PDA

Zobacz pełną wersję : MG

PawełGroźny
06-04-2016, 21:09
Skargi, wnioski, prośby, zażalenia, itp.

Il Duce
09-04-2016, 11:46
Przypominam o konieczności wybrania strony przez Sycylię,jej sojusznicy toczą między sobą wojnę :)

lama1
09-04-2016, 11:56
Nie widzę w regulaminie żadnego punktu który by mnie do tego zobowiązywał :P

Il Duce
09-04-2016, 12:07
Hmm,w tym punkcie jest że możemy :

f) W przypadku gdy państwo, z którym łączy nas PON lub sojusz, napadnie naszego sojusznika – możemy wtenczas wypowiedzieć mu owe pakty ze skróconym okresem oczekiwania z atakiem do 1 tury przeciwnika w przypadku PONa, 2óch tur w przypadku sojuszu. Musimy zdecydować najpóźniej podczas swojej tury, następującej po oficjalnym wypowiedzeniu wojny lub ataku taką wojnę wypowiadającym w grze.Zaś w tym musimy :

j) W przypadku wojny pomiędzy dwoma sojusznikami, gracz jest zobowiązany opowiedzieć się po jednej ze stron. Musi on wybrać czy chce zerwać sojusz (z wszystkimi tego konsekwencjami) czy też zamienić go na 5-turowy PON.(Może też podpisać PON dłuższy, jeżeli obie strony tego chcą) Gracz musi zdecydować najpóźniej podczas swojej tury, następującej po oficjalnym wypowiedzeniu wojny lub ataku taką wojnę wypowiadającym w grze.

Jak to w końcu jest?Poza tym pamiętam sytuację z MKO36 gdzie Matisek(notabene także Sycylia) musiał wybrać pomiędzy mną a Węgrami.

PawełGroźny
09-04-2016, 12:11
Sojusznik obu walczących musi wybrać stronę z którą pozostanie w sojuszu, a z drugą może mieć pona ale już nie sojusz.

KapitanKatana
21-05-2016, 20:22
Proszę o przyklepanie oddania Salonik przez Sycylię dla Wenecji.

lama1
21-05-2016, 20:45
Sycylia podpisuje się pod prośbą jako iż zgodnie z porozumieniem Wenecko-Sycylijskim Saloniki należą do Weneckiej strefy wpływów i to jej się one należą.

PawełGroźny
21-05-2016, 21:49
Poklepane ;)

Soplica
28-06-2016, 11:31
Wenecja zablokowała mój statek, czyn popełniła wykroczenie. Proszę o usankcjonowanie zatopienia blokującej mnie floty.

PawełGroźny
28-06-2016, 14:21
Wenecja faktycznie przyblokowała Turecką flotę wpływając trzema flotami na czerwone pole floty poszkodowanego.
Masz do wyboru Soplica, albo zatapiam dwie Weneckie jednostki, albo otrzymujesz 1500 florinów.
KapitanKatana, dostajesz żółtą kartkę, rozumiem, że mogło Ci się zapomnieć o tym szczególe w regulaminie ale następne tego typu wykroczenia będą karane.

Soplica
28-06-2016, 17:01
A może być tak, że dostanę to 1500, a drogę sobie sam odblokuję?

Zachar
28-06-2016, 17:46
moim zdaniem podwójnie zostaniesz nagrodzony
pokonasz statki weneckie ( można wczytać pewnie z małymi stratami) i dodatkowo dostaniesz 1500?
Moim zdaniem można ukarać Wenecję jakąś grzywną a Turcji zrekompensować utratę załogi w zwycięskiej bitwie
1500 to czysty zarobek ;)

KapitanKatana
28-06-2016, 19:05
Serio ? Taka kara za jeden statek... Pewnie wykonywał jakąś kluczową misję dla przyszłości całej frakcji.

Soplica
28-06-2016, 21:39
Kluczową może nie, ale ważną na pewno ;) Poza tym, jest przewina, musi być kara. Nieładnie tak blokować bez sensu drugie państwo. Przecież bym Cię nie zaatakował. :p

Pawle, czy konsola umożliwia Ci zatapianie statków?

PawełGroźny
29-06-2016, 09:34
Zobaczę czy można z konsoli Ci dodać 2 statki do jakiejś floty, jeśli nie to dostaniesz 1500 florinów albo jeśli wolisz to w turze Wenecji rozwiąże mu 2 jednostki floty. Kapitan ma upomnienie, przy następnej takiej akcji będzie ukarany. (Sam nie pamiętałem tego z regulaminu i rozumiem że mogło się komuś zapomnieć)
Oto mój werdykt końcowy.
Czekaj Soplica na sejwa ode mnie.

KapitanKatana
29-06-2016, 18:40
1500 florenów nie dam bo nie mam... Zabierajcie flotę.

PawełGroźny
29-06-2016, 20:56
Kapitan, źle zrozumiałeś, ja bym mu dodał do skarbca. Ale zapomniałem jeszcze o armii na pokładzie więc zastosowałem inne rozwiązanie, teleportowałem jego statki tuż obok z możliwością pełnego ruchu, myślę że wszyscy będą zadowoleni. Soplica nie dostanie kasy i nie straci floty wraz z armią, a Katana nie straci statków.

Soplica
29-06-2016, 21:54
Ale jak to? To w końcu rozumiem, że Katana nie będzie ukarany? Zachowa statki i będzie mógł mi znowu utrudniać życie, tylko już legalnie? To bez sensu. I florenów jednak nie będzie? Wnoszę zamiast tego o możliwość samodzielnego oswobodzenia się przez zaatakowanie jego statków.

Zachar
29-06-2016, 22:16
widać chcesz wykorzystać błąd przeciwnika( zależy ci na zniszczeniu jego floty) i jeszcze chcesz kasę. Brzydko
Rozwiązanie Pawła wydaje się sprawiedliwe
ewentualnie mała grzywna jako pierwsze ostrzeżenie

Soplica
29-06-2016, 22:41
Nie zależy mi na żadnej kasie. Po prostu dziwi mnie ta zmiana zdania. Uważam, że za przewinę powinna być kara. Skoro mam możliwość zniszczenia tych statków, to dlaczego mi na to nie pozwolić? Rozumiem, jakbym nie mógł tego zrobić, ale tak?

Rafi
29-06-2016, 23:36
To by była zbyt duża strata dla Wenecji, nie wiem ile jest tych statków ale nawet 3 okręty to już ponad 2tys florenów straty, a przewinienie nie jest duże i Pawłowi udało się zrobić tak żebyś nie miał z jego powodu żadnych strat.
IMO adekwatnie do tej sytuacji byłoby przemieścić statki Pawła lub Soplicy tak, aby sobie nie wadziły i Katana powinien wypłacić Soplicy jakieś niewielkie odszkodowanie rzędu 500 florenów.

RockMiguel
30-06-2016, 00:18
Ale ta żądza ukarania Katany nie jest do końca dobrą postawą, a przynajmniej robienie tego za wszelką cenę.
Jeśli nawet nie zostaną te pieniądze pobrane z jego skarbca, to Ty Soplico zostanie nagrodzony tą właśnie kwotą.
Pecunia non olet, jak to mawiają.

Mefisto7
30-06-2016, 01:02
Odszkodowanie dla Soplicy powinno być wtedy, gdy dojdzie do wyrządzenia szkody... A jeśli Paweł przenosi statki, to nie ma żadnej. :d
Natomiast jest wykroczenie, dlatego mogłaby być grzywna.

Soplica
30-06-2016, 02:01
Dajcie mi po prostu zatopić te statki!!!

Mefisto7
30-06-2016, 02:24
A to inna sprawa. Analogicznie do przypadku naruszenia PoNa - gracz poszkodowany powinien móc wybrać czy chce rozwiązania boskiego czy po prostu uzna to za atak i go jakoś wykorzysta. W tym wypadku Soplica powinien móc je zatopić i tyle, jeśli ma taką chęć i nie chce interwencji. IMO

Rafi
30-06-2016, 07:42
Kapitan ma stracić statki o wartości ponad 2 tys. florenów i stracić możliwość całkiem legalnego blokowania Soplicy na morzu przez taki mały błąd, że postawił statki o jedno pole za daleko? To by było bardzo nieproporcjonalne rozwiązanie. Uchybienie było niewielkie i nie było umyślne, w dodatku jest możliwość rozwiązania tej sytuacji przy minimalnej ingerencji w gre i to należy zrobić. Przeniesienie statków niweluje całkowicie błąd który popełniła Wenecja i to aż źle wygląda Soplica, że chcesz wyciągnąć dla siebie tyle profitów z tej sytuacji

KapitanKatana
30-06-2016, 09:44
Aha... zatopienie 3-4 statków w przeddzień wojny gdy nie mam florenów byłoby mocnym ciosem ale co ja tam wiem.
Przy okazji zdanie Mefista pewnie motywuje fakt, że może mnie osłabić przed wojną ze mną.

PawełGroźny
30-06-2016, 12:29
Oto co głosi regulamin:

h) Zabrania się stawania statkami na czerwonych polach statków, z których państwami mamy PONa. Wpłynięcie na czerwone pole jest dozwolone jedynie w celu przeładowania wojsk z innego statku lub z lądu. W innych szczególnych przypadkach gracze dogadują sprawę z MG jako pośrednikiem.

i) Wejście na teren państwa z którym nie łączy nas sojusz (nawet przypadkowe), będzie uznawane za atak. W przypadku obowiązującego między nami a tym państwem PONa – państwo to może zdecydować czy poskarżyć się MG, czy wykorzystać ten fakt jako zerwanie PONa i zaatakować bez potrzeby składania wypowiedzenia.

W tej sytuacji nastąpiło złamanie punktu "h" natomiast nie punku "i". Na tej podstawie PON zostaje nienaruszony, a Turcja nie może zaatakować Weneckich statków bez wypowiedzenia PONa i odczekania odpowiedniego czasu.
Faktem jest iż gracz Wenecki złamał regulamin i powinien zostać stosownie ukarany, a będzie to -500 florinów z jego skarbca. Ponieważ mam możliwość przesunięcia floty Tureckiej tuż obok tak jakby Wenecja nie zablokowała statków, oraz mają one pełny zakres ruchu uznaję to jako małe wykroczenie za które KapitanKatana zostanie ukarany jedynie odjęciem wcześniej wspomnianej sumy oraz żółtą kartką.

Jest to końcowa decyzja MG, której już nie zmieniam. Jeśli komuś nie pasuje werdykt to proszę o zgłoszenie problemu do kolegium. Tutaj sprawa została zakończona.
Soplica proszę o wykonanie tury z sejwa który dostałeś wcześniej, w turze Wenecji odejmę mu 500 florinów więc proszę KapitanKatana poczekaj na sejwa ode mnie jak dojdzie do Ciebie tura.

A tutaj trochę wyjaśnień, które nieco rozjaśnią (nie zamierzam prowadzić dyskusji na temat tego co napiszę):

Ale jak to? To w końcu rozumiem, że Katana nie będzie ukarany? Zachowa statki i będzie mógł mi znowu utrudniać życie, tylko już legalnie? To bez sensu. I florenów jednak nie będzie? Wnoszę zamiast tego o możliwość samodzielnego oswobodzenia się przez zaatakowanie jego statków.
Katana i tak mógłby Ci utrudniać życie tymi statkami, nawet gdyby pamiętał o tym punkcie w regulaminie. W tej turze masz natomiast możliwość swobodnego pływania kiedy jego statki są w jednym miejscu. A za sklerozę został ukarany. Jak wspomniałem nie naruszył punktu "i", więc nie możesz go atakować przy trwającym PONie.

Nie zależy mi na żadnej kasie. Po prostu dziwi mnie ta zmiana zdania. Uważam, że za przewinę powinna być kara. Skoro mam możliwość zniszczenia tych statków, to dlaczego mi na to nie pozwolić? Rozumiem, jakbym nie mógł tego zrobić, ale tak?
Fakt, moja zmiana zdania może dziwić, nie wytłumaczyłem jej w czasie i przepraszam. Wynikała ona z tego, iż nie udawało mi się w konsoli wpisać poprawnie komendy, która by mi umożliwiła przemieszczenie floty. Zatem starałem się wymyślić i szukać innych rozwiązań, które podawałem. Na szczęście podpowiedziano mi jak poprawnie używać tej komendy i się udało ;P Więc wiedząc, że to zadziała powróciłem do pierwotnego założenia, którym się nie podzieliłem na początku ;/

Mefisto7
30-06-2016, 13:34
Ja tylko dodałem luźną sugestię. Nie sugerowałem także zerwania przez to PoNa, po prostu zlikwidowanie blokady. Tak byśmy to zrobili w ko bez konsoli. Ale oczywiście boskie narzędzia dają wiele więcej możliwości, to lepsze rozwiązanie.
Ani przez chwilę nie myślałem o swojej korzyści. ^^ Nie mierz ludzi swoją miarką. Likwidacja trzech statków mogłaby dać więcej pieniędzy na wojsko lądowe, a to mnie raczej bardziej interesuje, nie?

PawełGroźny
21-12-2016, 13:14
Ogłaszam przerwę świąteczną.
Wesołych świąt wszystkim!
Przerwa będzie trwać do 28.12.

Soplica
21-12-2016, 18:21
Akurat turę przede mną (chlip) ;(

Il Duce
03-02-2017, 18:17
Litwa posiada trzy forty w regionie Kozielska.

Innocenty III
04-02-2017, 01:49
Mogłem się machnąć bo przed wyjściem z pracy chciałem na szybko wrzucić turę. Czy ten trzeci fort mocno komplikuje Tobie sytuację? Bo to ma chyba wpływ na wysokość sankcji?

Innocenty III
04-02-2017, 15:28
Zapomniałem opuścić fort chlopami przy moscie i jeszcze w forcie przed Włodzimierzem Wolynskim chyba zostawiłem jednostkę

Il Duce
04-02-2017, 15:34
Ten fort nie jest moim być albo nie być ale mimo wszystko blokuje mi możliwość pewnego agresywnego zagrania. Zresztą niech MG zajrzy do tury i oceni sam.

Innocenty III
04-02-2017, 22:19
po prostu chłopami z fortu przy moście miałem się przenieść do Kozielska i w pośpiechu zapomniałem :/

PawełGroźny
07-02-2017, 17:49
Forty ogarnę jutro ;)

Il Duce
13-02-2017, 22:13
Właśnie widać...Niedługo tura Litwy,nie zamierzam czekać w nieskończoność jeżeli do jej tury nie będzie werdyktu to rezygnuję,szkoda moich nerwów na ten cyrk.

PawełGroźny
14-02-2017, 19:43
Ogarnąłem i nie widzę by dodatkowy fort coś zmieniał, fakt, jest naruszeniem zasad ale jako że nie ma dużego wpływu na rozgrywkę to nakazuję by Litwin dokładnie tym razem przejrzał mapę, gdyż fortów z obsadą, których nie powinno być jest troszeczkę więcej. Jeśli nadal będą obsadzone po wykonaniu tej tury to będą kary boskie ;)

Mefisto7
06-03-2017, 00:31
Przy okazji wnoszę o interwencję MG względem budżetu papieskiego. Psuje statystyki. NIedługo nie będziemy się od siebie odróżniać na samym dnie wykresu, bo PP wyniesie pion w kosmos.

Mefisto7
13-03-2017, 13:49
Czernichów zostaje przekazany Litwie w związku z traktatem pokojowym.

PawełGroźny
14-03-2017, 11:32
Przyklepuję.

Il Duce
25-03-2017, 14:06
Proszę o zgodę na odkupienie Azowa od Węgier za 10 tysięcy po 5 tysięcy w dwóch ratach.

PawełGroźny
25-03-2017, 15:13
Przyklepuję

Mefisto7
06-04-2017, 16:04
Znowu papa idzie w górę. ;)

Mefisto7
26-04-2017, 20:49
Skrzynka PW jest już pełna.