PDA

Zobacz pełną wersję : Ogólne pytania dotyczące Empire:TW

Strony : 1 [2]

Dunkel
31-10-2012, 14:02
Ta pełna flaga to pewno mieszczuchy. Pełna flaga bez nieco bledszego koloru oznacza iż w mieście stacjonują żołdacy (którzy mogą poruszać się po świecie), a za nimi ukryci się mieszczuchy (lokalna milicja - garnizon miast).
to co mam zrobić? zaatakować Berlin? i dlaczego nie zająłem miasta mimo pokonania armii, kóra "wyszła" z oblężenia?

Asuryan
31-10-2012, 22:24
to co mam zrobić? zaatakować Berlin? i dlaczego nie zająłem miasta mimo pokonania armii, kóra "wyszła" z oblężenia?
Dokładnie. Zaatakować. A miasta nie zająłeś, bo się broniłeś przed wycieczką (próbą przerwania oblężenia).

Rostel123
11-11-2012, 22:11
Dlaczego się pytasz sprawdź i zobacz. 8-)

Asuryan
11-11-2012, 22:12
O to, to zapytaj się w temacie poświęconemu temu modowi.

Il Duce
12-11-2012, 16:17
Mam pytanie: Wie ktoś może jak zwiększyć rozmiar jednostek? Pamiętam że była taka opcja,bodajże piechota do 300 a jazda do 150 ale zapomniałem jak to się robiło :oops:
W opcjach graficznych - rozmiar oddziału.

A mógłbyś podać dokładnie jaki plik trzeba podmienić? Bo opcje graficzne są dość obszerne ;)

Asuryan
12-11-2012, 23:59
A mógłbyś podać dokładnie jaki plik trzeba podmienić? Bo opcje graficzne są dość obszerne ;)
Żadnego pliku nie trzeba podmieniać - po prostu zmień rozmiar oddziału (np na olbrzymi) w zaawansowanych opcjach grafiki samej gry...

Caldern91
14-12-2012, 17:23
Ma pytanie.
Jak i co należy zrobić żeby odblokować Genuę i inne mniejsze miasta ??

Asuryan
15-12-2012, 13:52
Wgrać odpowiedniego moda - viewtopic.php?f=114&t=1764#p27006 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=114&t=1764#p27006)

Canaris
24-12-2012, 21:53
Istnieje jakiś sposób żeby zwiększyć dochody ( ogólnie zarówno graczowi jak i AI ) ?? Jakiś modzik, modyfikacja pliku albo cos ?? Bo sytuacja w których kolonialna Wlk Brytania ledwo jest w stanie utrzymać jedną pełną armie plus szczątkowe garnizony i mała flota, jest lekko mówiąc żałosna ....

Łilson
28-12-2012, 18:26
Zagraj na wyższym poziomie trudności. Komputer będzie wyczarowywał kasę dosłownie z tylnej części ciała, gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę. Co do dochodów gracza, to wysyłaj statki handlowe do prowincji handlowych (amazonka chyba), zwiększaj podatki i rozbudowywuj obiekty takie jak farmy, tartaki itp.
Wybacz jeżeli mylę nazwy, ale dawno nie grałem ;)

Asuryan
28-12-2012, 19:01
Akurat z punktów handlowych Amazonki są słabe dochody. Lepsze są z wybrzeży Afryki (obydwóch).

WOJOWNIKH
30-12-2012, 14:38
Akurat z punktów handlowych Amazonki są słabe dochody. Lepsze są z wybrzeży Afryki (obydwóch).
No... nie wiem ;).
Mi zawsze potem cena kości spadała (przy większym "wydobyciu") i tak czy siak - świetnie było obstawić wszystkie możliwe punkty handlowe w grze(czasochłonne, ale jak podbije się piratów to i flota nie musi być gigantyczna).

Cymberkaj
31-12-2012, 12:18
Wszystko zależy od tego, kto co kontroluje i w jakiej ilości. W grze działa bowiem ekonomiczne prawo popytu-podaży. Gdy jest duży podaż (możliwości) kupna, to spada popyt, czyli coś nie jest już popularne. Bo po co kupować coś, co już nie jest elitarne, bo każdy może to mieć? Z kolei gdy coś jest bardzo rzadkie i trudne do zdobycia, cena automatycznie wzrasta, byleby zdobyć rzadki towar za wszelką cenę. Prawo popytu-podaży :D

Gdy nikt nie ma żadnej placówki kości słoniowej, towar ten jest niezwykle cenny. Ale gdy ma się "pełne" floty na każdej placówce kości słoniowej, jej wartość jest drastycznie niższa... Analogicznie z każdym innym towarem. Bo już nie jest niedostępna, a więc i ekskluzywna. Nie wolno się więc zapędzać. Najlepiej jest zająć każdą możliwą placówkę pojedynczym statkiem, po czym kontrolować eksport, a w razie czego specjalnie go ograniczyć. Lepiej chyba sprzedać 9 sztuk czegoś tam po 260 każda (razem 2340 ), niż 10 po 200 (razem 2000). Trzeba stale sprawdzać i na bieżąco analizować okno handlu.

Salvo
01-01-2013, 11:56
Macie problemy :)

W pierwszej turze budujecie same ekonomiczne budynki, w trzeciej atakujecie sąsiada, w dziesiątej macie już conajmniej trzy nowe prowincje i zero problemów z kasą...przynajmniej u mnie na takim schemacie zawsze polega gra. Dodam jeszcze, że przy trzydziestej (a może i dwudziestej) turze jestem już taki duży, że się wkurzam i przestaję grać :D

WOJOWNIKH
01-01-2013, 22:30
Macie problemy :)

W pierwszej turze budujecie same ekonomiczne budynki, w trzeciej atakujecie sąsiada, w dziesiątej macie już conajmniej trzy nowe prowincje i zero problemów z kasą...przynajmniej u mnie na takim schemacie zawsze polega gra. Dodam jeszcze, że przy trzydziestej (a może i dwudziestej) turze jestem już taki duży, że się wkurzam i przestaję grać :D

Oj, nie wiem ;).
Jak grałem w DM na vh/vh to tak łatwo aż nie było. Przynajmniej jak grałem po raz pierwszy na tym poziomie.
Choćby RONem.
Sojusz z Austrią, atak na Prusy. Plan był dość prosty. Ale jak wiadomo smaczki wychodzą w trakcie ;) . Brytole - nie wiedzieć czemu - nagle wypowiedzieli mi wojnę i zrobili desant koło Królewca. Żeby było piękniej - Austriacy zerwali nagle sojusz i przyłączyli się do Wyspiarzy. Na dodatek Szwecja zaatakowała Rosję, a ja [musiałem] ją wesprzeć, bo total wojny bym nie był w stanie prowadzić. - jakby Rosja jeszcze nagle mi wjechała urzeczywistniłoby się powiedzenie, że Rzeczpospolita jest karczmą zajezdną Europy.
Ostro było, jak nie wiem, bo wyruszyła na mnie koalicja Prusy-Austria-Brytania-Szwecja(Szwecja to raczej na Kurlandię, ale mniejsza z tym).
Brytoli wyparłem - chociaż moje siły w Królewcu zbyt wielkie nie były(parę oddziałów liniówki + generał z motłochem). Generał... mi padł, bo go wysłałem (może lekko masochistycznie) do walki z wrogimi (2) armatkami. Armatki rozwalił, ale jak się na niego rzucili to niewiele z niego zostało :D . Morale lekko podupadło, ale wiadomo - mogłem bezpiecznie czekać sobie w twierdzy na wroga... no i tak udało się ;).
Szwecja wyruszyła na całą okolicę i na szczęście zmienił się bieg historii. Po paru turach na Austrię ruszyli Osmanowie, więc lekko łatwiej było.
Generalnie [ w końcu] koło 20 tury udało się zażegnać konflikty w kraju, przeprowadzić częściowe reformy (normalny jako tako rząd), odbić Gdańsk i ufortyfikować zachód kraju, by przeprowadzić dalsze reformy.
Także gra nawet czasem może być ciekawa ;). Szczególnie, że dalej trzeba było wybudować flotę i pobić Royal Navy, co zbytnio łatwe nie było(choć efekt... był świetny, bo doprowadziłem UK do podpisania pokoju za oddanie... Bahamów ;) ).

Pele
16-01-2013, 19:23
Kupiłem ETW na licytacji na Allegro (link poniżej), które było już aktywowane na Steamie. Niestety nie zdawałem sobie sprawy z tego że gra została już aktywowana i teraz mam lipe, co mogę zrobić??? Spróbuje sie dogadać żeby kupić/dostać Steama. Jeśli się nie uda zostaje mi tylko chyba zgłosić sprawę do Allegro...

http://allegro.pl/gra-pc-empire-total-w ... 08377.html (http://allegro.pl/gra-pc-empire-total-war-pl-wyprzedaz-igla-i2932808377.html)

Help.

cobran
16-01-2013, 20:13
zgodnie z regulaminem allegro, oraz prawem polskim masz bodajże 5 dni na zwrócenie otrzymanego towaru bez podania przyczyny

gelo441
21-01-2013, 17:54
Witam! Zastanawiam się, czy w Ameryce, gdzie ludzi jest mało i mało portów, będą się rozwijały porty po 2-3 w prowincji, czy, jak jest mała prowincja , to po 1. Np. Ile będzie portów, jeżeli nie skończę gry, tam gdzie byli Eskimosi? Właśnie się powstał mi port i się zastanawiam. Jeżeli będzie drugi, to ten pierwszy niech będzie portem rybackim, a jeżeli ma być 1, to niech to będzie port handlowy. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Asuryan
21-01-2013, 20:24
Dokładnie tyle ile w danej prowincji jest nadbrzeżnych wiosek i już wybudowanych portów. I tak w przypadku prowincji Montagnais (startowa dla Inuit Nations) w momencie rozpoczęcia gry nie ma żadnego portu, ale są dwie nadbrzeżne wioski - Cartwright i Catucto - więc ta prowincja będzie mogła mieć w grze dwa porty. Wioski nadbrzeżne, które w trakcie gry mogą zostać przekształcone w porty, mają na planszy ikonę drewnianego pomostu (jak Bilbao w Hiszpanii). Szybkość przemiany wiosek w miasteczka (także portowe) zależy od wysokości podatków, ilości produkowanej żywności i ilości rekrutowanego wojska w danej prowincji (im mniejsza rekrutacja i podatki, a więcej żywności - tym szybszy rozwój).

adik96XD
23-01-2013, 21:57
Mam pytanie co zrobić grając np.Austrią lub Prusami jak mogę to przekształcić w cesarstwo niemieckie czy jakoś tak.

Wald
23-01-2013, 22:18
Nic nie możesz zrobić, jedynie podbić wszystkie regiony niemieckie pod jedną flagą i użyć swojej wyobraźni :D
a po za tym to co chcesz uzyskać, jest przyszłością dla okresu w jakim osadzona jest gra, twoje marzenie wyprzedza epokę o 171 lat :D ( licząc od początku rozgrywki)

adik96XD
23-01-2013, 22:34
no wiem ale na jednym z let's play jakiś Niemiec grał i miał te flage Niemiec co jest aktualnie ;p zresztą sam zobacz http://www.youtube.com/watch?v=3-8eVFItoUI tylko radze ci głośniki wyłączyć ;p

Wald
23-01-2013, 22:42
z tym się zgadzam, bo to jest skutek rewolucji, czyli zmiana flagi ;)

adik96XD
23-01-2013, 22:44
aha spoko ja gram w total war od tygodnia to wile jeszcze nie wiem. Dzięki za wszystko. ;)

iluminat1990
07-03-2013, 21:26
Cześć,
Wróciłem po dłuższej przerwie do grania w Empire i mam pytanie. Czy w kampanii istnieje mozliwość samorzutnej rewolucji tzn. czy jest jakis event , od którego niepokoje społeczne rozsiewają się po sąsiednich regionach i państwach ( coś na wzór Czarnej Śmierci w Medieval II) i nieważna wtedy jest dotychczasowa polityka wobec poddanych, jest rewolucja i koniec? Jeśli nie, czy istnieje jakiś mod wprowadzający coś takiego? Jestem też ciekawy czy istnieje również mod wprowadzający większą liczbę misji w trakcie kampanii?

07-03-2013, 23:23
Witam. Mam pytanie powie ktoś mi jak się szkoli generałów?

Aztec
08-03-2013, 07:30
Klikając na oddział masz tam opcję mianuj generała taka gwiazdka.

14-03-2013, 23:46
Klikając na oddział masz tam opcję mianuj generała taka gwiazdka.

Ok dziękuje bardzo mi to pomoże :)

Takedown
21-03-2013, 17:51
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego moja piechota liniowa (gram Rzeczpospolitą) liczy 160 żołnierzy w oddziale, a austriacka aż 200?

Wald
21-03-2013, 18:14
Najprościej mówiąc: są oni cesarstwem i "są lepsi" i muszą mieć więcej "woja" do obrony granic "Rzymu"- i zostało to wcielone do gry :D

Asuryan
21-03-2013, 18:26
Ponieważ austriacka mniejszą celność nadrabia większą liczebnością.

Reznow45
22-03-2013, 18:32
Jakoś słabo nadrabia, austriackie wydanie liniówki zawsze jest dla mnie najłatwiej pokonać.

Takedown
24-03-2013, 22:10
Na terenie Austrii mam "Pola złotonośne", które mają "fatalną wydajność". Czy tą wydajność da się w jakiś sposób poprawić?

Wald
25-03-2013, 15:30
Czasowe obniżenie podatków dla klasy rządzącej będzie dobrym rozwiązaniem oraz ulepszenie ''pól z.." za pomocą odpowiednich technologii

Takedown
25-03-2013, 22:04
Ok, ustawiłem podatki na najniższe zarówno dla klas wyższych jak i niższych (głupio się czułem wiedząc, że bogaci będą płacić mniej niż biedni :roll: ). Stąd też moje pytanie - czy Waszym zdaniem lepiej jest gdy podatki są niskie, czy gdy są normalne?

Aztec
25-03-2013, 22:10
To zależy od sytuacji, jeśli prowadzisz wojny to wiadomo, że potrzebujesz funduszy, więc podatki na normalnym. Jeśli natomiast cieszysz się spokojem i chcesz rozwinąć daną prowincję to możesz ograniczyć podatki przez co zwiększy się przyrost naturalny. No chyba, że różnica z wpływów będzie kolosalna, wtedy warto zostać przy średnich :)

Takedown
25-03-2013, 22:21
W chwili obecnej nie prowadzę żadnej wojny - zniszczyłem Austrię oraz Prusy i teraz mam spokój. Różnica między wysokością dochodów jest chyba dość duża - z najniższych podatków mam łącznie 9756 na turę, a z średnich miałbym 18308 :) Ale wydaje mi się, że póki jeszcze żyję z sąsiadami w pokoju, powinienem dać moim prowincjom się wzbogacić, żeby później większy dochód zbierać z podatków średnich :lol: Mimo wszystko chciałbym poznać Waszą opinię ;)

Reznow45
25-03-2013, 22:30
Nie no, połowę mniej o trochę za dużo, zostaw na średnim (o ile oczywiście pozostałe tego nie nadrabiają).

Asuryan
25-03-2013, 23:04
Ja przeważnie zwalniam z podatków daną prowincję, dopóki nie rozwiną się mi w niej wszystkie miasteczka. Wtedy ustawiam na normalny (średni), zarówno dla arystokracji, jak i biedoty.

Takedown
26-03-2013, 20:37
Skorzystałem z tego pomysłu tj. zwolniłem trochę prowincji z podatków, a w pozostałych ustawiłem średnie, ale zbyt długo się tym nie nacieszyłem, bo Wielka Brytania wypowiedziała wojnę Kurlandii, więc czułem się zobowiązany im pomóc w obronie. Póki co mam jeszcze 4 prowincje zwolnione z podatków (łącznie mam ich 14).
A skoro już o Kurlandii mowa - co daje mi protektorat nad innym państwem?

Reznow45
26-03-2013, 22:09
Sojusz, oraz połowę wpływów tego kraju (w zamian chronisz je).

Wald
26-03-2013, 22:10
Chyba 50% dochodów dostajesz, wszystkie pozwolenia oraz "pewne" wsparcie w wojnie :D

Dudu40
27-03-2013, 16:57
Czytałem jakieś plotki przed roku dot. kampanii online w Empire? Wiadomo coś w tej sprawie?

adriankowaty
27-03-2013, 17:23
Zastanawiam się nad logiką systemu bogacenia się społeczeństwa w grze. Mam cały czas średnie podatki. Czasem na czas wojny je podwyższałem, nie zapominałem oczywiście o rozbudowie gospodarki, infrastruktury, handlu. Rozumiem, to wszystko wpływa na poziom bogactwa regionu. Ale... czy nie przypadkiem wzrost bogactwa jest proporcjonalny do jego poziomu? Czy wzrost poziomu bogactwa (po odliczeniu wpływu podatków, budynków, stanu dróg, poziomu rolnictwa, technologii...) jest różny w przypadku świeżo rozbudowanego, ale nadal biednego regionu typu świeża kolonia i dawno rozbudowanej, bogatej prowincji startowej? Zawsze mnie to zastanawiało, gdy porównywałem wzrost ledwo co rozbudowanego terytorium po podbiciu i regionów startowych RON'u (którym gram). Bo zdarzały się takie numery, jak dochody z 8 prowincji równe dochodom Anglików i Francuzów z ich nieprzeliczonych kolonii.

maxcezar5
30-03-2013, 10:01
ostatnio zebrało mie na porównania empire z Napoleonem
Doszedłem do wniosku iż:
Na+ dla Empire:
-system uzupełnień,
-obszar gry,
-ostrzał szeregami,
animacje walki,
-utrzymanie linii,
-religia,

Natomiast nie wiem czy system reperowania statków w czasie bitwy znany z Napoleona ma jakieś podstawy historyczne?
Czy jest po prostu wymysłem autorów? Czy nie jest on sztuczny(nie realny)?To tak jakby w czasie oblężeń naprawiać np. bramy lub machiny oblężnicze(np.w medku)?

Reznow45
30-03-2013, 16:00
Co do obszaru, to epoka napoleońska i wojny z nią związane toczyły się na mniejszym obszarze niż mapa z ETW, religia nie jest "potrzebna" w krótszym czasie gry jaką dysponujemy (nie odgrywała w epoce napoleońskiej jakiejś wielkiej roli).

maxcezar5
30-03-2013, 16:51
Wiesz chodzi mi bardziej o fakt iż jest to "fajne"

Nie wiem czy system reperowania statków w czasie bitwy znany z Napoleona ma jakieś podstawy historyczne?

Takedown
31-03-2013, 16:19
Czy to normalne, że Szwecja zmieniła flagę?
[spoiler:2qt2ftn9]http://i45.tinypic.com/dfzzwn.jpg[/spoiler:2qt2ftn9]

Asuryan
31-03-2013, 16:38
Tak, to całkowicie normalne. To wynik rewolucji (zmiany ustroju państwa).

Takedown
01-04-2013, 12:37
Dlaczego z czterech uniwersytetów klasycznych tylko jeden mogłem ulepszyć na uniwersytet nowoczesny? W pozostałych 3 w ogóle nie ma takiej opcji :|

Asuryan
01-04-2013, 14:22
Najlepszy rodzaj uniwersytetu można mieć tylko w stołecznej prowincji.

misiek1205
03-04-2013, 14:49
Ostatnio mnie naszla ochota zeby sobie pograc w Empire po 2 rocznej przerwie, powiedzcie czy nadal gra jest niestabilna i zbugowana, generalnie czy patche przez ten czas duzo naprawily czy moze nie?

Asuryan
03-04-2013, 18:57
W singlu spora poprawa, ale bugi się zdarzają - dobrze jest sobie robić 2,3 naprzemienne save'y zamiast jednego, nadgrywanego.

W multi mi akurat strasznie klatkuje, gdy hostuję grę - ale możliwe, że to z powodu małej ilości wolnego miejsca na systemowej partycji.

Edhardo
07-04-2013, 12:13
Mam pytanie jest możliwość zmiany ustroju?

Wald
07-04-2013, 12:18
Jest możliwość i jest o tym mowa na forum, tylko poszukaj i zaraz swój post usuń chyba, że kolekcjonujesz ostrzeżenia ;)

Ituriel32
28-05-2013, 16:55
Jest gdzieś opisane działanie automatycznej konstrukcji? Cele, priorytety i kolejność stawiania budynków.
Pytam bo jestem z niej niezadowolony, a samemu nie chce mi się ręcznie prowadzić całego procesu ulepszania.

Sith_Lord_OsW
13-09-2013, 20:15
Wiem, że to pytanie już parę razy padło, ale nigdzie na forum nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Po opracowaniu technologii "strzelanie pułkami" jakie jednostki mogą z niej korzystać?
Gram Prusami i czy taka piechota liniowa potrafi ją wykorzystać?
A jeśli tak to czy trzeba to jakoś aktywować lub ich dokładnie jakoś ustawić?

magik88
30-11-2013, 11:58
Czy istnieje możliwość zmiany statystyk jednostek w plikach? W Medievalu jest to łatwe (w grach Paradoxu takich jak HoI banalne), a w Empire nie mogę...
Jak kogoś ciekawi to chodzi mi konkretnie o dopakowanie husarii, żeby była najlepszą jazdą na świecie, a nie po prostu jazdą troszkę lepszą od ułanów.

Shay Ruan
06-03-2014, 14:17
Mimo, że już strasznie późno od zadania pytania to piszę to dla wszystkich zainteresowanych teraz i w przyszłości. Wszelkie możliwości zmian statystyk są możliwe za pomocą programu Pack File Manager. Pod tym linkiem znajdziecie poradniki i porady osób, które znają się na tym viewforum.php?f=250 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=250). Modyfikowanie Empire różni się w niewielkim stopniu od modyfikowania Napoleona. Wszelkie pytania dotyczące edycji statystyk jednostek i powiązanego z nimi pliku, można też bezpośrednio zadawać mi. ;)

Tits
02-04-2014, 10:31
Jak wygląda sprawa Steama i Empire? Czy po instalacji na steamie jest polska wersja?

Shay Ruan
02-04-2014, 10:45
Oczywiście, że tak ;)

marengo
02-04-2014, 10:53
No, no, czyżby Tits przekonał się do Empire? :)

Dobrze zmodowane Empire jest jak dla mnie najciekawszą częścią serii licząc tylko nowe tytuły, co w niczym nie ubliża dobremu Napoleonowi i znakomitemu Shogunowi 2.

Tits
02-04-2014, 10:56
Raczej zdecydowało chęć zagrania Polską i jakieś urozmaicenie a nie tylko rome i rome ;p. Ale najpierw trzeba to gdzieś kupić bo patrzę 50 dyszek to nie wiele jak za taką grę.

Gajusz Mariusz
02-04-2014, 10:56
Uwielbiam Empire za rozmach mapy i bitwy morskie. Walki w koloniach. Miodzio.
@Tits, jak się zdecydujesz, to napisz co wybrałeś i jak działa?

Tits
02-04-2014, 10:57
No właśnie liczę na jakąś pomoc w zakupie aby zakupić jak najlepiej;)

Shay Ruan
02-04-2014, 11:01
Ja się na allegro nie znam więc w tym wypadku nie pomogę ;P

Cadet3377
07-04-2014, 16:02
Panowie mam zamiar kupić ETW no ale nie wiem jaką versje i gdzie no gdzie to wiem ale czy ETW Collektion czy ETW&NTW
Prosze o poradę a przez ten Steam morze sam nie wiem

marengo
08-04-2014, 08:15
Witaj ponownie :)

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad tą ofertą:

http://allegro.pl/najtaniej-total-war-e ... 08416.html (http://allegro.pl/najtaniej-total-war-empire-napoleon-goty-pc-pl-i4099608416.html)

Edycja GOTY, czyli Game of The Year. To pokazuje, że nie warto kupować gier w okolicach premiery, skoro później wydawane są wersje pudełkowe z większością dlc za rozsądną cenę ;)

Cadet3377
08-04-2014, 13:11
No witam myślę że masz rację muszę tak zrobić
Dzięki i Pozdrawiam

Asuryan
08-04-2014, 22:09
Resztę dlc dokup sobie ewentualnie poprzez steam. Do Empire brakuje jednego:
Empire: Total War™ - Special Forces Units & Bonus Content
Do Napoleona dwóch:
Napoleon: Total War - Imperial Eagle Pack
Napoleon: Total War - Heroes of the Napoleonic Wars

Cadet3377
11-04-2014, 14:07
Ok dzieki bedę musiał to wszystko podrać a chciałbym jeszcze się zapytać jakie mody są na czystego ETW

marengo
11-04-2014, 17:26
Większość głównych modów wspiera podstawkę i większość nie zmienia okresu historii jakiego dotyczy gra, posiadanie dlc jest fakultatywne. Gdybyś jeszcze nie poczynił zakupu całej kolekcji, to ja dzisiaj skorzystałem z tej oferty:

viewtopic.php?f=579&p=352566#p352566 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=579&p=352566#p352566)

Cadet3377
15-04-2014, 15:14
No Panowie mam wreszcie moje ETW GOTYE cieszę się jak dziecko Pełna orginalna gra, pogram trochę w nią bo ma coś innego niż ta co ja miałem wcześniej w sumie nie wiem co ma takiego ale się zobaczy
Tak na prawdę to muszę się przyznać bez bicia że mam 3 orginalne najbardziej Lubiane prze zemnie gry Medieval total war 2,Battlefield 2 i wreszcie ETW
Za motywację Dziekuje i pozdrawiam
Moje oczekiwania co do wersij ETW GOYE sprawdziły się w 100% AI jest lepsze i w ogóle co orginał to orginał no i mody mogę instalować wrzuciłem DME i jestem zaskoczony Faktami Historycznymi i AI komputera a i graficznie jest OK

Haniball21
06-05-2014, 00:13
Witam
mam pytanie czy da się zagrać jakoś krajem USA ? ( chodzi mi o wielką kampanie czy jak to się tam nazywa )

Asuryan
06-05-2014, 02:48
W ostatnim scenariuszu kampanii USA jest cała mapa, a nie tylko kontynent Ameryki Północnej. Ewentualnie mody.

Wald
12-05-2014, 12:34
Czy ostatnio wychodziły jakieś poprawki do ETW? :eek: Pytanie bardzo dziwne, ale gram już sobie przez 20 tur kampanie i strasznie mnie zadziwia poziom ai, od dyplomacji po bitwy...
Jest on wręcz niesamowity do tego co było, można w końcu wykorzystywać dyplomacje itp., w bitwach to wgl, nie ma już czegoś takiego jak zmasowany atak na jedną pozycje itp. bitwy są prowadzone prawie na każdej części mapy, np.
gdy bronie przejścia przez rzekę to wróg atakuje pod ogniem zaporowym swojej artylerii; dalej, przeciwnik aranżuje pozorowane ataki gdy w tym samym czasie z flanki przypuszcza główne natarcie.
Nie wiem może to tylko u mnie, ale gram już dość długo w etw i jeszcze nigdy nie byłem pod takim wrażeniem doskonałości ai. :F

Gajusz Mariusz
12-05-2014, 14:40
To mnie zachęciłeś do zajrzenia do ETW, tym bardziej że zakupiłem niedawno za grosze DLC z nowymi jednostkami. Nie wiem czy to jakaś poszlaka, ale co jakiś czas widzę jak mi coś zasysa ze STEAM, a patche do R2 to nie były... Te śledzę na bieżąco.

Wald
14-05-2014, 09:11
Naprawdę polecam, teraz to całkiem inna gra. :)

Micos98
25-07-2014, 14:39
Mam trochę pytań odnośnie gry:
1.Wyczytałem, że Austrią i Prusami można utworzyć cesarstwa. Jak tego dokonać nie zmieniając ustroju na republikę?
2.Podobno Szwedami da się stworzyć Imperium( władca imperiator). Jak to zrobić?
3.Jak zaanektować swój protektorat bez wojny?
4.Jest jeszcze beta kampanii multiplayer?
5.Jak zmienić władcę państwa bez rewolucji i wojen domowych?
6.Da się utworzyć Święte Cesarstwo Rzymskie?(wcześniej pytałem o narodowe).
7.Czy jest działający mod zmieniający rok gry na 1500-1600?Jeżeli tak to podajcie linka
Pozdrawiam

Shay Ruan
25-07-2014, 14:47
1. Wiem, że Austrią się da, nic mi nie wiadomo natomiast o Prusach. Zagadką także jest jak tego dokonać. Tylko raz widziałem ak Austria kierowana przez Ai zmieniła się w cesarstwo.
2. Nie wiadomo mi nic i Imperium, mimo gry Szwecją nigdy mi sie coś takiego nie zdarzyło.
3. Nie da się.
4. Nie znam się.
5. Musi umrzeć :P
6. Nie.
7. Raczej nie ma, a jeśli jest to pewnie w powijakach.

Luminus
30-07-2014, 14:17
Witam.
1. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak w tej grze działają szlaki handlowe?
Mam podbitą prawie całą Europę i kawał Indii. Portów handlowych mam kilkanaście i kiedy patrzę na zakładkę dyplomacji praktycznie wszędzie mi pokazuje, że porty mam obciążone. Jak to jest możliwe skoro handluje tylko z 2 krajami?

2. Po pokonaniu Hiszpanii w Amerykach powstało kilka nowych narodów z którymi też nie mogę handlować mimo iż w zakładce dyplomacji znaczek pokazuje, że handel jest możliwy. Mam z tymi państwami stosunki 30-50 a umowy nie chcą przyjąć twierdząc, że się to nie opłaca.
Kiedy przytrzymuję kursor nad "zaproponuj umowę handlową" jest linijka w której jest napisane coś takiego : Wolne porty TY/ONI 0/2
Czyli że chyba nie moge z nimi hand

Gajusz Mariusz
30-07-2014, 14:26
Rozbuduj porty handlowe, albo zamień niepotrzebne wojenne i rybackie na handlowe. Być może blokuje Cię brak technologii które pozwalałyby rozbudować porty. Zobacz czego Ci brakuje i albo połóż nacisk na tą technologię w odkrywaniu, albo na drodze wymiany ją zdobądź.

Luminus
30-07-2014, 15:11
Technologie mam praktycznie wszystkie, brakuje mi dosłownie kilku, a porty są rozbudowane na przedostatni poziom.
Jak pisałem mam prawie całą Europę. Od Portugalii po Moskwę, Grecję, północną Afrykę i Skandynawię wiec portów handlowych posiadam od groma. Większych państw już praktycznie nie ma, a nie mogę handlować z tymi mniejszymi bo co właściwie? Ciągle mi pokazuje, że mam porty obciążone wiec się pytam jak je odciążyć i handlować z wieloma krajami? Swego czasu widziałem, że Francja miała 8 partnerów handlowych z czego mieli tylko jeden region i 2 porty w nim. Ja z 20 portami nie mogę handlować. O co w tym chodzi?

Gajusz Mariusz
30-07-2014, 15:17
Dawno grałem, ale przy rozbudowie portu pisze zdaje się ile może być do niego szlaków handlowych. Może tylko chodzi o port przy stolicy? Musisz go rozbudować na ostatni poziom.

Luminus
30-07-2014, 15:31
Jeżeli chodzi o port przy stolicy to Warszawa nie ma portu wiec to odpada. Jeżeli chodzi o najbliższe porty to właśnie je rozbudowałem na max i ciągle to samo. Jakoś nie wydaje mi się, żeby to był błąd gry, a bardzie moje niezrozumienie dlatego proszę czy może ktoś mi to wyjaśnić?

Gaius Julius
30-07-2014, 16:03
@Luminus
popatrz ile masz portów kupieckich ile portów wojennych. Z tym drugim to nie pohandlujesz sobie, zamień część z nich na handlowe. Powinno pomóc.

marengo
30-07-2014, 16:29
Technologie mam praktycznie wszystkie, brakuje mi dosłownie kilku, a porty są rozbudowane na przedostatni poziom.
Jak pisałem mam prawie całą Europę. Od Portugalii po Moskwę, Grecję, północną Afrykę i Skandynawię wiec portów handlowych posiadam od groma. Większych państw już praktycznie nie ma, a nie mogę handlować z tymi mniejszymi bo co właściwie? Ciągle mi pokazuje, że mam porty obciążone wiec się pytam jak je odciążyć i handlować z wieloma krajami? Swego czasu widziałem, że Francja miała 8 partnerów handlowych z czego mieli tylko jeden region i 2 porty w nim. Ja z 20 portami nie mogę handlować. O co w tym chodzi?

Morski szlak handlowy wytaczany jest po najkrótszej linii pomiędzy portem a regionem z którym prowadzony jest handel, więc posiadanie od groma portów handlowych nie przyniesie Ci oczekiwanych zysków. Wyjaśnię Ci to na przykładzie Rosji. Jeżeli zdobędzie ona Krym (jakże to aktualne) to port ten będzie obsługiwał szlak handlowy do Indii, ponieważ jest najbliżej. Zdobycie portów bałtyckich nie przyniesie oczekiwanego skutku, skoro trasa do Indii od nich jest dłuższa.

Francja jest specyficzną frakcją, ponieważ jej region stołeczny posiada na początku dwa porty typu handlowego, czyli na starcie będzie posiadać dzięki nim po dwa wolne sloty dla handlu, czyli razem cztery i prostą trasę lądową do stolicy. Rozbudowa do następnego poziomu da im kolejne dodatkowe sloty, po dwa na port czyli kolejne cztery, a razem 8. Do tego Francja może bez przeszkód handlować z Hiszpanią, ponieważ można wytyczyć prostą trasę pomiędzy Paryżem a Madrytem.

Uwaga trzecie, jesteś już na takim etapie gry, że praktycznie wyeliminowałeś swoich partnerów handlowych.

Oczywiście, porty handlowe nie wytwarzając szlaku morskiego, dają jednak bonus do zamożności regionu. Możesz zamienić część portów handlowych na rybackie, zyskasz bonus do rozwoju regionu dzięki dodatkowej żywności.

Luminus
30-07-2014, 18:46
Teraz to już bardziej zrozumiałem o co chodzi ale mam jeszcze jedno pytanie.
Większych państw już praktycznie nie ma ale w Amerykach do których jeszcze nie ruszyłem małych frakcji jest sporo i z nimi tez nie mogę handlować. Domyślam się, że nie pohandluje z Indianami bo nie posiadają portów wiec z nimi zostaje mi handel lądowy ale Meksyk czy USA mają porty.
Co do Meksyku przy ikonce jest napisane, że porty mam obciążone wiec jak mam je odblokować?

Z USA jest dziwniejsza sprawa ponieważ jest ikonka biała czyli że handel jest możliwy ale nie chcą ze mną handlować. Stosunki mam +49 i nawet się pokusiłem o danie w prezencie sporej ilości gotówki, żeby rozpocząć handel ale też nie chcieli.

marengo
30-07-2014, 20:48
Z nacjami natywnymi w Ameryce jest taki problem, że one nie mogą osiągnąć takiego stopnia rozwoju jak Europejczycy, więc ich infrastrukturę po zdobyciu regionu należy wyburzyć i zbudować własną.

Jeżeli Twoje porty są zblokowane, to pozostaje tylko zdobycie punktu zaczepienia w samej Ameryce i dopiero wtedy rozbudowa pozytywnych relacji i handlu. Łatwiej mają państwa typowo kolonialne, jako posiadające dobrą pozycję startową w regionie (Anglia, Francja, Hiszpania). Ty musisz ją dopiero tworzyć. Masz zdobytą Szkocję? Ona posiada dobre połączenia z handlem północno-atlantyckim. W relacjach +49, to nawet w modzie nie jest dużo. Musiałbyś zyskać ich zaufanie wypowiadając wojnę frakcji wrogiej im, dając region lub podarunki. Dobre, długotrwałe relacje wymagają odpowiednich zabiegów.

cahir7
26-08-2014, 10:38
Witam, mam pytanko dotyczace "na wojenej sciezce". Czy wydano inne dodatki w wersji pudelkowej, nie tylko nawet do empire, ale i poxniejszych czesci, czy to byl wyjatek? I druga kwestia czy jakjuz zainstaluje elitarne jednostki zachodu pl, a potem dokupie elite unit east eng, bo rozumiem, ze polskiej wersji nie ma, to to bedzie wspolgralo w grze bezkonfliktowo?

Asuryan
26-08-2014, 11:21
Wersja pl jest, tak jak całej gry. Elite unit east, czy inne dlc mają w chwili instalacji taką wersję językową jaką ma ustawiona gra.

Asuryan
30-11-2014, 00:45
Tak, większy. Najszybciej najeżdżając kursorem na fragment szlaku handlowego zaraz koło tego punktu przed dołączeniem nowego statku i zaraz po jego dołączeniu.

Puma
01-12-2014, 13:11
Witam czy w Empire-rze jest austrialia chodzi o mod czy jest jakiś ?

Pentuer
15-01-2015, 21:01
Czołem,

Czy ktoś jeszcze gra w ETW online? Włączam grę, klikam na grę wieloosobową ale po kliknięciu na sieć lokalną nikogo nie ma. Czy to znaczy ze gra umarła?

Tits
21-03-2015, 12:21
Mam jakieś dziwne lagi trwające 15min a czasem nawet kompletny crash przy turze imperium osmańskiego. Co prawda gram na darth modzie ale czytałem że i na zwykłej wersji to występuje przy około 80 turze. Rozwiązanie jest i proste i trudne bo trzeba zając Rumelię. Jako RON faktycznie mi to się udało i jest ok ale przy WB już to takie proste nie jest zwłaszcza że Turcy wbijają się już w Italię a oblegali nawet Wiedeń.

RockMiguel
03-04-2015, 23:35
Witam, jako pierwszą frakcje wybrałem sobie Wielką Brytanię. Po kilku turach zostało zlecone mi zadanie "Zajmij prowincje ..." nagrodą za podporządkowanie sobie trzech regionów jest unia realna z Trzynastoma Koloniami.
Dość szybko wykonałem zadanie, ale nagrody nie ma.
Zająłem regiony i mam przyjazną opinię wśród Kolonistów - czyli spełniłem warunki zadania. Co poszło nie tak?

chuck_1
04-04-2015, 14:44
W opisie tej misji jest wzmianka, że po spełnieniu warunków koloniści mogą przyłączyć się do terytorium Wielkiej Brytanii, widocznie miałeś pecha i mimo ukończenia misji koloniści nie dołączyli do ciebie. Ja, także ostatnio gram Wielka Brytanią i wczoraj ukończyłem wyżej wymienioną misję ale trzynaście kolonii zostało włączone do mojego terytorium.

Gaius Julius
05-04-2015, 13:06
Witam, jako pierwszą frakcje wybrałem sobie Wielką Brytanię. Po kilku turach zostało zlecone mi zadanie "Zajmij prowincje ..." nagrodą za podporządkowanie sobie trzech regionów jest unia realna z Trzynastoma Koloniami.
Dość szybko wykonałem zadanie, ale nagrody nie ma.
Zająłem regiony i mam przyjazną opinię wśród Kolonistów - czyli spełniłem warunki zadania. Co poszło nie tak?
Sprawdź jeszcze raz czy na pewno wszystkie warunki spełniłeś, sam grałem WB wielokrotnie i nie było problem z przejmowaniem kontroli nad trzynastoma koloniami.

RockMiguel
05-04-2015, 14:36
No cóż może to równie dobrze załatwić siłą.
Dzięki za odpowiedź!

hdshovcase
05-04-2015, 22:30
Czy da się ustawić w bitwie gracza fundusze samemu,nie korzystając z opcji duże lub średnie (jak na przykład w Romie 2 gdzie dało się użyć opcję własne i wpisać kwotę?)

BartekH
12-06-2015, 21:34
Witam. :)
1. Państwo, które nie ma ze mną konfliktu atakuje mój szlak handlowy. Mogę coś zrobić, bez wypowiadania im wojny?
2. Czy forty w miastach coś dają? Przecież kilka salw armatami i po takim forcie... Może na wyższych poziomach murów? W Medievalu był to dość istotny obiekt. Tutaj, podczas oblężenia i tak walczy się w polu (przynajmniej na razie).
3. Statki pirackie są za silne. Jeden statek silniejszy niż kilka moich. Tu pytanie do znawców: piraci (ale nie korsarze bogatych państw) mieli taki statki :D? Stać ich było? Zbudowali? Kradli? Skąd oni takie cuda do cholery mieli :D?

Na razie tyle ;)

majkel
12-06-2015, 23:36
Po pierwsze to nie miejsce na takie pytania, poproszę moderatora o przeniesienie
Teraz pytania:
1. Nie, nie możesz. Oni atakują statki handlowe swojego wroga, z którym ty możesz handlować. Bez wojny nic nie zrobisz.
2. Oblężenia w Empire są całkowicie skopane i ahistoryczne. Twierdze (wg mnie), jak słusznie zauważyłeś, niewiele dają jeśli tylko oblegający ma min 2 baterie artylerii. Poziom 2 niewiele daje. Znaczenie nabierają dopiero gdy masz kilka oddziałów piechoty liniowej a musisz bronić się przed całą armią wroga, w polu cię zmiotą a tu trochę powalczysz;). Plusem obrony w twierdzy są wąskie gardła po zniszczeniu murów, przez które trzeba się przebić, tam walka w zwarciu to taka maszynka do mięsa.
3. Na początku omijaj piratów jak tylko możesz! Galeony są niesłychanie mocne no i mają te swoje 60 dział. Praktycznie to z początku tylko Hiszpania może się postawić bo w każdym porcie może budować galeony. Na piratów to dopiero z linowcami 3 klasy:). Czy mieli takie cuda? Może i tak ale sporadycznie i raczej mniejsze galeony (zdobyczne). Głównie to szkunery, brygi, fregaty itp. (nazw dokładnie nie znam ale chodzi mi o takie wielkości okrętów)

Przeniesione, dzięki za czujność.
Lew

BartekH
13-06-2015, 11:06
I ja podziękuje za przeniesienie. Szczerze, to nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu :/. Teraz sobie zapiszę to miejsce forum do zakładek ;).

1. A, rozumiem. Szlak handlowy tylko wroga mogę zaatakować też? Nie widzę innych szlaków handlowych, poza moimi póki co (wrogów mam mało).
2. Dzięki za odpowiedź ;). Więc pewnie się doczekam.
3. Twórcy po prostu chcieli, żeby nie było za łatwo. Dzięki ;)

Gajusz Mariusz
13-06-2015, 16:16
Z racji trudności z zapleczem, utrzymaniem okrętu a przede wszystkim liczebnością załogi piraci preferowali szybkie i dość małe żaglowce. Na statki kupieckie/handlowe i tak wystarczały, okręty wojenne i tak omijali jak tylko mogli i tutaj przydawała się szybkość. Faktem jest, że w grze są przypakowani, ale można łatwo wyczuć gdzie zazwyczaj się plączą na Karaibach. Dość dawno grałem, ale pamiętam gdy zdobywałem tę ich stolicę, na lądzie także twardo walczyli. Szybko wybuduj żaglowce podobnej klasy do ochrony, albo przegonienia i luzik. Piraci dodają klimatu i zmiecenie ich od ręki byłoby minusem. Poza tym możesz na nich szkolić się w walkach morskich nim przyjdzie Ci staczać epickie bitwy liniowcami z innymi mocarstwami. Ja grając np takimi Niderlandami czy Albionem od początku nastawiałem się nie tyle na podbicie świata, ile na zdobywaniu punktów handlowych i staczaniu bitew morskich. Na lądzie realizowałem się np. zdobywaniem Indii czy właśnie Karaibów. Dla mnie Empire to głównie klimat mórz i oceanów.

hdshovcase
13-06-2015, 17:55
Ja zawsze zdobywałem pirackie miasta na Karaibach co skutkowało zniszczeniem frakcji Piraci i było po kłopocie.Raz próbowałem im się postawić na morzu i cała flota poszła na dno :confused:.

Gajusz Mariusz
13-06-2015, 18:56
Raz próbowałem im się postawić na morzu i cała flota poszła na dno :confused:.

To chyba jakąś startową flotą! ;)

majkel
13-06-2015, 22:35
Gajusz ma rację, szkoda Piratów rozdupcyć na samym początku. Zawsze trochę urozmaicają rozgrywkę, cholernie wkurzają gdy nie masz nic w danych rejonach do obrony swoich statków kupieckich i wszystkie idą na dno wraz z całą gospodarką... ale za to jest ciekawie, szczególnie gdy już wykonuje się jakieś działania w okolicy Karaibów:). A na lądzie dziady też są twardzi, jak dobiegną to jest rzeźnia:D

BartekH, są różne kolory szlaków (dawno nie grałem więc nie jestem pewien czy tak to wygląda):
-zielony czyli swój, z nim nic nie zrobisz
-żółty czyli twój/sojuszniczy/neutralny razem z wrogim, możesz go zacząć łupić, będziesz szabrował tylko handel wroga bez szwanku dla sojuszniczego i żadnych kar dyplomatycznych z sojusznikami
-czerwony czyli wrogi szlak, jak masz czym to plądruj ile wlezie;)
-chyba jest jeszcze biały czyli neutralny, jego bez wojny nie zaatakujesz

hdshovcase
14-06-2015, 17:53
To chyba jakąś startową flotą! ;)

Startową, bo we flotę nigdy nie inwestowałem.Potem jeszcze porażka na morzu z Meksykiem i Kolumbią i w imperium nie pozostał ani jeden statek.A i tak uznałem że do Ameryki nie ma co płynąć, bo flota i tak zatonie (na zrobienie lepszej utraciłbym czas) i tak zatonie, więc po prostu kupiłem ziemie w Ameryce.

Ktoś doradzi jak prowadzić oblężenia.Sterowanie na murach denerwuje (chyba można przesuwać tylko jeden oddział) czasami zaczynają z nich złazić więc oblężeń unikam jak ognia.

majkel
14-06-2015, 23:53
Mury są zbugowane, podczas bitwy możesz tylko pojedynczym oddziałem sterować, często się dziwnie ustawiają:(. Najważniejsze to trochę postrzelać z góry a potem szybko do budynków się chować i ustawiać linie na placu. A jeszcze jak artylerią wycelujesz z kartaczy w miejsce gdzie wróg schodzi z murów... i po kłopocie:). Innej opcji nie ma, a najlepiej to w ogóle tylko w polu walczyć, chyba że masz nieznaczne siły. Jeśli idzie o atak to min. dwa oddziały artylerii, haubice też mile widziane, no i zrobić ze dwa wyłomy i wysłać piechotę ze wsparciem haubic, kuniec;)

BartekH
23-06-2015, 23:12
Piratów zniszczyłem przez przypadek ;/. Jak już przejdę kampanię raz, to drugi raz na wyższym poziomie będę wiedział o co chodzi :D.

Kolejna porcja pytań :D.
1. Czy jeżeli wszyscy mają do mnie niechęć, bo prowadzę ekspansje na terytoria Indian i Indii, to m końcu może istnieć ryzyko, że mnie zaatakują? Mam wrogość np. z Francją, i żyjemy w pokoju.
2. Czy jeżeli przeciwnik zdobędzie Londyn (gram Anglią), to koniec gry? Coś mi gdzieś przemknęło o stolicach państw.
3. Jak tu się wzbogacić? Generalnie mam mizerną armię, dużo terytoriów w Ameryce, kilka w Indiach... rozwijam porty, plantacje, kopalnie, drogi, mam dość wysokie podatki w Brytanii i w Indiach... i dostaję 7 tysiów na turę. To prawie na nic nie starcza ;/.
4. Jak to jest z zadowoleniem? Wystarczy, że będzie na 0 dla obu stanów?
5. Wkurza mnie, że Maraci puszczają pojedyncze jednostki, żeby uszkadzały mi budynki tj. farmy, kopalnie. Czy mogę jakoś zaradzić temu? Jakieś cudo, które wypuści moje wojsko, gdy przeciwnik wejdzie w jego podświetlony teren (jak na statkach np.?). Chciałem zbudować fort, ale się nie dało.

Ituriel32
24-06-2015, 06:13
1. Ryzyko zawsze jest, sieć sojuszy i wiarygodność trochę je zmniejszają.
2. Jeśli to ostatnie miasto na kontynencie to koniec (jeśli stracisz Londyn to powinno ci przenieść stolicę do Szkocji lub Irlandii). Dlatego taki problem i narzekanie z Francją, która ma tylko dwa regiony w Europie i ten malutki traci zazwyczaj bardzo szybko. Stolica przenosi się w obrębie macierzystego kontynentu.
3. Temat o gospodarce. http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?12103-Gospodarka
4.
5. Niestety to jedna z największych bolączek Empire. Wyjście to mały oddział kawalerii którym będzie niszczył/dobijał wrogów.

majkel
24-06-2015, 11:35
Komputer zawsze będzie robił takie małe rajdy pojedynczymi jednostkami. Wyjściem są, jak napisał ituriel, małe armie po 4-5 oddziałów konnicy, na kilka regionów jedna, coś na kształt "armii lotnej" w cesarstwie rzymskim. Co do zadowolenia to wystarczy 0 w obu stanach, ale lepiej mieć zawsze rezerwę 2-3 na plusie. Zresztą ten element w Empire funkcjonuje świetnie i nie powinieneś mieć z nim problemów;).
No i radzę też nie szaleć z wysokością podatków, zbyt wysokie spowalniają rozwój miasta i na dłuższą metę są nieopłacalne, hamują wzrost ludności i powodują niezadowolenie. Na początku lepiej nie zwiększać a nawet trochę obniżyć, z czasem i tak będziesz milionerem:D

BartekH
24-06-2015, 11:35
Dzięki bardzo :). To mi wystarczy.

Jeszcze tylko jedno małe... da się gdzieś zmienić kolor tych linii, które pokazują, w jakim obszarze nasze jednostki mogą strzelać? jest to często niewidoczne. Najbardziej w bitwach morskich (wąski czerwony pasek).

Shay Ruan
24-06-2015, 15:43
Nie da się.

Pomige
10-07-2015, 21:50
Powiecie mi jak założyć flotę? bo mam dość dużo armii lądowej no i chciałbym się wziąć za Wielką Brytanie czy Szwecję a nie wiem gdzie można stworzyć flotę :/

Gajusz Mariusz
10-07-2015, 21:53
Zaznaczasz port i tam masz dwie możliwości: budowa i werbunek morski. Wybierasz drugą opcję. Tam masz podane dostępne klasy żaglowców i ich koszt oraz czas budowy. Są trzy rodzaje portów: rybacki, kupiecki i stocznia. Najsilniejsze okręty wybudujesz w tej ostatniej, szczególnie po jej rozbudowie.

BartekH
18-07-2015, 01:08
Jakieś rady co do gry Rzeczpospolitą? Póki co grałem Wielką Brytanią i wiem, że jedyne co na prawdę przynosi piniądz to handel morski. Polska raczej nie należy do krajów, które sobie mogą na to pozwolić (znaczy może, bo i kto zabroni Polakowi podbić Ameryki Północnej np. :P?). Jak się tu zarabia? Wysokie podatki, które ograniczają rozwój miast? Jakieś inne dodatkowe wpływy?

Gajusz Mariusz
18-07-2015, 01:44
Mogę tylko przypomnieć sobie moją kampanię RON-em sprzed lat. Na bank wchłonąłem na dzień dobry PRUSY i już miałem szeroki handelek morski. :D Pamiętam że mimo iż ciągle obawiałem się wielkiego brata ze wschodu sojusz z Rosją był trwały a więc i Austria dała głowę. Później to już możesz inwestować w tyle różnych rzeczy że i flotę utrzymasz która przypilnuje szlaki handlowe. Oczywiście aktywnie twórz technologie (mimo iż to zabierało dużo czasu patrzyłem co turę kto chętny na wymianę albo sprzedaż technologii. Ta inwestycja zawsze się szybko zwraca!). I zwalniaj z podatków nowo podbite regiony!

majkel
18-07-2015, 03:05
Dodam jeszcze, że można też wyżyć na rolnictwie i przemyśle, nawet ja bardziej preferuję tę opcję. Sojusz z Rosją jest jednym z najtrwalszych układów w historii TW:D, więc spokojnie idź na Prusy i Austrię. To bogate tereny więc ustawią Cię na całą grę:).

Gajusz Mariusz
18-07-2015, 06:50
Majkel, oczywiście. Są nacje kontynentalne którymi klimatycznie gra się "lądowo" jak i kolonialne potęgi którymi gra się opierając na flocie. Ale że to był pierwszy TW z manualnymi bitwami morskimi, do tego od razu czasy klasycznych bitew liniowców!, to i RON-em pływałem na oceanach.:P Dal mnie Empire tak słabo tutaj oceniany zdobył moje serce właśnie morzami i oceanami. :D I do tego te polskie nazwy liniowców, poezja! ;)

majkel
18-07-2015, 12:17
Dokładnie mam to samo:). Najpiękniejszy wiek w historii bitew morskich! Grając RON-em zwykle najpierw załatwiałem czarne orły na zachodzie i południu, rozbudowując w tym czasie głównie przemysł i rolnictwo. Uwielbiam klasykę bitew morskich i to jak zostały przedstawione w Empire, ale za handel morski nie brałem się do momentu zbudowania silnej marynarki wojennej. Tą z kolei budowałem dopiero po uzyskaniu liniowców minimum czwartej klasy, czyli realnej siły. To mi trochę zajmowało, no ale od razu na morza wypływały floty nie do zajechania:D. I tu rada: bez silnej floty lepiej nie pchać się do tych obszarów handlowych, oszczędza to czas i pieniądze stracone na statki handlowe, a także frustrację gdy jedna flota piratów (z potężnymi galeonami) roznosi je wszystkie w drzazgi. Poza tym serce rośnie gdy w zgiełku bitwy morskiej widzisz potężne żaglowce ochrzczone jako: Świteź, Świtezianka, Powstaniec, Piast, Orzeł, Zawisza, Róża Wiatrów... mógłbym tak bez końca:). Oczywiście możliwość nadania im dowolnej nazwy jeszcze bardziej pozwala zżyć się z okrętami i o to właśnie chodzi!

Gajusz Mariusz
18-07-2015, 16:09
No bez najsłabszych liniowców 4 klasy wypływać nie warto. Jeszcze utrzymywałem fregaty 32 działowe do pościgu i zatrzymywania (niszcząc takielunek) uciekinierów a szczególnie do przechwytywania statków handlowych przeciwnika (a ile razy po prostu odbijanych moich statków handlowych ;D)

TrolBin
19-07-2015, 23:22
1. Jak przenieść jednostki z jednego kontynentu na drugi?
2. Czy w bitwie da się mieć więcej niż 20 oddziałów nie musząc czekać na posiłki które przyjdą gdy część naszej armii się wykruszy?

Asuryan
19-07-2015, 23:31
1. Wejść armią na flotę, dopłynąć do innego kontynentu, wyjść armią na jego ląd (dotyczy to przede wszystkim Ameryk, bo do Azji z Europy możesz dostać się lądem - lecz jest to dość czasochłonne).
2. Nie.

Shay Ruan
20-07-2015, 12:06
2. Czy w bitwie da się mieć więcej niż 20 oddziałów nie musząc czekać na posiłki które przyjdą gdy część naszej armii się wykruszy?
Da się dzięki różnym modyfikacjom. Są mody które pozwalają grać 40 jednostkami na armie a także są mody które jakimś cudem sprawiają, że posiłki nie czekają na swoją szanse wejścia do walki. Niestety nie pamiętam jakie to były mody w tym drugim przypadku.

Piner
20-07-2015, 12:37
Mam takie pytanie kwestii sztabowej: Przymierzam się zagrać w kampanię RON-em,a na pierwszy cel chcę wybrać Inflanty,czyli oznacza to wojnę ze Szwecją.Czy w tym przypadku jeśli poproszę o pomoc Rosję to a)wesprze mnie skutecznie czy b)będzie miała mnie gdzieś?

Ituriel32
20-07-2015, 14:14
W sumie to u mnie zawsze wybucha wojna Rosja-Szwecja. Sojusz RON-Rosja jest najtrwalszym w grze więc powinni Cię poprzeć (czy skutecznie to nie wiem).

majkel
20-07-2015, 18:12
Dokładnie, poza tym u mnie zawsze Szwecja atakowała Kurlandię czyli naszego wasala i wtedy Rosja tak czy siak stawała po mojej stronie.

Wald
21-07-2015, 12:39
A nie lepiej uderzyć na Śląsk i Prusy wschodnie ? Są bardziej wydajne gospodarczo od inflant a i wojna z Prusakami nie jest taka przewlekła jak ze Szwedami na morzu.

Pan Toranaga
06-08-2015, 13:36
Takie mam pytanie. Podczas szturmu wrogich wojsk na moje fortyfikacje dochodzi do zniszczeń tychże fortyfikacji (wyłomy w murach, nadwyręzony mur itp.), co zrobić, żeby fortyfikacje powrociły do dobrego stanu?? Nie wiem, czy istnieje coś takiego jak naprawa fortyfikacji , czy ja tego poprostu nie mogę znaleźc. Po każdym kolejnym szturmie z fortyfikacjami co raz gorzej, a ja nie potrafie ich naprawic.Pozdrawiam

majkel
06-08-2015, 14:03
Fortyfikacje możesz normalnie naprawić na mapie kampanii, tak jak inne budynki. Możliwe że jesteś cały czas pod ciągłym oblężeniem, wtedy nie możesz nic naprawiać.

hdshovcase
10-09-2015, 18:27
Ktoś podpowie jak szturmować forty, bo to chyba najgorzej zrealizowany element całej gry.

Draken
10-09-2015, 19:27
Ktoś podpowie jak szturmować forty, bo to chyba najgorzej zrealizowany element całej gry.
Miej dużo artylerii, zmiękcz jeden fragment murów, potem wbiegnij piechotą do środka.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Gaius Julius
13-09-2015, 23:10
@Drakensang
dobrze jest rozwalić dwa a jeszcze lepiej więcej fragmentów muru dlatego, że jak jest jeden to komp ustawia piechotę na dole przy dziurze i na murach przy niej więc jak tam kogoś wyślesz to poszatkuje Ci Twoją kotłującą się armię w tej wyrwie z góry i z dołu.
LUB
jeśli jest jeden wyłom to uderzyć częścią armii tam a drugiej kazać się wspiąć po murze i wbić bagnet wrogowi w plecy.

Jednak uważam, że mimo wszystko najwygodniej jest mieć dwa lub więcej wyłomów wtedy każdy z nich jest gorzej obstawiony i łatwiej się przebić przez nie.

Draken
13-09-2015, 23:12
Dobrze jest mieć też jakieś oddziały, które mają duży zasięg, ustawiasz ich tak, żeby byli zdolni odstrzelić to co stoi na jakimś fragmencie muru, w międzyczasie podciągasz grenadierów, czy inne ciężkie oddziały i jak góra jest pusta to atakujesz na bagnety. A reszta armii niech ostrzeliwuje inny fragment i tam się próbuje dostać do środka.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Lectre
15-02-2016, 18:18
Grał ktoś Holandią i jest w stanie coś poradzić odnośnie kampanii? Bardzo podobają mi się ich mundury oraz to, że od początku mają prowincję w Indiach, ale o ile Wielka Brytania, Rosja czy Francja nie sprawiły mi problemu, to tutaj nie mam pomysłu. Zdobywam od razu Belgię, to atakują mnie Francuzi. Taktyka czekania sprawia, że ciągle brakuje mi pieniędzy. Taktyka czekania i zbierania indiamanów też średnio wychodzi, piraci mocno gonią moją flotę.

Asuryan
15-02-2016, 18:28
1. Pogoń piratów.
2. Rozwijaj się w Indiach starając się nie wchodzić zbytnio w drogę europejskim potęgom.

Minusem jest to, że strata prowincji w Europie = koniec gry.

Lectre
15-02-2016, 19:23
@Asuryan (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?1873-Asuryan)
Tego jeszcze nie próbowałem i to może być właśnie to, dzięki :)
Odnośnie straty prowincji, widziałem ostatnim razem jak grałem Wielką Brytanią, w 1702 roku Zjednoczone Prowincje przestały istnieć, Francuzi podbili Belgię i Niderlandy.

Piner
10-04-2016, 20:14
Mam poważny problem i potrzebuję sugestii weteranów w podjęciu decyzji:
Jest rok 1720, gram Rzeczpospolitą i aktualnie toczę wojnę z Szwecją i Turcją ( ta drugą z sukcesami). Niestety pomiędzy Kurlandią i Rosją wybucha wojna i nie wiem po której stronie się opowiedzieć.Kurlandia jest moim lennem i rozszerzyła się o Inflanty dając mi spokój na północy.Rosja to sojusznik od początku, acz jest państwem silnym z licznymi armiami.Sam mam problemy z gospodarką ( od 1702 roku z powodu wojny z Prusami i Turcją, acz powoli dochody rosną i wojska również). Przy okazji Szwedzi zajęli Sankt Petersburg. osobiście wole poprzeć Kurlandię, aniżeli graniczyć tylko z Rosją, lecz jak to bywa na wojnie zdaję sobie sprawę z słabości mej wschodniej granicy.Co radzicie?

Asuryan
11-04-2016, 04:07
Walka na 3 fronty może być dość ciężka, ale lenno daje dodatkowe przychody. Zrobiłbym sav'e i go nie nadgrywał i wtedy zaryzykował pomoc podwładnemu xD

Ituriel32
11-04-2016, 06:09
Z tego co wiem to Turcja to najbardziej pasywny kraj w Empire (najłatwiejszy do zajęcia) i ten front można spokojnie zamrozić. A ten konflikt to w sumie jedyna opcja by legalnie zerwać sojusz z Rosją.

Piner
11-04-2016, 10:26
Teoretycznie mógłbym stworzyć korpus ( 3 dywizje- dywizja w tym przypadku to 3 pułki dowolnej broni) który operowałby na całej granicy wschodniej.Mógłbym wezwać z powrotem część wojsk z Belgradu.Obecnie na Wschodzie dysponuje dwiema dywizjami.

majkel
12-04-2016, 01:31
Prawda jest taka, że Turków zwyczajnie się olewa :p co do Rosji, to w moim przypadku pozwoliłem jej na wchłonięcie Kurlandii, bo po co mi ona. To dało mi spokój z Rosją, miałem z nimi sojusz i najlepsze relacje przez resztę gry, czyli w praktyce zabezpieczony wschód, a gdy już byłem rozwinięty, to spokojnie ją zająłem. Grałem tak chyba 3 razy i zawsze to robię, plus jest też taki, że masz całkiem ładny handel z Rosją, a Twoje granice nie pozwalają jej na podboje, więc nie urośnie :D

Ituriel32
12-04-2016, 06:34
To jest trochę ból w empire. To że si jest pasywne i tylko niektóre kraje walczą ze sobą np. Rosja-Szwecja-Dania lub Polska-Prusy-Austria. Maraci-Mogołowie. A reszta nic, znaczy raz na 20-30 jakiś region zmieni właściciela i tyle.

tom001
29-04-2016, 11:27
Witam.
Czy istnieje jakaś możliwość wydłużenia kampanii? Obecnie trwa 200tur. Dla mnie jest to trochę za mało.
Drugie pytanie, czy można grać dalej w kampanii, jeśli nie dotrzymaliśmy warunków zwycięstwa? Np. jeśli gramy Francją i w 1799r zamiast 50prowincjii mapy 40, to czy będziemy mogli grać dalej, czy gra wyrzuci nas do menu?

royal1410
11-06-2016, 07:37
Czemu na mapie kampanii, Wilczy wojownicy Petrunów mogą rzucać Tomahawkami, a w bitwie nie, tylko walczą wręcz? Mam opracowane wszystkie technologie. Czymógłby ktoś w końcu odpowiedzieć na to pytanie?- Aha Wilczaki mają w statystykach wartości dla zasięgu, celności, a przy amunicji wartość to zero.

Gziku
18-06-2016, 10:05
Witam. Czy da się jakoś zmienić ustrój z monarchii absolutnej na konstytucyjną?

royal1410
18-06-2016, 10:54
Dzięki za odpowiedz:confused:

Pampa
18-06-2016, 21:38
Da się, trzeba doprowadzić do buntu bodajże niższych klas społecznych.

Wald
27-06-2016, 12:33
Na konstytucyjny trzeba wkurzyć szlachtę a na demokracje niższe warstwy. Podnieś podatki w stolicy dla którejś z tych grup. :)

Lectre
03-07-2016, 14:09
Korzystał ktoś z moda Minor Factions Revenge? Niby ciekawie się zapowiada, ale jakiej frakcji nie wybiorę, to mam problem taki, iż co turę znikają mi losowe oddziały albo zamieniają się w inne, np piechota liniowa zamienia się w milicję. Szukałem w góglu, nie widzialem rozwiązania, tylko tematy w języku angielskim z opisem identycznej sytuacji bez jakiejkolwiek odpowiedzi z rozwiązaniem. Albo znajdę rozwiązanie, albo wyrzucam moda ze steama.

Naukopedia
25-02-2017, 05:04
Czy stawiając milicję lub lekką piechotę, piechota liniowa będzie im strzelać w plecy?

I drugie pytanie: stawiacie mury? Dla mnie są jakieś drogie.

Naukopedia
26-02-2017, 04:45
Trzecie pytanie. Stawiacie budynki gubernatorskie itd? W Gdańsku postawiłem radę gubernatora czy coś takiego za 1000 golda. Podniosła mi dochody o 40 złota za 1000 złota. Czyli w sumie nie opłaca się podnosić podatków. Dopiero po rozwinięciu rolnictwa i przemysłu.

Piner
26-02-2017, 09:06
Od siebie odpowiem tak:
1) Chyba tylko jeśli będą na linii ognia twej piechoty podczas oddania salwy w stronę przeciwnika ( nigdy nie strzelałem zaa pleców swych jednostek... specjalnie).
2) Grając Rzeczpospolitą mury mogą się przydać szczególnie na początku w Gdańsku. Dzięki nim przetrwałem odwet Prusaków za Królewiec i atak armii angielskiej;).
3) W zasadzie Gubernator ma pilnować porządku w regionie i warto owy budynek stawiać jeśli podejrzewamy dany region o nielojalność. Jeśli zależy ci na dochodach to lepiej rozwijać ratusz.

Gziku
29-04-2017, 21:50
Wie ktoś może aby podczas oblężeń nei było lagów uniemożliwiających grę? O obniżaniu grafiki nie ma co mówić bo mam wszystko na minimum (poza wielkością oddziałów - ustawiłem sobie na 80 w piechocie liniowej). Jakieś mody (byle bez Darthmoda) lub coś?

Wald
01-05-2017, 18:22
Zagraj w oknie. Mi na starym sprzęcie pomagało a też nawet minimalnych nie spełniał.

stefanek
08-05-2018, 10:39
Naukopedia wzbodać miasto, potem stawiaj mury

Sulejman I
31-05-2018, 15:04
Po wątku od napka widzę, że doczekać się tutaj odpowiedzi nie sposób, ale próbuję: czy da się zmienić rozdzielczość gry bez jej odpalania? Albo uruchomić grę w oknie? Z góry dzięki ;)

Draken
31-05-2018, 15:06
Po wątku od napka widzę, że doczekać się tutaj odpowiedzi nie sposób, ale próbuję: czy da się zmienić rozdzielczość gry bez jej odpalania? Albo uruchomić grę w oknie? Z góry dzięki ;)C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Rome2\scripts\preferences.script.txt
To jest dla Rome ale dla innych gier ścieżka będzie taka sama
Sent from my SM-T815 using Tapatalk

Sulejman I
31-05-2018, 15:53
Bardzo bardzo bardzo dziękuję! Masz u mnie browara! :)

EDIT: żeby nie było tak słodko to kolejne pytanie - da się powiększyć jakoś czcionkę?

Ulthion
02-03-2019, 21:45
Prawie rok od poprzedniego postu :D
Ale może mi ktoś przypomni. W RP jak zmienić władzę na monarchię absolutną? Wkurzyć plebs czy szlachtę? I po której stronie trzeba stanąć?

Chaak
02-03-2019, 22:18
https://empiretotalwar.fandom.com/wiki/Revolution

Na dole strony jest tabelka, która powinna pomóc.

shimazu
20-02-2021, 10:50
Witam.
Czy Wiecie może, co zrobić z wrogością innych Państw za podbój?
Mam pełno sojuszników i większość z nich mnie nienawidzi.
Było coś takiego, że gdzieś trzeba było wejść i usunąć coś przy konkretnej frakcji.
Ale ja bym wolał na początku gry usunąć tę beznadziejną opcję.
Bardzo proszę o pomoc, za co z góry dziękuję i pozdrawiam.

PS Jeśli się nie da w ten sposób, to może być ten pierwszy ze szperaniem po frakcjach w trakcie kampanii.

shimazu
27-08-2021, 12:46
Witam.

Czy jest taki mod pod Empire i Napoleon, żeby był cały świat - Europa, Ameryki, Afryka, Azja wraz z Japonią, Australia?
Dziwne, że do medievala II stworzono taki mod, a nie do empire. Mowa o falcom.

Będę wdzięczny za odpowiedzi i pozdrawiam