Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna
Tytułem wstępu:
Drużynowe Mistrzostwa Polski są rozgrywane w formacie 2v2.
Jeżeli te Mistrzostwa wypalą pod kątem frekwencji oraz ogólnej zabawy uczestników, rozważany będzie podobny turniej 3v3, jak również turnieje na innych popularnych odsłonach. Także wszystkim nam powinno zależeć na tym, aby obecne MP wyszły. :)
W tym temacie dyskutujemy o wszelkich sprawach związanych z turniejem (zasadach turniejowych, zasadach bitewnych, wynikach, pomysłach dot. turnieju).
Defungor
12-01-2016, 18:27
Czy drużyna może zagrać Macedonia i Macedonia w 1 drużynie, bo do takiego typu rozwiązania nie ma zakazu. Będzie to dozwolone???
Czy drużyna może zagrać Macedonia i Macedonia w 1 drużynie, bo do takiego typu rozwiązania nie ma zakazu. Będzie to dozwolone???
Nie i słuszna uwaga.
Już zmienione na:
"- Zakaz używania tej samej nacji co przeciwnik i partner"
Defungor
14-01-2016, 16:07
Mam jeszcze jedno pytanie, czy po meczu trzeba wysłać komuś powtórkę/screena czy w meczach będzie sędzia jako obserwator???
Na pewno nie będzie sędziego - obserwatora. Nie miałoby to sensu. W razie sporu, pozostają powtórki.
Natomiast w kwestii samych powtórek, chcemy wprowadzić zapis do regulaminu, że będzie obowiązek przesyłania powtórek z wszystkich bitew sędziom. Powtórki te będą później na bieżąco komentowane i puszczane na YT przez naszych youtuberów (na pewno Remixa, Temera i TUFF-a).
Wiem, że zaraz ktoś napisze, że zdradzone zostaną jakieś taktyki. Cóż, oliwa będzie dla wszystkich sprawiedliwa. A jednocześnie chodzi o to, żeby nakręcić trochę tę naszą scenę multi. Poza tym powtórki po turnieju już stracą na "smaczku".
( ͡º ͜ʖ ͡º)
17-01-2016, 00:24
Proponowałbym wprowadzić limity dla teamu, zamiast dla poszczególnych graczy. Da to możliwość lepszej współpracy.
Czyli zrobienie limitów na drużynę, w sensie 2xobecne limity (np. 24 jednostki piechoty, 12 jednostek jazdy)?
Jest to ciekawa opcja, na pewno urozmaicającą rozgrywkę. Natomiast problem jaki w tym widzę, to fakt, że tak nikt do tej pory nie grał na polskiej scenie. Byłby spory eksperyment. A MP nie powinny być miejscem dla takich eksperymentów. Dodatkowo, np. grając jako jeden gracz piechotą, a jako drugi jazdą - trzeba wykazać się sporym ograniem, żeby np. jazdą ogarnąć na raz 2 flanki.
Generalnie, jest to ryzykowna zasada. A też wolelibyśmy uniknąć spamów.
Natomiast turniej jest oczywiście dla graczy. Można podyskutować o "za" i "przeciw".
Defungor
17-01-2016, 01:11
Ciekawy pomysł, tylko raczej bym go wprowadził w innym turnieju jak już na polskiej scenie MP się rozkręci trochę bardziej. Ale też można by np. w najbliższy Czwartek z Antykiem spróbować zagrać 2 vs 2 na ograniczeniu jednostek dla teamu a nie poszczególnego gracza.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
17-01-2016, 01:23
Czyli zrobienie limitów na drużynę, w sensie 2xobecne limity (np. 24 jednostki piechoty, 12 jednostek jazdy)?
Tak.
np. grając jako jeden gracz piechotą, a jako drugi jazdą - trzeba wykazać się sporym ograniem, żeby np. jazdą ogarnąć na raz 2 flanki.
Limity dla teamu nie wymuszają takiego podziału, a jedynie dają taką możliwość. Jeżeli 1 gracz nie jest w stanie ogarnąć 12 jednostek jazdy to mogą z partnerem wziąć po 6, nikt im nie zabrania.
A też wolelibyśmy uniknąć spamów.
Maksymalna ilość każdego typu jednostek po obu stronach będzie taka sama jak przy limitach dla graczy więc spamu nie będzie.
Jest to ciekawa opcja, na pewno urozmaicającą rozgrywkę. Natomiast problem jaki w tym widzę, to fakt, że tak nikt do tej pory nie grał na polskiej scenie. Byłby spory eksperyment. A MP nie powinny być miejscem dla takich eksperymentów. Dodatkowo, np. grając jako jeden gracz piechotą, a jako drugi jazdą - trzeba wykazać się sporym ograniem, żeby np. jazdą ogarnąć na raz 2 flanki.
Generalnie, jest to ryzykowna zasada. A też wolelibyśmy uniknąć spamów.
Natomiast turniej jest oczywiście dla graczy. Można podyskutować o "za" i "przeciw".
Oj Pirx - graliśmy tak
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4196-Zasady-bitewne
na Rome1 czy Mediewal 2 było to na porządku dziennym -ja to tak pamiętam - no ale to były troszkę inne gry :)
Seba Fallus III Wielki
17-01-2016, 12:51
Maksymalna ilość każdego typu jednostek po obu stronach będzie taka sama jak przy limitach dla graczy więc spamu nie będzie.
Czyli max 16 mieczy na drużyne? To jednak spam będzie;)
Czyli max 16 mieczy na drużyne? To jednak spam będzie;)
W perspektywy drużyny spamu nie będzie, bo czy na ograniczeniach na gracza czy ograniczeniach na drużynę będzie 16 mieczy w drużynie. Natomiast z perspektywy armii poszczególnych graczy, w jednej armii może być spam mieczy (np. u nacji barbarzyńskiej) a w drugiej spam jazdy i strzelców (np. u nacji wschodniej).
Sara Temer
17-01-2016, 13:40
Danie limitów na drużynę, a nie na gracza sprawi, że ograniczenie jednej nacji barbarzyńskiej na drużynę traci sens. Bo to ograniczenie miało zapobiec pojawieniu się w bitwie 16 barbarzyńskich mieczy...
Seba Fallus III Wielki
17-01-2016, 13:43
Dokładnie o to mi chodzi jeden gracz barbarzyńcami będzie miał możliwość wydania całego budżetu na 16 mieczy a drugi na jazda strzelców i jakieś wsparcie piechoty.
Henryk5pio
17-01-2016, 15:43
Czy jest dozwolone dopisanie 3 gracza (rezerwowego) trochę po zgłoszeniu podstawowej dwójki?
Prawdę pisząc, rozważamy usunięcie zapisu o 1 graczu rezerwowym. Bo inaczej podział nagród rzeczowych może nam się posypać. Także, w miarę możliwości, rekomendowałbym jednak trzymanie się 2-osobowych teamów.
Jeżeli jeszcze chodzi o zasady "na drużynę", mam z nimi problem. Z jednej strony mogą niewątpliwie urozmaicić rozgrywkę - praktycznie wszystkie opcje są wtedy możliwe (armie zrównoważone, armie spamujące piechotę i jazdę, armie niezrównoważone, ale też nie spamujące). Ale dla mnie jednak kwintesencją gry drużynowej jest połączenie sił graczy w każdym rodzaju jednostek (np. jeżeli ktoś chce wygrać zdecydowanie walkę kawaleryjską na jednym skrzydle, dwaj gracze muszą współdziałać jednostkami kawalerii). Danie jednemu graczowi samej piechoty, a drugiemu samej kawalerii sprawi, że współdziałanie wejdzie na inny poziom, również trudny, ale jednak np. gracz kawaleryjski będzie mieć łatwiej w walce kawalerią (dowodząc samodzielnie podwójnym kontyngentem jazdy).
Poza tym takich zasad w ogóle nie testowaliśmy na Romku. Boję się, że sporo ludzi mogłoby mieć żal w trakcie turnieju, widząc niektóre armie (np. ja bym rozważał kombo ze spamem barbarzyńskiej piechoty u jednego gracza, a u drugiego np. Pontem można wziąć 12 bardzo mocnych jednostek jazdy do walki w zwarciu i 6 strzelców konnych - jakoś nie widzę, aby jakakolwiek armia mogłaby się oprzeć takiej sile uderzenia). A nie chciałbym, żeby ten turniej sprowadził się do rushów.
Jeżeli chcecie, możemy przetestować te zasady na najbliższym Czwartku.
Zobaczymy jak to wyjdzie na Czwartkach.
tuff_gru
18-01-2016, 14:45
limit jednostek na druzyny a nie na jednostki to ciekawy pomysl.
Byc moze wprowadzi to wieksza roznorodnosc taktyk na polu bitwy.
Tak naprawde rozchodzi sie o nacje ktore bedziemy wybierac. Przy tej zasadzie z jednej strony napewno bedziemy wybierac najsilniejsze jednsotki z danych frakcji czyli na przyklad zaprzysiezeni i plemienni tylis i z drugiej strony sama jazda z baktrijska.
Rownoczesnie dochodzi podzial na gracza dobrze dzialajacego piechota a drugiego kawaleria.
Z drugiej strony jesli dodamy zasade 16 mieczy na druzyne a nie 8 na gracza. To napewno zobaczymy na polu bitwy chmary spamu barbazynskiego a to juz mi sie nie podoba.
wydaje mi sie ze mozemy sprobowac max 24 jednostki piechoty (bez jednostek miotajacych) i 12 kawalerii (bez jendostek konnych strzelajacych) na druzyne, ale zostawmy maks 8 jednostek mieczy/toproów na gracza. W ten sposób ograniczymy sile barbazyncow rownoczesnie umozliwiajac stosowanie nowych taktyk...
william/kaszanka
18-01-2016, 19:58
Co wy wymyślacie? Ograniczenie na drużynę? Bzdura. Gra staje się jeszcze bardziej przewidywalna niż jest teraz.
Odbyło się głosowanie w gronie Szachistów i jednogłośnie stwierdziliśmy, że zostaniemy jednak przy limicie na gracza. Jakkolwiek limit na drużynę brzmi zachęcająco, jednak zostało zbyt mało czasu na testy, a różnice pomiędzy grą na tych limitach są ogromne. Także pozostaniemy przy zasadach, które znamy, tj. limitach na gracza.
PawełGroźny
19-01-2016, 21:04
Pytanie natury organizacyjnej:
Na jakiej zasadzie będzie wyznaczany termin na rozgrywanie bitew danych drużyn?
Umawiamy się między sobą, czy jak? Niestety osoby pracujące mają ograniczone pole manewru, więc wolałbym wiedzieć zanim się zapiszę. ;)
Pytanie natury organizacyjnej:
Na jakiej zasadzie będzie wyznaczany termin na rozgrywanie bitew danych drużyn?
Umawiamy się między sobą, czy jak? Niestety osoby pracujące mają ograniczone pole manewru, więc wolałbym wiedzieć zanim się zapiszę. ;)
Witaj. Terminy meczów będą ustalane pomiędzy drużynami. Sędziowie będą reagować wyłącznie w przypadku braku aktywności przez dłuższy czas. Ale nadal nie będą ustalać żadnych terminów. Większość osób zapisanych to albo studenci w trakcie sesji albo pracujący, także na pewno będzie zrozumienie dla ograniczeń czasowych.
Ituriel32
29-01-2016, 13:45
Takie pytanie skoro wybieramy nacje ABBA. Skoro drużyna A zaczyna to wybiera ona nacje i gracza który nią pokieruje?
Takie pytanie skoro wybieramy nacje ABBA. Skoro drużyna A zaczyna to wybiera ona nacje i gracza który nią pokieruje?
Dokładnie tak. Wybór nacji następuje przez wybranie tej nacji w grze przez danego gracza i potwierdzenie tego wyboru wpisem w oknie dialogowym. Gracze z drużyny nie mogą później zamieniać się nacjami.
Ituriel32
29-01-2016, 13:53
Tu bardziej chodziło mi o to który gracz z tej dwójki zaczyna. Czy jest to obojętne.
PawełGroźny
31-01-2016, 21:39
4 grupa ma 5 drużyn, wychodzą z niej 2 czy 3 drużyny? jeśli dwie to ta grupa ma nieco mniejsze szanse niż pozostałe ;/
Ituriel32
31-01-2016, 21:44
Dwie
4 grupa ma 5 drużyn, wychodzą z niej 2 czy 3 drużyny? jeśli dwie to ta grupa ma nieco mniejsze szanse niż pozostałe ;/
Paweł, tak wyszło. Wychodzimy z założenia, że wszyscy powinni mieć szansę gry, jednocześnie przy takim ułożeniu grup nie da się inaczej rozdzielić miejsc premiujących. Spójrzmy inaczej - im więcej walki, tym więcej zabawy. A w końcu po to tutaj się spotkaliśmy.
PawełGroźny
31-01-2016, 21:53
Niby tak, tylko jako osoba nie posiadająca dodatków mam mały wybór nacji a w grupie 4 trzeba spalić ich więcej, ale tylko taka uwaga, a nie pretensje ;)
Oczywiście zabawa przede wszystkim :D
Sara Temer
31-01-2016, 21:56
Paweł, z tego co się orientuję, to użyte frakcje resetują się w fazie pucharowej ;)
PawełGroźny
31-01-2016, 21:58
To wiem, mówię narazie o grupowej
Przypominam części drużyn, że do końca 11 lutego należy mieć rozegrany co najmniej 1 mecz. W przeciwnym razie nieaktywna drużyna zostanie ukarana karą -1 punkt.
Drużynom złożonym z dobieranych graczy przypominam, że w razie problemów ze zgraniem się jest jeszcze możliwość dodania 1 osoby do drużyny.
Co to znaczy wg Ciebie drużyna nieaktywna? Czy nieaktywną jest drużyna, która chce rozegrać mecz a nie zawsze się to udaje?
Weźmy pod uwagę Zibiego i mnie, próbujemy rozegrać swoje mecze ale do tej pory to się nie udało z różnych przyczyn, 1 tydzień nie każdy chciał grać, później to my mieliśmy czas w niedzielę ktoś inny w sobotę, itd.
W tym tygodniu ze względu na godziny pracy Zibiego możemy rozegrać mecze tylko po godz. 23, przypuszczam że nie będzie się chciało nikomu z nami zagrać, więc zostaje cały przyszły tydzień i weekend.
No ale to już będzie za późno bo wg tego zapisu zostaniemy ukarani 1 pkt w plecy.
Naprawdę pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją, dojdzie do tego że pomimo rozegrania wszystkich meczy ktoś zostanie ukarany...
Ja rozumiem intencje tej zasady, że powinno to motywować do gry ale nie zawsze to tak działa.
Wyobraź sobie Pirx teraz taką sytuację: drużyna A i drużyna B powinny mieć taką samą ilość pkt na koniec rozgrywek i są na 2 miejscu, drużyna A w bezpośrednim pojedynku wygrała mecz z drużyną B 2-0 więc teoretycznie przechodzi do następnego etapu ale niestety została ukarana i odjęto jej 1 pkt za nie rozegranie meczu do 11 lutego i awansuje drużyna B...
Rozumiem, że przemyślałeś taka sytuację i będziesz dobrze się czuł podejmując taką decyzję?
Wnioskuje żebyście się zastanowili jeszcze raz nad tym zapisem póki jest początek rozgrywek, bo moim zdaniem nie do końca jest przemyślany i może komuś wyrządzić krzywdę.
Pozdrawiam
1mo. Rozumiem, że regulaminy są nudną lekturą, więc tylko przypomnę, że sędziowie swoje decyzje podejmują po sprawdzeniu aktywności drużyny na forum. Czy wyrazili chęć gry, czy umówiliście się, czy ktoś stawił a ktoś nie. Jeśli sami gracze nie chcą mieć sensownej podkładki (a forum takowym dla mnie jest), to wtedy faktycznie wyrządzi się im krzywdę... chociaż nie wiem czy to rzeczywiście będzie krzywda, skoro sami tego niedopilnowani. 2do. Sami gracze: zapisujesz się z pełną świadomością możliwości czasowych swoich i potencjalnych możliwości swoich oponentów. Wszystko bierzemy do kwadratu, bo to 2vs2. To już nie jest wina organizatora, że komuś pasuje grać tylko w nocy z niedzieli na poniedziałek między 2 a 3 w nocy (demonizuję, ale chodzi o wymowny przykład; biorę pod uwagę wypadki losowe, ale wtedy wypadałoby przedstawić sprawę jasno). Zapisując się zakładasz poświęcenie pewnego czasu wolnego na udział, czyli de facto pewną elastyczność i naruszenie swojego codziennego rytmu dnia.
3tio. Każda drużyna gra trzy mecze w swojej grupie (grupa D jest wyjątkiem) i nie uwierzę, że nie dacie zagrać choć jednego meczu przez 10 dni. Już nie wspominając o wykazaniu inicjatywy w chęciach zagrania.
Powyższe słowa kieruję do wszystkich, nie tylko do przedmówcy.
1mo. Rozumiem, że regulaminy są nudną lekturą
Mógłbyś rozwinąć o co Ci chodziło?
Co do terminów na rozegranie, to 3 tygodnie to jest kawał czasu i na pewno każdy kto wykazuje odrobinę dobrej woli znajdzie termin na rozegranie, dlatego moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie zastosowany jest zapis o rozegraniu tego 1 meczu. Jak ktoś nie chce to nie zagra jego sprawa, dostaje 0 pkt i tyle.
Ten zapis miał by sens w przypadku zerowej (umawianie w temacie itd.) aktywności drużyny - wtedy kiwamy palcem i dajemy drużynie ostrzeżenie...
Postanowicie jak będziecie uważali, ja tylko nakreśliłem sytuację że nie zawsze to zadziała motywująco i sprawiedliwie.
Tak jak napisał Samick - sędziowie na pewno wezmą pod uwagę aktywność danej drużyny na forum. No bo trudno karać kogoś, kto podejmował próby ale ze średnim odzewem drugiej strony.
Natomiast zapis o karaniu jak najbardziej uważam za sensowny. Nie raz i nie dwa zdarzało się na polskich turniejach, że jakiś gracz czekał z rozegraniem spotkan do ostatniej chwili, żeby potem grać sobie np. z przewagą nacji i wybierać z kim to się pierwszy spotka. Nie planujemy żadnych przedłużek w fazie grupowej, a kluczem do rozegrania w wyznaczonym terminie wszystkich meczów jest systematyczność w ich rozgrywaniu.
Ituriel32
08-02-2016, 18:55
Z przyczyn osobistych muszę zrezygnować z udziału w turnieju.
Chciałbym też przeprosić parę Zibi i Piterus za nie stawienie się w niedzielę na mecz i nie wyciąganie konsekwencji wobec nich.
Henryk5pio
08-02-2016, 18:56
Potwierdzam to co pisze Ituriel - wycofujemy się z turnieju.
Mam nadzieję Chłopaki, że nie przeze mnie...:confused:
Tutaj jeszcze dajmy chwilkę chłopakom.
ituriel ma jak najbardziej uzasadnione powody do odpuszczenia turnieju - Trzymaj się ituriel.
MasłoPlaying i WayHow - radzę błyskawicznie wzmóc aktywność na forum i w ogóle w grze. Bo z obecnym nastawieniem nie za bardzo widzę sens Waszego dalszego uczestnictwa w turnieju.
SłońHannibala
11-02-2016, 19:29
A tak z czystej ciekawości nagrody są przewidziane za które miejsca ? :D
Za miejsca 1-3. W sumie to już czas uporządkować tę kwestię. Wkrótce rozpiszemy jaki będzie podział puli. ;)
Przy okazji (za pozwoleniem Sadama) zapraszam wszystkich (i drużyny, które odpadły i te, które przeszły dalej) na turniej o tytuł prefekta w przyszły czwartek o 21:00. Zasady pojawią się niedługo. Będzie to okazja do wzmocnienia swych umiejętności ;)
Arroyo kurde gdybyś napisał to 4h wcześniej to byłbym na 100% a tak to 50/50 ;/ :D
Żeby była jasność - nie przewidujemy żadnych przedłużek dla fazy grupowej. Trzy tygodnie czasu to aż nadto okazji do gry, niestety aktywność niektórych drużyn pozostawia sporo do życzenia.
Postarajcie się proszę rozegrać wszystkie zaległe mecze w weekend. Bo potem na nas, sędziów, spadnie przykry obowiązek decydowania o punktacji.
grandcoss
19-02-2016, 17:46
W takim razie co z drużyną w grupie D, chodzi o Sulejmana i właśnie kogo co się z tym stanie?
Jeżeli drużyny dostaną po 3 pkt to kiedy będzie "zasądzony" mecz o prym w grupie?
I czy można taki mecz poddać mówiąc że starczy nam 2 miejsce?
Faza grupowa jeszcze trochę potrwa, więc może w grupie D rozegrane zostaną wszystkie mecze, zobaczymy, decyzje zapadną 22-go. Co do wyłonienie zwycięzcy grupy
w razie gdyby drużyny dysponowały taką samą liczbą punktów, będzie mieć znaczenie wynik bezpośredniego meczu między tymi drużynami w grupie; jeżeli to nie rozstrzygnie - lepszy stosunek wygranych, remisów, przegranych; jeżeli i to nie rozstrzygnie - zostanie zasądzona dogrywka w postaci 1 bitwy.
zacytuję Regulamin
grandcoss
19-02-2016, 18:21
Też mam nadzieję że uda się wszystko dograć. Jednak zakładam też inne opcję na wypadek wpadek.
Co do cytatu.
Znam regulamin aż za dobrze. Gdzie jest w cytacie lub w innej części regulaminu napisane o czasie na rozegranie tej 1 bitwy jak również o terminie jej "ogłoszenia".
Pytam w imieniu swoim nie teamu bo jestem strasznie chory i zasadniczo patrzenie w monitor sprawia mi ból. W związku w czym ograniczam to do minimum.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
19-02-2016, 18:45
w razie gdyby drużyny dysponowały taką samą liczbą punktów, będzie mieć znaczenie wynik bezpośredniego meczu między tymi drużynami w grupie; jeżeli to nie rozstrzygnie - lepszy stosunek wygranych, remisów, przegranych; jeżeli i to nie rozstrzygnie - zostanie zasądzona dogrywka w postaci 1 bitwy.
A co jak 3 drużyny będą miały tyle samo punktów, w bezpośrednich meczach będą mieć jedną wygraną i jedną porażkę, taki sam stosunek wygranych, remisów, przegranych? Jak będzie wyglądać dogrywka?
Znam regulamin aż za dobrze. Gdzie jest w cytacie lub w innej części regulaminu napisane o czasie na rozegranie tej 1 bitwy jak również o terminie jej "ogłoszenia".
Pytam w imieniu swoim nie teamu bo jestem strasznie chory i zasadniczo patrzenie w monitor sprawia mi ból. W związku w czym ograniczam to do minimum.
Bitwę ową proponuję ustalić na dni 23-25 lutego, co do tego
A co jak 3 drużyny będą miały tyle samo punktów, w bezpośrednich meczach będą mieć jedną wygraną i jedną porażkę, taki sam stosunek wygranych, remisów, przegranych? Jak będzie wyglądać dogrywka?
Wątpię czy takowa sytuacja zaistnieje, ale jeśli się zdarzy 22-go poinformujemy o sposobie rozstrzygnięcia
grandcoss
19-02-2016, 22:10
Wątpię czy takowa sytuacja zaistnieje, ale jeśli się zdarzy 22-go poinformujemy o sposobie rozstrzygnięcia
Grupa B Rozważania teoretyczne bo nic do końca nie wiadomo:
3 teamy po 5pkt, 1 zwycięstwo 2 remisy przy czym każdy z tych teamów przeciwko sobie ma remis, jest to możliwe.
Chociaż ja liczę na ostry bój w meczu zibi/piterus vs seba/pszemek oby zwycięski dla któregoś teamu. ;)
To fakt, bardzo wyrównana grupa. Zobaczymy, jak już będzie jasna sytuacja, to w miarę szybko podejmiemy odpowiednie decyzje.
Powołamy odpowiednią komisje śledczą, z odpowiednimi ludźmi, którzy ustalą odpowiednią prawdę.:)
grandcoss
20-02-2016, 14:33
Powołamy odpowiednią komisje śledczą, z odpowiednimi ludźmi, którzy ustalą odpowiednią prawdę.:)
Nareszcie coś z jajem i to bez wykorzystywania kaczki do łapania różnych rzeczy podlegających grawitacji.
Dzikuje i polecam :D
W takiej sytuacji wszystkie te drużyny rozegrają między sobą dodatkową 1 bitwę, przy czym dla każdej z bitew sędziowie osobno wylosują, która drużyna jako pierwsza będzie wybierała nację (ABBA). W każdej bitwie będzie dostępna pełna pula nacji.
william/kaszanka
23-02-2016, 23:15
Fazy pucharowej spodziewać się w przyszłym tygodniu, czy jest szansa na ten tydzień? :F
Wszystko zależy od tego, kiedy wyjaśni się sytuacja w Grupie B. Planowaliśmy losowanie fazy pucharowej na czwartek 20:30.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
23-02-2016, 23:52
Jak w końcu będzie wyglądał podział nagród?
Dzisiaj o godzinie 20:45 rozpocznie się Losowanie fazy pucharowej MP na kanale http://www.hitbox.tv/legionista.
Losowanie poprowadzi oczywiście niezawodny Legion, wspierać go będzie w komentowaniu TUFF (który może chwilę się spóźnić).
Dodatkowo, będzie krótkie podsumowanie zmagań w fazie grupowej.
Zapraszamy wszystkich - nie tylko uczestników bezpośrednio zainteresowanych wynikami losowania. ;)
A od razu po losowaniu zapraszamy na Turniej 1v1 o Tytuł Prefekta. Więcej szczegółów tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10640-Co-miesi%C4%99czny-turniej-o-tytu%C5%82-Prefekta-Czwartk%C3%B3w-z-Antykiem&p=390992#post390992
Cóż, ćwierćfinały dostarczyły moim zdaniem dwóch dosyć zaskakujących wyników:
- przede wszystkim nasi nowi koledzy - Nieznajomy oraz rafjar wykorzystują w pełni szansę jaką otrzymali dochodząc do turnieju w jego trakcie. Grają razem od kilku tygodni, totalny spontan, ale twardo trenują, mają pomysł i widać jak na dłoni, że to działa. Półfinały MP to nie żarty. ;)
- zwycięstwo 2:0 Granda i Mista nad Zibim i Piterusem. Wiadomo, ta ostatnia para dłuugo nie grała w TW, praktycznie od indywidualnych MP. Ale jednak ich ówczesne wyniki (2 i 4 miejsce) dawały jasny wyznacznik, gdzie można ich upatrywać - co najmniej w półfinałach. Jestem bardzo ciekaw powtórek z tych ćwierćfinałów.
Awans drużyn Kaszanka + Pop oraz TUFF + Wybo zaskoczeniem nie jest chyba dla nikogo. To ludzie od dłuższego czasu mocno udzielający się na scenie multi i rozpoznawalni ze względu na swój wysoki poziom gry. Dla mnie ich półfinał to taki "mały finał" już na etapie półfinału. Bardzo, bardzo jestem ciekaw rozstrzygnięcia. Na ostatnim Turnieju o tytuł Prefekta miejsca 1-3 odpowiednio zajęli: Pop, TUFF Kaszanka. Wybo nie startował, ale to w końcu indywidualny Mistrz Polski i nasza marka eksportowa na turniejach międzynarodowych. Bardzo, bardzo mocny mecz się nam szykuje.
W drugim półfinale na pierwszy rzut oka wydaje się że faworytami są gracze SB, którzy też w ćwierćfinale pokonali jednych z faworytów. Ale jak pokazują wyniki - Nieznajomego oraz rafjara pod żadnym pozorem nie należy lekceważyć.
I jeszcze jedno - na etapie półfinałów pozostały nam wyłącznie drużyny z grup C i D. Ciekawe.
Czy można gdzieś zobaczyć indywidualną bitwę wybobraka ? tzn nagrana z jego perspektywy jak rozsawia jednostki, rozkazy etc.. ? Gość jest naprawdę nieprzeciętny wraz tufem moi faworyci.
YoshieeSB
06-03-2016, 00:44
A indywidualne filmy SB? Goscie są od wielu lat najlepsi na naszej scenie i nie tylko
Czy można gdzieś zobaczyć indywidualną bitwę wybobraka ? tzn nagrana z jego perspektywy jak rozsawia jednostki, rozkazy etc.. ? Gość jest naprawdę nieprzeciętny wraz tufem moi faworyci.
Jest trochę nagrań z jego bitew u MaximusDecimusMeridius (na YT). Wystarczy wpisać w wyszukiwarce YT "Wybobrak" albo "KURWAKURWAKURWA" (tak, z tym ostatnim to nie żart).
tuff_gru
06-03-2016, 20:03
U mnie na kanale tez jest pare bitew ktore rozegralem z wybobrakiem.
U mnie na kanale tez jest pare bitew ktore rozegralem z wybobrakiem.
"Obce chwalicie, swojego nie znacie." ;)
albo "KURWAKURWAKURWA" (tak, z tym ostatnim to nie żart).
Tak... gratuluję inteligencji nosicielowi takiego nicku, a moderację proszę o nie karanie (a nawet zwracanie uwagi) Pirxa za czyjąś głupotę.
a moderację proszę o nie karanie (a nawet zwracanie uwagi) Pirxa za czyjąś głupotę.
nawet nie zamierzamy, a co do nicku świadczy tylko o poziomie osoby, która go używa, no cóż...
Od siebie dodam, że potrenowałem trochę z Nieznajomym i rafjarem i jestem bardzo, bardzo ciekaw tego półfinału z Mistem/Grandem/Don Vega. Bo grałem i z jednymi i z drugimi, i naprawdę poziom jest wysoki w obu drużynach.
Jakie macie typy na wyniki meczów finałowych?
Mam nadzieję, że mecze będą wyrównane i zacięte, a bliższa obserwacja i praktyka bitewna wskazują, że tak właśnie może być.
Mimo wszystko daję delikatnie większe szanse Kaszance i Pop517 w meczu finałowym, a Tuffowi i Wybo w meczu o 3. miejsce. Z racji większego doświadczenia turniejowego, bo z własnego doświadczenia wiem, że przy meczach o taką stawkę niebagatelną rolę odgrywa stres.
Seba Fallus III Wielki
14-03-2016, 12:31
W meczu o 3 obstawiam drużynę Tuffa już raz się spotkali w grupie i wygrali jednak nie skreślał bym Nieznajomego i Rafjara. Finału nie jestem w stanie obstawić są to dwie świetne drużyny i wynik meczu w grupie świadczy jedynie o tym jak wyrównany będzie to mecz. Będzie co oglądać i uczyć się od lepszych :)
Według mnie może wygrać Tuff i Wybobrak. Dlaczego? Wybobrak stosuje sprytną grę psychologiczną, która może wystarczyć, by zestresować przeciwnika ;)
Za to sądzę, że mecz finałowy będzie wyrównany raczej - obie drużyny dobrze grają, o czym się przekonałem.
william/kaszanka
14-03-2016, 12:54
Tak techniki psychologiczne... Radze rozpoczac mecz o 16 zeby skonczyc do 24 :)
Przepraszam za błedy, piszę z telefonu
Ja będę dopingował drużynie Mist-Grand-Don Vega. Zawsze dopinguję teoretycznie słabszym ;) Te dwie drużyny znają się bardzo dobrze, także nastawiam się na bardzo dobrą zabawę:D W meczu o 3 miejsce z wyżej wymienionych powodów trzymam kciuki za Nieznajomego i Rafjara.
Nie powiem - rozum rozumem, ale sercem jestem z opinią Bebecha. :D
grandcoss
14-03-2016, 18:05
Od siebie dodam będę kibicował lepszym oraz Mistowi i DonVedze.
william/kaszanka
14-03-2016, 18:11
Ja w tym meczu będę kibicował wszystkim oprócz Williama, gdyby nie Kaszanka to nie doszedłby do finału
grandcoss
14-03-2016, 18:17
Faktycznie Kaszanka w półfinale była "ostra".
william/kaszanka
17-03-2016, 16:26
W meczu o trzecie miejsce radowałbym się ze zwycięstwa pary Nieznajomego i Rafjara, i uważam, że mają oni duże szanse. A w dodatku spotkałem się z zachowaniem Dziwnej Buźki kilkukrotnie, i najzwyczajniej nie zasługuje na wygraną a każda gra z nim jest męcząca...
O 21 zapraszamy na Finał Drużynowych Mistrzostw Polski!
Wcześniej możliwe że uruchomimy studio meczowe, z rozmowami, analizami, podsumowaniami.
Powodzenia dla Finalistów.
http://www.hitbox.tv/TotalWarORGPL
Gratuluję wszystkim uczestnikom i powodzenia następnym razem! :)