Zobacz pełną wersję : Shogun z MI - dyskusje ogólne
KLAssurbanipal
29-08-2009, 14:17
Tutaj dyskutujemy ogólnie na temat Shoguna i jego dodatku. :)
Memnon[pl]
30-08-2009, 00:47
Ciekawe czy gra jeszcze ktoś w Shoguna?Ja mam ochote czasami zagrać,ale po zmianie karty na nowszą moge zapomnieć o Shogunie...
KLAssurbanipal
30-08-2009, 02:55
Ja już dawno odpadłem. RTW, MTW2 i ETW jedynie. :)
Na "szczęście" mam starego kompa i mogę pograć sobie w Shoguna :) I za zawsze ze smutkiem stwierdzam że nowsze Total War-y to już nie to samo...
święte słowa! Obecnie równolegle prowadzę dwie kampanie w Szogunie (oprócz tego ta z aar-a). Komu przeszkadza np grafika, niech cofnie się kilka lat wstecz - czy wtedy nasze oczy miały większą rozdzielczość?
Najlepsza część, mogliby zamiast tego chłamu jak się nazywa..zaraz ;) Empire Bug Total (war?), zrobić w grafice współczesnej Shogun 2, kupiłbym za każda cenę...
Przepraszam, za sformułowanie Empire Total War :lol:
Gra z kompem była o niebo ciekawsza od tego co się teraz dzieje.
Do dziś pamiętam piękną bitwę: Niewielka przewaga przeciwnika, zima. Po krótkim starciu moje jednostki zaczynają panikować, posyłam daymio do walki aby ratować sytuację ale po chwili słyszę: "Mój Panie jak wielka jest Twoja mądrość, że udajesz tchórza odwracając się plecami do wroga". Wtedy daymio opanowuje strach, pobliskie jednostki także. Szybko formuję linię i uderzam na goniących mnie wrogów którzy przemieszali szyki, wybucha panika w szeregach wroga! Zwycięstwo! :)
Nigdy później żadna bitwa nie dała mi tyle radości.
a ja pamiętam uporczywe walki o prow. Sanuki moich Mori z Odami. Odbyło się tam kilka bitew rok po roku. Wmówiłem sobie, że to najważniejsza dla Japonii prowincja, no i miałem arkebuzerów!
herzlich
04-09-2009, 10:28
Ja jeszcze jakieś 2 miesiące temu dosyć ostro ciupałem w Shoguna. Zgadzam się, że to najlepsza część Total War. Ulubiony mój klan to Takeda i ich świetna konnica, oraz wysoki poziom trudności, gdyż mają rozbite prowincje. Niedawno zmieniłem kompa i muszę zainstalować dopiero Shoguna. Gra jest niesamowicie nastrojowa dzięki niej zainteresowałem się historią Japonii, dodatkowo te filmiki z akcji Ninja. Myślę, że Sega jako Japońska firma wypuści prędzej czy później 2 część Shoguna. Obecnie ciupie w Medieval 2. Dodatek z Mongołami tez jest bardzo ciekawy, ale dużo bardziej nastawiony na bitwy.
Dobrze mi się grało zawsze Hojo ze względu na bonus do budowy zamków ale najczęściej grałem klanem Shimazu. Najgorzej za to wspominam grę Uesugi bo od początku miałem mordercze walki z Imagawą, Takedą później jeszcze z Odą o tę dużą prowincję ( nie chce przekręcać nazwy). A jeszcze trzeba było pilnować tyłów przed Hojo... mordęga po prostu.
Flying Piano
05-09-2009, 16:35
]Ciekawe czy gra jeszcze ktoś w Shoguna?Ja mam ochote czasami zagrać,ale po zmianie karty na nowszą moge zapomnieć o Shogunie...
Czy to oznacza, że są także za dobre kompy na tą grę? Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem kompletu Medieval i Shogun za dwie dychy, ale od niedawna też mam porządnego kompa, więc w takim razie opłaca się w ciemno brać:?:
[quote="Memnon[pl]":fwaoidtg]Ciekawe czy gra jeszcze ktoś w Shoguna?Ja mam ochote czasami zagrać,ale po zmianie karty na nowszą moge zapomnieć o Shogunie...
Czy to oznacza, że są także za dobre kompy na tą grę? Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem kompletu Medieval i Shogun za dwie dychy, ale od niedawna też mam porządnego kompa, więc w takim razie opłaca się w ciemno brać:?:[/quote:fwaoidtg]
Nie, to nieprawda, gra spokojnie chodzi pod xp-kiem, trzeba tylko pokombinować, i nie ma to wpływu na inne gry....oczywiście, że mogą być problemy, ale jest taka gra jak np. Empire Coś Tam, i???? Nowa, i???? Akurat zacząłem grać z powrotem w Shoguna, Kubilaj Chan, wygrał drugą bitwę i jest na dobrej drodze by podbić japońców ;)
Shogun to były czasy. Grało się wspaniale,a klimat po prostu miażdżył. Szczególnie dla mnie jako osoby zafascynowanej Japonią.
Dziś też bym sobie z wielką chęcią pograł w Shoguna gdyby nie to:
http://www.cdprojekt.pl/support/article ... oraz_9____ (http://www.cdprojekt.pl/support/article/704/2556/Brak_kontroli_nad_jednostkami_w_mapie_taktycznej_-GeForce_z_serii_8____oraz_9____)
Kto by przypuszczał, że nowsze karty nie są w stanie poprawnie wyświetlać starszej grafiki :/ Oczywiście da się grać w okrojonym graficznie trybie, ale "trochę" to kłopotliwe.
Niestety to się tyczy również Medivala TW przez, co dalsza sprzedaż tych gier bez odpowiedniej adnotacji na pudełkach jest lekko nie na miejscu.
Pomijając już to, że i w multi nie za bardzo da się grać, bo podobno nowe wydania - wersje gold Medival + Shogun posiadają nie zaktualizowane w gamespy klucze cd ?
Pozostaje czekać na mody
do Romka http://forums.totalwar.org/vb/forumdisplay.php?f=120 małe szanse
lub ewentualnie
Medka2 http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=1026 niestety ten mody nie skupia się na tym samym okresie co oryginalny Shogun czy mod pod Roma, którego wydania raczej próżno oczekiwać :/
Konkretnie jaką, masz kartę grafiki, to co napisał cdprojekt, to jedno, a życie, to inna bajka ;)
Konkretnie mam GF 9600 GT i zapewniam, że to co napisał Cdprojekt to wyjątkowo pobieżny opis tego, co się dziej na ekranie po odpaleniu bitwy. Tu nie chodzi jedynie o brak kontroli, ale ogólnie o wyświetlanie jednostek, które się przenikają losowo ze sobą jak i z otoczeniem.
Jakiś czas temu próbowałem bawić się w ustawieniach graficznych zarówno karty jak i Windowsa - poziom przyspieszania sprzętowego itp. ale nic to nie dało :roll:
Tutaj jest jeden z tematów o tym z TWcenter http://www.twcenter.net/forums/showthre ... gun&page=6 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=168834&highlight=shogun&page=6)
Raczej małe szanse żeby w kolejnych generacjach GF naprawili tę karygodną wpadkę. Choć kto wie...
Odpalał ktoś Shoguna na GF GTX 295 ;)
herzlich
12-09-2009, 19:07
Konkretnie mam GF 9600 GT i zapewniam, że to co napisał Cdprojekt to wyjątkowo pobieżny opis tego, co się dziej na ekranie po odpaleniu bitwy. Tu nie chodzi jedynie o brak kontroli, ale ogólnie o wyświetlanie jednostek, które się przenikają losowo ze sobą jak i z otoczeniem.
Jakiś czas temu próbowałem bawić się w ustawieniach graficznych zarówno karty jak i Windowsa - poziom przyspieszania sprzętowego itp. ale nic to nie dało :roll:
Tutaj jest jeden z tematów o tym z TWcenter http://www.twcenter.net/forums/showthre ... gun&page=6 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=168834&highlight=shogun&page=6)
Raczej małe szanse żeby w kolejnych generacjach GF naprawili tę karygodną wpadkę. Choć kto wie...
Odpalał ktoś Shoguna na GF GTX 295 ;)
Jeśli na płycie głównej masz zintegrowaną grafikę to polecam na niej zagrać. Ja 2 tygodnie temu kupiłem kompa ze zintegrowaną grafą Radeon hd 3300 (najlepsza zintegrowana grafa obecnie) śmigają wszystkie total wary (oprócz Empire bo tej nie mam) na full detalach jak miło. W dodatku zakupiłem Ery Wielkich Wojen, a tam wersja Shoguna z możliwością włączenia lektora po Japońsku, to jest dopiero klimat na mojej wersji wcześniejszej nie było tej opcji lub nie zauważyłem.
Czy ktos ma moze link do strony gdzie są spisane te wszystkie mądrości które głosił twój doradca typu " nieuzywany miecz rdzewieje, etc... ? :>
Czy ktos ma moze link do strony gdzie są spisane te wszystkie mądrości które głosił twój doradca typu " nieuzywany miecz rdzewieje, etc... ? :>
Zerknij, tutaj, może tutaj znajdziesz?
http://medieval-workshop.pl/wotd/default.htm
"Drogą wojownika jest śmierć. Oznacza to wybieranie śmierci, gdy tylko istnieje wybór między życiem a śmiercią. Ni mniej, ni więcej. Oznacza to dostrzeganie wewnętrznej istoty rzeczy."
- Yamamoto Tsunenori, Ha Gakure (Ukryte liście) ;)
Niestety to nie to, pamietam że tam byly porady w stylu :
Nie uzywany miecz rdzewieje, tak samo samuraj ktory nie walczy traci swój honor.
Twa mądrośc panie jest jak....
I nie jestem pewien czy tam nie było jakoś rozwniete przysłowie : Niedaleko pada jabłko od jabłoni ;]
Olafinh0
27-09-2009, 19:38
Ja nie znalzłem nigdzie opisu mojego problemu, moze ktoś pomoże?
Otóż o przenikanie jednostek czytałem (mnie też to dotyczy), ale nie grafika najważniesza
Chodzi o to, że jak jestem w innym miejscu poza mapą bitewną i strategiczną to wszystko miga, i ja ruszam myszą to w tym miejscu ekran jasnieje, a podczas gry, czasami "wskakuje" czarny kolor, po ok. 0,5 sek. znika
Ja to naprawić?
Mój komputer:
Windows XP home SP 3,
Intel Core 2 Quad Q8300
4 GB RAM
Karta graficzna: chyba gf 9800 gti (nie jestem pewien)
Komputer ten kupiłem ok 3 tygodnie temu
Jeśli coś jeszcze podać, to piszcie
PS. Proszę o odpowiedź jeszcze dziś.
adammar2610
02-01-2010, 20:55
Mam taki problem z grą (wersja złota edycja sam Shogun):
W ustawieniach gry z głównym sterownikiem ekranu mam problem z wyświetleniem żołnierzy w czasie bitew. Próbowałem instalować różne sterowniki nvidi ale za każdym razem jest to samo jedynie na orginalnych sterownikach z płyty coś tam widać. Wydaje mi się że jest to wina sterowników ponieważ na każym gdy mam wgrane inne steroniki artefakty graficzne inaczej sie objawiają(żołnieże lub ekran falują lub nie ma ich wcale).
Na sterowniku programowym z gry wszystko jest ok, natomiast wiadomo że gra chodzi wtedy wolno i grafika jest dużo gorsza. Prosił bym o poradę lub o jakieś starsze sterowniki do GeForce na których gra bankowo śmiga. Posiadam Karte Asus GTS 250.
Czemu moje jednostki czaem sie zmieniaja w inne biale?? Od czego to zalezy jak mam pozbyc sie tego z gory dzieki
Buntowników trzeba pokonać w bitwie.
zakjacku
07-04-2010, 21:22
Bunt zależy od lojalności ludności lub powstaje na nowo zdobytych ziemiach, gdyż żyją jeszcze jego zwolennicy. Należy wówczas mieć większa liczbę wojska tj. ok 150 żołnierzy. Obserwuj poziom lojalności i dbaj o to, by nie doszło do buntu. Szybka ocena lojalności możesz przeprowadzić, naciskając Shift – kolor zielony oznacza lojalne prowincje, czerwony – prowincje, które mogą zbuntować się lada chwila, zaś żółty – te, których lojalność się chwieje. Jak masz żółty kolor to masz około 2 tury zanim wybuchnie bunt, a czerwony masz jedną turę - tak z doświadczenia wnioskuję. Wówczas musisz natychmiast wysłać większą ilość wojska aby pilnował porządku.
Sorgokaine
22-06-2010, 21:29
Gdy wysyłam wysłannika do klanu, z którym mam wojnę czasem "wraca częściowo". Czy ja też mam możliwość zabić wysłannika w trakcie kiedy on przyłazi do mnie, do tej sali całej? Bo nigdzie tego nie znalazłem :P
Memnon[pl]
23-06-2010, 20:01
Niestety nie ma takiej możliwości... :cry:
Jakie są konkretnie różnice pomiędzy poszczególnymi poziomami trudności w Shogunie ?
Jakie są konkretnie różnice pomiędzy poszczególnymi poziomami trudności w Shogunie ?
Odpowiem posiłkując się podpowiedzią osoby, która aktualnie gra, ale nie chce wypowiadać się na forum
W strategii w najwyższym AI Kompa atakuje słabo obsadzone prowincje, w najniższym komputer gra jak debil, poza tym czasami na ekspercie umie zrobić desant poza tym zdaje się że na ekspercie Ai przydziela najlepszego generała do najsilniejszej armii, choć z tym akurat różnie bywa ;)
Dodam jeszcze że komp potrafi na najwyższym poziomie, bezwzględnie wykorzystać ukształtowanie terenu, ale nie zawsze się to zdarza...
Nie wiem czy to ciebie satysfakcjonuje?
A jak wygląda kwestia z jakością bojową poszczególnych jednostek ? komp dostaje jakieś bonusy ?
Jest różnica i to znaczna pomiędzy poszczególnymi klanami, jakie mają swoje unikatowe jednostki. Bonusy? Wspomniane wcześniej było AI mądrzej zarządza w zależności od poziomu trudności.
o ile pamiętam to :
.
Na najwyższym poziomie po 2-3 bitwach w tym samym stylu komp ma juz taktyczny pomysł na inne rozegranie bitwy - tak żeby nie dac się wmanewrować jak dziecko, i jest to pomysł dośc skuteczny. Ponadto będzie tez po kilku turach i "wyczuciu" twojej armii rekrutował te jednostki które z twoja armia nalepiej sobie poradzą, Mało tego jeśli trzeba rozbuduje sobie odpowiednie budowle wojskowe zeby jeszcze lepsze jednostki do zwalczania twojej armii rekrutować. Jak masz rusznikarzy na pewno zaatakuje cię w desaczowy dzień, masz łuczników - poczeka na wiatr, konnicę ? - wciąganie cię w las albo na most.
co więcej będzie miał głęboko w d. chwilowe zwycięstwo lub klęskę jeśli w ciągu następnych 2 -3 tur dzięki temu będzie mógł cię zmiażdżyć jednym skokiem. Będzie tez ostro korzystał z wszelkich innych opcji jak np szpiedzy , mordercy itd. - nie zostawiaj żadnego swojego generała bez opieki własnych szpiegów!
.
na najniższym poziomie robi to samo z tym ze: dużo wolniej się "uczy" dużo mniej agresywnie gra, bardziej zachowawczo, w ogóle jest mniej aktywny jako dowódca i zarządca gospodarczy, zwykle zanim jakiś komputerowy Dajmio zdąży się czegoś nauczyć / stwardnieć to juz "nie żyje".
---------------
jakiś wielkich różnic w przydzielonych na początek jednostkach nie pamiętam
edycja: mam na myśli ilość lub jakość jednostek twoich i kompa w porównaniu wysokiego i niskiego poziomu trudności, różnice specyficznych jednostek między frakcjami to zupełnie inna kwestia - o czym już pisano powyżej
Gdy wysyłam wysłannika do klanu, z którym mam wojnę czasem "wraca częściowo". Czy ja też mam możliwość zabić wysłannika w trakcie kiedy on przyłazi do mnie, do tej sali całej? Bo nigdzie tego nie znalazłem :P
Na sali nie , ale już ture potem tak!
Poszukaj gdzie "siedzi" twój DAJMIO (może byc w jakimś zamku albo w prowincji "w terenie" - w tej samej prowincji MUSI być wysłannik wroga. "upuść" na niego swojego "ninję" - najlepiej doświadczonego i każ mu zaszlachtować drania.
TargetMati
17-01-2011, 18:23
Witam! To jest mój pierwszy post.
Mam taki mały problem w grze że nie mogę rekrutować samurajów no-dachi(czy jakoś tak). Od razu mówię że gram klanem Shimazu i mam prowincję w której wyszkoleni no-dachi mają bonusy ale co trzeba postawić żeby ich rekrutować?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Dojo szermierzy, które otrzymasz, gdy jedna z jednostek osiągnie wysoki poziom honoru. Nie pozostaje nic innego jak walczyć, walczyć i walczyć, aż osiągniesz warunek. Jak to się stanie otrzymasz stosowany komunikat z filmikiem.
Grand Admiral Thrawn
30-01-2011, 12:59
Mam nietypowy problem. Podczas włączania gry nie wyświetla mi się intro sklejone z urywków z filmu Ran. W folderze movies nie ma tego filmu, jest za to stare dobre intro, które nie wiedzieć czemu się nie włącza podczas gry. Jest jakiś sposób, żeby to zmienić?
Mam nietypowy problem. Podczas włączania gry nie wyświetla mi się intro sklejone z urywków z filmu Ran. W folderze movies nie ma tego filmu, jest za to stare dobre intro, które nie wiedzieć czemu się nie włącza podczas gry. Jest jakiś sposób, żeby to zmienić?
To jest typowy problem...Dane sprzętu, najprawdopodobniej musisz zrobić to co ja zrobiłem z bardzo podobnym błędem, wywaliłem kodeki i intro, i inne filmiki, i sala tronowa bez problemu chodziła, procedura jak przy medku 1.
http://www.gram.pl/pomoc_problem.asp?g=704&p=1504
Dodam od siebie, że nie tylko te kodeki przeszkadzają, ale czasami wystarczy ten sposób....
Grand Admiral Thrawn
01-02-2011, 15:47
Kurcze tam wkradła się duża literówa u mnie. Chodziło mi, że to właśnie ten filmik z Ranu mi się włącza choć go nie ma w zasadzie w folderze movies. Stare intro tam jest ale nie włącza się.
Sala tronowa chodzi bez zarzutu.
:roll: Powiem krótko, to się ciesz że przy takim ( dobrym) sprzęcie chodzi, wiem że pisałeś na twencenter, ale jeżeli sala tronowa gdy ją odwiedzasz nie wiesza ci gry, to jest ideał. Co do intro tak już jest, jak ktoś wie, niech podpowie, ale te intra filmowe mi odpowiada,pamiętam te stare, inne było, ale cóż....
http://www.youtube.com/watch?v=bXby75cye0Y
http://www.youtube.com/watch?v=-0VDXxnELiM
Szukałem, ale nie znalazłem polskiej wersji. ;/
Grand Admiral Thrawn
02-02-2011, 18:03
:roll: Powiem krótko, to się ciesz że przy takim ( dobrym) sprzęcie chodzi, wiem że pisałeś na twencenter, ale jeżeli sala tronowa gdy ją odwiedzasz nie wiesza ci gry, to jest ideał. Co do intro tak już jest, jak ktoś wie, niech podpowie, ale te intra filmowe mi odpowiada,pamiętam te stare, inne było, ale cóż....
No właśnie chodzi o to, że ten nowy sprzęt jest bardziej kompatybilny z tymi grami (i bardzo dobrze). Sądząc po Twoim :roll: uważasz mnie za dziwaka bo się czepiam szczegółów (pewnie masz 100% racji :P ). Po prostu bardziej podoba mi się to stare bo urywki z tego filmu tak sklecone byle jak są niegodziwością (Ran posiadam w swojej kolekcji i bardzo wysoko go oceniam)
Samick --> te linki nie są potrzebne bo to intro jest w folderze movies w grze. Ono tylko się nie pojawia podczas włączania gry.
Grand Admiral ThrawnNie uważam za dziwaka :mrgreen: , mam to samo :D , jak mam grę to chcę mieć ją taką jaką uważam że ma być., problem tutaj może być z wersją. W dawnej, kupowanej jeszcze wiele lat temu, było intro które teraz jest zastąpione przez film...Z grami jest teraz smutna zasada, im lepszy sprzęt, tym ciężej uruchomić starą grę, są wyjątki, ale nie dotyczą serii Total War, są karty na których nie ruszy Shogun, albo dopiero po kombinowaniu, podobnie ma się w przypadku Medievala ;)
-------------------------------------------
Ad rem ;)
w mojej wersji gry:
Intro z Ran- jest na początku, a później jak zaczynam grę w kampanii Japonii mam filmik o który się pytasz, a jak zaczynam Mongołami, mam też filmik o który się zapytujesz ;) ...
pozdrawiam
Pykam sobiew shoguna troszkeczasu, udalo mi sie cos tam poodbijac i jakosumocnic swoje imperium gdy wojnewypowiedzial mi rod hojo, i bylo by ok ale na zajmowanej mi prowincji wybuchla rebelia lojalistow hojo, i to jaka!!!
http://img842.imageshack.us/i/beztytuupwa.jpg/
Mniesie niewyswietla obrazek wiec podaje link
http://img842.imageshack.us/i/beztytuupwa.jpg/
Miał już ktos taką sytuacje ? Przerwalem kampanie bo to bez sensu, kazda flaga jest niemal pelna (okolo 950 wojownikow) wojska rebelianckie szacuje na około 30 tyś !!!!!! (kilka flag udalo mi się wybić)
Pozwoliłem sobie o szlachetny sympatyku najlepszego Total Wara przenieść twoje posty ;)
Eutyches
Nie ten dział na takie rzeczy, ale jak chcesz znać moją opinię to szanse istnieją. Musisz tylko zgromadzić obronę na ostatniej wyspie, obsadzić odpowiednie prowincje (w sumie jest ich 4, ale dwie z nich pełnią funkcję ostatniej linii obrony).
I teraz robisz mniej więcej tak:
1) Budujesz tam odpowiednie budynki by od razu dostarczać siły.
2) Szybko doczłap się do gejszy i pozabijaj przeciwników nim oni zlikwidują Ciebie.
3) We wszystkich prowincjach coś szkol i postawionymi portami przerzucaj od razu na linię frontu.
4) Wycofując swoje siły nie daj się okrążyć!! Marnotrawstwo wojsk jest wybitnie nie wskazane!
Jeszcze jedna rada - jak ustawiłeś ograniczony czas bitwy to próbuj przeciągać ją jak najdłużej by wygrać na czas. To dobra metoda by powstrzymywać postępy przeciwnika.
Dobrą opcją jest wysłanie kensei na mosty, wtedy zrobisz przeciwnikom małą rzeź. Wada taka, że zostaną odcięci i ostatecznie wybici (ja 8 kensei wygrywałem bitwy, zabijając 600 wrogów przy stracie jednego swojego).
Chcialem dokonać taktycznego odwrotu na jąkąś prowincje z rzeczką, ale sytuacja militarna wybitnie na to nie pozwala, bardzo trudny orzech to do zgryzienia, pewnie Hojo nadal robią potężne armie :d
właśnie spojrzałem na mapkę z linka :o :o :shock:
Takiej rebelii to nie miałem
Ogólnie popieram powyżej podane pomysły dodam do tego swoje przemyślenia:
Zdecydowanie polecam defensywę w sensie militarnym - niech ta armia rozproszy się na kilka prowincji. Łatwiej będzie pokonać 8 tysięcy niż całą 30.
W międzyczasie nawet zanim będziesz miał gejszę ślij morderców - ninja na przywódcę rodu do którego rebelianci się przyłączyli i na wszystkich jego synów i krewnych - wymorduj cały ród rządzący (generałowie - krewniacy wrogiego daimio) tak by nie został przy życiu ŻADEN pełnoletni męski potomek. Rozważ nawet małą ekspedycję karną na tyły wroga (drogą morską) . Tak żeby zając parę prowincji na chwilę - dla wyburzenia WSZYSTKIEGO - nie czekaj na bunt - pozostawiaj prowincję spustoszoną i pustą - CAŁYM wojskiem ekspedycyjnym ruszaj dalej - tylko po to by niszczyć. (wykończysz Hojo głodem nędzą - i za chwile to oni będą mieli bunt :twisted: )
---------\
edycja - poprawiłem literówki
Ja również ostatnio zainstalowałem Shoguna. Podbiłem już połowę Japonii klanem Hojo, ale staram sobie go dawkować po 4-5 tur, bo zbliżają się egzaminy i każda godzina jest cenna, a Shogun to jedyna rzecz, którą ciężko mi całkowicie "wyrzucić" z głowy. Tzn. często myślę, co tu by dalej podbić i zastanawiam się jaka jednostka będzie lepsza w danej sytuacji.
Tytułem wstępu:
@Horvath
I to jest właśnie najbardziej za*****te w tej grze : grasz w nią nie tylko gdy siedzisz przy kompie ale także gdy rozmyślasz w różnych momentach dnia o kolejnym ruchu!! :ok::clap::cool:
A przemyśleć trzeba!!! To ma kluczowe w grze znaczenie!!!
Witaj w elitarnym klubie strategów!!:D
A teraz do sedna.
.................................................. ......................
witam. sorry za spam, ale w temacie mi nikt nie odpowie. chodzi o shoguna 1. spelniam wszystkie wymagania, aby moc rekrutowac ciezka kawalerie, ale mimo to nie moge... to samo z naginata. ktos wie gdzie jest problem?
...
Czy aby na pewno W S Z Y S T K I E ? ? ?
A dodatek masz? Jazda naginata weszła dopiero w MI.
No właśnie!!
nie mam, to wiele wyjasnia. :) ale nadal nie wiem dlaczego nie moge robic ciezkich kawalerzystow. to samo ninja bojowi. mam wybudowane dojo szermierzy i nieslawny dom ninja, a mimo to nie moge zbudowac dojo bojowych ninja.
no chyba ze oni tez pojawiaja sie dopiero w dodatku.
Po pierwsze
oddzielmy kwestię naginata, bojowych ninja, kensei, naginata konnych od kwestii ...
naginata, naginata konni, ciężka kawaleria. - zaraz będzie jasne dla czego
Po drugie :
Tak - ninja bojowi pojawiają się w dodatku i sam nie wiem czy w pierwszej jego wersji (mongol invasion) czy dopiero w "Zlotej edycji" będącej zlepkiem różności a nie tylko pierwotne Mongol Invasion. podobnie naginata, naginata konni, kensei,
po trzecie:
Niektóre jednostki można rekrutować TYLKO w prowincjach gdzie masz zbrojownię (ulepszenie pancerza), zaś zbrojowni nie zbudujesz wszędzie - potrzebne są specjalne złoża (iron sand deposits- zapomniałem jak w polskiej wersji)- albo poprostu sprawdź czy da się zbudować zbrojownia / warsztat płatnerza - to już chyba najniższy zamek umożliwia ... chwila ..nie! - zamek na 2 poziomie wtedy chyba już powinno być widać czymasz opcję budowy zbrojowni / warsztatu płatnerza.
dotyczy to ZWŁASZCZA naginata (tak pieszych jak i konnych) ORAZ CIĘŻKIEJ KAWALERII! (o ile pamiętam).
Oczywiście zakładam że w twoich szeregach ujawnił się wielki mistrz szermierki?? (filmik) i możesz rekrutować no dachi (potrzebne bodaj warsztat kowala - ulepszone miecze)
Nie pamiętam czy w zamku rekrutacyjnym musi być dość miejsca żeby nowy oddział się zmieścił (chyba po rekrutacji pojawią się po prostu w prowincji poza zamkiem). Ale pamiętaj że trzeba na to duuużo funduszy i bodajże 2 tury a nie 1 !!
Nie pamiętam czy istnienie "chrześcijańskich" budowli (kościół , dojo broni palnej, punkt chandlowy) nie wyklucza przypadkiem niektórych jednostek "rdzenie japońskich". Ale chyba blokuje ... któreś.
==============================
PS:
Ja wiele lat grałem w wersję podstawową i wierz mi: jest wieeeeeeele taktyk, metod i stylów walki związanych z dostępnymi typami jednostek.
Samymi tylko jari samurai można tak grać że szok.
A jak sięgniesz po wojowniczych mnichów (tylko sporadycznie w ekstremalnych sytuacjach uciekają z walki, za to wywołują ucieczkę w szeregach wroga) to odkryjesz nowy świat bitew, w których ani jedna noga z armii przeciwnika nie uchodzi z bitwy żywa.:twisted::devil::cool:
Zaś co do rzadkiego grania: rzadko gram w Shoguna 1 bo obowiązki moderatorskie zjadają czas. Tak to bym w niego grał na zmianę z medieval 1
Nie pamiętam czy w zamku rekrutacyjnym musi być dość miejsca żeby nowy oddział się zmieścił (chyba po rekrutacji pojawią się po prostu w prowincji poza zamkiem).
Będzie tak jak w nawiasie.
Nie pamiętam czy istnienie "chrześcijańskich" budowli (kościół , dojo broni palnej, punkt chandlowy) nie wyklucza przypadkiem niektórych jednostek "rdzenie japońskich". Ale chyba blokuje ... któreś.
Chrześcijaństwo blokuje dostęp do mnichów w zamian za broń palną. Chyba że zdobędziesz prowincję z odpowiednim budynkiem ,wtedy hulaj duszo, piekła nie ma.
Hej, gram w to krótko, ale podstawy już znam i umiem czytać komunikaty, więc spokojnie. :)
Już sobie poradziłem dzięki wam z ciężką kawalerią. Trzeba było rozbudować stajnie... wszędzie czytałem o tym, że potrzebna jest zbrojownia i stajnia. Rozbudowywałem zamek do cytadeli, zbrojownie, ale z tego wszystkiego nie pomyślałem o stajni.
Co do KENSAI to jednak jest tak:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?2203-(Kensai)-Szczeg%C3%B3lny-dodatek-do-Shoguna&p=62944&viewfull=1#post62944
Mam pytanie dotyczące dodatku Inwazja Mongołów.
Mianowicie, grał ktoś Mongołami w tego Total Wara? Jak przejść kampanie? Na początku zniszczyłem główne armie Hojo na wyspie gdzie nominalnie leży klan Shimazu i wysyłałem jeden oddział do każdej prowincji, żeby je zająć. Sytuacja miała się tak, że opanowałem w kilka tur wyspę klanu Shimazu i teren gdzie leży Mori, ale wybuchają bunty, poparcie wynosi 50-70%.
Chciałbym poczytać, jak wy to przechodziliście.
Ja to robię tak: a wynika to z podpowiedzi jaką znalazłem w oficjalnej instrukcji załączonej do złotej edycji
zdobywam tylko prowincje położone w górnej części mapy na wybrzeżu - jak najszybciej wędruję wzdłuż górnego wybrzeża w prawo - dzięki temu przybywają posiłki i mogę dalej szybko zajmować kolejne prowincje, aż do zwycięstwa -Naprzód!! Mniejsza o tyły!
Jeszcze jedna podpowiedź: może zacznij od niej , jest bardziej ogólna mniej "spoilerowa": (podpowiada, a nie zdradza wszystko)
nie trzeba kontrolować całej Japonii - wystarczy zapewnić warunki do lądowania posiłków
W tej części shoguna trudno mi jest ogarnąć specyfikę gry. Nie rozumiem np. jak moja armia, która ma przewagę liczebną przegrywa na równym terenie? Dla nie których z was może to być pytanie proste...a może ta pierwsza część nie jest na tyle dopracowana?
Bo jest gorsza jakościowo.
Przy okazji, wydano dwa patche i dopieszczono grę. Nic więcej nie trzeba w tej grze dopracowywać.
Można kupić ten tytuł wraz z dodatkiem w świątecznej promocji na steam - za niecałe 2 euro.
Dzięki Temer.