PDA

Zobacz pełną wersję : Kampania o podbój Azji Mniejszej - dyskusja, pytania i odpowiedzi

mackoff
21-01-2015, 23:38
Tutaj dyskutujemy o naszym projekcie podboju Azji Mniejszej.

Mile widziane pytania i sugestie.

Wielki Mistrz Malborka
22-01-2015, 01:50
Pisałeś o remisie o jakąś prowincję i dogrywkę 4v4 w jego przypadku. Co jeśli dowódcy drużyn zdecydują się podbijać różne prowincje?
Mam swoją wizję opartą na tym co było w lidze w szogunie i zmodyfikowaną pod potrzeby tego projektu, którą chętnie się podzielę tyle, że nie miałem okazji do tej pory.

Ituriel32
22-01-2015, 07:20
Pytanie bardziej o szczegóły dlc i czy są przewidziane ograniczenia na jakieś jednostki (np. piechota galo-tracka). Los samych czwartków w przypadku osób które się na Podbój nie zapisały?

Arroyo
22-01-2015, 07:29
Pytanie co do samych pól bitew - czy pola bitew to będą głównie mapy w danych prowincjach czy Nemetocenna tylko?

EDIT: Jeszcze pytanie co do Arewaków u Wschodu, nie lepiej byłoby dać Armenię tam, a Arewaków możliwych do zdobycia za podbój Kapadocji? :)

Pirx
22-01-2015, 09:46
W jakim formacie mają rozgrywać się starcia? 1v1? 2v2? 3v3? Dowolnie? Czy w zależności od formatu starcia różna będzie ilość punktów przyznanych stronie zwycięskiej?
Czy dana nacja będzie mogła zostać wykorzystana tylko raz w ramach tygodniowych walk?

Ituriel32
22-01-2015, 10:15
Pytanie co do samych pól bitew - czy pola bitew to będą głównie mapy w danych prowincjach czy Nemetocenna tylko?

EDIT: Jeszcze pytanie co do Arewaków u Wschodu, nie lepiej byłoby dać Armenię tam, a Arewaków możliwych do zdobycia za podbój Kapadocji? :)

Z tego co widzę to raczej nie, chodzi o balans dlc tak by w prowincji było coś co mają wszyscy i coś płatnego.
W przypadku tej podmiany zachód nie miałby dostępu do katafraktów. Na razie nie wygląda to źle.
Z tego rozmieszczenia nacji tylko to z Krety i Rodos wydaje się trochę słabe (Epir i Ardiajowie).

Arroyo
22-01-2015, 11:28
Bez przesady, Ardiajowie są w miarę dobrymi w defensywie.

william/kaszanka
22-01-2015, 19:17
A ja mam pytanie co do samej mapy, czy jest możliwe zaatakowanie Galacjii przez Zachód? (Ateny) Czy można atakować tylko prowincje graniczące z danym "państwem"?

mackoff
23-01-2015, 17:04
Pisałeś o remisie o jakąś prowincję i dogrywkę 4v4 w jego przypadku. Co jeśli dowódcy drużyn zdecydują się podbijać różne prowincje?
Mam swoją wizję opartą na tym co było w lidze w szogunie i zmodyfikowaną pod potrzeby tego projektu, którą chętnie się podzielę tyle, że nie miałem okazji do tej pory.

Dowódcy wyznaczają na początku każdego tygodnia prowincje o jaką walczą - mogą to być zupełnie różne prowincje.

Jeżeli na koniec tygodnia okaże się, że Zachód ma więcej punktów niż Wschód (na przykład) to Zachód zajmuje prowincje o którą walczył a Wschód w danym tygodniu nie zajmuje nic.

Co do Twoich uwag to dziel się - mamy jeszcze niecały tydzień na modyfikacje pierwotnych założeń - szczególnie w kwestii bitew, punktacji i ew. ograniczeń dla graczy.

Pytanie bardziej o szczegóły dlc i czy są przewidziane ograniczenia na jakieś jednostki (np. piechota galo-tracka). Los samych czwartków w przypadku osób które się na Podbój nie zapisały?

Nie będzie ograniczeń DLC w bezpośrednich pojedynkach - każdy gracz zgodnie z posiadanymi przez siebie DLC będzie mógł wykorzystać nacje dostępne dla jego strony.

Co do osób nie zapisanych na Podbój to nie będzie problemu z Czwartkami ponieważ nadal na Czwartkach będziemy grali także bitwy historyczne i zwykłe starcia typu skirmish.

Podbój ma trwać cały tydzień i bitwy mają być grane przede wszystkim NIE NA CZWARTKACH tylko w tygodniu.

Oczywiście może być tak że na Czwartkach zagramy jedną lub dwie 4vs4 w trybie Podbój (bo w tygodniu może być problem ze spontanicznym zebraniem się osób na takie bitwy) ale generalnie formuła Czwartków nie powinna się bardzo zmienić względem tego co robimy teraz.

A ja mam pytanie co do samej mapy, czy jest możliwe zaatakowanie Galacjii przez Zachód? (Ateny) Czy można atakować tylko prowincje graniczące z danym "państwem"?

Będzie możliwe atakowanie tylko prowincji graniczących z prowincją zajętą przez daną drużynę.

Rozrysuje to przed startem rozgrywki.

INFO DO WSZYSTKICH TO ŻE ODPISUJE WAM W STYLU: BĘDZIE TAK I TAK NIE OZNACZA, ŻE NIE WEŹMIEMY WASZYCH SUGESTII POD UWAGĘ I ŻE WSZYSTKO JEST OSTATECZNIE USTALONE.

NIE JEST i JESTEŚMY OTWARCI NA SUGESTIE.

P.S. W ogóle jak na razie jest za mało chętnych osób a Ci co są chętni zapisali się do Zachodu. Może np. Sacred Band zapisałby się do Wschodu dla równowagi? :)

Czekamy też na pozostałych uczestników Czwartków, a także na graczy do tej pory nieznanych na Czwartkach.

mackoff
29-01-2015, 13:25
Zapisy do projektu podbój zostały przedłużone do 02.02 włącznie.

Oznacza to że w bieżącym tygodniu jeszcze nie zaczniemy kampanii - zaczniemy ją w tygodniu przyszłym.

Od Wtorku tj. 03.02 po zamknięciu zapisów rozpoczeniemy głosowania na dowódców drużyn.

Gotujcie oręż do walki - wojna w Azji Mniejszej jest nieunikniona!

mackoff
30-01-2015, 23:49
Zapisy zostają przedłużone do 08.02 - start projektu Podbój zostanie niestety ponownie opóźniony w związku z informacją w poniższym temacie (mój ostatni post):
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10448-Czwartki-z-Antykiem-ZAPRASZAMY&p=326369#post326369

Pirx
03-02-2015, 11:36
Pytanie dotyczące oblężenia (np. przy próbie zdobycia Galacji) - jak to ma wyglądać w sytuacji, gdy np. Wschód będzie startował na Galację, a Zachód na Cilicję?

Wszystkie bitwy mają być rozegrane w formacie oblężenia? Kto wtedy broni, kto atakuje?

I dodatkowa kwestia - warto chyba przemyśleć te bitwy 4v4. Macie większe doświadczenie niż ja, ale wydaje mi się, że jest tam spore ryzyko odpadnięcia któregoś z graczy i oczywiście lagów.

Arroyo
03-02-2015, 11:44
Pirx, o ile wiem to oblężenie to będzie tak, że ta frakcja, która atakuje na prowincję jest atakującym. Bitwy 4vs4 będą hostowane przez graczy z najlepszym internetem ;)

Pirx
03-02-2015, 12:36
Ok, to miałoby sens - kto próbuje zająć rodzimą prowincję przeciwnika, ewentualnie Galację (ze świetnymi nacjami) ma pod górkę i sporo ryzykuje.

Pirx
08-02-2015, 13:58
To jak - ruszamy, czy czekamy na Attile?

william/kaszanka
08-02-2015, 14:08
Właśnie może byśmy zagrali mini próbę do premiery a właściwą kampanię rozpoczeli na Attyli? Byłoby to ciekawe przetarcie szlaków między graczami polskiej sceny na multi ;)

Andrij Marszałek
08-02-2015, 19:23
No ja tam nie wiem - Atylli napewno nie kupie i martwią mnie trochę przenosiny z romka :/

william/kaszanka
08-02-2015, 22:29
Aaaa jak tak to raczej zostajemy na Rome, na Attylę może nowa akcja ;)

mackoff
08-02-2015, 23:05
Startujemy na Romku - na próbę od przyszłego Czwartku - choćby się waliło i paliło.

Jak Atylla wyjdzie to zobaczymy co dalej będziemy robić z projektem.

Andrij Marszałek
09-02-2015, 15:24
Mackoff zapomniałeś o turnieju prefekta :P

Pirx
11-02-2015, 15:14
Byłoby dobrze ustalić zasady bitewne. Bo zostało niewiele czasu do startu.

Jeżeli mogę coś zasugerować, to proponuję ograniczenie: maksymalnie 8 mieczy, maksymalnie 8 włóczni. Dzięki temu unikniemy spamów piechoty. Gramy tak obecnie w ramach SB i gry stały się bardziej zbalansowane (barbary mają mniejszą siłę uderzeniową).

Edit: w sumie to racja Wybobrak.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
11-02-2015, 15:45
Co do mieczy to może być przydatne, ale limit na włócznie jest bez sensu bo nie są one tak mocne jak miecze, a frakcje tj. sparta; ardiajowie; kimmeria, które opierają się na hoplitach staną się niegrywalne.

mackoff
11-02-2015, 16:00
Dzisiaj wieczorem podam zasady bitewne - będzie jeszcze cały dzień jutro do 21:00 żeby je przegadać na forum i zamknąć.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
12-02-2015, 16:37
Co z tymi zasadami?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
15-02-2015, 13:37
Chyba trzeba w zasadach sprecyzować liczbę rozegranych bitew. Obecnie jest max 2 i nie ma nic o jakimś minimum, więc tak na prawdę nie łamiąc regulaminu nasz team mógłby już sobie w tym tygodniu odpuścić bo wygrywamy 3-0. Poza tym wschód jakoś za bardzo się nie kwapi do gry, chociaż to im powinno zależeć na odrabianiu strat.

Trzeba coś zmienić albo ten cały podbój skończy tak jak piątki z shogunem.

Andrij Marszałek
15-02-2015, 13:49
Z tego co mi wiadomo wczoraj w godzinach wieczornych ekipa SB czekała na IPL by zagrać 3v3 - nikt się nie zjawił...
Pozatym chciałem zagrać z Ramzesem II - nie chce przyjąć zaproszenia na steam...

mackoff
15-02-2015, 14:12
Chyba trzeba w zasadach sprecyzować liczbę rozegranych bitew. Obecnie jest max 2 i nie ma nic o jakimś minimum, więc tak na prawdę nie łamiąc regulaminu nasz team mógłby już sobie w tym tygodniu odpuścić bo wygrywamy 3-0. Poza tym wschód jakoś za bardzo się nie kwapi do gry, chociaż to im powinno zależeć na odrabianiu strat.

Trzeba coś zmienić albo ten cały podbój skończy tak jak piątki z shogunem.

Myśleliśmy o tym przed startem Podboju.

Myśle że w pierwszym tygodniu nie wprowadzimy minimalnej liczby bitew do rozegrania na gracza ale w drugim już się zastanowimy na podstawie frekwencji.

To też nie jest tak że wschód się nie kwapi - wczoraj pisałem z Pirxem i chłopaki chcieli grać ale chyba faktycznie woli nie było po naszej stronie.

Liczę że dzisiaj uda się coś zagrać.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
15-02-2015, 14:51
Myśle że w pierwszym tygodniu nie wprowadzimy minimalnej liczby bitew do rozegrania na gracza ale w drugim już się zastanowimy na podstawie frekwencji.
Problem może być też przy dużej frekwencji. Jeżeli np. w ostatnim dniu będzie wynik 9-8 i do rozegrania zostanie maksymalnie 1 decydująca bitwa, to przy obecnych zasadach wygrywająca drużyna wcale nie musi tej bitwy rozgrywać.

To też nie jest tak że wschód się nie kwapi - wczoraj pisałem z Pirxem i chłopaki chcieli grać ale chyba faktycznie woli nie było po naszej stronie.
Do mnie nikt nie pisał żeby grać, a jak ja chciałem zagrać z 2 osobami to oni nie chcieli.

william/kaszanka
15-02-2015, 14:58
Wybobrak 1v1 na Rome stało się nudne i liczę na większe bitwy w podboju, dlatego odmówiłem ;)

Ituriel32
15-02-2015, 16:50
Sorki Wybo, ale 1 na 1 sobie chyba nie pograsz. Większość jest nastawiona na duże bitwy.

Pirx
15-02-2015, 16:56
Trzeba dać projektowi chwilę czasu, żeby się dotarł. W miarę kolejnych kolejek powstaną pewnie jakieś kwestie wymagające korekty. I wspólnymi siłami opracujemy optymalne rozwiązania. Ale przede wszystkim trzeba pamiętać, że jesteśmy tutaj dla zabawy. Dlatego np. nie widzę problemu, że wczoraj nie udało się rozegrać grupowej gry. Były Walentynki i gracze z połówkami mogli mieć inne pomysły na wieczór. Normalna sprawa.

Tym niemniej, myślę, że nie zaszkodzi trochę podgonić temat. Więc proponuję dogadywanie gier również tutaj. A inna sprawa, że teraz jesteśmy już w znajomych z Volvem i będę się starał razem z nim ustawić jakieś gry.

Wybobrak - jeżeli chodzi o 1v1, to na ten moment do gier wystawiamy maxi7542. Z tego co z nim wczoraj gadałem, to jest gotowy do walki. Więc niech osoby wyznaczone do 1v1 go łapią.

Jeżeli chodzi o drużynówki, to dzisiaj może być u mnie ciężko (jest mecz, a potem jeszcze chwila dla rodziny). Ale postaram się wbić po 23. Jeżeli będzie od nas skład i od Zachodu, to z chęcią bym walnął 3v3.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
15-02-2015, 17:03
Aktualnie gram na laptopie, więc bitwy 3v3 albo 4v4 z moim udziałem to spore ryzyko lagów, chociaż w sumie, lagi prawie zawsze są, więc może nie zrobi to dużej różnicy.

Andrij Marszałek
15-02-2015, 17:46
Ostatnio lagów wgl nie ma.

Pirx
17-02-2015, 09:44
Prośba do członków drużyny Wschodu o aktywność w godzinach wieczornych w dniu dzisiejszym i jutrzejszym.

Henryk5pio
17-02-2015, 18:48
Ja jestem chętny do bitwy 3vs3 i 4vs4. Cały dzisiejszy wieczór (i jutrzejszy) będę dostępny na Steam'ie.

PS
Pirx, gratuluję zwycięstwa, ale edytuj swój post w wynikach i zmień kolor słowa Wschód z czerwonego na niebieski, ok? Ładniej wtedy to wygląda :)

Ituriel32
18-02-2015, 07:16
Ja dziś powinienem być cały czas od 20.

RamzesIV
02-03-2015, 12:40
Czy ta kampania umarła śmiercią naturalną?

Arroyo
02-03-2015, 13:49
Nie. Prawdopodobnie będzie kontynuacja w środę. A przynajmniej tak strzelam - wiesz, administracja nie miała czasu ostatnio ;)

Andrij Marszałek
02-03-2015, 15:06
Podjąłem z Mackoffem decyzje i czekamy aż ją potwierdzi na forum. Do/w następnym/ego czwartku/ek mamy podjąć dezycje jakie prowincje atakujemy i zaczynamy w ten czwartek. Prowincje z poprzedniej serii zostaną przyznane obu drużynom.

Pirx
12-03-2015, 09:30
Myślę, że trzeba przemyśleć dotychczasową koncepcję Kampanii i dostosować ją do nowych warunków. Cztery mecze rozegrane w ciągu tygodnia (w tym 3 1v1) to wynik bardzo mizerny.

Osobiście uważam, że Kampania powinna być kontynuowana, ale aktualizacji wymaga skład drużyn. Sporo graczy skupiło się już wyłącznie na Attyli i straciło zainteresowanie Romkiem 2. Jest z kolei grupa graczy, która na Romku 2 została (ewentualnie z chęcią wróci tu dla sentymentu na te kilka bitew) i mam wrażenie, że ogląda się na to, co zrobią inny gracze (często ci, którzy już odpuścili temat), zamiast wziąć sprawy w swoje ręce.

Dlatego myślę, że warto, aby uczestniczy Kampanii zadeklarowali się, czy są zainteresowani dalszym udziałem w rozgrywkach.

Ja zgłaszam taką gotowość.

Arroyo
12-03-2015, 09:41
Ja nadal jestem zainteresowany. Mimo przejścia na Attylę nadal jednak gram w Rome II.

mackoff
12-03-2015, 10:15
Ja jestem gotowy do dalszego rozgrywania bitew ale zgadzam się.

Trzeba przemyśleć temat tej kampanii na Rome II bo frekwencja nie jest zadowalająca.

Zrobimy szybkie zebranie w weekend i przegadamy temat - zdecydujemy co dalej.

Andrij Marszałek
12-03-2015, 10:27
No cóż - deklaruje gotowość.

tuff_gru
12-03-2015, 11:38
Ja zgłaszam gotowosc

william/kaszanka
12-03-2015, 11:39
Rome mnie znudził :/

( ͡º ͜ʖ ͡º)
12-03-2015, 18:44
Zapisanie się do tego projektu było niejako deklaracją udziału w kampanii i po aktywności graczy widać jak te deklaracje zostały spełnione, więc jak dla mnie kolejne deklaracje są bez sensu.

william/kaszanka
12-03-2015, 18:53
Wyjście Attyli diametralnie zmieniło sytuację, więc nie narzekaj.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
12-03-2015, 19:07
No tak, przecież ten attila tak znienacka wyszedł, zaskoczył wszystkich, nikt się go nie spodziewał, nikt nie miał pojęcia o jego premierze gdy zapisywał się do projektu.

william/kaszanka
12-03-2015, 19:26
Nie każdy spodziewał się od razu grywalnej gry. Wszyscy byli nastawieni na 10 patchy przed zagraniem konkretnej bitwy. Poza tym (przynajmniej w moim wypadku) pisałem od razu, że Attila może namieszać.

Podbój zaczął się niestety za późno, u schyłku Rome 2. Szkoda, że nie zaczęliśmy wcześniej ale niestety wyszły problemy na które nie mieliśmy. Można zastanowić się nad przeniesieniem projektu na Attilę, to moja propozycja bo pomysł kampanii jest bardzo fajny :)

Andrij Marszałek
12-03-2015, 22:02
No fakt bo mieliśmy zacząć w styczniu :/

Pirx
13-03-2015, 12:18
Dwie prośby:
- do ekipy Wschodu - informujcie proszę mnie i Andrija na bieżąco o wynikach bitew w ramach Azji Mniejszej,
- do ekipy Wschodu i Zachodu - wrzucajmy proszę informacje o rozegranych bitwach na bieżąco, najpóźniej w terminie deadlinu.

Andrij Marszałek
17-03-2015, 12:11
No cóż szkoda ale chyba coś wymyśliłem - Może po prostu zróbmy przerwę do np: Maja lub Czerwca kiedy społeczność ochłonie po premierze Attyli i będziemy mieli lepsze warunki do kontynuacji bo nie ukrywam świetnie się bawiłem przy kampani.