Zobacz pełną wersję : Dyskusja o turnieju
Zapraszamy do dyskusji. Przy okazji zacznę:
Czy uznajemy DLC Desert Kingdoms, które dojdzie do gry 8 marca? Przypominam, że to 4 frakcje pustynne, które są nowością w tej grze.
Nieznajomy
21-02-2018, 09:37
Miło że się coś ruszyło ;)
Poczekajcie z tym turniejem tak tydzień-dwa po wejściu nowego DLC. Granie nowymi nacjami będzie sporym urozmaiceniem. A poza tym i tak są teraz grane 2 kampanie plus CoN.
BolesławZapomniany
21-02-2018, 17:47
Nowe nacje moga byc niestety podobne do massagenetow itd. Pamietacie jak wygladaly murzynskie armie w kampanii? To byl spam oszczepnikow plus troche wloczni, ciekawych rydwanow i jazdy. Chyba ze dlc bedzie zawieral frakcje tylko do empire divided.
Nowe nacje moga byc niestety podobne do massagenetow itd. Pamietacie jak wygladaly murzynskie armie w kampanii? To byl spam oszczepnikow plus troche wloczni, ciekawych rydwanow i jazdy. Chyba ze dlc bedzie zawieral frakcje tylko do empire divided.
No raczej nie. Spójrz na ostatni wpis z bloga CA. 6x miecze, 4x włócznie, 4x Jazda do walki w zwarciu, 6x łuki, 2x Rydwany, 2x Słonie i jeszcze tam coś było u Kuszu.
BolesławZapomniany
21-02-2018, 20:37
Nie patrzyłem, ale jak są kusze to do empire divided?
Pyrrus89
21-02-2018, 21:01
Nie patrzyłem, ale jak są kusze to do empire divided?
:wall:
Nie, te 4 frakcje są do podstawki. Kusz to inaczej Kuszyci, a to jeden z ludów na południe od Egiptu. Była nawet wyprawa Rzymian na Meroe, bo tak się też ma nazywać ta frakcja.
EDIT: Pirx. Możemy ewentualnie wydłużyć zapisy do miesiąca, wtedy się nazbiera graczy, ogarnie się nowe frakcje oraz Cup of Nations ;)
BolesławZapomniany
21-02-2018, 21:35
Myślałem, że to literówkaXD No towszystko wskazuje, że nacje będą ok.
Nazwa została zmieniona. Czekam na pw. z listą sędziów. Póki co dodałem Arroyo jako moderatora działu.
Pyrrus89
13-03-2018, 15:31
Proponuję zamknąć temat tego turnieju i zakopać gdzieś w archiwum, żeby ukryć nadchodzący niechybnie blamaż. W ogóle można odnieść wrażenie, że nie ma na forum żadnej osoby odpowiedzialnej za scenę romka. Nic się tutaj po prostu nie dzieje. A okazja jest teraz świetna, bo wyszło nowe DLC i można by jeszcze trochę wycisnąć z tej gry. Od siebie proponuję zorganizować jakąś polską wersję CoN, gdzie przynajmniej losowanie frakcji mogłoby wzbudzić jakieś większe emocje i zainteresowanie.
Turniej organizuje Arroyo. Dostałem od niego ostatnio wiadomość, że będzie kontynuował organizację. Jeżeli znajdzie się osoba z chęciami zorganizowania turnieju to chętnie nadam uprawnienia i pomogę we wszystkim :)
Pyrrus89
13-03-2018, 16:42
To nie był przytyk do Ciebie, Turku, bo wiem, że masz kampanię w Warha na głowie. Mamy jednak kilka osób na forum, które przynajmniej nominalnie są odpowiedzialne za rozwój romka. Nie wiem czy wybór Arroya na głównego organizatora turnieju to dobry pomysł: znamy się już trochę i wiem, że równie szybko jak ja traci zapał do tego typu projektów. ;) Tutaj przydałby się ktoś zawzięty niczym Sapper, co będzie przynajmniej przez miesiąc czy dwa przed turniejem robił zamieszanie na forum, wklejał info na portalu i twarzoksiążce oraz wykorzystywał w akcji informacyjnej naszych youtuberów (Tuff, Sara). Sorry, ale jak mają ludzie zgłaszać się do turnieju, jak nie widać żadnego zaangażowania na forum poświęconemu tej grze.
Przyglądam się tematowi o turniejach zagranicznych w Romku i widzę kilku graczy Romkowych od nas: Bachus81, Pirx, Zachar, Il Duce, Nikczemnik, Nieznajomy, Rafjar czy nawet Pyrrus nie chciałby się może ktoś z Was wziąć za organizację? Nie musi być jedna osoba, może być organizacja grupowa i można podzielić się obowiązkami :)
Arroyo może i rzeczywiście stracił chęci, ale zamiast go obwiniać to zastanówmy się co dalej. Ja se swojej strony oferuję wsparcie. Gdzieś tam widziałem, że są zarezerwowane nagrody na ten turniej, więc też coś podziałamy w tym kierunku. Potrzebujemy tylko osoby, która wyjdzie przed szereg.
Pyrrus89
13-03-2018, 17:50
Ja Arroya o nic nie obwiniam, bo robi świetną robotę choćby w kwestii opisu lore Warhammera czy przy zamieszczaniu recenzji. Niemniej nie sądzę, że odnajdzie się w czymś co wymaga regularnej aktywności na forum. Od razu napiszę, że turniej 2vs2 ogranicza bazę nowych rekrutów, bo sam pamiętam, jaki miałem problem ze znalezieniem partnera do Bursztynowego Szlaku. Dlatego, w mojej opinii, nie jest to dobre, gdyż z pewnością zobaczymy znowu te same twarze co zwykle. Jakbyśmy zagrali coś w stylu CoN, a nie byłoby chętnych do zorganizowania losowania na żywo, to można poprosić o pomoc Sappera, który świetnie się sprawdził przy okazji ostatniego turnieju. W jakichś drobniejszych kwestiach chętnie pomogę, ale nie czuję się na siłach udźwignąć takiego brzemienia. Pirx ma spore doświadczenie w organizacji tego typu rozgrywek, więc może zgodzi się to pociągnąć? Jest szansa zorganizować coś fajnego i przy okazji wykorzystać chwilowe zwiększenie zainteresowania grą, trzeba tylko chcieć. ;)
Trochę mnie nie było, za co przepraszam. Odnośnie turnieju sprawa wygląda tak:
1. Nagrody już mamy, na dniach ogłosimy, jakie będą.
2. Zapisy przedłużone będą do końca marca, a otworzymy je od czwartku od rana (jeszcze raz bardzo przepraszam, że tak długo się nie odzywałem)
3. Wszystko to też spowodowane jest aktualnie trwającym Cup of Nations, który nie ukrywam, że może trochę namieszać w zasadach i jest polem doświadczalnym dla możliwych zmian w zasadach. Stąd czekam z rozpoczęciem zapisów.
4. Ponadto przedłużka związana jest również z dojściem Desert Kingdoms, które będą dostępne w trakcie turnieju.
5. Prośba do graczy, czy któryś chciałby pomóc przy organizacji turnieju - nie ukrywam, że jest to bardzo czasochłonne i samemu temu wszystkiemu nie podołam. Pomoc przy sędziowaniu, rozpatrywaniu faz grupowych/moderowaniu fazy pucharowej jest mile widziana.
6. Wszelkie osoby, które chciałyby pomóc przy organizacji turnieju, mają się do mnie zgłosić do 30 marca włącznie. Jak co postaram się dużo częściej bywać na Steamie, by móc się ze mną kontaktować w tej sprawie.
7. Ostatnia sprawa, jaka mi się przypomniała na szybko - zasady. Chciałbym, by jutro, jeśli ktoś z naszych graczy CoN ma czas, o 21:00, spotkał się ze mną na TS'ie i pomógł przy doborze odpowiednich zasad - czytałem niedawno, że kilku osobom spodobały się pewne zasady z CoN i nie ukrywam, że zaciekawiło mnie to, jak to można przełożyć na nasze turnieje.
Pyrrus89
13-03-2018, 19:11
Arroyo, pozostaje formuła 2vs2? Trzeba już chyba powoli podawać konkrety i robić "zamieszanie" na forum, portalu oraz twarzoksiążce.
Tak, forma 2v2 byłaby mile widziana. W końcu nie było od dawna turnieju w tej formie na naszym polskim poletku i zarazem na taką zagłosowała większość.
Pyrrus89
13-03-2018, 19:19
Co do głosowania społeczności to pełna zgoda, ale przecież ostatni turniej to Bursztynowy Szlak 2vs2. Jestem na forum prawie 2 lata i nie widziałem turnieju w romka 1vs1(ligi nie liczę). :drunk: Nie wspominając, że w tym czasie było kilka większych i mniejszych w Warhammera. Ludzie Wam zaraz uciekną ze sceny.
Wiesz, z formuły 2v2 można jeszcze u nas wiele innowacyjnych rzeczy wprowadzić. Choćby formułę z CoN (z góry wyznaczone frakcje), ale na naszych zasadach tj. bez ewentualnych push through.
Losowanie nacji na 2v2 może doprowadzić do poważnych nierówności i naruszenia balansu,moim zdaniem to zły pomysł. Jak ktoś trafi parę nacji idealnie się uzupełniających to innym graczom nawet najlepsze umiejętności mogą nie pomóc. Poważnie to przemyślcie przy tej formule turnieju.
Ingvar77
14-03-2018, 14:53
Przede wszystkim losowanie stałej frakcji spłyca turniej i sporą część osób od udziału w turnieju może odstraszyć. Moim zdaniem scena romkowa zaczęła umierać właśnie w momencie, gdy postanowiono zmieniać zasady na nowe, przypisywać ludziom frakcje w turniejach itp.
Ingvar, a u nas było kiedykolwiek losowanie nacji turniejowych?
A jeżeli nasza scena Romkowa umiera, to jaka scena w ogóle żyje? ;)
Pyrrus89
14-03-2018, 15:02
Przede wszystkim losowanie stałej frakcji spłyca turniej i sporą część osób od udziału w turnieju może odstraszyć. Moim zdaniem scena romkowa zaczęła umierać właśnie w momencie, gdy postanowiono zmieniać zasady na nowe, przypisywać ludziom frakcje w turniejach itp.
Ale jeszcze nigdy u nas nie przypisywano stałej frakcji w turnieju. Chyba, że jest coś o czym nie wiem?
Edit: Rozgraniczmy:
-turniej 1vs1 ma obecnie sens tylko na zasadach CoN, bo inaczej będzie nudny finał barbarów, co można obstawiać w ciemno. Poza tym wreszcie jakiś powiew świeżości.
-turniej 2vs2 to raczej po staremu odnośnie doboru nacji, dyskusja tylko co do zasad bitewnych.
Ingvar77
14-03-2018, 15:18
Lepiej wyeliminować barbów zmieniając zasady doboru armii, niż wciskając ludzi w stałe frakcje, których na przykład mogą nie cierpieć :P Dwa, to scena jest martwa, kilku graczy gra na zagranicznym poletku, reszta wcale, od roku nie masz czwartków, a kampania i jakieś zachtraki mają jednak ograniczoną pulę interesantów właśnie przez zasady, jakie w nich panują. W prywatnych rozmowach parę osób wręcz krytykowało niektóre przedsięwzięcia, jeszcze pół roku temu łatwiej było zagrać 2v2 w rome wieczorem z graczami z Rosji, niż z rodakami, taka sytuacja.
Co do przypisywania, itp., uogólniłem, bardziej chodzi o to, że zasady powinny być proste, klarowne i przystępne, a nie zawile i utrudniające czerpanie radości z samego uczestnictwa w turnieju.
To rozważcie grę bez limitów i zasad. Gra byłaby chwilami zaskakująca (jakby ktoś nie poszedł w 20 jednostek piechoty) i przystępna dla wszystkich. ;)
Pyrrus89
14-03-2018, 15:28
Taki już urok zasad CoN, ale chyba to lepsze niż eliminować barbarzyńców. Co do reszty to się zgadzam, coś się stało i od roku zamarło granie czwartkowe, ale myślałem, że nowe DLC coś w tej kwestii zmieni. A jak pokazało ostatnie spotkanie, skrzyknęliśmy się na steamie i sami je sobie zorganizowaliśmy. Nie żeby to było dla mnie problematyczne, ale nie jest dobrze, gdy nie ma żadnego "szachisty" na takim cyklicznym wydarzeniu. Za to sporym problemem jest brak dopływu świeżej krwi, co zawsze jest niepokojące. Ostatnim graczem, który został na dłużej jest chyba Michu, a przecież jest z nami pewnie z pół roku. Nie widzę nowych nicków, ciągle przewijają się na forum te same osoby.
To ustalcie proste zasady, z eliminacją nacji. W ten sposób może ktoś nowy się skusi do grania, a jednocześnie na późniejszym etapie rozgrywek nastąpi wystrzelanie się z barbarzyńskich nacji.
Ja nie czuję śmierci sceny, bo gram w kolejnych kampaniach. I czuję ciągły związek z Romkiem. Ale faktycznie poza kampaniami jest pustynia.
Ingvar77
14-03-2018, 15:34
Nie mówię o braku zasad, mówię o tym, by zasady były jasne, klarowne, i ogarnięte, a nie były pracą doktorską, co wolno, a co nie, i w jakich przypadkach, przy okazji zabijając 80% frakcji w grze.
Były już kiedyś różne propozycje zmian zasad, idealne zapewne leżałyby gdzieś pomiędzy problem był, że ludzie nie kwapili się do testowania różnych rozwiązań w czwartki, a każdy widział je inaczej. Niestety, bez odrobiny chęci i zaangażowania to można tylko skopiować stare, nie do końca satysfakcjonujące rozwiązania, bądź wprowadzić jakiegoś nowego potworka, który także każdemu nie przypasuję. Jestem raczej, żeby wspólnie w gronie tych osób, które grają, zebrać się, po testować różne rozwiązania, w doborze limitów armii, i na koniec wyciągnąć z tego wnioski i stworzyć jak najlepsze i najprostsze zasady, którymi nowi gracze nie będą na start odstraszeni(znam kilka takich przypadków, kampania również ma wiele barier dla nowych graczy, bądź tych z niewielkimi zasobami czasowymi), a starzy wyjadacze będą usatysfakcjonowani.
I tak, eliminacja frakcji, na różnych fazach turnieju, to jest właśnie ciekawe rozwiązanie, w porównaniu do zmuszania kogoś do rozgrywania wszystkich meczów jedną frakcją.
Nie mówie o braku zasad, mówie o tym by zasady były jasne, klarowne, i ogarnięte, a nie były pracą doktorską, co wolno, a co nie, i w jakich przypadkach, przy okazji zabijając 80% frakcji w grze.
Próbowaliśmy Ingvar, przez wiele lat. I tak zawsze kończyło się tym, że barbarzyńcy rządzili umniejszając rolę pozostałych nacji.
Bazując na swoim doświadczeniu jako organizatora, najlepsze zasady - przy założeniu że jest jeden zestaw zasad dla wszystkich - polegały na podzieleniu nacji na OP, Silne i Zrównoważone. Ale czy to było proste i czytelne? Raczej nie.
Jeżeli dasz jeden zestaw zasad dla wszystkich nacji, barbarzyńcy zasadniczo będą rządzić.
Edit:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?13366-Zasady
Osobiście uważam, że na tych zasadach grało się najciekawiej spośród 4 sezonów Lig Rome 2.
Pyrrus89
14-03-2018, 15:42
Wydaje mi się, że wszyscy chcemy tego samego, tylko podążamy inną drogą. ;) CoN to byłoby jakieś pozytywne szaleństwo, szansa identyfikacji z poszczególną frakcją, a trzeba przyznać, że na rosyjskich zasadach wylosowanie choćby takiego Pergamonu wcale nie skreśla nas na starcie. I to jest dla mnie najfajniejsze, balans, jakiego u nas nigdy nie było. Dałbym szansę tym zasadom.
Poza tym zmiany dla poszczególnych frakcji dosłownie ograniczają się do jednego zdania. Ci mogą wziąć o jedne miecze więcej, tamci tylko dwa oddziały hoplitów. Prościzna.
Ingvar77
14-03-2018, 15:51
Problem jest, że nie każdy chce się identyfikować z frakcją którą gra, a męczenie ciągle tego samego może wpłynąć negatywnie na aktywność graczy w turnieju. Między innymi przez to nie aspirowałem do żadnych zachtraków, i nie biorę udziału w kampanii, bo bym się zanudził i rzucił to w pizdu :)
A tak serio, to przy frakcjach barbów, z którymi w turniejach problem jest taki, że jest ich za dużo ,a różnią się stosunkowo niewiele, to zaprzeczając sam sobie, ale spróbowałbym tego co pisałem kiedyś, zobaczyłbym testowo, chociaż jeden czwartek z czymś takim. Mianowicie.
Zasady 4 sezonu, a do tego "może warto rozważyć odrzucenie barbarów(bez Odrysów, Luzytan, Swebów(bez Ariowista), Ardiajów i Galatów[Ci zostają, a wylatują m.in. Bojowie czy Arwernowie]) i pozostanie przy obecnych limitach liczbowo-typowych? Ożywiłoby to niektóre obecnie zapomniane frakcje, a jednocześnie rozgrywkę. Zmniejszenie puli nacji też zmusiłoby dużą część graczy do opuszczenia barbarzyńskiej strefy komfortu i szukania nowych rozwiązań." Wszystko jest do przetestowania, ale uważam, że lepiej przetestować, stwierdzić, że do dupy i nie wracać do tego, niż nie spróbować, i jęczeć, że barby złe, oszczepy złe, ale dalej grać na tym samym :)
Od biedy mozna również usiąść w gronie zainteresowancyh i zrobić mod turniejowy, który zmieni po prostu liczby w tabelkach, m.in dla obrazen oszczepów, czy siły ciosu Zaprzysiężony, i na nim grać. Można spróbować wielu rozwiązań, i dopiero po tym kłócić się co jest dobre a co złe. Wszystko jest do zrobienia, tylko trzeba poświęcić na to trochę czasu.
Pyrrus89
14-03-2018, 15:56
Każdy ma swoje podejście i w pełni rozumiem Twój punkt widzenia. Grałem w WKA frakcją ewidentnie nastawioną na jazdę i zmęczyło mnie to bardzo przez ostatni rok. Niemniej uważam, że taki turniej byłby ciekawą odskocznią i czymś nowym, a jednocześnie nie koligował z bardziej tradycyjnymi rozgrywkami. Z drugiej strony, trudno mi uwierzyć, że będą dwa turnieje w krótkim odstępie czasu, skoro przez ostatnie 1,5 zorganizowano jeden 2vs2. W którym roku zorganizowano ostatnie poważne wydarzenie 1vs1? 2015?
Ingvar77
14-03-2018, 16:06
Właśnie dlatego jestem na nie, był zachtrak z przypisanymi nacjami, chętnie zobaczyłbym jednak coś w bardziej starym stylu, mniej rewolucyjnego.
Przy okazji po namyśle, stwierdzam, że jednak te odrzucenie kilku(nie wszystkich) frakcji barbarzyńskich mogłoby nie być takie głupie, przynajmniej jak by się miało tylko jednych galów, zamiast 4 prawie identycznych frakcji, to przynajmniej w każdym meczu faworytów nie byłoby tylko bojów, arwernów itp.
Zamiast turniejów 1v1 była liga, która była stosunkowo przyjemna i przystepna, przynajmniej ja tak ją odebrałem.
A tak serio, to przy frakcjach barbów, z którymi w turniejach problem jest taki, że jest ich za dużo ,a różnią się stosunkowo niewiele, to zaprzeczając sam sobie, ale spróbowałbym tego co pisałem kiedyś, zobaczyłbym testowo, chociaż jeden czwartek z czymś takim. Mianowicie.
Zasady 4 sezonu, a do tego "może warto rozważyć odrzucenie barbarów(bez Odrysów, Luzytan, Swebów(bez Ariowista), Ardiajów i Galatów[Ci zostają, a wylatują m.in. Bojowie czy Arwernowie]) i pozostanie przy obecnych limitach liczbowo-typowych? Ożywiłoby to niektóre obecnie zapomniane frakcje, a jednocześnie rozgrywkę. Zmniejszenie puli nacji też zmusiłoby dużą część graczy do opuszczenia barbarzyńskiej strefy komfortu i szukania nowych rozwiązań." Wszystko jest do przetestowania, ale uważam, że lepiej przetestować, stwierdzić, że do dupy i nie wracać do tego, niż nie spróbować, i jęczeć, że barby złe, oszczepy złe, ale dalej grać na tym samym :)
Myślę, że to jest bardzo dobry pomysł.
Pyrrus, może warto jednak zrobić 2v2 przyswajalne dla większej ilości graczy, a 1v1 w formacie CoN?
Jeżeli chodzi o turnieje multi od 2014 roku, to przedstawia się to tak:
- 2014: Bursztynowy Szlak 1v1 edycja 1 (ponad 15 graczy), MP 1v1 (ponad 45 graczy)
- 2015: Bursztynowy Szlak 1v1 edycja 2 (20 graczy)
- 2016: MP 2v2 (ponad 30 graczy), Krwawe Igrzyska (20 graczy), Liga Rome 2 sezon 1 (ponad 25 graczy), Liga Rome 2 sezon 2 (ponad 25 graczy), Liga Rome 2 sezon 3 (ponad 25 graczy)
- 2017: Bursztynowy Szlak 2v2 (ponad 30 graczy), Liga Rome 2 sezon 4 (ponad 25 graczy)
Jak coś mi umknęło to można dodać.
Więc pytanie brzmi co rozumiesz Pyrrus przez poważne wydarzenie. MP? Faktycznie tutaj niewiele się dzieje. Ale turniejów trochę było.
Pyrrus89
14-03-2018, 16:27
Poważnego, czyli coś rangi Bursztynowego Szlaku, jednak ligę stawiałbym niżej od takiego turnieju, choćby z tego powodu, że następuje w niej wyraźny podział względem umiejętności uczestników. A tutaj chodzi o rzucenie od razu na głęboką wodę. Nie wiem jak wyglądały Krwawe Igrzyska, ale możliwe, że coś takiego miałem również na myśli. O ile będą moce przerobowe, to ja chętnie zobaczyłbym oba turnieje. Jeśli jakoś to pomoże, to mogę poprowadzić czwartki przez najbliższe kilka tygodni. Byle się coś działo, a ja postaram się pomóc w miarę możliwości. Hadvara już przekonałem do Rome. ;)
Nieznajomy
15-03-2018, 09:13
Też w miarę możliwości mogę pomóc Pyrrusowi z czwartkami
Przedyskutowaliśmy w gronie kilku graczy, jak widzimy kwestię turnieju. Na razie wygląda to tak:
1. Turniej będzie 1v1.
2. Przedłużamy zapisy o łącznie 3 tygodnie od teraz.
3. Kwestia frakcji - będzie losowanie 2-3 nacji. Odnośnie tego za chwilę powstanie ankieta, ile nacji ma być wylosowanych.
4. Kwestia Desert Kingdoms - raczej będą dostępne te nacje.
5. Zasady - proponujemy zasady z Cup of Nations, ale w formie uproszczonej, bardziej przystępnej*. Tutaj zapraszam do dyskusji, gdyż to jeszcze jest do przedyskutowania.
6. Nadal zbieram ludzi do moderowania subforum i współpracy przy sędziowaniu.
7. Kwestia promocji - uderzę do Tuffa, Temera i Legiona w tej sprawie.
*Chodzi o same limity jednostek, oszczepy u barbarzyńców i kwestię push through.
Kwestia kolejnego zebrania: piątek 21:00.
grandcoss
18-03-2018, 18:45
Przedyskutowaliśmy w gronie kilku graczy, jak widzimy kwestię turnieju. Na razie wygląda to tak:
1. Turniej będzie 1v1.
2. Przedłużamy zapisy o łącznie 3 tygodnie od teraz.
3. Kwestia frakcji - będzie losowanie 2-3 nacji. Odnośnie tego za chwilę powstanie ankieta, ile nacji ma być wylosowanych.
4. Kwestia Desert Kingdoms - raczej będą dostępne te nacje.
5. Zasady - proponujemy zasady z Cup of Nations, ale w formie uproszczonej, bardziej przystępnej*. Tutaj zapraszam do dyskusji, gdyż to jeszcze jest do przedyskutowania.
6. Nadal zbieram ludzi do moderowania subforum i współpracy przy sędziowaniu.
7. Kwestia promocji - uderzę do Tuffa, Temera i Legiona w tej sprawie.
*Chodzi o same limity jednostek, oszczepy u barbarzyńców i kwestię push through.
Kwestia kolejnego zebrania: piątek 21:00.
Witajcie
Panowie, ja wiem że jesteście bardzo uczuleni na słuszną krytykę, ale jednak zapisy ogłasza się jak "mniej więcej wiecie" co za turniej chcecie zorganizować czyli znacie rodzaj turnieju, format turnieju.
Jak nie jesteście pewni "odzewu społeczności" to chyba macie w ręku narzędzia którymi istnieje możliwość "wybadania sprawy"...
Zgłosiłem się do turnieju drużynowego, który obecnie ma format 1vs1...
Mi w sumie się to podoba. zaproszę Mista, kupię dużo żółtawych napojów gazowanych. Mist dostanie do ręki myszkę, ja będę trzaskał po klawiaturze tylko nie wiem kto będzie siedział któremu na kolanach bo mam tylko jeden fotel i go nie oddam bo jest zbyt wygodny.
Jak już będziecie w stanie zadeklarować co za turniej organizuje org to niech ten turniej zamyka się od zapisów do finału w góra 1miesiąc.
Bo rozciąganie rozgrywek turniejowych prowadzi do tego że zainteresowanie wśród widzów zanika a sami uczestnicy mają problem przypomnieć sobie jak nazywa się gość z którym grałem 2 mecz w fazie grupowej.
Pyrrus89
18-03-2018, 19:15
Coś w tym jest, to już po raz drugi przekładany termin zapisów. Najważniejsze pytanie, to czy w ogóle jest prawdziwe zainteresowanie jakimkolwiek turniejem na romka? W ankiecie oddało głos na formułe 2vs2 11 osób, z tego zapisali się tylko Mist i Hadvar, a co z resztą? Czyli pozostałe 9 osób oddało głos dla żartu?
Nikczemnik
18-03-2018, 19:31
Ja i Zachar wstrzymywaliśmy się od zapisu, na moją prośbę. Chciałem poczekać na większe zainteresowanie.
Pyrrus89
18-03-2018, 19:58
Na razie na większe zainteresowanie się nie zapowiada, więc możecie się nie doczekać. ;) Teraz serio: żeby to nie był "turniej" tylko z nazwy to wypadałoby minimum utworzyć 4 grupy po 4 drużyny/graczy. Z tego co pamiętam już w Bursztynowym Szlaku był problem z frekwencją, dlatego tego typu turniej wymaga szczególnego rozeznania odnośnie kondycji sceny multiplayer. Na ostatnim reaktywowanym czwartku było 8 osób, na tym sprzed dwóch tygodni szóstka graczy. A przypominam, że to jest okres zaraz po wyjściu nowego DLC. Ten turniej nie ma żadnego punktu zaczepienia, bo gdzieś od roku gra nie posiada aktywnej społeczności.
Coś w tym jest, to już po raz drugi przekładany termin zapisów. Najważniejsze pytanie, to czy w ogóle jest prawdziwe zainteresowanie jakimkolwiek turniejem na romka? W ankiecie oddało głos na formułe 2vs2 11 osób, z tego zapisali się tylko Mist i Hadvar, a co z resztą? Czyli pozostałe 9 osób oddało głos dla żartu?
Ludzie głosowali za 2v2 a dostali 1v1. Nie uczestniczyłem w spotkaniu organizatorów bo nie jestem tym zainteresowany. Ale jeżeli coś ma przyciągnąć ludzi innych niż garstka maniaków to tylko 2v2. Na prostych zasadach. Może z wykluczeniem niektórych nacji op barbarzyńców.
Pyrrus89
18-03-2018, 20:20
No tak, turniej wisi już od miesiąca, a zapisały się na razie 2 drużyny, w tym moje pospolite ruszenie z Hadvarem. Gdzie to zainteresowanie się pytam? Zresztą jeśli organizacja 1vs1 będzie wyglądała podobnie, to i ten również się nie odbędzie. Nie wystarczy stworzyć tematu na forum, myśląc, że reszta sama się zrobi. Też nie do końca jestem przekonany do zmiany formuły w kwestiach tak zasadniczych już po otwarciu zapisów.
Dobra Panowie, w uzgodnieniu z Arroyo jednak postaram się moderować dyskusję o formacie i zasadach turniejowych. Będziemy zobowiązani za wsparcie moderatorskie, bo tym już naprawdę nie chce mi się zajmować. Ja nie będę startował, więc jakby co mogę współsędziować.
Na początek - nie wyobrażam sobie, żeby teraz zmieniać format z 2v2 na 1v1. 2v2 wygrało w ankiecie, parę osób na co dzień nie grających też wyraziło chęć grania 2v2, a w 1v1 na pewno nie zagra.
Druga rzecz - zasady. Uważam że powinny być sprawdzone zasady z ostatnich 2v2 MP, z kilkoma istotnymi zmianami. Założę osobny temat dla dyskusji z potencjalnymi uczestnikami jakby to widzieli.
bachus81
20-03-2018, 09:08
Dobra Panowie, w uzgodnieniu z Arroyo jednak postaram się moderować dyskusję o formacie i zasadach turniejowych. Będziemy zobowiązani za wsparcie moderatorskie, bo tym już naprawdę nie chce mi się zajmować. Ja nie będę startował, więc jakby co mogę współsędziować.
Na początek - nie wyobrażam sobie, żeby teraz zmieniać format z 2v2 na 1v1. 2v2 wygrało w ankiecie, parę osób na co dzień nie grających też wyraziło chęć grania 2v2, a w 1v1 na pewno nie zagra.
Druga rzecz - zasady. Uważam że powinny być sprawdzone zasady z ostatnich 2v2 MP, z kilkoma istotnymi zmianami. Założę osobny temat dla dyskusji z potencjalnymi uczestnikami jakby to widzieli.
W poprzedniej ankiecie nie było nowych pomysłów, które moim zdaniem są bardzo atrakcyjne. Chodzi mi o losowanie 2-3 frakcji, którymi gracz będzie grał w turnieju. Łatwiej jest zorganizować turniej 1vs1 niż 2v2, ilość drużyn.
Bardzo ważne jest by zdecydować, o formule turnieju. Wezmę w nim udział, zarówno 2vs2 jak i 1v1. Nie ma znaczenia. Najważniejsze by się odbył.
Zebrać wszystkich graczy, których tylko się da.
Ps. Zapowiedź Pirxa, że nie weźmie udziału w jakimkolwiek, polskim turnieju, obniża jego rangę.
Bachus,
format to 2v2.
Dyskutujemy o zasadach tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?16536-Zasady-dyskusja
Twoje opinie będą mile widziane, jako zwycięzcę ostatniego turnieju 2v2.
Ja nie startuję w tym turnieju, żeby go sprawiedliwie sędziować. Ale w turnieju polskim 1v1 na zasadach CoN z chęcią wystartuję. Ale to już po 2v2.
Nieznajomy
20-03-2018, 11:04
Mi tam się podobają zasady przedstawione przez Pirxa
Sądzę, że nie będzie już potrzebnego żadnego zebrania dzisiaj. Ruszamy pełną parą z zapisami. Po weekendzie ukażą się zapowiedzi turnieju, w weekend puszczam info o nagrodach.
Zapisy przedłużone do 8 kwietnia. Niedługo rzucimy info o nagrodach.
Może nie róbmy tak długich zapisów. Myślę że zaraz po świętach możemy startować.
Na razie jest 7 drużyn, jeszcze jedna i już mamy 2 grupy po 4 drużyny.
Myślę że faza grupowa (nawet mała) plus półfinały i finały będzie w porządku. Bo ludzie pograją sobie zawsze co najmniej 3 mecze.
Pyrrus89
25-03-2018, 13:27
Prośba do Arroya czy Pirxa o założenie tematu, w którym będzie można znaleźć partnera do gry. ;)
Grand, Mist, prośba o potwierdzenie czy uczestniczycie w turnieju.
Jeżeli będzie brakowało drużyny do liczby parzystej, to najwyżej też dołączę i będę sędziował drugą grupę, w której nie będę grał. Tylko wtedy będzie potrzebny sędzia do jednej z grup.
Bachus, oczywiście turniej 2v2 ruszy. Po świętach.
Pyrrus89
26-03-2018, 14:00
Wiadomo już, kiedy nasi youtuberzy(Tuff,Sara oraz Galzag) wrzucą u siebie na kanały info o turnieju?
Nikczemnik
26-03-2018, 14:01
Tuff mówił na streamie, ale może zrobi dodatkową zapowiedź.
Grand, Mist, prośba o potwierdzenie czy uczestniczycie w turnieju.
Jeżeli będzie brakowało drużyny do liczby parzystej, to najwyżej też dołączę i będę sędziował drugą grupę, w której nie będę grał. Tylko wtedy będzie potrzebny sędzia do jednej z grup.
Bachus, oczywiście turniej 2v2 ruszy. Po świętach.
Niestety ale to nie moja gra :) jedynym wyjątkiem zebym zagral Prinx to z Toba w parze ^^
Niestety ale to nie moja gra :) jedynym wyjątkiem zebym zagral Prinx to z Toba w parze ^^
To zgłoś swój anons w stosownym dziale. :) Tylko napisz coś więcej o sobie.
Pyrrus89
28-03-2018, 17:47
Dobra Panowie, czas się zmobilizować, bo brakuje nam jeszcze 7 drużyn. Kolejne 2 obiecał mi wystawić #teamGolderox, ale to i tak za mało. Poruszcie tam te kwestie po znajomych czy innych grupach. Na portalu oraz twarzoksiążce można już chyba dać znać, że coś takiego się szykuje. I męczymy naszych Youtuberów o info na kanałach o tym wydarzeniu. Nie poddamy się tak łatwo. ;D
Myślę, że promocja u youtuberów mogłaby sporo tutaj pomóc. Gdyby nie Pyrrus nic bym nie wiedział, a jakby np. Tuff czy remix coś wrzucili to już dawno bym zawitał na forum.
Z Remixem jest ten problem, że aktualnie raczej nie da rady (ot uroki braku sprzętu u siebie). Do Tuffa i Temer puściłem info.
Pyrrus89
03-04-2018, 16:08
Nie ma żadnego przedstawiciela IPL?:hmm: Klanu, który szczyci się takimi osiągnięciami: http://www.imperiumpolskie.pl/?page_id=198
Smutne trochę.
Pyrrus89
04-04-2018, 13:41
Przepraszam za post pod postem, ale czasem ciężko się powstrzymać. Zapisy ponoć są do jutra, a jeszcze nie było informacji nawet na orgowym facebooku. Zastanawiam się, czy jest sens w przyszłości robić jakiekolwiek turnieje, skoro nawet nie potrafimy spełnić w minimalnym zakresie obowiązku informacyjnego. Śmiać mi się chce ze swojej naiwności i początkowych założeń, że ten turniej ma właśnie trafić do nowych graczy. Jak myślicie, ile z tych 1700 lajkujących osób zagląda regularnie na forum? 100?200? Jak dziwiłem się jeszcze przed paroma miesiącami ludziom z "loży szyderców" i uważałem, że sporo przesadzają ze swoją krytyką, tak teraz coraz bardziej przekonuję się do opinii, że na forum jest coraz mniej osób, którym się cokolwiek chce. Mam nadzieję również, że nikt z Cenegi tutaj nie zagląda, bo to mogą być ostatnie nagrody jakie dostarczyli. Przynajmniej ja bym na ich miejscu tak podziękował za tego typu "promocje". No to będzie tyle gorzkich żali z mojej strony na dzisiaj.
grandcoss
04-04-2018, 14:19
Witaj Pyrrusie
Jak dziwiłem się jeszcze przed paroma miesiącami ludziom z "loży szyderców" i uważałem, że sporo przesadzają ze swoją krytyką, tak teraz coraz bardziej przekonuję się do opinii, że na forum jest coraz mniej osób, którym się cokolwiek chce.
Dam ci tylko 1 przykład bo NIE CHCE MI SIĘ rozwijać tego tematu, bym zacytował stonogę ale nie wiem jak tu z karami.
Nawet mój kolega klanowy Pirx dał sobie w pewnym momencie na luz. Także jeżeli ON NAWET miał dość, to osobiście dla mnie jest to wystarczający argument do wyciągania pewnych wniosków co się tu dzieje.
I tyle.
Pyrrus89
04-04-2018, 14:52
Witaj Grandcossie,
Rozumiem, ale i tak bardzo szkoda mi niewykorzystanego potencjału tego turnieju. Gdyby jeszcze był przesyt rozgrywek "romkowych", to jestem w stanie przyjąć, że może doszło już do zmęczenia materiału. Jednak od ponad roku,bo ligi i WKA do tego nie zaliczam, nie było żadnego wydarzenia w tym formacie, a podejście "jakoś to będzie" niczego dobrego nie wróży. Powiedziałbym, że to może wina czasów, no ale z drugiej strony Rosjanie potrafią jakoś profesjonalnie przeprowadzić duży międzynarodowy turniej, a my nawet na własnym podwórku mamy problem zorganizować rywalizację powiedzmy dla kilkudziesięciu osób. Nie marudziłbym aż tak bardzo, gdybym widział jakieś działania i zaangażowanie organizatorów, ale praktycznie, nic nie zrobiono w ostatnich miesiącach, aby zmienić ten stan rzeczy. Sara podobno miała stworzyć grafikę tego wydarzenia, no ale widocznie kilka miesięcy to dla niej za mało czasu. Po co nam youtuberzy, którzy nic nie dają temu forum, a tylko się tutaj promują? Tak naprawdę mamy tylko Tuffa, który regularnie wspiera scenę Warhammera oraz Rome. I to, że kilkukrotnie(na steam czy forum) muszę się upominać o tak oczywistą rzecz, jak głupie info na fb, to już naprawdę kompromitacja. Brawo, daliście nowym graczom jeden dzień na znalezienie partnera oraz zgłoszenie do turnieju. Turniej dla nowych graczy... wyborny żart.
Poruszony temat wracał co jakiś czas w dyskusjach administracji, Szachistów itepe. Ale - odnośnie wpisu Granda - nie ten problem był powodem mojej rezygnacji z funkcji, lecz brak szacunku niektórych graczy do wysiłku wkładanego przez organizatorów (chodziło szczególnie o WKA Niesa).
Nie wchodząc w szczegóły, Panowie, ten turniej grany jest na starej już jak świat gierce, która żyje na tym forum dlatego, że jest wąskie grono zapaleńców chcących nadal bawić się turniejowo na Romku. Gdyby ten turniej był grany na najnowszej odsłonie TW, to faktycznie można byłoby mieć zastrzeżenia odnośnie braku promocji. Ale Romek interesuje nas, mniej lub bardziej aktywnych graczy. Nie wymagajmy, żeby administracja stawała na uszach, żeby rozpromować ten turniej. Osobiście, i tak jestem mile zaskoczony że pewnie zbierze się 12 drużyn i będzie można się pobawić. Dla mnie to już wiele. Może mam zbyt małe ambicje, ale i tak uważam, że na skalę światową tylko scena rosyjska jest prężniejsza jeżeli chodzi o wydarzenia Romkowe.
Także wrzućmy na luz i pobawmy się jeszcze trochę wspólnie na naszym odgrzewanym kotlecie. ;)
Pyrrus89
04-04-2018, 14:59
Zupełnie się nie zgadzam, Rome ma w statystykach steam niewielu mniej aktywnych na co dzień graczy od Warhammera, co szczerze mnie zdziwiło. Poza tym otrzymał ostatnio 2 DLC, a jest już zapowiedziana kolejna duża zawartość. Wystarczy popatrzeć na przeceny w popularnym polskim sklepie: Attile można kupić sporo taniej od Rome, to też powinno dać do myślenia. Nie wspominając juz o tym, że mniejsze wymagania sprzętowe poszerzają znacznie grupę graczy, do których można dotrzeć.
Edit: I podkreślam mój główny zarzut. Od początku turnieju była mowa, że formuła 2vs2 ma zachęcić nowe osoby, tymczasem nic nie zrobiono, aby chociaż dać im szansę dotrzeć do tej informacji. I dalej będziemy się kisić we własnym sosie, pośród tych samych nicków...
grandcoss
04-04-2018, 15:14
Nie wymagajmy, żeby administracja stawała na uszach, żeby rozpromować ten turniej.
Ja jestem się w stanie założyć że związując sobie ręce za plecami oraz działając nosem + okolicami twarzy bez problemu wstawię posta na grupę...
(jako obsługą myszki i klawiatury, bez polskich znaków/dużych liter co prawda bo musiałbym angażować język do alta)
Jeżeli już z tym jest problem to cudownie, stany agonalne trwają ale co kto lubi.
Pewnie też nikt na taki pomysł nie wpadł, bo to tytaniczny wysiłek intelektualny wymagający TAKŻE miesięcy planowania, przygotowań, rozważania za i przeciw, oceny ryzyka, konsultacji z żoną/matką/córką, wywalczenie pozwolenia na rybę oraz zdezorientowania kota.
Także rozumiem że to niewykonalne w krótkim czasie.
Bo Romek jest duuuużo fajniejszy od Attyli czy Warhammera. ;)
No dobra, niech będzie, że można było lepiej to rozpromować. :P
Ingvar77
04-04-2018, 15:24
Taka prawda, żeby mi ktoś na privie na steamie nie wspomniał, że jest jakikolwiek turniej to bym w ogóle się o tym nie dowiedział, a było to już po zamkinięciu pierwszych "owocnych" zapisów. Jest to o tyle dziwne, iż często przebywam na tsie romkowym oraz zaglądam na kanały Tuffa i totalwar.org. Problemem jest, że bez oddzielnego ogłoszenia nikt nowy się raczej tym nie zainteresuje, nie każdy ogląda materiały tuffa od deski do deski, więc jedno przypadkowe zdanie "o jest turniej" wcale nie sprawi, że ktoś się tym bardziej zainteresuje, gdyż może go w ogóle nie wychwycić. Co z tego, że na forum rzucono info o nagrodach, skoro i tak osoby które tu dotarły i się zapisały i tak już są zachęcone do udziału, podczas gdy osoby które te nagrody mogłyby potencjalnie przyciągnąć nie dowiedzą się o nich nigdy.
grandcoss
04-04-2018, 15:29
Bo Romek jest duuuużo fajniejszy od Attyli czy Warhammera. ;)
No dobra, niech będzie, że można było lepiej to rozpromować. :P
Miałem nic już tu nie pisać. Tego promocją nazwać nie można ale to jest po prostu absolutne minimum które nie wymaga dużo pracy wysiłku i tyle.
Pyrrus89
04-04-2018, 15:32
Ingvar ma zupełną rację: samym wabikiem naprawdę świetnych nagród moglibyśmy przyciągnąć wielu graczy. Tak naprawdę tylko Cenega stanęła na wysokości zadania. Z posta na fb nadal nikt się nie dowie, że można wygrać coś więcej poza prestiżem. :F
Panowie nie oczekujcie "cudów",Arroyo nawet nie zaktualizował zapisanych drużyn(za co w nagrodę chyba został adminem :P) a Wy chcecie akcji promocyjnej...Gdyby nie Pirx i jego zaangażowanie nie byłoby turnieju nawet w obecnej formie ;).
Pyrrus89
04-04-2018, 17:17
W ramach promocji turnieju. ;)
https://stejk.org/img/27182c7c12fa12a37a822b4d05565f79.jpg
Polemajos
04-04-2018, 22:12
Sugeruję, żeby przedłużyć zapisy - jest to najprostsza furtka, która na tę chwilę może dać największe korzyści. Nie musicie wyczekiwać godziny 23:59 dnia jutrzejszego jak skazańcy, tylko dać trochę czasu świeżym graczom. Post został wstawiony na orgowego Facebook'a popołudniem, a jeszcze dwie osoby zarejestrowały się i utworzyły drużynę. Niekoniecznie oznacza to zapoczątkowanie jakiś masowych zapisów, ale jak tego nie spróbujecie, to zwyczajnie nie zapobiegniecie ,,kiszeniu się we własnym sosie". Jeśli ich wydłużenie wiązałoby się z niedogodnościami, to już sami musicie zdecydować, co jest ciekawszą perspektywą - nieporywające już aż tak batalie ze starymi twarzami, czy trochę boleści, które są jedyną drogą, aby ostatecznie odczuć satysfakcję z napływu nowych wojaków.
Saper, wchodzi w grę losowanie w niedzielę wieczorem?
Pyrrus89
04-04-2018, 23:23
Mam bombowe zestawienie, czekam tylko na potwierdzenie od jednej osoby i może pojawi się drużyna, której nikt się nie spodziewał. Powinienem łączyć ludzi w pary. :P
grandcoss
05-04-2018, 02:21
Proponuję formułę zapisów organizować w trybie otwartym i zamykać je dopiero gdy zbierze się wymagana ilość drużyn.
Na początek niech będzie 16 drużyn. W przypadku "wbicia" tych 16, proponuję zwiększyć do 32 a nóż się uda.
Do zobaczenia w okolicach środka lata przyszłego roku :)
Pomysł ten uważam za cudowny i wspaniały.
Dobra, jak chodzi o zapisy i reklamę to ogarnięte. Niestety chyba na Temera liczyć nie będziemy w kwestii plakatu.
Pirx, sprawdź, czy masz uprawnienia do działania w tym dziale.
SaperHeart
05-04-2018, 14:36
Saper, wchodzi w grę losowanie w niedzielę wieczorem?
Aaa tutaj to było.
Niestety w niedziele mam służbę. Dlatego losowanie stałoby pod znakiem zapytania w ten dzień. Zamiast w niedzielę mogę w poniedziałek jeżeli wam pasuje.
Moja propozycja jest taka: Przedłużcie rekrutacje o jeden tydzień z pełnym zaangażowaniem w reklamę itp. Jeżeli do następnego piątku nikogo nie znajdziecie to zrobimy losowanie w przyszłym tygodniu. Co wy na to ? Postaram się dostosować. Dodatkowo wrzucę info w moim klanie. Może znajdą się chętne osoby.
Pyrrus89
05-04-2018, 14:43
Saperze, turniej był już chyba dwukrotnie przedłużany i ludzie, którzy jako pierwsi się zapisali zaczynają się już trochę irytować. Do jutra do północy jest jeszcze trochę czasu. Ja osobiście chciałbym zobaczyć studio w sobotę. Jak damy znać na portalu i grupie, to też chyba bardziej sprzyjający czas dla widzów, niż któryś z pozostałych dni kolejnego tygodnia.
Losowanie w sobotę o 20-tej zostaje.
Nie będziemy jednak dalej przedłużać. Tak jak napisał Pyrrus. Ruszamy z tym koksem. :D
Twój Mistrz
05-04-2018, 15:39
Wiem, że jeszcze sam się nie zapisalem i nie mam aż tak dużo tutaj do gadania - ale pomysł Sapera wydaje mi się dobry- sam myślałem tak samo, po przeczytaniu kilku postów.
To tylko tydzień, jeżeli może coś zmienić to moim zdaniem warto go poświęcić.
P.S.: Czekam już tylko na odpowiedź Andrija - czy zagra ze mną, czy nie raczej złoży z kimś drużynę- więc będzie jedna drużyna więcej.
Ten turniej jest dyskutowany od stycznia, zapoczątkowany tematowo od lutego. Mamy kwiecień. To już i tak jest słabe, każde kolejne przedłużenie będzie zwyczajnie żenujące.
Twój Mistrz
05-04-2018, 15:48
Rozumiem że to może budzić frustrację - ale to jednak tylko tydzień - na prawdę nie warto go stracić dla możliwości przyciągnięcia kogoś nowego ?
Bardzo prawdopodobne że nie znajdziemy nikogo- ale czy tydzień to tak wiele? Ze swojej strony- popytam przez ten tydzień znajomych na steamie, może kogoś przekonam.
Dlatego nie przedłużamy. Wiadomo, im więcej drużyn, tym lepiej, ale przedłużanie po raz trzeci jest męczące i znów zniechęcające graczy :)
SaperHeart
05-04-2018, 20:48
Oki Panowie to na sobotę wszystko przygotuje. Prosiłbym abyście mi wysłali pełną listę uczestników oraz zasad podziałów grup abym mógł się przygotować. Pozdrawiam
Pyrrus89
06-04-2018, 11:20
O dziwo jest jeszcze szansa na te 16 drużyn. Jeśli Defungor dogada się z Masteresm, a Curse zdąży na czas, to chyba będzie trzeba wywrzeć presję na Pirxa i Tuffa, żeby dla dobra rozgrywek i klarownych grup dołączyli do turnieju.
Jeżeli będzie brakowało jednej drużyny do 16-tki, to ten scenariusz Pyrrus pewnie nastąpi. Po prostu będzie potrzebny jeszcze jeden sędzia.
Pyrrus89
06-04-2018, 23:44
Szkoda że Adi, Defungor i Mastreres nie wezmą udziału w turnieju. Miałem nadzieję, że jednak uda się zebrać te wymarzone 16 drużyn.
SaperHeart
07-04-2018, 05:19
Ile w końcu mamy drużyn ? Podajcie mi dokładna ilość drużyn i jakie mamy drużyny.
Team: William/kaszanka & Pop517
Team: Pyrrus89 & Hadvar
Team: Bachus81 & Michu
Team: Zachar & Nikczemnik
Team: Rafjar & Nieznajomy
Team: hdshovcase & Ingvar77
Team: tomi.tiger & GoldeRoX
Team: AC Proud King & AC Monstro
Team: Tyberiusz & Paweł Groźny
Team: Mist & Grand (Zwiastun Zagłady)
Team: Siara & DieHeretic
Team: Andrij & Twoj Mistrz (PL)
Team: {{SK}}Niesmiertelnik & {{B-S}}Zibi
Team: Pirx & Tuff
14 drużyn.
Pyrrus89
07-04-2018, 14:48
Będzie info na grupie i fb o dzisiejszym losowaniu?
Nikczemnik
07-04-2018, 17:20
Proszę jakiegokolwiek organizatora, o potwierdzenie ilości grup. Saper potrzebuje tego do losowania, a nikt nie potwierdził formuły.
Napisałem przecież że czekam na Wasze opinie do 19tej.
SaperHeart
07-04-2018, 18:35
Serdecznie zapraszam na losowanie grup do turnieju Starcie Antyczny Potęg !!! 20:00 !!!
https://www.twitch.tv/saperheart
Pyrrus89
07-04-2018, 19:39
Jak tam pierwsze wrażenia po losowaniu? :F
bachus81
07-04-2018, 19:45
Jak tam pierwsze wrażenia po losowaniu? :F
Przegapiłem. Jak wyglądają grupy ?
Wielkie dzięki Saper za losowanie. Daliśmy ci mało czasu ale i tak wyszło fajnie.
Bardzo proszę jeszcze raz o zgłaszanie map turniejowych. Bo na ten moment znowu gramy na Nemeto i Piramidach. Co jest już nuuudne. Potrzebujemy szczególnie zamiennika dla Nemeto oraz czegoś płaskiego, delikatnie zalesionego z podobnym dostępem do zalesionego terenu dla obu drużyn.
bachus81
07-04-2018, 20:38
Wielkie dzięki Saper za losowanie. Daliśmy ci mało czasu ale i tak wyszło fajnie.
Bardzo proszę jeszcze raz o zgłaszanie map turniejowych. Bo na ten moment znowu gramy na Nemeto i Piramidach. Co jest już nuuudne. Potrzebujemy szczególnie zamiennika dla Nemeto oraz czegoś płaskiego, delikatnie zalesionego z podobnym dostępem do zalesionego terenu dla obu drużyn.
Pisałem już o mapach.
Jeżeli chodzi o same grupy, to nie ma co ukrywać, że Grupa A jest grupą śmierci. Dosłownie każdy team ma osiągnięcia i moc. Tutaj będzie się działo.
Z kolei Grupa B będzie pełna niespodzianek, coś czuję.
Wrzucam już grupy na challonge. Z tym że jest jeszcze do wyjaśnienia kształt osobowy drużyn zgłoszonych przez SB. Mam nadzieję, że do jutra sytuacja się wyjaśni.
https://challonge.com/StarcieAntycznychPot%C4%99gGA
https://challonge.com/StarcieAntycznychPotegGB
Twój Mistrz
07-04-2018, 21:13
No cóż - będzie ciężko. Obaj z Andrijem mieliśmy przerwę od gry - a i teraz za bardzo potrenować jak nie ma.
Ze swojej strony proszę graczy o bardzo sztywne dotrzymywanie terminów. Wciąż nie posiadam własnego sprzętu-ze względu na to będę grał z użyczonego komputera, w wyznaczonych terminach.
no ale TM pisałeś że wygrasz turniej..już nie bądź taki skromny...
Deadline na fazę grupową jest ambitny więc zacznijcie Panowie umawiać mecze.
Pierwszy mecz za nami.
Zwracam tylko delikatnie uwagę, że warto podkręcić tempo rozgrywania bitew, ponieważ co prawda dopuszczam jedną przedłużkę, powiedzmy tygodniową, ale to tyle. Natomiast sami pisaliśmy swego czasu że nie chcemy tutaj ciągnących się flaków z olejem.
Dobra, żeby nie było zdziwień, to robimy przedłużkę fazy grupowej o 1 tydzień, tj. do 29 kwietnia (włącznie). Kolejnych przedłużek nie będzie.
Dodałem w tematach Tabela i dane graczy zestawienie użytych nacji. Będzie ono aktualizowane na bieżąco.
Generalnie, tempo rozgrywania meczów jest bardzo mizerne. Pamiętajcie proszę, że to jest turniej dla Was, nikt tu nikogo na siłę nie przyciągnął, no dobra może Kaszanka resztę SB-ków. :D
Twój Mistrz
19-04-2018, 16:05
Uważam że błędem było wprowadzenie tak luźnej formuły turnieju - z rozgrywaniem meczy jest tragedia. Moim zdaniem, żeby ten turniej dotrwał do końca, należy stworzyć rozpiskę meczową-w systemie 2 albo chociaż jeden mecz na tydzień, ale żeby była. Jak ktoś będzie chciał grać więcej to można zostawić taką opcję - ale powinny być mecze, które rozegrać trzeba pod groźbą walkowera.
Mistrzu, przy 7-drużynowych grupach faza grupowa trwałaby 6 tygodni. To byłyby flaki z olejem. 2 mecze na tydzień, przy formacie 2v2 to mało realny scenariusz przy sztywnych doborach grających par (wystarczy, że komuś wyskoczy wyjazd, jak Michowi).
Jak ktoś nie chce grać to i tak by nie zagrał i byłyby walkowery, które zawsze są nieprzyjemne z perspektywy sędziego i innych graczy.
Trzy tygodnie na rozegranie 6 meczów to mnóstwo czasu, a jeżeli faktycznie ludzie nie rozegrają w tym czasie swoich meczów, to zwyczajnie zapisali się tutaj na przypał i więcej w takim turnieju nie zagrają.
Nie będę tutaj prowadził dorosłych ludzi za rączkę.
Osobiście uważam, że zdecydowana większość meczyków w Grupie B zostanie rozegrana. Nie jestem pewien jak pójdzie z rozgrywaniem meczów chłopakom z SUNTZU. Ale jak pisałem, to już nie zależy od formatu, tylko od chęci.
Jeżeli chodzi o grupę A z kolei, to mamy ewidentny problem z SB, gdzie Kaszanka zapisał drużyny, po czym się rozpłynął w czasoprzestrzeni. Plus z na poły zagranicznym teamem. I tutaj również format rozgrywania meczów nic by nie pomógł.
@ Pirx
"Nie będę tutaj prowadził dorosłych ludzi za rączkę. Trzy tygodnie na rozegranie 6 meczów to mnóstwo czasu, a jeżeli faktycznie ludzie nie rozegrają w tym czasie swoich meczów, to zwyczajnie zapisali się tutaj na przypał i więcej w takim turnieju nie zagrają."
Dokładnie jest tak jak mówisz trzeba się liczyć z tym że jak się coś zawali to potem są konsekwencję!
Pyrrus89
23-04-2018, 23:04
Hadvar to prawdziwy potwór, zwykle nie schodzi poniżej 1800-1900 zabójstw i to również w przegranych bitwach. Szkoda że ja nie jestem w takiej formie. ;)
Podkręcamy tempo Panowie, szczególnie w Grupie A.
Mist i Kaszanka są chętni i gotowi do zebrania oklepu. :D
Twój Mistrz
24-04-2018, 14:08
Zachar i Nikczemnik dream team widzę :D
A ja jeszcze tylko potwierdzę, że fazę grupową kończymy z końcem tego tygodnia. Choćby nie wiem co.
Co więcej, jeżeli w Grupie A mocno nie wzrośnie aktywność w rozgrywaniu meczów, to w grę będzie wchodzić jakaś forma baraży pomiędzy:
- drużynami z Grupy A, które rozegrają nic bądź niewiele, a w założeniu miałyby wyjść w pierwszej czwórce,
- z aktywnymi drużynami z Grupy B z miejsc 5-.
Mam jednak nadzieję, że do tego nie dojdzie, bo istotnie wzrosła aktywność w umawianiu spotkań w Grupie A.
GoldeRoX
24-04-2018, 20:52
Ja wam powiem że ścisnęliśmy Pyrussa i Hadvar'a w pierwszej bitwie.
No po prostu nie wiedzieli co się dzieje i jak się to skończy. [ podobnie w sumie my ;D ]
Pyrrus89
24-04-2018, 21:25
Kaszanka z Mistem się rozkręcają. Trzymam kciuki za ten team. Jakby były jakieś problemy, to potraktujcie ich czarami. ;)
Zaczynają się wyłaniać faworyci poszczególnych grup.
W Grupie A o prym pierwszeństwa walczyć pewnie będą Nieznajomy i rafjar vs Tuff i ja. Dzisiejszy mecz pomiędzy naszymi drużynami zapowiada się emocjonująco.
W Grupie B jak burza idą Nikczemnik i Zachar (czyli team CoN-owy), ale po piętach im depczą Michu i Bachus. Tutaj również do starcia tych drużyn jeszcze nie doszło i szykuje się ostra walka.
Pyrrus89
27-04-2018, 13:24
W grupie A jedna drużyna się wycofała, druga prawdopodobnie nie wyrobi się z 6 starciami w 3 dni, więc możliwe, że całkowicie sobie odpuszczą, a co za tym idzie, tak naprawdę odpadnie tylko jedna drużyna. ;) Jakoś nigdy nie potrafiłem zrozumieć takiego podejścia, że wpierw ktoś sobie zadaje trud, żeby się zapisać, po czym odpuszcza bez walki. Całe szczęście, że w grupie B idziemy jak burza i jak dobrze pójdzie, to dzisiaj zagramy ostatni mecz, przynajmniej w tej fazie. :D
GoldeRoX
29-04-2018, 20:58
Patrząc na ten turniej 2v2 z perspektywy że Tom jest dość nowy i pierwszy raz gramy taki turniej [ nie oszukujmy się / trza się do mnie przyzwyczaić XD ] to nawet dobrze gramy / oczywiście przegrywamy / ale zawsze minimalnie > wiedząc że niektórzy mają jako towarzyszy broni znajomych i weteranów to dla mnie mały sukces na arenie forumowej ;>
Bardzo dziękuję wszystkim, a szczególnie drużynom w Grupie B, za aktywność.
Jakoś to poszło, chociaż oczywiście sytuacja w Grupie A rozczarowała. Ale pozostałe, aktywne drużyny swoje mecze rozegrały.
Czekam na Wasze opinie. Dla mnie sporym zaskoczeniem jest wyjście drużyny Mist / Kaszanka na 3. miejscu. ;) Widać stal nie rdzewieje tak szybko.
No i w Grupie B postawa drużyny Zachar / Nikczemnik, która mocno pocisnęła. Niby chłopaki świetnie pokazali się w Cup of Nations, ale jednak 2v2 to inna para kaloszy. Wielka szkoda, że nie doszło do walnego starcia z teamem Michu / Bachus, ale jest jeszcze na to szansa.. w fazie finałowej. ;)
Pyrrus89
30-04-2018, 15:45
Turniej na razie bardzo ciekawy. Po pierwsze trzeba pochwalić propozycję Ingvara (i odwagę Pirxa w jej wprowadzaniu) o wyrzuceniu nacji klonów(choć z początku byłem do tego sceptycznie nastawiony) i pozostawienia tylko Arwernów, co już dało pozytywne rezultaty. Jest szansa, że w finale nie zobaczymy Tylis vs Arwernowie czy Bojowie vs Nerwiowie. ;) Co do mojej grupy, to Paweł i Tyberiusz dali ciała z aktywnością, bo pomimo wpadki z nami, widać było, że z bitwy na bitwę się rozkręcają.No i jeszcze te nocki Pawła w ostatnim tygodniu na pewno nie ułatwiły umawiania się na bitwy. Niemniej chłopaki potrzebowali dwóch zwycięstw i punktu przewagi nad nami(ze względu na niekorzystne starcie bezpośrednie), co było jednak całkowicie w ich zasięgu. No nic, nie będziemy za to przepraszać i bardzo się cieszymy z wyjścia z grupy, która jednak była dość aktywna, a walka o lokatę 3 i 4 bardziej zażarta niż o mistrza grupy. :D
PS Moje "napoleońskie strategie" o niemarnowaniu mocnych frakcji w bojach, w których byliśmy skazani na porażkę, omal nie zakończyły się dla nas niezbyt wesoło. Wybacz Hadvarze.
Mnie właśnie bardzo się podoba dobór nacji. Praktycznie nie ma "pewnych zestawów". Zasady są na tyle szerokie, że można zagrać zarówno mocnym piechotnym zestawem (z 5 elitarnymi piechotami) i mocnym zestawem kawaleryjskim, który umożliwia podwojenie. Bo co pozostaje z mocnej piechoty, jeżeli kończy się bez konnicy i z procarzami po drugiej stronie.
A jak Wam się podobają zasady? Przejdą?
Przyznaję, że zapomniałem dodać do zasad limit max 3 miecze pow. 1 tys. denarii. Ale to było nawet odświeżające dla rozgrywki moim zdaniem.
Pyrrus89
30-04-2018, 16:18
3 miecze powyżej 1 tys. wydaje mi się obecnie reliktem przeszłości: zagraliśmy już 12 bitew i ani razu nie czuliśmy się z tego powodu pokrzywdzeni. Elitarna piechota prawie wszystko wytnie, ale jazda oraz proce zachowane do końca bitwy pięknie sobie z nią radzą. Tak samo jak push kawalerii przez piechotę w ogóle nie przeszkadza, a daje nowe możliwości i jednak jest tam jakimś zagrożeniem dla "makaronów".
[ChR]Michu
30-04-2018, 16:57
Dla mnie im mniej restrykcyjne zasady tym lepiej. Elitarne miecze mocno uderzają w jakość pozostalych rodzajów broni, a to grozi utratą strzelców nie tylko swoich, ale i dostanie się kawalerii na tyły sojusznika.
Usunięcie z turnieju większości Celtów uważam za świetny pomysł, przyjemnie się gra zrównoważonymi nacjami. W starciu z Pyrrusem wystąpili w obu meczach sami Grecy i bardzo mi się podobało.
[ChR]Michu
07-05-2018, 19:18
Wygląda na to, że ćwierćfinały się przedłużą. Jestem niepocieszony.
Ja również.
Alternatywą może być dopuszczenie drużyny Zibi / Nies w miejsce Kaszanka / Mist.
Ale jeżeli chłopaki mogą to zagrać w piątek / sobotę, to wolę jednak poczekać chwilę.
Widzę, że turniej powoli idzie do przodu. Szkoda, że nie mogłem wziąć w nim udziału, ale cóż siła wyższa. Następnym razem (może będzie jakiś 1 na 1 albo liga :P, tam łatwiej skompletować uczestników).
Planujecie wrzucać nagrania z ciekawszych potyczek na yt?
Pyrrus89
15-05-2018, 16:13
Ależ się ten turniej przeciąga. Zapału starczyło chyba tylko na fazę grupową. A szkoda, bo obecnie mamy 4 mega mocne i wyrównane poziomem drużyny, więc z założenia powinno być o wiele ciekawiej niż na poprzednim BS. :(
Nieznajomy
16-05-2018, 06:59
Pyrrusie, zapał jest ;). Mist z Kaszanka nie mogą się zgrać ale zaczęli się coś umawiać więc będzie dobrze
1/2 to już będą same hity. :)
Napiszę to teraz, bo nie chce mi się z tym czekać do podsumowania.
Ta scena nie zasługuje jako całość na kolejne turnieje drużynowe na romku. Szczerze pisząc nie wiem czy w ogóle zasługuje na jakiekolwiek turnieje. Jest grupa 10, maks 15 osób, której jako tako zależy na dotrzymywaniu swoich pierwotnych deklaracji uczestnictwa. Reszta ma na to wywalone, co jest dla mnie zwyczajnie niepojęte, żeby napisać "A", a potem robić "XYZ".
W kampanii ODM ludzie rozgrywają mecze drużynwe w kilka dni, spinają pośladki, żeby to szło dalej. Tutaj niby chcą, ale jednak nie chcą. Niby mają czas, ale jednak nie mają.
Koniec. Z mojej strony nigdy już tutaj więcej nie będzie turnieju. Niech się inni produkują. Ja będę już tylko przykładał rękę do kampanii, gdzie wiem że ludziom zależy i leci to do przodu. Cała reszta inicjatyw zwyczajnie nie zasługuje na mój wolny czas.
Pyrrus89
27-05-2018, 16:34
Trochę w tym nerwów i zawiedzionych nadziei, ale Pirx ma rację. Jest farsą, żeby w sumie taki niewielki turniej, nie mógł doczekać się końca.
Pyrrus89
30-05-2018, 13:25
Turniej będzie dokończony, czy nie ma już czym sobie zawracać głowy? W rosyjskim CoNie brało udział kilkadziesiąt osób, w tym gracze z obu Ameryk, Azji i oczywiście Europy i jakoś udało im się wszystko przeprowadzić bez większych przedłużek(choć oczywiście narzekano na różnice stref czasowych). Tymczasem u nas kilkunastu chłopa nie potrafi się dogadać na bitwy, które zajmą 1-2 godziny. :F A tak się napaliłem, bo zapowiadał się turniej znacznie ciekawszy niż poprzedni BS(głównie ze względu na więcej mocnych drużyn). Eh...
Turniej będzie dokończony. Aczkolwiek oczywiście dynamika jest jaka jest.
Nikczemnik
30-05-2018, 16:04
Po prostu brakuje kar. Nie rozegrałeś - odpadasz. Popuściliśmy pasa od ostatnich turnieji i się zebrać nie potrafimy.
Nikczemnik, niby tak, tylko czy serio fajne jest awansowanie w fazie grupowej z walkowerem?
Próbowałem tego uniknąć, pewnie zbyt długo. Ale koniec końców może nie być innej opcji.
Nikczemnik
30-05-2018, 22:21
Piszę ogólnie o wszelkich turniejach, szczególnie przyszłych. Na pewno nie jest to frajda, ale lepsze to od stania miesiąc w miejscu.
Bardzo zacięte wczorajsze mecze z Zacharem/Nikczemnikiem. Pierwsza a szczególnie druga bitwa na totalny styk (w drugiej zostało ok 40 królewskich Spartan w generale vs 40 wyczerpanych szermierzy Getów + mocno przetrzebiony oddział łuczników i tanich włóczni). Dzięki moim cennym radom:P Niez to wyciągnął i było 1-1:D Fajne było też to, że Nikczemnik cisnął te nowe nacje, przez to było mega ciekawie i nieprzewidywalnie. No i oczywiście Zachar strasznie poszalał w pierwszej Swebami że hoho, aż Nieznajomy zaniemówił na dłuższy czas, i bałem się o jego morale - na szczęście szybko się pozbierał i pokazał klasę MVP w drugim meczu ;).
Dzięki jeszcze raz. Oby finał był równie emocjonujący!