Zobacz pełną wersję : Patche / DLC / FLC - dyskusje i spekulacje
Nezahualcoyotl
11-10-2015, 12:29
Kalifat Umajjadów wtedy ograniczał się już tylko do półwyspu iberyjskiego.
Trochę szkoda gdyż obydwa okresy się prawie zazębiają ze sobą.Panowanie Umajjadów w Maghrebie i wybuch Powstania Berberów 740 w wyniku którego zostali wyparci z Afryki Pł oprócz jednego regionu a sam Karol Wielki przyszedł na świat w mniej więcej tym samym okresie.Tak czy siak będziemy mieć Maurów pod postacią Kalifatu Cordoby a nie Maurów z ich rdzennych ziem których również może zabraknąć w grze.
Tak, ale na liście frakcji Bizancjum nie ma, widać więc że zrezygnowano z niego, bo bez sensu byłoby dawać tylko pojedyncze prowincje.
Poczekajmy gdyż jak na razie operujemy w strefie "gdybania".Zawsze CA może skorygować historię na swoje potrzeby ;).
Dobrze jakby w skorygowaniu dodali jeszcze Serbołużyczan. ;)
Nezahualcoyotl
11-10-2015, 13:45
Mnie wciąż denerwuje to pomijanie naszych rdzennych ziem przez twórców z CA.Historia Polski to również okres przed chrztem.Ten dodatek to wręcz idealna pora żeby dorzucić Ślężan,Goplan,Pomorzan oraz Polan do których załączam taką oto ciekawostkę:
http://www.merkuriusz.wieczorna.pl/historia-nowozytna/czy-karol-wielki-zawojowal-polske
Oczywiście są jeszcze inne plemiona zamieszkujące tereny położone dalej na wschód oraz Prusowie na północy.
Nezahualcoyotl
19-10-2015, 19:32
Ktoś na TWC zadał sobie trochę trudu i przedstawił mapę ewentualnej kolejnej kampanii:
http://i59.tinypic.com/xcvtjb.jpg
Dziwna ta mapa, z czego wzięta? Z jakiejś gry czy ki diabeł?
Z Crusader Kings 2 z tego co widzę.
Nie powiem, taka mapa mnie rajcuje. Jak jeszcze będzie możliwość grania Awarami to już w ogóle ;)
Dlaczego Afryka Północna została pominięta? Z tego co się orientuje Fatymidzi z Egiptu i emiraty z Tunezji miały wpływ na historię Europy np. przez podbój Sycylii i wyprawy na Italię
Afryka Północna została zapewne pominięta z tego samego powodu co inne ważne potęgi jak np. Bizancjum, Chazarowie, czy Bułgarzy - nie jest bezpośrednio ważna dla wątku Karola Wielkiego. A Abbasydzi dodatkowo zabieraliby ogromny kawałek mapy i byliby mocno niewyważeni.
kysiol89
28-10-2015, 20:20
Zaskakujące, że wyszedł rzekomy przeciek i tyle czasu ciszy. Czyżby to był fake?
Nezahualcoyotl
28-10-2015, 20:27
Warhammer będzie mieć swoją premierę w kwietniu zatem CA musi coś nam dać na Gwiazdkę.Cierpliwości...;).
KLAssurbanipal
03-11-2015, 13:16
Kampania może być na gwiazdkę. Z praktyki zapowiedzą ją na początku grudnia. Jednak miejmy nadzieję, że w listopadzie uraczą nas słowiańskim lub sarmackim culture packiem. Nie daruję im, jeśli zostawią mongoloidalnych Sarmatów powstałych kopiuj/wklej z Hunów.
kysiol89
03-11-2015, 14:47
Na pewno wyjdzie. W sumie to ostatnie dlc do głównej kampanii, które urozmaici rozgrywkę. (W świetle ostatniego dlc nie ma co liczyć na państwa afrykańskie). Nie ma wyboru, a do Warhammera jeszcze sporo czasu. CA musi na czymś w międzyczasie zarobić.
Gajusz Mariusz
03-11-2015, 14:58
Kampania może być na gwiazdkę. Z praktyki zapowiedzą ją na początku grudnia. Jednak miejmy nadzieję, że w listopadzie uraczą nas słowiańskim lub sarmackim culture packiem. Nie daruję im, jeśli zostawią mongoloidalnych Sarmatów powstałych kopiuj/wklej z Hunów.
Wiemy, wiemy! :D
Azradiel
06-11-2015, 15:09
Skończyłem ostatnio oglądać trzeci sezon Vikingów, nie pogardził bym jakaś kampanią w podobnym klimacie :P Jeżeli będzie to faktycznie ten spekulowany Karol Wielki to może coś z vikingami da się zrobić "{
Nezahualcoyotl
06-11-2015, 16:03
Przecież Wikingowie byli pierwszym DLC który można było dostać jeszcze w przedsprzedaży TW Attila.
Azradiel
06-11-2015, 16:49
Przecież Wikingowie byli pierwszym DLC który można było dostać jeszcze w przedsprzedaży TW Attila.
No to nie do końca są wikingowie. Poza tym serial to bardziej dziewiąty wiek, a kampania to piąty.
KLAssurbanipal
20-11-2015, 23:14
No Panowie, zaczyna mnie niepokoić ciągły brak oficjalnej informacji o tej kampanii. Jeśli chcą wydać to na gwiazdkę to powinni już powoli zapowiadać, dać trailer, prezentować co tydzień frakcje...
Ituriel32
23-11-2015, 08:21
A może doszli do wniosku że im się nie kalkuluje, za dużo roboty a zysk nie pewny.
Może zamiast tamtej kampanii wypuszczą coś innego?
W sumie to DLC do Attyli jest słabo zainteresowany.
kysiol89
23-11-2015, 17:08
https://www.facebook.com/TotalWar/photos/a.125554144186461.25910.113800552028487/947030258705508/?type=3
Mówisz i masz. Pewnie jutro będzie oficjalna zapowiedź. Obrazek pozwala na wnioskowanie, że może chodzić o wczesne średniowiecze.
Ponadto podpis: "it's the dawn of a new age..."
Jak dla mnie to Medek3 :P Szykuje się coś grubszego.
Azradiel
23-11-2015, 17:38
Hmm.. normanowie podpalający jakąś wioskę?
Nezahualcoyotl
23-11-2015, 17:43
Klimaty wczesnośredniowieczne bardziej aniżeli pewne i oby to było warte budzenia się w środku nocy:
http://i66.tinypic.com/sbtt84.jpg
http://i65.tinypic.com/bxxyg.jpg
Jan z Czarnolasu
24-11-2015, 00:56
Na takie właśnie DLC czekałem. Pisałem kiedyś w jednym z wątków, że byłoby to dobry materiał na DLC do Attyli.
Teraz na mojej liście zostało jeszcze jedno DLC, które pozostanie jednak w sferze fantazji na 99% - mianowicie przyjąłbym na klatę DLC zatytułowane "Mieszko I i Bolesław Chrobry" :)
Wszystko co na wschód od Łaby, to dla twórców CA abstrakcja większa niż Warhammer;)
Gdyby jeszcze dodali Cesarstwo Ottonów, to i tak byłoby nieźle.
Memnon[pl]
24-11-2015, 22:17
Wkrotce-nie wiadomo jeszcze czy razem z DLC-ma pojawic sie FLC dla posiadaczy Attyli...
CA zapowiedzialo wiecej informacji "soon"...czyli po angielsku nie wiadomo kiedy-moze za dzien...a moze za miesiac;)...Dla nich soon to bardzo rozlegle pojecie.
moochaPL
29-11-2015, 00:16
Mam nadzieję, że razem z DLC wydadzą patch, poprawiający olbrzymi błąd z punktami wpływu. Wspominałem o nim w Ogólnej dyskusji w przedostatnich dwóch postach...
Polemajos
01-12-2015, 18:24
Podczas transmisji z Twitcha panowie z CA powiedzieli, że w sobotę dostaniemy informacje o nowym FLC oraz reskinie jednej nacji.
Czyżby grywalni Sarmaci, w dodatku nie wyglądający jak Mongołowie?
Nezahualcoyotl
01-12-2015, 19:02
Wczoraj też powiedzieli że to ostatnie DLC do Attili.Zatem Medieval3 na lato lub najpóżniej jesienią ;).
A ja liczyłem jeszcze na DLC około Króla Artura i faction pack ze Słowianami.
Nezahualcoyotl
01-12-2015, 19:15
Król Artur to coś V/VIw. zatem już za pózno ale Słowianie jeszcze mogą się pojawić w karolińskim dodatku zważywszy że w FLC ma być frakcja niegrywalna wcześniej są więc spore szanse na naszych protoplastów.Trzymać kciuki :ok:.
Króla Artura chciałem jako osobną kampanię, najlepiej bardziej legendarną niż historyczną. Mogliby poćwiczyć czary przed Warhammerem:D.
Gajusz Mariusz
01-12-2015, 20:22
Króla Artura chciałem jako osobną kampanię, najlepiej bardziej legendarną niż historyczną. Mogliby poćwiczyć czary przed Warhammerem:D.
Nie! Nie! Nie! :D Odnośnie czarów, nie samego DLC! Ja utrzymuję stoicki spokój, bo coraz mniej mam czasu na granie. Ale przyznam, wyśmienicie się zapowiada. Np Normanowie z Jutlandii jakoś bardziej pasujący klimatem niż w podstawce. To będzie moja pierwsza nacja do grania.
Ituriel32
05-12-2015, 08:41
Co prawda nie do końca lubię DLC ale pogodziłem się z ich istnieniem. Coraz bardziej podoba mi się ich ewolucja, jaka nastąpiła w TW.
W Empire i Samurajach były to paczki z jednostkami i mini kampanie.
W Romku2 były dodatkowo paczki nacji + FLC. Wyraźnie widać też w ich przypadku rozwój. Pierwsze słabe odblokuje tylko 3 nacje i 3-4 jednostki. Ale już w następnych dokładali coś jeszcze. Albo więcej jednostek. albo jakiś unikatowy budynek.
A w Attyli to już pełny wypas (szkoda tylko że sama gra o wodzu Hunów mi się nie podoba za bardzo) bo paczki odblokują nacje + dodają kilka jednostek + unikalne budynki + unikalne misje fabularne + lekko rozszerzony rozwój generałów.
Mam nadzieje że w przyszłych grach utrzymają tą korzystną tendencje.
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ATTILA_White_Huns Biali Hunowie w drodze. KLA, wiesz może, co to za jedni? To jakaś podróbka Hunów Attyli?
To nie jest podróbka Hunów Attyli - https://pl.wikipedia.org/wiki/Heftalici
Arroyo - Biali Hunowie to inaczej Heftalici, konfederacja plemion m.in. tureckich, chociaż ich pochodzenie i np. związek z Hunami nie są do końca znane. Mocno dali się we znaki Sasanidom i pewnie w grzę będą stanowić dla nich przeciwwagę.
Dla mnie słabo, mocno liczyłem na słowiańską frakcję.
Dziwny wybór moim zdaniem, historycznie ledwie zahaczali o obszar gry. Jako nową frakcję koczowniczą wolałbym Roksolanów dostać. Z drugiej strony Sasanidzi dostaną jakieś urozmaicenie w kampanii, szkoda że grałem nimi trochę wcześniej:confused:.
Bardziej jestem ciekawy jak wyszedł im reskin Analów.
kysiol89
05-12-2015, 16:26
Szkoda, no cóż, nie będzie grywalnych Słowian.
Nie mniej jednak w zapowiedzi wspominano również o reskinie jakiejś frakcji, więc może jeszcze rooster słowiański nie jest stracony. Tyle że po co to komu
Biali Hunowie z Hunami Attyli raczej nie mieli nic wspólnego. Tak ich po prostu nazwano ze względu na podobną gwałtowność.
Nie mniej jednak w zapowiedzi wspominano również o reskinie jakiejś frakcji, więc może jeszcze rooster słowiański nie jest stracony.
Reskina dostają Alanowie. Z grywalnych frakcji im chyba należał się najbardziej. Na razie jest to mieszanka mongolsko-germańska.
Bardziej jara mnie reskin mojej ulubionej frakcji ;) No ale spoko, kolejna nacja + kampania Karolaka + nacje pustyni i będzie co robić w Attili ;)
Polemajos
05-12-2015, 17:40
Biali Hunowie utożsamiani są jako forpoczta tych właściwych.
Teraz kampania Sasanidami może nie być taka łatwa :)
Oby,bo do tej pory to była sielanka i nawet przez chwilę nie czuło się zagrożenia :)
Czyli nie ma już szans na grywalnych Słowian? :/
Polemajos
05-12-2015, 18:08
Jakieś szanse są, tylko takie szanse jak na Numidię do R2 3 miesiące temu :/
DLC z Karolakiem ma być ostatnie. Więc szanse na FLC są raczej nikłe. Szczególnie, że to nie tak wielka gra jak Rome. Teraz pewnie skupią się na Młotku i Medku3.
Jan z Czarnolasu
05-12-2015, 19:04
DLC z Karolakiem ma być ostatnie. Więc szanse na FLC są raczej nikłe. Szczególnie, że to nie tak wielka gra jak Rome. Teraz pewnie skupią się na Młotku i Medku3.
Skąd pewność, co do Medka3?
Wątpię, aby zdecydowali się na tak mało ciekawy i przewałkowany wielokrotnie temat.
Lwie Serce
05-12-2015, 19:06
E tylko nie mało ciekawy. Poza tym ten temat był wałkowany wiele razu ale nie zdarzyło się by porządnie. Bo Medieval 2 nie oddał klimatu średniowiecza w żadnym stopniu.
E tylko nie mało ciekawy. Poza tym ten temat był wałkowany wiele razu ale nie zdarzyło się by porządnie. Bo Medieval 2 nie oddał klimatu średniowiecza w żadnym stopniu.
Za to Bellum Crucis już tak :mrgreen: Również przyłączam się do zdania Lwa - Medieval 2 był świetną bazą na wiele modów, a sam okres średniowiecza jest bardzo ciekawy.
O przepraszam! Medek2 był bardzo dobry. Można było z niego więcej wyciągnąć ale tak to zawsze można powiedzieć;)
Lwie Serce
05-12-2015, 19:13
Nie mówię, że był zły ale jeśli chodzi o klimat to leżał i kwiczał niestety, dopiero Kingdoms trochę uratowały sprawę. :D Statystyki jednostek w tej grze też są niestety parodią.
Nezahualcoyotl
06-12-2015, 09:35
Czyli nie ma już szans na grywalnych Słowian? :/
W głównej kampanii raczej szanse są mizerne gdyż pierwsze państwo słowiańskie (państwo Samona) pojawiło się na kartach historii jakieś dwa stulecia po Attyli.Jednak znając tolerancję historyczną twórców TW zawsze jest nadzieja że taka frakcja może się pojawić.
Czekanie można sobie skrócić dzięki modom:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=522931427&searchtext=
Tylko, że frakcje słowiańskie są obecne w Attili - Wenedowie, Sklaweni i Antowie. Więc sporo z nas liczyło, że będzie można nimi pograć.
Może jeszcze wyjdą, do następnej części mamy trochę czasu. Zwłaszcza, że Wendowie, Sklaweni i Antowie są zgrupowani razem w kolejce kampanii zaraz po frakcjach grywalnych. Wcześniej w takiej sytuacji byli Celtowie.
Z tym ogłoszeniem, że AoC to ostatnie DLC, wiadomo może czy chodziło o ostatnią dodatkową kampanię, czy jakikolwiek dodatek?
Ja zrozumiałem, że to ostanie DLC a DLC to zarówno frakcje Celtów/Prewikingów jak i kampanie.
Ale nie wspominali nic, że Biali Hunowie będą ostatnim FLC :D
Tyle, że FLC wychodzą przy okazji DLC.
Też bym się dziwił jakby FLC wyszło. Skoro zarobkowych DLC już im się nie chce robić, to zrobią coś za darmo? ;)
Może napiszemy petycję do CA? ^^
KLAssurbanipal
08-12-2015, 01:31
Skoro wreszcie poprawili Sarmatów i nie są kopią Hunów to pewnie nie ma co liczyć na nową stepową frakcję. Gdyby było inaczej to zrobiliby to przy okazji faction packa jak np. Celtów czy frakcje pustynne. Mamy całkowicie zmieniony roster Alanów i jak się domyślam inne frakcje sarmackie będą teraz takie.
https://www.youtube.com/watch?v=LlB-sZ3h5eM
Roster Alanów i Białych Hunów zrobiony trochę na kolanie. Szczególnie widać ten miks w uzbrojeniu - sasanidzkie i burgundzkie hełmy. Źle dobrane tarcze, brak umb na tarczy (a tekstura je przewiduje co nieestetycznie wygląda), czy pancerzy dla koni (np. sarmatian heavy cataphracts) itp., ale tak czy siak ważne, że Sarmaci będą odrębną grupą.
P.S. Mam nadzieję, ze się nie mylę i to nie dotyczy tylko Alanów, ale także np. Roksolanów i pozostałych.
Roster Alanów i Białych Hunów zrobiony trochę na kolanie. Szczególnie widać ten miks w uzbrojeniu - sasanidzkie i burgundzkie hełmy. Źle dobrane tarcze, brak umb na tarczy (a tekstura je przewiduje co nieestetycznie wygląda), czy pancerzy dla koni (np. sarmatian heavy cataphracts) itp., ale tak czy siak ważne, że Sarmaci będą odrębną grupą.
Ogólnie utrzymali poziom całej gry wciskając wymyślone, fantastyczne jednostki.
Michelangelo
08-12-2015, 12:59
Fakt, są spore niedociągnięcia, ale przynajmniej nie będzie już u Alanów tych wszystkich germańskich jednostek - lubię tą frakcję, a teraz może mieć bardzo ciekawy klimat!
KLAssurbanipal
08-12-2015, 14:22
Tak czy siak, ważne że Alanowie to nie kopia Germanów (o czym CA po premierze na TWC nie wiedzieli i nasze tematy na TWC ich trochę pouczyły...).
Jednak jak wspomniałem - liczę, że pozostali Sarmaci zostaną także zreskinowani w ten deseń. Nie wyobrażam sobie, że Roksolanowie nadal będą mongoloidalni skoro nawet frakcje pustynne o mniejszym znaczeniu wyglądają o niebo lepiej.
Martinus123
10-12-2015, 10:34
Czy w związku z dzisiejszą premierą kampanii Karolem Wielkim, wyjdzie jakiś patch? Będą coś jeszcze poprawiać w grze?
Memnon[pl]
10-12-2015, 10:54
Czy w związku z dzisiejszą premierą kampanii Karolem Wielkim, wyjdzie jakiś patch? Będą coś jeszcze poprawiać w grze?
Tak.Ma wyjsc nieduzy patch,tylko jeszcze nie waidomo co bedzie zmienial oprocz FLC i zmiany rosteru Alanow.
Jak nie wiadomo, jak wiadomo od wczoraj:
http://wiki.totalwar.com/w/Age_Of_Charlemagne_Update
Martinus123
10-12-2015, 16:30
Fajnie, że CA czasem wsłuchuje się w głosy graczy i robi poprawki, szkoda że tak późno. Szczególnie ograniczenie korupcji to zmiana na plus, przecież 60% to i tak dużo, ale OK da się uzasadnić i utrudnia grę w późniejszym okresie, a 90% to było jakieś poronione. Podobnie z niszczeniem prowincji, AI zdecydowanie tego nadużywał, to psuło grę i było ahistoryczne.
Da się w końcu pograć WRE na wyższych poziomach trudności i bronić Cesarstwa (co i tak będzie trudne), a nie ucieczka do Italii i oblężenie, oblężenie, oblężenie.
kysiol89
10-12-2015, 16:39
Akurat jestem przeciwny zmniejszeniu korupcji. Gram na legendarnym ERE i korupcja to jedyne co pozwala pozostawić atrakcyjność gry po pokonaniu Sasanidów i zabiciu Attili. Teraz dochody pewnie wzrosną z 5k do kilkunastudziesięciu (mam max armii i kilka flot).
Martinus123
10-12-2015, 19:12
Spokojnie, były mody na zmniejszenie korupcji, teraz pewnie powstaną na zwiększenie :)
Dla mnie korupcja na takim poziomie była nielogiczna (do tego jeszcze jej skokowe wzrosty, zdobywasz region i nagle dochód ci spada o kilka(naście) tysięcy), wiadomo, że w każdym państwie była, jest i będzie, a w większym trudniej nad tym zapanować, ale 90% no bez przesady.
Moim zdanie total wary idą w dobrym kierunku, są coraz trudniejsze i bardziej złożone (polityka wewnętrzna, zarządzanie państwem, budowa), taki Rome sprzed 10 lat dawał mnóstwo frajdy, bitwy były super, ale pod względem strategicznym był prosty jak budowa cepa, kasy w bród, problemów żadnych, dyplomacja której właściwie nie było. Mogliby jednak jeszcze sporo poprawić a nie taki prymitywny chwyt z korupcją, np wprowadzić choćby coś na wzór inflacji czy kryzysu monetarnego (obniżanie zawartości kruszcu w monetach w tamtych czasach było powszechne).
kysiol89
10-12-2015, 19:22
Które to środki prowadziłyby do tych samych skutków co korupcja :-) czasem najlepsze są najprostsze środki, a korupcja jest uzasadniona historycznie i logicznie, a do tego skuteczna.
Martinus123
11-12-2015, 09:03
No z tym się nie zgodzę, korupcja na poziomie 90% zależna tylko od wielkości państwa, jest tak samo logiczna i historyczna jak podatek na krasnoludki.
Zresztą już widzę, że CA nie tylko zmniejszyło ahistoryczny poziom korupcji, ale zmniejszyło też dochody z innych źródeł co się w pewnym stopniu równoważy, a nie sprawia że nie opłaca się rozwijać terytorialnie poza pewne progi jak było dotychczas. Sprawdziłem to przy starcie kampanii WRE, przed zmianami z korupcją niegającą 90% dochód na turę był nieco ponad 4 tyś, a z modem na ograniczenie korupcji na 60% było coś koło 15 tyś. Teraz bez moda przy korupcji 55% jest dochód nieco ponad 5 tyś, a z tym samym modem ponad 7 tyś. Da się więc zbalansować grę w inny sposób a nie przy pomocy takich debilnych wskaźników.
Braveheart kaleczne serce
26-12-2015, 13:23
W przedziale z Dlc do Atylli został dodany nowy slot - https://steamdb.info/app/325610/dlc/ . Mam nadzieje , że wreszcie będzie to paczka z ludami stepowymi typu Roksolanie , Madziarzy i Jazygowie. A w potencjalnym Flc może frakcja lub dwie gratis np. jacyś Słowianie i Armenia ewentualnie Anglowie. To już ostatnia szansa na to co do tej pory brakowało.
Dwóch na pewno nie dadzą,prędzej właśnie ludy stepowe+słowianie.....Jeśli to by się potwierdziło to by było świetnie :)
Nezahualcoyotl
26-12-2015, 15:26
Byłby to piękny prezent na Nowy Rok.
Także bym się ucieszył z tego powodu. Oczywiście bardziej ze Słowian niż z Anglów.
Azradiel
26-12-2015, 16:34
Jeszcze ponad cztery miesiące do Warhammera, więc o jeszcze jeden dlc mogą się pokusić. Chyba jakąś kampanię bym wolał niż zwykły faction pack.
Shay Ruan
29-12-2015, 16:48
oj, właśnie liczę na Anglów. Tworzenie brytyjskiego królestwa bardziej mi pasuje gdy jego mieszkańcy nazywają się Anglami xD
Krwawy_Baron
24-01-2016, 00:25
Ja osobiście myślę, że ze Słowian grywalnych dadzą Antów i/lub Sklawenów; do tego mogą dojść jeszcze Protobułgarzy jako horda gdzieś w rejonie Wołgi. Jako FLC obstawiałbym może Awarów, w ostateczności Chazarów- raczej na pewno coś ze wschodniej części mapy, bo po opuszczeniu tamtych terenów przez Sabirów i Madziarów jest tam pusto. Teraz tylko pozostaje się modlić aby CA zrobiło to DLC, bo myślę że nie tylko ja byłbym uradowany gdyby w Attyli można byłoby poprowadzić Słowian na zasiedlenie Europy Środkowej i Wschodniej :)
moochaPL
24-01-2016, 01:03
Przecież Karol Wielki to był ostatni DLC do Attyli
Skąd masz taką pewność, że nie będzie następnego?
Krwawy_Baron
24-01-2016, 21:33
Przecież Karol Wielki to był ostatni DLC do Attyli
Nie wiem jak było w oryginalnym komunikacie od CA - jeżeli użyli terminu "expansion pack" to nie wykluczone, że wypuszczą jeszcze jakiegoś culture packa - a jeżeli nie, to zawsze pozostają nam umiejętności modderów. Choć ja osobiście myślę, że skoro liczba frakcji jest nieparzysta to teoretycznie może coś jeszcze dojść. Zwłaszcza, że w steamie jest pusty slot pod Attylę (co ktoś pokazał parę postów wcześniej)
Mnie się wydaje, że jeszcze, przynajmniej, faction pack dostaniemy. Na oficjalnej stronie z frakcjami (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ATTILA_factions) mamy dopisek "new faction coming soon", czyli coś tam jeszcze pewnie dłubią przy Attyli. W przypadku Roma było podobnie z tym napisem, zniknął dopiero po wydaniu ostatniego DLC dodającego nacje.
27-01-2016, 20:36
Ja liczę , że w następnym uaktualnieniu gry wreszcie poprawią karygodny błąd jakim są Roksolanie - będący kalką Hunów z tymi samym azjatyckim wyglądem , skośnymi oczami i oczywiście jednostkami na polu walki. To samo dotyczy niestety frakcji Madziarów i Jazygów.
Krwawy_Baron
29-01-2016, 00:46
Nie zapominajmy o Budynach, którzy byli... no właśnie... albo Scytami albo Słowianami albo Mordwinami.
Po raz kolejny na Walentynki rusza Make War Not Love, i zanosi się na kolejne DLC, gdyż CA zapowiada, że jeśli Attyla wygra gracze dostaną do pobrania fragment niezapowiedzianego jeszcze DLC, także coś się szykuje, pytanie co?
Oczywiście, że Słowiane;D.
Nezahualcoyotl
01-02-2016, 18:47
Byłoby miło lecz DLC będzie ewentualnym dodatkiem do podstawki a nie którejś z mini kampanii ale znając elastyczność ram historycznych twórców TW Attila kto wie ;)?
Na faction packa do podstawki się nadają, skoro wikingowie przeszli to Słowianie tym bardziej. Wendowie, Antowie i Sklaweni są w kolejce nacji podczas przewijania tury zaraz za grywalnymi frakcjami. Kiedyś podobna sytuacja była z plemionami celtyckimi i, w końcu, CA ich odblokowało. Poza tym w tym miejscu mapy nie ma nikogo grywalnego, także mam nadzieję, że moja teoria spiskowa się sprawdzi :D.
Nezahualcoyotl
01-02-2016, 19:12
Jest jeszcze północna Afryka ale trzymam kciuki za Twoją teorią i możliwość pogrania naszymi praszczurami bez pomocy modów :ok:.
Krwawy_Baron
01-02-2016, 19:25
Jest jeszcze północna Afryka ale trzymam kciuki za Twoją teorią i możliwość pogrania naszymi praszczurami bez pomocy modów :ok:.
Myślę, że jedyną alternatywą dla Słowian są nacje stepowe (Sarmaci, Bułgarzy itd.) - Afryka północna gdyby miała być, to doszłaby raczej w Empires of the Sands. Zwłaszcza że wschód mapy po przejściu Hunów, Sabirów i Madziarów wieje pustką
Ja myślę, że dadzą Madziarów, Sklawenów i kogoś jeszcze. Ewentualnie Słowian z zabiegiem podobnym do Tanuchidów i Białych Hunów - po prostu wprowadzenie ich nagle do gry.
Krwawy_Baron
06-02-2016, 03:09
Ja myślę, że dadzą Madziarów, Sklawenów i kogoś jeszcze. Ewentualnie Słowian z zabiegiem podobnym do Tanuchidów i Białych Hunów - po prostu wprowadzenie ich nagle do gry.
Słowianie przecież już są - tyle że z germańskimi jednostkami i religią, a oto i oni:
http://www.honga.net/totalwar/attila/faction.php?l=en&v=attila&f=att_fact_venedi&i=
http://www.honga.net/totalwar/attila/faction.php?l=en&v=attila&f=att_fact_antes&i=
http://www.honga.net/totalwar/attila/faction.php?l=en&v=attila&f=att_fact_sclaveni&i=
To, że co najmniej jedna z tych frakcji będzie grywalna jest chyba pewne (dla porównania historyjka nie-celtyckimi z Celtami przed rokiem)
Madziarowie jeszcze długo nie mieli większego znaczenia, więc robienie z nich grywalnej frakcji byłoby marnotrawstwem. Zamiast nich wprowadzenie Bułgarów, miałoby więcej sensu, ale najprawdopodobniej dostaniemy trzy istniejące już w grze frakcje słowiańskie, wymienione przez Krwawego_Barona.
Ale nie pisz najprawdopodobniej, bo na razie to nic nie wiadomo ;) To może być wszystko tak na prawdę. Chciałbym, żeby byli to Słowianie, ale co twórcy sobie wymyślą to nie wiadomo.
Oczywiście istnieją inne możliwości, ale napisałem najprawdopodobniej bo frakcje słowiańskie występują w kolejce przewijania zaraz po grywalnych, tak też było z frakcjami celtyckimi przed ich dodaniem. Do tego na oficjalnym forum sporo ludzi domaga się (nie raz zbyt agresywnie) właśnie grywalnych i dobrze przedstawionych, to jest "odgermanizowanych" Słowian. CA może ich dać chociażby dla świętego spokoju.
Słowianie nadchodzą!
https://www.youtube.com/watch?v=QiVx6yBp4fg
Nezahualcoyotl
09-02-2016, 17:21
Spoko bo już jest nawet wydzielony dział im poświęcony :P
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?13141-Total-War-ATTILA-%E2%80%93-Slavic-Nations-Pack
15-02-2016, 19:17
Pozostaje wierzyć , że jako Flc zobaczmy Jazygów lub Roksolanów. W końcu nie może zostać tak jak teraz iż , są oni jednymi z plemion Hunów. Choć dla mnie najlepiej byłoby gdyby teraz jako darmową frakcje dali np. Anglów a tuż przed premierą Warhammera pokusili się jeszcze o - ,, Steppe Culture Pack" z Madziarami , Jazygami i Roksolanami a jako Flc do nich Armenię. Ale to niestety nierealne marzenie xD.
KLAssurbanipal
16-02-2016, 03:34
CA oficjalnie potwierdzili wiadomość o FLC oprócz DLC, zatem już prawie pewne, że będzie ostatnia frakcja.
Krwawy_Baron
16-02-2016, 10:55
CA oficjalnie potwierdzili wiadomość o FLC oprócz DLC, zatem już prawie pewne, że będzie ostatnia frakcja.
No ale zawsze te kilka % zostaje - możliwe, że pazerność SEGI zwycięży i dostaniemy coś jeszcze na przełomie marca/kwietnia. Swoją drogą czy pamięta ktoś, kiedy dokładnie wyszły Czarnomorskie kolonie do Rome II i na ile czasu przed Attylą? Wydaje mi się, że to był jakiś miesiąc przed premierą... więc jeśli tak było to jest jeszcze szansa.
Ituriel32
16-02-2016, 11:25
Niestety nawet w pazerność Segi nie ma już co wierzyć. Gdzie ci krwiożerczy księgo? No gdzie? Moja Numidia w grywalnych w rome2 się nie pojawiła.
Krwawy_Baron
16-02-2016, 11:39
Niestety nawet w pazerność Segi nie ma już co wierzyć. Gdzie ci krwiożerczy księgo? No gdzie? Moja Numidia w grywalnych w rome2 się nie pojawiła.
No widzisz, ja w Romie II nie dostałem ani Lugiów ani Saby, że nie wspomnę o fakcie, że w Gniewie Sparty olano Persję... No ale jest jeszcze nadzieja, że tych sarmatów odratują...
Poczwaros
17-02-2016, 20:33
Ponoc FLC to Garamantowie
KLAssurbanipal
17-02-2016, 21:01
Skąd takie info?
Poczwaros
17-02-2016, 21:05
Pojawili się na Twitchu w grze Venediansami miedzy Aksum a Himyarem w turze
tutaj twitch:
http://www.twitch.tv/totalwarofficial/v/46654171
Przykładowa tura 1:09:00
KLAssurbanipal
17-02-2016, 21:25
Rzeczywiście to prawda. Znalazłem jeszcze coś na potwierdzenie z kampanii. Nie rozumiem doboru frakcji. Jest tyle ważniejszych pominiętych frakcji. Aż 5 pustynnych, a tylko 3 celtyckie, 3 słowiańskie, 1 sarmacka (Alanowie). Dziwny dobór. Liczyłem na Roksolanów lub Armenię. Pewnie Sarmaci nadal zostaną kopiami Hunów, a frakcje pustynne mają unikatowy wygląd - każda.
http://i.imgur.com/qQYdmXU.jpg
Krwawy_Baron
17-02-2016, 21:29
W sumie jakąś opcją są jeszcze Ghassanidzi - oni znaczyli więcej od grywalnych już Lachmidów i Tanuchidów.
KLAssurbanipal
17-02-2016, 21:43
Skoro Garamantowie znajdują sie w kampanii to niestety nie ma już żadnych alternatyw.
Krwawy_Baron
17-02-2016, 21:52
Głowa do góry, może chciwość SEGI zwycięży i dostaniemy pakiet kultur wschodnich z Sarmatami, Bułgarami i Armenią :)
KLAssurbanipal
17-02-2016, 21:58
No miejmy nadzieję. Przed wyjście Black Sea Colonies do Rome 2 już nikt nie spodziewał się jakiegokolwiek DLC. ;)
No cóż, dali nam nację, która jest... kolejną próbą przekonania do zakupu Empires of Sand DLC. Wg mnie kiepski pomysł, bo przecież mieliśmy już i tak 2 pomysły, jeśli nie 3, które byłyby o niebo lepsze od tego. Mianowicie: Armenię (jakieś dodatkowe państwo musi być u "Wschodnich Imperiów") czy choćby Roksolan. Ale nacji pustynnej, która praktycznie nic wtedy nie znaczyła? CA wybrała chyba najgłupszy sposób. Mogli chociaż dać tych Ormian lub Roksolan, albo nawet Madziarów. No cóż, zobaczymy, jaki roster otrzymają Garamantowie.
Krwawy_Baron
18-02-2016, 01:43
Jeśli już coś im będą dawać to prócz top tierowego generała można się spodziewać jakiejś lekkiej piechoty i jazdy harcowniczej - Berberowie i Tuaregowie raczej nie walczyli odziani w jakieś ciężkie zbroje. Raz że utrudniałoby to poruszanie się po górach Atlasu a po drugie usmażyliby się w tych pancerzach na Saharze (z których wyrobem średnio im zresztą szło). Faktem jest, że Garamantowie używali rydwanów bojowych ale w tej epoce taki wóz bojowy był już przestarzały.
Ciekawi mnie tylko czy panowie z CA raczą poprawić Nobatię - ta frakcja woła o pomstę do nieba! Nie dość że ci Nubijczycy występują jako jacyś Arabowie/Berberowie to zdaje się że jeszcze po dziś dzień nie poprawiono tej jednostki: http://www.honga.net/totalwar/attila/unit.php?l=pl&v=attila&f=att_fact_nobatia&u=att_des_kushite_mounted_shotelai (są Arabami a powinni być negroidalni tak jak piesi Kuszyci). Pomijam oczywiście niedopatrzenie w grze, że Kuszytów z dzisiejszego Sudanu mogą rekrutować nacje arabskie - tylko Himjar jest usprawiedliwiony - gdyż na potęgę werbował najemników z Afryki. Trochę się czepiam, no ale każdy byłby chyba oburzony gdyby w Medievalu 2 Mongołowie mogli rekrutować angielskich Longbowmanów.
Dodali Garmantów, bo nic nie musieli przy nich robić, Mają bodajże 7 unikalnych jednostek w porównaniu do Aksum. Będę w szoku jak zrobili im więcej niż 2 nowe jednostki, prędzej dorzucą im jakieś jednostki od Aksum. Z drugiej strony lepsze to niż nic:)
A ja tam jestem zadowolony, że dostaniemy Garamantów. Wiadomo, mogli dać coś lepszego (nomadów najlepiej), ale nie jest źle. W tym miejscu mapy nie ma kim grać, poza Rzymem, a do tego Garamnatowie będą w innej podgrupie kulturowej niż reszta pustynnych nacji, więc rooster będzie się różnił. Sytuacja w kampanii może być ciekawa, bo najpierw walka z Rzymianami, a potem w tych stronach powinny pojawiać się hordy germańskie. Jak grałem to w Afryce często bywali Swebowie, Wizygoci, Wandalowie, nawet Ebdanowie i którzyś "wikingowie" się trafili. Poza tym mam nadzieję, że chociaż trochę zastąpią mi Numidię, której zabrakło w Romku :D.
Zastanawia mnie tylko jakie religie dostaniemy u nich do wyboru.
Nezahualcoyotl
18-02-2016, 18:15
Kilkakrotnie już wspominałem Garamantów i wykrakałem gdyż jak pisałem w Afryce Pł. panuje pustka a ta frakcja dobrze ją likwiduje.Zresztą mam do niej sentyment ze względu na jej lojalność oraz ekspansywność (przynajmniej tak się zdarzało w moich kampaniach).
http://www.honga.net/totalwar/attila/faction.php?l=en&v=attila&f=att_fact_garamantes&i=
Dość ciekawa pozycja startowa umożliwiająca bezpośredni atak na ERE lub WRE po uprzednim przygotowaniu sobie zaplecza na afrykańskiej ziemi.Wypady na Płw.Apeniński lub nawet na Peloponez dzięki silnej flocie mogą uczynić rozgrywkę tą pustynną frakcją niezwykle wciągające i z pewnością odmienne od dotychczasowych "lądowych" kampani.
Trochę się czepiam, no ale każdy byłby chyba oburzony gdyby w Medievalu 2 Mongołowie mogli rekrutować angielskich Longbowmanów.
Bardziej irytująca była możliwość zaciągu przez Timurydów słoni bojowych na terenach np.Królestwa Polskiego lub HRE,etc...:eek:.
Krwawy_Baron
18-02-2016, 19:15
Zastanawia mnie tylko jakie religie dostaniemy u nich do wyboru. - właściwie nie ma tu za dużego wyboru - albo rodzime pogaństwo berberyjskie albo katolicyzm (przed islamem duży odsetek Berberów wyznawał chrześcijaństwo łacińskie - nie wiem tylko w którym roku zadomowiło się one wśród tego ludu)
Ituriel32
18-02-2016, 19:53
O i to będzie jedna z najlepszych nacji. Ja chcę ją zabrać do roma2 (razem z Numidią).
Chrześcijaństwo pewnie będzie i też nie wiem czy jako religia początkowa czy dodatkowa. Obawiam się, że na drugą mogą wrzucić pogaństwo semickie, które niezbyt by pasowało, no chyba że stworzą im nową religię (na co mam nadzieję).
KLAssurbanipal
24-02-2016, 16:16
Mamy oficjalny opis:
Garamantia
http://wiki.totalwar.com/images/5/5e/Garamantia_map.png (http://wiki.totalwar.com/w/File:Garamantia_map.png)
http://wiki.totalwar.com/images/thumb/3/38/Garamantians_flag.png/100px-Garamantians_flag.png (http://wiki.totalwar.com/w/File:Garamantians_flag.png)
The Garamantians have lived in North Africa for over a thousand years and, though civilisations rise and fall, they remain indomitable and strong.
Archaeological evidence suggests that they occupied the Fezzen, an area of western Libya, from approximately 1000BC. It was not until half a millennia later, however, that they were mentioned by name - Herodotus calling them "a very great nation" and speaking of their well-established position in Africa. The first Garamantian capital was at Zinchecra, from approximately 900BC, eventually relocating to a site nearby called Garama, probably due to access to the water supply essential to Garamantian survival.
Since the rise of the Roman Empire, Garamantian raids across its territory have brought swift retribution, with border forts springing up throughout the 3rd century AD to repel incursions. Yet Roman-Garamantian relations were not always acrimonious; both nations had resources the other needed and so the Romans - ever pragmatic - allowed mutually beneficial trade agreements to be reached.
Now, in the dying light of the 4th century, the Garamantians occupy a unique position. From their north African strongholds, they can attack the now-troubled Roman Empire, forging their own path in the west, or strike out into the seas to explore the unknown. The world is changing, yet the Garamantians are poised to seize greatness no matter what!
Effects
Morale: +15 when in own or allied territory
Irrigation: +1 fertility bonus in all provinces
-50% conversion time of the main building chain
http://wiki.totalwar.com/images/thumb/d/db/Update_garam_yes.jpg/700px-Update_garam_yes.jpg (http://wiki.totalwar.com/w/Garamantian_Update)
Otwieram więc tematy dla nacji Garamantów, Antów, Sklawenów i Wenedów - miłego pisania.
Ciężka sprawa z tym DLC. Nie wiem kim najpierw lecieć kampanię, Wendami czy Garamantami.
Bonus taki słabawy w sumie, chociaż ta dodatkowa żyzność całkiem uchodzi, ale reszta już nie bardzo. Teraz pozostaje tylko czekać na prezentację nowych jednostek. Ciekawe jaki herb dostaną w finałowej wersji, bo prawie na pewno się zmieni, wszystkie grywalne frakcje dostają złote godła.
KLAssurbanipal
25-02-2016, 15:23
Informacje na temat patcha:
General
Fixed a bug causing units in a set stance e.g. spear wall, to drop their stance when engaging with the enemy. The affected units would engage the enemy without remaining in formation, and move away from their stationary location set by the player, ending up in a different location/position to where the player put them.
The Paved and Dirt Roads on the Campaign map have been fixed, as they appeared to have white pixelated edges for some users.
Fixed an SLI bug, which caused units visibility to be reduced in battle, until they were right up close to the players units.
Fixed an issue where the Campaign AI got fixated on chasing a human horde around the map.
Fixed a Multiplayer Campaign crash caused by a pop-up appearing before the post-battle UI after auto-resolving a battle.
Fix for graphical corruption on ocean surface (flickering) during naval battle, which happened for some Mac players on OSX 10.10 Yosemite.
Fixed a bug where in-game movies during Multiplayer Campaign sometimes displayed a grey screen instead of playing.
Fixed crash when dragging player slot onto empty army on the Custom / Multiplayer Battle Screens.
Fixed some Multiplayer Campaign crashes caused by UI panels.
Fixed a UI crash caused by incidents having more than 2 payloads.
CampaignAll Campaigns
When units are being recruited in a sieged settlement, they will continue recruiting, but not become available until the siege is lifted.
Fixed a bug where Campaign AI controlled armies would raid their own desolate Region.
Fixed a bug where 2 armies under Campaign AI control would break a siege and re-siege the same settlement on the same turn.
Campaign AI armies are less likely to leave a settlement unprotected when able to garrison them, and have sufficient forces to protect them. An exception to this is when they are making a last stand on their final settlement, and are overpowered e.g. 10-1.
Grand Campaign
Eastern and Western Roman Empires are now prevented from becoming puppets or vassal states right at the start of the Grand Campaign.
Added the Parthian shot ability to Alani Horse archers, Grey Hairs and Cataphracts archers.
"Lightning doesn't strike twice" bonus for White Huns has been corrected.
Removed food penalties from Roman military buildings in Grand Campaign and replaced with Maintenance cost penalties instead.
Reduced base siege duration time in Grand Campaign.
Reduced base colonisation cost in Grand Campaign.
The Last Roman Campaign
It's no longer possible for Roman Expedition in The Last Roman Campaign to break Military Alliance with Roman Empire if Call to Arms is rejected.
The Roman Expedition no longer have the option to create puppet states before becoming separatists in The Last Roman Campaign.
Corrected the "Request from Antonina: Ioannina" event effect in The Last Roman Campaign.
Fixed the "Request from Antonina: Photius" event to hide the agent payload and display the A dilemma will soon occur" text.
Age of CharlemagneGeneral
Big updates to most unit VMDS to improve the visual diversity of units in Age of Charlemagne.
New faction ability for the Danes - After a turn at sea their naval transports get a 200% movement bonus which brings their movement in-line with that of navies.
New mechanic surrounding the Irminsul building for non-Pagan factions – destroying this unique building when capturing the region that holds it will result in Pagan uprisings across Saxony.
When playing as Charlemagne there are new effects to represent Paganisms strong roots in the regions of Saxony during this period.
Difficulty Changes
Rebalanced the A.I in Age of Charlemagne campaigns to behave differently with different difficulty levels (such as A.I aggression scaling differently with different difficulty levels).
Rebalanced the effects of war declarations and peace deals.
Various balancing to help the formation of larger empires and an overall more difficult campaign.
War Weariness Changes
War Weariness now scales with difficulties (harder on hard difficulties and easier on easy difficulties).
War Weariness is now always displayed and indicates your current percentage
Various balancing tweaks for War Weariness, the number of wars you are in is now more influential
Updated the icon that shows when War Weariness is at 0.
Story and Feature Events Changes
Added brand new event chain when playing as Charlemagne surrounding the “Verdict at Verden”.
When playing as Charlemagne, Carloman is now more prone to die in a timely manner to trigger the corresponding succession event chain.
The turn in which A.I Charlemagne can form the Kingdom of the Franks is now much more varied owing to his brothers more varied death chance.
The Restless Warriors event chain now has a longer mission turn timer given its requirements.
The Restless Warriors mission objective text has changed to make it clearer to the player.
There are now repercussions for all non-Christian factions who attack the Pope! (Two new events for non-Christian factions who choose to interact with the Pope)
Rewards for the Kingdom formation events are now permanent and more rewarding.
Much greater reward for successfully becoming the Holy Roman Emperor when playing as Charlemagne.
A new Pope should no longer be elected during the Eye for an Eye event chain where Charlemagne is tasked with transporting the Pope to Rome.
Fixed some rare instances in which the Pope would not be given as an ancillary during the Eye for an Eye event chain (caused by Charlemagne’s character having too many existing Companion ancillaries).
Avar kingdom formation event is now based on attaining a high level leader rather than Imperium.
Danes kingdom formation event is now based on sacking a number of settlements rather than Imperium.
Cordoba kingdom formation event is now based on attaining a high percentage of Islam in your lands rather than Imperium.
Restless Warriors event chain will no longer break if the player chooses to take a region as a reward and region the changes owner.
Westphalian “Verdict at Verden” event chain now has more influential effects for all outcomes.
Campaign Changes
Added more names to the Muslim, Spanish, Lombard, Frankish, Danish name groups to reduce instances of repeating names.
Fixed some mission descriptions in Age of Charlemagne so they match in the objectives panel and event pop-up.
Increased public order penalties from tax levels in Age of Charlemagne campaigns.
Reduced technology research times across the board.
All tier III resource buildings now require technologies to unlock them.
Building income adjusted so industrial buildings are more clearly the best but with penalties, and commerce income is generally lower across the board but comes without penalties.
Iron resource chain gives lower income than before but a reduction to unit recruitment costs.
Garrisons now take 3 turns to starve before they start taking attrition casualties, overall siege length has been kept the same by adjusting garrison attrition rate.
Blacksmith building chain now requires the iron resource.
Maximum corruption value in Age of Charlemagne reduced.
Adjustment to building Imperium points in Age of Charlemagne to slow Imperium gains from construction slightly.
Reduced income bonus from higher tier Treasury buildings in Charlemagne.
Battle Balancing Changes
Reduced general dead morale penalty from -18 to -12.
General died recently penalty from -18 to -15.
Morale penalty for 20% total casualties changed from 0 to -2. For 30% total casualties from -4 to -6. For 40% total casualties from -11 to -13. For 50% total casualties from -18 to -20. For 60% total casualties from -25 to -27.
Avar Noble Swordsmen, Avar Noble Lancers, Avar Noble Archers all given disciplined attribute.
Avar Noble Lancers melee defence changed from 5 to 10.
Avar Guard melee defence from 6 to 11, melee attack from 47 to 49.
Avar Tribesmen melee attack from 27 to 30, charge from 27 to 32.
Avar Horse Archers ammunition reduced from 25 to 20.
Iberian Cavalry melee defence from 12 to 7, melee attack from 28 to 38.
Spanish Royal Cavalry charge from 43 to 48.
Spanish Royal Guard Cavalry charge from 48 to 50, melee attack from 43 to 52.
Andalusian Cavalry cost from 650 to 700.
Cordoba's Armoured Cavalry cost from 825 to 850, charge from 60 to 55.
Umayyad Guard Cavalry charge from 50 to 55, attack from 36 to 41.
Frankish Cavalry multiplayer cost to 420.
Scola Cavalry attack from 33 to 43, charge from 55 to 60.
Palace Guard attack from 27 to 30.
Frankish Guardsmen attack from 33 to 43.
Paladin Guardsmen attack from 35 to 45.
Mercia's Royal Horsemen charge from 70 to 56, melee defence from 25 to 38.
Axe and Sword Hirdmen given disciplined attribute.
Viking Axemen cost from 400 to 370.
Gastald Swordsmen given disciplined attribute.
Lombard Skirmishers cost from 230 to 200.
Clubs bonus v infantry in Charlemagne from +10 to +12.
Lombard Guardsmen defence from 42 to 44, melee attack from 34 to 35.
Gastald Cavalry charge from 43 to 57.
Gastald Guardsmen charge from 47 to 57.
Saxon Scout Cavalry cost from 350 to 400.
Saxon Cavalry melee defence from 12 to 10, attack from 43 to 40.
Saxon Noble Javelinmen cost from 420 to 450.
Sword Veterans and Spear Veterans given disciplined attribute.
Seax Band melee defence from 19 to 23.
Sax Warriors defence from 19 to 23.
Saxon Hearth Cavalry charge from 71 to 69.
Removed refill ammo ability for missile ships, crew ammo increased to compensate for this change.
Bug Fixes
Lombard's will now correctly receive ancillaries after battle victories.
All starting factions can now be liberated once eliminated, will only apply to new save games.
Avar Khaganate reward will no longer be displayed twice at the bottom of the mission's page when the mission is complete.
Fixed Charlemagne’s sword appearing in his back in battles.
Fix for Italian Separatist flag image being too large in some cases.
Adjusted tooltip for anti-corruption effects so it is clearer that the value is a percentage reduction of the total corruption percentage.
Fix for garrison size decreasing when unit upgrades researched.
Fix for Kingdom of Brittany garrisons being double sized.
Fix for morale bonus from political offices not being applies correctly.
Siege workshops and blacksmiths can now be built in same settlement in Age of Charlemagne.
Fix for Asturias being unable to liberate factions in Age of Charlemagne.
Fix for main building chain cultural conversion cost issue in Age of Charlemagne.
Fixed several smaller event chains and effects in Age of Charlemagne campaign.
Fixed a bug where the UI implied that ruined buildings in Age of Charlemagne needed to be converted, with a red triangle warning. These buildings no longer need to be converted so the red triangle warning is no longer displayed.
Fix for wrong longship transport being used in Age of Charlemagne, which resulted in some soldiers not fitting onto ships.
Adjusted name of civil war factions in Age of Charlemagne.
Removed refill ammo ability from missile ships in Age of Charlemagne campaign, increased units base ammo to compensate for this change.
Alans Update Changes
Fixed issues from this forum thread: https://forums.totalwar.com/discussion/167493/alans-a-cry-for-a-patch (https://forums.totalwar.com/discussion/167493/alans-a-cry-for-a-patch):
- Fixed the issue with the Grey Hair bow's disappeared
- Fixed the issue with the Alani garrisons, where level 1 cities have 3 units, level 2 -> 12 and level 3 -> 6 units.
- Fixed the issue with Sarmatian's Warband's precursor weapon disappeared.
- Fixed the issue where Alani Horse Archers had the wrong rate of fire.
- Alani horse archers melee attack skill now scales as follows: 11 -> 15 -> 23 -> 30
- Added missing shield bosses to Alani units e.g. Sarmatian Heavy Cavalry and Alani Heavy Cataphract.
Alani Balancing Increased the flying wedge bonus vs cavalry from +30 -> + 40
Alani Mounted Tribesmen
Reduced cost from 650 -> 500.
Gave them medium instead of small shields.
Increased morale 54 -> 60.
Increased health 195 -> 215
Gave them the attribute Expert Charge Defence.
Alani Mounted Veterans Reduced cost from 800 -> 700
Gave them large instead small shields.
Increased morale 54 -> 70
Increased health 220 -> 245
a jak sobie poradzic z tym, że jak wychodzi nowe dlc lub flc to u mnie brak przy tych frakcjach opisu nacji jak i nazw jednostek i misji ? dopiero jak odinstaluje gre i zainstaluje od nowa to jest tak jak powinno być, nawet weryfikacja plików nie pomaga. I tak mam w tym dlc, jedynie nazwa nacji jest a opisu nie ma.
ok juz rozwiązałem problem poprzez usunięcie paru plików gł zwiazanych z jezykiem i zweryfikowaniu gry która sama pobrała je a później je zainstalowała juz tak jak powinno być.
25-02-2016, 19:24
Tak w ogóle ci Garamantowie dostali jakieś nowe jednostki przy okazji premiery tego Flc ?. Bo jest jedynie napisane o bonusach frakcyjnych dla nich i tyle.
KLAssurbanipal
25-02-2016, 20:21
Jeszcze tego nie wiem. Jakoś długo się ściąga.
Owszem - garamanccy łucznicy, lansjerzy z oaz.
KLAssurbanipal
25-02-2016, 21:00
Czyli tylko dwie? To największy niewypał z gry. Słowianie czy wikingowie róznią się 2 jednostkami ale po 3 frakcje stanowia odrębną grupę z całkiem nowymi jednostkami. Garamantia to jedynie kolejna frakcja z kultury pustynnej i powinna mieć coś więcej.
Nezahualcoyotl
25-02-2016, 21:30
Przestańcie płakać bo to ostatnie rozszerzenie do TW Attila.Pózniej tylko Warhammer i Medieval3 :devil:.
25-02-2016, 22:21
Przestańcie płakać bo to ostatnie rozszerzenie do TW Attila.Pózniej tylko Warhammer i Medieval3 :devil:.
Ja liczę wreszcie na Renesans i Barok. W końcu czas na coś naprawdę nowego.
KLAssurbanipal
25-02-2016, 23:03
Ja też. Medieval 3 byłby rozwinięciem Attyli. XVI-XVII wiek to coś całkiem nowego. Łatwo im będzie zrobić, bo animacje jednostek typu muszkieterzy, pikinierzy, rajtarzy będą już w Warhammerze.
Przestańcie gadać bzdury! :P 10 lat minęło, w tym czasie nie powstała żadna dobra gra w średniowieczu. To co seria TW zyskała w S2, R2, Empire, Napoleonach i Attyli daje przegenialne możliwości by wreszcie stworzyć wspaniały, średniowieczny świat. Czas na powrót do sprawdzonych czasów, a nie kolejne eksperymenty. Ile można czekać się pytam? Niech dadzą Medka3, potem niech sobie kombinują przez kolejne 10 lat do medka 4 ;)
Ituriel32
26-02-2016, 00:18
Szczerze z tej Garamantii cieszę się bardziej niż z całego dlc słowiańskiego... Ale na samą myśl że miałbym grać w Attyle... nawet nie chciało mi się jej sprawdzać.
Szkoda tylko że nie jest ona w rome2.
Pozostaje mieć tylko nadzieje że Młotek nie będzie aż tak zły jak myślę i że jakoś przetrwam do następnego historycznego tw.
Czyli tylko dwie? To największy niewypał z gry. Słowianie czy wikingowie róznią się 2 jednostkami ale po 3 frakcje stanowia odrębną grupę z całkiem nowymi jednostkami. Garamantia to jedynie kolejna frakcja z kultury pustynnej i powinna mieć coś więcej.Dostali 2 do 7 innych, które wcześniej ich różniły od podstawowego rostera pustynnego. Także nie jest tak źle. Lepiej niż u Słowian, których jednostki zrobione są trochę bez pomysłu, kompletnie nie wykorzystano lokalizacji tych frakcji, co powinno mieć wpływ na dobór jednostek w frakcjach Słowian. No i brak zwykłej kawalerii nawet takiej podstawowej. Gdyby nie łucznicy z trującymi strzałami Słowianie byliby bardzo słabi. Szkoda nie wykorzystanego potencjału.
maryjan1001
26-02-2016, 09:22
Szczerze z tej Garamantii cieszę się bardziej niż z całego dlc słowiańskiego... Ale na samą myśl że miałbym grać w Attyle... nawet nie chciało mi się jej sprawdzać.
Szkoda tylko że nie jest ona w rome2.
Pozostaje mieć tylko nadzieje że Młotek nie będzie aż tak zły jak myślę i że jakoś przetrwam do następnego historycznego tw.
Dobrze prawi-piwa Mu dać.
Ja wczoraj zagrałem Garamą- i super kampania się zapowiada.Opanowałem zachodnią Afrykę,handluje, mam pon-a i dostęp wojskowy z Zachodnim Rzymem.
Poczekałem aż oba cesarstwa rzucą się sobie do gardeł i zaatakowałem wschodnie imperium.Mam Libię i Aegyptus,ale łatwo nie było-3 pełne legiony skąś przytachali i dalej nadciągają.
DLC słowiańskie to kupie jak będzie minus 80% coby jakoś "Wielką Smutę" z bleMłotkiem przetrwać............
26-02-2016, 16:20
Cóż nie zniknął napis ,, Next faction coming soon" więc jest jeszcze szansa ,że przy finalnym patchu do Attyli wydadzą jeszcze Flc np. Armenię lub Anglów ( Przy Sarmatach mieliby za dużo roboty znając praktyki , które stosują). :)
Nezahualcoyotl
26-02-2016, 22:00
Zanim Armenia ukaże się (ewentualnie) oficjalnie jako dostępna frakcja dojdę jej armiami do Giblartaru z o wiele lepiej wyglądającymi jednostkami stworzonymi przez moderów aniżeli od ekipy CA ;).
moochaPL
17-03-2016, 23:54
Powiem Wam, Panowie, że ostatni patch na mega plus. Nie wiem jak Wasze kampanie, ale w mojej, rozpoczętej po jego wydaniu, jeszcze się tyle nie działo. Galia - ledwo powstała, już zdążyła skolonizować sąsiedni region i wydać wojnę Jutom zza miedzy. Ci z kolei, nawet nie zauważyłem kiedy, podbili cała Brytanię Superior i jeden region na kontynencie, właśnie graniczący z Galią. Burgundowie podporządkowali sobie Warnów i po chwili wypowiedzieli wojnę Lugiom. Warnowie natomiast wyszli z założenia, że jak nie w prawo to w lewo i uderzyli na Sasów... Tłuką się wreszcie barbarzyńcy między sobą!
Dynamika moi mili, aż ciężko się połapać. ;)
Nezahualcoyotl
18-03-2016, 19:04
Przyjdą Hunowie i wszystkich pozamiatają...:devil:.
http://i67.tinypic.com/6q8a3r.jpg
Memnon[pl]
22-03-2016, 12:54
Co ciekawsze to chyba nie jest ostatnie DLC do Attyli.Na wiki dalej jest zapis-"Next faction coming soon".
Albo lenie z CA zapomnieli to zmienic,albo jeszcze nad czyms pracuja.
KLAssurbanipal
23-03-2016, 07:41
Też na to liczę. Przy Rome 2 nikt się nie spodziewał już DLC, a na krótko przed premierą Attyli otrzymaliśmy kolonie czarnomorskie.
KLAssurbanipal
02-06-2016, 00:18
Ejjjj... Ludzie, co z tym niby wcześniej spekulowanym DLC? Premiera młotka już była i nie wiem czy jest szansa na cokolwiek. Nigdy po premierze gry nie dali DLC do poprzedniej. Co najwyżej patch jakiś...
Bartolomeo
02-06-2016, 09:00
Też czekam na jakiś " ochłapik" ale już chyba nie ma co, marzyłem o jescze jednej mini kampanii i implementacji Dx12 ale widocznie CA uznało ze wydoili z tej odsłony juz wystarczająco. Pozostaje czekać na Kingdoms
Azradiel
03-06-2016, 07:06
Biorąc pod uwagę, że mają podobno dwa czy więcej zespołów - jeden od młotka; jeden historyczny itp To w sumie czemu nie. Mogli by karmić czymś fanów historyków aż do premiery kolejnej historycznej gry.
Krwawy_Baron
03-06-2016, 13:40
Na jedną frakcję FLC możemy przynajmniej jeszcze liczyć. Tak jak zauważył Azradiel mogą podtrzymać zainteresowanie historycznej części serii i nie ważne czy to będzie jakaś nacja stepowa (Bułgarzy, Awarowie czy Roksolanie) czy też dostaniemy germańskich Herulów. W Attyli mamy 118 osiągnięć więc mogą spokojnie dobić do 120 dając jedną frakcję plus wymyślając jeszcze jakąś nową odznakę.
15-06-2016, 21:22
Coś tam jeszcze dłubią. Zapewne wyjdzie jeszcze jeden patch z darmową Armenią i to będzie tyle. Sarmatów w Dlc już chyba nie zobaczymy bo podejrzewam , że zajmą się już nową grą historyczną. A druga ekipa CA zajmująca się Warhammerem pracuje nad morzem Dlc do tej odsłony by wycisnąć z niej jak najwięcej. Jest na to popyt co widać po wynikach sprzedaży gry.
Krwawy_Baron
15-06-2016, 23:02
Wszedł właśnie nowy patch - póki co żadnych nowości w sprawie tej nadchodzącej frakcji 1539
Właśnie nie wiem co to, szukałem ale widocznie za słabo. Co prawda do S2 także wychodziły malutkie łatki w czasie R2 i nie pisali o co chodzi.
And just a minor addition - the update for Total War: ATTILA that deployed recently is a small fix for Age of Charlemagne that fixes the game crash during end turn cycle on Frankish separatists. If you were wondering, now you know.
To tylko taka mała poprawka co do AoC.
16-06-2016, 17:03
A więc zwykły fix. Błędów jest jednak jeszcze na tyle , że sądzę iż większa łatka się jeszcze pojawi. Napis ,, Next faction coming soon" na Wiki wciąż daje nadzieje na jedno grywalne państwo wraz z tym patchem.
Nezahualcoyotl
22-06-2016, 20:22
1.2GB a cóż to za aktualizacja?
preussen6
13-09-2016, 13:40
Co lepiej kupić Age of Charlemagne czy Last Roman ?
Last Roman, w Karolku AI jest tragicznie głupie.
preussen6
13-09-2016, 13:54
Dzięki za odp, w takim razie jakieś dobre mody do last roman polecasz ?
Nie polecam modów, bo ich nie używam - gram na vanilli.
Shay Ruan
13-09-2016, 17:00
Polecam zrobić tak jak ja, płytke z Attilą połamać i wyrzucić do kosza. Ta gra to jeden wielki bubel. Zamiast ją dobrze spatchować to CA wypuszcza kolejne tytuły.
preussen6
13-09-2016, 21:54
Attylę to dostałem w prezencie, więc trochę lipa jakbym próbował refundować.
Nezahualcoyotl
13-09-2016, 22:04
Pod AoC jest mnóstwo modów dzięki którym rozgrywka zmienia się na lepsze.Natomiast pod LR mody w większości skupiają się na reskinach jednostek.Osobiście polecam pierwszy dodatek ze względu na zdecydowaną większość frakcji oraz mapę a także klimaty wczesnego Średniowiecza.
Attyla to kapitalna gra,moim zdaniem właściwie jedyne jej wady to optymalizacja i za szybkie bitwy. Najlepiej sam ograj i wtedy dopiero zdecyduj,jak mówię,ja bawię sie przy tej grze świetnie a do tego mają do niej wyjść dwa bardzo dobre mody. Nic tylko pobierać i grać ;)
Nezahualcoyotl
13-09-2016, 22:17
Jeszcze na minus przemawia kompletne rozbicie formacji w trakcie bitwy co daje efekt "mrówek" ale i na to znalazła się metoda w postaci tego moda (czuję że rymuję):
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=761073324
Attyla to kapitalna gra,moim zdaniem właściwie jedyne jej wady to optymalizacja i za szybkie bitwy. Najlepiej sam ograj i wtedy dopiero zdecyduj,jak mówię,ja bawię sie przy tej grze świetnie a do tego mają do niej wyjść dwa bardzo dobre mody. Nic tylko pobierać i grać ;)
Potwierdzam. Sam przy tej grze się dobrze bawię. A co do DLC z kampaniami to polecam The Last Roman, jeśli lubisz okres Justyniana. Gwarantuję, że taką Rzymską Ekspedycją na pewno spodoba Ci się gra :)
Wszystko prawda, ale Attyla jest kapitalnie zoptymalizowana! Juz podstawka działała na moim leciwym lapku spoko, ale po kolejnych patchach to smigała aż miło! Czego nie moge powiedzieć o Rome2, który tnie się... może da się grać ale przyjemność żadna. Dawno nie widziałem lepiej zoptymalizowanej gry.
U mnie dokładnie na odwrót, na ekstremalnych ustawieniach ( najwyższych możliwych) w Rzymie 2 bitwy na kilkanaście tys. wojska śmigają płynnie, bez ścin, czego nie można powiedzieć o Attyli, w której to o dużych bitwach mogę zapomnieć....
Co do samego pytania o kampanię - srogo zawiodłem się na Karolku, jednostki poszczególnych frakcji różnią się tylko kolorkami ( poborowi włócznicy, szermierze itp), no i nie ma w sobie tego "coś", co wciąga...
Bartolomeo
15-09-2016, 14:30
Dziwne bo u mnie też R2 zdecydowanie lepiej śmiga od At.Trzeba przyznać Młotkowi że jest naprawdę świetnie zoptymalizowany,podejrzewam że jest to spowodowane małą ilością animacji walki.
Wczoraj dałem kolejną szansę Attili, wybrałem kampanię Rzymem na Vh. Zabarykadowalem się w Italii, w miastach zielone mordeczki, armie poustawiane w przejściach w Alpach. Jedna w Kartaginie reszta imperium zostawiłem na pożarcie.Ciekaw jestem jak to się rozwinie i czy na gruzach pojawiają się państwa zdolne do walki ze mną.
23-12-2016, 01:30
Jak można przeczytać na oficjalnym forum obecnie w CA zastanawiają się czy nie wydać jeszcze jakiś dodatków do ostatnich historycznych Total Warów aby podtrzymać zainteresowanie graczy nie lubujących się w fantastyce. Do premiery nowego klasycznie historycznego Total Wara jeszcze długo.... Więc to świetny pomysł i może zobaczymy wreszcie sarmackie plemiona w Atylli lub ludy pustyni w Rome 2. Ale ostatecznej decyzji jeszcze nie ma.
Tekst CA tutaj. https://forums.totalwar.com/discussion/189143/what-the-total-war-teams-are-working-on-updated-16th-december-2016/p1
Ituriel32
23-12-2016, 08:38
Jejku jakby były plemiona pustynne do romka, to z miejsca zaczynam płakać ze szczęścia.
Jak dobrze widzę to jest dość stare.
A już pogodziłem się z tym że romek jest zakończony i nie ma już szans na moją Numidię. A teraz znowu rozdrapuję stare rany. Ale co tam z gangreną tez ponoć da się żyć.
Andrij Marszałek
23-12-2016, 10:05
Nowe nacje do romka? Biorę w ciemno :>
Jeżeli nowe dlc do Rome 2 ma prezentować poziom kolonii czarnomorskich to niech lepiej nic nie wydają ;). Natomiast do Attyli mapa jest kompletna,osobiście nie widzę miejsca ani zapotrzebowania na żadne nowe nacje,chyba,że dostalibyśmy kolejną kampanię(wiem,że się powtarzam,ale byle taką która nie "dorównuje" poziomem,do bardzo ubogiego AOC)
Akurat w Koloniach największy + to Kolchida i Kimmeria :P Co do Rome II to mogliby wydać: Numidię, Sabę i Aksum, a w Attyli sądzę, że jest jeszcze miejsce na parę frakcji m.in. Armenię, Madziarów i może jeszcze jakąś nację koczowniczą.
I co do Armenii to akurat nie jest nawet głupie, bo spójrzmy na to z tej perspektywy, że jest ona już w modzie, a w czystej wersji mogłaby być grywalna z nowymi jednostkami. Z kolei Madziarzy jako taka konkurencja dla Hunów Attyli również pasowałaby.
Krwawy_Baron
24-12-2016, 13:06
Błagam! Ja chcę nacje pustynne (Numidia, Saba i Nabatea) wraz z Germanami (Markomanami, Lugiami i Cheruskami) do Rome II. Ale do Attyli to obowiązkowo muszą wydać DLC z Sarmatami (i przypisać do nich istniejących już Alanów, w miejsce których jako FLC mogli by dojść Herulowie, na czele których Odoaker zniszczył Zachodnie Cesarstwo) - potencjalnie jako nowe grywalne nacje, prócz Herulów, dochodzą jeszcze Bułgarzy (w czasach Attyli siedzieli gdzieś w rejonie Kaukazu), Kidaryci (Czerwoni Hunowie, szarpiący wschodnie rubieże Sasanidów) oraz wspomniana Armenia.
Z kolei Madziarzy jako taka konkurencja dla Hunów Attyli również pasowałaby.
A co do Madziarów, niewiele znaczący lud w czasach Wędrówek Ludów: już bardziej logiczne byłoby wprowadzenie Sabirów albo Awarów.
Moment, a przypadkiem nie ma już Białych Hunów jako "Kidaryci"?
Co do R2 to zobaczymy, co dadzą. Z kolei Awarowie w czasach Hunów? Jakoś średnio mi to pasuje ;)
Krwawy_Baron
24-12-2016, 13:33
Biali Hunowie to Heftalici - Kidaryci przyszli przed nimi, osiedlili się w Afganistanie, gdzie siedzieli do czasu aż podbili ich Biali Hunowie. Czerwoni Hunowie zostali przez Heftalitów podbici około roku 500.
No na pewno Awarowie byliby bardziej na miejscu niż Węgrzy, którzy realną siłą stali się dopiero w IX wieku.
PS. Na poszerzenie mapy na wschód chyba nie ma co liczyć, ale dojście hinduskich Guptów wraz z nowymi religiami: hinduizmem oraz buddyzmem, mogłoby nieco urozmaicić wschodnią część mapy. A sprzedać by się pewnie sprzedało, wszak zainteresowanie pośród diaspory hinduskiej w UK by było.
PS 2. A co do nacji pustynnych w Romku, zamiast zasugerowanego przez Ciebie Aksum (które tak jak jego Attylowy rywal Himjar, na sile zaczęło zyskiwać dopiero w I w.) lepszym wyborem byłoby Meroe, bezpośredni spadkobierca klasycznej cywilizacji nubijskiej.
Potwierdzam, że coś jeszcze CA doda:
Rome II - https://steamdb.info/search/?a=app&q=Total+War%3A+Rome+II&type=-1&category=0
Attila - https://steamdb.info/search/?a=app&q=Total+War%3A+Attila&type=-1&category=0
Ituriel32
28-12-2016, 13:09
Oby to była Numidia i inne pustynne nacje. Przy czym nie pogardziłbym w późniejszym terminie germoano-brytami. Tu chodzi o cześć dla romka2.
Zaś do Attyli to tylko mini kampania może rozbudzić moją wyobraźnię.
I jak najszybciej niech to dadzą.
Pyrrus89
28-12-2016, 13:46
W pełni popieram Ituriela, dla mnie brak grywalnej Numidii to wielkie nieporozumienie. Z tego co pamiętam, to dwie jednostki jazdy numidyjskiej już istnieją w grze, więc panowie z CA raczej się nie napracują. Cieszę się podwójnie również dlatego, że znowu będzie mówiło się więcej o obu grach, a co za tym idzie- liczę na przypływ nowych graczy.:P Niecierpliwym polecam w ramach wyczekiwania na jakieś bardziej szczegółowe informacje, lekturę znakomitej pracy śp. profesora Tadeusza Kotuli, będącej hołdem oddanym największemu z Numidyjczyków, a mowa oczywiście o Massynisie.
Poza tym może nowe DLC zmobilizuje do przeproszenia się z grą Szanownego Pana Ituriela, bo nie ukrywam, że liczę na jego występ w najbliższej edycji Bursztynowego Szlaku. ;)
Krwawy_Baron
28-12-2016, 19:20
Co do Rome II, kiedyś po forum krążyła plotka, jakoby mieli robić kampanię z Boudyką (przy czym coś z Germanii i Brytanii miało dojść jako dodatek do zakupu tej kampanii) - ktoś coś więcej wie na ten temat? A Numidia aż się prosi, nawet jako FLC bez innych pustynniaków (choć możliwość pokierowania Nabateą czy Meroe również jest kuszące). :) No ale w przypadku Roma mogą dojść tylko nowi grywalni barbarzyńcy albo mieszkańcy pustyń. Choć boli mnie to że z Etruskami raczej nic nie zrobią, gdyby chcieli, dali by ich grywalnych z Hannibalem u Bram.
Zaś do Attyli to tylko mini kampania może rozbudzić moją wyobraźnię.
Za brak mini-kampanii podziękuj smutnym panom z Państwa Islamskiego i Al Kaidy, jedyny możliwy i atrakcyjny scenariusz - wojna cesarza Herakliusza z Chosrowem II, na zakończenie której mamy inwazję Arabów to najlepszy materiał na taką dodatkową kampanię, a z powodu złych skojarzeń raczej jej nie będzie - a Total Wary bez żadnej inwazji Hunów/Mogołów/Chaosu/Kosmitów są nudne w dalszym stadium rozgrywki. Zresztą skala tej wojny idealnie pasuje do określenia "wojna totalna". Moim dostaniemy DLC Sarmatów, ewentualnie wschodnich barbarzyńców zebranych do kupy (czyli przykładowo Jazygowie, Bułgarzy, Goci krymscy) z Armenią jako ewentualne FLC. Wracając do kampanii: Konstantyn Wielki może nie dojść, bo na Rome II jest darmowy mod w tym okresie, a mod z III w. to raczej powstałby dla Rome II - wszak do Attyli musieliby zaimportować 1/3 modeli 3d z poprzedniej gry.
Ituriel32
28-12-2016, 21:26
Co do romka2 ja pograłbym z chęcią jeszcze takimi nacjami: Numidia (moja ukochana), coś pod Egiptem może być Meroe, coś w bucie może być Seba, Persja, liga Etruska, Markomanowie, Cymbrowie, Eblanowie.
Co daje 8 nacji, akurat 2 razy dlc i 2 razy flc. :)
Krwawy_Baron
28-12-2016, 21:59
Numidia - miód malina, Meroe też ciekawa opcja (rydwany i mix plemiennej piechoty z włócznikami a'la stary Egipt), no i coś arabskiego musi obowiązkowo być :). Ja z barbarzyńców czekam przede wszystkim na Lugiów i liczę na mix germańsko-celtycko-bałtyjsko-słowiański :) do tego obowiązkowo Cheruskowie (za Arminiusza) i Piktowie - w końcu kto nie kocha Piktów? Etrusków raczej nie będzie :(, powód podałem wcześniej
Pyrrus89
30-12-2016, 14:01
Tak jakoś mi to nowe DLC nie daje spokoju, więc pobudziłem trochę swoje wodze wyobraźni i poza Numidią miałbym dwie ciekawe propozycje. Pierwszą byłoby Państwo Heroda; czytałem kiedyś jego biografię pióra profesora Krawczuka i myślę, że spokojnie powinno się w grze znaleźć. Z tego co pamiętam, Herod umiejętnie manewrował w relacjach z Rzymem, prowadził własne podboje (czyli musiał mieć dość sprawną i dużą armię), kreował bardzo brutalną, lecz skuteczną politykę dynastyczną- moim zdaniem, wszystkie kryteria są spełnione, żeby uznać ten twór za pełnoprawne państwo. Dałoby to też możliwość stworzenia unikalnych jednostek, nie będących kopią innych nacji w grze.
Drugą propozycją, choć nie wpasowująca się w ramy czasowe jest Asyria. Myślę, że dla dobra rozgrywki mogliby zastosować tutaj zabieg z wikingami z Attyli (ciągle mam na myśli DLC do Romka). To kolejna unikalna nacja, której siłą byłaby piechota (co na Wschodzie jest istnym ewenementem), świetna w zdobywaniu umocnień przeciwnika, a co za tym idzie z własną mechaniką rozgrywki, mającą swoje indywidualne cechy, wyróżniające ją na tle całej reszty.
Jako że to będzie ostatnie DLC, więc panowie z CA pewnie mają świadomość, że jeśli wydadzą jakiś badziew, to spotkają się z ogólną falą krytyki i przy następnym historycznym Total War hajs niekoniecznie może im się zgadzać. Liczę więc na dobrze dopracowane trzy frakcje płatne, plus jedna darmowa na zachętę.
Podsumowując: Numidia, Państwo Heroda, Asyria. (DLC)
........ I coś jeszcze darmowego na zachętę.
Krwawy_Baron
30-12-2016, 16:58
Asyria? Getowie, Danowie i Jutowie przynajmniej byli nacjami wówczas istniejącymi (ci ostatni wraz z Anglami i Sasami zasiedlali Brytanię), a Asyryjczycy zniknęli jeszcze przed powstaniem Imperium Perskiego, także nie ma na nich szans. :P Na pewno będzie coś arabskiego - i tu najbardziej prawdopodobni są Nabatejczycy albo Saba. Judea? Doskonały pomysł, ale CA olewa sobie poprawianie kampanii wydanych jako DLC. "Ostatni rzymianin" w Attyli po dziś dzień ma zabugowaną mapę, a występujący tam Bretończycy (Celtowie) mają germańskie jednostki. Także nie spodziewałbym się, abyśmy dostali grywalnych Żydów w kampanii Augusta, choć wojsko - mieszanka hellenizmu z rodzimą myślą wojenną - byłoby bardzo fajne (co do Augusta, brakuje tam chociażby grywalnych Alanów czy Kuszanów - a to były rosnące w siłę nacje, które niedługo potem miały zacząć grać pierwsze skrzypce w swoim regionie).
No ale jako, że to temat o Attyli to nie można pisać tylko o Rome. Obstawiam, że na przełomie stycznia/lutego dowiemy się czy dostaniemy w końcu tych Sarmatów czy jednak nowy "Culture pack" skoncentruje się na kimś innym. No i mam nadzieję, że jakościowo będzie to przypominać Pustynne Imperia - bo Słowian, to jednak trochę olali :mad:
Pyrrus89
30-12-2016, 17:28
To prawda, trochę się zagalopowałem, ale to tylko spowodowane jest tym, że nie chcę nowych frakcji w stylu Epiru, gdzie jedynym wyróżnikiem jest pojedyncza jednostka jazdy i psy(sic!). Poza tym ta unikatowość ogranicza się tylko do dodania jednego rodzaju hełmu, więc nawet bezgraniczni fani serii poczuli się rozczarowani. Liczę właśnie na coś w stylu tego pustynnego DLC do Attyli, gdzie każda nacja miała swój klimat.
A tak poza tym wiadomo już, kiedy można się spodziewać jakiegoś konkretnego info odnośnie obu DLC?
Andrij Marszałek
01-01-2017, 19:07
Akurat Epir się fajnie wyróżnia na tle innych nacji :P
Pyrrus89
01-01-2017, 19:23
Możliwe, ale raczej nie pod względem oryginalnych jednostek. ;)
Może panowie trafiliście,z tą Jerozolimą i jakąś mini kampanią/nowymi nacjami z nią związanymi. CA wrzuciło na swoim fanpejdżu filmik o oblężeniu Jerozolimy roku 73 a konkretniej ten - https://www.youtube.com/watch?v=Hen0wmoj5RU&t=34s&index=1&list=PLkOo_Hy3liEJYEQ23l6bDrFrQYdkoZ3BC .
Krwawy_Baron
02-01-2017, 23:19
Niekoniecznie, już wcześniej wrzucali filmy autorstwa "THFE Productions". Jeżeli będzie jakieś DLC z kampanią w Rome II: Total War to od wojny żydowskiej są konflikty (moim skormnym zdaniem) bardziej interesujące i zachęcające klientów do nabycia:
- wojny Markomańskie (przy okazji będzie powód dla którego może dojść parę grywalnych germańskich nacji): końcówka świetności klasycznych legionów rzymskich, postać Marka Aureliusza i początkowe sceny z Gladiatora
- rządy Trajana: Rzym jest u szczytu potęgi, w dodatku kampania- z mapą od Dacji po Partię - mogła by być ciekawa i wymagająca
- Aleksander Wielki: choć popularność Olka Wielkiego już nieco przygasła, możliwe że Creative Assembly będzie chciało stworzyć wysokiej jakości re-make R:TW Alexander - przy okazji będzie okazja aby dodać prowincję Pendżab i egzotyczne Imperium Maurjów w klasycznej kampani. Ewentualnie - aby był powiew świeżości - zamiast tego wojny diadochów.
- Kampania Boudyki - jako że CA to Brytole, a wyspiarze zrobili bunt brytońskiej królowej jednym ze swoich mitów założycielskich, niewykluczone więc że dostaniemy tą kampanię. Alternatywa - inwazja rzymska na Brytanię za czasów Klaudiusza, temat także popularny wśród brytyjczyków
- Wojny grecko-perskie - raczej bez szans, bo mamy "Gniew Sparty", tym niemniej kolejny konflikt na który byłby hype
Co do Attyli, jak wspomniałem, najlepszą kampanią byłaby kampania cesarza Herakliusza z wojną bizantyjsko-sasanidzką z epilogiem w postaci inwazji Arabów - do tego grywalni Awarowie i Kaganat Turecki, niestety temat potencjalnie kontrowersyjny więc obejdziemy się ze smakiem :( Alternatywą byłaby kampania na wyspach brytyjskich z królem Arturem na czele Romano-brytów, tu jednak problemem byłaby skąpa ilość źródeł historycznych opisujących Brytanię w początkach "Mrocznych wieków".
Pyrrus89
03-01-2017, 15:22
Będą, nie wierzę w przypadki. :P
Lobby żydowskie jest zbyt silne, żeby CA mogło się oprzeć takiej presji. :D
Krwawy_Baron
03-01-2017, 15:34
I co, będziemy mieli zaledwie 2 grywalne nacje? Jedyna szansa na pojawienie się Judei to aktualizacja Imperatora Augusta, a małe są szanse, że tak będzie.
Pyrrus89
03-01-2017, 16:01
Jeśli miałaby wyjść mini kampania to mógłby być rzeczywiście problem, ale jeśli to będzie pakiet nacji (może w tym przypadku zrezygnują z pokrewieństwa kulturowego), mogliby wydać te kilka najważniejszych, które zaistniały w świadomości masowego odbiorcy, bo nie sądzę, żeby ludzie rzucili się na jakieś państewka, które znane są tylko akademikom i wąskiemu gronu fanatyków. Wydarzenia w starożytnej Judei doczekały się kilku/kilkunastu mniej lub bardziej udanych produkcji filmowych, sporo książek naukowych, popularnonaukowych, czy też powieści. Nawet w naszym kraju nie są obojętne, począwszy od książek pióra profesora Krawczuka, kończąc na świeżutkiej monografii oblężenia Jerozolimy autorstwa Mateusza Byry. Numidia natomiast może nie zaistniała w takim stopniu w powszechnej świadomości, ale i tak sądzę, że łatwiej będzie ją wypromować niż jakieś tam mało znane twory państwowe. Absolutnie nie chciałbym więcej barbarzyńców w Romku, bo jak pokazała praktyka, większość dodawanych nacji niewiele się od siebie różni, a poza tym nie zdzierżyłbym kolejnego państwa z OP Zaprzysiężonymi. :nunu: Poza tym przy obecnej ilości nacji, porządny pakiet kulturowy nie będzie łatwo stworzyć, a dziadostwa to i chyba tym razem nawet CA nie chce wydać. Są chyba świadomi, że jeśli dadzą plamę w ostatnich historycznych DLC (pewnie nieprędko coś historycznego powstanie), to może im się to odbić niezłą czkawką. No chyba że sprzedaż młotka na tyle ich zadowala, że mogą olać starszą część graczy, którzy byli z nimi prawie od samego początku. Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi. ;)
Krwawy_Baron
03-01-2017, 17:28
Co do Judei, nie sposób nie zgodzić się - przynajmniej częściowo - z Twoją argumentacją Pyrrusie, jednak kampania z zaledwie dwoma nacjami może być nudna. Co więcej, jeżeli mielibyśmy wziąć pod uwagę Twoją argumentację to tym bardziej otrzymalibyśmy DLC z kampanią na wyspach Brytyjskich - w Wielkiej Brytanii Rzymianie doskonale się sprzedają, a i literatury popularnej (chociażby jakiś czas temu w Polsce ukazało się tłumaczenie serii "Orły Imperium" Simona Scarrowa), naukowej czy kinematografii nawiązującej do Rzymu jest chyba jeszcze więcej niż tej, która nawiązuje do Judei (oczywiście literatury religijnej nie liczę). Myślę, że do Rome II otrzymamy coś, co wyżej wspomniałem bo łatwiej to będzie dostosować do realiów gry (przecież nie dostaniemy opcji aby jako rzymianie eksterminować żydowskie wioski) i będzie to również po prostu atrakcyjniejsze, bo otrzymamy coś różnorodnego - a nie chcesz chyba powtórki z Gniewu Sparty, gdzie 90% wojsk to kopiuj/wklej (unikalne jednostki w tej kampani miały jedynie Sparta, Persja i Tracja). Da radę zrobić culture packa ;) i wierz mi, gdy się chce to można. Przykładowo spójrzmy na potencjalną paczkę nacji germańskich:
- Cheruskowie (rozbili Warusa w Lesie teutoburskim, zatem można im dać możliwość rozmieszczania partyzanckiego - jak Celtowie w Attyli i jednostki potrafiące lepiej się maskować)
- Lugiowie (kultura przeworska z wpływami Celtów, później zdominowana przez Germanów - jednostki? Rdzeń germański z akcentem celtyckim oraz (potencjalnie) Bałtyjskim i Prasłowiańskim - choć obecność tych ostatnich etnosów w Związku Lugijskim jest dyskusyjna)
-Bastarnowie (rdzeń germański z agresywnymi sierpownikami i wpływami dackimi oraz stepowymi w sztuce wojennej)
-Cymbrowie - tu nie mam pomysłu ani wiedzy w jaki sposób by ich "urozmaicić"
-Markomanowie - już są jako kopia Swebów, tylko tyle że w kampanii Augusta - choć mogli by dostać unikalną jednostkę germańskich "pseudolegionistów" gdyż ich król Marbod próbował kiedyś coś takiego zrobić
Oczywiście jak będą chcieli to tak zrobią, a jak będą leniwymi (nie będę używał niecenzuralnych słów) to odwalą fuszerkę jak z Syrakuzami, które są bezwstydną kopią Aten
Co do paczki - idzie zrobić nacje pustynne, i będzie to przypominać "Piratów i najeźdźców" gdzie każda frakcja jest unikalna. Tym niemniej pomysł sprzedawania ich pojedynczo w cenie unit packów nie jest zły, bo dzięki temu mielibyśmy chociażby Etrusków (nad którymi ubolewam, że nie dostaliśmy ich wraz z Hannibalem)
Ituriel32
04-01-2017, 08:14
A ja po namyśle dodałem (wykroiłem) sobie trzecie dlc które bym chciał po piasku (Numidia), barbarzyńcach. Pasowały by mi też wyspy greckie:
- Rodos - powiększeni o hoplitów Rodyjskich, procarzy rodyjkich i piratów (jakiś tanich mieczników/ toporników) i 2-3 nowe jednostki morskie.
- Kreta - Powiększona o hoplitów Kreteńskich, łuczników i elitarnych Kreteńskich.
- Cypr - tu pomysłów brak. Ale za to kolorek fajny.
Tak bardzo się ekscytuje, a znając życie ca pojedzie po bandzie i da byle co, czyli jedno dlc (barbarzyńcy) robione po łebkach. Choć chciałbym się mylić.
Krwawy_Baron
04-01-2017, 11:00
Rodos mogło by dojść, w końcu odegrało dość istotną rolę w rzymskiej ekspansji na wschód jako sojusznik Senatu i Ludu rzymskiego. Kreta? Też ciekawa opcja, ale Cypr to już byłby trochę wciśnięty na siłę - lepszą opcją (z historycznego punktu widzenia) byłaby już Cyrenajka. Zresztą zdaje mi się, że odkąd Antygonidzi skasowali Cypr, to wyspa zawsze była częścią jakiegoś większego mocarstwa (w Rome II są z tego samego powodu co Persja, czy inne satrapie potomków Seleukosa). No ale co do nacji pustynnych, zdziwiłbym się gdyby ich nie dali - to jest jedyna nietknięta grupa kulturowa, która w dodatku jak już wejdzie, będzie się odróżniać od tego co już istnieje. A jako kandydatów do tego culture packa, można na pewno uwzględnić: Numidię (a raczej Masesyliów w głównej kampanii), Meroe, Nabatejczyków, Sabę i Gerrhę - wszystko inne nie odgrywało w czasach ekspansji Rzymu większej roli.
Black Ops Task Team – Unannounced Total War Title
As you may have read in the last update, we’ve recently being conducting investigations into whether we can produce additional stand-alone follow-ups or DLC for release before the next major historical title in the series. Initial plans are promising and now Jack Lusted and veteran team members from the ROME II and ATTILA new content teams have formed a new Total War team to investigate further.
We’ll update this as often as we can and I hope we’ve piqued your excitement for upcoming Total War titles!
Total War Team signing out.
Wczorajsze info od CA potwierdza nadzieje na DLC do Romana 2 lub/i Attyli. Gorzej,że Lusted będzie maczał w tym palce :P
Pyrrus89
18-03-2017, 13:31
Byle tylko to nie było DLC w stylu tych bestii wojny. Zdecydowanie liczę na nową kulturę.
To prawda,no i byle to było DLC na poziomie "Empires of the sand" do Attyli a nie kampanii Karola Wielkiego czy DLC o kulturach czarnomorskich do Romka.
W Romku mogą ruszyć temat Brytów, kiedyś w plikach ktoś wygrzebał materiały z tym związane. Chociaż ja wolałbym Faction Packi z nacjami pustynnymi (Numidia, Arabowie) i Germanami (Cheruskowie, Markomanowie).
Za to w Attyli chciałbym jakąś kampanię na Wyspach Brytyjskich dostać, najlepiej najazdy Anglów, Sasów i Jutów. Poza tym mogliby dodać więcej frakcji nomadów.
Pyrrus89
18-03-2017, 13:51
Ja osobiście mam już w Romku przesyt tymi barbarzyńcami; jest ich i tak bardzo dużo, a w sumie jednostki poszczególnych frakcji różnią się zwykle tylko symbolicznie (Icenowie i Germanie są tutaj chlubnym wyjątkiem). Grecy i Wschód tez mają swoją reprezentację, tylko na tej pustyni bida z nędzą. ;)
Nezahualcoyotl
18-03-2017, 14:20
Za to w Attyli chciałbym jakąś kampanię na Wyspach Brytyjskich dostać, najlepiej najazdy Anglów, Sasów i Jutów.
Wówczas by musieli zrobić nową mapę dla takowej kampanii Gdyż 9 prowincji (główna kampania) lub 21 (AOC) to trochę za mało.No można by jeszcze to zwiększyć o Skandynawię i prowincje leżące nad M.Północnym.
Póki co możesz wypróbować następującą modyfikację:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=780572352
Poza tym mogliby dodać więcej frakcji nomadów.
Nie.To zdecydowanie zły pomysł zważywszy że wiele frakcji nimi się staje jak dostaje ostre bęcki od innych nomadów.
Wiadomo, musiałaby być nowa mapa, ale to chyba nie problem, praktycznie każda mini-kampania dostawała swoją.
Co do nomadów też nie widzę problemu. Jest obecnie sporo frakcji wędrownych (np. Roksolanie), więc dodanie im paru jednostek i odblokowanie możliwości grania nimi nie powinno negatywnie zmienić aktualnej sytuacji.
Sulejman I
19-03-2017, 13:58
Nie wiem czy dobre miejsce, ale krótkie pytanie=krótka odpowiedź: na dłuższe pogranie lepsza kampania Belizariusza czy Karola? Chodzi mi o możliwość zagrania kilka razy, a nie pojedynczej kampanii. Z góry dzięki. :)
Zdecydowanie Belizariusza. Raz że samą ekspedycją można rozegrać na dwa sposoby (lojalistów i buntowników), to w dodatku AI przynajmniej udaje że myśli. W Karolku sztuczna inteligencja jest niestety beznadziejna.
Do tego, w Belizariuszu, można też zagrać Frankami, Wizygotami, Ostrogotami i Wandalami. Chociaż te kampanie ustępują klimatem tytułowej, to dalej są całkiem niezłe.
Krwawy_Baron
21-03-2017, 15:38
Za to w Attyli chciałbym jakąś kampanię na Wyspach Brytyjskich dostać, najlepiej najazdy Anglów, Sasów i Jutów. Poza tym mogliby dodać więcej frakcji nomadów.
Ja bym chciał kampanię Herakliusz vs Chosrow II Parwiz, epicką wojnę która tak naprawdę była ostatnią wojną starożytności - oczywiście z epilogiem w postaci inwazji Arabów (którzy również mogliby być grywalni). Brytania VI-VII wieku też jest ciekawa, ale skala konfliktu była stosunkowo niewielka w porównaniu z okresem poprzedzającym jak i samych podbojów arabskich. Ewentualna jeszcze jedna możliwa kampania DLC do Attyli to epoka tetrarchii
Nomadzi, owszem, dałoby radę dać tu oryginalne frakcje: sarmackich Jazygów, Bułgarów, Kidarytów (Czerwonych Hunów), Sabirów (ale oni byliby raczej kopią Hunów) - oczywiście fajnie byłoby gdyby DLC z Nomadami miało także najazd Awarów, którzy byliby nowym wyzwaniem po pokonaniu Attyli, bo dobijanie tych 2-3 silnych germanów i Sasanidów nie daje takiej frajdy.
Fajnie byłoby jeszcze zobaczyć Indie (a przynajmniej ich północny wycinek, jak w Europa Barbarorum) gdzie władzę sprawowała wówczas dynastia Guptów (którzy zresztą swoje centrum mieli w dzisiejszym Pendżabie), a był to złoty wiek w historii subkontynentu Indyjskiego. Dodanie silnego gracza na wschodzie na pewno pozytywnie wpłynęłoby na odciążenie Cesarstwa Wschodniego od Sasanidów - ale wątpię aby CA chciała zmieniać mapę głównej kampanii.
Krwawy_Baron
02-05-2017, 23:15
Panowie, CA ostatnio coś poważniej dłubało przy Attyli:
https://steamdb.info/app/325610/history/
05-05-2017, 14:01
Ciężko powiedzieć czy oznacza to coś konkretnego. Dla przykładu zobaczcie zmiany w bibliotece Shoguna 2 jest ich dużo więcej niż przy Attyli w ostatnim czasie - https://steamdb.info/app/34330/history/ . Mimo to wydaje się , że szansa na coś nowego do tej starej już gry nie jest duża. No chyba , że patch i ta nie wydana ekskluzywna bitwa z pre-orderu https://www.youtube.com/watch?v=IykG1XzF6kY . Co do Attyli to będzie inaczej - pewnie w przyszłości wyjdzie jakaś nowa kampania , Flc z Armenią a potem może jeszcze płatny Culture Pack z frakcjami Nomadów ( np. Roksolanie , Jazygowie , Madziarzy ).
Nezahualcoyotl
07-05-2017, 09:44
Jak dla mnie to mogliby wreszcie zrobić jedną praktyczną rzecz a mianowicie coś tak zmajstrować żeby człowiek nie musiał ręczne wyłączać modów pod podstawkę lub AOC i TLR w zależności w co się chce pograć.Kiedy się ma zainstalowanych kilkadziesiąt modyfikacji jest to nieco...:wall:.
08-06-2017, 14:54
https://cdn.creative-assembly.com/total-war/com.totalwar.www/wp-content/uploads/2017/06/07144255/IMAGEFORBLOGBG-1024x523.png - koncept art od ekipy pracującej nad nowym contentem do starszych tytułów ( Rome , Attila). Ciekawe co to będzie.
Znowu Germanowie :doubt: Nuda. Daliby jakąś pustynię znowu.
Do Rome II pasuje idealnie, bo tam masz tylko jedną frakcję Germanów i 1 Brytów.
Do Attyli z kolei to faktycznie miernie wygląda... mogliby dać ludy koczownicze jak Roksolanów...
Pyrrus89
23-06-2017, 19:17
Panowie, mam małą prośbę. Zostało mi jeszcze trochę złociszy do wydania w letniej wyprzedaży i zastanawiam się, które DLC (poza pustynnym, bo to już zakupiłem) warto posiadać?
Słowianie i Celtowie są ok,choć nie jest to poziom pustynnych. Ostatni Rzymianin i Karolek tylko jeśli bardzo lubisz te klimaty,inaczej unikaj jak ognia bo Rzymianin jest nieprzemyślany(gra ekspedycją czyli daniem głównym dlc to katorga) a Karolek jest zrobiony na kolanie i zupełnie niedopracowany.
Pyrrus89
23-06-2017, 20:22
Dzięki wielkie. W takim razie chyba skusze się na Słowian, jakoś mi bliżej do tych klimatów.
Berengar1
06-09-2017, 08:46
Dopiero kupiłem Attyle z kampanią Karola Wielkiego. Na razie wrażenia pozytywne. Ale jako amator wikingów mam pytanie. Czy poza duńczykami w kampanii Karola, jest możliwość gry wikingami? Tak w ogóle to w jakich latach rozgrywa się ta kampania?
W podstawce jest możliwość grania przodkami Wikingów, tylko trzeba mieć DLC "Viking Forefathers Culture Pack". Obecnie na steam po 7,49 ojro.
Nezahualcoyotl
06-09-2017, 15:55
Dopiero kupiłem Attyle z kampanią Karola Wielkiego. Na razie wrażenia pozytywne. Ale jako amator wikingów mam pytanie. Czy poza duńczykami w kampanii Karola, jest możliwość gry wikingami? Tak w ogóle to w jakich latach rozgrywa się ta kampania?
Skoro posiadasz w swoim pakiecie AoC to polecam dla Ciebie następujący mod:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=780572352
21-09-2017, 15:20
Analizując Steam Database to o dziwo szansa Attili na nowe dlc w najbliższym czasie są nieco mniejsze niż do innych tytułów. Niedługo zobaczymy za to dodatek do Rome 2 i co wielce niespodziewane jest szansa na coś do Shoguna 2. Ale jak mówię to tylko analiza Steam Db. Do Rome 2 pewnie wyjdzie coś o wojnach z Germanami , analizując artwork , który pokazywali. Co do Shoguna 2 to jestem bardzo ciekaw co mogą dodać. Choć oczywiście widziałbym też nowe frakcje i jakąś kampanie do Attyli bo tam też coś pewnie dojdzie.
Sulejman I
21-09-2017, 18:10
Skąd te informacje, że coś ma być?
Krwawy_Baron
21-09-2017, 20:21
Skąd te informacje, że coś ma być?
Na steam databejsach tylko coś do Rome'a II jest. Do Attyli (w formie podobnej do Zmierzchu Samurajów) albo na jego bazie zapewne wyjdzie ta nowa gra o "mniejszym okresie/konflikcie historycznym", bo rozwój Attyli jest jednak znacznie bardziej perspektywiczny niż Romusia dwa.
Choć oczywiście widziałbym też nowe frakcje i jakąś kampanie do Attyli bo tam też coś pewnie dojdzie.
W okresie Attyli szło by jeszcze pododawać trochę kampanii (podboje Arabów, wojna bizantyjsko-sasanidzka, Konstantyn Wielki, kryzys 3 wieku) i frakcji - chociażby na wschodzie, gdzie aż żal serce ściska gdy brakuje indyjskich Guptów, ale niestety upadek Rzymu to okres historyczny dla wyjadaczy. Większość zjadaczy chleba pasjonują wyłącznie Rzymiane w zbrojach segmentowych i prostokątnych tarczach. Epoka nielicznych obrońców przeżartego przez korupcję państwa, które spajało już chyba tylko chrześcijaństwo, to dla masowego odbiorcy przede wszystkim Anglosasi. Stąd też nie dziwota, że Rome II ma więcej graczy. Attyla był też chyba pomyślany jako gra pod multiplayer (jak się spojrzy na jednostki) ale tu też szału nie ma.
Sulejman I
22-09-2017, 19:26
Czyli ten zapowiadany Total War Saga to po prostu kolejne DLC w stylu Karola Wielkiego?
Coś w tym stylu, ale raczej stand-alone (niezależne jak np Zmierzch Samurajów).
Sulejman I
22-09-2017, 20:40
A wiadomo coś, kiedy to ruszy?
Krwawy_Baron
23-09-2017, 08:17
Nie, póki co nie wiadomo.
16-10-2017, 18:41
Myślę , że do Atylli wyjdzie kampania dotycząca kryzysu Cesarstwa w 3 wieku. Natomiast do Rome 2 coś o wojnach z Germanami (patrząc na udostępniony art-work). Mi marzyłoby się ,,Powstanie w Panonii" albo Bunt Bar-Kochby i wreszcie grywalna frakcja żydowska. Jako Flc do tych gier może zobaczymy Sarmatów , Armenię i Anglów (Atylla) , Bitwy Historyczne i grywalne Ludy Afryki z Numidą na czele (Rome 2). Oczywiście to trochę zbyt piękne by mogło być prawdziwe.
Andrij Marszałek
16-10-2017, 18:44
Co jak co ale już tak od paru miesięcy myślimy ;)
16-10-2017, 18:49
Jeszcze miesiąc lub dwa i coś zapowiedzą (zapewne na Styczeń lub Luty). W końcu już dość długo nad tym dłubią i codziennie są jakieś zmiany w bibliotece Steam.
Krwawy_Baron
18-10-2017, 21:11
Myślę , że do Atylli wyjdzie kampania dotycząca kryzysu Cesarstwa w 3 wieku. Natomiast do Rome 2 coś o wojnach z Germanami (patrząc na udostępniony art-work). Mi marzyłoby się ,,Powstanie w Panonii" albo Bunt Bar-Kochby i wreszcie grywalna frakcja żydowska. Jako Flc do tych gier może zobaczymy Sarmatów , Armenię i Anglów (Atylla) , Bitwy Historyczne i grywalne Ludy Afryki z Numidą na czele (Rome 2). Oczywiście to trochę zbyt piękne by mogło być prawdziwe.
Może wraz z kampanią germańską i nowymi frakcjami - które zapewne w formie grywalnej trafią też do imperialnej kampanii- otrzymamy jakieś zmiany w kampanii Augusta i Judea przy okazji dojdzie jako FLC (choć tu dużą konkurencją może być Kaledonia (w końcu Piktowie to stereotyp barbarzyńcy dość już rozsławiony w kulturze) albo Numidia - którą dadzą jako ukłon dla fanów klasycznego Rome'a). O innych ciekawych nacjach jak Kuszanowie czy Palmyreńczycy to chyba nie ma już co marzyć - a wielka szkoda, bo różnorodność ichniejszych armii mogłaby być znaczna
Anglowie w dużej kampanii Attyli raczej na pewno nie dojdą - za duże zagęszczenie nacji w Germanii, w dodatku nacja ta byłaby niczym więcej jak kopiuj-wklej od Sasów. Jeżeli mielibyśmy otrzymać jakąś nację germańską to raczej typowałbym Herulów albo Gepidów ;) Co do culture packa - Sarmaci? biorę, ale jeszcze fajniej gdyby tyczyło się to ludów stepowych ogólnie - wtedy byłaby szansa na drugą perełkę jak DLC nacje pustynne. A lepiej byłoby otrzymać jedną nację sarmacką (pewnie Jazygów) i dwie kolejne unikalne - tu zapewne Bułgarzy - jako horda w okolicach Kaukazu - i Kidaryci (Czerwoni Hunowie) jako horda na wschodzie mapy; niż 3 takie same (przykład? Słowianie). Fajnie gdybyśmy jeszcze dostali Awarów jako potężną hordę spawnującą się pod koniec kampanii.
Pograłem w końcu trochę w tą grę :) Strasznie słaba. Ekonomia polega na olbrzymim dochodzie z sakiewki króla jak to się w medku nazywało, czyli znikąd. Tury lecą zbyt długo, a użeranie się z ciągłymi buntami jest nużące.