PDA

Zobacz pełną wersję : Czy pójdzie mi Shogun :D? (tak...z premedytacją to piszę, ale mam uzasadnienie)

BartekH
27-02-2015, 02:10
Dziś będąc w Saturnie wpadły mi w łapy dwie gry: Total War: Shogun 2 Złota Edycja i Wiedźmin 2: Zabójcy Królów ER.
Wybrałem Zabójców Królów.

Gra potrzebuje:
Windowsa, Procesora z 2 rdzeniami po 3GB, 4 GB RAM, Kartę graficzną z 1GB RAM (np. GeForce GTX260).

Ja posiadam:
Windows 7 64-bit, SP1, AMD PHENOM II X4 945, 4 GB RAM, GeForce GTS 250 (może słabsza, ale podałem do Wiedźmina te wyższe wymagania... zalecane).

Gra, która kolegom chodziła na niższych ustawieniach bez problemu, a nie mieli oni lepszego sprzętu ode mnie, mi działa ch*** :/. Zauważyłem też, że nie tylko ja mam problem, bo gra tnie się na potężnych sprzętach z niewiadomych przyczyn. Może rozwiązanie już jest, ale go nie znalazłem? Nie ważne.

Chciałbym poprawić sobie humor, kupić Shoguna 2 i cieszyć się wspaniałą grą :), ale mam kilka pytań.

Medieval 2 tnie mi się, przy ogromnej ilości Mongołów, z którymi walczę (to mi nie przeszkadza... rzadko się to zdarza, a mam nawet wrażenie ogromu wydarzenia :D, ale jednak tnie). Tnie też mapa świata, gdy mam zaznaczonego Generała z dużą armią i przesuwam szybko mapę w trybie turowym.

Empire, w którego gram na Steamie też trochę jakby przycina, głównie animacje na mapie świata. Jest to nieznaczne i nie przeszkadza mi w grze, jednak strasznie brzydko się ta gra zachowuje, jak tury zakańczam. Tury przeciwników są pokaane na mocnym zbliżeniu i przyspieszeniu, które agresywnie przeskakuje (tnie). Widzę jednak na youtubie, że to nie moja wina, a ta gra po prostu tak ma.

Do sedna: Jak to wszystko wygląda w Shogunie? Pójdzie mi bez problemu na moim komputerku, i nie doprowadzi mnie do jakiejś choroby (w sensie, żeby mnie szlag po 10 minutach gry nie trafił)? Nie jest ważna dla mnie super hiper grafika. Ważne jest, by gra działała płynnie, albo tylko w niekiedy (raz na godzinę?) przycięła lekko... albo w sytuacjach opisanych przy Medievalu (tam się da walczyć z tymi Mongołami, nawet jak tnie). Czy Shogun jest dobrze zoptymalizowany?

Wybaczcie, że tak dużo... musiałem się wyżalić i wytłumaczyć :P. I dzięki, jak coś odpowiecie ;)!

Asuryan
27-02-2015, 02:38
Jeśli w Empire już się tnie, to w Shogunie 2 będzie się cięło o wiele bardziej, jeśli w ogóle ruszy.

Pop517
27-02-2015, 02:49
Najprościej jak ściągniesz sobie wersje demo i sam zobaczysz.

BartekH
27-02-2015, 14:49
Tnie się tak, jak chyba u każdego ;). Zobaczymy z demówką. Dzięki za podpowiedź, bo w ogóle zapomniałem o wersjach demo.

Nooo powiem, że gra jest pierwszorzędna :)! Demo chodzi niemal idealnie :D! Dużo bardziej mi się podoba niż Empire. Normalnie zakochałem się w Japonii :D. Myślisz, że z pełną wersją będzie identycznie ;)? 32 zł to nie majątek, więc chyba mnie przekonało demko. Dzięki, za przypomnienie, że w ogóle coś takiego jak DEMO istnieje.