Zobacz pełną wersję : Kim zagracie najpierw?
Kim zagracie najpierw w WH? W tej części jest mniej frakcji niż zazwyczaj, więc powinno to trochę uprościć wybór.
Ja na pierwszy ogień wezmę krasnale, moją ulubioną rasę tego uniwersum (i większości innych fantasy). Poza tym lubię ich styl gry, najpierw ciężki ostrzał, a potem przetoczenie się ciężką piechotą. Następni będą orkowie, ewentualnie Chaos, później Imperium i wampiry.
U mnie od razu Wampiry i Chaos. Potem Orkowie. Imperium na specjalną okazję, a Krasnoludy (no tu ciężki wybór).
Lwie Serce
29-11-2015, 16:01
Ja, jeśli za parę lat zdecyduję się kupić (i jeśli będzie też możliwość edytowania statystyk jednostek bo z tego co widzę po trailerach bez tego się nie obejdzie), to zagram wampirami. Z podanych w ankiecie frakcji są najciekawsi, jak dla mnie. :)
Waaaagh! Może być śmiesznie, choć dość ciężko przez specyfikę nacji. Później Chaos i Imperium.
Ituriel32
29-11-2015, 16:13
Zieloni, potem chaos i trupy. Krasnale i na końcu ludzie.
To chyba będzie pierwsza gra dla której zdradzę Krasnoludy i wpierw zagram Wampirami. Potem Krasnoludy, Chaos, Zieloni no i może kiedyś Imperium.
Przyznam się, że nigdy nie grałem w żadną grę ze świata Warhammera i nie do końca wiem o co w nim chodzi, ale czytając opis Chaosu, uznaję, że to coś dla mnie ^^ Ale jeszcze zobaczymy jak go już zaprezentują :P Ogólnie to nigdzie nie mogłem znaleźć żadnych filmików/screenów z mapy kampanii. Są jakieś?
W tej części jest mniej frakcji niż zazwyczaj, więc powinno to trochę uprościć wybór.
Nie mogę się zgodzić. W tej grze masz wielokrotnie więcej ras niż w każdym innym TW. Różnice między nacjami w Empire to dla mnie nie frakcje. To tylko trochę więcej niż inny kolor mundurów i flag nad wojskami. 95% takich samych jednostek i budynków w każdej nacji. Jestem zdania, że w każdym TW do wyboru mieliśmy jedną rasę, a w tym mamy ich pięć. I to na start.
Gdyby były do wyboru Wysokie Elfy, to właśnie na nie oddałbym swój głos, ale na nie przyjdzie nam czekać rok albo dwa.
Wybór w zasadzie drogą eliminacji. Nigdy nie gram rasą/nacją/klasą domyślną. Nie dla Amerykanów, Terran, wojowników. :) Odnoszę wrażenie, że dla Warhammera taką rasą jest Imperium.
Nie zagram Orkami, bo nie lubię tępych osiłków i grania kupą na pałę.
Nie zagram Chaosem, bo z opisów wynika, że będzie miał zupełnie odmienny styl niż domyślny. W sensie, że grając każdą następną rasą będę odnosił wrażenie, że muszę uczyć się od nowa. Taka rasa idzie na 3 miejsce jak znudzę sie standardową mechaniką.
Zostają dwie rasy - Krasnoludy i Wampiry. Wampirów zupełnie nie znam w tym uniwersum i to jest chyba nawet zaleta, żeby uzupełnić o nich wiedzę. Krasnoludy natomiast... Mam marzenie, żeby rozegrać kampanię online z moim starym kumplem od kart, z którym w zasadzie poznawałem świat Warhammera. Setki godzin rozdań w Warhammer Invasion w przeważającym scenariuszu ja Krasnoludy, on Orki. Pewnie go nie namówię na modernizację komputera i nici z takiej gry.
W sondzie oddam głos jak CA zaprezentuje Wampiry. Tymczasem:
1. Krasnoludy/Wapiry
2. Krasnoludy Wampiry
3. Chaos
4. Imperium
5. Orki
Nie mogę się zgodzić. W tej grze masz wielokrotnie więcej ras niż w każdym innym TW. Różnice między nacjami w Empire to dla mnie nie frakcje. To tylko trochę więcej niż inny kolor mundurów i flag nad wojskami. 95% takich samych jednostek i budynków w każdej nacji. Jestem zdania, że w każdym TW do wyboru mieliśmy jedną rasę, a w tym mamy ich pięć. I to na start.
Chyba nie rozumiesz o co chodzi. Aktualnie jest mniej nacji niż zazwyczaj, a nie ogólnie. Grywalnych nacji w Warhammer póki co 5 - w NTW 5 nacji również. W ETW masz 11-13. W R2 32 nacje łącznie.
Doskonale rozumiem o co chodzi i podtrzymuje swoje zdanie. :-)
Sara Temer
29-11-2015, 20:40
Za Grungniego! xD
PS. O ile oczywiście zagram w Warha :P
Oczywiście, że krasnoludy. Zemścić się na wszystkich za wszystkie urazy! Za te co były i za te co mogły by być :D
I, już na zapas, za te co będą:D.
Andrij Marszałek
02-12-2015, 08:43
Imperium oczywiście. Jak Chaos wygra to koniec uniwersum przecież :D
A jak Wampiry wygrają? xD Zawsze można wyrolować Archaona w jego zamiarach.
Defungor
03-12-2015, 18:19
W każdej grze najbardziej lubię nieumarłych także i w tej od nich najpierw zacznę przygodę :)
hdshovcase
03-12-2015, 20:31
Zaznaczyłem Wampiry, ale zacząłem się zastanawiać czy nie zagrać najpierw Orkami.
Jeśli potwierdzi się Bretonnia jako flc, to chyba jednak nią rozpocznę przygodę z tą grą.
Tak samo jak Asur. Swoją drogą ciekawe, jakie nam bitwy "historyczne" dla tego uniwersum zaprezentują :)
Ituriel32
07-03-2016, 10:06
Możliwości są spore a informacji mało. Wstępnie zieloni, ale mogą spaść na drugie miejsce jeśli:
a) Drugi LL brodaczy zacznie na innych ziemiach (inny klan).
b) Jeśli pojawi się możliwość gry Bretonią, choć uważam że z płatnym dlc poczekają chociaż miesiąc po premierze by go zapowiedzieć.
Jestem gotowy odpowiedzieć - Wampiry. :D
Jsatrzab
16-03-2016, 21:26
Ja początkowo miałem straszne wątpliwości kim zagrać, jako że nie nie ma Leśnych Elfów (jeszcze :]) i myślałem o wampirach, wczorajsza prezentacja przekonała mnie do nich w 100% :]
Ok, skoro wszystkich zapowiadanych już oficjalnie pokazali to wypada się ostatecznie ustosunkować. W takim razie, u mnie, lista zostaje bez zmian. Jedynie upewniłem się co do drugiego miejsca i będą tam orkowie, a nie "może orkowie":D.
Klierowski
19-03-2016, 22:14
Kiedyś byłem olbrzymim nerdem, potrafiłem grywać po 12 godzin dziennie, i mimo że to już zamierzchła przeszłość to wiem że gdy wyjdzie TW:Warhammer biorę 2 tygodnie urlopu, skręcę kilkanaście blantów i zamknę się w mieszkaniu z kratą jakiegoś dobrego piwa i numerem do najbliższej restauracji :D.
Na pierwszy ogień pójdzie kampania Imperium, potem zapewne Krasnoludy- ja wprost uwielbiam walkę o przetrwanie, obronę granic, szarpanie silniejszego od ciebie przeciwnika i taktyczne odwroty etc etc-dlatego liczę iż te 2 frakcje to mi zapewnią.
Potem zapewne zagram Orkami, mam do nich olbrzymi sentyment gdyż była to moja pierwsza rasa gdy poznałem gości którzy mnie zaprosili do gry przy warhammer fantasy, rok później grałem orkami w starej wersji Call of warhammer (chyba 1.4 :D) niestety wątpię abym jako wódz orków mógł pobawić się w rozwój prowincji i heroiczne obrony, choć jeśli AI dopisze samo plądrowanie i atakowanie może być ciekawe.
Rhaegrim
19-03-2016, 22:28
W ciemno biorę Wampiry, w większości gier najbardziej lubię nieumarłych.
Choć mam nikłą nadzieję, że kiedyś oprócz Manfredem będzie mi dane pokierować jakimś innym krwiopijcą.
Potem Imperium albo Bretką.
Patrząc na bitewniaka to na Vlada i Konrada nie ma szans :C
Patrząc na bitewniaka to na Carsteinach się pijawki nie kończą.
Krwawy_Baron
07-04-2016, 19:24
Najchętniej to zagrałbym Kislevem, no ale póki go nie ma grywalnego to w takim wypadku jako nr.1 idzie Chaos, ewentualnie Krasnale jeśli ta frakcja mi nie podejdzie.
Lubię trochę Zielonoskórych, lecz Kas ma na wszystko skaveński punkt widzenia.
Grimgor nas miarzdzył-mordował...
Azhag nie walczył z siłami Destrukcji, ale on jest pod kontrolą naszego największego-najgorszego wroga - straszno-cosia Nagasha, a Nagash jest też największym wrogiem Chaosu... :(
Gorbad i Grumlok to byli spoko goście, bo nasi sojusznicy! :D
Ituriel32
08-05-2016, 14:41
Dzięki wsparciu dla modów i uwolnieniu LL zagram najpierw:
1. Ungrim Żelazna Pięść i Karak Kadrin. Nie lubię krasnoludów ale mentalna walka o siedlisko zabójcy wpływała na mnie tak bardzo że głupio by mi było nim nie zagrać.
2. Azhag Rzeźnik. Klan jeszcze nie wiem, a postaram się właściwym dla niego.
DrChenio
14-05-2016, 13:01
Witam serdecznie zamieszczam poniżej ciekawy test wyboru frakcji mi wypadło iż powinienem zagrać Orkami ciekawy jestem waszych wyników. Pozdrawiam . http://gry.onet.pl/total-war-warhammer-ktora-frakcja-powinienes-grac-test/6vv47s
Mi w tym teście wyszły krasnoludy. Ale jak ktoś wskazał na najważniejszą artylerię i silną piechotę, to nie ma co się dziwić. Brodaczami zresztą też zagram, ale dopiero w 3 kolejności.
Ituriel32
14-05-2016, 13:42
Wypełniłem a wynik to:
Orkowie i Gobliny Orkowie i Gobliny to również mocno różnorodna frakcja. Znajdziemy tutaj słabą i tanią piechotę goblinów, silniejszych orków, kawalerię na dzikach i wilkach, rydwany, trolle i giganty, wielkie pająki, a nawet katapulty i proce, strzelające goblinami. Główną siłą orków jest masa silnych w zwarciu wojowników, a słabością niskie morale.
A myślałem że wyjdą krasnoludy, ale chyba przeważyło pytanie o taktykę.
1d, 2b, 3a, 4c, 5b, 6c, 7b, 8d
royal1410
14-05-2016, 14:25
A mi wyszło,że powinienem grać wampirami, choć taktykę będę opierał na ciężkiej piechocie i szybkich jednostkach kawalerii.
Shay Ruan
14-05-2016, 14:47
Mi wyszło Imperium czyli trafiło w 100% w moje upodobania.
Zgaduję, że tak jak u mnie przemawia za Twoją decyzją różnorodna armia? :)
Shay Ruan
14-05-2016, 14:52
Piechota, artyleria, ciężka jazda i magia ofensywna :D
Azradiel
14-05-2016, 18:24
Wyszło mi Imperium i pewnie właśnie między ludźmi a zielonoskórymi będę się wahał. Zresztą najważniejsze żeby w końcu zagrać, jaką frakcją to już mniej ważne.
Wyszły mi krasnale w teście i na pewno nimi zagram. Myślę, że od razu z tym modem na możliwość podbicia wszystkich regionów :D
Defungor
15-05-2016, 09:58
Brutalny frontalny atak, armia bez strzelców i artylerii i potwory. To chyba najbardziej przesądziło u mnie o Wampirach :D
Ituriel32
15-05-2016, 10:00
Szkoda że w ankiecie nie ma chaosu...
Andrij Marszałek
15-05-2016, 17:10
U mnie wyszło Imperium. Więc bez zaskoczenia :D
Oczywiście, że krasnoludy mi wybrało:D.
Szymblok
14-08-2016, 10:11
Cześć:)Jestem całkowitym żółtodziobem w Warhammerze i mam do Was pytanie. Którą frakcją najłatwiej jest zagrać pierwszą kampanie?
( ͡º ͜ʖ ͡º)
14-08-2016, 10:34
Zielonoskórymi.
[EotH]ZiggyDeMiki
14-08-2016, 11:31
Zielonki, masz dosyć łatwy start.
Dwarfy też nie mają trudno. Do tego armia jest silna i ma dobre morale. Poza tym, mają prostszą ekonomie do ogarnięcia.
Zdecydowanie zieloni - dodatkowe darmowe armie ŁAAA.
Polemajos
14-08-2016, 14:28
Imperium ze względu na podobieństwo rozgrywki do frakcji ludzi z poprzednich Total Warów.
PS. Zieloni z grą Azhagiem nie są tacy przyjemni.
Polemajosie, nie zgodzę się co do Azhaga. Dla mnie bardzo fajnie się gra Azhagiem ;)
Polemajos
14-08-2016, 14:38
No ja nim właśnie kończę kampanię, ale nie powiem, że jest to lajt.
Ituriel32
14-08-2016, 14:40
To pokazuje że mało grasz zielonymi...
Zaczynasz z Azhagiem i w pierwszych 10 bitwach zabijasz jeńców po bitwie i masz już Grimgora odblokowanego.
Dodano do listy Zwierzoludzi.
Polemajos
14-08-2016, 15:00
To pokazuje Iturielu, że nie znasz szczegółów mojej rozgrywki; Grimgora dawno temu odblokowałem. Nie jest to łatwa kampania, ale to nie znaczy, że sobie nie radzę. Po prostu uważam ją za bardziej wyzywającą od gry Imperium.
Szymblok
14-08-2016, 18:40
Ok czyli Zielonoskórzy :) Jaką taktykę podczas bitew powinienem obrać? Brutalny, frontalny atak?
Na początku w zasadzie tak, wilczy i dziczy jeźdźcy do flankowania. Później, gdy już dochrapiesz się do "ŁAA Gleba!" ostrzał machinami, następnie ostrzał nocnymi goblinami z fanatykami, a to co dobiegnie tratujesz czarnymi orkami/trollami/gigantami/olbrzymimi pająkami.
Szymblok
14-08-2016, 19:21
Dzięki, wypróbuje;)
Jak to u was jest przy drugiej części? U mnie będzie :
1. Skaveni
2. Wysokie
3. Mroczne
4. Lizardmeni
1. Jaszczurki
2. Wysokie Elfy
3. Skaveni (ich moce z rytuału są zbyt mocne wg mnie)
4. Mroczne Elfy (moja ulubiona rasa, a została sprowadzona na ostatnie miejsce przez 2 minusy)
SaperHeart
11-09-2017, 09:08
1. Skaveni
2. Mroczne Elfy
3. Jaszczuroludzie/Wysokie Elfy
Nie wiem czy w ogóle zagram jakąś rasą z pozycji 3, ponieważ obie rasy mogłyby dla mnie nie istnieć. Jaszczuroludzie nie pasują mi do klimatu Warhammera, a z elfów toleruje jedynie Mrocznych kuzynów.
Mroczne Elfy (moja ulubiona rasa, a została sprowadzona na ostatnie miejsce przez 2 minusy)
O jakich minusach myślisz?
Kobieta Dreadlord... oraz brak Najwyższej Czarodziejki i kilku ważnych dla mnie jednostek. No i brak Lokhira.
Krzyhar21
11-09-2017, 11:39
1. Mroczne Elfy
2. Skaveni
3. Wysokie Elfy/Jaszczuroludzie
Co do Lokhira to mógłby być FLC/DLC i zaczynać z Czarną Arką zamiast miasta.
1. Jaszczurki, bo są w miarę łatwe i będzie dużo frajdy z gry tymi dużymi monstrami :D
2. Skaveni, bo mają extra mechanike i ciekawą armię,
3. Mroczne elfy - jest klimat.
4. Wysokie elfy - takie jakieś nijakie są dlatego zagram nimi na końcu
SaperHeart
11-09-2017, 12:07
Rzeczywiście jakby Lokhir Fellheart byłby obecny to zagrał bym nim. Mój ulubiony Mroczniak. Dodatkowo, jeden z najmocniejszych i najciekawszych bohaterów w Uniwersum Warhammera.
1- Lizaki, na 100%. Moja ulubiona rasa, zaraz po dwarfach.
2/3- Elfy, nie wiem jeszcze które najpierw, ale raczej wysokie.
4- Skaveny.
Ituriel32
11-09-2017, 21:33
1. Skaveny a dokładniej ten z filmiku - bo jak na połączonej mapie będą w starym świecie to już na bank nie tknę ich w kompanii wiru.
2. Mazdamundi- bo lizaki podobają mi się prawie tak samo jak szczurki.
3. Wojowniczy bliźniak.
4. Drugi lord szczurków.
5. Synalek - jak ja nie lubię tego przegrańca...
6. Wojownicza jaszczurka.
7. Magiczny bliźniak.
8. Mamusia...
Jak na razie najbardziej podobają mi się szczurki i lizaki. Mroczne są tylko trochę za nimi, ale CA wykończyło mi u nich LL. Synalek to najbardziej znienawidzony przeze mnie ll. Mamusię lubię, ale jak widzę jak została zrobiona (wygląd i premie) to nie chce mi się na nią patrzec.
Na samym końcu są wysokie elfy.
No jeśli w takiej kolejności to u mnie to tak:
1. Mazdamundi - nie muszę chyba pisać, czemu ;)
2. Tyrion
3. Skrolk
4. Morathi
5. Kroq'Gar
6. Teclis
7. Malekith
8. Queek
1 i 2. Szczurki, bo są najśmieszniejsze. Pewno najpierw Queek, bo swoim ego dorównuje Thanqulowi.
3 i 4. Moi wyznawcy, pierwszy Tyrion, bo zaczyna na mojej wyspie. Poza tym Teclis to akurat pupilek mojej żony ;) - Lileath - a nie mój.
5. Mazdamundii
6 i 7. Zdrajcy, chyba pierwszy Malekith.
8. Kroq'Gar