PDA

Zobacz pełną wersję : Zasady - dyskusja

Pirx
18-03-2018, 21:59
Zasady z Drużynowych Mistrzostw Polski:

. Ograniczenia bitewne

Ograniczenia na gracza:
- Zakaz używania artylerii
- Maksimum 6 tych samych jednostek
- Maksimum 8 jednostek piechoty do walki w zwarciu (w tym również topory)
- Maksimum 12 jednostek piechoty
- Maksimum 6 jednostek jazdy (Konni strzelcy nie wliczają się w limit jazdy)
- Maksimum 6 jednostek strzeleckich (Konni strzelcy są w limicie strzelców)
- Maksimum 1 rydwan lub 1 słoń (wliczani w limit kawalerii)
- Generał nacji wlicza się do każdego limitu danego typu jednostek - wyjątek: generał rzymski i kartagiński (30 osobowy)
- Zakaz używania tej samej nacji co przeciwnik i partner
- Zakaz używania środków obronnych
- Zakaz ustawiania armii przy czerwonej linii (tj. w zasięgu strzelców - 150)
- Zakaz stosowania formacji zwanej pike box (tj. formacji, w której wszystkie strony chronione są jednostkami pików)
- Dozwolone jest używanie wszystkich umiejętności wodza

Ważne:
W bitwie drużyna może wykorzystać maksymalnie jedną z poniższych nacji:
- Rzym
- Królestwo Odrysów,
- Getowie,
- Tylis,
- Arwernowie,
- Bojowie,
- Nerwiowie,
- Galacja
- Luzytanie,
- Arewakowie,
- Iceni,
- Swebowie
(np. drużyna nie może w jednej bitwie zagrać Tylisem i Rzymem; drużyna może zagrać w jednej bitwie Tylisem i Spartą, a w drugiej Rzymem i Macedonią). Oczywiście, drużyna może zdecydować, że nie wykorzysta żadnej z powyższych nacji w danej bitwie (np. weźmie Spartę i Macedonię).

Uważam że wtedy grało się nieźle. Co bym zmienił to:
1. Zamiast "- Maksimum 6 tych samych jednostek" zrobić "- Maksimum 5 tych samych jednostek" - to wzbogaci różnorodność armii.
2. Zamiast "- Maksimum 8 jednostek piechoty do walki w zwarciu (w tym również topory)" zrobić "- Maksimum 6 jednostek piechoty do walki w zwarciu (w tym również topory)" - w ten sposób zyska trochę kawaleria, która przy dużej ilości mieczowych jednostek mocno cierpi.
3. Zamiast "- Maksimum 6 jednostek strzeleckich (Konni strzelcy są w limicie strzelców)" zrobić "- Maksimum 8 jednostek strzeleckich (Konni strzelcy są w limicie strzelców)" - żeby wzmocnić rolę strzelców w rozgrywce.
4. Dodać: "- Maksimum 4 jednostki konnych strzelców" - uważam że to optymalna liczba na gracza.
5. Usunąłbym z listy nacji do wykorzystania 3 z 4 nacji OP posiadających Zaprzysiężonych, zostawiłbym tylko Arwernów (którzy są dostępni dla wszystkich graczy, także bez DLC). W ten sposób zmniejszylibyśmy wszechwładzę barbarów i zwiększyli szanse meczowe innych nacji.

Zostawiłbym natomiast ten zapis o potrzebie grania jedną nacją mieczową i jedną inną (włóczniczą / kawaleryjską), bo to się fajnie sprawdzało i dodawało kolorytu rozgrywkom.

Czekam na Wasze uwagi. Do czwartku ustalmy sobie termin na dopięcie zasad.

Ingvar77
19-03-2018, 00:11
Myślę, iż jednak powinniśmy odrzucić również Arwernów, nie są oni najsłabszą pod względem wyborów frakcją z zapkami(tymi są Nerwiowie). Nadal będą must have na trudne mecze, do tego mamy w dalszym ciągu niewiele gorsze substytuty tej frakcji jak m.in. Arewakowie, Icenowie, Swebowie, etc. Do tego należy rozważyć każda frakcje z nowego DLC, do której grupy frakcji owe przyłączyć oraz czy nie są zbyt mocne w pewnych konfiguracjach (Meroe).

Pyrrus89
19-03-2018, 00:41
A nie lepiej zamiast wycinania frakcji, dać im nerfa na rzucanie oszczepami przynajmniej u poborowych, a z drugiej strony buffy dla nacji słabszych? W CoN to się sprawdza.

Nikczemnik
19-03-2018, 06:33
gorsze substytuty tej frakcji jak m.in. Arewakowie, Icenowie, Swebowie

https://media.giphy.com/media/wVcNP3TnXbl84/giphy.gif
Nie nazwałbym Swebów gorszą frakcją, a właśnie najlepszymi barbarami...

Zostawiłbym Arwernów i te kilka ,,gorszych'' barbarów. Nie zaburzają oni aż tak balansu, jakby były same miecze. Nerf z oszczepami dla poborowych jest dla mnie obowiązkowy.

Pirx
19-03-2018, 10:41
Nerf z oszczepami dla poborowych jest dla mnie obowiązkowy.

Pytanie czy przy 2v2 gdzie i tak dajemy max 1 nację mieczową jest sens wyłączać oszczepy u tanich barbarzyńskich włóczników. W sensie, jestem przekonany, że część graczy o tym zapomni przed bitwą i będzie potem problem sędziowski, powtórki itepe.

Takie wyłączenie oszczepów zdecydowanie ma sens przy 1v1. Ale przy 2v2 bym jednak tę opcję zostawił.

A nie lepiej zamiast wycinania frakcji, dać im nerfa na rzucanie oszczepami przynajmniej u poborowych, a z drugiej strony buffy dla nacji słabszych? W CoN to się sprawdza.

Ponownie, to jest kwestia do kogo chcemy dotrzeć z tym turniejem. Jeżeli do tych co ostatnio grają, to oczywiście możemy dodawać osobne zasady innym nacjom niebarbarzyńskim. Tylko że wtedy możemy odstraszyć od turnieju ludzi, którzy rzadko grają i jeżeli coś strawią to jedne zasady do opanowania dla wszystkich nacji.

Ja bym mocno rozgraniczył sprawę CoN i tego turnieju. Po turnieju 2v2 obiecuję, że rozruszam kwestię turnieju 1v1 na zasadach zbliżonych do CoN. I taki turniej 1v1 będzie naturalną kontynuacją zmagań 2v2.

Myślę, iż jednak powinniśmy odrzucić również Arwernów, nie są oni najsłabszą pod względem wyborów frakcją z zapkami(tymi są Nerwiowie). Nadal będą must have na trudne mecze, do tego mamy w dalszym ciągu niewiele gorsze substytuty tej frakcji jak m.in. Arewakowie, Icenowie, Swebowie, etc. Do tego należy rozważyć każda frakcje z nowego DLC, do której grupy frakcji owe przyłączyć oraz czy nie są zbyt mocne w pewnych konfiguracjach (Meroe).

Jak napisał Nikczemnik, Swebowie przy dobrym wykorzystaniu Ariowista rozjadą Arwernów. I generalnie Arwernowie to nie jest jakaś super mocna nacja i same Zapki jej nie ratują. A eliminowanie całkowite Zapków byłoby myślę przesadą.

Do zastanowienia - co robimy z nacjami z Desert Kingdoms? Moim zdaniem są bardzo mocne, ale nadal do ogrania.

Dodałbym na pewno Kusz do rustera nacji mieczowych, ponieważ piechota tam jest przekoksowana. Jakieś inne sugestie?

Ingvar77
19-03-2018, 11:18
Pirxie i Nikczemniku, nikt nie mówił o Ariowiscie, już w poście który kiedyś pisałem o tym, zaznaczałem, że Swebowie bez Ariowsita, i dalej myślałem o takim rozwiązaniu podając substytuty. Ale w sumie komu by się chciało czytać ze zrozumieniem mój post w dyskusji ogólnej, skoro można ciągle krzyczeć, że CoNowe zasady najlepsiejsze, inne słabe :)
Dodawanie subiektywnych zasad do każdej frakcji i ustalanie która jakich bonusów potrzebuje, to sprawa bardzo delikatna w związku z tym, iż każdy zapatruje się inaczej na to co jest dobre, a co złe. I właśnie dlatego ludziom się później często nie chce i idą na dedykowane multiplayerowi gry strategiczne, gdzie wchodza, wybierają z tego co jest i bez większych refleksji moga pograć w zbalansowaną grę, bez sprawdzania na kartce A4 co mogą daną frakcją, a czego sobie host gry nie życzy :)

Pirx
19-03-2018, 12:03
Też uważam że zasady muszą być jedne dla wszystkich i w miarę czytelne. Bez wyjątków dla poszczególnych nacji.

Pyrrus89
19-03-2018, 13:39
W porządku, tak też może być. Propozycje Pirxa bardzo rozsądne.

Nikczemnik
19-03-2018, 18:58
Co do Desert Kingdoms, to nie widzę problemu z tymi frakcjami. Żadna z nich nie jest byt op, ani zbyt słaba, ot wszyscy mają słabe i mocne strony.

Pirx
20-03-2018, 02:50
Ja za dużo nie grałem, przyznaję, ale piechota Kusz wydaje się mocno OP (staty, szczególnie szarża) i myślę, że zestawienie nacji barbarzyńskiej + Kusz będzie bardzo trudne do pokonania. Dlatego Kusz w sam raz dodałbym do nacji mieczowych.

Pyrrus89
20-03-2018, 11:09
Jak graliśmy na ostatnich czwartkach 2vs2 to jeden oddział Kusz pod dowództwem Hadvara nabił ponad 400 zabójstw, a przeciwników mieliśmy z najwyższej półki, bo Bachusa oraz Tyberiusza, dlatego również uważam, że tę frakcję należy stawiać obok tych najmocniejszych. Pozostałe trzy są za to bardzo zrównoważone.

Pirx
20-03-2018, 12:20
Podsumowując dotychczasową dyskusję, na ten moment zasady kształtują się następująco:

Ograniczenia na gracza:
- Maksimum 5 tych samych jednostek
- Maksimum 6 jednostek piechoty do walki w zwarciu (w tym również topory i sierpy)
- Maksimum 6 jednostek jazdy (Konni strzelcy nie wliczają się w limit jazdy)
- Maksimum 8 jednostek strzeleckich (Konni strzelcy są w limicie strzelców)
- Maksimum 4 jednostki konnych strzelców
- Generał nacji wlicza się do każdego limitu danego typu jednostek - wyjątek: generał rzymski i kartagiński (30 osobowy)
- Zakaz ustawiania jednostek piechoty przy czerwonej linii (tj. w zasięgu strzelców - 150)
- Zakaz stosowania formacji zwanej pike box (tj. formacji, w której wszystkie strony chronione są jednostkami pików)
- Zakaz push thru - Zagranie polegające na przejechaniu przez jednostkę piechoty bądź jazdy skutkujące osiągnięciem korzyści oraz mające istotny wpływ na dalszy przebieg bitwy, np.: przedarcie się przez linię piechoty na jej tyły, wyrwanie się z okrążenia, atak na łuczników stojących w drugiej linii. Nie jest uznawane za push thru: - przejeżdżanie przez jednostki strzelające, - przejeżdżanie przez powalony w co najmniej 50% oddział.

Ważne:
- Rzym
- Królestwo Odrysów,
- Getowie,
- Kusz,
- Arwernowie,
- Galacja
- Luzytanie,
- Arewakowie,
- Iceni,
- Swebowie
(np. drużyna nie może w jednej bitwie zagrać Arwernami i Rzymem; drużyna może zagrać w jednej bitwie Arwernami i Spartą, a w drugiej Rzymem i Macedonią). Oczywiście, drużyna może zdecydować, że nie wykorzysta żadnej z powyższych nacji w danej bitwie (np. weźmie Spartę i Macedonię).

W Turnieju nie gramy następującymi nacjami: Nerwiowie, Bojowie, Tylis.

Dodałem zapis o zakazie push thru, z tą opcją kampanijną, że można przejechać przez powalony co namniej w 50% oddział. Więc jeżeli ktoś będie grał spaghetti lines to nawet lekka jazda ze specjalną zdolnością szarży może zrobić ten efekt powalenia i przejechać.

Plus uściśliłem że zakaz red line dotyczy jednostek piechoty, a nie kawalerii czy strzelców.

Pyrrus89
20-03-2018, 12:36
Dodałem zapis o zakazie push thru, z tą opcją kampanijną, że można przejechać przez powalony co namniej w 50% oddział. Więc jeżeli ktoś będie grał spaghetti lines to nawet lekka jazda ze specjalną zdolnością szarży może zrobić ten efekt powalenia i przejechać.

Plus uściśliłem że zakaz red line dotyczy jednostek piechoty, a nie kawalerii czy strzelców.

Z tą zasadą mam pewien problem, ponieważ z "lotu ptaka" (na zbliżanie kamery zwyczajnie zabraknie nam czasu) nie widać czy wojacy przeciwnika po szarży położyli się w 30, 50, a może 70 procentach. Ludzie będą albo pushować, licząc, że tak właśnie było lub po prostu zawsze tego unikać, nie chcąc ryzykować oprotestowania starcia.

Nikczemnik
20-03-2018, 14:02
Ja bym zwiększył jazdę do 8 jednostek.

Pirx
20-03-2018, 14:09
Zgadzam się Pyrrus i Nikczemnik.

To co - zakaz push i kawaleria maks 8?

Arroyo
20-03-2018, 15:35
Jestem za. Push może przeszkadzać mocno nowym graczom, a więc i zniechęcać do dalszego udziału - zakaz tego będzie dobrym wyborem.

Pirx
21-03-2018, 12:29
Zasady wersja nr 3:

Ograniczenia na gracza:
- Maksimum 6 jednostek piechoty do walki w zwarciu (w tym również topory i sierpy)
- Maksimum 8 jednostek jazdy (Konni strzelcy nie wliczają się w limit jazdy)
- Zakaz ustawiania jednostek piechoty przy czerwonej linii (tj. w zasięgu strzelców - 150)
- Zakaz push thru - Zagranie polegające na przejechaniu przez jednostkę piechoty bądź jazdy skutkujące osiągnięciem korzyści oraz mające istotny wpływ na dalszy przebieg bitwy, np.: przedarcie się przez linię piechoty na jej tyły, wyrwanie się z okrążenia, atak na łuczników stojących w drugiej linii. Nie jest uznawane za push thru przejeżdżanie przez jednostki strzelające.

Ważne:
- Rzym
- Królestwo Odrysów,
- Getowie,
- Kusz,
- Arwernowie,
- Galacja
- Luzytanie,
- Arewakowie,
- Iceni,
- Swebowie
(np. drużyna nie może w jednej bitwie zagrać Arwernami i Rzymem; drużyna może zagrać w jednej bitwie Arwernami i Spartą, a w drugiej Rzymem i Macedonią). Oczywiście, drużyna może zdecydować, że nie wykorzysta żadnej z powyższych nacji w danej bitwie (np. weźmie Spartę i Macedonię).

Jeżeli do jutra nie będzie uwag do zasad, to ruszamy z zapisami.

bachus81
21-03-2018, 19:13
Zasady wersja nr 3:

Ograniczenia na gracza:
- Zakaz push thru - Zagranie polegające na przejechaniu przez jednostkę piechoty bądź jazdy skutkujące osiągnięciem korzyści oraz mające istotny wpływ na dalszy przebieg bitwy, np.: przedarcie się przez linię piechoty na jej tyły, wyrwanie się z okrążenia, atak na łuczników stojących w drugiej linii. Nie jest uznawane za push thru przejeżdżanie przez jednostki strzelające.

Ważne:
- Rzym
- Królestwo Odrysów,
- Getowie,
- Kusz,
- Arwernowie,
- Galacja
- Luzytanie,
- Arewakowie,
- Iceni,
- Swebowie

Jeżeli do jutra nie będzie uwag do zasad, to ruszamy z zapisami.

Nie podoba mi się zakaz:

Są to takie same nacje mieczowe jak inne, które są dozwolone. Lepszy był dotychczasowy wymóg wyboru, maksymalnie 1 silnej nacji przez gracza. Połączył bym to z eliminacją nacji.

Jeśli większość ludzi jest za eliminacją tych trzech nacji, to trudno. Tak będzie.

Pirx
21-03-2018, 19:27
Eliminacja nacji oczywiście będzie, w zależności od ilości zgłoszonych drużyn: albo do końca fazy grupowej, albo do fazy finałowej.

Jeżeli chodzi o zakaz tych 3 nacji, to dla mnie może być ale nie musi. To Wasz turniej.

Natomiast nie da się ukryć, że te 4 nacje z Zapkami będą zawsze podstawowe przy poważniejszych meczach. A ja bym bardziej widział ten turniej jako okazję do pogrania czymś innym niż zawsze.

Pirx
22-03-2018, 11:57
Czy ktoś jeszcze podziela opinię Bachusa, że powinniśmy grać wszystkimi nacjami z Zapkami?

Pyrrus89
22-03-2018, 13:08
W sumie przy 2vs2 to aż tak bardzo nie przeszkadza, bo i tak ten drugi musi wziąć słabszą frakcję. Tylko wtedy tzeba by zmniejszyć pewnie do 4 takich samych jednostek, bo 5 zapków będzie wszystko wycinać.

Ingvar77
22-03-2018, 14:33
Rzym jest jeden, wykorzystasz, nie będziesz miał więcej dostępu do frakcji o podobnej charakterystyce możliwości, podobna sytuacja jest z kilkoma innymi frakcjami, m.in. Odrysami, Swebami(z Ariowistem) etc. Jednak po wykorzystaniu Arwernów, dalej możemy wybrać prawie identycznych rosterowo Bojów, Tylis, Nerwiów, a od biedy nawet Arewaków czy Getów, którzy roster mają bardzo, ale to bardzo podobny i przy okazji uniwersalniejszy od frakcji greckich czy wschodnich. Skończy się to tym, iż każdy wykorzysta tych nieszczęsnych Arwernów, Nerwiów, Bojów, Tylis, za to prawie nikt kijem nawet nie dotknie Syrakuz, Aten i innych frakcji, które wymagają specyficznego podejścia. I przy resecie frakcji w finale znów zobaczymy prawie same heroiczne walki Tylis z Getami czy Arwernów z Bojami.

Pirx
22-03-2018, 14:57
Zgadzam się w pełni z wypowiedzią Ingvara. Bo ... już to nie raz przerabialiśmy.

Pyrrus89
22-03-2018, 17:48
A może by tak dodać jeszcze Nerwiów oraz wprowadzić starą zasadę max 3 miecze powyżej 1000? Ta frakcja nie posiada silnej piechoty mieczowej w średnim przedziale cenowym, dlatego chyba zasłguje na większą przychylność. ;) Co do Tylis i Bojów pełna zgoda.

Ingvar77
22-03-2018, 21:34
uważam że nerwiowie powinni być za arwernów, z tym, że nie każdy ma dlc, i nie każdy będzie miał te frakcje dostępną :) Jedna frakcja zapkowa to i tak wystarczająco.

Pyrrus89
22-03-2018, 22:04
Ale Zapki to prawie to samo, co każda elitarna barbarzyńska piechota mieczowa. Równie dobrze można usunąć wszystkie barbarzyńskie nacje.

Ingvar77
23-03-2018, 00:18
Nie chodzi o zapki, nie chodzi o poborowych. Tyle razy jest to wałkowane, że się pisać odechciewa. Gra nie jest przystosowana do multi, czego wynikiem jest obecna sytuacja, mianowicie taka, że mamy frakcje będące klonami Arwernów, różniące się detalami, takiej sytuacji nie uświadczymy, na przykład z rzymianami czy odrysami. Do tego te nacje posiadają uniwersalne silne rostery, czego wynikiem jest, że 90% najważniejszych starć to oglądanie frontalnego starcia Tylis z Bojami, a na dokładke Arwernowie z Getami. Przy ograniczeniu tych paru frakcji, zwiększy się szanse na zobaczenie czegoś nowego, a i we wcześniejszych fazach trzeba będzie szanować wybór frakcji zapkowej, bo będzie taka możliwość tak jak z rzymem tylko raz, a nie cztery.

Pirx
23-03-2018, 08:29
Jak juz pisałem. Ja się całkowicie zgadzam z Ingvarem. 4 nacje z zapkami to jest "must have" w ważniejszych meczach.

Dla mnie to jest nudne. I dlatego mamy teraz taką radość z CoN gdzie barbary są mocno osłabione.

Ale to Wasz turniej.

bachus81
25-03-2018, 18:17
Jak juz pisałem. Ja się całkowicie zgadzam z Ingvarem. 4 nacje z zapkami to jest "must have" w ważniejszych meczach.

Dla mnie to jest nudne. I dlatego mamy teraz taką radość z CoN gdzie barbary są mocno osłabione.

Ale to Wasz turniej.

Z tego co widzę to tylko Ingvar panicznie boi się barba. Pirx jest znudzony nimi. Większość, z którymi rozmawiałem, nie przejmuje się tym i nie lamentuje. Rozumiem lamenty kolegi Pirxa. Szanuje je bo gracz jest z top i aktualnie gra w Romka.

Martwi mnie gdy opinia jednej osoby eliminuje fajne nacje. Starożytność bez Bojów, Arwe ?

Do tego brednie, że Romek nie jest na multi ?! Jak nie jest jak właśnie bitwy na multi są świetną rozrywką. Minusem tej gry są kampanie.

Podoba mi się pomysł by ograniczyć ilość zapków do max 3 i dopuścić wszystkie frakcje z wyjątkie : nomadów i Empire divided.

Reasumując:

- 12 piechoty
- 4 tych samych
- 6 mieczy (limit zapków lub ogólnie piechoty powyżej 1k do 3)
- 4 konni harcownicy (wydaje mi się, że powinni wliczać się w limit kaw)
- 10 kaw
- 8 strzelców pieszych
- maks 6 pików
- 1 słoń lub rydwan

- ogólny zakaz push z wyjątkiem jednostek strzelców pieszych.

By urozmaicić grę wprowadzamy nowe mapy.

Proponuję także wprowadzić jakiś rodzaj eliminacji map - np w każdym meczu można tylko raz użyć danej mapy.

Nikczemnik
25-03-2018, 18:36
Bachus, tu nie chodzi o to, że barbaty są zbyt op, czy coś. Problem z nimi jest taki, że są pewniakami dla średniego gracza, co powoduje obustronne zabieranie barbarów, co jest po prostu nudne. Poza tym fajny pomysł z eliminacją map.

bachus81
25-03-2018, 19:04
Bachus, tu nie chodzi o to, że barbaty są zbyt op, czy coś. Problem z nimi jest taki, że są pewniakami dla średniego gracza, co powoduje obustronne zabieranie barbarów, co jest po prostu nudne. Poza tym fajny pomysł z eliminacją map.

Nie wiem co w nich jest nudnego. Przy limicie zapków nie są tacy silni. Pamiętam bitwę z SL, w której cały oddział zapków uciekł mi przed najtańszymi prockami.

Limity jednostek, eliminacja nacji oraz map i będzie ok.

Ingvar77
25-03-2018, 19:20
Tak, znowu mapy gdzie jeden gracz zaczyna na górce z lasem jako balansowanie rozgrywki. Tak, romek jest grą typowo pod single player, do multi jest nie przystosowane w żadnym stopniu, bez UMÓWIENIA się i wolnej woli graczy rozgrywających pojedynek nie rozegramy sensownego pojedynku z randomem, za to zapewne trafimy na spam artylerii, box w rogu mapy z samych pik, bądź bugowanie jednostek w rosterach. Temat multi w tej grze jest traktowany po macoszemu przez CA i to, że kilkadziesiąt osób gra w te gre na multi i się dobrze przy tym bawi nic nie zmienia. Dodatkowo nie wyobrażam sobie starożytności bez Scytów czy Sarmatów, tylko kogo to obchodzi? Bez Arwernów, Bojów czy Tylis dalej mamy frakcje celtów i to dalej w więcej niż jednej konfiguracji(Galacja, Icenowie, Arewakowie). Podczas gdy bez Massagetów czy Scytów tracimy te FAJNE frakcje, z wieloma FAJNYMI orginalnymi jednostkami. Od dziś ustalmy zasady żeby było FAJNIE, pytanie tylko czym jest to FAJNIE i czy aby przypadkiem każdy nie ma innej definicji słowa FAJNIE. Dla jednego fajnym będzie zagranie setny raz bitwy Bojowie vs Arwernowie, dla kogoś innego nie bardzo.

Nikczemnik
25-03-2018, 19:37
Bachus - monotonność starć mieczy. Poza tym nad mapami trzeba się nagłowić, bo średnio wyobrażam sobie granie na Amravirze, czy mapie z meczu con Bachus vs Bobi, gdzie był od razu las i górka. Za takie podziękuje. Poza tym chętnie zobaczyłbym nomadów w turnieju.

bachus81
25-03-2018, 22:56
Najważniejsze jest by odbyły się turnieje. By rozruszać naszą scenę TW.

Debatowanie i marudzenie powinno zostać ograniczone do pewnych ram czasowych. Który to już raz czytam dziesiątki postów odnośnie zasad. Prawda jest taka, że jeszcze się taki nie urodził, który Polakom by dogodził.

Mam nadzieję, że turniej 2 vs 2 się odbędzie.

Pirx
26-03-2018, 10:18
Podoba mi się opcja dołączenia nacji scytyjskich do turnieju. Macie pomysł na zasady dla tych nacji?

Nikczemnik
26-03-2018, 10:20
Ja niestety nie mam dlc, ale wydaje mi się, że max 5 konnych łuków będzie optymalnym rozwiązaniem. Do tego ( luźna propozycja ) max 14 jazdy, w tym max 6/8 jazdy szturmowej.

Arroyo
26-03-2018, 11:19
Co do frakcji nomadów to mam taki pomysł, że po prostu część armii można "spieszyć" i będzie w miarę optymalnie. Nadal to kwalifikuje się pod armię 1000-1200 luda, ale jednak może to coś pomóc przy udostępnieniu ich do gry. Wiadomo, że gramy na frakcjach z kampanii głównej.

Il Duce
26-03-2018, 13:31
Co do frakcji nomadów to mam taki pomysł, że po prostu część armii można "spieszyć" i będzie w miarę optymalnie. Nadal to kwalifikuje się pod armię 1000-1200 luda, ale jednak może to coś pomóc przy udostępnieniu ich do gry. Wiadomo, że gramy na frakcjach z kampanii głównej.

Świetny pomysł...Już widzę te tłumy chętnych do gry nomadami z takimi zasadami. Nie ma to jak być zmuszonym do wydania kupy kasy na spieszoną kawalerię :rolleyes:. Sam pomysł ich dopuszczenia jest bardzo dobry i cieszę się że nareszcie nasza scena się otwiera na taką możliwość. Graliśmy już jeden turniej z Nomadami i zabawa była naprawdę przednia,do dziś pamiętam swój kawaleryjski pojedynek z Asserorem :). To zasady z krwawych igrzysk,bo o tym turnieju mowa :

- Maksimum 6 takich samych jednostek (Nomadowie: maksimum 4 takie same jednostki)
- Maksimum 6 jednostek piechoty do walki w zwarciu (w tym również topory)
- Maksimum 12 jednostek piechoty (jednostki strzeleckie nie wliczają się w limit jednostek piechoty)
- Maksimum 6 jednostek jazdy (Konni strzelcy nie wliczają się w limit jazdy) (Nomadowie: bez limitu jednostek jazdy)
- Maksimum 6 jednostek strzeleckich (Konni strzelcy są w limicie strzelców) (Nomadowie: maksimum 8 jednostek strzeleckich)
- Zakaz używania tej samej nacji co przeciwnik

Jeżeli naprawdę decydujecie się na dodanie koczowników,to trzeba by albo przenieść zasady z igrzysk albo zrobić indywidualne dla każdej nacji bo Massageci i Scytowie mają praktycznie samą szturmówkę i konne łuki i w wypadku ostrego ograniczenia tych typów jednostek dopuszczanie tych nacji nie ma sensu bo i tak ich nikt nie weźmie.

Pirx
26-03-2018, 13:50
Też pamiętam jak grałem Nomadami w Krwawych i było super. :)

Mnie te limity się podobają, czyli:

Maksimum 4 takie same jednostki,
Brak limitu jednostek jazdy
Maksimum 8 jednostek strzeleckich.

Czyli w ramach 2v2 dostajemy nację, która jest mocna kawaleryjsko, plus może ostro postrzelać.

Nikczemnik
26-03-2018, 13:54
Jak dla mnie powinien być limit konnych strzelców do max 4/5. Dlaczego mielibyśmy faworyzować jakieś frakcje :P ?

Il Duce
26-03-2018, 14:03
Faworyzować? :D. Te frakcje mają tylko kawalerię i to głównie dwóch typów,inaczej będą po prostu niegrywalne. Moglibyście ewentualnie dać zapis, że w wypadku kiedy jeden gracz zdecyduje się na wzięcie nomadów,to limit jest łączony i może być max 8 konnych harcowników na drużynę.

[ChR]Michu
26-03-2018, 19:52
Moglibyście ewentualnie dać zapis, że w wypadku kiedy jeden gracz zdecyduje się na wzięcie nomadów,to limit jest łączony i może być max 8 konnych harcowników na drużynę.

Nie podoba mi się taki zapis. Jeżeli mają być zasady to dla każdego takie same. Nie tylko uczyni to zasady bardziej "sprawiedliwymi", ale przede wszystkim zwiększy ich czytelność.

Ingvar77
26-03-2018, 20:46
Również jestem za prostymi zasadami, nie przekombinujmy.

Il Duce
26-03-2018, 22:17
Róbcie jak uważacie,ja i tak nie zamierzam brać udziału, potraktujcie to jedynie jako luźne propozycje osoby,która już uczestniczyła w turnieju z nomadami i posiada to dlc :).

bachus81
27-03-2018, 07:44
Róbcie jak uważacie,ja i tak nie zamierzam brać udziału, potraktujcie to jedynie jako luźne propozycje osoby,która już uczestniczyła w turnieju z nomadami i posiada to dlc :).

Kolejny teoretyk, który nie "zamierza brać udziału". Czy turnieje jak i ich zasady są dla graczy, którzy biorą w nich udział czy dla marud które w nich nie biorą udziału.

Proud King
27-03-2018, 07:47
najbardziej uwazam za optymalne zasady
max 12 piechoty 9 mieczowych 4 takich samych 4 strzelcow konnych 1 slon/rydwan
wtedy jest wystarczajaco duzo miejsca dla manewrow piechoty/kawalerii, 5-6 strzelcow konnych wedlug mnie jest to za duzo, w dobrych rekach mozna liczyc sie z mocnym spamowaniem strzelcow
jezeli ludzie tak narzekaja na barbarzyncow, najprostszym sposobem na ich oslabienie bedzie wylaczenie rzucania oszczzepami dla najtanszych wloczni
ponaddto mozna zrobic jakies zbiory nacji z ktorych sie wybiera na zmiane jak: barbarzyncy, grecy, nomadowie oraz afrykanczycy i bedzie po problemie.

Pirx
27-03-2018, 12:04
Żeby już dalej nie mieszać w zasadach, publikuję poniżej ostateczny kształt zasad turniejowych:

Ograniczenia na gracza:
- Zakaz push tru - Zagranie polegające na przejechaniu przez jednostkę piechoty bądź jazdy skutkujące osiągnięciem korzyści oraz mające istotny wpływ na dalszy przebieg bitwy, np.: przedarcie się przez linię piechoty na jej tyły, wyrwanie się z okrążenia, atak na łuczników stojących w drugiej linii. Nie jest uznawane za push tru przejeżdżanie przez jednostki strzelające.

Ważne:
- Rzym
- Królestwo Odrysów,
- Getowie,
- Kusz,
- Arwernowie,
- Galacja
- Luzytanie,
- Arewakowie,
- Iceni,
- Swebowie

Teraz odnośnie:
- wyłączenia z boju Nerwiów, Bojów i Tylis - rozumiem uwagi Bachusa i jego propozycję maks 3 Zapki, jednak nadal nacje Zapkowe będą grane często i gęsto. Bo ludzie grali nimi już lata, zawsze, w każdym turnieju. I grać będą dalej, bo je znają. A chodzi o to, że popróbować nowych nacji, a nie klepać wciąż to samo.
- jednocześnie nie dopuszczamy do gry Nomadów, tym razem, ponieważ te nacje nie zostały przećwiczone w ogóle na 2v2 i to byłby eksperyment na żywym organizmie.

Mam nadzieję, że będziemy się wszyscy razem dobrze bawić.

bachus81
27-03-2018, 18:57
Żeby już dalej nie mieszać w zasadach, publikuję poniżej ostateczny kształt zasad turniejowych:

Teraz odnośnie:
- wyłączenia z boju Nerwiów, Bojów i Tylis - rozumiem uwagi Bachusa i jego propozycję maks 3 Zapki, jednak nadal nacje Zapkowe będą grane często i gęsto. Bo ludzie grali nimi już lata, zawsze, w każdym turnieju. I grać będą dalej, bo je znają. A chodzi o to, że popróbować nowych nacji, a nie klepać wciąż to samo.
- jednocześnie nie dopuszczamy do gry Nomadów, tym razem, ponieważ te nacje nie zostały przećwiczone w ogóle na 2v2 i to byłby eksperyment na żywym organizmie.

Mam nadzieję, że będziemy się wszyscy razem dobrze bawić.

Pirxie niech więc takie zasady będą. Co z mapami ? Można podawać propozycje ?

Pirx
27-03-2018, 19:43
Jak najbardziej. :)

Proud King
28-03-2018, 09:37
- Zakaz push tru - Zagranie polegające na przejechaniu przez jednostkę piechoty bądź jazdy skutkujące osiągnięciem korzyści oraz mające istotny wpływ na dalszy przebieg bitwy, np.: przedarcie się przez linię piechoty na jej tyły, wyrwanie się z okrążenia, atak na łuczników stojących w drugiej linii. Nie jest uznawane za push tru przejeżdżanie przez jednostki strzelające.

to wedlug mnie jest mocno bez sensu, czyli jak ktos ustawi najtansza piechote za 200 zlota i ustawi w dwuszeregu, to ja nie bede mogl sie po nich przebiec jazda za 1400, rydwanem lub sloniami? Przeciez to wtedy traci sens, po to sa jednostki ciezkie oraz b. ciezkie, aby swoja masa moc tratowac, a jak sie chce utrzymac formacje to sie ustawia kilka szeregow. Przeciez tak to mozna zastawic cala mape w cienkiej linii metr za nimi lucznikow i jak ktos sie dobierze do nich tratujac, nagrac filmik oraz podac go o lamanie zasad. Czy tylko ja tak to widze?

Pyrrus89
28-03-2018, 11:21
Akurat słonie czy rydwany zawsze mogły pushować. Makarony i poborowi włócznicy to największa zmora tej gry. Rosjanie rozwiązali to tak, że tam jazda może pushować przez piechotę.

Pirx
28-03-2018, 11:43
1. Opacznie wyrzuciłem wyłączenie zasady zakazu push tru dla słoni o rydwanów. Na pewno trzeba to dodać.

2. Wcześniejsza wersja zakazu brzmiała:

- Zakaz push thru - Zagranie polegające na przejechaniu przez jednostkę piechoty bądź jazdy skutkujące osiągnięciem korzyści oraz mające istotny wpływ na dalszy przebieg bitwy, np.: przedarcie się przez linię piechoty na jej tyły, wyrwanie się z okrążenia, atak na łuczników stojących w drugiej linii. Nie jest uznawane za push thru: - przejeżdżanie przez jednostki strzelające, - przejeżdżanie przez powalony w co najmniej 50% oddział.

Tylko padł argument, że bez sensu jest liczenie czy oddział został czy nie został powalony w większości przy szarży.

Nigdy nie graliśmy bez zakazu push tru. Tak jak od lat grają Rosjanie, którzy zabraniają tylko pushu kawaleria przez kawalerię oraz piechota przez piechotę. Ale w tym CoN w sam raz pushu było niewiele.

Dla mnie ryba, jak zdecydujecie co do push tru, tak będzie.

Pyrrus89
28-03-2018, 12:03
Liczenie procentów powalonych żołnierzy to kompromis chyba najgorszy z możliwych. Niech się ludzie wypowiedzą, czy chcą pushować jazdą przez piechotę, czy może wolą się zatrzymywać na każdym oddziale przeciwnika.

Proud King
28-03-2018, 12:21
moze ja jestem jakims n00bem, ale nigdy nie licze ile przeciwnikow powalila moja szarza, poniewaz nie mam na to czasu w czasie bitwy, a nawet jakbym mial to by mi sie nie chcialo. Przeciez zeby to policzyc to trzeba zrobic zooma, jak sobie wylicze i stwierdze ze jednak moge biec dalej to polowe mojej armii w tym czasie szlag trafi. Po cos sa te tanie jednostki, wystarczy zrobic wieksze przerwy miedzy oddzialami i push tru juz traci na znaczeniu. Dla mnie osobiscie to nigdy nie byl problem, ale ja mam troche inny styl gry niz wiekszosc graczy wiec to moze dlatego.

Pyrrus89
28-03-2018, 12:25
Pisałem o tym chyba nawet kilka stron wcześniej. Podziwiam spokój oraz opanowanie graczy, którzy w trakcie bitwy potrafią policzyć procent powalonego oddziału i jeszcze na to odpowiednio zareagować. :P

Seba Fallus III Wielki
28-03-2018, 15:11
Zapis o % powalonego oddziału jest bez sensowny. Po prostu zakaz pushowania i tyle, tak jak zawsze to było zapisane. Przejechać można jedynie rydwanami, słoniami i przez strzelców lub jednostkę w luźnym szyku.

Pyrrus89
28-03-2018, 15:22
Czyli granie jak zawsze, gdzie oddziałem piechoty za 200 golda można zatrzymać elitarną kawalerię. Nie wspominając już o rzucaniu oszczepami przez najtańsze jednostki. Już widzę te piękne szarże kawaleryjskie na rozciągnięte makarony przez całą mapę(z przepisowym odstępem dla kawalerii). Chciałbym chociaż się powołać na ideę czytelności dla nowych graczy, ale wszystko i tak wskazuje, że zagramy w tym samym gronie co zawsze, z maksymalnie kilkoma nowymi osobami. ;)

"Dobrze jest od czasu do czasu przestać robić to, do czego się przywykło, by wiedzieć, że człowiek rządzi przyzwyczajeniem, a nie na odwrót." Lew Tołstoj.

Pirx
28-03-2018, 15:44
Mnie się dobrze grało z ograniczoną, rosyjską zasadą push thru, czyli zakaz przejeżdżania kawalerią przez kawalerię i zakaz przechodzenia piechotą przez piechotę. Tak się teraz gra za granicą, a my chyba chcemy wreszcie kiedyś dogonić czołówkę. ;)

Realnie, z perspektywy gry na takich ograniczeniach, trzeba po prostu uważać, żeby kawaleria była w pobliżu strzelców, a nie szalała w całości na flankach. Jak się w ten sposób gra, to nikomu nie opłaca się przepychanie jazdą przez piechotę, bo jednak ponosi się przy tym pewne straty na hp, tylko po to żeby potem zostać dojechanym przez kawalerię przeciwnika trzymaną w odwodzie. I myślę, że dlatego praktycznie nikt nie pushował przez piechotę w CoN.

Pyrrus89
28-03-2018, 15:51
Do tego też piję. Przy okazji kibicowania naszym ludziom zainteresowałem się zasadami z CoN. W turnieju z Polaków wzięli udział: Pirx, Nieznajomy, Zibi, Zachar, Nikczemnik oraz Bachus. I nikt nie narzekał na tę zasadę, choć pamiętam, iż Pirx przed turniejem miał pewne obawy. Ba, jak czas pokazał, świetnie się nasi zawodnicy do nich dopasowali, gdzie większość osiągnęła 1/8, a niektórzy mają jeszcze szansę na ćwierćfinał. Piszę to tylko odnośnie tego pushu jazdy przez piechotę.

Nikczemnik
28-03-2018, 16:08
Push jazda przez piechotę jest jak najbardziej ok, podobnie jak słonie/rydwany przez wszystko.

rafjar
28-03-2018, 16:22
Nasz zespół oczywiście dostosuje się do ustalonych wspólnie zasad. Nie widzimy jednak nic złego w pushu kawalerii przez piechotę. Może to jedynie uatrakcyjnić rozgrywkę, zwęzić szyki a tym samym pozwolić na lepsze flankowanie oraz konieczność ochrony strzelców. I to nie jest tak, że pushująca się kawaleria nie ponosi dodatkowych strat w momencie przepychania się przez oddział piechoty. To oczywiście zależy jaka to jest piechota i jakie oddziały znajdują się za jej plecami jako wsparcie, więc po prostu nie zawsze push się opłaca. Zresztą Ci którzy grali w CoN czy turniejach o podobnych zasadach z pewnością potwierdzą, że to pozytywnie wpływa na balans nacji oraz warianty na polu bitwy.

[ChR]Michu
28-03-2018, 17:02
Brzmienie starych zasad w których była mowa o powaleniu 50% oddziału miała zapewne na cel odróżnić przejezdzanie przez oddział, który się powaliło od klikania 50 razy rozkazu ruchu za oddziałem z aby jeźdźcy "przepchnęli" się przez piechotę.
To pierwsze jest naturalne, to drugie jest exploitem możliwym dzięki niedopracowanym gry.
Uważam, że jeżeli sędzia będzie brał pod uwagę ową intencję, zasada stanie się czytelna i sprawiedliwa.

Pisanie w tym temacie o przybliżaniu i liczeniu powalonych żołnierzy uważam za zabieg retoryczny. Jeżeli wiesz cokolwiek o mechanice gry to jesteś w stanie przewidzieć czy powalisz w danej sytuacji oddział czy nie.
Jeżeli nie wiesz to przegrasz niezależnie od tego czy wykorzystasz exploita.

Pyrrus89
28-03-2018, 17:13
W Rome nie da się przeklikać i przejść kawalerią przez oddział nawet tanich włóczni bez strat. No chyba, że ktoś robi jednoszeregowe makarony, no to czego się spodziewa. Spróbuj tak przeklikać przez 3-5 szeregów tej samej piechoty.

I ta mechanika jest jak najbardziej uczciwa, tylko ludzie sobie ubzdurali, żeby ze starożytnych bitew zrobić Napoleon Total War, używając formacji rodem z XIX-wiecznych pól bitewnych. Dorobienie pod to odpowiednich zasad było już tylko kwestią czasu.

Seba Fallus III Wielki
28-03-2018, 17:31
Właśnie po to od zawsze był zakaz push, żeby nie być zmuszonym trzymać jazdy w centrum bo ktoś się przepchnie.

Pyrrus spróbuj przyjąć szarżę kawalerii odziałem rozciągniętym na 2 szeregi, z poborowych nie będzie co zbierać, cięższe oddziały doznają strat i zostaną obalone więc nie będą mogły zadać kawalerii obrażeń. Dlatego wykonuje się yolocharge. Więc zezwalanie na push który może mocno zepsuć grę (bo ktoś bezczelnie przejedzie przez środek i wytłucze ci strzelców) i wbija w schemat trzymania jazdy na plecach (bo jak jazda będzie na skrzydłach to najprawdopodobniej mamy po strzelcach) jest bez sensu. Przy 3 szeregach po szarży cały odział będzie na łopatkach i kawaleria przejedzie przez nią bez szwanku. Nawet jak zezwolimy na push to i tak wszyscy będą rozciągać piechotę, bo jest wtedy znacznie efektywniejsza.

Pamiętam jak przy poprzednich rozmowach o zasadach większość zwracała uwagę na potrzebę zakazania pushowaniam które psuję grę. Jak to mówią: historia lubi się powtarzać ;)

Pyrrus89
28-03-2018, 17:38
Seba, halo tu ziemia. Właśnie kończy się duży międzynarodowy turniej z tym pushem i nikomu to balansu nie zepsuło. Ba, bywają gracze, którym tak się to spodobało, że również i przez jazdę pushują. :D Ja wiem, że "za komuny było lepiej", ale czas się chyba zacząć oglądać na świat i czerpać wzorce od najlepszych. A tak poza tym, jak jestem na forum, to jeszcze nie widziałem, żebyś poparł jakąkolwiek ideę zmian w zasadach. Powiedz po prostu, że mamy grać na tych wymyślonych za Mieszka I i będzie można zamknąć temat. ;)

Seba Fallus III Wielki
28-03-2018, 17:49
Bo poraz kolejny widzę jak historia się powtarza, a potem narzekanie(w Rome 2 zacząłem grać gdy stał się grywalny czyli pod koniec 2014 i od tamtego czasu naprawdę wiele razy zmieniały się zasady) więc przez to jestem sceptyczny. Ale w bodajże 2 zmianach zasad brałem pośrednio udział i ostatnią zmianę na zasady CoN też poparłem gdy zauważyłem że macie rację. ;)

Pyrrus89
28-03-2018, 17:51
Zapisuj się do turnieju i można dalej dyskutować o najlepszych zasadach. :P

Seba Fallus III Wielki
28-03-2018, 17:57
Poczekam na 1v1, a na razię wsiąkłem w Europe Universalis jak w bagno :D. Miałem wrócić do regularnego grania w Romka ale I have to make Poland stronk :D

Proud King
28-03-2018, 19:42
ja tutaj jestem nowy i te zasady z zakzem push thru tez sa dla mnie nowe noi prawde mowiac pierwszy raz sie znimi spotkalem. Ograniczacie liczbe piechoty i miecozwych, aby ludzie uzywali wiecej jazdy i bylo ciekawiej, apo cholere brac jazde jak piechota za 200 zatrzyma jazde za 1400? no po co? ustawic w rzadku od rkawedzi do rkawediz i po problemi, a teraz 2 vs 2 to juz w ogole nie bedzie opcji na oskrzydlenie. Wedlug mnie wniosek jest bardzo prosty i oczywisty. Zmniejszacie/ograniczacie liczbe piechoty bo macie jakas zsade zakazu push thru bo przy tym zakazie faktycnize uzywanie kawalerii robi sie bezensowne. Czy tylko ja to widze? Poza tym jak sie chroni tak byle jak strzelcow to juz inna sprawa, proponuje ustawic 3-4 szereg pik lub ciezkiej piechoty i sprobowac sie przez nie przebic z push thru.

Pyrrus89
28-03-2018, 20:53
Podejrzewam że większość ma podobne zdanie, ale wystarczy jedna-dwie osoby zgłaszające liberum veto i zostajemy pewnie przy starych sprawdzonych zasadach. ;) Proszę w takim razie o założenie ankiety odnośnie pushu jazdy przez piechotę, bo nie ma szans, żebyśmy jednogłośnie doszli do porozumienia.

hdshovcase
28-03-2018, 21:38
O ile ktoś nie przebiega piechotą przez piechotą i kav przez kav to push jest ok.

Nikczemnik
02-04-2018, 21:42
Mam zagwozdkę co do Maesylów. Wg. mnie są mocniejsi od tych ,,podstawowych" frakcji, z drugiej strony są trochę gorsi od tych mocnych. Co z nimi robimy ?

Ingvar77
03-04-2018, 03:27
Koszyk z mieczowymi??

Nikczemnik
03-04-2018, 16:20
Jaka jest decyzja ogółu ? Wolę się nie obudzić z ręką w nocniku :) .

Pyrrus89
03-04-2018, 16:21
No nie przesadzajmy, zaraz połowa nacji trafi do koszyka mieczowych. Numidia jest spoko, ale też żadne z nich koksy.

Nikczemnik
03-04-2018, 16:24
Niech będzie. Przygotujcie się panowie na dwa Rzymy na polu bitwy ;D .

Pyrrus89
03-04-2018, 16:26
Jakie znowu tam Rzymy. Numidia ma tylko 2 typy legionistów i żodyn powyżej 1000 golda.

Arroyo
03-04-2018, 16:29
Dwa Rzymy? Jugurta nie lubi tego ;D
A na poważnie to Numidii daleko do Rzymu. Idąc tym tokiem myślenia to w Rome 1 były 3 Rzymy (Rzym, Numidia i Armenia) ;)

Nikczemnik
03-04-2018, 16:38
Dwa Rzymy? Jugurta nie lubi tego ;D
A na poważnie to Numidii daleko do Rzymu. Idąc tym tokiem myślenia to w Rome 1 były 3 Rzymy (Rzym, Numidia i Armenia) ;)

To fakt. Chodziło mi bardziej o utopijny twór ,,Rzymu z tanimi prockami'', którym Numida jest ( no dobra te dwa oddziały legionistów, to jednak trochę bieda :drunk: ).

[ChR]Michu
05-04-2018, 11:41
Numidia posiada jednostki bardzo podobne do Rzymskich jednak droższe od swoich odpowiedników, a przez to mniej opłacalne. Pod względem kawalerii są słabi. Mają ciekawych oszczepników, ale wszyscy wiemy, że oszczepnicy w bitwach turniejowych nie pełnią kluczowej roli.
Osobiście oceniam tę nację jako mocno średnią.

Nikczemnik
05-04-2018, 11:51
Peltaści to mega ważny aspekt. I fakt miecze są droższe, ale i tak wycinają sz. w kolczugach. Do tego jazda lepsza niż w Rzymie oraz mega tani i mocni harcowincy okonni. Frakcja jest porządna w każdym względzie.

Pyrrus89
05-04-2018, 12:01
Na zasadach pushu kawalerii przez piechotę wszystkie jednostki rzucające zyskują na znaczeniu. W BS mało kto korzystał z usług peltastów, teraz to może się zmieni. Np. taki Bobi przy okazji CoN pokazał, jaki potencjał drzemie w nieraz wyśmiewanych doborowych procarzach. Nawet na youtubie można znaleźć film, gdzie jest wykazana ich nieprzydatność. Jednak takie "suche" testy nieraz nijak się mają do realiów bitewnych.

Nikczemnik
05-04-2018, 12:56
Doszło nowe tłumaczenie w patchu, teraz mamy doborowych peltastów :P .

Pirx
05-04-2018, 13:03
Doborowi peltaści to świetna jednostka, jedna z kluczowych jeżeli chodzi o Kimmerię. Zabójca piechoty, plus stosunkowo odporni na szarże lżejszej jazdy.

Twój Mistrz
06-04-2018, 16:52
Brakuje w zasadach kwestii eliminacji nacji oraz tego, od którego momentu rozgrywki można je ponownie użyć.
Chyba że coś przeoczylem ? :D

Pirx
06-04-2018, 17:04
To doustalimy jak już będzie wiadoma ilość zgłoszonych drużyn.

Wtedy zaproponuję jutro jak miałaby wyglądać faza grupowa i pucharowa. Przeliczę ile to będzie bitew i wyjdzie kiedy warto by zrobić reset. Na ten moment widzę to dopiero w finałach. Żeby pograć jak największą ilością nacji.

Pirx
06-04-2018, 23:19
Mamy 14 zgłoszonych drużyn. Fajnie że tyle, ja się cieszę. Gorzej z podziałem na grupy.

Na pewno w grupach gramy mecze składające się z 2 bitew. Wybór nacji ABBA.

Widzę na ten moment dwie opcje:

1. Robimy 3 grupy: dwie 5-drużynowe (z których wychodzą po 3 drużyny), jedną 4-drużynową (z której wychodzą 2 drużyny).

Następnie robimy fazę pucharową od 1/4 z założeniem, że drużyny z 1. miejsc nie mogą trafić na siebie.

Problem z tą opcją jest taki, że drużyny z 4-drużynowej grupy rozegrają o 2 bitwy mniej i będą miały o 4 frakcje niewykorzystane więcej. Możemy ewentualnie przeciąć problem robiąc reset nacji po grupach, ale wtedy już gralibyśmy bez resetu do końca turnieju (łącznie z fazą finałową).

2. Robimy 2 wielkie grupy po 7 drużyn, z których wychodzą po 4 drużyny, które walczą w fazie pucharowej, przy czym drużyna z 1. miejsca w grupie A walczy z drużyną z 4. miejsca w grupie B. itd.

Reset nacji byłby po fazie grupowej. Potem do finału włącznie bez resetu.

Problem tego rozwiązania to po 6 meczów każdego z każdym w grupie, co jest sporą liczbą.

Czekam na Wasze opinie, ewentualnie inne propozycje do jutra do godz. 19tej.

Pyrrus89
06-04-2018, 23:47
Jestem za drugą propozycją. Każdy chyba chce sobie pograć w turnieju, a ta opcja daje szansę pobawić się również słabszym graczom, więc dla mnie to idealne wyjście.

Zachar
07-04-2018, 15:27
Ja również jestem za drugą opcją. Jestem jak diesel wolno się rozgrzewam ;)

Nikczemnik
07-04-2018, 15:48
2 opcja.

SaperHeart
07-04-2018, 17:19
to w końcu która opcja ?

Pyrrus89
07-04-2018, 17:49
Pirx i Arroyo o tym zadecydują. Jako, że czasu coraz mniej do losowania, to prosiłbym o szybką odpowiedź, żeby Saper mógł się przygotować.

Edit. Jak nie dadzą znać, to były 3 głosy za opcją drugą, przy braku sprzeciwu, więc może przy niej pozostańmy.

Pirx
07-04-2018, 17:58
2 grupy po 7 drużyn. Wychodzą 4 pierwsze drużyny z obu grup i gramy wtedy fazę pucharową bo3. Finał i mecz o 3. miejsce bo5.

Reset nacji po fazie grupowej. Nie ma resetu nacji przed fazą finałową więc trzeba w fazie pucharowej rozsądnie grać nacjami.

Saper wrzuć proszę info o losowaniu wraz z linkiem w Ogłoszeniach.

Pirx
07-04-2018, 18:07
W grupach gramy mecze składające się z 2 bitew. Wygrana to 3 pkt. Remis to 1 pkt. Przegrana to 0 pkt.

W meczu nacje wybieramy abba. Gdzie drużyna a wybiera mapę.

Mapy wciąż ustalamy i będę zobowiązany za propozycje.

SaperHeart
07-04-2018, 18:28
Serdecznie zapraszam na losowanie grup do turnieju Starcie Antyczny Potęg !!! 20:00 !!!
https://www.twitch.tv/saperheart