Zobacz pełną wersję : ETW nie uruchamia się poprawnie
Witam, mam dziwny problem z ETW, gra nie chce się poprawnie uruchomić. Podczas włączania gry cały czas widzę pulpit. Jedyne co świadczy o tym, że gra jest uruchomiona to proces empire.exe i kursor z gry który widzę na ekranie (gdy go przesuwam słyszę charakterystyczny dźwięk poruszania się po przyciskach w menu gry).
Grę kupiłem w 2010 roku, a ostatni raz grałem w ETW w 2014 roku i wszystko było ok. Próbuję uruchomić grę dokładnie na tym samym komputerze, na którym wcześniej normalnie działała, niestety bez powodzenia. Jedyna różnica, którą zauważyłem to to, że teraz w bibliotece Steam wyświetla się jako wersja Empire Total War Definitive Edition zawierająca DLC.
Przejrzałem chyba większość wątków na tym forum i kilku innych i nigdzie nie widzę rozwiązania mojego problemu.
Kilkukrotnie reinstalowałem grę jak i Steam, kasowałem wszystkie pliki związane z grą w katalogu Steam oraz w AppData, sprawdzałem spójność plików, wyczyściłem rejestr, wgrałem wszystkie możliwe aktualizacje sterowników, edytowałem plik preferences.empire_script żeby zmienić rozdzielczość i wymusić tryb okienkowy i dalej nic. Walczę z tym 3 albo 4 dzień i brakuje mi już pomysłów jak rozwiązać ten problem.
Sony Vaio VPCF12M1E
System operacyjny: Windows 8.1 Pro 64-bit
CPU: Intel Core i5 520M @ 2.40GHz
RAM: 6,00GB Dual-Channel DDR3 @ 532MHz
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GT 330M
Audio: Realtek High Definition Audio
Eutyches
01-04-2020, 18:11
zmień wielkość czcionki na 100 procent
3309
Niestety nie pomaga, nadal pojawia się sam kursor z gry na tle pulpitu.
anachoreta
01-04-2020, 21:00
Najpierw trzeba przeczytać raport błędów. I zdefiniować czego brakuje.
anachoreta
01-04-2020, 21:12
Prawdopodobnie sterowników graficznych. Niestety producent gry dość niechlujnie podchodzi do starszych tytułów i tworząc ,,Definitive Edition ,,Darmowe DLC i optymalizacje na MAC. nie zoptymalizował .na 64 bit. Ja używam jeszcze W7 ale też był problem, zaktualizowałem sterowniki,i dalej nic, dopiero jak wgrałem modyfikację i odpaliłem przez menedżer modów. gra zaczeła działać normalnie. Ale używam tylko modyfikacji, podstawka to tylko dla mnie baza dla modów.
Żaden komunikat z błędem się nie wyświetla. Pojawia się tylko proces empire.exe i kursor z gry na tle pulpitu.
Aktualizowałem wszystkie możliwe sterowniki.
Eutyches
02-04-2020, 08:23
Tutaj, co pewnie ciebie nie pocieszy, są ludzie z podobnymi problemami i jakieś tam rozwiązania, sam miałem kiedyś z nią problemy
https://steamcommunity.com/app/10500/discussions/0/846940249170724983/?l=polish
Niestety, jak na razie nic nie działa.
Eutyches
02-04-2020, 12:38
Spróbuj tego, mi to pomogło swego czasu.
Odinstaluj Empire ale aż do samej kości, wszędzie nawet ręcznie pousuwaj jakby co było...
Potem zgrany już myk, może go próbowałeś,
tutaj masz link do posta ze screenami, próbuj :P
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?763-PROBLEMY-TECHNICZNE-Z-GR%C4%84-I-STEAM&p=463909&viewfull=1#post463909
Potem zainstaluj i powtórz cały proces. znaczy się to, co na screenach
Próbowałem już tej metody wcześniej ale dla pewności przed chwilą spróbowałem jeszcze raz i niestety nadal nie działa.
anachoreta
03-04-2020, 07:46
U mnie ta metoda pomogła.
Eutyches
03-04-2020, 07:57
Zacznijmy od początku, gdzie masz Empire zainstalowanego? Czy masz UAC włączony? Czy masz w defenderze odblokowane Empire, steam?
anachoreta
03-04-2020, 08:05
Pobierz jakiś globalny mod, zainstaluj zgodnie z instrukcją, pobierz mod managera dla Total War w wersji Attilla, zapisz pliki modu w modmanagerze ,Save,, to tworzy tekst user empire scripts, uruchom grę z modmanagera . Może to coś da.
Eutyches
03-04-2020, 08:12
Pobierz jakiś globalny mod, zainstaluj zgodnie z instrukcją, pobierz mod managera dla Total War w wersji Attilla, zapisz pliki modu w modmanagerze ,Save,, to tworzy tekst user empire scripts, uruchom grę z modmanagera . Może to coś da.
Bardzo dobra porada, ja podejrzewam, że tradycyjnie coś z bibliotekami win 8. Empire niezła gra, ale podobnie jak z Shogunem 2 czasem dziwne sytuacje są.
Zacznijmy od początku, gdzie masz Empire zainstalowanego? Czy masz UAC włączony? Czy masz w defenderze odblokowane Empire, steam?
1. Gra jest zainstalowana w katalogu steam: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Empire Total War
2. Nie
3. Windows Defender i Zapora systemu Windows są wyłączone
Bardzo dobra porada, ja podejrzewam, że tradycyjnie coś z bibliotekami win 8. Empire niezła gra, ale podobnie jak z Shogunem 2 czasem dziwne sytuacje są.
Chciałem zagrać w czystą wersję ETW, nigdy nie bawiłem się w jakiekolwiek mody. Jeśli nie uda się uruchomić normalnie gry, to spróbuję metodę z modem, z tym że kompletnie nie mam pojęcia o modach.
anachoreta
04-04-2020, 08:17
Jak dla ciebie na pierwszy raz proponuję polski mod Klass i Salvo Wojny 18 wieku , to tylko dwa pliki jeden filmowy i drugi tekstowy, uruchamiać z modmenagera 2.o mod stworzyli nasi ludzie z tego forum . Mod menager to jedno z najlepszych narzędzi do gier Total War obsługuje , ETW, Napoleon TW, Shogun TW, Rzym 2, Attila TW, Warchamer TW.przy pomocy niego można sprawdzać konflikty plików, konwertować pliki do folderu data, tworzyć skrypty plików. /PS/ mod jest do pobrania z tego forum na stronie z opisem modyfikacji, to tylko 460MB po rozpakowaniu.
Dzięki wszystkim za sugestie i próbę pomocy w rozwiązaniu tego problemu. Napisałem jeszcze do supportu Sega z prośbą o wyjaśnienie czemu gra nie działa i jak ją w końcu uruchomić. Jeśli i oni nic nie poradzą, spróbuję opcję z modem i modmenagerem. Tak czy siak, dzięki.
Eutyches
11-04-2020, 08:29
Dzięki wszystkim za sugestie i próbę pomocy w rozwiązaniu tego problemu. Napisałem jeszcze do supportu Sega z prośbą o wyjaśnienie czemu gra nie działa i jak ją w końcu uruchomić. Jeśli i oni nic nie poradzą, spróbuję opcję z modem i modmenagerem. Tak czy siak, dzięki.
Opowiadaj, jest jakieś info?
W ogóle masz antywira legalnego, pełną wersję co by pod kątem choćby rootkitów zerknąć? Oczywiście że wpływa na system każdy wirus i trojan, coś o tym wiem z autopsji...
Ja mam Gdatę internety security i było wcześniej jak go nie używałem, że miałem ciekawie. Komp mocny, wszystko po aktualizowane, a tutaj ...upa^^...
anachoreta
13-04-2020, 18:07
Nic to nie da, oni ,,olewają,, graczy ,,starych,, produktów,, . może to problem związany z systemem operacyjnym, ja cały czas używam 7 bardziej przyjazny dla starszych gier.
Eutyches
13-04-2020, 18:22
Nic to nie da, oni ,,olewają,, graczy ,,starych,, produktów,, . może to problem związany z systemem operacyjnym, ja cały czas używam 7 bardziej przyjazny dla starszych gier.
U mnie na 10tce chodzi Empire, ale cóż ja mogę pomóc? Na pewno kwestia konfiguracji sprzętowej robi swoje.
Musi być u naszego kolegi jakiś log z tego zdarzenia, dużo by to wyjaśniło, czasem rozwiązanie jest banalne jak i przyczyna, tak było u mnie.
To prawda win7 jest lepszy dla starych gier.
Cały czas prowadzę dyskusję z supportem. Niestety jest to dość czasochłonne ze względu na to, że na każdą wiadomość odpisują średnio 1-2 dni z wyłączeniem weekendów. Jak do tej pory większość kroków, które zaproponowali wykonałem już wcześniej zanim do nich napisałem. Zwróciłem im ostatnio uwagę, że czynności, które proponują zrobiłem już wcześniej o czym obszernie napisałem w pierwszej wiadomości do nich i chyba w końcu ktoś to zauważył. Zobaczymy co będzie dalej. Jeśli uda się znaleźć rozwiązanie problemu, na pewno się nim podzielę na forum.
anachoreta
19-04-2020, 16:05
Powodzenia w dociekaniu problemy, niestety nie potrafię doradzić ponadto co wcześniej, grywam na innym sprzęcie, innej karcie graficznej, innym programie operacyjnym, innych ustawieniach. Ale jeśli coś wyśledzę to zrobię ,,wrzutkę ,, na temat.
Częściowo udało mi się rozwiązać problem, niestety nie jest to rozwiązanie idealne. Prowadziłem dość długą dyskusję ze wsparciem Segi (jakoś od początku kwietnia) ale mimo wielu prób konfiguracji systemu, programów, sterowników i innych porad nic nie pomagało. Ostatecznie zdecydowałem się sformatować dysk i wgrać ponownie system operacyjny, z tym, że zamiast Windows 8.1, którego używałem do tej pory zainstalowałem Windows 10. Nie jest to idealne rozwiązanie problemu ale lepsze takie niż żadne. W tej chwili gra uruchamia się bez problemu :)
anachoreta
17-05-2020, 09:26
Jednak program operacyjny ma znaczenie, / na 7 nie zdarzały się takie problemy/ gratuluję zlikwidowania problemu.