PDA

Zobacz pełną wersję : Książka sci-fiction

{{B-S}}SpartaN
20-12-2009, 14:04
Witam,

Poszukuje jakieś fajnej książki o tematyce przyszłości coś w stylu Gwiezdnych Wojen. Czy ktoś z was ma dla mnie jakieś tytuły??

Pozdrawiam!!!

tomsn
20-12-2009, 15:16
the planet Arrakis... known as Dune...

Ja czytałem ostatnio Zoricza "Jutro Wojna" - fajne - ruscy piloci -szamani, wojny z klonami

Adamsky
29-12-2009, 11:33
Również polecałbym Dune. Co prawda po filmach i grach myślałem, że książka będzie jeszcze lepsza, ale i tak nie jest źle.
Tak to już jest... . Kto pierwszy sięgnie po książkę, a dopiero później po jej "interpretacje" temu bliżej będzie do powieści.
Dune ma tą zaletę, że jeśli cię wciągnie - to masz jej kontynuacje. Nie ma więc zagrożenia, że dana historia kończy się na jednym tomie i powoduje niedosyt.

Ps. Też macie tak, że po przeczytaniu jakieś książki po kilku miesiącach pamiętacie z niej jakieś 10%? (większość to przebieg wydarzeń, podstawowe imiona i nazewnictwo). Czy tylko ja mam taki "talent" pamięciowy? To trochę człowieka dołuje, że przeczytać może wiele książek, a i tak nie pochwali się z nich konkretną wiedzą dotyczącą cytatów/nazwisk/dat/pojęć, a jedynie swoistą otoczką sytuacyjną.

{{B-S}}SpartaN
05-01-2010, 21:06
Ps. Też macie tak, że po przeczytaniu jakieś książki po kilku miesiącach pamiętacie z niej jakieś 10%? (większość to przebieg wydarzeń, podstawowe imiona i nazewnictwo). Czy tylko ja mam taki "talent" pamięciowy? To trochę człowieka dołuje, że przeczytać może wiele książek, a i tak nie pochwali się z nich konkretną wiedzą dotyczącą cytatów/nazwisk/dat/pojęć, a jedynie swoistą otoczką sytuacyjną.

Niestety tak :( ale zdarzają się wyjątki. Mam kilka takich co dobrze pamiętam.

Dragonit
06-01-2010, 01:01
Zależy, nieraz jak przeczytam jakąś nudną lekturę, to prawie od razu ją zapominam :mrgreen: Ale takiego WP pamiętam dobrze, mimo iż czytałem go dobre kilka lat temu ;p Grogmir na starym forum polecał fajną książkę sci-fiction, nie pamiętam tytułu, ale było to w temacie o alternatywnej historii, opowiadała o tym, jak na ziemię przylecieli obcy pojazdem z super zaawansowanym napędem, i zaczęli ostrzeliwać ludzi ... z muszkietów :lol:

Grogmir
07-01-2010, 18:16
To nie była książka, a opowiadanie, można je znaleść między innymi w 'Arcydzieła-najlepsze opowiadania science fiction', swoją drogą polecam, może znajdziecie w jakimś Empiku ;p. Diuna zdecydowanie miecie, a czytał może ktoś Asimova i jego cykl 'fundacyjny'? Jak dla mnie niesamowita pozycja, obowiązkowa dla każdego fana science fiction. No i o Lemie nikt nie wspomina..? Oj panowie forumowicze, budzić się :P

Dragonit
16-08-2011, 01:37
Kocia łapka w zasadzie jest też sci-fiction, przemieszanym z fantastyką.