PDA

Zobacz pełną wersję : Horrory

Brave
16-01-2010, 14:48
Siemka,

Od niedawna zacząłem nałogowo oglądać horrory, co weekend urządzam sobie kino :) Ostatnio obejrzałem Rec'a i muszę przyznać, że niezły i ta akcja z chłopczykiem na końcu filmu...myślałem, ze narobie w majtki :lol: :lol:. Mam pytanko.

Jaki horror mi polecacie, ale Chodzi mi o film BARDZO STRASZNY.

Sareth4
16-01-2010, 14:56
kiedyś robili mocne horrory.
Teraz coraz rzadziej trafi sie prawdziwy mocny horror
Ostatnio oglądałem taki horror Lustra możesz obejrzec nawet nawet choc widzialem lepsze

Memnon[pl]
16-01-2010, 15:25
Jeżeli dopiero teraz zacząłeś oglądać horrory to polecam oglądać te starsze.Są duzo lepsze od teraźniejszych.Ze starszych polecam-Krąg(The Ring) I i II.Zły skręt-przedewszystkim jedynke,Smakosz I i II,Wzgórza mają oczy I,Dom woskowych ciał,Teksańska masakra piłą mechaniczną I...i to chyba tyle:-)Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopisze.

Dragonit
16-01-2010, 16:07
Kiedyś kręcili lepsze, a jako przykład podajesz dom woskowych ciał :lol:
Ja polecam:
Znaki - Bardzo klimatyczny film z Melem Gibsonem w roli głównej, jak się wczujesz, to jest bardzo fajnie 8-) Ta atmosfera, oglądanie newsów w tv, filmik z urodzin ...
Głosy - zarówno 1, jak i 2. Obie części opierają się o dwie sprawy, które istnieją, ale są tajemnicze - pierwszy to metoda słuchania duchów przez nienastawiony odbiornik (sporo osób to praktykuje, oczywiście nie ma dowodów na prawdziwość), a druga to śmierć kliniczna.
Pokój 1408 - Ciekawe horror o pokoju, z którego nie da się wyjść.
Klątwa - niezbyt pamiętam już, o co w tym filmie chodziło, ale warto oglądnąć.
Widmo - to japońskie z 2004 bodajże, ciekawy film.
The Ring był polecony u góry, oglądałem tylko 1 ;p
I podobny Oko z 2004 (wersja japońska) jest niezła, ale nie mam możliwości go obejrzeć, a w tv nie puszczają.

Memnon[pl]
16-01-2010, 16:27
Miał być straszny horror-a nie realistyczny.Jak dla mnie był w miare straszny więc podaje.Kwestia gustu :D I podobny Oko z 2004 (wersja japońska) jest niezła, ale nie mam możliwości go obejrzeć, a w tv nie puszczają.-ang wersja z Jessiką Albą jest lepsza...jak dla mnie-ale to też oczywiście kwestia gustu:-)...i też jest mało straszny...a miały być straszne:-). Znaki- Owszem niezły-ale mało straszny...
Głosy-tego akurat nieoglądałem..pasuje więc oglądnąć.Pokój 1408-też niezły(szczególnie zakończenie)-ale mało straszny...Klatwa I i II oraz Widmo--o tych zapomniałem a faktycznie warto obejrzeć

Witia
16-01-2010, 17:59
Oglądałem w życiu kilkanaście horrorów i tak naprawdę jedyne, które miały w sobie coś wciągającego i strasznego, to filmu typu Omen, czy Dziewiąte Wrota.
Moim zdaniem oczywiście.

discpline83
16-01-2010, 18:19
Ja ci polecam Harry Angel, strasznie straszny moze i nie jest ale ma klimat. Drabina jakubowa, Silent Hill,Antychryst, to z tych nowszych (poza anielskim harrym). Ze starszych pmaietam odmienne stany swiadomosci, omen, dziecko rosemary. A dla odprezenia Martwe zlo(wszystkie czesci) oraz martwice mozgu. Jak przypomne sobie wiecej tytulow to dam ci znac.

MiChAl I wspaniały
16-01-2010, 19:12
Ja polecam Resident Evil, a z tych starszych to Ptaki (zawsze to jakiś horror). A Ring to naprawdę niezły horror. Starczyło, że obejrzałem zwiastun i omijałem szerokim łukiem DVD.

16-01-2010, 21:38
]Smakosz I

btw Dzisiaj leci na TVP2. Na filmwebie nawet Zombieland jest horrorem, możesz spróbować. :lol:

Brave
16-01-2010, 21:46
A Ring jest straszny czy to bardziej takie gówno jak Piła :lol: :lol: ?

PS. Właśnie włączam Wzgórza Mają Oczy, zobaczymy czy mi się spodoba :)

Sam Fisher
16-01-2010, 22:02
Ja nie znam pojęcia strachu podczas oglądania filmu, ale biorąc pod uwagę reakcję ludzi podczas oglądania Paranormal activity można powiedzieć, że taki film jest straszny :mrgreen:

Brave
17-01-2010, 00:23
Właśnie obejrzałem Wzgórza Mają Oczy i uważam że film był niezły. Od początku film trzyma w napięciu, lecz z czasem zmienia się w zwykłą siekankę. Horror narazie jeden z lepszych jakie obejrzałem, warty polecenia.

Ja nie znam pojęcia strachu podczas oglądania filmu, ale biorąc pod uwagę reakcję ludzi podczas oglądania Paranormal activity można powiedzieć, że taki film jest straszny :mrgreen:
Właśnie czytałem recenzje, podobno dojechany jest i ciekawe czy historia ze Spielbergiem jest prawdziwa :D

Lena
17-01-2010, 00:36
Ze swojej strony polecam film "Udręczeni". Naprawdę ciekawy - tajemniczy, mroczny i z gatunków tych lepszych. Nie lubię za to horrorów typu "Piła" czy "Hostel". Szczytem obrzydliwości jest gnębienie kogoś, mordowanie w sadystyczny sposób i poniżanie.

Kiedyś były lepsze horrory... Klasyki jak "Dracula" nie mają porównania do niczego dzisiejszego.

Brzoza
17-01-2010, 00:41
UKRYTY WYMIAR (EVENT HORIZONT) z Laurencem Fishburnem i Samem Neilem. Zobacz koniecznie

Volomir
17-01-2010, 01:01
Moje typy:
-Omen
-Sierociniec
-Inni
-Ring (japoński!)
-Dracula
-Nie oglądaj się teraz (stare, ale kurde, jak ktos lubi psychologiczna miazge to polecam)
-Dziecko Rosemary
-Call of Cthulhu (nowy, czarno-bialy)
-Znaki
-Coś
-Blair Witch Project
Pila, Wzgorza maja oczy, Hostele itd. to dla mnie syf. Co kto lubi, ale z horrorem to nie ma nic wspolnego. Zamiast strachu czy niepewnosci wywoluje raczej grymas zniesmaczenia (i to raczej ze wzgledu na niski poziom fabuly/scenariusza/dialogow itd)

Co do Paranormal Activities to uwazam film za smieszny, niestraszny i uwazam, ze Amerykanie sa dziwni, ze tak panikuja;) U mnie na seansie to raczej slychac bylo wesole usmieszki niz krzyki;) BW lepsze;)

Lena
17-01-2010, 01:42
-Inni

Oj tak, tak - jeden z lepszych filmów jakie widziałam

Sam Fisher
17-01-2010, 09:12
]
Miał być straszny horror-a nie realistyczny.Jak dla mnie był w miare straszny więc podaje.Kwestia gustu :D I podobny Oko z 2004 (wersja japońska) jest niezła, ale nie mam możliwości go obejrzeć, a w tv nie puszczają.-ang wersja z Jessiką Albą jest lepsza...jak dla mnie-ale to też oczywiście kwestia gustu:-)...i też jest mało straszny...a miały być straszne:-). Znaki- Owszem niezły-ale mało straszny...
Głosy-tego akurat nieoglądałem..pasuje więc oglądnąć.Pokój 1408-też niezły(szczególnie zakończenie)-ale mało straszny...Klatwa I i II oraz Widmo--o tych zapomniałem a faktycznie warto obejrzeć
Heh, ja zasnąłem przy tym filmie z Albą ^ ^'

Furiusz
17-01-2010, 09:49
Ludzie, Resident Evil czy Wzgórza maja oczy i inne tego typu badziewia o zombie które zajmują/atakują/niszczą świat a powstały w wyniku klątwy/eksperymentów/wirusa to najgorszy kicz jaki oglądałem. Ostatnio chyba z 30 takich filmów wydali. Nic w tym nie ma, zero fabuły, zer strachu, sieczka - jak ktoś się boi krwi to może go to przestraszy.
Blair Witch który już tu ktoś rzucił to jest to - zero krwi w zasadzie, zero potworów itp a starach jak złoto, bo jest klimat, bo pozwala ten film pracować wyobraźni, a ta jest najlepsza na strach, te wszystkie wyskakujące znienacka stwory to tak oklepany element....
albo The Think, może dziś już tak nie straszy, ale ma nadal niesamowity klimat, Ring tak samo, w the eye straszny to był pan doktor, a Alba ma po prostu fajny tyłek ;) i nawet jeśli to był horror to tego nie zauważyłem.
te wszystkie wysypy żywych trupów, świty żywych trupów, jestem legendą itd to syf. Smakosz tak samo.
Blair Witch niech nikt nie ogląda 2 - w niej jest tylko dobra aktorka grająca wikankę.

Jak chcesz się przerazić weź oglądnij Striptizerki Zombie :D

Filmor
17-01-2010, 12:00
Ja Ci polecam, obejrzeć każdy azjatycki, jaki Ci wpadnie w łapy:). Potrafią mieć świetny klimat i chyba to mistrzowie jeśli chodzi o horrory a tematy praktycznie zawsze są oryginalne a nie jakieś wirusy/zombie/duchy... Chociażby takie "Czerwone pantofelki":P;)

Lena
17-01-2010, 12:13
Jak chcesz się przerazić weź oglądnij Striptizerki Zombie

A może też "Lesbian Vampire Killers?" :D

Furiusz
17-01-2010, 12:21
Przyznam się szczerze, ze nie widziałem, muszę to nadrobić :D

tomsn
17-01-2010, 12:31
straszny jak cholera był japoński Ring.

Brave
17-01-2010, 12:35
Żal, sciągłem Paranormal Activity a tu niemieckie napisy, których nie da się usunąć! :evil: :evil:

Zobaczę tego Ringa, może fajny :)

Rafa
17-01-2010, 13:13
Paranormal activities? Nie polecam, ponad godzina pieprzenia o niczym, kilkanaście minut akcji, też nieciekawej. Przynajmniej mi nie przypadł do gustu.

Jeśli już oglądac filmy przedstawione jako kręcone amatorską kamerą to polecam REC. Wielu osobom się nie podoba, ale to budowanie napięcia i miażdżąca końcówka dla mnie wystarczy, aby nazwac go dobrym filmem. Zwłaszcza za końcówkę :D

I nie mówcie że piła jest zła. Fabuła jest bardzo fajna, i to wymieszanie czasów w rożnych częściach. Mogliby zrobić ten film bez scen gore, a i tak były fajny. Tak jak jedynka, trzymała klimat.

Jeśli ktoś szuka czegoś naprawdę mocnego, to słyszałem że Hannibal Holocaust jest masakryczny. Z 1980 roku, niektórzy zwą go kultowym. Po seansie (w wielu krajach zakazany), ludzie dzwonili do wytwórców spytać co się stało z aktorami, bo myśleli że ginęli na scenie. Na tamten rok nie było tylu efektów specjalnych aby rzeczywiście to przedstawić, chyba sam będę musiał go obejrzeć.

Filmor
17-01-2010, 14:39
Cannibal Holocaust to jest masakra... Film zakazany w wielu krajach bo niektóre rzeczy były kręcone niezgodnie z obowiązującym prawem, czyli np. zwierzęta na filmie były zabijane naprawdę... To jest po prostu film o mięsie...nie polecam...

discpline83
17-01-2010, 14:46
Cannibal holocaust jak cos. Z podobnych klimatow byla jeszcze japonska seria o znecaniu sie nad ofiarami rowniez zakazana w wielu krajach bo za bardzo przypominala snuff nie pamietam jak sie zawala chuba swinka morska(Genuine pig) ale to sa filmy chore jak dla mnie. Z klimatycznych horrorow teraz nie ma prawie nic, wiekszosc to sieczka. Ze starszych pamietam reanimatora, thing,it, calkiem niezle byly.Ogolnie dobry horror jest rzecza rownie rzadka jak dziewica w domu publicznym.

Rafa
17-01-2010, 14:47
A kojarzy ktoś jeszcze "coś" ?

Furiusz
17-01-2010, 14:59
Ta nawet o tym wspomniałem The think

Sam Fisher
17-01-2010, 15:24
Ta nawet o tym wspomniałem The think
;) Wcześniej nie chciałem o tym wspominać, bo myślałem, że to literówka zwykła, ale tym razem przekonałeś mnie, że to nie była literówka ;] The Thing !

Lena
17-01-2010, 15:37
Pragnę wspomnieć, że rozmawiamy tu o horrorach a nie o ściąganiu filmów, więc proszę się pilnować, bo za propagowanie piractwa regulaminowo należy się ostrzeżenie.

Sareth4
17-01-2010, 15:43

Tak dobry horror fajnie ten klaun wyglądał ^^
Ogólnie trzymał w napięciu

MiChAl I wspaniały
17-01-2010, 16:02
Ludzie, Resident Evil czy Wzgórza maja oczy i inne tego typu badziewia o zombie które zajmują/atakują/niszczą świat a powstały w wyniku klątwy/eksperymentów/wirusa to najgorszy kicz jaki oglądałem. Ostatnio chyba z 30 takich filmów wydali. Nic w tym nie ma, zero fabuły, zer strachu, sieczka - jak ktoś się boi krwi to może go to przestraszy.
Blair Witch który już tu ktoś rzucił to jest to - zero krwi w zasadzie, zero potworów itp a starach jak złoto, bo jest klimat, bo pozwala ten film pracować wyobraźni, a ta jest najlepsza na strach, te wszystkie wyskakujące znienacka stwory to tak oklepany element....
albo The Think, może dziś już tak nie straszy, ale ma nadal niesamowity klimat, Ring tak samo, w the eye straszny to był pan doktor, a Alba ma po prostu fajny tyłek ;) i nawet jeśli to był horror to tego nie zauważyłem.
te wszystkie wysypy żywych trupów, świty żywych trupów, jestem legendą itd to syf. Smakosz tak samo.
Blair Witch niech nikt nie ogląda 2 - w niej jest tylko dobra aktorka grająca wikankę.

Jak chcesz się przerazić weź oglądnij Striptizerki Zombie :D

Są gusta i guściki ;)

discpline83
18-01-2010, 13:04
Hmmm wole troche subtelniejsze Horrory. Cos typu szosty zmysl. Ostatnio nie znlazlem nic ciekawego, wiec wrocilem do staroci. Rozczarowal mnie Not forgotten ktory mial byc horrorem poruszajacym watek Santierii a okazal sie zwyklym thrillerem, o liniowej i przewidywalnej fabule.

Aquila
18-01-2010, 14:35
brrr...nienawidzę horrorów, a te typu 'Cannibal Holocaust' to już naprawdę przegięcie. :roll:

Grandal
02-02-2010, 23:53
Odgrzeję trochę temat.
Naprawdę dobry jest Japoński "Dark Water" (2002) i Egzorcyzmy Emily Rose (2005). Ten drugi oparty na prawdziwej historii Anneliese Michel. W filmie wykorzystano oryginalne nagrania z egzorcyzmów na Anneliese Michel.
Ten drugi film pozostaje naprawdę na długo w pamięci. Godzina 3 w nocy! Trzeba o niej pamiętać. :P
http://www.sonypictures.com/movies/exorcismofemilyrose/site/intro.swf

Brave
22-03-2010, 14:32
Egzorcyzmy ER fajne, jest klimaci, ale i tak nic nie pobije Widma - Shutter (wersja tajlandzka, amerykańska to shit) i Klątwy.

To są dwa horrory, które narazie podobają mi sie najbardziej :)

PS. troche pozno odpisalem XDDD

Lena
22-03-2010, 16:45
Oglądałam wczoraj film pt. "Porzuceni" i... muszę przyznać, że był calkiem niezły. Oprócz paskudnej sceny końcowej, obyło sie bez krwawych i niesmacznych momentów. No i klimat był niesamowity. Do samego końca nie wiadomo co się stanie

Brave
22-03-2010, 17:06
Chyba zainteresuje sie tym filmem. A powiedz, dużo było "strasznych momentów"? :D

exar
22-03-2010, 18:14

Tak dobry horror fajnie ten klaun wyglądał ^^
Ogólnie trzymał w napięciu
zaraz zaraz, czy ja dobrze widzę... klaun? jaki klaun? The Thing jest o obcej formie życia mordującej naukowców na Antarktydzie. Może pomyliło Ci się z filmem "To" powstałym chyba na powieści S.Kinga.

Jeśli jestem już przy obcej formie życia to polecam serie "Obcy" w końcu to też horror.
hmm... co by tu jeszcze polecić, wymieniał już ktoś "9 wrota" albo "Lśnienie" - starą wersję z Nicholsonem?

Brave
22-03-2010, 22:43
hmm... co by tu jeszcze polecić, wymieniał już ktoś "9 wrota" albo "Lśnienie" - starą wersję z Nicholsonem?
Lśnienie to klasyk, grzech nie obejrzeć tego :D A teraz do kin bd wchodził "Koszmar z ulicy Wiązów", pewnie shit, ale zobaczymy.

Film "It" (To) to jest horror o klaunie, a "The Thing" (Coś) o Antarktydzie ;)

Lena
22-03-2010, 23:41
Chyba zainteresuje sie tym filmem. A powiedz, dużo było "strasznych momentów"? :D

Zależy co odbierasz jako "straszne momenty" ;) Twórca miał naprawdę dobre pomysły, więc myślę, że się nie zawiedziesz.

Sareth4
23-03-2010, 16:38
Racja , mój błąd 'It' jest o klaunie :)

Brave
04-04-2010, 13:49
W maju premiera Koszmaru z ulicy Wiązów, po dwóch trailerach jestem pozytywnie nastawiony :D
O ile wersja z '84 mi nie przypadła do gustu (bardziej komedia, niż horror) ten zapowiada się naprawdę nieźle.

Ogólnie filmy grozy z lat 80. i 90. są na dzisiejsze realia trochę zabawne i mniejszym stopniu straszne, np. Stephen King "To" czy już wspomniany Koszmar z...

Hetman
04-04-2010, 14:41
"Martwica mózgu" ("Braindead") 1992 reż P. Jackson i wszytko jasne :) horror-komedia z elementami gore <mniam> singaja ciach :lol:

04-04-2010, 17:57
Wczoraj oglądałem Inwazję Pająków na TVN (nie żeby prowadziły inwazję na TVN), świetna komedia, wybitna kreacja Scarlett Johansson. :lol:

Hetman
04-04-2010, 19:26
Wczoraj oglądałem Inwazję Pająków na TVN (nie żeby prowadziły inwazję na TVN), świetna komedia, wybitna kreacja Scarlett Johansson. :lol:

fajny komentarz recenzenta kiedyś przeczytałem o tym filmie - "pająki atakują! aaaaaa! Ale łatwo je zabić, wystarczy wyłączyć telewizor - 1/5"

Brave
13-06-2010, 20:17
Zna ktoś coś jeszcze fajnego? najlepiej azjatyckiego :)

Evanger
16-06-2010, 11:35
Wymieniano Underworld? ;)

Lena
16-06-2010, 11:40
Może nie jest to horror azjatycki, ale polecam "Nieproszonych gości". http://www.filmweb.pl/film/Nieproszeni+ ... 009-206486 (http://www.filmweb.pl/film/Nieproszeni+go%C5%9Bcie-2009-206486)
Naprawdę fajny film i zaskakujące zakończenie. Dawno nie oglądałam czegoś tak wciągającego.

KLAssurbanipal
16-06-2010, 11:46
Zastanawiam się czy nie lepiej pisać w filmach? Potem powstaną tematy: Komedie, Historyczne, Melodramaty itp. a główny temat stanie się bezużyteczny. ;)

Lena
16-06-2010, 12:03
Doklejanie tematu jest zbędne. W "Filmach" pisze się zazwyczaj o nowościach. Póki co nie powstały tematy typu "komedie", "przyrodnicze", "kategorii B" ( i mam nadzieję, że nie będzie to dla Ciebie inspiracją KLA ;) ).
Tutaj jak każdy widzi, polecamy sobie horrory. Niech więc tak zostanie

KLAssurbanipal
16-06-2010, 13:07
Ja bym założył osobny temat o filmach historycznych: raz że nawiązuje do tematyki Total War, a dwa że w temacie o filmach sporo się uwagi im poświęca.

Brave
16-06-2010, 16:30
A se załóż - wiedz, że mi to nie bd przeszkadzać ese ;)

Co do "Nieproszonych gości" - oglądałem ale wieki temu i lewdo co pamiętam, a najbardziej zapisałem sobie scene, w której wyskakuję ten chłopczyk z pod szafy :? - strach nawet myśleć o tym.

"Underworld" - wgle nie straszny film, ciężko powiedzieć że to film grozy, raczej akcji, ale mimo wszystko wart polecenia.

A ja osobiście polecam "Inni" 2001 z boską Nicole Kidman - zagrała świetnie.

Lena
16-06-2010, 20:26
Zgadzam się co do "Innych". Lubię takie zaskakujące zakończenia. Generalnie dobrze jest trafić na horror, w którym nie chodzi o sadystyczne zabijanie i polowanie na człowieka (ciągle mam przed oczami "Hostel")

KLAssurbanipal
16-06-2010, 23:22
Underworld to nie horror lecz fantasy, akcji, przygodowy.

Celt
17-09-2012, 11:08
Dziecko Rosemary
Egzorcysta
Omen
Coś
Koszmar z ulicy Wiązów (pierwsza część)
Ring
Lśnienie
Rec
Nieodebrane połączenie
to jak dla mnie najlepsze horrory.
"Egzorcyzmy Emily Rose" też mają kilka strasznych momentów, choć to raczej film sądowniczy niż horror.

"Ptaki", "Piła" i "Hostel" to nie horrory, tylko thrillery. Horror to fantastyka grozy, tam występuje element nadprzyrodzony. A ptaki ani sadyści nie są elementem nadprzyrodzonym.
"Cannibal Holocaust" to też nie horror. W ogóle gore to niekoniecznie podgatunek horroru - jak dla mnie to odrębna kategoria filmowa. Gore często nie zawiera elementu nadprzyrodzonego - wyjątkiem jest wspomniany "Koszmar z ulicy Wiązów".

A od "Piły" lepszy jest thriller "Cube".
"Piła" ma naprawdę spory potencjał - szkoda, że niewykorzystany. Fabułę ma ciekawą, ale niedopracowaną.
W "Pile" policja działa bardzo nieprofesjonalnie. Nie dość, że przesłuchują Amandę - porwaną przez psychopatę, ledwo ocaloną, po traumatycznych przeżyciach - bez psychologa, to na obławę przeciwko niebezpiecznemu psychopatycznemu mordercy i porywaczowi idą tylko dwaj policjanci, bez wsparcia.
Poza tym w tym filmie widz nie może się utożsamiać z żadnym z bohaterów - detektyw Tapp sugeruje, że to Lawrence Gordon jest mordercą, więc nie ufamy Gordonowi, a jednocześnie żona Gordona ostrzega go, żeby nie ufał Adamowi, bo on dużo o nim wie, a mu nie pomaga.
To, że prawdziwym Jigsawem okazał się nie grożący człowiek z pistoletem, tylko koleś udający martwego przez cały film, jest bardzo mocno naciągane.
Leigh Whannell robi przesadzone miny, a i Danny Glover nie zagrał tu zbyt dobrze.