale zaciskałem zęby i powtarzałem bitwy ale teraz doszedłem do 230 tury i zmiany epoki i przy przewijaniu tury za każdym razem wywala mnie tzn. jest komunikat,że coś poszło nie tak, ale zauważyłem ,że dzieje się to gdy przewijanie dochodzi do rebeliantów.Widze,że już dawno nikt tu nie zaglądał ale może znajdzie się jakiś moder co ustabilizuje tego moda.Widziałem ,że sporo ludzi moduje ,a tego moda nie wypada nie skończyć.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale patche wgrałem dopiero pod koniec rozgrywki i nie jestem pewny czy dobrze działają.
Usuń map.rwm z katalogu base i spróbuj odpalić. Zmień coś w savie rusz agenta i zapisz i próbuj obejść feralną turę. Czasami pomaga chwilowe włączenie toggle_fow. Cofnij sie do wczesniejszego zapisu. Wielokrotnie wykonuj powyższe, może się uda. Niektórych bugów nie da rady obejść. Wątpię by Ktoś chciał poprawki do tego bardzo fajnego moda robić.
Zrobiłem wszystko co zaproponowałeś,usunąłem map.rwm i przemieściłem agentów choć nie wszystkich tych którzy stali od dawna w jednym miejscu nie ruszałem,mam ich w sumie ponad 30.Próbowałem z różnymi ustawieniami przewijać chyba z 50 razy za każdym razem to samo.Gdzieś tu wyczytałem ,że tak się dzieje przy zmianie epoki,więc nie wiem czy to już kres tej rozgrywki.Mam autozapis ale cofa mnie on o chyba 50 lat i tracę połowe terytorium,wiec mi sie to nie uśmiecha,a jak znowu przy zmianie epoki mnie zablokuje to już wogóle mnie chyba pochlasta.Tutaj jest ostatni zapis http://ge.tt/9AZESMn2
W stabilne mody i Medka mozna grac i kilkaset tur. Grałem około 500 w Bellum Crucis. W kilka innych też zbliżoną ilość tur. Trzeba robić częste zapisy pod różnymi nazwami. Ten mod jest dobry ale w fazie beta został porzucony i niedokończony. Jak pisałem pewne bugi są nie do obejścia. Zagraj sobie w Last Kingdom ze zmianami wino. Fajny niezwykle stabilny i spolszczony mod. Ma temat na forum.
A kolega Wino by się nie podjął ustabilizowania tego moda?Żal mi tego co już tu ugrałem i muza zajebista,a na pewno wiele osób też by się ucieszyło.
Jakby jakąś kilkuosobową ekipę stworzyć to bym pomógł :)
Jestem nowy na forum więc tylko zapodaje temat.Nie wiem ile osób sie bawi w modowanie ,dla mnie to temat czary-mary ale dobrze,że jest już jeden chętny.Wy się już troche znacie to wiecie kto co może ,a tego moda poprostu TRZA SKOŃCZYĆ.
Może i trzeba, ale ludzie grać chcą, ale pracować nie ma komu, dlatego mod nie skończony :)
Grałem właśnie w Stainless Steel i ten mod nie dorasta do pięt naszemu WWmwE.Komp produkuje jednostki jak wariat nie wiadomo skąd ,muza kiepska i ogólnie ziębi nie grzeje.Ludzie chcą grać to normalne ale jak ktoś ma wiedze na ten temat(modowania), to może zrobić coś ,żeby zagrać zajebiście przyjemnie.Jak możesz kogoś zachęcić do dokończenia tego dzieła to proszę zrób to i ja cie do tego zachęcam.
Idill`a (MZ)
17-11-2017, 19:02
@LeePaa (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?13020-LeePaa)
Moderem może zostać każdy, to kwestia cierpliwości, czasu, motywacji i inspiracji. Jeżeli chcesz aby ten projekt został poprawiony, zaktualizowany i ostatecznie w pełni ukończony, to powinieneś większą część wysiłku wziąć na swoje barki, jeżeli w ogóle ktokolwiek będzie zainteresowany współpracą z Tobą. Bo niestety zasoby ludzkie są ograniczone, a bez wkładu własnego raczej nikogo nie skłonisz do tego przedsięwzięcia.
@Idill`a
To też kwestia wiedzy jaką sie posiada na czas obecny.Zanim ja sie naucze modowania to inni moderzy zrobią całego moda.Nie to cobym się migał od roboty ale dla świeżaka to ponad miare.Ja wiem,że z mojej strony to tylko wygląda tylko na wymaganie ale wszystkim zajawionym na ten temat powinno zależeć tak samo jak mi.Motywuje do dokończenia bo też wiem ,że to nie tylko praca ale też satysfakcja.