PDA

Zobacz pełną wersję : Procesy norymberskie

Papier Toaletowy
09-12-2009, 15:22
Chcialbym sie dowiedziec co o nich myslicie? Mnie wydaje sie ze zniszczono tam niepotrzebnie elite, znakomitych filozofow i lekarzy, doswiadczonych politykow.

Tak w ramach tematu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dz ... orymberdze (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowy_Trybuna%C5%82_Wojskowy_w_Norym berdze)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Procesy_norymberskie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Proces_lekarzy

Lucasus
09-12-2009, 15:44
A ja sądzę, że było to sprawiedliwe ukaranie niemieckich zbrodniarzy wojennych. Szkoda tylko, że oprawcy spod znaku sierpa i młota nie doczekali się swojej Norymbergi.

KWidziu
09-12-2009, 15:53
Mnie wydaje sie ze zniszczono tam niepotrzebnie elite, znakomitych filozofow i lekarzy, doswiadczonych politykow.

Jakieś nazwiska tych geniuszy, których tam niepotrzebnie przetrzebiono?

Ja mam wątpliwości co do samego procesu niemniej jednak uważam, że jakaś kara się należała za utopienie europy we krwi.

Wątek będę monitorował, tak aby nie naruszał polskiego prawa.

Papier Toaletowy
09-12-2009, 16:00
Jakieś nazwiska tych geniuszy, których tam niepotrzebnie przetrzebiono?
Np. Wilhelm Keitel, utalentowany dowodca. Kolejny przyklad to Hermann Göring, odpowiedzialny za rozbudowe Luftwaffe.

Aquila
09-12-2009, 16:01
Ukarano tam zbrodniarzy, chciałbym napisać, że 'zwierzęta', ale to by je obrażało.
Elita ? znakomici lekarze ? - pseudomedyczne eksperymenty. Zakładając taki temat i pisząc w nim takie bzdury, no to też wymaga wizyty u lekarza.

MiChAl I wspaniały
09-12-2009, 16:11
Ukarano tam zbrodniarzy, chciałbym napisać, że 'zwierzęta', ale to by je obrażało.
Elita ? znakomici lekarze ? - pseudomedyczne eksperymenty. Zakładając taki temat i pisząc w nim takie bzdury, no to też wymaga wizyty u lekarza.

Dzięki tym pseudomedycznym eksperymentom medycyna zrobiła duży krok. Ja tego nie popieram, ale przełom w nauce dokonuje się tylko w tedy gdy ludzie cierpią. Wojna napędza naukę (no nie całą, ale wiele dziedzin). Straszne ale prawdziwe. Człowiek to menda, która stworzyła całą swoją cywilizację na cierpieniach ludzi. Kto jest innego zdania, proszę pisać :D

glaca
09-12-2009, 16:19
ci najgenialniejsi sobie poradzili- szybko znalezli miejsce w laboratoriach USA i ZSRR. szkoda ich było na jakies procesy.

Papier Toaletowy
09-12-2009, 16:23
Prawda jest taka ze nazisci znacznie pchneli nauke, wystarczy spojrzec na PzKpfw VI.

KWidziu
09-12-2009, 16:34
Np. Wilhelm Keitel, utalentowany dowodca. Kolejny przyklad to Hermann Göring, odpowiedzialny za rozbudowe Luftwaffe.

Tylko taki komentarz do tego tekstu: :lol: :lol: :lol: :lol: Żeby idiotów uważać za elitę...

Prawda jest taka ze nazisci znacznie pchneli nauke, wystarczy spojrzec na PzKpfw VI.

Jakież to rewolucyjne rozwiązania posiadał PzKpfw VI? :shock:

MiChAl I wspaniały
09-12-2009, 16:41
Jak dla mnie był to pierwszy wzór obecnych czołgów. Przede wszystkim duże, z grubym pancerzem. Co do mobilności to nie piszmy, oraz o ogólnej konstrukcji (strasznie wadliwy). No ale wydaje mi się, że właśnie to był pierwszy wzór obecnych czołgów.

PS. Tak to widzę, na czołgach ogólnie się nie znam.

No ale Niemcy mieli znakomity karabin maszynowy. StG 44 :D W Medal of Honor przy entym przechodzeniu gry, wpisywałem kod i ganiałem nim :lol: W rzeczywistości była to chyba przełomowa broń.

Papier Toaletowy
09-12-2009, 16:44
Tylko taki komentarz do tego tekstu: :lol: :lol: :lol: :lol: Żeby idiotów uważać za elitę...
Zaden z nich nie byl idiota. Göring byl jedynie leniwy.

Jakież to rewolucyjne rozwiązania posiadał PzKpfw VI?
Potezne uzbrojenie i opancerzenie. Przelomowy czolg.

Mloody
09-12-2009, 18:01
Jak dla mnie był to pierwszy wzór obecnych czołgów. Przede wszystkim duże, z grubym pancerzem. Co do mobilności to nie piszmy, oraz o ogólnej konstrukcji (strasznie wadliwy). No ale wydaje mi się, że właśnie to był pierwszy wzór obecnych czołgów.

Pierwsze ciężkie czołgi zaczęli produkować sowieci! Niemcy po ataku na ZSRR zdobyli kilka takich czołgów i na ich podstawie zaczeli budować własne ciężkie czołgi.

http://pl.wikipedia.org/wiki/KW_(czo%C5%82g_ci%C4%99%C5%BCki)
http://pl.wikipedia.org/wiki/KW-2
http://www.konflikty.pl/a,255,Wojska_ladowe,KW-1.html

Jeśli chodzi o Norymbergę, to dobrze że była, każdy musi odpowiedzieć za zbrodnie których dokonał, nie ważne że to elyta (może tak wypuścić Polańskiego, przecież to sławny reżyser?). Szkoda tylko że komuniści nie mieli takiej "Norymbergi", a zasłużyli na taką o wiele bardziej niż naziści!

CaiusCosades
09-12-2009, 18:32
Czy czołgi z serii KW były rzeczywiście tak wielkim niebezpieczeństwem? T-34 wymusił na projektantach niemieckich stworzenie przeciwwagi. Wtedy właśnie powstała Pantera.
Co do czołgu ciężkiego i rzekomego wpływu KW na ich wprowadzenie: pierwsze przymiarki do stworzenia "czołgów eskortujących" podjęto już w 1935 r. Miały być to kolosy uzbrojone w armatę o kalibrze 75 mm. Widać tu wzorowanie się na doktrynie i czołgach francuskich. Dopiero w 1937 pojawiły się koncepcje "czołgu przełamania". Dopiero w marcu 1941 r. powstał prototyp Henschla, który wygrał z pomysłem Porsche - VK 45.01. Tak otrzymaliśmy ówcześnie najnowocześniejszy czołg niemiecki - Tiger.
Co do drugiej jakże rzeczowej dyskusji, potwierdzam - Göering był idiotą :) Uzależnionym od morfiny, strojącym się w coraz to nowe mundury głupcem, który nie powinien być wodzem Luftwaffe.

09-12-2009, 18:42
entschuldigung, ale co ma piernik do wiatraka?

KWidziu
09-12-2009, 18:47
Potezne uzbrojenie i opancerzenie. Przelomowy czolg.

Przełomowy? Pod jakim względem? Przełomowe to może były Centurion i T-44, ale na bank nie Tygrys.

Kończąc oftop napiszę, że dziwnym trafem rodzina MBT wywodzi się z czołgów średnich, a nie z ciężkich.

Pinotchet
09-12-2009, 19:10
Moje zdanie jest następujące. Proces był sprawą bez precedensu, ale był również jedną wielką parodią. A wiec kilka moich uwag.

1. Akt oskarżenia oraz zarzuty - złamano podstawy prawne, stworzono precedens dla sprawy bez precedensu - jednym słowem stworzono przepisy które miały regulować prawnie zbrodnie, tyle tylko, że sformułowano je już po ich dokonaniu, czyli stworzono precedens, tym samym złamano wszelkie prawne regulacje i na tej podstawie wszystkie wyroki, można uznać za nieważne i bezprawne. Dużo łatwiej było rozstrzelać wszystkich podejrzanych a nie bawić się w cyrk przez wiele miesięcy.

2. Procesy miał osądzić zbrodnie wojenne, to w takim razie gdzie: sprawa Katyńska, gdzie amerykańscy lotnicy atakujący niemiecką ludność cywilną podczas prac w polu lub w drodze do kościoła?, co z rządami Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych które wydawały Rosjan i Ukraińców służących w jednostakch kolaboranckich lub przebywających w niemieckiej niewoli - w myśl postanowień konwencji genewskiej - jeniec był jeńcem państwa które go wzieło do niewoli, wszelkie wydawanie jeńców państwu z którego on pochodził, choćby był zdrajcą, jest łamaniem konwencji gewenskiej (za prof. Normanem Daviesem). Podobna sprawa z wydanymi przez Brytyjczyków Chorwatami, których Serbowie rozstrzelali bez jakiegokolwiek sądu. A gdzie bombardowanie Drezna, miasta bez jakiegokolwiek znaczenia militarnego, pełnego uchodźców uciekających przed Armią Czerwoną. Widać wiec jak na dłoni, że był to pokazowy proces, wybiórczo traktujący historię - sprawiedliwość Zwycięsców.

3. Dwa pierwsze zarzuty:
- podżeganie i przygotowanie wojny
- dokonanie zbrodni przeciwko pokojowi
pytam wiec czemu na ławie oskażonych zabrakło Józefa Stalina i Wiaczesława Mołotowa (z wiadomych przyczyn :lol: ) - dowody pakt Ribbentrop - Mołotow, agresja na neutralną Finlandię, aneksja Litwy, Łotwy i Estonii oraz aneksja Besarabi kosztem Rumunii.
Odnośnie drugiego zarzutu to gdzie Neville Chamberlain i Édouard Daladier współautorzy haniebnego układu monachijskiego sprzedającego Czechosłowację jak cukier na targu :( .

4. teraz coś bardziej z rodzaju hipotezy niż faktu: na ławie oskarżonych zabrakło Ericha Kocha, według przyjetej historii został schwytany dopiero w 1949 roku, ale według hipotez przebywał w brytyjskiej niewoli już 1945 roku. Czemu wiec jako wysoki urzędnik III Rzeszy nie zasiadł na ławie oskarżonych? Wielce prawdopodobne, że z powodu obiekcji ZSRR. Koch mógł się wydać bardzo niewygodny, przedstawiłby napewno sprawę prześladowań Ukraińców przez rząd ZSRR, to wiązałoby się z sprawami wielkiego głodu na Ukrainie itp itd, Wiec kolejny dowód na to jakim ten proces był cyrkiem - ważny zbrodniarz nie jest sądzony na procesie gdzie napewno otrzymałby czape bo jego zeznania mogą być bardzo nie na rękę dla jednego ze zwycieskich mocarstw.

5. Najlepsi secjaliści unikneli kary, ich talenty zostały wykorzystane przez sojusznicze mocarstwa, np taki Wernher von Braun z powodzeniem mógł być sądzony w procesie przemysłowców, ale przecież musiał zbudować Amerykanom rakietę (Saturn V) dzięki, której wylądowali na Ksieżycu :lol: :lol: :lol:

6. Wyroki conajmniej dziwne, mogę sie po części zgodzić, że większość delikwentów zasłużyła na swoje wyroki, ale mam pewne zastrzeżenia:
- od szubienicy uratowałbym tylko jednego ze skazanych na taką karę, mianowicie Fritza Sauckela (głownie w kontekście wyroku dla Alberta Speera - który uniknął szubienicy). Sauckel zajmował się sprawami zatrudnienia robotników przymusowych, w tym wieźniów obozów koncentracyjnych - ale wieźniowie obozów koncentracyjnych podlegali SS (Sauckel nie miał na to żadnego wpływu), natomiast zatrudniani przez Sauckela robotnicy przymusowi i jeńcy wojenni byli traktowani dużo lepiej. Na ironię Sauckel wykonywał rozkazy Speera (który dostał wyrok 20 lat wiezenia), to tak jakby skazać sekretarkę zamiast szefa :lol: :lol: :lol:
- zrewidowałbym wyrok dla Karla Dönitza, zamiast 10 lat powinnien posiedzieć przynajmniej z 20
- z trójki uniewinnionych: Hans Fritzsche, Franz von Papen i Hjalmar Schacht, Von Papen i Schacht powinni dostać wyroki wiezenia, wystarczy poczytać parę książek o III Rzeszy by wiedzieć, że byli winni.

7. Co do postepu i rozwoju techniki przez III Rzesze to jest on niezaprzeczalny: pierwszy samolot z silnikiem odrzutowym, pierwszy mysliwiec z silnikiem rakietowym, pierwsze użycie noktowizora "Wampir", pierwszy operacyjny samolot z silnikiem odrzutowym, pleksiglas, rakiety balistyczne, w dziedzinie lotnictwa: skrzydła w układzie Delta (autorstwa Aleksandra Lippischa), również tradycyjne skośne skrzyda to niemiecki wynalazek, skrzydła o ujemnym skosie, pierwsze samoloty bez statecznika poziomego. Komputer Konrada Zuse, który jest podstawą obecnie istniejących komputerów. Rakiety ziemia-powietrze kierowane radiem, rakiety powietrze-powietrze. Szeroko rozwinięta technologia paliw syntetycznych, miny magnetyczne. Pierwszy karabin szturmowy świata Stg 44, pierwsze prace nad bojowym wykorzystaniem infradźwięków. Najpotężniejsze chemiczne środki bojowe czyli Tabun i Sarin to również niemieckie osiagnięcia. Można by tak wymieniać w nieskończoność. Wystarczy tylko wsomnieć że po wojnie Alianci zagarneli ponad milion różnego rodzaju patentów.

Odniosę się również do eksperymentów medycznych prowadzonych w III Rzeszy, wszystkie one były zbrodnicze. Wkład III Rzeszy w rozwój medycyny jest ogromny ale należy miec na uwadze, że zostalo to osiągnięte straszliwym kosztem.

tomsn
09-12-2009, 23:02
to chyba znamienne, że nawet wielcy zbrodniarze legitymujący się sprawnym umysłem unikali kary. Warto przypomnieć tu Trybunał w Tokio i pochodne. na śmierć skazano 7 najważniejszych oskarżonych, m. in. Hideki Tojo acz kary uniknął Shiro Ishii, szef czterech "fabryk śmierci", w tym jednostki 731, która w Mandżukuo eksperymentowała na ludziach. Naukowcy zajmujący się badaniami broni biologicznej i chemicznej pracowali na rzecz USA. Wielu agentów wykorzystywano w Korei...

Yoshio Kodama i Ryoichi Sasakawa - regularnie grabiący Chiny po symbolicznej odsiadce przeszli na garnuszek CIA...

Pytanie nasuwa się jedno odnośnie osiągnięć medycznych: tak właściwie to po co wynajdywać jeszcze silniej dławiący gaz, jeszcze bardziej żrący napalm... Gdy jest zapotrzebowanie, znajdą się naukowcy, którzy dla "dobra nauki" go odkryją...

Gerwand
11-01-2010, 16:31
Nie będę dużo gadać. Powiem tak:
http://www.youtube.com/watch?v=8WwbqJiF1q0
Należało się.