Zobacz pełną wersję : Reformy wojskowe
Witam mam pytanko pogrywam aktualnie kampanię Julkami i mam pewien problem. Otóż miałem pewnego czasu opcje ataku na pozostałe rody rzymskie co uczyniłem . Zniszczyłem oba rody oraz SPQR. Dotychczas nie otrzymałem możliwości reform wojskowych mimo że mam już kilka miast na najwyższym poziomie. Czy winą tego jest rozpoczęcie wojny z innymi rodami i ich zniszczenie zanim doszedłem do ostatniego poziomu osady no i przede wszystkim czy jest możliwość że nadejdzie to po jakimś określonym czasie . Przyznam że walka wojskami republikańskimi jest monotonna jednostki nie są złe ale za silne też nie a powtarzać kampanii nie mam zamiaru czy wiadomo czy te reformy jeszcze kiedyś nadejdą?
226 bc wojnę z rodami skończyłem ok 10-15 lat temu i w trakcie jej trwania doszedłem do ostatniego poziomu osady przypuszczam , że gdyby miała to miejsce przed rozpoczęciem wojny to doszło by do reform a tak ... nie wiadomo co dalej .
Moim zdaniem trzeba po prostu czekać. U mnie reforma Mariusza wielokrotnie pojawiała się dopiero w II w. p.n.e
Też mam taką nadzieje bo wojna z Egiptem który ma cały bliski wschód i finanse na poziomie 700 tys. nie będzie łatwa a z jednostkami jedynie republikańskimi wcale nie poprawia tego faktu
WielkodusznyBezduszny
14-02-2010, 19:14
Witam wszystkich na forum.Mogę ci chyba pomóc, ale nie wiem czy zadziała bo tego nie robiłem.Sam przed chwilą kombinowałem jak wsadzić królewskich z macedoni do selków :D
Więc:
1.Wchodzisz do pliku export_descr_buldings.txt znajduje się w folderze DATA
2.Naciskasz CTRL+F i wpisujesz "and marian_reforms" bez "
3.Zamieniasz to na "and not marian_reforms" bez " ;D
4.Robisz tak przy każdym
5.Zrób kopię pliku
6.Sprawdź i napisz czy ci pomogłem ;)
EDIT:A jak ci nie działa to u tych co pisze and not.... zmień na and marian_reforms chodzi mi o hasatów trari itp,itd.
No i jak kolega niżej napisał pałac cesarski jest potrzebny ,ale skoro napisałeś, że masz na max'a.
chochlik20
14-02-2010, 19:15
reforma mariusza możliwa jest po wybudowaniu pałacu cesarskiego :) nic nie daje zniszczenie innych frakcji
W italii na maksa, sam miałem budyneczek fullowy ale w cartago i nic z tego :D
Swoją drogą, ja bym nie narzekał :D. Mi się np. pretorianie nudzą po wielu grach rodami rzymskimi, pograłbym sobie armią Triarii.
Właśnie chodzi o to że przed rozpoczęciem wojny z innymi rodami nie miałem jeszcze pałacu cesarskiego miałem go w trakcie wojny i może właśnie rozpoczęcie wojny sprawiło , że mimo wybudowania pałacu nie mam dalej reform .
To nie jest powód. Kiedy grałem Scypionami i miałem wojnę z Kartaginą, to mimo wszystko reforma doszła do skutku.
Bardzo możliwe, że jest to błąd. Wątpię, żeby do tej pory wiele osób to sprawdziło. Grając Scypionami poparcie ludu zyskałem zajmując dopiero ~45 prowincję, a było to już wiele lat po reformach. Musiałeś niezły blitzkrieg zrobić :)
Poza tym ja tak samo jak Czik, raczej bym nie narzekał. Uważam, że rozbudowa pałacu cesarskiego następuje zbyt szybko aby to od niej zależały reformy. Nie ma czasu aby nacieszyć się starymi jednostkami. Mi jeszcze w żadnej grze jednym z rodów nie udało się np. wyprodukować triarii.
Reformy wojskowe pojawiają się kiedy dowolny z rzymskich rodów postawi pałac cesarski, także bardzo ważne jest tu zajmowanie Kartaginy przez Scypionów, która na początku jest chyba największym miastem w grze. A Triarii idzie wybudować, jeśli tylko od początku nastawiasz rozwój na militaria... Ja tam zawsze wolałem powolną rozbudowę z nastawieniem na ekonomię, także też nie miałem okazji nimi pograć :).
Reformy wojskowe pojawiają się kiedy dowolny z rzymskich rodów postawi pałac cesarski, także bardzo ważne jest tu zajmowanie Kartaginy przez Scypionów, która na początku jest chyba największym miastem w grze. A Triarii idzie wybudować, jeśli tylko od początku nastawiasz rozwój na militaria... Ja tam zawsze wolałem powolną rozbudowę z nastawieniem na ekonomię, także też nie miałem okazji nimi pograć :).
Ale to miasto musi być na półwyspie Apenińskim. Kartagina się nie zalicza.
Ciekawe... Zawsze Scypionami miałem najszybciej, pamiętam, a Messana nie jest tak bardzo duża. Wiem że miasta Galijskie na północy Italii szybko zawsze zajmowane przez Juliuszy, też się zaliczają. I nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że odpowiedzią może być Sycylia - tu też zawsze miałem szybko rozwinięte miasta.
Messana
tez nie jest na półwyspie.
Reformy są po wybudowaniu pałacu na terenie Italii, tylko i wyłącznie tam, przez jakąkolwiek frakcję. Inna możliwość to taka by odczekać troszkę, pojawiają się tez niezależnie od poziomu rozwoju w danym roku.
A. Porąbała mi się Messana z Kapuą. Chodzi o miasto Scypionów w Italii.
Onufry Zagłoba
14-07-2010, 19:33
Szkoda, że ta reforma wchodzi w życie po wybudowaniu pałacu cesarskiego, a nie jak w rzeczywistości na przełomie II i I w p.n.e. Troszkę prawdy historycznej by nie zabolało ;)
Hej
Właśnie , zniszczyłem senat i Juliuszów zanim wybudowałem ten pałac cesarski. Gram na VH i jest 239 przed nasza erą. Ostali się tylko Scypionowie w Hiszpanii hehe. Będzie ta reforma jeszcze czy lipa ?? Wielkoduszny Bezduszny , sprawdziłem to :) Działa grzebanie w tym pliku , pojawiły mi się wszystkie jednostki. I pretorianie i hestiati wszystko. Ale ponawiam pierwotne pytanie. Zakładając że nie zmienię ręcznie tego pliku czy pojawią mi się jeszcze reformy ? Pałac już mam reform nie.
Pozdrawiam
P.S - sprawdziłem , jest reforma:) ale jeśli wybudujesz w podbitym senacie znaczy Rzymie pałac to lipa. Musi być w innym mieście w italii :)
Sam zadałem pytanie sam odpowiedziałem hehe cool :)
Hmm ja się w sumie kiedyś spotkałem grając Juliuszami że pałac cesarski pojawiał się mi
wpierw w Mediolanie albo w Patwium czyli na ziemiach będących pod kontrolą Galów,
doskonale sobie zdaje sprawę że historycznie rzecz biorąc są to ziemie italskie ale czy
twórcy gry brali to pod uwagę ? Chodzi mi o to że czytając niektóre wypowiedzi w
tym temacie,niektórzy wskazywali że nie jest możliwa reforma jeśli się nie wybudowało owego
pałacu na ziemiach rdzennie italskich,bądź nie przyszła odpowiednia data.
tomciopogromcio
03-04-2011, 11:29
U mnie też weszła w życie jak wybudowałem w Patavium Juliuszami. Natomiast ja mam pytanie, po reformach nasi generałowie są lepsi, a kiedy lepsi stają się generałowie innych nacji?
Sam Vimes
03-04-2011, 15:40
Sami generałowie nie są lepsi, mają tylko leprzą straż. W innych nacjach straż przyboczna się zmienia jak się wybuduje odpowiedznik pałacu cesarskiego. Co do reform w rzymie to ja je miałem około 170 r.p.n.e. , nie miałem jeszcze nawyższego poziomu miasta pojawiła mi się tylko informacja o tych reformach i już mogłem rekrutować nowe jednostki.