Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Warhammer Quest.

Asuryan
19-01-2015, 21:22
Niedawno na steam miała premierę konwersja planszówki po tym samym tytułem. To strategia turowa z elementami RPG i niesamowitym klimatem Warhammera Fantasy. W grze prowadzimy 4-osobową drużynę poszukiwaczy przygód. Na początku składa się ona z marudera z Norski, Czarodzieja z Szarego Kolegium, przepatrywacza leśnych elfów i krasnoludzkiego wojownika (iron breaker). Po wykonaniu pierwszego zadania i dotarciu do miasteczka, w gildii poszukiwaczy przygód można zmieniać skład swojej drużyny (dostępni są między innymi ogr, zabójca trolli, łowca czarownic, kapłan Sigmara, wojownik cienia z Ulthuanu)*. Zabawa polega na eksploracji podziemi i odwiedzaniu miasteczek Imperium pomiędzy wykonywaniem zadań. Oczywiście drogi w Imperium nie należą do najbezpieczniejszych i mogą nas na nich spotkać różne niespodzianki (nie zawsze miłe), tak samo jak i w samych osadach.
Jedyne minusy to brak polskiej wersji językowej i dość prosta grafika (postacie widzimy z góry, a przydałby się rzut izometryczny jak w X-Com). Widać nie można mieć wszystkiego. Mimo tego gra wciąga - przynajmniej mnie ogarnia syndrom "jeszcze tylko jeden quest"...

Dla miłośników uniwersum znających język angielski pozycja wręcz obowiązkowa.

*kupiłem wersję deluxe w peorderze, nie bardzo wiem z czego okrojona jest sama podstawka.

Chaak
20-01-2015, 17:39
Będę musiał ogarnąć temat:D. Niby ocena nie zachęca, ale z drugiej strony komputerowy Space Hulk też nie jest lubiany, a gra mi się w niego tak fajnie, jak w "papierową" wersję.

Asuryan
20-01-2015, 19:36
Koniecznie, Quest jest zdecydowanie lepszy od Hulka. Trochę gorszy od XCOM: Enemy Unknown. No chyba że uwielbia się to uniwersum, wtedy nawet i ufoków przebija. Co do oceny - to myślałem że jest zachęcająca. Spokojnie tej grze daję 9/10

Sanvone
20-01-2015, 22:31
Chodzi o tą grę?
u98rei64tJ0

Bo jeśli tak to bardzo mocno skierowana na urządzenia przenośne przez co dużo mikro transakcji. Nie grałem ale z tej recenzji nie wygląda na tragiczną grę. Tym bardziej, jeśli gra się na jakimś urządzeniu przenośnym. O ile sama mechanika wciągnie.
Pozdrawiam

Asuryan
20-01-2015, 23:30
Tak, chodzi o tą grę. W ewentualnych mikropłatnościach mam wszędzie zaznaczone "owned", więc na pewno wersja deluxe jest ich pozbawiona, zgodnie z tym:
"The standard edition includes 4 heroes, 3 game areas and a special Vampires and Zombies tileset & enemies pack. There are additional in game options to buy up to 7 more heroes, 5 extra weapons and a Skeletons & Necromancers enemy pack. The Warhammer Quest Deluxe pack includes all of these extras."

Chaak
21-01-2015, 11:08
Co do oceny - to myślałem że jest zachęcająca.
Chodziło mi o oceny np. na Steamie czy Metactitic, bo tam dostaje 50-60%. Trzeba jednak wziąć na to poprawkę, bo pewnie sporo osób nie ogarnia, że to jest planszówka na PC, tylko liczyło na jakieś Skajrimy w świecie WH:D.

Koniecznie, Quest jest zdecydowanie lepszy od Hulka
http://i1126.photobucket.com/albums/l619/LinnScarlett/HeresyEverywhere_zps8d86edab.png