PDA

Zobacz pełną wersję : DLC/FLC/Legendarni Lordowie - spekulacje, dyskusja.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15

Arroyo
14-08-2017, 09:24
Ja myślę że jeśli Norska ma dostać jeszcze kogoś to Crom Zdobywca by pasował. Pochodzi z tego samego klanu związanego z Norską co poprzedni "Everchosen" i robił za pachołka Archaona ale to End times.
Crom akurat nie jest tylko w End Times, ale i w Storm of Chaos. Wrąbał Grimgorowi, który potem zrewanżował się na Archaonie.

Krwawy_Baron
14-08-2017, 09:28
Przypomnę, że jest jeszcze Arbaal, bądź Haargroth.
Moim zdaniem pierwszy pasuje do Chaos Warriorsów - jest w pełni zakuty w blachy, drugi z wyglądu średnio pasuje do Norski moim zdaniem, lecz już prędzej by się nadał

Co do LL Fimira. Problem w tym, że Fimiry ogółem LL'a nie mają żadnego...

Wiem, że nie ma - ale gdyby CA zaczęło tworzyć swoich LL to taki Fimir byłby z pewnością unikalny :) A to, że mogą zacząć ich tworzyć do mniejszych ras wydaje się coraz bardziej realne, zważywszy na fakt że skleili Norskę z paru okruszków - taki Kislev ma tylko Borysa i Katerinę - a jeżeli założą, że Borys już gryzie glebę to zostaje tylko lodowa caryca. W przypadku Arabii (jeżeli dojdzie), tutaj już muszą kogoś sami zrobić bo jedyna znana mi postać - Sułtan Jaffar - pochodzi z czasów krucjat bretońskich.

Szkoda, że Norska nie ma nikogo bardziej pasującego na przywódcę frakcyjnego niż Wulfryk. Nie zrozumcie mnie źle, Wulfryk to kozak, kojarzy się z Norską, ale to obieżyświat, tułacz i jakoś średnio go widzę jako lidera Norsmenów. Szkoda, że Norska nie ma jakiegoś króla, wyróżniającego się jarla, który idealnie spełniałby tę rolę. (...) Brak tu jakiegoś czempiona, jarla, w typie nordyckiego Ulryka:D.

Tutaj się w pełni z Tobą zgodzę

Ja myślę że jeśli Norska ma dostać jeszcze kogoś to Crom Zdobywca by pasował. Pochodzi z tego samego klanu związanego z Norską co poprzedni "Everchosen" i robił za pachołka Archaona ale to End times.

Ale czy Crom (i wspomniany przez Ciebie Asavar Kul) na pewno pochodził z Norski? Bo jednak na północy żyje jeszcze parę innych ludów jak Kurganowie na stepach.

Arroyo
14-08-2017, 09:51
Moim zdaniem pierwszy pasuje do Chaos Warriorsów - jest w pełni zakuty w blachy, drugi z wyglądu średnio pasuje do Norski moim zdaniem, lecz już prędzej by się nadał

Wiem, że nie ma - ale gdyby CA zaczęło tworzyć swoich LL to taki Fimir byłby z pewnością unikalny :) A to, że mogą zacząć ich tworzyć do mniejszych ras wydaje się coraz bardziej realne, zważywszy na fakt że skleili Norskę z paru okruszków - taki Kislev ma tylko Borysa i Katerinę - a jeżeli założą, że Borys już gryzie glebę to zostaje tylko lodowa caryca. W przypadku Arabii (jeżeli dojdzie), tutaj już muszą kogoś sami zrobić bo jedyna znana mi postać - Sułtan Jaffar - pochodzi z czasów krucjat bretońskich.

Ale czy Crom (i wspomniany przez Ciebie Asavar Kul) na pewno pochodził z Norski? Bo jednak na północy żyje jeszcze parę innych ludów jak Kurganowie na stepach.
Jeśli chodzi o Borysa to gra zaczyna się w 2500 KI, na co wskazuje wstąpienie dopiero Karla na tron Imperium. Także Borys jeszcze żyje. Co do Norski z kolei to ten teren to tak naprawdę mały pikuś przy tych terenach, jakie obejmują Pustkowia Chaosu (zarówno na północy, jak i na południu). Crom i Asavar należą do ludu Kulów z hord Kurgan. Także to powoduje, że w Norsce nie mają jak występować. Chyba, że Valnir Oprawca, bądź Abrax Krwawy - co prawda czempion Khorna, ale z Norski.

ares354
14-08-2017, 11:55

Chodzi Mi o to że dodanie kolejny 2 LL do Norski to mocno naciągana rzecz. Nie wiem jakie rasy doda dwójka. Ale powiedzmy sobie tak, 4 LL do Wojowników Chaosu, do Khorna, Nurgla, Tzeentch, Slaanesha to nie powinien być problem z punktu widzenia Lore. I z tych co pozostaną uważam że należy wybrać pasujących do Norski. Zaproponowałem Croma pod warunkiem że nie trafi do Wojowników Chaosu.

Ale kogo CA doda, czas pokaże. Jeśli każda rasa ma mieć 4 LL minimum, to Bretonnia i Zwierzaki mają prosto, Tancred of Quenelles świetnie pasuje jak przeniosą Kemmlera, mają wspólną historię. A co do Zwierzaków to Taurox. Chociaż osobiście Harbinger szaman lub moj faworyt Ghorros Warhoof- ale nie wiem czy on żyje i czy się nadaje.

*A wytłumacz Mi Arroyo jak Ty widzisz na dobrą sprawę przez Ciebie wymienionych tych dwóch wojowników w Armii Norski skoro jeden jest już związany z Khornem a drugi z Nurglem ? Myślę że Norska nie ma co liczyć na LL, chyba że to naprawdę będzie naciągane. Myślisz że CA zabierze im dary Bogów >? Nie bardzo pasują do tego jak funkcjonuje Norska teraz.

A co Kislevu, to jeśli gra zaczyna się 2500 IC, to Car ma przed sobą jeszcze z 17 lat życia którego nie przerwała naturalna śmierć, więc on się w ramy mieści,(mówię o Ojcu Katarzyny)

Arroyo
14-08-2017, 12:25
Chodzi Mi o to że dodanie kolejny 2 LL do Norski to mocno naciągana rzecz. Nie wiem jakie rasy doda dwójka. Ale powiedzmy sobie tak, 4 LL do Wojowników Chaosu, do Khorna, Nurgla, Tzeentch, Slaanesha to nie powinien być problem z punktu widzenia Lore. I z tych co pozostaną uważam że należy wybrać pasujących do Norski. Zaproponowałem Croma pod warunkiem że nie trafi do Wojowników Chaosu.

Ale kogo CA doda, czas pokaże. Jeśli każda rasa ma mieć 4 LL minimum, to Bretonnia i Zwierzaki mają prosto, Tancred of Quenelles świetnie pasuje jak przeniosą Kemmlera, mają wspólną historię. A co do Zwierzaków to Taurox. Chociaż osobiście Harbinger szaman lub moj faworyt Ghorros Warhoof- ale nie wiem czy on żyje i czy się nadaje.

*A wytłumacz Mi Arroyo jak Ty widzisz na dobrą sprawę przez Ciebie wymienionych tych dwóch wojowników w Armii Norski skoro jeden jest już związany z Khornem a drugi z Nurglem ? Myślę że Norska nie ma co liczyć na LL, chyba że to naprawdę będzie naciągane. Myślisz że CA zabierze im dary Bogów >? Nie bardzo pasują do tego jak funkcjonuje Norska teraz.

A co Kislevu, to jeśli gra zaczyna się 2500 IC, to Car ma przed sobą jeszcze z 17 lat życia którego nie przerwała naturalna śmierć, więc on się w ramy mieści,(mówię o Ojcu Katarzyny)
Na początku wspomnę jak zawsze, że od Warha TW oczekuję, żeby w ostatecznej wersji miał wszystkie jednostki, postaci itd. z bitewniaka.
Co do obu tych LL - to proste. Wulfryka dali do Norski, to czemu by nie mieli dać Valnira? Gość w Norsce siedział też w bitewniaku. Co do samego rosteru w Norsce to miałbym z tym problem, bo i tak nie wiem do końca, co mogliby dostać.

Ituriel32
14-08-2017, 12:34
Co do Norski to ja bym się wstrzymał z tymi LL. Bo dużo będzie zależeć od tego jak będzie wyglądać Chaos w 3 części (wojownicy i demony).
Tym bardziej że jest ona częścią tamtych.

Krwawy_Baron
14-08-2017, 12:40
Co do obu tych LL - to proste. Wulfryka dali do Norski, to czemu by nie mieli dać Valnira?
Bo Valnir jako czempion Nurgla najbardziej pasowałby do wojowników Chaosu

Wydaje mi się, że w Dogs of War jest mowa o jakimś gościu pół-niedźwiedziu z Norski - Arroyo, Ty pewnie będziesz wiedział o kogo chodzi. Niestety dostęp do armybooka z Psami wojny miałem dosyć dawno, a na co dzień jest on poza moim zasięgiem.

ares354
14-08-2017, 13:39
Na początku wspomnę jak zawsze, że od Warha TW oczekuję, żeby w ostatecznej wersji miał wszystkie jednostki, postaci itd. z bitewniaka.
Co do obu tych LL - to proste. Wulfryka dali do Norski, to czemu by nie mieli dać Valnira? Gość w Norsce siedział też w bitewniaku. Co do samego rosteru w Norsce to miałbym z tym problem, bo i tak nie wiem do końca, co mogliby dostać.

Wulfryk wydaje się dość neutralny, nie jest związany chyba tak jak Ci przez Ciebie wymienieni z danym bogiem chaosu. A Valnir ma już dary od Nurgla, i w Norce która opiera się na barbarzyńcach i jednostkach posługujących się lodowym źródłem ataku, umiejętności związane z Nurglem nie pasują i psują klimat.

Poza tym czy gdy jakiś wojownik z Norski lub innych rejonów leżących na granicach z pustkowiami Chosu otrzymuję dar to nie przechodzi on na stronę tego boga Chaosu który go obdarował ? Czy Valnir pozostał w Norce po otrzymaniu daru Nurgla ?

Arroyo
14-08-2017, 15:13
Bo Valnir jako czempion Nurgla najbardziej pasowałby do wojowników Chaosu

Wydaje mi się, że w Dogs of War jest mowa o jakimś gościu pół-niedźwiedziu z Norski - Arroyo, Ty pewnie będziesz wiedział o kogo chodzi. Niestety dostęp do armybooka z Psami wojny miałem dosyć dawno, a na co dzień jest on poza moim zasięgiem.
Bear Bearstruck i Bearmeni z Urslo. Co do Valnira to sądzę, że do czasu dojścia Demonów i podziału na piętna Chaosu będzie dobrze, jak dadzą go na zachodnią część Norski.

EDIT: Jest i mapa:
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/cq/6f79l4mxg4re.jpg
Tyrion w Lothern, Teclis na wyspach na południowym zachodzie.
Malekith w Naggarond, a Morathi w Kulcie Rozkoszy.
Mazdamundi w Hexoatl, a Kroq'Gar w Ostatnich Obrońcach.
Co do ostatniej rasy to zapraszam do zgadywania.
Dodatkowe rasy: Ludzie, WE, Dzikie Orki, Krasie, Zwierzoludzie, Chaos/Norsmeni/etc./Wampiry.

Zunaboxe
14-08-2017, 17:44
Jest zaznaczone gdzie szczurki zaczynają (duże ruiny) - jeden w Lustrii, drugi w Southland.

Obawiam się, że zrobią z królów grobowców wampiry - na co wskazują te same kształty chorągwi (zasadą jest, że każda rasa ma inne). Z Arabią też troszkę oszukali z krzyżowcami. Trzeba będzie czekać na DLC.

Mapa bardzo na plus - będzie się działo!

Arroyo
14-08-2017, 17:52
Jest zaznaczone gdzie szczurki zaczynają (duże ruiny) - jeden w Lustrii, drugi w Southland.

Obawiam się, że zrobią z królów grobowców wampiry - na co wskazują te same kształty chorągwi (zasadą jest, że każda rasa ma inne). Z Arabią też troszkę oszukali z krzyżowcami. Trzeba będzie czekać na DLC.

Mapa bardzo na plus - będzie się działo!
Mam nadzieję, że z czasem te Wampy zostaną na TK zamienione. Co do krzyżowców to parę informacji. Rycerze Św. Origo są jednostką z dodatków z The Citadel. Z kolei Sudenburg to miasto Imperium, na co wskazuje informacja o Arabii z Wikii Warhammera. Zastanawia mnie natomiast Sartosa oraz Albion. Dlaczego Albion jest we władaniu Skaelingów?

Krwawy_Baron
14-08-2017, 19:34
Wschód mapy spłaszczyli jak naleśnik - mam nadzieję, że w przypadku połączonej kampanii oddalą nieco Ulthuan od Arabii i Albionu & kawałka Norski.

No i ciekawe czy minorowe Skaveny będzie poosiedlana w terenach zaznaczonych na ruiny czy będą działać jako horda?

TypowyNoob
14-08-2017, 19:49
Kurcze oby nie zrobili ze Skavenów hordy... Może po prostu tak zaznaczyli bo szkoda im było czasu na jakąś specyficzną ikonkę, a może Skaveni będą mogli siedzieć pod miastami w tym zrujnowanymi...

Maniek116
14-08-2017, 20:01
Te zniszczone miasta to jakby filler bo oni dalej ukrywają obecność Skavenów w tej grze xD

Turek
14-08-2017, 20:14
Zrób ktoś dluzsze podsumowanie tej mapy :)

Ituriel32
14-08-2017, 20:46
A mi się nie za bardzo to podoba, chodzi o proporcje Ulthuan jest tej samej wielkości co 3 pozostałe kontynenty...

Arroyo
14-08-2017, 21:00
Ituriel, ta cała mapa jest zrobiona pod względem tego na szybko, bo to wygląda tak ściśnięcie jak w BotET. Co do tego przeglądu to wygląda to tak:
Tyrion zaczyna w Lothern, Teclis na Żółwich Wyspach. Podejrzewam, że zadanie początkowe dla Tyriona będzie polegać na wyzwoleniu Eataine z rąk Kultu Ekscesów. U Jaszczuroludzi to Mazdamundi może być w Hexoatl, z kolei Kroq'Gar w Królestwie Bestii. Kwestia Mrocznych Elfów to Malekith w Naggarond - jego i całego ludu Mrocznych Elfów siedzibie. Z kolei Morathi jako przywódczyni Kultu Rozkoszy zaczyna w Iron Peaks. Kwestia nieznanej rasy z tego, co widzę na mapie wygląda tak, że to rasa osiadła (?) - tylko tyle niestety wiem. Ogółem mapka ciekawa, ale mam nadzieję, że przy połączeniu map to zmienią, bo Ulthuan jest niepotrzebnie powiększony, za to Południowe Ziemie i Lustria wyglądają... dziwnie? Sorry, ale oficjalnie w Warhammerze Fantasy mapa wygląda tak:
https://vignette3.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/c/c7/Warhammer_olde_world_map.jpg/revision/latest?cb=20130917163104
Mam wrażenie, że niepotrzebnie spartaczyli wygląd mapy. W ogóle ktoś mi wyjaśni, dlaczego Skaelingowie mają Albion?
A tak przy okazji ciekawi mnie, kim będą Agholowie, czy Mungowie - czy trzeba liczyć się z obecnością Norsmenów, czy jednak osiadłych Wojowników Chaosu? Z pozostałych nacji to mamy następujące okręgi:
-Leśne Elfy
-Zwierzoludzie
-Dzikie Orki
-Norsmeni
-Imperium (Sudenburg)
-Bretonnia (Thegans Crusaders)
-Krasnoludy
-Wampiry
Nie wiem, jak będzie z Rycerzami Origo, Piratami z Sartosy i Koloniami Nowego Świata...

Izabelin
14-08-2017, 21:13
Wśród Dark Elfów Cult of Pleasure - czyli wygląda na to, ze to Kult Slanesza. Ciekawe czy Army List będzie obejmował oddziały Chaosu z Marką Slanesza tak jak to było w army liście w battlu w VII edycji.

Zunaboxe
14-08-2017, 21:46
Zrób ktoś dluzsze podsumowanie tej mapy :)

Ja dorzucę swoje: ;)

Ulthuan:
1. Ulthuan rzeczywiście sprawia wrażenie zbyt dużego. Jest to chyba kompromis dla grywalności na tej wyspie.
2. Jest szansa, że na Ulthuanie nie będzie nudno. Są na początek buntownicy (jak secesjoniści imperium) utożsamiani przez kult mrocznych elfów. Są też w pobliżu nacje Norski i piraci. Oby byli częstymi gośćmi na wyspie. Oby też Mroczne Elfy na północy dawały radę – szczególnie, że posiadają jedną bramę.
3. Czy macie wiedzę dlaczego dwie wyspy są opuszczone (czy wynika to z lore?)? Raczej nie spodziewam się tam miejsca dla skavenów.
4. Albion należy do Norski. Jestem gotów zgodzić się na takie uproszczenie – nie ma chyba innej alternatywy. Nic innego ze stworzonych ras tam dać nie mogą. A brak Norski na wschodzie pewnie by zubażał rozgrywkę.

Nagaroth:
5. Liczę na ciągłe zagrożenie ze strony północnych plemion. Fajnie by było gdyby się odradzały, jak Zwierzoludzie. Może też będą eventy na pojawianie się oddziałów chaosu.
6. Cieszy duża ilość frakcji Mrocznych Elfów. Wyjście na Ulthuan lub Lustrię może zająć chwilę, co pozwoli wrogom na stworzenie silnych frakcji.
7. Rozumiem, że ruiny reprezentują pustkowia (bez tych ukrytych skarbów itp.). Nie wiem czy tu spodziewać się skavenów.
8. Zwierzoludzie! Cieszy ich ilość, zgodna z lore. Zauważyłem, że frakcja ta stara się radzić sobie lepiej, więc jest szansa na budowanie ciągłego zagrożenia dla Mrocznych Elfów i ogólnej dzikości tego kontynentu.
9. Na the bleak coast mamy chyba reprezentację Wysokich Elfów (od Tiranoc).

Lustira:
10. Strasznie pustawo! Być może uzupełnią obszary skaveni, ale też nie spodziewam się ich więcej niż Jaszoczuroludzi (których też nie ma zbyt wielu – już więcej jest Elfów na Nagaroth). Wiem, że mamy mieć to poszukiwanie Eldorado itp., ale może być ciężko natknąć się na Jaszczuroludzi (jeżeli nie będą zasiedlać chętnie prowincji). Zobaczymy, jak to wyjdzie w grze.
11. Mroczne Elfy na południu robią chyba za „buntowników” dla Teclisa.
12. Orki i Krasnoludy na plus – fajne urozmaicenie. Szczególnie, że mają swój pas gór, gdzie nie będą mieć kar do porządku i populacji.
13. Skeegi – super. Spodziewam się zresztą, że będą grywalni skoro Norsca jest DLC do obu części.
14. Wybrzeże Wampirów jest – to wiedzieliśmy. Kolonia Ludzi też – spodziewam się skopiowania frakcji imperium (podobnie dla piratów i miasta w Arabii).

Southland:
15. Oszukali trochę z tymi zakonami (Bretonia) zamiast Arabii. Nie neguję istnienia tam zakonów, ale nie władają chyba całą Arabią. Oby tylko kupowali w ten sposób czas i dodali ich w DLC. Chociaż patrząc na Kislev, Księtwa, Tilę i „Hiszpanów”, to możemy zacząć się do nich przyzwyczajać. Nie musi być to złe, pod warunkiem dodania Królów Grobowców – nastrój krucjaty na wschód mnie przekonuje.
16. Nie wyobrażam sobie Wampirów zamiast Królów Grobowców – oby to był stan mocno przejściowy (przy pierwszej części pierwsze DLC rasowe wyszło chyba po miesiącu). Mi osobiście psuje to klimat.
17. Cieszą leśne elfy - niech mieszają. A jaki potencjał przy odblokowaniu modami.
18. Leśne Elfy, Kransoludy x2, orki x2, imperium x2, Bretonia x3, Jaszczurodzie x3, Zwierzoludzie x2, Wampiry x 2 (skoro już muszą być), a do tego skaveni x X i Elfy Wysokie x 2 – ten młyn zapowiada się bardzo ciekawie i nie wiem, czy nie najlepiej ze wszystkich czterech kontynentów (trzech i wyspy).

Ogólnie:
19. Nie sądzę by zmniejszyli Ulthuan po połączeniu. Oby jednak był rzeczywiście kawałek dalej od Starego Świata.
20. Wg. mnie skaveni będą osiadłą rasą, co potwierdza umiejscowienie dwóch głównych skveńskich nacji. Wydaje mi się, że po prostu nie zaznaczali jeszcze miejsc, gdzie będę pomniejsze frakcje skavenów.
21. Mam wrażenie, że jest więcej prowincji niż w pierwszej części. Może to przez podzielnie ich na cztery kontynenty (trzy i wyspę).
22. Wciąż wierzę, że walka o wir (wzmacnianie/osłabianie) będzie miało skutek w postaci słabszych lub mocniejszych najazdów chaosu. Dobrą mają do tego przestrzeń od północy. Dla równowagi przydałoby się również by atakowali od południa – w takim wypadku przy uproszczeniu, że będą to inwazje wojowników chaosu/zwierzoludzi (nie mamy bowiem frakcji demonów).
23. Sądzę, że Dark Elfów Cult of Pleasure to po prostu Mroczne Elfy ;)

Cieszę się, że po Norsca DLC spływaj nowe informacje o drugiej części. Do premiery już tylko miesiąc i dwa tygodnie, a wciąż nie znamy:
- mechaniki Mrocznych Elfów,
- zmian w magii,
- skavenów ;) i ich mechaniki,
- zasad działania wiru, co jest przecież clou tej części.

Asuryan
14-08-2017, 21:46
Co do mapki, to raz że Ulthuan jest za wielki, a dwa Czarny Ląd za bardzo przesunięty na zachód. Pod Ulthuanem powinno być Wybrzeże Wampirów, a nie Wybrzeże Arabii. Tak więc sama mapa na spory minus. Albion jest we władaniu Skaelingów z czystego lenistwa - nie chce się im robić kolejnej unikatowej nacji ala celtycki Albion, tym bardziej że fimirów już przerzucili do Norski. Z tego samego powodu nie ma Arabii, łatwiej wrzucić tam krzyżowców z Imperium i Bretonni. Wampiry (Strzyganie i Nekrarchowie) zamiast TK to już całkowite nieporozumienie.

Co do ostatniej rasy - to oczywiście Skaveni siedzący pod ruinami.

Arroyo
14-08-2017, 21:55
Co do mapki, to raz że Ulthuan jest za wielki, a dwa Czarny Ląd za bardzo przesunięty na zachód. Pod Ulthuanem powinno być Wybrzeże Wampirów, a nie Wybrzeże Arabii. Tak więc sama mapa na spory minus. Albion jest we władaniu Skaelingów z czystego lenistwa - nie chce się im robić kolejnej unikatowej nacji ala celtycki Albion, tym bardziej że fimirów już przerzucili do Norski. Z tego samego powodu nie ma Arabii, łatwiej wrzucić tam krzyżowców z Imperium i Bretonni. Wampiry (Strzyganie i Nekrarchowie) zamiast TK to już całkowite nieporozumienie.

Co do ostatniej rasy - to oczywiście Skaveni siedzący pod ruinami.
Co do Wampirów to wierzę, że to i tak będzie zmienione, bo cóż, to tak jak z germańskimi Celtami w Attili, co potem stali się normalnymi Celtami. Kwestia spartaczenia mapy pod względem wyglądu to już opisałem kilka postów wyżej. Co do Arabii to Rycerze Origo są akurat oficjalni, podobnie jak Sudenburg. Kwestia reszty tj. Bretki tam to nie do końca musi być złe.

SaperHeart
15-08-2017, 08:40
Na waszym miejscu bym się nie martwił aktualnym wyglądem mapy, ponieważ widać, że jest ona tylko nastawiona na TWW2. Jakbyście w tej formie wsadzili stary świat to północne pustkowia chaosu by się nie połączyły lub dopiero by się zetknęły przy biegunach, a wychodziłoby z tego, że Bretonia ma bliżej do pustkowi niż do Arabii. IMO, całe południowe ziemię zostaną przesunięte o około 45% w prawo stronę względem starego świata.

Co do umieszczeniu ras to wygląda to dobrze i fajnie. Pamiętajcie, że TK według fluffu to rasa broniąca tylko swoich ziemi przed żywymi. TK będą umieszczeni w obszarze The Great Desert i sądzę, że będą mieli taką samą sytuację jak WE ze swoim lasem, czyli tylko jeden punkt startowy.

Arroyo
15-08-2017, 08:53
No nie wiem, jakoś taka wizja TK mi się nie podoba i uważam, że winni mieć swoje miasta, królestwa itd. na terenie całej północno-wschodniej części Południowych Ziem.

Krwawy_Baron
15-08-2017, 09:58
No nie wiem, jakoś taka wizja TK mi się nie podoba i uważam, że winni mieć swoje miasta, królestwa itd. na terenie całej północno-wschodniej części Południowych Ziem.

No i pewnie będą mieli, a te wampirze frakcje ograniczą do 1-2 osad jako tutorialowi wrogowie 2 tomb-kingsowych pod-frakcji.

A swoją drogą zastanawia mnie czy przy okazji tej frakcji w grze nie zagości Nagash - choćby w formie niegrywalnej. Wiem, wiem, powrót Nagasha to już nielubiane End Times (nie licząc którejś ze starszych edycji), ale jako że ostatnio trendem w nowszych frakcjach jest epicka finałowa bitwa, to czy nie byłby on idealnym end-gejmowym bossem dla Królów Grobowców?

Ituriel32
15-08-2017, 11:56
Ja mam tylko jedno pytanie zmieści się na tej mapie twierdza gdzie siedzi pierwsza wampirzyca?

Asuryan
15-08-2017, 13:17
Nie zmieści, bo to na północ-północny wschód od Karak Ungor. Poza tym nie masz Lahmii z wampirów w Młotku 2 tylko starych Strigoi i nowych Necrarch (magowie).

Arroyo
15-08-2017, 15:17
Nie zmieści, bo to na północ-północny wschód od Karak Ungor. Poza tym nie masz Lahmii z wampirów w Młotku 2 tylko starych Strigoi i nowych Necrarch (magowie).
Jeśli chodzi o Lahmię (krainę w ziemiach od TK) to ona może dojdzie przy TK, lecz nie obiecuję. Co do Srebrnej Iglicy to albo będziesz musiał czekać na III część trylogii, albo w ogóle nie dojdzie ona.

Asuryan
15-08-2017, 19:42
Arroyo, Neferata (Piękna Śmierć) siedzi w Srebrnej Iglicy, a o to pytał Ituriel. Chodziło mi o Lahmie, a nie o Lahmię (nie o krainę, a o ród wampirzy).

Pamiętajcie, że TK według fluffu to rasa broniąca tylko swoich ziemi przed żywymi. TK będą umieszczeni w obszarze The Great Desert i sądzę, że będą mieli taką samą sytuację jak WE ze swoim lasem, czyli tylko jeden punkt startowy.
Według fluffu nie do końca jest tak jak piszesz. W 451 KI połączone floty Settry i Mrocznych Elfów pustoszyły wybrzeże Tilei i zniszczyły Sartossę. Sam Settra powinien siedzieć w Khemri w The Land of Death, a nie na The Great Desert... Drugi LL TK, Khalida, zaś w Lybaras:
https://vignette1.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/9/90/Warhammer_Map_Nehekhara.jpg/revision/latest?cb=20160424135225
https://vignette3.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/b/b0/Warhammer_Nehekhara.png/revision/latest?cb=20161118212114

Ituriel32
16-08-2017, 06:16
Nie podoba mi się wielkość Arabii.
Natomiast z drugiej strony jeśli ją dodadzą to ilość i różnorodność przeciwników na start pobije wszystkich. Bo raczej nie wyrzucą wszystkich tych nacji, a raczej wykroją malutką arabie.

Podobnie będzie z TK. Tylko że tak nie do końca widzę miejsce dla 4 sub-frakcji egipskich mumii...

Arroyo
16-08-2017, 08:18
Nie podoba mi się wielkość Arabii.
Natomiast z drugiej strony jeśli ją dodadzą to ilość i różnorodność przeciwników na start pobije wszystkich. Bo raczej nie wyrzucą wszystkich tych nacji, a raczej wykroją malutką arabie.

Podobnie będzie z TK. Tylko że tak nie do końca widzę miejsce dla 4 sub-frakcji egipskich mumii...
Co do Arabii to musieliby potworzyć księstwa Lashiek, Al-Haikk itd.
Co do TK z kolei to mogą dodać dodatkowy skrawek terenu dla nich, wtedy masz dużo więcej terenu:
http://i.imgur.com/BVkcMdE.jpg
http://i.imgur.com/BVkcMdE.jpg
Wtedy masz miejsce na: Lybaras, Lahmia, Mahrak, Zandri, Numas, Czarną Wieżę Arkhana (jeden z potężniejszych magów w całym świecie Warhammera), Quatar, Khemri, Bhagar i Ka-Sabar. Także dużo terenu na poszczególne miasta, pałace, siedziby poszczególnych Królów Grobowców. Z LL'ów, jacy są w bitewniaku z kolei masz: Settrę, Arkhana, Khalidę, Wielkiego Hierofantę Khatepa, Księcia Apophasa i Ramhotepa Wizjonera. Także... jest w czym wybierać ;)

Ituriel32
16-08-2017, 11:25
Przeglądając neta spotkałem takie połączenie map i jakoś mi się to nie podoba.
http://i.imgur.com/up1BHlr.png

Już wolałbym by korzsytali z tego
http://i.imgur.com/MQGmq81.jpg

Coraz bardziej się obawiam tej połączonej mapy, bo po prawdzie to miała stać się moim miejscem zabaw.

Arroyo
16-08-2017, 11:40
Przeglądając neta spotkałem takie połączenie map i jakoś mi się to nie podoba.
http://i.imgur.com/up1BHlr.png

Już wolałbym by korzsytali z tego
http://i.imgur.com/MQGmq81.jpg

Coraz bardziej się obawiam tej połączonej mapy, bo po prawdzie to miała stać się moim miejscem zabaw.
Nie kierowałbym się pierwszą mapą, bo ewidentnie widać, że wymaga ona obrotu o 45%, zmian wyglądu Lustrii i Ulthuanu. A przy tym jest miernie sklejona (spójrz na wyspę Albion i Sartosę - to wszystko nijak pasuje, bo Sartosa leży bezpośrednio pod jednym z miast Tilei). Tym bardziej, że jeśli faktycznie dojdą Skaveni to mogą zmienić w OW mapkę i dodać Skavenblight, zmienić właściciela Karak Osiem Szczytów i dodać Piekielną Otchłań w górach Norski nad Kislevem.

EDIT: Moim zdaniem zmiany winny wyglądać następująco:
-W Norsce podzielić plemiona na: Vargów, Skaelingów, Aeslingów, Graelingów, Bjornlingów, Baersonlingów, zamiast na to, jak aktualnie wygląda.
-Zwiększyć wielkość OW i dodać więcej królestw WE.
-Podzielić Bretkę na jednomiastowe prowincje, tym samym poprawiając jej aspekt klimatyczny.
-Zamienić Karak Osiem Szczytów na twierdzę od lorda Skavenów
-Wcisnąć Piekielną Otchłań nad Kislev w góry Norski
-Zmniejszyć Ulthuan, ale usuwając przy tym Kult Ekscesu i dając tam Lothern i Eataine jako królestwa.
-Dodać Skavenblight (to mus) i zmniejszyć Tileę na kilka miast rodem z AB Dogs of War.
-Poprawić wygląd Lustrii.
-Dodać dziesiątki dodatkowych hord i plemion Orków i Goblinów, Zwierzoludzi, ew. jakieś dodatkowe hordy Wojaków Chaosu wewnątrz Imperium.
-Zamienić tereny Nekrarchów i Strigoi na zamki od TK.
-Wprowadzić grywalne Arabię, Tileę, Sartosę i Albion.

Ituriel32
16-08-2017, 12:04
Prawdę mówiąc to sądziłem że mapa młota2 będzie przypominać albo tetrisowe L, albo takiego romba.
Tak że prawie bez przeróbek połączy się ze starą mapą. A dokładniej że będzie to prostokąt z Amerykami i elfią wyspą, a z Afryki miał być ten kawałek który teraz jest nie zagospodarowany w mlocie1.
Tak że połączenie map nie wymagałoby jakiś większych zmian, i miało to przypominać wyglądem drugi obrazek.

Arroyo
16-08-2017, 12:12
Prawdę mówiąc to sądziłem że mapa młota2 będzie przypominać albo tetrisowe L, albo takiego romba.
Tak że prawie bez przeróbek połączy się ze starą mapą. A dokładniej że będzie to prostokąt z Amerykami i elfią wyspą, a z Afryki miał być ten kawałek który teraz jest nie zagospodarowany w mlocie1.
Tak że połączenie map nie wymagałoby jakiś większych zmian, i miało to przypominać wyglądem drugi obrazek.
Problem jest taki, że ta mapka druga jest też taka trochę średnia, bo można podciągnąć o upadłą twierdzę Karag Dum na północy. Przede wszystkim problemem byłoby to, jak miałaby wyglądać potem mapa trójki, bo o ile początkowo podoba mi się pomysł dania obu biegunów i wschodu tj. Ogrów, Skavenów i Orków z Mrocznych Ziem oraz Krasiów Chaosu to jakoś ciężko by wyglądały walki takich hord Chaosu różnych bogów z północy i Demonów z południa, bo jedyne przejście byłoby przez przejście całej mapy...

Zunaboxe
16-08-2017, 15:06
Co za niespodzianka...

https://www.youtube.com/watch?v=k8EQ1KNkpmw

Dzisiaj też kończy się embargo na informacje z Londynu?

Pyrrus89
16-08-2017, 15:14
Fajna muza w tym trailerze. Zmutowane Szczury to chyba najciekawsza rasa dwójki, pewnie dlatego trzymali ich na sam koniec. :D

Arroyo
16-08-2017, 15:15
Przy okazji zagadka kolejna z Ritual.

Ituriel32
16-08-2017, 15:27
Jedyne co jest dobrego w tym filmiku to to że w końcu dali odetchnąć wysokim elfom.

Ciekawe kiedy będzie można zagrać takie fajne trójstronne bitwy.

Arroyo
16-08-2017, 15:37
Trójstronne od razu w premierę Warha 2. Nawet kiedyś to pisali.

EDIT: Wypisałem wszystkie jednostki, jakie zauważyłem z trailera.

GRUHA
16-08-2017, 15:51
dzieki trojstronnym bitwą mozna bedzie "przebijac" oblezenie? w sensie przerwac komus na polu bitwy ?
bo rzadko moze sie spotkac 3 wrogie armie w jednym miejscu

ares354
16-08-2017, 16:11
Co to za ostatnia jednostka u Skavenów masakrująca Smoka ? W nowym trailerze. P.S Dobra już wiem co to jest.

Ciekawy jestem jak CA rozwiąże to że konstrukcje Skavenów mogą wybuchać, ranić swoich itd. To dość ważny element tej armii.

Arroyo
16-08-2017, 16:12
Co to za ostatnia jednostka u Skavenów masakrująca Smoka ? W nowym trailerze.

Ciekawy jestem jak CA rozwiąże to że konstrukcję Skavenów mogą wybuchać, ranić swoich itd. To dość ważny element tej armii.
Pomiot Piekielnej Otchłani.

Skatman
16-08-2017, 16:16
https://www.youtube.com/watch?v=31Z5gkfH_CE

czyli lordami będą Queek i Skrolk? ech liczyłem na thanquola :)

ares354
16-08-2017, 16:20
https://www.youtube.com/watch?v=31Z5gkfH_CE

czyli lordami będą Queek i Skrolk? ech liczyłem na thanquola :)

Dojdzie w DLC podobnym pewnie do King and Warlord. Zresztą Skaveni to był pewniak na 4 rasę, więc pierwszym rasowym dlc powinny być Królestwa Grobowców. Patrząc na nową animację Pomiotu, aż żal ściska że Zwierzaki nie mają swojego 4 ręcznego giganta.

TypowyNoob
16-08-2017, 16:37
Muszę ponarzekać odnośnie nagrody z rytuału, albowiem nie podoba mi się zmiana stylu rasowego intro. Moim zdaniem w tej kwestii powinna być pełna konsekwencja, bo najprawdopodobniej w łączonej kampanii jedne rasy będą miały filmiki prosto z gry, a inne nową, komiksową formę. Trochę dziwnie będzie się to prezentować.

Arroyo
16-08-2017, 16:49
Dojdzie w DLC podobnym pewnie do King and Warlord. Zresztą Skaveni to był pewniak na 4 rasę, więc pierwszym rasowym dlc powinny być Królestwa Grobowców. Patrząc na nową animację Pomiotu, aż żal ściska że Zwierzaki nie mają swojego 4 ręcznego giganta.
Co do Thanquola i Gorgony to nie mów hop ;D Jeszcze się okaże, że zrobią ten Lord Pack za 75 zł z 4 LL'ami i będzie to i tak spory bonus za przesadzoną cenę ;)

Sara Temer
16-08-2017, 17:17
Recenzja Norski tekstowa oraz w formie filmu ;)
Link (http://totalwar.org.pl/dlc-norsca-recenzja-warhammer-tw/)do recenzji na Portalu

Film:
q0JMX89uI-s

GRUHA
16-08-2017, 17:24
Temer, troche czasami za szybko mowisz i przez to ciezko Cie zrozumiec ;/

Sara Temer
16-08-2017, 17:27
Zdaje sobie z tego sprawę i staram się nad tym pracować, niestety za rzadko nagrywam tego typu materiały i trochę nieprzyzwyczajona jestem :/
Niemniej, dziękuję za zwrócenie uwagi na to ;)

Zunaboxe
16-08-2017, 19:18
Z mechaniki skavenów:

1. skaveńska korupcja,
2. miasta są niewidoczne (reprezentowane jako ruiny) dopóki nie zostaną odkryte armią lub agentem,
3. specjalna zdolność polega na przywoływaniu klanbraci na polu bitwy w dowolne miejsce (ilość "użyć" zależy od skażenia skaveńską korupcją i kosztuje jedzenie),
4. skaveńi wykorzystują "jedzenie" (food), jako czynnik mający wpływ na rozwój/porządek/morale - pozyskuje się go z bitew/najazdów/budynków.
5. specjalny tryb ruchu dla armii, który zwiększa szansę na zasadzkę względem armii podążającej za szczurkami.
6. Mogą przyzywać unikalnych bohaterów (przykład: inżynier samobójca, który może się wysadzić w mieście powodując trzęsienie ziemi - zmniejsza poziom miasta i poważnie uszkadza budynki/ inny przykład: kapłan zarazy sprowadzający na region plagę, która może być rozniesiona dalej przez przechodzące armie).

Il Duce
16-08-2017, 20:54
Ciekawe wieści,pytanie jakie jest ich źródło? Obniżenie miasta o poziom agentem brzmi jak gruba przesada.

Zunaboxe
16-08-2017, 21:24
Info było w tym artykule: http://wccftech.com/total-war-warhammer-2-introducing-skaven/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

zostało już usunięte, tak samo jak film, który omawiał ten artykuł: https://www.youtube.com/watch?v=fpopYOO3oIg

A zatem, chwilowo można/nie można wierzyć mi na słowo ;)

Może są to fałszywe informacje (i z tego powodu zostały pousuwane) albo za bardzo się pośpieszyli z ich ujawnieniem.

Ten agent w artykule był opisany, jak unikalny/specjalny bohater - wydaje mi się, że na miarę Green Knighta lub tych bohaterów Norsmenów. Niekonieczne musi być zatem przesadzony - tym bardziej, że po jednym użyciu ginie (tak rozumiem samobójczość ataku ;)

Na potwierdzenie "niewidoczności" można wskazać, że na oficjalnej mapie główne rejony startowe skavenów są zaznaczone ruinami (duże ikony ruin). Nie ma być połączeń pomiędzy miastami - skaveni poruszają się "normalnie" po powierzchni.

Ituriel32
17-08-2017, 08:18
Te mechaniki mogą być, ale ten samobójca... Na samą myśl o tym paskudztwie zaczynam się martwić.
Bo wystarczy wyobrazić sobie sytuacje że grasz lizakami i masz wojnę z 3 frakcjami szczurków i teraz każda wysyła swojego agenta na Twoją stolicę. I z 5 poziomowej osady robi się 2.
Ilość warunków potrzebnych by to coś tak bardzo nie denerwowało byłaby liczna.

Arroyo
17-08-2017, 12:44
No i mamy zaktualizowaną mapkę:
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/20819421_1582898468452014_8750912853869845879_o.jp g?oh=1232a0615562fceb589a8f9068f5aa1a&oe=5A315025
Zalecam zerknąć na napis pod klanami Skavenów.

EDIT: Co do Megakampanii

This will be shortly after launch, weeks not months, and will be our very first content release.

Maniek116
17-08-2017, 12:51
Ciekawe jak będzie z launcherem, będzie się megakampanię odpalało z Warhammera 2? Z obu? Czy jak :D

Arroyo
17-08-2017, 12:54
Ja tam mam nadzieję, że przeniosą tę mapę sensownie, a nie zrobią po prostu sklejkę to raz. Dwa, że przeniosą Skryre i Moulder do OW. Trzy, że dodadzą więcej terenu, wsadzą TK dodatkowo, a także że wytną w Karak Ungor trochę terenu dla Neferaty.
Cztery, co już raczej na daleką przyszłość, że dodadzą ręczne bitwy morskie i malarz armii.
Pięć, jak już W3 wyjdzie, że będzie można przemykać od zachodu do Nipponu i Cathayu jak w Civilization V, o ile te rasy dojdą.

Tomason
17-08-2017, 13:06
Ciekawe jak będzie z launcherem, będzie się megakampanię odpalało z Warhammera 2? Z obu? Czy jak :D

Zapomnieli napisac ze bedzie trzeba miec dwa komputery polaczone w siec lan :) na jednym odpalasz W1 na drugim W2 :) i nastepuje polaczenie :)

Arroyo
17-08-2017, 13:17
Zapomnieli napisac ze bedzie trzeba miec dwa komputery polaczone w siec lan :) na jednym odpalasz W1 na drugim W2 :) i nastepuje polaczenie :)
Wyborny żarcik, choć wcale tak nie będzie. Jak masz na kompie Warha 1 i 2 to masz już Megakampanię.

EDIT: Zaktualizowałem Roster Skavenów. Jakby ktoś zauważył coś, w czym się mylę to niech da mi znać, od razu poprawię. Co do natomiast uogólnień to i potem je podzielę na strzelców itd.

Il Duce
17-08-2017, 15:55
Wygląda to świetnie,no i jednak przeciek Zunaboxe się potwierdził ;). Mam wrażenie,że każda kolejna rasa jest bardziej dopracowana od poprzedniej,dlatego bardzo jestem ciekaw gameplayu pozostałych frakcji z drugiej części. Nowy interfejs też na duży plus,mam nadzieję że i jedynka doczeka się aktualizacji pod tym względem.

PS: Arroyo wydaje mi się, że mnisi zarazy byli na trailerze(zresztą muszą być skoro jednym z grywalnych klanów jest klan Pestilens),poza tym za wcześnie pisać o brakach skoro jeszcze CA nie udostępniła pełnego rosteru.

Arroyo
17-08-2017, 16:03
Mogłem napisać o brakach, bo to na razie z tych, których nie widziałem. Oczywiście zmiany wprowadzać będę co nowość.

Ituriel32
17-08-2017, 16:19
MI się nie podoba ten brak listy przypomnień. Za to te pasku sił, jak najbardziej na plus.

Gobbla
17-08-2017, 16:26
A ja chcę Ogry :(

Arroyo
17-08-2017, 16:27
Ogry dopiero w trójce. Do dwójki TK dojdą i może Tilea, Arabia. Mam nadzieję, że również Kislev do jedynki dorzucą w ramach wsparcia przed W3.

ares354
17-08-2017, 16:32
Oglądaliście filmiki ze Skavenami w roli głównej ?

https://www.youtube.com/watch?v=FAeioa7-5no - wkurza Mnie to że bitwa bez interfejsu, więc tylko przewijałem fragmenty.

Jest też gameplay z Kampanii. https://www.youtube.com/watch?v=Lr-bL1qeSqQ

Arroyo
17-08-2017, 16:35
Oglądaliście filmiki ze Skavenami w roli głównej ?

https://www.youtube.com/watch?v=FAeioa7-5no - wkurza Mnie to że bitwa bez interfejsu, więc tylko przewijałem fragmenty.

Jest też gameplay z Kampanii. https://www.youtube.com/watch?v=Lr-bL1qeSqQ

Przecież właśnie o nich dyskutujemy... Ogólnie to na razie wychodzi dość pokaźny roster, ale jak zwykle niepełny. Brakuje Avatara Rogatego Szczura, Wodza, kilku jednostek + wynalazków Skryre. Sądzę jednak, że dojdą one wraz z Megakampanią.

Sara Temer
17-08-2017, 16:37
Widzę, że nie wszyscy zaglądają do tematu z materiałami z Warha, więc dorzucam tu film :P
hZf8qiW0NcE

Maniek116
17-08-2017, 16:37
Kurde, to wygląda wizualnie zarówno mapa i UI jak Rome 2 (czyli w moim mniemaniu źle)...

vYAL8K2VuJQ

Gobbla
17-08-2017, 16:41
Patrząc na nową animację Pomiotu, aż żal ściska że Zwierzaki nie mają swojego 4 ręcznego giganta.

True. Ja do dziś mam nadzieję, że dodadzą im Gorgone i Jabberslythe'a, i powiedzmy LLa - Tauroxa.

ares354
17-08-2017, 16:48
Nie podoba mi się to jak rozwiązują skavenów...Mieli być liczni ale tylko jednostki core. Co będzie z maszynami Skavenów ? Przecież one są śmiertelnie groźne zarówno dla użytkowników jak i przeciwników. Jak tego nie zaimplementują to będzie lipa w sumie, bo Szczury będą OP.

I bez argumentów w stylu że to się zmieni, bo wiadomo że premiera jest we wrześniu, więc za wiele to się nie zmieni. Chciałbym potwierdzenie czy maszyny skavenów będą działać tak jak Krasnoludów czy Ludzi, bo jeśli tak to cóż, szkoda.

Interfejs jest na plus, mapa jak mapa mnie to szczególnie nie interesuje. Nowe mapy na których prowadzi się bitwy wyglądają dużo lepiej. Widać lepszy budżet dwójki gołym okiem, aż Mnie korci by zobaczyć jak połączą mapę. Co się zmieni wtedy w kampaniach starych ras.

Arroyo
17-08-2017, 16:52
I bez argumentów w stylu że to się zmieni, bo wiadomo że premiera jest we wrześniu, więc za wiele to się nie zmieni. Chciałbym potwierdzenie czy maszyny skavenów będą działać tak jak Krasnoludów czy Ludzi, bo jeśli tak to cóż, szkoda.

Interfejs jest na plus, mapa jak mapa mnie to szczególnie nie interesuje. Nowe mapy na których prowadzi się bitwy wyglądają dużo lepiej. Widać lepszy budżet dwójki gołym okiem, aż Mnie korci by zobaczyć jak połączą mapę. Co się zmieni wtedy w kampaniach starych ras.
A kto powiedział, że to się zmieni akurat do premiery? Przecież i tak będą to poprawiać po premierze :P
Co do połączenia mapy to nim to zrobią to niech poprawią tą w dwójce - bo nijak ma się do oryginalnej z lore Warhammera. Ulthuan za duży, Południowe Ziemie niepełne, na dodatek wyciągnięte z 4 liter "państwa" Bretki, brak TK, a na dodatek spartaczony wygląd Sartosy na mapie i Lustrii. Sorry - to wymaga zmian, jeśli zamierzają połączyć mapy.
Tym bardziej nadal liczę na zmiany w kwestii nowych jednostek do NW i OW. Obie części i tak mają braki, które winny być łatane jak najszybciej, bez olewania czegokolwiek.

EDIT:
15:20
yLd0EC0X5eU
Cel Skavenów to unicestwienie 6 grywalnych frakcji, przejęcie 50 prowincji.

ares354
17-08-2017, 17:02
A kto powiedział, że to się zmieni akurat do premiery? Przecież i tak będą to poprawiać po premierze :P
Co do połączenia mapy to nim to zrobią to niech poprawią tą w dwójce - bo nijak ma się do oryginalnej z lore Warhammera. Ulthuan za duży, Południowe Ziemie niepełne, na dodatek wyciągnięte z 4 liter "państwa" Bretki, brak TK, a na dodatek spartaczony wygląd Sartosy na mapie i Lustrii. Sorry - to wymaga zmian, jeśli zamierzają połączyć mapy.
Tym bardziej nadal liczę na zmiany w kwestii nowych jednostek do NW i OW. Obie części i tak mają braki, które winny być łatane jak najszybciej, bez olewania czegokolwiek.

A może to właśnie zrobią w połączeniu, że poprawią mapę, bo wiem że jest bardzo słaba. Może bali się że jak zrobią Ulthuan za mały to gracz szybko się tam znudzi, nie wiem co kieruje CA. Myślę że ostateczna ocena mapy musi poczekać do wielkiego połączenia. Chyba że oni mapę będą modernizować gdy dodadzą TK i wtedy poprawią te ziemie na których ich umieszczą.

Swoją drogą skąd decyzje o takim wyglądzie mapy? Chyba budżet nie wymusił na tym cięć?

Kilka postów wyżej wspominałeś jakie DLC dostaniemy, osobiście liczę na TK jako pierwsze, Araby jak FCL jeśli w ogóle, i Tilea płatna. A Kislev by siadł jako darmowa rasa dla zamawiających trojkę i reszta ładnie się uzupełni.

A myślisz że dostaniemy nowe rody wampirów > ? Bardziej rozbudowane ?

Arroyo
17-08-2017, 17:08
W sprawie decyzji na wygląd mapy to głównie kwestia ugrywalnienia tutaj. Oby to przy połączeniu zmienili.
Co do TK - raczej będzie pierwsze. Tilea i Arabia to wymóg robienia ras od zera, więc pewnie będą żądali hajsu, to samo z Kislevem.
Co do nowych rodów Wampirów no to ja liczę na Lordów Nekrarchów (z Zachariaszem w roli LL lub Melkhiorem), Krwawe Smoki z Luthorem Harkonem lub Walachem Harkonem i Lahmie z Neferatą, jakby wycięli w Karak Ungor dziurę na nową osadę/prowkę. To samo z Skavenblight i Piekielną Otchłanią.

PS. Pamiętaj, że to pierwsze z 2 połączeń, drugie polega na dodaniu do tego W3, czyli prawdopodobnie Demonów, Znaków Chaosu, Krasnoludów Chaosu i Ogrów.

Ituriel32
17-08-2017, 17:34
Czy ja dobrze widziałem?
Szczur wprowadzał i opowiadał co się dzieje. Nie było tego starego dziada, którego gęba irytuje mnie zawsze gdy się pojawiała.

Arroyo
17-08-2017, 17:38
Czy ja dobrze widziałem?
Szczur wprowadzał i opowiadał co się dzieje. Nie było tego starego dziada, którego gęba irytuje mnie zawsze gdy się pojawiała.
Na razie go nie było, później jest.

Zunaboxe
17-08-2017, 19:39
1. Jest chyba dodany bohater/lord do garnizonu: 1:26 tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=zOhaQX4C6yg

2. W filmie Temera podczas ładowania bitwy widać natomiast notatkę o mechanice Mrocznych Elfów - pozyskują oni niewolników w bitwach, którzy mają wpływ na ich ekonomie.

3. Bardzo mnie cieszy powrót lojalności - szczególnie przy skavenach podkreśla ona specyfikę tej rasy. Mam nadzieję, że wprowadzą ją przynajmniej również przy orkach, zwierzoludziach i imperium. Super, jeżeli będzie przeszczepiona u wszystkich.

4. Nie spostrzegłem możliwości budowania okrętów. Liczyłem na rozwiązanie rodem z Rome 1 - automatyczne rozstrzygnięcia (pamiętam, że na bitwy morskie nie ma TW licencji). Szkoda.

5. Ogólnie wygląda na to (też patrząc po Norsce), że twórcy zaczęli poświęcać więcej uwagi tworzonym frakcjom. Podstawowe rasy ze starego świata wypadają dosyć biednie - może ich poprawią (łączenie map i tak wymaga zmiany u nich, choćby w technologii części z nich). Oczywiście, zobaczymy na ile wskazane wrażenie utrzyma się po premierze - czy wszystkie te mechaniki fajnie się spinają ;)

Krwawy_Baron
17-08-2017, 20:46
Spośród materiałów promocyjnych i trailerów Warhammera II Skaveni prezentują się najlepiej. I tak nie zamierzałem kupować gry w dniu premiery, bo mam obecnie nieco problemów z kasą, choć gdybym miał to zrobić, to na premierę zacząłbym się zagrywać szczurkami. Klimat po prostu wylewa się z ekranu monitora... Elfy niestety nie mają tego "czegoś"

5. Ogólnie wygląda na to (też patrząc po Norsce), że twórcy zaczęli poświęcać więcej uwagi tworzonym frakcjom. Podstawowe rasy ze starego świata wypadają dosyć biednie - może ich poprawią (łączenie map i tak wymaga zmiany u nich, choćby w technologii części z nich)

Święte słowa.

Wątpię aby Imperium doczekało się czegoś na kształt mechaniki "Holy Roman Empire" z serii Europa Universalis, raczej ograniczy się to do ewentów typu: "jeden elektor obraził drugiego i Karl Franz ma rozstrzygnąć spór"; ale i tak zmiany będą cieszyć - a przy okazji może dadzą Borysa w pakiecie z kultem Ulrya i uzupełnią braki w jednostkach, o których parę razy wspominał Arroyo. Jako, że wchodzą Skaveny, to Imperium może dostanie z tej okazji budynek gildii szczurołapów :D

Zielonoskórzy też zasługują na dopieszczenie - przydałby się dodatkowe losowe zdarzenia, takie aby jeszcze lepiej uwidocznić temperamencik Orków

Nurtuje mnie jedna kwestia, która zapewne zostanie rozstrzygnięta po premierze połączonej mapy: jak daleko Krasnoludy będą mogły podbijać ziemie na południu? Czy zasięg ich ekspansji zostanie ograniczony do terenów górskich czy też może będą mogli podbijać całe południe, wyłączywszy pewne obszary jak Nehekhara (mam tu na myśli pełnoprawne osady, a nie posterunki jak u Leśnych elfów).

Zunaboxe
17-08-2017, 20:58
Trzecia minuta filmu, do którego zamieściłem link. W Nowym Świecie system osiedlania ma wyglądać inaczej rasa ma "odpowiadający" im klimat i kary za osiedlanie się w miejscach, w których ich nie powinno być. Kary, jak widać, dosyć srogie.

Domyślam się, że po połączeniu map frakcje ze Starego Świata przejmą ten system (skoro i tak dla ich przedstawicieli w Nowym Świecie trzeba go zrobić). Chyba to dobrze - chcesz trochę na siłę kolonizować góry wampirami, to proszę bardzo. Trzymasz się lore, też nie ma problemu.

Edit:
Zanim zostanę poprawiony - tak, pamietam, że Wampirom zdarzało się zajmować twierdze krasnoludów. Srebrna Iglica czy coś tam. Upraszczałem ;)

Ituriel32
17-08-2017, 21:25
W 2 i na połączonej mapie podbijasz co chcesz, ale za to że elfem podbijasz osadę na pustyni złych ziem będą kary.

Ja oglądałem filmik gdzie komentował łysy w okularach od CA (tak mi się wydaje ze słuchu, bo pokazana była tylko gra) i jest źle z SI. Szczurki zaatakowały armie elfów. Jednostkowo równo, ale szczurki to podstawowe jednostki tylko i 3 trebusze. I co robią elfy w tej sytuacji??
Oczywiście stoją i pozwalają się wyrzynać tym trebuszom. Prowadzący się ruszył po 2-3 salwach bo trochę głupio tak lać te elfy. Za to za minutę komentatorzy chwalą si za to że próbuje używać strzelców.

Znaczy gdzieś w między czasie przyzwał szczurki w środku elfiej armii, która rzuciła wszystka na te szczurki i zbiła się w taką fajną gęstą masę.

Czyli zapowiada się że nawet miedziak nie poszedł na douczanie sztucznej inteligencji.

Asuryan
17-08-2017, 21:35
Ja tam mam nadzieję, że przeniosą tę mapę sensownie, a nie zrobią po prostu sklejkę to raz. Dwa, że przeniosą Skryre i Moulder do OW. Trzy, że dodadzą więcej terenu, wsadzą TK dodatkowo, a także że wytną w Karak Ungor trochę terenu dla Neferaty.
Cztery, co już raczej na daleką przyszłość, że dodadzą ręczne bitwy morskie i malarz armii.
Pięć, jak już W3 wyjdzie, że będzie można przemykać od zachodu do Nipponu i Cathayu jak w Civilization V, o ile te rasy dojdą.
O czwórce i piątce możesz zapomnieć. Raz że CA nie ma licencji na Man'O'War i nie zapowiada się by ją dostała. Dwa, wątpię by dali w 3 tereny leżące aż tak daleko na wschód.

Arroyo
17-08-2017, 23:02
4f83-t-zpCI
A tu bitwa Mrocznych Elfów. A przy okazji 3:28 - Mroczna Magia.

EDIT: Zianie ogniem ograniczyli na ilość... moim zdaniem nie tak winno być ograniczone. Ilościowo nie powinno mieć limitu, tylko w kwestii oczekiwania na kolejny pocisk... Poza tym zastanawia mnie ten fioletowy pasek obok szans na zwycięstwo.

TypowyNoob
17-08-2017, 23:14
Poza tym zastanawia mnie ten fioletowy pasek obok szans na zwycięstwo.

Czy nie była kiedyś wspomniana mechanika Mrocznych Elfów polegająca na zwiększeniu statystyk jednostek w bitwie wraz z postępującymi stratami? Może ten pasek odnosi się właśnie do tego.

Ituriel32
18-08-2017, 06:58
A ja mam pytanie.

Osady miały mieć więcej miejsc na budynki, ale na filmiku tylku duże miasta mają 8 slotów, a małe tylko 3.

A pamiętam zapowiedzi że miało być 8 dla dużych (10 dla super znanych takich jak stolica imperium) i 6 dla małych. Tylko tyczyło to się chyba tylko połączonej mapy.

- - - - - - - - -

Jednak nie poprawili mechaniki przyzywania i jednostki parują z czasem.

- - - - - - - - -

Jak na razie szczurkowa mechanika z jedzeniem podoba mi się niesamowicie. Możliwość od razu podniesienia poziomu osady, łoł.
Mogli by dorzucić ze dwa zdania o tym jak działa lojalność (w poprzednich tw nie bardzo ją lubiłem, ale dla szczurów to w zasadzie obowiązkowa mechanika).

- - - - - - - -

Sam LL jakoś mi się nie spodobał. Dodatkowo nie podobają mi się takie długie paski umiejętności, znaczy żeby ulepszyć ostatnią zdolność to trzeba władować masę punktów po drodze.

Jestem zawiedziony też trochę jednostkami. Przecież podstawa armii szczurków to miały przypominać gobliny: czyli być liczne ale słabe. A tu na filmiku były normalne oddziały.
Za to trebusz ekstra.

Arroyo
18-08-2017, 08:42
No to czekamy teraz na filmiki z kampanii - nie ukrywam, że zależy mi na gameplayu Jaszczuroludzi.

EDIT: Teraz odniosę się do paru zarzutów:

Osady miały mieć więcej miejsc na budynki, ale na filmiku tylku duże miasta mają 8 slotów, a małe tylko 3.

A pamiętam zapowiedzi że miało być 8 dla dużych (10 dla super znanych takich jak stolica imperium) i 6 dla małych. Tylko tyczyło to się chyba tylko połączonej mapy.
Prawdopodobnie to będzie obowiązywać wobec właśnie połączonej mapy. Z drugiej strony to pewnie jest też dla Lothern, Naggarond czy Hexoatl (tego nie wiem, trzeba czekać na gameplaye kampanii).

Jednak nie poprawili mechaniki przyzywania i jednostki parują z czasem.
Co do tego to parowanie jednostek winno działać jedynie u wampirów i przy przyzywaniu istot Chaosu, jeśli nie są to bitwy na terenie spaczonym przez Chaos. Tak o ile to rozumiem to nie rozumiem, dlaczego to przy Skavenach też działa. W ogóle u Skavenów nie powinni przypadkiem wychodzić Niewolnicy, a nie Klanbracia?

Mogli by dorzucić ze dwa zdania o tym jak działa lojalność (w poprzednich tw nie bardzo ją lubiłem, ale dla szczurów to w zasadzie obowiązkowa mechanika).
Kwestia lojalności winna działać też u DE, bo często i tam też się potrafią gryźć między sobą.

Sam LL jakoś mi się nie spodobał. Dodatkowo nie podobają mi się takie długie paski umiejętności, znaczy żeby ulepszyć ostatnią zdolność to trzeba władować masę punktów po drodze.
Z tym już raczej trzeba się pogodzić, mnie się to akurat podoba, choć mogliby dać większy limit poziomów doświadczenia, podobnie jak Obsidian w Fallout New Vegas (co DLC to +5 poziomów było tam) - w tym wypadku o 15 lvl'i + by było ok. Co do Queeka to alternatywą jest Lord Skrolk z Klanu Pestilens.

Jestem zawiedziony też trochę jednostkami. Przecież podstawa armii szczurków to miały przypominać gobliny: czyli być liczne ale słabe. A tu na filmiku były normalne oddziały.
Za to trebusz ekstra.
Ależ jest, masz mnóstwo wariantów klanbraci i szczurzych niewolników. Dolicz potem mocnych Szturmoszczurów, Posłańców Nocy oraz Rynsztokowców. I tak walka z nimi to walka z niewylewająca się falą szczurów, podobnie jak przy bojach z Goblinami.

Ituriel32
18-08-2017, 09:17
Co do ilości slotów w małej prowincji to trójeczka nie bardzo mi się podoba bo 1 slot to mury, więc realnie zostaną tylko 2. A jeśli osada będzie miała port to tylko 1.

Nie podoba mi się to też dla tego bo mniejsze osady będą miały wtedy dużo mniejsze znaczenie.

- - - - - - - - - -

Ja i tak raczej na bank będę używać modów zwiększających liczbę punktów umiejętności.

- - - - - - - - - -

W sumie mogliby już pokazać pełen roster szczurków.

- - - - - - - - - -

Przydałoby się by już powoli zaczynali pokazywać te game playe z innych ras z nastawieniem na mechanikę.

Coraz bardziej wydaje mi się że HE zostaną Imperium młoty2. Czyli taką rasą zrobioną na minimów, napisałbym na odwal się.

Arroyo
18-08-2017, 09:32
Co do ilości slotów w małej prowincji to trójeczka nie bardzo mi się podoba bo 1 slot to mury, więc realnie zostaną tylko 2. A jeśli osada będzie miała port to tylko 1.

Nie podoba mi się to też dla tego bo mniejsze osady będą miały wtedy dużo mniejsze znaczenie.

- - - - - - - - - -

Ja i tak raczej na bank będę używać modów zwiększających liczbę punktów umiejętności.

- - - - - - - - - -

W sumie mogliby już pokazać pełen roster szczurków.

- - - - - - - - - -

Przydałoby się by już powoli zaczynali pokazywać te game playe z innych ras z nastawieniem na mechanikę.

Coraz bardziej wydaje mi się że HE zostaną Imperium młoty2. Czyli taką rasą zrobioną na minimów, napisałbym na odwal się.
Co do rosterów to u Skavenów już pokazano na jednym z materiałów z kampanii, co wypisałem go poniekąd w temacie "Gra Skavenami". Dorobię go potem na broń.
Co do HE to nie do końca. HE mają sporo braków, ale od DE wcale lepsi nie są. Na razie najlepiej dopracowaną rasą są Jaszczuroludzie. Ba, Skaveni też mają sporo braków przy kwestii unikatowych jednostek dla klanów Skryre i Moulder, czyli kolejnych wynalazków jak Moździerz Morowego Wiatru, czy Jezzaile (Skaveni z bronią palną), czy choćby zmutowanych istot jak Rój Szczurów, czy Wielkie Szczury. Kwestia filmów z HE, DE i Jaszczurek pewnie będą w ciągu miesiąca owego ujawniać. W ogóle jedno jest zabawne - Szczuroludzie i Jaszczuroludzie mają w Lordach Czarodziei, a Imperium, HE, DE, WE, Orkowie nie (u Orków nie licząc Wielkiego Szamana Goblinów, bo innych postaci też są ważne).

Ituriel32
18-08-2017, 13:03
Z tymi wysokimi elfami to chodziło mi o mechanikę. Że będą najmniej wymagającą mechanicznie rasą w młocie2. Tak jak imperium.

Paradoksalnie filmiki zwiększyły moją chęć zagrania wysokimi elfami. Ponieważ pokazali parę wysp, a ja w TW mam słabość do wysp i lubię takie zajmować :)

- - - - - - - - - -

Mój ulubiony filmikowy spec od Młota nie zawodzi.

https://www.youtube.com/watch?v=ynuTES55PYs

LL wcale nie będzie taki sobie. Bardzo fajne bufy za obniżoną lojalność zwykłych lordów.
Szczurki miała te porządne jednostki na start do rekrutacji dzięki specjalnemu budynkowi.

Szczurki ponoć mają nie mieć problemów z kasą, nawet pomimo wystawienia wielu armii, to co ma ich stopować to żywność.

Mówi on stosunkowo dużo o rytuale.

Arroyo
18-08-2017, 17:01
https://www.totalwar.com/blog/skaven-army-roster/ No i mamy roster Skavenów.

SaperHeart
18-08-2017, 18:51
https://www.totalwar.com/blog/skaven-army-roster/ No i mamy roster Skavenów.

IMO jest to jeden z lepszych rosterów jakie CA wypuściło. Niewielkie braki i co jest najbardziej istotne są wszystkie kluczowe jednostki. Jestem pod dużym wrażeniem. Ogromny "+" dla CA za Skaveny.

nazgool
18-08-2017, 20:08
Nie wiem czy oglądaliście filmik z postu #2586 opublikowany przez Ituriela, ale jest tam dość ciekawa informacja na temat połączonej mapy (od 17:26). O ile dobrze zrozumiałem to połączona mapa którą pokazywała CA autorowi na jakiejś prezentacji wygląda dokładnie tak http://i.imgur.com/MQGmq81.jpg Wychodzi na to że utną dość spore kawałki na południu :/

SaperHeart
18-08-2017, 20:15
Nie wiem czy oglądaliście filmik z postu #2586 opublikowany przez Ituriela, ale jest tam dość ciekawa informacja na temat połączonej mapy (od 17:26). O ile dobrze zrozumiałem to połączona mapa którą pokazywała CA autorowi na jakiejś prezentacji wygląda dokładnie tak http://i.imgur.com/MQGmq81.jpg Wychodzi na to że utną dość spore kawałki na południu :/

A to nie mapka z Call of Warhammer, moda do TWM II ?

Ituriel32
18-08-2017, 20:25
Jakby nie patrzeć to ten lord szczurków z dołu to ten który miał być w Karak Osiem Szczytów, tylko nie załapałem że to on.

Bardzo możliwe że zmienią liczbę regionów, znaczy te liczbę która była ucięta zostanie zagęszczona mapa która została.
Ale do tego trzeba poczekać 2-3 miesiące.

Arroyo
18-08-2017, 20:26
Trochę mapka pod Beginning of the End Times. Kwestia jest taka, że to był początkowy pomysł graczy. Po tym, co jednak ukazali, będzie to wyglądać inaczej, a nie tak, jak na tej mapie.

nazgool
18-08-2017, 20:52
Wybacz że pytam, ale skąd u Ciebie wiedza na temat tego co jak ma wyglądać po połączeniu? ;)

Arroyo
18-08-2017, 20:56
Choćby z tego, że na bieżąco przyglądam się sprawie i oceniam, jak najlogiczniej ma to wyglądać. Poza tym po wydaniu mapy z dwójki to już wiadomo, że obie opcje, jakie dał Ituriel, są na starcie do odrzucenia. Przede wszystkim:
-Mapa z dwójki jest na potrzeby fabuły tego dodatku.
-Wynika z pierwszego podpunktu argument drugi, że to wszystko ulegnie zmianie np. Sartosa, Albion, wielkość Ulthuanu, kształt Lustrii, Południowych Ziem, rasy w PZ itd.

nazgool
18-08-2017, 21:06
No tak, tylko że człowiek który opublikował to wideo w dniu wczorajszym twierdzi, że był na oficjalnym pokazie CA. I CA zaprezentowała na tym pokazie dokładnie taką mapę jaką wskazuje ten nieszczęsny obrazek. Nie wiem czy będzie więcej czy mniej prowincji chodzi tylko o zakres.
A mapa pochodzi z tego przecieku o którym było dość głośno jakiś czas temu
http://totalwars.ru/index.php/total-war-warhammer-news/2576-total-war-warhammer-fb-dlc-and-expansion-pack-plans.html

Arroyo
18-08-2017, 21:13
No tak, tylko że człowiek który opublikował to wideo w dniu wczorajszym twierdzi, że był na oficjalnym pokazie CA. I CA zaprezentowała na tym pokazie dokładnie taką mapę jaką wskazuje ten nieszczęsny obrazek. Nie wiem czy będzie więcej czy mniej prowincji chodzi tylko o zakres.
A mapa pochodzi z tego przecieku o którym było dość głośno jakiś czas temu
http://totalwars.ru/index.php/total-war-warhammer-news/2576-total-war-warhammer-fb-dlc-and-expansion-pack-plans.html
Nadal mnie to nie przekonuje, a poza tym nijak się to ma do tego, co już CA dała tj. mapę z dwójki. Nie wytną jej terenów ot tak, tylko to połączą. Tym bardziej, że ten przeciek jest już na pewno nieaktualny. Np. Skaveni - nieaktualne, Chaos Dwarfy i Ogry to materiał na W3, tak samo jak Demony i podział na bogów Chaosu. Także i tym samym mapka zostaje odrzucona.

ares354
18-08-2017, 21:17
Na co Stormvermin miecz i tarcza ? Przecież to im niepotrzebne, to piechota z włóczniami\halabardami...

Oczywiście wycieli Szczury z bronią palną.

Po co dodają inną broń do Stormvermin skoro roster Skavenów jest tak duży i unikalny. Wybiórczość CA i hipokryzja nie zna granic.

Swoją drogą wiele osób jest zirytowanych jak źle traktują Wysoki Elfy, coś Mi to przypomina.

nazgool
18-08-2017, 21:17
Posłuchaj tego. Tutaj facet potwierdza to że mapa na południu zostanie ucięta i że jeden z LL przez to zmieni pozycję startową na połączonej mapie. Nie mam jeszcze filmiku z oryginalną dyskusją CA, ale zaraz poszukam
https://www.youtube.com/watch?v=4Z5tmrpb8Uo

I poczytaj trochę komentarzy pod tym pierwszym filmikiem. Część osób potwierdza to że od momentu kiedy wspominali o połączonej mapie była mowa o ucięciu południa. Zresztą komentarza nie są zbyt przychylne dla CA.

Arroyo
18-08-2017, 21:19
Na co Stormvermin miecz i tarcza ? Przecież to im niepotrzebne, to piechota z włóczniami\halabardami...

Oczywiście wycieli Szczury z bronią palną.

Po co dodają inną broń do Stormvermin skoro roster Skavenów jest tak duży i unikalny. Wybiórczość CA i hipokryzja nie zna granic.

Swoją drogą wiele osób jest zirytowanych jak źle traktują Wysoki Elfy, coś Mi to przypomina.
Jezzaile to jedyny z wielkich braków, bo reszta może znaleźć się w połączonej kampanii.
Co do Szturmoszczurów to się to zgadza. Masz podział na mieczników z tarczami oraz na halabardników. Polecam zerknąć do 7 edycji AB Skavenów.
Rynsztunek:
-broń ręczna
-ciężka zbroja
-halabarda
Dodatkowy rynsztunek:
-tarcze

Nazgool, właśnie słucham i mi to akurat nie pasuje za bardzo. Byłoby to głupie, gdyby mieli wycinać połowę terenu, tym bardziej, że połowa tego terenu jest opisana przez lore i to dość dobrze. Poza tym przecież Warhammer II ma być w formie puzzle do TW: Warhammer I. Więc to połączenie z drobnymi zmianami, a nie wycięciami. Także nadal mnie to nie przekonuje.

nazgool
18-08-2017, 21:31
Znalazłem oryginalny film gdzie gostek z CA o tym mówi. Film zaczyna się od pytań o połączoną mapę i jest tam potwierdzenie że Stary Świat zostanie taki jaki jest w W1, Świat z W2 zostanie przekształcony/obrócony i dopasowany do W1 i niektóre regiony z południa i zachodu zostaną ucięte. Ok 4:30 mówi o ucięciu. Ok 6:15 mówi o zmianie pozycji jednego z LL
https://www.youtube.com/watch?v=bKrpzmK2Erc

Arroyo
18-08-2017, 21:40
Znalazłem oryginalny film gdzie gostek z CA o tym mówi. Film zaczyna się od pytań o połączoną mapę i jest tam potwierdzenie że Stary Świat zostanie taki jaki jest w W1, Świat z W2 zostanie przekształcony/obrócony i dopasowany do W1 i niektóre regiony z południa i zachodu zostaną ucięte. Ok 4:30 mówi o ucięciu. Ok 6:15 mówi o zmianie pozycji jednego z LL
https://www.youtube.com/watch?v=bKrpzmK2Erc
Jeśli tak faktycznie będzie to może to być jeden z najbardziej idiotycznych kroków, jakie CA zrobi wobec tej gry. Z tym przeniesieniem LL to może się tyczyć Skrolka. Queeka mogą dać do Karak Osiem Szczytów, Kroq'Gara nie wiem, gdzie by dali, a Teclisa do Saphery. Nadal jest to jednak dla mnie złe, bo to daje mniejszą połać terenu dla gracza. Dlatego moim zdaniem nie powinni w ogóle czegokolwiek zmieniać pod względem ilości grywalnego terenu, a jedynie go poprawić. Usuwanie terenu nigdy nie wychodziło na dobre i na pewno odbije się czkawką.

nazgool
18-08-2017, 21:47
Wiem i mam takie same odczucia jak Ty. Jedyna nadziej w tym, że nie utną tej mapy jak na tym nieszczęsnym obrazku i zachowają trochę więcej terenów. Film jest z kwietnia, a takich rzeczy nie robi się na łapu capu, zwłaszcza że sami przyznali że mapa do 2 jest przeskalowana i trzeba będzie ją zmieniać a połączona kampania ma wyjść dość szybko po premierze.

ares354
18-08-2017, 21:47
Jezzaile to jedyny z wielkich braków, bo reszta może znaleźć się w połączonej kampanii.
Co do Szturmoszczurów to się to zgadza. Masz podział na mieczników z tarczami oraz na halabardników. Polecam zerknąć do 7 edycji AB Skavenów.
Rynsztunek:
-broń ręczna
-ciężka zbroja
-halabarda
Dodatkowy rynsztunek:
-tarcze

Nazgool, właśnie słucham i mi to akurat nie pasuje za bardzo. Byłoby to głupie, gdyby mieli wycinać połowę terenu, tym bardziej, że połowa tego terenu jest opisana przez lore i to dość dobrze. Poza tym przecież Warhammer II ma być w formie puzzle do TW: Warhammer I. Więc to połączenie z drobnymi zmianami, a nie wycięciami. Także nadal mnie to nie przekonuje.

Ale Im to nie potrzebne, czemu każda armia ma mieć jednostki które się uzupełniają, to bez sensu. To elitarna jednostka jak na Skavenów i teraz ma odpowiedz na wszystko. Halabardy na kawalerię i monstra, a miecz i tarcza na piechtę i przeciw jednostką dystansowym. Nie chce Mi się szukać, ale pewnie stare rasy mają wielki braki. Rozumiem że w takim wypadku tylko czekać aż CA doda Gorejąca Słońca, Zakony Rycerskie z bronią dwuręczną ?

Więc niecierpliwe czekam aż w Imperium Halabardnicy dostaną wersję z tarcza, oraz jak Rycerze Pół-Gryfów z Halabardą dostaną wersję z tarczą, według AB obie są jak najbardziej zgodne z Lore.

^^ To napisałem do wybiórczości.

Czy Ty naprawdę uważasz że Skaveni potrzebują tej jednostki z tarczą i mieczem ? Bo dla Mnie to w ten sposób CA usunęła jedną z wad topowej piechoty skavenów, wrażliwość na ostrzał łuczników itd. Chyba że idziemy w myśl że każdy ma dostać absolutnie wszystkie jednostki, ale akurat w to nie uwierzę.

** Po co oni cokolwiek tną z map ? Chyba silnik nie ma ograniczenia jak miał stary Medieval 2 co do ilości regionów na mapie ?

Arroyo
18-08-2017, 21:52
Ale Im to nie potrzebne, czemu każda armia ma mieć jednostki które się uzupełniają, to bez sensu. To elitarna jednostka jak na Skavenów i teraz ma odpowiedz na wszystko. Halabardy na kawalerię i monstra, a miecz i tarcza na piechtę i przeciw jednostką dystansowym. Nie chce Mi się szukać, ale pewnie stare rasy mają wielki braki. Rozumiem że w takim wypadku tylko czekać aż CA doda Gorejąca Słońca, Zakony Rycerskie z bronią dwuręczną ?

Więc niecierpliwe czekam aż w Imperium Halabardnicy dostaną wersję z tarcza, oraz jak Rycerze Pół-Gryfów z Halabardą dostaną wersję z tarczą, według AB obie są jak najbardziej zgodne z Lore.

^^ To napisałem do wybiórczości.

Czy Ty naprawdę uważasz że Skaveni potrzebują tej jednostki z tarczą i mieczem ? Bo dla Mnie to w ten sposób CA usunęła jedną z wad topowej piechoty skavenów, wrażliwość na ostrzał łuczników itd. Chyba że idziemy w myśl że każdy ma dostać absolutnie wszystkie jednostki, ale akurat w to nie uwierzę.
Dla mnie jest to dobrze zrobione, co już jest. Kwestia dodawania teraz tego, co brakuje. Stąd mam nadzieję, że te jednostki, co u mnie w liście braków są, w końcu dojdą do gry.

Nazgool - materiał jest z kwietnia bieżącego roku i sądzę, że do tego czasu się to zmieni i nie wytną tego terenu, bądź po prostu poprawnie poukładają wyspy, zmniejszą Ulthuan, umieszczą go w poprawnym miejscu i... tyle. Im więcej będą wycinać, tym większą szkodę dla siebie i gry wyrządzą.

nazgool
18-08-2017, 21:59
Ja to wszystko rozumiem, ale tak jak wspominałem takich rzeczy nie robi się na kolanie. To już jest pewnie zrobione i teraz tylko dogrywają to i owo. Też wolałbym cała mapę a nie kawałek, ale CA to potwierdziło, a facet z pierwszego filmiku był na pokazie CA i mu taką mapę pokazali. Nie wiem, jeśli to był ten sam lipcowy pokaz na którym był Lord Legionista, to może będzie w stanie nam potwierdzić jak to jest z tą mapą. Skoro CA o tym mówi i tego typu info są już YT to liczę, że nasi przedstawiciele zabiorą głos w tej materii.

Arroyo
18-08-2017, 22:08
Ja to wszystko rozumiem, ale tak jak wspominałem takich rzeczy nie robi się na kolanie. To już jest pewnie zrobione i teraz tylko dogrywają to i owo. Też wolałbym cała mapę a nie kawałek, ale CA to potwierdziło, a facet z pierwszego filmiku był na pokazie CA i mu taką mapę pokazali. Nie wiem, jeśli to był ten sam lipcowy pokaz na którym był Lord Legionista, to może będzie w stanie nam potwierdzić jak to jest z tą mapą. Skoro CA o tym mówi i tego typu info są już YT to liczę, że nasi przedstawiciele zabiorą głos w tej materii.
W tym wypadku mam chociaż nadzieję, że jak bym np. robił questy dla ras z dwójki to będzie można je dawać na mapę z dwójki, a nie że będzie to zablokowane. Inna kwestia to te cięcia map. Czy to naprawdę jest takie potrzebne? Przecież ten silnik nie jest ograniczony pod względem zawartości prowincji, prawda? Jeśli jednak to nadal będzie takie, a nie inne tj. wycięcie mapy od południa itd. to CA całkowicie się pogrąży w moich oczach.

YRlhqPstlQQ
A tu nieco o systemie rytuału u Skavenów.

Memnon[pl]
18-08-2017, 23:36
Arroyo-nie licz na logike w poczynaniach CA/Segi...
Juz dawno temu w jednym z wywiadow mowili ze mapa do polaczonej kampani bedzie poucinana.Jak sie ma monopol i zero konkurencji to sie robi co sie chce;)...

Asuryan
19-08-2017, 04:38
Tak swoją drogą na logikę to jezzaile powinny być tylko u Skryre, mnisi zarazy (z kadzielnicami) tylko u Pestilence, skrytobójcy (jako oddział) tylko u Eshin, szuroogry tylko u Moulders, etc.

Ituriel32
19-08-2017, 06:18
Najpewniej wyrównają mapę by rozmiarem bardziej pasowała. Przez co pod młotek pójdą te najbardziej skrajne tereny. Natomiast liczę że zagęszczą/zwiększą liczbę prowincji w Arabii i u królów grobowców.
Zasadniczy powód dlaczego tak zrobią to zmniejszenie ilości wody, która zawsze w tw zajmowała tylko miejsce. Co prawda w młocie2 będą znajdzki i przeszkadzajki, ale skoro nie ma być bitew morskich ręcznych to i tak słabo.

Choć mam nadzieje że jednak tego terenu zostanie więcej niż na tamtych obrazkach. Bo chciałbym zobaczyć i zdobyć Karak Zorn.

- - - - - - - - - -

Z innego filmiku gdzie komentował ktoś z CA. Pogrubiłem to które najbardziej przykuło moją uwagę.

Q) Anything like King and the warlord dlc coming after launch?
A) We will have something. Each faction has plenty of LL and we are focusing on the grand campaign.

Q) (To totalbiscuit) What faction do you want to play the most?
A) Chaos dwarfs.

Q) Is there much space between continents on the Grand campaign map?
A) Not really

Q) Is assasinating other Skaven leader assasinations a mechanic?
A) You can assasinate in the same way as other factions and there is infighting between skaven. But no special mechanic.

Q) Naval battles?
A) Standard answer, autoresolve and ship bombardment with darkelves black ark

Q) More total war tournaments in the future?
A) We'll see, it's always been active but no news right now.

Q) If I buy a faction in Warhammer 1 will I need to buy it in 2?
A) No.

Q) Free for all
A) Only 4 player free for all. All about the damage you do. So you can die first but still win. Gain extra points if your units survive.

Q) ???
A) No mechanic around removing evidence of skavens existence

Q) Regiments or reknown?
A) We may have something like that in the future. (Seemed to suggest it is likely)

Q) (To Dogbert_CA) Favourite of your factions played in totalwarhammer
A) Bretonnia overall, skaven in totalwarhammer 2.

Q) Can you use a tunnel to cross continents as skaven?
A) No, only by boat.

Q) gotrek and felix?
A) Possible and we are looking at it.

Q) We will see esports stuff?
A) Dogbert_CA has background in esports. Everyone would love to do it but CA won't force it.

Q) Co-op campaign?
A) Same as totalwarhammer, also have climate. So if you conquer somewhere not suited to your climate you recieve pelanties (instead of not allowing you to conquer there).

Q) Are you gonna stop making DLC for warhammer 1? (TB also asked for clarification on foward/backwards compatability) A) Cant say anything on DLC. Other stuff he's not sure of.

Q) Lord progression the same?
A) Dodbert started to answer (couldn't hear cause TB interrupted). TB talked about traits having progression to them. E.G. if you lose alot of battle, a lord is scared of battles. Public order buff if lord spends time in place with low public order.

Q) Any changes to winds of magic?
A) No.

Q) Settlements having more variety and specialization?
A) Depends on the faction.

Q) Lords still level up the same?
A) Level up the same, cap is now level 40 though.

Q) Advanced movement stance?
A) Skaven have stalk movement stance (move and ambush), Lizardmen have astromancy stance that can help detect ambush stanced armies.

Q) Skaven corruption.
A) Skaven corruption hurts yourself, so you need to keep moving to fight for food. You can instantly upgrade settlement at the cost of food.

Q) Warpstone?
A) Every faction has currency for the race of the vortex. Skaven has warpstone. When you perform a ritual chaos invasions will come for your capital.

Q) Other skaven factions to play?
A) Wait and see.

Q) VR Support?
A) Tried a VR demo where you could be in the middle of a battle or next to a monster. No plans though.

Q) Load times?
A) Load times were ok from and external SSD. Also it's still a preview build.

Q) Rogue armies?
A) Some armies have mix of greenskins and empire together etc.

Q) Linux support?
A) Not sure.
- - - - - - - -

To okno gdzie były u szczurków do wyboru 4 opcje do zakupu. 1 to inżynier samobójca, 2 to jakaś inna postać, 2 następnych nie pamiętam.
Wszystkie rasy w młocie2 będą miały coś takiego, a w przypadku połączonej mapy stare nacje tez mają to dostać. Ale nie pamiętam juz na którym filmiku to mówili.

Asuryan
19-08-2017, 14:41
Ciekawa jest też wzmianka o tych bitwach kilkustronnych - max 4. Wygrywa ten z graczy, który zadał więcej obrażeń, nawet jak jego armia padła wcześniej w trakcie tej bitwy.

Ituriel32
19-08-2017, 16:18
http://puu.sh/xe4Cl/646afa875b.jpg
Pierwsze tereny i statystyki spowolnienia. Ale to nic nie zmienia, bo cała mapa będzie moja.

Arroyo
19-08-2017, 16:23
Mnie się ten pomysł podoba z tym "dozwolony klimat" itd. bo przynajmniej klimatycznie zagram ;)

Ituriel32
19-08-2017, 16:25
Ja bym wolał jeszcze dodanie pór roku. To dopiero byłaby jazda, Lizaki w zimę w Norsce.

Asuryan
19-08-2017, 16:30
Ech, i tak to powinno od samego początku wyglądać. Jak widać jak się chce, to można :mrgreen:

SaperHeart
19-08-2017, 23:18
Ja bym wolał jeszcze dodanie pór roku. To dopiero byłaby jazda, Lizaki w zimę w Norsce.

Tam zawsze jest zimno ;P Też mi brakuje pór roku. Fajnie by było z podziałem na 32, tzn. po 8 tury na każdą z pór. Wtedy by się działo ^^

Arroyo
20-08-2017, 12:38
Bitwy o miasta... tym więcej modów powstanie do tego.... bo na razie to nadal wygląda kiczowato, jak chodzi o boje o miasta.

Arroyo
23-08-2017, 17:03
https://www.totalwar.com/blog/norsca-hotfix/ Taki mały patch wyszedł dziś. A jeśli ktoś nie oglądał live'a dzisiejszego to... nie polecam. Tak naprawdę jest to powtórzenie, tylko przez twórców tego, co już ukazało się na YT - bitwy o Destroyera i quest Skrolka.

Turek
23-08-2017, 19:46
Ten pokaz mapy. Co to jest z 0:20 na lewo? Jakiś zamek na wyspie. Tylko, że wygląda na to, że będzie się go oblężać z wody, ciekawe jak to rozwiążą...

https://www.youtube.com/watch?v=5vq6EORl57A&t=0s

Arroyo
23-08-2017, 19:50
To Czarna Arka. Lewitujące miasto Mrocznych Elfów.

SaperHeart
23-08-2017, 20:04
To Czarna Arka. Lewitujące miasto Mrocznych Elfów.

Czarna Arka nie lewituje tylko unosi się na wodzie ;) Taka sama była w Elf Slayerze.

Arroyo
23-08-2017, 20:14
Nevermind. W każdym bądź razie jest to Black Arc. Czyli na jedno wychodzi.

Ituriel32
24-08-2017, 09:17
Przez tą ich narracje wydaje mi się że mapa jest okropnie mała.

No i słabo było widać mniejsze miasta.

- - - - - - -

Mamusia od mroczaków ma ponoć rozsiewać korupcje chaosu??

Więc warto oglądać dzisiejszy filmik.

Naprawdę mam nadzieje że to będzie (ta korupcja) efektem specjalnego budynku, a nie samej Mamusi.

Maniek116
24-08-2017, 14:14
Kampania Mhrocznych Elfów

h7e3jCd62C0

Ituriel32
24-08-2017, 14:17
Ciekawe czy zwykłe nacje mogą przeprowadzać rytuał?
Bo jeśli nie to pozostali LL raczej nie pożyją za długo podczas moich kampanii.

Arroyo
24-08-2017, 16:06
Może jednak co do DE zmienię zdanie (?), ale zobaczę, co z HE i Jaszczurkami. Na razie wygląda to ciekawie.

Zunaboxe
24-08-2017, 16:28
1. Mnie zaciekawiło to, że AI po 70 rundach sobie całkiem dobrze radzi. Ulthuan chyba jest w dużej części zjednoczony, a AI potrafi obsadzić miasta, które ma bronić. W dodatku nie jest to spam podstawowych włóczników. Mam nadzieję, że nie jest to wyreżyserowane.
2. Szkoda, że nie wytłumaczyli mechaniki korupcji DE - widać było bowiem, że ją mają.
3. Wydaje mi się, że rasy mają wspólne postępy w rytuałach. Na znaczniku nie pokazuje bowiem poszczególnych klanów/frakcji, tylko rasę.
4. Nie wiem czy gdyby pozostałe rasy miały mięć dostęp do rytuałów, to nie zrobiłby się zbyt duży chaos ;) Nie wiadomo gdzie iść przeszkadzać. Chyba że rasy z DLC będą miały dostęp do tej mechaniki (tj. na tę chwilę Norska, a później - mam wielką nadzieję - Królowie Grobowców).
5. Nie zrozumiałem - czy czarne arki poza dostarczaniem uzupełnień coś robią?

Skatman
24-08-2017, 16:39
1. Mnie zaciekawiło to, że AI po 70 rundach sobie całkiem dobrze radzi. Ulthuan chyba jest w dużej części zjednoczony, a AI potrafi obsadzić miasta, które ma bronić. W dodatku nie jest to spam podstawowych włóczników. Mam nadzieję, że nie jest to wyreżyserowane.

obawiam się że jest to wyreżyserowane albo mieli bardzo fartowną rozgrywkę. u mnie AI uwielbia wychodzić pełną armią z zamków gdy się do nich zbliżam :/ chociaż pilnowanie zamków pewnie jest powiązane z rytuałem i wtedy komp nic innego nie robi.

5. Nie zrozumiałem - czy czarne arki poza dostarczaniem uzupełnień coś robią?

to są chyba po prostu pływające prowincje z 10 slotami i bonusami. Ciekawi mnie jak wyglądają bitwy/oblężenia o czarne arki.

Ituriel32
25-08-2017, 06:37
1. A mi się nie podoba bo będzie tak samo jak w podstawce. Czyli po 80 turach ilość nacji sztucznie zmniejszy się kolosalnie, chyba że stosowało się mody nie pozwalające na konfederacje. Co innego gdyby była to reakcja na poczynania gracza.

Ja nie lubię konfederacji ponieważ SI w TW nigdy nie potrafiła bronić dużych nacji. I dobrze radzący sobie karak np. Kadrin lub Angrand zostaje skonfederowany i Karak A Karak zabiera wszystkie armie, przez co tamte oddalone tereny natychmiast padają łupem sąsiadów.
2. Korupcje będzie miała mamusia mrocznych elfów. Co mi się zdeczka nie podoba.
3. Tu mam sporo uwag. Bo zastanawiam się czy nie wystarczy zabić i zniszczyć liderów i nacje głównych by wykluczyć rasę z wyścigu? No i widać kto prowadzi, czyli kandydata do dostania łomotu.
4. Chaos to będzie jak Ty odpalisz rytuał. Bo pojawią się armie chaosu, a i pozostałe rasy będą mogły wysłać siły interwencyjne.
5. To takie przenośne miasto. A dodatkowo jeśli dobrze zrozumiałem bitwa rozgrywa się niedaleko nich to służą jako artyleria. Znaczy szczurkami przyzywasz szczurki do bitwy, a mroczakami odpalasz bombardowanie orbitalne... o sory nie ta gra.

- - - - - - - - -

obawiam się że jest to wyreżyserowane albo mieli bardzo fartowną rozgrywkę. u mnie AI uwielbia wychodzić pełną armią z zamków gdy się do nich zbliżam :/ chociaż pilnowanie zamków pewnie jest powiązane z rytuałem i wtedy komp nic innego nie robi.
Najprawdopodobniej jak si odpala rytuał do dostaje armie do obrony, im większy poziom trudności to większą i lepszą.

Żeby było jasne SI w tw jakoś za bardzo nie umiało bronić kluczowych osad, a już obrona dużego państwa zawsze kończyło się jego podbojem.

to są chyba po prostu pływające prowincje z 10 slotami i bonusami. Ciekawi mnie jak wyglądają bitwy/oblężenia o czarne arki.
Nie wygląda, bo czegoś takiego nie ma. Arki pływają więc jest automat. Sam jestem zawiedziony bo mogło to z łatwością przebić bitwy o bramy Ulthuanu.

Turek
25-08-2017, 09:49
Doznałem olśnienia. Kislev będzie bonusem przedpremierowym do WH3 i bedzie on do WH1 włączony wcześniej. Tak samo jak Norska do WH2.

Arroyo
25-08-2017, 09:56
Ja już o tym dawniej pisałem, że najwcześniej Kislev przy W3. Mnie martwi jednak Tilea i Arabia. Dwa ważne kraje na południu.

Ituriel32
25-08-2017, 10:01
Nie podoba mi się wygląd miast mrocznych elfów.

Ciekawe czy jeśli zniszczę wszystkie wojska i miasta mrocznych elfów, a Arka przerwa to czy nacja też przerwa?

Chyba tą korupcja wykończą mi mroczne elfy. Synka nie lubię, a mamusia oprócz wyglądu będzie miała korupcje więc jak niby nią grać?

Krwawy_Baron
25-08-2017, 10:23
Chyba tą korupcja wykończą mi mroczne elfy. Synka nie lubię, a mamusia oprócz wyglądu będzie miała korupcje więc jak niby nią grać?

No cóż, wtedy pozostanie - jak Khaine przykazał - stawiać budynków religijnych ile wlezie.

Doznałem olśnienia. Kislev będzie bonusem przedpremierowym do WH3 i bedzie on do WH1 włączony wcześniej. Tak samo jak Norska do WH2.

No wiesz, zależy jak ten WH 3 będzie wyglądał. Jeżeli osobną frakcją będzie pomiot jakiegoś boga Chaosu - jest to całkiem możliwe. Jeżeli jednak Demony będą jako jedna frakcja, Kislev będzie dobrym wyborem na jedną z podstawowych nacji tej części (lub jako późniejsze DLC na zasadzie Zwierzoli/Leśnych Elfów), zaraz obok takich Ogrów. Wówczas jako to DLC preorderowe dojdzie właśnie Tilea/Arabia - choć moim zdaniem, ta druga dojdzie na zasadach Bretonni - kiedy Młot 2 będzie już połatany i doszlifowany, a CA wypuści to jako coś w stylu "Edycja Nowego Świata".

A jak już o Arabii mowa - wiecie, czy wg. lore mają oni dostęp do broni palnej? Kusząca wydaje mi się wizja rekrutacji Janczarów na latających dywanach :D

Asuryan
25-08-2017, 15:11
Raczej nie mają. To koczownicy, odpowiednik beduinów. Lekka kawaleria, konni łucznicy. No i brak kontaktów z krasnoludami, a co tu dopiero mówić o przyjaźni, którzy mogli by im sekret broni palnej przekazać.

Arroyo
25-08-2017, 15:25
phpMYkFodkE
No i mamy bitwę DE. Ciekawostka, po prawej stronie mamy 4 umiejki, 3 z nich to ataki obszarowe, jeden to chyba eksplozja.

Ituriel32
25-08-2017, 15:43
Tylko mi nie mówcie że to jest ta bitwa o miasto z rytuału?

Co filmik z kampanii mroczaków się na tym kończył?

Turek
25-08-2017, 16:46
Wygląda spoko. Podoba mi się ten skorpion. Smutna wiadomość dla tych co mieli nadzieję, że bitwy będą dłuższe. Szkoda, że nie pokazali animacji hydry z bliska :/

Gobbla
25-08-2017, 18:59
Na ile procent ocenilibyście szanse, że CA wyda kiedykolwiek DLC z Kislevem? Przy TWW II pojawi się już ta frakcja? Czy może jednak poza Norską oleją pozostałe "ludzkie" frakcje i Kislev, Estalia, Tilea czy Księstwa Graniczne pozostaną jedynie w sferze marzeń? Przyznam bez ogródek, że strasznie bym tą quasi-słowiańską frakcją zagrał. Ich klimat (husarzy, miśki), położenie geograficzne dawałoby mega potencjał i niemałe wyzwanie. Co o tym sądzicie?

Kijkowaty
25-08-2017, 19:31
Jakieś 30%
Jako FLC, albo preorder bonus do III części młotka. (Kislev po dodaniu wschodnich terenów będzie miał dużo więcej pola do popisu)

Co jak co, ale póki co chyba chcą wyciągnąć z gry jak najwięcej $$$.
Więc szansa na mniejsze frakcje istnieje, jak już skończą robić to co mają zaplanowane (dlc II części i III część).

Krwawy_Baron
25-08-2017, 19:44
Raczej nie mają. To koczownicy, odpowiednik beduinów. Lekka kawaleria, konni łucznicy. No i brak kontaktów z krasnoludami, a co tu dopiero mówić o przyjaźni, którzy mogli by im sekret broni palnej przekazać.

Rozumiem. Chociaż z drugiej strony zawsze te muszkiety czy parę armat mogli zdobyć na ludziach i używać ich tak jak Berberowie - przekazywać z ojca na syna i strzelać z siodła. W każdym razie dzięki za uświadomienie mnie w tej kwestii. Pożyjemy, zobaczymy czy Arabia dojdzie - i jeśli dojdzie, to co oni dostaną. Czy będzie to bardziej armia w stylu baśni 1000 i 1 nocy czy też jakaś fantasy-wariacja armii osmańskiej

Na ile procent ocenilibyście szanse, że CA wyda kiedykolwiek DLC z Kislevem? Przy TWW II pojawi się już ta frakcja? Czy może jednak poza Norską oleją pozostałe "ludzkie" frakcje i Kislev, Estalia, Tilea czy Księstwa Graniczne pozostaną jedynie w sferze marzeń? Przyznam bez ogródek, że strasznie bym tą quasi-słowiańską frakcją zagrał. Ich klimat (husarzy, miśki), położenie geograficzne dawałoby mega potencjał i niemałe wyzwanie. Co o tym sądzicie?
O Kislev się nie martw, na pewno kiedyś zostanie grywalny. W końcu ta armia była przez pewien czas oficjalna. Dodatkowo Kislev ma osobne głosy w okienku dyplomacji pod siebie zrobione (i to z takim lekko wyczuwalnym słowiańskim akcentem) - czyli coś jest na rzeczy.

A swoją drogą znalazłem coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=6EBa9bKAmm4

Jeżeli ta mod-mapa wykorzystuje obiekty obecne w grze, no to wiadomo - Kislev będzie, bo przy okazji Młota 1 chcieli go dać, ale coś nie pykło.

Arroyo
25-08-2017, 21:26
http://www.kotaku.co.uk/2017/08/22/total-waaagh-how-warhammer-2-makes-the-original-look-like-a-miniature
A tu jeszcze dodaję taką ciekawostkę.

Asuryan
25-08-2017, 23:29
Ich klimat (husarzy, miśki), położenie geograficzne dawałoby mega potencjał i niemałe wyzwanie. Co o tym sądzicie?
Kislev oficjalnie miśków nie ma, poza jednym wierzchowcem bodajże dla cara. Ma jednoskrzydłą husarię, ponadto jakiś rycerzy stylizowanych na bojarów i łuczników konnych stylizowanych na Kozaków. Do tego czarodziejki lodu,z których najsłynniejsza jest caryca.

Arroyo
26-08-2017, 14:23
https://www.totalwar.com/blog/total-war-warhammer-ii-achievements/
Achievementy, czyli to, co tygrysy lubią najbardziej ;)

ares354
26-08-2017, 18:32
Kislev oficjalnie miśków nie ma, poza jednym wierzchowcem bodajże dla cara. Ma jednoskrzydłą husarię, ponadto jakiś rycerzy stylizowanych na bojarów i łuczników konnych stylizowanych na Kozaków. Do tego czarodziejki lodu,z których najsłynniejsza jest caryca.

W 8 edycji GW w lore uzasadniło istnienie jazdy na niedźwiedziach, jest to wspomniane w podręczniku zasad bodajże. Proszę link do zdjęć : https://forums.totalwar.com/discussion/190909/8th-edition-rulebook-stuff

Więc uzasadnienie takiej jazdy dało samo GW, a to że nie mają oficjalnych figurek to raczej nie jest problem.

Arroyo
26-08-2017, 18:36
Yyy, nie. Każdy interpretuje uniwersum Warhammera po swojemu, także jedni zatrzymują się na 6 edycji, inni na 7 (ja), a jeszcze inni na ósmej. Dla jednych to oficjalne, dla innych kolejna ze bzdur GW, co "nowego" dali. Nim zajmą się wprowadzaniem jednostek, co o nich jest jedynie napisane jedno zdanie, to winni wprowadzić te, co mają już figurki.

EDIT: Co prawda w jakimś dodatku do I edycji RPG'a dali też uzasadnienie istnienia jazdy na niedźwiedziach, ale to nie jest jednak bitewniak, a więc prawdopodobnie dalej jest to mała szansa na tę jednostkę.

ares354
26-08-2017, 18:55
Tam jest napisane czarno na białym. Nie obchodzi Mnie że masz awersję do tego, Ja nie mam.

To jest oficjalny książka zasad do 8 edycji. Jeśli masz z tym problem to cóż poradzić. Gdyby Kislev się opłacał to pewnie w edycji 8 dodali by takie jednostki. Ba, nawet w Warmasterze masz niedźwiedzie w armii Kislevu.

Jeśli mają wprowadzać te jednostki co mają figurki to czekam na usunięcie od Skavenów Stromvermin z tarczami i mieczami bo w 8 edycji ich nie używają. Jeśli mamy grać w rytm takiej muzyki to walczmy z latającymi jednostkami Bretonni, należy im zostawić tylko Jeźdźców Pegazów, dwie pozostałe należy usunąć.

Kiselv bez jednostek z lore które nie mają figurek nie zostaje wprowadzony do gry. Ma za mało jednostek i wiesz to doskonale. Skoro Bretonnia potrzebowała nowych to Kislev będzie też potrzebował, nawet Jaszczury dostały nowe jednostki lub ze starszych AB mimo że mają 8 edycję.

Każdy ma swoją ulubioną edycję, i ok. Ale to że Ci się coś nie podoba nie znaczy że to co nie ma uzasadnienia w istnieniu w Lore. Jazda na niedźwiedziach ma, a że to tobie się nie podoba, to nie znaczy że nie może się ukazać. Mi się nie podoba jednostka Stromvermin z mieczami i tarczą, ale ma uzasadnienie w Lore i nic z tym nie zrobię.

Arroyo
26-08-2017, 19:00
Jeśli mają wprowadzać te jednostki co mają figurki to czekam na usunięcie od Skavenów Stromvermin z tarczami i mieczami bo w 8 edycji ich nie używają. Jeśli mamy grać w rytm takiej muzyki to walczmy z latającymi jednostkami Bretonni, należy im zostawić tylko Jeźdźców Pegazów, dwie pozostałe należy usunąć.

Kiselv bez jednostek z lore które nie mają figurek nie zostaje wprowadzony do gry. Ma za mało jednostek i wiesz to doskonale. Skoro Bretonnia potrzebowała nowych to Kislev będzie też potrzebował, nawet Jaszczury dostały nowe jednostki lub ze starszych AB mimo że mają 8 edycję.

Każdy ma swoją ulubioną edycję, i ok. Ale to że Ci się coś nie podoba nie znaczy że to co nie ma uzasadnienia w istnieniu w Lore. Jazda na niedźwiedziach ma, a że to tobie się nie podoba, to nie znaczy że nie może się ukazać. Mi się nie podoba jednostka Stromvermin z mieczami i tarczą, ale ma uzasadnienie w Lore i nic z tym nie zrobię.
1. W 8 edycji może i nie mają, ale w siódmej mieli. Jest ok.
2. Co do tego, że każdy ma swoją ulubioną edycję. Ok, ale każdy też ma po swojemu poukładany świat Warhammera. Jedni uznają to, co dali w późniejszych edycjach, inni nie. Ja nie uznaję pewnych rzeczy z 8 edycji, które były robione na siłę i z tego powodu w swojej wizji świata Warhammera nie umiejscawiam ich, bądź przenoszę do innych możliwych kategorii istot. Bądź, jak w przypadku istot, o których jest jedynie drobne zdanie, a w poprzednich bookach i innych źródłach lore nie ma nic, to są dla mnie zwykłym tworem jakiejś grupki fanów, naciągnięte jak twarz Ibisza. Także, jeśli ma to podkreślenie w istniejącej figurce i faktycznym wyglądzie jednostki, to jest to dla mnie oficjalne, inaczej jest to zwykła pierdółka, na którą nie warto tracić czasu ani nerwów.

ares354
26-08-2017, 19:06
1. W 8 edycji może i nie mają, ale w siódmej mieli. Jest ok.
2. Co do tego, że każdy ma swoją ulubioną edycję. Ok, ale każdy też ma po swojemu poukładany świat Warhammera. Jedni uznają to, co dali w późniejszych edycjach, inni nie. Ja nie uznaję pewnych rzeczy z 8 edycji, które były robione na siłę i z tego powodu w swojej wizji świata Warhammera nie umiejscawiam ich, bądź przenoszę do innych możliwych kategorii istot.

I widzisz, to gra w kotka i w myszkę. Ty nie uznajesz części rzeczy z 8 edycji, ale co to CA obchodzi ? Nic. Jeśli Kislev będzie czymś na czym zarobią to i tak zrobią im jednostki jakie będą chcieli lub na jakie dostaną zgodę. Z dwojga złego wolę by zrobili jednostkę istniejącą w Lore niż coś co oni sami zrobią w swoich głowach i tego się będę trzymał.

Masz swoją wizję Warhammera jak masa osób grających w tą grę. Każdy czegoś chce. Ja chce by ta armia się ukazała, ale z ich marnym AB to nie jest możliwe. Dlatego jeśli CA ich wyda to i tak zrobi jednostki jakie oni uznają za najlepsze i my nic nie mamy do gadania.

Więc uważam że jeśli już muszą dodać nowe jednostki, to wolę by zrobili je ze zgodnością z Lore a nie z ich szalonych pomysłów.

Asuryan
26-08-2017, 19:32
Warmaster to jednak nie Warhammer Fantasy Battle, mimo że toczy się w tym samym uniwersum. Jeśli mają dawać jakąś dziwaczną jazdę na niedźwiedziach Kislevowi, to wolę by zostawili tak jak jest i nie dodawali Kislevu wcale.

ares354
26-08-2017, 19:34
Warmaster to jednak nie Warhammer Fantasy Battle, mimo że toczy się w tym samym uniwersum. Jeśli mają dawać jakąś dziwaczną jazdę na niedźwiedziach Kislevowi, to wolę by zostawili tak jak jest i nie dodawali Kislevu wcale.

Parzcież to co Ci wysłałem nie było z Warmastera tylko z Rule Booka 8 edycja....To rozumiem że to co GW tam napisało też się nie liczy....:rolleyes:

Asuryan
26-08-2017, 21:04
Wynalazków 8 edycji typu zeppeliny czy landshipy także nie ma w grze - i według mnie na całe szczęście. Swoją drogą nie trudź się na odpisywanie mi, bo i tak już tego nie przeczytam.

ares354
26-08-2017, 22:19
Nie gadaj głupot więc nt. tego co jest lore a co nie. To co GW napisało w 8 edycji liczy się jako lore czy to się podoba Tobie czy Arroyo. I CA doda to jeśli będzie chciało i też będzie miało głęboko w poważaniu czy jacyś Polacy na jakiś forum coś do tego mają. Jazda Niedźwiedzi jest zgodna z lore, tyle w temacie. A czy się pojawi czy nie to tylko decyzja CA.

Więc nie trudź się pisać co mają oficjalnie, bo oficjalnie to mają więcej niż w figurowym. A TWW tylko czerpie z TT czy WFB, i CA już to nie raz udowodnili i zrobią to jeszcze kilka razy że dla nich WFB nie jest ograniczeniem jak dla fanatyków.

Poczwaros
30-08-2017, 16:57
Oglądam streama na Twitchu i już dwa razy WH2 się zawiesił hehe :D

Ituriel32
30-08-2017, 18:03
Mi jak na razie podobało się automatyczna zmiana trybu ruchy. Z szybkiego marszu na zwykły gdy chcieliśmy zaatakować przeciwnika.

Tomason
30-08-2017, 18:15
A te Jaszczuroludy to niezle sie trzymaly. 3 razy wiecej Skavenow a bitwa tak dlugo trwala.

Memnon[pl]
30-08-2017, 23:33
Ten stream to jakis zart.Myslalem ze nie mozna prowadzic bitew i kampani gorzej niz Joe-a tu taka niespodzianka:).Jednak sie im udalo.

maryjan1001
04-09-2017, 08:32
Panowie: Mało gram w Warhammera (nie moje klimaty), ale coś tam pykam.....Mam gołą podstawkę - co polecacie żeby dokupić DLC z promocji na Steamie?

SaperHeart
04-09-2017, 09:04
Panowie: Mało gram w Warhammera (nie moje klimaty), ale coś tam pykam.....Mam gołą podstawkę - co polecacie żeby dokupić DLC z promocji na Steamie?

Wszystko zależy od tego czym lubisz grać ale moim zdaniem najbardziej opłaca się kupić: "The Grim and the Grave (Legendary Lord Pack)" lub "Norsca". Oba DLC są chyba najbardziej dopracowane oraz najwięcej oferują.

Il Duce
04-09-2017, 09:17
Przecież "The Grim and the Grave" to najbiedniejsze DLC pod względem zawartości ze wszystkich...Dużo lepsze jest "The King and the Warlord" bo dodaje nowe ciekawe pozycje startowe i wymagające kampanie.

SaperHeart
04-09-2017, 09:55
Przecież "The Grim and the Grave" to najbiedniejsze DLC pod względem zawartości ze wszystkich...Dużo lepsze jest "The King and the Warlord" bo dodaje nowe ciekawe pozycje startowe i wymagające kampanie.

No nie powiedziałbym, ponieważ znacznie uzupełnia Armię VC i daje RoR Imperium. IMO, "The King and the Warlord" nie jest aż tak niezbędny i wszystko zależy od tego jak dana osoba będzie chciała grać. Dodatkowo po tym dodatku Krasnoludy stają się dosyć irytujące jako komputerowy przeciwnik. Tak jak wspominałem wszystko zależy od tego co dana osoba lubi. IMO "The Grim and the Grave" jest lepszy, ponieważ wszystkie jednostki praktycznie są wykorzystywane z tego dodatku w bitwach multi, a bez tego dodatku ciężko się gra Imperium czy Wampirami. Przynajmniej jest takie moje zdanie. Podsumowując jednak bardziej bym polecał Norsca.

Arroyo
04-09-2017, 09:56
Il, moim zdaniem i Grim and the Grave i King and the Warlord są tymi must have - na resztę to warto poczekać, aż dadzą większe zniżki.

Il Duce
04-09-2017, 10:05
Oczywiście,że wszystko zależy od tego czego kto oczekuje. Dla graczy multi może faktycznie oba to must have a "The Grim and the Grave" jest lepsze,ale dla mnie,z perspektywy gracza przede wszystkim singlowego to DLC z nowymi pozycjami startowymi i ciekawymi mechanikami dla tych nowych subfrakcji jest dużo bardziej ciekawe.

SaperHeart
04-09-2017, 10:06
Oczywiście,że wszystko zależy od tego czego kto oczekuje. Dla graczy multi może faktycznie oba to must have a "The Grim and the Grave" jest lepsze,ale dla mnie,z perspektywy gracza przede wszystkim singlowego to DLC z nowymi pozycjami startowymi i ciekawymi mechanikami dla tych nowych subfrakcji jest dużo bardziej ciekawe.

Racja. Najlepiej będzie jak wejdziesz w dział z opisem danego dodatku i zastanowisz się czym lubisz grać. Tak jak wspomniał Arroyo oba te dodatki są "must have", ponieważ "The Grim and the Grave" uzupełnienia Armię Wampirów i Imperium, a "The King and the Warlord" uzupełnia Armię Krasnoludów i Zielonoskórych. Pierwszy jest znacznie lepszy pod względem multi, drugi pod względem Kampanii.

EDIT: Arroyo czy mógłbyś wrzucić link dla kolegi do działu z dodatkami ?

Arroyo
04-09-2017, 10:26
Saper, temat z dodatkami to ten jest przecież. Na 1 stronie jest rozpiska tego, co jest czym, mogę jednak dorobić jak chodzi o odnośniki do danego dodatku na Steamie.

SaperHeart
04-09-2017, 12:19
Saper, temat z dodatkami to ten jest przecież. Na 1 stronie jest rozpiska tego, co jest czym, mogę jednak dorobić jak chodzi o odnośniki do danego dodatku na Steamie.

Przyznam Ci się szczerze, że to jest dla mnie troszkę mało czytelne. Chodzi o to, że dopiero zauważyłem w "Aktualnie oficjalne DLC:", że tam są odnośniki do dodatków na steamie. Wcześniej myślałem, że jest to tylko lista. Dodatkowo, osoba wchodząca w dany link jest przekierowana od razu do działu kupna danego DLC i nie ma opisu produktu w Polskiej wersji językowej co dla niektórych osób może być kłopotliwe. Możliwe, że wcześniej było inaczej. IMO trzeba byłoby zrobić odrębne działy opisujące w zupełności dany dodatek aby forumowicze nie mieli takich wątpliwości, ponieważ to już chyba 3 osoba która pyta o wybór DLC. Może coś w stylu jak zrobił Temer z DLC: Norsca lub Twój Zew Zwierzoludzi.

http://totalwar.org.pl/dlc-norsca-recenzja-warhammer-tw/

http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?14095-Zew-Zwierzoludzi-recenzja-Arroyo

Kijkowaty
04-09-2017, 13:16
Elfy Panie, elfy bierz.
Nowa frakcja z dodatkową kampanią (taką se, ale nie najgorszą).
Do tego zupełnie inaczej się nimi gra w kampanii głównej.

Zresztą, co to za fantasy bez szpiczastouchych.

Pyrrus89
04-09-2017, 13:33
I z dala od Zwierzoludzi, no chyba że jesteś wielkim fanem tej rasy. Współdzielą trochę jednostek z Chaosem, mają beznadziejną i mocno oskryptowaną kampanię, a kosztują nawet w promocji powyżej 50zł. Prawdopodobnie gorszego DLC już nie zrobią do tej gry. ;)

Arroyo
07-09-2017, 16:32
_mknieWm0P8
Wysokie Elfy ^^

Ituriel32
08-09-2017, 16:39
Ta mechanika z manipulowaniem relacjami bardzo mi się podoba ale mam dwa zastrzeżenia. Pierwsze dlaczego dali to wysokim elfom? Przecież to wcale do nich nie pasuje. Bo jak na snobów przystało HE nie zniżyliby się do podróży na jakieś zadupie by mieszać się w sprawy brudnych barbarzyńców czy innych gorszych istot... A drugi to taki że manipulacja to droga która posługują się wyznawcy ciemnej strony https://www.youtube.com/watch?v=Z9NsxW10joM
tacy jak mroczne elfy czy szczurki.

- - - - -

Martwi mnie wielkość terenów gracza. Bo zaczynam się zastanawiać czy jeśli podbiję więcej to czy mocno przełoży się to na wynik kampanii.

KrystianBorys
09-09-2017, 11:04
Cześć, chciałem się zapytać czy DLC z Norscą to ostatnie DLC do jedynki? Przymierzam się do kupna tej gry w pakiecie ze wszystkimi DLC w pakiecie z podstawką, ale taka edycja jeszcze nie wyszła.

Arroyo
09-09-2017, 11:14
Póki co, ale przy połączeniu obu części będą podobno dalej wydawane - choćby Lord Packi.

SaperHeart
12-09-2017, 12:10
Widzę, że jakaś aktualizacja czeka w kolejce. Czy może ktoś wie coś więcej na ten temat ?

Ituriel32
16-09-2017, 22:51
Od dziś do poniedziałku będą filmiki z kampanii z gry wybranych youtuberów.

https://www.youtube.com/watch?v=8v5W0zsvqv8

nazgool
17-09-2017, 10:13
10 dni do premiery, a na oficjalnych kanałach jakaś padaka. Chyba że tylko ja mam takie wrażenie ;)

Ituriel32
17-09-2017, 11:50
Moja pomyłka, ten gość dostał wyłączność do poniedziałku. Niestety by zerknąć na wczorajszy filmik (grał tym drugim szczurkiem) trzeba zasuskrybować kanał.

https://go.twitch.tv/totalbiscuit

Janek
17-09-2017, 13:08
10 dni do premiery, a na oficjalnych kanałach jakaś padaka. Chyba że tylko ja mam takie wrażenie ;)

Ja mam wrażenie, że tyle filmów już widziałem, że w zasadzie w samą grę nie muszę grać ;-)

Ituriel32
18-09-2017, 17:04
Od dziś idą filmiki oficjalne
Poniedziałek Kroq, wtorek Mazdamundi, środa bitwy, czwartek wysokie elfy, piątek drugi wysoki elf, sobota szczurki i niedziela drugi szczurek. Ciemne elfy w przyszłym tygodniu.

Wybór nacji do gry masakryczny. Bo zamiast herbu nacji mamy facjatę LL, które wyglądają tragicznie (ale to moje zdanie). Aż się chce natychmiast zamknąć top menu.

https://www.twitch.tv/videos/175694981

Memnon[pl]
18-09-2017, 17:22
Bitwy tez nie robia wrazenia-800 lizardmenow pokonuje 5000 tys skavenow przy stratach 200 w niecale 5 min.Oblezenia tez bez zmian-1500 lizardemnow pokonuje 3000 tys obrone Elfow w niecale 10 min z niewielkimi stratami.
Nie widze kompletnie zadnych postepow w porownaniu do czesci pierwszej.

Ituriel32
18-09-2017, 18:43
We wczorajszym filmiki brodacze zwerbowały do armii 10 balist (bełtomiotów), a truposze też koło 10 jednostek jazdy i taką armią oblegają osadę.

Mnie rozbawiło to, że prowadzący nie wiedzą że sprzedaż po bitwie liczy tylko armie którą zaatakowaliśmy lub ona nas. Tu główna była ta mała która chowała sie w osadzie. Więc garnizon i pełna armia która tez wspierała nie zwiększyło puli.

Już pomijam samą bitwę 800*5000 w zasadzce...

Asuryan
18-09-2017, 19:03
AI leży i kwiczy, a i z samym balansem nacji może być różnie. Nawet na easy przy takiej przewadze nie powinno dostawać aż takich bęcków...

Arroyo
18-09-2017, 19:07
Całe CA - dodawanie multum nowości mniejszych i większych, przy tym podstawy leżą i kwiczą...

Tomason
19-09-2017, 08:21
Ja przestalem ogladac te gameplaye bo tylko spoileruje sobie i robie sie coraz bardziej smutny jak widze to AI :(

Ituriel32
19-09-2017, 20:34
Nawet nie widziałem że SI jest aż tak złe. W moich bitwach przy młocie1 jakoś lepiej się spisywało.
A tu YOLO generałem, nie potrafi flankować jeśli nie ma jazdy. Nie umie skorzystać z przewagi w liczbie oddziałów. I jest ślepe na magię, znaczy zbiera się w takie wielkie masy które tylko potęgują otrzymywane obrażenia.

Wydaje mi się czy te czary są mocniejsze przy tym młocie2? Pytam bo używam teraz dużo magii i jakoś takich efektów nie kojarzę, ale używam największego ustawienia na ilość ludzików?

Co do Lizaków to Krog spada trochę niżej w kolejce do gry, jego pozycja jest zbyt liniowa, a bonusy za silne.
Lord Mazdamudi ma o niebo lepszą miejscówkę, więcej możliwości. Ale z drugiej strony za szybko można tam zniszczyć Norskę i przybyszów ze starego świata. I teraz jak tak patrzę to trochę zmniejsza to szanse na flc/dlz z nimi (Skegi i konkwistadorzy) bo to byłoby za duże zagęszczenie nacji grywalnych.

Zaś wysokie elfy... Wyglądają jak największe przegrywy. Ja ich nie lubię, ale chce by byli silniejsi. Bo jak sobie pomyśle że długowieczne osoby które przez tak długi czas polepszały swoje umiejętności władania łukiem, włócznią czy mieczem. Nabierali dyscypliny i zgrania (w zasadzie są prawie jak zawodowa armia), a w walce są niczym...
Przecież podstawowe jednostki HE powinny być ciut mocniejsze niż ich odpowiedniki z innych nacji...
Tyczy się to zwłaszcza łuczników.

Arroyo
19-09-2017, 20:45
Nawet nie widziałem że SI jest aż tak złe. W moich bitwach przy młocie1 jakoś lepiej się spisywało.
A tu YOLO generałem, nie potrafi flankować jeśli nie ma jazdy. Nie umie skorzystać z przewagi w liczbie oddziałów. I jest ślepe na magię, znaczy zbiera się w takie wielkie masy które tylko potęgują otrzymywane obrażenia.

Wydaje mi się czy te czary są mocniejsze przy tym młocie2? Pytam bo używam teraz dużo magii i jakoś takich efektów nie kojarzę, ale używam największego ustawienia na ilość ludzików?

Co do Lizaków to Krog spada trochę niżej w kolejce do gry, jego pozycja jest zbyt liniowa, a bonusy za silne.
Lord Mazdamudi ma o niebo lepszą miejscówkę, więcej możliwości. Ale z drugiej strony za szybko można tam zniszczyć Norskę i przybyszów ze starego świata. I teraz jak tak patrzę to trochę zmniejsza to szanse na flc/dlz z nimi (Skegi i konkwistadorzy) bo to byłoby za duże zagęszczenie nacji grywalnych.

Zaś wysokie elfy... Wyglądają jak największe przegrywy. Ja ich nie lubię, ale chce by byli silniejsi. Bo jak sobie pomyśle że długowieczne osoby które przez tak długi czas polepszały swoje umiejętności władania łukiem, włócznią czy mieczem. Nabierali dyscypliny i zgrania (w zasadzie są prawie jak zawodowa armia), a w walce są niczym...
Przecież podstawowe jednostki HE powinny być ciut mocniejsze niż ich odpowiedniki z innych nacji...
Tyczy się to zwłaszcza łuczników.
Odniosę się numerycznie do każdego akapitu:
1. AI jako tako nie widziałem, zobaczę za te 9 dni.
2. Obejrzałem sobie bitwę, którą CA niedawno dała:
wLYRrGxh024
No i te zaklęcia nie są takie złe, powiedziałbym nawet, że w końcu nabierają dużo większego znaczenia - zwłaszcza te od Niebios. Tylko czemu tak głupio użył Sieci Amyntoka i unikatowego zaklęcia Mazdamundiego? :hmm:
3. Kroq'Gara nie widziałem, choć szczerze zastanawiam się nad grą nim w bliskim czasie. Z kolei co do tego:

I teraz jak tak patrzę to trochę zmniejsza to szanse na flc/dlz z nimi (Skegi i konkwistadorzy) bo to byłoby za duże zagęszczenie nacji grywalnych
A to ciekawe, bo jakoś blisko siebie strasznie dali Wurrzagowi i Vladowi pola startowe.

Co do Wysokich Elfów to w niedługim czasie (również 28 września) zobaczę, jak mocne są Wysokie Elfy. Ot live'ów nie oglądam, bo niepotrzebnie mi spoilerują, co właściwie mnie czeka jako gracza.

Arroyo
20-09-2017, 15:44
Dzień minął, więc wrzucam:
https://www.totalwar.com/blog/mortal-empires

Zunaboxe
20-09-2017, 16:35
Szkoda, że ma brakować na początku DLC-Norska w tej łączonej kampanii - zdążyłem się do przyzwyczaić do pełnego rostera. Całość ogólnie jest obiecujące - zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.

Koniec tekstu, to już poważne potwierdzenie przypuszczeń dotyczących Race-DLC ;)

Il Duce
20-09-2017, 17:16
Najpierw połączona mapa,potem frakcja Skavenów w Starym Świecie,potem LL HE i Lizaków. Tak to widzę. I wygląda to naprawdę ciekawie,choć ja najbardziej liczę na jakieś duże FLC w stylu Bretonni do jedynki. Nie wiem tylko czym może być ten eksperyment,może jakaś jednostka dla Skavenów?

PS: Tak,na końcu ewidentne potwierdzenie TK,innej trupiej nacji... Albo demonów :)

Ituriel32
20-09-2017, 17:22
Niestety nie jest
THANQUOL
https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/71bfq1/total_war_warhammer_ii_freelc_array/dn9g0g2/ (https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/71bfq1/total_war_warhammer_ii_freelc_array/dn9g0g2/)

Literally all we're saying is that he's not the LL on the FLC array.

Znaczy lord szczurków, szkoda.
Ja próbowałem liczyć nacje i wychodzi mi że ktoś albo zostanie przeniesiony, albo dostaniemy nowych ll.
Więc albo Borysek i Red diuk awansują na pełnoprawnych LL, albo 2 będzie przeniesionych.

Arroyo
20-09-2017, 17:40
Jeśli chodzi o LL darmowego to tu jest napisane, że Thanquol nie jest LL z FLC, zatem może albo Throt, albo Ikit Szpon. To by w sumie miało sens. Pierwszy to gość z batem niczym Indiana Jones, a drugi to LL strzelec, zatem jest szansa na Wulfharta i Aralotha w DLC.
Pamiętajcie, że to 1/2, jeśli nie 1/3 listy FLC. Zatem może być tego dużo więcej.

Krzyhar21
20-09-2017, 23:56
Ja próbowałem liczyć nacje i wychodzi mi że ktoś albo zostanie przeniesiony, albo dostaniemy nowych ll.
Więc albo Borysek i Red diuk awansują na pełnoprawnych LL, albo 2 będzie przeniesionych.

Wszystkich LL z jedynki nie licząc Norski jest 27, dodając 8 nowych wychodzi 35, więc niestety nie zapowiada się, że Czerwony Diuk i Borys będą grywalni. :(

Arroyo
21-09-2017, 13:28
Zaktualizowano listę FLC.

nazgool
21-09-2017, 13:36
Arroyo Warhammer 2 to nie DLC ;). To pełnoprawna gra działająca bez Młota 1, z własną kampanią, rasami, listą osiągnięć i zapewne FLC i DLC do nich.

Arroyo
21-09-2017, 13:48
Dla mnie jest to zwykłe DLC, więc nie zmieniam. Wspominałem już o tym wielokrotnie ;) Zresztą temat obowiązuje wobec całej trylogii, a rozdzielenie na DLC i FLC na W1 i W2 spowodowałoby to, że nie byłoby miejsca na większe rozpisanie tego.

nazgool
21-09-2017, 16:50
Ale techniczne to nie jest DLC i kwestia osobistych odczuć nie ma tu nic do rzeczy. Możesz uważać nawet że jest to FLC :P. DLC to dodatek do gry i nie pograsz sobie w DLC bez podstawki. A do grania w W2 nie potrzebujesz W1. Możesz olać W1 i w przyszłości W3 i zatrzymać się tylko na części nr 2. No więc o jakim DLC mówimy? A to że CA podzieliła sobie świat Warhammera na 3 części i daje tylko po kilka ras w jednej to już osobna sprawa.

Chodzi mi o to, że wprowadzasz tym wpisem ludzi w błąd. Trafi tu jakiś świeżak i będzie zadawał pytani czy potrzebuje W1 żeby zagrać w W2. No nie potrzebuje, więc to nie jest DLC tylko pełnoprawny dodatek. I tak moim zdaniem powinno być to opisane.

Sara Temer
21-09-2017, 16:53
Technicznie rzecz biorąc Warhammer II jest samodzielnym rozszerzeniem, tak samo jak Fall of the Samurai w przypadku Shoguna 2, tak więc jest dodatkiem, a nie pełnoprawną odsłoną (choć sprzedawany w cenie pełnoprawnej części, ale to inna sprawa).

Arroyo
21-09-2017, 17:13
Ale techniczne to nie jest DLC i kwestia osobistych odczuć nie ma tu nic do rzeczy. Możesz uważać nawet że jest to FLC :P. DLC to dodatek do gry i nie pograsz sobie w DLC bez podstawki. A do grania w W2 nie potrzebujesz W1. Możesz olać W1 i w przyszłości W3 i zatrzymać się tylko na części nr 2. No więc o jakim DLC mówimy? A to że CA podzieliła sobie świat Warhammera na 3 części i daje tylko po kilka ras w jednej to już osobna sprawa.

Chodzi mi o to, że wprowadzasz tym wpisem ludzi w błąd. Trafi tu jakiś świeżak i będzie zadawał pytani czy potrzebuje W1 żeby zagrać w W2. No nie potrzebuje, więc to nie jest DLC tylko pełnoprawny dodatek. I tak moim zdaniem powinno być to opisane.
Mogę jedynie dopisać, że Warhammer II to osobna gra, ale DLC, jakie będą pojawiać się w ramach Warha 2 będą nadal w DLC.
A jeśli już chodzi o dyskusję - jestem zdania, że Warhammer II jest tylko samodzielnym dodatkiem, nie pełnoprawną częścią. Podstawą jest Warhammer 1, który zawiera najważniejsze nacje, a te z dwójki z kolei są dużym add-onem, ale jednak traktowanym przeze mnie jako DLC za cenę zwykłej gry. To, co kto kupi, to już nie jest ode mnie zależne.

Krzyhar21
21-09-2017, 17:50
Wiadomo już jak będzie wyglądać zajmowanie i rozwijanie osad Leśnymi elfami na połączonej mapie? Oprócz Athel Loren i tej prowincji w Southlands nie ma innych miejsc, w których będzie można zbudować coś innego niż posterunek.

Ituriel32
21-09-2017, 18:51
Jeszcze nie wiadomo co z leśnymi.

Wygląda na to że wszyscy startowi LL będą zaczynać w 3 regionowej prowincji, tak jak to miało miejsce w młocie1 (imperium miało czwarty region, ale nie mieli kopalni złota/diamentów). Czyli na ciekawsze miejscówki trzeba będzie poczekać do pierwszego dlc/flc.

- - - - - - - - -

Po dokładniejszym policzeniu wychodzi na to że Ungrim zostaje w Karak a Karak.

nazgool
21-09-2017, 19:32
Mogę jedynie dopisać, że Warhammer II to osobna gra, ale DLC, jakie będą pojawiać się w ramach Warha 2 będą nadal w DLC.
A jeśli już chodzi o dyskusję - jestem zdania, że Warhammer II jest tylko samodzielnym dodatkiem, nie pełnoprawną częścią. Podstawą jest Warhammer 1, który zawiera najważniejsze nacje, a te z dwójki z kolei są dużym add-onem, ale jednak traktowanym przeze mnie jako DLC za cenę zwykłej gry. To, co kto kupi, to już nie jest ode mnie zależne.

Jak dla mnnie bomba :). Dzięki.
A samodzielny dodatek to nie DLC ;).

@Ituriel32 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?1133-Ituriel32) Teraz tak, ale mają wprowadzać osobne prowincje dla starych LL'ów więc i Ungrim trafi w końcu tam gdzie trzeba. Było o tym we wczorajszej notce.

Arroyo
21-09-2017, 19:41
Jak dla mnnie bomba :). Dzięki.
A samodzielny dodatek to nie DLC ;).

@Ituriel32 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?1133-Ituriel32) Teraz tak, ale mają wprowadzać osobne prowincje dla starych LL'ów więc i Ungrim trafi w końcu tam gdzie trzeba. Było o tym we wczorajszej notce.
Oby tylko Imperium aktualnemu nie pozmieniali, bo nie wyobrażam sobie Volkmara i Gelta w innym miejscu niż Altdorf. Natomiast ucieszyłbym się, gdyby zadbali też o miejsce dla Grombrindala i co najważniejsze - podział Zwierzoludzi na zbrojne stada, bo aktualnie to i tak jest jedna i ta sama frakcja bez znaczenia, kim zaczniemy, a to mi przeszkadza. Ponadto nadal liczę na to, że będą do ras z jedynki dochodzić jednostki z bitewniaka i to bez znaczenia, czy to rzekoma zmiana kolorków, czy nie.

Ituriel32
21-09-2017, 19:51
Po dokładnym policzeniu lordów i lokacji, to nie ma miejsca na przeniesienie LL z jedynki. 35 LL i 25 pozycji. Imperium 3, Krasnoludy 3, zieloni 2, chaos 3. wampiry 2, wampiry 3. Czyli 16 - 6 oczek i wychodzi że ani jeden nie zostanie przeniesiony. Aby wydzielić miejsca dla nich trzeba by połączyć innych np. Bliźniaków lub czarodziejkę z Leosiem.
Ale wolałbym się mylić.

Krzyhar21
21-09-2017, 19:52
Mam nadzieję, że umożliwią granie Chaosem w coopie na dużej mapie, tak samo zwierzoludzmi.

Arroyo
21-09-2017, 22:51
Na grę Chaosem w co-op to chyba do trójki poczekamy, gdy podzielą Wojaków na danych bogów.

Ituriel, z nowymi miejscami to mogą z czasem zrobić. Pamiętaj, że początkowe zasady zawsze się zmieniają i nie minie rok, a pewnie zmienią coś u Ungrima, wydzielą każdego z wodzów Zwierzaków i dadzą ich jako osobne zbrojne stada, dadzą coś dla Azhaga i Grombrindala i już by był to spory skok naprzód ze strony CA. Ino jeszcze by dali Norskę z DLC do połączonej kampanii.
Tylko nadal czekam na nowych LL i jednostki, no i może w końcu zajmą się Borysem i Diukiem, bo Sarthoraelem się nie przejmuję - wolę dostać rasę Demonów Chaosu niż tego jegomościa.

GRUHA
24-09-2017, 12:44
apollo jak zawsze szaleje :D macie bitwe 4 ;p

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1069&v=P4_ILDCf9zU

Ituriel32
25-09-2017, 17:55
O lol.

Każdy generał może być nieśmiertelny jak LL. Wystarczy że dożyje do 20 poziomu i wybierze specjalny skill.

Turek
26-09-2017, 12:41
https://www.facebook.com/TotalWar/photos/a.125554144186461.25910.113800552028487/1626575587417635/?type=3&theater

Jest nowa rozpiska streamów. Możemy liczyć, że jutro znowu podzielą się z nami jakąś nowością :D Ostatnio na "Total War Live" dali nam duże info o łączonej kampani, co tym razem? :D

GRUHA
27-09-2017, 13:48
nowa bitwa :

https://www.youtube.com/watch?v=cQPjA-qfKsQ

sweitne sa te akcje, fajnie widac plus tego jak duzo pkt daje ostatnim zywym

SaperHeart
27-09-2017, 17:07
nowa bitwa :

https://www.youtube.com/watch?v=cQPjA-qfKsQ

sweitne sa te akcje, fajnie widac plus tego jak duzo pkt daje ostatnim zywym

Ciekawe jaki trzeba mieć komputer aby zagrać taką bitwę na HD...

Pyrrus89
28-09-2017, 18:00
Kup pudełko, po pierwszym szoku na widok 4 płyt DVD (jedynka miała tylko dwie), przekonaj się, że i tak 30% musisz pobrać z sieci. Jak żyć? :P

Godlike
28-09-2017, 18:24
Dlatego ja już od 3 lat jade tylko na wersjach digital :D

Pyrrus89
28-09-2017, 18:37
No wiesz, ja to jadę bardziej na sentymencie, bo od kilkunastu lat kupuję głównie pudełka(większych tytułów oczywiście), ale przy zakupie trójki na pewno jeszcze raz to przemyślę. :P

Chaak
28-09-2017, 18:56
Norsca nie powinna być za darmo, jeśli kupiłem WH2?

Pyrrus89
28-09-2017, 19:02
Też mam ten problem i nie wiem co robić dalej. Jest klucz tylko do dwójki w pudełku. :(

Edit: Dzwoniłem na infolinię Empiku(tam kupowałem grę) i mają mi dosłać kod mailem. Jeśli ktoś z Was ma podobny problem, kontaktujcie się ze swoim sprzedawcą.

WulfrikRokendrolowiec
28-09-2017, 22:30
Też mam ten problem i nie wiem co robić dalej. Jest klucz tylko do dwójki w pudełku. :(

Edit: Dzwoniłem na infolinię Empiku(tam kupowałem grę) i mają mi dosłać kod mailem. Jeśli ktoś z Was ma podobny problem, kontaktujcie się ze swoim sprzedawcą.

Rownież zakupiłem w empiku i również kodu nie wysłali. Też będę dzwonić.

Arroyo
29-09-2017, 19:03
Pora zatem na spekulację DLC najbliższych (dwóch). U mnie wygląda to tak:
1. Tomb Kings - mus!
2. Lord Pack na 2 LL (okazuje się, że jednak 2 LL) - pierwszy pewnie będzie Alarielle i parę jednostek dla Avelornu i Hellebron z paroma jednostkami dla Dark Elfów.

Nadal nie wiem, co z jednostkami do jedynki - na Reddicie nic nie pisali o tym.

Z FLC to 2 najbliższe:
1. Mortal Empires (100% potwierdzone)
2. Skaveński Legendarny Lord. I teraz tak - Thanquol będzie Legendarnym Lordem, może w sumie być zamiast Orkowego LL'a, ale w DLC. Zostają zatem Ikit Pazur (Klan Skryre) lub Throt Nieczysty (Klan Moulder). Drugi z LL'ów wymaga stworzenia miejscówki, zwanej Piekielną Otchłanią.

Braveheart kaleczne serce
02-10-2017, 20:33
Ja bym chciał zobaczyć Kislev jako nową grywalną frakcje do kampanii w jedynce ale wskutek świetnego debiutu dwójki szanse na to nieco zmalały. Ale skoro pracują jeszcze na contentem do Rome 2 (chociaż tutaj chodzi przede wszystkim podtrzymanie zainteresowania zawartością historyczną) to i stary świat może co nieco otrzyma prędzej czy później.

Krwawy_Baron
02-10-2017, 21:39
Spokojnie, poczekaj do premiery trójki. Wówczas Kislev w jakiejkolwiek formie - flc/dlc/podstawowa nacja - to mus :)

Asuryan
02-10-2017, 22:16
Nadal nie wiem, co z jednostkami do jedynki - na Reddicie nic nie pisali o tym.
W jedynce nadal smoki nie zieją ogniem, więc pewno jakiekolwiek nowe jednostki dopiero przy połączeniu map (a że ta wielka kampania będzie działać tylko z menu dwójeczki, to w kampaniach czystej jedynki można ich nie uświadczyć).

Throt Nieczysty (Klan Moulder). Drugi z LL'ów wymaga stworzenia miejscówki, zwanej Piekielną Otchłanią.
Nie wymaga. Moulder w dwójce jest? Jest. Skoro więc jest frakcja, to można i dać jej LL-a. Kto by się przejmował, że startuje ze złego miejsca? Na pewno nie CA - vide Ungrim Żelazna Pięść czy Azhag Rzeźnik w jedynce...

Arroyo
02-10-2017, 22:21
Nie wymaga. Moulder w dwójce jest? Jest. Skoro więc jest frakcja, to można i dać jej LL-a. Kto by się przejmował, że startuje ze złego miejsca? Na pewno nie CA - vide Ungrim Żelazna Pięść czy Azhag Rzeźnik w jedynce...
Trylogia przecież się nadal rozwija, więc mogą z czasem to wszystko poprawić, zrobić od zera itd. Cierpliwości.

Arroyo
03-10-2017, 22:23
Ciekawostka - na honga.net są już jako tako miejsca, gdzie mogą (ale nie muszą) startować poszczególni LL. Tak jak myślałem, Teclis w Saphery, ale dalej z nazwą z kampanii II. Kroq'Gar w Itzy, ale Morathi w... Har Ganeth? Dlaczego? Skoro to miejsce bardziej przeznaczone dla niejakiej Hellebron.
EDIT: Jest jeszcze zaznaczona nacja... Srebrnej Iglicy. Czyżby darmowo miała zawitać... Neferata?

Chaak
03-10-2017, 22:57
W którym miejscu to wrzucili? Nie mogę tego u nich namierzyć.

Arroyo
03-10-2017, 23:10
https://www.honga.net/totalwar/warhammer2/faction.php?l=en&v=warhammer2&i= Po nazewnictwach Lordów szukaj. Z tego te wnioski wysunąłem.

Chaak
03-10-2017, 23:29
Ja bardziej mapy szukałem:D. Jeśli faktycznie te miejsca będą się zgadzać to możemy raczej zapomnieć o Lordzie Kroaku, bo Kroq'Gar zajął jego miasto.

Arroyo
03-10-2017, 23:48
To jedno zmartwienie, drugie to możliwy brak Hellebron :( Chociaż... mogą zrobić tak, że będą oni w innych miejscach po prostu, bądź będą frakcje z 2 LL - patrz choćby na Sylvanię czy Schwarzhafen.

Xantor
04-10-2017, 11:01
Takie pytanie bo wyczytałem ze "blood & gore" będzie darmowe dla posiadaczy tegoż DLC do TWW1 więc takie pytanie to prawda? ^^

Arroyo
04-10-2017, 11:19
Tak, ale to dopiero po połączeniu obu gier i wydaniu jednocześnie trzeciej kampanii.

Xantor
04-10-2017, 11:45
No to se poczekam aż wyjdzie 3 część bo jakoś w tej kwesti im ufam tak jak z kampanią multi w ETW ^^

Arroyo
04-10-2017, 11:50
Nie musisz aż tak długo czekać - trzecia kampania jest za miesiąc i łączy 1 i 2.

Xantor
04-10-2017, 11:56
A ile to będzie zajmować miejsca i czy będzie wtedy sens trzymania dalej 1 na dysku? ^^

Ituriel32
04-10-2017, 17:02
Ja już młota 1 wywaliłem, ale to dlatego że mój szybki dysk jest mały.

Arroyo
06-10-2017, 17:11
https://scontent.flhr5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/22195759_1638181449590382_2672953419011611411_n.jp g?oh=aa3b7657deca5787e0f8aec6ef268b29&oe=5A80824D
No i pula LL do Mortal Empires.

Xantor
06-10-2017, 19:33
to jeśli się nie myle to chyba wszyscy co byli w podstawce czyli chyba będzie trzeba wywalić 1 część, chociaż ja teraz patrzę to nie widzę tych z norski czy to po prostu przeoczenie?

Asuryan
06-10-2017, 19:38
Norska ma zostać dodana później do Mortal Empires, pewnie w przeciągu miesiąca od wyjścia tej kampanii.

Arroyo
06-10-2017, 19:38
Norska w patchu kolejnym będzie tj. tym po dodaniu.

Krzyhar21
06-10-2017, 20:49
Ciekawe ile nowych miast skavenów pojawi się w Starym Świecie, bo Skavenblight i Piekielna Otchłań mają już swoje mapy w oblężeniach.

Arroyo
06-10-2017, 20:59
Na pewno mogą dodać Queeka do Karak Osiem Szczytów. Klan Pestilens może z kolei być w Mousillon - to głównie z powodu tego, że tam mają swą aktualną siedzibę.

Krzyhar21
06-10-2017, 21:14
Przeniesienie Queeka do K8S to jedno z rozwiązań, ale fajnie byłoby zobaczyć konflikt, w którym trzej lordowie walczą o to miasto. Bardziej jednak miałem na myśli całkowicie nowe miejsca, których jeszcze nie ma na mapie, jak Skavenblight czy te ruiny na środku Złych Ziem.

Arroyo
06-10-2017, 23:23
Skavenblight i Piekielna Otchłań będą na pewno. Ale Queek raczej w Karak Osiem Szczytów będzie - z prostego powodu. Aktualnie podziemia tej fortecy są zamieszkane przez Skavenów z klanu Mors, rządzi nimi Queek z ramienia Gnawdwella - poniekąd jednego z członków Rady Trzynastu.

Krzyhar21
11-10-2017, 16:37
Jest już nowy blog o ME

https://www.totalwar.com/blog/mortal-empires-with-ian-roxburgh

Arroyo
12-10-2017, 09:08
I odnośnie ME... zaś mamy źle zrobioną mapkę...
Ktoś mi wyjaśni, czemu nie mogą zrobić normalnie jak tutaj:
https://vignette.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/c/c7/Warhammer_olde_world_map.jpg/revision/latest?cb=20130917163104
http://oi57.tinypic.com/4r3tb8.jpg
Tylko dostajemy Ulthuan bliziutko Bretonnii. Mi to nie pasuje, bo psuje mi to klimat gry właśnie. Poza tym nadal nic o nowych jednostkach dla ras z jedynki... wkurza mnie to niesamowicie.

Il Duce
12-10-2017, 09:44
Powód jest czysto pragmatyczny,CA wychodzi z założenia,że nikomu by się nie chciało płynąć 10 tur i jest to założenie słuszne. Mogliby co prawda zastosować rozwiązanie z empire ale widocznie uznali,że lepiej po prostu nagiąć odległości do bardziej grywalnych rozmiarów niż kombinować z jakimiś punktami "teleportacyjnymi".

Arroyo
12-10-2017, 10:16
Ja bym to nazwał czystym lenistwem. Bo wg mnie ciekawiej by było, gdyby na głównej kampanii bito się najpierw z DE i Tomb Kingsami, a potem dopiero szło się na północ, niż sztucznie przybliżając mapy. Czekam zatem na możliwości modowania mapy pod tym kątem. Bo na bitwy morskie z tego, co wiem, to nie ma co liczyć nawet w trójce. Bo twórcy Man'O'War Corsair mają pełne prawo do używania tejże licencji (GW odsprzedało je w całości) i nie będzie przez to morskich bitew, a ponadto grę tą cały czas dorabiają - ot choćby niedawno wydana kampania dla Slaanesha. Ponadto studio od MOW'a nie ma zamiaru sprzedać licencji CA i SEGA - w sumie bardzo dobrze, Bóg wie, co by CA odwaliło z tego...

Xantor
12-10-2017, 10:59
czy ja wiem czy tak daleko było by bo do tej afryki dosyć blisko i tak wiec to bardziej było by że nie biją sie z bretonią ale z toombami już tak a w etw płyneło się dosyć długo i nikomu ot nie przeszkadzało ^^, poza tym ja tam czekan na wprowadzenie normalnych oblężeń i obron wiosek ^^

Asuryan
12-10-2017, 11:21
Wychodzi na to że CA/Sega nie wie, że ocean z założenia powinien być większy od morza, szczególnie gdy jeszcze jego nazwa brzmi Wielki Ocean... :confused:

Tomason
12-10-2017, 11:42
Moze to z punktu widzenia ograniczenia silnika gry. Maja to juz policzone tez pod trzecia czesc. I nie chca co patch przerabiac mapy. Kosztem wiekszego oceanu mielibysmy mniejszy lad. Na oceanie jest nudno, plynie kilka tur. A tak powiedzmy pewnie 3 tury i bedziemy w Bretoni. Grywalnosc na tym zyska.

Arroyo
12-10-2017, 13:31
Moze to z punktu widzenia ograniczenia silnika gry. Maja to juz policzone tez pod trzecia czesc. I nie chca co patch przerabiac mapy. Kosztem wiekszego oceanu mielibysmy mniejszy lad. Na oceanie jest nudno, plynie kilka tur. A tak powiedzmy pewnie 3 tury i bedziemy w Bretoni. Grywalnosc na tym zyska.
Może i powtórzę to, co na FB napisałem, ale uważam, że grywalność musi iść w parze z lore, a nie, że jedno ma być ważniejsze od drugiego. Potem dostajemy takie... dziadostwo, inaczej tego nazwać nie jestem w stanie - w tym wypadku CA MUSI dać w narzędziach modderskich możliwość modowania mapy, by poprawić to, co wyprodukowali.

Xantor
12-10-2017, 15:22
To się nawet z lore wewnątrzgrowym nie zgadza bo grając leśnymi wysokie są wspominane jako odlegli kuzyni a wg tej mapy są dosyć blisko ^^, właśnie a ror kiedy zamierzają dodać?

Krwawy_Baron
12-10-2017, 17:07
Może i powtórzę to, co na FB napisałem, ale uważam, że grywalność musi iść w parze z lore, a nie, że jedno ma być ważniejsze od drugiego. Potem dostajemy takie... dziadostwo, inaczej tego nazwać nie jestem w stanie - w tym wypadku CA MUSI dać w narzędziach modderskich możliwość modowania mapy, by poprawić to, co wyprodukowali.

Creative Assembly NIE JEST GŁUPIE - oddanie narzędzi modderskich do edycji mapy byłoby dla nich finansową próbą samobójczą. Wiesz, co by się działo gdyby takie mody jak Age of Vikings miały możliwość edycji mapy? Skończyłoby się odcinanie kuponów z przerwami na robienie kolejnych gier.

Co zaś do morza:

Ja bym był jednak za opcją pośrednią, zwiększyć odległość Ulthuanu od Starego Świata, ale za to zwiększyć również ilość punktów ruchu dla floty. Co prawda nie mam jeszcze II, choć kupię III na premierę (zahaczy o bardziej interesujące mnie strony tego uniwersum) i ciężko przyznać mi prawo do osądu w tej kwestii, jednak rozumiem niechęć graczy do tracenia 15 tur na dosłanie dodatkowej armii do Lustrii. Morze to marnotrawstwo mapy, przynajmniej do czasu, aż zablokowane będą bitwy morskie (ich odblokowanie raczej nie nastąpi)

Zwiastun
12-10-2017, 19:37
Ciekawi mnie jak będzie wyglądać mapa połączona w III ze wszystkimi lądami pościskanymi do granic możliwości xD

Arroyo
12-10-2017, 19:56
Creative Assembly NIE JEST GŁUPIE - oddanie narzędzi modderskich do edycji mapy byłoby dla nich finansową próbą samobójczą. Wiesz, co by się działo gdyby takie mody jak Age of Vikings miały możliwość edycji mapy? Skończyłoby się odcinanie kuponów z przerwami na robienie kolejnych gier.

Co zaś do morza:

Ja bym był jednak za opcją pośrednią, zwiększyć odległość Ulthuanu od Starego Świata, ale za to zwiększyć również ilość punktów ruchu dla floty. Co prawda nie mam jeszcze II, choć kupię III na premierę (zahaczy o bardziej interesujące mnie strony tego uniwersum) i ciężko przyznać mi prawo do osądu w tej kwestii, jednak rozumiem niechęć graczy do tracenia 15 tur na dosłanie dodatkowej armii do Lustrii. Morze to marnotrawstwo mapy, przynajmniej do czasu, aż zablokowane będą bitwy morskie (ich odblokowanie raczej nie nastąpi)
W wypadku Warhów to dla mnie nie ma znaczenia. Już wyjaśniam, czemu - jestem przekonania, że jeśli ktoś dostaje licencję na dane uniwersum, to powinien siąść do niego odpowiednio i zrobić w 100% odwzorowanie tegoż uniwersum jako grę, czyli odpowiednie odwzorowanie kontynentów, miast, wojska (!), mórz (ogółem mapy) - a nie ściskanie tego, jakby to była jakaś cytryna. To, że byłby potem krach mało mnie interesuje, jeśli ktoś robi i tak grę na odwal się. Inna sprawa co do morza - nie jest to marnotrawstwo - skoro mieli mapę z WFB przed sobą, to po cholerę (sorry za to słowo) zmieniają mapę, bo "grywalność jest ważniejsza"? Mnie się to w ogóle nie podoba.
I nie - nie uważam, że grywalność ma być ważniejsza od lore - ma być równie ważna, w sensie zrobiona dobrze wraz z dobrym odwzorowaniem WSZYSTKIEGO, co dane uniwersum zawiera tj. każdą najmniejszą jednostkę, bohatera, lorda, Legendarnego Lorda w sumie też, mapy, etc.

piotrkamyczek
12-10-2017, 21:10
Ja to może fanem uniwersum nie jestem ale zgadzam się jak mają licencję to trzeba zrobić jak jest na mapie i tyle. Ja porównując mapę z uniwersum i patrząc na to co dali teraz to mam niedosyt zbyt małych ziem południowych w porównaniu do tej wyspy elfowej. I ten niedosyt już zostanie . A jak słyszę że w połączonej mapie mają zrobić na przykład że coś wytną nie umieszczą pełnych kontynentów to aż słabo po co w ogóle brać się robienie coś w uniwersum to tak jakby w śródziemiu mordor był dzień drogi o rivendel