Zobacz pełną wersję : Mg-gracz
Cześć,
Nie jestem Twoim GMem, ale mam jedną uwagę. Wszelkie działania typu jakieś eventy, albo budowanie kreatywnych budowli rozpisujemy w temacie "wydarzenia" na TFie. Aktualka służy przede wszystkim tylko do rozpisywania liczb. Także proszę zedytuj aktualkę i dodaj post z działaniami w temacie wydarzenia. Nie zapomnij o numeracji post z turą pierwszą. Przykład:
Tura I
Turgon rozkazuje założyć chatę zielarza.
// wydaje na to 300 złotych monet.
Sorka teraz dopiero ogarnąłem. Przepraszam za kłopot, to usuńcie te moje nieszczęsne "wydarzenia" ;)
Moja propozycja rozpisuj armię na oddziały, później łatwiej ogarnąć koszta
Taka ciekawostka xD z posterunków obserwacyjnych nie ma zysku xD
No to wiem. A o co chodzi? :p To w aktualce podaje tylko budynki dające dochód? :)
Mam też pytanie co do portu. Z tego co zrozumiałem z zasad gry samo wybudowanie małego portu generuje 200g co turę, tak? :) Dodatkowo nie wiem ile daje chatka uzdrowicielki. :D Mamy się licytować? XD
Dokładnie tak. To jest taki dochód bazowy. Chatka uzdrowicieli będzie generować tyle ile Rancor Ci poda.
Koło 12 będę miał czas to będę pisał podsumowania więc bądź cierpliwy ;p
Spoko, w takim razie czekam. ;)
Hmm w razie zaatakowania wolnego miasta jeden z GM'ów przejmuje kontrolę nad jednostkami? No i w jaki sposób mam paktować z "władzami" miasta? Mam negocjować na TF? :) Zostaje jeszcze sprawa chatki. Ma jakiś "pasywny" dochód jak np port czy sam muszę pokombinować co zrobić z moimi ziółkami. :D
Hehe tak jeśli masz starcie z armią NPC to tak MG bądź wyznaczona osoba przeze mnie. Jeżeli chcesz z NPC paktować oficjalnie to na ambasadzie swojej dajesz notkę że wysyłasz ambasadora do owego miasta. Koszta i zyski z poziomu prowincji i ratusza masz w zasadach. Co do ziółek no tak musisz coś wymyślić ;p
a jak chcę nieoficjalnie? Przecież nie napiszę na publicznej dyplomacji, że zamierzam oblegać miasto i chcę rozmawiać o warunkach kapitulacji lub jakiejś innej umowie wymuszonej siłą. :P
jaki jest też koszt zwiększenia poziomu prowincji i rekrutacji agenta? :)
Koszt agenta i rozwoju masz w zasadach przeczytaj dowiesz się więcej ;p Ja bym to widział tak, w ambasadzie piszesz że wysyłasz posłańca a rozmowa na tf będzie prowadzona
Dobra koszt werbunku agenta znalazłem, co do rozwoju prowincji to podany jest koszt kolonizacji niezamieszkanego obszaru wynoszący 800g. Więcej nie widzę. XD Ogólnie strasznie niezbalansowane te Araby... Ja mam ledwo 11 oddziałów i jakiś szrot w 3 prowincjach. ;) Natomiast wolne miasto ma większą armię i jeszcze mury za 3k. Co oni, śpią na złocie? XD
W zasadach czytamy:
1 - generuje 350 złotych monet.
2 - generuje 700 złotych monet.
3 - generuje 1100 złotych monet.
4 - generuje 1500 złotych monet.
5 - generuje 2000 złotych monet.
W każdej turze Gracz może podjąć decyzję o rozwoju Prowincji maksymalnie o 1 poziom na turę. Zmiana ma miejsce od kolejnej tury, ale w turze bieżącej generuje koszt równy przychodowi poziomu do którego Prowincja jest rozwijana.
Zatem jeżeli masz np. poziom 2 i chcesz ulepszyć na poziom 3 to wydajesz 1100 złotych monet.
Oo zapomniałby do uzdrowiciela dopisz 50g zysku, to jest nagroda za wykonanie jako pierwszy akcji na forum
Ogarnięte już w aktualce. :) 50g wpadnie na początek przyszłej tury. ;)
Na list od księżniczki Aelirenn mam odpowiedzieć na swoim TF czy w ambasadzie? :)
Jak wygląda sytuacja z córkami Turgona. Sol została wysłana do Wysokich Elfów a czy Elune moze brać udział w bitwie? :)
Ona w stolicy gdzie siedzi teraz zastanów się ;p
Oj tam.. kawałek z buta xD
Wątek Sol idzie swoim życiem szczerze mówiąc, ale blisko jesteś tego co opisałeś ;p, w przyszłej turze podejrzewam że zostanie wysłany krótki raport od Sol
Hah no spoko ;) to usuwać to co napisałem? ;)
Panie Rancorze. Proszę mi oddać sztylet! XD w moim zamyśle Asurowie mieli go zbadać by znaleźć lekarstwo. :'(
W moim też ale jeszcze nie pora ;p
Niestety jestem na weekend u teściów więc mam za dużo wolnego czasu. XD
Mnie to nie przeszkadza, pisz kombinuj a może na główną trafisz ;p
To zioła nie są towarem handlowym skoro nie podaliście ich w wątku głównym?
AAAA właśnie zapomniałem o nich
Rancor ale ja mam koszary 2lvl. Specjalnie je rozbudowywałem bo myślałem że w koszarach 1 lvl nie mogę rekrutować 2 tieru jednostek. :p
Panie Melkorn
Budynki:
- Prowincja Dromui (Święty Gaj 1lvl, koszary 1lvl, mały port)
- Prowincja Wysokie trawy (posterunek obserwacyjny, chatka uzdrowicielki)
- Prowincja Południowa Cynath (posterunek obserwacyjny)
Skarbiec na końcu tury: -414g(3534-648-1900-800-400-100-100).
Gdzie tu 2 widzisz heh
Mój błąd, ale w 4 turze w aktualce masz budowę koszar 2lvl
Hymmm i co mam z tym zrobić :p
no to że moje piękne jednostki są już gotowe i czekają na rozkazy :D
No dobra Panie niech tak będzie ale wykorzystam cię w RPGu :D
Ooo nieeee to teraz chyba nie uznam tego
Wnoszę o wymianę zwiadowcy! Place mu a on już od 3-4 tur żadnych raportów nie przynosi. XD
Dodatkowo chciałbym zaproponować, że po wygranej bitwie z wywernami Sol nauczy się je przywoływać. Ogólnie w takim zamyśle wysłałem ją by badała te wywerny. Myślę że może to być spoko tym bardziej że dobrowolnie wykluczyłem ją sobie z gry na kilka tur. :)
Oczywiście obiecuje napisać ładna historyjkę o tym. XD ale muszę mieć błogosławieństwo bo "wątek Sol idzie własnym życiem" :)
Ok jak Turek zakończy eventy z tymi stworami I ona przeżyje dostanie owy czar
Jak to jest z drogami? Budowa kosztuje 500g za prowincję. To jakbym chciał wybudować z Dromui do Południowego traktu to będzie kosztować 1000 g ? :)
Jak pojawi sie raport zwiadowcy co do bandytów na pustyni Cynath to podam ruchy wojsk ;)
Ostatni post obgadamz Turkiem. I zobaczymy co i jak
Widzę że słowo orka nic nie znaczy w dzisiejszych czasach. XD
Juz i tak okradliscie mnie z umiejki Legolasa i z "rora" który wcale nie był rorem. :p
U mnie to wygląda inaczej. Są jaja wywern, pisz jakie działania podejmujesz, a ja dam Ci ich wyniki. Post w wydarzeniach do edycji.
Osadę założyłem już w 5 turze "Kolonizacja Południowego Traktu (Budowa prowincji 1 lvl) -800g". :)
Według zasad drogi zwiększają również przychód z szlaków handlowych. Z tego powodu proszę o ponowne wycenienie szlaku z Barak Sorr. Dodatkowo skoro mam surowiec z tartaku "dobrej jakości drzewo" to też chciałbym wiedzieć ile jest on wart jako surowiec handlowy. :)
W jaki sposób mogę podnosić poziom swoich agentów?
Mhm a to mam pisać jakąś historie czy coś. W sumie ten mój zwiadowca co turę gdzieś łazi i dalej ma 1 lvl. :D Chyba nie jest zbyt rozgarnięty. :p
Daj mu czas elfy długo żyją i długo się uczą xD
Haha xD Chyba nie dożyje jego progresu. :D
Panie orku! Ponownie wnoszę o wycenę szlaku z Barak Sorr i tego drzewa. :v
To jak z tym bo nie mogę aktualki zrobić. Jak mam policzyć przychód skoro nie wiem ile za poprzednia turę złota mam. ;)
Ten mój zwiadowca w 8 turze widział cos w tych podziemiach? :P
Jak coś to czekam na odpis w sprawie Kalifa z 8 tury
Ja tylko czekam na odpowiedź Kalifa i opcjonalnie raport zwiadowcy ze Skalistego Lasu. :)
Z kalifem na Turka poczekasz, na raport z zwiadu... no tak
Jak to teraz jest z tym handlem jak należę do tego krasnowodzkiego przymierza? Bo nie wiem jak wycenić szlaki handlowe :)
Będzie Turek to ogarnie xD sam nie jarze
Skoro tura została przedłużona to mogę zmienić ruch, Turek? Gdy na początku tygodnia wykonywałem ruch to Gniazda czerwi były neutralne. Niestety wczoraj terytorium bestii trochę się rozrosło. Gdybym wiedział o tym to nie szedłbym do paszczy lwa. :v