Zobacz pełną wersję : Zasady punktacji przy doborze do lig - dyskusja
Tutaj dyskutujemy o tym, w jaki sposób wyłonić poszczególne składy lig, np. jaką punktację przyjąć.
Dla mnie to czarna magia, także zdam się na mądrzejszych. ;)
To nie jest jakoś skomplikowane, bierzemy pod uwagę znaczące turnieje (jakie wg mnie to już pisałem) i miejsca zdobyte przez graczy.
Przykładowo gracz zakończył turniej na 1/8 w takim przypadku przyznajemy 1pkt, gdy zakończył na 1/4 przyznajemy 2pkt, gdy zakończył na 1/2 3pkt, dalej - zdobył 3 miejsce 4pkt, 2 miejsce 5 pkt, 1 miejsce 6 pkt.
Podliczamy punktację każdego z graczy i w taki sposób wyłaniają nam się gracze z największą ilością pkt, czyli gracze Super Ligi.
Reszta graczy tworzy pierwsze ligi.
Podałem przykładową punktację, można obliczyć wedle uznania...
Bardzo proszę kogoś ogarniętego o zrobienie rozpiski turniejów, jakie moglibyśmy wziąć pod uwagę oraz zaproponowanie punktacji.
Najwięcej punktów powinno być w takiej kolejności: za MP 1v1, za MP 2v2, za Bursztynowy Szlak (wziąłbym pod uwagę ostatnia edycję), za Puchar Klanowy, za Turnieje o Tytuł Prefekta. Jeszcze coś?
Ituriel32
18-03-2016, 13:05
Jak dla mnie to daremny trud. Bo założenia są takie że liga ma trwać kilka sezonów, czyli po jakimś czasie samo powinno ułożyć ludzi w odpowiednim miejscu.
Ituriel, ale od czegoś musimy zacząć, żeby potem bitwy pokazały jaka jest rzeczywistość.
Edit: "I" zamiast "i", sorki.
Ituriel32
18-03-2016, 13:26
Czyli co przy zapisach będzie trzeba podawać dodatkowo: Brałęm udział w Bursztynowym (z marnym skutkiem), na mistrzostwach polski (z marnym skutkiem), i na pucharze klanowym (z marnym skutkiem), i na MP 2na2 (ale zrezygnowałem).
Do tego są jeszcze turnieje zagraniczne...
A teraz ktoś to będzie musiał posprawdzać i policzyć.
PS Pirx pisz z dużej Ituriel.
Jaka jest alternatywna propozycja Ituriel?
Ituriel32
18-03-2016, 13:45
A nie łatwiej zrobić zapisy z uwzględnieniem podziału na 3 ligi Mistrzowska, średnio zaawansowana i początkująca. Gracz by pisał w której lidze chce walczyć i podał argument.
- początkująca - że chce sobie pograć, zasadniczo to brak wymagań.
- średnio zaawansowana - udział w turniejach
- mistrzowska - udział z wynikami (tu można się bawić w wyliczanki lub rozstrzygnąć to na polu bitwy 1na1 w pre eliminacjach).
Jak dla mnie w porządku. Ale tak czy inaczej jakiś przelicznik, w przypadku zbyt dużej ilości chętnych do danej ligi, się przyda. Bo wolałbym tutaj uniknąć dyskrecjonalnych decyzji sędziowskich.
Ale fakt, może się okazać, że ludzie między sobą się dogadają kto gdzie pasuje.
Andrij Marszałek
20-03-2016, 10:50
No system tutaj może być ciężki to ogarnięcia. Rozwiązanie które zaproponował Ituriel mi jak najbardziej pasuje. W przypadku gdy za dużo osób zgłosi się do jednej ligi to trudno. Trzeba będzie paru wybrać i zesłać niżej. Jak będą rzeczywiście pasować wyżej to szybko się przebiją. Nie widzę tu żadnego problemu.
william/kaszanka
20-03-2016, 11:23
Może ustalmy tak: pomysł Ituriela a jeżeli będzie za dużo chętnych to punktujemy w tej kolejności: sukcesy w MP Bursztynowy Szlak 2 i drużynowe 2v2, najwięcej pkt, na równym poziomie, potem Bursztynowy Szlak edycja pierwsza i na koniec turnieje czwartkowe. Nie musimy ustalać dokładnej ilości pkt tylko tak na wszelki wypadek opisane co najważniejsze i potem można na podstawie tego ustalić po ile pkt za każdy w razie potrzeby.
Przepraszam za błedy, piszę z telefonu
Andrij Marszałek
20-03-2016, 12:19
Jestem jak najbardziej za.
Seba Fallus III Wielki
20-03-2016, 14:20
Świetny pomysł
william/kaszanka
21-03-2016, 08:38
To mamy to ustalone? ;)
Przepraszam za błedy, piszę z telefonu