Zobacz pełną wersję : Minimalne wymagania?
Czy są szanse, że gra ruszy na takim komie
AMD athlon 3200+ 64 bity 2 GHz
Geforce 9400 Gt + 1gb
1,5 Gb ramu?
Bo nie wiem czy kupić. Z góry dzięki za pomoc.
Ja mam:
Intel Core 2 Duo 2,2Ghz
Geforce 8600GT 512Mb
2Gb RAM
Xp oczywiście
I mi chodzi na średnich bo na dużych się trochę tnie. Na ultra nawet nie wchodziłem bo by mnie jeszcze wywaliło. :lol: :lol: :lol: Masz trochę mało RAMu. Możesz sobie dokupić za ok 50zł na Allegro.
Nie pograsz sobie w empire na tym sprzęcie. Procek po podkręceniu i RAM dadzą raczej radę przy niskich detalach ale 9400GT nie jest kartą do grania we współczesne gry. Nawet nie wiedziałem że wydali te karty z 1 GB RAM :shock: . Jak nie masz wiekszych funduszy to spraw sobie 9600GT albo przynajmniej poszperaj na Allegro za jakimś geforce 7900.
Czemu ta karta graficzna jest twoim zdaniem taka słaba, jak narazie dawała radę.
http://www.yougamers.com/gameometer/10308/
http://www.benchit.pl/karty+graficzne/porownanie
Pierwszy link to fajny tester konfiguracji. trzeba tylko zaisnstalować jakieś badziewie, wybrać tytuł gry i wiesz w przybliżeniu jak gierka będzie Ci chodziła.
Drugi to porównywarka kart graficznych (i procesorów). Nie zrozum mnie źle ale Twoja karta docelowo nie była przeznaczona dla graczy. Miała być tania, cicha i pobierać mało prądu. Ja pierwszy raz uruchomiłem Empire na podkręconym athlonie 3000+, 2Gb RAM, i geforce 7900 GTO. Musiałem grać na nisko-średnich detalach a i tak gdy na ekranie dochodziło do walki wręcz gra strasznie zwalniała. O bitwach morskich już nie wspomnę. Po obniżeniu detali i rozdzielczości empire staje sie odpychająco brzydkie. A 9400 GT jest kilka razy wolniejszy od 7900 GTO. W jakich grach do tej pory dawała radę?
Gteam_tomek
23-12-2009, 08:38
ja mam Athlona 64 3200+; GeForce8600GTS; 2GB DDR; 320GB; HDD i OS:XP/HE
ustawiłem większość detali na średni, trawę na niski, wyłączyłem cienie, rozdzielczość 1280x1024 AA:2x, ANISO: 4x.
Fraps pokazuje średnio:
mapa kampanii: 20fps
bitwa z udziałem full armii po obu stronach: widok z góry: 17fps, z bliska: 8fps;
bitwa z udziałem mniejszej ilości wojska: 26fps, z bliska: 17fps.
płynność jest od 25fps dalej oko ludzkie nie jest w stanie wychwycić różnic...
Także... u mnie płynnie nie chodzi, ale się przyzwyczaiłem...
Dzięki za info. Chyba się skusze
Można ufać wynikom tego testu? Według tego powinno mi chodzić gry o znacznie wyższych wymaganiach niż tropico 3, a tu już był problem.
Masz podobną konfiguracje co kolega powyżej, poza kartą graficzną. 8600 GTS Gteam_tomek'a jest jakoś dwa razy wydajniejszy niż 9400 GT. Więc jeśli nie przeszkadza Ci granie przy 13 FPS i jakości grafiki jak w ROME to droga wolna, pędź do sklepu. Kiedy pisałem, że sobie nie pograsz, uważałem że grać można conajmniej przy tych 20-30 klatkach na sek.
Co do testu, komparator po prostu sprawdza jaką masz kartę graficzną, procesor, RAM i inne bajery i porównuje je z minimalnymi i zalecanymi konfiguracjami podanymi przez producentów gry. Przy niektórych grach ekipa z tego serwisu podaje własne zalecenia. Nie bada za to stanu w jakim zanjduje sie twój system operacyjny, który jeśli zapchany, spowalnia działanie aplikacji.
Kurczę, ledwo chodziło Ci Tropico i kusisz sie na Empire Total War???