Zobacz pełną wersję : Reklama ko
Mefisto7
15-03-2015, 11:53
Hej. Wiadomo, że jest z nami ciężko. Odezwy generalne i PW słabe efekty na razie przynoszą, administracja widząc starania się ze sobą dogadała, że wspomogą nas reklamą na banerach forumowych i orgowych. Musimy tylko mieć grafikę jakąś. Proszę o pomoc, kto mógłby ewentualnie ją zrobić, jak i o pomysły, jakie hasła/elementy powinna ona zawierać. Ponoć MacAbra powiedział, że zrobi, jeżeli nikt inny się nie znajdzie.
Wielki Mistrz Malborka
15-03-2015, 20:34
Ja was mogę wspomóc reklamą na yt o całkiem niezłym zasięgu bo okazało się, że mój filmik zainteresował ludzi, w tym youtuberów i zarzuciłem pomysł by zrobić kampanię online polskich youtuberów. Więc jeśli wszystko wypali to już niedługo na 8 kanałach, które są przez polaków oglądane znajdą się filmiki z takiej kampanii.
Mefisto7
15-03-2015, 23:27
No to wspaniale. Łezka w oku mi się kręci, powaga. :D
Wielki Mistrz Malborka
16-03-2015, 00:45
Jeśli wszystko pójdzie gładko to pod koniec tygodnia powinniśmy mieć wszystko ogarnięte. Chcemy zagrać na krzyżakach i dlatego przyda nam się pomoc. Chodzi o odpowiedni plik startowy. Stawiamy raczej na prostotę, bez żadnych wymyślnych zmian, tylko te standardowe. Zniknęły subofora poprzednich KO ale są w archiwum do którego, jako szachista, mam dostęp, ale wszystkie tematy są wrzucone w jeden wielki kocioł i nie sposób powiedzieć, które save'y są z jakimi zmianami. Dlatego mam prośbę, żeby ktoś kto się na tym zna, taki plik startowy utworzył - byłby też na przyszłość dla innych. Wystarczą trzy podstawowe zmiany: dyplomaci do rogu mapy, naprawiona Norwegia i sakiewka dla Mongołów. Przepraszam za zawracanie głowy ale o ile mogę zrobić dyplomatów i sakwę to wolę nie brać się za naprawianie Norwegii. Tutaj też pytanie: w przypadku naprawiania Norwegii wystarczy żeby osoba zakładająca kampanię będzie miała poprawione pliki czy wszyscy muszą je modyfikować?
Oprócz save'a przyda się doświadczony MG z dużą dozą cierpliwości, bo większość jeśli nie wszyscy, będzie kompletnie nowa w świecie KO i trzeba im będzie wszystko ładnie skrócić i prosto wytłumaczyć. Potem będziemy musieli ustalić jakieś zasady odnośnie publikowania filmików i honorowego grania więc pomoc weterana na pewno się. Do tego dochodzi mapa i kronika, bo jeśli cała ta kampania ma służyć za reklamę KO w Polsce to trzeba ją zrobić porządnie. Mam już pewne wizje i mam nadzieję, że uda się je zrealizować, ale z omówieniem ich zaczekam do ustalenia kronikarza i kartografa.
Jedyna przeszkoda jaka może stanąć nam na drodze to za mała ilość chętnych YouTuberów, jeśli się ich nie zbierze to zwyczajnie dobierzemy kogoś spoza tego wąskiego grona. Dlatego liczę na owocną współpracę ;)
Na chwilę obecną mamy:
SUNTZUASW - https://www.youtube.com/user/SUNTZUASW
Remix - https://www.youtube.com/user/MsRemix1992
Temer - https://www.youtube.com/user/TemerPL
Gdy się pojawią to zamierzamy pogadać z Ragnarokiem, Legvanem, Sanvonem, TUFFem, Marvolo i innymi.
Mefisto7
16-03-2015, 00:55
Remix się pojawił, acz przymierza się też do "the clue" czyli WWMWE. ;)
Mogę zostać MG takiej kampanii. Z plikiem startowym problemu nie będzie, bo właśnie gramy Krzyżaków ze wszystkim ustawionym jak trzeba. Tak, zazwyczaj to dający pierwszą turę musi mieć tylko odpowiednie pliki, ale tu to tak nie działa. Wszyscy muszą sobie załadować odpowiednią dawkę. Myślę, że DOMEN najlepiej to przedstawi raz jeszcze i wam da te pliki.
Nie wiem na jakie standardy mapy się zapatrujesz. Jak przejrzysz nasze kampanie to jest sort rozwiązań. Do wko30 i wko33 chciało mi się malować, w innych są techniki prostsze. Ale może masz na myśli coś o wiele lepszego, to się podziel.
Wielki Mistrz Malborka
16-03-2015, 01:39
Technika mapy dowolna byleby czytelna bo potem będzie z tego filmik na yt taki jak ten: www.youtube.com/watch?v=hX7J-8WgTN8
Chodzi o szczegółowość tak ja to kiedyś robiłem czyli nie tura po turze tylko ruch po ruchu, bo czasami ktoś może zająć jakąś prowincję a poprzedni właściciel ją odzyska w tej samej turze i na mapie i filmiku nie będzie tego widać. Ważne jest też by numerować mapki gdzieś w rogu. Do tego jeśli jakieś miasto będzie oblegane to zakreskować je kolorem oblegającego. Jeśli chodzi o kronikę to ktoś z talentem literackim (Temer pisze jakieś opowiadania więc może się tym zajmie) mógłby w jakiś podniosły sposób niczym Sienkiewicz czy Długosz opisać intrygi polityczne i wielkie bitwy jakie miały miejsce. Potem te opisy wplotłoby się w filmik. Filmikami zajmę się ja. Planuję: klasyczny tylko ze zmieniającą się mapą, mapę połączoną z kroniką i może jeszcze jakieś (coś mi już świtało ale zgasło).
Przejrzyj sobie te pliki http://speedy.sh/NGBaB/wko-36.rar robiłem kiedyś mapę ale przestałem z powodu nie dostarczania mi danych przez większość osób. Ostatni plik to tabela wszystkich umów, jeśli coś na czerwono to oznacza to, że w jednej ambasadzie było to napisane a w drugiej nie i w końcu nie było wiadomo czy ta wojna/sojusz itp była czy nie. Ale myślę, że tutaj w mniejszym gronie nie powinno być takich problemów, zwłaszcza, że zawsze będzie można prawdę zweryfikować na YT.
Jeśli chodzi o wasz plik startowy to widziałem, że zmienialiście tam też liczebność jednostek, przesuwaliście katapulty itp. Wolałbym jednak bez tego żeby zagrać na wersji jak najbardziej zbliżonej do podstawki. Mam nadzieję, że steam dobrze przyjmie te drobne modyfikacje.
Mefisto7
16-03-2015, 02:31
No właśnie ze Steamem możesz mieć pewne problemy, prawdopodobnie nie podziała. Jeden kolega musiał opuścić te toczące się Krzyżaki z tego powodu. Ale to Domen będzie wiedział.
Pamiętam jak robiliście to z wko36. Dobrze, że tutaj mała kampania (choć wrażenie większe byłoby przy "światówce" ;) ), można to łatwo ogarnąć, tym bardziej jak nikt nie będzie chciał utrzymywać tajemnicy geografii politycznej i umów, co ma prawo normalnie się zdarzać.
Wielki Mistrz Malborka
16-03-2015, 14:31
Jutro powinienem mieć pudelkowego medka ale poeksperymentowalbym tez ze steamem jesli ktos nie ma zwyklej.
No ja również oczekuje kuriera z pudełkową wersją, mam również chętną osobę Ashgan 92
Wielki Mistrz Malborka
16-03-2015, 18:37
Ja odzyskam mojego M2TW po 2 latach ;) Ale nie idźmy w offtop bo za to biją (znam moderatorów)
Co do reklamy: Chcę nakręcić ogólny filmik o KO, wyjaśniający mechanikę, zasady, atmosferę i ogólnie wszystko co się da w atrakcyjnej formie dlatego stali bywalcy musieliby mi pomóc z ustaleniem treści tej reklamy. Czyli co zawrzeć w filmiku by jednocześnie wyczerpać temat i utrzymać go atrakcyjnym i nie za długim. 10 minut to już absolutny max ale celowałbym w coś około 5
Mam pytanie czy posiadanie moda Third Age nie będzie przeszkadzało w rozegraniu tej kampanii?
KapitanKatana
17-03-2015, 16:06
O ile wiem to możesz mieć dowolną ilość modów byleby mieć ten który jest potrzebny do kampanii.
Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 00:08
Może ci to Mefisto (i każdy inny weteranie, który może mi pomóc) umknęło przez mały offtop naszych kolegów ^^ ale powtórzę, że do tego filmiku, który mam zrobić przyda mi się lista z wynotowanymi najważniejszymi punktami, które muszę zawrzeć. Chodzi o to by nie zagłębiać się w jakieś te bardziej skomplikowane zasady jak zasada Joopa czy ta o pokonanych armiach, tylko żeby w krótkim czasie zawrzeć esencję KO.
Z tego co chcę zrobić:
1. Wyjaśnić jak tutaj dotrzeć i co to ogólnie są KO
2. Wejść do regulaminu i tutorialu i tam streścić najważniejsze zasady (tutaj musisz mi konkretnie powiedzieć co jest najważniejsze, bo ja mogę myśleć, że coś jest mało istotne a w rzeczywistości jest to podstawa, dodatkowo chcę wymienić kilka osób do których nowi zawsze będą mogli zwrócić się o pomoc jeśli nie będą czegoś rozumieli)
3. Wejść na subforum jednej z trwających kampanii i na jej przykładzie pokazać jak to działa (tutaj musisz mi wskazać taką, która się nadaje do pokazania ;)). Do tego przedstawić wszystkie rodzaje paktów zawieranych pomiędzy graczami od tak oczywistych jak sojusz przez sprzedaż miast za zgodą MG aż po tak abstrakcyjne jak np. nietykalność kupców czy ustalanie stref wpływów (jest na to paragraf?).
4. Wejść do tematu ze skończonymi KO, pokazać coś epickiego, zaprosić wszystkich i życzyć powodzenia.
I te 4 punkty w 5 minut myślę powinienem zrealizować
KapitanKatana
18-03-2015, 10:47
W 3 punkcie możesz nawet Unie zawrzeć XD
Mefisto7
18-03-2015, 23:11
Może ci to Mefisto (i każdy inny weteranie, który może mi pomóc) umknęło przez mały offtop naszych kolegów ^^ ale powtórzę, że do tego filmiku, który mam zrobić przyda mi się lista z wynotowanymi najważniejszymi punktami, które muszę zawrzeć. Chodzi o to by nie zagłębiać się w jakieś te bardziej skomplikowane zasady jak zasada Joopa czy ta o pokonanych armiach, tylko żeby w krótkim czasie zawrzeć esencję KO.
Z tego co chcę zrobić:
1. Wyjaśnić jak tutaj dotrzeć i co to ogólnie są KO
2. Wejść do regulaminu i tutorialu i tam streścić najważniejsze zasady (tutaj musisz mi konkretnie powiedzieć co jest najważniejsze, bo ja mogę myśleć, że coś jest mało istotne a w rzeczywistości jest to podstawa, dodatkowo chcę wymienić kilka osób do których nowi zawsze będą mogli zwrócić się o pomoc jeśli nie będą czegoś rozumieli)
3. Wejść na subforum jednej z trwających kampanii i na jej przykładzie pokazać jak to działa (tutaj musisz mi wskazać taką, która się nadaje do pokazania ;)). Do tego przedstawić wszystkie rodzaje paktów zawieranych pomiędzy graczami od tak oczywistych jak sojusz przez sprzedaż miast za zgodą MG aż po tak abstrakcyjne jak np. nietykalność kupców czy ustalanie stref wpływów (jest na to paragraf?).
4. Wejść do tematu ze skończonymi KO, pokazać coś epickiego, zaprosić wszystkich i życzyć powodzenia.
I te 4 punkty w 5 minut myślę powinienem zrealizować
Te skończone KO - myślę, że moje mapki z mko9 by się nadawało, choć tkwią jeszcze w krucjatach. :D Myślę, że najlepszą KO do punktu 4tego jest jedyne WKO34. Od największego modelu rozgrywki, który chyba jest najatrakcyjniejszy można swobodnie przedstawić mko z mniejszą ilością graczy sąsiadującymi z AI, Kingdomsy i KO na innych modach jak np: Broken Crescent. Pakty... To tyle co podstawowe przedstawić: sojusz i pon, do tego dołączyć ugodę stalowości, a następnie już pełną dowolność za potwierdzeniem MG i właśnie leciusieńkie nadmienienie przykładów. Tak jak wydzielasz pakty, tak one są najważniejsze. Pokonane armie są w zasadzie bardzo bardzo ważne, ale objaśnienie tego byłoby chyba zbyt obciążające jak na ten filmik. Co się tyczy dalszych to trudno mi wydzielić ważniejsze i mniej ważne. Myślę, że ważne dla niewtajemniczonych jest np: zakazanie zabijania członków rodziny zabójcami. Niestety na pierwszy rzut oka także zniechęcające. Uczciwe byłoby może postawienie sprawy jasno, że kampania to jest sprawa długa, na intensywną wymianę tur nie ma co liczyć. Przede wszystkim należy uprzedzić, że nie ma bitew, wszystko automatycznie, acz jak Domen wspominał, da się grać z bitwami.(co wypróbowano na Rome) Zaraz za tym powinno się jednak zapewnić, że da się do tego szybko przyzwyczaić, wzmacnia to gruntownie wymiar strategiczny gry, gdzie każda kratka ma znaczenie.
Tutorial myślę, że jest właśnie takim bardzo jasno skonstruowanym pouczeniem. Czyż nie? Jak dotrzeć, to raczej nie jest problem. :D
To tak na szybko, myślę tak w ogóle by wprowadzić z dawna oczekującą nowelizację regulaminu, dlatego to może się zmienić.
Wielki Mistrz Malborka
19-03-2015, 00:11
Już wiem jak to zrobię. Powiem o co chodzi w KO (przesyłanie sobie tur itp) powiem że jest regulamin, który trzeba przeczytać bo reguluje bardzo istotne sprawy takie jak: zasady precyzujące używanie krucjat i jihadów czy zachowanie pokonanych armii... i punkt załatwiony. I do przodu z paktami.
Wielki Mistrz Malborka
20-03-2015, 21:07
Filmik nakręcony. Wrzucę wkrótce.
Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 00:27
http://youtu.be/CkgrpBdMuXI - jest to film niepubliczny. Powiedzcie czy jest ok zanim pójdzie w szerszą publikę
Przepraszam, że tak późno ale spotkanie administracji orga trwało aż 3 godziny
Mefisto7
21-03-2015, 08:06
Około popołudnia wydam opinię.:cool:
Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 08:26
Będę czekał na wyrok komisji
Wybaczcie, że dopiero teraz się udzielam, prawdopodobnie zbyt późno, ale nic już nie poradzę.
Obejrzałem filmik, moim zdaniem fajnie, mam tylko jedną propozycję, jeśli jesteś w stanie to jakoś edytować: Myślę, że warto podkreślić, że podstawową różnicą rozgrywki w takiej kampanii od single player jest, że kosztem dynamiki dostajemy o wiele bardziej złożoną mechanikę gry. Kiedy miałem przyjemność toczyć równe boje z jednymi z najlepszych, to czułem się jakbym grał w bardziej skomplikowaną wersję szachów z intrygami dyplomatycznymi, a nie zwykłą grę strategiczną. Wielokrotnie nie czułem nawet okresu czekania na turę, bo tyle się działo za kulisami, za tyle sznurków trzeba było pociągnąć, aby być w najlepszej możliwie sytuacji. :D I myślę, że jeżeli przybędzie trochę graczy, a my wszyscy się zaangażujemy, żeby te tury dochodziły regulaminowo, to takie czasy mogą wrócić.
Aha, i jak ktoś ma jakiekolwiek pytania na temat KO, to służę pomocą.
KapitanKatana
21-03-2015, 09:34
Nieźle opisane to wszystko.
Trochę niepotrzebnie opisałeś na przykładzie Krzyżaków 50 . Ten temat z kolejką który pokazałeś był zapełniony tekstami typu wywala do pulpitu. Poza tym to przedstawione bardzo dobrze.
Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 10:22
To jak już go opublikuję to napiszcie po prostu swoje odczucia co do KO w komentarzach. Większość zainteresowanych tam spojrzy i przeczyta opinie innych.
Jeśli chodzi o sprawdzenie to chodzi po prostu o to, żeby sprawdzić czy nie pominąłem jakiegoś kluczowego elementu czy nie powiedziałem jakiegoś kłamstwa.
Mefisto7
21-03-2015, 11:36
Myślałem, że moja sugestia wko34 nie spali, skoro to najlepsza i najpełniej oddająca charakter ko. ;) Kingdomsy odbiegają od modelu, przez co też są mniej popularne, a już mi na pewno sprawiają mniej satysfakcji. Avasil może i podnosi kwestię ozdobną, jednak wbrew pozorom istotną dla reklamy tej rozgrywki. Komentarze yt to już mniejsza skala działania, choć z drugiej strony relacja jakiegoś gracza może podbudować zaufanie.
Sam nie ocenię, bo na robotu nie mogę filmików oglądać, to tylko opieram się na przedmówcach.
Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 11:58
Tam wszedłem tylko po to by pokazać mechanikę czyli sposób działania kolejki, rolę MG i wygląd ambasad - te elementy się nie różnią ;)
Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 18:41
Film jest już publiczny.
CkgrpBdMuXI
Mefisto7
21-03-2015, 19:02
Na pierwszy rzut idzie to, że nie jest wspomniane o rozgrywaniu bitew na automacie, co ważne, a także jak wygląda dynamika tur w kolejce - brak zobowiązania do nieustających kilkugodzinnych sesji, a właśnie swoboda rozciągnięcia czasu potrzebnego do zrobienia tury i z drugiej strony długość oczekiwania na swoją kolejną turę. Relację jak wygląda dyplomacja poprawiłbym ze względów estetycznych. A sugestia Avasila rzeczywiście dość ważna. Należałoby właśnie powiedzieć o tej jakże odmiennej mechanice szachowej. To nie bitwy na 9 armii są "the clue" - (Zresztą takich prawie nie ma ;) )
Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 19:21
Jeszcze będzie nie jedna okazja by o tym wspomnieć, nie dygajcie ;)
Mefisto7
21-03-2015, 19:34
Spox. Dzięki wielkie. ;)
Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 00:22
Teraz trzeba załatwić by ten filmik stał się oficjalną reklamą orga
Wrzuciłem news na główną. :)
Wielki Mistrz Malborka
23-03-2015, 11:52
Wrzucę ten filmik na kanał orga.
Wielki Mistrz Malborka
05-05-2015, 21:21
Dwa miesiące później...
Mamy na reszcie rezultaty naszej ciężkiej pracy!
https://www.youtube.com/watch?v=9R6NY0kyaLM&index=3&list=PLNXDt8a7mVvBNjfsnkeMu0xPmnT97oSgL
Można by to było jakoś rozpromować wśród społeczności orga. Ashgan zrobił świetną zapowiedź, która nadawałaby się do wstawienia na górę strony w formie ogłoszenia.