Zobacz pełną wersję : Kartograf
"Witaj Panie zwą mnie Kartografem, mam ostatnią mapę w naszym plemieniu. Jeśli poznasz nowe rejony to ja je dodam do naszej mapy, opiszę jeżeli zwiad przekaże mi informacje, i będę czasem doradzał gdzie można moim zdaniem wyruszyć...."
Starszy mężczyzna zasiadł za stołem i pokazał mapę...
https://cdn.discordapp.com/attachments/551877250002190340/618927643038842880/tura1.png
Mapa - tura 1
Tura 1
"Radzę opanować sytuację w plemieniu niż wyruszać samemu w nie znane, lepiej zwiady wysłać na okoliczne ziemię"
MOŻLIWOŚĆ:
-wschodnie Ziemię
-Kraka Ravnvake
-Sjoktraken
Żółwik_PL
02-09-2019, 22:09
Tura 1: wysyłam zwiad na wschodnie ziemię w celu poznania nowych rejonów (-50 golda).
"Ludzie zostali wysłani, gdy wrócą poinformuje cię"
//Informacje będą w 2 turze
Tura 2
"Panie, dotarł do mnie raport zwiadowców. Na wschodzie jest tylko niezamieszkałe skaliste pustkowie, także pogrążone we mgle."
Tura 2
"Panie chcesz nazwać te tereny na wschód od Obozu?"
Żółwik_PL
09-09-2019, 15:10
Tura 2
"Kartografie - nazwijmy te ziemie: Skaliste Pustkowia"
Żółwik_PL
09-09-2019, 23:46
Tura 2
"Kartografie - czy zwiadowcy zauważyli surowce naturalne czy jakieś stwory lub plemiona w Skalistych Pustkowiach ?"
"Dodatkowo wyślijmy zwiadowców na północ do Sjoktraken" (-150g)
Tura 2
"Nie Panie, prawdę powiedziawszy to się nawet za nimi nie rozglądali przy tak niskiej zapłacie*. Chociaż zaraz, na samym wybrzeżu jeden podobno wpadł po pas w odciśnięte w śniegu ślady prowadzące w stronę Zamarzniętego Morza i dopiero wtedy zwrócił uwagę na to, że dookoła jest mnóstwo innych podobnych tropów, ale znacznie mniejszych i prowadzących w tym samym kierunku. Zidentyfikował je jako ślady fimirów. Jeśli tego nie zmyślił licząc na więcej gotówki, to jeden z tych fimirów musiał być prawdziwym gigantem. I bez potężnych czarów pod jego ciężarem na pewno by pękł lód skuwający morze. Kierunek marszu wskazywał by na Pustkowia Chaosu. Może to właśnie oni są odpowiedzialni za ta przeklętą mgłę. Pod warunkiem, że zwiadowca mówił prawdę, żaden inny nie potwierdził jego słów, ale też im nie zaprzeczył."
///* minimalny koszt zwiadu to 50 złota - ale to są podstawowe informacje typu ukształtowanie terenu, wielkość lasu, etc. Minimalna, czyli minimum wiedzy - im więcej zapłacisz, tym więcej się dowiesz. Inaczej pytając o szczegóły przy mniejszej zapłacie ryzykujesz, że zamiast informacji możesz otrzymać dezinformację. Zwiad terenu w celu poznania liczby wrogiej armii to już dodatkowe 150 złota - odsyłam do Zasad.
Żółwik_PL
11-09-2019, 14:39
Tura 2
"Wyślijmy zwiadowców na północ do Sjoktraken w celu dokładnego rozpoznania, może znajdziemy jakiś opuszczony port, czy opuszczoną kopalnię srebra lub złota" (-150g) [nie wysyłam zwiadowców za zachód - tam pójdzie armia]
Tura 2
"Panie, chłopaki wyruszyli czekamy na ich powrót."
/.INFO w 3 turze
Tura 2
Panie poprawiłem mapę i czekam na więcej informacji
https://cdn.discordapp.com/attachments/551877250002190340/622200099958947850/tura2.png
Mapa- tura 2
Tura 3
Panie, w Sjoktraken są ruiny wioski rybackiej, nad morzem jest tylko zwykła przystań, ciężko nazwać ją portem. Ot zwykle molo z utwardzonym kamiennym nadbrzeżem. Przedgórze porasta mały las. Zwiadowcy nie znaleźli żadnych śladów kopalń na tym terenie, ani czynnych, ani opuszczonych - tylko resztki rusztowań w górach, zapewne jakiegoś kamieniołomu.
Żółwik_PL
22-09-2019, 14:59
Tura 3
"Dobra robota, wyruszymy tam z armią"
https://cdn.discordapp.com/attachments/551877250002190340/625830519447224320/tura4.png
Mapa tury 4
Informacje posiadane o rejonach
1. Obóz Bearsonlingów - główny Obóz Bearsonlingach, posiada bogate zasoby rudy żelaza i liczne lasy tajgi
2. Skaliste Pustkowia
"Panie, dotarł do mnie raport zwiadowców. Na wschodzie jest tylko niezamieszkałe skaliste pustkowie, także pogrążone we mgle."
"Nie Panie, prawdę powiedziawszy to się nawet za nimi nie rozglądali przy tak niskiej zapłacie*. Chociaż zaraz, na samym wybrzeżu jeden podobno wpadł po pas w odciśnięte w śniegu ślady prowadzące w stronę Zamarzniętego Morza i dopiero wtedy zwrócił uwagę na to, że dookoła jest mnóstwo innych podobnych tropów, ale znacznie mniejszych i prowadzących w tym samym kierunku. Zidentyfikował je jako ślady fimirów. Jeśli tego nie zmyślił licząc na więcej gotówki, to jeden z tych fimirów musiał być prawdziwym gigantem. I bez potężnych czarów pod jego ciężarem na pewno by pękł lód skuwający morze. Kierunek marszu wskazywał by na Pustkowia Chaosu. Może to właśnie oni są odpowiedzialni za ta przeklętą mgłę. Pod warunkiem, że zwiadowca mówił prawdę, żaden inny nie potwierdził jego słów, ale też im nie zaprzeczył."
3. Sjoktraken
"Panie, w Sjoktraken są ruiny wioski rybackiej, nad morzem jest tylko zwykła przystań, ciężko nazwać ją portem. Ot zwykle molo z utwardzonym kamiennym nadbrzeżem. Przedgórze porasta mały las. Zwiadowcy nie znaleźli żadnych śladów kopalń na tym terenie, ani czynnych, ani opuszczonych - tylko resztki rusztowań w górach, zapewne jakiegoś kamieniołomu."
4. Kraka Ravnveke i 5. Kraka Drak - dawne twierdze Dawi nie wiadomo czy ktoś tam jest
Żółwik_PL
29-09-2019, 12:48
Tura 4
"Kartografie - zleć wysłanie zwiadowców do Skalistych Pustkowi, niech się lepiej rozglądną. Interesują mnie tropy w kierunku Zamarzniętego Morza, gdzie dokładnie prowadzą? Co z ta mgłą? Co tam się w niej kryje? Chcę wiedzieć wszystko! Czy to zagrożenie dla nas, a może szansa na sojusz i podbój Norski?" (-150g)
Tura 5
Wrócił tylko jeden zwiadowca, bełkoczący
"Oni to oni, ogień dużo ognia, zabili ich zabili..."
Żółwik_PL
04-10-2019, 16:56
Tura 5
"Kartografie! Jacy oni? Co zwiadowca miał na myśli? Chaos? Niech szamanka się zajmie zwiadowcą, musi dojść do siebie i powiedzieć nam co tam dokładnie zobaczył!"
Tura 5
"Panie zwiadowca został oddany pod opiekę, lecz szamanka zgłosiła że brakuję jej ziół. Tu w okolicy rośnie kilka gatunków które Norsmeni wykorzystywali. Mogę osobiście ruszyć lecz potrzebuję wsparcia młodszych by nieśli to co znajdę [koszt 200 i przez 2 tury od następnej Kartografa nie bedzie, więc zwiady i informacje będą pisane w wydarzeniach; informacje będą cząstkowe ale za to znajdzie co trzeba] lub poinstruuje młodych i sami wyruszą [koszt 300, czas zbiorów nie określony]..
Żółwik_PL
04-10-2019, 17:16
Tura 5
"Zgoda, bierz ludzi i ruszajcie"
https://cdn.discordapp.com/attachments/551877250002190340/630713685920317441/tura6.png
mapa tura 6
1. Obóz Bearsonlingów - główny Obóz Bearsonlingach, posiada bogate zasoby rudy żelaza i liczne lasy tajgi
2. Skaliste Pustkowia - Coś się czai nie bezpiecznego tam
3. Sjoktraken - Wioska która powoli się rozwija
4. Kraka Ravnveke - Twierdza jest pod opieką Dawi, lecz nie pod władaniem Arngrima
5. Kraka Drak- Główna twierdza Krasnoludów z Kraka Drak pod panowaniem Arngrima
6. Tereny nieznane
7. Otchłań Piekielna - Dawi i nasi zwiadowcy mają podejrzenia że tam znajduje się główna nora Skavenów na terenach Norski
8. Tereny nieznane
9. Kraka Dorden - Kraka które należy do Arngrima
10. Tereny nieznane
Tura 8
Królu, zwiadowca odzyskał zdrowe zmysły. Skaliste Pustkowia opanowali łowcy niewolników, przeklęte piekielne karły, z ognistymi demonami, machinami plującymi płonącą lawą i olbrzymim byku, spowitym w dymie i ogniu i także nim ziejącym.