PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna

Polemajos
10-01-2018, 18:56
Three Kingdoms: Total War zostało zapowiedziane jako najnowszy tytuł historyczny z serii Total War. Okresem przedstawionym w modyfikacji jest starożytność, ale tym razem w centrum nie znajdzie się basen Morza Śródziemnego, a Chiny, po raz pierwszy przedstawione w serii TW. Data rozpoczęcia rozgrywki to rok 190 n.e, gdy Dong Zhuo przejął faktyczną, uzurpowaną władzę w Państwie Środka, przesądzając o końcu Dynastii Han. Niedługo potem wybuchły walki przeciw jego tyranii kierowane przez trzech wodzów: Yuan Shao, Yuan Shu i Cao Cao. Będą one głównym wątkiem rozgrywki Three Kingdoms: Total War z wymienionymi postaciami jako tymi, wokół których zostanie skupiona uwaga graczy. Nowa odsłona ukaże się jeszcze w roku 2018.

Strona Three Kingdoms: Total War na Steam (http://store.steampowered.com/app/779340/Total_War_Three_Kingdoms/).

Trailer:
s4D42vMUSIM

Ujęcia ze zwiastuna:
http://cdn.edgecast.steamstatic.com/steam/apps/779340/ss_ce33aea061e17557634356b47242cfcf9d5229e4.600x33 8.jpg?t=1515604505
http://cdn.edgecast.steamstatic.com/steam/apps/779340/ss_59004ffbc2b27e3dc7500978c287129e4bae7410.600x33 8.jpg?t=1515604505
http://cdn.edgecast.steamstatic.com/steam/apps/779340/ss_6edc23f8e0add502bb079486e9671ded6ff21f49.600x33 8.jpg?t=1515604505
http://cdn.edgecast.steamstatic.com/steam/apps/779340/ss_ffbf17cad3492648e699150d74dd0de70f327770.600x33 8.jpg?t=1515604505
http://cdn.edgecast.steamstatic.com/steam/apps/779340/ss_0eb504c9c4faf8d1b6de7ee7dff8ae49e61ea773.600x33 8.jpg?t=1515604505

Zapraszamy do dyskusji!

Jsatrzab
10-01-2018, 19:00
,,Mały'' miałem na myśli że gra toczy się na niewielkim obszarze, np. jednego/ kilku krajów, a nie na całym kontynencie.

Chiny mają niedużo mniejszą powierzchnie od Europy, także dalej nie czyni to obszaru małym :] Oczywiście póki nie ma mapy to tylko gdybania.

Chaak
10-01-2018, 19:04
CA łapie spory plus za podjęcie tego tematu. Mam, tylko nadzieję, że gry nie popsują i przynajmniej dorówna drugiemu Shogunowi. Obawiałem się, że dostaniemy kolejnego Medievala. Na XVII w. w serii też dość mocno czekam, jednak Chiny dużo bardziej mi pasują.
Fajne DLC do tego mogą powstać. Obowiązkowo Epoka Walczących Królestw, a z czegoś późniejszego np. walka z Mongołami.

Ciekawe co w kolekcjonerce wrzucą? Może kolejną "Sztukę Wojny":D.

Nezahualcoyotl
10-01-2018, 19:05
Dla mnie to kompletna egzotyka ale (jak na chwilę obecną) zaprezentowana niezwykle interesująco.Poczekam aż z biegiem czasu CA podzieli się jakimiś konkretnymi informacjami odnośnie samej gry i wówczas zadecyduję czy ta część zagości na półce z TW :devil:.

Aztec
10-01-2018, 19:53
Jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z tej wiadomości. Jako, że ostatnimi czasy odświeżam sobie Shoguna klimat nowego tytułu bardzo mi odpowiada i liczę, że jeśli mamy dostęp do Mortal Empires w Warhammerze to kto wie, może i Japonia lub Korea również powiększą mapę kampanii (o ile oczywiście będzie ona ograniczona tylko do Chin, czego jeszcze nie wiemy). Mam nadzieję na bitwy w skali, której do tej pory mogliśmy doświadczyć w Laboratorium Warhamera, a sama rozgrywka mogłaby być połączeniem Shoguna z Atyllą.

Neton
10-01-2018, 20:10
Na to czekałem :D Jest dzięki temu nadzieja że kiedyś będzie cały kontynent euroazjatycki :) Możliwości agentów i dyplomatów powinny być na wyższym poziomie niż w poprzednich odsłonach. No i liczebność na polu bitwy. Bo chinole mieli rozmach jeśli o to chodzi <3 PS. Bohaterowie mnie niepokoją, wygląda że zastosują system z TW:W ( który tam pasuje )

Hadvar
10-01-2018, 20:13
Chiny mają niedużo mniejszą powierzchnie od Europy, także dalej nie czyni to obszaru małym :] Oczywiście póki nie ma mapy to tylko gdybania.

Bardziej chodziło mi o ilość frakcji na mapie, bo 50 mikropaństw chińskich nie uznaję za odrębne państwa. Czuję że różnorodność może trochę leżeć, a ja nie cierpię walk gdzie nasze jednostki różnią się tylko kolorem od tych przeciwnika :/

Volomir
10-01-2018, 20:22
Coś nowego, ale na trailerze widzę jakieś fantasy :P Trochę martwi mnie nowa mapa... Trzy frakcje? Do tego w jednej kulturze? Jestem sceptycznie nastawiony. Obstawiam, że zrobią dobrą grę na chwilę ale nudną na dłuzszą metę przez małą róznorodność. No ale zobaczymy co tam czas przyniesie.

Ituriel32
10-01-2018, 22:11
W sumie nie wiem. Chiny i ich historia mnie nie obchodzą. A jeśli gra będzie przypominać samurajki2 to podziękuje i może za 3-4 lata kupię.
Ja nie cierpię walk klonów.

Gajusz Mariusz
11-01-2018, 00:44
Tak jak STW nie powalił mnie jakoś na kolana tak i teraz nie zabiło mi mocniej serducho. Ale z zainteresowaniem będę obserwował co dalej z tytułem. Jedno jest pewne - poszli twórcy po menedżersku. Rynek zbytu ogromny.

Jsatrzab
11-01-2018, 01:04
Coś nowego, ale na trailerze widzę jakieś fantasy :P Trochę martwi mnie nowa mapa... Trzy frakcje? Do tego w jednej kulturze? Jestem sceptycznie nastawiony. Obstawiam, że zrobią dobrą grę na chwilę ale nudną na dłuzszą metę przez małą róznorodność. No ale zobaczymy co tam czas przyniesie.

Raczej będzie więcej frakcji niż trzy. To że tytuł jest Trzy Królestwa nic nie znaczy, to po prostu nazwa "epoki". Przecież w Romie nie graliśmy tylko Rzymem, a w Attyli tylko Attylą :]

Co do kultury to polecam sobie spojrzeć na mapkę z wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Epoka_Trzech_Kr%C3%B3lestw spokojnie można mape gry rozciągnąć od Indii po Koree wraz z Półwyspem Indochińskim, a od bidy dać jeszcze Japonię. Także bez problemu możemy mieć większą różnorodność niż w Shogunie 2, a przecież Shogun 2 był jedną z najlepszych odsłon serii.

KLAssurbanipal
11-01-2018, 02:04
Obawiam się, że Indii czy Korei raczej nie będzie. Gra jest raczej skupiona na samych Chinach jak Shogun 2 na Japonii. Shogun to dobra gra, ale brakuje jej różnorodności frakcji i jednostek jakie mamy w Rome 2.
Po cichu liczę na inne kultury azjatyckie w tym m.in. Indie.

Krwawy_Baron
11-01-2018, 02:49
Indii raczej na pewno nie będzie. Za to możemy liczyć na duży kawałek stepów, gdzie Chińczycy użerali się z Xiongnu. Kwestią otwartą pozostaje jednak to, jak daleko mapa sięgnie na zachód i czy - przy okazji jakiegoś DLC - dostaniemy grywalnych indo-europejskich Saków, Sogdów (Kangju) oraz Kuszanów. W końcu Chińczycy przez jakiś czas kontrolowali całą Kotlinę Kaszgarską.

Zresztą, wydaje mi się że frakcje tych 3 gości będą tylko "dobuffowane" fabułą; a dojdzie jeszcze co najmniej kilka nacji pozbawionych jednak jakiegoś tła narracyjnego. Chiny to duży kraj i na pewno znajdzie się tam jeszcze coś ciekawego, nie licząc potencjalnych przyległości.

Arroyo
11-01-2018, 11:00
Nie wiem ale sie wypowiem XD
2649
Twój post za to wnosi bardzo wiele do tematu.
Wracając do samej gry - mam nadzieję, że tematu nie spartaczą, bo to i tak nowy okres historyczny, a raczej inna część świata. Nie było w końcu jeszcze Total Wara w Chinach (nie uznaję tu modów), a tym bardziej okresu trzech królestw.

// Post usunąłem, a kolega dostał upomnienie. Turek

KLAssurbanipal
11-01-2018, 15:49
Mi ten bohater jakoś nie pasuje. Zbroja to jakieś fantasy...

szwejk
11-01-2018, 15:51
Trailer jest jak połączenie czołówki serialu Marco Polo z współczesnym chińskim kinem historycznym;) Długo czekałem
na Total war z Chinami, oby tylko nie powtórzyli błędów z Rome 2

Sanvone
11-01-2018, 17:36
Coś co wreszcie całkowicie przykuło moją uwagę i zmusi do przyglądania się z największa uwagą. Jako, że od ponad roku bardziej interesuje się tym okresem (serializowany Romans o trzech królestwach z 2010 roku, parę mang, gier jak i czytania trochę o historii) nie mogłem sobie wymarzyć lepszego osadzenia.

Myślę, że będzie więcej jak 3 frakcje na start - tym bardziej, że zarówno Yuan Shao i Yuan Shu nie są zaliczani do trzech "królestw" (którymi było Wei rodu Cao/później Sima, Shu-Han Lu Beia i Wu z rodziną Sun) a poza nimi w tym okresie czasowym było więcej watażków.

Zależnie od tego jak bardzo nagną historię tyle frakcji możemy mieć różną ilość frakcji(przykładowo czy ród Sima będzie jako wasal Cao Cao czy też będzie tylko "bohaterami" tej frakcji). Kwestia Lu Bu, który cieszy się olbrzymią popularnością jako postać, a w przedstawionym trailerze i okresie rzeczywiście służył tyranowi Dong Zhuo ale wskutek kilku zdrad zbudował swoją własną "frakcję".

Ciekawi mnie też gdzie wrzucą przedstawionych w trailerze 3 braci, bo dosyć długo tułali się i zmieniali swoje ziemie. Czy od razu rzucą ich na terytoria Shu czy też zgodnie z historią zaczną gdzieś indziej.

Zastanawia też kwestia postaci bo one odgrywały ogromną rolę. Biorąc pod uwagę trend od R2 agenci stają się coraz silniejsi i ciekawi mnie jak wielkie przebicie będą mieli oni w tym tytule.

W przeciwieństwie do przedmówców cieszę się z okazji na "wojny klonów" jako, że bardzo lubiłem Shoguna 2. Wolę mniejszy roster o większej dynamicie papier-kamień-nożycie aniżeli duże roostery w której olbrzymia ilość jednostek jest do siebie identyczna. Tym bardziej, że w tym okresie jest różnorodnie - łuki, kusze, dużo broni drzewcowej, topory, miecze, bronie obuchowe, rydwany a jeżeli uwzględnią wyprawę Kongminga na barbarzyńców sąsiadujących z Shu to także słonie.

Ciekawi tez jak sobie poradzą z bitwami morskimi bo trochę wstyd byłoby ich nie umieścić biorąc pod uwagę jak wielkie znaczenie miały dla tego okresu (Bitwa o Czerwone Klify)

Pozdrawiam

ares354
11-01-2018, 18:10
Znowu to samo, widać dla CA Europa od XV do XVIII wieku nie istnieje. W porównaniu do braku różnorodności jaką będzie oferował 3 królestwa. Jestem pewny że jednym z powodów dla którego CA nie robi tego okresu jest fakt że doszło do rozbicia Niemiec, Imperium Osmańskie, Szwecja, Rzeczpospolita, Rosja zyskały na znaczeniu a Europą zachodnią zaczęły targać wojny domowe i religijne.

Aztec
11-01-2018, 19:39
Czułem, że Trailer jest robiony przez Platige Image :)

@Sanvone:
Dla mnie to również świetny okres. Za dzieciaka zagrywałem się w Dragon Throne i Fate of the Dragon, więc klimat potrafi mnie wchłonąć.

Co do wojen klonów, również mi nie przeszkadza jeśli jak w Shogunie nacie mają podobne jednostki, mniejsza pula i dobry balans jest dla mnie najlepszym połączeniem. Mam tylko nadzieję, że miasta będą miały większą różnorodność i wrócą bitwy na ulicach i rozszerzą możliwości interakcji z otoczeniem.

glaca
11-01-2018, 19:54
Nareszcie powrót do realiów historycznych, które na szczęście są również egzotyczne i nieznane dla większości graczy. Oby tylko nie wyszło z tego Dynasty Warriors ;)

Jsatrzab
11-01-2018, 20:06
Znowu to samo, widać dla CA Europa od XV do XVIII wieku nie istnieje. W porównaniu do braku różnorodności jaką będzie oferował 3 królestwa. Jestem pewny że jednym z powodów dla którego CA nie robi tego okresu jest fakt że doszło do rozbicia Niemiec, Imperium Osmańskie, Szwecja, Rzeczpospolita, Rosja zyskały na znaczeniu a Europą zachodnią zaczęły targać wojny domowe i religijne.

Nie robią tego bo ile można razy grać w to samo...

Piner
11-01-2018, 21:51
Czyżby Oriental Empires zagrzało panów z CA do roboty? :D. Dla mnie to dobra wiadomość bo 1) Ciekawy okres z historii Chin, 2) Istnieje szansa że ta gra stanie się zaczątkiem coraz lepszych odsłon i ciekawszych.

LEGION
12-01-2018, 00:53
Ja za to mam nadzieję, że to tylko przystawka. Król Zheng i powstanie Qin będzie raczej daniem głównym.:)

Niesmiertelnik
12-01-2018, 11:32
Która to już odsłona złożonego niekumatymi hinduskimi rączkami silnika gry zaserwowanego w Empire?
Ósma?
Szczyt premedytacji w odcinaniu kuponów. Od dziesięciu lat seria leży na tym skopanym silniku odnosząc oczywiście coraz większe sukcesy :champagne:

Tym razem sprzedadzą jakieś 400.000.000 kopii gry już przedpremierowo.
Brawo oni!

Arroyo
12-01-2018, 11:57
Skoro taki mądry jesteś, to powiedz nam, czemu "w to samo"? XV-XVII w. nawet nie było poruszanego w Total Warach, pomijając mody do Medievala 2.

ares354
12-01-2018, 11:59

Uświadom Mnie no proszę która część Total war zaczynała się w roku 1453. Dotknęła problemu wojny trzydziestoletniej, powstania Imperium Osmańskiego itd. Bo sobie takiej części nie przypominam. A jeśli to dla Ciebie Empire total war to zapraszam do szkoły.

Neton
12-01-2018, 12:39
Panowie nie zgrywajcie polityka. Doskonale wiecie o co chodzi Jsatrzabowi ( kolejna część gry która była by umiejscowiona w teatrze działań w europie ) Ja przypuszczam że wiem dlaczego tak chcecie by wyszła gra w tym okresie ( historycznie chyba najlepszy okres dla nas a ciulowy dla zachodniej europy ) Ale on jest mało atrakcyjny dla reszty Europejczyków ( wojny religijne w europie są mało popularne ) PS. Oblukałem i poczytałem o tym okresie i możemy być pozytywnie nastawieni jeśli chodzi o ilość nacji w tej grze. Trzy królestwa prowadziły wojnę i często korzystały z pomocy sąsiadów a jest ich trochę. https://en.wikipedia.org/wiki/Three_Kingdoms (https://en.wikipedia.org/wiki/Three_Kingdoms)
Angielska wiki (ciekawsza i o wiele bardziej rozbudowana )

Aztec
12-01-2018, 12:41
Spójrzcie na to z tej perspektywy, rynek chiński może okazać się dla CA prawdziwym strzałem w dziesiątkę i solidnym zastrzykiem gotówki. Jeśli ma się ogromne fundusze można je inwestować w ulepszanie swego dzieła i dziel następnych, o czym jak wspominaliście "nowy silnik gry", który również z chęcią bym ujrzał bo jest wiele rzeczy, które w obecnym bardzo mi się nie podoba. Nowy silnik gry mógłby w znacznym stopniu usprawnić system walki panujący we wspomnianych latach, bo kto z Nas nie chciałbym poprowadzić Naszej Husarii przeciwko zbuntowanym Kozakom, albo zobaczyć Tercios w boju? Dlatego czasem warto poczekać dłużej na lepszy produkt :)

Jsatrzab
12-01-2018, 13:53
Która to już odsłona złożonego niekumatymi hinduskimi rączkami silnika gry zaserwowanego w Empire?
Ósma?
Szczyt premedytacji w odcinaniu kuponów. Od dziesięciu lat seria leży na tym skopanym silniku odnosząc oczywiście coraz większe sukcesy :champagne:

Tym razem sprzedadzą jakieś 400.000.000 kopii gry już przedpremierowo.
Brawo oni!

Warhammer jest chyba na innym silniku, a nawet jeśli nie, to od czasów Empire było już w nim tyle modyfikacji, że to już kompletnie nowy potwór Frankensteina :]

Skoro taki mądry jesteś, to powiedz nam, czemu "w to samo"? XV-XVII w. nawet nie było poruszanego w Total Warach, pomijając mody do Medievala 2.

Uświadom Mnie no proszę która część Total war zaczynała się w roku 1453. Dotknęła problemu wojny trzydziestoletniej, powstania Imperium Osmańskiego itd. Bo sobie takiej części nie przypominam. A jeśli to dla Ciebie Empire total war to zapraszam do szkoły.

Tak jak napisał Neton, byłaby to kolejna gra z akcją w Europie (9 jak dobrze liczę...). Inna sprawa, że ten okres nie prezentuje raczej niczego czego nie mielibyśmy w Medievalu/Empire. Fakt sytuacja polityczna jest w miarę ciekawa, zwłaszcza dla Polski, ale nic ponad to. Zresztą trochę nie rozumiem tego zawodu skoro CA już wieki temu zapowiadało że dostaniemy nowe miejsce w nowym czasie.

marko1805
12-01-2018, 14:11
No proszę, nowa odsłona "historycznego "TW" objawiona ludowi. Szybko, stukają te nowe tytuły niemal maszynowo. Miałem cichą nadzieję na nowy tytuł z nowym silnikiem nieco później, ale cóż jest jak jest. Zarówno teatr działań wojennych jak i stary silnik dla mnie dyskwalifikują tą pozycję. Mam dosyć kotleta odgrzewanego na nowo. Jednak taki a nie inny tytuł sprawi jednak, iz większa część modów powstających teraz pod Attyle oraz Rome II nadal będzie kontynuowana bez odpływu już i tak ograniczonej braci modderskej. Jeszcze co do nowego tytułu może to być faktyczni marketingowo strzał w dziesiątkę.

Panowie nie zgrywajcie polityka. Doskonale wiecie o co chodzi Jsatrzabowi ( kolejna część gry która była by umiejscowiona w teatrze działań w europie ) Ja przypuszczam że wiem dlaczego tak chcecie by wyszła gra w tym okresie ( historycznie chyba najlepszy okres dla nas a ciulowy dla zachodniej europy ) Ale on jest mało atrakcyjny dla reszty Europejczyków ( wojny religijne w europie są mało popularne ) PS. Oblukałem i poczytałem o tym okresie i możemy być pozytywnie nastawieni jeśli chodzi o ilość nacji w tej grze.

Skąd Netonie twierdzenie, iż ten okres jest mało atrakcyjny dal Europejczyków ? Ja z TWC odniosłem wrażenie iz wręcz przeciwnie.

Jsatrzab
12-01-2018, 14:18
A CA gdzieś oficjalnie mówiło, że gra będzie na silniku Attyli?

KLAssurbanipal
12-01-2018, 14:25
Ósma?

Aż się zdziwiłem licząc, czy rzeczywiście jest aż 8, a to jeszcze więcej, ponieważ dziesiąta! Wliczając oczywiście Thrones of Britannia i oba Warhammery.

marko1805
12-01-2018, 14:28
To dalej będzie odgrzewany kotlet w postaci warscape (bo i na tym silniku od czasu nieszczęsnego Empire jest zarówno Rome II jak i Attyla) po raz kolejny "nieco zmodyfikowanego". Inaczej dawno trąbiliby o nowym silniku na prawo i lewo.

Pyrrus89
12-01-2018, 14:34
Raczej nie doczekamy się TW z XVII w., gdyż nikogo poza Szwedami i Polakami ten okres interesować nie będzie. Ówczesne Imperium Osmańskie chyliło się ku upadkowi, Moskwa jeszcze mocno zacofana, na Wyspach chaos i wojna domowa, Rzesza podzielona na małe państewka, w Hiszpanii narastający kryzys, a Francja dopiero budząca się do życia. Myślę, że trudno się będzie mieszkańcom europy zachodniej czy też Rosji identyfikować z tamtymi czasami oraz państwami. To nie starożytność przyciągająca swoją egzotyką, średniowiecze mocno utrwalone przez kino czy lekturę lub barwne czasy epoki napoleońskiej. Sam bym z chęcią pograł w coś takiego ,ale to już szybciej wypuści strategię jakieś polskie studio niż wyjdzie pełnoprawny TW.

KLAssurbanipal
12-01-2018, 14:50

Generalnie się zgadzam, jednak powinno być XVI lub XVII w. Praktycznie cały XV wiek jest w Medievalu 2, nawet z podziałem jednostek na wczesny XV i późny XV. Nawet idąc dalej to jest też pocz. XVI wieku, ponieważ w erze późnej poza jednostkami z końca XV w. jest cała masa jednostek z XVI w. tj. landsknechci, arkebuzerzy, konkwistadorzy, pikinierzy, husaria (które są inspirowane pracami A. McBride z Ospreyów o landsknechtach, konkwistadorach i Tudorach). W oficjalnym dodatku Kingdoms jest wątek XVI wieku jeszcze bardziej rozbudowany przy podboju Ameryk.
Nie zmienia to faktu, że XVI-XVII to niezbędny czas w grze. Jednak to zbyt duży okres, żeby był w jednej grze. Za dużo ewolucyjnych zmian w uzbrojeniu i taktyce. Mogłoby wyjść z tego drugie Empire, gdzie w infantylny sposób wymieszali ze sobą pocz., środek i koniec XVIII w.
Najlepiej jakby zrobili coś na wzór Napoleona, Shoguna 2, S2: Fall of the Samurai i DLC Empire Divided. Epoka byłaby krótsza i dopracowana, bo inaczej mógłby wyjść gniot, gdzie landsknechci walczą z muszkieterami Ludwika XIV.
Dlatego gra mogłaby dotyczyć np. okresu wojen włoskich lub wojny trzydziestoletniej albo wojen w czasach Ludwika XIV do pocz. XVIII włączając wojnę północną/o sukcesję hiszpańską.
W epoce nowożytnej trzeba dzielić na węższe okresy wzorem Napoleona czy FotS, żeby nie wyszła kaszana jak Empire, bo niestety był to zmarnowany potencjał.

Neton
12-01-2018, 15:12
Skąd Netonie twierdzenie, iż ten okres jest mało atrakcyjny dal Europejczyków ? Ja z TWC odniosłem wrażenie iz wręcz przeciwnie.
Na studiach jak byłem to miałem wykłady rożne ciekawie. Na jednym było przedstawione że dość głośna medialnie grupa roszczeniowa ma tak naprawdę małe znaczenie jeśli chodzi o siłę nabywczą ( ekonomiczny punkt widzenia ) ale ..... ( i tutaj przedstawianie dalszych spojrzeń i innych puntów widzenia np społecznego itp )
Kolejnym powodem tego że tobie się wydaje że przedstawiasz sporą grupę konsumencką jest fakt że obracasz się w środowisku o podobnych zainteresowaniach i potrzebach a zarazem sympatyzujesz z osobami i środowiskami jakie są najbliższe twojemu światopoglądowi ( to bardzo częste i naturalne )
To teraz sprawdźmy ile gier o tematyce strategicznej było w wymienionych przez ciebie wiekach (ujętych w wiki )
XV wiek- Anno 1404, Europa Universalis I, II i IV, Medieval II: Total War
XVI wiek- Anno 1503, Europa Universalis I, II, III i IV i jako ciekawostka Martial Kingdoms ( gra ma miejsce w chinach a produkcji tajwańskiej )
XVII wiek- Anno 1602, Cutthroats: Terror on the High Seas, High Seas Trader, Europa Universalis I, II, III i IV
Trochę jest ale... ale tylko seria Europa Universalis I, II, III i IV ma miejsce w europie przez te wszystkie wieki. Medieval II: Total War ( 1080–1530 ) ma miejsce tylko w wieku XV ( dobra gra nawet, polecam ;P )
Nasuwa się samoistnie że nie jest to jakoś strasznie popularny okres i atrakcyjny dla wydawców gier ( bo filmów i książek jest sporo :P ), bo jakby był to był by eksploatowany mocniej ( seria Assassin Cred II z dodatkami wszystkimi ma jeszcze miejsce w XV i XVI wieku jako ciekawostka )
Więc nie ma co zaklinać rzeczywistości bo jest to mało popularny okres dla branży którą się interesujem ;)
Spokojności

Jsatrzab
12-01-2018, 15:12
Aż się zdziwiłem licząc, czy rzeczywiście jest aż 8, a to jeszcze więcej, ponieważ dziesiąta! Wliczając oczywiście Thrones of Britannia i oba Warhammery.

Dziesiąta?
1. Empire
2. Napoleon
3. Shogun 2
4. Rome 2
5. Attyla
6. Warhammer 1
7. Warhammer 2
8. Thrones of Britannia.

No chyba że liczysz jeszcze Fall of The Samurai. :]

Tak czy inaczej między Empire a Warhammer zmieniło się w nim tak wiele elementów że ciężko nazywać to tym samym silnikiem.

KLAssurbanipal
12-01-2018, 15:14
Dziesiąta?
1. Empire
2. Napoleon
3. Shogun 2
4. Rome 2
5. Attyla
6. Warhammer 1
7. Warhammer 2
8. Thrones of Britannia.

No chyba że liczysz jeszcze Fall of The Samurai. :]

Tak czy inaczej między Empire a Warhammer zmieniło się w nim tak wiele elementów że ciężko nazywać to tym samym silnikiem.

Tak liczę FotS, bo to osobna gra, którą można kupić bez podstawki. Trochę jak Rome i Attila. :)

Raczej nie doczekamy się TW z XVII w., gdyż nikogo poza Szwedami i Polakami ten okres interesować nie będzie. Ówczesne Imperium Osmańskie chyliło się ku upadkowi, Moskwa jeszcze mocno zacofana, na Wyspach chaos i wojna domowa, Rzesza podzielona na małe państewka, w Hiszpanii narastający kryzys, a Francja dopiero budząca się do życia. Myślę, że trudno się będzie mieszkańcom europy zachodniej czy też Rosji identyfikować z tamtymi czasami oraz państwami.

Ludzie lubią ten okres i się z nim identyfikują.
Będzie interesować wiele krajów np.
- Francuzów - Richelieu i okres rządów Króla-Słońce, budowa francuskiego imperium,
- Anglików - rewolucja cromwelowska, restauracja monarchii itp. duże zmiany,
- Niemców - wojna trzydziestoletnia,
- Szwedów - wielki Gustaw Adolf,
- Polaków - złoty wiek, wojny i husaria,
- Hiszpanów - cały XVI wiek to najlepszy okres w historii Hiszpanii,
- Rosjan - postacie wielkiego kalibru: Iwan groźny i Piotr Wielki,
- Holendrów - budowa potęgi morskiej w XVII wieku,
- Amerykanów - rozwijanie kolonii; piraci na Morzu Karaibskim.

Wymieniać dalej? ;)

To nie starożytność przyciągająca swoją egzotyką, średniowiecze mocno utrwalone przez kino czy lekturę lub barwne czasy epoki napoleońskiej.

Okres tak samo utrwalony w kinie i książce jak średniowiecze czy epoka napoleońska. Nawet chyba bardziej od tej drugiej.
Klasyk literatury taki jak Trzej muszkieterowie to najbardziej sprzedawana powieść i zarazem najczęstsza adaptacja filmowa literatury. Praktycznie co kilka lat powstaje nowa odsłona filmowa.
Nawet jest o tym więcej seriali niż o średniowieczu, dla różnych typów odbiorcównp. Borgias (2 wersje), Tudors, Versailles, Spisek prochowy, Wspaniałe Stulecie, Nastoletnia Maria Stuart.

marko1805
12-01-2018, 15:25
Na studiach jak byłem to miałem wykłady rożne ciekawie. Na jednym było przedstawione że dość głośna medialnie grupa roszczeniowa ma tak naprawdę małe znaczenie jeśli chodzi o siłę nabywczą ( ekonomiczny punkt widzenia ) ale ..... ( i tutaj przedstawianie dalszych spojrzeń i innych puntów widzenia np społecznego itp )
Kolejnym powodem tego że tobie się wydaje że przedstawiasz sporą grupę konsumencką jest fakt że obracasz się w środowisku o podobnych zainteresowaniach i potrzebach a zarazem sympatyzujesz z osobami i środowiskami jakie są najbliższe twojemu światopoglądowi ( to bardzo częste i naturalne )
To teraz sprawdźmy ile gier o tematyce strategicznej było w wymienionych przez ciebie wiekach (ujętych w wiki )
XVI wiek- Anno 1503, Europa Universalis I, II, III i IV i jako ciekawostka Martial Kingdoms ( gra ma miejsce w chinach a produkcji tajwańskiej )
XVII wiek- Anno 1602, Cutthroats: Terror on the High Seas, High Seas Trader, Europa Universalis I, II, III i IV
Trochę jest ale... ale tylko seria Europa Universalis I, II, III i IV ma miejsce w europie przez te wszystkie wieki. Medieval II: Total War ( 1080–1530 ) ma miejsce tylko w wieku XV ( dobra gra nawet, polecam ;P )
Nasuwa się samoistnie że nie jest to jakoś strasznie popularny okres i atrakcyjny dla wydawców gier ( bo filmów i książek jest sporo :P ), bo jakby był to był by eksploatowany mocniej ( seria Assassin Cred II z dodatkami wszystkimi ma jeszcze miejsce w XV i XVI wieku jako ciekawostka )
Więc nie ma co zaklinać rzeczywistości bo jest to mało popularny okres dla branży którą się interesujem ;)
Spokojności

Też to znam

ares354
12-01-2018, 15:33
O widać wielcy znawcy są tutaj. Okres XV, XVI, XVII wieku nie wniesie niczego nowego, za to okres 3 królestw wniesie same nowości, albo ta gra o wyspach brytyjskich. Trzeba sobie postawić sprawę jasno, CA to angielskie studio z ogromnymi kompleksami. Jakoś na grę dziejącą się na wyspach brytyjskich tak nie szczekacie jak na Renesans. W okresie o który piszę w Europie wydarzyła się jedna z najokrutniejszych wojen ówczesnych czasów(było by dużo akcji, historycznie). Można wprowadzić mechaniki taborów, zdobywania wrogich obozów, początki nowoczesnych armii.

Mnie jakoś okres chiński nie interesuje, ale zbyt dużo okresu białego człowieka jest złe, tak to jak widać działa. Ciekawe jakie to idiotyczne nowości CA doda w historycznym okresie 3 królestw.

marko1805
12-01-2018, 15:47
Spokojności

Też to znam :) .

Czy wobec tego gracze TW nie sa taką właśnie specyficzną grupa ? Bo właściwie do tej grupy sa kierowane kolejne tytuły z tym że jedni wola starożytność , inni średniowiecze , a inni jeszcze chętniej zobaczyliby grę w innych epokach to wciąż jednak ten sam odbiorca.

Problemem jest bardziej to, iz CA prawdopodobnie nie potrafiłaby oddać w sposób zadowalający klimatu epoki o której rozmawiamy ze względu na jej skomplikowanie ( przynajmniej na obecnym silniku to niemożliwe) i wobec tego boją sie ryzyka kolejnego blamażu. To bardzo ciekaw okres dajacy olbrzymoe mozliwość, o DLC nie wspomnę :) ,ale należny mieć wizje i pomysł, aby go ciekawie pokazać a CA to zwyczajnie przerasta. A tak nowa odsłona skierowana jest głownie pod wiadomo jaki rynek, który możne przynieść faktycznie olbrzymie korzyści. Kilka nacji, wygląd podobny , broń podobna , zmieni się nieco kolorki doda troszkę fabuły dla urozmaicenia i będzie sukces.

ares354
12-01-2018, 15:51
Też to znam :) .

Czy wobec tego gracze TW nie sa taką właśnie specyficzną grupa ? Bo właściwie do tej grupy sa kierowane kolejne tytuły z tym że jedni wola starożytność , inni średniowiecze , a inni jeszcze chętniej zobaczyliby grę w innych epokach to wciąż jednak ten sam odbiorca.

Problemem jest bardziej to, iz CA prawdopodobnie nie potrafiłaby oddać w sposób zadowalający klimatu epoki o której rozmawiamy ze względu na jej skomplikowanie ( przynajmniej na obecnym silniku to niemożliwe) i wobec tego boją sie ryzyka kolejnego blamażu. A tak nowa odsłona skierowana jest głownie pod wiadomo jaki rynek, który możne przynieść faktycznie olbrzymie korzyści. Kilka nacji, wygląd podobny , broń podobna , zmieni się nieco kolorki doda troszkę fabuły dla urozmaicenia i będzie sukces.

I dlatego odechciewa się grać. Już Shogun 2 nudził mimo że bardzo lubię Japonię jak i kulturę. Ale graliśmy tym samy tylko ze zmieniającymi się kolorami. 3 królestwa będą identyczne.

Chaak
12-01-2018, 15:54
W sumie, to z racji tego, że nowa odsłona będzie dość monokulturowa, może dostaniemy jedną z lepszych rzeczy jaka przytrafiła się tej serii - tryb awatara.

Jsatrzab
12-01-2018, 16:01
O widać wielcy znawcy są tutaj. Okres XV, XVI, XVII wieku nie wniesie niczego nowego, za to okres 3 królestw wniesie same nowości, albo ta gra o wyspach brytyjskich. Trzeba sobie postawić sprawę jasno, CA to angielskie studio z ogromnymi kompleksami. Jakoś na grę dziejącą się na wyspach brytyjskich tak nie szczekacie jak na Renesans. W okresie o który piszę w Europie wydarzyła się jedna z najokrutniejszych wojen ówczesnych czasów(było by dużo akcji, historycznie). Można wprowadzić mechaniki taborów, zdobywania wrogich obozów, początki nowoczesnych armii.

Mnie jakoś okres chiński nie interesuje, ale zbyt dużo okresu białego człowieka jest złe, tak to jak widać działa. Ciekawe jakie to idiotyczne nowości CA doda w historycznym okresie 3 królestw.

Na 10 odsłon głównej serii Total War, mamy dwie których akcja toczy się w Japonii, jedną w Chinach i siedem w Europie/Basenie Morza Śródziemnego. To z całą pewnością spisek lewackich anglików, żeby dyskryminować białego człowieka. Nie dostaniemy gry dziejącej się w XV-XVII wieku bo to okres największej aktywności Masonów i Illuminatów, a CA nie chce się narażać swoim Jaszczurzym overlordom.

Thrones of Britania wychodzi tylko i wyłącznie dlatego że Angole mają kompleksy i chcą sobie podbudować ego. To że seriale typu Vikings czy Last Kingdom zapewniły darmową promocję, a same Wyspy Brytyjskie idealnie pasują do koncepcji Total War Saga z pewnością nie miało tu żadnego znaczenia.

W sumie, to z racji tego, że nowa odsłona będzie dość monokulturowa, może dostaniemy jedną z lepszych rzeczy jaka przytrafiła się tej serii - tryb awatara.

Przy małej różnorodności dużo łatwiej balansować grę na multi, więc potencjał gry wielo-osobowej jest tu spory. Aczkolwiek na wiele bym nie liczył biorąc pod uwagę zbliżającą się premierę Areny ;]

Neton
12-01-2018, 16:10
Mnie jakoś okres chiński nie interesuje,
Może nie uwierzysz ale zauważyliśmy ;)

ale zbyt dużo okresu białego człowieka jest złe, tak to jak widać działa.
1 Shogun: Total War ( nie ma białych ludzi )
2 Medieval: Total War ( biali ludzie )
3 Rome: Total War ( biali ludzie )
4 Medieval II: Total War ( biali ludzie )
5 Empire: Total War ( biali ludzie )
6 Napoleon: Total War ( biali ludzie )
7 Total War: Shogun 2 ( nie ma białych ludzi )
8 Total War: Rome II ( biali ludzie )
9 Total War: Attila ( biali ludzie )
10 Total War: Warhammer ( biali ludzie )
11 Total War: Warhammer II ( szok i nie dowierzanie nie ma grywalnych ludzi )
12 Total War Saga: ToB ( biali ludzie będą więc możesz oddychać spokojnie, jesteśmy bezpieczni :P )
13 Total War: Three Kingdoms ( nie ma białych ludzi)

Komentarz sobie zostawię dla siebie ;)

Ciekawe jakie to idiotyczne nowości CA doda w historycznym okresie 3 królestw.
1 Nowa kompletnie kultura z którą nie mieliśmy szansy się spotkać w ich serii TW.
2 Nowe jednostki i uzbrojenia które nie były popularne w europie lub wcale go nie było.
3 Możliwość zapoznania się dotychczasowemu odbiorcy z nową kulturą ( która jest kompletnie inna niż nasza ;) )
4 Możliwość otworzenia się na nowy rynek zbytu co może skutkować że napłynie całkowicie nowa grupa odbiorców, która dowie się i zainteresuje tą serią ( bo dotychczas byli obrażenie bo nie było chińczyków, a co ich białasy obchodzą )
.....
Więc chińczyk z twoją mentalnością może sięgnąć po ten tytuł. Jak mu się spodoba to może wykaże się większą roztropnością i gdy później ukaże się kolejna część TW, to po nią sięgnie nawet jak będzie rozgrywać się europie ( XVI-XVII w np. ) Zobaczy wtedy że istniał taki kraj jak Polska w której ludzie nie zabijali się w imię tego samego boga na skalę masową, tylko żyli z innymi kulturami w pokoju. Pomyśli wtedy może że klawi ludzie tam żyli ;)

Edit: Przepraszam za styl i błędy, poprawiam już ( pisałem to na lapku jak na lekarza czekałem )
PS. Jak jesteście chorzy to nie jedzcie niczego z zewnątrz robionego przez obcych. Ja pod koniec przeziębienia złapałem zapalenie migdałków ( z ropą gratis :P )

Nezahualcoyotl
12-01-2018, 20:04
Co kolejna odsłona TW to wciąż ta sama aczkolwiek nie nudna polemika.Wszystkim nie dogodzisz ale każdy wie najlepiej co by chcieli wszyscy...i tak do następnego tytułu :devil:.

ares354
12-01-2018, 20:32
Na 10 odsłon głównej serii Total War, mamy dwie których akcja toczy się w Japonii, jedną w Chinach i siedem w Europie/Basenie Morza Śródziemnego. To z całą pewnością spisek lewackich anglików, żeby dyskryminować białego człowieka. Nie dostaniemy gry dziejącej się w XV-XVII wieku bo to okres największej aktywności Masonów i Illuminatów, a CA nie chce się narażać swoim Jaszczurzym overlordom.

Thrones of Britania wychodzi tylko i wyłącznie dlatego że Angole mają kompleksy i chcą sobie podbudować ego. To że seriale typu Vikings czy Last Kingdom zapewniły darmową promocję, a same Wyspy Brytyjskie idealnie pasują do koncepcji Total War Saga z pewnością nie miało tu żadnego znaczenia.

Przy małej różnorodności dużo łatwiej balansować grę na multi, więc potencjał gry wielo-osobowej jest tu spory. Aczkolwiek na wiele bym nie liczył biorąc pod uwagę zbliżającą się premierę Areny ;]

Żaden spisek a celowe działanie. Nowa kultura, jak by kultury Europejskie były rozwinięte w serii total war. Nawet się CA nie chciało sięgać pod książki tworząc jednostki dla krajów europy środkowo-wschodniej w Medieval 2. Nie dostaniemy okresu XV-XVII wieku bo Wielka Brytania nie odgrywała wtedy tak znaczącej roli jak inni kraje Europejskie. ToB wychodzi tylko dlatego że to angielski producent. Już w Kindoms mieliśmy dodatek skupiający się na Anglii, za mało Anglii w serii total war. Oczywiście ona wniesie do gry szereg nowości, nieoklepaną kulturę brytyjską itd.

Połowa seriali tworzona nie ma nic wspólnego z okresami o których one opowiadają(za dużo fikcji i innych głupot). Wyspy Brytyjskie pasują do koncepcji TW ale Renesans już nie. Świetna argumentacja.

@Neton

Może to zburzy twoje dziecinne pojmowanie rzeczywistości ale od pewnego okresu to biały człowiek dyktował warunki na wielu kontynentach. W empire i Medieval można było grac państwami z poza białej kultury, ale to już Ci w argumentacji nie jest potrzebne.

1. Nowa kultura która jest skierowana tylko do wąskiego grona odbiorców. To nie tytuł regionalny że dają nam chińczyków bo ich nie było, i muszą się koniecznie pojawić. Do tego trailer przypomina tej durne gry z serii Dynasty Warrior.
2. I co że nowe. Każdy kraj których wprowadzisz pokazuje nowoczesne uzbrojenie. Seria Total war nawet nie pokazała całego uzbrojenia jakie Europa przez wieki używała, ale pierwszeństwo ma chińska myśl technologiczna.
3. Seria total war nigdy nie pokazywała kultury, więc nic Ci nie pokażą. Jak Ci zależy na kulturze chin to masz książki, muzea i wiele innych.
4. Albo chińczycy oleją tą grę jak olewają inne. I co wtedy Szerloku> ?

CA nigdy nie pokaże w grach ciemnej strony człowieka. Nie ważne w jakim okresie się gra dzieje. Co siejesz propagandę. Jak myślisz, w imię jakich racji zabijały się tysiące chińczyków w czasie swej historii że tak źle gadasz o wojnach religijnych w Europie, których zjawiska nie chcesz zrozumieć.

Chaak
12-01-2018, 20:43
Seria Total war nawet nie pokazała całego uzbrojenia jakie Europa przez wieki używała, ale pierwszeństwo ma chińska myśl technologiczna.

Jak już to pierwszeństwo w serii miała japońska myśl technologiczna, a potem dostawaliśmy tytuły skupione praktycznie tylko na Europie (poza drugim Shogunem) w dość dużej rozpiętości czasowej. Także jakaś odmiana teraz nie zaszkodzi, zwłaszcza, że Chiny są, jak dla mnie, najciekawszym wyborem pozaeuropejskim i jak mało kto zasługują na przynajmniej jedną grę w serii (a najlepiej 3-4).

Neton
12-01-2018, 21:47
Może to zburzy twoje dziecinne pojmowanie rzeczywistości ale od pewnego okresu to biały człowiek dyktował warunki na wielu kontynentach. W empire i Medieval można było grac państwami z poza białej kultury, ale to już Ci w argumentacji nie jest potrzebne
Może to zaburzy twoje dziecinne pojmowanie rzeczywistości ale czynnikiem który pchnął europejczyków do czasów wielkich odkrywców ( co przełożyło się na późniejszą ekspansję kultury zachodnio europejskiej ) to właśnie Chiny ;) ( papierz [Ciach] jak usłyszał o tym jak wielkim niebezpieczeństwem są chiny za mongolskiej dynastii, aaa i dowiedzieli się że faktycznie coś tam jest więcej ) Sporo wynalazków które miały swój początek w Chinach również przyłożyły swoją rękę. ( Strzemię, papier i proch mamy od nich właśnie ;) aaa kompas długo przed nami używali )

1. Nowa kultura która jest skierowana tylko do wąskiego grona odbiorców. To nie tytuł regionalny że dają nam chińczyków bo ich nie było, i muszą się koniecznie pojawić. Do tego trailer przypomina tej durne gry z serii Dynasty Warrior.

Populacja Chin to 1,379 miliarda
Populacja całego kontynentu Europejskiego to 743,1 miliona
Nie liczę Stanów i Kanady i Australi bo to miksy z całego globu.
Wąskie te grono odbiorców cholera ( jakby twoje poglądy były tak wąskie to byśmy nie musieli tutaj dyskutować a czytał bym z wypiekami twoje wypociny o historii i kulturze wielu wspaniałych państw i imperiów )
Aaa trailer to oczko puszczone właśnie do Chińczyków ( Film Chi Bi i późniejszy Chi Bi Xia ) A i dobór tego okresu nie jest przypadkowy bo jest on strasznie popularny w popkulturze Chin ;)

2. I co że nowe. Każdy kraj których wprowadzisz pokazuje nowoczesne uzbrojenie. Seria Total war nawet nie pokazała całego uzbrojenia jakie Europa przez wieki używała, ale pierwszeństwo ma chińska myśl technologiczna.
Wiesz co znaczy słowo pierwszeństwo ?
Można stwierdzić że Japonia miała pierwszeństwo prezentacji w serii TW ( co prawda Japonia ma trochę nadciekłości od Chin ale to odrębna kultura która poszła w odmiennym kierunku )
Europę prezentowano bardzo często ;)

3. Seria total war nigdy nie pokazywała kultury, więc nic Ci nie pokażą. Jak Ci zależy na kulturze chin to masz książki, muzea i wiele innych.
4. Albo chińczycy oleją tą grę jak olewają inne. I co wtedy Szerloku> ?
Hmmm Cholera
Jest zarys historyczny i postacie historyczne. Często są budynki specjalne związane ukazujące prawdziwe budowle które były w danym miejscu. Są kampanie historyczne. Są odzwierciedlane Religie danych krajów ( nie zawsze dokładne ) Wiesz co to kultura ? Tutaj masz z wiki:"
Kultura (z łac. (https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81acina) colere, 'uprawa, dbać, pielęgnować, kształcenie') – termin ten jest wieloznaczny, pochodzi od łac. cultus agri („uprawa roli (https://pl.wikipedia.org/wiki/Uprawa_roli)”), interpretuje się go w wieloraki sposób przez przedstawicieli różnych nauk (https://pl.wikipedia.org/wiki/Nauka). Kulturę można określić jako ogół wytworów ludzi, zarówno materialnych, jak i niematerialnych: duchowych, symbolicznych (https://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol) (takich jak wzory myślenia i zachowania).
Najczęściej rozumiana jest jako całokształt duchowego i materialnego dorobku społeczeństwa (https://pl.wikipedia.org/wiki/Spo%C5%82ecze%C5%84stwo). Bywa utożsamiana z cywilizacją (https://pl.wikipedia.org/wiki/Cywilizacja). Również charakterystyczne dla danego społeczeństwa wzory postępowania, także to, co w zachowaniu (https://pl.wikipedia.org/wiki/Zachowanie) ludzkim jest wyuczone, w odróżnieniu od tego, co jest biologicznie odziedziczone."

CA nigdy nie pokaże w grach ciemnej strony człowieka. Nie ważne w jakim okresie się gra dzieje. Co siejesz propagandę. Jak myślisz, w imię jakich racji zabijały się tysiące chińczyków w czasie swej historii że tak źle gadasz o wojnach religijnych w Europie, których zjawiska nie chcesz zrozumieć.
[Ciach]
Po pierwsze to strategia więc sorry że nie możesz sprawdzić się jako oprawca na torturach lub gwałciciel ( rozumiem że zawiedzony jesteś ) I gry ich mogą być czynnikiem który zainteresuje odbiorcę by wgłębił się w temat korzystają z innych mediów.
Po drugie dla ciebie wojny religijne w europie ( XVI w ) to coś o czym nawet można dobrze gadać ( Religia była tylko pretekstem często do zrównania z ziemią przeciwników politycznych a że przy okazji wycięliśmy sporo postronnych ludzi którzy po prostu słuchali innego nawiedzonego niż ty to. Drobny szczegół ) ? A ja jestem dumny z tego że Polski nie ogarnęło to wariactwo.
Po trzecie gdzie ja napisałem że w Chinach nie było wojen religijnych ? ( Wojna trzech królestw nie ma podłoża religijnego ;) )

Zwiastun
12-01-2018, 22:44
Ta, taki rynek zbytu, CA robi to tylko dlatego że w Chinach to kupią, a pokażą niezależny Tybet (tak jak z Hearts of Iron było), albo coś z innego co sie nie zgodzi z cenzurą i gra zostanie zakazana i co najwyżej na Tajwanie w nią pograją XD Albo polecą patche żeby zrobić tą "dobrą" wersję historii i móc sprzedawać w PRC

Draken
12-01-2018, 23:46
Na ten moment dwa osty za obrażanie się i jeden za język, jak nie poskutukuje będą kolejne, ponadto proszę trzymać się tematu - Draken

Zwiastun
13-01-2018, 01:35
papierz [Ciach] jak usłyszał o tym jak wielkim niebezpieczeństwem są chiny za mongolskiej dynastii
Tej samej mongolskiej dynastii która upadła w 1368 roku, czyli 100 lat z kawałkiem przed wyprawą Kolumba? XDD

Neton
13-01-2018, 02:25
Tej samej mongolskiej dynastii która upadła w 1368 roku, czyli 100 lat z kawałkiem przed wyprawą Kolumba? XDD
Dokładnie tych ;)
Ciekawostką jest to że Wojnę Trzech Królestw poprzedziło ''Powstanie żółtych turbanów'' ( byli gwoździem do trumny jednolitego królestwa ) A znowu gwoździem do trumny dal dynastii Yuan było ''Powstanie czerwonych turbanów''
Masz tu mapę tego co Czyngis-chan i jego spadkobiercy podbili ;) ( chyba miał powody do popuszczenia )https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Mongol_Empire_map.gif

Pampa
13-01-2018, 07:40
Daleki Wschód jest dla mnie zbyt egzotyczny, więc na pewno odpuszczę.

Zwiastun
13-01-2018, 17:43
No ale w jakim latach podbijali Mongołowie, bo to głównie XIII wiek, bo potem starali sie już tylko utrzymać to co mieli, a w jakich były pierwsze wyprawy w poszukiwaniu drogi do Indii. Zresztą tak papież popuścił że chciał z Mongołami sojusz zawrzeć przeciwko muzułmanom :v Ale niestety ci drudzy przegrali pod Ajn Dżalut i nic z tego nie wyszło

durfey
13-01-2018, 20:18
Jakoś nie za bardzo interesuje się kulturą chin, ale wydaje mi się że sama gra będzie przyjemna. Nie mogę się już doczekać kolejnych trailerów.

Neton
14-01-2018, 10:30
No ale w jakim latach podbijali Mongołowie, bo to głównie XIII wiek, bo potem starali sie już tylko utrzymać to co mieli, a w jakich były pierwsze wyprawy w poszukiwaniu drogi do Indii. Zresztą tak papież popuścił że chciał z Mongołami sojusz zawrzeć przeciwko muzułmanom :v Ale niestety ci drudzy przegrali pod Ajn Dżalut i nic z tego nie wyszło
Dlatego pisałem wcześniej że chiny ( za panowania mongołów ) były zapalnikiem który pchnął Europejczyków w czasy "Wielkich Odkrywców" tutaj masz fragment z wiki: " Wstrząs najazdu mongolskiego (https://pl.wikipedia.org/wiki/Imperium_mongolskie) z 1241 (https://pl.wikipedia.org/wiki/1241) r. uświadomił europejczykom, że legendarne krainy Azji są nie tylko rzeczywistością, ale i zagrożeniem. Z inicjatywy papieży (https://pl.wikipedia.org/wiki/Papie%C5%BC) przedsięwzięto na Daleki Wschód (https://pl.wikipedia.org/wiki/Daleki_Wsch%C3%B3d) kilka wypraw misyjno-zwiadowczych, dzięki którym Europa po raz pierwszy otrzymała relacje z pierwszej ręki o Chinach (https://pl.wikipedia.org/wiki/Chiny), i innych krainach regionu[4] (https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_odkrycia_geograficzne#cite_note-4). W ślad za wysłannikami papieskimi podążyli kupcy. Relacja jednego z nich - Marco Polo (https://pl.wikipedia.org/wiki/Marco_Polo)[5] (https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_odkrycia_geograficzne#cite_note-5) - stała się jedną z najsłynniejszych opowieści podróżniczych w historii. Wyprawy lądowe trwały jednakże wiele lat. Ich efekt był niepewny nie tylko ze względu na odległość, ale i niebezpieczeństwa, szczególnie dla chrześcijan podróżujących przez niestabilne politycznie, muzułmańskie krainy. Wyprawy te nie przyniosły rozwoju geografii w sensie naukowym, ale rozszerzyły i urealniły europejskie wyobrażenia o świecie."
Pokazanie mapy wcześniejsze miało uzmysłowić że kościół miał powody do obaw i postępował raz roztropnie. Imperium Chin z tamtych czasów było największym jakie kiedykolwiek istniało ;) ( potwierdzone historycznie, Toż wiem że Lechistan był największym i najwspanialszym imperium :P ) Edit: Drugim :P Sorry ale Brytyjskie było niewiele większe powierzchniowo ( ale za to mongolskie stanowiło 1/4 całej populacji :P )

Desperado32
14-01-2018, 20:06
Interesująco zapowiada się nowa odsłona Total War. Choćby dlatego,że po raz pierwszy pojawiają się Chiny,jak dla mnie egzotyka zupełna . Mam tylko nadzieję,jak i moi przedmówcy,że obszar działań wojennych nie ograniczy się tylko do Chin i trzech królestw. Byłoby to faktycznie zbyt monotonnie niezróżnicowane w kampanii. Od dawna marzy mi się Total War na skalę globalną,innymi słowy kompletna mapa świata do rozgrywki. To dopiero byłby mega rozmach i olbrzymie pole do popisu dla strategicznych działań... Może kiedyś doczekam...

Pavlus
24-01-2018, 16:59
Cześć wszystkim!
Z racji tego, iż interesuję się co nieco epoką starożytnych Chin, mocno jestem podekscytowany zapowiedzią nowego Total Wara. Również jako zapalony miłośnik serii chciałbym podzielić się z wami moimi oczekiwaniami odnośnie "Trzech Królestw".
Po pierwsze chciałbym wspomnieć, że epoka Trzech Królestw jest okresem stosunkowo dobrze rozpoznawalnym nie tylko w Azji ale także w USA i na zachodzie Europy; a to m.in ze względu na ekranizacje "Opowieści o Trzech Królestwach" autorstwa Luo Guanzhonga. Ja sam chińską historią zacząłem się interesować po obejrzeniu filmu "Trzy Królestwa" (ang. 'Red Cliff') w reżyserii Johna Woo.
Niestety jakkolwiek cenię sobie w tego typu filmach wątki polityczne, strategie i sprytne fortele, tak kino chińskie (jak i ogólnie: azjatyckie) odrzuca motywem walki bohaterów. Kto oglądał, ten wie, że walczący słynny generał chiński potrafi w filmie powalić w ciągu minuty setkę ludzi, łamiąc przy tym prawa grawitacji. Pod tym względem azjatyckie filmy historyczne przypominają bardziej ekranizację powieści fantazy, aniżeli odwzorowanie faktów.

Z tego wynika pierwsza moja obawa odnośnie nowego Total Wara: przesadzeni bohaterzy - wojownicy mogą zepsuć balans gry. Nigdy nie lubiłem, w żadnej z odsłon serii jednostek "przesadzonych" (np.słoni czy rydwanów), zwłaszcza w trybie multiplayer. Dla mnie Total War to pewne odwzorowanie pola bitwy, może niedoskonałe, nie w pełni realistyczne, ale zawsze dające poczuć pewien zbalansowany klimat epoki.
Wszczepienie w odsłonę historyczną lordów rodem z Warhammera może mnie w ogóle zniechęcić do zakupu tej gry, mimo że jak już wspomniałem uwielbiam okres Trzech Królestw. Bohaterowie na pewno będą zaimplementowani, bo jak powiedziała pani lektor w zwiastunie: 'And destiny be shaped by its champions!'. chodzi mi jednak o formę w jakiej wystąpią. Marzy mi się rozwiązanie tego problemu w sposób, który wniesie w rozgrywkę więcej taktyki, bez szkody dla balansu i realizmu, a mianowicie: system, w którym bohater byłby częścią małego, wyspecjalizowanego oddziału (czegoś w rodzaju drużyny starożytnych komandosów). Byłoby kilka typów bohaterów, np: ciężki kawalerzysta, elitarny piechur, łucznik na koniu, pieszy łucznik/kusznik. Każdy tego typu oddział pod przywództwem bohatera przewyższałby statystykami odpowiadające mu zwykłe jednostki, ale przez to, że "moc" jednostki bohaterskiej wyrażona byłaby oddziale składającym się z kilkunastu ludzi, a nie jednym, sprawiającym wrażenie nieśmiertelnego - bóstwie , pewien realizm zostałby zachowany.
Kolejną ważną kwestią jest dla mnie sprawa multiplayeru. Uważam, iż powrót total wara do Azji może być dobrym pretekstem do tego, aby sięgnąć po stare, sprawdzone rozwiązania z Shoguna 2, a jest to mianowicie tryb awatara, który tak długo trzyma mnie na polach bitew średniowiecznej Japonii. Jeżeli CA jednak nie odważyłoby się na sięgnięcie po ten tryb, to mogliby chociaż zapewnić multiplayerowcom sam system dobieranych bitew rankingowych. Sądzę, iż od czasu drugiego Shoguna twórcy mocno zaniedbali graczy stawiających na rozgrywkę wieloosobową. Mapy multiplayerowe z Shoguna są idealne pod tego typu rozgrywkę! Albowiem pomimo tego, że są różne (jedne pagórkowate, drugie nieco bardziej płaskie, trzecie z rozległymi jeziorami, a jeszcze inne wręcz wysepkowate), to w sposób naturalny zmuszają graczy do ruchu, a każą tzw. camping - a to wszystko przez system dojo - kilku kluczowych budynków na mapie dających bonusy, przez co rywale muszą o nie walczyć. Doja muszą wrócić!
A teraz mapa kampanii. Chiny to wielki kraj, z tego względu należy spodziewać się olbrzymiej ilości miast do podbicia. Dlatego warto rozważyć kwestię oblężeń. Oczekuję od Creative Assembly, że wykażą tą swoją kreatywność i zaszczycą nas różnorodnością miast. Byłem mocno zdegustowany grając w Roma 2, faktem powtarzalności miast, które praktycznie nie różniły się od siebie. To skandal, że olali ten temat, podchodząc przecież do epoki tak bogatej w różnorodność kulturową. Naprawili to na szczęście w Attyli, i to na nim powinni się w tym względzie wzorować. Nudzi mnie jednostajna kampania, w której po pewnym czasie doskonale wiem czy dane miasto zdobędę, czy też nie. Dlatego tak na przyszłość marzy mi się, aby kiedyś nastał taki czas, kiedy to układ urbanistyczny ulic w Total Warach będzie tak skomplikowany i różnorodny, abym przed każdym szturmem musiał się nieźle nagłówkować którędy przeprowadzić atak. Ponadto specyfiką geografii Chin są oczywiście dwie wielkie rzeki: Jangcy i Żółta Rzeka. Wydaje się więc rzeczą oczywistą, że twórcy powinni zadbać o ich znaczenie strategiczne. Powinni więc dać miastom mającym do nich dostęp odpowiednio duże bonusy do handlu i rozwoju. Tak samo frakcje kontrolujące flotą rzeki powinny też za to otrzymywać spore profity. Zaokrętowana armia powinna poruszać się odpowiednio szybko. Cao Cao, kanclerz państwa Wei wyprawiając się przeciwko państwom Południa musiał zadbać o dużą flotę, a najważniejsza bitwa epoki Trzech Królestw - bitwa o Czerwone Klify była połączeniem bitwy morskiej (rzecznej) i lądowej. Dlatego też należy się spodziewać możliwości połączenia operacji lądowych i rzecznych na mapie bitewnej (w których ja umieściłbym moje ulubione budynki kluczowe).
Co do samych bitew w czasie rzeczywistym, czyli tego, z czego Total War słynie najbardziej, to poza tym o czym już wspominałem pisząc o bohaterach i bitwach wieloosobowych, wypada mi rozważyć czego oczekuję od samego ich przebiegu. Otóż w ostatnich odsłonach, a szczególnie w Romie 2 najbardziej wkurzały mnie te długie linie piechoty, jak je niektórzy określają - spaghetti. To nie jest nawet kwestia tego, że wyglądają one co najmniej dziwnie. Tu chodzi o coś więcej - oddział jakby nie ma odpowiedniej "masy". Jest to może problem silnika gry, a na tym nie znam się zbyt dobrze, jednakże nie tylko jako gracz, ale również amatorski znawcy historii, wiem że długa, cienka linia wojsk jest narażona na rozbicie, szczególnie w centrum. Nie wiem czy można rozwiązać ten problem bez zmiany silnika gry, ale sądzę, że deweloperzy powinni karać gracza za rozciągnięcie zbyt długich szyków. Najlepszą opcją byłaby możliwość "rozcięcia" jednostki "na pół" przez inny, szarżujący w nieco węższej formacji oddział. Kolejny drażniący mnie problem to sprawa szarżującej jazdy: ci jeźdźcy, którzy nie trafili na
wroga, jadą na oślep dalej. Poza tym jazda w nowszych Total Warach potrafi przebijać się do woli przez piechotę, niczym przez ser szwajcarski, co często stwarza możliwość tzw. pull through - kolejny problem do rozwiązania.
Podsumowując: Od "Trzech Królestw" oczekuję głównie:
1.Nowych rozwiązań zmierzających do uczynienia gry bardziej kombinacyjnej,
2.Powrotu starych, sprawdzonych mechanizmów,
3.Balansu, realizmu i ducha epoki starożytnych chińskich pól bitew,
4.Docenienia graczy multiplayerowych,
5.Złożonych możliwości strategicznych i politycznych na mapie kampanii.

Chaak
24-01-2018, 20:12
A ja właśnie czekam na pojedynczych bohaterów zdolnych samodzielnie pokonać dość sporo zwykłych wojaków. Jak dla mnie, bardzo pasuje to do gry w tych klimatach, poza tym dzięki temu motywowi tak podchodzą mi chińskie filmy historyczne. Po tym co się widziało jakoś tak głupio by było, żeby taki Guan Yu czy Zhao Yun nie przechodzili przez wrogą armie jak kombajn. Mam tylko nadzieję, że CA doda jakąś nową mechanikę pojedynków dla bohaterów. Historyczności mi to bardzo nie zaburzy, bo Total Wary od zawsze miały z nią mniejsze lub większe problemy (np ashigaru i samuraje z katanami w S2; rydwany, Pergamon, Egipt w R2; herezja w roosterach i mechanice bitew Attyli).

Poza tym dobrze by było, gdyby CA wróciło do starej wersji z HP jednostek, czyli że każdy w oddziale ma swoje osobne punkty życia, zamiast tego dziwnego rozwiązania z połączeniem wspólnej żywotności oddziału z ilością modeli, które mamy w Warhammerach.

Draken
24-01-2018, 20:21
Moje podejście do bohaterów jest takie, niech sobie jest jak kombajn, który je wszystko na swojej drodze, ale niech też można go stosunkowo łatwo unieszkodliwić.

Sent from my SM-T815 using Tapatalk

Chaak
24-01-2018, 20:37
Jak dla mnie to powinien być jednostką do precyzyjnych ataków lub obrony wąskich przejść, czyli być silny tylko od frontu. Wtedy, do skontrowania, wystarczyłoby go otoczyć.

llllll
24-01-2018, 21:32
Cześć wszystkim!
Z racji tego, iż interesuję się co nieco epoką starożytnych Chin, mocno jestem podekscytowany zapowiedzią nowego Total Wara. Również jako zapalony miłośnik serii chciałbym podzielić się z wami moimi oczekiwaniami odnośnie "Trzech Królestw".
Po pierwsze chciałbym wspomnieć, że epoka Trzech Królestw jest okresem stosunkowo dobrze rozpoznawalnym nie tylko w Azji ale także w USA i na zachodzie Europy; a to m.in ze względu na ekranizacje "Opowieści o Trzech Królestwach" autorstwa Luo Guanzhonga. Ja sam chińską historią zacząłem się interesować po obejrzeniu filmu "Trzy Królestwa" (ang. 'Red Cliff') w reżyserii Johna Woo.
Niestety jakkolwiek cenię sobie w tego typu filmach wątki polityczne, strategie i sprytne fortele, tak kino chińskie (jak i ogólnie: azjatyckie) odrzuca motywem walki bohaterów. Kto oglądał, ten wie, że walczący słynny generał chiński potrafi w filmie powalić w ciągu minuty setkę ludzi, łamiąc przy tym prawa grawitacji. Pod tym względem azjatyckie filmy historyczne przypominają bardziej ekranizację powieści fantazy, aniżeli odwzorowanie faktów.

Z tego wynika pierwsza moja obawa odnośnie nowego Total Wara: przesadzeni bohaterzy - wojownicy mogą zepsuć balans gry. Nigdy nie lubiłem, w żadnej z odsłon serii jednostek "przesadzonych" (np.słoni czy rydwanów), zwłaszcza w trybie multiplayer. Dla mnie Total War to pewne odwzorowanie pola bitwy, może niedoskonałe, nie w pełni realistyczne, ale zawsze dające poczuć pewien zbalansowany klimat epoki.
Wszczepienie w odsłonę historyczną lordów rodem z Warhammera może mnie w ogóle zniechęcić do zakupu tej gry, mimo że jak już wspomniałem uwielbiam okres Trzech Królestw. Bohaterowie na pewno będą zaimplementowani, bo jak powiedziała pani lektor w zwiastunie: 'And destiny be shaped by its champions!'. chodzi mi jednak o formę w jakiej wystąpią. Marzy mi się rozwiązanie tego problemu w sposób, który wniesie w rozgrywkę więcej taktyki, bez szkody dla balansu i realizmu, a mianowicie: system, w którym bohater byłby częścią małego, wyspecjalizowanego oddziału (czegoś w rodzaju drużyny starożytnych komandosów). Byłoby kilka typów bohaterów, np: ciężki kawalerzysta, elitarny piechur, łucznik na koniu, pieszy łucznik/kusznik. Każdy tego typu oddział pod przywództwem bohatera przewyższałby statystykami odpowiadające mu zwykłe jednostki, ale przez to, że "moc" jednostki bohaterskiej wyrażona byłaby oddziale składającym się z kilkunastu ludzi, a nie jednym, sprawiającym wrażenie nieśmiertelnego - bóstwie , pewien realizm zostałby zachowany.
Kolejną ważną kwestią jest dla mnie sprawa multiplayeru. Uważam, iż powrót total wara do Azji może być dobrym pretekstem do tego, aby sięgnąć po stare, sprawdzone rozwiązania z Shoguna 2, a jest to mianowicie tryb awatara, który tak długo trzyma mnie na polach bitew średniowiecznej Japonii. Jeżeli CA jednak nie odważyłoby się na sięgnięcie po ten tryb, to mogliby chociaż zapewnić multiplayerowcom sam system dobieranych bitew rankingowych. Sądzę, iż od czasu drugiego Shoguna twórcy mocno zaniedbali graczy stawiających na rozgrywkę wieloosobową. Mapy multiplayerowe z Shoguna są idealne pod tego typu rozgrywkę! Albowiem pomimo tego, że są różne (jedne pagórkowate, drugie nieco bardziej płaskie, trzecie z rozległymi jeziorami, a jeszcze inne wręcz wysepkowate), to w sposób naturalny zmuszają graczy do ruchu, a każą tzw. camping - a to wszystko przez system dojo - kilku kluczowych budynków na mapie dających bonusy, przez co rywale muszą o nie walczyć. Doja muszą wrócić!
A teraz mapa kampanii. Chiny to wielki kraj, z tego względu należy spodziewać się olbrzymiej ilości miast do podbicia. Dlatego warto rozważyć kwestię oblężeń. Oczekuję od Creative Assembly, że wykażą tą swoją kreatywność i zaszczycą nas różnorodnością miast. Byłem mocno zdegustowany grając w Roma 2, faktem powtarzalności miast, które praktycznie nie różniły się od siebie. To skandal, że olali ten temat, podchodząc przecież do epoki tak bogatej w różnorodność kulturową. Naprawili to na szczęście w Attyli, i to na nim powinni się w tym względzie wzorować. Nudzi mnie jednostajna kampania, w której po pewnym czasie doskonale wiem czy dane miasto zdobędę, czy też nie. Dlatego tak na przyszłość marzy mi się, aby kiedyś nastał taki czas, kiedy to układ urbanistyczny ulic w Total Warach będzie tak skomplikowany i różnorodny, abym przed każdym szturmem musiał się nieźle nagłówkować którędy przeprowadzić atak. Ponadto specyfiką geografii Chin są oczywiście dwie wielkie rzeki: Jangcy i Żółta Rzeka. Wydaje się więc rzeczą oczywistą, że twórcy powinni zadbać o ich znaczenie strategiczne. Powinni więc dać miastom mającym do nich dostęp odpowiednio duże bonusy do handlu i rozwoju. Tak samo frakcje kontrolujące flotą rzeki powinny też za to otrzymywać spore profity. Zaokrętowana armia powinna poruszać się odpowiednio szybko. Cao Cao, kanclerz państwa Wei wyprawiając się przeciwko państwom Południa musiał zadbać o dużą flotę, a najważniejsza bitwa epoki Trzech Królestw - bitwa o Czerwone Klify była połączeniem bitwy morskiej (rzecznej) i lądowej. Dlatego też należy się spodziewać możliwości połączenia operacji lądowych i rzecznych na mapie bitewnej (w których ja umieściłbym moje ulubione budynki kluczowe).
Co do samych bitew w czasie rzeczywistym, czyli tego, z czego Total War słynie najbardziej, to poza tym o czym już wspominałem pisząc o bohaterach i bitwach wieloosobowych, wypada mi rozważyć czego oczekuję od samego ich przebiegu. Otóż w ostatnich odsłonach, a szczególnie w Romie 2 najbardziej wkurzały mnie te długie linie piechoty, jak je niektórzy określają - spaghetti. To nie jest nawet kwestia tego, że wyglądają one co najmniej dziwnie. Tu chodzi o coś więcej - oddział jakby nie ma odpowiedniej "masy". Jest to może problem silnika gry, a na tym nie znam się zbyt dobrze, jednakże nie tylko jako gracz, ale również amatorski znawcy historii, wiem że długa, cienka linia wojsk jest narażona na rozbicie, szczególnie w centrum. Nie wiem czy można rozwiązać ten problem bez zmiany silnika gry, ale sądzę, że deweloperzy powinni karać gracza za rozciągnięcie zbyt długich szyków. Najlepszą opcją byłaby możliwość "rozcięcia" jednostki "na pół" przez inny, szarżujący w nieco węższej formacji oddział. Kolejny drażniący mnie problem to sprawa szarżującej jazdy: ci jeźdźcy, którzy nie trafili na
wroga, jadą na oślep dalej. Poza tym jazda w nowszych Total Warach potrafi przebijać się do woli przez piechotę, niczym przez ser szwajcarski, co często stwarza możliwość tzw. pull through - kolejny problem do rozwiązania.
Podsumowując: Od "Trzech Królestw" oczekuję głównie:
1.Nowych rozwiązań zmierzających do uczynienia gry bardziej kombinacyjnej,
2.Powrotu starych, sprawdzonych mechanizmów,
3.Balansu, realizmu i ducha epoki starożytnych chińskich pól bitew,
4.Docenienia graczy multiplayerowych,
5.Złożonych możliwości strategicznych i politycznych na mapie kampanii.

W Napoleonie chyba było tak że jak zwarty oddział piechoty zaszarżowal w oddział na maksa rozciągniety to go rozbijał

tuff_gru
24-01-2018, 21:34
Pavlus

Ja liczę na to, że nowy Total War będzie trochę powrotem do ,,normalności". Chodzi mi o stosowanie czarów, potworów i wymyślnych machin.
Trochę tęsknię za czystą taktyką z Romka, po prostu.

Chciałbym tak jak ty, żeby ten total war był bardziej historyczny niż fantasy, ale wszystkie nowe grafiki są dla mnie bardzo ok.

husaria98
03-02-2018, 21:00
Mam nadzieję że w końcu dodadza takie podstawowe rzeczy jak zaopatrzenie i zasoby ludzkie

Chaak
04-02-2018, 12:47
Mam nadzieję, że w tej części także zrezygnują z idiotycznego podziału prowincji na regiony, który znamy z ostatnich odsłon i wprowadzą podobny do tego, który był od Empire do Shoguna 2 i ma być w Thrones of Britannia.

Draken
04-02-2018, 13:05
Mam nadzieję, że w tej części także zrezygnują z idiotycznego podziału prowincji na regiony, który znamy z ostatnich odsłon i wprowadzą podobny do tego, który był od Empire do Shoguna 2 i ma być w Thrones of Britannia.Jak dla mnie podział na regiony w założeniu nie był tak tragiczny, gorzej było z jego wykonaniem.
Fajne by było gdyby regiony się jakoś bardziej odróżniały od siebie i były bardziej unikalne niż to co jest w Rome 2.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Chaak
04-02-2018, 13:22
Dla mnie jest strasznie sztuczny, nielogiczny i wciśnięty na siłę. Jeśli kontrolujemy jeden region, to z czasem powinien się uniezależnić od reszty, a w praktyce to nawet jeśli posiadamy go setki lat będzie pod wpływem np. ledwo cywilizowanych Germanów, którzy mają resztę osad od kilku tur.
A co do poprzedniego systemu podobają mi się te małe osady wkoło stolicy, które możemy plądrować/bronić. Jakoś więcej realizmu i logiki to ma.

Nezahualcoyotl
05-02-2018, 19:04
e8gTh_ioqL4

Sulejman I
06-02-2018, 21:12
To jest część na którą cholernie liczę. Zawsze Azja była pomijana, nie licząc Shoguna, a tu będzie głównym teatrem działań. Z drugiej strony jak widzę co się dzieje z TW Saga to tracę nadzieję. Poza tym jakoś nie wydaje mi się, żeby wypuszczone w małym odstępie czasu dwie gry były do końca wypełnione treścią. Zapewne czeka na kilka/kilkanaście patchy jak to było z Rome 2.

Arhiz
01-04-2018, 20:57
No no no, filmik mocno zalatuje Wu-shu. Trzech bohaterów to częsty motyw kina z Hong Kongu (a co za tym idzie i Opery Kantońskiej). Niestety mam spore obawy, czy nie otrzymamy odgrzewanego kotleta w postaci Attyli czy Rome w nowej otoczce.
Na Trzy Królestwa oczywiście, czekam, bo w przeciwieństwie do jakichś tam tronów brytanii są to jak najbardziej moje klimaty.

Polemajos
06-06-2018, 15:34
Zła wiadomość płynąca z napisów na końcu trailera dla Cao Cao jest taka, że premierę gry przesunięto na wiosnę 2019 roku.

Arroyo
06-06-2018, 15:42
Teoretycznie to dobrze, bo również teoretycznie jest szansa, że ten produkt jakoś "dopieszczą".

Sara Temer
06-06-2018, 15:42
Zła wiadomość płynąca z napisów na końcu trailera dla Cao Cao jest taka, że premierę gry przesunięto na wiosnę 2019 roku.
Wydaje mi się raczej, że jest to dobra wiadomość, bo może jest minimalna szansa, że dostaniemy coś więcej niż reskin Warhammera :V

Chaak
06-06-2018, 15:55
Mi pasuje późniejszy termin. Pomijając, że gra (może) będzie bardziej dorobiona, to cały czas coś do WH2 i Romka się robi nowego, więc wypada to ograć, a jeszcze trochę zaległości mam w nich do nadrobienia. Poza tym w ToBie też mi trochę jeszcze do ogarnięcia zostało.

Polemajos
06-06-2018, 16:00
Ciekawy jest zdecydowanie ten fragment opisu nagrania:

Revealed in this first in-game cinematic is one such leader with designs on being the one true ruler of China, the cunning strategic mastermind, Cao Cao. Bringing grand speeches, breath-taking siege battles and legendary duels to Total War: THREE KINGDOMS[...]

Czyżby była to zapowiedź powrotu przemówień bitewnych do serii?

CA w nowym blogu wyjawia, że okres historyczny poruszany w tym tytule będzie przedstawiony wedle zromantyzowanej wersji jego zdarzeń, takiej jaką zawarto w XIV-wiecznej noweli historycznej Romans Trzech Królestw.
Dla zagorzałych bojowników historycznej poprawności studio ma też przygotować Tryb Klasyczny gry. Będzie on w dużym stopniu naśladował formę kampanii i ich bitew z poprzednich historycznych TW.

Blog: https://www.totalwar.com/blog/three-kingdoms-romanticised-history

Il Duce
06-06-2018, 17:10
Trailer wygląda bardzo kiepsko i nie dziwi mnie ani trochę to że przenieśli premierę patrząc na jakość grafiki i animacje które nam zaprezentowali. Zaskakiwać może jedynie to,że w ogóle zdecydowali się coś takiego opublikować. Jedyna informacja na plus dotyczy dwóch trybów gry dla tych pragnących "realizmu" i tych którzy wolą luźniejsze podejście do tematu.

Wydaje mi się raczej, że jest to dobra wiadomość, bo może jest minimalna szansa, że dostaniemy coś więcej niż reskin Warhammera :V

Tak,z pewnością tak będzie,przecież wcale nie robią gry na tym samym,starym i zupełnie zajeżdżonym warscape :rolleyes:.

KLAssurbanipal
06-06-2018, 17:57
Odnośnie trailera:
Jeśli chodzi o momenty typowo z gry to jakoś szału nie robi. Jednostki jakoś sztywno się ruszają. Powiem, że choć już ładnych kilka lat minęło to trailer na enginie gry z Shoguna 2 i Rome 2 robiły o wiele lepsze wrażenie. Nie widzę, żeby był tu jakiś progres w stosunku do tamtych gier.

P.S. Poza tym pomysł ściągnięty z Age of Empires 2. ;)

Mnie to nie dziwi. Wiedziałem od początku, że przesuną. Wydali w tym roku nową grę Thrones of Britannia i wydane plus w planach kilka DLC do Rome 2, ToB i Warhammera. Jeszcze aktualizacje Areny. Stwierdzili sami, że to zbyt duże przepełnienie i ludzie będą musieli wybierać, zamiast kupić kilka gier po kolei.

Gajusz Mariusz
06-06-2018, 19:04
Jak widać raczej ogół... cieszy się z poślizgu! Mimo że akurat mnie jakoś temat nie leży to obiektywnie widać nastroje totalwarowców :confused:

Chaak
06-06-2018, 19:20
Może nie tyle cieszy, co widzi potencjalne korzyści takiej sytuacji. A na Chiny tyle czekam, że te parę miesięcy da się jeszcze wytrzymać, jeśli pociągnie to za sobą wzrost jakości.

KLAssurbanipal
06-06-2018, 20:32
Dla mnie dziwne byłoby, gdyby poślizgu nie było. Raczej był zamierzony. ;) Nie jestem w stanie uwierzyć, że byli gotowi w jednym roku wydać 2 historyczne pełne tytuły (ToB i TK) plus masę DLC do 3 tytułów (WH, ToB, R2) i aktualizacje Areny.

Turek
08-06-2018, 20:41
Legendarni lordowie z itemami jak w Warhammerze xD No ja nie mogę z CA xD

Aztec
08-06-2018, 20:48
Jedno wielkie ********* rozczarowanie. Płakać mi się chcę na sam widok tego czegoś. Toć to Arena połaczona z Warhammer'em. Zawiodłem się niesamowicie. Liczyłem na ogromne starcia, a tu widzę jakąś grę arcade... Boże kochany niech inna firma powieli schemat Total war, bo to już sięga dna. Mam nadzieję, że to "romantyczny" typ rozgrywki i dostaniemy normalny typ rozgrywki.

Pyrrus89
08-06-2018, 21:13
Ciekawe jak wytłumaczą brak bardziej skomplikowanych animacji, skoro szkielety wszystkich jednostek są takie same. :D Zresztą już istnieje jakaś gra o podobnej tematyce i również z bitwami taktycznymi, ponadto bardzo rozbudowana pod względem ekonomiczno-politycznym(ktoś przypomni nazwę?). Jak oni chcą wygrać tę rywalizację o klienta czymś takim?

Draken
08-06-2018, 21:14
Ciekawe jak wytłumaczą brak bardziej skomplikowanych animacji, skoro szkielety wszystkich jednostek są takie same. :D Zresztą już istnieje jakaś gra o podobnej tematyce i również z bitwami taktycznymi, ponadto bardzo rozbudowana pod względem ekonomiczno-politycznym(ktoś przypomni nazwę?). Jak oni chcą wygrać tę rywalizację klienta czymś takim?Oriental Empires?

Pyrrus89
08-06-2018, 21:15
Oriental Empires?

Tak, dziękuję.

Draken
08-06-2018, 21:17
Jak mam być szczery to Thrones i Three Kingdoms dla mnie wygląda trochę jako zapychacz. Wiedzą, że sporo osób Warhammera nie kupi bo nie, więc muszą coś zrobić, żeby klientów nie stracić i to na takie coś wygląda. Użyjemy co mamy, trochę ładnego sreberka damy i sprzedamy za €30-60 od sztuki.

Aztec
09-06-2018, 09:24
Jedyny plus jaki udało mi się dostrzec w tym tytule to generałowie, którzy mają swoich własnych ludzi. Byłby to ciekawy dodatek do normalnego Total war'a. My jako senior i nasi wasale, których wraz z ich świtą rozstawiamy na polu walki. Śmierć, któregoś z nich oddziaływałby jedynie na jego ludzi i tak uśmiercając dowódcę prawego skrzydła, morale jego ludzi spadłoby drastycznie. Poza tym system lojalności mógłby mieć swoje odzwierciedlenie na polu bitwy, gdzie jeden z dowódców z niską lojalnością, mógłby odmówić ataku, bądź zmienić strony w trakcie bitwy. Wydaje mi się, że w którymś tytule była taka opcja, czy nie był to Medieval Total War?
Myślę, że takie rozwiązanie dodało by więcej realizmu do gry i musielibyśmy się bardziej starać o lojalność swoich ludzi, jak w CK2, bądź otaczalibyśmy się tylko tymi, którym ufamy. Cechy postaci miałyby również wpływ nie tylko na mapę kampanii ale również na bitwę. Wasal, który ma przydomek "Tchórzliwy" mógłby nie stawić się na polu bitwy, bądź uciec. "Porywczy" mógłby rzucić swoich ludzi na wroga, bez oczekiwania na rozkazy. "Odważny/Niezłomny" mógłby posiadać morale na takim poziomie, że niestraszna byłaby mu przewaga liczebna wroga.
Większy roleplaying w Total War byłby świetny, skupialibyśmy się na tym czy syn Naszego wasala, który zginął w bitwie jest odpowiednim kandydatem na władce po ojcu. Być może posiada on cechę "mściwy" i jest duże prawdopodobieństwo, że poprowadzi lokalnych lordów do buntu?
Moim zdaniem były by to świetne zmiany. Jeśli powstanie kiedyś firma, która zrobi Total War'a na porządnym poziomie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Krwawy_Baron
09-06-2018, 11:00
Ej, gdyby udało się połączyć CK 2 wraz z bitwami z total wara wyszła by najlepsza gra wszechczasów

Swoją drogą, podobają mi się te chorągwie w oddziałach, z prezentacji na E3. Jak wyjdzie Medieval 3 to mam nadzieję, że będzie to wyglądać podobnie :)

Poczwaros
09-06-2018, 13:34
CK2 + Cywilizacja + Total War = Gra wszechczasow. Ze jeszcze nikt na to nie wpadl by zrobic jakis joint venture firm i polaczyc te gry w jedna....

Aztec
09-06-2018, 14:21
@Krwawy_Baron
Również podobają mi się te chorągwie, nie wiem czy zauważyliście ale gdy dochodzi do starcia między oddziałami to chorążowie zostają z tyłu. Przydałoby się tylko by animacja chorągwi była nierównomierna, by nie falowały w jednym tempie :)

Krwawy_Baron
10-06-2018, 14:26
Może jeszcze to dopracują :)

Aztec
12-06-2018, 07:35
Widziałem wiele komentarzy mówiących, że "to wersja alpha, więc nie ma co osądzać gry ", tylko należy pamiętać o tym : https://www.youtube.com/watch?v=0pKqH1Qiskk.
Pre-alpha shoguna 2, porównując wstawiony przeze mnie gameplay, do tego co widzimy w TK, śmiało można stwierdzić, że coś idzie w niewłaściwym kierunku.

voitek
12-06-2018, 11:52
Zawsze idzie w niewłaściwym kierunku, każdy nowy total war to śmieć ze złymi guzikami, wszystko jest do x. To samo gadanie przed każdą częścią, a wy i tak twardo fanatycznie kupujecie i gracie. Dlatego nikt was nie szanuje, kobiety odwracają się plecami na ulicy i dzieci płaczą, gdy was widzą.

Takie uwagi i słowa zachowaj dla siebie. Ostrzeżenie.

Piner
12-06-2018, 12:24
Jak tak to przedstawiacie to nie wiem czy zdecyduję się na ten tytuł. Byłem zadowolony jak dowiedziałem się że przenieśli premierę na następny rok, bo logicznie powinno to oznaczać: ,,Eee sorry trzeba to dopracować bo inaczej stracimy naszych odbiorców'', no ale... Shogun 2 był według mnie kamieniem milowym Total War gdyż pokazał że można usprawnić rozgrywkę, SI, po prostu rozwinąć serię najlepiej jak się da. I trochę liczyłem przy Three Kingdoms że dobry duch wschodni powróci, ale jak widzę nie bardzo.

Pyrrus89
12-06-2018, 13:15
Coś mi się wydaje, że na Rome II i Warhamerze zakończę moje zainteresowanie serią. Zwyczajnie szkoda czasu i życia na ogrywanie słabych tytułów. Zresztą to i tak już obecnie zmierza w kierunku "kopiuj-wklej" i tylko nowy silnik może tchnąć jakieś prawdziwe zmiany w tę markę. Halo CA: 10 lat na tym samym już wystarczy!

Krwawy_Baron
12-06-2018, 21:16
Dlatego nikt was nie szanuje, kobiety odwracają się plecami na ulicy i dzieci płaczą, gdy was widzą.

Nie zauważyłem aby ktoś się odwracał ode mnie na ulicy. Na premierę kupiłem tylko Empire i Warhammera I, a po roku/dwóch można grę nabyć za znacznie niższą kwotę - przykładowo, gdy kupowałem to Rome II był na promocji w Euro RTV&AGD za 49 zł. A zresztą, moje pieniądze, to mogę za nie kupić co chcę - czy to będzie Lexus z napędem hybrydowym od bezdomnego czy DLC na premierę do Rome II.

Marka i owszem, jakość jej spada, ale można przecież kupować (po latach) Total Wary w biedronce za 25 zł skoro złe kapitalisty z CA odwalają fuszerkę, a krowy mleka nie dają i kury jaj nie znoszą. Prawda jest taka, że nowy silnik kosztuje masę pracy i pieniędzy, a skoro obecny "daje rade" to będą go cisnąć, póki nie zacznie trącić. No i nie zapominajmy, że zamiana silnika też nie uczyni gry Morrowindem gier strategicznych, bo CA może - wówczas - jeszcze nie ogarniać do końca stworzonej technologii.

Mist
12-06-2018, 22:35
A ja zgadzam się z kolegą powyżej, też będę typowym lemingiem i zachwycam się CA i jej produktem bo tak trzeba :) każdy ma swoją opinię dlatego moja jest taka, że nie ma co płakać na jakimś forum jak się gra nie podoba to po prostu kupić inny tytuł który spełnia nasze wymagania i po sprawie :)

Rozumie że ostatnio mało dobrych gier strategicznych ale niestety wszystko rozchodzi się $$ a dla takiej klienteli która wymaga nie wiadomo czego za małą kasę to się nie opłaca. Dlatego dla gier z większym spektrum graczy np. "Fifa" opłaca się grę praktycznie budować od podstaw z nowymi "funkcjami" i ogólnie wszystkim co "kładzie" na kolna konkurencję ;)

Aztec
13-06-2018, 08:20
W wypadku Total warów problem jest taki, że nie ma się na co przesiąść... Jako weteran serii, grałem we wszystkie tytuły do Warhammera I, mam większe oczekiwania odnośnie nowych tytułów, niż gracz, który swoją przygodę od WI zaczął. Nie oczekuje rewolucji w serii, tylko usprawnień i położenia nacisku na warstwę strategiczną i rozbudowany system zarządzania. Najbardziej boli fakt, że wiem, że potrafią to zrobić ale im się nie opłaca, większość i tak kupi co podadzą, czasem bardziej z zasady, niż z zainteresowania. Ale nie moje pieniądze, nie mój interes. Ja również decyduje portfelem i nie kupuję nowych TW.

Piner
13-06-2018, 09:13
Pożyjemy, zobaczymy. Sam bardzo liczę że TK da radę i że CA się do tego przyłoży. Przemawiać za tym powinien fakt przełożenia premiery na następny rok. Oczekuję że poprawią SI, przystosują mechaniki najwierniej jak się da, do okresu , zrezygnują z głupich zagrywek DLC ( a raczej ograniczą się w ich ilości czy zawartości), i tyle. Silnik jeśli działa to trudno niech zostanie, ale jeśli jest możliwość zmiany tego elementu to jasne do roboty. Nie umiałbym odwrócić się od serii TW, ale chciałbym aby twórcy nie brnęli w jednym miejscu.

Mist
13-06-2018, 10:17
W wypadku Total warów problem jest taki, że nie ma się na co przesiąść... Jako weteran serii, grałem we wszystkie tytuły do Warhammera I, mam większe oczekiwania odnośnie nowych tytułów, niż gracz, który swoją przygodę od WI zaczął. Nie oczekuje rewolucji w serii, tylko usprawnień i położenia nacisku na warstwę strategiczną i rozbudowany system zarządzania. Najbardziej boli fakt, że wiem, że potrafią to zrobić ale im się nie opłaca, większość i tak kupi co podadzą, czasem bardziej z zasady, niż z zainteresowania. Ale nie moje pieniądze, nie mój interes. Ja również decyduje portfelem i nie kupuję nowych TW.

Też jestem weteranem serii od Shoguna 1 więc przebiłem się praktycznie przez każdy tytuł i też mam jakieś tam oczekiwania do serii, co do rozbudowanej warstwy zarządzania to moim zdaniem niestety nie ma co się oszukiwać ale nie ma co liczyć na coś pokroju Civilizacji czy Crusader Kings bo po pierwsze się to nie opłaca a po drugie odstraszy większą ilość użytkowników. (nie oszukujcie się gry nie robi się dla takich starych dziadów tylko dla młodszych a co za tym idzie gra ma być "wooo" jak ktoś zacznie grać a co dalej to już mniejsza z tym).

Większość kupi co podadzą bo jednak spektrum graczy się zmienia najlepiej zobaczyć to po multi które zostało olane po całości na rzecz graczy z singla zostało bardzo mało osób (w tym ja) które TW kupują dla zasady bo jednak lubię serię i nawet gdy kończy się to na 1 kampanii to moim zdaniem to lepszy "biznes" niż jakaś strzelanka na kilka godzina (tak wiem że tam też jest multi i to o to w tych grach chodzi ^^).

A co do ostatniego punktu że Warhammer jest słaby itd to kompletnie się nie zgadzam z tym co napisałeś, rozumie Twoja opinia która jest bardzo popularna bo ludzi "straszy" klimat fantasy itd. Ale niestety seria Warhammer bije na głowę poprzednie tytuły czyli taki Rome 2 czy Attyle, zwłaszcza widać to na scenie multi gdzie chodzi mi o sam balans i zróżnicowanie jednnostek (to chyba ta rozbudowana warstwa strategiczna, której oczekiwałeś).

Na koniec dodam też, że śmieszy mnie fakt że ludzie narzekają na Warhammera bo wymagają od serii "wykwintnej strategii" na polu walki chwaląc taki Rome2 (swoją drogą dobra gra) gdzie strategia ogranicza się do kilku jednostek i jakiejś flanki np. gdzie wiele jednostek na multi było nie grywalnych przez brak balansu. Właśnie warhammer zrobi duży krok w tym aspekcie macie magie, latające rzeczy, potwory, bohaterów (znienawidzonych) a co najważniejsze mnogość ras z różnymi jednostkami i specjalizacjami. W skrócie chodzi mi o to że ludzie nie chcą zagłębić się w grę która ma tą głębie a narzekają że seria idzie w złym kierunku.

A wracając do tematu czyli Chińczyków to niestety pożyjemy zobaczymy jak to im wyjdzie, ja grę i tak pewnie zakupię więc mogę zdać relację ;) dla tych którzy po obejrzeniu miliona filmików i trailerów stwierdzą, że seria umarła i nie ma sensu kupować ;)

Aztec
13-06-2018, 13:26
Co do wyższości Warhammer'a nad Rome czy Attylą, widać ją raczej tylko w multiplayerze, co dla mnie jako gracza stricte single player'owego nie robi żadnego wrażenia. Balans gry, zgadam się w pełnie, frakcje Warhammer'a są zbalansowane i ciekawe, rozgrywka każdą z nich różni się znacząco. Ale system oblężeń to katastrofa, brak pomniejszych osad jako map bitewnych, ubogie animacje ( brak przeładowywania broni kłuje w oczu niesamowicie), skala bitew uległa zmniejszeniu przez to, że bohaterowie zajmują miejsce oddziału (zawsze to 200/400 jednostek mniej). Myślę, że da się już spokojnie wyciągnąć dużo więcej jednostek na polu bitwy, jeśli tylko usprawnili by silnik gry (przykład Black Masses bądź UEBS), a chyba nie ma lepszego czasu na zwiększenie liczby jednostek na polu bitwy, niż gra o Chińczykach? :)

Draken
13-06-2018, 13:57
Też jestem weteranem serii od Shoguna 1 więc przebiłem się praktycznie przez każdy tytuł i też mam jakieś tam oczekiwania do serii, co do rozbudowanej warstwy zarządzania to moim zdaniem niestety nie ma co się oszukiwać ale nie ma co liczyć na coś pokroju Civilizacji czy Crusader Kings bo po pierwsze się to nie opłaca a po drugie odstraszy większą ilość użytkowników. (nie oszukujcie się gry nie robi się dla takich starych dziadów tylko dla młodszych a co za tym idzie gra ma być "wooo" jak ktoś zacznie grać a co dalej to już mniejsza z tym).

Większość kupi co podadzą bo jednak spektrum graczy się zmienia najlepiej zobaczyć to po multi które zostało olane po całości na rzecz graczy z singla zostało bardzo mało osób (w tym ja) które TW kupują dla zasady bo jednak lubię serię i nawet gdy kończy się to na 1 kampanii to moim zdaniem to lepszy "biznes" niż jakaś strzelanka na kilka godzina (tak wiem że tam też jest multi i to o to w tych grach chodzi ^^).

A co do ostatniego punktu że Warhammer jest słaby itd to kompletnie się nie zgadzam z tym co napisałeś, rozumie Twoja opinia która jest bardzo popularna bo ludzi "straszy" klimat fantasy itd. Ale niestety seria Warhammer bije na głowę poprzednie tytuły czyli taki Rome 2 czy Attyle, zwłaszcza widać to na scenie multi gdzie chodzi mi o sam balans i zróżnicowanie jednnostek (to chyba ta rozbudowana warstwa strategiczna, której oczekiwałeś).

Na koniec dodam też, że śmieszy mnie fakt że ludzie narzekają na Warhammera bo wymagają od serii "wykwintnej strategii" na polu walki chwaląc taki Rome2 (swoją drogą dobra gra) gdzie strategia ogranicza się do kilku jednostek i jakiejś flanki np. gdzie wiele jednostek na multi było nie grywalnych przez brak balansu. Właśnie warhammer zrobi duży krok w tym aspekcie macie magie, latające rzeczy, potwory, bohaterów (znienawidzonych) a co najważniejsze mnogość ras z różnymi jednostkami i specjalizacjami. W skrócie chodzi mi o to że ludzie nie chcą zagłębić się w grę która ma tą głębie a narzekają że seria idzie w złym kierunku.

A wracając do tematu czyli Chińczyków to niestety pożyjemy zobaczymy jak to im wyjdzie, ja grę i tak pewnie zakupię więc mogę zdać relację ;) dla tych którzy po obejrzeniu miliona filmików i trailerów stwierdzą, że seria umarła i nie ma sensu kupować ;)Dorzuciłbym jeszcze, że patrząc po Steamie i ilości recenzji widać co jest bardziej popularne:
Rome - 20k recenzji - data wydania 2013
TW:Warhammer I - 21k - 2016
Attila - 10k - 2015
TW:Warhammer II - 9k - 2017
Thrones - 3.1k - 2018
Wiemy, że TW:W II nie był jeszcze na żadnej dużej promocji ani w żadnym Humble Bundle więc liczba jeszcze mocno wzrośnie.
Patrząc czysto biznesowo, TW Warhammer jest inwestycją, która się sprzedaje jak świeże bułeczki i zarabia miliony. A Attila czy Thrones średnio. Dlatego nie byłbym zdziwiony gdyby przenieśli wszystkich dobrych do teamów oddelegowanych do TW WII i WIII i innych produkcji w klimatach fantasy jakie mają na warsztacie.

Mist
13-06-2018, 14:16
Co do wyższości Warhammer'a nad Rome czy Attylą, widać ją raczej tylko w multiplayerze, co dla mnie jako gracza stricte single player'owego nie robi żadnego wrażenia. Balans gry, zgadam się w pełnie, frakcje Warhammer'a są zbalansowane i ciekawe, rozgrywka każdą z nich różni się znacząco. Ale system oblężeń to katastrofa, brak pomniejszych osad jako map bitewnych, ubogie animacje ( brak przeładowywania broni kłuje w oczu niesamowicie), skala bitew uległa zmniejszeniu przez to, że bohaterowie zajmują miejsce oddziału (zawsze to 200/400 jednostek mniej). Myślę, że da się już spokojnie wyciągnąć dużo więcej jednostek na polu bitwy, jeśli tylko usprawnili by silnik gry (przykład Black Masses bądź UEBS), a chyba nie ma lepszego czasu na zwiększenie liczby jednostek na polu bitwy, niż gra o Chińczykach? :)

Zgadzam się w zupełności, że jeśli chodzi o singla to kampania poza specjalnymi mechnikami każej z ras reszta rozgrywki została uproszczona ;) dokładnie o tym pisałem, że po prostu teraz gry się upraszcza bo grono odbiorców "młodsi" gracze nie przepadają za zbyt skomplikowanym systemem.

A z Chińczykami teraz też popieram że jest idealna okazja żeby iść na ten kompromis i zadowolić obie grupy fanów total warów czyli fantasy i historycznych. Bo z tego co wyczytałem będą dwa tryby gry historyczny gdzie generałek będzie ze świtą czyli normalny oddział i ta wersja bardziej fantasy gdzie będzie w formie jednoosobowego bohatera.

Czyli reasumując jeśli uda im się zrealizować założenie i nie odwalą czegoś ładnego po drodze to jest szansa, że Chiny jednak zadowolą sporo część graczy i fanów serii TW.

Presidente
31-01-2019, 20:19
Pierwsza zasada kupowania gier - nie kupować preorderów, nigdy.

KLAssurbanipal
04-02-2019, 14:05
https://www.youtube.com/watch?v=F4Y4RvthA_M

RobNN
06-02-2019, 14:44
Witajcie. Mam takie pytanie...? Czy waszym zdaniem ta gra coś zmienia w serii tak na serio:) ? Bo mnie się wydaje, że oprócz delikatnej grafiki i kilku dodatkowych tabelek to powieje nudą bo ileż można na tym samym silniku cisnąć to samo zmieniając tylko roster jednostek...? Proszę o odpowiedź właśnie te osoby, które widziały już coś więcej na temat tej gry...

KLAssurbanipal
07-02-2019, 22:31
poczekamy, zobaczymy. :) Ja póki co w to jeszcze nie grałem jednak widać pewne świeżości. Przede wszystkim inny sposób rekrutacji i limity oddziałów - czy dobre czas pokaże. No i ponoć poprawiono dyplomację.

https://www.youtube.com/watch?v=5EQPbBqOCck

Osgiliath
11-02-2019, 14:14
Poczekamy jeszcze (dłuższy) kawałek. Premiera przesunięta na 29 maja.

https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-development-update

Z jednej strony zawsze to posunięcie in plus (pamiętny tego, co było z RII), ale... na trzy tygodnie przed domyślnym terminem premiery? I przesunięcie o praktycznie całe trzy miesiące? Chyba CA zaczął się palić tyłek i nie chciałbym być złym prorokiem, ale to wskazuje, że tam jest więcej do roboty niż tylko 'polishowanie' bugów.

Ituriel32
11-02-2019, 16:02
Jeśli oglądałeś jakieś filmiki to powinno być jasne że do załatania jest dużo więcej niż parę błędów.
Inna sprawa że to wcale nie jest takie niespodziewane, ponieważ jak na razie żaden youtuber nie dostał gry do zabawy (ja wiem że to i tak za wcześnie na coś takiego), ale nawet nie było za dużo filmików od samego CA.

W sumie to dobrze, bo będę miał więcej czasu na zastanowienie się czy kupić tą część. Bo miałem ją ominąć, ale cześć filmików mnie zaciekawiła.

Chaak
11-02-2019, 16:49
Trochę późno się obudzili, prawie już wolne miałem wzięte na premierę :) Z drugiej strony, to wolę poczekać jeszcze trochę i mniej błędów na starcie mieć. Poza tym ostatnio Romek znowu mi się wkręcił, więc mam w co grać i będę miał czas dokończyć to co zaplanowałem.

Osgiliath
11-02-2019, 22:38
Zewsząd czytałem opinie, że do poprawy było całkiem sporo rzeczy, począwszy choćby od unit cards po AI (tradycyjnie), no ale większość jednak zrzucała przy pokazach, że to był kilkumiesięczny build, więc imo tam chyba jest deczko więcej opóźnienia. No ale niech robią, będzie mniej bugów na premierę (oby), a pre order i tak zrobiony.

Plus tego taki, że pociągnę romka i kilka innych rzeczy dłużej niż planowałem, więc nie będę narzekał.

KLAssurbanipal
08-03-2019, 09:52
Od Cenegi:

Total War: THREE KINGDOMS – pierwsze spojrzenie na bezwzględnego dowódcę Dong Zhuo

Sprawdź najnowszy zwiastun i zobacz jak równowaga Chin została zachwiana, gdy Dong Zhuo objął panowanie. Przejmując ziemię i niosąc za sobą chaos, Dong Zhuo bez zawahania pozbywa się wszystkich, którzy ośmielą się stanąć mu na drodze. Uwolnij swojego wewnętrznego tyrana, oglądając najnowszy zwiastun: https://youtu.be/H0vf80X5RxU (https://youtu.be/H0vf80X5RxU?fbclid=IwAR2Kh3pEKFJGO4OKEbMl3657qIvFY aCAaz9p2f9vei4spAMiolebWrCEE80)

Dong Zhuo kieruje się chciwością i wzbudza uczucie strachu, likwidując wszystkich, którzy chcą mu się przeciwstawić. Styl gry jego postacią bazuje na eliminowaniu urzędników państwowych, przejmowanie ziemi na własność, wymuszaniu posłuszeństwa na tych, którzy są zbyt słabi by zaoponować. Posiadając w szponach władzy dynastię Han oraz niezwykłe umiejętności budzenia grozy i zastraszania, zwycięstwo będzie na wyciągnięcie jego ręki.

Gracze mogą odblokować kampanię Dong Zhuo, pokonując jego armie w bitwie bądź poprzez osiągnięcie rangi Cesarza, posiadając dwunastu grywalnych watażków. Każdy z przywódców posiada unikalny zestaw umiejętności, które będą przydatne w jednoczeniu starożytnych Chin.

Total War: THREE KINGDOMS pojawi się 23 maja na komputery osobiste w polskiej (napisy) i angielskiej wersji językowej.

Canaris
08-03-2019, 21:56
Jak zwykle CA pokazuje żenade. Szczególnie podobało mi sie jak im sie gra scrashowała z pięć razy w ciągu godzinnego streama, pieknie to wróży grze właściwej.

A co do gry to mam kompletnie wyrąbane - 100 permutacji [...] walczących z [...] kompletnie mnie ziębi, wygląda to obrzydliwie a wymagania bedą zapewne kosmiczne, zmiany w mechanice tez są do [...] ( 3 kapitanów w kazdej armii O.o ), UI dalej wygląda jak z jakiegoś mobilnego [...], bitwy coraz mniejsze ( a ja naiwny myślałem ze ~5 gier po Rome 1 bedziemy mieli bitwy 20k vs 20k ), gra na podstawce pewnie bedzie biedna jak student po juwenaliach i trzeba bedzie z następne 60$ wywalić na DLC zeby dostać dodatkowe frakcje, lordów i jednostki ( jak w Warhammerze ) zeby to zaczeło przypominac całościowy produkt..
Od razu widać ze typowy skok na kase bo Chińczycy pewnie sie rzucą jak na PUBG.

Zero zainteresowania z mojej strony - nawet za darmo bym nie wziął. I mówie to jako ktoś kto naprawde lubił pykać w Dynasty Warriors.
Niech oni sie lepiej wezmą za Medka 3 albo Empire 2 i [...] Imperium w Warhammerze Mortal Empires.

Rzekłem.

Nie przeklinamy i nie obrażamy ludzi innej narodowości. Chaak.

KLAssurbanipal
15-03-2019, 00:36
Wymagania sprzętowe:
https://www.totalwar.com/blog/three-kingdoms-tech-effects-and-system-specs

Gibril
16-03-2019, 23:20
Brytania chodzi mi nieźle. Myślicie, że Kingdoms też pójdą?

KLAssurbanipal
23-03-2019, 02:45
Tradycyjnie współpracujemy z muve.pl. Gracze naszego forum otrzymają zniżki na zakup Three Kingdoms.

Dla wersji pudełkowej zniżka wyniesie 5%, z kolei dla wersji cyfrowej aż 15%. Kody można je wykorzystać do 31 lipca 2019 roku.

Kody zniżkowe na muve.pl:

Pudełkowa:
TW3K-32-FNw-021

Cyfrowa:
TW3KD-127-wLL-38

https://muve.pl
http://totalwar.org.pl/wp-content/uploads/2019/03/55614076_655196784917638_1086641363136544768_n.jpg

nazgool
25-03-2019, 10:55
Nie chcę nic mówić, ale ta cena nawet ze zniżką to lekki skandal. Wychodzi mi po zniżce jakieś 217 zł. W jednym z brytyjskich sklepów internetowych można tą grę kupić za 168 zł. 50 zł różnicy w cenie to jest jednak dość sporo.

Lord_Legionista
25-03-2019, 19:18
to nie zależy od nich taka marże dostała polska od senegi . Wszystkie zniżki muszą im tez sie zgadzać i w jakiś sposób muszą tez zarabiać. Oczywiście znajdziesz w wielu sklepach nizsze ceny my wychodzimy na przeciw tylko gracza im pomagamy ile mozemy taka znizke dostaliśmy wiec taka oferujemy. Kazda gra kupiona to tez dla nas kolejny sprawdzian od move ktore sprawdza ile my możemy osiągnąć jako portal . kazda gra kupiona tam to kolejna cegiełka do naszego ogródka . Wiec krotko mowiac jesli bedzie dobra sprzedaż to kolejne znizki beda penie lepsze na ten moment takie udało sie uzyskać . Wszystko zależy od was użytkowników jak będzie wyglądał portal i przyszłe znizki dla was , narzekania beda zawsze ze gdzies jest tanie itd :)

KLAssurbanipal
14-05-2019, 22:47
Osiągnięcia Steam: http://totalwar.org.pl/three-kingdoms-osiagniecia-steam/

KLAssurbanipal
17-05-2019, 16:21
https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-warlord-legends-huang-shao (https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-warlord-legends-huang-shao/?)

Huang Shao z rebelii żółtych turbanów.

cz-czarek
22-05-2019, 14:44
Premiera jest 23 go ale jak myślicie o której godzinie? Ktoś z was ma jakieś przypuszczenia?

Chaak
22-05-2019, 15:19
Prawdopodobnie o 09:00 u nas, według tego co CA pisało na swoim Facebooku.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/60711385_2632980210110496_1860978998297755648_n.jp g?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=8365e6a89877f8b9d6eed152debbef75&oe=5D673058

Pirx
23-05-2019, 09:41
Nie mogę się doczekać wieczora :) zobaczymy jak gierka pójdzie na moim starociu i jak wygląda multi. ;)

Pyrrus89
23-05-2019, 15:10
Pirx, jaki masz procesor i kartę? Gra ponoć jest dobrze zoptymalizowana.

Zapy
23-05-2019, 15:51
Witam serdecznie, zakupiłem dzisiaj w sklepie pudełkową wersję gry. Zainstalowałem przez Steam. Jednakże nie mam możliwości (nawet brak przycisku) instalacji Yellow Turban Rebelion, ktoś wie dlaczego? Pozdrawiam

Presidente
23-05-2019, 16:08
Na maila przyszedł kod do tego DLC

Zapy
23-05-2019, 17:20
Chyba będę musiał w takim razie spróbować supportu Steam. Dzięki ! :)

Chaak
23-05-2019, 17:46
Z tego co się orientuję, podobna sytuacja była z DLC premierowym do Warhammera 2. Jeśli kupiło się grę poza którymś z oficjalnych sklepów, to trzeba było pisać maila do wydawcy (Cenega) i oni dosyłali kod.

Osgiliath
23-05-2019, 21:21
Pirx, jaki masz procesor i kartę? Gra ponoć jest dobrze zoptymalizowana.

Może podam swój przykład. Mam i5 7600k na standardowych zegarach, 16 GB ramu i gtx 1070. Ustawiłem wszystko na ultra, v-sync, w FHD i zrobiłem benchmark zarówno kampanijny jak i bitewny. I generalnie szok - zazwyczaj ~55 fps'ów. Najmniej chyba zeszło pod 48 w kampanii i przez sekundę na 40 w bitwie. Porównywać do WH2 nawet nie ma sensu, bo tam na tym samym setupie muszę grać z cieniami ustawionymi na mid i reszte na high, obniżając AA, aby mieć w miarę stabilne 60 fps'ów. W tym względzie gra ma już spory plus na starcie. Chwilę tylko rzuciłem okiem na kampanię i przyznam, że przy wyostrzeniu grafiki, przy palecie kolorów z romance mode, gra wygląda imo bardzo przyjemnie. Do tego muzyka daje klimat Chin.

Jutro obadam już grę bardziej, więc zobaczymy jak wtedy to będzie wyglądało, jednak póki co wygląda na to, że CA wreszcie ogarnęło temat optymalizacji i nie będzie powtórki z Atylli i WH.

Poza tym czytam sporo recenzji i generalnie ludzie są zadowoleni. Co prawda czort wie, jak tam historyczne realia (no bo jednak w osadzonych w Europie z wielu względów było łatwiej to sprawdzić), a na tym forum sporo osób zwraca na to uwagę, zaś ja - jako casual - deczko mniej. Nie mniej chyba dowieźli z historycznym TW i nie będzie fakapu jak przy RII:TW.

Gibril
23-05-2019, 22:01
Podłączam się do pytania o to DLC YT. Grę kupiłem w Media Markt. Zainstalowana. DLC nie jest aktywne. Nie ma w pudełku osobnego kodu na DLC.
Jak aktywować DLC?

Chaak
23-05-2019, 23:11
Napisz maila do Cenegi. W przypadku WH2 to zadziałało.

Roland
24-05-2019, 00:27
Ja jutro próbuję oddać tę grę w Media Markt. Na stronie jest napisane o DLC. DLC nie ma. W normalnej sytuacji pisałbym do cenegi, że nie mam kodu ale zdenerwowałem się, że już po paru godzinach gra potaniała ze 189 zł na 179 zł i odezwał się we mnie cebula-deal :D
2949

Gibril
24-05-2019, 06:30
To, że DLC miało być we wszystkich kopiach edycji rozszerzonej świadczy to, że tego dodatku nie da się normalnie kupić na Steamie.

Tamudzin
24-05-2019, 06:51
Ja ściągnąłem grę i odrazu miałem dlc. Jak narazie przeprowadziłem 2 bitwy i mam wrażenie, że jednostki szybko giną. Może to spowodowane jest brakiem pancerza u żołnierzy. Narazie odpaliłem grę w trybie opowieści.

Gibril
24-05-2019, 09:10
Dostałem kod od oficjalnego support CA. Trzeba do nich napisać i wysłać kopię paragonu. Działają bardzo szybko!

Asuryan
24-05-2019, 11:11
To, że DLC miało być we wszystkich kopiach edycji rozszerzonej świadczy to, że tego dodatku nie da się normalnie kupić na Steamie.
W obecnej chwili. Za jakieś 3 miesiące pewno się to zmieni.

Chaak
24-05-2019, 14:39
Dostałem kod od oficjalnego support CA. Trzeba do nich napisać i wysłać kopię paragonu. Działają bardzo szybko!

U Cenegi od wysłania przeze mnie maila, do otrzymania kodu minęły ok. 2 minuty :D

Gibril
24-05-2019, 18:42
CA tak skutecznie załatwiło moje zgłoszenie z brakiem DLC, że dostałem dwa kody.
Jeśli ktoś potrzebuje to proszę pisać na PW - jeden mam do oddania.

Il Duce
25-05-2019, 10:08
Pytanie do grających - ta gra naprawdę jest aż tak dobra? Bo widzę że bije rekordy sprzedaży i popularności,naprawdę jestem w szoku że gra przebiła się na szczyt najczęściej ogrywanych gier ze 170 tysiącami osób grającymi maksymalnie w jednym momencie dając się wyprzedzić tylko masowym sieciówkom jak CS czy Dota. Jak na strategię to wynik wręcz fenomenalny.

Presidente
25-05-2019, 11:03
Ja mam mieszane uczucia, gra wygląda generalnie ładnie i przyjemnie. Dodane zostało trochę "głębi" rozgrywki w wielu aspektach - dyplomacja, postacie etc. Ale... Interfejs jest dla mnie jakoś strasznie nieczytelny. Nazwy frakcji jako nazwy liderów potrafią zmieniać się jak w kalejdoskopie i po pewnym czasie nie wiem z kim walczę, szczególnie, że nie jestem jakoś fanem chińskiej kultury i tych wszystkich gienków to nie rozróżniam. System jednostek ujdzie w tłoku, jednostki specyficzne dla każdej klasy mogą być, są też unikatowe zależne od frakcji oraz statusu lidera. Karty jednostek, chyba jak zwykle w tych nowszych historycznych TW mi nie odpowiadają. Zakładka ze statami jednostek też jakiś regres - pismo obrazkowe zamiast normalnie napisanej nazwy statystyki - tutaj to w WH najlepiej jak dla mnie wygląda. Co do AI to klasycznie można je łatwo oszukać szczególnie w oblężeniach obronnych,, gdzie wystarczy biegać w kółko kawalerią. W ogóle oblężenia też są całkiem znośnie zrobione. Pojedynki bardzo spoko.

Ogólnie to dobra gra, ma swoje mankamenty, które chyba przewijają się już od dawna w każdym nowym TW - skupienie się na warstwie artystycznej zamiast na funkcjonalności interfejsu. Jak dla mnie takie 7,5/10.

Chaak
25-05-2019, 11:07
No, ja początkowe odczucia z gry mam jak przy Szogunie 2 i Romku 2, a to, jak na razie, moje dwie ulubione gry z serii, więc coś może być na rzeczy :D. Tyle, że wydaje się lepiej od nich dopracowana, śmiga mi szybciej niż niektóre starsze TW, nie spotkałem żadnych głupich błędów i nie trzeba czekać do pierwszego patcha, żeby normalnie grać. A do tego z okresem historycznym baaardzo trafili w mój gust. Jeszcze na plus dodałbym oparcie gry bardziej na legendzie niż historii, więc mamy fajne patenty, jak w chińskich filmach, a jednostki fantasy nie rażą.

Pirx
25-05-2019, 11:45
Pytanie do grających - ta gra naprawdę jest aż tak dobra? Bo widzę że bije rekordy sprzedaży i popularności,naprawdę jestem w szoku że gra przebiła się na szczyt najczęściej ogrywanych gier ze 170 tysiącami osób grającymi maksymalnie w jednym momencie dając się wyprzedzić tylko masowym sieciówkom jak CS czy Dota. Jak na strategię to wynik wręcz fenomenalny.

Jeżeli chodzi o sferę multi to generalnie jest dziwnie - na liście gier multi praktycznie nie ma gier. Czasem jakaś pojedyncza wskoczy i to z reguły od ludzi, których mam w znajomych. W rankingowych albo gra wejdzie, albo nie. Także tutaj ewidentnie coś skopali. Bo przy tysiącach grających ludzi trudno uwierzyć że nikt nie hostuje gier na multi.

Same bitwy chodzą płynnie, co jest sporym zaskoczeniem (nie mam jakiegoś mocnego sprzętu). Chociaż trudno jest opanować na razie wszystko co się dzieje na polu. Przełożenie ikonek jednostek na pole bitwy, ikonek nad jednostkami walczącymi - jest nie do końca czytelne i funkcjonalne.

Ale u mnie generalnie na razie gierka na plus, aczkolwiek to jest baaardzo wczesny etap i baaardzo wczesna deklaracja. Oczywiście o singlu nie piszę, bo to nie moje klimaty.

Chaak
25-05-2019, 12:11
W sumie jeden duży minus mi się przypomniał. To jest idealny setting gry pod tryb avatara w multi. Szkoda, że CA z tego zrezygnowało, bo to sporo ludzi do gry wieloosobowej mogłoby przyciągnąć.

Pirx
25-05-2019, 13:52
Tak. Też się dziwię że nie zrobili czegoś na wzór Shogun 2.

Presidente
25-05-2019, 14:02
Ktoś chętny na sprawdzenie jak sobie radzą różne postacie w pojedynkach? Można by z tego zrobić jakiś ranking

william/kaszanka
25-05-2019, 16:46
Hej @Gibril jeżeli masz wolny kod DLC to możesz podesłać ;)

Il Duce
25-05-2019, 22:07
A jak się sprawuje AI,zarówno na mapie kampanii jak i w bitwach? Oglądałem parę gameplayów i wyglądało to...Różnie.

Ale u mnie generalnie na razie gierka na plus, aczkolwiek to jest baaardzo wczesny etap i baaardzo wczesna deklaracja. Oczywiście o singlu nie piszę, bo to nie moje klimaty.

Jesteśmy na przeciwległych biegunach,dla mnie single to priorytet a multi to dodatek,spoko że jest ale kupiłbym total wara i bez niego :P.

Maniek116
25-05-2019, 22:51
Ktoś też ma problem z lagami podczas bitew o miasta? Chodzi mi tu o konkretnie te stolice prowincji, czy otoczona murami, czy nie, nie ważne, czy małe, czy duże armie biorą udział, to i tak mi je ścina. Zwykłe bitwy, oraz te o mniejsze regiony działają płynnie, bez zastrzeżeń. Ktoś ma pomysł co jest grane?

Presidente
25-05-2019, 23:05
A jak się sprawuje AI,zarówno na mapie kampanii jak i w bitwach? Oglądałem parę gameplayów i wyglądało to...Różnie.
No jak sam napisałeś. Różnie. Chociaż wg mnie w oblężeniach sobie dużo gorzej radzi - przykładowo woli ścigać jeżdżącą w kółko jazdę zamiast zająć się jednostkami, które bronią wieżyczek

Il Duce
26-05-2019, 10:16
No to kiepsko...Tak czy inaczej dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pewnie jednak kupię jak się pojawią pierwsze duże przeceny ale na razie się wstrzymam. Może do tego czasu trochę to poprawią,z tego co sam widziałem to najbardziej mnie załamywało grzeczne stanie pod ostrzałem w bitwach obronnych.

Presidente
26-05-2019, 13:28
W oblężeniach jako obrońca AI radzi sobie chyba jeszcze gorzej - jest strasznie statyczne, do tego wszelkie krzaczki w których można się ukryć działają na naszą korzyść (a chyba prawie zawsze jakieś są) bo można z jednej strony postawić ukrytą armię a z drugiej postawić trebusz i ostrzelać obrońców - nie wyjdą poza mury. A jak zaczniemy podchodzić armią żeby pozajmować wieżyczki i centrum to też będzie strasznie niemrawo do nas podchodziła - będzie wysyłać na nas jednostki praktycznie pojedynczo. W dodatku skradające jednostki nie są wykrywane przez wieżyczki XD -także pewnie to zmienią. W mniejszych osadach jest to trochę ograniczone bo wejście jest tylko z jednej strony praktycznie, ale to i tak można wojska rozstawić tak aby jedną bramę zostawili gorzej bronioną i podejść tam samymi skradającymi. Także AI w oblężeniach jest takie samo praktycznie jak w WH

Tamudzin
26-05-2019, 16:50
Trochę pograłem i muszę przyznać, że gra artystycznie jest naprawdę ładna. Do tego ma wiele elementów, które budują klimat rozgrywki np. jak język postaci lub podczas wczytywania kampanii pojawiają się opisy nawiązujące do sytuacji panującej w rozgrywce. Miałem rannego bohatera, to na ekranie wczytywania kampanii pojawia się historyjka, że jestem rany, nie mogę uczestniczyć bezpośrednio w bitwach, ale mimo tego muszę podjąć wiele strategicznych decyzji. Muszę się jeszcze połapać z interfejsem kampanii, bo został zmieniony w przeciwieństwie do innych TW i nie raz coś odruchowo kliknę, choć miałem zamiar zrobić coś innego.
W multi mogli by zrobić, że komunikat i odliczanie do rozpoczęcie meczu byłoby bardziej czytelne, bo już dwa razy nie zauważyłem, że czas mi ucieka i bitwa się zaczęła mimo, tego, że nie wydałem całej kasy. Mało też są czytelne sztandary i jednostki, nie raz po samych sztandarach i mundurach ciężko rozpoznać, którzy to są moi żołnierze, a którzy przeciwnika. I największy problem w multi, że gra nie wyszukuję żadnych bitew, tak jak by nikt nie grał, muszę grać same rankedy, a do tego, nieraz pojawia mi się, że znalazło rozgrywkę, czekam 5 min, a gra się nieraz nie wczytuje, muszę, wówczas z menadżera zadań wyłączać TW TK. Mimo tego gra mi się przyjemnie i 8/10 bez wahania daje ocenę, a z czasem będzie pewnie lepiej.

Lord_Legionista
26-05-2019, 19:06
moze ktos napisac instrukcje dla osob ktore niewiedza jak napisac maila o zolte turbany zeby byl oddzielny temat :) plss :)

Chaak
04-06-2019, 00:36
Widzieliście, że w opcjach można zmienić karty jednostek na alternatywne? Są tak samo mało czytelne jak podstawowe, ale za to dużo ładniejsze:D

Presidente
10-06-2019, 09:57
Jak to mało czytelne? Są dużo bardziej czytelne właśnie. Jedyne co najtrudniej odróżnić to lansjerów i lansjerów milicji, reszta jest całkiem wporzo. Przez ten feature dokładam połóweczkę do mojej oceny 8/10 ;D.

Też macie ten problem, że Wasza liderka/lider frakcji ma 5 synów (i więcej) a Wam brakuje kobiet, żeby móc ich wszystkich pożenić? ;D

Chaak
10-06-2019, 14:40
Ideał ikonek to był w Rome 2 (przed patchem, który namieszał w kolorach słoni), AoC, ToB czy Szogunie 2. Część może nie była za piękna, ale od razu było widać jakość jednostki, a tutaj ciężko odróżnić gamonia od elity na pierwszy rzut oka.

Czasem nawet przy dwóch synach jest problem. Inne frakcje rzadko mają laski na wydanie, a w tych do rekrutacji często trafiają się dość wiekowe. Ewentualnie nie można się żenić bo są daleką rodziną np. dzieci Cao Cao z dziećmi Sun Jiana.

Sulejman I
10-06-2019, 16:42
Nie wiem jak to robicie bo w każdej mojej rozgrywce władca ma maksymalnie jednego lub dwa pasożyty.

Chaak
10-06-2019, 16:46
Mi Liu Beiem i Cao Cao też dużo dzieciaków się nie narobiło, jakoś jeden może dwa, ale już Ma Teng naprodukował trzech czy czterech tura po turze :)

Presidente
10-06-2019, 17:59
No mnie to chyba 6 spłodziła Królowa Bandytów. Z mężem się nie lubili a w sumie dałem ich do jednej armii ;D. A jak mąż umarł to ją hajtnąłem ponownie, z drugim gienkiem z jej armii - jeszcze może by urodziła z kilku ;D, ale już zdążyłem wygrać kampanię

Chaak
13-06-2019, 19:56
Nowy patch w drodze:
https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-update-1-1-0-beta/

Równocześnie ma wyjść też DLC z krwią.

estiam
14-06-2019, 09:04
kiedy będzie dlc z krwią?

Nie spamuj bezsensownymi pytaniami. Wszystkie informacje są w moim powyższym poście.
Chaak

Eutyches
16-06-2019, 11:58
Ja grając Cao Cao, rozwiodłem i hajtnąłem z...banitką , królową bandytów i w tym momencie dałem grze 10 na 10 :) ...
Dzieci nie miała, ale cóż...^^

Lord_Legionista
16-07-2019, 13:03
https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-patch-1-1-1-family-and-court/?fbclid=IwAR0ywK29Rzaa1Tcg_5O-GGOojsFDIn7kAzObjWurCJJAPwB0ApkqI6VdKqE
Total War: THREE KINGDOMS Patch 1.1.1 – Family and Court Total War: THREE KINGDOMS

Eutyches
19-07-2019, 10:29
Nie wiem jak inni, ale po początkowej euforii, jakieś 15 godzin grania Żółtymi Turbanami, jakoś tak mi niespieszno, by wracać do gry nimi...
Ciekawa nacja, taka cuchnąca Mao Tse-tungiem i Dalajlamą^^ , ale nawet wiedząc, że takowa istniała wolę grę Banitką i choćby Cao Cao.
Zapowiedziane DLC może być ciekawe, ale już tak nie podchodzę hurraoptymistycznie, no i brak Korei w zapowiedziach, to czyni granie podejrzanie poprawnie polityczne, wystarczy zerknąć jaką historię stosunków Korea ma z Chinami na przestrzeni wieków i Japonią...

Presidente
19-07-2019, 11:26
AI cały czas głupie. W niektórych aspektach jest mądrzejsze od tego z WH:TW - potrafi wyjść za mury a nie czekać aż ich wystrzelać artą, wprawdzie czeka na posiłki idące z drugiego końca mapy ale jest to jakiś progres. Z kolei w bitwie gdzie są posiłki większe niż armia główna wroga AI usilnie stara się połączyć siły. A robi to po linii prostej, w zasięgu moich strzelców. Po prostu jak głupie idzie do przodu aby złączyć siły. Takie rzeczy niezależnie b czy używamy kilku niewidzialnych jednostek czy robimy to cała armią

Chaak
19-07-2019, 17:53
Ja bym raczej nie nastawiał się na inne kraje niż Chiny w tej odsłonie. Cała gra wydaje się zbyt mocno skupiona na nich, żeby były jakieś odstępstwa. Podobnie było w Szogunie 2, gdzie byłem praktycznie pewien koreańskiej kampanii, a wszyscy wiedzą jak to się skończyło. Ewentualnie, w przypadku samodzielnego dodatku, może dostaniemy najazdy Mongołów albo XIX wiek z wpływami europejskimi, ale i tak wydaje mi się, że będzie to jakaś kolejna chińska epoka, zwłaszcza że ciekawych wyborów tam jest sporo. Może doczekamy się też kolejnej, imiennej części np: Total War: Sun Zi albo Han Gaozu.

Eutyches
20-07-2019, 08:26
@Chaak
Podejrzewam, że masz rację. Sam jestem od jakiegoś czasu fanem koreańskiej kinematografii, stąd przy okazji zainteresowanie ich historią i już oczami wyobraźni widziałem, DLC Trzech Królestw Korei z ich łucznikami, co walijscy, czy inni znani z popkultury mogliby im strzały do kołczanów donosić :P .

Chaak
01-08-2019, 17:47
Przy okazji nowego DLC, do gry ma zostać dodany nowy tryb - Dynasty Mode. Wybieramy w nim drużynę trzech bohaterów i odpieramy fale wrogich żołnierzy. Ma działać zarówno solo jak i w trybie wieloosobowym. W sumie fajna zabawka może z tego wyjść.

Oficjalne info:
https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-dynasty-mode-faq/

Lord_Legionista
07-08-2019, 11:15
Total War: THREE KINGDOMS Aktualizacja 1.2.0 – Ośmiu Książąthttp://totalwar.org.pl/total-war-three-kingdoms-aktualizacja-1-2-0-osmiu-ksiazat/

Lord_Legionista
07-08-2019, 21:01
Total War: Three Kingdoms DLC - Eight Princes pierwszy streem https://www.youtube.com/watch?v=clMM3ocn7Hw

Il Duce
14-08-2019, 18:08
Pograłem w to u znajomego 30 minut i...Moje pierwsze wrażenia były wprost fatalne. AI jest durne, interfejs nieprzejrzysty i przypominający grę na telefon,mapa jest zupełnie nieczytelna,drzewko reform jest ładne ale nieczytelne,jednostek jest mało i mamy tu powrót do wojen klonów rodem ze starych TW,rozwój generałów jest...Tak,zgadliście,cholernie nieczytelny,agentów brak,rozwój osad jest bardziej ograniczony niż w WH o Attyli czy Rome 2 nie wspominając, gadki naszych herosów są tandetne i głupie... Na plus oceniam właściwie tylko fajną opcję w dyplomacji pozwalającą ładnie posortować kto chce z nami paktować a kto nie...Stąd moje szczere pytanie - jakim cudem taki paździerz ma tak wysokie oceny? A może gra zyskuje na dłuższym poznaniu i zupełnie nie mam racji(choć fakt że pierwszy raz w życiu znudziłem się tak szybko podczas grania w TW nie świadczy o tej grze najlepiej)? Zachęcam do dyskusji.

Presidente
14-08-2019, 18:54
AI jest durne
Nowość w serii TW. :) Na wyższych poziomach coś tam myśli więcej, nie tylko dostaje bonusy. Z miasta nawet czasami potrafi wyjść jak ma posiłki, w WH można było spokojnie wystrzelać.

interfejs nieprzejrzysty
I tak, i nie, wg mnie po prostu nazwy frakcji a raczej liderów dla nie-chińczyka mogą być trudne do zapamiętania. Poza tym też no widać, że polecieli trochę bardziej artystycznie do tego. Argument, że wygląda to jak w grze na telefon trochę śmieszny jak dla mnie. Drzewko reform fajne, jak dla mnie bez problemu czytelne.

jednostek jest mało i mamy tu powrót do wojen klonów rodem ze starych TW
Nigdy nie mogłem zrozumieć ludzi narzekających na klony... jednostek jest znośna ilość - dalsze dodawanie to będzie kosmetyka głównie

rozwój generałów jest...Tak,zgadliście,cholernie nieczytelny
nie wiem jakim cudem rozwój generałów jest nieczytelny, szczególnie, że masz 5 typów gienków (no właściwie 8, licząc z turbanami), czyli mamy 8 drzewek postaci, z czego duża część się powtarza, perków jest raczej niewiele

agentów brak
Mechanika agentów stety i niestety została zmieniona, na pewnym poziomie masz dostępne stanowisko szpiega, którego wysyłasz do danej frakcji i jak go zatrudni dana frakcja to zaczyna się zabawa. Nawet można zdobyć stanowisko dziedzica frakcji, czyli w ostateczności możemy otrzymać marionetkę lidera i nawet go usadowić na cesarskim tronie. Agentów ruchomych rzeczywiście braknie do takiego typowego łażenia po mapie i wywiadu. Mogłyby te 2 mechaniki jakoś ze sobą współgrać

Generalnie to dobry TW, w którym trzeba w końcu używać dyplomacji i rzeczywiście pierwsze tury są czasami dłużące. Oczywiście można brać z początku Ma Tenga przykładowo i wg mnie u niego od razu iść w podbój. Maruderzy Qiang i do boju - jak się zdobędzie parę konkretnych osad to będą to darmowe jednostki :)

Il Duce
14-08-2019, 19:21
I tak, i nie, wg mnie po prostu nazwy frakcji a raczej liderów dla nie-chińczyka mogą być trudne do zapamiętania. Poza tym też no widać, że polecieli trochę bardziej artystycznie do tego. Argument, że wygląda to jak w grze na telefon trochę śmieszny jak dla mnie. Drzewko reform fajne, jak dla mnie bez problemu czytelne.

Nie chodzi o nazwy liderów choć to że nazwa frakcji bierze się od lidera też jest dla mnie kiepskim pomysłem,chodzi o całość mapy która się po prostu dla mnie zlewa w jedną całość. I naprawdę nie wiem czemu argument o mobilności jest śmieszny,dla mnie to raczej tragiczne bo wygląda to 100% jak gra na telefon,od rozwoju miast po resztę interfejsu...No ale cóż,mówią że o gustach się nie dyskutuje.

Nigdy nie mogłem zrozumieć ludzi narzekających na klony... jednostek jest znośna ilość - dalsze dodawanie to będzie kosmetyka głównie

A ja nigdy nie mogłem zrozumieć ludzi którzy mają wywalone na takie rzeczy...Jeżeli dyskusja ma wyglądać w ten sposób że zniżymy ją do torpedowania argumentów przeciwników zamiast odpowiadania na nie w rozbudowany sposób to będzie mój ostatni post. Jednostki są klonami,fakt czy nie? Fakt. Ile jest tych jednostek? Pewnie koło 30 wliczając w to reskiny tego samego modelu,czyli mamy roster na poziomie jednej frakcji z Attyli lub rasy z WH...Teraz już wiesz czemu mówię że jest ich mało?

nie wiem jakim cudem rozwój generałów jest nieczytelny, szczególnie, że masz 5 typów gienków (no właściwie 8, licząc z turbanami), czyli mamy 8 drzewek postaci, z czego duża część się powtarza, perków jest raczej niewiele

Jest nieczytelny bo wszystkie umiejętności zlewały się dla mnie w jedno,do tego dodaje to nam jakieś punkciki do statystyk które nic nie mówią. Ok,jak najedziemy na daną statystykę to wiemy co nam ona daje, ale nie mamy pojęcia ile zmieni 8 punktów do zielonego paska a ile 8 do czerwonego...

Mechanika agentów stety i niestety została zmieniona, na pewnym poziomie masz dostępne stanowisko szpiega, którego wysyłasz do danej frakcji i jak go zatrudni dana frakcja to zaczyna się zabawa. Nawet można zdobyć stanowisko dziedzica frakcji, czyli w ostateczności możemy otrzymać marionetkę lidera i nawet go usadowić na cesarskim tronie. Agentów ruchomych rzeczywiście braknie do takiego typowego łażenia po mapie i wywiadu. Mogłyby te 2 mechaniki jakoś ze sobą współgrać

Ok,ta mechanika ma potencjał na papierze ale w praktyce to za duża loteria. Brak agentów na mapie to dla mnie ogromny minus.

Generalnie to dobry TW, w którym trzeba w końcu używać dyplomacji i rzeczywiście pierwsze tury są czasami dłużące. Oczywiście można brać z początku Ma Tenga przykładowo i wg mnie u niego od razu iść w podbój. Maruderzy Qiang i do boju - jak się zdobędzie parę konkretnych osad to będą to darmowe jednostki

Mi nawet nie chodzi o to że niewiele się działo,TK w WH2 też dużo czasu trzeba czekać,po prostu ta gra nie miała dla mnie tego syndromu jeszcze jednej tury,nie wciągnęło mnie to ni cholery. Wiem że 30 minut to bardzo mały czas gry ale jeżeli gra odrzuca po 30 minutach...

Presidente
14-08-2019, 19:50
chodzi o całość mapy która się po prostu dla mnie zlewa w jedną całość
Mapki jak dla mnie podobne do poprzednich części - różnica jest taka, że we wcześniejszych odsłonach teren mapy znałem. Tutaj to jak dla mnie za mało rzeczy rozpoznawalnych

I naprawdę nie wiem czemu argument o mobilności jest śmieszny,dla mnie to raczej tragiczne bo wygląda to 100% jak gra na telefon,od rozwoju miast po resztę interfejsu...No ale cóż,mówią że o gustach się nie dyskutuje.
Śmieszy mnie ten argument bo tak zupełnie nie wygląda :). No ja nie wiem gdzie Ty widzisz te podobieństwa do gier mobilnych.

A ja nigdy nie mogłem zrozumieć ludzi którzy mają wywalone na takie rzeczy...Jeżeli dyskusja ma wyglądać w ten sposób że zniżymy ją do torpedowania argumentów przeciwników zamiast odpowiadania na nie w rozbudowany sposób to będzie mój ostatni post. Jednostki są klonami,fakt czy nie? Fakt. Ile jest tych jednostek? Pewnie koło 30 wliczając w to reskiny tego samego modelu,czyli mamy roster na poziomie jednej frakcji z Attyli lub rasy z WH...Teraz już wiesz czemu mówię że jest ich mało?
Myślałem, że chodzi Ci o twarze żołnierzy. No rooster jest jaki jest. Nie znam się wojskowości Chin, ale coś mi się zdaje, że nie ma za bardzo z czego kręcić tych jednostek. Można dodać parę kolorków, ale w gruncie rzeczy to będzie to samo i jeśli nie ma to jakiegoś umocowania w historii to nie wiem czy jest sens dodawać multum jednostek, bo potem mogą wychodzić różne kwiatki w stylu płonących świń. No a trzeba pamiętać, że teraz to się to wszystko dodaje się w DLC niestety. WH bez DLC to taka raczej bieda. Nie mówiąc już o tym ile contentu w WH brakuje a niektóre rzeczy są robione na odwal się (vide imperium). No i roostery takiego imperium i krasnali też multum reskinów. Pierwsze 3 podstawowe jednostki piechoty imperium to jak dla mnie tak samo wyglądajo, gwardia elektorska - ładna karta, och ach a w bitwie to jakoś tak biednie wyglądają. Wg mnie ten TW jakoś mocno nie odstaje od innych TW pod względem roosterów. Mniej więcej zrobili co było można zrobić.

Trzeba jednak powiedzieć, że w tym TW no trochę jakby starali się odejść od takiego typowego TW. Coś tam się starali dodać trochę tej głębi rozgrywki. Tury są mniej podobne do drugiej - w poprzednich TW to do przodu i jazda. W WH to już w ogóle wystarczą dobre dystansowe jednostki, artyleria i oblężenia można bez strat robić

Jak pisałem wcześniej wg mnie to bardzo dobry TW, jeden z najlepszych. Nowe mechaniki, które w końcu jakoś działają. W końcu jakaś odskocznia.

Asuryan
15-08-2019, 10:28
Trochę pograłem, także w DLC, ale jakoś mnie nie wciągnęło. Dla mnie największym minusem jest ograniczenie ilości żołnierzy do 6 jednostek dla generała - konieczność zatrudniania generałów pomocniczych by mieć pełny słupek armii. Na plus przejrzysta dyplomacja.

Dla mnie to przeciętny TW, lepszy od Brytanii, Attyli i Szoguna - porównywalny z Empire. Rome 2 i Młotkom niestety do pięt nie dorasta.

Il Duce
15-08-2019, 11:46
Mapki jak dla mnie podobne do poprzednich części - różnica jest taka, że we wcześniejszych odsłonach teren mapy znałem. Tutaj to jak dla mnie za mało rzeczy rozpoznawalnych

Słaba znajomość terenu to też może być jakaś przyczyna, nie mniej naprawdę czasem trudno mi było się zorientować co się dzieje,może to przyczyna zbytniego nasilenia kolorów? Nie wiem,trudno mi to rozsądzić,faktem jest że na początku miałem naprawdę dużego zonka i nie wiedziałem co się dzieje na mapie.

Śmieszy mnie ten argument bo tak zupełnie nie wygląda :). No ja nie wiem gdzie Ty widzisz te podobieństwa do gier mobilnych.

Już mówiłem,interfejs budowy miast chociażby. Ale moje obcowanie z tą grą było krótkie więc nie będę upierał się przy tym na siłę,może faktycznie odrobinę przesadzam nie mniej clue tego wszystkiego jest takie że interfejs mnie zupełnie nie przekonał ;).

Myślałem, że chodzi Ci o twarze żołnierzy. No rooster jest jaki jest. Nie znam się wojskowości Chin, ale coś mi się zdaje, że nie ma za bardzo z czego kręcić tych jednostek. Można dodać parę kolorków, ale w gruncie rzeczy to będzie to samo i jeśli nie ma to jakiegoś umocowania w historii to nie wiem czy jest sens dodawać multum jednostek, bo potem mogą wychodzić różne kwiatki w stylu płonących świń. No a trzeba pamiętać, że teraz to się to wszystko dodaje się w DLC niestety. WH bez DLC to taka raczej bieda. Nie mówiąc już o tym ile contentu w WH brakuje a niektóre rzeczy są robione na odwal się (vide imperium). No i roostery takiego imperium i krasnali też multum reskinów. Pierwsze 3 podstawowe jednostki piechoty imperium to jak dla mnie tak samo wyglądajo, gwardia elektorska - ładna karta, och ach a w bitwie to jakoś tak biednie wyglądają. Wg mnie ten TW jakoś mocno nie odstaje od innych TW pod względem roosterów. Mniej więcej zrobili co było można zrobić.

Trzeba jednak powiedzieć, że w tym TW no trochę jakby starali się odejść od takiego typowego TW. Coś tam się starali dodać trochę tej głębi rozgrywki. Tury są mniej podobne do drugiej - w poprzednich TW to do przodu i jazda. W WH to już w ogóle wystarczą dobre dystansowe jednostki, artyleria i oblężenia można bez strat robić

Jak pisałem wcześniej wg mnie to bardzo dobry TW, jeden z najlepszych. Nowe mechaniki, które w końcu jakoś działają. W końcu jakaś odskocznia.

Tak,WH faktycznie bez DLC jest dość ubogi(choć raczej WH1,WH2 wygląda lepiej pod tym względem) ale nadrabiał unikalnymi zdolnościami poszczególnych ras(poza Imperium,zgadzam się że to najbardziej zapuszczona przez CA nacja). Zgadzam się też z fatalnym AI w oblężeniach WH2 i mimo że uwielbiam tą grę uważam że taki błąd w skryptowaniu AI to żenada i dawno powinien być naprawiony. Wracając jednak do 3K to mi chodziło oczywiście o uzbrojenie,ktoś mi pisał że to dlatego że Chiny miały profesjonalną armię i zaopatrywały wojaków w sprzęt...No sorry ale nie wierzę że wszyscy watażkowie(w końcu mimo wszystko nie mówimy tu o jednym kraju) zaopatrywali swoich żołnierzy w identyczny sprzęt, nie wspominając o takich formacjach jak milicja,chłopi czy elitarna jazda które to z pewnością musiały mieć pewne różnice w wyposażeniu,każdy z innych powodów. Idąc dalej dobrze że nie ma jednostek skrajnie fantasy ale wciąż wydaje mi się że dałoby się dodać parę jednostek + oczywiście wspomniana wcześniej zerowa różnorodność w wyposażeniu naszych oddziałów. Prawdę mówiąc od razu odechciało mi się patrzeć na moje jednostki bo wszystkie wyglądały identycznie...Jest to bardzo zły trend który zapoczątkował WH,ale znów,tam mamy różne rasy i bardzo różne typy jednostek więc nie razi to tak bardzo jak takie same jednostki w obrębie jednego kręgu kulturowego.

Dla mnie największym minusem jest ograniczenie ilości żołnierzy do 6 jednostek dla generała - konieczność zatrudniania generałów pomocniczych by mieć pełny słupek armii.

O,to też,do tego zupełnie nie przekonują mnie te relacje które są mało wiarygodne...Zagrasz jedną bitwę z ziomkiem i już jesteście najlepszymi psiapsi...Serio? To ma być wiarygodny system postaci? Zresztą z tego co wiem to nawet jak mamy w armii trzech generałów którzy się nie znoszą to...Nic się nie stanie. Także te elementy "rpg" są tak biednie zrobione że lepiej by było gdyby je wykasować. Za dużo w tej grze widać inspiracji chińskimi bajkami i mitami i grami typu Dynasty Warriors. Takie moje zdanie. Żeby nie było,szanuję to że komuś ta gra może się podobać,nie chcę przekonywać fanów że macie jej nie lubić,po prostu do mnie zupełnie nie trafiła i mam nadzieję że to był jednorazowy eksperyment i w kolejnym historycznym TW CA wybierze inny kierunek...Ale coś mi mówi że mogę sobie pomarzyć bo widać że CA coraz bardziej upraszcza swoje gry z każdym kolejnym TW.

Presidente
15-08-2019, 11:53
Nie no jak mamy 3 co się nienawidzą w armii to im zadowolenie spada i mogą dać dyla z naszej frakcji. Na ostatnim patchu dodali jeszcze, że zadowolenie dworu (doradcy, kanclerze, zarządcy itepe itede) jak mają wysokie zadowolenie to jest bonus dla całej frakcji, odwrotnie jak jest niezadowolony dwór.

Ale coś mi mówi że mogę sobie pomarzyć bo widać że CA coraz bardziej upraszcza swoje gry z każdym kolejnym TW.
No ta gra na pewno nie jest bardziej uproszczona w stosunku do takiego WH. Romek 2 też jakiś głębszy nie był. ToB to już w ogóle z mechanikami, które właściwie były niepotrzebne

Mist
15-08-2019, 15:26
Dołączę się do tematu i nie zgodzę się z większością tego co jest napisane 3k to bardzo dobry tytuł, który mocno się broni w porównaniu do poprzednich. Dwie największe bolączki serii czyli słabe AI oraz dyplomacja tutaj są na poziomie wyżej, AI jest nadal durne jak ktoś wie co zrobić ale to niestety nigdy się nie naprawi taki moje odczucie bo po nie każdy musi być "pro" graczem więc nie ma po co tego robić. Natomiast dyplomacja w 3k jak pisał Prezi jest super zrobiona bardzo ładny interfejs i wreszcie z botem można coś porobić kupić prowincji, wasalizacja i inne. Oczywiście, każdy ma swoje zdanie ale moim zdaniem najlepszy total war pod kampanie i nawet ilość nowych ras do Warhammera nie ratuje tej gry totalnie tutaj już na początku gra mi się lepiej niż w Warhamerze.

Ktoś jeszcze wspomniał o głębi Romka 2 no tutaj to już zostaje bez słów, system polityki, który do niczego nie służy tak samo jak rodzina więc chyba ktoś sam się oszukuje. Zaraz mi ktoś napisze, że "fan boj" albo coś takiego ale staram się ocenić to na chłodno i 3k jest bardzo dobrze zrobiona grą i przy odpowiednim rozwoju(DLC) ma potencjał na przebicie mojego faworyta czyli Shoguna 2 :)

Il Duce
15-08-2019, 19:46
Idealna sytuacja by była taka gdyby skrypty AI były dostosowywane do poziomu trudności wybranego przez gracza a nie że wyższy poziom trudności równa się to samo AI tylko z większymi cheatami,wtedy każdy by miał coś dla siebie,ale to niestety znów nie realny koncert życzeń...Co do Rome 2 to tak,ma większą głębię,a przynajmniej pozwalał na większą ingerencję w zarządzanie,w każdym poprzednim TW,nawet w WH mieliśmy różne surowce na mapie ale jednak nawet małą osadę mogliśmy rozwinąć w dowolny sposób i przekształcić na przykład w centrum wojskowe(swoją drogą to że rekrutacja jednostek nie wymaga stawiania koszar to kolejny absurd i potężny minus tej gry ;)). A tymczasem w 3k osada produkująca jedwab zawsze pozostanie tylko osadą produkującą jedwab,nie możemy tam postawić koszar,kopalni,farmy czy czegokolwiek innego a co najwyżej podnieść ją na wyższy poziom osady produkującej jedwab :P .

Wiele osób hejtowało Attyle a tymczasem dla mnie balansowanie prowincji tak aby produkowały odpowiednią ilość jedzenia,miały odpowiedni porządek publiczny, odpowiedni poziom sanitarny itd. było naprawdę fajne,dlatego boli mnie to że każdy kolejny TW jest coraz bardziej uproszczony. Jednym się to podoba innym nie,mi nie i dlatego pewnie nie kupię 3K dopóki nie będzie do wyrwania za 5 dych co nie znaczy że zamierzam mówić wszystkim którzy kupili 3K i się dobrze bawili że są szaleńcami...

Presidente
15-08-2019, 22:02
No, ale to, że osadę można rozwinąć w dowolny sposób to żadna większa głębia. W osadach z surowcem i tak zazwyczaj budujemy budynek surowcowy, jeśli blisko granic to budujemy garnizon i generalnie jakiś budynek do kasy jak się zmieści. Potem to już się buduje właściwie to samo i tak w kółko. Taka trochę sztuczna ta głębia. Czy tego byśmy chcieli w total warach zazwyczaj buduje się wszędzie tak samo albo buduje się konkretny zestaw budynków w zależności od zasobów prowincji - zawsze właściwie to samo. A argument o koszarach? Rekrutacja globalna i jazda w WH. U umarlaków wskrzeszanie. W Romku to się po prostu bierze najtańsze jednostki i tak można przejść całą grę na autowalce

Na wyższych poziomach trudności jest różnica w zachowaniu AI.

Mist
16-08-2019, 09:38
Dokładnie to z budowaniem wszystkiego jest słabe warto popatrzeć jak boty budują prowincje i wszędzie były postawione koszary niekiedy nawet 2 razy na prowincję co jest bez sensu bo przecież działa to na cały obszar :p więc zrobienie tylko rozbudowy większego miasta i małych wiosek jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

Drugą fajną mechaniką jest wspomniana rekrutacja wojska (w sumie to jest mechanika z Thronsa of Brit) czyli po kupieniu wojska trzeba odczekać aż się chłopaki zbiorą do kupy a nie że rekrutacja 1 tura i pyk po 3-4 turach mamy całą armię i do przodu. Ten system na początku chociaż nas lekko ogranicza, na końcu zgadzam się bo jest podobnie mamy już takie bonusy że i tak jest 1-2 i gotowe :P

AI musi mieć czity bo po prostu dla zaawansowanego gracza nigdy nie będzie miało szans, jak ktoś potrafi coś grać i ma dobre wojska i chce przegrać na bota z taką samą ilością? ;> Też bym chciał żeby coś lepiej było a nie tak jak teraz 1 Twoja armie na 3 bota i wygrywasz. Ale jak wcześniej to chyba jest nie wykonalne albo po prostu nie chcą bo jest spora jak nie większa grupa którzy są początkujący i nie ma potrzeby zwiększać progu wejścia dla graczy.

Co do surowców na mapie to nie działały one zawsze tak samo, że zwiększały nam handel i ewentualnie można postawić jakiś domek co daje nam bonus na prowincję/kraj. Więc w Chinach jest to po prostu powtórzone.

Tak na zakończenie to w sumie zainteresowałeś mnie tym uproszczeniem i głębią podaj może przykłady czegoś fajnego i razem sprawdzimy czy faktycznie było by to fajne i nie dało by się tego wykorzystać na korzyść gracza, żeby tacy ludzie jak my byli zadowoleni ;)

Il Duce
16-08-2019, 22:16
Dla mnie system z Attyli był bardzo dobry,być może najlepszy w historii TW. Mieliśmy spory wybór budynków plus żeby prowincja sensownie funkcjonowała musieliśmy wyważyć religię,poziom sanitarny,porządek publiczny,żywność no i oczywiście dołożyć do tego wszystkiego dochód + ewentualną rekrutację jednostek. Wiele budynków oprócz generowania brudu zżerało wiele żywności a każda prowincja musiała być samowystarczalna inaczej dostawała ogromne minusy do porządku publicznego no i minus do dochodów. System z Medievala 2 czy Rome 1 że mogliśmy postawić dowolną ilość budynków był na dłuższą metę niezbyt udany bo po prostu sprowadzało się to do budowania wszystkiego co się dało bez ładu i składu z kolei system z WH czy 3K uważam za zbyt okrojony z czego 3K jest jeszcze bardziej okrojone od i tak okrojonego WH,strach pomyśleć jak będzie wyglądał kolejny TW...Mechanika rekrutacji ma potencjał ale skąd się biorą ci wojacy? Z kosmosu? No chyba tak skoro nie trzeba koszar i możemy rekrutować turbo elitarne jednostki na zadupiu nie posiadając żadnego zaplecza,zupełnie nie rozumiem jak w ogóle można to porównać do rekrutacji globalnej z WH która była bardzo długa i kosztowna no i właśnie,wciąż wymagała zaplecza,wskrzeszanie to już w ogóle jakiś absurdalny przytyk bo to chyba oczywiste że w miejscu gdzie padli elitarni wojowie możemy za pomocą nekromancji przywrócić ich do życia...

Co do AI to grałem zbyt krótko żeby je rzetelnie ocenić i przeanalizować więc nie będę się tu upierał że jest lepsze bądź gorsze niż w innych TW. Z pewnością jednak nie jest jakimiś rewolucyjnym krokiem naprzód a taki krok przydałoby się wreszcie wykonać. Moim zdaniem od 3K trzeba wymagać najwięcej ze wszystkich TW bo jakby nie było jest to najnowszy TW,niby WH nie jest taki stary ale trzeba pamiętać że ta seria zaczęła się w 2016 i od początku miała być trylogią więc wiadome było że wszystkie części będą mniej więcej na tym samym poziomie technicznym.

Mist
19-08-2019, 12:06
Dla mnie system z Attyli był bardzo dobry,być może najlepszy w historii TW. Mieliśmy spory wybór budynków plus żeby prowincja sensownie funkcjonowała musieliśmy wyważyć religię,poziom sanitarny,porządek publiczny,żywność no i oczywiście dołożyć do tego wszystkiego dochód + ewentualną rekrutację jednostek. Wiele budynków oprócz generowania brudu zżerało wiele żywności a każda prowincja musiała być samowystarczalna inaczej dostawała ogromne minusy do porządku publicznego no i minus do dochodów. System z Medievala 2 czy Rome 1 że mogliśmy postawić dowolną ilość budynków był na dłuższą metę niezbyt udany bo po prostu sprowadzało się to do budowania wszystkiego co się dało bez ładu i składu z kolei system z WH czy 3K uważam za zbyt okrojony z czego 3K jest jeszcze bardziej okrojone od i tak okrojonego WH,strach pomyśleć jak będzie wyglądał kolejny TW...Mechanika rekrutacji ma potencjał ale skąd się biorą ci wojacy? Z kosmosu? No chyba tak skoro nie trzeba koszar i możemy rekrutować turbo elitarne jednostki na zadupiu nie posiadając żadnego zaplecza,zupełnie nie rozumiem jak w ogóle można to porównać do rekrutacji globalnej z WH która była bardzo długa i kosztowna no i właśnie,wciąż wymagała zaplecza,wskrzeszanie to już w ogóle jakiś absurdalny przytyk bo to chyba oczywiste że w miejscu gdzie padli elitarni wojowie możemy za pomocą nekromancji przywrócić ich do życia...

Co do AI to grałem zbyt krótko żeby je rzetelnie ocenić i przeanalizować więc nie będę się tu upierał że jest lepsze bądź gorsze niż w innych TW. Z pewnością jednak nie jest jakimiś rewolucyjnym krokiem naprzód a taki krok przydałoby się wreszcie wykonać. Moim zdaniem od 3K trzeba wymagać najwięcej ze wszystkich TW bo jakby nie było jest to najnowszy TW,niby WH nie jest taki stary ale trzeba pamiętać że ta seria zaczęła się w 2016 i od początku miała być trylogią więc wiadome było że wszystkie części będą mniej więcej na tym samym poziomie technicznym.

Tak w sumie nie podałeś nic konkretnego z Twojej wypowiedzi po prostu wynika, że po prostu preferujesz system rozbudowy ekonomi z wieloma zmiennymi(ład, brud, religia itd) więc tym tokiem zgadzam się 3k jest ograniczone ale raczej nie pasuje wstawienie czegoś tak samo jak "brud" który raczej fajnie pasował do Antyku i barbarów ale np w Shogunie 2 czy takim 3k zupełnie psułby mi klimat.

Co do system rekrutacji rozbudowa koszar jest zbędna a skąd biorą się wojacy po prostu szkolą się w "Królestwie/Imperium" po czym zbierają się do armii w wolnym tempie do armii a dlaczego nie ma zaplecza w postaci koszar bo po prostu jest na poziomie Imperium(technologie) im większe tym większy dostęp do elit, dla mnie osobiście ten system jest ciekawszy i nie trzeba robić miast skupionych na "wojsku" -> centra rekrutacji sorka ale wszędzie tak to wyglądało miałeś gdzieś miasto z wszystkimi budynkami militarnymi żeby były jak największe bonusy -_-

Co do AI i wymaganiach co do TW bo najnowszy i trzeba coś zmienić to moim zdaniem toczymy tą batalię od Romka 2, który na starcie był fatalny i jak widać od tylu lat nic się nie zmienia więc po co pokładać nadzieje w czymś czego najwidoczniej się nie da zrobić :p.

Właśnie tutaj sprawa rozbija się o nastawienie graczy, którzy zagrywają się w starsze tytuły najlepiej jak jeszcze ktoś ma tonę modów i potem pisze jaka ta gra jest genialna w porównaniu do nowego total wara. Już chyba pisałem z kimś innym w tej kwestii ale powtórzę, jak byłbym developerem to tym bardziej nie zrobiłbym nic w temacie dla kogoś z nastawieniem "dlaczego to jest takie słabe, powinno być to i tutaj masz liste" lepiej zainwestować w coś co ma fanów którzy są raczej zadowoleni z czegoś czytaj -> fantasy czyli WH. W wielkim skrócie sami zabijacie sobie szanse na dobrego historyka :p

Il Duce
19-08-2019, 18:13
Tak w sumie nie podałeś nic konkretnego z Twojej wypowiedzi po prostu wynika, że po prostu preferujesz system rozbudowy ekonomi z wieloma zmiennymi(ład, brud, religia itd) więc tym tokiem zgadzam się 3k jest ograniczone ale raczej nie pasuje wstawienie czegoś tak samo jak "brud" który raczej fajnie pasował do Antyku i barbarów ale np w Shogunie 2 czy takim 3k zupełnie psułby mi klimat.

Chodziło mi o przykład ciekawego i rozbudowanego systemu zarządzania,nie zaś o przeniesienie tego 1:1 do 3K. Zamiast brudu mogłaby być inna unikalna mechanika,jaka? Nie wiem bo nie znam się na Starożytnych Chinach ale jakaś by się przydała. Nie wiem czemu uważasz że to nie jest konkretne,prosiłeś o przykład to go dostałeś,co więcej mam zrobić? Zaprojektować dla Ciebie grę od zera żebyś mógł ją ocenić? :rolleyes:

Co do system rekrutacji rozbudowa koszar jest zbędna a skąd biorą się wojacy po prostu szkolą się w "Królestwie/Imperium" po czym zbierają się do armii w wolnym tempie do armii a dlaczego nie ma zaplecza w postaci koszar bo po prostu jest na poziomie Imperium(technologie) im większe tym większy dostęp do elit, dla mnie osobiście ten system jest ciekawszy i nie trzeba robić miast skupionych na "wojsku" -> centra rekrutacji sorka ale wszędzie tak to wyglądało miałeś gdzieś miasto z wszystkimi budynkami militarnymi żeby były jak największe bonusy -_-

A gdzie się szkolą? W stodole? A prowincja militarna nie zarabiała,a wiec poświęcałeś coś kosztem czegoś,tymczasem w 3K możesz wszystkie sloty przeznaczyć na dochód,do tego trzeba było dobrze zaplanować położenie prowincji militarnych strategicznie a w 3K nic nie musisz planować bo na zrujnowanym wypizdowie w parę kliknięć zwerbujesz elitarną armię...Serio nie widzisz różnicy na minus? Jeśli tak to dalsza dyskusja o tym nie ma żadnego sensu.

Co do AI i wymaganiach co do TW bo najnowszy i trzeba coś zmienić to moim zdaniem toczymy tą batalię od Romka 2, który na starcie był fatalny i jak widać od tylu lat nic się nie zmienia więc po co pokładać nadzieje w czymś czego najwidoczniej się nie da zrobić :p.

Właśnie tutaj sprawa rozbija się o nastawienie graczy, którzy zagrywają się w starsze tytuły najlepiej jak jeszcze ktoś ma tonę modów i potem pisze jaka ta gra jest genialna w porównaniu do nowego total wara. Już chyba pisałem z kimś innym w tej kwestii ale powtórzę, jak byłbym developerem to tym bardziej nie zrobiłbym nic w temacie dla kogoś z nastawieniem "dlaczego to jest takie słabe, powinno być to i tutaj masz liste" lepiej zainwestować w coś co ma fanów którzy są raczej zadowoleni z czegoś czytaj -> fantasy czyli WH. W wielkim skrócie sami zabijacie sobie szanse na dobrego historyka :p

A może odwrócę monetę i powiem że przez takich ludzi którym się podobają uproszczenia,którzy nie krytykują braku progresu między kolejnymi TW w warstwie AI i którzy i tak kupują te gry za pełną cenę CA uważa że może nam wcisnąć byle co i się nie starać? Tutaj też moim zdaniem się rozbija sprawa o nastawienie graczy...Żeby ktoś się nie obraził i tego źle nie zrozumiał - to nie przytyk w stronę tych którzy kupują gry CA na premierę,po prostu zupełnie nie rozumiem jak można piętnować czyjeś wymagania twierdząc że biedny deweloper jeszcze się z tego powodu obrazi i że mamy albo bez refleksyjnie przyjmować wszystko co nam da CA albo nie dostaniemy nic...To właśnie takie samo myślenie jakbym ja piętnował tych którzy kupują gry na premierę i się dobrze bawią...Oni nie robią tych gier dla dobrego samopoczucia tylko dla pieniędzy! Póki ich gry się sprzedają póty nie będzie rewolucji,zapewniam że Sega ma w głębokim poważaniu to że jakiś deweloper się obrazi,CA ma dla nich robić gry które będą zarabiać i tyle ich interesuje,nic więcej.

Mist
20-08-2019, 00:02
Zupełnie się nie zrozumieliśmy w takim razie, ja jestem jednym z tych którzy widzą te błędy i nie "bronię CA" bo jestem raczej z tej drugiej strony barykady, po prostu jestem przeciwny Twojej opinii która gloryfikuje poprzednie tytuły ujmując 3k, które na ten moment jest jedną z lepszych odsłon serii pod każdym względem. Na argument co do zbytniego uproszczenia to nie wiem co mam powiedzieć, moim zdaniem gra jest spłycona w niektórych aspektach ale bardziej rozbudowana w innych.

Co do tego czy uważam "budowanie militarnych miast" jako coś zaawansowanego i super to jestem za uproszczeniem tego, bo było to po prostu bez sensu. Spędziłem tylke godzin na kampaniach, że to rozwiązanie jest po prostu durne i nie przekona mnie nikt do tego że to jest super to już wolę jak rekrutują się ze "stodoły".

Co do singla to jednak nie jestem jakimś uber fanem i mam w każdej odsłonie ukończone kampanie każda rasa/frakcją ale jak miałbym patrzeć na samo multi to jednak ostatnie dwie odsłony bija na głowę starsze tytuły w których Attyla i Thrones królują jako totalna słabizna. Jestem nawet skłonny powiedzieć więcej balans frakcji przedstawiony na multi bardzo fajnie obrazuje czy na singlu też daną frakcją coś da się ugrać bez abusowania oczywiście. I np w takiej Attyli czy Romku 2 jest wile frakcji, które były potraktowane jakby mogło ich nie być na co wiele osób narzekało.

I tutaj podsumowanie mojej chaotyczniej wypowiedzi, moim zdaniem(jako obserwatora,fana serii) jest dużo aspektów, które poprawiły serię i coraz przyjemniej się gra w kolejne odsłony więc jestem jednak dobrej myśli co do przyszłości. Ciężko mi ocenić czy CA i SEGA mają nas w dupie ale jednak coś tam poprawiają więc chyba najgorzej nie jest.

Presidente
20-08-2019, 09:59
Dodam jeszcze, że jeśli system budowania jest dla Ciebie zbyt uproszczony to masz jeszcze parę innych mechanik, które go urozmaicają. Przykładowo zadania. W momencie kiedy nam korupcja idzie pod niebiosa bo za szybko się rozrastamy, albo mamy niezadowolony dwór,albo nie mamy jeszcze reform(technologii) to możemy wysłać bohatera, która ma takie zadanie do obniżania korupcji. Czyli po pierwsze trzeba mieć bohatera z takim zadaniem i najlepiej, żeby był w dobrej komitywie z administratorem prowincji - bo wtedy mu spada zadowolenie a jeszcze jest szansa na jakiś ewent z dysharmonią związany jeszcze bardziej obniżający zadowolenie albo coś jeszcze nawet. Także jak na prowincja zamiast przynosić 3000 zysku a przynosi poniżej 1500 a my nie mamy jak temu zaradzić to niedobrze.
Idźmy dalej ważne prowincje takie jak ziemia rolna, hodowla zwierząt - generalnie te od żarcia mają raczej słabe garnizony - brak kawalerii, jednostki zazwyczaj bez tarcz - łatwe do wystrzelania. Także tutaj też trzeba podejmować decyzje czy je ulepszać od razu czy później. Czy stawiać na produkcję żywności w miastach, czy podnosić ja za pomocą zadań. Bo dodam jeszcze, że żarcie to bardzo dobry surowiec w dyplomacji
Także wg mnie jeszcze nie poznałeś tej gry na tyle, żeby ocenić jak bardzo jest uproszczona

Il Duce
20-08-2019, 12:07
Dziękuję Wam za te opinie i wszystkie posty w tej dyskusji,musiałbym zagrać pełną kampanię na trudnym i bardzo trudnym żeby się z czystym sumieniem dalej odnosić do tego wszystkiego co mówicie. Grę na pewno kupię choćby dla multi które wydało mi się interesujące nie mniej jednak i tak poczekam na grube przeceny. Jestem przy tym pewien że w momencie mojego zakupu gra będzie dużo bogatsza w zawartość niż jest obecnie więc i moja obecna ocena może ulec zmianie. Na zakończenie tej burzliwej momentami wymiany zdań życzę Wam i sobie abyśmy wszyscy byli zadowoleni z kolejnego historycznego TW ;).

Mist
20-08-2019, 19:27
Dziękuję Wam za te opinie i wszystkie posty w tej dyskusji,musiałbym zagrać pełną kampanię na trudnym i bardzo trudnym żeby się z czystym sumieniem dalej odnosić do tego wszystkiego co mówicie. Grę na pewno kupię choćby dla multi które wydało mi się interesujące nie mniej jednak i tak poczekam na grube przeceny. Jestem przy tym pewien że w momencie mojego zakupu gra będzie dużo bogatsza w zawartość niż jest obecnie więc i moja obecna ocena może ulec zmianie. Na zakończenie tej burzliwej momentami wymiany zdań życzę Wam i sobie abyśmy wszyscy byli zadowoleni z kolejnego historycznego TW ;).

Popieram po jakimś czasie i na lekkiej przecenie to gierka na pewno zyska :) a co do nowego tytułu to można być do najwyżej dobrej myśli, chociaż pewnie i tak będziemy narzekać.

Arminius
22-08-2019, 09:43
Sprawdzałem sobie wczoraj jaka jest różnica (wydajnościowa i wizualna) między wygładzaniem FXAA i TAA w 3K. I powiem tak. Może i jest przyrost fps-ów kiedy zmieni się z TAA na FXAA ale kto raz zakosztował oczami wygładzania wyższej klasy temu nie przeszkadzają nieco mniejsze wyniki fps-owe. Na to FXAA nie da się patrzeć. Szkoda, że w starszych TW nie można sobie takiego TAA załączyć bo to rozsądna opcja pomiędzy FXAA/MLAA a klasycznym MSAA x2/x4/x8. A wy co myślicie? Włączacie w ogóle wygładzanie w opcjach graficznych?

KLAssurbanipal
27-09-2019, 00:12
Info o patchu:
https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-patch-1-3-0/

Mist
29-09-2019, 14:12
Jedyna duża zmiana w patchu to koszty bohaterów i NP taki lubu to koszt praktycznie 3-4 wymaksowanych strategów :P w wielkim skrócie branie 3 mocnych do walki generałów to spory koszt więc Niebiescy będą dobrą opcją na obniżenie kosztów naszej armii ;> wiecie co to oznacza

KLAssurbanipal
03-10-2019, 16:42
Patch 1.3.0:

https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/p235x350/71648951_2997025587039288_6201819289503137792_n.jp g?_nc_cat=100&_nc_oc=AQlAwMlYlguD6fQvQp0OH0On_ZD6OJRcvPyxrbI1fhz Zl1BVMRhq8eI67xNpLYFEgEg&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=3750033bde71129ae91b5f3ad2846690&oe=5E25BE62

KLAssurbanipal
15-10-2019, 15:08
Total War: THREE KINGDOMS zostało nominowane jako gra roku w Golden Joystick:
https://www.gamesradar.com/goldenjoystickawards/

Nezahualcoyotl
14-11-2019, 19:25
Coś dla zainteresowanych:

https://www.5000legends.com/

10D_nuwQDio

XYOb0Tpr3Vs

Nezahualcoyotl
11-01-2020, 15:18
nE7ytXLhaL8

diaboloAA
16-01-2020, 14:49
Cześć gram w Total Wary od dłuższego czasu ale w Three Kingoms od niedawna. Mam problem, w grze część moich oddziałów nie może sie uzupełniać i wyświetlają informacje - 50 % Frakcja. Doradzi ktoś jak tego uniknąć ?

Chaak
16-01-2020, 17:44
Nie masz przypadkiem braków żywności albo zaopatrzenia armii?

diaboloAA
16-01-2020, 21:32
Nie, zywnosc jest na + oraz zaopatrzenie też. Dodam że teraz część oddziałów normalnie sie uzupełnia a jeden wciąż nie. Kompletnie nie wiem o co chodzi.

Mist
17-01-2020, 12:36
najlepiej zobacz sobie ten "plusik/minusik" będziesz miał tam mała tabelkę dlaczego tak jest i wyjdzie co Ci brakuje, od biedy daj screena z tego to będzie można pomóc.

diaboloAA
20-01-2020, 14:32
Dzięki za zainteresowanie sprawą, to jest link do wycinka z mojego ekranu. https://iv.pl/image/GrYBGkn

Presidente
20-01-2020, 14:35
Nie pamiętam w sumie co to może być. Nakieruj kursor na tamto czerwone w rogu zaopatrzeniem ze strzałką w dół. Ewentualnie może to być jeszcze coś związane z chwilowymi efektami dla danej prowincji

Mist
20-01-2020, 22:37
z tego co pamiętam to może być wina szpiega, w sensie albo ten generał jest szpiegiem albo gdzieś we frakcji jest i psuje coś, jest jeszcze opcja numer dwa czyli jakiś dziwny bug i rozwiazaniem tego będzie odwołanie generałów i zwerbowanie ich na nowo.

Hipno
21-01-2020, 11:57
A spróbuj rozdzielić generałów i zobacz czy ten efekt występuje u obydwóch generałów czy tylko u jednego.

diaboloAA
04-02-2020, 20:58
Cześć, piszę z pytaniem. Na czym polega utworzenie cesarstwa (którego jestem przywódcą) z sojusznikami w total war three crowns. Co się z tym wiążę ? I jakie są wady oraz zalety takiego rozwiązania? Dzięki :)

KLAssurbanipal
13-03-2020, 14:08
https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-patch-1-5-0-a-world-betrayed/?fbclid=IwAR3nSis94C9N0e7rGtYP2LHFzewNBjouDArOLLJD 7LAVkT1YOl5hSCMlFc8

http://totalwar.org.pl/wp-content/uploads/2020/03/88426603_3496264660448709_3576383657805348864_o.jp g

Lord_Legionista
06-05-2020, 12:02
Total War: THREE KINGDOMS 1.5.1 Hotfix Update
https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-1-5-1-hotfix-update/?fbclid=IwAR1JD68JQCpziXGB4gT6uRO3arRP_B6G8LEuQear Mq58r0jF-hc4AxDSsVw

Lord_Legionista
13-05-2020, 14:41
Total War: THREE KINGDOMS Patch 1.5.2https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-patch-1-5-2/?fbclid=IwAR3Ao6Ce14e2mGxTkzMMdhM9RRlsrfUGFiPKwIgX 5qdBK6JbfcM8d98dsSI

Osgiliath
29-07-2020, 20:06
A co tu tak cicho?
Imo pomiędzy generalną ekscytacją zapowiedziami do drugiego młotka oraz rychłą premierą Troi nie ma co zapominać, że DLC do 3K to Nanmani z Meng Huo najprawdopodobniej na czele. Przyda się ten dodatek, jako że chyba dla większości był oczywisty i wyczekiwany, tym bardziej, że gra musi się trochę przypomnieć.

Lord_Legionista
27-05-2021, 16:50
https://totalwar.org.pl/wazna-aktualizacja-do-gry-total-war-three-kingdoms-pomostem-do-nowego-projektu/

Matt from Dublin
25-06-2022, 20:09
Czolem!

Witham. Jestem nowy na forum. Jestem fanem Total War. Mam prosbe o pomoc z dwoma tematami.

1 kupilem Total War Three Kingdoms, ale niestety po instalacji gra nie odpala na lapku. Laptop dobry i7, ale sprzed 10 lat. Prosze o pomoc. Dzieki z gory. Sorry za brak polskiej czcionki.

2. Wiem ze Troy's, Saga Total War ma osobny watek, lecz btw. Zastanawiam sie and zakupem Troya. Na Steam jest promocja do 7/07/2022. Czy warto kupic?

Dzieki I pozdrawiam serdecznie z Dublina!

Eutyches
26-06-2022, 12:01
Mając tak słaby sprzęt, nie znam sposobu, by ci gra ruszyła. Może są sposoby, bo jaki to windows? xp? :P Z tak przestarzałym, to nawet o Troi nie myśl :P

działek
24-11-2022, 19:00
Jak ważne są "wpływy handlowe" i co to de facto jest? Są budynki które wpływają na ten parametr, jest on widoczny u mnie jako zielony (przeważający) na drugą stroną handlu, ale nie wiem czy w duży sposób wpływa na dochód z handlu (w domyśle czy warto w niego inwestować, rozbudowywać)?

Eutyches
25-11-2022, 15:10
Jak ważne są "wpływy handlowe" i co to de facto jest? Są budynki które wpływają na ten parametr, jest on widoczny u mnie jako zielony (przeważający) na drugą stroną handlu, ale nie wiem czy w duży sposób wpływa na dochód z handlu (w domyśle czy warto w niego inwestować, rozbudowywać)?
Warto inwestować, zerknij na filmy Noyana z rozgrywki w 3K, tam w pewnym momencie ma gospodarczego samograja, o ile nie utłuką ciebie po drodze. Nie chcę ciebie wprowadzać w błąd, bo to trochę inny TW niż wcześniejsze.

https://www.youtube.com/watch?v=rzR46LCVPgY

dabranocka
12-03-2023, 16:37
Witam. Czy jest opcja by wyzwolić pokonaną nację? Gram turbanami i jedna z frakcji turbanów została pokonana, zrekrutowałem przywódce tej frakcji.

anachoreta
14-03-2023, 18:48
Można wyzwolić gdy frakcja jest pokonana i została czyimś wasalem i zażądać jej wyzwolenia ale trzeba za to płacić w negocjacjach, i silniejszy suzeren tym więcej żąda, kasa, ziemia, jedzonko , przeważnie w takiej transakcji AI żąda wszystkiego. Ja grywam z modem SFO od kam więc może też w kampanii są inne preferencje. Oczywiście aby wyzwalać trzeba mieć odpowiednio wyższy poziom frakcji i to się odblokuje.

dabranocka
15-03-2023, 18:04
Dzięki ale nie o to mi chodziło. Tak jak w poprzednich grach miałeś opcje przy zajmowaniu miasta że można było wyzwolić nację. Tu mamy tylko bunty Han albo Turbany. Albo coś ominałem albo nie ma takiej opcji?

anachoreta
15-03-2023, 23:00
Nie ma tej opcji przy zajmowaniu terytoriów.

anachoreta
19-04-2023, 12:29
Cóż trzeba jeszcze powiedzieć w co gra nasz Noyan i kim gra. Ano grywa w opcję tzw ,,records,, która jest łatwiejsza niż opcja klasycznej opowieści z prostego powodu tam nie ma wszystkich opcji dotyczących postaci które mają indywidualności w pojedynkach oraz relacjach, i tzw. nakoksowanie postaci działa również dla AI W ,,opowieściach,, np. opcja średnia to odpowiednik trudnej w ,,records,, itp.. Po za tym nie ma czegoś takiego jak opcja zerojedynkowa , gra jest bardzo zróżnicowana , zależna od posiadanych DLC, i nie ma uniwersalnych rozwiązań. Grając np . banitami, bandytami Baihu itp. trzeba część dochodów przeznaczać na tzw .łupy aby podnosić prestiż bohatera, co utrudnia gospodarowanie finansami. Uważam że opcji ,,records,, w ogóle nie powinno być w tym tytule, albo mamy opowieść o Trzech Królestwach z systemem WU-XI, albo kopia poprzednich TW na mapie Chin, to tak jakby Warhammer bez magicznych zaklęć albo Troja bez Homeryckich bohaterów. Dodali do 3K tą opcję w obawie przed niechęci graczy konserwatywnych zupełnie nie potrzebnie.