Asuryan
19-01-2015, 21:22
Niedawno na steam miała premierę konwersja planszówki po tym samym tytułem. To strategia turowa z elementami RPG i niesamowitym klimatem Warhammera Fantasy. W grze prowadzimy 4-osobową drużynę poszukiwaczy przygód. Na początku składa się ona z marudera z Norski, Czarodzieja z Szarego Kolegium, przepatrywacza leśnych elfów i krasnoludzkiego wojownika (iron breaker). Po wykonaniu pierwszego zadania i dotarciu do miasteczka, w gildii poszukiwaczy przygód można zmieniać skład swojej drużyny (dostępni są między innymi ogr, zabójca trolli, łowca czarownic, kapłan Sigmara, wojownik cienia z Ulthuanu)*. Zabawa polega na eksploracji podziemi i odwiedzaniu miasteczek Imperium pomiędzy wykonywaniem zadań. Oczywiście drogi w Imperium nie należą do najbezpieczniejszych i mogą nas na nich spotkać różne niespodzianki (nie zawsze miłe), tak samo jak i w samych osadach.
Jedyne minusy to brak polskiej wersji językowej i dość prosta grafika (postacie widzimy z góry, a przydałby się rzut izometryczny jak w X-Com). Widać nie można mieć wszystkiego. Mimo tego gra wciąga - przynajmniej mnie ogarnia syndrom "jeszcze tylko jeden quest"...
Dla miłośników uniwersum znających język angielski pozycja wręcz obowiązkowa.
*kupiłem wersję deluxe w peorderze, nie bardzo wiem z czego okrojona jest sama podstawka.
Jedyne minusy to brak polskiej wersji językowej i dość prosta grafika (postacie widzimy z góry, a przydałby się rzut izometryczny jak w X-Com). Widać nie można mieć wszystkiego. Mimo tego gra wciąga - przynajmniej mnie ogarnia syndrom "jeszcze tylko jeden quest"...
Dla miłośników uniwersum znających język angielski pozycja wręcz obowiązkowa.
*kupiłem wersję deluxe w peorderze, nie bardzo wiem z czego okrojona jest sama podstawka.