PDA

Zobacz pełną wersję : Kampania Online YouTuberów - Krzyżaki L

Wielki Mistrz Malborka
16-03-2015, 19:08
Powstał projekt by zaprosić znanych Polskich YouTuberów do wspólnej rozgrywki w Kampanię Hotseat i przy okazji wypromować to wspaniałe zjawisko i ściągnąć tutaj graczy, którzy zawsze chcieli pograć w coś takiego ale nie wiedzieli jak i gdzie. Chcemy zagrać na Krzyżakach z Norwegią (jeśli nie znajdziemy ósmego to bez). Trzeba będzie nam obmyślić specjalne zasady odnośnie nagrywania - pomyślę nad tym i coś podsunę. Chciałbym tylko żeby nie było to kampania typu "try hard" tylko bardziej "czysto for fun and entertainment".

Zapisani (proszę o potwierdzenie postem w tym temacie)
1. SUNTZUASW - https://www.youtube.com/user/SUNTZUASW
2. Remix - https://www.youtube.com/user/MsRemix1992
3. Temer - https://www.youtube.com/user/TemerPL
4. Ashgan 92 - https://www.youtube.com/user/TheAshgan92
5. Legvan - https://www.youtube.com/user/LePPoLePPo
6. MarvoloGames - https://www.youtube.com/user/MarvoloGames
7. tuff_gru - https://www.youtube.com/user/spawn00000
8. RadekGames - https://www.youtube.com/user/Radkuspl2
Bardzo cierpliwy MG: Mefisto
Jeśli wśród czytających to jest ktoś kto ma aktywny kanał na YT to zapraszamy ;) Na razie zbieramy graczy na własną rękę pocztą pantoflową. Jeśli nie będziemy mogli uzbierać ekipy to wtedy zwrócimy się do starych wyjadaczy z forum ;)

Zasady:
1. Każdy tura musi być nagrana i wrzucona na YT
2. Film musi być nagrany jednym ciągiem
3. Filmy publikujemy z 4-turowym opóźnieniem. To oznacza, że gdy kampania wkroczy w 5 turę wrzucamy pierwszą
4. Bez zasady Joopa
5. Reszta zasad jak w regulaminie

Prośba odnośnie kręcenia filmików jak i rozgrywki:
Grajcie fair play, bez wczytywania po 15 razy jeśli coś wam nie pójdzie. Również gdy kręcicie filmiki nie powstrzymujcie się od opisania swojej strategii i swoich zamiarów - robimy tą kampanię czysto for fun, żeby była jak najprzyjemniejsza dla widza i zachęciła ludzi do gry w KO, "try-hardować" możemy w innych kampaniach.

Dodajcie wszyscy siebie nawzajem do znajomych na steam żeby być w stałym kontakcie. Najlepszą metodą jest wymiana numerów telefonów ale nie każdy może chcieć to zrobić. Ja osobiście mam numer do Legvana i Temera, których serdecznie pozdrawiam ;)

Frøya
16-03-2015, 19:38
Na moim kanale youtube znaleźć można jedynie setki ulubionych filmów, więc żadna ze mnie "jutuberka" :P
Jeżeli jednak będą problemy ze znalezieniem ekipy to mogę widnieć na liście jako "ewentualny zastępca" czy regularny gracz o ile czas mi na to pozwoli.

Legvan
16-03-2015, 20:08
Kusisz, kusisz... Ale nie wiem jak będę miał z czasem, jestem w trakcie zakładania działalności gospodarczej i walczę z urzędem pracy o dofinansowanie na start. Podrzuć więcej szczegółów plox :]

Mefisto7
16-03-2015, 20:15
I super duper, może zostaniecie na dłużej i będziecie grali z nami w inne, szczególnie na wwmwe. ;) Zapisz mnie jako MG.

Remix
16-03-2015, 21:07
Potwierdzam udział ;D

Wielki Mistrz Malborka
16-03-2015, 23:05
Legvan, na to nie potrzeba wiele czasu. Wygląda to tak, że przesyłamy sobie save'y po kolei pomiędzy 7-8 graczami i każdy ma 48h na zrobienie ruchu, w praktyce oznacza to poświęcenie pół godzinki na jedną turę raz na tydzień więc czasu na pewno ci stanie ;) Do tego dochodzi zaglądanie raz na dzień na forum by przeprowadzić rozmowy dyplomatyczne i sprawdzić czy kolejka nie doszła do ciebie. Jedna kampania na pewno cię nie przerośnie ;).

Mefisto, niektórzy youtuberzy może tu zadomowią ale pomyśl ilu widzów tu przyjdzie. Zapewne nie wszyscy zostaną, nie wszystkim się spodoba ale jeśli chociaż 10% z nich okaże się aktywnymi, wartościowymi graczami to będzie to spory zastrzyk nowej krwi ;)

Ashgan
17-03-2015, 08:00
Witam, w pierwszym poście i potwierdzam udział :) mam nadzieję, że jest jeszcze trochę czasu żeby przyswoić sobie zasady bitew, tur itp.

PS. Dzięki za zaproszenie :)

Jeśli można to roześlę od siebie jeszcze kilka zaproszeń do kampanii :)

Prosiłbym tylko o link do jakichś zasad związanych z kampanią online ;) z góry dzięki.

Wielki Mistrz Malborka
17-03-2015, 13:37
Zanim zaczniemy minie kilka dni. Zrobię filmik wyjaśniający zasady w najbliższej przyszłości. Jak czegoś z zasad nie zrozumiesz to mefisto czy inni weterani ci pomogą.

Ashgan
17-03-2015, 13:38
Dzięki ;) czekam w takim razie na film :)

Sara Temer
17-03-2015, 18:53
Potwierdzam udział ;)

Mefisto7
17-03-2015, 23:06
Aaaaa to zapraszam do działu, w którym znajduje się ten wątek. Tam wszystko znajdziecie, tutorial, regulamin.

Normalnie jest 24h na zrobienie, ale jak chcecie 48 to voila. :d

No no Mistrzu, tym bardziej jestem wniebowzięty taką ewentualną perspektywą.

Domen
17-03-2015, 23:54
Jeśli chcecie to możecie wykorzystać moje pliki do Krzyżaków (wszystko działa jak należy).

Jest Norwegia grywalna i jeszcze kilka innych zmian. Gramy już na tych plikach w tej KO:

http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?455-Kampania-Online-Krzy%C5%BCacy-nr (http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?455-Kampania-Online-Krzy%C5%BCacy-nr)

Tutaj opis i link do ściągnięcia plików (z tego co widzę, to jakimś cudem jeszcze nie wygasł):

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10811-Kampania-Online-Krzy%C5%BCacy-nr&p=312810&viewfull=1#post312810

Gdyby wygasł to najwyżej wrzucę je ponownie.

Nawet mogę wprowadzić więcej zmian, jeśli coś jeszcze chcecie i jeśli znajdę czas.

Wielki Mistrz Malborka
17-03-2015, 23:58
W tym rzecz żeby nie zmieniać tych liczebności itd. żeby zachować kampanię w jej oryginalnym stanie a jedynie uczynić Norwegię i Mongołów grywalnymi + oczywiście dyplomaci w rogu mapy.

Domen
18-03-2015, 00:01
Norwegia w oryginalnym stanie nie ma najmniejszych szans i w ogóle jest "karłem" pod każdym względem.

Wiem bo graliśmy z taką Norwegią w Krzyżakach 42 i dopiero chyba po 20 turach zebrała jedną armię. :<

Przy czym ja tam grałem Polską, walczyłem z Danią, której "wasalem" była Norwegia, ale nic nie wskórała.

==============================

Tutaj jest lista zmian jakie wprowadziłem (których zmian nie chcecie to spróbuję je usunąć ??):

1. Sakiewka Mongołów zwiększona do 750, dodana możliwość rekrutacji imamów
2. Grywalna, wzmocniona Norwegia (wioska ulepszona do większego miasteczka + miasto Uppsala)
3. Zwiększona liczebność konnicy (do 100), straży generałów (do 60) i chłopów (do 250)
4. Gdańsk ulepszony do większego miasteczka i ma zbudowany od początku port
5. Katapulty Zakonu przesunięte do Królewca by nie miały od razu zasięgu do Gdańska

Najłatwiej chyba będzie usunąć zmianę numer 3 (wystarczy nie podmieniać pliku z jednostkami).

Domen
18-03-2015, 00:12
Jeśli was zadowoli usunięcie tylko zmiany 3., to ja nawet nic nie muszę robić - wystarczy, że nie podmienicie jednego pliku.

W instrukcji napisałem:

1) Po wejściu do katalogu głównego z grą oba pliki "export" (units i buildings) do folderu mods ---> teutonic ---> data

2) Natomiast plik "descr" do mods ---> teutonic ---> data ---> world ---> maps ---> campaign ---> imperial_campaign

Jeśli nie chcecie zmian liczebności, to robicie 1) tylko z jednym plikiem "export" - tym buildings. A units zostawiacie oryginał. ;)

Ale jeśli nie chcecie też którejś z pozostałych zmian to będzie trzeba coś tam już dodatkowo zmodyfikować w plikach.

======================

Norwegia bez wzmocnienia nie ma sensu (nawet z tym wzmocnieniem jest i tak najsłabsza).

Mongolia z sakiewką bez zmian też nie ma sensu (bo ciągle będzie na minusie z kasą).

Z tym Gdańskiem to chyba nie jest duży problem (IMO w podstawce jest śmiesznie to zrobione).

Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 00:14
Zacznijmy od tego, że jeszcze nie jesteśmy pewni na 100% czy będziemy grać z Norwegią ale na pewno będziemy do tego dążyć. Rekrutacja imamów rozumiem nie wprowadza jihadu? Generalnie zmiany 1 i 2 całkowicie mnie zadowolą. 4 i 5 to już kombinowanie - weź pod uwagę, że będą tu grać osoby z doświadczeniem tylko z singla (czyli w moim przypadku prawie żadnym) i będziemy grać raczej czysto for fun.

Domen
18-03-2015, 00:20
Rekrutacja imamów rozumiem nie wprowadza jihadu?

Tego jeszcze nie sprawdzałem. Chyba nie.

Ale wiesz - jeśli nawet wprowadza, a go nie chcecie, to po prostu zakażcie stosowania. ;)

W końcu sami sobie zasady gry ustalacie. Albo mozecie korzystać z tych, które już istnieją - link:

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?1519-Regulamin-Kampanii-Online

4 i 5 to już kombinowanie

4 i 5 robią różnicę tylko w pierwszej turze. Zakon nie może od razu zająć Gdańska i zniszczyć Polsce armii.

Ogólnie to możesz sobie ściągnąć te pliki i przetestować na Singlu (tylko zachowaj gdzieś kopie oryginałów).

Jakby były jakieś problemy z "instalacją" to możecie pisać do któregokolwiek z uczestników tej KO:

http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?455-Kampania-Online-Krzy%C5%BCacy-nr

Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 00:27
Ok, myślę, że użyjemy tego zestawu jeśli inni nie będą mieć nic przeciwko. Jednak bez punktu 3 ;)

Domen
18-03-2015, 00:28
No to fajnie, że się dałeś przekonać (4 i 5 to naprawdę niewielka zmiana). ;)

I żadnych dodatkowych "gadżetów" zamiast punktu 3. nie chcecie ?? :)

==============================

Swoją drogą - macie steamowe wersje gry ?? Bo z tym pamiętam, że był jakiś problem przy "instalacji" plików.

Markus go rozwiązał, ale teraz już nie gra w KO i ostatnio nie ma z nim kontaktu, więc chyba nie poradzi co i jak.

W razie gdyby się jakiś problem pojawił, to piszcie na PW a spróbuję pomóc. Albo do Mefista / MG piszcie.

Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 00:34
Mam i taką i taką :) ale zainstalowana jest steamowa, pudełkowa leży w pudełku. Jutro zainstaluję na steamową i zobaczę czy działa.

Domen
18-03-2015, 00:39
OK.

Swoją drogą to nawet można by kiedyś rozegrać KO z bitwami online (oczywiście małe bitewki typu 1 oddział vs 1 oddział na auto). Graliśmy tak w KO na Rome (jedynce), szło dobrze, KO była na zaawansowanym etapie, w sumie rozegraliśmy 33 bitwy i 35 tur. Zasady się sprawdzały.

Niestety gracze się wykruszyli i jest "pauza" - subforum nadal istnieje:

http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?307-Rome-KO-I

Zachar proponował dokończenie kiedyś tej KO, więc może jeszcze to ruszymy, ale przydałoby się uzupełnić choć trochę skład. Tylko ostatnio jak patrzyłem to nie działał mi Multiplayer Rome - czy to tylko u mnie problem czy może wyłączyli serwer bo pojawił się Rome 2 ??

Wiesz coś o tym ??

=================================

Bitwy tworzyłem w edytorze, odwzorowując sytuację z mapy KO (a straty z bitew symulowaliśmy kasując jednostki w kampanii).

Jeśli masz "Rome" to mogę ci przesłać powtórki bitew (wszystkich 33 nie mam, ale większość).

Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 01:47
Zostańmy na razie przy medku na konwencjonalnych zasadach. Nie chcę się porywać z motyką na słońce tylko małymi kroczkami odbudować scenę KO. Pierwszym i tak wielkim krokiem jest ta kampania YouTuberów. Najpierw ją zacznijmy i skończmy ;)

KapitanKatana
18-03-2015, 10:50
Oby było z kim grać w te wszystkie KO, bo jeśli ta kampania nie wypali to w sumie prędzej czy później nikt nie będzie grał.

Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 14:04
Wypali na 100%. Teraz już tylko zwiększamy kaliber

Remix
18-03-2015, 15:32
TUFF odpada nie ma Medievala ;/

Mefisto7
18-03-2015, 19:46
Co się stało się?

Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 20:44
Nic, po prostu TUFF nie ma medievala.

Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 20:53
Dopisuję Marvolo, zostało nam dwóch złapać. Pisałem do Sanvone ale nie odpisuje mimo iż jest online na steam i wchodzi na forum ale widziałem też na YT w informacjach że obecnie jest przerwa w kręceniu - ostatni filmik ma chyba sprzed 3 tygodni. Temer ma jeszcze zagadać z Ragnarem gdy ten pojawi się na steamie lub skypie. Szukajcie panowie kolejnych chętnych na wszelki wypadek ;)

MarvoloGames
18-03-2015, 21:09
Potwierdzam udział. :)

Mefisto7
18-03-2015, 21:26
Nic, po prostu TUFF nie ma medievala.

Nie wiem ale TUFF'a nie potraktowałem jako nicku. x)

Wielki Mistrz Malborka
18-03-2015, 23:57
Sanvone mówi, że nie zagra. Musimy poszukać kogoś kolejnego.

Jakkro
19-03-2015, 17:15
I Jakkro zgłaszam gotowość do podbicia świata..rozgrywka zostanie, nagrana mam kanał i z remixem wszystko ustalone...
PS:Mam problem z medievalem a konkretnie chodzi o to że zakupiłem wersje płytową ale działającą na steam (za taką cenę to już biegłem do emiku :D) i nie mogę grać w kampanie brytyjską i teutonik konkretnie wywala grę albo zacina kampania crusaders i amerykańska dziłają normalnie jeśli można proszę o pomoc...:D
Pozdrawiam

Domen
20-03-2015, 10:57
A pliki działają jak należy, można odpalić KO na Singlu Norwegią ??

Wielki Mistrz Malborka
20-03-2015, 13:06
Cóż Jakkro nie wpiszę Cię na razie na listę skoro nie działają ci krzyżaki. Daj znać gdy naprawisz problem

tuff_gru
20-03-2015, 16:25
Zastanawiam sie nad tym, ale w medivala nie gralem, musialbym kupic. Co musze mieć (jakie dlc mody itp?)

Remix
20-03-2015, 17:00
w empiku za 30zł jest ;D bierej warto będzie świetna zabawa :)
http://www.empik.com/medieval-ii-total-war-medieval-ii-total-war-krolestwa-zlota-edycja-sega,p1105533916,multimedia-p?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=oferty_cpc&utm_content=p1105533916&utm_campaign=Medieval-II:-Total-War-+-Medieval-II:-Total-War-Krolestwa---Zlota-Edycja

Wielki Mistrz Malborka
20-03-2015, 18:04
Potrzebujesz podstawki i oficjalnego dodatku Kingdoms - to jeszcze te czasy kiedy nie było tego absurdu jakim są DLC i wszystko było dostępne od razu a dodatki na prawdę były dodatkami i wprowadzały wiele nowego ;)

Mefisto7
20-03-2015, 18:15
Zazwyczaj na pudełkowych wersjach fuzji z dodatkiem jest od razu patch 1.5 - jest on ważny. Jeżeli tylko chcesz zagrać na Kingdomsach tu z panami, to wtedy pozostaje ci wklejenie do odpowiednich folderów pewnych plików. Jeżeli chciałbyś później grać główne mięcho - wko i mko - to gramy na modzie specjalnie pod KO - polskim WWMWE 2.0 - choć nie jest to obligujące, jak są chętni to można grać na wszystkim co się chce. (No ale się nie rozpędzajmy)

tuff_gru
20-03-2015, 19:56
A jak bedzie wygladac rozgrywka? Cos w stylu kampani o podboj azji mniejszej?

Wielki Mistrz Malborka
20-03-2015, 20:30
Jak zwykła kampania na singlu z tym, że grasz z żywymi ludźmi co oznacza o wiele bardziej rozwiniętą dyplomację i dodatkowe zasady.

tuff_gru
20-03-2015, 21:30
A ile bedziemy slenczec przed kompem? W sensie jak bardzo jest to czasochlonne. Nie chce narzekac, ale za niecaly miesac urodzi mi sie dziecko wiec pewnie nie bede mial za duzo czasu a poza tym, nie chce wam popsuc szykow mowac po paru dniach ze juz dziekuje...

Wielki Mistrz Malborka
20-03-2015, 22:11
1 tura czyli max 30 min raz na tydzien + na raz na jakis czas sprawdzic forum i dyplomacje

tuff_gru
20-03-2015, 22:37
A no tu luzosław. Dobra to zakombinuje tego medivala...

Mefisto7
20-03-2015, 23:05
Nooo zależy jak się jest zaawansowanym z tymi 30 minutami. Ja potrafię spędzić dużo więcej, ale generalnie gra to nie wspólne sesje wymagające dogadania i rezerwowania czasu na kilka załóżmy godzin na wieczór. Robisz kiedy chcesz. Część ruchów zrobisz sobie w 20 min rano, a dokończysz w 20 wieczorem. Sam sobie to rozkładasz.

tuff_gru
20-03-2015, 23:12
ok to mnie dopiszcie - zglaszam sie, A kiedy start?

Wielki Mistrz Malborka
20-03-2015, 23:24
Planujemy na poniedziałek - zbieranie miało potrwać tydzień. Brakuje nam jednego bo Jakkrowi nie działa. Dasz radę sobie tego medka ogarnąć w max tydzień?

Remix
20-03-2015, 23:40
Mistrzu kiedy planujesz przesłać film z zasadami?

Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 00:07
Będę go musiał jeszcze raz nagrać bo OBS mnie oszukał i źle nagrał. Głos wszystko ok tylko obraz stoi w miejscu. Jutro nagram to ShadowPlayem
EDIT: Bullshit, jednak działa - może player mi się zbugował, nie wiem.

tuff_gru
21-03-2015, 01:01
Planujemy na poniedziałek - zbieranie miało potrwać tydzień. Brakuje nam jednego bo Jakkrowi nie działa. Dasz radę sobie tego medka ogarnąć w max tydzień?

Ale w ten poniedzilek? Czy w nastepny? W tydzien to napewno odpale gierke.

Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 01:11
w ten
CkgrpBdMuXI

Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 18:49
Chciałbym by każdy z biorących udział w tej kampanii ściągnął ten film i załadował na swój kanał w ramach reklamy KO i jako zapowiedź naszej Kampanii.
Jeśli do poniedziałku nie znajdziemy ósmego youtubera wtedy na jego miejsce wskoczy Froya, która sobie jako pierwsza zaklepała miejsce. Mam nadzieję, że się nie obrazisz gdy z góry narzucimy ci Norwegię ;) Chyba, że również zechcesz nagrać.

RadekGames
21-03-2015, 21:10
Witam , Jestem skłonny zająć ostatnie miejsce w loży
Mój kanał : https://www.youtube.com/channel/UCcp2_3IQmcfveqABjFxtuXA

Remix
21-03-2015, 21:24
To od poniedziałku zaczynamy? :D
Jeśli mi wolno chciałbym poprowadzić Niemców :P

RadekGames
21-03-2015, 22:11
Powstanie jakiś filmik dla biorących udział w którym omówione są zasady i na czym gramy , oraz jak taką kampanię prowadzić ?

Mefisto7
21-03-2015, 22:22
Rozejrzyj się chłopie. :D

RadekGames
21-03-2015, 22:27
Skaczę po tematach czytając i oglądając co i jak , ale nauczony doświadczeniem wolę zapytać bardziej zaawansowanych graczy multi. Oczywiście po to aby was nie zawieść :)

Mefisto7
21-03-2015, 22:51
Ale tu nie chodzi o inny temat. :D Up up up up up son.

RadekGames
21-03-2015, 22:56
Ok ,jestem troszkę zmęczony . Już nie zawracam głowy.

Wielki Mistrz Malborka
21-03-2015, 23:49
https://www.youtube.com/watch?v=CkgrpBdMuXI
To ten filmik ;) Jedną stronę wcześniej też jest

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 00:25
Ok skład mamy, zasady odnośnie filmików napisałem w pierwszym poście. Poproszę o subforum.
Potrzebujemy jeszcze jakiegoś zdolnego literacko kronikarza do spisania dziejów tej kampanii. Temer coś potrafi ale preferowałbym kogoś spoza graczy.
Mefisto zajmie się mapką w taki sposób jak omówiliśmy.
Losowanie frakcji przeprowadzę jutro

Mefisto7
22-03-2015, 09:38
Nie zgłaszałem się do mapki. :P

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 11:40
To naturalna kolej rzeczy

RadekGames
22-03-2015, 13:05
Chciałbym by każdy z biorących udział w tej kampanii ściągnął ten film i załadował na swój kanał w ramach reklamy KO i jako zapowiedź naszej Kampanii
Myślę ,że można już to zrobić.

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 13:16
ojel-a8oZo8

Wylosowane nacje:
TUFF - Dania
Wielki Mistrzu - Zakon
Radek - Litwa
Remix - Nowogród
Marvolo - Mongolia
Legvan - Norwegia
Temer - Niemcy
Ashgan - Polska

sadam86
22-03-2015, 13:21
Fajnie, fajnie, dobrze że się dziejexD

RadekGames
22-03-2015, 13:36
Litwo ojczyzno moja ....

Mefisto7
22-03-2015, 13:43
Cóż za losu urządzenie - Mistrzu Zakonem. :cool: #przypadeg?

RadekGames
22-03-2015, 13:59
Mam pytanko , czy startujemy totalnie bez stosunków politycznych , czy takie jak w grze ?

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 14:07
Startujemy na czysto. W regulaminie napisane jest, że najważniejsze są ustalenia z forum.

Legvan
22-03-2015, 14:13
#jaramsie

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 14:17
Cóż za losu urządzenie - Mistrzu Zakonem. :cool: #przypadeg?
Przeznaczenie ;)

RadekGames
22-03-2015, 14:25
W takim razie kiedy startujemy?

Remix
22-03-2015, 14:30
Zacznijmy jak najszybciej bo ekscytuje się jak dziecko ;D

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 14:35
Potrzebujemy by administrator stworzył nam subforum. Napisałem do Ensisa, Samicka i Aravena i czekamy.

Przypominam:

Przepraszam najmocniej. Byłem bardzo zajęty i nie miałem na to czasu, wyleciało mi też z głowy. Jeszcze raz przepraszam... :o

Ale już wszystko udało mi się zrobić tak jak trzeba, wprowadziłem kilka zmian:

1. Sakiewka Mongołów zwiększona do 750, dodana możliwość rekrutacji imamów
2. Grywalna, wzmocniona Norwegia (wioska ulepszona do większego miasteczka + miasto Uppsala)
3. Zwiększona liczebność konnicy (do 100), straży generałów (do 60) i chłopów (do 250)
4. Gdańsk ulepszony do większego miasteczka i ma zbudowany od początku port
5. Katapulty Zakonu przesunięte do Królewca by nie miały od razu zasięgu do Gdańska

Czy nikt nie ma nic przeciwko tym zmianom ??

Tutaj znajdują się pliki do pobrania, trzeba zamienić oryginalne pliki na te:

http://www.speedyshare.com/c3GBT/Pliki.rar

Po wejściu do katalogu głównego z grą oba pliki "export" (units i buildings) do folderu mods ---> teutonic ---> data

Natomiast plik "descr" do mods ---> teutonic ---> data ---> world ---> maps ---> campaign ---> imperial_campaign

Nie musicie zachowywać oryginalnych plików bo ja je mam, więc jakby co to załaduję na Sendspace lub SpeedyShare.

Zagramy na wszystkich tych zmianach żeby nie kombinować i zacząć jak najszybciej.

EDIT: Zrobiłem tak jak jest napisane ale Norwegia dalej nie działa a liczebność wojsk nie zmieniona. Zupełnie jakby te dwa pliki export nie działały. Po wsadzeniu ich do imperial_campaing też nic.

Mefisto7
22-03-2015, 16:03
A chcecie grać z regułą machin oblężniczych Joopitera?

a) Balistą można zdobyć jedynie fort, małe miasteczko lub drewniany zamek przeciwnika
b) Katapultą można zdobyć to samo co balistą oraz zamek oraz wszystkie rodzaje miast
c) Trebuszami oraz wszystkimi rodzajami machin prochowych można zdobywać wszystko
d) Punkty a)-c) nie dotyczą rebelii.
e) Wszystkie typy osad i forty można zdobywać za pomocą machin budowanych podczas oblężenia (tarany, drabiny, wieże oblężnicze)

Miało to na celu ograniczenie wartości bojowej balist, będących dostępnymi dość szybko i tanio (szczególnie w Wwmwe), by trzeba się było trochę bardziej wysilić dla możliwości atakowania lepszych osad bez wcześniejszego oblegania. Jest to najpopularniejsza zasada, niemniej nie w podstawowym pakiecie, bo to się określa na początku gry zazwyczaj. (np: w mko25 jej nie ma [ i paru innych - nieaktywnych])

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 16:13
Przeczytaj pierwszy post ;)
Działa wam Norwegia w waszych krzyżakach?

Mefisto7
22-03-2015, 16:14
Oczywiście, inaczej by nie była kontynuowana. ;)

PS: Myślałem, że może jednak się skusicie na Joopa.

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 16:23
Z tego co tam wyczytałem to też były problemy bo tych exportów nigdzie nie było. U mnie też ich nie ma i je po prostu wstawiłem a jak się wczytałem w pliki to są odniesienia do tych exportów. Chciałem pobrać jakiegoś sejwa z waszej kampanii ale już powygasały linki. Możesz wrzucić save z pierwszej tury?

Mefisto7
22-03-2015, 16:44
Jakbym był w domu, to bym wrzucił. Niestety będę dopiero po 22giej.

RadekGames
22-03-2015, 16:49
U mnie Norwegia działa .

tuff_gru
22-03-2015, 17:07
Czy moze byc wersja stemowska tego Medievala? Bo moze kupie sam klucz przez internet?....

Mefisto7
22-03-2015, 17:32
Lepiej na pudełkowej. Ze steamem są problemy.

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 17:34
U mnie Norwegia działa .
To wrzuć save startowy. Zaznacz wszystkie opcje typu zarządzaj miastami, wyłącz konsolę itp. Poziom normalny/normalny czy tam średni już nie pamiętam i bez porad ;) Ja zobaczę czy mi będzie działało, sprawdzę na zmodyfikowanej normalnej wersji i na niezmodyfikowanej wersji steamowej czy działa.

RadekGames
22-03-2015, 17:38
Nie mam tych opcji konsoli i hasła .

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 17:40
Po prostu wrzuć, zobaczę czy działa u mnie. Mam nadzieję, że przez działającą norwegię rozumiesz to, że może rekrutować jednostki?
Jak nie masz opcji konsoli i hasła to pewnie wszedłeś w jednego a nie wielu graczy ;) Tak to powinno wyglądać
http://cloud-4.steamusercontent.com/ugc/36366598041734510/EA4F2AE4142385240A1DC22957B6E8A869ED2BE2/

RadekGames
22-03-2015, 17:45
To w takim razie nie działa :/

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 17:48
Musi nam ktoś działający save podrzucić i wio.

RadekGames
22-03-2015, 18:52
Jeśli nie mam tak jak na tym ss to znaczy że coś u mnie nie tak? Na czystą grę wgrałem tylko te pliki .

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 19:19
Bo wchodzisz w jednego gracza a nie w wielu

RadekGames
22-03-2015, 19:24
Bo wchodzisz w jednego gracza a nie w wielu
Tak właśnie robię i mam wszystko tak jak normalnie.

tuff_gru
22-03-2015, 19:32
OK mam medivala i kngdomsy. Co teraz zainstalowac?

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 19:38
Medievala i Kingdomsy ;) Możesz tylko Teutonic z Kingdomsów zainstalować

Remix
22-03-2015, 20:26
zobacz mój save wydaje się działać
http://speedy.sh/gup3V/remix.sav

RadekGames
22-03-2015, 20:34
Działa :D

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 20:37
Save działa ale Norwegia nie - o to się rozchodzi.

RadekGames
22-03-2015, 20:41
Dajcie mi trochę czasu kiedyś takie coś robiłem ,zobaczę co da się zrobić.

tuff_gru
22-03-2015, 20:58
Bo cos ty mowa o jakichs krzyzakach byla, wiec sie pytam co tam musze doinstalowac zeby mi poszly te sejvy...

Remix
22-03-2015, 21:01
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10811-Kampania-Online-Krzy%C5%BCacy-nr&p=312810&viewfull=1#post312810 pacz tu

RadekGames
22-03-2015, 21:13
Aaa lipa :( Ktoś musi nam pomóc z tymi jednostkami .

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 21:18
Tym kimś jest domen. Najprawdopodobniej wystarczy tylko save z działającą Norwegią, nawet nic nie trzeba będzie zmieniać.

RadekGames
22-03-2015, 21:19
czyli czekamy na save i sub-forum ? Wtedy jakieś oficjalne rozpoczęcie czy coś ?

tuff_gru
22-03-2015, 21:48
https://www.youtube.com/watch?v=CkgrpBdMuXI
To ten filmik ;) Jedną stronę wcześniej też jest

Yo sluchajta chce sciagnac ten filmik ale zaden z dowloaderow mozzilowych nie pozwala mi sciagnac tego filmiku w 1080p, co za shit? Ktos wie o co chodzi?

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 21:50
Też tak kiedyś miałem i niestety problemu nie rozwiązałem :/ Ale Radkowi jakoś się udało :)

Remix
22-03-2015, 21:55
zobacz na tym
http://keepvid.com/?url=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FCkgrpBdMuXI

tuff_gru
22-03-2015, 22:12
zobacz na tym
http://keepvid.com/?url=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FCkgrpBdMuXI

Wirusiki w tym były, ale moj antywir se poradzil. 1080p sie nie sciagnelo ale 720p jest lepsze niz 360p z innych downloaderow.

RadekGames
22-03-2015, 22:20
Ytdownloader wszystko pobierze

tuff_gru
22-03-2015, 22:41
Pobrałem, wrzuciłem
https://www.youtube.com/watch?v=dx9suXVFEws

Domen
22-03-2015, 22:57
czyli czekamy na save i sub-forum ?

Tak. Muszę jeszcze zmienić liczebność konnicy i chłopów z powrotem na "normalną" (ponieważ nie chcieliście tej zmiany) i stworzyć nowego sejwa. Postaram się to zrobić dzisiaj wieczorem / wczesną nocą ale jeśli się nie wyrobię, to jutro. Raczej jutro, bo muszę się wyspać, więc długo nie będę chyba siedział. ;) Korzystając z tego czasu proponuję, żebyście napisali do odpowiedniego moderatora z prośbą o stworzenie subforum. Załóżcie też sobie ambasady dla swoich nacji i zacznijcie prowadzić dyplomację, skoro frakcje są rozlosowane. :)

Można się dogadywać oficjalnie na forum albo przez tajnych posłańców (na PW czy GG). :P

Oczywiście tylko pakty zawarte oficjalnie na forum podlegają ochronie przez regulamin KO i Mistrza Gry.

A tak swoją drogą to gracie według oficjalnego Regulaminu KO czy na własnych zasadach ??

Regulamin KO: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?1519-Regulamin-Kampanii-Online

Chcecie dodatkowo zastosować zasadę machin oblężniczych Joopitera ?? Tutaj jest treść tej zasady:

======================

Zasada Joopitera:

a) Balistą można zdobyć jedynie fort, małe miasteczko lub drewniany zamek przeciwnika
b) Katapultą można zdobyć to samo co balistą oraz zamek oraz wszystkie rodzaje miast
c) Trebuszami oraz wszystkimi rodzajami machin prochowych można zdobywać wszystko
d) Punkty a)-c) nie dotyczą rebelii.
e) Wszystkie typy osad i forty można zdobywać za pomocą machin budowanych podczas oblężenia (tarany, drabiny, wieże oblężnicze)

Mangonela się liczy jak katapulta.

======================

Jeśli nie chcecie to jej nie stosujcie, niektóre KO gramy z nią a inne bez.

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 23:01
Mamy już subforum. Zakładajcie ambasady ;) Mój filmik o tworzeniu ambasad już się wysyła.

EDIT: http://youtu.be/hIio_AuHksA wysłało się w minutę a przetwarzać się będzie 15 -.-

Domen
22-03-2015, 23:11
Tym kimś jest domen. Najprawdopodobniej wystarczy tylko save z działającą Norwegią, nawet nic nie trzeba będzie zmieniać.

Nie, nie. Nie wystarczy sam sejw.

Jeśli każdy będzie miał inne pliki to albo gra tym osobom nie ruszy - gdy ja tak ustawię. Bo można ustawić, żeby wywalało do pulpitu przy próbie odpalenia gry z innymi plikami (tak planuję zrobić - więc jeśli kogoś wywali to będzie wiedział, że coś jest nie tak). Albo jeśli ustawię, że można grać mając błędne pliki, to wtedy będziecie mogli grać nawet jeśli ktoś błędnie zainstaluje pliki, ale wtedy wystąpi wam w grze taki bug jaki nam się pojawił na początku ostatniej KO - że gra będzie błędnie naliczała dochody i wydatki i nie będzie się wam zgadzała kasa w skarbcu.

Ten bug można łatwo naprawić w trakcie gry (wystarczy, że gracze z błędnymi plikami wgrają poprawne pliki), ale ta KO idzie na You Tube więc lepiej bez takich "wpadek". My to przerabialiśmy w ostatniej KO i teraz już naprawiliśmy, ale przez kilka tur było mało kasy. :)

Dlatego jutro wam wrzucę wszystkie 3 potrzebne pliki i sejwa startowego.

To znaczy wszystkie pliki oprócz jednego będą takie same jak tutaj (link):

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10811-Kampania-Online-Krzy%C5%BCacy-nr&p=312810&viewfull=1#post312810

Ten wyjątek to plik export_descr_units.txt, który muszę jeszcze poprawić. Możecie sobie ściągnąć teraz pozostałe pliki oprócz tego jednego, albo poczekać do jutra i ściągnąć wszystkie razem. Chyba lepiej poczekać żeby się nie pogubić i żeby się nic nie pomieszało.

Domen
22-03-2015, 23:23
Dobra zacząłem już teraz poprawiać plik "units", więc może dzisiaj jeszcze zdążę wrzucić. :)

Jedno pytanko:

Normalnie w "Królestwach" jest 60 ludzi w oddziale kawalerii i 40 w straży generała ??

Czy chcecie 80 ludzi w oddziale kawalerii tak jak jest na podstawce Medka ?? :)

Domen
22-03-2015, 23:25
Bo tych 60 to jednak śmiesznie mało. Z drugiej strony tutaj konnica ma duży zasięg ruchu.

RadekGames
22-03-2015, 23:28
Zostawmy tak jak jest w kingdoms

Domen
22-03-2015, 23:30
OK, klamka zapadła. To zmieniam liczebność na normalną.

Wielki Mistrz Malborka
22-03-2015, 23:31
Dla mnie można zwiększyć jeśli nie zwiększy to kosztów utrzymania ;)

Domen
22-03-2015, 23:42
Jedna rzecz - Litwa ma jeden rodzaj kawalerii, który ma więcej niż 60 ludzi w oddziale. Ktoś pamięta co to był za rodzaj ??

=========================

Edit:

Zwiększenie liczebności nie zwiększa kosztów utrzymania - zostają takie same (chyba, że je też zmienię, ale nie planuję :P).

To jak robić w końcu - 80 czy 60 ?? czy zostawić na 100 (bez zwiększania kosztów utrzymania).

=========================

Do jutra się zdecydujcie jaką tą kawalerię chcecie. ;) Może jakieś głosowanie zróbcie czy cuś ??

Bo nie będę teraz wprowadzał zmian nie wiedząc jak to ma ostatecznie wyglądać.

Domen
22-03-2015, 23:51
Gdybyście się zdecydowali na wzmocnioną konnicę (konnica o liczebności 60 jest bardzo słaba w bitwach na automacie*) to mam jedną radę:

Wioski przy granicach z wrogimi nacjami rozbudowujcie w grody, bo w przeciwnym razie wróg może znienacka zająć wioskę konnicą. ;)

===========================

*Mogłem o tym napisać od razu, bo nie wszyscy tutaj mają doświadczenia z KO, a na Singlu pewnie wszystkie bitwy rozgrywacie osobiście? Konnica jest bardzo słaba gdy bitwę rozstrzygamy automatycznie - o wiele słabsza niż wtedy gdy samodzielnie rozgrywa się bitwę.

Stąd ta modyfikacja.

Konnica o liczebności 80 - 100 jest trochę silniejsza i opłaca się ją rekrutować (konnicą 60 żadnej bitwy nie wygracie).

Wielki Mistrz Malborka
23-03-2015, 00:04
Z racji, że autokracja jest lepsza niż demokracja zdecydowałem, że zwiększamy do 100 - Litwa powinna się cieszyć bo opiera się w końcu głównie na konnicy ;)

Domen
23-03-2015, 00:09
Niech będzie. :) To wezmę się za ostateczne dopieszczenie tych plików i przygotowanie sejwa.

A co do Litwy:

Jedna rzecz - Litwa ma jeden rodzaj kawalerii, który ma więcej niż 60 ludzi w oddziale. Ktoś pamięta co to był za rodzaj http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_question.gif

Już znalazłem - to są dżukijscy jeźdźcy.

Dżukijscy jeźdźcy mają 80 gdy pozostali mają 60, więc w wersji gdzie reszta jest po 100 ich zwiększyłem do 120.

tuff_gru
23-03-2015, 12:05
Moze pare tur rozegramy na sucho bez nagrywania, zeby zobaczyc czy sie wszystko zgadza?

Wielki Mistrz Malborka
23-03-2015, 12:42
Nie ma potrzeby. Wystarczy odpalić save i przeklikać tury żeby zobaczyć czy działa Norwegia i czy hajs się zgadza.

Wielki Mistrz Malborka
23-03-2015, 14:03
Potrzebujemy kartografa, który nam zrobi mapkę w określony sposób (szczegóły u mnie i wcześniej w tym temacie) oraz kronikarza, który spisze dzieje tej kampanii. Przydałby się również jakiś epicko zmontowany filmik zapowiadający tę kampanię i przedstawiający wszystkich graczy.

Domen
23-03-2015, 15:06
Gotowe:

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?11756-Jak-gra%C4%87-w-KO-Krzy%C5%BCaki-50

Ashgan
24-03-2015, 14:45
A powiedzcie mi jak jest z prawami handlowymi ? Nie znalazłem tego punktu w regulaminie, też należy to prowadzić poprzez nasze Ambasady ?

Mefisto7
24-03-2015, 22:13
Kto chce to robi z tego atrybut dyplomatyczny, kto nie to po prostu przyjmuje lub odmawia do woli.