Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Demo antytotalitarne Łódź 13.12.2009

Wiliam Wallace
13-12-2009, 21:08
Dzisiaj w Łodzi odbyła się próba zablokowania marszu neofaszystów, nacjonalistów i innego ustrojstwa głoszących swoje chore idee pod przykrywką obchodzenia rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. Więcej info na

http://www.czsz.bzzz.net/czarny/node/2508

i

http://cia.bzzz.net/lodz_demonstracja_p ... 13_grudnia (http://cia.bzzz.net/lodz_demonstracja_przeciwko_totalitaryzmom_13_grud nia)

Niestety większość mainstream'owych mediów milczy na ten temat. W razie czego udzielę dokładniejszych informacji z pierwszej ręki ;)

Aquila
13-12-2009, 21:17
antifka ? możesz wyjaśnić co ci neo robili ? myślałem, że ONR i inni nie lubią komuszków ? ...

Wiliam Wallace
13-12-2009, 21:22
Obok przekreślonych sierpów i młotów nosili jako symbole swojej demonstracji krzyże celtyckie, falangi. W sumie nic strasznego, no nie? W końcu to tylko paru skinów, a reszta same dresiki i kibole ;D

Furiusz
13-12-2009, 22:16
Weź się nawet nie wypowiadaj. same dresiki i kibole, skądś się urwał?
To tałatajstwo spod znaku komuny i antify czy innej anarchy tez bym wysłał na Madagaskar, razem z neonaziolstwem.

Wiliam Wallace
13-12-2009, 22:55
Wybacz, już nie będę się nigdy więcej wypowiadał ;D. Powiedz mi, dlaczego wysłałbyś na księżyc ludzi, którzy mają odwagę przeciwstawić się tym szujom? Niestety, zdanie kanapowca, który jest bierny pasywny nie ma dla mnie żadnego znaczenia. "Nikim jest ten, kto nie ulepsza świata".

buras
13-12-2009, 23:13
No faktycznie, 60 nazioli stanowi niesamowite zagrożenie, które trzeba wypalic rozżarzonym żelazem... Zreszta wszystkie takie śmieszne demonstracje i kontrdemonstracje są zauważane chyba tylko przez pisarczyków z GW, jako element straszenia ludzi "ciemnogrodem, nietolerancją i antysemityzmem"(vide ostatnia histeria Blumsztajna)

glaca
13-12-2009, 23:16
na 11listopada także naziole maszerowali (w obstawie policji!)
na szczęście znalezli się ludzie, którzy zgodnie z tradycją stawili im czoła... znaczy protestowali :twisted:
oczywiscie nop walczy z komunistami- niestety ostatnim razem oberwali od emerytów z sld...

radze zamknąć temat. zaraz będą posty o wysyłaniu do gazu... ;]

roman zabawa
14-12-2009, 10:33
Tak, tak. Zamknijcie temat, antyfaszyści będą mieli kolejny dowód na totalitaryzm i powód do ssania państwowego cyca w organizacjach pozarządowych 8-)

Grogmir
14-12-2009, 15:22
Taa, znakomite są te stronki z linków, wystarczy poczytać http://cia.bzzz.net/17_5_tysiaca_norek_ ... we_francji (http://cia.bzzz.net/17_5_tysiaca_norek_wypuszczonych_w_hiszpanii_4_2_t ysiaca_we_francji) takie arty, i komentarze do nich, cytuję:
Burżuazyjny kult własności ?
Rebel (niezweryfikowane), Sob, 2009-10-24 14:58
Zwierzęta nie są własnością,nie są przedmiotami.Już dawno minęły czasy łowców spożywających mięso i odziewających się w skóry.Ale ten atawizm jest nadal kultywowany przez durni.Takie akcje muszą dotyczyć także Polski,a może szczególnie Polski, gdzie panoszy się światopogląd będący konglomeratem prostactwa i katolicyzmu.A zatem rozjebać te krwiożercze obozy zagłady a tzw.hodowców potraktować pałą po plugawym łbie!

a jak ktoś się wypowie, że wypuszczenie kilkunastu tysięcy drapieżników na wolnośc nie wpłynie za dobrze na okoliczny ekosystem, to zaraz jest wyzywany od faszysty i (o zgrozo) kapitalisty :lol:

CaiusCosades
14-12-2009, 15:31
Widzę, że rośnie nam czerwone skrzydło na forum - witamy, witamy... Glaca, jeśli nie znam się na jakimś temacie to się staram nie wypowiadać. To nie NOP uciekało przed czerwonymi dziadkami, tylko organizacja o jakże pięknej nazwie: Falanga. Szkoda, że nie są godni noszenia tej nazwy.

http://www.youtube.com/watch?v=Mh3fCEBpE_8 - wyobraźcie sobie co by było, gdyby pojawiła się tam grupa NS ze swastykami. Nagonka na narodowców stała by się tematem numer jeden w dzisiejszych wiadomościach.

KWidziu
14-12-2009, 15:51
Uprzedzam, że temat jest monitorowany i naruszenia regulaminu lub/i prawa będą karane.

"Nikim jest ten, kto nie ulepsza świata".

Lenin ulepszył nam świat ;))) Ja już wolę tych, którzy o świat nie dbają.

Dzisiaj w Łodzi odbyła się próba zablokowania marszu neofaszystów, nacjonalistów i innego ustrojstwa głoszących swoje chore idee pod przykrywką obchodzenia rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. Więcej info na

Chciałbym aby prawo do głoszenia swoich idei(to jest wolność słowa) obejmowało wszystkich, nie tylko socjalistów i tym podobnych fanatyków.

Witia
14-12-2009, 15:53
Ja wolałbym, żeby poglądy głoszące nienawiść w jakiejkolwiek formie, były prawnie zabronione.

KWidziu
14-12-2009, 16:01
Chcesz żeby niczego nie było? 8-)

Rapsod
14-12-2009, 16:17
marszu neofaszystów, nacjonalistów

A co mają jedni do drugich? Jakoś ich sobie nie wyobrażam idących wspólnie w marszu.

Swoją drogą przydałaby się taka blokada marszu gejów, ups... przepraszam - równości.

glaca
14-12-2009, 17:07
Widzę, że rośnie nam czerwone skrzydło na forum - witamy, witamy... Glaca
lol. wiem. świeżak jestem na forum :( jedynie 4 lata
ale dlaczego od razu antyfaszysta to od razu czerwony? czy tak samo nacjonalista=faszysta? to odpowiedz na Twoje pytanie Rapsod.

Chciałbym aby prawo do głoszenia swoich idei(to jest wolność słowa) obejmowało wszystkich, nie tylko socjalistów i tym podobnych fanatyków.
100% poparcia
btw. poczytajcie może wlasnie cia.bzzz to moze niektórzy zobaczą, że tak naprawdę jestem konserwatystą ^^

Wiliam Wallace
14-12-2009, 17:47
:lol: :lol: Komentarze niektórych użytkowników niszczą. Jak do tej pory nie zauważyłem, żeby ktoś tutaj wyraził poparcie dla komunizmu, Lenina lub ogłosił, że jest socjalistą. Ja z kolei witam prawiczków na forum, a że na starym forum zarejestrowany byłem od sierpnia 2008 to jest to ponowne powitanie. Nie podchodzę bezkrytycznie do środowiska anarchistycznego, mimo, że anarcho prymitywizm jest mi bardzo bliski. Ale jak widzę znalazło się miejsce nawet dla faszystowskich "network fighters". I tak co do CIA- nie odpowiadam za komentarze fanatyków, każdy pisze w swoim imieniu.

marszu neofaszystów, nacjonalistów

A co mają jedni do drugich? Jakoś ich sobie nie wyobrażam idących wspólnie w marszu.

Swoją drogą przydałaby się taka blokada marszu gejów, ups... przepraszam - równości.

To, że razem maszerują? Demo organizowane przez pseudo organizację Narodowa Łódź, a używają flag z falangami. ;)

Furiusz
14-12-2009, 18:25
Niestety, zdanie kanapowca

Ale jak widzę znalazło się miejsce nawet dla faszystowskich "network fighters"
Jak widzę sam się zachowujesz jak internetowy wojownik.
A jak czytam teksty takie jak Twoje, o tym, ze kibice to naziolstwo, to nie wiem czy płakać. Przejdź się czasem na mecze, zobaczysz, że to nie takie proste. Po trafie wskazać co najmniej parę ekip lewicowych albo o mocno lewicowym charakterze ogólnym, a podziały pośród kibiców to norma. Ale lepiej żyć w swoim małym ciasnym świecie w którym tylko jedna jest słuszna opcja, walcząca o wolność pod czerwonym sztandarem.
Nie bedę już nic pisał, by nie dostac bana.

KWidziu
14-12-2009, 18:35
Komentarze niektórych użytkowników niszczą. Jak do tej pory nie zauważyłem, żeby ktoś tutaj wyraził poparcie dla komunizmu, Lenina lub ogłosił, że jest socjalistą. Ja z kolei witam prawiczków na forum, a że na starym forum zarejestrowany byłem od sierpnia 2008 to jest to ponowne powitanie. Nie podchodzę bezkrytycznie do środowiska anarchistycznego, mimo, że anarcho prymitywizm jest mi bardzo bliski.

Drogi Kolego. Po pierwsze wyraziłem tylko opinię o sentencji, którą raczyłeś się posiłkować, w którejś wypowiedzi, a której to użycie przepełnione arogancją jest tak wielką, że aż niestosowną. Mówiąc prościej, skoro aluzje to zbyt trudne to zrozumienia, bardzo szybko wykazałem, że jest ona zwyczajnie głupia i użyta w sposób daleki od mądrości.

Zmieniacze świata, idealiści bowiem przysporzyli więcej problemów i cierpień ludzkości niż ludzie zwyczajnie zajmujący się własnym życiem.

Po drugie nikt ogłaszać się nie musi. Starożytni już mawiali: Arguitur dictis vir velut ungue leo.

Anarcho-prymitywizm... - głupszej ideologi nie znam. Respect, miałem Cię za zwykłego socjalistę, a tu proszę... :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale jak widzę znalazło się miejsce nawet dla faszystowskich "network fighters"

Może podaj nicki tych osób? Z chęcią powalczę z faszystami z pozycji liberalnych :D

glaca
14-12-2009, 18:42
znów pytam- po uj ten temat w Agorze? żeby się wyzywać jak pod budką z piwem ;/?

Demand
14-12-2009, 19:06
znów pytam- po uj ten temat w Agorze? żeby się wyzywać jak pod budką z piwem ;/?
Wiesz, prędzej czy później prawie każda dyskusja ideologiczno-polityczna się do tego sprowadza ;) Poza tym jak to mawiają dla odmiany nowożytni: arguing on the internet is like taking part in the special olimpics - even if you win, you're still retarded :p

Rapsod
14-12-2009, 19:12

To, że razem maszerują? Demo organizowane przez pseudo organizację Narodowa Łódź, a używają flag z falangami. ;)

To problem sam się rozwiąże. Spotkają się i zaczną ze sobą bić. Nie musicie robić żadnej blokady.

KWidziu
14-12-2009, 19:14
Glaca po to aby rozmawiać - jak wszelkie tematy, nawet wyzłośliwiając się. Jak zacznie się totalna pyskówka to zamkniemy i/albo przeniesiemy.

arguing on the internet is like taking part in the special olimpics - even if you win, you're still retarded :p

No i podważyłes moją wiarę w sens korzystania z for internetowych... ;)

Grogmir
14-12-2009, 19:47
Z ciekawości, by zobaczyć, któż zacz, wszedłem na wiki i :

Anarchoprymitywizm uznaje za niereformowalne i destrukcyjne zjawiska oparte na wyzysku, takie wytwory cywilizacji jak: państwo, kapitalizm, rynek, patriarchat, globalizacja, nauka czy praca .

W jaki sposób rynek (i to zapewne wolny), czy nauka (??) są oparte na wyzysku?

CaiusCosades
14-12-2009, 19:49
Glaca, nie pisałem o Tobie. Zrozumiałem kontekst Twojej wypowiedzi. A co do rzekomego ruchu neofaszystowskiego - jeśli ktoś mi znajdzie w Polsce organizację NEOFASZYSTOWSKĄ - temu stawiam piwo. Wiem, że dla niektórych może wydawać się to dziwne, ale nacjonalizm i faszyzm to dwie różne rzeczy.

Jarl
14-12-2009, 22:01
Radykalizm we wszelkiej postaci jest ściśle powiązany ze ślepym dogmatyzmem, zatem ciężko mi nawet wewnętrznie rozstrzygać spór pomiędzy komuchami i naziolami (oczywiście, żeby uniknąć zbędnego bicia piany - określenia potoczne, zdaję sobie sprawę z różnic pomiędzy poszczególnymi ideologiami). Zamknięcie się kompletnie na argumenty drugiej strony wcale nie posuwa niczego do przodu, powoduje intelektualną stagnację - coś bardzo wygodnego dla tych, co wolą wyłącznie działać, a nie przy okazji jeszcze myśleć. Aby spojrzeć na rzecz, spór, obiektywniej, trzeba konfrontować ze sobą racje obu stron - co może okazać się ciężkie i niejednokrotnie zmusi do zetknięcia się z dylematami moralnymi. Cóż, nikt nie powiedział, że będzie łatwo.

Dlatego też z nieukrywanym zażenowaniem patrzę na akcje typu: http://www.youtube.com/watch?v=gyJZyOQY2lw . Oczywiście przyczepiłem się w tym przykladzie kolegów z tej sercowej (lewej) strony, ale po prostu ten filmik akurat miałem w pamięci pod ręką. Coś tam chodzi mi po głowie odnośnie nacjonalistów i organizacji typu B&H, ale nie chce mi się siedzieć na Youtube w poszukiwaniu adekwatnego filmiku ukazującego skrajną głupotę przedstawicieli drugiej strony. Zawsze znajdzie się jakiś oszołom, nieważne czy prawicowiec, lewicowiec czy tam inny centrowiec.

W jaki sposób rynek (i to zapewne wolny), czy nauka (??) są oparte na wyzysku?

W taki, że jak chcesz coś mieć, to musisz na to zapracować. Niestety, gros anarchistów (rzekomych bądź nie, nie mnie oceniać) czuje wewnętrzną odrazę do pracy, bo wiąże się to z pewnym przymusem - a jak wiadomo, każdy przymus jest zły. Z mojego punktu widzenia postępowanie takich ludzi trąci nieco hipokryzją - korzystają z dobrodziejstw, które pozwolił nam osiągnąć świat kapitalistyczny (niebywały postęp technologiczny nie dokonał się dzięki staraniom czerwonej drużyny A), w celu zaszczepienia nam poglądów, że niemal wszystko co nas otacza, z założenia jest złe, bo oparte na wyzysku jednego człowieka przez drugiego. Dość śmieszne założenie, ale widocznie wygodniej jest siedzieć przed komputerem niż skonfrontować swoje (nie oszukujmy się - dość radykalne) wizje z rzeczywistością.

Reasumując - dziecinada po prostu, i tyle.

glaca
15-12-2009, 00:25
Jarl- z całym szacunkiem... mógłbys nie tworzyć fantazji na temat, który nie masz zielonego pojęcia? ^^
wiesz może co to jest akcja food not bombs? albo na czym polega squatting? jakie inicjatywy podejmują 'anarchisci'? (uj z tym! to czerwona zaraza i pewnie sponsoruje ich kgb, mao i tusk! bo przecież nie wg Twoich wyobrażeń nie może pracować. wtf?!)
i piszesz, że nie ma róznicy miedzy czerwonymi, a brunatnymi... a jedziesz tylko po pierwszych ;) swiat nie jest czarno biały, bo i obie strony robią wiele 'zlego' jak i 'dobrego'.
ale spoko. to forum kons-liberalne i znam ten wasz syndrom tzw obiektywnosci...

Barsa
15-12-2009, 00:53
Bo łatwiej jest jechać po komuchach w Polsce... w ogóle powinno się po tym jechać żeby uzmysłowić ludziom, że to jest takie samo zło jak nazizm i podobne. Dla mnie nie ma różnicy między swastyką a sierpem i młotem... te pierwsze jest zakazane, a te drugie... no cóż często widać na koszulkach podobne nadruki, nie mówiac o Che, CCCP itd. a na meczach piłkarskich chyba nawet uzywac znaku szczerbca zakazano :lol: Dla mnie paranoja... Oba systemy są złe, a tylko jeden jest tępiony przez prawo w takim stopniu jak powinien.

Niby mi w jakiejś ankiecie wyszło, że wyznaje "Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)" :lol: ale daleko mi i do prawicy, i do lewicy, ja bym po prostu tak szczerze chciał drugiego Piłsudskiego(Dmowskiego skrajnie "nielubie"), nawet ze wszystkimi jego wadami, a miał ich sporo i co będzie niepopularne(a Kwidzu to mnie zjedzie ;) ) ze wszystkimi ofiarami dojścia takiego "Piłsudskiego" do władzy... to jest polityka, nie ma sentymentów i pewne ofiary są konieczne(czasem trzeba rzucić kości i nie oglądać się za siebie, nie uważam Piłsudskiego za kogoś na miare Cezara ale na polskie warunki to człek był wielki a tacy muszą działać niekoniecznie etycznie i legalnie, bo polityka taka nie jest), żeby "bić kurwy i złodziei", bo dzisiejsza Polska to znów "wielki burdel, konstytucja to prostytutka, a posłowie to kurwy!".

ps. nie wiem co na to mod... ale cytowałem z Marszałka dosłownie, przynajmniej tak mi się wydaje.

Jarl
15-12-2009, 01:46
wiesz może co to jest akcja food not bombs? albo na czym polega squatting? jakie inicjatywy podejmują 'anarchisci'?
A co mnie to obchodzi? Kościół i Caritas też pomagają potrzebującym, ale oczywiście i tak na pierwszym miejscu w skojarzeniach jest ciemnogród, zabobony i czarna mafia, zaraz po tej wielkiej trójcy plasują się renegocjacja konkordatu, przekręty i pedofilia.

Squatting - cóż, jak wspomniałem - moje słowa tyczyły się większości anarchistów, których znam lepiej lub gorzej, ludzi rozpaczliwie poszukujących ideologii, z różnych powodów (i nie powiesz mi, że większość z czerwonymi A w kółku na plecakach bierze udział w akcjach, które wymieniłeś). Jako przykład podam pewnego, nieaktywnego już, użytkownika tego forum, który wysnuł tezę, iż z przymusem mamy do czynienia już w przypadku władzy rodzicielskiej i trzeba z tym walczyć. Przykład z forum, nie z życia, ale mniej więcej obrazuje sytuację. No ale skoro można się czegoś przyczepić, to czemu nie...

i piszesz, że nie ma róznicy miedzy czerwonymi, a brunatnymi... a jedziesz tylko po pierwszych
Gdybyś uważnie przeczytał mojego posta, to zauważyłbyś, że w drugim akapicie po prostu uznałem to za niepotrzebne, aby szukać drugiego filmiku dotyczącego drugiej strony, skoro obaj dobrze wiemy, że takich też jest mnóstwo. Trzeci zaś odnosił się do konkretnej wypowiedzi Grogmira. Według ciebie muszę koniecznie przyczepić się jeszcze nazioli, żeby było po równo? Specyficzna polityczna poprawność, na to wygląda.

swiat nie jest czarno biały, bo i obie strony robią wiele 'zlego' jak i 'dobrego'.
Dzięki za otwarcie mi oczu. Wezmę twe słowa pod uwagę, gdy przyjdzie mi coś osądzać.

KWidziu
15-12-2009, 08:48
Niby mi w jakiejś ankiecie wyszło, że wyznaje "Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)" :lol: ale daleko mi i do prawicy, i do lewicy, ja bym po prostu tak szczerze chciał drugiego Piłsudskiego(Dmowskiego skrajnie "nielubie"), nawet ze wszystkimi jego wadami, a miał ich sporo i co będzie niepopularne(a Kwidzu to mnie zjedzie ;) ) ze wszystkimi ofiarami dojścia takiego "Piłsudskiego" do władzy... to jest polityka, nie ma sentymentów i pewne ofiary są konieczne(czasem trzeba rzucić kości i nie oglądać się za siebie, nie uważam Piłsudskiego za kogoś na miare Cezara ale na polskie warunki to człek był wielki a tacy muszą działać niekoniecznie etycznie i legalnie, bo polityka taka nie jest), żeby "bić kurwy i złodziei", bo dzisiejsza Polska to znów "wielki burdel, konstytucja to prostytutka, a posłowie to kurwy!".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jasne Barsa - bić kolesi żeby własne kolesie mogły dojść do władzy i żeby było jeszcze gorzej. Jak to pięknie, że mit Piłsudskiego tak cudnie wrył się w pamięć pokoleń i ze zdrajcy i oszołoma zrobił zbawcę narodu.

Barsa czytałeś cokolwiek Domowskiego? :roll:

glaca
15-12-2009, 10:36
Dzięki za otwarcie mi oczu. Wezmę twe słowa pod uwagę, gdy przyjdzie mi coś osądzać.
skoro opierając swoje wnioski jedynie na forum i sieci- na to wygląda, że o tym zapomniałeś ;)
i nie musisz jechać równo po wszystkich- i jaka polityczna poprawność :lol: zwyczajna uczciwość, na którą w tym temacie wiem, że nie ma co liczyć ;]

a więc pytanie do tematu:
czy każdy kto bierze udział w kontrmanifestacji antyfaszystowskiej jest czerwonym?
czy każdy kto świętuje 11 listopada jest faszystą?

Jarl
15-12-2009, 12:42
skoro opierając swoje wnioski jedynie na forum i sieci- na to wygląda, że o tym zapomniałeś ;)
Ech... przykład wziąłem z forum, nie wnioski (chociaż pośrednio tak, skoro posłużyłem się przykładem). Po prostu był tak idiotyczny, że idealnie pokazywał mentalność co poniektórych anarchistów bądź "anarchistów" - nie jestem żadnym z nich, więc nie mnie osądzać, który jest tró, a który pozuje po to, żeby mieć fajne komcie na nk od innych kolegów spod znaku drużyny A.

czy każdy kto bierze udział w kontrmanifestacji antyfaszystowskiej jest czerwonym?
Zwykłych, szarych ludzi, takich jak ja, moi normalni (w sensie - w poglądach odnośnie radykalizmu podobni do mnie, zdaję sobie sprawę z pewnego relatywizmu związanego ze słowem "normalność") znajomi, rodzina, serdecznie walą manifestacje, które nie mają na celu niczego innego jak publicznym napinaniem się bądź wyrażaniem dezaprobaty dla bandy oszołomów, na których normalnie bym nawet nie splunął. Moja konkluzja - nie zawsze, ale znajdziesz tam największe zagęszczenie czerwonych na metr kwadratowy, bo to dla nich świetna okazja, żeby również na chwilę się "ujawnić". To mi wystarczy.

Demagogia.

glaca
15-12-2009, 12:47
;)
demagogia.

Zwykłych, szarych ludzi, takich jak ja, moi normalni (w sensie - w poglądach odnośnie radykalizmu podobni do mnie, zdaję sobie sprawę z pewnego relatywizmu związanego ze słowem "normalność") znajomi, rodzina, serdecznie walą manifestacje, które nie mają na celu niczego innego jak publicznym napinaniem się bądź wyrażaniem swojej oszołomskiej postawy i poglądów na które normalnie nie mam czasu. Moja konkluzja - nie zawsze, ale znajdziesz tam największe zagęszczenie brunatnych na metr kwadratowy, bo to dla nich świetna okazja, żeby również na chwilę się "ujawnić". To mi wystarczy.

Jarl
15-12-2009, 12:55
Na twoje drugie pytanie odpowiedziałem poniekąd także w drugim akapicie. Tak czy siak, chyba znów nie udało mi się cichcem uniknąć tematu "brunatnych" - a tak chciałem się do czegoś przypieprzyć... Wszystko zepsułeś.

Elrond
15-12-2009, 13:38
Nie podchodzę bezkrytycznie do środowiska anarchistycznego, mimo, że anarcho prymitywizm jest mi bardzo bliski

To jest jeszcze głupsza ideologia od marksizmu. No chyba durniejszej ludzkość nie wymyśliła - wywalić cały swój dorobek, cywilizację w p****c i cofnąć się do epoki kamienia łupanego... Co w niej może być "bliskiego" :?:

tomsn
15-12-2009, 13:43
Oczywiście święta narodowe będą szczególnie obchodzili pro-państwowcy. Wśród nich najbardziej krzykliwą grupą są "narodowcy" (zwykle ich znakiem rozpoznawczym jest łysa głowa, spodnie w panterkę i .. (cenzura obyczajowa). Dla patriotów odcinających się od tego ruchu jest dobre wyjście - zdominować obchody. Jest ich przecież ze sto razy więcej.. Niestety aktywność dziś leży po stronie radykałów z łysą pałą na wierzchu.

Podobnie jest z demonstacjami drugiej strony.. - radykalizm jakosć zawsze wypływa na wierzch i kształtuje opinie. Jeśli na wiecu górników mamy 3 tys ludzi, a 10 rzuca oponami to znaczy że: górnicy znów rzucali oponami...

Jeśli na marszu autonomistów śląskich jest 500 osób a trzy(3) przy tym mówią: "za Adolfa było lepiej" to dawaj na nich: "autonomiści to folksdojcze"...

KWidziu
15-12-2009, 14:57
To jest jeszcze głupsza ideologia od marksizmu. No chyba durniejszej ludzkość nie wymyśliła - wywalić cały swój dorobek, cywilizację w p****c i cofnąć się do epoki kamienia łupanego... Co w niej może być "bliskiego" :?:

Brak lekarstw, domów, jedzenia, średnia długość życia na poziomie 20-25 lat. Piękny, radosny świat.

glaca
15-12-2009, 15:12
na pewno tak jest!
a liberalizm? złodzieje, masony i tuski. każde dziecko to wie.
czytaliście coś na temat poza nazwą?

Wiliam Wallace
15-12-2009, 17:12
Postanowiłem nie ciągnąć dalej dyskusji ze zwolennikami władzy wojskowej, ale dobra, niech wam będzie. Po pierwsze Jarl- o anarchizmie nie prawdopodobnie zielonego pojęcia (filmik pokazuje wyczyn jakiś ludzi raczej nie mających nic wspólnego z ruchem). Równie dobrze mógłbym umieścić tutaj link z tańcem "dzieci neostrady" i stwierdzić, że ich postawa obrazuje poglądy użytkowników tego forum). Po drugie anarcho prymitywizm nie zakłada cofnięcia się do epoki kamienia łupanego, ale życie w większej zgodzie z naturą człowieka, z odrzuceniem poglądów o dominacji ludzkości na ziemi itp. Pisałem także, że jest mi do tego ruchu blisko, a nie, że jestem jego przedstawicielem.
Co do pierwszego posta Jarla- nie musisz uczyć mnie obiektywności, oraz analizy poglądów innych osób, wszak ty uważasz, że twoje własne poglądy nie są słuszne :lol:

Na koniec postaram się opowiedzieć na dwa pytania.

Nie każdy kto obchodzi święto 11 listopada jest "brunatny", ale już maszerowanie razem z nimi pod sztandarami ONR-u i krzyżami celtyckimi świadczy o tym, że nie przeszkadzają mu hasła propagowane przez tych ludzi.

Czy każdy antyfaszysta jest czerwony? Nie, nie i po stokroć nie. Większość antyfaszystów odcina się od anarchizmu(który nie jest wcale czerwony) lub socjalizmu i lewicy. Poza tym łódzka kontrmanifestacja odbyła się bez partyjnych flag i bannerów.

PS. Banner dotyczący kapitalizmu bardzo mi się nie podobał, mimo, że w sporym stopniu się z mim zgadzam. Mam nadzieję, że tak jak namawiał nas Jarl wyrzekniecie się swoich poglądów, a jego uznacie za słuszne :)

Fumanchu
15-12-2009, 17:37
Weź się nawet nie wypowiadaj. same dresiki i kibole, skądś się urwał?
To tałatajstwo spod znaku komuny i antify czy innej anarchy tez bym wysłał na Madagaskar, razem z neonaziolstwem.
Za łaskawy jesteś ale i tak masz duże piwo ode mnie.Do Korei Płn. z nimi.
"Network fighters" hehe ale w ankiecie o poglądach wyszło jakie zdecydowana większość ma poglądy.I za to między innymi lubię to forum.
Edit : Glaca , w wagonach, w wagonach :D

glaca
15-12-2009, 17:40
dobra, ale stawiacie bilety!

w taki razie zamawiam miejsce przy wiaderku... ;]

MateuszKL
15-12-2009, 18:25
Jeśli na marszu autonomistów śląskich jest 500 osób a trzy(3) przy tym mówią: "za Adolfa było lepiej" to dawaj na nich: "autonomiści to folksdojcze"...

Oczywiście święta narodowe będą szczególnie obchodzili pro-państwowcy. Wśród nich najbardziej krzykliwą grupą są "narodowcy" (zwykle ich znakiem rozpoznawczym jest łysa głowa, spodnie w panterkę i .. (cenzura obyczajowa). Dla patriotów odcinających się od tego ruchu jest dobre wyjście - zdominować obchody. Jest ich przecież ze sto razy więcej.. Niestety aktywność dziś leży po stronie radykałów z łysą pałą na wierzchu.

No pewnie. Jak ktoś uogólni w kwestii autonomistów śląskich to ćwok, polaczek i ignorant. Co innego ci pieprzeni faszyści. Co tam, że na obchodach 11 listopada na 250 osób z MW skinów było 20-30. Narodowcy to skini i już.

Witia
15-12-2009, 18:46
Po drugie anarcho prymitywizm nie zakłada cofnięcia się do epoki kamienia łupanego, ale życie w większej zgodzie z naturą człowieka, z odrzuceniem poglądów o dominacji ludzkości na ziemi itp. Pisałem także, że jest mi do tego ruchu blisko, a nie, że jestem jego przedstawicielem.
Co według Ciebie oznacza termin 'życie w większej zgodzie z naturą człowieka' i 'odrzucenie poglądów o dominacji ludzkości na ziemi' ?

tomsn
15-12-2009, 19:02
Narodowcy to skini i już.

w takim razie określę ich jako skinów. (oni sami zapewne przywłaszczyli sobie nazwę - bo tak chcą być nazywani)
to tylko kwestia nazewnictwa zamiast narodowcy użyłem słowa "patrioci". Ok, nie ma problemu możemy ten termin jeszcze zawęzić

Wiliam Wallace
15-12-2009, 19:28
Po drugie anarcho prymitywizm nie zakłada cofnięcia się do epoki kamienia łupanego, ale życie w większej zgodzie z naturą człowieka, z odrzuceniem poglądów o dominacji ludzkości na ziemi itp. Pisałem także, że jest mi do tego ruchu blisko, a nie, że jestem jego przedstawicielem.
Co według Ciebie oznacza termin 'życie w większej zgodzie z naturą człowieka' i 'odrzucenie poglądów o dominacji ludzkości na ziemi' ?

Myślałem o jednym, a napisałem o drugim. Chodzi mi o życie w zgodzie i jako takiej kooperacji ze środowiskiem naturalnym, a "odrzucenie poglądów..." - jednym słowem zaprzeczenie przekonaniu, które serwuje nam Biblia, a mianowicie, że człowiek jest panem świata i ma prawo robić z nim co mu się żywnie podoba.

KWidziu
15-12-2009, 19:32
Myślałem o jednym, a napisałem o drugim. Chodzi mi o w zgodzie i jako takiej kooperacji ze środowiskiem naturalnym, a "odrzucenie poglądów..." - jednym słowem zaprzeczenie przekonaniu, które serwuje nam Biblia, a mianowicie, że człowiek jest panem świata i ma prawo robić z nim co mu się żywnie podoba.

A kto określa co jest zgodne i co jest kooperacją z naturą? Znowu człowiek będzie postawiony w roli ostatecznego sędziego...

Witia
15-12-2009, 19:45
Myślałem o jednym, a napisałem o drugim. Chodzi mi o życie w zgodzie i jako takiej kooperacji ze środowiskiem naturalnym, a "odrzucenie poglądów..." - jednym słowem zaprzeczenie przekonaniu, które serwuje nam Biblia, a mianowicie, że człowiek jest panem świata i ma prawo robić z nim co mu się żywnie podoba.
Po pierwsze, jak to się ma do ideologi anarchizmu, po drugie, w biblii raczej nie jest napisane, że człowiek może sobie hulać po bożym świecie jak chce i ile chce.

Wiliam Wallace
15-12-2009, 19:49
W sumie wielokrotnie rozważałem taką sytuację i częstą nasuwa mi się myśl, że jest to wizja piękna, acz utopijna. Trzeba szukać bez przerwy...

Co do marszu, powiem jakie pobudki mną kierowały. Często uznaję jednoczenie się z ludźmi o odmiennych poglądach do realizacji wspólnych celów, ale w wypadku kiedy są to ludzie szerzący nietolerancję, rasową lub religijną nie mogę stać spokojnie. Prawdopodobnie rozpocznie się teraz dyskusja o tolerancji więc uprzedzę wszystkie domysły. Ja też nienawidzę, nawet bardzo często. Ale nie jest to nienawiść ze względu, kolor skóry, to czy ma na szyi krzyżyk, czy gwiazdę Dawida albo z kim się zabawia po nocach ( pod warunkiem, że ta osoba wyraża na to zgodę). Czy jestem tolerancyjny? Nie, nie toleruję głupoty, ignorancji, uprzedzeń, które opisałem już wcześniej, pazerności, hedonizmu, chęci narzucania innym ludziom swojej woli.

PS. Poczytaj o anarchizmie, istnieje wiele jego nurtów. Poza tym człowiek nie powinien myśleć tak, jak mówi doktryna, tylko to co podpowiada rozum, nie? Doktryny to tylko pomoc, lub pułapka, spostrzeżenia innych.

KWidziu
15-12-2009, 19:59
Tylko najpierw trzeba wiedzieć przeciw komu się występuje i nazywać grupy po imieniu a nie określeniami błędnymi jak na początku "neofaszyści"...

Potem można bawić się w filozofię.

Wiliam Wallace
15-12-2009, 20:05
Faszyści, nacjonaliści, naziści- mam takie samo prawo używać tych określeń jako jednego, jak wy używać w stosunku do anarchistów określenia czerwoni, które jak wiadomo przypisane jest socjalistom ;D W tej sytuacji niech każdy trzyma się swojej strony barykady. Moja bynajmniej nie jest ani na lewo, ani na prawo.

Witia
15-12-2009, 20:11
Cały problem polega na tym, że operujesz na pojęciach, o których niestety niewiele wiesz. Wymienione przez Ciebie kilka postów wyżej rzekome cechy anarchizmu, mają z nim bardzo niewiele wspólnego.
Po drugie zdecydowanie trafniejsze jest porównanie anarchista=czerwony, niż nacjonalista=nazista, bo tak naprawdę wyznawcy obu nurtów dążą w skutku do tego samego i tymi samymi środkami.

Wiliam Wallace
15-12-2009, 20:27
Niestety mylisz się. Anarchizm całkowicie odrzuca udział państwa w funkcjonowaniu społeczeństwa. A naziole, faszole to tylko nacjonaliści włoscy i niemieccy, jedno bagno. Ty z kolei posługujesz się ogólnym opisem anarchizmu, a o konkretnych nurtach nie masz pojęcia. Błagam cię, nie wciskaj mi kitu.

PS. Jako, że jest to dyskusja o antyfaszyzmie, a nie anarchizmie, prosiłbym o ew. wydzielenie osobnego tematu dotyczącego anarchizmu. Jako, że większość z was ma znikome pojęcia na ten temat, nie mam już zamiaru udzielać się w tym wątku. Niestety, ale agora na tym forum przyprawia mnie o wymioty.

Witia
15-12-2009, 20:35
Ja i wciskanie kitu ? Gdzieżby ;)

Musisz zrozumieć szanowny kolego, iż anarchia to tylko stan przejściowy z jednego ustroju w drugi. Ten 'system' nie może istnieć długofalowo, gdyż po prostu się do tego nie nadaje i jest to nierealne. Jeżeli mieliśmy okazje się spotkać ze stanem chwilowej anarchii w czasach nowożytnych, to tylko podczas zmian ustrojowych/systemowych, czy też rewolucji.

I teraz gdzie leży podobieństwo z komunizmem. Komuniści, podobnie jak anarchiści, wyznają potrzebę zlikwidowania instytucji państwa i wszelkiej władzy nad jakimkolwiek człowiekiem, gdyż zawsze ( w ich mniemaniu ) prowadziła ona do nierówności społecznych i wyzysków. Problem polega na tym, że raz wprowadzony stan anarchii trzeba było w końcu zakończyć, aby móc sensownie rozwijać chore wizje komuchów. I tutaj kółko się zamyka, bo czerwoni zrozumieli ( albo w zasadzie mieli tego świadomość i działali celowo ), że trzeba ustanowić władzę, jeszcze bardziej scentralizowaną niż poprzednia, aby móc utrzymać w ryzach 'wyzwolone' społeczeństwo, zachować władzę i skutecznie wprowadzać politykę 'równości'.

To sum up, anarchia to nie system, nie ustrój. To tymczasowy stan, który ogarnął państwo w celu narzucenia nowego rodzaju władzy.

Wiliam Wallace
15-12-2009, 20:44
Anarchia w znaczeniu, którego użyłeś istnieje właśnie jako sformułowanie negatywne dzięki i na potrzeby takich osób jak ty. Komuś chyba zależy, żeby źle się kojarzyło. Nie zmienia faktu, że jest to rozumowanie błędne i wypaczone.

Ad 2. Eksperyment z komunizmem się jak widać nie powiódł. Prosiłem cię żebyś nie wciskał kitu,a ty co robisz? Komunizm i zniesienie państwa...
To sum up żegnam, zostaję przy tematach dotyczących serii Total War. Mam nadzieję, że dyskusja w wątkach dotyczących gry nie zostanie splamiona sporami politycznymi ;)

Witia
15-12-2009, 20:51
Nie jest moją winą, że nie umiesz przeczytać definicji dwóch pojęć i wyciągnąć podobieństwa je łączące.

Po za tym to co piszesz nie świadczy o wciskaniu kitu przez moją skromną osobę, tylko całkowitym braku jakichkolwiek argumentów z Twojej strony.

Anarchia w znaczeniu, którego użyłeś istnieje właśnie jako sformułowanie negatywne dzięki i na potrzeby takich osób jak ty. Komuś chyba zależy, żeby źle się kojarzyło. Nie zmienia faktu, że jest to rozumowanie błędne i wypaczone.
To przeczytaj jeszcze raz mój post i wytknij błąd w rozumowaniu. Tylko konkretnie, bez odnoszenia się do ideologii anarchistycznej, bo ona zawsze będzie mówiła ( tak jak każda inna ), że moje jest najlepsze, że najwspanialsze, a reszta zła. Na tym polega problem ideologii, że niestety posiłkując się nią w dyskusji, do niczego sensownego nie dojdziesz.

Ad 2. Eksperyment z komunizmem się jak widać nie powiódł. Prosiłem cię żebyś nie wciskał kitu,a ty co robisz? Komunizm i zniesienie państwa...
Jak to się nie powiódł ? Wszystko działało zgodnie z planem, a to, że niektórzy 'wielcy' nie przewidzieli, że niewykształconych mas nie można pozostawić samych sobie, bez totalnego zamordyzmu, że nie może istnieć stan totalnej wolności i równości, bo współżyć w społeczeństwie można tylko w oparciu o prawo, to już inna sprawa.

I na koniec gorąca prośba. Jeżeli nie masz do napisania nic poza 'nie mam zamiaru pisać, bo przyprawiamy Cię o wymioty', to może faktycznie nie pisz... dla własnego zdrowia oczywiście.

Elrond
15-12-2009, 22:18
Postanowiłem nie ciągnąć dalej dyskusji ze zwolennikami władzy wojskowej

Są tu tacy :lol: :?:

anarcho prymitywizm nie zakłada cofnięcia się do epoki kamienia łupanego

No może nie do epoki kamienia łupanego, ale w najlepszym wypadku do mrocznych wieków barbarzyństwa :lol:

ale życie w większej zgodzie z naturą człowieka,

Ktoś tu widzę poznał "naturę człowieka" :lol: Może nas oświeć ;)

z odrzuceniem poglądów o dominacji ludzkości na ziemi itp.

Czyli że jesteśmy na tej planecie równie ważni jak kwiatki, ślimaczki, robaczki, itp. Nie dzięki, to nie dla mnie. Wolę "człowiek to brzmi dumnie", a nie "ludzi należy traktować jak zwierzęta"...

Chodzi mi o życie w zgodzie i jako takiej kooperacji ze środowiskiem naturalnym

A teraz nie żyjemy :?:

jednym słowem zaprzeczenie przekonaniu, które serwuje nam Biblia, a mianowicie, że człowiek jest panem świata i ma prawo robić z nim co mu się żywnie podoba

1. Biblia tego nie mówi.
2. Mówi za to: "idźcie, rozmnażajcie się, aby zaludnić Ziemię i uczynić ją sobie poddaną". I w tym nie widzę niczego złego.

Ja też nienawidzę, nawet bardzo często. Ale nie jest to nienawiść ze względu, kolor skóry, to czy ma na szyi krzyżyk, czy gwiazdę Dawida albo z kim się zabawia po nocach ( pod warunkiem, że ta osoba wyraża na to zgodę).

A co jest obiektem Twojej nienawiści :?:

Faszyści, nacjonaliści, naziści- mam takie samo prawo używać tych określeń jako jednego, jak wy używać w stosunku do anarchistów określenia czerwoni, które jak wiadomo przypisane jest socjalistom ;D

1. To że ktoś robi błąd, to nie usprawiedliwia kogoś innego do robienia go również, raczej do wyprowadzania innych z błędu.
2. Faszyzm, nacjonalizm, nazizm to tak skrajnie różne ideologie, że kto je używa jako jednego i zamiennego pojęcia, ten jest idiotą i powinien douczyć się podstaw o doktrynach politycznych.
3. Poza anarchokapitalistami(i nurtami pokrewnymi) w zasadzie cała reszta anarchistów to lewacy. Kolor czerwony pasuje do nich równie dobrze, jak do socjalistów(do zielonych, czyli niedojrzałych czerwonych również). A już do głąbów z krzyżami Nerona czy Che na koszulkach szczególnie.

glaca
15-12-2009, 22:53
tako rzecze Zaratustra i tak musi być.
<spala kolejny samochód>

Jarl
15-12-2009, 23:05
Postanowiłem nie ciągnąć dalej dyskusji ze :!: zwolennikami władzy wojskowej :idea: [podkreślenie moje], ale dobra, niech wam będzie.
:shock:

Po pierwsze Jarl- o anarchizmie nie prawdopodobnie zielonego pojęcia (filmik pokazuje wyczyn jakiś ludzi raczej nie mających nic wspólnego z ruchem). Równie dobrze mógłbym umieścić tutaj link z tańcem "dzieci neostrady" i stwierdzić, że ich postawa obrazuje poglądy użytkowników tego forum).
No jasne, analogicznie - anarchiści nie mają bladego pojęcia o neofaszystach, skoro zaliczają do nich ONR. Mówi ci coś NSZ?

Wyłożę ci teraz jasno, bo widzę, że tylko tak uda mi się uniknąć odwracania kota ogonem. Tępię akcje idiotyczne, nastawione na dewastację, robione przez ludzi, którzy głoszą pewną ideologię. Nie mówię, że są jej reprezentantami, tak samo jak nazistą nie jest gówniarz, którzy na nk wrzuca zdjęcie przedstawiające siebie w geście rzymskiego pozdrowienia. Po prostu są debilami głoszącymi hasła, z którymi mają niewiele wspólnego. O prawdziwych pure anarchistach nie powiedziałem nic, co mogłoby ich urazić - bo po prostu są mi obojętni, nieszkodliwi.

Po drugie anarcho prymitywizm nie zakłada cofnięcia się do epoki kamienia łupanego, ale życie w większej zgodzie z naturą człowieka, z odrzuceniem poglądów o dominacji ludzkości na ziemi itp.
Zbiór pustych frazesów, które wymiękają w obliczu brutalnej rzeczywistości. Sorry, ja w tym wypadku staję po stronie silniejszego. Taki już ze mnie oportunista.

Co do pierwszego posta Jarla- nie musisz uczyć mnie obiektywności, oraz analizy poglądów innych osób, wszak ty uważasz, że twoje własne poglądy nie są słuszne :lol:
:cry:

Mam nadzieję, że tak jak namawiał nas Jarl wyrzekniecie się swoich poglądów, a jego uznacie za słuszne :)
:cry: :cry: :cry:

Elrond
16-12-2009, 18:25
http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Kaz ... omosc.html (http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Kazdy-krok-uzytkownika-komorki-bedzie-wkrotce-sledzony,wid,11778191,wiadomosc.html) - to jest prawdziwy totalitaryzm; dlaczego przeciwko temu nie robi się demonstracji :?:

Grogmir
16-12-2009, 19:18
Miałem zamieszczać właśnie tego linka.. naprawdę, zaczynam się czuć jak w jakiejś powieści sf...

Witia
16-12-2009, 19:35
http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Kaz ... omosc.html - to jest prawdziwy totalitaryzm; dlaczego przeciwko temu nie robi się demonstracji :?:
Może dlatego, że większości to nie przeszkadza ?

Rapsod
17-12-2009, 03:05
Faszyści, nacjonaliści, naziści- mam takie samo prawo używać tych określeń jako jednego, jak wy używać w stosunku do anarchistów określenia czerwoni

Widzę, że Elrond mnie ubiegł, ale napiszę to: Anarcho - syndykalizm i komunizm nie różnią się niczym oprócz zasięgu nowej władzy. Faszyzm, nacjonalizm i nazizm są zaś zupełnie niespójne logicznie i różniące się w fundamentalnych kwestiach, takich jak polityczny obraz świata czy stosunek do państw i narodów.

1. Nacjonaliści chcą, aby świat składał się z państw narodowych. Tym samym albo konwertują ludzi pozbawionych własnej tożsamości, albo pomagają im stać się narodem (jak w stosunku Dmowskiego do Rusinów). Jeśli jakieś narody są zniewolone, to dąży się do ich wyzwolenia, bowiem narody mają prawo do swojej suwerennej władzy w państwie narodowym.
2. Faszyzm - uznaje wyższość swojego narodu nad innymi narodami; jego celem jest ekspansja i podporządkowanie sobie innych, jako niezdolnych do sprawowania suwerennej władzy na swoim terytorium.
3. Nazizm - uznaje wyższość swojego narodu nad innymi ludami; jego celem jest ekspansja, aby podporządkować sobie inne ludy i wyjałowić je z tożsamości. O wspieraniu procesów narodo - i państwo twórczych nie ma mowy, o odwrotnych zaś jak najbardziej.

Elrond
17-12-2009, 13:19
Może dlatego, że większości to nie przeszkadza ?

Nie tyle nie przeszkadza, co sobie z tego nie zdają sprawy i nie wiedzą, co się naprawdę dzieje. Mało kto ma w rzeczywistości chęć bycia permanentnie inwigilowanym niewolnikiem - tak mi się zdaje przynajmniej :roll: To się wszystko robi powolutku, krok po kroczku, w razie czego robi się mały krok do tyłu(jak w sprawie cenzury interenetu odrzuconej niedawno przez PE, którą się i tak przepchnie niedługo), tylko jak mawiał dziadzia Marks kiedyś ilość zaczyna przechodzić w jakość ;) I wtedy nagle obudzimy się w państwie Orwella...

Witia
17-12-2009, 13:32
Nie tyle nie przeszkadza, co sobie z tego nie zdają sprawy i nie wiedzą, co się naprawdę dzieje. Mało kto ma w rzeczywistości chęć bycia permanentnie inwigilowanym niewolnikiem - tak mi się zdaje przynajmniej :roll: To się wszystko robi powolutku, krok po kroczku, w razie czego robi się mały krok do tyłu(jak w sprawie cenzury interenetu odrzuconej niedawno przez PE, którą się i tak przepchnie niedługo), tylko jak mawiał dziadzia Marks kiedyś ilość zaczyna przechodzić w jakość ;) I wtedy nagle obudzimy się w państwie Orwella...

Wiesz... to jest tak. Jest sobie Kowalski, który pracuje za 2000 zł brutto w małym przedsiębiorstwie, jeździ przepisowo oplem astrą, ma żonę i dwójkę dzieci, i tak mija mu dzień za dniem. Jak myślisz, czy jego interesuje, że operator telefonii komórkowej wie skąd, kiedy i jak rozmawia przez telefon ? - no właśnie...

Swoją drogą, możliwość namierzania przez telefon była dostępna od dawna, więc nie rozumiem za bardzo o co ten szum. Tak czy siak, korzystało z tego głównie państwo, które mając nakaz mogło wymusić pewne rzeczy na operatorach telefonii komórkowej, itd. Ten przepis zobowiązuje tylko firmy do przechowywania pewnych informacji, przez pewien okres czasu. Jak dla mnie, nic wielkiego. Państwo tak czy tak może Cię kontrolować kiedy tylko chce.

KWidziu
17-12-2009, 13:53
Swoją drogą, możliwość namierzania przez telefon była dostępna od dawna, więc nie rozumiem za bardzo o co ten szum. Tak czy siak, korzystało z tego głównie państwo, które mając nakaz mogło wymusić pewne rzeczy na operatorach telefonii komórkowej, itd. Ten przepis zobowiązuje tylko firmy do przechowywania pewnych informacji, przez pewien okres czasu. Jak dla mnie, nic wielkiego. Państwo tak czy tak może Cię kontrolować kiedy tylko chce.

Co innego namierzanie w czasie rzeczywistym, a co innego przechowywanie takich informacji przez kilka lat, rekordów z tego gdzie byłeś przez lata... Dla mnie to przerażające i generalnie chyba skończy się na wywaleniu komórki.

MateuszKL
17-12-2009, 15:48
I tak władza może się już dowiedzieć o ludziach wszystkiego od dostawców neta, a więc i bez problemu skompromitować każdego potencjalnego wroga systemu. To aż taką rewelacją nie jest.

glaca
17-12-2009, 17:37
rozumiem więc, że jak coś nam sie nie podoba to wystarczy napisać post na forum i powinno przejsc? nie daj Boże wychodzić na ulicę jak jakieś lewaki?

MateuszKL
17-12-2009, 18:01
Jakiś czas temu przez ładne kilka godzin bawiłem się w lewaka "chodząc po ulicy" na manifestacji przeciwko, wyżej wspomnianej, kwestii cenzury Internetu. No ale wiesz lepiej, to się nie kłócę.

glaca
17-12-2009, 18:05
Elronda się pytam. ja, leming.

Elrond
19-12-2009, 16:29
rozumiem więc, że jak coś nam sie nie podoba to wystarczy napisać post na forum i powinno przejsc? nie daj Boże wychodzić na ulicę jak jakieś lewaki?

Jak ktoś zorganizuje demonstrację w tej sprawie, to sam się na niej chętnie zjawię(jak będzie w moim mieście). Tylko nie mam złudzeń co do tego, jaki to będzie miało efekt(tzn. żaden). III RP nieuchronnie kroczy w stronę totalitaryzmu i nie zatrzyma się jej ani "demokratycznymi wyborami", ani demonstracjami. Przynajmniej jeszcze nie teraz.

Witia
20-12-2009, 19:17
Co innego namierzanie w czasie rzeczywistym, a co innego przechowywanie takich informacji przez kilka lat, rekordów z tego gdzie byłeś przez lata... Dla mnie to przerażające i generalnie chyba skończy się na wywaleniu komórki.
A dla mnie zakrawa na przesadyzm ;) Ja rozumiem, że całą sytuacja zalatuje Orwelem, ale trzeba sobie uświadomić, że państwo może tak czy tak wiedzieć o tobie wszystko w 100% jeżeli tylko uzna to za stosowne. Nawet bez tej ustawy, z racji korzystania z telefonu i internetu można się o Tobie wiele dowiedzieć...

KWidziu
20-12-2009, 19:22
A dla mnie zakrawa na przesadyzm ;) Ja rozumiem, że całą sytuacja zalatuje Orwelem, ale trzeba sobie uświadomić, że państwo może tak czy tak wiedzieć o tobie wszystko w 100% jeżeli tylko uzna to za stosowne. Nawet bez tej ustawy, z racji korzystania z telefonu i internetu można się o Tobie wiele dowiedzieć...

Jak najbardziej, ale jak sobie połączymy pesel2, nowe prawo telekomunikacyjne ue i to coś to otrzymamy... - no właśnie co?;P