PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w sprawach różnych

voitek
14-02-2010, 18:10
Nie mogłem znalezc odpowiedniego tematu, moze ten sie nada tez dla innych jesli beda mieli problemy dotyczace nie tylko szkoly i komputerow :D

Mianowicie, mam taka oto zapalniczke benzynowa http://imgs.inkfrog.com/pix/trustseller007/IMG_4591.jpg i nie wiem jak to cos sie tym "zyciodajnym" plynem laduje, pomozcie prosze :P

Rafa
17-02-2010, 12:58
Skoro już jest ten temat, to zapytam :P Jak wygląda komisja wojska? Właśnie dostałem wezwanie i nie za bardzo mam ochotę tam iść... Mam nadzieję że z dużą wadą wzroku mogę liczyc na E ?

Bronti
17-02-2010, 13:10
To zależy od komisji i lekarzy jacy w niej zasiadają. W komisji wojskowej w Iławie należącej pod Ostródę tam gdzie ja byłem to straszna ściema. Najpierw przeprowadzana jest wstępna rozmowa o naszych zainteresowaniach itd. Następnie kazali nam się rozebrać do bokserek, mierzyli, warzyli, badanie wzroku i postawy i to było praktycznie wszystko. Następnie doktor zaczytany w Auto Świecie i zajadając paluszki nawet na nas nie patrząc pytał się nas czy jesteśmy zdrowi i wstawiał jak leci kategorię A - na front! :D

Właśnie dostałem wezwanie i nie za bardzo mam ochotę tam iść..

Radzę iść bo inaczej policja Cię tam zawlecze siłą. Po co masz sobie sprawiać przykrość a policji dodawać pracy? :)

Mam nadzieję że z dużą wadą wzroku mogę liczyc na E ?

Tego Ci niestety na 100pro nie powiem. U nas chłopaki z okularami dostawali kategorię A1 ale jak masz bardzo dużą wadę wzroku to bardzo prawdopodobne że dostaniesz E. Weź koniecznie okulary na komisję.

Amrod
17-02-2010, 13:14
Nie każdy musi być snajperem http://img145.imageshack.us/img145/1340/szczerbaty.gif
A to czasem za uchylającymi nie ganiają furgonetki z żandarmerią wojskową? ;)
W ogóle to teraz nie przenoszą do rezerwy od razu? Czy jak to jest?

Bronti
17-02-2010, 13:18
A to czasem za uchylającymi nie ganiają furgonetki z żandarmerią wojskową? ;)

Uchylających się od stawienia się na komisję na pewno wyłapuje policja. Żandarmeria jeszcze przed wprowadzeniem armii zawodowej uganiała się za tymi, którzy się uchylają od służby lub za tymi, którym za dobrze na pejotce jest ;)

Nagano
17-02-2010, 13:41
Na komisji popytają się, zmierzą, zważą, lookną na jajka i dostajesz książeczkę wojskową :D No i do rezerwy automatycznie.

17-02-2010, 16:50
Postoisz 5 godzinek i luzik. :lol:

Lena
17-02-2010, 19:06
lookną na jajka

:shock: :shock: A w jakim celu??

Bronti
17-02-2010, 19:14
Będą mierzyć i wpisywać do krajowego rejestru, który można zobaczyć na stronie :lol:

A tak naprawdę wydaje mi się, że jest to sprawdzenie czy jądra są w mosznie.

kacperekPL
17-02-2010, 19:17
A w jakim celu??

Dla jaj ;)

voitek:

http://www.nicotiana.pl/files/28/40.pdf

Pewnie już znalazłeś ale co mi tam :/

voitek
17-02-2010, 19:25
Tak, juz dowiedzialem sie od kumpla co i jak, ale dzieki ;)

PS. Moze warto przykleic ten temat? :P

A tak naprawdę wydaje mi się, że jest to sprawdzenie czy jądra są w mosznie.

A gdzie maja byc? :D

Bronti
17-02-2010, 21:52
Nie wiem. Ja medycyny nie studiuję. Wiem tylko, że doktor wpisywał na kartkę takie pole - "Jądra w mosznie".

Furiusz
17-02-2010, 22:14
Żandarmeria jeszcze przed wprowadzeniem armii zawodowej uganiała się za tymi, którzy się uchylają od służby lub za tymi, którym za dobrze na pejotce jest
Taa PJotybyły pikne :D żandarmi jeszcze łapali za wybicie na siatę i lewiznę ale także inne przestępstwa byleby przez szweja popełnione :D
na komisji jest luz, choć panowie lekarzyny są świetni - służba medyczna w wojsku jest tragiczna a ci z komisji są chyba największym syfem jaki może być. Nie wiem czy duża wada wzroku Cię uratuje, może nie - u mnie na kompaniach byli ludzie z wadami serca o wzroku nic nie wspominając :D

Rafa
17-02-2010, 22:35
Doprawdy... pocieszające :mrgreen:

Major
17-02-2010, 23:31
Chlopie za kategorie E to nawet prawka nie bedziesz mogl sobie zrobic ;) moj kumpel udawal na komisji walnietego dostal E potem wlasnie prawka zrobic nie mogl i sie powiesil bo w papierach mial juz ze jest niedorozwojem ;/ Ja mam A i jakos mi to nie przeszkadza... jesli masz duza wade wzroku sypna Ci B ale nie przejmuj sie bo do woja i tak juz brali nie beda :P uwazaj tylko zeby pan jedno oko nie wstal podczas gdy bada Cie lekarz^^ kumpel tak mial gdy badala go pielegniarka, gdy zobaczyla jego problem usmiechnela sie i kazala mu zmoczyc glowke... ten poszedl do kibla i wrocil z mokra glowa. E od reki dostal :P

Nagano
18-02-2010, 11:31
lookną na jajka

:shock: :shock: A w jakim celu??
Jak się spytałem doktora, to powiedział, że musi zobaczyć czy jestem na pewno facetem, bo mieli już różne "niespodzianki" :D

exar
18-02-2010, 15:57
A podobno jajek już nie oglądają, brat mojej dziewczyny był na komisji i mówił, że nie sprawdzali :D
A jest ktoś na forum kto wybiera się na zawodowego? ja w przyszłym tygodniu biorę wolne i jadę się dowiedzieć kiedy najbliższe testy bo chce się zaciągnąć.

Furiusz
18-02-2010, 17:20
Zależy na jakie stanowisko ale ilość miejsc jest ograniczona, chyba swego czasu w ogóle to zawiesili, nie wiem czy teraz coś się zmieniło. ogólnie gdzie chcesz iść do jakiejś zmecholskiej opcji?

Bronti
18-02-2010, 20:47
A podobno jajek już nie oglądają, brat mojej dziewczyny był na komisji i mówił, że nie sprawdzali :D

Nam też nie sprawdzali.

A jest ktoś na forum kto wybiera się na zawodowego? ja w przyszłym tygodniu biorę wolne i jadę się dowiedzieć kiedy najbliższe testy bo chce się zaciągnąć.

Ciężka sprawa. Paru moich znajomych też miało takie plany lecz WKU w Ostródzie powiedziała im, że najprędzej będzie można po uchwaleniu nowego budżetu a niedawno się okazało, że w ogóle zawiesili zaciąg ochotników.

Aquila
18-02-2010, 21:36
podobno na komisji wsadzają palec w tyłek i jak ci stanie, to masz wpisane w papiery 'pedał'. :lol:

Marat
18-02-2010, 21:46
Ta, kołek osinowy 8-) To pewnie tak jak z jajkami, jednym sprawdzają, innym nie ( u mnie się obyło bez tej całej gry wstepnej ).

A co do wzroku, to nie ma raczej co liczyć na E, nawet z dużą wadą. Sam mam taką i dostałem prawie A. Prawie, bo przyznano mi w końcu E. Sytuacja była kuriozalna, w szpitalu do którego mnie wysłali na badania, mieli zepsuty sprzęt ( co "dokturka" przyznała z rozbrajającą szczerością ) no i tak mnie wybadali tym cudem techniki, że wyszła mi jaskra :lol: Co tam, że tydzień wcześniej bylem u swojego okulisty, prywatnego, który robi na prawdę porządne badania. Co tam, że dla pewności poszedłem jeszcze do innego i nic nie wykrył. Lekarka zasugerowała dalsze badania, ale komisja od razu wlepiła E. Teraz, gdy nie biorą do armii, to nawet żałuje, że nie zareagowałem wtedy, bo różne kłopoty mogą z tym być w przyszłości ( już ktoś wspomniał o prawku, a to kończy mi się jakoś w przyszłym roku ).

Mac
18-02-2010, 22:20
Kto Ci sprawdza kategorie przy prawku? Nikt. Czasami pracodawcy wołają o kategorie(coby jakiego inwalidy nie nająć). Poza tym do jakiejkolwiek pracy w Policji czy innej tego typu formacji kat. A.
Zawsze możesz napisać o ponowną wizytę przed komisją. Musiałbyś się popytać ale się da.

Marat
18-02-2010, 23:08
Zawsze możesz napisać o ponowną wizytę przed komisją. Musiałbyś się popytać ale się da.

Dopóki nie będzie z tym kłopotów, to sobie daruje. A raczej nie spodziewam się takowych.

exar
23-02-2010, 11:34
Zależy na jakie stanowisko ale ilość miejsc jest ograniczona, chyba swego czasu w ogóle to zawiesili, nie wiem czy teraz coś się zmieniło. ogólnie gdzie chcesz iść do jakiejś zmecholskiej opcji?

po głowie mi chodzi szczecińska 12stka

Ciężka sprawa. Paru moich znajomych też miało takie plany lecz WKU w Ostródzie powiedziała im, że najprędzej będzie można po uchwaleniu nowego budżetu a niedawno się okazało, że w ogóle zawiesili zaciąg ochotników.

Byłem w moim WKU w Koninie i oficer potwierdził, że na ten czas nie ma naborów. Zaproponował mi złożenie dokumentów do szkół oficerskich bo te będą prowadzić nabór i jeszcze zaproponował bym się zapisał na służbę przygotowawczą (ponieważ nie odbyłem zasadniczej) która powinna ruszyć od połowy roku i trwa ok 4miesięcy. Po jej odbyciu można się starać na zawodowego szeregowego lub jeśli ma się średnie wykształcenie to na kaprala. Zgłosiłem się do odbycia służby przygotowawczej bo raczej do szkoły oficerskiej nie dam rady się dostać bo cienko u mnie ze ścisłymi przedmiotami. Oficer wspomniał jeszcze o Narodowych Siłach Rezerwowych zaciągi też mają ruszyć w tym roku.

Furiusz
23-02-2010, 16:25
Narodowe Siły rezerwy to taka współczesna rezerwa tyle, ze za stałą gotowość do odbycia szkolenia płaca bodaj 500. Nie wiem czy przyjmują bez wcześniejsze 9 mieszkówki :D

Zgłosiłem się do odbycia służby przygotowawczej bo raczej do szkoły oficerskiej nie dam rady się dostać bo cienko u mnie ze ścisłymi przedmiotami. O
Cóż jeśli mam być szczery, to khm khm ........... jeśli choć w 20 procentach to będzie ten SYF* w którym ja byłem to to błąd. Dopóki się nie zwolnią miejsca nowych przyjmować nie będą, dowódcy będą woleli pracować ze starymi żołnierzami, którzy już wiedzą co i jak i jak maja się zachowywać, bo to oczywiste, niczego Cię nie nauczą, bo to cięcia finansowe, bo NIE MA KTO, no może co najwyżej dowiesz się jak składać ciuchy do nitów albo regulaminów się nauczysz. No ale już klamka zapadła :D
mogłeś spróbować z oficerką, lepsze to :D

po głowie mi chodzi szczecińska 12stka
Wysoko mierzysz :D

*czyli mon, wojsko :D

Andzia
24-02-2010, 00:36
Potrzebuję pilnie wysokiej rozdzielczości wszystkie znaki pegi

voitek
02-03-2010, 17:14
Czy ktos z was zbiera CDPunkty(dawne wPLN)? Co wlasciwie mozna z nimi zrobic? Mam 496 CDPunktow i leza odlogiem na koncie cdprojektu :D

Kiedys mozna bylo wPLNy wykorzystywac do nieplacenia za przesylke, a teraz juz kompletnie nie wiem co z tym zrobic :/

Rafa
04-03-2010, 13:33
Byłem na komisji. Dostałem A ^,-. Okazem zdrowia to ja nie jestem, ale wolałem nie wspominać o wadzie wzroku żeby na przyszłość nie mieć problemów, chociażby z prawem jazdy.

Jajek nie sprawdzali :mrgreen: