PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań odnośnie ETW

Łycha
05-02-2010, 12:09
Witam. Zakupiłem kilka dni temu ETW i mam kilka pytań odnośnie rozgrywki

1. Doradca na początku gry mówił aby Indiaman'y (czy jakoś tak) wysyłać do Afryki, Indii i Ameryki w celu zwiększenia swoich dochodów z "unikatowych" zasobów naturalnych. Niestety nie do końca pamiętam o czym babka mówiła i możecie mi wyjaśnić o co chodzi i gdzie je konkretnie wysyłać :?:

2. W jaki sposób zwiększyć ilość wolnych morskich szlaków handlowych :?: Na początku miałem np 0/10 a teraz mam 5/10

3. Mam do wyboru wybudowanie portowego suchego doku lub szpitala morskiego. Czym się one różnią i który bardziej opłaca się budować :?:

4. Przeglądam sobie okręty wojenne i sam już nie wiem jaki najbardziej nadaje się do typowych bitew na morzu. Możecie coś poradzić :?:

5. Czy po rewolucji zachodzą w państwie jakieś konkretne zmiany. Gram monarchią absolutną (Francja) i miałem kilka razy już rewolucję, raz nawet musiałem wczytać grę bo przez przypadek zajęli mi stolice. Oprócz zmiany flagi państwowej nic więcej nie widziałem - czy zmienia się coś jeszcze :?:

Z góry dziękuje za pomoc :) Pozdrawiam.

DonVega
05-02-2010, 12:30
Ad1
Na miniaturce mapy masz takie kółeczka - tam wysyłasz statki. Są to obszary handlowe. Są tam pola z żółtymi kotwicami i tam się statki ( handlowe ) umieszcza by był handel. Trzeba to robić szybko bo inne państwa z chęcią te pola zajmują wiec trzeba o nie walczyć
Ad2
Rozbudowywać porty kupieckie. Jsli tworzy cio sie nowy port możesz wybrać miedzy rybackim, kupieckim i wojennym. Wybór należy do Ciebie co w danej chwili potrzebujesz.
Ad3
Ja zawsze buduje suchy dok - dostęp do wyższych klas okrętów
Ad4
Po zmianach wprowadzonych przez CA przez swoje patche - na początku okręty z zasięgiem 500 na łańcuchy. Jak okręty już żagli nie maja - dobijać ręcznie. Okręty wyższych klas nie mają takiego zasięgu ale jak trafią to miażdżą - choć takim małym kurduplem można bez problemu wielkiemu żagle bardzo szybki zniszczyć - debilizm ale coż............tak to sobie CA wymyśliło
Ad5
Tu nie wiem - nie dotarłem w kampanii to tego etapu

Secret_Matrix
05-02-2010, 14:36
Pozwol ze cie wyrecze Ad5.Zmieniaja ci sie jednostki jak i dochody panstwa np jesli grajac ronem nie masz monarchii konstytucyjnej tylko republike nie masz tez husarii,ale masz rekrutow.Prezydent mniej daje panstwu tzn. wybierany jest co 4 tury i um.sie mu zmieniaja,natomiast krol jest az do smierci i przez cala gre nabywa wiekszych umiejetnosci.O wladze absolutna mnie nie pytaj bo nie doswiadczylem jeszcze uroku jejk dzialania :D

Łycha
06-02-2010, 16:09
Ok. Dzięki panowie za pomoc. Wasze wskazówki na pewno mi pomogą :)

A i jeszcze jedno. Czy jest jakiś sposób aby swoją armię na mapie bitewnej przemieszczać do przodu marszem w taki sposób aby utrzymała ona pozycję/linie :?: Bo gdy zaznaczam całą armię i klikam na miejsce docelowe to cały szyk się psuję a wojsko w miejscu docelowym ustawia się "byle jak". Dzięki za pomoc :)