PDA

Zobacz pełną wersję : Zasady rozgrywania bitew w ligach - dyskusja

Pirx
11-03-2016, 17:11
Tutaj dyskutujemy, na jakich zasadach miałyby być rozgrywane bitwy w ligach.

Stanowisko Kaszanki:

W każdej lidze znajduje się około 5-8 graczy co daje maks 16 meczy, myślę, że nie trzeba dawać dla każdego sztywnego terminu, a należy dać możliwość wyboru: (przykład) a więc liga startuje 20 marca, czas gry 2 tygodnie, w tym czasie każdy jest zobowiązany do rozegrania wszystkich swoich meczy. W momencie, gdy dany gracz rozegra mniej niż 60% meczy każdy otrzynuje walkower za mecz z nim (aby nie było sytuacji, że o awansie decyduje brak aktywności poszczególnych graczy).

Moje stanowisko - rzeczywiście rozpisywanie poszczególnych rund np. na tydzień jeden mecz, mija się z celem, bo to nam zbyt rozciągnię całą ligę. Ja rozumiem, że jeżeli ktoś się zapisuje, to zakłada swoją aktywność w lidze. A jak nie jest aktywny, to po prostu leci i od kolejnego sezonu mamy aktywną osobę w to miejsce.

Także jeżeli np. będziemy mieli 6-8 osobowe grupy, to 2-3 tygodnie na rozegranie tych 5-7 meczów (łącznie 10-14 bitew) to nie jest szczególne wyzwanie.

william/kaszanka
11-03-2016, 21:50
Proponuje ankiete co do zasad Piterusa i tych

Pirx
12-03-2016, 11:54
Poczekajmy jeszcze na inne propozycje. Bo prawdę powiedziawszy i Twoja Kaszanka i Piterusa ma swoje dobre i słabe strony. Może ktoś zaproponuje kompromis.

Może np. zrobić rundy, ale po 2 mecze w rundzie, do rozegrania w dowolnym czasie w trakcie tygodnia. Czyli jeżeli mielibyśmy 7 graczy w lidze, byłyby 3 rundy 1-tygodniowe, po 2 mecze w każdej rundzie. W ten sposób zachowalibyśmy nadal ten dreszczyk emocji, gdy topowi gracze trafią w rozpisce na siebie na koniec rozgrywek, ale jednocześnie intensywność rozgrywek niewiele na tym ucierpi.

Seba Fallus III Wielki
16-03-2016, 19:38
Nie mogę się zdecydować czy lepiej zachować krótki czas rozegrania meczy czy dłuższy żeby dać wszystkim czas dlatego zapytam jak to wyglądało w lidze rome 1 i medival 2 ?

Pirx
17-03-2016, 21:45
Z tego co kojarzę, to na medku były tury, na Rome 1 to w ogóle nie kojarzę ligi.

Im dłużej nad tym myślę, tym bardziej podoba mi się moja kompromisowa wizja.

william/kaszanka
18-03-2016, 00:19
Wizja Piterusa była na medku, i po zastanowieniu sam ją popieram

Seba Fallus III Wielki
18-03-2016, 07:48
Skoro obie propozycję mi się podobają ale Piterusa z powodzeniem byłą używana na Medival2 to także popieram;)

Pirx
18-03-2016, 09:44
Mam z tym pomysłem jeden problem - jeżeli decydujemy się na 1 mecz w danej turze, a tura - umówmy się - powinna być tygodniowa, to przy 7-osobowych ligach mamy 6-tygodniowy sezon, gdzie rozgrywamy raptem 12 bitew. Mam bardzo duże obawy, że tak niewielka intensywność grania zabije nam ligi na dłuższą metę. Bo ludziom się to zwyczajnie znudzi. Szczególnie, jak zaczną się przegrane i związane z tym zniechęcenie.

Przy założeniu że mielibyśmy 2 mecze w rundzie, sezon kończylibyśmy w 3-4 tygodnie. Byłyby awanse-spadki-baraże, działoby się. A gra byłaby intensywna.

Dlatego nadal obstaję za 2 meczami w 1 rundzie. Oczywiście wszystko byłoby rozpisane na początku, kto z kim w jakiej rundzie.

william/kaszanka
18-03-2016, 10:45
W sumie masz rację, te połaczenie byloby chyba najlepsze

Przepraszam za błedy, piszę z telefonu

piterus
18-03-2016, 12:24
Pirx bardzo dobry pomysł, 2 mecze w ciągu 1 tygodnia (koniecznie każda kolejka musi mieć uwzględnioną sobotę i niedzielę)
Czyli system ligowy z kolejkami by pozostał, a jednocześnie odbywało by się to w miarę szybko.

Przestrzegam przed wkładaniem wszystkich do 1 wora i grajcie sobie do jakiejś tam daty, będą z tego same problemy i zabije to cały zamysł ligi.

Pirx
18-03-2016, 12:50
To mamy tutaj zgodę. Rozpiska meczów dla poszczególnych rund będzie efektem losowania na challonge.

Seba Fallus III Wielki
18-03-2016, 18:12
Najpierw zacznijmy zapisy bo tak naprawdę nie wiadomo ile osób jest chętnych.

Pirx
18-03-2016, 21:13
Zapisy zaczniemy dopiero jak będą ustalone zasady.

Pirx
21-03-2016, 10:04
Ustalone/.