Zobacz pełną wersję : Jak powinna wyglądać armia lądowa i jak jej używać?
Jestem początkującym graczem i dlatego chcę zapytać o radę doświadczonych strategów.
Chciałbym wiedzieć jak powinna wyglądać typowa armia lądowa i jak jej efektywnie używać. Rozpocząłem kampanię jako Austria i jestem trochę zagubiony gdyż mam do wyboru do rekrutowania strzelców liniowych, pikinierów, jakąś lekką piechotę, grenadierów, kawalerię, dragonow, artylerię i inne
I nie wiem co rekrutować i w jakiej ilości a także jak najefektywniej używać armii w bitwie.
Proszę więc o porady co i jak ;)
Trochę artylerii zawsze się przyda (z 4 działa na początek) i kawaleria do uciszania dział wroga, najlepiej strzelecka (ze 2-4 jednostki lekkich dragonów). Lekka piechota ma większy zasięg od liniowej, warto mieć jej od 4 do 6 jednostek - nie za dużo, bo ma mniej żołnierzy w oddziale. Pikinierów nie bierz w ogóle, grenadierzy są nieźli jak wyczujesz kiedy rzucić granaty. Piechota liniowa to podstawa, kręgosłup armii, powinna liczyć przynajmniej połowę Twoich sił. Podczas bitwy przede wszystkim chroń swego generała. To porada a propos trybu single, w multi nie jestem zbyt dobry.
Ja zawsze wolałem zwykłą jazdę niż owych lekkich dragonów(do dziś pamiętam smaczek z polskiej wersji językowej - "dragoni lekkokonni" xD). Artyleria też nie powala skutecznością,zwłaszcza ta początkowa którą nie można ruszać. Dla mnie osobiście 4 jednostki to max,co do reszty zgodzę się z poprzednikiem,zwłaszcza lekka piechota jest niezbędna a na multi to bez niej niemal na pewno bitwa zakończy się porażką. Z racji zasięgu,rozproszenia szyku i większej celności jest to jednostka niezastąpiona.
Do samego składu dodałbym też opracowanie odpowiednich technologii jak kartacze dla artylerii, lepsze bagnety dla piechoty czy też osłony.
Dokładnie,dla piechoty najważniejsza w mojej opinii technologia to ostrzał szeregami,daje wielką przewagę :)
Dziękuję za odpowiedzi. Skoro piechota lekka ma tak duże znaczenie to chciałbym jeszcze dowiedzieć się jak mam jej używać na polu walki? Czy ustawić te oddziały w linii razem z piechotą liniową/elitarną czy gdzieś z boku i atakować z flanki? Jeżeli tak, to czy oddalenie tych lekkich oddziałów od reszty wojsk nie jest zbyt niebezpieczne z uwagi na zagrożenie atakiem wrogiej jazdy? Wydaje mi się że lekka piechota nie bardzo nadaje się do walki wręcz a tym bardziej z kawalerią.
Większość lekkiej piechoty z powodu możliwości ustawienia pali, bardzo dobrze nadaje się do walki z kawalerią.... gdy prowadzi nią AI. Ale piechota liniowa, szczególnie elitarna, rozniesie ją na bagnetach.
Piechota liniowa wg mnie jest skuteczniejsza od elitarnej z jednego prostego powodu - prowadzenie ostrzału. Lekka piechota idealnie nadaje się do partyzantki i wybijania części oddziałów przed "właściwym" starciem piechoty liniowej. Przynajmniej ja tak uważam ;)
Tylko że piechota elitarna, to też w większości przypadków liniowa xD
Tak, aczkolwiek ze względu na sposób ostrzału lepiej werbować zwykłą liniową ;)
Nieprawda,rozegrałem dziesiątki godzin w multi,elitarne pułki zawsze roznosiły w pył zwykłą piechotę,ostrzał jest tak samo szybki a do tego celniejszy, że nie wspomnę o tym że te oddziały walczą niemal do końca i znakomicie walczą wręcz czego o zwykłej liniowej powiedzieć nie można....Co do lekkiej piechoty ja ją ustawiałem w tym trybie rozproszenia przed oddziałami regularnej piechoty liniowej,w razie szarży bez trudu można ją cofnąć za czworoboki,taki system najlepiej mi się sprawdzał :)
Czworoboki w Empire to pomyłka. Dopiero w Napoleonie działają tak, jak powinny.
Nieprawda,rozegrałem dziesiątki godzin w multi,elitarne pułki zawsze roznosiły w pył zwykłą piechotę,ostrzał jest tak samo szybki a do tego celniejszy, że nie wspomnę o tym że te oddziały walczą niemal do końca i znakomicie walczą wręcz czego o zwykłej liniowej powiedzieć nie można....Co do lekkiej piechoty ja ją ustawiałem w tym trybie rozproszenia przed oddziałami regularnej piechoty liniowej,w razie szarży bez trudu można ją cofnąć za czworoboki,taki system najlepiej mi się sprawdzał :)
Napisałeś że rozstawiasz lekką piechotę w trybie rozproszenia przed piechotą liniową. Ale czy w takim ustawieniu pozwalasz piechocie liniowej na strzelanie? Jeżeli tak to przecież lekka piechota będąca na linii strzału narażona jest na ogień własnych oddziałów. No chyba że póki lekka jest przed liniową to liniowej wyłączasz możliwość strzelania?
Nie jest narażona,lekka piechota z tego co pamiętam strzela w przysiadzie a nie wyprostowana,w każdym razie nie było friendly fire'a jeśli do tego zmierzasz i obie linie strzelały jednocześnie ;)