Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : O Jakubie Wędrowyczu powieści wiele

Samick
28-09-2016, 23:46
Za miesiąc będziemy mieli przyjemność raczyć się nowymi przygodami mistrza Jakuba, wychodzi nowa książka pt.: Konan Destylator. Okładka ładnie nawiązuje do poprzednich części, co mnie cieszy. Martwi mnie poziom zawartości, patrząc po ostatnich trzech zbiorach przygód Jakuba i jego potomków... Możliwe, że będzie to wątpliwa przyjemność raczyć się najnowszą pozycją. Zobaczymy. :)

edx8SP8Wgg4

preussen6
29-09-2016, 00:03
Ech Trucizna to słabizna straszna, Homo Bimbrownikus ? Trochę lepszy, ale nie to. Najlepsze opowiadania były te pierwsze, ostatnie mam wrażenie że były robione pod hajs. Zresztą bardzo ciekawe są opowiadania Pilipiuka (którego ma autograf :P) o dr. Skórzewskim i P. Stormie.

chochlik20
29-09-2016, 08:11
Ech Trucizna to słabizna straszna, Homo Bimbrownikus ? Trochę lepszy, ale nie to. Najlepsze opowiadania były te pierwsze, ostatnie mam wrażenie że były robione pod hajs. Zresztą bardzo ciekawe są opowiadania Pilipiuka (którego ma autograf :P) o dr. Skórzewskim i P. Stormie.
Ja mam autograf z dedykacją :P:P
Ja tam nie narzekałem na ostatnie przygody Jakuba. Czytało się, jak zawsze lekko i przyjemnie.

Ituriel32
29-09-2016, 08:15
Ja i tak uważam że najlepsze przygody Jakuba to tom pierwszy czyli Kroniki Jakuba Wedrowycza. Te opowiadania mają po prostu moc. A sławny Hotel Pod Łupieżcą to najlepsze opowiadanie z Jakubem.

chochlik20
29-09-2016, 16:00
Ja i tak uważam że najlepsze przygody Jakuba to tom pierwszy czyli Kroniki Jakuba Wedrowycza. Te opowiadania mają po prostu moc. A sławny Hotel Pod Łupieżcą to najlepsze opowiadanie z Jakubem.
Każde opowiadanie ma moc, a Jakubowi płynie ona we krwi połączona z viagrą ;) Każde opowiadanie jest dobre. Jedno lepsze, drugie trochę gorszę. Nie da się trzymać równego poziomu, ale zgodzę się, że Hotel pod Łupieżcą to jedno z najlepszych :)

Najlepsze opowiadania były te pierwsze, ostatnie mam wrażenie że były robione pod hajs. Zresztą bardzo ciekawe są opowiadania Pilipiuka (którego ma autograf :P) o dr. Skórzewskim i P. Stormie.
Autor z czegoś musi żyć, więc pisze pod hajs, ale od wydawnictwa zależy czy je wyda. Ostatni tom sagi Oko jelenia - "Sowie zwierciadło" odstawało mocno od reszty, ale mimo wszystko czytało się je dobrze, bo było lekko napisane.

Pod hajs to Sapkowski napisał nieudany "Sezon burz" i chodzą słuchy, że ma zamiar napisać kontynuację dalszych losów Geralta....
Czytałeś "Wampira z M-3" lub "Wampira z MO"??

Piner
29-09-2016, 17:18
Ja czytałem obie Chochliku choć nie chronologicznie :D. Szczególnie fajne było nawiązanie do Zmierzchu ;)
A co do Wędrowycza, to naprawdę uwielbiam historie o wojsławickim egzorcyście-amatorze, jedną z najlepszych był tom drugi ,,Czarnoksiężnik Iwanow'' gdzie cała historia była wciągająca a pomniejsze opowiadania rozbawiały do łez, jak choćby ,,Kocioł'' a w nim oddział przypadków beznadziejnych ;).

chochlik20
29-09-2016, 17:49
Jakub Wędrowycz to w sumie archetyp antybohatera ze szczyptą pozytywnych. Drugiego chyba takiego nie ma.
Człowiek, którego do działania napędza nielegalnie produkowany bimber, który spożywa w ilościach, które zabiłby każdego. Prowadzi wojnę podjazdową z Bardakami i nie jednego z nich ma na sumieniu. W spodniach nosi wpuszczoną linkę hamulcową na wszelki wypadek, jakby przypałętało się jakieś bezpańskie żarełko, a w kieszeni ma cytrynkę. Większość swoich wrogów pochował na podwórku razem ze słoikami wypełnionymi kasą. Eliminuje element kryminogenny ubrany najczęściej w dresy oraz komunistów i nazistów, których nie znosi. Zarazem jednak wyplenia każde zło, które przywędrowało do tego świata ze skutecznością terminatora. Kocha swojego konia, nie porzuca przyjaciół w biedzie gotów pomóc nie patrząc na ryzyko.
Kurcze, jak go nie lubić? ;)

Piner
29-09-2016, 17:54
Nie zapominajmy o kozackim pułkowniku- Semen Korczaszko, który żyjąc ponad sto lat ma za sobą trzy wojny, studiował w Petersburgu za cara, pogardzał lekarzami, jednym ciosem siekiery powalał tucznika, a jego dom to ostoja carskiej Rosji :D

Presidente
29-09-2016, 19:05
Domowa sytuacja kozaka mnie rozbawiła do łez

Piner
29-09-2016, 19:26
Tak niezapomniany wnuk Semena: ,,Zachciało się aresztować dziadka!?'' z siekierą w łapie, a reakcja Birskiego: ,,Ależ skądże znowu.'' :D

Presidente
03-11-2016, 21:42
Ktoś może Konana Destylatora czytał już? Daje radę?

chochlik20
18-11-2016, 15:46
Ktoś może Konana Destylatora czytał już? Daje radę?
Ja mam. Wkrótce znaczy jeszcze dzisiaj :twisted: będę ją pochłaniał, a jak skończę to napiszę kilka słów.

chochlik20
19-11-2016, 11:37
Cały czas chłonę, ale - C-Z-Y-T-A-Ć!!! Przy dwóch pierwszych opowiadaniach popłakałem się ze śmiechu, później też się zdarzyło. Jest świetna!!!

Presidente
19-11-2016, 11:53
Też właśnie jakoś wczoraj wieczorkiem zacząłem. Przy niektórych tekstach boki wymiękają ze śmiechu. Tylko szkoda, że Jakub się postarzał. Czy może Amadeusz? ;D

chochlik20
19-11-2016, 12:02
Też właśnie jakoś wczoraj wieczorkiem zacząłem. Przy niektórych tekstach boki wymiękają ze śmiechu. Tylko szkoda, że Jakub się postarzał. Czy może Amadeusz? ;D
Alkohol konserwuje, ale viagry zabrakło w mięśniach ;D

Presidente
21-11-2016, 14:22
Opowiadanie bonusowe daje nadzieję na nową książkę o wampirach.

chochlik20
21-11-2016, 14:44
Opowiadanie bonusowe daje nadzieję na nową książkę o wampirach.

Także się szykują ;)

Andrzej Pilipiuk uchyla rąbka tajemnicy (jest to sporych rozmiarów rąbek;) co mu obecnie w duszy gra. Zapowiada się naprawdę cudowny rok. Na co najbardziej czytacie... yyyy CZEKACIE? https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f4c/1/16/1f642.png:)
Od Andrzeja:
1) pracuję nad 9-tym zbiorem opowiadań "bezjakubowych" Robert Storm narobi sobie kosmicznych kłopotów. Ale poza też normalna dziewczynę - tj. nienormalną - ale za to chorą z grubsza na to samo co on. Będzie też doktor Skórzewski. Będzie alternatywna Polska - ale tym razem nie będzie to utopia jak w "Atomowej Ruletce".
2) mam też na deskach kreślarskich 3 tom opowieści o wampirach z warszawskiej Pragi. Opisuję co biedactwa robiły jak im komuna zdechła i fabryka splajtowała... I co robił mjor Neefytow jak mu rozwiązali ubecję. Oraz jak Radek Brona z komuszka stał się wyzyskiwaczem-kapitalistą. Tak wszyscy się umoczą, skorumpują a bagno moralne to aż mlaskać będzie...
3) mam w planach jeden projekt o duchach

4) kontynuacja Kuzynek i Oka też jest w planach - ale to tak raczej na 2018-ty.

https://www.facebook.com/fabryka/posts/10154683966658774:0

Mopek
21-11-2016, 16:37
Szkoda, że jest to nowa książka i w naszej bibliotece na bank jej nie będą mieli :D
No ale zbliżają się Święta więc myślę, że będzie to dla mnie doskonały prezent.
Tak jak czytałem poprzednie książki o bimbrowniku tak myślę, że i ta pozycja nie powinna przejść obojętnie.

chochlik20
21-11-2016, 17:11
Szkoda, że jest to nowa książka i w naszej bibliotece na bank jej nie będą mieli :D
No ale zbliżają się Święta więc myślę, że będzie to dla mnie doskonały prezent.
Tak jak czytałem poprzednie książki o bimbrowniku tak myślę, że i ta pozycja nie powinna przejść obojętnie.
Obyś się nie zdziwił, jak ja, gdy zawędrowałem do biblioteki i popatrzyłem na regał z nowościami ;)

chochlik20
01-12-2016, 09:59
Dla bogatych, ale cel szczytny!! - http://allegro.pl/zostan-bohaterem-opowiadania-andrzeja-pilipiuka-i6627415965.html

Ituriel32
03-12-2016, 19:16
Przeczytałem Konana Destylatora. Dla mnie jeden ze słabszych tomów, choć na plus można zaliczyć stałą obecność kozaka, ale wypadła ostatecznie pozostała dwójka z bandy Wędrowycza.

Niestety pierwsze opowiadania odebrałem słabo, to znaczy jak już załapałem/domyśliłem się do czego nawiązują to entuzjazm spadał.
Bardzo źle przyjąłem opowiadanie z alternatywną rzeczywistością. Ale to jest spowodowane tym że często spotykam się z tym rozwiązaniem i szczerze go nie trawię, bo to jest marnowanie kartek, taka zapchaj dziura kiedy autor nie ma pomysłu co napisać.

Najlepsze opowiadanie w całym tomie dla mnie to "Trudny teren", w którym na stronie 334 popłakałem się ze śmiechu, a odgłosy jakie wydawałem (rechot) było słychać w sąsiednim budynku.

W całym tomie bawił mnie upadek moralny (ideowy?) stróżów prawa.

Mopek
04-12-2016, 11:49
Poważna krytyka. Większość zachwala a Ty piszesz, że jednak słabo. To jeszcze bardziej motywuje mnie, że trzeba jednak kupić i to tomiszcze.

Ituriel32
05-12-2016, 17:35
To nie do końca tak. Jak patrzeć na całość przygód Wedrowycza to ten tom jest średni, natomiast patrząc globalnie to Wędrowycz jest dużo lepszy niż standardowe nie Jakubowe książki.