Zobacz pełną wersję : Liczebność lig oraz ilość awansów - dyskusja
Tutaj dyskutujemy o liczebności lig oraz ilości awansów.
To czysto hipotetyczna dyskusja, bo wszytko będzie zależało od ilości chętnych. Ale myślę, że pojedyncza liga nie powinna liczyć więcej niż 8 graczy, jeżeli chcemy rozegrać kilka sezonów, a nie paść z wycięczenia po pierwszym.
Jeżeli chodzi o ilość awansów, to działałbym po piłkarsku - 2 awansy i 2 spadki.
Andrij Marszałek
11-03-2016, 17:27
Sensowna opcja - Każdy będzie miał szansę wejść wyżej a nawet jak komuś trochę gorzej pójdzie to będzie miał szansę się utrzymać.
william/kaszanka
11-03-2016, 21:46
Tak jest
A co powiecie aby wprowadzić dodatkowo baraż? Osoby, które zajmą trzecie miejsce grałyby dodatkowy dwumecz z osobą, która zajęła miejsce 3 lub 4 od końca w lidze wyżej (zatem warto walczyć o podium).
Byłaby to dodatkowa atrakcja i zachęta zarówno dla osób z niższej ligi jak i z wyższej. I oczywiście więcej zabawy.
To przy założeniu, że mamy jedną super ligę i dwie pierwsze ligi. Czwarte miejsce od końca z wyższej ligi grałoby z 3 miejscem z ligi pierwszej, które ma gorszy bilans niż jej odpowiednik. Trzecie miejsce od końca z ligi wyżej, grałoby w barażu przeciwko 3 miejscu z ligi 1, które ma lepszy bilans niż jej odpowiednik.
Bardzo fajny pomysł. Podoba mi się.
To tutaj bym stanął na:
2 awanse/spadki plus 3 miejsca (od końca w lidze wyższej, od początku w lidze niższej) w barażu.
Mi się podoba opcja baraży - daje to graczom o tej samej liczbie punktów szansę na wywalczenie sobie miejsca 3-ego. Myślę, że to może być udana liga :)
W takim razie mamy ustalone:
2 spadki z dwóch ostatnich miejsc w danej lidze, 2 awansy z dwóch pierwszych miejsc w danej lidze
mecz barażowy (do 2 zwycięstw) między 3 miejscem od końca z danej ligi a 3 miejscem od początku z niższej ligi