Zobacz pełną wersję : Moje jednostki nie atakują celu który wskaże a tego który jest najbliżej
karabinier
14-07-2015, 15:45
Jak w temacie. Dodam że dzieje się tak nawet wtedy gdy zaznaczę przeciwnika "A" moje jednostki atakują jednostkę "B" która jest bliżej ale w drugą stronę czyli np jednostka "A" w lewo a jednostka "B" w prawo... Przez ten błąd wgl nie da się grać bo jak tutaj flankować?? Gram bez dodatku i na wersji 1.3
Lwie Serce
14-07-2015, 16:47
Kliknij raz jeszcze na cel, który chcesz zaatakować. Jednostka jak złapie jakiś kontakt z wrogiem choćby przez jednego wojaka to cały oddział poleci się bić. Trzeba więcej klikać i tyle. xD
karabinier
15-07-2015, 03:10
Problem w tym że mimo iż żadna jednostka jeszcze nie "bije" się z innymi to i tak atakuje tą najbliższą. Po prostu kieruje się w inną stronę niż wskazuje to "mieczykiem"... Gdy grałem rok temu tego nie było.
Problem w tym że mimo iż żadna jednostka jeszcze nie "bije" się z innymi to i tak atakuje tą najbliższą. Po prostu kieruje się w inną stronę niż wskazuje to "mieczykiem"... Gdy grałem rok temu tego nie było.
Tak się dzieje gdy dajesz rozkaz kilku jednostkom naraz.
karabinier
15-07-2015, 12:22
Czyli jak ustawie sobie grupę kawalerii np ctrl + 1 to te jednostki nie będą atakowały poprawnie jeśli wybiorę je wszystkie naraz??
@Edit Dodam też że w tych grupach pod ctrl + liczba gdy klikam te formacje są one często niepoprawnie ustawiane. Przykładowo chciałem zrobić 2 linie w każdej po 2 jednostki a wyszło w pierwszej 3 jednostki a drugiej nie było bo ostatnia jednostka stała gdzieś zboku (wgl nie zmieniła pozycji po tym rozkazie)
Grupy ciężko się rozstawia, lepiej rozstawić i dopiero zgrupować. Co do błędu z atakowaniem, to niektóre jednostki maja "może atakować bez rozkazu" i tu może być wyjaśnienie problemu.
Idill`a (MZ)
15-07-2015, 15:27
W przypadku sformowania grupy, poszczególne oddziały składające się na nią, będą miały zaburzone mikrozarządzanie.
To "zaburzenie" wynika z mechaniki grupy, jest to racjonalizacja operacyjna grup oddziałów, która odciąża wykonywanie zadań taktycznych przez gracza.
Jednostka z grupy, zawsze będzie atakować najbliżej usytuowaną formację wroga. To jest charakterystyka funkcjonowania grupy.
Jeżeli separujesz odział od grupy, to w jakim celi istnieje grupa? Sporo graczy, porządkuję w ten sposób interfejs, aniżeli przenosi taktykę na poziom operacyjny.
Oddziały działające w ramach grupy, winny manewrować w swoim zasięgu i wówczas podobny mechanizm się sprawdza.
Czyli po prostu nie korzystaj zbyt często z grup w trakcie walki czy ataku bo zrobi się niezły burdel:D
karabinier
16-07-2015, 06:37
No to dzięki wielkie za pomoc :) Jeszcze tak zapytam z ciekawości. W nowych total warach zaczynając od szoguna 2 wzwyż grupy działają normalnie?
Rzadko ich używam ale na pewno w kwestii przemieszczania całych formacji są świetne. No i dochodzi do tego rozróżnienie na grupę twardą i miękką (chyba tak to się nazywa). Twarda to grupa, w której przemieszczające jednostki zachowują ustawioną formację, słowem nie możesz ich porozciągać itp jeśli masz zaznaczoną całą grupę. Miękka już TYLKO grupuje jednostki, nie wprowadza natomiast sztywnej formacji. Mając ją zaznaczoną możesz dowolnie ją rozciągnąć itp. To właśnie ona służy go wyodrębniania grup na poszczególne miejsca na polu bitwy, tak aby mieć porządek, szybki dostęp i kontrolę nad wszystkim.