Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna!
Czy rozdzielczosc interfejsu ma byc taka biedna?
http://img840.imageshack.us/img840/7571/rometwalx20111223214801.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/840/rometwalx20111223214801.jpg/)
I jak zmienic jasnosc, bo swieci sie tak, ze nie moge na to patrzec. W grze nie ma opcji
I jeszcze jedno, podczas bitew mam 7-10 fps! Jest to dla mnie niezrozumiale o tyle, ze Shogun 2 chodzi mi na ultra w dx11 bez przycinek
Czy rozdzielczosc interfejsu ma byc taka biedna?
http://img840.imageshack.us/img840/7571/rometwalx20111223214801.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/840/rometwalx20111223214801.jpg/)
I jak zmienic jasnosc, bo swieci sie tak, ze nie moge na to patrzec. W grze nie ma opcji
I jeszcze jedno, podczas bitew mam 7-10 fps! Jest to dla mnie niezrozumiale o tyle, ze Shogun 2 chodzi mi na ultra w dx11 bez przycinek
W laucherze tego moda masz opcje, zerknij na pierwsze screeny, dałem takowy, niektóre rzeczy trzeba odznaczyć i wszystko będzie ładnie hulało. Na dziś nie pamiętam co, ale było tłumaczone :)
http://i11.photobucket.com/albums/a184/simonkevnorris/RomaSurrectum/RomaSurrectum2%20Beta/RSII_Install_Launcher.jpg
special bloom sobie daruj
high res unit też
graj na dodatku aleksandra, plus patche i jest pięknie
pozdrawiam
Wesołych świąt Życzę :D
Z tym bloomem juz sam jakos sobie poradzilem.
Mam 2.1a i odpalam na Aleksandrze
W bitwach dalej mam 10 FPS, wylaczylem high res unit. Ustawialem nawet minimalna grafike i dalej mam pokaz slajdow. Mapa kampanii normalnie lata
Edit: Na silniku zwykłego Romka to samo
BlackWood
24-12-2011, 12:42
Ewidentnie wina sterowników do karty. Ja posiadam radeona hd 4850 i miałem podobny przypadek, że najnowsze stery mi wydajność tak skopały w starszych gierach , że nawet mi się np.Kampania nie chciała załadować. Gram do tej pory na poprzednich sterownikach , które jakiś cudem znalazłem. Wilk syty i owca cała . Jest też jeszcze opcja samej karty graficznej , która ma problemy z grami z poprzedniej epoki , za to nowsze ciągnie na full ustawieniach. Pozdrawiam
Ech, zmienialem stery i dalej to samo. Pomaga troche maksymalne obnizenie detali wegetacji i jednostek, ale nie po to sciagalem tego moda, zeby ogladac kolorowe klocki, ech...
BlackWood
24-12-2011, 17:04
Zanim zaczniesz narzekać, zmień sterowniki, może nowsze coś pomogą a jak nie, ściągnij starsze. W tej materii miej pretensję tylko do ;) siebie. Niestety takie są teraz programy do obsługi nowszych kart. U mnie wszystkie mody śmigają . Może zdradzisz jaką to kartę posiadasz?? Może coś pomogę ;)
Radek HD5870 i Windows7 64bit
Chcialbym po prostu zagrac plynnie w tego moda i nacieszyc sie poprawionym wizualnie romkiem :P Tyle sie nasluchalem jak ten mod ladnie wyglada a tu taki klops
BlackWood
24-12-2011, 22:02
http://sites.amd.com/us/game/downloads/ ... -64.aspx#2 (http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win7-64.aspx#2) Ściągnij ze strony producenta(już znalazłem za ciebie potrzebne dane, wystarczy zassać) nowe stery pod nazwą Display Driver (ja zawsze pobieram o tej nazwie i wszystko śmiga).
Obecnie date jaką posiadają to 11.12 .Oczywiście zanim zainstalujesz je , odinstaluj poprzednie!!!!
Pozdrawiam i mam nadzieję że ci wszystko będzie działać. Pozdrawiam
Ech, te wlasnie stery przeinstalowalem. No coz, sprobuje po prostu grafe obnizyc i tyle, dzieki za probe pomocy :P
BlackWood
26-12-2011, 09:24
Jedyne rozwiązanie to poszukać starszych sterowników to tej karty( tak samo jak w moim przypadku było), lub po prostu poczekać na nowszą odsłonę , możliwe że w nowszej wersji naprawią ten błąd. Pozdrawiam
Mam problem z RS2, kiedy ładuję bitwę z późnymi legionami (np. Legio X Fratensis) to gra po prostu crashuje. Moda zainstalowałem poprawnie, więc sam już nie wiem dlaczego tak się dzieje. Gram na Aleksandrze.
BlackWood
29-12-2011, 14:12
Mam problem z RS2, kiedy ładuję bitwę z późnymi legionami (np. Legio X Fratensis) to gra po prostu crashuje. Moda zainstalowałem poprawnie, więc sam już nie wiem dlaczego tak się dzieje. Gram na Aleksandrze.
Po poprawnej instalacji, twórcy proszą aby w Luncherze przed rozpoczęciem kampanii, zaznaczyć usunięcie pliku map. rwm! Gdyż potem gra może zaliczyć wywalenie do pulpitu, a na domiar złego błędy nie pokażą się od razu tylko po sporej ilości tur ...Wiec jeśli tego nie zrobiłeś sorry , koniec twojej kampanii, musisz grać od nowa oczywiście ze skasowanym plikiem. Pozdrawiam
Nie działa, sprawdziłem w battles only i nadal mam problem crashu podczas przybliżenia jednostki.
Dobrze prawi szlachetny Przedmówca, jeszcze bez względu na sprzęt nie zaznaczaj tych graficznych pierdół, zobacz jak ci pójdzie na normalnych ustawieniach...Są ciekawe submody odnośnie Rzymu i Grecji, swoją droga tak jak napisał wcześnie BlackWood dogadali się z twórcami EB i zaczyna to przynosić efekty, tzn. skoro biorą jednostki ich itp rzeczy, tzn. dogadują się, plus ciekawe swoje rozwiązania i można im rokować coraz większe nadzieje...
Czy jest gdzieś lista utworów muzycznych użytych w tym modzie?
Gdzieś pewnie na subforum twcenter masz podane źródła muzyczne, często tak twórcy modów podają :)
pozdrawiam w Nowym Roku
goorzki81
01-01-2012, 19:25
Dla wszystkich których w Roma Surrectum 2 razi strona ekonomiczna gry, znalazłem małą poprawkę podnoszącą koszty utrzymania i rekrutacji jednostek, faktycznie gra się trudniej.
Roma Surrectum II - minimod (http://kalendarium-historyczne.pl/recenzje/gry/roma-surrectum-ii-minimod/82)
Niestety poprawka przeznaczona jedynie dla One-turn Campaigns
Wszytskie te nutki znajdziesz w formacie mp3 jka dobrze pamiętam, w którymś z podfolderów w grze:P
Na TWC znalazłem chyba tylko jeden link do kilku kawałków.
W sieci nie znalazelm paktycznie nic.
Apropos utwór "Storm" by Adam von Friessendorff.
to coś jak "Husaria ginie" Dębskiego, którego to uzywałem jako podkładu do bitew w mtw2.
Storm po prostu wgniata w fotel :o
Ale co zauważyłem dziwnego włącza sie jedynie gdy gram na silniku rtw.
Lub po prostu czegos nie wiem ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=321527
:D
Mam taki problem, otóż gdy pogram parę tur to gra się zawiesza i wyłącza, mam wszystkie patche i odpalam na RTW.
Ezechiel
19-01-2012, 10:41
Graj tylko i wyłącznie na RomeTW-ALX exe
To może być problem bo mam złotą edycję RTW + BI bez alexandra...
To może być problem bo mam złotą edycję RTW + BI bez alexandra...
Bez tego dodatku jest ciężko z częścią modyfikacji...Przerabiają pod ten dodatek...Jaki masz system i sprzęt? Nie koniecznie najnowsze sterowniki itd...przy tym modzie pomagają, wyżyłowali silnik Rome na maksa odnośnie grafiki, zrobili pod względem grafiki skok wielomilowy do przodu, ale nie ze wszystkimi konfiguracjami mod ten sprawnie chodzi...
4 gb RAM
Radeon 6490 M 1 GB
Intel core i5
Windows 7 64-bit
Co ciekawe działa tylko kampania Rzymska, a i ta sie jest w stanie crashować np gdy chce przekupywać armie wroga;)
PampalinexNiezły sprzęt szlachetny nie jest gwarantem w tym modzie sukcesu, by nim grać spokojnie...Ja mam też Win7 64 bitowy, ale żeby normalnie pograć w tego moda, trzeba grać pod dodatkiem Aleksa, zgodność ustaw na winxp 3 pack...
Niestety specjalnie pod tego moda musisz pogmerać przy gamma czy na karcie, bądź na monitorze, przejaskrawiony jest..
Skoro nie masz Aleksa, to proponuje, jak ktoś zna lepsze rozwiązanie, to fajnie by było jakby się podzielił...Moja propozycja, to:
Odinstaluj Rome i moda bardzo dokładnie, ze wszystkim:)
Jeszcze raz zainstaluj grę i moda, ale z patchem...
Nic nie zmieniaj w graficznych ustawieniach moda, mod pod xpekiem zgodność :)
--------------------------
Wiem, ze ci co mieli problemy z tym modem mając win 7 64 bitowy jakoś sobie poradzili, może zerkną i podpowiedzą?
Byłbym bardzo wdzięczny bo ile można Rzymianami grać i bronić się na historycznych granicach :P
Zrobiłeś tak jak ci zasugerowałem?
Podaj dokładnie jak to instalujesz, a może trzeba UAC wyłączyć?
Właśnie przeinstalowywuje, próbowałem w trybie zgodności, nic to nie dało, może coś źle po drodze zrobiłem, coż niedługo się przekonamy ;)
Spróbuj jeszcze z tym
A gdzie masz zainstalowane Rome ?
Bo jeśli w program files to w win7 (z tego co się orientuje) jest specjalna ochrona dla tych folderów, która może prowadzić m.in. do tego, że nie można modyfikować części plików np. gry za pomocą modów.
Ewentualnie upewnij się czy masz wyłączony UAC (http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&client=firefox-a&hs=Q3R&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&&sa=X&ei=lSmJTOuCLsmRswacobWxAg&ved=0CBQQvwUoAQ&q=jak+wy%C5%82%C4%85czy%C4%87+uac+windows+7&spell=1)
Już prawdopodobnie działa, bo udało mi się odpalić kampanię Spartą co było wcześniej niemożliwe. Może to przez to że wcześniej ściągałem sobie spolszczenie do Rome ( mam wersję Niemiecko/Hiszpańsko/Francuską z Belgii)
Nie rozumiem tego moda a dokładniej wydajności, grając w Third Age 3.1 czy Bellum Crucis 6.2 na Mediewalu 2 i na maksymalnych ustawieniach mam z 30 klatek, nie mam żadnego problemu, w EB z dodatkami również nie a tutaj od kilku do kilkunastu klatek ledwo, o co tu kaman ? Czyżby był takim kombajnem jeśli chodzi o grafikę ? aż sie odechciewa grac.
Z tego co pamiętam Rome obsługuje dwa rdzenie, Medek trzy. Jeśli mam rację, to w tym trzeba upatrywać kłopoty z wydajnością.
marchlew
09-02-2012, 21:51
kiedy mozna rekrutowac legoiny ,,,mam juz reforme przeprowadzona .moza prosic o jakies wskazowki ??
kiedy mozna rekrutowac legoiny ,,,mam juz reforme przeprowadzona .moza prosic o jakies wskazowki ??
:D
Mógłby ktoś prosto wytłumaczyć co trzeba budować i w jakiej kolejności żeby można było rekrutować legiony.. Reforma dawno za mną, połowa Hiszpanii a legion mogłem zwerbować jeden i to w Rzymie! Ale to też tylko przez parę tur dopóki nie zbudowałem tam najlepszych koszarów.. Z góry dzięki..
Jest prosto, jest wyszukiwarka :)
search.php?keywords=rekrutowa%C4%87+legiony&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj (http://forum.totalwar.org.pl/search.php?keywords=rekrutowa%C4%87+legiony&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj)
---------------------
efekt:
viewtopic.php?f=57&t=382&p=173707&hilit=rekrutowa%C4%87+legiony#p173707 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=382&p=173707&hilit=rekrutowa%C4%87+legiony#p173707)
pozdrawiam
Mam reformę Mariusza, Supply of Army i Hughe City, a legionów nie ma! Jedyny budynek jaki mogę zrobić to ten Roman Opiddium co się robi 9 tur i potem już rozbudować się nie da do Curia Hostilia. Tylko w Rzymie i Salonikach mogę rekrutować Legiony!??
Edit:
Problem rozwiązany, należy wybudować pobór ludności, następnie Roman Oppidium. Potem supply of armies, musi być minimum Stone Wall a na końcu Region Focus. I wszystko musi być kultury rzymskiej. Wtedy da się rozbudować dalej, aż do Curia hostilia
I/JG1_Joker
22-02-2012, 23:46
Ja nie mogę. Panowie, postanowiłem sobie odświeżyć RS 2.0 + wszystkie patche. Zaczynam Pontem. Ale najpierw kasuje ten plik rwm. Grafika ustawiona na maxa (nowy kom). Pierwsza bitwa....właśnie pojawia sie okienko że wygrałem. Klikam OK i....crash.. I tak dwa razy. ja już nie wiem o co tu chodzi. Czy to czasami nie jest wina ustawień graficznych? Komp mi to ciągnie bez problemu, no ale...sami widzicie. Pamiętam, że jakiś czas temu kiedy grałem Kartaginą po iluś tam turach miałem to samo...
Musisz przejrzeć ostatnie posty, i poszukać za pomocą forumowej wyszukiwarki, każdy ma problemy z tym modem, w momencie zmiany sprzętu na nowy, zerknij na moje sugestie, tez mam problemy...przykładowo takie posty, i w momencie pojawienie a sięmoda chyba 4 strona tematu
PampalinexNiezły sprzęt szlachetny nie jest gwarantem w tym modzie sukcesu, by nim grać spokojnie...Ja mam też Win7 64 bitowy, ale żeby normalnie pograć w tego moda, trzeba grać pod dodatkiem Aleksa, zgodność ustaw na winxp 3 pack...
Niestety specjalnie pod tego moda musisz pogmerać przy gamma czy na karcie, bądź na monitorze, przejaskrawiony jest..
Skoro nie masz Aleksa, to proponuje, jak ktoś zna lepsze rozwiązanie, to fajnie by było jakby się podzielił...Moja propozycja, to:
Odinstaluj Rome i moda bardzo dokładnie, ze wszystkim:)
Jeszcze raz zainstaluj grę i moda, ale z patchem...
Nic nie zmieniaj w graficznych ustawieniach moda, mod pod xpekiem zgodność :)
--------------------------
Wiem, ze ci co mieli problemy z tym modem mając win 7 64 bitowy jakoś sobie poradzili, może zerkną i podpowiedzą?
katafrakta21
04-03-2012, 09:47
Witam.Ehhh jestem kolejnym który ma problem z instalacją roma surrectum2.Otóż zainstalowałem moda tak ja każdy czyli do głównego folderu,odpalam Roma surrectum 2 launcher,wszystko ok biore play roma surrectum 2 i...nic sie nie załącza a na dodatek mam napis Failed to initialise 3D audio.PLEASE ME :cry: !!!mam windows 7 i antalogie.
Nasuwa się samo rozwiązanie,coś ze sterownikami karty muzycznej, popróbuj w innych też trybach zgodności, wyłącz sławetny UAC, i powinno pomóc.
pozdrawiam
katafrakta21
21-03-2012, 18:43
Dobrze,już wszystko działa przeinstalowałem romka i tyle :) 8-)
03-04-2012, 15:14
Witam mam zainstalowany mod Europa Barbarorum i mam pytanie czy jak zainstaluję RS to wszystko będzie działać?
Witam mam zainstalowany mod Europa Barbarorum i mam pytanie czy jak zainstaluję RS to wszystko będzie działać?
Niestety nie. :mrgreen:
katafrakta21
05-04-2012, 11:41
dobrze,więc poczekam,ale jeśli już wyjdzie,to napiszcie co i jak:))
red dragon
20-04-2012, 07:20
witam wszystkich mam pytanie czy do zagrania w roma surrecum 2.5 potrzebna jest wersja 2.0 ? Próbowałem zainstalować RS2 ale tu pojawia się problem mod uruchamia mi się normalnie
tylko gdy chce rozpocząć bitwę cofa mnie do
wyboru nacji Gdy chce rozpocząć kampanie to
to wyskakuje komunikat ze mam wybrać rzecz z listy Zauważyłem, że podobny problem był zgłaszany przez innych ale nie widzę żadnych rozwiązań.
BlackWood
20-04-2012, 08:10
Do RSII 2.5 potrzebna jest pełna wersja 2.0. Instalujesz najpierw 2.0 tam gdzie masz zainstalowaną podstawową wersję gry, czyli D\Rome total war. Następnie instalujemy patch, ścieżkę sam musisz wybrać czyli tą samą D\Rome total war ( po usunięciu błędnej ścieżki instalatora jaką ma patch 2.5 podczas samej instalacji, instalator powinien zapytać czy chcesz zamienić istniejące pliki, daj ALL) . Następnie musisz zrestartować komputer, po wejściu w launcher zaznaczamy usunięcie pliku map.rwm, wybieramy frakcje silnik na jakim chcemy grać i tyle.
Do podstawowej (oryginalnej!) gry potrzebujemy wszystkich łatek.Najlepiej zakupić RTW antologię i wszystko mamy na jednej płycie, odnośnie samej gry w moda radziłbym wybrać silnik Alexandra, gdyż mod na innych się sypie!
Co do samej modyfikacji, to nowa łatka(2.5) nic nowego w samej rozgrywce nie przynosi, oprócz odrobinę ładnej grafiki,nowych budynków( w którym AI szczególnie w nowych twierdzach barbarzyńskich strasznie się gubi!!), oświetlenia no i kilku pomysłów z sub moda FGI.Kasy mamy dużo, komputer nadal spamuje jak spamował, a przy długości bitew jakie twórcy nam zaoferowali(chyba abyśmy sobie dłużej modele jednostek oglądali, nawet mnie fana długich starć to przerasta , a tym co nastawili poziom trudności, znaczy sie bonusów w bitwie dla komputera na H,czy VH współczuję! ) po jakimś czasie mod zajebiście męczy :?
Najbardziej mnie rozbawił post jednego z twórców moda , który na zarzut spamu armii przez jednego z użytkowników, nazwał go i innych którzy narzekają oczywiście nie dosłownie "głupimi" , którzy nie myślą podczas rozgrywki i wolą iść na łatwiznę :? no ale sorry podobno testowali moda, ja tam za takim rozwiązaniem nie jestem, gdyż wychodzę z założenia że spam armii to jest właśnie łatwizna stosowana przez twórców i jak już się ktoś bierze pełną parą i tworzy takie piękne modele otoczenia, jednostek itd. To niech się weźmie też za całą resztę odpowiadającą za gameplay! Inaczej szkoda całej tej ciężkiej pracy nad poprawą grafiki jak kampania kuleje ....Pozdrawiam
red dragon
20-04-2012, 11:14
Dzięki za radę BlackWood. Czyli narazie z 2.5 daje sobie spokój teraz pościągam wszystkie łatki i jeszcze raz spróbuje zainstalować RS 2jak się nie uda... trudno rozglądnę się za czymś innym.
Scorpi80
20-04-2012, 11:17
Wnioskuję, że nie opłaca się instalować. Spam armii to najbardziej wkurzająca sprawa w modach. Grając biednymi frakcjami np. Dacją, nie ma kasy na wiele rzeczy. Komp spamuje pełnymi armiami dość często. Strasznie to jest uciążliwe odpierając ataki co turę. Mimo wszystko grając na h/h da się podbić wszystkich, jednak to zajmuje mnóstwo czasu i trzeba mieć cierpliwość.
BlackWood
20-04-2012, 12:02
Żeby mnie nikt źle nie zrozumiał, ja też zagrywałem się w tego moda i sprawdziłem 2.5 wersje. Po prostu wizja moda do mnie nie przemawia, owszem jest bardzo ładny i ma dużo historycznych jednostek nawet AI mocno daje popalić w bitwach, szczególnie grając na silniku Alexandra. Jednak po jakimś czasie mod mnie męczył, brakuje tego czegoś, mam nadzieję że następne wersje będą posiadały lepszy balans finansowy( z reguły to wcale nie jest to takie proste do osiągnięcia) i twórcy poprawią te znikające ikonki budowli i jednostek.
Fajne jest i nowe w RSII, to że możemy dużo budować i rozwijać miasta na kilka sposobów, zmienić na struktury czysto handlowe, wojskowe. Jednak w RSII za często wszystko sprowadza się do bitw, a z tury na turę komp nas zalewa nowymi siłami. Jeśli już ktoś chce sprawdzić koniecznie modyfikację, to polecam sub moda na 4 tury rocznie, dlatego że jeszcze 1 turn campaigns ratuje jako tako rozgrywkę.
Tu możemy pobrać sub-moda http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=529640
Instalacja łatwa, pobieramy wypakowujemy wchodzimy w folder, wybieramy rozkład pór roku (czyli 3x lato 1 x zima, moim zdaniem najlepsze ustawienie) kopiujemy zawartość i wklejamy do głównego katalogu z grą i zamieniamy. Po odpaleniu launcher'a znowu musimy zaznaczyć usunięcie pliku map.rwm.
Mimo wszystko jak ktoś ma ochotę sprawdzić nowe RSII, to polecam, choćby ze względu nowe graficzne detale no a może się spodoba cała reszta. Pozdrawiam
Edit: Odradzam grać na ustawieniach kampanii na VH/VH czy H/H bo was pieruny siorczyste siarczyste krew nagła zaleje M\M bądź H\M i uwierzcie też wam da popalić ;)
marchlew
13-05-2012, 06:37
witam , mam problem z instalacja
mam wszystko sciagniete i jak sie instaluje to za jakis czas wyskakuje ze jest blad z jedna czescia dodam ze juz pobieralem z roznych linkow i ani 1 wersja ktora pobralem nie dziala ani 2 druga co jest nie ,haloooo :?
13-05-2012, 20:26
Nie musisz pisać dwóch postów pod sobą, jest opcja edytuj! Zmień przeglądarkę (np. Firefox) bo wychodzi na to że chyba źle ci się pobierają pliki instalatora. Pozdrawiam
Witam,
Ostatnio pogrywam w RS 2 i mam taki problem, że gra strasznie się tnie podczas bitwy. Najlepsze jest to, że nie ma różnicy czy grafika jest na maxa czy na minimum. Jakaś łatka albo coś ? Proszę o jakąkolwiek pomoc.
Mój sprzęt to:
karta radeon hd 4570 512mb
procek amd turion 2x2.2ghz
4gb RAM
Pozdrawiam
BlackWood
24-06-2012, 11:55
Odradzam ci system Vista, to chyba najgorszy bubel jaki Windows wydał, lepiej już mieć starego XP lub nowszą siódemkę(chodzi tu o lekkość systemu). Kolejnym elementem wpływającym na płynność to odpowiednie sterowniki do karty.
Mój sprzęt to system Xp 32 bit, Ati Radeon 4850 512 ram 256 bit oraz najnowsze sterowniki, 4 g ramu ( a widzi mi 3,25,prędkości kości nie pamiętam), oraz intela 2 Core Duo E7500 @2.93GHz i grałem w RSII z nową łatką 2.5 na najwyższych ustawieniach.
Czyli; detale jednostek-wysokie, detale budynków- wysokie,detale efektów-najwyższe, detale przyrody- wysokie, skala jednostek-ogromna.Mam też zaznaczone wszystkie inne dodatkowe opcje, jak cienie jednostek,mapy kampanii oraz detale odbić i połysków.Właściwie to każdego moda pod RTW ustawiam na takich detalach.Gra mi chodziła płynnie, czasem jak miałem na kilka tysięcy jakąś bitewkę trochę tylko zwalniała, ale dalej żadnych cięć nie zaliczała.Dlatego polecam wywalić bubla, wgrać odpowiednie sterowniki do karty, które pasują pod twój nowy system a zobaczysz że inne gry też będą ci lepiej hulać ;) !! Pozdrawiam
OK dzięki za pomoc. Coś tam pokombinuje. Pozdrawiam
inquisitor
25-06-2012, 13:06
Taki mały offtop, widzi tylko 3 gb ramu, ponieważ xp ma tyle maximum ;-)
BlackWood
25-06-2012, 13:29
Off Top: U mnie widzi 3,25 ( z małym hakiem ...Win Xp Profesional 32 bit) i powiem że wydajność ma lepszą niż vista i 7 razem wzięte, gdy standardowo do tych systemów poniżej 4 g to tylko filmy możemy oglądać ;)
Oczywiście to moja opinia, potwierdzona w praktyce! Pozdrawiam
Sterowniki nic nie pomogły dalej tnie jak cięło. W bitwie z posiłkami to się kamerą ledwo rusza. Może jakaś inna rada ?
BlackWood
26-06-2012, 12:35
Dokupić kości ramu, bądź wymienić system na jakiś lżejszy(Win xp 32, Win 7), całkiem możliwe że vista robi ci problemy z wydajnością. Jeszcze takie pytanie, posiadasz nowsze serie TW; Napoleon, Empire? Na jakich ustawieniach tam grasz, niskich,średnich?? Masz podobne problemy?
Tak posiadam. Empire Napoleon i Shogun 2 spokojnie wyrabiają na średnich i tam takich problemów nie ma. Z vanilą Romea też nie było problemów chodziło wszystko jak należy, EB czy inne mody też tylko Roma Surrectum sie rozwala.
BlackWood
27-06-2012, 09:26
Wiesz RSII ma o wiele więcej nowych skórek i detali graficznych. Możliwe że twoja karta nie wyrabia, ja tak czy siak wymienił bym na twoim miejscu system na jakiś lżejszy. Mi np. Taki ETW czy Napoleon chodzą na wysokich ustawieniach i nie mam problemów z drastycznym spadkiem fps. Problem zapewne tkwi w Windowsie Vista, gdyż moim zdaniem nie nadaje się do gier, właściwie to straszny bubel jest. Obciąża ci pamięć ram to pewne, mam odrobinę lepszy sprzęt ale żeby mieć jakieś problemy żeby gra nie wyrabiała ..Nigdy. Może spróbuj jeszcze zmienić na zgodność z XP w Viscie i Siódemce taka opcja była(choć nie pamiętam czy to już automatycznie jest ustawione). Nic więcej nie wymyślę, radzę tylko zmienić system operacyjny i nie zawsze kierować sie zasadą to co nowsze jest lepsze ;) Pozdrawiam
Mam jeszcze takie pytanko odnośnie samej kampanii. Dlaczego jest tak, że jak gram Rzymem to kohorty maja 10 ataku i 31 obrony, triari 12 ataku 37 obrony, a grając np Macedonią (obecna kampania) i ogólnie przeciw Rzymowi kohorty nagle kozaczą i maja 12 ataku 37 obrony a triari 15 ataku 44 obrony ? To takie utrudnienie czy jakiś błąd skryptu ? Zapomniałbym, podobna sytuacja jest z falangą, grając nią po jakimś czasie walki po prostu się rozłazi na boki i w pewnym momencie jest całkowicie luźny szyk, z kolei komputer grając falangą trzyma ją ściśle przez cały czas mając nawet 20 ludzi pozostałych w oddziale. Czy coś u mnie nie działa jak trzeba czy to kolejne wprowadzone na chama utrudnienie ?
BlackWood
01-07-2012, 16:00
Nie wiem na jakim poziomie ustawień bitwy grasz. Ale jedna rada abyś nigdy wyżej niż medium nie ustawiał, gdyż to nie zmieni ci AI komputerowego przeciwnika,tylko wzmocni jego jednostki i będą o klasę lub dwie, silniejsze od twoich. Taki mały zabieg, stworzony na skróty przez CA w RTW.
Nie mogę ci też w 100% wytłumaczyć dlaczego też tak skaczą statystyki, dla mnie obecnie są trzy mody o starożytności gdzie nie ma dziwnych "utrudnień" a są nimi EB, RTR 7 , DTW według mnie są dobrze zbalansowane. Mam nadzieję że nowa łata 2.6 zmieni coś w RSII , gdyż pewne reguły moda są wnerwiające i psują rozgrywkę na tyle że jakoś nie mogę się przemóc i wrócić do niego, mimo że zawiera najlepszą pracę grafików amatorów jaką scena RTW kiedykolwiek widziała!
Odnośnie falang, to zależy czy trzymasz formację w trybie "strażniczym", jeśli nie i każesz atakować bez tego trybu, często właśnie rozchodzą się żołnierze w szyku,jednak nie aż tak drastycznie(starają się bardziej pruć do przodu). Skuteczność formacji zależy też od silnika na jakim odpalasz moda, mogą być pewne różnice między BI a np. Alexandrem. Pozdrawiam
Czyli te statystyki to po prostu utrudnienie na siłę. Atakowałem i w trybie obronnym i normalnym ale i w tym i w tym się rozłażą. Powoli zaczyna mnie ten mod doprowadzać do szału bo kim bym nie zagrał to jakieś bezsensowne utrudnienia, które nie tyle są nie do przejścia ale zabierają całą radość z gry. Trzeba się przerzucić na RTR
BlackWood
02-07-2012, 12:07
Wydaje mi się że na statystyki ma też ogromny wpływ generałów. Podobny zabieg jest w RTR7, tylko że tam jeśli generał ma słabe cechy, często żołnierze są bardziej skorzy do ucieczki.Także trzeba często przemieszczać sie dowodzącym z jednego odcinka bitwy na drugi, czyli odwiedzać zagrożone odcinki i tam udowadniać swoją waleczność. Jednak RTR7 ma kompletnie zmodyfikowany system i tam wszystko trzyma się kupy. Nawet jeśli przegrywamy bitwę to armie ratują dodatkowe czynniki jak świta generała i jego cechy przywódcze(chodzi o procent strat itd). W RSII bitwy są dziwne, ale wszystko przykrywa ładna grafika i to taki mały dylemat tej modyfikacji.
Mnie jeszcze wnerwiały, wręcz doprowadzały do szału częste bunty armii, praktycznie co jakiś czas, nowy stworzony legion nagle zmieniał kolorek na niebieski często w nielogicznych strategicznych sytuacjach.
hej mam problem gdy odpalam tego moda ekran sie sciemnia jak do ładowania i po chwili wywala do windy i jest bład Generic error: enable to find sceleton 'fs_s1_forest_elephant_jevelinrider' ... co zrobić
ok juz sobie poradziłem znalazłem kilka stron wczesniej razwiązanie
a moze mi ktos powiedziec dlaczego lata nie są np 205 BC tylko jakies A.U.C. czy mozna to jakos zmienić ?
Napisze ktoś jak to zainsalować krok po kroku. Co zrobic jaki folder stworzyc? Bardzo mi to pomoże z góry dzięki.
Marcin 1984
23-07-2012, 20:22
Napisze ktoś jak to zainsalować krok po kroku. Co zrobic jaki folder stworzyc? Bardzo mi to pomoże z góry dzięki.
Wystarczy kliknąć na pierwszą stronę tematu tego moda i jest wszystko opisane. ;)
No tak dzieki. Chciałem tak na szybko i może jakiś weteran by mi napisał wiesz on to ma wszystko w dyńce.
BlackWood
23-07-2012, 21:30
No raczej gdzie indziej by nie miał, no chyba że w..... ;)
EDIT: Tak dziś mi głowę zawracałeś, tylko w sprawie nie tej modyfikacji co trzeba, jednak RSII od SPQR się różni np. oddzielnym wątkiem, coś koleżko niedoinformowany jesteś i walisz z tymi pytaniami w ciemno, może okaże się że o EB ci chodzi :o a powiem ci że komuś nerwy mogą puścić, gdyż takimi pytaniami spamujesz i zaśmiecasz tematy ;) czyżbyś nie potrafił korzystać z forum w sposób logiczny?
SPQR działa spoko fajnie ale na drugim kompie też mam rome i wiesz skoro SPQR musiałbym usuwać to po co jak (masz racje) ci .... zawracałem ale dzięki że tak dokładnie mi to wtłumaczyłeś. A teraz może kolejny mi wytłumaczy tak jak ty i wszystko dla mnie będzie jasne.
BlackWood
24-07-2012, 01:05
No chyba że tak, zwracam honor. ;)
RSII instalujesz w podobny sposób, też tworzysz D\RTW. Tylko tym razem instalator musisz pokierować ręcznie do tego folderu , czyli do D\RTW.
Sciągasz z tej strony wersję 2.0 posting.php?mode=reply&f=57&t=382 (http://forum.totalwar.org.pl/posting.php?mode=reply&f=57&t=382) Najlepiej pobierz przez torrent
Nastepnie ściągnij łatkę w wersji 2.5 http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=528165
Jak pobierzesz wersje 2.0 będziesz miał ok. pięć plików, wystarczy że klikniesz dwukrotnie tylko na ten RSII Setup i włączy ci sie instalator, tak jak wspomniałem musisz jego ścieżkę pokierować do folderu D\RTW!
Po instalacji, odpal patcha 2.5. Tam też pokieruj ścieżkę do folderu D\RTW tylko tym razem musisz usunąć ten napis po angielsku D:\RTW\(Roma Surrectum 2.5) czyli (Roma Surrectum 2.5) aby było tak D\RTW.
Następnie dajesz dalej, instalator zapyta się ciebie czy chcesz zamienić pliki dajesz na wszystkie.
Po zakończonej instalacji, moda odpalasz z ikonki RSII na pulpicie. Jeśli to zrobisz otworzy ci się Launcher, czyli taki ekran powitalny w którym ustawiasz jaką frakcją chcesz grać i jaką rekrutację sobie wybierasz,czyli one turn czy 0 turn . Oczywiście możesz też włączyć specjal bloom effects, tylko jeśli wybierzesz tą opcję przy każdym włączaniu swojej kampanii musisz go zawsze aktywować( i wybrać jaką moc graficzną zastosujesz, czy ciemny a może jasny, jeśli sie zdecydujesz na usunięcie efektu, wystarczy kliknąć None) .
Kolejnym ważnym elementem przy starcie nowej kampanii jest usunięcie pliku map.rwm, po tym zabiegu naciskasz save i klikasz na Play! ;)
EDIT: RSII działa w podobny sposób co SPQR, zamienia oryginalne pliki gry, tak że nie działa z innymi modami i podstawowej wersji gry też nie odpalisz!!
Ok wszystko jasne tylko torrenta nie mam i to może wpłynąć jakoś na instalajce? no bo najlepiej przez torenta. Podałeś zły link gry posting.php?mode=reply&f=57&t=382 ten jest do odpowiedzi w poście:) :ugeek:
BlackWood
25-07-2012, 17:31
Ok.. Już podaje link do wersji 2.0 http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=386559 (post wtedy pisałem późno w nocy wiec zmęczenie materiału najwidoczniej :) )
A co da path koniecznie musze go pobrać?
BlackWood
26-07-2012, 00:23
Tak musisz, zazwyczaj każdy patch coś daje, a ten dużo daje.
Witam,
Mam takie pytanko, otóż podczas oblężeń na patchu 2.5 zaczęła denerwować mnie pewna rzecz mianowicie jak oblegam jakieś miasto i nie ma w nim dajmy na to 20 jednostek to jakimś cudem po 1 turze oblężenia doczaruwuje się jakieś 7-8 jednostek danej frakcji. Da się to jakoś wyłączyć czy tak już po prostu na tym patchu jest ?
BlackWood
26-07-2012, 11:28
To takie utrudnienie(rodem z takiego sub-moda), że w ważnych miastach pojawiają się dodatkowe oddziały. Tylko że one zazwyczaj są bez doświadczenia i jeśli masz pełną armię w posiadaniu lepiej dozbrojoną lub doświadczoną, wystarczy automatyczna bitwa i po kłopocie. Coś co według mnie jest bez sensu(bo po co robić coś takiego gdy te jednostki są do kitu), jak te pojawiające się co jakiś czas bunty, bez żadnego powodu. Mimo że RSII ma najlepszą szatę graficzną, według mnie jest kompletnie skopana a gameplay jest okropnie nie przemyślany!
Niby nie stanowi to problemu przy automacie ale zawsze poniesie sie dodatkowe straty co przy walce kohortami na plwsp iberyjskimi nie jest mile widziane wiec :D. Jak rozumiem nie da sie tego wylaczyc ?
BlackWood
26-07-2012, 11:42
Nie ;)
Tak w ogóle to co daje usunięcie tego pliku map.rvm ?
Witam , mam problem po rozpakowaniu dwóch pobranych plików 7z pojawia się cała masa plików i folderów a nie jak w instrukcji 6 , po próbach kopiowania czy wklejania lub instalacji
Rome nie działa . stąd moje pytanie skąd uzyskać te 6 plików z exe . torrent się nie pobiera
BlackWood
29-07-2012, 10:47
Tak w ogóle to co daje usunięcie tego pliku map.rvm ?
Daje to, że gra ci nie wyleci do pulpitu w trakcie zmiany tury, lub innej czynności podczas rozgrywki. Dlatego przed każdą nową kampanią którą rozpoczynasz, musisz go usuwać z pulpitu moda.
Witam , mam problem po rozpakowaniu dwóch pobranych plików 7z pojawia się cała masa plików i folderów a nie jak w instrukcji 6 , po próbach kopiowania czy wklejania lub instalacji
Rome nie działa . stąd moje pytanie skąd uzyskać te 6 plików z exe . torrent się nie pobiera
To wszystko zależy z jakiego linka pobrałeś moda, ja polecam torrent, ale też jest link w którym każdego parta ściągasz oddzielnie, potem tworzysz wspólny folder w który wpakowujesz te 6 dużych plików i odpalasz TYLKO
RS2setup.exe!! do głównego folderu Rome total war. Pozdrawiam
Linki w pierwszym poście zawierają tylko torrent i w dwóch partach spakowany 7z o którym wspominałem
byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby podać link do tych 6 plików
BlackWood
29-07-2012, 14:01
Jak mam ci podawać coś, co jest na stronie ;)
Masz taki oto napis DOWNLOAD LINKS
In total, it comes in at 1.58 GB and is in six parts. Four .cab files, one .msi file and one .exe. Here is a list. You only need one from each section.
a niżej " Spoiler Alert, click show to read: SHOW i kikasz to SHOW rozwija ci się piękne okienko w których to masz te 6 plików, gdzie przy każdej części masz przyporządkowane po kilka serwerów z których możesz je pobrać !!
Czy naprawdę to jest takie trudne? Czy BlackWood musi prowadzić za rączkę dorosłego chłopa, troszeczkę wyobraźni i spostrzegawczości. Pozdrawiam
Dzięki , coś mi chyba na oczy padło tyle razy dziś oglądałem te stronę i tego nie zauważyłem jeszcze raz dzięki
Ej mam problem z tym wyskakuje mi takie coś http://img716.imageshack.us/img716/3657/capture20120813124804.png (http://imageshack.us/photo/my-images/716/capture20120813124804.png/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Drodzy forumowicze przepraszam jesli to pytanie juz padło ale od 5 godzin staram się odpalić moda z mizernym skutkiem. Jestem zdesperowany! Postępuje zgodnie z instrukcją instalacji i przy próbie odpalenia gry RS2.0 na rome barbarian invasion <patch1.6> wyskakuje mi error. postępuje zgodnie z instrukcja zamieszczoną na tym forom http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=386590 instaluje versje 2.5 i dalej nie moge zagrac! PLZ HELP !!! SOS
Instalację masz opisaną na pierwszej stronie, poczytaj ja na spokojniem sprawdx czy masz wszystkie party i patch. Nie mam tego moda, ale opis instalacji jest dość precyzyjny.
BlackWood
25-09-2012, 13:39
1. Wybierz w Laucherze silnik gry na jakim chcesz grać.
2. Wybierz frakcję jaką zamierzasz grać(lub wybór kampanii i tur w nowym 2.5 Luncherze)! Ale zanim to zrobisz, zainstaluj łatkę 2.5. Gdyż czysta 2.0 ma sporo wad!
3. Zawsze przed rozpoczęciem kampanii musisz usunąć plik map.rwm, który widoczny jest we wspomnianym Laucherze pod nazwą Delete map.rwm.
4. Następnie jesli nie chcesz używać dodatkowych opcji graficznych w postaci bloom efektów itd. Wciskasz save i odpalasz grę.
Jesli to nie pomoże, pobierz od nowa instalator RSII.
EDIT> Jeśli posiadasz pirata podstawowej wersji RTW, to zapomnij o poprawnym uruchomieniu RSII i wielu, wielu innych modyfikacji. Jeśli natomiast posiadasz Antologie RTW(oryginał), radzę zawsze odpalać RSII przez silnik Alexandra!
Pozdrawiam
A jeśli mam tylko rome total war i barbasia invasion to pojdzie czy nie?
BlackWood
26-09-2012, 00:10
Tak pójdzie, tylko musisz w luncherze wybrać na jakiej części będziesz grał ( zakładam że masz oryginalną kopię gry RTW z dodatkiem BI, jeśli nie, możesz zapomnieć o uruchomieniu moda).
Tak ma zlote edycje z ebaya powinno pojsc bo znalazlem stronke z cala instalka bez czesci.
Czy w wersjii 2.0 można odpalić szybką bitwę bo narazie nie moge znalesc
BlackWood
02-10-2012, 10:52
Nie pisz posta pod postem.
Wszystkie kampanie i zmiany rozgrywki masz w launcherze!Tam znajdziesz single battle, nie pamiętam jak sie dokładnie nazywa ten tryb wybranych bitew. Gdyż nie gram w tego moda w obecnej wersji, pełnej bugów i lekkomyślności twórców na mapie kampanii. Według mnie są lepsze mody, graficznie może nie tak dopieszczone. Ale przynajmniej z solidną i dobrą kampanią. Pozdrawiam
BlackWood
02-10-2012, 20:40
viewtopic.php?f=57&t=9450 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=9450)
viewtopic.php?f=57&t=7286 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=7286)
viewtopic.php?f=274&t=364 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=274&t=364)
viewtopic.php?f=57&t=797 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=797)
viewtopic.php?f=57&t=357 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=357)
viewtopic.php?f=57&t=354 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=354)
viewtopic.php?f=57&t=10148 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=10148) To tak prosto z przyłożenia.
maxcezar5
18-10-2012, 16:16
Czy jest może spolszczenie do tego moda?
maxcezar5
18-10-2012, 19:13
szkoda
z chęcią poczytał bym karty jednostek(informacje)
maxcezar5
19-10-2012, 15:19
a nie ma nikogo chętnego do przetłumaczenia?
Witam, raczej będzie ciężko kogoś zachęcić. Sam już od paru miesięcy ciągnę spolszczenie pod EB. To naprawdę ciężka i czasochłonna sprawa. Jeszcze mała uwaga jak mógł byś nie pisać post pod postem, tylko edytować jak chcesz coś dopisać, a jeszcze nikt akurat nic nie odpisał. :mrgreen:
maxcezar5
19-10-2012, 17:13
spoko.
to Ty robiłeś spolszczenie do EB?
To muszę C pogratulować kawału świetnie wykonanej roboty.
edit.
Czy linki podane w pierwszym poscie są aktualnej wersji?(tzn. 2.5)?
Bardzo fajny mod ale niestety trzeba zamienić pliki przez co nie można grać w inne ani podstawke :?
Można wystarczy przed tym zrobic kopie folderu z gra i wywalic na pulpit mi dzialalo. xD
Można wystarczy przed tym zrobic kopie folderu z gra i wywalic na pulpit mi dzialalo. xD
Ale za każdym razem zmieniać?Nie dziękuje nie chce mi sie ;D
A pozniej tylko kasujesz stary folder i zastepujesz stary i masz podstawke bez reinstalla :)
Ale przyznać muszę bardzo fajna modyfikacja.
adik2808
31-10-2012, 18:24
Witam mam jedno małe pyanie,czy ktoś wie jak rozwiązać problez z jasnością ekranu a mianowicie jak jest np. okno miasta to jest ono białe no i właśnie nie wiem czemu białe kolory śą tak bardzo jasne ( problem występuje tylko z białym kolorem) ,że nawet nie mogę doczytać tekstu tam umieszczonego, gydy by ktoś mógłby mi pomóć to bardzo dziękuje. ;)
Ezechiel
04-11-2012, 17:22
Bardzo proszę o pomoc: mianowicie znów chciałem powrócić do Roma Surrectum II niestety nie da się ze względu na jakiś błąd... Którego nie potrafię rozwiązać, pobrałem grę na nowo ze wszystkimi plikami zawsze instaluje ją na czystą wersję oryginalną Antologię...
Problem ten pojawia się u innych, niestety nie rozumiem nic a angielskiego... Może ktoś zerknąć ?
Jeśli ktoś znajdzie poradę proszę o pomoc :)
Link do tego błędu:
http://translate.google.pl/translate?sl ... t%3D387364 (http://translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.twcenter.net%2Fforums%2Fshowthr ead.php%3Ft%3D387364)
BlackWood
04-11-2012, 17:33
Nie wiem czy to pomoże ale, uruchamiaj moda tylko na silniku Alexandra, gdyż na nim mody są bardziej stabilne. Oczywiście, jeśli ten błąd pojawia się po ustawieniu na owym dodatku, to na tą chwilę ci nie pomogę. Nie gram po prostu w RSII ani nie interesuje mnie na tyle ta modyfikacja. Pozdrawiam
Ezechiel
04-11-2012, 17:37
Dzięki Blackwood :)
Zawsze na silniku Alexandra uruchamiam, próbowałem już na wszystkich i tak nic...pokazuje się okno Podstawki Romka, I ten błąd : "generic error unable find skeleton 'fs_s1_forest_elephant_javelinrider' " i pograne :(
BlackWood
04-11-2012, 19:24
W RSII po odpaleniu z Launchera nie powinno się pojawiać żadne okno z podstawki! Możliwe że źle instalujesz moda(bądź nie odpalasz z launchera). Podajesz złą ścieżkę instalatorowi, nie usuwasz pliku map rwm. Ja nie miałem nigdy problemów z tą modyfikacją natury technicznej, raczej nie odpowiada mi gameplay i założenie twórców. Reszta jest naprawdę dopięta na ostatni guzik.
Ezechiel
05-11-2012, 12:23
Wiem że nie powinni grałem w tego moda kupę czasu, potrafię go dobrze zainstalować, nie raz to robiłem, uruchamiam z lanchera, usuwam delete.map rwm, wciskam save i zamiast napisu Roma Surrectum i okna moda wyskakuje okno podstawki Romka i ten błąd...:(
Witam!
Mógłby ktoś zuploadować Patcha 2.1 do RS2, ponieważ link z filefronta wygląda na uszkodzony lub wygasły.
Z góry dzięki wielkie!
Ponawiam jeśli chodzi o kwestie wrzucenia patchy do tego moda. Linki wygasły. Dzięki
Ponawiam jeśli chodzi o kwestie wrzucenia patchy do tego moda. Linki wygasły. Dzięki
Powtórzę się, założyciel tematu mógłby czasami zainteresować się tym co zrobił, bo modyfikacja przeszła swoistą ewolucję i jest całkiem, całkiem :D
Jest już od chyba lipca nowa wersja RS 2.5 :mrgreen: , proszę tu masz linki
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=534586
Macinus1002
29-12-2012, 22:50
Jest spolszczenie do tego moda?
Jak naprawić drzewka rodziny. Nie lubię wielu nazwisk w rodzinie. Dlatego zostawiam tylko głowy ród resztę topię. Czy jakieś pathe to naprawiają?
Spróbuj zagrać w ostatnią wersję 2.5, pewne mankamenty naprawiono, nie wiem jak z drzewkiem rodziny, ale z tego co pamiętam, nie ma już dziwności tyle w tej modyfikacji, całkiem fajny mod się zrobił :D
pozdrawiam
Temat zaktualizowany o nowego linka do wersji 2.5...Chyba przejmę temat ;)
JanHetman
22-01-2013, 16:14
Witam.
Mam ,,problema''.
Instaluję Roma Surrectum w folderze ,,Rome'' w ,,the Creative Assembly''.
Grę w launcherze ustawiam jako domyślnie na Rome:total war.. jednak gdy ją włączam i odpalam frakcję, nie włączają się skrypty (nie da się ich uruchomić za pomocą show me how(nie da się tego kliknąć, pomocnik od razu znika(oczywiście wywoływałem go z pomocą kliknięcia na osadę).
Ponadto, musiałem ręcznie w plikach launchera wyłączać steama, bo inaczej nie chciał się włączać.
Pozdrawiam i proszę o pomoc :(
Najlepiej by było jak byś po prostu zainstalował od nowa i jako folder docelowy dam np. D\progam files\ RWT i tylko tak. Potem tylko instalatora dajesz do tego folderu "RTW" i dajesz w laucherze gra bez steama. I najlepiej na silniku Bi albo Alexa..
JanHetman
23-01-2013, 19:12
Przydzieliłem go do folderu gry... czy ty mówisz, że ten mod działa osobno od samej gry (nie potrzeba plików growych do odpalenia)?
Nie ten mod podmienia pliki z głównych katalogów :) Więc o podstawce zapomnij....
Lwie Serce
23-01-2013, 19:44
Najlepiej zrobić kopię zapasową, można wtedy grać i w mod i w podstawkę, oraz instalować następne mody :)
W każdym temacie będę musiał odpisywać na te pytanie?
Proszę:
Download:
wersja 2.0
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=386559
wersja 2.5 beta
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=528165
Gra ktoś jeszcze w RS 2? Zainstalowałem wersję 2.5 i gram kampanie Armenią i mod bardzo mi się podoba. Znalazłem na razie tylko jedną rzecz która mnie zdenerwowała, czyli Słonie ^^. To jednostka jest chyba niezniszczalna ^^. Znacie jakiś sposób na nie? I takie pytanie co do innych modów. Jakie proponujecie na dalszą zabawę? Które są ciekawsze nić RS 2 lub na podobnym poziomie?
witam w jakim okresie pojawiają się legionisci bo gram dosc długo i mam tlko zwkłe jednostki hasatali a jest rok 624
Musisz podbic miasto na Sycylii i chyba na maksa je robudować... Chyba Syrakuzy...
witam w jakim okresie pojawiają się legionisci bo gram dosc długo i mam tlko zwkłe jednostki hasatali a jest rok 624
Tutaj masz rozpiskę wszystkich jednostek co pojawiają się w najnowszej odsłonie moda, jak i gdzie mogą być budowane, mam nadzieję że będzie to pomocne, aktualizując od razu pierwszego posta o to:
http://www.mediafire.com/view/?8uvwl6p66yibaj6
JanHetman
09-02-2013, 23:16
Nie ten mod podmienia pliki z głównych katalogów :) Więc o podstawce zapomnij....
Tak też zrobiłem.
Zainstalowałem moda na plikach podstawki - a skrypty nie chcą się odpalać (a przynajmniej nie odpalają się tak jak w EB).
Wybrałeś silnik? Instaluj do Data
Tak też zrobiłem.
Zainstalowałem moda na plikach podstawki - a skrypty nie chcą się odpalać (a przynajmniej nie odpalają się tak jak w EB).
Zerknij tutaj, pierwszy post, na spokojnie oglądnąć, i drugi post na spokojnie zerknąć...Pamiętać że pokazują oni by instalować na dysku, miejscu docelowym domyślnym, ty masz swoje miejsce.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st11200916 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?p=11200916#post11200916)
---
W sumie moda instalujesz tam gdzie grę :)
Jeśli nie zrobiłeś sobie kopi całego folderu RTW przed instalacją moda, to musisz reinstalować grę. Nie ma innego sposobu, bo instalator moda nadpisuje pliki w głównym folderze RTW.
Pozdrawiam
misiek1205
14-02-2013, 21:04
Lepszy jest od EB?
Rzyminin
14-02-2013, 22:23
Ten mod to cudo !!
Nareszcie ktoś dopracował frakcje wschodnie !!
Fajne te rogate konie :mrgreen:
Lepszy jest od EB?
Inny :D Graficznie dopracowany lepiej od niejednego moda pod Medka 2, mam tu na myśli, bitwy, jednostki itd...Myślę że jeden i drugi nawzajem uzupełniają się, w zależności od nastroju gram sobie w RS 2/5. albo w EB :D Pamiętać należy że RS nadpisuje pliki Romka, warto zrobić kopię gry!!!
Rzyminin
15-02-2013, 10:36
No kwestia graficzna zaskakuje pozytywnie, coś pięknego !
Widoki i dopracowanie jednostek to majstersztyk !
Polecam każdemu
Aktualizacja do najnowszej wersji, o poprzedniej można spokojnie zapomnieć...Wydano fix poprawiający zmieniający Hillforts :mrgreen: Zaczyna mod faktycznie robić różnicę do innych modyfikacji, i niech mi ktoś powie jak oni tak silnik gry zmusili do takiej grafiki? Ciekawe co liczmany z CA na to by powiedzieli, gdyby to ich faktycznie zainteresowało?
Fakt jeśli chodzi o grafikę to majstersztyk, ale wolę EB. :D No i żeby jeszcze instalator tworzył osobny folder. :twisted:
Zerknąłeś do opisu tego linka co ci podałem odnośnie jednostek? Nie grywam Rzymem więc trudno mi powiedzieć, ale tam masz wszystko podane...
Tutaj masz rozpiskę wszystkich jednostek co pojawiają się w najnowszej odsłonie moda, jak i gdzie mogą być budowane, mam nadzieję że będzie to pomocne, aktualizując od razu pierwszego posta o to:
http://www.mediafire.com/view/?8uvwl6p66yibaj6
Aktualizacja tematu o dodatki pod wersję 2.5 ;)
Dla jasności dam tu, a jak znajdę chwilę to do tematu :D
Ciekawie się robi i twórcy najbardziej dopieszczonego graficznie moda pod wydawało by się stara grę nie zwalniają tempa, a zmiany czynione przed wydaniem następnej wersji wskazują że scena modderska pod Rome 1 ma się dobrze
----------------------------------
Strat map alternative texture
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ve-texture (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?531206-RS-2-5-Strat-map-alternative-texture)
-----------------------------
Nowe mordki
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ctures-6-0 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?392747-RS-2-5-New-Roman-Portraits-and-Eventpictures-6-0)
----------------------------------
tutaj poszli nieźle ze zmianami, i muzyka i staty i ciekawe jak Rzym teraz będzie prosperował?
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... for-RS-2-5 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?575738-RS-2-5-quot-Only-for-Rome-quot-Fun-Mod-for-RS-2-5)
----------------------------
A tu małe cos co ma zmienić grafikę? Ktos próbował?
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... oom-preset (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?528747-RS-2-5-Realistic-subtly-vibrant-bloom-preset)
------------------------
Zwiększają liczbę tur na rok ? No no....
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ersion-1-2 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?529640-RS-2-5-Four-turns-per-year-New-Version-1-2)
Jakub123
13-03-2013, 10:27
Witam! mam pytanie, a właściwie problem do rozwiązania : ściągałem RS II ze strony na twc ale jednego elementu ( konkretnie RS22.cab) nie mogę pobrać, może ktoś podrzucić jakiś alternatywny link ? i jeszcze jedna sprawa na strategyinformer (czyli jeden z podanych na twc linków) odnalazłem plik który nazywa się Roma Surrectum II 2.5 (1,3 GB) czy jest to wspominany mod czy tylko patch do niego? Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedz!
Jakub123Wielkie dzięki za informację :D :D :D , ze ktoś czuwa, w końcu jakaś zmiana na ichnim forum i zrobiono normalny instalator...
Powywalam tamte inne linki i dam te, a ci co będę chcieli powalczyć, to ich sprawa jak można instalować z jednego pliku...
Ten link
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... for-RS-2-5 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?561599-Download-link-for-RS-2-5)
To jest nowy, dla tych co mieli, maja i będą mieć problemy z instalacją to jest jeden instalator a w nim podstawowa wersja 2.0 plus patch 2.5....
Jak znajdę chwilę to wrzucę brakujący plik.... ;)
Jakub123
edit:
----
Nie wiem, czy do tego czasu tego brakującego w całości w jednym instalatorze nie ściągnąłes, ale jak się rzekło, jest. Proszę ;)
http://www.speedyshare.com/Cj5pj/RS22.cab
Ile finalnie waży ten plik RS 2.5? Bo coś mi się udało znaleźć (1.3GB) ale nie wiem czy ściągam wszystko?
Witaj :)
Finalnie tyle waży, masz w jednym pliku podstawę moda i z paczem...
---
Bardzo ciekawy mod się zrobił, jeszcze poinstalowałem sobie z submodami i jestem pod wrażeniem, a jak zrobią wersję 2.6 i im wszystkie zmiany wyjdą, to Rome 2 przy tym może dosyć hmmm...dziwnie wyglądać :D Nie przesadzam, trzeba pamiętać kto i gdzie co robi, jakie ma środki techniczne ku temu...
Ok ok ;) A jakie tam submody wrzuciłeś od siebie jeszcze? I czy nie wywali mi EB bo aktualnie mam zainstalowane i na razie nie chce jej jeszcze tracić :)
Ok ok ;) A jakie tam submody wrzuciłeś od siebie jeszcze? I czy nie wywali mi EB bo aktualnie mam zainstalowane i na razie nie chce jej jeszcze tracić :)
Wywali,zobacz na pierwszą stronę tego tematu :D Nadpisuje modyfikacja oryginalną grę i w pewnym momencie będzie winda :) RS wprowadza takie zmiany że musi tak być...Pytanie zapewne czy może być EB i RS na jednej grze? JJak wynika z tego? Nie. :D
Jakie submody, patrz 3 posty wyżej, jakieś 2 z nich, bo inne już są ujęte w tej wersji modyfikacji.
pozdrawiam :D
Panowie, gdzieś mi umknęło w jaki sposób przyznaje się dowództwo nad konkretnym legionem? Proszę o pomoc.
arturex8
31-03-2013, 13:15
Mam pytanko odnośnie RSII,czy ktoś wie czy wyeliminowano już spamy armii i kosztów utrzymania wojsk.
Kiedyś jak RSII się tylko pojawił sam podłubałem w plikach i trochę poprawiłem balans ale jest to bardzo pracochłonne czy ktoś poprawił już fachowo rozgrywkę bo chętnie wróciłbym do RS ale na zasadach balansu podobnym jak w EB a nie młuce kolejnych nie wiadomo skąd biorących sie armiach, proszę o info.
Ezechiel
31-03-2013, 16:55
Dokładnie podzielam przedmówcę, przecież ten spam armii, kompletnie niszczył rozgrywkę... Ok Bitwy są świetne ale nie co turę po kilka...
Ezechiel
09-04-2013, 18:42
No to gram jeszcze raz w tego moda:) ściągnąłem instalkę z patchem 2.5 Instalacja banalna. Chcę się przekonać czy dalej komputer spamuje armiami, po poważnym zlaniu Greków, wypowiedziałem wojnę Rzymowi, sprawdzimy jak z tym spamem.
Tutaj mały obrazek z bitwy, widać zmagania Spartan z Hoplitami Korynckimi
http://images36.fotosik.pl/442/f410f53303fb5ce4.jpg
EDIT: No i masz...przejąłem Tarentum od Rzymian. Z nadziejami że nie pojawi się kolejny spam armii... i będzie można rozkoszować się grą pomyliłem się i to bardzo. Dwie tury później w Italii pojawiły się 3 pełne armie... jedna mnie zaatakowała a kolejne podążają na południe ku mojemu miastu... Niech to drzwi ścisną, strasznie głupie to jest. :evil:
Ezechielu, faktycznie dużo amii u Rzymu, to błąd, jakie to niehistoryczne i niegrywalne, potraktuję to jako żart :D
----
Skoro sobie pożartowaliśmy, pytanie mam, w jakiej konfiguracji grasz? Skrypty odpalasz? Wszystko można w preferences w laucherze poustawiać, bo to zrobili go takim dużym konfiguratorem...
Ezechiel
15-04-2013, 11:14
No dobra to normalne że Rzym jako potęga ma tej armii więcej ode mnie, ale jakoś sobie poradziłem, mimo wszystko myślę że jest to trochę przesadzone. Ale mniejsza z tym kwestia indywidualna gracza, jakby bardzo mi się nie podobało to bym nie grał:D
Gram na 1 turn Campaigns, na ALX.exe. Skrypty odpalam klikając na miasto, potem na portret doradczyni. Chyba że trzeba to inaczej robić ??? Ale dzięki Tobie zauważyłem że jak klikam w Laucherze: EDIT RS II preferences w lewym dolnym rogu to wyskakuje mi taki błąd co jest grane ?
http://images43.fotosik.pl/1804/1b5619cd972fa96agen.jpg
EzechieluCoś się źle zainstalowało, to wrzuć sobie do katalogu z modem, w podobnym układzie jak powinno być, plik o nazwie
preferences.txt, może być z gry, i jak w dobrym miejscu go przekopiujesz, to ci się tamto w laucherze bez błędu odpali.
pozdrawiam
Ezechiel
16-04-2013, 21:42
Kombinowałem i nic...nie wyświetla mi tego w launcherze i koniec...ehhh zawsze jakieś jaja...ale dzięki za pomoc
Widzę że w oczekiwaniu na Rome 2 Fantasy Total War, mało komu chce się odpowiadać...Podaj dokładna specyfikację sprzętową swojego kompa i system...możliwe że podawałeś, to łatwiej będzie ci powtórzyć, bo z tego co widzę co jakiś czas masz problem z modyfikacjami...Więc to nie tylko wina twórców modyfikacji... 8-)
RockMiguel
08-05-2013, 15:03
Mam pytanie jeśli mi Rome chodzi na tych 30 fps'ach to, z tym modem będzie dało się grać czy nie ?
BlackWood
08-05-2013, 15:31
Zależy na jakich ustawieniach grasz w podstawkę. Jeśli na najwyższych z największą skalą jednostek i masz 30fps, to z RSII nie będzie chyba większych problemów, jeśli zagrasz na srednich(bądź niskich) detalach z normalną skalą jednostek.
Jeśli jednak masz już stary komputer to rozczaruje cię, gdyż RSII potrafi przyciąć na najnowszym sprzęcie a co dopiero na słabszym(oczywiście piszę tu o wysokich ustawieniach gry) jest bardzo ramo żerna, wystarczy zobaczyć screeny z gry lub jakieś filmiki z YT.
Podaj może detale swojego komputera??
Pozdrawiam !
RockMiguel
08-05-2013, 19:01
Zależy na jakich ustawieniach grasz w podstawkę. Jeśli na najwyższych z największą skalą jednostek i masz 30fps, to z RSII nie będzie chyba większych problemów, jeśli zagrasz na srednich(bądź niskich) detalach z normalną skalą jednostek.
Jeśli jednak masz już stary komputer to rozczaruje cię, gdyż RSII potrafi przyciąć na najnowszym sprzęcie a co dopiero na słabszym(oczywiście piszę tu o wysokich ustawieniach gry) jest bardzo ramo żerna, wystarczy zobaczyć screeny z gry lub jakieś filmiki z YT.
Podaj może detale swojego komputera??
Pozdrawiam !
Aha! Czyli mam nawet nie myśleć o ściąganiu... No cóż szkoda, ale dzięki.
BlackWood
09-05-2013, 14:37
RSII to nowa modyfikacja, nastawiona szczególnie na poprawę grafiki starego RTW, są tu nowe ładniejsze i bardziej szczegółowe modele jednostek, przyrody, oświetlenia mapy. To wszystko wymaga minimalnie 256 mb ram na karcie i optymalnie 2ghz na procku o ramie już nie wspomnę.
Pozdrawiam..
Zacząłem grać w RS 2.5, zainstalowałem Roma z dodatkami na nowo, mod się ładnie zainstalował, wybrałem kampanię Pontem na Alexie, wszystko śmigało przez około 100 tur i nagle zaczęło mnie wywalać do Windy w trakcie, jak komputer mieli tury. Przeinstalowałem nawet grę, chwilę było lepiej i znowu to samo. Ma ktoś pojęcie, jak temu zaradzić?
BlackWood
22-06-2013, 11:22
Przed każdą nowo rozpoczętą kampanią, należy usunąć plik map.rwm i zastosować zmiany kliknięciem save w ekranie lunchera(tylko jak rozpoczynasz nową kampanię, nie po każdym uruchomieniu moda)
Tam też znajdziesz okienko które po zaznaczeniu usunie ci wspomniany plik. Jeśli to nie pomoże to nie wiem co, RSII do stabilnych modyfikacji nigdy nie należała.
Pozdrawiam
Mitusonator
27-06-2013, 18:50
Hej. Mógłby ktoś wrzucić tego moda albo podać jakiś link do niego bo od wczoraj czatuje ale o żadnej porze dnia nie da się ściągnąć
EDIT:
Ściągnąłem na klikałem się odśwież aż do skutku :D
Są w tym modzie jakieś reformy oprócz rzymskich? Teraz próbuję grac Pergamonem, a części jednostek nie mogę werbować, bo nie mam nigdzie takich budynków (w przeglądarce budynków są tylko koszary na poziomie 3).
RockMiguel
03-07-2013, 22:16
Są w tym modzie jakieś reformy oprócz rzymskich? Teraz próbuję grac Pergamonem, a części jednostek nie mogę werbować, bo nie mam nigdzie takich budynków (w przeglądarce budynków są tylko koszary na poziomie 3).
Może trzeba spełnić odpowiednie warunki- wygrać ileś bitew podbić regionów
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 07:03
Jaką taktykę obrać Partami?. Kogo najpierw zaatakować?
Edit: dobra atakuje seleucydów, mam jeszcze inne pytania: czy na v hard komp czituje i czy trzeba wyburzać budynki w zdobytej prowincji.
BlackWood
06-07-2013, 13:18
Nie obraź się, ale strasznie dziwne pytania zadajesz ;)
Komp na VH ma dwa razy, lub trzy razy więcej bonusów. W RS najlepszym i najrozsądniejszym poziomem jest Hard dla kampanii i medium dla bitew(zresztą jak w każdej modyfikacji pod RTW, taki silnik)
Pozdrawiam
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 17:07
Sry Blackwood, ale w sprawach modów pod Rome do tyłu jestem kompletnie ( nie czytałem nigdy ogólnie o teorii ). Zapytałem się o taktykę, bo w tego moda gram 1 raz ( jak grałem w S2 1raz to dostałem w doopę). Trochę pograłem w RS 2.5 na vh i nie jest źle. Pokonuję seleucydów, ale się niestety za szybko zapuściłem na ich terytorium.... Jutro spróbuję od nowa na poziomie co powiedziałeś. Rozumiem, że w prowincjach zdobytych burzy się budynki innej kultury, zależy mi na czasie i prosił bym o szybkie tak lub nie. W podstawkę ( nie grałem kilka lat ) chyba wszystko się burzyło i na logikę tu też, ale wolałbym nie zaczynać znowu od nowa i wolę wiedzieć na 100%. Jakieś budynki zostawić?
Grając rzymem wywala mnie non stop w 1 bitwie z Hannibalem a partami nie sam nie wiem czemu... ale granie partami jest też cool.
W podstawkę ( nie grałem kilka lat ) chyba wszystko się burzyło (...)
A po co?
Harry-Potter-TW
06-07-2013, 17:39
Grając w podstawkę zawsze myślałem, że budynki innej kultury się burzy i stawia rzymskie budowle, czyżbym był tyle czasu w takim błędzie?
Tak. :)
Burzenie budowli ma sens tylko w przypadku świątyń.
BlackWood
06-07-2013, 18:59
Grając w podstawkę zawsze myślałem, że budynki innej kultury się burzy i stawia rzymskie budowle, czyżbym był tyle czasu w takim błędzie?
Burz budynki tylko wojskowe, te które nie dają ci rekrutów oczywiście. Niszcz też budynki obniżające premię porządku publicznego, resztę możesz zostawić.
Pamiętaj też o sprawdzeniu statystyk danej budowli przed obróceniem jej w ruinę.
Mnogość kultur w RS też wchodzi w rachubę jak w EB, nie musisz niszczyć obcych świątyń(one dają też premię). Tylko że RS traktuje ten temat trochę po macoszemu ;), szczególnie jeśli chodzi o rekrutację jednostek.
Harry-Potter-TW
07-07-2013, 14:16
Stopniowo podbijam seleucydów, tylko że w zdobytych prowincjach mogę tylko spearmenow rekrutować:/. Słabo znam angielski i nie bardzo potrafię dokładnie zrozumieć co jest napisane w opisie budynków... .W 1 prowincji wyburzyłem dla próby jakieś greckie koszary, ale nie było potem innych do wybudowania Oo. Może trzeba jakiś budynek nawracający na kulturę wschodnią zrobić, jakieś dla próby wybudowałem, ale dalej nic. Może jest jakiś poradnik do tego bo jak tak dalej będzie to poczekam chyba na R2:/
Edit: Nie wiem czy dobrze myślę, ale jest jakiś podział na prowincje zdobyte jakby innej kultury i prowincje "ojczyste". W tej pierwszej wybudowałem jakiś budynek a potem trzeba było "założyć" innym budynkiem satrapię i można budować stajnię. Jest pewien podział dla prowincji - wybiera się drogę gospodarczą, albo militarną. Myślę, że z czasem sobie poradzę - ważne, że będzie wojsko. Ale paroma wskazówkami nie pogardzę. Ale pewnie najważniejsze, żeby na wschodzie inwestować w gospodarkę, a na zachodzie bardziej w wojsko. Sporo widzę tych zależności - trudno zrobić ruchy optymalne.
BlackWood
07-07-2013, 15:58
Od jakiegoś czasu mam zamiar dodać moją pierwszą kompilację do RS2. Jako że mod ma swoje wady i minusy, a na początku miał więcej wad ;)(za co krytykowałem pracę twórców, że raczej skupili się na graficznych detalach a nie na gameplayu) to wersja 2.5 z odpowiednimi sub modami na jedno-kolejkowej rekrutacji, daje radę. Może nie jest to EB w której mamy więcej realizmu, jednak RS2 w obecnej formie już taka zła nie jest.
Jak mam wolny czas ostatnio pogrywam co nie co, oczywiście wybierając odpowiednie sub-mody jak 4 tury na rok itp.
Odnośnie samej rekrutacji jednostek, musisz w pierwszej kolejności stawiać budynki odp. za kolonizację, prawo, oraz najważniejsze taki budynek sybolizujący zwój.
Gdy już to zrobisz, pojawią ci się dwie możliwości rozwoju prowincji.Pierwsza to dołączenie ziem do twojego imperium, druga to stworzenie sojuszu z daną prowincją.
Polecam tą drugą opcję, gdyż po wybudowaniu budowli wojskowych, będziesz mógł rekrutować więcej jednostek regionalnych i później też, typowych dla twojej frakcji.
Nie myl budynków odpowiadających za spokój publiczny z koszarami(są podobne ale przy budynkach straży pisze tylko, ile premii do spokoju publicznego da ci ta budowla, o rekrutacji nic nie wspomina), gdyż te masz zawsze dostępne jako symulacja straży miejskiej.
Mam nadzieję że ci choć trochę pomogłem, musisz pamiętać że stary RTW miał na tyle dobry silnik dla modyfikujących go, że grając w podstawkę a potem przeskakując na jakiegoś konkretnego moda. Można było odnieść wrażenie że to już inna gra ;)
Pozdrawiam
Harry-Potter-TW
07-07-2013, 16:43
Dzięki za pomoc. No w sumie jakaś paczka od ciebie by się przydała. Ten mod na 4 tury na rok byłby cool. Nie chce mi się od nowa zaczynać kampanii, więc zastosuję go następnym razem.
Edit: konnymi łucznikami masakrowałem wroga, ale zajmowałem miasta, a nie wyrzynałem i pojawił się problem z kasą:/. Zacznę od nowa. Ściągnąłem moda na 4 tury - działa. W jakie inne submody grasz i dlaczego? Jesteś moją last nadzieją bo znowu na twcenter coś źle zrozumiem po angielsku :D.
soszka1939
16-07-2013, 19:19
Już mam dość tego moda... Przeczytałem bardzo dużo postów tego tematu, i żaden nie pomógł mi rozwiązać mojego problemu, mianowicie gram Rzymem i przy pierwszej bitwie z Hannibalem (w jej trakcie) wywala mnie (program przestał działać). Mam zainstalowane na innnej partycji, niż systemowej, nie w program files. Posiadam windows 7, odinstalowywalem grę i moda, ustawiałem zgodność... Nic nie działa, próbowałem uruchamiać na podstawce i dodatkach, zawsze to samo, wywala w trakcie bitwy. Proszę o pomoc :|
Pozdrawiam!
BlackWood
16-07-2013, 22:04
Po pierwsze, zanim zaczniesz jakakolwiek kampanię, usuwaj plik map.rwm z lunchera. Następnie zapisuj zmiany przez naciśnięcie przycisku save.
Sprawdź czy instalator jaki pobrałeś jest kompletny, czasem pliki nie do końca się pobiorą i mamy klops.
Najlepszym rozwiązaniem jest też gra na silniku Alexandra.Oczywiście jeśli takowy dodatek posiadasz w podstawowej wersji gry.Jeśli nie, zakup sobie Antologię ze wszystkimi dodatkami.
Wersje RSII na podstawce Rome Total war, czy BI są strasznie dziurawe. Alexander jest najlepszym rozwiązaniem.
Sprawdź też może moją kompilację modyfikacji pod RSII, którą niedawno opisałem w temacie o RSII. Tam znajdziesz chociażby pełną wersję RSII 2.5 z małym patchem.
Jeszcze jedna rada, jeśli masz już stary komputer obniż detale, gdyż może coś tam ci nie wyrabiać i to też jest głównym powodem wywaleń do pulpitu.
Mam nadzieję że pomogłem Pozdrawiam!
soszka1939
16-07-2013, 22:33
Właśnie za pierwszym razem doinstalowałem sobie te mody z twojej kompilacji i myślałem, że to przez nie tak się dzieje :P ale jednak nie ;)
Pobiorę z innego źródła mod i napiszę :mrgreen:
Mój komp:
Procek: AMD Phenom II X4 955 3,2 GHz
Grafika: Geforce GTS 450 512mb
Zasilacz: XFX 550W
RAM: 4gb 1600 mhz CL9
Rozdziałka: 1440:900
Chyba nie jest aż taki zły, aczkolwiek jak wezmę na najniższe, to i tak mi trochę przycina. :?
soszka1939
Witaj.
Mod wymaga mocnego kompa, najpierw zagraj sobie w normalną wersję, apotem popróbuj wersji szlachetnego BlackWooda, w ustawieniach graficznych nic sobie nie dodawał w laucherze modyfikacji, wystarczy to co jest...Co do sprzętu, hmmm...słabą masz kartę grafiki, nie można się sugerować tym że Rome chodzi bezproblemowo, pod każdą z gier z serii Total War i nie tylko mody wymagają dużo mocniejszego sprzętu, często ma się też i do innych gier z fanowskimi modyfikacjami ;)
pozdrawiam
Harry-Potter-TW
19-07-2013, 18:05
Już mam dość tego moda... Przeczytałem bardzo dużo postów tego tematu, i żaden nie pomógł mi rozwiązać mojego problemu, mianowicie gram Rzymem i przy pierwszej bitwie z Hannibalem (w jej trakcie) wywala mnie (program przestał działać). Mam zainstalowane na innnej partycji, niż systemowej, nie w program files. Posiadam windows 7, odinstalowywalem grę i moda, ustawiałem zgodność... Nic nie działa, próbowałem uruchamiać na podstawce i dodatkach, zawsze to samo, wywala w trakcie bitwy. Proszę o pomoc :|
Pozdrawiam!
Też mnie wywala w tej bitwie ( mam BI ) dlatego gram partami i jakoś się gra, tyle, że czasem też wywala...
nie moge pobrac moda wszystkie linki sa nie aktywne :(
Nie wszystkie. Ten działa.
http://www.moddb.com/mods/roma-surrectu ... rrectum-25 (http://www.moddb.com/mods/roma-surrectum-ii/downloads/roma-surrectum-25)
czy mod instalujemy w glownym folderze gry czy tworzymy w nim folder roma surectum i dopiero w nim ?
znacie jeszcze jakies dobre mody ktore sa realistyczne ???
Rome Total Realism, Europa Barbarorum.
odinstalowalem roma surrectum zainstalowalem Rome Total Realism VII do glownego folderu z gra patcha tam wrzucilem i jak wlaczam to wyskakuje takie cos "Script Error in data/descr_building_vegetation.txt,at line 82506436" moze ktos pomoc
odinstalowalem roma surrectum zainstalowalem Rome Total Realism VII do glownego folderu z gra patcha tam wrzucilem i jak wlaczam to wyskakuje takie cos "Script Error in data/descr_building_vegetation.txt,at line 82506436" moze ktos pomoc
Zerknij, nie bez kozery zrobiłem ten temat ;)
viewtopic.php?f=539&t=13010 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=539&t=13010)
Wilczur2012PL
16-08-2013, 18:54
Takie małe pytanko czy trzeba odinstalować RS żeby móc zagrać w zwyczajnego Roma?
Takie małe pytanko czy trzeba odinstalować RS żeby móc zagrać w zwyczajnego Roma?
AVE!!!
RS podmienia pliki w zwykłym Romku tak więc odinstalowanie nie wystarczy. Musisz i RTW zainstalować od nowa chyba, że zrobiłeś sobie kopię głównego folderu RTW.
Pozdrawiam
viewtopic.php?f=539&t=13010 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=539&t=13010) ;)
marko1805
26-08-2013, 11:00
Wszyscy pewnie czekają już z niecierpliwością na Rome II, a tymczasem ukazało się RS 2.6 :)
Dziękuję za informację, już zaktualizowane, tylko to nie jest zapowiadana wersja 2.6 a patch modyfikujący poszczególne błędy...Ale i tak polecam się na przyszłość ;)
marko1805
26-08-2013, 16:32
Hm... mogę się oczywiście mylić, lecz wydaje mi się ze patch 2.6( jak słusznie zauważyłeś) jest własnie uaktualnieniem wersji 2.5( która była betą) do ostatecznej wersji 2.6 i wydaje mi sie, że to koniec jeśli chodzi o nowe wersje RSII w świetle mającego wkrótce premierę Rome II.
Ponoć naprawili te (prawie) niezniszczalne słonie.
W wersji 2.5 jak się nie miało balist, to jedna ich jednostka mogła elitarną armię przerobić na mielonkę.:P
Hm... mogę się oczywiście mylić, lecz wydaje mi się ze patch 2.6( jak słusznie zauważyłeś) jest własnie uaktualnieniem wersji 2.5( która była betą) do ostatecznej wersji 2.6 i wydaje mi się, że to koniec jeśli chodzi o nowe wersje RSII w świetle mającego wkrótce premierę Rome II.
Całkiem możliwe że masz rację, nie sledze zmian w tej modyfikacji, więc zdaję się na twoją opinię, chociaż jak rozumieć ich zdanie, że nie jest to pełna wersja 2.6 a patch z kolejnym numerkiem? Ale całkiem możliwe ze masz rację, co by mnie ucieszyło, bo oznaczałoby że mod w końcu jest kompletny i można go traktować jako działo skończone :) mam nadzieję że jakieś informacje z samej rozgrywki nowej wersji ktoś zamieści?
Pozdrawiam
Leszko83
02-09-2013, 00:58
Witam ,z instalowaniem tego męczyłem się cały dzień na windows 7 .
I mam takie rozwiązanie :) jak by komuś tak samo nie działalo na windows 7 i były błędy przy włączeniu, Roma Surrectum II Launchera.
Należy instalować Roma Surrectum II do zrobionego folderu byle gdzie na dysku np. folder Roma Surrectum II i wszystkie pliki z folderu Roma Surrectum II tam zainstalowane wycinamy i wrzucamy ,zamieniamy w głównym folderze czystej instalacji gry rome total war z dodatkami BI i Alexandrem.
I gra normalnie działa ,gdyby było coś nie tak to najlepiej zrobić kopie sobie głównego folderu gry RTW i dodatków BI i Alexandra ,by nie instalować wszystkiego na nowo ,wtedy wystarczy tylko usunąć folder z modyfikacją i wkleić folder wczesniej skopiowany i mamy czystą instalacje :)
I nie muśimy drugi raz wcale instalować jak ktoś pisał ze skopiowal wszystko ,a potem zainstalował do własciwego folderu gry jeszcze raz Roma Surrectum
bo skrót Launchera mamy na pulpicie i jest w plikach ,nawet jak byle gdzie jest zainstalowane Roma Surrectum II.
Pozdrawiam.
ps. i mod działa nawet na chyba nie orginalnej kopi gry :D ,a pisali,że musi być orginalny i dodatki tak samo :lol: bo mam RTW i dodatki pobrane z internetu i działa jak i inne mody działały :)
BlackWood
02-09-2013, 13:08
Hamertyki chopie nie odkryłeś... A za piractwo należy cię się warn lub ban, moim skromnym zdaniem ;)
I nie przemawia do mnie to, że to twój pierwszy post. Regulamin się kłania, nawet pierwsze jego punkty.
Żenada że musisz ściągać coś, co kosztuje przysłowiową paczkę fajek :?
Leszko83
03-09-2013, 05:05
Hamertyki chopie nie odkryłeś... A za piractwo należy cię się warn lub ban, moim skromnym zdaniem ;)
I nie przemawia do mnie to, że to twój pierwszy post. Regulamin się kłania, nawet pierwsze jego punkty.
Żenada że musisz ściągać coś, co kosztuje przysłowiową paczkę fajek :?
Jakie piractwo? ,a czy napisałem ,że to pirat chyba nie :roll: , można pobrać nawet w internecie orginały ,różnych gier .
A mody i inne przeróbki gier są orginalne wszystkie? chyba nie :) do tego robią wiekszy burdel mody w grze i w systemie jak własnie ten.
Leszko83
03-09-2013, 05:28
A tak ogólnie ten cały mod się sypie przez te jednostki legionu w rzymie w bitwach historycznych i w pojedynczych tak samo gra się rzymem lub przeciwko i są złe jednostki co wywalają gre do pulpitu ,z Hannibalem tak samo jest zapewne jakaś zła jednostka i wywala gre ,bo grałem 2 razy w innym miejscu by sprawdzić ,czy to nie grafika danego krajobrazu gry. W innych modach tak samo czasami wywala,przez żle zrobione jednostki :|
BlackWood
03-09-2013, 11:21
Człowieku nie gadam z piratami nie pomagam i nie toleruje bezczelności. Nie chcę kontynuować z tobą dyskusji, twoje odwracanie kota ogonem jest niedorzeczne.Najpierw piszesz że grę ściągnałeś z internetu i że oryginałów nie trzeba do modyfikacji(co jest jednoznaczne). Teraz piszesz że ściągasz ale oryginały :shock: , masz mnie za jakiegoś głąba? Jeszcze piszesz post pod postem, gdy jest opcja EDYTUJ.Zwracam się o najwyższy wymiar kary :!: :!: Gdzie do do diabła jest adminka? Czyżby już kompletnie oddali się grze w RTW2? :evil:
Lesio RS to jeden z najłatwiej instalujących się modów i najbardziej stabilnych. A burdel to ty masz w bani. Kto ci włącza kompa? Gdyby nie mody gra byłaby nie do przyjęcia jak twój poziom intelektu.
Pograłem trochę w ta nową wersję moda i są zauważalne różnice, wiele jednostek wzmocniono, np. łucznicy zadają większe obrażenia, to samo kawaleria, która w zwarciu już tak łatwo nie pada. Elitarne jednostki trudniej teraz zmusić do ucieczki, otoczeni przez przeważające siły wroga biją się do upadłego. Słonie faktycznie są osłabione, ale nadal mogą narobić niezłego bałaganu. Do tego musieli poprawić stabilność, bo przez prawie 150 tur ani razu mnie nie wywaliło, a w 2.5 zdarzało się to co jakieś 30-40 tur.
A ja pytanko mam , gram sobie gram prowincji 60 mam :D A końca nie widać , Jak mogę pograć innymi frakcjami ? Poprzez tylko ukończenie kampanii ? :(
RockMiguel
11-04-2014, 06:24
A ja pytanko mam , gram sobie gram prowincji 60 mam :D A końca nie widać , Jak mogę pograć innymi frakcjami ? Poprzez tylko ukończenie kampanii ? :(
Może prowincje kluczowe?
W sumie chwilę po napisaniu tego posta , odkryłem jak to działa. ;)