Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Białoruś na rozdrożu

anachoreta
16-08-2020, 07:50
A może trochę o sąsiadach. Tam gdzie rozgrywa się realna polityka i walka o demokratyczne zasady czyli Białoruś . Zauważyłem że polskie media i te rządowe i te prywatne dość skrótowo komentują te bardzo ważne również dla Polski wydarzenia , nie zauważyłem nalotu dziennikarzy na ten temat , inaczej to wyglądało w przypadku Ukrainy, czy nie czas już wyjść z klimatyzowanych pomieszczeń. Jedynym dziennikarzem który komentował na bieżąco marsz solidarności z protestującymi na Białorusi był dziennikarz z BT SAT. Nie ma reportaży na bieżąco , nie ma opinii polskiego społeczeństwa. Oczywiście to jest prawie wyłącznie w blogach internetowych, takie odnoszę wrażenie, reakcje naszych władz też dość mikre. Zapraszam do dyskusji na ten temat i oceny sytuacji. Chciałem zaznaczyć że sercem jestem za protestującymi. PS 2 naszych chłopaków w Mińsku chciało się wykazać, przeszli przez tortury Białoruskiego ,,Gestapo,, nie słyszałem zbyt wielu słów oburzenia od obrońców złotej wolności w Polsce. Czyżby podwójne standardy tak jak w Brukseli.3503 Na foto działaczki Polskiego ZPNB z Grodna./ za Sviatłanu Aleksandrownu./

Nezahualcoyotl
16-08-2020, 15:05
Chyba blisko ćwierć wieku Łukaszenka był "dobry" dla naszych politykierów i nagle zrobił się zły...:hmm:?

anachoreta
16-08-2020, 18:04
Tak
a nawet był uważany przez niektóre kręgi polityczne za gwaranta niepodległości Białorusi, mimo że to była zawsze marionetka Kremla, i kołchozowy żul. Przypomniał mi się Andrzej Lepper, w sumie dobrze że nie żyje, żul o podobnym pokroju. Ni chciałbym żyć w Polsce pod rządami takich ludzi.

szaman
17-08-2020, 18:19
Problem Białorusi niestety jest bardziej złożony. Jako mieszkaniec Podlasia o korzeniach białoruskich solidaryzuje się z protestującymi. Jednak nie jestem pewien czy Polskę stać na te przemiany. Po obaleniu Łukaszenki i przestawieniu się na kurs prozachodni Białoruś nie będzie mogła liczyć na pomoc Rosji która w dużej mierze sztucznie podtrzymuje jej gospodarkę. Jako najbliższy sąsiad i współinicjator przewrotu będziemy musieli zapewnić zbyt na białoruskie towary co uderzy w i tak kulejące polskie rolnictwo. Białostockie galerie handlowe prosperują głównie dzięki klientom za wschodniej granicy co też się urwie po przemianach. Na to wszystko nakłada się jeszcze kryzys gospodarczy związany z pandemią.

anachoreta
18-08-2020, 08:54
Myślenie typu Łukaszenka -kurs Rosyjski inny prezydent-kurs prozachodni jest dla mnie błędne.Oglądając TV Biełsat i relacje z protestów oraz wypowiedzi uczestników, nie zauważyłem, ani postulatów prozachodnich, ani socjalnych ci ludzie walczą o swoją godność , a nie o unijne dotacje. Nie zamierzają zrywać więzi z Rosją. Chcą innego prezydenta i więcej podmiotowości dla siebie. Wszyscy opozycyjni kandydaci deklarowali podtrzymanie dobrych relacji z Rosją niezależnie od tego kto nią rządzi, nie są głupcami, i rozumieją położenie i geopolitykę swojego kraju. Być może nie rozumieją tego niektórzy polscy politycy sugerujący coś innego. Polska nie jest inicjatorem żadnego przewrotu, tego typu sugestie to powtarzanie tez stawianych przez Łukaszenkę. Jest to fałszywe.Powiem więcej polskie władze robią mniej niż by wynikało z zasad dyplomacji,gdzie polski ambasador, nie słyszałem jego wypowiedzi, gdzie nota protestacyjna,w sprawie pobicia polskich obywateli, gdzie nota w sprawie swobodnego działania ZPNB na Białorusi tego nie ma albo się o tym nie mówi. Cedowanie wszystkich tych rzeczy na Brukselę , nie robi na mnie dobrego wrażenia. Ni można wszystkiego zwalać na kryzys pandemiczny. Zwłaszcza że indolencja elit zachodnich i opiniotwórczych jest porażająca, jak czytam w zachodnich mediach że Białoruś to maleńki kraj nie leżący w Europie to ręce i nogi opadają./Powierzchnia prawie jak Polska i ok.11MLN ludności, to jakim krajem jest Belgia. Jeśli chodzi o ekonomię to powiem tylko tyle że na granicach unijnych zewnętrznych jest cło i zawalenia polskiej gospodarki i rolnictwa pod ciężarem wschodnich towarów nie ma i nie będzie.Vide Ukraina. Nie mówię oczywiście o przemycie, nie oceniam tego tak jak cześć moich rodaków z perspektywy, przemycanego alkoholu i papierosów. Tak to widzę z perspektywy człowieka z rodziny wielokulturowej o wschodnich korzeniach.

PaskudnyPludrak
18-08-2020, 22:56
Myślenie typu Łukaszenka -kurs Rosyjski inny prezydent-kurs prozachodni jest dla mnie błędne.Oglądając TV Biełsat i relacje z protestów oraz wypowiedzi uczestników, nie zauważyłem, ani postulatów prozachodnich, ani socjalnych ci ludzie walczą o swoją godność , a nie o unijne dotacje. Nie zamierzają zrywać więzi z Rosją. Chcą innego prezydenta i więcej podmiotowości dla siebie. Wszyscy opozycyjni kandydaci deklarowali podtrzymanie dobrych relacji z Rosją niezależnie od tego kto nią rządzi, nie są głupcami, i rozumieją położenie i geopolitykę swojego kraju.
Nie do końca, białoruska opozycja na chwilę obecną zachowuję się na zasadzie "Zjeść ciastko i mieć ciastko" tzn z jednej strony są prorosyjscy, nawet proputinowscy, a z drugiej też prozachodni,proeuropejscy. Dlatego zresztą dla Putina ciągle bezpieczniejszą opcją jest jednak Łukaszenka, którego poparł i zapewnił ewentualną "pomoc".

szaman
19-08-2020, 17:23
Moim zdaniem na białoruskim zamieszaniu skorzysta jedynie Putin. Rosja po tylu latach pompowania pieniędzy w ten kraj nie potrzebuje partnera do negocjacji a wasala. Łukaszenka ostatnio przekombinował (rola negocjatora w konflikcie na zachodzie Ukrainy, interesy z USA czy pokazówka z Wagnerowcami) czym rozsierdził swego pana. Kilka dni demonstracji wystarczyło by skarcić i jeszcze bardziej uzależnić niesfornego sługę. Bądźmy realistami Kreml po wydarzeniach na Ukrainie dąży do wchłonięcia Białorusi i nie będzie przychylnie patrzył na demokratyzację tego kraju. Putin skreśli Łukaszenkę dopiero gdy znajdzie mu godnego następcę, co nie wiele zmieni w tym kraju.

anachoreta
19-08-2020, 20:03
Ja rozumiem geopolityczne szachy a mimo to kibicuję tym Białorusinom którzy podnieśli głowy wyżej niż by wynikało z przypisanej im roli, jest aspekt ludzki, pobicia, tortury, strzelanie do bezbronnych/ dzisiaj ujawniono że w Brześciu OMON używał ostrej amunicji i ofiar śmiertelnych w różnych częściach kraju może być kilkadziesiąt. Jeśli się tego nie zauważa i nie piętnuje to jest niedobrze. Tego nie da się przeliczyć na aspekt ekonomiczny i geopolityczny. Z zażenowaniem czytam niektóre opinie naszych rodaków, tego typu żeby nie ruszać tematu, albo wychwalające rządy Łukaszenki. Konsumpcjonizm niektórym naszym rodakom zżarł pewne cechy przypisane do przyzwoitego człowieka. Dla mnie to nie zamieszanie dla mnie to walka o godność człowieka, bez względu na uwarunkowania. Być może nowe pokolenie Polaków tego nie czuje, ale gdyby nie tacy ludzie jak ci co protestują na ulicach miast Białoruskich , w Polsce w latach 80 siedzieli w domu to my wszyscy teraz nie moglibyśmy poruszać swobodnie takich tematów, i wtedy też nas straszono geopolityką. I co z tego że wielu włodarzy Białegostoku ściskało się z Łukaszenkowską elitą władzy w imię lichych kontraktów i umów ekonomicznych jak ściskali się z bandytami i zbrodniarzami zza biurka ,nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze.

szaman
19-08-2020, 22:11
Podczas wyborów na Białorusi w 2006 miałem podobne podejście do sprawy jak ty, wszędzie mówiono o końcu Łukaszenki były pierwsze duże demonstracje mnóstwo filmików i silna wykształcona opozycja. Niestety się nie udało. Później przez 5 lat działałem w BASie. byłem na demonstracjach pod białoruskim konsulatem 16 dnia każdego miesiąca. Poznałem białoruskich opozycjonistów ludzi z radia Swaboda i Racji białoruskich działaczy z Polski i Białorusi. Wybory w 2010 były podobne studenci robili dużo szumu było czuć moc. Jednak po latach w tym klimacie przez które poznałem mnóstwo Białorusinów o różnym statusie społecznym zacząłem postrzegać te sprawy inaczej nie z pryzmatu walki z reżimem. Mój sceptycyzm nie jest wywołany niechęcią do tych ludzi a wręcz odwrotnie. Syria, Irak, Ukraina to kraje w których ludzie też wyszli na ulice i palili opony. Jednak tam się nie skończyło jak w Polsce w 89. Rosja się nie wykrwawia w Afganistanie i nie pada ekonomicznie a wręcz odwrotnie. Zachód też jest bardziej podzielony i poza słowami dezaprobaty nic nie zrobi. Myślę że mając do wyboru szarą rzeczywistość a rosyjskie czołgi na ulicach wybiorą szarość, szczególnie że mają w pamięci powstanie Słuckie. Ukraina 6 lat po majdanie wciąż jest w rozsypce, młodzi Ukraińcy uciekają za granicę przed służbą wojskową by nie trafić na front.

anachoreta
20-08-2020, 07:52
Masz sporo racji, też nie jestem naiwny, a lat mi przybyło, Łukaszenka został trochę zaszachowany, ale nie dostał mata, zachował najlepsze figury i sporo pionów, zapewne większość ludzi na wsi i prowincji go popiera a nawet jak głosowali przeciw to nie będą chcieli się narażać, i ruszy do ataku przy błogosławieństwie i pomocy Putina. A będzie kogo prześladować bo ujawnili się liderzy. Wolałbym oglądać inny scenariusz.Cieszy mnie że na tym hobbystycznym forum są ludzie którzy interesują się tym tematem. To dobrze. /moje nazwisko Szumski-prawdziwe, wywodzi się z miejscowości Szumsk /Śumskas po Litewsku/ z pogranicza Litewsko-Bialoruskiego .

Niklot
25-08-2020, 22:20
Ja też mam korzenie białoruskie.
Uważam, że polski rząd nie powinien mieszać się w sprawy Białorusi. To jest sprawa Białorusinów kto rządzi w ich kraju. Część Białorusinów popiera Łukaszenkę, a część jest jemu przeciwna. Gdyby milicja się zbuntowała, to obaliliby go. Ale to jest problem Białorusinów, a nie Polaków. My w Polsce mamy masę własnych problemów.
Nie wiemy o co tak naprawdę chodzi w tym konflikcie na Białorusi. Nie wiadomo czy to przypadkiem Putin nie chce obalić Łukaszenki za to że ostatnio Łukaszenka nie zgodził się żeby Białoruś przyłączyć do Rosji. Opozycja jest prorosyjska i to nawet bardziej prorosyjska niż sam Łukaszenka, więc jaki Polska miałaby interes w popieraniu prorosyjskiej opozycji na Białorusi?
Wiadomo, że Babaryka jest rosyjskim agentem i słusznie siedzi w więzieniu.
Ja się obawiam, że gdyby wygrała opozycja na Białorusi, to z Białorusią stałoby się to samo co z Krymem.
Polski rząd powinien starać się utrzymywać jak najlepsze relacje z Białorusią bez względu kto rządzi na Białorusi i nie ingerować w prywatne sprawy Białorusi.

PaskudnyPludrak
26-08-2020, 16:50
Opozycja jest prorosyjska i to nawet bardziej prorosyjska niż sam Łukaszenka, więc jaki Polska miałaby interes w popieraniu prorosyjskiej opozycji na Białorusi?

Skoro opozycja jest taka prorosyjska, to dlaczego Cichanouska wyjechała na Litwę, a nie do Rosji ? dlaczego apeluję o wsparcie do unijnych liderów, a nie do Putina ?
Gdyby tak było, to Putin już dawno zastąpiłby Łukaszenkę kimś innym, tymczasem ciągle on jest bezpieczniejszy dla Kremla.IMO opozycja białoruska jedynie stwarza pozory "prorosyjskości" , na co Kreml się jednak nie daje nabrać.

szwejk
26-08-2020, 19:01
opozycja białoruska jedynie stwarza pozory "prorosyjskości" , na co Kreml się jednak nie daje nabrać.
Celne spostrzeżenie. Zwróciliście uwagę, że na demonstracjach nie ma ani jednej flagi natowskiej lub unijnej? Dobrze dbają o te pozory:cool:

anachoreta
26-08-2020, 20:59
Pozoranci to są u nas i jest ich coraz więcej, 12 godzin za minimalną, a sobota i niedziela w supermarkecie a w pracy się nie wychylać bo się prezes zdenerwuje, tam ludzie walczą o własną godność a ni o pozory panie szwejk.

PaskudnyPludrak
26-08-2020, 21:18
Zwróciliście uwagę, że na demonstracjach nie ma ani jednej flagi natowskiej lub unijnej? Dobrze dbają o te pozory:cool:

Początkowo flagi unijne sporadycznie się pojawiały. Na RT był nawet materiał video jak ktoś z organizatorów protestów apeluję, żeby je schować.
Opozycja nie deklaruję się jednoznacznie jako prorosyjska, ani proeuropejska, tylko jako demokratyczna. Dla Kremla sprawa jest jasna-na chwilę obecną, to Łukaszenka jest bezpieczniejszą opcją.

szwejk
27-08-2020, 09:40
Pozoranci to są u nas i jest ich coraz więcej, 12 godzin za minimalną, a sobota i niedziela w supermarkecie a w pracy się nie wychylać bo się prezes zdenerwuje, tam ludzie walczą o własną godność a ni o pozory panie szwejk.

Ależ ja nie neguję. Jestem wielkim entuzjastą demokratycznej i bogatej Białorusi, pilnującej SWOICH interesów. Politycy muszą jednak patrzyć co będzie dalej. Byłoby zabawnie, gdyby po odejściu Łukaszenki, nowy DEMOKRATYCZNY rząd zadeklarował niezłomny sojusz z Rosją;)

Niklot
28-08-2020, 21:43
Jestem wielkim entuzjastą demokratycznej i bogatej Białorusi

Tak demokratycznej i tak "bogatej" jak Ukraina?
Lubię Białorusinów dlatego im nie życzę żeby byli tak "bogaci" jak Ukraińcy.
Demokracji takiej jak na Ukrainie też im nie życzę.
Ale żeby w kraju mieli porządek i żeby im się dobrze żyło,, tego im życzę. Tylko czy opozycja jest w stanie to osiągnąć?

anachoreta
29-08-2020, 12:09
Nowe prowokacje
wobec Polski 12 km od Sokółki na przeciwko polskiej wsi za pasem granicznym po stronie Białoruskiej wykryto przemieszczanie się Białoruskich transporterów opancerzonych.3516 I kto tu planuje, agresję . Zadziwiające że do tej pory Polski MON nie zajął stanowiska w sprawie eskalowania napięcia przy Polskiej granicy. Polska na tym odcinku nie posiada żadnych poważnych sił /straż graniczna/ i rozpoznanie. Brygada szybkiego reagowania w Mińsku Mazowieckim. W razie klasycznego konfliktu może zaboleć.

Niklot
29-08-2020, 15:51
Nie będzie żadnego konfliktu, wiadomo, że Łukaszenka oskarża Polskę w celach propagandowych, choć z drugiej strony możliwe, że Polska wspiera protesty na Białorusi.
Polski MON nie powinien reagować na zaczepki Białorusi. Konfliktu nie będzie, a po co podnosić napięcie?

szwejk
29-08-2020, 16:11
Uważam, że polski rząd nie powinien mieszać się w sprawy Białorusi
W polityce nie ma próżni. Jak nie Polska, to tam mieszać się będą Niemcy i Rosjanie. Sęk w tym, że my nie mamy "dźwigini":rolleyes:
https://www.youtube.com/watch?v=PASHqqgPP38

Dłuższa dyskusja odnośnie obecnej sytuacji na wschodzie.
https://www.youtube.com/watch?v=-t1GXhPF9oE

Niklot
30-08-2020, 19:26
W polityce nie ma próżni. Jak nie Polska, to tam mieszać się będą Niemcy i Rosjanie.

Niemcy nie będą bo wiedzą, że to strefa wpływów Rosji. Nawet Amerykanie nie są tym specjalnie zainteresowani bo mają problemy z Chinami i potrzebują przynajmniej neutralności ze strony Rosji.
Polecam posłuchać:
https://www.youtube.com/watch?v=YGbu58uSnKg

szaman
01-09-2020, 19:04
Białoruska armia to 40 tys. żołnierzy w tym około 10 tys. armii zawodowej więc na NATO się raczej nie porwą;) Niemcy nie mają żadnego interesu w finansowaniu opozycji na Białorusi ponieważ robią interesy z Rosją, poza tym sytuacja w Europie nie jest kolorowa więc chaos na wschodzie nie jest nikomu potrzebny. Najwięcej szumu robią państwa bałtyckie co jest trochę dziwne bo nie zagrożony Łukaszenka był gwarantem niepodległości Białorusi która stanowi bufor między zachodem a Rosją.

anachoreta
01-09-2020, 19:52
Finansować opozycję można na różne sposoby nie koniecznie przez instytucje państwowe. Swego czasu Andrzej Lepper był finansowany przez niemiecką prywatną fundację, że nie wspomnę o cichym dofinansowaniu przez rosyjskie służby specjalne. Wspomniałem o tym bo działalność i mentalność w/w przypominała A.Łukaszenkę.

Co nie znaczy że kierujący tym buforem ma rządzić wiecznie, nie zgadzam się że ,,Karaluch,, był gwarantem niepodległości, trzeba przypomnieć że niezależna Białoruś powstała wcześniej, a on był likwidatorem wielu aspektów tej niepodległości do czego się zresztą sam przyznaje.

Asuryan
02-09-2020, 11:31
Najwięcej szumu robią państwa bałtyckie co jest trochę dziwne bo nie zagrożony Łukaszenka był gwarantem niepodległości Białorusi która stanowi bufor między zachodem a Rosją.
Co w tym dziwnego? Państwa zachodniej Europy widocznie wiedzą, że drażnienie niedźwiedzia może okazać się bardzo niebezpieczne. A Litwini widać wolą sąsiadować z Rosją tak jak my, tylko przez obwód kaliningradzki - a szczęśliwi byli by pewno gdyby nie graniczyli z nią wcale.

Hadvar
02-09-2020, 14:11
Ale przecież Białoruś w stanie obecnym to Rosyjski protektorat xD Obecnie jak rządzi Łukaszenka to przecież jest żaden bufor a raczej kraj którego rząd całkowicie podległy jest Rosji. Przydałby się realny bufor, to by leżało najbardziej w interesie krajów Bałtyckich, z tym że nic w tej sprawie nie da się zrobić, to Białorusini muszą działać konkretnie jeśli chcą coś osiągnąć.

szaman
02-09-2020, 19:51
Finansować opozycję można na różne sposoby nie koniecznie przez instytucje państwowe.

Białoruska opozycja była i jest wspierana przez zachód również finansowo. Biełsat i Racja są finansowane przez polski MSZ. Na polskich uniwersytetach od dawna studiują tzw "Kalinowcy" studenci którzy przez działalność opozycyjną nie mogą się kształcić na Białorusi.Od lat mamy w Polsce różnego rodzaju fundacje pomagające Białorusinom odnaleźć się w naszym kraju.

Ale przecież Białoruś w stanie obecnym to Rosyjski protektorat xD Obecnie jak rządzi Łukaszenka to przecież jest żaden bufor a raczej kraj którego rząd całkowicie podległy jest Rosji. .
Nie do końca. Łukaszenka nie jest zwolennikiem zbyt szybkiego skonfederowania z Rosją ponieważ utracił by swoje wpływy i pole do kombinacji ;) Jakimś tam buforem jednak jest skoro mamy przy swojej granicy białoruskich poborowych a nie rosyjskie dywizje pancerne.

Asuryan
03-09-2020, 02:10
Jakimś tam buforem jednak jest skoro mamy przy swojej granicy białoruskich poborowych a nie rosyjskie dywizje pancerne.
Jesteś pewien, że przy naszej granicy nie mamy żadnej rosyjskiej dywizji pancernej? Co prawda przy znacznie krótszym odcinku tej granicy, ale zawsze..

anachoreta
03-09-2020, 20:37
Masz całkowitą rację , status Białorusi de facto przypomina status Naddniestrza lub tzw Republiki Donbaskiej mimo że status prawny i międzynarodowy jest inny zresztą potwierdził to sam dyktator sugerując że jego polityka 2 wektorów to tak naprawdę zasłona na użytek pożytecznych idiotów z UE.

Od dawna na terenie Białorusi są bazy dla wojsk rosyjskich, system dowodzenia jest zintegrowany z rosyjskim, sztabem operacyjnym tak naprawdę kierują rosyjscy oficerowie, plany operacyjne są robione pod rosyjską doktrynę w stylu najlepszą obroną jest atak , na polskim odcinku operacyjnym, dla wojsk Białoruskich przeznaczono w razie konfliktu nie żadną tam obronę ale atak w kierunku Pn. Zachodnim . i powtórzenie manewru Paskiewicza to jest podstawa wszystkich manewrów na Białorusi, tak twierdzą eksperci, zresztą to widać że ćwiczą tam przy użyciu dużej ilości sprzętu przeprawowego , przekraczanie rzek, mosty pontonowe, transport przeprawowy, są to ćwiczenia ofensywne.

szwejk
04-09-2020, 16:42
Jak już jesteśmy przy ocenach militarnych, to eksperci od geostrategii zwracają uwagę na Grodno... Oceniają, że ŻADNA pomoc lądowa dla krajów bałtyckich nie będzie bezpieczna, dopóki ten węzeł drogowy będzie w rękach Rosjan. Wystarczy popatrzeć na mapę... Dlatego ważne jest jaki rząd nad nim panuje.

Asuryan
05-09-2020, 07:12
Masz całkowitą rację , status Białorusi de facto przypomina status Naddniestrza lub tzw Republiki Donbaskiej mimo że status prawny i międzynarodowy jest inny zresztą potwierdził to sam dyktator sugerując że jego polityka 2 wektorów to tak naprawdę zasłona na użytek pożytecznych idiotów z UE.
To swoją drogą, ale mi bardziej chodziło o to, że wspólną granicę z Rosją też mamy.

anachoreta
05-09-2020, 08:00
Ano mamy Kaliningrad i okolice.

anachoreta
08-09-2020, 20:08
Tematu c.d. hitlerek z Białorusi kontratakuje, zaostrzył kurs niewątpliwie widać tu rękę Rosyjskich doradców, eliminuje fizycznie niepokorne kobiety. Więc się pytam gdzie są Polskie i Europejskie tzw feministki i obrończynie praw kobiet, nie słyszałem żeby protestowały, co mnie nie dziwi bo najłatwiej mówić o ochronie własnej d. niż się narażać za innych odwaga podrożała. Może zbyt dosadnie ale od serca.

anachoreta
12-09-2020, 16:18
O liderach opozycji kilka strzałów w stopę. Podziwiam odwagę i determinację tych ludzi, ale prawdziwa cnota krytyk się nie boi . Widać brak doświadczenia w walce politycznej. Pomijam już sam fakt że rozdawaniem kwiatuszków nie obalono żadnej dyktatury również w Polsce. Pierwszy zasadniczy błąd to dywagacje o przejmowaniu władzy co daje reżimowi pretekst do oskarżeń antykonstytucyjnych. Postulaty powtórzenia wyborów tak, rezygnacji dyktatora tak, ale również postulaty socjalne, które mogłyby zachęcić jeszcze większą liczbę ludzi do popierania protestów, a jednocześnie wytrącały by władzy aspekt propagandowy bo trudniej kogoś oskarżać o np. podwyżkę wynagrodzeń itp. Przejmowanie władzy natomiast to już raczej ostatni akord gdy inne są spełnione. Tego zabrakło. Myślę że wizyta naszego związkowca Dudy miała na celu uzmysłowienie pewnym ludziom aspektów takich działań tyle tylko że nie było za bardzo z kim rozmawiać chociaż szczegółów nie znamy. Marsze kobiet nie wystarczą potrzebne są marsze zdecydowanych mężczyzn . Mieli drania w MTZ na widelcu trzeba go było tam udusić. PS za blokowanie internetu na Białorusi jest odpowiedzialna amerykańska firma Sandvine która łamiąc embargo dostarczyła Łukaszence sprzęt. Szykuje się niezły skandal w USA.

szwejk
25-09-2020, 09:29
Najpopularniejszy mem na Białorusi oddaje istotę rzeczy. U nas żartują sobie, że Andrzeja tam nie ma, bo to on robił zdjęcie:cool:
https://pbs.twimg.com/media/EiktzV4XYAAVRah?format=jpg&name=900x900

anachoreta
29-09-2020, 19:52
E. Macron ma pojednać (bez wulgaryzmów) i kosmonautów ze zbuntowanym społeczeństwem. ha, ha, nie potrafiąc poradzić sobie z protestami biedoty u siebie, z indolencją UE w tle, strzeż Białorusinów od takich rozjemców, facet nawet nie bardzo wie gdzie ta Białoruś się znajduje.

Nezahualcoyotl
30-09-2020, 18:37
Co by nie mówić o Macronie i tak więcej znaczy na politycznej arenie od Morawieckiego,któremu jego właśni rodacy pięknie podziękowali na Narodowym za support białoruskiej "opozycji" :

https://www.youtube.com/watch?v=m4hSjj2r4Nw&ab_channel=KarMk

Po drugie nikomu w całej Europie jakoś sprawa Białorusi snu z powiek nie spędza...

anachoreta
09-10-2020, 17:47
Jabaćki. To nie wulgaryzmy panie cenzor to białoruski tak się tam nazywa pałkarzy i tych co ich wspierają, jeśli tego nie rozumiesz naczelny cenzorze to spadaj do Meksyku tam nie graniczą z Białorusią.

Nezahualcoyotl
09-10-2020, 20:01
Jabaćki. To nie wulgaryzmy panie cenzor to białoruski tak się tam nazywa pałkarzy i tych co ich wspierają
Niestety lecz się mylisz:
https://studium.uw.edu.pl/czy-propagandowy-desant-z-rosji-w-minsku-wzmocni-antyrosyjskie-nastroje-wsrod-bialorusinow/

jeśli tego nie rozumiesz naczelny cenzorze to spadaj do Meksyku tam nie graniczą z Białorusią.
Do tej pory ograniczałem się do banowania botów oraz kryptoreklamodawców i oby tak pozostało lecz jeśli będziesz nalegał...

anachoreta
09-10-2020, 20:48
Twoja nowomowa jest przerażająca boty banowanie kim ty jesteś synu że tak się tu panoszysz wyrażaj się w polskim języku , przypominasz mi PRL owskiego cenzora z GUKPiW.

Nezahualcoyotl
09-10-2020, 21:02
Twoja nowomowa jest przerażająca boty banowanie kim ty jesteś synu że tak się tu panoszysz wyrażaj się w polskim języku , przypominasz mi PRL owskiego cenzora z GUKPiW.

"Jam jest tym który zła pragnąc dobro czyni..."

Na poważnie albo ochłoniesz i zaczniesz pisać na temat lub,ewentualnie,trafisz do zamrażarki...Twój wybór.

anachoreta
10-10-2020, 07:04
Na poważnie to reprezentujesz poziom przedszkola i piaskownicy ze swoimi punkcikami . Nie życzę sobie wiadomości na moje prywatne konto email .Jeszcze jeden taki chwyt a zostaniesz oskarżony z odpowiedniego paragrafu. Zamrażać to sobie możesz kurczaka w lodówce. Nie ma się co dziwić że te forum tak cienko przędzie . Swoimi wypowiedziami odstraszasz potencjalnych forumowiczów. Ludzi ubywa , nie ma nowych, rzadko się zdarza dobry tekst, przeważnie internetowa nowomowa, ale są twoi koledzy z którymi lubiłem dyskutować i wymieniać poglądy .Jestem tutaj jednym z niewielu tzw. ,,nowych,, którzy próbowali to forum wzmocnić i rozruszać nie tylko na ,,Agorze,, ale na innych stronach stricte związanych z naszym hobby. Niestety wieje śmiercią .Nie ukrywam że miałem tu propozycje administracyjne. Podziękowałem . Szkoda czasu i atłasu przy takim nastawieniu wg zasady nie lubimy tych co się wyróżniają i otwarcie mówią to co myślą. Żegnam .

Nezahualcoyotl
10-10-2020, 07:46
Na poważnie to reprezentujesz poziom przedszkola i piaskownicy ze swoimi punkcikami .
Od dawna stosujemy tą metodę prowadzenia dyskusji co znacznie ułatwia jej przebieg oraz czyni czytelną gdyż rozmówcy odnoszą się do konkretnych zapisów,spostrzeżeń oraz uwag bez potrzeby wielokrotnego przebijania się przez cały tekst.

Nie życzę sobie wiadomości na moje prywatne konto email .Jeszcze jeden taki chwyt a zostaniesz oskarżony z odpowiedniego paragrafu.
Żebyś nie miał problemów z jakich powodów dostałeś ostrzeżenia.Po drugie na prywatnego maila dostałeś jeno info o wiadomości które jest generowane automatycznie.

Zamrażać to sobie możesz kurczaka w lodówce.
Po pierwsze w lodówce niczego się nie zamraża a po drugie dostałeś ostrzeżenia ale,jak widać,nie potrafisz wyciągnąć żadnych wniosków...

Nie ma się co dziwić że te forum tak cienko przędzie . Swoimi wypowiedziami odstraszasz potencjalnych forumowiczów.
Zabawne iż bardziej się produkujesz w osobistych atakach zamiast w konkretnych tematach...

Ludzi ubywa , nie ma nowych, rzadko się zdarza dobry tekst, przeważnie internetowa nowomowa, ale są twoi koledzy z którymi lubiłem dyskutować i wymieniać poglądy .Jestem tutaj jednym z niewielu tzw. ,,nowych,, którzy próbowali to forum wzmocnić i rozruszać nie tylko na ,,Agorze,,
Dwa.trzy zdania to nie dyskusja a raczej komentarz...ale fakt że w pewnym sensie rozruszałeś Agorę.Szkoda tylko że nie w celach do jakich została założona.

) ...)ale na innych stronach stricte związanych z naszym hobby. Niestety wieje śmiercią .Nie ukrywam że miałem tu propozycje administracyjne. Podziękowałem . Szkoda czasu i atłasu przy takim nastawieniu wg zasady nie lubimy tych co się wyróżniają i otwarcie mówią to co myślą. Żegnam .
Nie Ty pierwszym przepowiadasz śmierć Forum i nie ostatni...

Wespazjan
01-08-2022, 21:18
Panowie. Mam propozycję. Najlepiej pojechać na Białoruś. Nie potrzeba wiz, jest bez zbędnej biurokracji. Pojechać, zobaczyć jak ludzie żyją, porozmawiać z Polakami co tam mieszkają (dużo ich w Grodnie), także z Białorusinami. A może któryś z Was już tam był w ostatnim czasie i podzieli się wrażeniami? Bo pisać na podstawie medialnych wiadomości to głupota. Najlepiej na miejscu się rozejrzeć i wtedy ocenić co jest prawdą a co nie. Żałuję, że sam nie mogę pojechać. A paliwo tam tańsze. ok 3 zł/litr.

Gajusz Mariusz
01-08-2022, 22:14
Z ciekawości, co sugerujesz? Że naród nie został tam spałowany po "wyborach"?

Nezahualcoyotl
02-08-2022, 17:52
A paliwo tam tańsze. ok 3 zł/litr.

Już to widzę jak Kowalski ze Szczecina lub Katowic pędzi przez cały kraj żeby zatankować pełny bak w swoim aucie na stacji benzynowej gdzieś pod Grodnem :rolleyes:

Eutyches
02-08-2022, 17:56
Lech Wałęsa miał rację, trza było kontynuując robotę Reagana - sprowadzić Rosję do poziomu Rowu Mariańskiego i byłby spokój. Nie mielibyśmy dzisiaj smyczy surowcowej. Białoruś? A, skąd takie państwo^^.

Wespazjan
02-08-2022, 22:30
Drogi Mariuszu. Nic nie sugerowałem, tylko pomyślałem, że najlepiej pojechać i samemu się przekonać jak tam faktycznie jest. Jak chodzi o pałowanie, to chyba całego narodu nie spałowali bo nie daliby rady. Jedynie tych co chcieli Majdan zrobić. Faktycznie ciekawe co powiedziałbyś gdyby u nas chciano sobie majdan zrobić, czy byłbyś go popierał, czy byś zapłonął świętym oburzeniem.
Natomiast nie chodziło mi o to by baki napełniać, lecz o to, że ta wycieczka nie byłaby aż taka droga przy tych cenach benzyny. Natomiast Eutychesowi powiem, że powoływanie się na taki autorytet jak Wałęsa, nie przystoi bo mam o Tobie lepsze zdanie.
Poza tym zawsze jest tak, że opinie wyrażane na podstawie mediów, różnią się od opinii ludzi, którzy mogli naocznie te opinie skonfrontować z rzeczywistością.
Skoro żaden z nas tam nie był to możemy tylko domniemywać. A może ktoś kto obserwuje to forum był na Białorusi i podzieli się znami swoimi wrażeniami?

Eutyches
07-08-2022, 10:37
Natomiast Eutychesowi powiem, że powoływanie się na taki autorytet jak Wałęsa, nie przystoi bo mam o Tobie lepsze zdanie.
Obejrzyj film o Wałęsie, szczególnie uważnie 30 minut początku, a potem go oceniaj :P.
Tym bardziej, że nie był to odosobniony przypadek, w ten sposób załatwili moją ulubioną partię na którą zawsze głosowałem i znałem jej członków. Wystarczyło zdyskredytować przywódców, potem przeprosić, że podpis nie nosił znamion współpracy, ale to dla Ludu wystarczało, by taka partia przez pryzmat swoich liderów traciła momentalnie na popularności. Zaznaczam, że Wałęsa i Balcerowicz, to nie moja bajka, bo ich działania wykoślawiły mi moje młodzieńcze marzenia, mi akurat ciężko było odnaleźć się w dzikim kompradorskim kapitalizmie, część moich znajomych, to czuła się jak ryby w wodzie, tylko podziwiać, bez żadnej złośliwości.

Wespazjan
07-08-2022, 11:58
https://myslpolska.info/2022/07/15/kto-zabil-nauczanie-jezyka-polskiego-na-bialorusi/

Eutyches
07-08-2022, 12:18
https://myslpolska.info/2022/07/15/kto-zabil-nauczanie-jezyka-polskiego-na-bialorusi/
Powoływanie się na ten portal jest z twojej strony dziwnym posunięciem. Nawet tam nie zaglądam, wystarczy mi, że wcześnie poczytałem, jak będę chciał coś w podobnym stylu poczytać, to wejdę sobie na jakiś odpowiednik wiocha.pl w wersji rosyjskiej i poczytam sobie. Nie obrażając, oczywiście wiochy...

Gajusz Mariusz
08-08-2022, 15:32
Drogi Mariuszu. Nic nie sugerowałem, tylko pomyślałem, że najlepiej pojechać i samemu się przekonać jak tam faktycznie jest. Jak chodzi o pałowanie, to chyba całego narodu nie spałowali bo nie daliby rady. Jedynie tych co chcieli Majdan zrobić. Faktycznie ciekawe co powiedziałbyś gdyby u nas chciano sobie majdan zrobić, czy byłbyś go popierał, czy byś zapłonął świętym oburzeniem.

Całego nie, nawet u nas w stanie wojennym spałowano promil narodu i resztę po prostu spacyfikowano. Co do majdanu u nas. Gdyby ciągle wygrywała wybory koalicja która oddała władzę w 2015, mimo mojej niechęci do PiS-u, raczej bym uwierzył że naród potrzebuje zmian i oddechu. Co prawda u nas naród jest już przygotowywany do przejęcia władzy absolutnej przez jedynie słuszną władzę, czemu sprzeciwia się tylko ulica i zagranica, bo na pewno nie uświadomiony suweren. Podejrzewam, że 30% narodu nie przeszkadzałby wpis do konstytucji o przewodniej roli partii PiS. Czyli coś na kształt co niektórzy widzą ze łzami w oczach za Bugiem (oczywiście nieformalnie, bo na wybory ciągle tam się chodzi, tylko po co?) a u nas z powodzeniem przeprowadzono w słusznie (dla niektórych - nie) minionych czasach. Z jednym przywódcą narodu od kołyski do grobowej deski. Żal mi Białorusinów, natomiast naród zeków z władzami na Kremlu, gdzie służby specjalne mają kraj - już nie. To Azja i niech tak zostanie utrwalone bo tego sobie życzy zek Iwan.

Eutyches
09-08-2022, 18:56
Całego nie, nawet u nas w stanie wojennym spałowano promil narodu i resztę po prostu spacyfikowano. Co do majdanu u nas. Gdyby ciągle wygrywała wybory koalicja która oddała władzę w 2015, mimo mojej niechęci do PiS-u, raczej bym uwierzył że naród potrzebuje zmian i oddechu. Co prawda u nas naród jest już przygotowywany do przejęcia władzy absolutnej przez jedynie słuszną władzę, czemu sprzeciwia się tylko ulica i zagranica, bo na pewno nie uświadomiony suweren. Podejrzewam, że 30% narodu nie przeszkadzałby wpis do konstytucji o przewodniej roli partii PiS. Czyli coś na kształt co niektórzy widzą ze łzami w oczach za Bugiem (oczywiście nieformalnie, bo na wybory ciągle tam się chodzi, tylko po co?) a u nas z powodzeniem przeprowadzono w słusznie (dla niektórych - nie) minionych czasach. Z jednym przywódcą narodu od kołyski do grobowej deski. Żal mi Białorusinów, natomiast naród zeków z władzami na Kremlu, gdzie służby specjalne mają kraj - już nie. To Azja i niech tak zostanie utrwalone bo tego sobie życzy zek Iwan.
Pracowałem z Białorusinami, jakoś mi ich nie żal, widać na takich trafiłem, sztucznie stworzony naród na terenach dawnej Litwy. liżący jajka swołoczy ruskiej, żenada. Temat do zamknięcia :P

Gajusz Mariusz
25-08-2022, 23:01
Bardzo dobry kierunek, szkoda że tak mało ludzi pokroju jaszczura go obrało https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/to-juz-trzeci-polak-ktory-uciekl-w-tym-roku-na-bialorus-wiemy-kim-jest/qtvzgnl,79cfc278

Eutyches
26-08-2022, 23:10
Bardzo dobry kierunek, szkoda że tak mało ludzi pokroju jaszczura go obrało
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/to-juz-trzeci-polak-ktory-uciekl-w-tym-roku-na-bialorus-wiemy-kim-jest/qtvzgnl,79cfc278 (https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/to-juz-trzeci-polak-ktory-uciekl-w-tym-roku-na-bialorus-wiemy-kim-jest/qtvzgnl,79cfc278)
Od razu pusto w pewnych ławach poselskich i senatorskich, by się zrobiło. Solidaryzowanie się ze swołoczą putinowsko-łukaszenkowską, to sygnał, że pieniądze, albo szantaż tam zadziałały. jakiekolwiek usprawiedliwiania mordowania ludzi, tego co Putin robi od czasów sfingowanych ataków terrorystycznych robionych jakoby przez Czeczenów, co przejął władze w kraju - przy milczeniu tzw. Zachodu i krajów dawniej zależnych od Imperium Zła, mamy efekty w postaci Białorusi i śmieci, zdrajców, co robią obciach mojemu krajowi.
Jak powiedział jeden z moich znajomych w pracy, gdy pierwszy ludzki śmieć uciekł - mówi, wyobrażasz sobie, żeby nasze pokolenie, co nawet gdy poszliśmy w kamasze( w mojej jednostce nazywało się, to - syfem)
* z łapanki zaliczyło, na coś takiego się odważyło. Moim zdaniem wychowanie w tzw. duchu patriotyzmu, coś zeszło na manowce, uciekać do kraju z którego jadą wojska, które z kolei wyczyniają już rzeczy, takie jak podczas 2 wojny czeczeńskiej?

Całkowita racja, niech uciekają, bo widzę, że Ukraina może paść ofiarą - ciepełka w kaloryferach i nie tylko. Białoruś faktycznie, to Rosja, takie tam lenno z namiestnikiem Łukaszenko.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
pójść w kamasze - potoczna nazwa - zasadniczej służby wojskowej, czasem w wyniku kosmicznego bezrobocia w 'tamtych czasach' - zamieniana po okresie samej służby zasadniczej - na służbę wojskową nadterminową.