Zobacz pełną wersję : Medieval 2 zacina na q6600, 4GB ram, 9800GTX+
jak w temacie. Rome też mi zacina, ogólnie cała seria total war. medieval 2 na najwyższych też rwie. Tylko na minimum chodzi troszkę lepiej na 1280x1024.
Dlaczego tak się dzieje? Mam Viste Home Premium 32bit. Tak samo jest też z empire total war. Na absolutnym minimum chodzi płynnie. Co może być przyczyną?
Pinotchet
20-12-2009, 15:12
Karta graficzna chłodzona radiatorem czy chłodzenie pasywne?
Częstotliwość odświeżania obrazu monitora, jaka wartość?
odświeżanie 60hz, chłodzonie mam chyba radiatorem, ale co to ma do rzeczy, sprzęt chyba za słaby nie jest na taką gre.
masz bardzo słaby monitorek, z takim to sobie możesz zagrać w sapera, też kiedyś miałem podobny problem ale po wymianie monitora wszystko było ok.
nie, nie monitor mam naprawdę dobry. Odświeżanie maksymalne to 75hz ale jakie to ma znaczenie. Kolory, kontrast itd na dobrym poziomie. Wiem, bo porównywałem go z 22" panoramicznymi i jeśli chodzi o jakość obrazu wypada znacznie lepiej niż niejedne nowe monitory. Kupowałem go jakieś 2 lata temu za 1500zł. Oczywiście mam LCD. W sapera? Skoro GTA4 działa na wysokich bez scinek, a nfs shift bez najmniejszego zacięcia na maksa, to chyba to nie jest wina monitora ;)
Konrad III
20-12-2009, 16:06
możliwe że masz słabe chłodzenie komp szybko łapie temperaturę i stąd te zawieszki
chłodzenie karty?
9800GTX+ Palita
http://extreme.pcgameshardware.de/attac ... g_2561.jpg (http://extreme.pcgameshardware.de/attachments/60826d1231678494-review-palit-geforce-9800gtx-img_2561.jpg)
Skoro far cry 2, crysis, gta4, shift i inne nowe gry chodza dobrze, to czemu taki medieval 2 z 2006 zarywa? :(
GTA San Andreas jest z 2005 a chodzi płynnie ;)
Da się coś z tym zrobić? Wydaje mi się że to wina oprogramowania a nie sprzętu.
No to jest urok serii mnie też zacina miedek 2 a mam dokładnie taką grafę jak ty. Pozostałe gry z serii chodzą dobrze moim zdaniem to wszystko zależy od specyfikacji sprzętowej. Total War niestety nie jest uśrediony pod każdą konfigurację sprzętową jak to jest w innych tytułach. Stąd niby leprze gry chodzą na High detalach a Total War scina. Ja proponuję podkręcić procka o 10 % z magistrali i zobaczyć wtedy wina grafy to nie jest na 100% bo jadę na tej samej. Pozdro.
no ale 4 rdzenie to nie jest mało ;) Aż takiej słabej optymalizacji to ta gra chyba nie ma.
Rome Ci w ogóle nie tnie na full? Jaki masz sprzet dokładnie?
Grafę mam taką jak ty
Procek 2 rdzeniowy AMD ATHLON64 X2 6000+ podkręcony do 3,2GHz
4 GB RAM 800 Mhz
Zasilacz Tagan U33 II 680 Watt
I Rome chodzi na full a Empire na Wysokich a tylko przy Miedku II są przycinki... co ciekawe w podstawce tego nie mam tylko po zainstalowaniu dodatku Królestwa.
(Teraz już mam 4 rdzeniowca tylko że musiałem go oddać do serwisu bo się przegrzewał fabryczna usterka) ale na 2 rdzeniowcu wszystko działało.
ja mam tak i w medievalu i rome, że jak włącze przyspieszenie to wtedy rwie tak że się nie da nawet kursoru przesuwać prawie po ekranie :( Na 4 rdzeniach rome też nic nie rwie?
Ja mam tak samo tylko że w Rome TW! Pytałem już kilka razy i żadne rozwiązanie nie okazało się dobre, a póki co nie zamierzam rezygnować z Visty, jeśli to ona prowokuje te "przycinki". O dziwo MTW2 działa płynnie nawet w modach z ulepszoną grafiką jak Stainless Steel, a Rome się już podstawka zacina! Pomocy, nie chcę grać na średnich detalach w Roma na kompie na którym Crysis płynie na maksymalnych!
Też mam Quada! Tylko że Q9400 - 2.66 GHz @ 3.4 GHz i 2x3 MB cache L2, dobrze chłodzony.
I kartę GTX 295 - czyli faktycznie mam SLI.
Może to te quady powodują problemy? Chociaż w każdej innej grze sprawują się wyśmienicie...
o kurde, to dopiero jest problem ;) Coś tu tkwi w oprogramowaniu, tylko nie wiem co. Jak narazie kontaktuje się w tej sprawie z pomocą techniczną CDProjekt, może oni coś pomogą.
Jedynie co mi może do głowy przychodzi teraz to to że Rome to już kawałek historii i gra nie była robiona pod 4 rdzeniowe procki dlatego może rwać. Od jakiegoś czasu już nie gram w Rome ale jak grałem na 2 rdzeniowcu w ten tytuł to na max detalach jechałem i wszystko grało jak w zegarku. Być może specyfikacja tej gry nie obsługuję 4 rdzeniowców to może być powód całego zamieszania.
PS. Zresztą tak jak mówiłem wcześniej seria Total War jest dość specyficzna dużo lepsze gry bardziej wymagające sprzętowo działają płynnie a Total War ma problemy to specyfika tej serii na jednym sprzęcie chodzi u kolegi dobrze a u ciebie nie i na odwrót. Dlatego te wszystkie wymagania można o kant dupy rozwalić jeżeli chodzi o serię Total War... Taka jest smutna rzeczywistość