Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc techniczna !! FAQ !!

Strony : 1 [2]

buger13
11-04-2013, 20:25
Ave, jeśli wypakowałeś RAR-em folder EB do głównego katalogu RTW z pliku EB12_on_ALX.exe! i po uruchomieniu gry masz taki pierwszy ekran, to jest ok:
http://imageshack.us/a/img11/6517/ebalex.png
Pozdrawiam

Uruk haj
12-04-2013, 13:25
Serdeczne dzięki oto mi chodziło teraz mogę się cieszyć grą. Pozdrawiam 8-)

kola
08-05-2013, 15:56
Witam próbuje grać w tego ciekawego moda ale prawie za każdym razem przy zmianie tur włączając klepsydrę wyrzuca mnie przy Seleucydach do pulpitu gram na EB nie używając dodatku Aleksander. W związku z tym pytanie czy mam się przerzucić na EB Aleksander jeżeli tak to w jaki sposób mam to zainstalować mam pobrane EB 1.1 plus patch 1.2 oraz fixy uzywam na to spolszczenia mega pack jeżeli mozecie koledzy to pomózcie bo gra gdy co turę przy jej zmianie wywala do pulpitu pomimo dużej cierpliwości z mojej strony staje sie udręką.

buger13
08-05-2013, 19:05
Witaj, proponuję zajrzeć do tego tematu:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=536&t=11483
Tam do spoilera pod "Kompilacja sub-modów BlackWooda z Nowymi Warunkami Zwycięstwa!!!"
Ściągnij sobie wszystko i następnie kieruj się instrukcją, a na pewno będzie OK!!!
Dodam tylko że do tej kompilacji jest najpełniej zrobione spolszczenie.
Pozdrawiam

RockMiguel
09-05-2013, 17:27
Wrrr! Kiedy próbuje włączyć grę to Nie można uruchomić(bla bla) bo nie znaleziono mss32.dll

kola
09-05-2013, 19:48
Dzieki buger13 ale w dalszym ciągu nie mogę pograć zrobiłem wszystko jak jest w instrukcji BlackWooda z Nowymi Warunkami Zwycięstwa ale wchodząc przez aleksandra wpisując kampanię wywala mnie do windowsa to samo dzieje się jak wchodzę przez Aleksandra przy normalnej instalce nadmieniam że dopisuję do skrótu prezentowaną formułkę : -mod:eb -show_err -nm -noalexander w EB standardowym wywala mnie wielokrotnie prz zmianie tur naciskając klepsydrę jeszcze raz proszę o pomoc może masz jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyna takiego zachowania komputera.

buger13
16-05-2013, 18:58
Witam, po dłuższej nieobecności widzę, że nikt nie odpowiedział na wasze pytania.

Wrrr! Kiedy próbuje włączyć grę to Nie można uruchomić(bla bla) bo nie znaleziono mss32.dll
Ściągnij brakujący plik z tego linku: http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?mss32 i skopiuj go do głównego katalogu RTW.

Dzieki buger13 ale w dalszym ciągu nie mogę pograć zrobiłem wszystko jak jest w instrukcji BlackWooda z Nowymi Warunkami Zwycięstwa ale wchodząc przez aleksandra wpisując kampanię wywala mnie do windowsa to samo dzieje się jak wchodzę przez Aleksandra przy normalnej instalce nadmieniam że dopisuję do skrótu prezentowaną formułkę : -mod:eb -show_err -nm -noalexander w EB standardowym wywala mnie wielokrotnie prz zmianie tur naciskając klepsydrę jeszcze raz proszę o pomoc może masz jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyna takiego zachowania komputera.
1. Odinstaluj EB i RTW (usuń folder po RTW jeśli nadal jest), następnie zresetuj komputer.
2. Zainstaluj Romka (na inny dysk niż masz system).
3. Odpal grę i wyłącz porady doradcy, a następnie zagraj(wystarczy jedną turę).
3. Zainstaluj EB według tego: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=536&t=11483
4. Przy instalacji EB i sub-modów kliknij przeglądaj i tam szukaj właściwego folderu.
Myślę że teraz się uda zagrać.
Pozdrawiam

Tessali
16-06-2013, 08:41
Nie wiem co robię źle, ale nie mogę ściągnąć moda, żaden link mi nie działa.

buger13
16-06-2013, 11:37
Nie wiem co robię źle, ale nie mogę ściągnąć moda, żaden link mi nie działa.
Ave, a co konkretnie masz na myśli pisząc nie działa??
- czy linki są martwe(w ogóle nie można rozpocząć siadania)??
- czy nie możesz pobrać plików do końca??
Jeśli to ten drugi przypadek to po prostu zmień przeglądarkę. :mrgreen:
Pozdrawiam

McAbra
16-06-2013, 12:53
... A jeśli pierwszy to ściągnij Torrenta - ten na pewno działa :)

Tessali
16-06-2013, 17:36
Dzięki za pomoc, chyba faktycznie tylko torrentowy link działa. Nie miałem zainstalowanego programu, a pozostałe nie działały więc miałem problem. Pozdrawiam!

Tessali
03-07-2013, 18:34
Witam.
Wiem, że to trochę bez sensu, bo i tak nie będzie wiadomo w czym problem, ale dobra, może wpadniecie na jakiś pomysł. Od początku, gram w EB kompilacja Blackwooda nr 3, wszystko zainstalowane zgodnie z instrukcją. Prowadzę Rzym, i jestem w około 200 r. p.n.e. Wszystko chodziło wszechładnie, ale w miarę upływu czasu coraz częściej gra wywala mi do pulpitu z nieśmiertelnym hasłem "program wykonał nieprawidłową... itd." Dzieje się to zazwyczaj w momencie opuszczania bitwy, czyli wygrywam potyczkę, wywala mnie do pulpitu, raz zdarzyło się coś takiego przy kliknięciu na zakończenie tury.
Instalować wszystkiego od nowa nie bardzo mi się uśmiecha, czy macie więc może pomysł jak rozwiązać ten niesympatyczny problem?
Pozdrawiam.

BlackWood
03-07-2013, 19:48
Witam już śpieszę z odpowiedzią. Jeśli wszystko dobrze zrobiłeś jak w opisie, nie ma prawa ci się to zepsuć(mam nadzieje że nie grzebałeś w plikach?), ja nie raz,
testowałem tę kompilację i była chyba jedną z najbardziej stabilnych.Jeśli występują krasze to jest jednoznaczne z tym że coś źle wgrałeś.

Musisz wszystko dokładnie wgrywać tak jak masz to w opisie, zaczynając od góry kończąc na dole. Wszystko ma tu swoją kolejność, nie możesz czegoś pominąć lub ominąć.
Stawiam na to, że usunąłeś duże drzewa wklejając odpowiedni plik, a potem wrzuciłeś tekstury z RS.. Tak :arrow: :?:

Tessali
03-07-2013, 20:42
Nie, drzewa zostawiłem, trudniej się gra, ale realistyczniej, oraz tekstury z RS pominąłem, podobają mi się te które są.

Inna ciekawa przypadłość, ale to pewnie wina silnika gry. Rozmiar jednostek mam ustawiony tak, że oddziały rzymskie (hastati itp.) mają liczebność 82 wojaków, niemniej przy pełnych bitwach (obie strony maksymalne składy), dochodzi do poważnego zaburzenia pracy grafiki, FPS momentami dobija do 10 klatek/sekunda. Od razu mówię, że komputer mam taki, że RII pójdzie na ultra, więc nie wina sprzętu. Pytanie, jaka opcja, ustawienie tak zamula? Ustawione mam wszystko na full i pozaznaczane wszystkie efekty.

RockMiguel
03-07-2013, 22:14
Nic w tym dziwnego, że w oddziale hastati jest 82 wojowników( oprócz 80 żołnierzy jest tam chorąży i centurion)

Tessali
04-07-2013, 05:16
Nie, nie, nie podałem tej ilości żebym miał do niej pretensję, rozumiem, że w oddziale był centurion i signifer. Podałem tę ilość, żeby wykazać, że pomimo rozsądnej skali jednostek mam problemy z płynnym działaniem bitew. Pozdrawiam.

Araven
04-07-2013, 07:59
Może problem jest w ustawieniach rozdzielczości, bitwy, cieniach itp., a nie w skali, tam popróbuj.

ottoman
13-07-2013, 19:22
wgrałem wszystko elegancko, chce odpalic moda przez Alexa i wyskakuej blad; failed to read censored word dictionary file eb/data//chat_filter.san

BlackWood
14-07-2013, 00:02
Jednak nie wgrałeś EB tak elegancko :D

ottoman
14-07-2013, 11:58
Jednak nie wgrałeś EB tak elegancko :D
a włąsnie ze wgrałem :D
na anglojezycznym forum kos poradził, zeby przekopiowac ten plik z alexa do eb/data i działa ale...
w okienku tytułowym nie ma znaczka alexander pomimo tego, ze przez ten skrót włączam

BlackWood
14-07-2013, 13:00
Żeby grać na silniku Alexander, trzeba mieć ORYGINALNĄ wersję gry najlepiej antologię, tam mamy wszystkie dodatki BI i Alexander.
Po prawidłowej instalacji EB w wersji 1.1(razem z trzema instalatorami) potem wersji 1.2(z usunięciem linijki niepotrzebnego tekstu). Wklejamy folder EB-Alexander engine i zamieniamy.
Nadpisujemy skrót z ikonki Alexander, którą powinieneś mieć na pulpicie.Tyle w tym temacie...Chodzić ci powinno bez problemu ;)

Pozdrawiam

ottoman
14-07-2013, 16:27
Żeby grać na silniku Alexander, trzeba mieć ORYGINALNĄ wersję gry najlepiej antologię, tam mamy wszystkie dodatki BI i Alexander.
Po prawidłowej instalacji EB w wersji 1.1(razem z trzema instalatorami) potem wersji 1.2(z usunięciem linijki niepotrzebnego tekstu). Wklejamy folder EB-Alexander engine i zamieniamy.
Nadpisujemy skrót z ikonki Alexander, którą powinieneś mieć na pulpicie.Tyle w tym temacie...Chodzić ci powinno bez problemu ;)

Pozdrawiam
Mam Antologie oryginalna. No wszystko chodzi tylko przy włączaniu nie ma napisu alexander na dole( a wlączam przez alexa) no ale na razi nie wywala wiec jest git

CarolusRex
20-07-2013, 00:37
wszystko pobrałem i zainstalowałem jak jest w tej instrukcji tutaj ale gdy klikam na ikonke play tego moda to odpala mis ię tylko podstawka :c co zrobiłem źle?

20-07-2013, 08:39
Miejsce instalacji moda jest w instalatorze w miejscu domyślnym, stąd może być taki efekt...Powinno się instalować tam gdzie gra faktycznie ma swoje miejsce. Jeżeli jest inaczej, to może ktoś podpowie z graczy? ;)

CarolusRex
20-07-2013, 11:23
Miejsce instalacji moda jest w instalatorze w miejscu domyślnym, stąd może być taki efekt...Powinno się instalować tam gdzie gra faktycznie ma swoje miejsce. Jeżeli jest inaczej, to może ktoś podpowie z graczy? ;)

zainstalowałem w folderze z rome total war (u mnie c/creative assembly/rome total war) przeniosłem z program files bo odradzało :s pewnie czegoś nie zrobiłem, bo jak narazie wszystko szło gładko i łatwie a napisane jest że trudno się instaluje.

Toguss
15-08-2013, 11:47
Czy po instalacji tego :

2. Ale jeśli nie chcemy się w to bawić i chcemy przyrodę z RS, to pomijamy punkt pierwszy i wystarczy, że podmienimy oryginalne pliki z EB na te z RS i wszystko będzie normalnie chodziło :) :)http://hostuje.net/file.php?id=66d03200 ... 884cdf2c45 (http://hostuje.net/file.php?id=66d03200419b778b4d657b884cdf2c45)

musimy tworzyć nowe foldery i wszystko długo i uważnie kopiować ?
Przyznam, że jest to bardzo czasochłonne i łatwo o pomyłkę z powodu przemęczenia oka.

buger13
15-08-2013, 14:55
AVE!!!
Wystarczy wpakować pobrane archiwum np. na pulpit i następnie przekopiować cały folder data do katalogu EB.
Przed zamianą plików można sobie zrobić kpię zapasową folderu Data, tak na wszelki wypadek.
Chyba nie zajmuje to aż tak wiele czasu i nie jest jakoś strasznie skomplikowane.
Pozdrawiam

Toguss
15-08-2013, 17:46
Mam nowy komputer i wszystko musiałem instalować od nowa. Problem polegał na tym, że zakręciłem się z nowym oprogramowaniem. Dziękuję Buger za pomoc.

Anduril1991
19-09-2013, 09:44
Witam ponownie. Mam pytanko... czy istnieje możliwość grania w dwie osoby w tą grę? Ostatnio się dowiedziałem, że np w medievalu jest taka opcja po dokonaniu zmiany w jakimś pliku. Kurcze byłoby wspaniale zagrać z bratem w Europe Barabarorum! :)

McAbra
19-09-2013, 19:24
Witaj. W linku poniżej opisane jest jak grać w kilka osób na przykładzie podstawki Rome: TW i 8 frakcji. Oczywiście można rozgrywać kampanie na inną ilość graczy i inne frakcje, wystarczy stworzyć nowy HotSeatScript.
viewtopic.php?f=499&t=11892 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=499&t=11892)
Przeczytaj i w razie wątpliwości pytaj. Niech Cię nie zrazi ten opis, w rzeczywistości jest to bardzo łatwe.

Napoleon7
17-02-2014, 19:07
Zamontowałem sobie EB. Dodatkowo pozmieniałem statystykę jednostek (m.in. zwiększając ilość żołnierzy w niektórych oddziałach). Obok mam parę innych modów. Początkowo wszystko szło jak najlepiej. Gdy jednak doszedłem (grając Rzymem) mniej więcej do 170 roku, gra zaczęła się zacinać co jakieś 1-2 tury. Do tego momentu wszystko było OK. Grając równolegle innymi państwami (maksimum doszedłem do ok. 200 roku) też wszystko jest OK. A tu... Grać się nie da. Ile razy można toczyć tą samą bitwę?! Czy to wpływ innych modów, moich modyfikacji czy po prostu ten mod "tak ma"? I czy coś się z tym da zrobić?

Lumis
20-02-2014, 21:22
Witam, pogrywam sobie ostatnio w różnorakie modyfikacje do Rome, w tym Europa Barbarorum i różnorakie odmiany Invasio barbaorum. Grając w najnowszą chyba odmianę tego ostatniego - Somnium Apostatae Iuliani zauważyłem różnicę w wyglądzie miast wschodnich, które w przeciwieństwie do EB nie straszą swoją klocowatością.

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/829/yhvy.png

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/703/m2b6.png

Jak widać na załączonych obrazkach, miasta w SAI nie odstają bryłą od rzymskich i hellenistycznych, w przeciwieństwie do tych z EB, wprost wyjętych z podstawowej wersji gry. Teraz mogę zadać właściwe pytanie, czy istnieje możliwość przekopiowania wyglądu miast kultur wschodnich takich jak Partia z SAI do EB?

Kobierzyn1234
26-02-2014, 20:08
Mam mały problem z instalacja tego moda. Kupiłem Rome total war gold edition na steamie podstawka i babrbrian invasion. Sciagnolem mod europa barbarorum i mam problem z jego zainstalowaniem robilem według poradnika na youtube http://www.youtube.com/watch?v=wL1-21m9BNI. Może ktos juz instalował ten mod na twcenetr nie moge sie połapać jak to zrobić

Przeniosłem do odpowiedniego tematu - McAbra

Kearven
14-04-2014, 20:17
Mianowicie nie wiem co zrobiłem źle , zainstalowałem wszystko. działa ale przy odpalaniu EB odpala mi się podstawowy Rome Total War. Pewnie to jakaś błahostka, jednak ja nadal nie wiem co jest nie tak. :(

Przeniosłem do odpowiedniego tematu - McAbra

McAbra
15-04-2014, 14:50
Włączasz EB przez skrót do Rome: Total War, czy osobny skrót do Europy Barbarorum?

Kearven
15-04-2014, 17:10
Włączasz EB przez skrót do Rome: Total War, czy osobny skrót do Europy Barbarorum?

Dziękuje za przeniesienie. I przy odpalaniu przez skrót do Rome i przez skrót do EB mam ten sam efekt, czyli odpalenie się podstawowej wersji Rome.

McAbra
15-04-2014, 19:35
Hmm, podaj dokładnie co, gdzie i jak instalujesz.
Spróbuj też może zrobić nowy skrót własnoręcznie. Skopiuj skrót do RTW, wejdź we właściwości i w linijce "element docelowy" dopisz " -mod:eb" bez cudzysłowów.

Paweł-K
18-04-2014, 21:52
Nie działa link rapidshare z plikiem "EAEM fixes". Plik nie istnieje. Mogę prosić o nowy działający link ?

Bauge
02-05-2014, 14:17
Ehh link do ALX engine files wygasł :( Czy mógłbym prosić o aktualny link? Z góry dziękuję.

kamlot
02-05-2014, 23:45
http://www.sendspace.pl/file/fdcdac931d6913f89e84b2a/eb12-on-alx-exe

Polecam grę na III kompilacji sub-modów od BlackWooda

radoxx4
12-05-2014, 20:42
Witam!

Wróciłem do EB po dość długiej przerwie. Rozpocząłem kampanie Partami i mam następujący problem: podczas końca tury wyskakuje mi CTD, nie mam wcześniejszego zapisu. Czy dałby ktoś może rade ściągnąć mojego save'a i sprawdzić czy też ma ten błąd? Jeśli by nie wystąpił to bardzo bym prosił o zapisanie po tej feralnej turze i wrzucenie go do tego tematu :D Włożyłem w tą kampanię trochę czasu, którgo nie mam zbyt dużo i zależy mi na odzyskaniu go ponieważ bardzo lubię grę Pahlavą, a na zaczęcie nowej niestety nie mam czasu jak już wcześniej pisałem.

Dziękuję z góry za pomoc a pod spodem wrzucam link ::D :)

http://speedy.sh/8seQs/P2.sav

Edit:
Hmmm nie włączyłem skryptów w "tej" turze i odpukać działa :D

righeira
19-10-2014, 03:03
Rany, co jest z tym EB? W życiu nie widziałem tak niestabilnego moda. Po rozegraniu około stu parunastu tur zaczęło się wyrzucanie do pulpitu. Dosłownie co cztery/pięć tur. Machnąłbym ręką na wyrzucanie z kampanii, bo to jakichś nieodwracalnych błędów nie powoduje. Wyrzuca zawsze po kliknięciu na klepsydrę, kiedy już zapisze moje ruchy, a inne frakcje jeszcze się nie ruszyły. Wystarczy wczytać autozapis i można grać dalej. Gorzej, że wyrzuca także przy bitwach (tak samo - regularnie co kilka bitew), a to już wkurza. Namęczy się człowiek, wygra heroicznie jakąś wydawałoby się przegraną bitwę, a gra mu się wysypie podczas powrotu do kampanii. Zauważyłem też jeszcze jeden bug. Wyrzuca także, kiedy jakaś osada z wysokim współczynnikiem nieporządku ma właśnie się zbuntować. I wtedy wczytanie autosejwu już nie pomaga. Będzie wyrzucać dopóki nie podniesiesz porządku w osadzie (np. dorabiając kodem 20 oddziałów milicji), żeby się nie zbuntowała. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, jak temu zaradzić to będę bardzo wdzięczny. EB instalowany w czystej wersji (podstawka + patch 1.2 + te trzy fixy) na niemodowaną platynową edycję.

BlackWood
25-10-2014, 09:44
Ave!
Mod jest bardzo stabilny, ale niestety na zwykłym RTW nie działa zbyt dobrze. Koniecznie musisz zakupić antologię, czyli RTW ze wszystkimi dodatkami.
Następnie zainstalować EB na dodatku Aleksander, poprzez dodanie folderu który umożliwia grę przez ten dodatek.
W dziale moich kompilacji dowiesz się więcej.

Pozdrawiam

righeira
25-10-2014, 19:33
OK, spróbuję jak tylko dostanę gdzieś tę antologię. Dzięki za podpowiedź. :) Pozdrawiam.

Napoleon7
18-12-2014, 21:17
Chciałbym zapytać kiedy na EB, przy grze Rzymem, dochodzi do zmiany jednostek. Jestem juz koło 70 roku pne a wciąż mogę werbować tylko początkowe/wczesne jednostki. O reformie Mariusza nawet mowy nie ma. Nie wiem czy coś jest nie tak z moim modem (poza tym wszystko chodzi dobrze) czy tak ma być?!

Lwie Serce
18-12-2014, 21:26
A spełniłeś wszystkie warunki podane w pierwszym poście tego tematu?

hardy95
22-12-2014, 09:46
Witam.

Jakby ktoś byłby miły to proszę podać działające linki do plików, aby móc pograć na modzie Blackwooda z nowymi warunkami zwycięstwa. Te obecnie podane nie mogą zostać znalezione.

Pozdrawiam

janusztrzaskacz
11-02-2015, 21:42
Witam,

Nierozumiem tej instrukcji dotyczącej instalacji zbytnio, a mianowicie zainstalowałem EB 1.1, potem EB 1.2 następnie bugfixera sprites12 stąd http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?109936-1-2-fixes-you-should-try-before-posting i teraz nie wiem co dalej. Czy mam zainstalować EAEM czy ALX engine a jeśli oba to co pierwsze. Chcę grać na w EB na aleksandze. Proszę o pomoc.

Jeśli chodzi o bugfixery to powinienem cos jeszcze dograc oprocz tego jednego??

EAEM zajmuje pare gb, a pobrałem go stad http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?134572-ALEXANDER-EB

Link do ALX http://www.zshare.net/download/51697518abdc7e31/ nie działa.

proszę o pomoc

Napoleon7
09-07-2015, 20:40
To znowu ja (tym razem we właściwym dziale). Mocuję się nadal z instalacją EB i wciąż nie za bardzo to wszystko mi wychodzi. Aktualny problem jest taki, że po zamontowaniu 1.1 (do folderu RTW) montuję jak należy 1.2 i niestety po uruchomieniu gry na stronie głównej pojawia się cyfra 1.1. Czyli patch 1.2 nie załadował się? Na zdrowy rozsądek tego 1.2 w takiej sytuacji (gdy na stronie nadal widnieje oznaczenie 1.1) nie powinno być jak sądzą? Jeżeli rzeczywiście się nie załadował, to jaki błąd u licha mogłem popełnić?
Co do fixów, to je mam i jak zrozumiałem z poradnika mam je po prostu wypakować do folderu ...EB/Date? Ale nijak nie mogę znikąd ściągnąć ALX engine files - link jest nieaktualny. Więc podejrzewam, że bez tego nie mam co kombinować dalej? Bo zmiana elementu docelowego w ikonce Aleksandra jest dla mnie jasna - nie ma sensu jej jednak robić bez zamontowania fixów i ALX engine files?
Doprawdy będę bardzo wdzięczny za wyrozumiałość i pomoc, bo meczę się z tym pieroństwem niepomiernie.

McAbra
10-07-2015, 12:36
Jeśli się nie mylę, patch 1.2 nie zmienia cyferki w menu głównym, aczkolwiek ręki nie dam sobie uciąć.

Napoleon7
13-07-2015, 07:27
Dzięki za uwagę. Zobaczymy. A czy nie ktoś nie zna jakiegoś aktualnego linku do ALX engine files? Szukałem, ale wszystkie znalezione linki są już nieaktualne. Tylko to by mi już zostało. Będę dozgonnie wdzięczny. Przy okazji - czy bez funkcjonowaniu na silniku Aleksandra gra będzie działała jak trzeba - to znaczy z reformamy, zmianami jednostek itd.? No i względnie bezawaryjbie (gram na razie na 1.1 i jednak często się zawiesza).

McAbra
14-07-2015, 09:52
Znalazłem ten link: https://mega.co.nz/#F!VIJRlYoC!2z584Ad8IgMW1tC7wr9DPg

Napoleon7
15-07-2015, 08:35
Po wielu trudach udało mi się w końcu poprawnie zainstalować EB (po zainstalowaniu patcha 1.2 numerek jednak się wybija na stronie tytułowej). Wszystko gra jak trzeba. Ale ALX engine files nie zainstalowałem, bo mi sie ściagnąć tego pieroństwa nie udało. Inna sprawa, że skoro gra leci bez problemów na tym co mam, to i motywację do dalej idących starań straciłem. Tak czy inaczej wielki dzieki McAbra za pomoc (może w końca ten dodatek pozwalający grac na silniku Alexandra zaintaluję).

michal77
14-09-2015, 16:33
Witam!
Nie mam pewności czy powinienem pisać to akurat tu ale odpowiedniejszego miejsca na tej stronie nie znalazłem.
Bez zbędnego przedłużania oto mój problem.Moja przygoda z Europą rozpoczeła się równie szybko co zakończyła.
Otóż zaczynam grać sobie Rzymem wszystko fajnie, ale po okołu 7 turach gdy rozpoczynałem następną gra się crashuje.Wczytuję grę, kończę turę i to samo!
Gra crashuje się zawsze dokładnie w gdy na ruch po moim zakończeniu tury przychodzi czas na ruch Monarchii saleucydów.Po prostu się crashuje.Nie sprawdzałem czy przy graniu innymi frakcjami tak się dzieje bo uwielbiam grać Rzymem.
Co już robiłem:
-Już za pierwszym razem zainstalowałem wszystkie patche i fixy
-reinstall gry
-próbie grania na silniku Alexanda (wywalało już przy próbie wczytania save'a)
-czyszczenie rejestru

Napoleon7
18-01-2016, 23:59
Mam nietypowy problem związany z myszką (nie wiem czy tu jest właściwe miejsce, ale dotyczy EB, więc postanowiłem tu poprosić o poradę). Otóż grając w EB na mapie kampanii kursor myszy zachowuje się niestabilnie, jeżeli mogę to tak nazwać. Nie wiem czy zostanę zrozumiany, ale najechać nim na jakąś ikonę stanowi pewien problem. Kursor jakby "ślizga się", nie da się go prowadzić prosto. Na mapie bitewnej wszystko jest OK. W innych grach i w ogóle - wszystko OK. Na mapie kampanii EB - brak stabilności. Niby nic strasznego ale irytuje i uprzykrza grę, bo po jakimś czasie wręcz ręka boli. Jakie mogą być tego przyczyny? Jak to zlikwidować? Doszło do tego, że odinstalowałem moda i ponownie zainstalowałem - i dalej to samo. Jest na to jakaś radą? Może problem i niezbyt poważny, ale wierzcie mi, szlag człeka trafia. Pierwszy raz się z tym spotykam (wcześniej wszystko było OK). Dodam, że ostatnio zmieniłem laptopa na nowy z Windows 8.1. Czy to może mieć jakieś znaczenie?

Nieznany
15-06-2016, 12:25
"4. Poprawki (fixy) wrzucamy do folderu .../EB/Dat" Skąd wziąć te fixy? Rok temu wszystko mi działało ale nie pamiętam jak to wtedy załatwiłem.

Nieznany
17-06-2016, 08:41
Skoro trafiłem na tajemnicę/olewkę to może ktoś wie w którym folderze są skriny, jeśli się je zrobi przez printscr?

buger13
19-06-2016, 09:43
Link do fix-ów masz w pierwszym poście.
Z tej strony pobierasz każdy fix osobno.
Ot cała filozofia.
Co do zrzutów ekranu jak masz Windows 10 to poszukaj w folderze Obrazy.

Napoleon7
19-06-2016, 21:36
Jeszcze raz wrócę do mego problemu z myszką - opisałem go 4 posty wyżej. Problem dotyczy tylko mapy kampanii, na mapie bitewnej wszystko gra. Niby brak stabilności kursora to nie jest jakaś wielka tragedia, grać się z tym da, ale jest to i męczące i irytujące. A od czasu do czasu wróciłbym z przyjemnością do EB. Czy ktoś jest w stanie poradzić mi co zrobić? Gram na Windowsie 8.1 (czy to ma jakieś znaczenie?). Będę bardzo wdzięczny.

buger13
20-06-2016, 09:52
Jeszcze raz wrócę do mego problemu z myszką - opisałem go 4 posty wyżej. Problem dotyczy tylko mapy kampanii, na mapie bitewnej wszystko gra. Niby brak stabilności kursora to nie jest jakaś wielka tragedia, grać się z tym da, ale jest to i męczące i irytujące. A od czasu do czasu wróciłbym z przyjemnością do EB. Czy ktoś jest w stanie poradzić mi co zrobić? Gram na Windowsie 8.1 (czy to ma jakieś znaczenie?). Będę bardzo wdzięczny.

Swego czasu była aktualizacja do Windows 8.1 eliminująca ten problem ale trzeba było ją zainstalować ręcznie.
Sprawdz tutaj https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/2908279
Może to pomoże.

Napoleon7
21-06-2016, 12:56
Tyle, że problem w linku, który podałeś Bugerze 13, dotyczy zawieszania się kursora myszy - a mnie się nie zawiesza. W moim przypadku kursor jest... jak by to powiedzieć "miękki". Naprowadzany na ikonkę krąży dookoła niej zanim w końcu trafia. Można by powiedzieć, że kursor "pływa" po mapie kampanii niekoniecznie tak jakbym go chciał prowadzić. No i dzieje się tak tylko w przypadku moda EB (i to tylko na mapie kampanii, na mapie bitewnej też wszystko jest OK) - wszystkie pozostałe mody do RTW (a mam ich kilka zainstalowanych) działają bez zastrzeżeń. Więc mam wątpliwości czy to o to chodzi (poza tym RTW nie ma w spisie gier, gdzie występują defekty niwelowane przez zamieszczony na stronie plik). Może masz pomysł co do wyjaśnienia dlaczego tak się może dziać? Czy to kwestia ustawienia parametrów myszy (coś kombinowałem z tym, ale nic nie daje, podobnie jak przeinstalowanie moda).

buger13
22-06-2016, 15:00
Możesz spróbować w ustawieniach, albo z tą aktualizacją nic innego nie przychodzi mi do głowy. Gram na 10 i nie spotkałem się z takim problemem.

Nieznany
23-06-2016, 15:36
Mam win xp, o 10 słyszę pierwszy i u mienia nadieżda że ostatni raz. Czyli skriny są w folderze tga? Te fixy są konieczne?

buger13
23-06-2016, 18:21
Tak fix-y raczej są konieczne.

Nieznany
23-06-2016, 22:52
Jeśli teraz wrzucę, to nie będę mógł załadować dotychczas rozwijanej kampanii?

Araven
24-06-2016, 06:41
Raczej nie. Fixy i patche to w dużym skrócie poprawki do gry czy moda zawsze się je instaluje na początku z godnie z zaleceniami Twórców. Zależy jakie pliki są w fixach sprawdź w praktyce czy save odpali. Przy fixach powinno pisać czy wymagają nowej kampanii.

Nieznany
11-07-2016, 19:43
Raczej nie. Fixy i patche to w dużym skrócie poprawki do gry czy moda zawsze się je instaluje na początku z godnie z zaleceniami Twórców. Zależy jakie pliki są w fixach sprawdź w praktyce czy save odpali. Przy fixach powinno pisać czy wymagają nowej kampanii.

Nie wrzuciłem, żeby ukończyć kampanię Kart Hadasztem. Zdobyłem wszystko, czego wymagają warunki zwycięstwa, w tym Sydon, a nie pokazała mi się wygrana. Z mapy wynika, że nie trzeba mieć Mediolanu, czyżby jednak? A może coś innego? W sieci czytałem że trzeba zdobyć Kyrene, której nie ma w vc. Zdobyłem i nic.

Nieznany
18-07-2016, 09:26
Można usynąć post, sam rozwiązałem problem skrinów.

Nieznany
16-02-2017, 20:07
Da się jakoś ograniczyć zawieszanie przy końcu bitwy?

Napoleon7
08-01-2018, 12:47
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś podać krótką instrukcję instalowania wersji 1.3 ? Mam problem z zarejestrowaniem się na TWC a bez zalogowania nie mogę wejść na tamtejszą instrukcję. No i pytanie. Jeżeli mam zainstalowana wersję 1.2 to powinienem ja odinstalować?
Będę wdzięczny za pomoc.

Edit. Znalazłem, że starą wersję trzeba odinstalować, ale wolę się upewnić - ?
Natomiast problemy mam nadal z instalowaniem. Spotkałem się z informacją, że mod należy zainstalować do folderu RTW lub do folderu Aleksandra - także w przypadku wersji 1.3 niekoniecznie przeznaczonej dla Aleksandra. Więc jak to w końcu jest?