Zobacz pełną wersję : Kupujemy Napoleona..?
A wiec do rzeczy: Sa juz jacys stuprocentowo zdecydowani?
Jezeli tak to mozna sie pochwalic dlaczego tak, a jezeli nie to dlaczego nie?
Ja osobiscie jestem zdecydowany i na pewno kupie, tylko wydaje mi sie, ze nie uda mi sie go zakupic od razu po premierze tak jak to mialo miejsce z Empire. To z banalnego powodu, jeszcze nie zdarzylem sie nacieszyc ETW choc gram od poczatku ;)
Wiec z mojego punktu widzenia Napoleona wydaja troche zbyt predko, no ale co zrobic ;) Kupie po jakims czasie jak juz wycisne wszystkie soki z Empire. Moze przy okazji troche i przez ten czas stanieje ;) Ale na pewno go kupie, lubie ten okres historyczny z Empire i Napoleona, a do tego gra mi sie bardzo podoba ;)
Nigdy nie bawiłem się w żadne bojkoty i obrażanie, nie istnieje żadna rozsądna alternatywa dla TW, więc zapewne kupię. Jak balans będzie spieprzony, to pewnie mody poratują.
Kupię ale najpierw poczekam aż ktoś inny kupi :P i zacznie się wysyp opinii wtedy zdecyduję czy zaraz kupić czy odczekać aż wyjdą jakieś patche. Tak samo zrobiłem z Empire - kupiłem go w momencie wydania patcha 1.4 i nie żałuję tego że odczekałem.
kupuję tylko jak będe miał możliwość ;)
roman zabawa
04-12-2009, 08:09
Moja ulubiona epoka militarna (obok IIWŚ), więc kupuję.
Dla mnie gry serii Total War, są najlepszą serią gier jakie zostały wydane na peceta. Tak jak od pierwszej serii, czyli schoguna, zaraz po premierze napewno zasili moją kolekcję gier. Ale jedno wiem na pewno nie kupię przez Steam i raczej będe tego unikał chociaż jedynym plusem steam są zakupy dodatku i jednostek specjalnych. No a Napoleona na 100% kupię i to zaraz po premierze.
Niesmiertelnik
04-12-2009, 09:22
Ja wszystko uzależniam od tego co zobaczę, a mam nadzieję że obietnica Bridgena zostanie spełniona.
Jeżeli będzie zdecydowana zmiana to kupuję od razu.
Jeżeli nie będzie z kim grać w TROM na ETW, to też kupuję od razu, bo będzie to oznaczać że najbardziej wymagający przenieśli się na nowe dziecko CA.
Jeżeli sytuacja będzie wyglądać tak jak przed premierą ETW i będzie trwało naganianie bez konkretów, to bez napalania poczytam sobie fora, posłucham co mają do powiedzenia moi guru i kupię Napoleona po sześciu miesiącach od premiery, czyli gdzieś po drugiej czy trzeciej łatce, gdy stanie się grywalny.
Z drugiej strony można założyć, że błędy z wczesnych wersji ETW już nie powinny nam przeszkadzać, tylko nie wiem jak wy, ale ja przy każdej nowej grze CA mam niezmiennie to samo wrażenie, że znowu przy produkcji użyli tej samej zepsutej matrycy, obudowali ją nową grafiką i po raz kolejny toczą kulkę nawozu pod Mount Everest zapomniawszy o historii modyfikacji poprzednich tytułów.
Kiedyś, na jednym z forum wyczytałem, że koncepcję to oni mieli tylko podczas tworzenia Shoguna, ale człowiek który to wszystko wymyślił rozstał się z CA po premierze gry i udało im się go ściągnąć jeszcze tylko na chwilę przy wypuszczaniu dodatku "mongolskiego", bo już wtedy mieli problemy z dokończeniem i odpowiednim zbalansowaniem rozgrywki.
Pozostałe gry to ponoć szukanie koncepcji po omacku przez ludzi nie do końca rozumiejących w czym biorą udział.
Cudownie mi ta teoria pasuje gdy patrzę na to co się wydarzyło na ETW od 1.0 do 1.5 na MTW2 od 1.0 do 1.3 i na RTW/BI od 1.0 do 1.6
Nie kupię od razu...Ale kupię.
Ja poczekam jak będzie ze stabilnością. Za beta testera robić już nie będę, gdy gra trzyma się ledwie-ledwie siłą woli. Zależy też czy znowu będą 3 jednostki na krzyż (piechota, piechota z czapeczką, piechota z plecaczkiem). Prędzej już oczekuję Napoleonica The Lordz.
Kupię prawdopodobnie, ale najpierw muszę usłyszeć opinie o grze, bo taki kot w worku jak Empire mi za bardzo niepotrzebny, ogólnie to jedna z moich ulubionych epok, ale nawet AoE 3 pociąga mnie bardziej niż Empire.
Kupię, ale dopiero jak zaczną się pojawiać pozytywne komentarze.
Kupię, ale dopiero jak zaczną się pojawiać pozytywne komentarze.
Więc nie kupisz :lol: :lol:
Napoleon7
04-12-2009, 12:40
Prawdopodobnie (na 99,9 %) nie kupię. Bo będzie na "steam-ie" tak jak ETW - a ja tego systemu nie trawię.
Co wam się tak w tym Steamie nie podoba?
Ontop: rawdopodobnie kupię.
Gteam_tomek
04-12-2009, 13:44
Znając politykę CA, Napoleon jak jego poprzednik Empire aktywowany będzie przez internet za pomcą konta w Steam. Nie mam pewności, co do tego czy dalej będę miał internet, a przenosić mój midi tower do znajomka to lekkie przegięcie... Lekkie toto nie jest, i do plecaka się nie zmieści... Jak internet będzie to i może zakupi się tego Bonaparte... Jak nie, to niech CA płonie do kości.
jacekzet
04-12-2009, 17:12
Kupię na pewno. Może wreszcie będzie to porządny RTS w realiach napoleońskich. Pamiętam jak się wku...em po wydaniu Kozaków 2.
Na pewno poczekam, ale narazie jestem przekonany że nie kupię. Kupię raczej na pewno Warbanda i może L4D2 jak stanieje. Chociaż jeżeli w przyszłym roku wyjdzie D3 to kupię tylko to bo nie będę miał czas na grę w cokolwiek innego :) :) :).
Kupię, jakbym ne miał tego zmniejszenia ceny dzięki ETW to bym nie kupił ale tak to nie ma sprawy, mam tylko nadzieje że nie powtórzą tych samych błędów.
Napoleon7
04-12-2009, 20:15
Co wam się tak w tym Steamie nie podoba?
Jak to co! To że jest! To, że utrudnia instalację i grę. I to, że MUSZĘ zainstalować Steama aby zagrać w TW. Dla mnie to wystarczy. Uzależnienie pogrania sobie w jakąś grę od tego czy się ma internet czy nie (połączenie z internetem), nawet wówczas, gdy się nie gra w multi, to moim zdaniem grube przegięcie. może jestem staroświecki, ale wole zrezygnować z gry niż przymusowo instalować takie badziewie. Szczególnie po doświadczeniach jakie z nim miałem.
Wiem jedno, że jeżeli gracze będą nadal kupowali gry z serii TW, które pod kierunkiem SEGI schodzą na psy, to proces ten będzie się posuwał nadal.
nie kupię tak jak nie kupię Empire ;]
Dąbrowski
04-12-2009, 21:30
Oczywiście, że kupię i to Imperialną Edycję. Przemawia za tym w pełni dopracowany silnik z empire(napoleon zaczyna się od wersji 1.5, czyli tam gdzie empire się kończy, a do tego zapewne silnik będzie jeszcze lepszy). No i to mój ulubiony okres historyczny.
Ja odczekam z tydzień i zobaczę jak będą wyglądały opinie innych.Nie będę drugi raz Beta-Testerem ;P.
poczekam na opinie, myślę, że zagram gdzieś tam, po znajomych, na próbę i jeśli przebije Imperial Glory to może kupię, co wiązałoby się z podrasowaniem kompiku. Cóż, dla jednego z ulubionych okresów historycznych można.
Poczekam na recenzje i opinie na forum :P Nie będę już kupował w ciemno gier od CA :P
Mefisto7
05-12-2009, 16:01
A ja na pewno nie kupię mimo że epokę lubię. Zawód jaki doznałem kupując Empire w czasie premiery i widząc co to to, to nie ma mowy. Zresztą Mam dwuletniego kompa i nawet Empire beznadziejnie mi chodziło, to jak bedzie w Napoleonie.... Powinni nam to dac darmo w postaci BIG PATCHA ściąganego przez steama.
Nie wiem o co niektórym chodzi ze steamem, świetny program, integrację gry z nim też lubię.
Seraphin
05-12-2009, 18:50
Prawdopodobnie nie kupię.
Zawiedli mnie z Empire. Kupiłem, uruchomiłem - pograłem chwilę i mi się znudziło... Tyle mam z tej inwestycji, że gram teraz w MTW II z modami. Podejrzewam, że to samo miałbym z Napoleonem. Teraz zamierzam kupić Rome, moją ulubioną część i też pograć na modach.
Drugim powodem jest idiotyczny program Steam...
Założę się, że zanim będzie można zagrać w Napoleona to będzie trzeba ściągnąć jeszcze jakieś 3-4 patche...
Robią dziadostwo i tyle.
Kupię, jakbym ne miał tego zmniejszenia ceny dzięki ETW to bym nie kupił ale tak to nie ma sprawy, mam tylko nadzieje że nie powtórzą tych samych błędów.
O jakim zmniejszeniu ceny mówisz ?
Dąbrowski
05-12-2009, 22:35
Jak się kupiło jakąś poprzednią grę serii TW i zarejestrowało się ją na gram.pl to ma się u nich zniżkę.
Mefisto7
05-12-2009, 22:48
Jaja sobie robicie? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jaka zniżka, gram.pl robi sobie jaja. Ta ich "zniżka" to działa tak: wmawiają ci że CoD:MW2 kosztuje normalnie 159zł (a kosztuje 119 nawet w empiku) i robią "zniżkę" za wirtualne pieniądze tak, że magicznie kosztuje 119zł. Phi A za dostawę musisz zapłacić dodatkowo 15zł. JAJA SE ROBIĄ, gnidy.
gdyby mi kompuetr pociagnał kupiłbym w ciemno
Ja na pewno kupię . E:TW spodobało mi się - może nie jest grą idealną ale jest dużo fajnych ulepszeń jak np. walka flotą , która moim zdaniem jest ciekawsza niż na lądzie ; odkrywanie technologii które daje dużo nowych możliwości czy w mojej opinii Steam i jeszcze dużo innych . W N:TW będzie to wszystko ale jeszcze ulepszone więc szykuję się bardzo fajne rozwinięcie empire .
Ja na pewno kupię . E:TW spodobało mi się - może nie jest grą idealną ale jest dużo fajnych ulepszeń jak np. walka flotą , która moim zdaniem jest ciekawsza niż na lądzie ; odkrywanie technologii które daje dużo nowych możliwości czy w mojej opinii Steam i jeszcze dużo innych . W N:TW będzie to wszystko ale jeszcze ulepszone więc szykuję się bardzo fajne rozwinięcie empire .
Taaaaaa, nie wiem czy wiesz ale podobno od czasów Shoguna każda kolejna edycja gier TW jest ulepszona. Chociaż masz trochę racji , walki na morzu to chyba najlepsza część ETW. Co do steam zdania są podzielone.
Marquess Alec Fortescue
06-12-2009, 21:46
Bojkotuje jedynie Left for Dead 2 (przez stosunek ceny do oferowanych mozliwosci).
Napoleona kupie w edycji imperialnej, szkoda tylko, ze Scots Greys sa dostepni tylko na steamowym pre-orderze... Trza miec nadzieje, ze te jednostki okaza sie byc takimi 'oszukanymi' eksluziwami i dostaniemy je w 3 eurowym DLC ;)
Na Steamie nie kupie gry, bo koszuje wiecej w eurasach, niz w zlotowkach a i pudelka fajnego wtedy nie dostane ;)
Swoja droga... Nie uwazacie, ze Scots Greys to ZBYT WAZNA jednostka, by robic z niej ekskluziw? To prawie jak husaria dla Polski w ETW.
Jakiś czas temu kolekcjonerskim wydaniom Empire dodano te jednostki, które były przy zwykłych edycjach (Death Head's Hussars, Dahomey, Constitution), więc może i w tym przypadku będzie podobnie, ale kto wie.
ja bede beta testerem ale ściągnę pirata i zobaczę co zacz.
Izabelin
09-12-2009, 14:21
A ja kupię na pewno.
Co prawda wydali niedokończony chłam w postaci Empire, ale zwyczajnie byli pod presją i widocznie Sega uznała, że bardziej opłaca się wydać bete niż czekać kolejne tygodnie czy miesiące. . . tak to jest, że każde dzieło zawsze można jeszcze bardziej ulepszyć, udoskonalić, przetestować. . . ale na pewnym etapie w końcu trzeba je wydać - w ich przypadku, był to bardzo wczesny etap.
Niemniej, wydaje mi się że będzie dobrze, dlatego że dostali bardzo dużo czasu na dopracowanie tego do czego doszli w Empire, a gdyby faktycznie uznać Empire TW za bete to jak na bete, jest to całkiem niezła gra. . . jak na bete :)
W Napoleonie będzie większa różnorodność jednostek, prawdopodobnie nie będzie armii klonów, będą okręty, będzie kampania multi, generałowie na polu bitwy uzyskają zdolność wplywania na okoliczne oddziały, a zatem ich wpływ będzie większy, dojdzie zużycie oddziałów w trudnych warunkach (choroby, dezercje itd.), dojdą ciekawe, osadzone w historycznym kontekście kampanie z ciekawymi celami do osiągnięcia, mamy skupienie gry na ciekawej postaci historycznej - wg mnie wpłynie to pozytywnie na klimat gry, dojdzie naprawa okrętów - wg mnie, w porównaniu do medivala II i do ETW to ogromny postęp, a przecież mogą jeszcze poprawić AI oraz oblężenia twierdz - liczę zwłaszcza na to ostatnie.
Wiele osób zachwyca się medievalem 2, ale tak naprawdę imo, był on zwyczajnie nudny. Poza świetną grafiką wnosił do serii niewiele.
Wg mnie o ile ETW zawiódł oczekiwania to NTW ma szanse stać się najlepszym dziełem serii i, przynajmniej w moich oczach, pobić Romka, a nawet Shoguna :)
Mefisto7
09-12-2009, 14:26
1) jak mają ochote wydawać jakieś bety, to niech je wydają ale nie za taką kasę. Daję to 119zł w nadzieji na orgazm komputerowy a tu gówno. To powinno być może maks za 60zł.
2)w Napoleonie będzie to, będzie tamto... miało być w Empire to wszystko, a tu chcą nam to wcisnąć za 159zł!! Spadówa. maks 60zł i wyszło by 120zł Empire + Napoleon i było by sprawiedliwie. A nie takie oszustwa.
3)nudny medek2? Jeszcze miałem tylko pirata a grałem 2 lata z przerwami. Chociaż może to dlatego że ominąłem Rome..
Wg mnie o ile ETW zawiódł oczekiwania to NTW ma szanse stać się najlepszym dziełem serii i, przynajmniej w moich oczach, pobić Romka, a nawet Shoguna :)
Bluźnisz synu :P
Ja tam Napoleona kupię... jakiś czas po premierze (Teraz Tropico 3. Będzie mi starczyć na długo - mam proca 2.4 GF7600GS i 1 giga ram. Do nowego kompa daleko... przechytrzyłem sam siebie :oops: )
Czemu go kupię - nawet koszmarnie słaby Total war to nadal Total war. A total war jest mimo wszystko dobry. Jednostki które miały być odblokuję (Się mi chyba należy za betatesty). Będzie podstawka pod mody - kiedyś nie chciałem kupić Kingdomsa. Jednak ilość modów na niego mnie zmusiła.
No i zawsze jest ta postać Napoleona... tylko trochę irytują mnie te małe, fabularne kampanie. Ja chcę wielką kampanię, gdzie będę mógł pokierować Austrią.
Izabelin
09-12-2009, 15:14
A tak po prawdzie, poza modami do med2, co jest w nim ciekawego ? Nic. Jest ahistoryczny, brak w nim ducha średniowiecza, odwzorowania feudalizmu, brak klimatu. Poza grafiką, ta odsłona nie wprowadziła prawie żadnych innowacji. Przyznam, że grałem dużo w Shoguna, w Medievala 1 i Rome razem z dodatkiem i byłem zawiedziony. Shogun urzekł mnie nowatorskim pomysłem, wykonaniem i klimatem. W medku było z kolei trochę klimatu, ale czułem niedosyt i brak innowacji. Rome dał świetną grafikę, ciekawy teatr działań, walkę na murach, wieże oblężnicze itd., specjalne formacje i przedewszystkim praktycznie nową mapę kampanii - super. Dodatek Barbarian Invasion - wlał w niego ten specyficzny klimat związany z końcem epoki, upadkiem imperium, huńska apokalipsa. . . a medek II ? Medek II dał nam nową świetną grafikę - to właściwie taki romek osadzony w średniowieczu z nową grafiką. . . tylko, że system rekrutacji legionistów czy innych wojsk starożytnych daje radę, ale rekrutowanie rycerzy w oddziałach to trochę absurd. . . imo powinni zerżnąc z Crusader Kings i każda prowincja powinna mieć w zależności od liczby ludności i budynków, określoną z góry liczbę oddziałów, które można by było zbierać do walki w czasie wojen :) a do tego rekrutowanie najemników i mamy fajny system. Wraz z rozwojem infrastruktury, żołnierze samiby się polepszali i wchodzili na wyższe poziomy zaawansowania. No, ale to takie dywagacje, co mogło być, a nie było.
Jak ktoś nie grał w Rome, to Medieval II mógł się faktycznie podobać. . . ale wg mnie jedyne co wartościowe w medku II to mody i grafika.
To, że Empire TW był w chwili wydania betą, a obecnie mimo łatek, wciąż nie sprawia wrażenie dokonczonej gry, nie znaczy, że należy przekreślać to co wniósł do serii oraz to co wniesie i udoskonali Napoleon. A ten wkład, wg mnie, to największa rewolucja w historii tej serii od Shoguna. Oprócz postępu graficznego, walczymy w koncu na morzach, niedługo wyjdzie kampania multiplayer, mapa została rozciągnięta na cały świat, zaimplementowano technologie i drobne elementy odwzorowywujące system polityczny, wygląda na to, że Napoleon będzie grą, silnie osadzoną w historii, z klimatem (w przeciwieństwie do obu medków i Empire TW) bo będziemy mieli historyczne kampanie z historycznymi przywódcami w bardzo ciekawym, barwnym okresie historycznym. . . dochodzi element zużycia - w końcu zima nie będzie wiązała się li jedynie z drobnymi zmianami na polu bitwy.
To jest bardzo dużo. Jeśli Napoleon będzie grą dopracowaną, a czas jaki dostali wskazuje na to że raczej będzie, to możemy się spodziewać naprawdę dobrego i ponadczasowego produktu.
Wypada jedynie mieć nadzieję, że będzie łatwomodowalny i nastąpi wysyp ciekawych modyfikacji. .. ja czekam na mod o Powstaniu Listopadowym bo marzę o tym aby puścić z dymem Warszawę :)
Mefisto7
09-12-2009, 15:19
No z tego co mówisz o medku i Romie no to wydaje się racją, ale w rome nie grałem to nie miałem akiego porównania. Prawda że Medek 2 mógł mieć troche inny system i więcej możliwości ale i tak go uwielbiam.ech nic tam..
159zł za to co powinniśmy mieć w Empire + "mam za słabego kompa" = ja tego nie kupię ;)
Ale to o powstaniu to żeś mnie nasączył nowymi wyobrażeniami :D
Izabelin
09-12-2009, 15:38
Ale to o powstaniu to żeś mnie nasączył nowymi wyobrażeniami :D
Jako mod regionalny opowiadający o jednym konflikcie, będzie idealny do właśnie testowanej, dwuosobowej kampanii. Dwie strony, w miarę wyrównane szanse, po jednej stronie jakość, po drugiej przewaga liczebna, historyczne postacie - Prądzyński, Chłopicki, Bem, Paskiewicz, Dybicz Polacy vs Rosjanie. . . czego chcieć wiecej od multiplayowej, stricte wojennej kampanii ? Marzy mi się fajny mały mod, dający obu stronom równe szanse, z dużą ilością gotowych oddziałów już na starcie zgodnych z historyczną jakością i liczebnością (skala powstania była taka, że silnik Empire, spokojnie to wytrzyma), z ograniczonymi możliwościami rekrutowania nowych oddziałów który grając na dwóch, dałoby się ukończyć w czasie 10 godzin gry - powiedzmy dwie sesje w multi. . .
Moim zdaniem, armia Królestwa Polskiego w tamtym okresie, była najelitarniejszą polską armią w historii. Chyba nigdy wcześniej ani nigdy później, nie mieliśmy armii, w której wyszkolenie i bitność zwykłych piechurów, byłaby tak duża. Wielki Książe Konstanty dobrze o nią dbał :) Fajnie byłoby to kiedyś zobaczyć na ekranie.
Mefisto7
09-12-2009, 18:58
O, to co żęś tu powiedział... Dwuosobowa kampania online z bitwami to byłoby coś godnego uwagi. Gram Kampanie Online tutaj, baaaardzo to lubię, ale brak bitew jest odczuwalny. przydałoby się coś takiego 1vs1
Erhm... Do Empire: Total war przedwczoraj wyszła właśnie taka kampania?...
Lex Kuat
09-12-2009, 20:22
1) jak mają ochote wydawać jakieś bety, to niech je wydają ale nie za taką kasę. Daję to 119zł w nadzieji na orgazm komputerowy a tu gówno. To powinno być może maks za 60zł.
2)w Napoleonie będzie to, będzie tamto... miało być w Empire to wszystko, a tu chcą nam to wcisnąć za 159zł!! Spadówa. maks 60zł i wyszło by 120zł Empire + Napoleon i było by sprawiedliwie. A nie takie oszustwa.
3)nudny medek2? Jeszcze miałem tylko pirata a grałem 2 lata z przerwami. Chociaż może to dlatego że ominąłem Rome..
ja znalazłem napoleona za 79,90 w Wirtusie ;] zl ale niestety nie moge go kupic bo moj laptop go nie uruchomi
ja nie kupuję, nie dam się nabrać 2 raz. Jeszcze za 150 złotych.
Ogarnijcie! Napek kosztuje 80 zyli, a nie 150. http://www.gram.pl/sk1_9Q3fH,2_Napoleon_Total_War.html
Fakt - również dostałem info na skrzynkę że mogę za 75 pln kupić, gdyby jeszcze dali użyć wirtualnych i wyszło by jakieś 40 pln może bym się skusił. Ale ... po tragicznej wpadce z etw gdzie zmieniłem całego kompa pod tą gre jednak poczekam. Zwłaszcza że może w przyszłym roku wyjdzie np. BF3 :).
Okres historyczny fajny jednak nie kupie gdyż jest wiele ciekawszych gier od ostatnich wypuszczonych przez CA. Za empire dałem 100zl, pograłem kilka dni i na tym się skończyło a w jakimś markecie kupiłem za 10zl Hearts of Iron 2 i mam więcej uciechy niż w empire bubel.
Izabelin
10-12-2009, 14:07
Ja na szczęście kupiłem używaną razem kontem steam za niecałe 40 zł, chociaż uważam że i tak przepłaciłem bo beta jest warta co najwyżej ze 30 imo.
Ale myślę, że Napoleon będzie prezentował wyższy poziom, dojdą nowe opcje, masa nowych jednostek, ciekawy okres, 3 kampanie, może nawet polepszą AI. . . i akurat uważam, że to 75-80 zł w dniu premiery to uczciwa cena i myślę, że kupię tak z tydzień po premierze, uprzednio wsłuchawszy się w głos ludu - czyli wasz :)
Wy przeplaciliście za Empire i jesteście zrażeni, ale NTW będzie niewątpliwie dużo bardziej dopracowanym produktem w tańszej cenie :)
Ja jestem podekscytowany. Wojny napoleońskie to idealny temat na total wara. Okres napoleoński to chyba klasyczny okres w dziejach wojen Wagram, Trafalgar czy Austerlitz, są w wojskowości tym, czym dla poezji są dzieła Horacego czy Wergiliusza :) Już się nie mogę doczekać kampanii na dwóch, w której prowadząc Wielką Brytanię, będę zwalczał Francuzów na morzu i na lądzie, jak świat długi i szeroki, tworząc kolejne antynapoleońskie koalicje z sojusznikami, których armie będę mógł prowadzić do boju :P
To będzie fantastyczne. Nie potrafię sobie wyobrazić lepszej i bardziej wymagającej strategii niż właśnie walka dwóch mocarstw, dowodzonych przez ludzi, jednocześnie na tylu płaszczyznach. . . na lądzie, na morzu przy pomocy Royal Navy (http://www.youtube.com/watch?v=U3GfBwD9 ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=U3GfBwD9wWQ&feature=related)), walka w koloniach, na mapie strategicznej, na arenie dyplomatycznej :) Dla mnie bomba.
W normalnych bitwach mp, walczy się trochę o pietruszke, brakuje emocji, o kampanii w singlu nie można powiedzieć, że jest to gra strategiczna bo nawet na najwyższych poziomach trudności, trudno o jakieś emocje i po początkowym rozbudowy państwa, tłucze się kompa bez krzty refleksji na vh/vh. A w multikampanii będzie trzeba w końcu zastanawiać się nad każdą zbudowym okrętem, nad ruchem każdej eskadry okrętów, a bitwy będą miały w końcu jakąś stawkę i będą ciekawsze niż starcia dwóch wyrównanych, starannie dobranych armii :)
Dużo bardziej dopracowany... jeszcze lepszy. Czyż CA nie obiecuję graczom wraz z każdym nowym tytułem, dodatkiem czy też innym "modem" (Alexander pod romka) poprawy takich rzeczy jak AI?
Owszem, kampania multi to świetny pomysł - Lecz czemu tylko dla dwóch!? Ja chcę obsadzić wszystkie państwa znajomymi i ich tłuc! Trudno mi uwierzyć w to, że to będzie dostatecznie dopracowane. W końcu to robi CA...
Jak dla mnie 99 zł (Przesyłkę też liczę) to dość dużo mimo wszystko za dodatek, który oferuję 3 kampanie historyczne (Ja chcieć jeszcze wielka Kampania!), kilkaset jednostek zrobionych podobną techniką (Tą teksturkę się przemaluje i wyjdzie nam Francuski Fizylier)... no i jeszcze DLC! Żeby w wersji podstawowej nie było kilku jednostek... zgroza.
Izabelin
10-12-2009, 15:05
Dużo bardziej podoba mi się kampania na dwóch z opcją przejmowania wojsk AI, niż niegrywalna kampania dla wielu graczy. Dlatego, że wiem iż w kampanie wieloosbową bym się nigdy nie zdecydował bo nie chciałoby mi się czekać godzinę na turę. A kampania na dwóch jest super bo łatwo zebrać ekipę do gry i można sobie raz na kilka dni rozegrać kilka tur i tak grać i grać miesiącami w jedną kampanię :)
I kampanie osadzone w historii też są fajne. Choć Wielką Kampanię także mogliby dać - w sumie, co im szkodzi ?
Kampanie osadzone w historii są o tyle fajne, że mają klimat. Wrzucają gracza w wir konkretnych wydarzeń i nie sa tak bezosobowe i ahistoryczne jak te chociażby z Empire.
Wolałbym aby w ETW prócz wielkiej kampanii była np. wojna siedmioletnia z pkt widzenia Prus, rozbiory Polski z pkt widzenia Polski itd. itp. Do tego kilka eventów i konkretne cele do osiągnięcia. Fajnie byłoby stanać na czele Prus i odpierać ataki Francji, Austrii i Rosji jednocześnie :) Achievement Unlocked - przetrwać 7 lat, Fryderyk Wielki musi przeżyć :P Albo wcielić się w rolę Polski na krótko przed pierwszym rozbiorem. . . bieda w skarbcu, słaba armia, chaos wewnętrzny, cel: uratować polską państwowość. Do tego jakieś ciekawe nawiązujące do historii eventy i mamy klimat na maksa.
A tak mamy jakąś bezosobową kampanie gdzie nie czuć klimatu XVIII w. O ile w przypadku Rome, podbijanie świata było klimatyczne bo Rzym faktycznie podbijał świat (i Napoleon też) to ani w średniwoieczu ani w XVIII świata nie podbijano i gdy w tych grach moje państwo staje się 2x większe niż historycznie, to w gra traci dla mnie klimat. . . staje się bezsensu. Bo Polska na pół Europy to już nie jest ani XVIII w. ani średniowiecze tylko s-f. . .
Mefisto7
10-12-2009, 15:24
to mówisz jak ja, :) :) mam takie samo podejście z tym ostatnim co żeś powiedział tylkko są wyjątki. Prawie wszystkie państwa w medku np nie odpowiadają mi, żeby wiele zajmowały. NP; Polska- pasuje jej jedynie : Szczecin,Wrocław,Wilno,Ryga,Kijów,może Krym, reszta to już nienaturalne.
Ale za to Francją z chęcią podbiłem caaały świat, bo miałem syndrom napoleona i mimo że to nie ta epoka, mi to pasowało.
Kampania Online to powinna być i ta Hot Seat co tu gramy bez bitew na dowolną ilość graczy , jak i ta o której mówisz, byłoby super
Tak samo pomysł z tymi "achievmentami" i historycznością fajne pomysły dajesz. A CA nie ma chyba mózgu, nie wykorzystują świetnych pomysłow :x
Jak już ktoś przede mną napisał: "Ludzie ogarnijcie". W Napoleonie BĘDZIE wielka kampania która będzie można grać paroma państwami...
Mefisto7
10-12-2009, 18:51
A czy ja napisałem żę nie bedzie? Co sie czepiasz ( i ze steama) niby czym cie wkurzam?
Ja nie kupie,gra skonczyla sie na MTW 2 i teraz to już jest dozynanie świni zmeczonej swoim upadkiem.To nawet nie jest wina CA tylko potrzeb rynku,a rynek potrzebuje fajnej grafiki i głupiego AI,zeby durny "lesio" pograł sobie z sąsiadem.SEGA nie robi gier dla niszowej społeczności.Juz prędzej szwedzi z Paradoxu,dlatego gram juz tylko w ich cudeńka,dopóki CA pozostanie Monopolistą w tej dziedzinie nie oczekujcie zmian na lepsze.Amen.
A czy ja napisałem żę nie bedzie? Co sie czepiasz ( i ze steama) niby czym cie wkurzam?
Nie, ty nie napisałeś, tylko inni. Powinieneś się domyślić, że do nich piszę. Swoją drogą mogłeś ich z błędu wyprowadzić. I tak, wkurzasz mnie, ale to nie temat na takie sprawy, zresztą nie chcę mi się o tym dyskutować w żadnym temacie.
Ludzie... panujcie nad sobą. Proszę.
Fakt. To co przeczytałem w temacie zmyliło mnie i ciągle powtarzałem "zasłyszaną" plotę...
Cieszę się, że będzie wielka kampania, a nie tylko "półwolne" kampanie historyczne. To w końcu ta swoboda podboju jest jednym ze smaczków serii...
kretu19955
12-12-2009, 12:03
Ja kupię dopiero w tedy, kiedy będzie jakiś fajny mod z Księstwem Warszawskim :)
Izabelin
12-12-2009, 17:25
Ja nie kupie,gra skonczyla sie na MTW 2 i teraz to już jest dozynanie świni zmeczonej swoim upadkiem.To nawet nie jest wina CA tylko potrzeb rynku,a rynek potrzebuje fajnej grafiki i głupiego AI,zeby durny "lesio" pograł sobie z sąsiadem.SEGA nie robi gier dla niszowej społeczności.Juz prędzej szwedzi z Paradoxu,dlatego gram juz tylko w ich cudeńka,dopóki CA pozostanie Monopolistą w tej dziedzinie nie oczekujcie zmian na lepsze.Amen.
Mylisz się. Będzie w końcu kampania multiplayer na dwóch z opcją przejmowania kontroli na AI gdy drugi gracz walczy z kompem. W pakiecie z NTW prócz dużej kampanii 1805-1812, dostaniemy dwie minikampanie w Egipcie i we Włoszech - idealne dla dwóch graczy. To jest bomba i rewolucja w serii :)
Ludzie... panujcie nad sobą. Proszę.
Fakt. To co przeczytałem w temacie zmyliło mnie i ciągle powtarzałem "zasłyszaną" plotę...
Cieszę się, że będzie wielka kampania, a nie tylko "półwolne" kampanie historyczne. To w końcu ta swoboda podboju jest jednym ze smaczków serii...
Wiesz - zależy jak to interpretować bo w sumie to będzie kampania 1805-1812. Nie wiem skąd takie lata. 1805 ma pewne uzasadnienie historyczne, ale 1812 ? Dziwna data między wycofaniem się z Rosji, a bitwą pod Lipskiem. . . jak już chcą robić Grand Kampanie to powinni dać 1815 :)
Wiesz - zależy jak to interpretować bo w sumie to będzie kampania 1805-1812. Nie wiem skąd takie lata. 1805 ma pewne uzasadnienie historyczne, ale 1812 ? Dziwna data między wycofaniem się z Rosji, a bitwą pod Lipskiem. . . jak już chcą robić Grand Kampanie to powinni dać 1815 :)
Wiesz - jak dla mnie to powinny być lata tak od 1800 do Końca wojny Krymskiej. Ale nie ma co narzekać. Grunt, że jest i będę mógł w niej zagrać każdym państwem. Walka w całej Europie byłaby miłym dodatkiem, skoro walczę też z człowiekiem (opcjonalnie).
Ciekawe jak rozwiążą sprawę reform w armii Pruskiej, Austriackiej....
Mefisto7
12-12-2009, 19:00
O jakich reformach mówisz? Za sprawą "Monarchów Oświeconych" , jak Fryderyk II , czy Maria Teresa, lub Katarzyna II były poważne reformy państwowe, ale nie w okresie danym w grze ( no ponoć od 1792, nie?) tylko mniej więcej między 1740-85. Polskę zarąbywały w pełni zreformowane już odzdziały owych monarchów, następne reformy przyszły po okresie Napoleona.
Chodzi mi o reformy mundurowe. O ile się nie mylę (Chociaż zapewne się mylę) to inaczej umundurowany był żołnierz pruski pod Jeną, a inaczej pod Waterloo. Podobna różnica jest pomiędzy austriackim fizylierem spod Austerlitz, a jego kolegą spod Wagram.
Chodzi mi o takie małe pierdoły (Tschako zamiast kasku u Austriaka), których zapewne i tak szlachetni panowie z CA nie uwzględnią.
KLAssurbanipal
13-12-2009, 10:17
Ja się poważnie zastanawiam nad kupnem i bardziej w tą stronę na NIE. Brak Amryki, Afryki i bliskiego Wschodu, okrojona Skandynawia i kto wie co tam jeszcze to znaczacy powód. Nie będą istnieć podboje kolonialne, będzie małe zróżnicowanie kultur, a co ciekawe bitwy morskie niby taka nowosć serii nagłośniona w ETW nie będą miały znaczenia skoro prawie wszystko będzie na jednym lądzie.
Bo takie jest założenie tej gry. Skupienie się na danej arenie działań (ściśle Napoleona). Tam nie jest potrzebna Ameryka ani Indie.
Nie kupuję, po tym jak zobaczyłem mapę...
Mefisto7
14-12-2009, 15:44
beznadziejna, żadnej otwartości działań. Włochy-zamknięte, Egipt-zamknięte i to jeszcze mało prowincji w obu, a trzecia kampania ogólno europejska też .. północnej afryki nie ma, Turcji nie ma(półwyspu) Ameryki nie ma. Ja tu sie spodziewałem jeszcze większego terytorium niż w Empire, jakiejś porządnej grand campaign oprócz 3ech kampanii fabularnych a tu nici z tego. Mało prowincji...
Izabelin
14-12-2009, 17:06
Jesteście pewni, że screeny i trailer powstałe pewnie z 2 i pół miesiąca przed premierą gry, na 100% wskazują na to, że do dyspozycji będzie tylko Europa ? Jeśli to się potwierdzi to będzie katastrofa.
Wydaje mi się, że po prostu CA i SEGA zwietrzyła nosem dobry interes. Do rome i medka II powstało tyle modów całkowicie za darmo, cieszących się ogromną popularnością, że aż stwierdzili iż w sumie to mogą robić to samo, za pieniądze i to ograniczając pole manewru konkurencji :) Wszystkie elementy układanki pasują jak ulał. Ubogość jednostek w ETW aby można było sprzedawać nowe jednostki, trudności w modowaniu - aby moderzy nie mogli zrobić lepszych całkowicie za darmo, steam - aby cały ten syf w miarę tanio rozpowszechniać. Gdyby ETW można było modować z podobną łatwością jak np. medka II to pewnie mod o kampaniach napoleońskich, już dawno by powstał. . . a tak, może go zrobić CA i zgarnąć kilkadziesiąt dolców za sztukę.
Mógłbym to przełknąć, a właściwie z ochotą zapłacę za tego moda, jeśli będzie w nim dualplayer i mapa całego świata. . .
A jeśli nie będzie świata to mam chociaż nadzieję, że już się nachapawszy, dadzą się pobawić modderom. . .
zbycho25
14-12-2009, 20:15
Zdecydowane i stanowcze nie!
Ta część serii TW wyląduje u mnie już jako pirat. No chyba, że zrobią tak genialne multi, że zmusi mnie to do zakupu chcąc z kumplami postrzelać. Ale na pewno nie kupię tego w dniu premiery!
Musiałby stać się cud abym kupił Napoleona. Oprócz już opisanych powodów, irytuje mnie brak dbałości o drobiazgi w Empire (są zrypane lub w ogóle je olano) i nie wierzę, że to się zmieni. Może jestem dziwny, ale zamiast rozbudowywania gry o nowe bajery, wolałbym aby dopracowali szczegóły.
Cieszy możliwość toczenia morskich bitew, ale dlaczego nadal można załadować ogromną armię na mały stateczek i w ten sposób przeprowadzić desant na Wyspy Brytyjskie? Może nigdy nie słyszeli o Wielkiej Armadzie?
Dlaczego nie można przed bitwą zrezygnować z udziału ewentualnych posiłków, a gdy się pojawią to zawsze na początku walki, niezależnie od drogi jaką miały do przebycia? Czyżby nigdy nie słyszeli o gońcach oraz o bitwach pod Austerlitz i Waterloo?
Dlaczego oddział który wypuści się poza fortyfikacje i zostanie rozbity, to wycofując się w panice bez przeszkód może wrócić z powrotem, otwierając przy okazji bramy i wpuszczając do środka nieprzyjaciela? Nie wiedzą, że klamki były tylko od wewnątrz?
Już w modzie Stainless Steel do Medka 2 był prosty mechanizm osłabiający oddziały długo przebywające na wrogim terytorium, symulując w ten sposób braki w zaopatrzeniu i przemęczenie żołnierzy. W Empire można iść gdzie oczy poniosą plądrując i paląc wszystko co się spotka po drodze, nie dbając o żywność, odzież i amunicję. Coś czuję, że gdy się za to wezmą, to wyjdzie im tak samo jak ze zdobywaniem fortyfikacji - jeden wielki cyrk.
Ta część serii TW wyląduje u mnie już jako pirat.
Uwielbiam ta logike - nie podoba mi sie to ukradne. N/c.
Izabelin
31-12-2009, 13:18
Po pierwsze, spiracenie gry to nie jest kradzież. Ani wg zasad zdrowego rozsądku ani wg polskiego kodeksu karnego :) To oczywiście przestępstwo, ale w zasadniczy sposób różniące się od tzw. kradzieży, która polega na pozbawieniu kogoś jego własności.
Po drugie, z moralnego pkt. widzenia nie ma nic złego w ew. spiraceniu gry Segi, w momencie gdy ona sama zachowuje się w sposób głęboko niemoralny, naciągając tysiące, ba - dziesiątki tysięcy fanów na zwykły bubel. Bo ETW to jest bubel, można by to spokojnie uznać za "towar niezgodny z umową", którego w dodatku dalsza odsprzedaż, także jest utrudniona. Ciekaw jestem ile zwykło się płacić redakcjom czasopism i portali internetowych, aby wystawiali takie wysokie oceny. To ma być niby moralne ?
Nikogo nie zachęcam do łamania prawa, ba - wprost przeciwnie. Ale czasem warto trochę pomyśleć, zanim trafi się kulą w płot. Sega zachowuje się jak jakiś cwaniaczek ze stadionu dziesięciolecia, jak zwykły oszust, ale niestety dla nas, robi to bezkarnie. Rynek gier jest niestety specyficznym rynkiem. Gdy kupisz spodnie, w których zauważysz malutką wadę, sprzedawca albo je wymienia albo oddaje kase. . . a z ETW ? minimalne wymagania wzięte z sufitu, gra totalnie zabugowana, AI mimo zapewnień gorsza niż w poprzednich częściach - długo można by wymieniać.
Zresztą, piracenie i tak nie ma sensu jak ktoś chce pograć w mp. . .
Mefisto7
31-12-2009, 13:28
Dotąd nie ściągałem piratów gier które szanuję i jestem ich fanem, tak było z Twierdzą, Total war, i Call of Duty. Ale po tym co mi zrobiono w Empire za 119zł, też ściągnę napoleona, tak o , zobaczyć jakie to nowe gówno stworzyli. Pograć trochę, nie będe płacił CA za to żeby mnie robili w balona. W multi KO nie pogram , ale co mi tam.
Czemu mam przeczucie że zaraz polecą osty :D
Czemu mam przeczucie że zaraz polecą osty :D
Na pewno z okazji Nowego Roku. ;)
Ja kupuję mając nadzieję że się nie zawiodę tak bardzo, po za tym obiecali dodać jakieś poprawki do Empire co też mnie interesuje bo obecnie to niestety nie spełnia ta gra moich oczekiwać i nie tylko moich z tego co czytam ;)
Ta część serii TW wyląduje u mnie już jako pirat.
Uważaj, żebyś nie wylądował na mojej liście osób skarconych ostrzeżeniem
Po pierwsze, spiracenie gry to nie jest kradzież. Ani wg zasad zdrowego rozsądku ani wg polskiego kodeksu karnego :) To oczywiście przestępstwo, ale w zasadniczy sposób różniące się od tzw. kradzieży, która polega na pozbawieniu kogoś jego własności.
Twój zdrowy rozsądek mnie mało interesuje. Zgodnie z przepisami o prawie autorskim i prawach pokrewnych kopiowanie i używanie programów komputerowych bez zezwolenia właściciela praw autorskich jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.
Kopiując grę komputerową, korzystasz z usług świadczonych przez prywatnego przedsiębiorcę bez wypłacenia mu należnej zapłaty. To tak samo jak przejazd autobusem bez zakupienia i skasowania biletu.
Z racji drobnych zmian personalnych będę tu zaglądał co jakiś czas ( przynajmniej chwilowo ).
Za propagowanie piractwa we wszelkiej formie poleci ostrzeżenie albo ban.
Mefisto7
01-01-2010, 15:22
Spokojnie, spokojnie...
Jednak można podejść do Napoleona w ten sposób, że skoro zapłaciłem za Empire 119zł, a CA wielce skruszeni póxniej opowiadają historyjki żę to beta i jednak nas zrobili w balona, ale zwrotu kasy to ja już nie dostanę. Więc mogę podejść do tego w taki sposób, żę zawartość Napoleona należy mi się już za darmo, jako poprawka Empire.
....ale jak siebie znam to pewnie kupię, nie lubię hańbić serii piratami. Ale czy nie mam po części racji?
Spokojnie, spokojnie...
Jednak można podejść do Napoleona w ten sposób, że skoro zapłaciłem za Empire 119zł, a CA wielce skruszeni póxniej opowiadają historyjki żę to beta i jednak nas zrobili w balona, ale zwrotu kasy to ja już nie dostanę. Więc mogę podejść do tego w taki sposób, żę zawartość Napoleona należy mi się już za darmo, jako poprawka Empire.
Nie chodzi mi o prywatne poglądy. To jak postąpicie, czy zakupicie oryginała czy też nie, jest już tylko i wyłącznie waszą prywatną sprawą. Natomiast na publiczne, forumowe propagowanie piractwa pozwolić nie mogę, z oczywistych przyczyn.
Gaius Julius
01-01-2010, 21:37
a w życiu nie kupie...nie dość, że nie ma Polski to pewnie będzie jeszcze gorsze niż E:TW...tysiące jak nie miliony bezużytecznych patchy....jak dla mnie to powinno się pójść do tej niby siedziby CA i nakopać im porządnie w pewne miejsce by wkońcu zrozumieli, że ich gry są do d**y
i ich wypieprzyć na zbity pysk . :twisted: :twisted: :twisted:
I żeby TW robili goście od Shoguna,Medivala I :D :D :D :D :D :D
a w życiu nie kupie...nie dość, że nie ma Polski to pewnie będzie jeszcze gorsze niż E:TW...tysiące jak nie miliony bezużytecznych patchy....jak dla mnie to powinno się pójść do tej niby siedziby CA i nakopać im porządnie w pewne miejsce by wkońcu zrozumieli, że ich gry są do d**y
;) dlatego w nie grasz i udzielasz się na forum ? ;)
I tak wiadomo, ze 90% tych, ktorzy tak twardo pisza, ze nie kupia bedzie miec oryginalne pudelka na polkach obok kompow. Tak samo jak bylo przed premiera Modern Warfare 2, gdy powstala grupa na steamie, ktora twierdzila, ze nie kupia gry z powodu braku dedykowanych serwerow. I co? W dzien premiery wiekszosc z nich grala juz w oryginalne kopie ;)
A ja już swojego NTW zamówiłem dzisiaj w pree orderze choć wiem że pewnie będzie i tak klapą a AI będzie głupie to i tak z miłą chęcią będę się zagrywał :) Tylko marzy mi się ciągle żeby wraz z NTW wydali narzędzia dla moderów :)
Dlatego kupujemy to wszystko ponieważ nie ma alternatywy. Częściowo zresztą ta seria jest robiona dobrze (fajny pomysł ciekawe rozwiązania i schematy) ale przez to że mniej więcej połowa pracy jest skopana ( liczne bugi zacięcia mapy kampanii oraz mapy bitewnej, a-historyczność, miliony nic nie dodających do rozgrywki patchy) Sprawia to wszystko razem wrażenie że w CA pracują ludzie z rozdwojeniem jaźni połowę roboty odwala pracuś a drugą połowę niedołęga umysłowy.
Dlatego też przede wszystkim powinni skupić się na dobrej kadrze skoro mają braki a potem dopiero wieszać psy na klientach którzy co by nie było często zostają robieni w butelkę z uśmiechem na ustach zwłaszcza ostatnio.
Ja kupie Napoleona od razu po premierze, myśle że będzie fajny z resztą jak podstawka.
Arghhhhh.....
Fan Napoleona Arghhhhhhhhhh....... CZAS PRZYWRÓCIĆ INKWIZYCJE :mrgreen: :lol:
Dobra jeszcze przed pokazem mapki kampanii może bym kupił teraz to mogą mnie najwyżej pocałować .
Nie kupie tego dopóki nie wyjdzie w taniej serii.
Razor:
A co ci się podoba w ETW?
-epoka
-bitwy morskie
-broń palna
-jednostki
-duży świat
Jak dla mnie ta seria definitywnie skończyła się na Medieval 2 ,szanuje twoje zdanie w końcu będę miał się z kim kłócić że ETW to gniot.
Słuchaj po nowym patchu 1.5.0 gra stała się lepsza jeśli chodzi o bugi itp.
Lecz także bardzo lubię tę epokę, i nie zawiodłem się na tej grze, nie wiem jak ty ale mnie się bardzo podoba.
Mefisto7
04-01-2010, 23:04
Ja zawszę mówię jaki to empire jest gniot, ale od paru dni sobie włączyłem i znowu gram troszku i powiem że po tych patchach gra się lepiej. Nie spotkałem ani jednego buga, tury idą szybko, nie trzeba czekać pare minut, NPC nie chodzi jak idiota tymi agentami. Ai dalej jest głupie ....mimo to oflankował mnie pare razy jak się zagapiłem więć coś się poprawiło.
Jednak od początku pare założeń i spraw mi się już nie podobało, dyplomacja ma za mało możliwości i jest głupia, komputer jest uparty i wysuwa głupie propozycje. (jak np: Gram WKB i Szwedzi wysyłają mi propozycję: irlandia za Estonia i Liwonia :!: :!: :?: :roll: co za debil, i jeszcze każe mi dopłacić 2k i dać jakąś technologię, za propozycję handlu uraża się mówi jaka to nie była obraza dla jego narodu....pff do dupy. Powinno być więcej prowincji.. i nie mówię tylko o Francji i Hiszpanii ( tam usprawiedliwiali to tym żę mają kolonię ale za przeproszeniem gówniane to wyjaśnienie jest, po 3 prowincje mogły by być.lepiej by to wyglądało. Także reszta europy i afryka powinny być doprowincjowane, a AMERYKA... to w ogóle śmieszne jest, jakieś dziury w środku, no nie mogli już dorobić tych paru wiosek które jak już muszą to obejmowały by ogromne połacie terenu, prowincja eskimosów powinna być o wiele obszerniejsza i te "terytoria północno zachodnie" , czy Ziemia Ruperta Brytyjczyków, toż to śmiechu warte, jakieś pierdoloty. Jeszcze dodać powinni prowincje w tych okręgach handlu przy afryce i w indonezji, mało tego. Powinno być więcej historycznych eventów, rozbiory, bardziej zróżnicowane jednostki i możliwości taktyczne, bo przepraszam, o wiele bardziej podoba mi się rzucanie średniowiecznych wojaków do boju w Medku(nie wiem czemu niektórzy odmawiają mu możliwości taktycznych..), niż to ustawianie formacji naprzeciw siebie.. Lubie tę epokę i np jestem fanem filmów o niej i tej wojskowości jak np; PATRIOTA, ale mimo to kiepsko się walczy.Technologie są ograniczone i słabo zrobione. Miasta żąłośnie wyglądająće , mimo żę na screenach obiecywali co innego. BRAK KAMPANII ONLINE którą obiecywali, chociaż Hot seat mogliby dać to byśmy turowe Ko robili tutaj, na forum, a tak to lipa.
Napoleona nie zakupię
1)na kolejny chłam nie bede kasy wydawać.
2)drogie jak na coś co ponoć mieliśmy mieć w empire
3)komputer mam za słąby :P :lol: 8-) ( skoro w empire muszę wszystko mieć na średnim, bez efektów, dwuliniwe, bez anty ailasingu...no to... xD
BRAK KAMPANII ONLINE
Chyba na prawde dawno nie grałeś bo kampania online jest już szmat czasu ( trzeba ściągnąc odpowiedni kod, jest o tym temat )
I do tego ta kampania jest na prawde fajna !! ;)
A co do wymagań to mają być takie same jak w Empire
Mefisto7
14-01-2010, 18:41
No prawda :D Don Vega dwa dni temu mi powiedział i mną pokierował , to teraz mam :D
Jak będziesz chciał jutro zagrać to sie odezwij na steam [18.Div]Sareth4 mój nick bo chory w domu siedzie cały tydzień i nie ma co robić :mrgreen:
Herr Puzon
19-01-2010, 20:27
A ja mam pytanie nie czy kupić ale z jaką jednostką:
Tu mamy jazde Towarczys:
http://www.gram.pl/sk1_9Q3fH,2_Napoleon_Total_War.html
W empiku znalazłem HMS elephant okręt:
http://www.empik.com/napoleon-total-war ... 36850018,p (http://www.empik.com/napoleon-total-war-pc-multimedia,prod36850018,p)
Które doradzacie ja się bardziej skłaniam do tej z okrętem ale chciałbym usłyszeć zdanie bardziej doswiadczonych generałów na ten temat bo wkońcu to nie kosztuje 20 zł........
roman zabawa
19-01-2010, 22:50
Podejrzewam, że prędzej czy później te jednostki się pojawią u każdego gracza np. kupującego jakiś DLC pod Napoleona. W wersji kolekcjonerskiej Empire wszystkie jednostki z rozmaitych kanałów dystrybucyjnych pojawiły się bodajże przy Jednostkach Zachodu. Tak więc zalecam trochę cierpliwości ;)
A co do wymagań to mają być takie same jak w Empire
Wymagania przy Total War mają to do siebie że są tylko orientacyjne dodatek zawsze był podrasowany względem podstawki więc i tym razem będzie podobnie. Inna sprawa że praktycznie Total War na AMD i na Intelu zachowuje się zupełnie inaczej. Więc dopiero w praktyce będzie można stwierdzić jakie wymagania tak naprawdę gwarantują płynną rozgrywkę bo na pewno nie te pudełkowe ;)
Zmieniłem zdanie odnośnie NTW :shock: Kupuję bo nie chce mi się non-stop grać w Mount&Blade i Mario Forever przez ferie zimowe :lol: Moje ferie zaczyną się 13.02 do 1.03 więc na sam początek ferii będę miał kolejną gierkę do grania :D Może zrobię mini-recenzje :p
Mefisto7
20-01-2010, 19:38
A co :D nie ma innych gier? :P
A co :D nie ma innych gier? :P
Są inne ale póki co to nic dla mnie nie ma (Niech nareszcie pojawi się AC2 na PC'ety !)
Pinotchet
21-01-2010, 18:33
Nie kupuję, przynajmniej narazie, z kilku powodów:
1. Brak wersji kolekcjonerskiej na Polskę (można wiec kupić później)
2. Nie mam zamiaru robić za beta testera
3. Poczekam na kilka patchy, które sprawią, że gra będzie grywalna
4. Kupuję Bioshocka 2
5. Inne kosztowne wydatki w lutym
Kolekcjonerka jest, kilka dni temu zapowiedzieli i można już zamawiać. Ot, parę pikseli gratis.
Kupię, ale nie w tej chwili.
- po pierwsze wybadam opinie czy warto kupić
- po drugie poczekam aż wyjdą poprawki/patche i jakieś sensowne mody
- po trzecie zbieram się dopiero do kupienia ETW
- po czwarte cena musi być tak niska, że szok... bo kocham średniowiecze, a Napoleon nie jest dla mnie czołową postacią historyczną. :P
Herr Puzon
29-01-2010, 16:32
A ja kupie i to pewnie imperialną edycję bo za ETW nie dałem nawet grosza (z konkursu dostałem od cd projektu) więc moge wydać na Napoleona te złocisze .....
Poczekam z miesiąc, dwa, a może w ogóle nie kupię. To będzie zależeć od ceny i opinii graczy.
Gaius Julius
05-02-2010, 16:37
ja wolę sobie darować ;) bo po pierwsze niepewny produkt a po drugie nie ma Polski w grze ;) (ależ ze mnie patriota :D )
Ja Napoleona już zamówiłem, mam tylko nadzieję, że wydacą narzędzia do modowania.
Kupić czy nie kupić ? oto jest pytanie :D Wszystkie znaki na niebie wskazują, że jednak kupie :P
chyba kupie
Niesmiertelniku potrafisz zachecic 8-)
gram.pl powinno trochę zapłacić serwisowi naszemu, bo z tego co widzę i słyszę dzięki nieśmiertelnikowi mają dodatkowo z 20 kolejnych zamówień
Gaius Julius
22-02-2010, 10:58
niestety nie kupię :( za dużo błędów...za mało frakcji...w tym brak Polaków, których można by poprowadzić do zwycięstwa nad szwabami czy ruskimi....znając CA to w dniu premiery gra pewnie będzie dziurawa jak sitko....
Bez urazy Nieśmiertelnik, ale jakoś mnie nie przekonała Twoja pozytywna recenzja N:TW.... ;) znając życie za jakiś czas wyjdzie modyfikacja, która przenosi akcję z E:TW do N:TW....
kamilo251196
22-02-2010, 12:21
Drogie to wszystko strasznie drogie.Jak do katowic przyjedzie cd projekt tak jak we wrześniu to może uda mi się kupic pół ceny taniej.
maryjan1001
22-02-2010, 16:26
człowiek kupuje grę coby się zrelaksować!
no z Empierem to tyle kur... i ujó... poleciało ze dziękuje,monitor też bolało...
pół roku bedze krócej żył-i to za moje własne pieniądze.
Napoleona kupię-ale za pół roku.
ot co....
Nie ma szału Teraz to choćby królowa Angielska piała z zachwytu to i tak w premierze nie kupię tego Napoleona. Zresztą kupię tylko wersję kolekcjonerską jak będzie dostępna w Empicu. Narazie nie jest ;)
Palaiologos
24-02-2010, 03:12
Uwaga! Widzę, że nie wszyscy rozumieją, co zawierają poszczególne edycje. Otóż są 2 pakiety jednostek: Pułk Elitarny (5 jednostek)i Bohaterowie Wojen Napoleońskich (10 jednostek). Edycje de facto są w Polsce cztery:
1. Edycja imperialna STEAM - zawiera BWN i jednostkę Szarych Szkotów (+11 jednostek)
2. Edycja zwykła STEAM - zawiera Szarych Szkotów (+1), jest najuboższa
3. Edycja imperialna pudełkowa - jest najbogatsza, bo ma BWN i PE (+15 jednostek)
4. Edycja zwykła pudełkowa - również zawiera bonus, bo PE (+5 jednostek)
Tak wynika ze strony producenta. Prawdopodobnie i PE i BWN będą dostępne w DLC, mam nadzieję, że od razu, bo planują zakup ostatniej pozycji plus DLC BWN (koniecznie!). Powinno wyjść taniej niż płacenie za pudło, głupi plakat i przeciętną książkę, którą można dostać za grosze.
Z tego co wiem, są też jakieś extra pojedyncze jednostki typu okręt, w zależności od punktu sprzedaży. W PL nie zauważyłem takowych promocji...
gram.pl powinno trochę zapłacić serwisowi naszemu, bo z tego co widzę i słyszę dzięki nieśmiertelnikowi mają dodatkowo z 20 kolejnych zamówień
Coś w tym jest, ponieważ ów sklep już się "wyzbył" swojego zapasu Edycji Kolekcjonerskiej...
Napoleona w tejże wersji kupiłem na wirtus.pl. (w gram.pl już nie zdążyłem...).
Natomiast z tego co wiem, to w empiku (online) wysyłka ma nastąpić dopiero 3.03.
No też tak słyszałem mam konto w Empicu i tam piszę dopiero że w marcu ale nie wiem czy nie nawet od 23 marca ? Bo wiem ze coś mnie zaskoczyło jak to czytałem ;(
Ja na pewno kupię, Empire aż tak mnie nie zniechęcił, a skoro wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jest lepiej (niepoprawny optymizm?)to nic tylko sprawdzić osobiście.
Sprawdziłem na Empicu faktycznie jest już edycja rozszerzona i dostawa będzie od 3 03 a nie jak wcześniej myślałem od 23 03 za pomyłkę przepraszam. PS. Czytając co oferuję edycja rozszerzona mimo wcześniejszych oporów postanowiłem zamówić tak więc liczę że te wszystkie pozytywne recenzję nie okażą się tylko biciem piany. Edycja rozszerzona kosztuje w Empicu 129.90 więc cena ujdzie w tłoku a w tym mamy w sumie 15 dodatkowych jednostek więc się opłaca. Za Empire zapłaciłem po premierze 140 zeta i się totalnie zawiodłem ale wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują że przy Napoleonie nie powinno być aż takiego rozczarowania a kto wie może nawet miłe zaskoczenie. Zobaczymy 3 03 to już za parę dni ;)
O nie ! Drugi raz w butelkę to ja się nabić nie dam !
Może kupię jak spadnie cena. Osobiście mam już serdecznie dosyć męczarni z ETW i STEAMEM.
Ja na pewno nie kupię bo nie można zagrać Polską. :)
Po drugie dlatego że Empire okazał się wielką porażką, przynajmniej zaraz po premierze.
Po trzecie dlatego, że ta gra jest w systemie STEAM. Nie kupuję zadnej gry z tym debilnym rozwiązaniem utrudniającym grę na oryginałach. Piraty nie mają tego problemu.
Ja również należę do tych którzy bardzo rozczarowali się Empire. Jednak kupiłem Napoleona i jestem bardzo szczęśliwy z tego zakupu.
Dlaczego ?
- gra chodzi płynniej niż na Empire do tego z lepszą grafiką
- 0 problemów
- wizytacja (w bitwach zamiast AI zapraszam graczy, coś pięknego)
- dobrze zbalansowana jest gra
- nareszcie jednostki różnią się w nacjach
- kampania online (miodzio)
Kupiłem zwykłą wersje, lecz zastanawiam się czy nie zrobiłem błędu i nie kupiłem kolekcjonerskiej edycji.
Być może na DLC sobie dokupię jednostki.
A ja dzisiaj zamiast dostać wiadomość z Empiku, że mam produkt do odbioru dostałem wiadomość że Produkt jest niedostępny też mi firma wkurzyłem się :x
Nies.powinienes zadziałac zeby odpalali ci procencik od łepka :D