Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna o rozgrywce

Strony : 1 [2]

Zachar
09-04-2018, 07:59
w Sobotę wyjeżdżam na pare dni. Chciałbym by przygotowanie nowej tury wyglądało następująco: w środę wieczorem wysyłka. Odsyłka arkuszy do czwartku do 24. Szpiedzy do piątku godz 20. Rozpiska tury 10 w piątek wieczorem.
Nie bardzo będzie czas na przedłużki wiec proszę przede wszystkim napisać jakie są wasze decyzje w Genua/Velathti: walczycie- cofacie? w zależności przecież od wyniku ewentualnej bitwy spotkaniowej może być możliwa kolejna bitwa o prowincje.
Dlatego mam nadzieje, że dzisiaj określicie się z zamiarami ;)

Pirx
09-04-2018, 21:43
I tak padł pierwszy Neutral. Z tym że wymagało to uderzenia z 3 stron. Sami Arwernowie jeszcze by się trochę jeszcze natrudzili.

radoslawzal
09-04-2018, 22:03
O kurczę, widzę, że trochę mnie na scenie romka i w ogóle ominęło i widzę, że się dobrze bawicie, i nawet Nies może wreszcie powojować :D

Gdzieś można zobaczyć jakieś powtórki?

Pozdrawiam.

Avasil
09-04-2018, 22:29
Będzie mi brakowało Massali - dzięki za grę!
No przyznam, że uderzenie Rzymu mocno mnie wybiło z rytmu, w Genui już wysoko rozwinąłem koszary i pewnie bym ciut dłużej się utrzymał, mieszając w wojnie. :D

[ChR]Michu
10-04-2018, 06:28
Dzięki za grę, Avasil. Dobrze to rozegrałeś, było dużo trudniej niż mógłbym się spodziewać. Zobaczymy jak będzie z pozostałymi neutralami. Jeszcze Ich trochę zostało.

Pirx
10-04-2018, 08:18
Avasil to jest hydra, która na dodatek uczy się przy okazji utraconych głów. ;)

GoldeRoX
12-04-2018, 18:02
To chyba rekord rozegrania tury panowie, dzięki wszystkim za poświęcenie i determinacje XD

Pirx
12-04-2018, 21:34
To chyba rekord rozegrania tury panowie, dzięki wszystkim za poświęcenie i determinacje XD

:lol2:

No ale w kolejnej turze to już postarajmy się coś poatakować. :D Bo w tej turze tylko Paweł stanął na wysokości zadania. :P

GoldeRoX
13-04-2018, 17:19
W sumie to wojna z Rzymem to masakra ;D

Iberia musi trzymać większość swoich wojsk przy brzegach żeby nigdy mi się nie zdekantował [ nie ma po prostu szansy ].

Ale to daje super balans całej wojnie.

Pirx
13-04-2018, 20:46
W Massilia macie łącznie 50 tys. denarii wojsk. To jest siła, której Rzym nie ma jak się przeciwstawić. Jestem w sumie zaskoczony stanem wojsk Gallów, pomimo strat kosztem Massalii, prezentują się nieźle liczebnie.

[ChR]Michu
13-04-2018, 22:09
Zgadzam się z Pirxem. Mamy przewagę i to znaczną. Jeżeli Paweł nie otrzyma pomocy to przegra z kretesem tę wojnę. Nawet pomimo najsielniejszej nacji w grze.

GoldeRoX
13-04-2018, 22:29
Michu;458566']Zgadzam się z Pirxem. Mamy przewagę i to znaczną. Jeżeli Paweł nie otrzyma pomocy to przegra z kretesem tę wojnę. Nawet pomimo najsielniejszej nacji w grze.

Nigdy nie przeceniaj swego przeciwnika Michu. ;>

Pirx
16-04-2018, 07:39
Dobra Panowie, trzeba znowu podkręcić tempo. :)

W półtorej miesiąca zrobiliśmy 10 tur, oby tak dalej.

[ChR]Michu
16-04-2018, 07:56
To Cię zmartwię Pirx. W dniach 19-23 kwietnia wyjeżdżam na wczasy i nie będę mógł rozgrywać bitew. Jeżeli będzie coś dużego do zagrania, będę chciał prosić o przedłużkę.

Pirx
16-04-2018, 08:05
To tym bardziej trzeba do jutra wieczór ogarnąć szpiegów i zrobić rozpiskę. To będzie jeszcze cały jeden wieczór na granie. ;)

Pirx
16-04-2018, 18:13
double - Nikczemnik, wisisz arkusz. Sprawdź czy wysłałeś, bo mi zapisało w roboczych zamiast wysłac i niedawno dosyłałem swój.

[ChR]Michu
16-04-2018, 19:41
Uuu, niezły kontrwywiad, Paweł. Gratki!

Pirx
16-04-2018, 20:36
Podkręcajcie Panowie tempo z decyzjami po szpiegach i lecimy z tym koksem. :)

Zachar
16-04-2018, 21:47
Panowie nie ma tu żadnych czarów :)
a pytania jak już proszę kierować do Pawła :P

Pirx
16-04-2018, 21:49
Jak??? Ponad 70k wojska.. Ktoś widzę znalazł idealny środek między armią a eko.

Nie spodziewałem się w ogóle tak potężnych starć na tym etapie rozgrywki. A ja i Michu musimy uszczypnąć się w palce w kontekście wpisów jak to kontyngent na poziomie 50k wystarczy do wygrania wojny..

Tura dla Pawła.

PawełGroźny
16-04-2018, 21:54
Muszę przyznać, że się świetnie bawię przy obronie, planowanie i przewidywanie ruchów przeciwnika daje mnóstwo frajdy :D

Dziękuję za uznanie dla kontrwywiadu, choć Twoi szpiedzy nie byli dużo gorsi ;)

Pirx
17-04-2018, 09:45
Ja wiem że to jest "top secret", ale po zakończeniu kampanii będę Cię prosił Paweł o napisanie jakim cudem rozwinąłeś jednocześnie koszary na 6-tkę w stolicy i 4-ki w 4-5 prowincjach, przy ciągłym budowaniu wojsk co oczywiście obciąża budżet i jednocześnie przy rozwijaniu eko, które przy 7 prowincjach zapewnia Ci teraz co najmniej 45.700 denarii (koszt utrzymania wojsk z rozpisek, a pewnie jeszcze coś masz w koszarach plus może jakieś floty).

BolesławZapomniany
17-04-2018, 10:12
Latwo to zrobic ;)

Avasil
17-04-2018, 10:18
Ja nie obczajałem za bardzo ekonomii z perspektywy normalnego gracza, ale w przeciwieństwie do tego co miałem w Medku podboje nie zwracają się za szybko - możesz być wręcz stratny, bo mobilizacja wojska kosztuje, a choćby Massalskie prowincje są raczej zrujnowane częstą zmianą rąk. A Paweł mógł spokojnie siedzieć wszystkim w koszarach przez kilka tur i się rozwijać - niewykluczone, że nawet nie stać go na utrzymanie armii, ale zrobił sobie zapas pieniędzy. :)

BolesławZapomniany
17-04-2018, 12:31
Mogl wybrac 3 drogi rozwoju i kazda dala by mu podobna sytuacje do tej co ma. Oczywiście nie chce pisac jak to zrobic zeby nie przeszkadzac Pawłowi ani pomagac innym.
Ale wezcie pod uwage fakt, ze ja zrujnowany z jedna 4 i 2 jedynkami prawie bez budynkow bylem w stanie utrzymac 20k woja w tym 4k najemnikow. A co dopiero panstwo ktore mialo 9 tur pelnego rozwitu i 2 wojny, ale takiej ktora nie uderzyla w jego ziemie.

Niesmiertelnik
17-04-2018, 21:13
Ja wiem że to jest "top secret", ale po zakończeniu kampanii będę Cię prosił Paweł o napisanie jakim cudem rozwinąłeś jednocześnie koszary na 6-tkę w stolicy i 4-ki w 4-5 prowincjach, przy ciągłym budowaniu wojsk co oczywiście obciąża budżet i jednocześnie przy rozwijaniu eko, które przy 7 prowincjach zapewnia Ci teraz co najmniej 45.700 denarii (koszt utrzymania wojsk z rozpisek, a pewnie jeszcze coś masz w koszarach plus może jakieś floty).

Ktoś musiał Zacharowi testować arkusze, a Paweł ogarnia część graficzną kampanii, więc możliwe, że miał możliwość przemyślenia właściwej ścieżki zanim kampania wystartowała, a teraz pozostaje mu jedynie kroczenie nią z latarnią w ręce.:D

PawełGroźny
17-04-2018, 21:26
Byłem pochłonięty robieniem mapki, nawet nie dotknąłem arkusza przed kampanią ;)

Niesmiertelnik
18-04-2018, 07:23
Zatem pozostaje czysty geniusz na miarę Kaliguli ;D We all salute You!!

Pirx
21-04-2018, 19:14
Prośba do Micha o potwierdzenie, czy nadal chce walczyć w Genua przy cofce Arewaków?

Prośba do Pawła i Golde o rozegranie dzisiaj/jutro tej bitewki o jedną prowincję.

Ja gram z Nikczemnikiem nasze 2 bitwy jutro późnym wieczorem.

GoldeRoX
21-04-2018, 19:27
Prośba do Micha o potwierdzenie, czy nadal chce walczyć w Genua przy cofce Arewaków?

Prośba do Pawła i Golde o rozegranie dzisiaj/jutro tej bitewki o jedną prowincję.

Ja gram z Nikczemnikiem nasze 2 bitwy jutro późnym wieczorem.

Michu t cofa / z Pawłem rozegram jak da mi terminy. Michu nie wiem czy odp. teraz bo jest na wyjeździe, ale będzie na mnie jak coś.

[ mam potwierdzenie od Micha ]

Zachar
22-04-2018, 16:46
Jak dzisiaj Pirx z Nikczemnikiem rozegrają te małe bitewki to postaram się zrobić wysyłkę na godzinę 23

Pirx
23-04-2018, 14:27
Od kilku już lat Bliski Wschód zamilkł. Czyżby to była cisza przed burzą? Czy mają się obawiać tzw. państwa neutralne czy też może bliscy bądź dalecy sąsiedzi silący się na przyszłe miano mocarstw?

Niesmiertelnik
23-04-2018, 16:44
Bliski Wschód zamarł w niemym zachwycie patrząc na potęgę Rzymu. xD

Pirx
24-04-2018, 09:20
Panowie, podkręcamy tempo z arkuszami.

Na razie 4/9.

GoldeRoX
24-04-2018, 09:38
Wybacz, ja muszę poczekać na Micha. ;D

Pirx
24-04-2018, 09:51
To ogarniajcie, tylko żeby wyrobić się dzisiaj z wysyłką.

Wy tam w sam razie macie "twardy orzech do zgryzienia". ;)

Pirx
25-04-2018, 11:05
Mega ciekawa tura na Zachodzie. Tym razem Golde i Michu świetnie odczytali ruchy Rzymian i wszędzie mają szansę na powstrzymanie naporu Legionistów.

I tak naprawdę nikomu nie opłaca się cofać.

Szykuje się trochę dłuższa tura ewidentnie, bo wszystkie z 3 bitew na Zachodzie są ważne.

[ChR]Michu
25-04-2018, 13:30
Pirxowi tura wyszła świetnie. Obawiam się, że Nikczemnik wkrótce się z nami pożegna.
Trudno, może będą następne kampanie (patrzy na Nieśmiertelnika i Zachara).

Pirx
25-04-2018, 13:49
Dzięki.

Realizuję konsekwentnie plan założony kilka tur temu. Podstawowy problem Nikczemnika to - poza nierozbudowanym eko i koszarami - konieczność trzymania się dużymi siłami blisko stolicy, którą mam przez cieśninę na wyciągnięcie ręki. Teraz zaryzykował z tym atakiem na Solokha. Ale się opłaciło, bo nie ruszyłem tym razem na stolicę.

Nikczemnik
25-04-2018, 15:28
Wyszła świetnie, a nadal się cofa :P .

PawełGroźny
25-04-2018, 16:00
Napisałem w tematach bitew jak jestem dostępny, ponawiam prośbę by dawać mi znać wcześniej.
Ważne: W terminie 29.04-04.05 wyjeżdżam na majówkę i mnie nie będzie. Jeśli nie uda nam się rozegrać bitew do tego czasu prosiłbym MG o przedłużkę.

Pirx
25-04-2018, 16:15
Paweł, Michu,

jeżeli ma być w ogóle szansa na zakończenie tej tury przed niedzielą, to musicie już dzisiaj ustalić termin i zastępców. U Micha to pewnie będzie Bachus, który bywa dostępny w ciągu dnia.

Gorzej u Ciebie Paweł, bo Ty potrzebujesz co najmniej 2 dodatkowych ludzi dostępnych w ciągu dnia. Spytaj może hd, Duce.

Szkoda że w sobotę nie wiesz jak będzie, bo to byłby najlepszy dzień (wieczór) na granie.

Zachar
30-04-2018, 06:35
Może zdążymy przed majem? Stan arkuszy 2/9

[ChR]Michu
30-04-2018, 15:10
Zachar, nie przesadziłeś, tymi kosztami transportu? Wóz złota może i nie jest przelewem ELIXIR, ale 10% to lekki absurd. Szczególne, że Arewakowie będą mieli taki sam koszt transportu za przelew do Pontu jak do Arwernów xD
Ponadto uderza to w skutki naszych decyzji dokonanych przed zmianą zasad. Co z pożyczkami? Czy w świetle umów dłużnik musi wysłać sumę długu, czy wierzyciel otrzymać?

Pirx
30-04-2018, 15:20
Michu, wiesz, w transporcie zawsze ginie. ;) Ta zasada nadal obowiązuje.

Ale faktycznie, poprosimy Zachar o "przepisy intertemporalne" do nowej wykładni. Słuszna uwaga Micha, bo ktoś może być teraz poszkodowany nową wykładnią, chociaż wcześniej działał w dobrej wierze.

Pyrrus89
30-04-2018, 15:53
Michu;459249']Zachar, nie przesadziłeś, tymi kosztami transportu? Wóz złota może i nie jest przelewem ELIXIR, ale 10% to lekki absurd. Szczególne, że Arewakowie będą mieli taki sam koszt transportu za przelew do Pontu jak do Arwernów xD
Ponadto uderza to w skutki naszych decyzji dokonanych przed zmianą zasad. Co z pożyczkami? Czy w świetle umów dłużnik musi wysłać sumę długu, czy wierzyciel otrzymać?

Sorki, że się wtrącam, ale grał Pan w kampanię i o "korupcji" nie słyszał? W WKA ludzie przesyłali sobie kasiorę bez żadnych konsekwencji z jednego końca mapy na drugi i nie było to dobre dla balansu rozgrywki, a tak każdy zastanowi się dwa razy, czy warto wysyłać pieniądze, jeśli część z nich zostanie zwyczajnie rozkradziona po drodze. ;)

Zachar
30-04-2018, 16:12
Zasada będzie obowiązywać od 14 tury, zrobię jednak wyjątki do tzw "zwrotów pożyczek" zaciągniętych przed turą 14. Tutaj będzie po staremu.Wszelkie stare zobowiązania nie będą miały tych kosztów, Każde jednak nowe "transfery" będą obciążone tym 10%
W przyszłości zatem pożyczający będzie ponosił jakby podwójne koszty: nie dość, że otrzyma o 10% mniej to jeszcze musi zapłacić później lekko z nawiązką by kasa pożyczającemu się zgadzała.

Pirx
01-05-2018, 23:11
Kolejna świetna tura na Zachodzie.

Pawłowi poszczęściło się z tym wywołaniem powstania, bo szanse powodzenia akcji są maksymalnie 1 do 4. Ale warto było zaryzykować te 5k. Brawo.

Michu ma teraz poważny problem na tyłach.

Ta tura dla Pawła, nawet pomimo utraty Medhlan i prawdopodobnego niepowodzenia w Uburzis.

Avasil
02-05-2018, 00:02
Arewakowie też mają poważne problemy na tyłach! Ja jestem pod wrażeniem jak świetnie zdaje sobie Paweł radzić i trzymać inicjatywę(3 ataki + powstanie vs 1 bez kontaktu...) mimo walki 1v2

Pirx
02-05-2018, 09:49
A mnie się podoba Twój ruch Avasil Ardiajami i generalnie ta wojna z Epirem. Wyciskasz maksa z tego konfliktu. Efekt końcowy jest oczywisty, ale i tak długo się trzymasz.

A Paweł faktycznie taktycznie króluje w tej wojnie, a i mobilizacyjnie pewnie nie jest gorszy od połączonych możliwości Arewaków i Arwernów. Szczególnie jak się patrzy na poziom rozbudowy prowincji Arewaków podbijanych przez Rzymian.

Avasil
02-05-2018, 09:52
Dzięki, może walka do ostatniej kropli o Iader byłaby bardziej klimatyczna, ale nie ma co się łudzić na zwycięstwo 15k vs 22k na otwartym polu, a tak to wydłużę to jeszcze jedną, czy dwie tury :D

Pirx
02-05-2018, 10:03
Powiem Ci Avasil, że nawet szukałem u siebie kodu na Rome 2, jaki kiedyś wygrałem zwyciężając Ligę Rome 2, żebyś mógł poznać grę i może zagrać w kolejnej edycji. Ale gdzieś go posiałem i raczej nie odnajdę.

Zastanów się nad jakimś promocyjnym zakupem Rome 2, bo realnie opanowanie jednej nacji, przy intensywnym treningu, jest do zrobienia w tydzień albo dwa. I można walczyć. ;) A w kampanii rzadko jednak się gra na równych budżetach, tylko raczej kreuje sytuacje z przewagą.

{{B-S}}Zibi
02-05-2018, 10:14
Avasil nie 15K vs 22K tylko było by 15K vs 28885

Avasil
02-05-2018, 12:09
Zastanów się nad jakimś promocyjnym zakupem Rome 2, bo realnie opanowanie jednej nacji, przy intensywnym treningu, jest do zrobienia w tydzień albo dwa. I można walczyć. ;) A w kampanii rzadko jednak się gra na równych budżetach, tylko raczej kreuje sytuacje z przewagą.
Możliwe, że jeszcze to rozważę, dla mnie problemem jest bardziej nie kwestia zakupu Rome 2 tylko stworzenie czasu, który mógłbym poświęcić, żeby się poważniej zaangażować w rozgrywkę.

Avasil nie 15K vs 22K tylko było by 15K vs 28885
Zakładam co by było gdybyśmy oboje wycofali ze spotkaniowej (nie jestem pewien, czy zgodne z zasadami).

PawełGroźny
10-05-2018, 17:29
Czy Namnetowie nie są automatycznie w stanie wojny z Arewakami skoro są oni sojusznikami Arwernów?

[ChR]Michu
10-05-2018, 18:06
Nie wzywałem sojusznika na pomoc.

Zachar
10-05-2018, 19:52
Paweł nie są automatycznie w stanie wojny z sojusznikami Arwernów.
Faza szpiegowska rozpoczęta

Pirx
11-05-2018, 10:01
Nie rozumiem co to za problem przybliżyć mapę i ocenić jak jest położone własne państwo..

A swoją drogą, po tej turze Qart Hadast zmieni kulturę na rzymską. Dziwne, że nie poszło tam uderzenie.

GoldeRoX
11-05-2018, 10:08
Nie rozumiem co to za problem przybliżyć mapę i ocenić jak jest położone własne państwo..

A swoją drogą, po tej turze Qart Hadast zmieni kulturę na rzymską. Dziwne, że nie poszło tam uderzenie.

Ja tam nic nie mówię o mapie więc nie mów że nie umiem oceniać własnego państwa.

Qart jest puste ;>

Pirx
11-05-2018, 10:17
Ale w następnej będzie już tam garnizon. Niby tysiąc den. Ale kilkanaście tysięcy den wystarczyły na podbicie połowy Iberyjskiego.

[ChR]Michu
11-05-2018, 20:42
A w międzyczasie Egipt, Pont i Kartagina wymaksowali sobie prowincje i zbierają siły. Na co? Co knuje się w Azji i Afryce?

Niesmiertelnik
11-05-2018, 22:27
...w Egipcie Alkoholos wysłał wszystkie rydwany i słonie do dyskontu po Zythos.....bawimy się świetniexD

[ChR]Michu
14-05-2018, 20:26
Update Windowsa przeszkodził mi w rozegraniu bitew.
Przepraszam za opóźnienie tury.

Nikczemnik
14-05-2018, 21:07
Podsumowując mój wpis w ambasadzie - bardzo chętnie zagram wojskami Kimmeri w bitwach, a w szczególności tych buntowniczych :drunk: .

Pirx
14-05-2018, 22:13
Dziękuję za klimatyczną odpowiedź. ;)

W takim razie do zobaczenia w boju, po tej samej stronie. :P

Tym samym wojna Macedońsko-Kimmeryjska dobiegła końca.

PawełGroźny
17-05-2018, 10:14
Strasznie tu cicho, brakuje mi szumu z poprzedniej wka :P

Pirx
17-05-2018, 10:32
W sensie kłótni? :D

Ja tam za tym nie tęsknię. Nic a nic.

Natomiast czekam na ruchy państw ze wschodu, bo już mocno tam nudą wieje. Boją się tych neutrali czy co?

rafjar
17-05-2018, 11:21
Wszystko w swoim czasie. Wschód nie śpi a raczej bacznie obserwuje, co dzieje się na arenie międzynarodowej. A dzieje się sporo :)

PawełGroźny
17-05-2018, 11:53
W sensie cokolwiek :P

Pirx
17-05-2018, 11:55
Ciekawe gdzie teraz Paweł uderzy, w poprzedniej turze ewidentnie się przegrupowywał, a Michu miał swoje "sprawy domowe" na głowie, które kosztowały go 10-12k denarii.

Tak sobie też pomyślałem, że może zbyt krytycznie podszedłem do nieprzejęcia przez Golde tej prowincji Qart, biorąc pod uwagę, że jest to jednak jakiś bufor przed Kartaginą. W sensie do przejścia, ale z minusem we współczynniku dla Rzymu.

rafjar
17-05-2018, 12:06
.. lub Luzytan

Pirx
17-05-2018, 14:30
Tak, ale to wymaga "uprzedzenia" Golde'go.

BolesławZapomniany
17-05-2018, 18:44
Karta ma pewnie taki pon z Goldem, że takiego ataku akurat nie ma co się bać Pirx.

Niesmiertelnik
17-05-2018, 22:56
...kilka lat pijaństwa zrobiło swoje. Alkoholos nawet nie uniósł głowy, a co dopiero mówić o mieczu, gdy do jego kwatery wtargnął posłaniec. Jęknął tylko, gdy wrzaskiem oznajmił mu, że lata tego Rzym zdominował cały świat zachodni wydając bitwy w wielu prowincjach... Alkoholos pomyślał - czy aby na pewno to mój problem? Beknął przeciągle, pociągnął spory łyk wina z amfory stojącej blisko jego łoża i wrócił do sennych omamów...

Pirx
18-05-2018, 11:34
Walka Michu z Pawłem jest pasjonująca. Nawet z perspektywy obserwatora. Żaden nogi nie odstawia i mocno dają sobie po razach. :ok:

A tymczasem na całym już wschodzie błogi spokój. ;)

PawełGroźny
18-05-2018, 15:06
Muszę przyznać że Michu zaskoczył mnie ilością wojsk, szykuje się interesująca inwazja :D

[ChR]Michu
21-05-2018, 20:02
Boleks stracił tytuł Marszałka Galii po haniebnej ucieczce z pola bitwy.
https://ibb.co/j4tU6T

PawełGroźny
22-05-2018, 13:04
Jakieś prognozy na tą turę? Co myślicie że się zdarzy?

Pirx
22-05-2018, 13:43
Ja mam nadzieję, że Wschód ruszy. ;)

Ja się opalam w nowej rezydencji na Krymie i czekam na jakieś atrakcje u innych. :P

PawełGroźny
22-05-2018, 14:02
Nom, też jestem ciekaw co tam się wydarzy. Do tego nie wiadomo co Alkoholos w upojeniu wymyśli :D

Niesmiertelnik
22-05-2018, 19:58
Alkoholos już trzeci tydzień oklepywał wielbłądzi zad, by jak najszybciej dotrzeć do miejsca swego przeznaczenia. Za nim szła cała armia, którą Kapłani błogosławili wczesną wiosną, gdy wyruszała z Alexandrii. Potężne tumany kurzu wznoszonego przez wojowników i jazdę ptolemejską mieszały się z niesionym przez wiatr piachem pustyni. Synaj najpierw przywitał, a później żegnał tą samą ciszą maszerujące wojska.
Najgorsza była abstynencja. Aż nie chciało się rozbijać namiotu, bo i po co. Zero Zythos, absolutny brak wina i kobiet. Pozostał tylko śpiew, ale Alkoholos miał jeszcze jeden trzymający go mimo nieustępującego delirium powód. Wiedział, że to nie będzie trwać wiecznie, że przyjdzie dzień, gdy znowu przy ogniskach będą tańczyć zataczający się wojownicy, a nowe tabuny niewolników rozpoczną swoją drogę ku jego ojczyźnie, by budować potęgę Egiptu.Wiedział też, że każdy dzień zbliża go do tej chwili i upajało go planowanie tej wielkiej uczty, która nastąpi po zwycięstwie. Po prostu nie mógł się już doczekać ....

rafjar
22-05-2018, 20:32
Ręka, która raz podniosła miecz przeciwko pontyjczykowi musi zostać wcześniej czy później odrąbana. Przeszło dziesięć lat czekaliśmy na możliwość zemsty. Teraz nadszedł ten moment w którym możemy wymierzyć sprawiedliwościć tym, którzy ośmielili się nam przeciwstawić. Wojna!

Zachar
22-05-2018, 21:24
aż boję się wyznaczyć termin do kiedy mamy to rozegrać, więc poczekam z tym do czwartku.
Rozpiska zakończona. Najwięcej pracy z dotychczasowych tur :P

Avasil
22-05-2018, 21:26
No i to jest tura! :D

Pirx
22-05-2018, 21:29
Ręka, która raz podniosła miecz przeciwko pontyjczykowi musi zostać wcześniej czy później odrąbana. Przeszło dziesięć lat czekaliśmy na możliwość zemsty. Teraz nadszedł ten moment w którym możemy wymierzyć sprawiedliwościć tym, którzy ośmielili się nam przeciwstawić. Wojna!

Powiało grozą rafjar. Graty!

100 tys. den własnych wojsk plus 30 tys. den najemników. A do tego flota. To ponad 70 tys. wydatków w tej turze.

Ja naprawdę nie wiem jak to Panowie robicie (wcześniej Paweł, teraz rafjar), ale szacun. :ok: Za każdym razem, gdy zaczynam się czuć jak rodzynek, dostaję solidnego gonga w twarz.

Tura MEGA!

BolesławZapomniany
22-05-2018, 21:57
Pirx nawet neutrale maja tutaj mega armie. Widzisz ile daje kilka tur spokojnego rozwoju?

Pirx
22-05-2018, 22:10
Ty to zawsze wlecisz, żeby mi przypomnieć że popełniłem błąd nie dojeżdżając rafjara. :lol2:

A ja się cieszę że będę miał takiego przeciwnika w przyszłości. :)

[ChR]Michu
22-05-2018, 22:19
Lylu, nawet neutrale mają większe armie niż ja xD

{{B-S}}Zibi
22-05-2018, 23:09
Michu nie bądź taki skromny na pewno masz tam na zapleczu coś z pod lady i trzymasz wojo gotowe do uderzenia. Tylko ściemniasz Pawła żeby złapał haczyk :)

rafjar
22-05-2018, 23:51
Grubo. Mocny neutral bez dostępu do morza i 93 900 woja z garnizonami + mury wszędzie. Będzie ciekawie :)

Macedonia z Epirem widzę nie próżnuje, Karta ruszyła w końcu 4 litery + Egipt ciśnie ostro Partów. Fajna tura, sporo się dzieje ;P

Pirx
23-05-2018, 07:18
Rafjar, im dłużej analizuję Twój atak, tym bardziej dochodzę do wniosku, że to jest arcydzieło. Brawo! :clap:

Naprawdę szykuje nam się bajeczna rozgrywka. Na mega wysokim poziomie.

rafjar
23-05-2018, 08:23
Dzięki Pirx.

Był czas na spokojne przygotowanie inwazji, więc starałem się go dobrze wykorzystać.

Mimo wszystko jestem w lekkim szoku jak militarnie prezentuje się Galacja. Liczyłem na jakieś maks 60k + garnizony a tu jest deczko więcej :) (prawie 80k)

Jedyny plus taki, że prowincje będą wysoko rozwinięte ;)

Pirx
23-05-2018, 08:40
Również jestem zaskoczony poziomem sił Galacji. Nawet pomimo świetnego ataku rafjara nie ma pewności że to pójdzie łatwo i przyjemnie. Avasil ma trochę opcji. A coś czuję, że i hajs na bolesne akcje szpiegowskie.

My niestety skopaliśmy ten atak na Getów. Moja wina, Zibi mnie uprzedzał, że ten atak może nie wyjść. Daliśmy przez to Avasilowi pole do działania, a wiemy dobrze po Massalii, że on lubuje się w takich sytuacjach. ;) Podobnie Nies zagrał dla mnie trochę tak bez przekonania. I tam również Avasil może mieć używanie.

Avasil
23-05-2018, 09:17
Z Galacją będzie ciekawie, jeżeli rafjarowi uda się wygrać wszystkie bitwy na co ma duże szanse, to względnie niskim kosztem bardzo wzmocni swoją nacje. :)

Fajnie, że się dużo mi dzieje u neutrali, szczególnie liczę na to, że w Partii nie skończy się to w dwie tury. :D

edit - chociaż po namyśle to w kolejnych ruchach najwięcej opcji i trudnych decyzji będę miał Getami, mam nadzieję tego nie zmarnuję i zapewnię trochę rozrywki!

Niesmiertelnik
24-05-2018, 18:33
W Partii to my się przednio pobawimy:faraon:. A może nawet i w Egipcie....

[ChR]Michu
24-05-2018, 20:45
Na Wschodzie niezłe bitewki się szykują. Jak już mnie Paweł zniszczy to chętnie zagram u Was najemnikami ;)

BolesławZapomniany
24-05-2018, 22:45
Głupi faraon próbował podnieść miecz na satrapę Partii, poddanego Króla Królów. Jakaż musiała być jego mina kiedy jego wojska leżały zdeptane i zmieszane z krwią i piachem lub uciekały w popłochu przed poddanymi Wielkiego Antiocha!

Niesmiertelnik
24-05-2018, 22:50
Nie głupi faraon, tylko skacowany Alkoholos, ale łomot rzeczywiście się odbył.

BolesławZapomniany
24-05-2018, 22:55
Jeden i drugi z murów twierdzy uciekając w popłochu wyglądają podobnie :F = :faraon: = :wall:

Zachar
25-05-2018, 07:48
Nies będziesz miał jakąś możliwość wypełnić arkusz w następnym tygodniu? Mogę porobić screny twojego arkusza.Wyślę ci na maila- Dasz mi info zwrotne co mam powpisywać i ruszymy dalej .

Pirx
25-05-2018, 08:59
Ktoś opisze co się wydarzyło w Hegra? ;)

BolesławZapomniany
25-05-2018, 15:14
Co tu dużo pisać, oklep to oklep :D veni, vidi, vici. Chcesz moge Ci wyslac repka.

Zachar
25-05-2018, 15:28
Nie możesz lylu :nunu:
Na jakiś czas jest to własność MG i samego Niesa. Za to możesz podesłać mi bo jej nie otrzymałem ;)

Niesmiertelnik
25-05-2018, 16:00
W Hegra zostałem wystrzelany zza murów. Partów nie zostało za wiele, ale i Egipcjan padło co niemiara i musieli odstąpić od murów Frajerskie trzeba płacić.

Osobiście i w oderwaniu do przebiegu bitwy o Hegra myślę, że bezsensowne jest robienie prowincji 4M z dużymi murami i podpieraniem tego teorią o jednej pierdzącej żarem artylerii, która zabije 20 ludzi zanim zabraknie jej amunicji, bo liczy się to, że w murach mamy dwa razy więcej wież, a przeciwnik ma o wiele więcej miejsca na ustawienie, a to jest duży problem. Średnia osada jest w sam raz, ale to tylko moje zdanie którego nie mam zamiaru bronić by zachować spokój mój i innych graczy.
4M robi się przy atakach na mury piątką i obleganie daje zbyt wiele opcji broniącemu się - wszystko w imię jednej artylerii na murach.......

Na urlopie mam dostęp do neta i mogę obrobić arkusz bezproblemowo.

Zachar
25-05-2018, 16:11
Dzięki za opinię Nies. Ja jestem zadowolony z 4M.to był 3 szturm i np Zibi świetnie.zneutralizował tą twierdzę Adriajów. Każdy szturm przy stosunku 2:1 to już jest ryzyko. Rafjar zamienił za to 4M w piękną zbiorową mogiłę :)

BolesławZapomniany
25-05-2018, 16:31
Czy ja wiem Nies czy mniejsze miasto by ci pomogło? Ja opieralem obrone na małych obszarach w ktorych twoja liczebność nic nie znaczyła i przy mniejszej twierdzy wydaje mi sie ze miałbym lepsza sytuacje, co do wiez, to jedyne straty, oprocz tej jednej pod ktora polazles thureosami to bily tylko wieze z bram. A te akurat sa chyba zawsze i dużo nie nabily. Nabily trochę na poczatku, a potem jez zneutralizowales. Kluczem do zwyciestwa bylo to ze mialem mnsotwo lukow i moglem cie razic gdzie chciałem, a ty nie.
Zaraz wysle ci repka Zachar :p. Ogolnie to uważam, ze to fajna bitwa na powtórkę dla Tuffa. Chciałbym, zeby ta bitwe zobaczyl Arris bo tlumaczylem mu w wka2 ze te twierdze cywilizowane sa lepsze niz barbarzynskie, ktore staraja sie nadrabiac wiezami, ale w przypadku dobrej gry atakujacego mozna je zdobyc z niewielkimi stratami. Przy miastach cywilizowanych duzo latwiej zablokowac wroga i tluc go lukami z daleka.

Niesmiertelnik
25-05-2018, 16:32
Ok. Poczekajmy na dynamikę kampanii jak wszystkie prowincje będą 4M :D... poza tymi piątkami ....

Pirx
25-05-2018, 16:36
Też o tym myślałem że to może spowolnić trochę rozgrywkę, ale z drugiej strony agresor w kolejnej turze walczy już na Nemeto więc coś też zyskuje. Pytanie tylko brzmi czy można zrobić dropa na tej Nemeto i wycofać się z takiej prowincji nie tracąc armii która była oblegana.

Zachar
25-05-2018, 16:43
Jeżeli obrońca decyduje się skryć za murami i w następnej turze jest zmuszony walczyć to nie ma prawa dropu.taka jest moja interptetacja.
A o dynamikę nie ma co się martwić bo i przy takiej turze jak ta wyrobimy się w tydzień

Pirx
25-05-2018, 16:59
Dzięki Zachar. Tak samo na to patrzę. W takim razie w miejsce oblężeń z reguły będą spore i krwawe bitwy na Nemeto. I to jest w porządku.

Pirx
28-05-2018, 11:42
Najbliższa tura zapowiada się fascynująco. :)

Pełne pole do popisu dla:
- Partów w konflikcie z Egiptem,
- Getów w konflikcie z Epirem i Macedonią (w Olbia szykuje się spora bitwa).

Dodatkowo:
- co najmniej 3 spore bitwy w wojnie Pont - Galacja,
- możliwe bitwy w wojnie Kartagina - Arewakowie,
- dalszy ciąg krwawych szachów w wojnie Arwernowie - Rzym.

Dzieje się! :)

Cały świat spływa krwią, wszystkie nacje grywalne są w stanie wojny, plus 3 nacje neutralne.

rafjar
28-05-2018, 16:38
Rzeczywiście, sporo się dzieje. Myślę, że to jeszcze nie koniec atrakcji na kolejną turę ;)

Pirx
29-05-2018, 08:48
Bardzo fajnie oglądało się wczoraj na żywo zmagania w Octuduron. Wielka szkoda, że Tuffa wywaliło, bo od strony taktycznej plan Micha robił wrażenie (podpalenie wieżyczek, zniszczenie fortyfikacji). Mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja obejrzeć zmagania w ten sposób.

A teraz ciśniemy z arkuszami, bo ta najbliższa tura już będzie mocno bitewna, nie ma zmiłuj.

[ChR]Michu
29-05-2018, 09:18
Sporo mnie kosztowało wywalenie Tuffa. Chaotyczny atak, który potem nastąpił sprawił, że zginęło więcej Arwernów a mniej najemników. Nie jestem zadowolony z tego zwycięstwa.

Nie da się jednak zaprzeczyć po tej bitwie, że fort nie daje wystarczającej przewagi do zmierzenia się z armią o przewadze około 1,5x. Byle tani łucznicy podpalą wieżyczki, a tania piechota niszczy fortyfikacje. Fort można zrównać z ziemią kosztem około 5000 dinari (zakładając utratę wspomnianych jednostek).

Paweł miał dobry pomysł z aktywną obroną, jednak przydałaby się kawaleria do jego zrealizowania. Sami włócznicy nie dali rady odpędzić tylu łuczników.

PawełGroźny
29-05-2018, 16:40
Niby racja to co mówisz Michu, ale bez fortu wziąłbyś inną konfigurację armii i z taką przewagą byś mnie przeorał z o wiele mniejszymi stratami.

Odnośnie kawalerii, była ona za droga w tym przypadku a wy mogliście wziąć 15 oddziałów poborowych ;p

Zachar
30-05-2018, 14:25
zabieram się za szpiegostwo dzięki pewnemu graczowi nie wiem ile mi to zejdzie :P

Niesmiertelnik
30-05-2018, 17:16
Alkoholos miał potężnego kaca i to bynajmniej nie dlatego, że tęgo popił... owszem, coś tam łyknął, by ukoić nerwy po porażce w Hegra, gdzie stał jak słup soli w otoczeniu jazdy ptolemejskiej, dumy imperium, patrząc jak jego armia wykrusza się na murach i we wrotach bramy. Ta porażka była mu jednak potrzebna, by przypomniał sobie czym jest dowodzenie i jaką odpowiedzialność niesie (sic!) na swoich barkach. Tego ranka do jego kwatery zaczęły napływać niepokojące wieści z wielu prowincji imperium.... Wielu partyjskich agentów zostało wykrytych zarówno w rdzennych prowincjach imperium, jak i w nowo zdobytych krainach. Jednego udało się wyeliminować, dwóch innych raniono, ale inni uciekli.... Dzięki działaniom Karmisa, jego agenta towarzyszącego resztkom armii Alkoholosa udało się zapobiec działaniom Parta, który niby prowadził objezdny lupanar, ale tak naprawdę wyłudzał informacje o liczebności wojsk egipskich w prowincji - ranny porzucił swe modelki uciekając ostatkiem sił na ośle skradzionym sprzedawcy leczniczego piasku....
Posłaniec od Faraona miał przybyć lada chwila. Alkoholos nerwowo krążył po komnacie odebranej zarządcy prowincji. Jego myśli pełne byly chmurnych myśli....

Pirx
30-05-2018, 17:51
Również do Antygonosa, przebywającego na Krymie, dotarły nad ranem informacje o na szczęście nieudanej próbie wywołania powstania w protektoracie Kimmeryjskim w Tanais. Jakby i bez tej próby nie docierały stamtąd co tydzień informacje o kolejnych zabitych w zasadzkach obywatelach sprzyjających nowej władzy..

Ledwie wyszedł posłaniec z Tanais, już przybył kolejny z Olbia by poinformować Króla o utracie najlepszego z macedońskich generałów, Illydiusza, który został rozpołowiony dackim sierpem w czasie snu.

Na całe szczęście, siatka kontrwywiadowcza w Zarmizrgetusa oraz Malva przepłoszyła 3 szpiegów Getów wypytujących o siły lokalnego kontyngentu.

Nadal jednak pozostaje pytanie czy jakiś szpieg Getów nie umknął uwadze Macedończyków i czy zdołał uczynić zło dla Królestwa. Król przeczuwał, że dowie się o tym już wkrótce.

Jedno jednak stało się pewne - każdy kolejny rok wojny z Getami oznacza kolejne zmasowane działania szpiegowskie przeciwnika. Dlatego wojna ta musi dobiec jak najszybciej końca.

{{B-S}}Zibi
30-05-2018, 18:04
Hmm, co ciekawe i do Królestwa Epiru przedostali się szpiedzy Getów jednak zostali rozpoznani i ranieni, szybko uciekli i co dziwne też na kradzionym ośle.

Il Duce
30-05-2018, 19:06
Śledzę Waszą rozgrywkę od 1 tury i jestem szczerze zbudowany tym co widzę! Zero kłótni,zero lecenia sobie w kulki,miło że zostały wyciągnięte wnioski z poprzedniej WKA i obecnie kampania stoi na jeszcze wyższym poziomie. Oby tak dalej :ok:.

[ChR]Michu
30-05-2018, 20:04
Zapraszam w takim razie do rozegrania bitwy jako dowódca najemników gdybyś miał kiedyś ochotę. Impreza nie jest całkowicie zamknięta

rafjar
30-05-2018, 20:10
Ja mam masakre jakąś szpiegowska. 4/7 akcji udanych a wszystkie to te z najwyższej pułki. Z drugiej stro nigdy nie miałem szczęścia do gier losowych :F

Niesmiertelnik
30-05-2018, 20:38
Nie przejmuj się. Na 100 ktoś z nas będzie następny. Szara eminencja kampanii bawi się wyśmienicie :)))

Pirx
30-05-2018, 21:26
Ech tego się właśnie obawiałem. Zmasowanych akcji powstańczych a neutrale dzięki Zacharowi mają bogate budżety.

I żeby nie mieć złudzeń - idę o zakład że to trójki latają u naszego wspólnego przeciwnika.

Pirx
31-05-2018, 06:07
Ta tura to jakiś kosmos.

Cztery powstania, Egipt z bolesnymi ciosami, spory problem dla rafjara. Mnóstwo mocnych bitew. Nowa wojna Kartaginy z Luzytanami - trochę szok, że Nieznajomy wszedł w ten konflikt walcząc jednocześnie z Arewakami (osłabionymi, ale jednak). Coś czuję, że pożałuje szybko tej decyzji, jak mu zaczną wybuchać powstania w Afryce..

W tej turze jest full spektrum możliwości tej kampanii. Jeszcze dwóch zabitych generałów, u mnie i rafjara (Król!).

BolesławZapomniany
31-05-2018, 08:32
Podwojny post Pirx ::P. Dwa pytania do mg:
1Co jak neutral wygra kampanie? :D
2Czy mogę walczyć buntownikami Selków?

Zachar
31-05-2018, 09:46
Lylu Selki to teraz neutral. Za neutrale staram się grać osobiście. Jak nie wyrobie to poproszę innego gracza do pomocy. Więc może to się zdarzyć ale nie musi ;)

Nieznajomy
31-05-2018, 17:44
Nie będzie chyba tak źle Pirx :)

Avasil
31-05-2018, 18:01
Widzę, że miałem dużo szczęścia w rzutach szpiegowskich, aczkolwiek byłem zbyt chciwy i skopałem rozstawienie agentów u Getów vs Epir & Macedonia. :D

1 Co jak neutral wygra kampanie? :D
Chyba wygrywa ostatni gracz, więc na przykład jeśli twoje piękne zwycięstwo Partii (dzięki!) przetoczyłoby się w wygraną wojnę z Egiptem, a każdy gracz z jakiegoś powodu postanowił wypowiedzieć mi wojnę żebym mógł z nimi walczyć, to w mojej interpretacji zasad zwycięzcą byłby ostatni żywy. Tylko co w takim razie gdyby w jednej turze wykończyć dwóch? No ale najpierw musiałbym pokonać Egipt, a spodziewam się, że długo nie będę musiał czekać na kontratak. :P

Swoją drogą wychodzi na to, że w następnej turze będę miał do ogarnięcia 8 nacji w wojnie. :D Chyba, że zbuntowany Pont by zrobił unię z Seleucydami...

Il Duce
31-05-2018, 18:29
Zapraszam w takim razie do rozegrania bitwy jako dowódca najemników gdybyś miał kiedyś ochotę. Impreza nie jest całkowicie zamknięta ������

Dzięki za propozycję,na pewno jeszcze zaliczę kilka gościnnych występów,być może nawet w tej turze :D.

Niesmiertelnik
02-06-2018, 14:19
Zdecydowałem się na małą korektę w tej akcji. Kiedy akcja się powiedzie, należy opłacić 1,5 wartości najemników a nie 3 krotną wartość. I jeszcze decyzję o ujawnieniu przejęcia najemników gracz może ogłosić chwilę przed bitwą. Zdradzony może się wtedy wycofać ale kosztem 30% strat.
Także jak atakujący zdecyduje się walczyć. Obrońca ogłasza przekupienie najemników. Atakujący walczy albo cofa kosztem tych strat.

Czy neutralom kończą się pieniądze? Akurat w tym momencie zmiana? Bo za słabe te Państwa neutralne?

Pomyślmy. Gracz kupuje najemników za 10.000. W kolejnej turze utrzymuje ich za 11.000. Wydaje 21.000 tylko po to, żeby się znienacka dowiedzieć, że przeciwnik mu ich odebrał za jedyne 15.000 plus koszt akcji szpiega - jedyne 3.000.
Pomyślmy ponownie. Generał najemników dostaje 11.000 dinarii co roku, ale zdradza swego Pana za 3.000, bo agentowi weszła akcja. Bzdura.
Powiesz, że on dostaje 15.000.
Ok. Ale gdzie balans dla Gracza?
Co to oznacza dla Graczy, którzy postawili na rozwój prowincji + najemników?
Że nagle jedną decyzją MG są w ciemnej d.... i nic więcej

GDZIE TU STABILNOŚĆ???? Wiesz, że głównie Avasil używa na tym etapie akcje szpiegowskie i nikogo innego na to nie stać, bo czym innym jest rozwijanie siedmiu prowincji z 35.000 dinarii, a czym innym rozwijanie czterech prowincji z tej samej ilości kasy, gdy dodatkowo dochód neutrali jest na początku większy o 20%.

Druga moja wątpliwość jest taka, że akcja wywołania powstania jest zbyt tania. 5.000 za rozruchy? Toż to w późniejszej fazie kampanii oznacza, że walka z wrogiem, gdy zostanie dwóch trzech przeciwników, będzie się koncentrować na działaniach power ranger agentów, którzy za drobną kasę będą wprowadzać burdel nieproporcjonalny do ich celu wprowadzenia do rozgrywki.

Podsumowując:
1. Neutrale mają na starcie tyle samo kasy co Gracze.
2. Neutrale mają na starcie taką sama armię jak Gracze.
3. Neutrale mają na starcie większy dochód niż Gracze, co ma znakomity wpływ na ich poziom rozwoju.
4. Neutrale mają tanich szpiegów.
5. Neutralom pomaga się decyzjami jak ta ostatnia. Po co?

Przypomnę Ci Zachar co napisałeś w zasadach:

Istnienie dodatkowych państw neutralnych ma za zadanie uatrakcyjnienie kampanii, zapobiegnięcie istnienia kilku imperiów na mapie już na starcie, no i wniesienie coś dla MG by czuł się częścią tej zabawy

Powoli dochodzę do wniosku, że gdzieś gubisz swoją neutralność w zabawie, dajesz koledze Avasilowi bawić się jak najdłużej i jak najlepiej, a z urozmaicenia robisz języczek u wagi.
Bardziej interesuje Cię co z neutralami którymi grywasz, niż z Graczami, których obsługujesz jako twórca tej kampanii.

rafjar
02-06-2018, 15:05
Popieram. Szpiedzy już są grubo przekoksowani w stosunku do nakładów jakie idą na armie, floty, gospodarkę a z tymi najemnikami to jeszcze dodatkowo dołoży do pieca. Ja dalej jestem zdruzgotany tym, że siedmiu agentów za kilkanaście tysięcy denarow w jedną turę destabilizuje mi prawie połowę rozwiniętego na maksa państwa + morduje Mitrydatesa. Szok. I jeszcze czterech z nich dalej sobie hasa w najlepsze

Pirx
02-06-2018, 15:20
U mnie dalej hasa 5 czy 6 Getów-tajniaków i spodziewam się w kolejnej turze 2-3 kolejnych powstań. Ale czy jestem tym zdruzgotany? Nie, ponieważ dokładnie tego się spodziewałem po wojnie z neutralem.

Na etapie początku wojny z Kimmerią uświadomiłem sobie rolę szpiegusów w kontekście działań wywiadowczych, a powstanie wywołane przez Pawła dało mi do myślenia w kontekście tych powstań.

Więc dla mnie wielkiego zaskoczenia nie ma, co nie zmienia oczywiście że takie powstanie boli.

Natomiast ta kampania jest tak skrojona, że działania szpiegowskie mogą odwrócić losy wojny. Dosłownie. I ja to akceptuję, bo tak było od początku. Tylko teraz to wychodzi z mocą przy dopakowanych kasą neutralach.

Czy podoba mi się że neutrale są silne? Nie do końca. Czy sprawia to, że kampania robi się trudniejsza, bardziej nieprzewidywalna? Jak najbardziej. I to drugie biorę w ciemno, bo zauważcie, że tutaj co turę jest zdziwko i to w dużym stopniu dzięki neutralom.

Nie chcecie zdziwień? Nie walczcie z neutralami. Po prostu.

Co do działań szpiegowskich i ich kosztu, to faktycznie te 5k za powstanie kiedyś wydawało się sporą kwotą, teraz już niekoniecznie. Pod rozwagę pod kątem podniesienia kosztu tego działania na przyszłość, w miarę wzrostu potęgi ekonomicznej państw. Z tym że pamiętajmy - przy szpiegu na 3 poziomie szansa wywołania powstania to 25%.

Co do kosztu przejęcia najemników, uważam że 1,5 kwoty utrzymania jest ok, ale faktycznie warto by podnieść koszt tej akcji. Bo przy np. 10 tysięcznych armiach najemniczych to jest bardzo mocne uderzenie. Osobną kwestią jest, że szpieg musi działać tam gdzie są najemnicy, więc czasem jest to strzał w ciemno, bo tam gdzie się spodziewa najemników już może ich nie być.

Zachar
02-06-2018, 15:34
Odniosę się tylko do tego,że neutrale mają zakaz używania najemników. Do reszy odniosę się później jak ochłonę

Avasil
02-06-2018, 15:47
W sumie też nie jestem fanem zmiany z najemnikami, dosyć istotna i może lepiej byłoby poczekać z takimi rzeczami do nowej kampanii.

Odnośnie szpiegów, to rozumiem rafjara, który miał pecha w rzutach (weszły mi 2 z 4 powstań), które przedłuża jego bardzo czystą egzekucję jednego z najsilniejszych neutrali.

Prosiłbym jednak, żebyście wzięli parę rzeczy pod uwagę odnośnie neutrali:

Wiele z nich miało dużo czasu na rozwinięcie ekonomii na maksa i uzbieraniu zapasu pieniędzy. W konsekwencji mają też liczne armie, ale wciąż każdy gracz po prostu się rozwijając będzie znacznie silniejszy + może nająć sobie najemników. Nie mówiąc o tym, że na start ma inicjatywę w wojnie, a państwo neutralne może tylko czekać na atak w nadziei, że nie będzie blitzkriegu. W przypadku zdecydowanego ataku jak to zrobił Pont można łatwo wzbogacić się o wysoko rozwinięte prowincje, prawdopodobnie tak samo szybko zyska Epir i Macedonia. Gdyby walczyli z innym graczem byłoby to dużo cięższe i zyski też mniejsze. Ryzyko też jest małe - jeśli ktoś zechce pokoju, to mam obowiązek wystawić rozsądne warunki.

Odnośnie szpiegów, to z kontrwywiadem powodzenie powstania albo nawet zwiadu są mizerne. I np. teraz użyłem ok. 20 szpiegów (w sumie), większość straciłem albo mam ranionych, fundusze też mam ograniczone, więc takie rzeczy to raczej jednorazowa akcja, a części neutrali nawet na tyle nie stać.

PawełGroźny
02-06-2018, 16:44
Jestem przeciwny zmianie akcji szpiegowskiej przekupienia najemników, natomiast reszta jest w porządku, szanse są niskie i cena odpowiednia.

{{B-S}}Zibi
02-06-2018, 16:59
Nies z tego co pamiętam dostaliśmy chyba więcej kasy na początek od Neutrali to po pierwsze a po drugie uważam że właśnie jest super nie ma nudy cały czas jesteśmy zaskakiwani i tu również wielki szacunek dla Avasila. Co by to była za frajda zająć Neutrala w jednej turze? dla mnie żadna. Jak któryś z graczy nie czuje się na siłach niech nie atakuje Neutrala tylko atakuje innego gracza zamiast z nim podpisywać PON, tyle ode mnie.

Zachar
02-06-2018, 17:18
Neutrale miały tyle samo kasy co wy, mniej wojska lądowego o 6000,miały też jedną prowincję 4M na starcie. To nie była tajemnica. Nie ma obowiązku podbicia neutrali by zwyciężyć w kampanii. Na pewnym etapie podbicie bogatych prowincji da po prostu przewagę nad resztą. Jestem lekko zasmucony. Nie wprowadzę zmiany przekupienia najemników, co było robione z myślą o was. Pozostanie ona zatem martwym elementem.

Dzisiaj wieczorem uda mi się coś zagrać.Ktoś zainteresowany?

Pirx
02-06-2018, 17:59
Dzięki Zachar. Ja chętnie bym zagrał Olbia.

PawełGroźny
02-06-2018, 19:30
Zachar, nie smuć się. Myślę że ta opcja nie pozostanie martwa. W późniejszym etapie gry na pewno będzie używana, przede wszystkim kiedy będzie brakować woja a będzie sporo kasy.

Niesmiertelnik
02-06-2018, 20:51
Neutrale miały tyle samo kasy co wy, mniej wojska lądowego o 6000,miały też jedną prowincję 4M na starcie. To nie była tajemnica. Nie ma obowiązku podbicia neutrali by zwyciężyć w kampanii. Na pewnym etapie podbicie bogatych prowincji da po prostu przewagę nad resztą. Jestem lekko zasmucony. Nie wprowadzę zmiany przekupienia najemników, co było robione z myślą o was. Pozostanie ona zatem martwym elementem.

Dzisiaj wieczorem uda mi się coś zagrać.Ktoś zainteresowany?

Tyle samo kasy + większy dochód + mniejsze wydatki na starcie o 1.800 dinarii ze względu na mniejszą armię - to daje 4.200 dochodu Gracza v 4.950 Neutrala, ale neutralowi zostaje dodatkowo 1.800 z wojska, więc różnica wynosi de facto 2.450 na starcie - potężne pieniądze startowe w kilku pierwszych turach.

Nie ma obowiązku podbicia neutrali by zwyciężyć w kampanii. To po co one? Jakie wprowadzają urozmaicenie? Podbijają o 175 handel?
Osobiście uważam, że lepiej by to opcja zdrady najemników była martwa, niż opcja podbijania neutrali, co i tak z racji ich przekoksowania jest dość trudne.

Poprzedni post napisałem po decyzji Zachara o zmianie, bo o ile do tej pory wszystko było ok, zaakceptowane i działające bez protestów mimo ciężkich nieraz konsekwencji, to akurat ostatnia zmiana dałaby opcję Blitzkrieg zaatakowanemu neutralowi - i tylko jemu, bo większość Graczy może tylko marzyć o takim poziomie rozwoju jak neutrale i takiej ilości kasy w skarbcu jak neutrale, a co za tym idzie nie wyda w jednej turze 20.000 dinarii na szpiegowskie akcje.... bo ich po prostu nie ma.

EDIT: Chętnie zagram te bitewki garnizonowe.

Pirx
02-06-2018, 22:12
Nies, czytamy ze zrozumieniem. Neutrale nie mają opcji na przekupienie najemników, bo nie mogą nimi grać. Tylko gracze.

Jakie wprowadzają urozmaicenie? To chyba jasno widać jakie.

Niesmiertelnik
03-06-2018, 00:00
Pirx spoko, ale twierdzisz tak bo przeczytałeś że:

-państwa neutralne nie werbują najemników

czy może że:

- Nacje grywalne to nacje graczy. Państwa neutralne się do tej grupy nie zaliczają.

Piłem nieco, ale staram się czytać ze zrozumieniem i nijak nie wychodzi mi z przywołanych czy też przeczytanych zapisów, że nie mogą zajumać armii najemników akcją szpiegów i jej użyć.
Może coś przegapiłem? Jeżeli tak to podaj proszę receptę :D

Pirx
03-06-2018, 05:53
Nacje neutralne nie mogą werbować najemników, a zatem również ich werbować z użyciem szpiega. W ogóle nie mogą się ich dotknąć. To jest "in minus" w kontekście balansu neutrali. Ta zmiana z przekupywaniem armii najemnych miała na celu odblokowanie tej opcji dla graczy, ale już nie dla neutrali. Jeszcze potwierdziłem to dla pewności u Zachara na steam wczoraj.

Natomiast żeby nie być tutaj omnibusem, to ja to załapałem dopiero po wczorajszym pierwszym wpisie Zachara. Jest takie multum zasad, że każdy się w tym może pogubić.

[ChR]Michu
05-06-2018, 14:07
Sytuacja na Wschodzie z kompletnego spokoju zmienia się w dwie tury z sielanki w dramat. Wszystko wskazuje na to, że gracze - agresorzy zapłacą słono za swoje poczynania.

Rafjar pomimo zebrania potężnych sił i dobrego planu poniesie spore straty uganiajac się za buntownikami, ale wydaje mi się, że wyjdzie z konfliktu obronną ręką.
Za błąd po stronie Rafjara uważam użycie Seleuckich najemników. Jego natywni Pontyjscy byliby znacznie skuteczniejsi na budżecie około 10000.

Niepowodzenie Egiptu jest natomiast równie zaskakujących rozmiarów co jego ubóstwo. Po kilkunastu turach pokojowego rozwoju prowincje poziomu 3 to straszna bieda. Siły zbrojne również skąpe w porównaniu do tego co zaprezentował Rafjar. Dobór wojsk najemnych jest tutaj ciekawszy. Ludy pustyni mają wiele mocnych stron. Ciekaw jestem jak ta wojna się zakończy.

Pirx
05-06-2018, 16:38
"Łapka" za analizę. Mi się już nie chce, a miło poczytać uwagi innych dot. sytuacji w kampanii.

Plan rafjara był idealny, wykonanie idealne, ale w tej kampanii nawet idealny plan i wykonanie nie zawsze wystarczą. I to jest właśnie świetne. Mimo wszystko rafjar szybko zdusi ogień w środku państwa, może straci przejściowo jeszcze jedną prowincję, ale nic więcej. A w zamian dostanie 4 mocno rozbudowane prowincje i potencjał na protektorat bardzo mocnej nacji.

Mnie również zaskoczył poziom rozbudowy ziem po byłych Selucydach, jak i rodzimej prowincji egipskiej. Ale żeby nie było, ja też nie jestem orłem w palnowaniu rozwoju moich prowincji i wciąż się uczę co i jak. Tutaj najbardziej imponują mi Paweł i rafjar, którzy są w stanie wygospodarować ogromne środki już na tym etapie gry. No i oczywiście duet Zachar / Avasil, który zrobił z neutrali potwory. :P

rafjar
05-06-2018, 17:06
Michu;460691']
Za błąd po stronie Rafjara uważam użycie Seleuckich najemników. Jego natywni Pontyjscy byliby znacznie skuteczniejsi na budżecie około 10000.

Czy ja wiem Michu? Dziś rano grałem z Zacharem i na budżecie 10500 dostałem znacznie większe wciry od Selków niż od Pontu (sam miałem 2x po 5100). Generalnie, według mnie Selki zdecydowanie bardziej nadają się do szturmów i są właśnie bardzo dobrym uzupełnieniem dla rostera Pontu podczas bitew łączonych. Sporo ciężkich opancerzonych jednostek, elitarne miecze, mocne łuki syryjskie to jednostki krórych Pont nie posiada. I na tym mi zależało podejmując decyzję o budowie infrastruktury dla najemników. Ale oczywiście, każdy może mieć swoje zdanie.

A co do ganiania za buntownikami, to faktycznie stworzyło mi to spory problem logistyczny. Ale nic, mleko się rozlało - trzeba posprzątać ;)

[ChR]Michu
05-06-2018, 21:35
Dobra uwaga, po rzucie okiem na rostery można zauważyć gdzie Pont ma braki i gdzie Selki mają atuty. Nie pokrywa to się w 100%, ale zawsze to krok w dobrą stronę.

[ChR]Michu
07-06-2018, 16:35
WKA oraz ODM znacznie różnią się od tego co moglibyśmy nazwać "klasyczną" grą w multiplayer TW:Rome 2. Starcia asymetryczne, różnorodne budżety,
mapy inne niż nieśmiertelna Nemeto, bitwy morskie, oblężenia. To wszystko tylko namiastka tego co można powiedzieć o kampanii.

Już grając w bitwie WKA bitwę Icenami w zastępstwie Nikczemnika doceniłem Naznaczonych. Doświadczenie z tej bitwy przeniosłem na grę Arwernami. W wyrównanej bitwie o Massalię (Massalia - Arwernowie II tura) wykorzystałem jeden oddział Nagich Wojowników. Byłem z nich tak zadowolony, że w kolejnych bitwach brałem ich niemal zawsze, broniąc się przeciw Pawłowi w Vesontio i Uburzis jednostka ta była bardzo opłacalna. Choć krucha, zadawał ogromne straty podczas szarży.
Największe triumfy nadzy woje święcili w bitwie o Massalię z Pawłem. Pomimo przewagi przeciwnika w dinari wygraliśmy ze sporą przewagą. Nadzy zabili w tej bitwie wiecej niż szermierze wybrani. Tutaj wykorzystałem również inną jednostkę, która zaskoczyła mnie pozytywnie na polu bitwy, czyli Włóczników wybranych. Trzymali się bardzo długo na placu boju, dali szansę na ponawianie szarż miecznikom, a i sami zabili wielu. Dodatkowo byli w tej bitwie również Galijscy Łowcy pod dowództwem TM i HD, którzy również spisali się grubo powyżej oczekiwań.

Niektóre rzeczy pozostają niezmienne i Zaprzysiężeni dalej kosza. Szczególnie kiedy da im się ponosić szarżę. Dobór pozostałych jednostek może za to różnić się diametralnie.

Napiszcie jakie jednostki Was pozytywnie zaskoczyły, jakich użyliście w bitwach i jakich planujecie. Ciekaw jestem Waszego poglądu.

Pirx
07-06-2018, 17:23
Z tego co pamiętam to jeszcze psów używasz skutecznie Michu w bitwach z garnizonami.

Ja i grając Atenami w WKA i Macedonią w ODM zawsze zaczynam wybór armii od wzięcia 3 najemnych wojowników trackich. To jest najbardziej opłacalna z mojej perspektywy jednostka. Oczywiście, wymaga specyficznego manewrowania, częstych cofek, dobrego mikro więc realnie nie jest dla każdego. Ale u mnie sprawdza się świetnie i jako wsparcie w walce kawaleryjskiej (te kosy dosłownie wycinają kawalerię, jeżeli tylko nie zostaną zaszarżowane) i w walce piechotnej (koszą każdą piechotę i tanią i drogą, tylko muszą być szybko cofane po szarży).

Żałuję, że nie mogę za bardzo w ODM wykorzystać kawalerii szturmowej, którą uwielbiam i którą gram bardzo dobrze. Ale przy armiach na 40 jednostek nie sposób dobrze manewrować tymi jednostkami. Tego mi szkoda, chociaż ostatnio w Pella mogłem wreszcie pojeździć i mocno zalazłem za skórę Zacharowi.

Z perspektywy rozwoju kampanii myślę, że zaczną coraz bardziej istotnego znaczenia nabierać rustery poszczególnych nacji. Np. Macedonia ma dużo jednostek do wyboru. Co prawda większość z nich jest przeciętna, ale jednak mogę dzięki temu wystawić kilka armii w trakcie bitwy. Dlatego rafjar teraz pisze o najemnikach Seleucydów, którzy mają sporo średniej piechoty. Bo to zapewni balans jego armii, która z piechoty ma mocne wyłącznie brązowe tarcze, a kawaleria w dużej bitwie aż tak wiele nie zdziała.

Z perspektywy bitew w Zachtraku najbardziej mi zaimponował Egipt jeżeli chodzi o ilość jednostek, szczególnie na niskim i średnim budżecie. Ale na dużym budżecie realnie Egipt może też pójść w kilka armii na jednym polu bitwy.

W ogóle super jest to co Zachar wprowadził, a mianowicie możliwość tworzenia armii 25k na polu bitwy.

Zachar
07-06-2018, 19:23
Michu przytaczanie bitwy o Massalie nie jest najlepszym przykładem zważając z jaką przewagą nachylenia walczyła cała wasza linia. Takiej mapy mam nadzieje już nie zobaczyć :) ale przyznam że całkiem dobrze spisują się twoje nagie miecze.
no i Pirx poszalałeś wtedy tą szturmówką i pięknie mnie zmyliłeś składem armi dobrze maskując ją długo dobrze dobraną mapą

Pirx
07-06-2018, 22:04
Dobre mamy tempo, chociaż i tak ta tura się mi dłużyła. :)

Fajnie że znowu wraca akcja.

PawełGroźny
07-06-2018, 23:02
Zachar, rozpisz mi dokładnie co mam zmienić w mapie bo nie chce mi się ogarniać xD

Avasil
08-06-2018, 11:24
Z neutrali:
Kartuba dla Kartaginy
Galic dla Epiru
Olbia dla Macedonii
Pella - Nowa Macedonia (zbuntowany kraj, pytaj Zachara o jakiś kolor czy logo)
Ancyra - oblężenie Pontu
Pessinus, Iconium, Mazaca - Pont
Edessa - Seleucydzi
Arsamosata - Zbuntowany Pont
Ammonium - Zbuntowany Egipt
Dura, Palmyra - Partia

BolesławZapomniany
12-06-2018, 21:47
Spoko tura, leją się Rzymianie z Galami niemiłosiernie, nikt nie odstawia "nogi". Teatr prawie jak w wka2. Ja nwm to jest strasznie powtarzalne, na zachodzie jatka, w centrum dosyć spokojmy rozwoj a na wschodzie nudne wojny i łapanie sie w nieskonczonosc... To samo co w wka2... :D
Jakby ktos mnie potrzebował to przez wiekszosc czasu jestem dostępny jako gracz. Oczywiscie pamiętajmy ze sa mistrzostwa swiata :)

Pirx
13-06-2018, 06:45
Ładnie rozegrane Nieznajomy. :ok:

Kilka prowek za friko od Arewaków. Teraz pokój i możliwość skupienia się na Luzytanach, którzy na dużych budżetach nie mają szans. A są odcięci przez Arewaków od ataków na kartagińskie tyły.

Avasil
13-06-2018, 09:00
Jak coś, to dam swoje decyzje o bitwach dzisiaj wieczorem, niestety musze się teraz skupić na pracy. :D

Pirx
19-06-2018, 10:11
Informacyjnie, do 15 musimy zapisać wszystkie tematy. Kampania będzie kontynuowana, ustalamy jeszcze gdzie.

Zachar
19-06-2018, 11:02
Dzisiaj wieczorem założę forum dedykowane tej kampanii. Informacje o postępach będę przekazywał przez steam