PDA

Zobacz pełną wersję : Empire Total War turniej lądowy(czy są chętni)

Strony : 1 [2]

Witia
01-02-2010, 11:13
W zasady jest wpisana możliwość wyboru mapy przez atakującego, więc wola większości jest spełniona.

PIAST olafo_PL
01-02-2010, 11:16
W 100% się zgadzam z Witią. A co do eliminowania nacji to jestem za. zasada taka sprawi że bedzie ona ciekawsza tzn. gracz będzie musiał sie zastanowić kiedy wybrać jak dla siebie mocniejszą nacje w której sie lepiej czuje...i nie będzie sytuacji że przez cały turniej ktoś zagra jednym ustawieniem i jedną nacją.

jomini2
01-02-2010, 11:17
Świetnie.

Markouno
01-02-2010, 11:19
No nic zakapior, nie da się do ciebie dotrzeć. Jak ktoś wysuwa merytoryczne argumenty to je wyśmiewasz, jak ci ktoś dosadnie coś powie to płaczesz i biegniesz do moderatorów, że cię biją i obrażają..... Dziwne tylko, że tylko ty masz takie problemy....

po raz ostatni powtarzamy w tym temacie wypowiadamy sie o grze i turnieju następny twój post w którym znajda sie watki nie związane z tymi tematami adekwatnie spowoduje ze bez ostrzeżenia zostaniesz z zgodnie z regulaminem wykreślony z listy uczestników turnieju

jomini2
01-02-2010, 11:20
Też uważam, że eliminacja nacji jest słuszna, co prawda mam problemy z graniem niektórymi nacjami, ale o to chodzi w turnieju, żeby wygrał gracz najbardziej wszechstronny.

dkescn
01-02-2010, 11:47
jestem za wprowadzeniem zasady eliminacji nacji w rozgrywkach grupowych

Również to popieram.

Oraz wnoszę wniosek o rozpatrzenie artylerii chodzi o taką zasadę:

14 k = max 3 arty
10 k = max 2 arty

Jest to tylko 1 art więcej, przez zwiększenie kasy.

Apacz
01-02-2010, 11:51
jestem za wprowadzeniem zasady eliminacji nacji w rozgrywkach grupowych 8-)

jomini2
01-02-2010, 12:30
3 Art wydaje mi się za dużo - zazwyczaj przypadało 2 działa na 1000 chłopa więc 2 art to i tak dużo.

Gorgona
01-02-2010, 12:59
jestem za wprowadzeniem zasady eliminacji nacji w rozgrywkach grupowych gdyż uważam ze porządny strateg umie wykorzystać teren jak i odpowiednia nacje pod wybrany teatr działań wojennych ponieważ wykazuje umiejętności taktyczne w dowodzeni zróżnicowanymi armiami i wykorzystywaniu ich plusów.

Fifi
01-02-2010, 13:36
jestem za wprowadzeniem zasady eliminacji nacji w rozgrywkach grupowych

kretu19955
01-02-2010, 13:37
Ja chyba podziękuję za udział. Tyle kłótni, obelg, a to przecież tylko gra. Życzę powodzenia w turnieju.

vonRee
01-02-2010, 14:35
dopisuje sie do listy graczy :)

co do kasy to ja jestem za 14k

a co do eliminacji nacji jestem na TAK . bedzie ciekawiej a nie same Prusy & Anglia a Prusy Anglia & Prusy :P (chociaż ja tam wole Austrię i Szwedów akurat :P )

Markouno
01-02-2010, 14:53
Fifiowie

wypowiadają się tylko uczestnicy turnieju ,proponuje zapisać się ;)

vonRee

mamy dwie ankiety może byś się wypowiedział :
kasa 10k czy 14k
czy jesteś za eliminacja nacji w turnieju w fazie grupowej

kretu19955
szkoda przemyśl może jeszcze decyzje -kłócili się ,kłócą i będą kłócić a jedno nie ma nic do drugiego

Fifi
01-02-2010, 15:27
"wypowiadają się tylko uczestnicy turnieju ,proponuje zapisać się ;)"

Jestem zapisany jako G.E. Kubafifi , niestety na forum ten nick był zajęty dlatego moje konto ma inna nazwę :-).Myślę więc że po wyjaśnieniu mój głos zostanie uznany.

Markouno
01-02-2010, 15:50
"wypowiadają się tylko uczestnicy turnieju ,proponuje zapisać się ;)"

Jestem zapisany jako G.E. Kubafifi , niestety na forum ten nick był zajęty dlatego moje konto ma inna nazwę :-).Myślę więc że po wyjaśnieniu mój głos zostanie uznany.

oczywiście ;)

Zakapior-san
01-02-2010, 15:59
Jestem za eliminacją frakcji.

No nic zakapior, nie da się do ciebie dotrzeć. Jak ktoś wysuwa merytoryczne argumenty to je wyśmiewasz
Kto wyśmiewał i ubliżał- dostał warna 8-)

W zasady jest wpisana możliwość wyboru mapy przez atakującego, więc wola większości jest spełniona.
Ja tam nie wiem czy to wola większości, ankiety na ten temat nie było. Na pewno jest to wola klanu G.E. czyli Apacza, Jomini2, Gorgony i Fifiowie
Nie sądzę, żeby jeden klan powinien dyktować rulesy wszystkim.

Markouno
01-02-2010, 16:22
Cytuj:
No nic zakapior, nie da się do ciebie dotrzeć. Jak ktoś wysuwa merytoryczne argumenty to je wyśmiewasz

Kto wyśmiewał i ubliżał- dostał warna 8-)

tematy nie związane z turniejem ,uprzejmości ,umawianie się i etc załatwiajcie sobie na PW nie prowokuj i nie ciągnij na sile tematów pobocznych

Uważam cie za gracza z renoma wiec nie ciągnij dalej tematu map bo za bardzo nie masz argumentów ,masz dwie bitwy w pojedynku w fazie grupowej jedna ty wybierasz możesz ta najbardziej sprawiedliwa jak określasz trawiasta wiec tu problemu nie ma ,potem wybiera przeciwnik i musi atakować wiec problem z okopywaniem ,kapowaniem ,palikowaniem itp. raczej odpada ,przy max 2 armatach pojedynki artyleryjskie nie będą trwały wieki wiec porostu albo przeciwnik również wybierze trawę albo zasieki i góreczki ale w tedy to on a nie ty będzie je musiał pokonywać.

Ps. a taka wola była organizatorów dla których doświadczenie z tego turnieju będzie ze dobra wola współpracy z graczami przy tworzeniu zasad musi mieć wyraźnie sprecyzowane granice.

Faktycznie do tego stwierdzenia nie masz podstaw wiec jeśli masz ''poziom '' jako gracz liczę ze na pewno to odwołasz.

Gorgona
01-02-2010, 16:35
Ja tam nie wiem czy to wola większości, ankiety na ten temat nie było. Na pewno jest to wola klanu G.E. czyli Apacza, Jomini2, Gorgony i Fifiowie

Zasady są uczciwe dla każdego formułowane atakujący ma ochotę wybrać mapę(Płaska czy jakaś inna to wybiera i tyle) pokarz mi gdzie się z tym nie zgadzałem, to była nasza wola od początku a nie gra na jednej płaskiej tak jak ty nam narzucałeś wiec bez konfabulowania faktów i insynuowania inaczej bo tymi słowami obrażasz nas i naruszasz moje dobre imię.

Zakapior-san
01-02-2010, 16:44
Uważam cie za gracza z renoma wiec nie ciągnij dalej tematu map
Dzięki. Na Twoją prośbę postanawiam powstrzymać się, bo w sumie nie ma sensu spieranie z pewnymi osobami.
W kwestii map tylko ostrzegałem. Miejmy nadzieję że górki nie zubożą turnieju do dna i nie skończy się to tak jak pisałem:

zakładający grę bierze mapę na której może od początku stać na hillu i walić z dział lub iść do górki którą ma bliżej niż przeciwnik i tam kampić. Jaki miałby interes w opuszczaniu tak dogodnej pozycji? Co najgorsze nie da się go ruszyć protestem na tą taktykę, że niby miał atakować a stoi. Powie, że to jest jego taktyka ataku i/lub robi tylko przygotowanie artyleryjskie. Przerabiałem takie protesty na turnieju CWC i wiem co piszę. Na terenach z górkami łatwiej jest kampić i łatwiej walić z dział przez całą mapę, a trudniej takie coś zraszować.
To tyle ode mnie. Czekam na przydział do grupy ;)

Gorgona
01-02-2010, 16:48
Jak już pisałem nie chcę wchodzić w dyskusje z pewnymi osobami, ewentualne obraźliwe posty pod moim adresem będę zgłaszał adminom, a jeżeli turniej będzie na austriackich szczytach to rezygnuję. Pozdrawiam.

No to się przygotuj bo jak na mnie wpadniesz to Austriackie szczyty masz jak w banku drogi Zakapiorze

Markouno
01-02-2010, 16:53
zakładający grę bierze mapę na której może od początku stać na hillu i walić z dział lub iść do górki którą ma bliżej niż przeciwnik i tam kampić. Jaki miałby interes w opuszczaniu tak dogodnej pozycji? Co najgorsze nie da się go ruszyć protestem na tą taktykę, że niby miał atakować a stoi. Powie, że to jest jego taktyka ataku i/lub robi tylko przygotowanie artyleryjskie. Na terenach z górkami łatwiej jest kampić i łatwiej walić z dział przez całą mapę, a trudniej takie coś zraszować.

w tej sprawie mogę ciebie i innych zapewnić ze organizatorzy są w trakcie oceniania wszystkich map 1v1 .Mapy których ukształtowanie terenu będzie dawać nieproporcjonalna przewagę któremuś z graczy zostanie z banowane .Informacja na pewno zostanie podana przed rozpoczęciem rozgrywek.

Gorgona
01-02-2010, 17:14
Proszę organizatorów o zmianę mojego nicku na liście turniejowej na G.E(V.P.)Gorgona

Hetman
01-02-2010, 19:12
w tej sprawie mogę ciebie i innych zapewnić ze organizatorzy są w trakcie oceniania wszystkich map 1v1 .Mapy których ukształtowanie terenu będzie dawać nieproporcjonalna przewagę któremuś z graczy zostanie z banowane .Informacja na pewno zostanie podana przed rozpoczęciem rozgrywek.

No ja myślę, że dążymy do profesjonalizmu a nie do odstawienia kabaretu ;)

Zakapior-san
01-02-2010, 21:05
Czy mapy będą limitowane, czy ktoś może sobie za każdym razem brać tą samą?

Drago-cs
01-02-2010, 21:07
ZASADY BITEWNE
Opcje:
Fundusze -14k
Normalna wielkość jednostek -dopuszcza się inne wspólne ustalenia graczy lecz muszą one być zapisane w odpowiednich tematach na forum
Pogoda -losowa
Pora dnia-południe
- mapa formatu 1v1
-max 2 jednostki dragonów
-max 4 jednostki lekkiej piechoty (dotyczy tych o zasięgu 125 m i 90 m)
-max 2 jednostki artyleryjskie (zabronione moździerze i rakiety)
-max 4 jednostki jednego typu
-zakaz gry nacjami indiańskimi

propozycja: wyłaczyć z ograniczenia "max 4 jednostki jednego typu" piechote liniową. Niektore frakcje maja do dyspozycji tylko jeden rodzaj piechoty liniowej, poza nia juz tylko ...diabelnie droga Gwardia. W związku z tym mam propozycje aby limit nie dotyczył "zwyklej" piechoty liniowej.

grubymaro5
01-02-2010, 21:21
no i po co tyle kłótni szachiści ustalają zasady a may możemy proponować zmiany ( przecież to wszystko jedno czy masz samą liniówke czy gwardie)

jomini2
01-02-2010, 22:20
Eliminacja map jest niezłym pomysłem - choć dziwi mnie że pomysł ten wychodzi od osoby która tak strasznie upierała się przy jednej mapie.

Markouno
01-02-2010, 23:12
Czy mapy będą limitowane, czy ktoś może sobie za każdym razem brać tą samą?

nie ma eliminacji ani limitowania map w trakcie rozgrywek ,czyli mozesz grac caly czas na tej samej nawet jesli twoj przeciwnik wybral taka sama.

No ja myślę, że dążymy do profesjonalizmu a nie do odstawienia kabaretu

:?:

[Eliminacja map jest niezłym pomysłem - choć dziwi mnie że pomysł ten wychodzi od osoby która tak strasznie upierała się przy jednej mapie.]
nie przeginaj :!: masz juz wyczerpany limit ,trzeciej reprymendy nie bedzie poprostu wylecisz z turnieju.

propozycja: wyłaczyć z ograniczenia "max 4 jednostki jednego typu" piechote liniową[/quote]

grupy beda mialy tylu graczy ze nie bedzie koniecznosci wykorzystywania wszystkich nacji w trakcie rozgrywek .Zwlaszcza przy 14k brak ograniczen na liniowke spowodowal by schematyczna gre kupa miesa /osobiscie uwazam to za zly pomysl/. ;)

voitek
02-02-2010, 00:43
To ja sie zglosze "na wszelki", jestem za 14k i eliminacja frakcji ;)

Zakapior-san
02-02-2010, 08:20
nie ma eliminacji ani limitowania map w trakcie rozgrywek ,czyli mozesz grać caly czas na tej samej nawet jesli twoj przeciwnik wybral taka sama.
Szkoda, więc jednak ludzie będą grać na pamięć na swojej ulubionej mapie. Żadne pokazanie umiejętności- czysty schematyzm.
Eliminacja map wymusi wykazanie się kampieniem nie na jednej lecz na kilku mapach, zawsze to już coś ;)

Zwlaszcza przy 14k brak ograniczen na liniowke spowodowal by schematyczna gre kupa miesa
Popieram.

Tuareg
02-02-2010, 11:15
Chętnie zagram.Popieram eliminacje frakcji i 14k

Gorgona
02-02-2010, 11:35
Szkoda, więc jednak ludzie będą grać na pamięć na swojej ulubionej mapie. Żadne pokazanie umiejętności- czysty schematyzm.
Eliminacja map wymusi wykazanie się kampieniem nie na jednej lecz na kilku mapach, zawsze to już coś ;)

Czyli według ciebie żadne pokazanie umiejętności- czysty schematyzm występuje na innych mapach niż płaska :lol: noto pokarz mi bitwę gdzie zawsze tak samo się gra?? gra na pamięć tak każdy pamięta wszystkie doły pagórki, bitwa jest dynamiczna.
Już z góry zakładasz ze wszyscy będą kampić a to wydaje mi się niesprawiedliwe.

Witia
02-02-2010, 12:25
Każdy pomysł ma swoje wady i zalety. Eliminacja map mogła by być dobrym pomysłem, tylko pojawia się pytanie, czy wtedy, w połączeniu z eliminacją nacji, nie trzeba by było zbyt dużo kombinować.

Uczestnicy zdecydują co dla nich lepsze.

Zakapior-san
02-02-2010, 12:32
2. Umawianie na bitwy powinno odbywać się za pośrednictwem forum i stworzonych w tym celu tematów,

Eliminacja map mogła by być dobrym pomysłem, tylko pojawia się pytanie, czy wtedy, w połączeniu z eliminacją nacji, nie trzeba by było zbyt dużo kombinować.

To proste- w temacie bitwy wpisuje się braną frakcję i mapę. Nie musi to być przed bitwą lecz po niej .Screen z wynikiem potwierdza wszystko. Zainteresowany gracz może wejść na inne bitwy swego przeciwnika by sprawdzić której mapy i frakcji nie wolno mu użyć w kolejnej walce.
Bitew grupowych przy grupie 4-osobowej w których gracz wybiera mapę jest 3 (z każdym przeciwnikiem jeden raz) więc bierze ogólnie 3 różne mapy z bodajże 15 dostępnych. Wiedza przeciwnika o mapach branych przez gracza niewiele się zmienia- zawsze do wyboru pozostaje wrogowi ponad 12 różnych. Gracz nie będzie więc drastycznie ograniczony w wyborze map a jedynie w ciągłym graniu na jednej z nich.

Markouno
02-02-2010, 13:17
Cytuj:
Eliminacja map mogła by być dobrym pomysłem, tylko pojawia się pytanie, czy wtedy, w połączeniu z eliminacją nacji, nie trzeba by było zbyt dużo kombinować.

żeby myśleć o eliminacji map to trzeba najpierw dokładnie przeanalizować mapy (pisałem ze jesteśmy w trakcie ) po drugie weź pod uwagę ze w tym turnieju startuje wielu graczy dla których ten turniej będzie pierwsza taka przygoda wiec nie utrudniajmy za bardzo .Na obecnym etapie uważam ze zasady tego turnieju już daj duże pole do popisu dla gracza z inicjatywa.
Po trzecie najważniejsze to pamiętajcie ze organizatorzy to tez ludzie i nie mogą sobie pozwolić na siedzenie przy kompie bo ten turniej nie jest sednem realnego życia tym bardziej ze w większości przypadków nagroda za poświęcany czas jest wrogość i ijedynie postawa roszczeniowa zero ,zero współpracy.

Organizacyjnie zorganizować eliminacje map w rozgrywkach grupowych to nie problem ja jedynie obawiam się znowu postawy ze ktoś coś komuś narzuca wiec proszę pokarzcie inicjatywę każdy zainteresowany gracz niech przygotuje tutaj swoja opinie na temat map na których można grac a na których zmiana temu dla atakującego ewentualnie które zbanować -liczą się tylko opinie z argumentacja .Zobaczymy jaki jest odzew na proponowana zmianę poznamy opinie graczy i na pewno wspólnie jeśli będzie wola większości zmienimy co trzeba.

Zakapior-san
02-02-2010, 13:24
Po trzecie najważniejsze to pamiętajcie ze organizatorzy to tez ludzie i nie mogą sobie pozwolić na siedzenie przy kompie bo ten turniej nie jest sednem realnego życia
Zdaję sobie z tego sprawę i szanuję Was za chęci i poświęcany czas. Jednak można to rozwiązać tak jak pisałem wcześniej, że gracze wpisują mapy i frakcje w temacie bitwy. Admini nie muszą tu niczego weryfikować do momentu protestu któregoś z graczy, że drugi wziął 2 razy GB lub szwedzki las.

Mapy z dużymi problemami nierówności między stronami to bengal, algieria, kaukaz, anatolia Jak cos to inne opiszę później.
Bengal- zła pozycja teamu 1, jest w dolince gdy wróg ma wzgórze, do tego podejście ma ograniczone przez rozległą dziurę na środku mapy,
Algieria- team 2 ma od początku do dyspozycji sporego hilla, który opada do połowy mapy, można walić przez całą mapę szrapnelami, oprócz kilku płotów brak osłon terenowych przed tym dla teamu 1.
Kaukaz- team 1 ma hilla po swojej prawej stronie, gdy ustawi tam działa to wali przez całą mapę. Trochę więcej osłon dla teamu 2 (lasy) ale to niewiele zmienia,
Anatolia- mapa niekorzystna dla teamu 1 (musi iść z dołu do góry), team 2 ma dwie symetryczne skarpy do osłony flanek i do rozmieszczenia tam dział

PolishSoldier
02-02-2010, 14:03
Jestem za eliminacją nacji w turnieju

Fifi
02-02-2010, 14:05
Oprócz map które wymienił Zakapior , osobiście dodałbym jeszcze Cejlon - sojusz1 stoi na górce która jest bardzo stroma do tego od jednej flanki chroni go las od drugiej skały. Drugą mapa byłby ewentualnie Meksyk - ponieważ sytuacja wygląda podobnie jak na Cejlonie . I jeszcze jedno pytanie do organizatorów , czy osoba która wybiera mapę czyli atakuje może również wybrać stronę po której chce grać(sojusz1,sojusz2) ?

Zakapior-san
02-02-2010, 14:11
Racja-
Meksykańska dźungla- skrajnie niekorzystne położenie teamu 1, zero osłon i przeciwnik na górce robiacy działami sałatę ze wszystkiego co się rusza
Cejlon- wbrew pozorom da się grać, można atakować bokami, jest parę osłon terenowych a z prawej ciągnie się las aż do wzgórza.

Rafi
02-02-2010, 14:56
Polishsoldier napisz jeszcze w poście za jaką kasą jestes

Drago-cs
02-02-2010, 15:05
Cytuj:
Po trzecie najważniejsze to pamiętajcie ze organizatorzy to tez ludzie i nie mogą sobie pozwolić na siedzenie przy kompie bo ten turniej nie jest sednem realnego życia tym bardziej ze w większości przypadków nagroda za poświęcany czas jest wrogość i ijedynie postawa roszczeniowa zero ,zero współpracy.

Niestety ...100% prawdy.

TAK dla eliminacji nacji (czlek nie czuje jak mu sie rymuje :D )

Zdecydowanie jestem ZA banem dla "Anatolii". W tym przypadku uklad terenu zdecydowanie niekorzystny dla jednej ze stron. Wrecz naturalne stanowiska dla arty na skrzydlach, a drugi musi poginac naookolo ;) (co do pozostalych map to raczej bym ich nie ograniczał. Zdecydowanej przewagi nie dają nikomu - jest pole manewru i troche miejsc do zamaskowania swoich sił. Np w przypadku KAukazu, o ile przeciwnik rozmieści art na wzgórzu, to i tak poza srodkowy las nie dostrzeli nie wykorzystując buga (zasieg 400), a jeśli? ..no ale to juz wbrew regulaminowi, czyli replay bitwy do "sędziego" i np. usuniecie z turnieju o!)

Cytuj:

czy osoba która wybiera mapę czyli atakuje może również wybrać stronę po której chce grać(sojusz1,sojusz2) ?

Wg mnie hostujacy gre winien NIE ZMIENIAC strony. Jest po lewej i tam zostac powinien. Ostatecznie jeżeli cokolwiek nie pasuje, zawsze może wybrac inna mapę..

Co z używaniem jednostek z platnych dodatkow???? (to kluczowa sprawa przy np. armii z okresu wczesnego - patrz: Dahomejskie amazonki, i późnego - ...ogromny wybor piechoty przynaleznej do USA i GB)

Pozdrawiam

GameMan
02-02-2010, 15:16
Chciałbym się zgłosić. Ja, GameMan.

Drago-cs
02-02-2010, 15:20
Chciałbym się zgłosić. Ja, GameMan.

Napisz od razu czy jestes za 14k czy 10k i czy za eliminacją frakcji

Markouno
02-02-2010, 15:47
Oprócz map które wymienił Zakapior , osobiście dodałbym jeszcze Cejlon - sojusz1 stoi na górce która jest bardzo stroma do tego od jednej flanki chroni go las od drugiej skały. Drugą mapa byłby ewentualnie Meksyk - ponieważ sytuacja wygląda podobnie jak na Cejlonie . I jeszcze jedno pytanie do organizatorów , czy osoba która wybiera mapę czyli atakuje może również wybrać stronę po której chce grać(sojusz1,sojusz2) ?

nie grasz standardowo ,chyba ze przy mapie będzie uwaga ze atakujący wybiera team 2 w tedy zmieniacie się w grze.

Co z używaniem jednostek z platnych dodatkow???? (to kluczowa sprawa przy np. armii z okresu wczesnego - patrz: Dahomejskie amazonki, i późnego - ...ogromny wybor piechoty przynaleznej do USA i GB)

zabronione używanie jednostek poza ogólnie dostępnymi w paczu 1.5

Tuareg

proszę wypowiedzieć sie na pytania z ankiety

DonVega
02-02-2010, 15:56
RozumieM ze nie wolno używać jednostek dostępnych w Elite Units of America i Elite Units of the West ??.

Zakapior-san
02-02-2010, 16:07
zabronione używanie jednostek poza ogólnie dostępnymi w paczu 1.5
BRAWO 8-) 8-) 8-) Popieram pełną gębą co do elite units of america.
Elite units of the west mnie lotto bo nie są przegięte (cena/jakość) jak te wyżej.
Zbanowanie dodatków jest ok. Nie każdy je ma, przez co nie może ich używać. Nie zna też ich właściwości i statów.
Ja jestem zasadniczo tylko za banem dla elite units of america.

DonVega
02-02-2010, 16:17
Może i tak -o nie zauważyłem tego ( jakoś statystykami nie powalają - niektóre maja podobne staty co piechota liniowa ) W elite units of america nie weźmiesz ich więcej niż jedna sztuka :) -

Zakapior-san
02-02-2010, 16:23
W elite units of america nie weźmiesz ich więcej niż jedna sztuka -
To i tak o jedną sztukę za dużo, u GB w połączeniu z fergajami i grindżaketsami robią niezłą rozwałkę. W USA jest podobnie, do tego są podobno tanie jak barszcz.

DonVega
02-02-2010, 16:31
W cenie piechoty liniowej zwykłej - celność 45 lub 40 nie pamiętam- czyli taka jak zwykłej liniowej. morale wyższe o jeden poziom - lepsza obrona ( 2 lub 1 pkt) i to wszystko. Jak chcesz mogę Ci podać dokładne ich statystyki - żadna rewelacja...............

Fifi
02-02-2010, 17:15
Osobiście uważam że nie powinno być banów na żadne DLC, a jeśli już to co najwyżej na Elite units of america(większość jednostek warta więcej niż ich cena ). Zaś ban na Elite units of west pozbawia w znacznym stopniu pewne frakcje ich atutów np Rosjanie bez Lejb-gwardii i Garde e Cheval czy Francuzi bez Gwardii Szwajcarskiej i Pułku Buckleya(to akurat inne DLC) , Prusacy bez huzarów, Freikorpsow i Bośniaków.Przy czym jednostki te posiadają umiejętności odpowiadające ich cenie.

DonVega
02-02-2010, 17:37
Moge się zgodzić - wsumie ostatni DLC preferuje tylko dwie nacje + 1 jednostka dla francji :). Więc wsumie mozna ten ostani DLC wycofac z turnieju ( jednostki łatwo zidentyfikować ). Reszte zostawić - bo pewnie co niektrórzy pokupawali dodatek pudełkowy wiec mają wszystkie jdnostki oprócz tego ostatniego DLC.

Zakapior-san
02-02-2010, 18:34
jeśli już to co najwyżej na Elite units of america(większość jednostek warta więcej niż ich cena )

Moge się zgodzić - wsumie ostatni DLC preferuje tylko dwie nacje + 1 jednostka dla francji . Więc wsumie mozna ten ostani DLC wycofac z turnieju ( jednostki łatwo zidentyfikować ). Reszte zostawić
Popieram.

Drago-cs
02-02-2010, 18:43
[quote]jeśli już to co najwyżej na Elite units of america(większość jednostek warta więcej niż ich cena )

Moge się zgodzić - wsumie ostatni DLC preferuje tylko dwie nacje + 1 jednostka dla francji . Więc wsumie mozna ten ostani DLC wycofac z turnieju ( jednostki łatwo zidentyfikować ). Reszte zostawić
Popieram.[/quote:1ot8d60k]

też popieram. Zabronic elite units of america a zezwolic na pozostale tj. elite unts of west & special units

Hetman
02-02-2010, 20:24
Ja powiem tak jeśli się spotkam w pierwszym meczu z "nad-noobem", który po stracie koników od dział nie ruszy się (choć jest stroną atakującą) to będę wychodził z gry po 25 min czekania, bo ja nie mam zamiaru grac 5h...

nie chce tu żadnych komentarzy, od GE szczególnie bo nie chce mi się sprzeczać.

Edit: jestem przeciwko Elite units of Hamurger America a reszta może być

Moja propozycja na nazwę turnieju idealnie pasuje {Coming Soon "NOOB FEST"}

Zakapior-san
02-02-2010, 21:06
http://img52.imageshack.us/img52/3975/beztytuuua.jpg
To logo to oczywiście żart :mrgreen:
A na serio:
może być coś takiego tylko lepiej obrobione i z odpowiednim napisem. Nazwa proponowana przeze mnie: "turniej o pióro skrzydlatego husarza"
http://img508.imageshack.us/img508/2539/logohl.jpg

ThorGal77
02-02-2010, 21:36
Oddałem głos na 10k.
Wg. mnie powinny być jednostki tylko z patcha 1.5 reszta powinna być niedozwolona.

Gorgona
02-02-2010, 21:40
Ja powiem tak jeśli się spotkam w pierwszym meczu z "nad-noobem", który po stracie koników od dział nie ruszy się (choć jest stroną atakującą) to będę wychodził z gry po 25 min czekania, bo ja nie mam zamiaru grac 5h...

No to czemu nawiasujesz do nas?? jak nie chcesz się sprzeczać mogłeś napisać to bez podania GE a jak starci koniki to artyleria to co ma nie strzelać z niej O.o na płaskiej niemożliwe bo jest bug ale z pagórkami to można się kryć i obejść ja, a nie ruszy jej do końca bo zniszczyłeś koniki hehehehe logiczne a poza tym jak sobie wyobrażasz artylerie Maratów 64 fun jej nie ruszysz do końca i co wyjdziesz też po 25 min O.o

Zakapior-san
02-02-2010, 21:45
poza tym jak sobie wyobrażasz artylerie Maratów 64 fun jej nie ruszysz do końca i co wyjdziesz też po 25 min O.o
64- funtówki i działka organkowe zaliczają się do "fixed art" czyli artylerii nieruchomej. A ta jak wiadomo jest zabroniona. 8-)
Pozdrawiam.

Apacz
02-02-2010, 21:48
64- funtówki i działka organkowe zaliczają się do "fixed art" czyli artylerii nieruchomej. A ta jak wiadomo jest zabroniona.
Pozdrawiam.

Zakapiorze:

Pozdrawiam.

Zakapior-san
02-02-2010, 21:52
Ja to rozumiem jako "no fixed art" ale organizatorzy zapomnieli napisać o 64f i organkach. Bo chyba nie chcą ich prawda?
Branie nieruchomych tureckich flaków oznacza kamp od początku gry i do tego walenie ze zwiększonym zasięgiem. Sytuacja wydaje się być jasna i te działa są zabronione 8-)
Proszę o sprostowanie tego zapisu w zasadach przez organizatora.

Hetman
02-02-2010, 22:04
No to czemu nawiasujesz do nas?? jak nie chcesz się sprzeczać mogłeś napisać to bez podania GE a jak starci koniki to artyleria to co ma nie strzelać z niej O.o na płaskiej niemożliwe bo jest bug ale z pagórkami to można się kryć i obejść ja, a nie ruszy jej do końca bo zniszczyłeś koniki hehehehe logiczne a poza tym jak sobie wyobrażasz artylerie Maratów 64 fun jej nie ruszysz do końca i co wyjdziesz też po 25 min O.o

spoko mozesz zabrac 5 nawet jesli mi cos zabijesz to pojde na kolanach do Czestochowy glosic twe slowo, a i nie zapomnij o palikach dookola jak na screenie zakapiora :lol:

dobrze wiedziec ze GE ma nowa super tajna taktyke, bede mial pewne pkt ^^

pisane na steam

jomini2
02-02-2010, 23:03
Markouno proszę wypisz mnie z turnieju. Żadnej łaski mi nie robisz, co napiszę to Ci nie pasuje, a to jak ktoś insynuuje i rzuca bezpodstawne oskarżenia jakoś Cię zbytnio nie interesuje. Twoja sprawa, ale ja nie mam zamiaru być na Twojej łasce lub nie łasce. Powodzenia i miłej zabawy życzę.

Markouno
02-02-2010, 23:29
Cytuj:
jeśli już to co najwyżej na Elite units of america(większość jednostek warta więcej niż ich cena )

Cytuj:

panowie gramy na podstawowej wersjii Empire na najnowszym paczu i ta sprawa nie podlega dyskusji ,nie wszyscy maja dodatki dlatego jednostki z dodatkow sa zakazane ./zostanie uwypuklone w zasadach/

Markouno proszę wypisz mnie z turnieju. Żadnej łaski mi nie robisz, co napiszę to Ci nie pasuje, a to jak ktoś insynuuje i rzuca bezpodstawne oskarżenia jakoś Cię zbytnio nie interesuje. Twoja sprawa, ale ja nie mam zamiaru być na Twojej łasce lub nie łasce. Powodzenia i miłej zabawy życze

uwagi w kwestii zachowania otrzymales nie tylko ty wiec sie nie unos ,chcecie grac grajcie chcecie sie wyklucac ok ale gdzie indziej .
Przemysl na spokojnie sprawe i wracaj do zabawy ,poczekam z wypisaniem cie z listy .

max 2 jednostki artyleryjskie (zabronione moździerze i rakiety)

racja powielilem ten blad za kolega ,zostanie zmienione artyleria nieruchoma zakazana

jesli nie chcesz komentarzy to nie pisz takich testow bo potem inni maja racje ze nie sa jedynymi prowodylami pyskowek

proponuje takie rozwiazanie tego problemu w sytuacji gdy gracz bedacy strona atakujaca w bitwie utraci mozliwosc manewrowania artyleria a jej zasieg znajduje sie poza strefa skutecznego ostrzalu ma obowiazek rozpoczac dzialania ofensywne

Edit: jestem przeciwko Elite units of Hamurger America a reszta może być

a to tym bardziej swiadczy o tobie jako o graczu turniejowym ,nic narazie madrego nie zaproponowales wysmiewasz, podpuszczasz innych .Godny przyklad do nasladowania.Roznica miedzy nobem a graczem z doswiadczeniem z tego wynika ze nob nie wie jak sie zachowac a doswiadczony gracz pomimo wiedzy nie potrafi.

Czytaj
nob-gracz uczacy sie z malym doswiadczeniem

Marek Antoniusz
02-02-2010, 23:33
Witam

Powiem szczerze że jakoś w grudniu przestałem marzyc o rozegraniu czegos na etw....no,ale chyba się doczekałem

Oczywiscie potwierdzam swój udział

[SC]Marek

Markouno
03-02-2010, 00:08
Witam

Powiem szczerze że jakoś w grudniu przestałem marzyc o rozegraniu czegos na etw....no,ale chyba się doczekałem

Oczywiscie potwierdzam swój udział

[SC]Marek

witam ,prosze wypowiedz sie w ankiecie gra z funduszami 10k lub 14k , czy jestes za eliminacja nacji w rozgrywkach grupowych

DonVega
03-02-2010, 08:07
panowie gramy na podstawowej wersjii Empire na najnowszym paczu i ta sprawa nie podlega dyskusji ,nie wszyscy maja dodatki dlatego jednostki z dodatkow sa zakazane ./zostanie uwypuklone w zasadach/

W takim razie proszę o listę jednostek które doszły w patchu 1,5 - bo nie wiem które to są - wiem które są z elite units.
Jakoś w turnieju CWC to nikomu nie przeszkadzało ale skoro bawimy się tylko 4 rodzajami jednostek pieszych i dwoma konnymi no to ok :)

Zakapior-san
03-02-2010, 08:37

A co z unitami typu pruskie "death heads hussars"? Były one dostępne tylko dla tych co kupili ze sklepu wysyłkowego w przedsprzedaży (ja to mam). Co z unitami dostępnymi tylko w wersji kolekcjonerskiej?
Jak już pisałem mi nie przeszkadzają elite units of the west bo są wyważone. Jedyne unity, które są przegięte to ten najnowszy pack pt. "Elite Spam of Hamburger America".

racja powielilem ten blad za kolega ,zostanie zmienione artyleria nieruchoma zakazana

Byłem pewny, że to błąd. Co niektórzy przedwcześnie się cieszyli :roll:

Drago-cs
03-02-2010, 09:05
Za duzo tych jednostek aby je opisywac. Wystarczy poczytać. Poniżej "adresy" do wszystkich (!) platnych DLC. Special Forces Units ( w tym Pułk Huzarow Tottenkopf) takze nie nalezą do podstawowej wersji ETW v1.5.. czyli te wszystkie unit'y zgodnie z info od Markouno sa zabronione ( w sumie fakt, nie kazdy je musi mieć, ale z drugiej strony zdecydowana wiekszośc je ma..przecież wiekszy wachlarz jednostek daje wiekszą radosc z gry chyba?..czy może sie myle? :roll: )

http://store.steampowered.com/app/10600/

http://store.steampowered.com/app/10607/

http://store.steampowered.com/app/10604/

DonVega
03-02-2010, 09:22
Te znam - tylko nie wiem które były w patchu 1.5 lub 1.4

Fifi
03-02-2010, 10:43

Pomijając to że to jeszcze bardziej ogranicza wybór frakcji(Hiszpania bez Gwardii Walońskiej nie ma ŻADNYCH atutów, Rosja i Francja podobnie) to czy są gracze w turnieju którzy nie mają żadnych DLC i przeszkadza im obecność tychże w grze?(sam mam tylko elite units of west , ale w zupelności nie przeszkadza mi DLC indiańskie i amerykańskie czy jakiekolwiek inne.)

Drugi możliwym rozwiązaniem jest taki system: jeśli obaj gracze w danym pojedynku zgodzą się na DLC to bedzie można go użyć, jeśli nie to nie :-).

Hetman
03-02-2010, 11:25
a to tym bardziej swiadczy o tobie jako o graczu turniejowym ,nic narazie madrego nie zaproponowales wysmiewasz, podpuszczasz innych .Godny przyklad do nasladowania.Roznica miedzy nobem a graczem z doswiadczeniem z tego wynika ze nob nie wie jak sie zachowac a doswiadczony gracz pomimo wiedzy nie potrafi.

Proponowałem zasady jakie były we wszystkich turniejach, wy oczywiście staliście się odporni na sugestie bo po co walnełeś swój wizjonerski plan rulesów i h.. z resztą nawet Rafiego pojechales bo miał inny. Co do poparcia twojego rozwiązania opowiedzieli sięgracze nie grający w rozgrywkach i nie wiedzących do czego może doprowadzić taki obieg rzeczy. Pomijając to, że mało znaczących klanów się wpisało nie mówię tu o K4Fun i GE bo to nowe twory, ale o SC, SB, BS, Hussars a np gdzie jest IPL :?:

Dobrze wycofuje propozycje nazwy {Noob Fest} bo to uwłacza trochę randze tego niszowego turnieju, noob fest miał za to jakiś poziom ;) A więc prowadź nas dyktatorze Markouno do gry i się okaże kto miał rację.

Co do wycofania Elite units of West to masz bankowo WB, HOL, PRU i max AUT w rozgrywkach... Do tego nie ma limitu fergusonów na 1x max. To są masakratorzy w ciągu 2 min rozgonili mi 2/3 strzelców, ale co ja tam będę pisał nic mądrego nie pisze tylko same dyrdymały...

Do tego ta śmieszna już ankieta, która pokazuje waszą organizację 34 głosy oddane ludzi w turnieju 23... Matematykiem nie jestem ale widzę, że coś tu śmierdzi.

Witia
03-02-2010, 11:30
Przecież macie wpływ na kształtowanie zasad ? W czym problem ? Większość graczy chce max 2 art - macie 2 art. Większość chce eliminacji nacji - macie eliminacje nacji. Większość chce wybierać mapy do atakowania - spełnione. Teraz głosujcie nad ilością pieniędzy.

Pytam się więc - w czym leży problem ?

EDIT.

Do tego ta śmieszna już ankieta, która pokazuje waszą organizację 34 głosy oddane ludzi w turnieju 23... Matematykiem nie jestem ale widzę, że coś tu śmierdzi.
Po pierwsze - to pokazuje, że najwyraźniej nie umiesz czytać i nawet nie raczyłeś przeglądnąć kilku ostatnich stron.
Po drugie - nikt Cię nie trzyma w tym turnieju.

Zakapior-san
03-02-2010, 11:34
czy są gracze w turnieju którzy nie mają żadnych DLC i przeszkadza im obecność tychże w grze
Ja nie mam żadnych DLC, ale też nie przeszkadzają mi one u przeciwnika. Wszystkie są ok, oprócz Elite of Hamburger America.
Hetman nie unoś się, bo to nie ma sensu. Graliśmy obaj w poważnych turniejach i wiemy do czego pewne rozwiązania prowadzą. Nieczułość organizatorów na sensowne i poparte praktyką argumenty też mnie chwilami doprowadza do pasji ale cóż poradzić :oops:

Hetman
03-02-2010, 11:37
Pytam się więc - w czym leży problem ?

W tym Witia, że ograniczając jedno pozwalają na drugie. Przecież już dawno wiadomo, że wiatrówki straciły sens i do tego można brać tylko 2 a co z Fergusonami, zostali wzmocnieni i 0 reguł odnośnie nich.

Grałem z Zakapiorem wczoraj kilka interesujących map i wyszło to czego się obawiałem 1h kampienia bo na płaskiej mapie schować się nie można ale np na gospodarstwach masz tyle górek, że wystarczy się pochować i walić z dział do śmierci, Zakapior fajnie ukazał mi problem jaki będzie miał broniący kiedy atakujący straci koniki, pisaliśmy już o mapach wcześniej, ale w tym przypadku się nic nie zmieniło.

Modlę się byście dobrze wybrali mapy do rozgrywki.

- corner camping / red line camping są zabronione a ich użycie skutkować będzie koniecznością powtórzenia meczu.

powtórzenie gry :?: och to wiem co trzeba zrobić jak będę dostawał w pupę

Witia
03-02-2010, 11:40
Na tym polega urok systemu, iż nie można zadowolić 100% wszystkich. Mieliśmy do wyboru dwie opcje:
1. Olać zdanie graczy i ustanowić zasady które nam odpowiadają.
2. Uzależnić możliwie wszystko od decyzji uczestników.

Sam odpowiedz na pytanie, która opcja wyzwoliła by w was więcej frustracji i gniewu ? ;)

Hetman
03-02-2010, 11:43
Na tym polega urok systemu, iż nie można zadowolić 100% wszystkich. Mieliśmy do wyboru dwie opcje:

Sam odpowiedz na pytanie, która opcja wyzwoliła by w was więcej frustracji i gniewu ? ;)

W przypadku bitew morskich* ustalone zostało przez organizatorów i basta komu się nie podobało to nie grał i tyle, większość zaaprobowała rulesy bo nikt inny z graczy nie maczał w tym swoich paluchów. Dlatego większość turniejów jest robiona bez zasady demokratycznej ;)

Mi się naprawdę podobal ten turniej chociaż lubiłem grać 10x galerami i 4x 2nd rate

Markouno
03-02-2010, 11:46
Pomijając to że to jeszcze bardziej ogranicza wybór frakcji(Hiszpania bez Gwardii Walońskiej nie ma ŻADNYCH atutów, Rosja i Francja podobnie) to czy są gracze w turnieju którzy nie mają żadnych DLC i przeszkadza im obecność tychże w grze?(sam mam tylko elite units of west , ale w zupelności nie przeszkadza mi DLC indiańskie i amerykańskie czy jakiekolwiek inne.)

Drugi możliwym rozwiązaniem jest taki system: jeśli obaj gracze w danym pojedynku zgodzą się na DLC to bedzie można go użyć, jeśli nie to nie :-).

Dla mnie podstawowa wersja to to coście kupili na dzień dobry czyli zarówno kolekcjonerska jak i podstawowa wersja gry Empire.
to jest dobre ok proponuje taki zapis do regulaminu dopuszcza się grę na dodatkach DLC jeżeli obaj gracze wyraża na to zgodę .Deklaracja gry ma być zamieszczona na forum w odpowiednim temacie przed rozpoczęciem pojedynku.

Proponowałem zasady jakie były we wszystkich turniejach, wy oczywiście staliście się odporni na sugestie bo po co walnełeś swój wizjonerski plan rulesów i h.. z resztą nawet Rafiego pojechales bo miał inny. Co do poparcia twojego rozwiązania opowiedzieli sięgracze nie grający w rozgrywkach i nie wiedzących do czego może doprowadzić taki obieg rzeczy. Pomijając to, że mało znaczących klanów się wpisało nie mówię tu o K4Fun i GE bo to nowe twory, ale o SC, SB, BS, Hussars a np gdzie jest IPL :?:

wez sobie na spokojnie przejrzyj listę zapisów to paru graczy znajdziesz w/w klanów ,nie ciągnijmy dalej takich wywodow wiec przyjmijmy ze reszta z rezygnowała z powodu dyktatury Markouno -zadowolony na twoim.

Co do poparcia twojego rozwiązania opowiedzieli sięgracze nie grający w rozgrywkach i nie wiedzących do czego może doprowadzić taki obieg rzeczy.

dobra rada z zakresu przyzwoitości nie poniżaj i pomniejszaj swoich przeciwników bo ewentualne twe zwycięstwo traci na wartości .I co w tedy zdobyty banerek zamieścisz na dolnym rzędzie :lol:

Jak narazie nikt sie nie wypowiedzial w kwestii propozycji dyktatora dotyczącej artylerii

proponuje takie rozwiazanie tego problemu w sytuacji gdy gracz bedacy strona atakujaca w bitwie utraci mozliwosc manewrowania artyleria a jej zasieg znajduje sie poza strefa skutecznego ostrzalu ma obowiazek rozpoczac dzialania
ofensywne

masz cos do dodania cos bys zmienił z racji twego doświadczenia a może zaproponujesz inne rozwiązanie dla tego problemu.

PSNajlepsza jest kombinacja obu opcji. Co do wariantu 2 to moim zdaniem ważniejsze jest zdanie osób biorących udział w turniejach niż przysłowiowych "żółtodziobów" którzy grają w turnieju ETW po raz pierwszy.
W CWC dano max 1 ferguson i to się sprawdziło. W GB można było mieć 1 ferg+ 3 zielone kurtasy. Dawało to lekką przewagę nad 4 strzelcami w innych frakcjach ale nie tak kosmiczną jak 2 fergaje i 2 grindżaketsy... Wiatrówek nie ograniczono do jednej bo AUS nie ma innych unitów z range 125 więc wszystko ok. Żadna frakcja nie miała w strzelcach zdecydowanej przewagi. Szkoda, że i te argumenty zostaną na pewno olane....

święta racja ale w końcu niech ci bardziej doświadczenie zaczyna współpracować i pokażą klasę
ja na azie widze w kazdym poscie wiecej docinek ,wyladowania miedzyklanowej flustracji niz prowesjonalizmu w propozycjach.
Jakby niektórzy troche bardziej otworzyli oczy to zauważyli by ze np. Rafiego wszystkie jego propozycje znajdują sie juz w zasadach poza tym nieszczęsnym 14 k ale w tym nie zgodności nawet u tych bardziej doświadczonych graczy.

Proponowałem zasady jakie były we wszystkich turniejach,

Hetmanie pokaz mi posta gdzie zaproponowałeś coś na tyle spójnego zeby to mogło stanowić i zwać sie w pelni zasadami

Zakapior-san
03-02-2010, 11:49

Najlepsza jest kombinacja obu opcji. Co do wariantu 2 to moim zdaniem ważniejsze jest zdanie osób biorących udział w turniejach niż przysłowiowych "żółtodziobów" którzy grają w turnieju ETW po raz pierwszy.
W CWC dano max 1 ferguson i to się sprawdziło. W GB można było mieć 1 ferg+ 3 zielone kurtasy. Dawało to lekką przewagę nad 4 strzelcami w innych frakcjach ale nie tak kosmiczną jak 2 fergaje i 2 grindżaketsy... Wiatrówek nie ograniczono do jednej bo AUS nie ma innych unitów z range 125 więc wszystko ok. Żadna frakcja nie miała w strzelcach zdecydowanej przewagi. Szkoda, że i te argumenty zostaną na pewno olane....

Aha- i przede wszystkim zgłaszam postulat umieszczenia w rulesach zapisu "custom units cap active" czyli stosowania się do limitów unitów po ostatnich patchach (nie da się wziąść więcej niż 2 fergaje i 2 wiatrówy). Nie mam zamiaru walczyć z kimś kto sobie wczyta starego sejwa z 4 wiatrówkami...

Markouno
03-02-2010, 12:00
Aha- i zgłaszam postulat umieszczenia w rulesach zapisu "custom units cap active" czyli stosowania się do limitów unitów po ostatnich patchach. Nie mam zamiaru walczyć z kimś kto sobie wczyta starego sejwa z 4 wiatrówkami...

ale to juz dawno jest w zasadach napisane jak byk gramy na najnowszym paczu .

Gorgona
03-02-2010, 12:02

spoko mozesz zabrac 5 nawet jesli mi cos zabijesz to pojde na kolanach do Czestochowy glosic twe slowo, a i nie zapomnij o palikach dookola jak na screenie zakapiora :lol:

dobrze wiedziec ze GE ma nowa super tajna taktyke, bede mial pewne pkt ^^

pisane na steam

1 WYSTARCZĄ DWIE A CZEMU DAJESZ IM BELKI (ZWIĘKSZANA POZIOM I TRAFIAJĄ) ,2 NIE ZAPONĘ SZCZEGÓLNIE U MARATÓW O KTÓRYCH BYŁA MOWA PALIK MASZ W BANKU :lol: :lol: :lol:

Mam nadzieje że dotrzymasz słowa z tą Częstochową anie tylko rzucasz je na wiatr tak jak nie którzy ale do tego trzeba mieć poziom.

Zakapior-san
03-02-2010, 12:05
WYSTARCZĄ DWIE A CZEMU DAJESZ IM BELKI (ZWIĘKSZANA POZIOM I TRAFIAJĄ)

Mam nadzieje że dotrzymasz słowa z tą Częstochową anie tylko rzucasz je na wiatr tak jak nie którzy ale do tego trzeba mieć poziom.

Gdybyś przeczytał temat do końca a nie odpisywał na gorąco dowiedzialbyś się, że nie można brać stacjonarnych dział i kampić z nimi. Przykro mi- Twoja super taktyka padła. :lol:

U MARATÓW O KTÓRYCH BYŁA MOWA PALIK MASZ W BANKU
Maraci nie stawiają palików żadnym oddziałem :lol:
Pozdrawiam ;)

Hetman
03-02-2010, 12:08
1 WYSTARCZĄ DWIE A CZEMU DAJESZ IM BELKI (ZWIĘKSZANA POZIOM I TRAFIAJĄ) ,2 NIE ZAPONĘ SZCZEGÓLNIE U MARATÓW O KTÓRYCH BYŁA MOWA PALIK MASZ W BANKU :lol: :lol: :lol:

Po pierwsze: 64F walą w górę
Po drugie: nie rozumiesz kontekstu
Po Trzecie: nie zniżę się do twego poziomu, bo pokonasz mnie doświadczeniem.

Markouno
03-02-2010, 12:25
Jako dyktator pojde dalej i bedzie przed rozpoczeciem rozgrywek wprowadzona zmiana nastepujacej tresci

-Fundusze (10k lub 14k w zaleznosci co przejdzie w ankiecie -na razie różnica jednego glosu przyjmijmy ze bedzie 14 k)
Organizator dopuszcza grę na funduszach 10 k jeżeli obaj gracze wyrażą taka wole i pisemna deklaracje przed meczem w stosownym temacie na forum.

Fifi
03-02-2010, 13:19
"Dyktatorze" ;-) a jak w końcu będzie wyglądać rozmiar jednostek ? Przy czym to również można rozwiązać jak kasę, czyli np normalna wielkość jako obowiązująca ale jeśli obaj się gracze się zgodzą to duża itp.

Zakapior-san
03-02-2010, 13:33
"Dyktatorze" ;)
Nie podlizuj się bo to ani Hetmana nie oczerni, ani Waszemu lobby nie pomoże.
Co do pytania- cytat z zasad:

Normalna wielkość jednostek -dopuszcza się inne wspólne ustalenia graczy lecz muszą one być zapisane w odpowiednich tematach na forum

I wszystko jasne.

DonVega
03-02-2010, 13:47
A nie wiem czy ktoś to zauważył ale można np: jest taka sztuczka żebywybrać sobie 4 wiatrówkowców............mimo ograniczenia w grze

Markouno
03-02-2010, 13:51
Modlę się byście dobrze wybrali mapy do rozgrywki.

cieszy mnie taka postawa jako katolika ale może byś byl bardziej praktyczny jak Zakapior na przykład 8-)

Zasady napisał(a):
- corner camping / red line camping są zabronione a ich użycie skutkować będzie koniecznością powtórzenia meczu.

powtórzenie gry :?: och to wiem co trzeba zrobić jak będę dostawał w pupę

ok racja

Zostanie zmienione na
W przypadku tego zagrania organizatorzy podejmą stosowne sankcje w stosunku do gracza go stosującego zależnie od wpływu zagrania na przebieg meczu.

W praktyce na początku meczu -brak zgody sytuacja niejasna powtórką meczu ,jeżeli miało wpływ aż do odebrania pkt w meczu

Zakapior-san
03-02-2010, 14:04
A nie wiem czy ktoś to zauważył ale można np: jest taka sztuczka żebywybrać sobie 4 wiatrówkowców............mimo ograniczenia w grze

Już o tym pisałem:

Aha- i przede wszystkim zgłaszam postulat umieszczenia w rulesach zapisu "custom units cap active" czyli stosowania się do limitów unitów po ostatnich patchach (nie da się wziąść więcej niż 2 fergaje i 2 wiatrówy). Nie mam zamiaru walczyć z kimś kto sobie wczyta starego sejwa z 4 wiatrówkami...
Cały myk polega na tym, że można wczytać starego sejwa z kilkoma wiatrówkami/fergajami jeżeli cena całej armii w starym sejwie mieści się w 14k/10k cen nowych.
Oczywiście najprościej wczytać sejwa z 10k do bitwy 14k to na pewno będzie chodził. Potem dodać sobie parę unitów aby wyjść z kasą na zero i git. Nawet koleś z polskiego klanu tak grał przeciwko mnie (tym razem nie chodzi o G.E.) i nie widział nic złego we wczytaniu starego sejwa z trzema fergajami. Już nie mówię o grzebaniu w plikach i tworzeniu sztucznych sejwów...
Jak widzicie wyszukuję i podaję różne opcje przekrętów, a nie trzymam je dla siebie. Chcę po prostu aby nie było niedomówień.

Fifi
03-02-2010, 14:13
[quote]"Dyktatorze" ;)
Nie podlizuj się bo to ani Hetmana nie oczerni, ani Waszemu lobby nie pomoże.
Co do pytania- cytat z zasad:

I wszystko jasne.[/quote:e6g1rwlo]

1.Istnieje jeszcze coś takiego jak poczucie humoru, można też go nie mieć...w ogóle.Mimo wszystko dziękuje że uświadomiłeś mi moje prawdziwe cele. ; -)

2. Serdecznie dziękuje za odpowiedź.

Markouno
03-02-2010, 14:14
Cały myk polega na tym, że można wczytać starego sejwa z kilkoma wiatrówkami/fergajami jeżeli cena całej armii w starym sejwie mieści się w 14k/10k cen nowych.
Oczywiście najprościej wczytać sejwa z 10k do bitwy 14k to na pewno będzie chodził. Już jeden koleś z polskiego klanu tak grał przeciwko mnie (tym razem nie chodzi o G.E.) i nie widział nic złego we wczytywaniu starych sejwów.

Zakapior nie twórzmy zasadom nowych zasad

sprawa jest jasna na czym masz grac i na jakim paczu ,grasz bitwe konczysz ja i masz prawo spokojnie przeanalizowac cala bitwe jezeli stwierdzisz ze cos jest nie tak jak powinno byc pisze posta w temacie dotyczacym konkretnego meczu i zamieszczasz uwagi wraz z dowodami np.skreny lub repka .
I tak trzeba bazaowac na uczciwości graczy obaj wiemy sa zagrania ktore latwo udowodnic i sa takie ktore trudniej lub w ogóle .
Jezeli wyjdzie ze taki delikwent grzebał w plikach to nieważne czy zrobił to świadomie czy nie po-prostu minimalna kara będzie odebranie pkt w meczu.

Zakapior-san
03-02-2010, 14:53
Zakapior nie twórzmy zasadom nowych zasad

sprawa jest jasna na czym masz grac i na jakim paczu
Spoko, wyjaśnilem tylko od A do Z o co w tym myku z sejwami chodzi. Może się to komuś przyda na przyszłość (mam nadzieję, że nie do złych celów).

GameMan
03-02-2010, 15:08
Zgłaszam moją kandydaturę jeszcze raz, mówię, że jestem za 14k(chodzi o kasę, tak?) i nie jestem za eliminowaniem frakcji.

Swoją drogą, nie można wszystkich poglądów, wypowiedzi, w końcu sformułować i dodać do zasad na 1 stronie?>

PIAST olafo_PL
03-02-2010, 15:56
Przysłuchuje sie temu wszytskiemu i ponowie robimy z wszytskiego tyle kłopotów niejasności że szok.A wiesz czemu markouno bo zasady kontrowersyjne typu dobór mapy czy kasy w turnieju są bardzo ważne gdyż, takie rozwiązanie jakie jest do tej pory czyli wybieranie map przez atakującego przyspoży tylko i wyłącznie w tym turnieju niedomówienia, spory itp.Panowie na listość boską zasady przedstawione przez najstarsze najbardziej liczące sie klany na arenie polskiej jak i zagranicznej są sprawdzone w wiele turniejach. Po to takie zasady zostały wymyślone w CWC zeby dac mozliwość jak najbardziej sprawdzenia i rozegrania sprawiedliwej bitwy a co za tym idzie turnieju.Caly czas mówie tu o zasadach przesdstawionych przez Rafiego. Tylko polak potrafi sobie komplikowac zawsze kwestie z ktorymi inni nie maja problemów. Panowie do czego ma służyć ten turniej...to mnie interesuje do rozegrania bitew na zasadach z ktorymi zgadzają sie i popierają najczęściej osoby albo biorących udział 1 raz w turnieju albo osoby nie zrzeszone w klany, które mało mają wiadomości o turniejachi ich rozgrywaniu. Czy turniej który pozwoli polskiej scenie total war na rozegranie turnieju na poziomie,czyli turnieju który przyczyni sie do wzmocnienia polskich klanow a co za tym idzie do wzmocnienia nas na arenie miedzy narodowej.Co sie stało z nami na turnieju CWC, jakie nasze klany i nasi zawodnicy odegrali w niej role...Mizerne jak sie nie myle.Panowie jeszcze raz apeluje kazdy ma rózne myśli i preferencje co do zasad, każdy ma swoje upodobania i kwestie dla kogo co jest sprawiedliwe a co nie.Kwestie sprawiedliwości dla każdego mogą być różne i dlatego zdajmy sie na zasady podane przez graczy doświadczonych jeśli chodzi o turnieje.Zasady Rafiego popierają klany tzn członkowie klanów najbardziej doświadczonych w total war.To jest słuszne pytanie czy zasady powinne być ustalone pzrez organizatorów czy przez demokracje.Jeżeli doprowadziliśmy do ankiety na temat kasy i widzimy że wiekszość głosów za 14 jest od osbo nie zrzeszonych w klany mało grających po turniejach dodam jeszcze klany polskie nie dawno powstałe, a opcje 10 k popierają w wiekszosci klanowcy z klanow starszych bardziej doswiadczonych o turnieje.To ja sie pytam czy ta demokracja nie jest zgubna.Czyli podsumowując dajmy rozegrać ten turniej na zasadach sprawdzonych zasady te wyeliminują wiele wkestii spornych i ułatwią nam ten turniej.A przede wszytskim dadzą nam sie rozwinąć i dokopać pożniej pare tyłką z za granicy(w turniejach miedzynarodowych), jeszcze raz apeluje markouno kwestia map czyli wybiera atakujący przysporzy Tobie wam szachistą jako organizatorą wiele spornych kwestii które rodzą się jeszcze przed rozpoczęciem turnieju.Dlatego wnioskuje o wprowadzenie jeszcze raz mapy turniejowej Płaskie łąki.A jeszcze jedno Markouno odpowiedz mi jeśli możesz po co organizujecie ten turniej...w jakim celu... dużo tutaj mówie o tych zasadach i jeżeli ktoś jeszcze nie wie o których zasadach tu mowa to prosze
fundusze-10k
mapa-Płaskie łąki
-max 4 te same jednostki
-max 2 lekkich dragonów
-max 4 jednostki lekkiej piechoty(125+90)
-tylko art na koniach(no fixed art)
ZAGRANIA ZABRONIONE
- corner camping / red line camping

jeżeli chodzi o kwestie dodatkowych jednostek.Panowie przeciez prawie wszyscy je mamy i przy eliminowaniu nacji nie zdarzy sie opcja ze ktos bedzie bral tylko usa czy Anglie bo one maja najwiecej jednostek.A to prawda ze grajac na patrzu 1.5 tylko, wiele nacji kompletnie jest uboga o jednostki. Moja propozycja jest taka ze jezeli jest osoba ktora takich jednostek nie ma umawia sie z drugą osobą przed meczem zeby grali bez nowych i tyle.

to jest ostatnia moja odezwa na temat zasad, organizatorzy zróbcie z tym co chcecie jeżli będzie inaczej niż ja proponuje ja sie dostosuje, ale przyspozycie sobie tylko roboty i sprawicie że będzie to turniej nic znaczący i pełnym sporów. POZDRAWIAM

Zakapior-san
03-02-2010, 16:46
Generalnie zgadzam się z tekstem Piasta.

Co sie stało z nami na turnieju CWC, jakie nasze klany i nasi zawodnicy odegrali w niej role...Mizerne jak sie nie myle
Mój klan K4Fun doszedł jako jedyny z Polski do 3 rundy CWC na lądzie, a klan G.E. (czyli rebelsi z K4Fun) doszli do finału na morzu więc mamy nienajgorsze wyniki na arenie międzynarodowej. Co prawda są to sukcesy wąskiej grupy osób z kuźni talentów K4Fun, ale dobre i to.

Ps: Pomijam fakt, że w CWC do władzy doszli ruscy z USSR, IMP i VM, którzy część zasad nagięli na swoją korzyść (np. "głodowe" średnie unity na średniej kasie).

jomini2
03-02-2010, 17:27
Myślę, że po tej długiej dyspucie ogólnie zasady są dobrze wyważone. Oczywiście trzeba brać pod uwagę jak rozgrywane są inne turnieje, ale jak zauważył Zakapior często zasady narzucone odgórnie są po to aby ustawić je pod konkretnych ludzi czy też klany. Myślę, że bardzo dużo ludzi będzie i tak brało płaską mapę - bo jest łatwiejsza i będzie możliwość przetrenowania i sprawdzenia manewrów na stole bilardowym, a wprowadzenie dodatkowych map tylko sprawi że ten turniej będzie ciekawszy. Trzeba zauważyć to, że to atakujący wybiera mapę - boi się kampienia - wybiera płaską - kiedy się broni to atakujący może bać się kampienia, więc problemu tak naprawdę nie powinno być - no chyba że zagrają ze sobą dwa nooby. Odnośnie mojego obrażania Zakapiora -to racja pierwszy post był nie na miejscu, ale pozostałe w porównaniu z wypowiedziami innych były wyważone jak dobre polskie piwo i trochę irytuje mnie wytykanie palcem jak małego niegrzecznego chłopca pośród grzecznych aniołków ,,z naszej klasy".

ThorGal77
03-02-2010, 20:47
Może wreszcie ktoś ostatecznie określi termin ankiety, zasady turnieju i w końcu zapisze to w oddzielnym temacie bo ten temat to się zrobił jednym wielkim burdelem. Turniej miał ruszyć w ten poniedziałek a teraz nic nie wiadomo kiedy.

Edit: Z jakiej racji z 30 uczesnitków turnieju zrobiło się 36 głosów w ankiecie :shock:

Zakapior-san
03-02-2010, 21:08
Może wreszcie ktoś ostatecznie określi termin ankiety, zasady turnieju i w końcu zapisze to w oddzielnym temacie bo ten temat to się zrobił jednym wielkim burdelem.
Przecież jest osobny temat bez syfu gdzie organizatorzy wstawiają aktualną wersję zasad:
viewtopic.php?f=179&t=3268 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=179&t=3268)

Witia
03-02-2010, 21:57
Co do głosowania... Radzę uważnie czytać posty. Było wyraźnie napisane, iż liczone będą tylko głosy poparte postem. Możecie być pewni, że nie dopuszczę do żadnych przekrętów.

Zakapior-san
04-02-2010, 08:32
Na chwilę obecną jest 31 zawodników więc rozumiem, że czekamy na jeszcze jednego by był łatwy bilans. Ewentualni kolejni to rezerwowi jak ktoś zrezygnuje/dostanie bana. Czy będzie 4 grupy po 8 zawodników każda, czy może 8 grup po 4 zawodników jak na MŚ w piłce nożnej?

Grupa 4- osobowa zapewnia rozegranie fazy grupowej znacznie szybciej. Zostanie 16 graczy (po 2 z grupy). Faza pucharowa to już nie będzie walka każdy z każdym lecz eliminacja 1x1.
Grupy 4-osobowe to także uniknięcie kłopotów z umawianiem się na mecze i brakiem czasu (łatwiej i szybciej umówić się i rozegrać mecze z 3 graczami niż z 7)

Markouno
04-02-2010, 13:46
PIAST olafo_PL dzieki za wypowiedz ,postaram sie odpowiedziedz na twoje watpliwosci poniewaz poruszyles istotne problemy ktore wiekszosc nie zauwaza,ale pokolei

Markouno odpowiedz mi jeśli możesz po co organizujecie ten turniej...w jakim celu...

i od tego wszystko się zaczęło

bezpośrednia odpowiedz bo takie było bezpośrednie zapotrzebowanie graczy naszej sceny.
Grupa graczy zorganizowała podstawy i poprosiła administracje o pomoc przy obsłudze turnieju.
I tutaj jest rozbieżność oczekiwań do zasad postępowania obu stron.Administracja czyli bezpośrednio szachiści bo ta grupa osob tym sie zajmuje angażując sie w jakiekolwiek przedsięwzięcie bierze automatycznie za nie odpowiedzialność .Nie ma opcji nasze zasady bo myśmy je juz wymyślili a wy tylko pomagacie bo w przypadku jakikolwiek problemów,niepowodzenie przedsięwzięcia odbije sie na forum i administracji.

Panowie do czego ma służyć ten turniej...to mnie interesuje do rozegrania bitew na zasadach z ktorymi zgadzają sie i popierają najczęściej osoby albo biorących udział 1 raz w turnieju albo osoby nie zrzeszone w klany, które mało mają wiadomości o turniejachi ich rozgrywaniu. Czy turniej który pozwoli polskiej scenie total war na rozegranie turnieju na poziomie,czyli turnieju który przyczyni sie do wzmocnienia polskich klanow a co za tym idzie do wzmocnienia nas na arenie miedzy narodowej.Co sie stało z nami na turnieju CWC, jakie nasze klany i nasi zawodnicy odegrali w niej role...Mizerne jak sie nie myle.Panowie jeszcze raz apeluje kazdy ma rózne myśli i preferencje co do zasad, każdy ma swoje upodobania i kwestie dla kogo co jest sprawiedliwe a co nie.Kwestie sprawiedliwości dla każdego mogą być różne i dlatego zdajmy sie na zasady podane przez graczy doświadczonych jeśli chodzi o turnieje.Zasady Rafiego popierają klany tzn członkowie klanów najbardziej doświadczonych w total war.To jest słuszne pytanie czy zasady powinne być ustalone pzrez organizatorów czy przez demokracje.J

fundusze-10k
mapa-Płaskie łąki
-max 4 te same jednostki
-max 2 lekkich dragonów
-max 4 jednostki lekkiej piechoty(125+90)
-tylko art na koniach(no fixed art)
ZAGRANIA ZABRONIONE
- corner camping / red line camping

Mylisz dwa pojęcia Regulamin turnieju oraz to co przedstawili na początku gracze i Rafi jako najbardziej aktywny w temacie czyli zasady bitewne które stanowią jedynie cześć dla regulaminu.
Przedstawiłem propozycje Regulaminu dla turnieju w której zasady bitewne nie były powieleniem propozycji Rafiego ktore trzeba tez przypomnieć zmienialy sie w trakcie dyskusji.
Problemem na dzień dobry byla różnica w kasie i w dragonach kwestia map doszla potem.

Nie bede rozpisywał co bylo w miedzy czasie ,zarzucono mi wiele od tego ze jestem powodem tego ze klanowi gracze z renoma nie chcą grac w tym turnieju (jakby ktos nie wiedzial ze w Empire zwlaszcza 1v1 to juz niewielu sie chce ) i bezpośrednia przyczyna tego ze proporcja graczy początkujących do tzw wyjadaczy jest niewspółmierna w tym turnieju az do dziecinnych dogryzek typu dyktatorskie zapedy.

Problemem tak naprawdę jest znalezienie balansu dotyczącego stylu gry i tu jest przede wszystkim kwestia na jakiej kasie gramy.
I faktycznie podział widoczny gołym okiem za duża kasa w większości sa gracze początkujący ale nie tylko latwo domyslic sie dlaczego latwiej nadrobic brak strategicznego doswiadczenia jaki sie nabywa w trakcie gier zwlaszcza turniejowych.
Chociaż sa tez zwolenicy rozmachu i większego wyboru czy mozna im tego zabronic.
Moim zdaniem przy konkretnych ograniczeniach ilościowych jednostek kasa nie ma az tak istotnego wplywu.
Przypominam ze macie możliwość dogadania sie wiec w przytoczonym argumencie teoretyzując i idac twoim tokiem myslenia jesli gracze bardziej doswiadczeni sa za 10k to teoretycznie faza pucharowa bedzie sie odbywac tylko na tym funduszu.
Bardzo istotna natomiast jest mapa na jakiej rozegrana bedzie bitwa i tutaj trzeba znaleźć zloty srodek bo gra na trawie to naprawdę nie jest jedyne rozwiazanie .
Caly problem tkwi w niedoróbkach gry poprostu zas mapa zwlaszcza jej ukształtowanie pozwala na mniejsze lub wieksze ich wykorzystanie.
Dlatego sprawa map nie jest zakończona ,mam ograniczone czasowe możliwości ktore i tak większości sa marnowane na jałowe dyskusje.
Ale co będzie
bedzie dostepnych pare map z konkretnym wytyczeniem teamu dla atakujacego ,bedzie zasada ze mecz rozstrzygający w pojedynku tzn 3 bedzie sie musial odbywac na Plaskich Lakach i to nie jest podyktowane presja na moja osobe poprostu tak bylo praktykowane w innych turniejach (mecz rozstrzygający mapa najbardziej neutralna).
Jestem jeszcze w trakcie konsultacji w sprawie zakazu używania szrapneli -chodzi o wyeliminowanie nawyku ''czesania '' mapy

Definitywnie temat jakichkolwiek zmian zostanie zamknięty po zakonczeniu zapisow od tego momentu regulamin bedzie niezmienny aż do zakonczenia turnieju i sprawy rozstrzygające beda podejmowac sedziowie na jego podstawie.

To jest słuszne pytanie czy zasady powinne być ustalone pzrez organizatorów czy przez demokracje.J

tutaj mogę ci dac jednoznaczna odpowiedz tylko i wyłącznie przez organizatorow ponieważ tylko oni ponosze odpowiedzialność ,gracze jedynie moga przedstawiac propozycje .
I tak również jest w tym turnieju w szerokim spektrum macie możliwość przestawiania pomyslow ktore sa w większości brane pod uwage .
Ale końcowa ocena ,odpowiedzialność i tego konsekwencje spadną wyłącznie na szachistów z szczególnym uwzględnieniem na moja osobę.
Na koniec prośba czytajcie dokładnie wprowadzone zmiany w regulaminie .

Zakapior-san
04-02-2010, 14:05
zasada ze mecz rozstrzygający w pojedynku tzn 3 bedzie sie musial odbywac na Plaskich Lakach i to nie jest podyktowane presja na moja osobe poprostu tak bylo praktykowane w innych turniejach (mecz rozstrzygający mapa najbardziej neutralna).

Jestem za, a więc ten zapis przechodzi do historii:

6. W trakcie trwania turnieju graczem wybierającym jako pierwszy w trzeciej bitwie będzie gracz który w poprzednich bitwach uzyskał bardziej znaczące zwycięstwo.
Przykład:
Gracz A w pierwszej bitwie odniósł zwycięstwo heroiczne
Gracz B odniósł w drugiej bitwie zwycięstwo umiarkowane
W trzeciej bitwie atakującym jest gracz A
7. Gdy punkt 6.nie pozwoli na wyznaczenie gracza wybierającego , czynnikiem decydującym będzie poziom strat wyrażony sumą zabitych .

I słusznie- pozbędziemy się problemu liczenia kto ile zabił i wychodzenia z gry dla uniknięcia większych strat gdy przegrana jest pewna.

Markouno
04-02-2010, 16:09
Cytuj:
zasada ze mecz rozstrzygający w pojedynku tzn 3 bedzie sie musial odbywac na Plaskich Lakach i to nie jest podyktowane presja na moja osobe poprostu tak bylo praktykowane w innych turniejach (mecz rozstrzygający mapa najbardziej neutralna).

Jestem za, a więc ten zapis przechodzi do historii:
Cytuj:
6. W trakcie trwania turnieju graczem wybierającym jako pierwszy w trzeciej bitwie będzie gracz który w poprzednich bitwach uzyskał bardziej znaczące zwycięstwo.
Przykład:
Gracz A w pierwszej bitwie odniósł zwycięstwo heroiczne
Gracz B odniósł w drugiej bitwie zwycięstwo umiarkowane
W trzeciej bitwie atakującym jest gracz A
7. Gdy punkt 6.nie pozwoli na wyznaczenie gracza wybierającego , czynnikiem decydującym będzie poziom strat wyrażony sumą zabitych .

I słusznie- pozbędziemy się problemu liczenia kto ile zabił i wychodzenia z gry dla uniknięcia większych strat gdy przegrana jest pewna.

nie nie przechodzi to są dwie różne sprawy

te pkt regulaminu określają który z graczy w trzeciej bitwie jest strona atakująca i wybiera erę i nacje jako pierwszy

nie będzie jedynie miał możliwości wyboru mapy bowiem ta będzie w trzeciej bitwie z góry określona.

Markouno
04-02-2010, 19:02
Może wreszcie ktoś ostatecznie określi termin ankiety, zasady turnieju i w końcu zapisze to w oddzielnym temacie bo ten temat to się zrobił jednym wielkim burdelem. Turniej miał ruszyć w ten poniedziałek a teraz nic nie wiadomo kiedy.

Edit: Z jakiej racji z 30 uczesnitków turnieju zrobiło się 36 głosów w ankiecie :shock:

licza sie glosy tylko potwierdzone ,ksa podliczane w temacie z zasadami glosowanie i zapisy do turnieju tak jak bylo pisane do 5 lutego ,8 lutego rozpoczecie meczy turniejowych

Hetman
05-02-2010, 13:01
No to kiedy startujemy z tym koksem, bo już zaopatrzyłem się w skrzynkę żywca 8-)

Zakapior-san
05-02-2010, 13:27
No to kiedy startujemy z tym koksem, bo już zaopatrzyłem się w skrzynkę żywca 8-)
Lepiej sobie konie nakarm, lufy przeczyść i paliki naostrz a nie tylko o morale dbasz :lol:

Hetman
05-02-2010, 13:42
lufy przeczyść

Skąd ja 2000 panienek wytrzasnę dla żołdaków ^^ :lol:

Markouno
05-02-2010, 14:16
Widze ze chumory dopisuja to dobrze.

Zostały wprowadzone zmiany końcowe do regulaminu turnieju podano mapy pozostanie jedynie kwestia kasy ale tutaj zdecyduje ankieta .
Pod jolem decyzje pomimo ze według ankiety eliminacja nacji nie przejdzie wpisać ta zasadę -dlaczego
dużo graczy jest za znalazlem tylko jedna deklaracje przeciw a wiec tych co sie nie wypowiedzieli zakwalifikowalem jako nie mających nic przeciwko :D
Poważnie mysle ze ta zasada uatrakcyjni turniej -odpowiedzialność biore na siebie.

Prosze wszystkich o zapoznanie sie z regulaminem i pytania .

Zakapior-san
05-02-2010, 14:25
- mapy dozwolone
Syberyjski płaskowyż
Kuba
Szwedzki las
Plaskie laki
Ceylon
Alpejska przełęcz -warunek atakujący wybiera team 2

Spoko, mnie te zadady odpowiadają, dodałbym jeszcze flandrię

Fifi
05-02-2010, 17:35
dodałbym jeszcze flandrię

a ja zaproponowałbym jeszcze gospodarstwa

jomini2
05-02-2010, 19:59
Zgadzam się gospodarstwa to jedna z ciekawszych map i szkody byłoby ją pominąć.

Gorgona
06-02-2010, 22:27
Chciałbym się dowiezień czemu np. mapa gospodarstwa jest wyłączona z turnieju jakie były tego powody??

Rafi
07-02-2010, 10:30
Takie byly tego powody, ze w gronie osob ktore wybieraly mapy nikt nie lubi gospodarstw.

Gorgona
07-02-2010, 21:59
Jeśli to prawda no to to jest dobry powód ;)

{Hussars}Zagończyk
07-02-2010, 22:23
Glosowalem na 14k, swoja droga ciekawe czemu nie dyskutowalismy na temat okresu historyczneho :p