Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Seria Championship i Football Manager

Joopiter
30-08-2009, 11:09
Pozycja obowiazkowa dla wszystkich fanow pilki noznej :) Znakomita seria bardzo realistycznych menadzerow. Wielu darzy najwiekszym sentymentem czesc CM 2001/2002 i CM4, ja raczej staram sie grywac w biezace wersje.

Najchetniej gram zawsze jakas polska drugoligowa druzyna i powoli wspinam sie w trenerskiej karierze. Najdluzej gralem w FM2007 - 13 lat kariery, najpierw Szczakowianka (dwa razy 3 miejsce), potem Wisla (2 MP i PP), argentynski Chubut (trzy razy 3 miejsce, Copa Sudamericana), Vasco (2 mistrzostwa Brazylii) i wreszcie ukochana Barcelona ;)

Jesli ktos szuka grafiki do FMa (facepacki, loga itd) to polecam strone http://sortitoutsi.net/ gdzie mozna tez znalezc moje prace (facepacki polskich druzyn) ;)

Czik
23-05-2010, 12:19
Chciałem założyć taki temat, ale znalazłem ten :).

A więc FM to gra która uzależnia, kiedy weźmiemy jakiś klub z najniższych lig angielskich i chcemy doprowadzić do mistrzostwa Premiership, już nie ma dla nas ratunku... Chyba, że ktoś gra sposobem save-load, wtedy cała zabawa idzie się 'kochać' i gra szybko się nudzi. Ja nie mam tyle czasu, więc przeważnie staram się grać klubami, w których piłkarz o wartości ponad miliona euro to supergwiazda.

Ja teraz niedawno odkopałem swoją starą, zaczętą karierę Legią w FM 2009 i znowu dałem się wciągnąć. Dopiero końcówka pierwszego sezonu, ale już miażdżącą przewagą wygrana ekstraklasa i seria 14 zwycięstw z rzędu idąca od początku drugiej części sezonu... Teraz tylko szukać następcy Rogera, który domaga się wystawienia na listę transferową :D.

Od dawna kusi mnie nowy FM2010, ale jakoś nie mogę się przekonać do kupna. Wadą FM'a jest to, że zawsze gra wychodzi wczesną jesienią, a dopiero gdzieś zimową porą patche łatające grę zapewniają 100% grywalności.

roman zabawa
13-01-2011, 13:23
Nie wiem jak FM 2011, ale 2010 jest sporym usprawnieniem. System pomocy asystentów jest na tyle duży, że można się skupić na wybranych elementach np. zakup, resztę pozostawiając doradcom.

Póki co mój Bałtyk po ośmiu sezonach szósty raz w czołówce Ekstraklasy (w dwóch pierwszych sezonach awanse do pierwszej ligi z pierwszego, do Ekstraklasy z drugiego miejsca) a w zagranicznych udało się wywalczyć 1:0 z Realem i 2:0 z Manchesterem City (oba mecze u siebie) 8-)

14-01-2011, 00:01
Ja jak zawsze w tej serii najczęściej gram swoim ulubionym klubem. Wersja FM 2011, czwarty sezon, i kto prowadzi w tabeli? :D

http://img98.imageshack.us/img98/4638/srek01.jpg

Czik
14-01-2011, 07:47
Ja czekam aż nowego FM'a wyjdzie stabilna wersja, tzn finalny patch - bez tego nie mam ochoty grać.

14-01-2011, 11:04
Ostatni patch jest bardzo dobry, tzn. hofix do 2.1, nie mam crasch dump itp., nie ma problemów najmniejszych, fakt przed patchem było wesoło :D

roman zabawa
14-01-2011, 11:51
Mi się nie chce przeskakiwać z wypracowanej pozycji 30 drużyny w rankingu europejskim w FM 2010 na drugą ligę zachodnią w 2011.
Jestem tylko ciekaw czy w nowej wersji pojawiły się nowe narzędzia utrzymywania spokoju i zadowolenia w drużynie?

14-01-2011, 12:20
Niby są, ale jak sami twórcy wspominali interaktywność pełną ciężko uzyskać...Są rozmowy z zawodnikami, i można dużo zyskać, albo zbuldoży ci się zawodnik i będzie niespecjalny do gry w meczu...

Czik
14-01-2011, 12:46
Ja czekam na ostatniego patcha, bo nienawidzę zmieniać taktyk, treningów i ogólnie całego opracowanego sposobu gry, kiedy wychodzi nowy patch :).

14-01-2011, 13:13
Jak do tej pory przy nowych patchach można grać na starych zapisach,
http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/FM ... otFix.html (http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/FM-2011-Patch-11_2_1-HotFix.html)

roman zabawa
14-01-2011, 13:14
Przed chwilą przejrzałem co robią w realu moi zawodnicy z 2017 roku gry.
Hmmm... całkiem wesoło, patrząc np. na moich czołowych snajperów :lol:

http://img510.imageshack.us/img510/4597/skads.jpg (http://img510.imageshack.us/i/skads.jpg/)

Dragonit
14-01-2011, 15:07
Ja pograłem trochę w football manager 2011 Jagiellonią i w ogóle nie ogarniam, tzn. znam już zasady i opcję, ale co bym nie robił, to na razie wygrałem tylko z młodzieżowym zespołem Jagi, a reszta sparingów z nawet 2 ligowcami i spotkania z drużynami ekstraklasy to niemal pogrom, zawsze dostaje kilka bramek i przeważnie nic nie strzelam :?

roman zabawa
14-01-2011, 21:56
Nie grałem w FM2011, ale podejrzewam, że jest tak samo jak w 2009 i 2010, gdzie podobnie się męczyłem z taktykami i słabo wychodziło.

Ściągnij sobie taktyki z neta, na początku najlepiej jakąś solidną, uniwersalną 4-4-2, bo pod to raczej ustawisz sobie obecnie posiadanych zawodników. Potem to już decyzja jaka taktyka ulubiona i pod nią ćwicz to, co posiadasz plus zakupy. Moim Bałtykiem poza wymienionym standardem gram 4-2-3-1 na własnym boisku (wąskie) i przeciwko zespołom grającym skrzydłami, a przeciwko silnym zagranicznym 4-4-1-1. W związku z tym muszę dbać o dobrych OP, najlepiej OP/N i DP.

Staraj się znaleźć dogodne pozycje dla danego zawodnika i nie dokonuj zbytnich rewolucji w składzie. W 2010 parametr 14 starczał na polską ligę, ale ograny skład poradzi sobie z gorszymi zawodnikami w drużynie.

Aquila
14-01-2011, 22:30
nie ogarniam tych serii... nudne to i na nic nie miałem wpływu - no i crashe co jakis czas, pomimo patchow. jestem na nie ;)

roman zabawa
14-02-2011, 19:54
Crashy nie uświadczyłem, trzeba się wgryźć, więc na pewno trudno i łatwo się zniechęcić.

A poza możliwością ustawienia treningów, najęcia sztabu szkoleniowego, prowadzenia scoutingu, ustawieniu zespołu, taktyki, składu, wynajem, zakupy zawodników, sprzedaż, kontakt z prasą, innymi menadżerami, kluby filialne, no w skrócie - poza wszystkim związanym z zarządzaniem klubem rzeczywiście na nic nie ma wpływu ;)

Podejrzewam, że to kwestia gustu.

25-10-2011, 19:57
Powodowany ogólnym zniechęceniem do korupcjogennej naszej kopanej, zacząłem budować potęgę ulubionego klubu w nowej odsłonie Football Manager 2012. Uwzględnili poprzednie sugestie fanów, baaa dodano samouczek, więc każdy może spróbować kariery na miarę Alexa Fergusona czy innych :D

10-11-2011, 12:48
Rzeczywistość żałośnie skrzeczy, ale od czego są gry, eliminacje do przyszłych Mistrzostw... :D
http://i40.tinypic.com/111ukcg.jpg
Kapitalnie zrobiony menadżer, oczywiście ma swoje bolączki, ale są nie wpływające na realizm rozgrywki. A gram od wielu lat w tę serię :D

PlanB
27-04-2012, 13:10
Nie chce spamować,dlatego tu zadam swoje pytanie
Mianowicie planuje zaopatrzyć się w dobrego piłkarskiego Managera,ale nie wiem którego ;)
Zastanawiam się nad Fifa Manager 12 i Football Manager 12,który lepszy?
Grałem w Fifa Manager 08 i Football Manager 09 i stwierdzam że Football jest trudniejszy(był)
Także który wersja lepsza(aktualna)i co możecie napisać o obu wersjach?

Z góry dziękuje :)

Piter
27-04-2012, 14:51
Ja miałem ciekawą sytuację w fm 11 udało się być zwolnionym, wpadłem w spiralę porażek, formy poopadały (grałem bez 0 wczytywania, a wiem że każdy zawsze coś tam wczyta, jak jakoś b. pechowo przegra czy coś, ale ja 0), miałem takie mecze, że oddawałem po 20 strzałów, poprzeczke, słupek, a przegrywałem 1:0, wyrzucili mnie- stworzyłem od nowa postać i dałem ją do tego samego zespołu- wygrałem prawie wszystko Lechią w 2 części sezonu i dostałem się do europejskich pucharów :mrgreen: (a byłem w końcówce tabeli, może 4 od końca, ale tabela była dość płaska)

PlanB
02-05-2012, 15:43
Dostałem dziś FM 2012 8-)
Napiszę tak,miałem sporą przerwę od Managerów piłkarskich,i teraz mam problem żeby się połapać :lol:
No ale w końcu mój ostatni FM to wersja 2009,coś czuje że początek łatwy nie będzie :evil:

Belizariusz
08-06-2013, 18:37
Do tej pory mam Championship Manager 01-02 i czasem lubię sobie w niego pograć :) mam 6 klubów i doszedłem już do 2021 roku :D a gram hoho od 2005 :D